Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

14
Jeugdbeleidsplan 2011 – 2013

description

Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Transcript of Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Page 1: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Jeugdbeleidsplan 2011 – 2013

Page 2: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Inleiding Een nieuw jeugdbeleidsplan, een nieuw hoofdstuk voor kinderen en jongeren in Halle. Of toch niet? Halle heeft de voorbije jaren al stevig in kinderen en jongeren geïnvesteerd. Met dit nieuwe jeugdbeleidsplan zet het bestuur deze investeringen onverminderd voort. Een nieuw plan vraagt nieuwe prioriteiten en nieuwe keuzes. De stad bouwt bewust verder op de doelstellingen van het vorige plan. We willen immers werk maken van een beleid voor kinderen en jongeren waar een duidelijke lijn in zit, over meerdere jaren, zodat er zowel kleine zaken als grootse verwezenlijkingen kunnen gerealiseerd worden. De stad heeft de laatste jaren zwaar geïnvesteerd in de ondersteuning van de Halse jeugdverenigingen. Vooral financieel kunnen deze verenigingen via verschillende subsidiereglementen heel wat steun van de stad krijgen. Met de vorige prioriteit jeugdwerkinfrastructuur en de huidige prioriteit brandveiligheid wil de stad nu ook de infrastructuur van de jeugdverenigingen aanpakken en zorgen dat zowel de jeugdverenigingen in stadslokalen als de andere jeugdverenigingen veilige en aangepaste lokalen hebben waar ze hun werking verder kunnen uitbouwen. Een belangrijke nieuwe realisatie van de stad wordt het nieuwe jeugdcentrum in het centrum van de stad. We willen van het jeugdcentrum een levendig centrum maken waar veel jongeren over de vloer komen. Op de komst van de fuifzaal zitten vele klassen en jeugdverenigingen reeds lang te wachten! Een duidelijk fuifbeleid zal er moeten voor zorgen dat er een positief fuifklimaat heerst in Halle. Een werkgroep zal dit fuifbeleid mee op poten zetten. Enkele andere belangrijke doelstellingen die in dit jeugdbeleidsplan aan bod komen, maken werk van informatie en communicatie en ruimte voor jeugd. De stad wil het beleid van het vorig jeugdbeleidsplan doortrekken en bouwt verder op de doelstellingen die in het vorig jeugdbeleidsplan werden geformuleerd om zo te werken aan een duidelijk en continu jeugdbeleid. Bovendien is er op deze domeinen absoluut nog werk aan de winkel en zou het een gemiste kans zijn om dit beleid niet verder te zetten. Verder tekent de stad ook in op de prioriteit jeugdcultuur en formuleert ze extra doelstellingen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Hoewel de stad rond beide doelstellingen al heel wat gerealiseerd heeft, zijn dit toch vrij nieuwe terreinen waar men zich op begeeft. We kiezen er daarom ook voor om deze prioriteiten te laten groeien. Met de stuurgroep toegankelijkheid willen we verder werken aan de acties rond maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren om er voor te zorgen dat deze zo veel mogelijk aansluiten bij de doelgroep. De doelstellingen in dit plan zijn daarom op dit moment weinig concreet, maar zullen in de verantwoordingsnota’s zeker duidelijk uiteengezet worden. We hopen dat onze stad een aangename stad blijft waar kinderen en jongeren hun draai vinden, hun ding kunnen doen en een thuis vinden. Daar gaan we voor!

Page 3: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Inspraak De stad heeft er voor gekozen om voor dit beleidsplan niet te werken met een stuurgroep. De agenda’s van de partners bleken overvol, de jeugdraad toonde weinig interesse en er werden weinig deskundigen gevonden die bereid bleken om in de stuurgroep te zetelen. We besloten om onze inspraakprocedure over een andere boeg te gooien. Waar we vroeger minder inspraak organiseerden bij de doelgroep en meer vertrouwden op de input van de stuurgroep, hebben we nu volop ingezet op een aantal inspraakacties om onze doelgroep zoveel mogelijk te bevragen. Hieronder de verschillende inspraakinitiatieven en een kort overzicht van de eerste resultaten

- enquête bij de jeugdverenigingen (18-25 jaar): via een schriftelijke enquête bij alle Halse jeugdverenigingen gingen we op zoek naar wat er leefde bij de jeugdverenigingen. Zij zijn tevreden over de bestaande ondersteuning van de stad, maar vragen toch meer ondersteuning als het gaat over brandveiligheid. Voorts liggen zij vooral wakker van het reilen en zeilen in hun eigen jeugdvereniging en minder van het algemene jeugdbeleid van de stad.

- enquête bij de jeugdraadleden (16-25 jaar): deze enquête handelde vooral over de werking van de jeugdraad. De jeugdraadleden hadden hierover weinig commentaar, wat ons enigszins verbaasde. Ze hopen wel dat de jeugdraad in de toekomst meer acties onderneemt en misschien iets meer naar buiten komt.

- Stellingenspel op de jeugdraad (16-25 jaar): een waar succes! Een teken dat de jeugdraad nood heeft aan een ander manier van vergaderen en van informatie verzamelen. De aanwezigen konden een thema kiezen en mochten over dit thema 3 positieve en 3 negatieve aspecten formuleren. Hieruit werd vooral geconcludeerd dat er bij het thema ‘ruimte voor jeugd’ nog veel werk aan de winkel is.

- Een prijsvraag in het jongerenmagazine Hallergie (14-22 jaar) en in het stedelijk infoblad Info Halle (3-25 jaar): ‘Wat zou jij veranderen mocht je voor 1 dag Burgemeester van Halle zijn’. Ondanks het lage aantal inzendingen kwamen hieruit toch veel vragen naar het herstellen of het oprichten van nieuwe speelruimte in Halle.

- Een avond voor de groepsleiding en oud-leiding (16-35 jaar): ook hier een lage opkomst, wat volgens de jeugddienst toch aantoont dat de jeugdverenigingen vrij tevreden zijn over het beleid van de stad. Hierbij werden ook een aantal oud-leiders en oud-leidsters bevraagd, die zeker als deskundigen in aanmerking komen.

- Een rondvraag bij onze tieners uit de tienerwerking (12-16 jaar): deze rondvraag handelde vooral over de tienerwerking, maar ging ook iets breder. De tieners liggen vooral wakker van hun eigen leefwereld. Hier kwam ook de vraag naar de beleving van hun jeugdcultuur aan bod.

- Een inspraakspel met de monitoren van Speelplein Joepie (16-23 jaar): handelde vooral over de speelpleinwerking en zal zeker zijn weerslag hebben op de speelpleinwerking in de toekomst. Deze vorm van inspraak wordt in de toekomst ook zeker herhaald.

- Apart overleg met Jeugdhuis Eenders, Groep Intro, Speelplein Don Bosco: handelt vooral over de samenwerkingsovereenkomsten, maar er werd ook gepeild naar het breder jeugdbeleid in Halle.

- Gesprekken met deskundigen: integratieambtenaar, directeur vrije tijd, bibliothecaris, directeur en stafmedewerker CC ’t Vondel, directeur tekenacademie De Meiboom, toerismeambtenaar, …: een waaier aan deskundigen die allemaal hun eigen licht kunnen laten schijnen op een doelgroep waar ze zeker mee werken.

Het enige hiaat dat we vaststellen in onze inspraakacties zijn de jongste inwoners van onze stad. De doelgroep 3 tot 12 jaar hebben we weinig tot niet bereikt. Enkel via de open vraag in het infoblad Info Halle bereikten ons enkele reacties van ouders met jonge kinderen. Deze reacties handelden vooral over speelruimte. We weten dat dit een pijnpunt is. Deze kinderen worden vooral via de scholen bereikt en dat is een kanaal dat wij minder gebruiken omdat onze kindbeleidcoördinator al een zeer nauwe samenwerking heeft met de Halse basisscholen. Op een aantal overlegmomenten worden de ervaringen met de scholen wel uitgewisseld. We schrijven de bevraging van kinderen tot 12 jaar dan ook in als een actie voor dit jeugdbeleidsplan bij de doelstelling inspraak.

Page 4: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Hoofdstuk 1: Jeugdwerkbeleid Bij bevraging van de jeugdverenigingen is gebleken dat de Halse jeugdverenigingen best tevreden zijn met de huidige ondersteuning van het stadsbestuur. Zij hechten het meeste belang aan financiële ondersteuning en logistieke ondersteuning in de vorm van de uitleendienst. Ze appreciëren de komst van het nieuwe reglement voor bouwen en verbouwen aan jeugdlokalen. Ze beseffen dat de prioriteit brandveiligheid niet uit de lucht gegrepen is en dat daar ook nog wel wat werk aan de winkel is. Het jeugdwerk werd bevraagd via een enquête en de jeugdraad werd betrokken via een stellingenspel. De resultaten van deze bevragingen werden gebundeld in onderstaande doelstellingen. Wat betreft de prioriteit brandveiligheid werden vooral uit de enquête van de jeugdverenigingen en uit de groepsleidingavond interessante vragen weerhouden. Zo bleek dat de jeugdverenigingen zeker vragende partij zijn voor vorming over brandveiligheid. Verder bleek dat zij graag verder ondersteunt worden, maar niet noodzakelijk met nieuwe reglementen. Zij zijn vragende partij om de huidige reglementen te behouden en te vragen aan de jeugddienst om hen hierin wegwijs te maken.

1. Stad Halle wil het particuliere jeugdwerk blijvend ondersteunen A. De stad wil het particuliere jeugdwerk financieel ondersteunen. De stad zet de ondersteuning van de particuliere jeugdwerkvormen in Halle onverminderd voort. De verschillende jeugdverenigingen kunnen via diverse subsidiereglementen heel wat ondersteuning krijgen van de stad voor hun werking. Bij de bevraging van de jeugdverenigingen over de financiële ondersteuning van de stad, bleek dat meeste verenigingen hier best tevreden over zijn. We hebben er dan ook voor gekozen om de continuïteit van deze reglementen te garanderen en ze ongewijzigd over te nemen in dit nieuwe jeugdbeleidsplan. De enige nieuwigheid ten opzichte van het vorige jeugdbeleidsplan is een nieuw reglement voor bouwen en verbouwen van jeugdlokalen. Een reglement dat er gekomen is in 2010 en dat exclusief bestaat voor de verschillende jeugdwerkinitiatieven van de stad. We merkten immers dat de vorige prioriteit jeugdwerkinfrastructuur ook voor onze stad op het juiste moment kwam. Vele verenigingen zaten met bouw- of verbouwplannen en we wilden op korte termijn de jeugdverenigingen een extra duwtje in de rug geven. Het nieuwe reglement bestaat nu al en zal afgeschaft worden in 2014. Dan kunnen de jeugdverenigingen wel opnieuw een beroep doen op het algemeen subsidiereglement bouwen en verbouwen van de stad. De stad zal de verschillende jeugdinitiatieven blijvend ondersteunen via de verschillende bestaande reglementen:

- subsidiereglement algemene werking jeugdverenigingen - subsidiereglement kampen en kampenvervoer - reglement tentenvervoer - subsidiereglement jeugdmuziekateliers - subsidiereglement startende jeugdwerkinitiatieven

Zoals verder beschreven bij infrastructurele ondersteuning kunnen de jeugdverenigingen voor subsidies voor werken aan hun lokalen een beroep doen op volgende reglementen:

- subsidiereglement voor bouw en verbouwing jeugdwerkinfrastructuur - reglement toelage op bouw- en verbouwingswerken door verenigingen (niet enkel

voor jeugd) Voorts blijven ook de reglementen voor zustervervoer en jubilerende verenigingen bestaan. Hier kunnen ook andere Halse verenigingen op intekenen. Het reglement op oud-papier wordt momenteel herwerkt en zal in 2011 zijn definitieve vorm aannemen als reglement betreffende projecten rond duurzaam leven. Ook onafhankelijke jongeren kunnen bij de stad terecht voor financiële ondersteuning. Zo bestaat het subsidiereglement voor projecten nog steeds, dat we in het kader van de prioriteit

Page 5: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

jeugdcultuur, eens opnieuw willen promoten. Voor kadervorming kunnen jongeren uit Halle ook nog steeds maximum 100 euro terugkrijgen. De stad ondersteunt alle jongeren uit Halle met volgende reglementen:

- subsidiereglement voor projecten - subsidiereglement voor kadervorming

Ook de 4 bestaande samenwerkingsovereenkomsten met Jeugdhuis Eenders, Don Bosco Speelplein, Groep Intro en Rock Monsieur blijven bestaan. De samenwerkingsovereenkomst met Don Bosco wijzigt niet. Voor Rock Monsieur doet de stad nog een kleine financiële tegemoetkoming. We verwachten immers dat het festival de komende jaren nog lichtjes zal groeien. Ook de samenwerkingsovereenkomst met Groep Intro blijft grotendeels behouden. Deze zal voorlopig maar voor 1 jaar worden afgesloten. In 2011 kan er verder worden bekeken hoe deze samenwerkingovereenkomst verder kan evolueren. De samenwerkingsovereenkomst met Jeugdhuis Eenders wordt lichtjes gewijzigd: de vorming wordt niet meer als apart aandachtspunt benaderd, maar wordt mee opgenomen in de uren en activiteiten die het jeugdhuis op jaarbasis moet voorzien. Indien zij niet aan deze vorming voldoen, zal de toelage (of een deel van de toelage) niet uitbetaald worden. Ook het aantal openingsdagen wordt verlaagd (van 100 dagen naar 90 dagen) om er voor te zorgen dat het jeugdhuis zijn vrijwilligers niet overbevraagd en rekening te kunnen houden met gevallen van overmacht. Om de duidelijkheid en transparantie te verhogen, kiezen we er voor om voor alle samenwerkingsovereenkomsten een vast bedrag voor 3 jaar te voorzien. Zo zal de uitbetaling van de voorschotten en van het saldo hopelijk eenvoudiger en stipter kunnen gebeuren. We weten dat de laattijdige uitbetaling van de subsidies een knelpunt blijft voor Halle. We willen er absoluut werk van maken om de subsidies tijdig uit te betalen. De jeugddienst zal dit nog beter opvolgen bij de financiële dienst en zorgen voor tijdige uitbetaling! Alle subsidiereglementen en samenwerkingsovereenkomsten zijn terug te vinden als bijlage. B. De stad wil het particuliere jeugdwerk logistiek ondersteunen. Bij de bevraging van de jeugdverenigingen bleek de uitleendienst nog steeds de meest gekende en meest geapprecieerde dienst van de stad. Nagenoeg alle jeugdverenigingen maken hier gebruik van, zowel tijdens het jaar als voor hun zomerkamp. Voor de zomerkampen vragen de jeugdverenigingen nog steeds meer materiaal (een tweede muziekinstallatie, meer tenten), maar dit lijkt ons een te grote investering voor een te korte periode in het jaar. Bovendien is het uitbreiden van de uitleendienst niet mogelijk met de huidige personeelsbezetting. We proberen de verenigingen die te weinig materiaal hebben voor hun zomerkamp wel tijdig door te verwijzen naar andere uitleendiensten en alternatieven. We trekken de huidige service van de uitleendienst geenszins in twijfel en wensen deze onverminderd verder te zetten. We wensen wel te bekijken of we de administratie van de uitleendienst (de aanvraagprocedure, het regelen van de waarborg,…) nog eenvoudiger kunnen maken, zowel voor ons als jeugddienst als voor de verschillende verenigingen. PRIO Brandveiligheid! Een nieuwigheid in de uitleendienst zullen de brandblussers voor grote evenementen zijn. De dienst Patrimonium zal in 2011 een 5-tal brandblussers aankopen die de jeugddienst in haar uitleendienst kan opnemen. Bij openluchtfuiven of speciale evenementen kunnen deze brandblussers worden uitgeleend.

Page 6: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

C. De stad wil het particuliere jeugdwerk inhoudelijk ondersteunen. De jeugddienst blijft hét aanspreekpunt voor alle vragen van jeugdverenigingen. We merken echter wel dat de jeugdverenigingen steeds vaker zelf hun weg vinden in de stadsadministratie en niet noodzakelijk hun vragen aan de jeugddienst richten. Onze deur blijft openstaan voor diegenen die hun weg niet vinden of meer ondersteuning nodig hebben. We willen zowel de verenigingen als individuele jongeren ook aanmoedigen om nieuwe initiatieven te nemen. Wij kunnen ze hierbij ondersteunen met ons subsidiereglement voor projecten. Om er voor te zorgen dat de jeugddienst ook in de toekomst hét aanspreekpunt blijft en dat ook de nieuwe leiding weet bij wie ze terecht kunnen, willen we vanaf 2011 in september een infomoment voor nieuwe leiding organiseren. We kunnen dan op een toegankelijke manier de jeugddienst en al haar diensten en projecten voorstellen. Ook andere diensten van de stad kunnen dan zeker aan bod komen. PRIO Brandveiligheid! Om ook inhoudelijk werk te maken van de prioriteit brandveiligheid, willen we vanaf 2011 de jeugdverenigingen ook de kans geven om hierrond vorming te volgen. We denken hierbij bijvoorbeeld aan een samenwerking met de Halse brandweer of een vorming in PIVO. Hoe deze vorming er zal gaan uitzien, laten we over aan de jeugdverenigingen. We hopen dat de jeugdraad hier ook een trekkersrol in zal vervullen. D. De stad wil het particuliere jeugdwerk infrastructureel ondersteunen. Met de vorige prioriteit jeugdwerkinfrastructuur heeft de stad Halle de voorbije drie jaar al serieuze investeringen gedaan in haar eigen lokalen. Jeugdhuis Eenders werd volledig verbouwd en krijgt eind 2010 nog een nieuwe vloer als kers op de taart. De komende 3 jaar zijn de lokalen van Chiro Idoena in Lembeek aan de beurt. Najaar 2010 – voorjaar 2011 zullen daar al een aantal eerste kleine werken aangevat worden (onderhoud en herstelling verwarming, noodverlichting en brandblussers, nieuwe nooddeur). In 2012 voorzien we krediet voor een volledig nieuwe verwarming, want we vrezen dat die aan vervanging toe is. Naar aanleiding van de prioriteit jeugdwerkinfrastructuur van het vorige jeugdbeleidsplan werd er een grote inventaris opgemaakt van de toestand van alle jeugdlokalen. Er werd ook gevraagd aan de brandweer om alle lokalen te keuren en er werd ook een beroep gedaan op een keuringsfirma op de gas- en elektriciteitsinstallaties te keuren. Daaruit bleek dat de lokalen van sommige verenigingen dringend aan verbetering toe zijn. De jeugddienst ging op zoek naar een manier om zoveel mogelijk jeugdverenigingen te kunnen ondersteunen bij het verbeteren van hun lokalen. Er werd een nieuw subsidiereglement uitgewerkt, specifiek voor jeugdverenigingen, waar zij tot 75 % van de gemaakte kosten kunnen terugkrijgen en administratief mee door de jeugddienst ondersteund worden. Het reglement is sinds 31 maart 2010 in voege en we zijn nog volop bezig met het aansporen van jeugdverenigingen om hiervan gebruik te maken. Het is immers de bedoeling dat het reglement maar 4 jaar zal bestaan. In 2014 wordt het afgeschaft en kunnen de jeugdverenigingen uiteraard wel weer terecht bij de algemene subsidies voor bouwen en verbouwen aan verenigingslokalen.

2. Stad Halle wil maatregelen nemen om alle jeugdwerkinfrastructuur zo brandveilig mogelijk te maken en de leiding van de jeugdwerkinitiatieven hierin te sensibiliseren.

PRIO Brandveiligheid! Voor de prioriteit brandveiligheid bekijken we alle brandweerverslagen en distilleren we daaruit de werken die de verenigingen hebben uitgevoerd in het kader van deze prioriteit. Deze werken zullen ingebracht worden als subsidiabele uitgaven voor de prioriteit brandveiligheid.

Page 7: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

PRIO Brandveiligheid! Om de verenigingen alvast een stevig duwtje in de rug te geven bij het aanpakken van de prioriteit brandveiligheid wil de jeugddienst, in samenwerking met de dienst patrimonium, in 2011 een gezamenlijke aankoop van brandblussers en branddekens financieren, zodat alle jeugdverenigingen hiermee toch al in orde zijn! In 2011 zal een inventaris worden opgemaakt van alle aan te kopen blussers op alle locaties. Op basis van deze inventaris zal de dienst patrimonium in het najaar van 2011 het nodige aantal brandblussers aankopen. Vanaf 2012 zal dan ook jaarlijks een controle van alle brandblussers in jeugdlokalen gepland worden. PRIO Brandveiligheid! In 2012 worden ook kredieten ingeschreven om dan opnieuw een grondige controle van alle lokalen te laten uitvoeren door de brandweer en een externe keuringsfirma, zodat we op dat moment een goed zicht krijgen van de toestand van de lokalen van de jeugdverenigingen. Afhankelijk van deze controle kunnen dan nog nieuwe acties genomen worden om een eindsprint in te zetten om tegen het einde van deze planningsperiode de toestand van alle lokalen aanzienlijk te verbeteren!

3. Stad Halle wil een blijvend aanbod creëren van kwalitatief stedelijk jeugdwerk. A. De jeugddienst wil blijven investeren in de bestaande activiteiten om ze zo kwaliteitsvol en toegankelijk mogelijk te maken. De Open Straatdag blijft de sterkhouder van alle activiteiten van de jeugddienst. Met meer dan 3000 kinderen in een verkeersvrije binnenstad, blijft het succes van de Open Straatdag gegarandeerd. Aan het concept van de Open Straatdag veranderen we niets. Wel gaan we op zoek naar nog meer partners om de Open Straatdag elk jaar wat te kunnen vernieuwen of veranderen. We willen creatief blijven en staan open voor nieuwigheden. De Roefeldag werd in het vorig jeugdbeleidsplan al teruggeschroefd naar een tweejaarlijks evenement. Met de komst van de Buitenspeeldag vullen we de leemte in die tweejaarlijks opdook. We kiezen er voor om ook de volgende 3 jaren alternerend een Roefeldag en een Buitenspeeldag te organiseren. Om er voor te zorgen dat niet enkel Halle Centrum, maar ook de deelgemeenten aan hun trekken komen, willen we de tweejaarlijks Buitenspeeldag steeds op een andere locatie laten doorgaan. Zennetoer is in 2010 volledig omgevormd en zal in deze vorm hopelijk nog een aantal jaren blijven bestaan. Met de deelnemende partners uit de regio kiezen we volop voor een regionaal free podium voor jonge groepen uit de regio met preselecties en speelkansen in de regio. Geen tweede provinciale muziekwedstrijd, maar een zoektocht naar muzikaal jong talent uit het Pajottenland en de Zennevallei. B. De jeugddienst wil een aantal werkingen hervormen om ze toegankelijker te maken en de kwaliteit te blijven garanderen. Speelplein Joepie is in Halle ondertussen een vaste waarde. Zodanig zelfs dat het Speelplein op bepaalde dagen slachtoffer wordt van haar eigen succes. Het huidige gebouw kan het aantal kinderen niet altijd meer aan, er zijn soms te weinig monitoren voor te veel kinderen en ook een aantal andere problemen, zoals taal en aanbod, steken de kop op. Om hierin geen overhaaste beslissingen te nemen, willen we in 2011 een beroep doen op VDS, de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking, om ons speelplein te onderwerpen aan een audit. De resultaten van deze audit zullen nadien verwerkt worden om de kwaliteit van het speelplein te blijven garanderen. Met onze tienerwerking SWAP blijft het zoeken naar een interessant, aantrekkelijk en aangepast aanbod voor tieners. We merken dat we meer tieners bereiken dan vroeger en hebben tegenwoordig ook al een aantal monitoren die doorgegroeid zijn uit de tienerwerking. We vinden dit een goed teken en een signaal dat het voor de stad de moeite blijft om de continuïteit van de werking te garanderen en hierin te blijven investeren.

Page 8: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Enkele jaren geleden probeerden we in de paasvakantie het concept uit van een vaste hangplek met een divers aanbod aan workshops, uitstappen en ‘things to do – all day long’. De locatie hiervoor viel spijtig genoeg weg en tot op heden hebben we geen nieuwe locatie gevonden. In het nieuwe jeugdcentrum is er zeker plek voor dit concept, maar tot dat er staat, blijven we op zoek naar een nieuwe locatie om de tieners deze hangplek te kunnen bieden. Tot op heden kiezen we er voor om, bij gebrek aan een vaste hangplek, toch de continuïteit van de tienerwerking te garanderen en als alternatief dan uitstappen te voorzien. Ook het werken met verschillende partners zoals Habbekrats, buurtwerk Halle, De Wip heeft bij de tienerwerking al vruchten afgeworpen. We richten onze publiciteit ook naar hen en zorgen bewust voor een aantal laagdrempelige activiteiten. We merken dat tieners die we via onze partners aantrekken, blijven terugkomen. We zorgen er voor dat we het aanbod aantrekkelijk en toegankelijk houden voor alle doelgroepen.

4. Stad Halle wil de jeugdraad blijvend ondersteunen en er nieuw leven in blazen. – INTERACTIEF BESTUUR!

De werking van de jeugdraad verloopt steeds in golfbewegingen. Op bepaalde momenten floreert de werking met veel vrijwilligers die zich engageren en verschillende evenementen organiseren. Op andere momenten zit er weinig dynamiek in de werking en lijkt de jeugdraad op sterven na dood. Op dit moment bevindt werking van de jeugdraad zich in een dal. Er is meestal veel volk aanwezig, maar dit enkel omdat de verenigingen extra punten krijgen voor subsidies als ze aanwezig zijn. Verder is het eenrichtingsverkeer van informatie van de jeugddienst. De jeugdraad formuleert uit eigen initiatief geen adviezen en organiseert weinig tot geen activiteiten meer. Tijd voor verandering. In samenwerking met Karuur wil de jeugddienst de jeugdraad opnieuw weer wat leven inblazen. Er zal gezocht worden naar een nieuw bestuur en misschien zelf naar een nieuwe werkvorm voor de jeugdraad, waardoor ze nog meer inspraak krijgen in het jeugdbeleid van de stad. De jeugdraad blijft immers het kanaal voor interactief bestuur voor het jeugdwerk!

5. Stad Halle wil haar aanbod zo divers mogelijk maken en werken aan de toegankelijkheid van het jeugdwerk.

Voor het eerst krijgt Halle extra middelen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. De jeugddienst heeft in haar vorig beleidsplan al een aantal doelstellingen geformuleerd voor deze doelgroep, maar er blijft uiteraard veel werk aan de winkel. Gelukkig kunnen we in Halle al een beroep doen op een groot aantal partners die ons helpen om de doelstellingen die we hier over formuleren, te realiseren. Zo is Buurtwerk Halle al een tiental jaar aanwezig in 2 wijken, waar ze ook een aparte jongerenwerking hebben. De jongerenwerking van Groep Intro werkt met jongeren met een mentale beperking en laaggeschoolde werkzoekenden en Habbekrats heeft sinds vorig jaar een eigen trefpunt in onze stad, waar 2 voltijdse werkers een aanbod voorzien voor 8 tot 14-jarigen die geen aansluiting vinden bij andere werkingen. We hebben in het verleden al getracht om een beleid op te zetten rond de toegankelijkheid van het jeugdwerk. Dit was echter geen makkelijke taak. Volgens de verschillende organisaties die werken voor de doelgroep doet de jeugddienst nog te weinig en ontbreekt er een visie rond toegankelijkheid. De jeugddienst is echter van mening dat maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, maar een deel van hun doelgroep uitmaken en ze evenveel aandacht moeten schenken aan andere taken (ondersteunen van het jeugdwerk, een categoriaal jeugdbeleid uitwerken,...). Omdat er op de jeugddienst weinig know-how aanwezig was over maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren en over de doelstellingen die daar over geformuleerd kunnen worden, heeft de jeugddienst Uit De Marge, het steunpunt voor jeugdwerk met maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, ingeschakeld om een onderzoek te voeren naar de toegankelijkheid van het jeugdwerk in Halle. Dit onderzoek is gevoerd van mei tot augustus en de resultaten liggen nu op tafel. De jeugddienst heeft het initiatief genomen om de resultaten van dit onderzoek te bespreken met een stuurgroep toegankelijkheid. Deze stuurgroep bestaat uit Buurtwerk Halle, Groep

Page 9: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Intro, Habbekrats, OCMW -25j, de integratieambtenaar, de schoolopbouwwerker, de schepen van jeugd, de jeugddienst en de directeur vrije tijd. Bij het ter perse gaan van dit jeugdbeleidsplan is de stuurgroep nog volop aan het uitzoeken welke weg er ingeslagen zal worden. Er zijn 3 mogelijkheden: 1) het geld besteden aan nieuwe initiatieven die een antwoord bieden op de knelpunten die Uit De Marge in haar onderzoek aanhaalt (Lembeek, hangjongeren, …) of 2) het geld besteden aan het verder ondersteunen van de bestaande partners in het werkveld zijnde Buurtwerk Halle, jongerenwerking Groep Intro en Habbekrats of 3) een combinatie van beiden. De stuurgroep zal hierover in het najaar een voorstel formuleren aan het college. Hoe dan ook zullen de middelen absoluut besteed worden aan maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren, ofwel via nieuwe initiatieven, ofwel via bestaande initiatieven. De stad heeft de vorige jaren immers al serieus in geïnvesteerd in maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Hoe de extra middelen exact zullen besteed worden en hoe de doelgroep er precies uitziet moet nog verder onderzocht worden. In de volgende verantwoordingsnota’s komt dit zeker aan bod. We willen echter niet enkel inzetten op de resultaten van het onderzoek van Uit De Marge. De stad levert nog een heleboel andere inspanningen voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. Zo is er onder andere buurtsport, een project van de sportdienst dat mee gestuurd wordt door o.a. de jeugddienst. Voorlopig beperkt buurtsport zich nog tot voetbal op de pleintjes in de vakanties, maar het is de bedoeling om deze werking uit te breiden naar initiaties van andere sporten en zo te zorgen voor toeleiding naar verschillende sportclubs in Halle. Ook werken we nog steeds aan een goede monitorenwerking voor buurtsport wat ook niet evident is. Een ander initiatief waar de stad mee bezig is, is de KOM!PAS, een vrijetijdspas voor kansarmen. Bedoeling is om een aantal werkingen te bundelen onder de kompas om deze zo toegankelijk mogelijk te maken voor de doelgroep. Het wordt een initiatief waar verschillende partners aan mee werken. Op dit moment werken het OCMW en de verschillende vrijetijdsdiensten van de stad hierrond samen (sport, jeugd, cultuur, …). Het is de bedoeling om ook de jeugdverenigingen te betrekken bij het verhaal van de kansenpas en er voor te zorgen dat nog meer jongeren deel kunnen uitmaken van een jeugdvereniging. De stad organiseert sinds enkele jaren ook Time Out! Er zijn twee verschillende Time Out trajecten, de korte time out en de lange time out. Via het Time-Out project krijgen jongeren uit het secundair onderwijs de kans om even ‘ een time-out’ te nemen. Zo worden de jongeren gedurende een korte periode of langere tijd verwijderd uit de klas om te werken aan gedrag, opvoeding, … Hiervoor wordt samengewerkt met Arktos en Groep Intro, alle Halse secundaire scholen en de CLB’s. Ook hier zullen zeker een aantal kansarme kinderen bereikt worden. Het onderzoek naar de doelgroep wordt nog verder gevoerd. De schoolopbouwwerker van de stad organiseert al een aantal jaren een taalbad voor kansarme kinderen. Dit taalbad gaat door in de drie laatste weken van de vakantie en is er op gericht om kinderen voor te bereiden op het nieuwe schooljaar en er voor te zorgen dat hun kennis van het Nederlands opnieuw wat wordt bijgeschaafd. In samenwerking met de scholen en de CLB’s worden kinderen doorverwezen naar het taalbad. Het taalbad heeft haar doeltreffendheid al bewezen en blijft een absolute meerwaarde voor onze stad. Ook de komende jaren zal de stad verder investeren in het taalbad. De jeugddienst zal ook met de schoolopbouwwerker bekijken hoe het taalbad verder kan ondersteund worden en of er nog andere initiatieven qua taal kunnen genomen worden.

Page 10: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Hoofdstuk 2 : Jeugdbeleid We kiezen er voor om blijvend in te zetten op de prioriteiten van de vorige jaren. We vinden het niet opportuun om de koers van de stad hierin plots te veranderen. Door de voorbije jaren echt werk te maken van jeugdinformatie en ruimte voor jeugd, dienen er zich op deze domeinen ook steeds nieuwe kansen aan. Er is nog maar half werk geleverd tot nu toe, en dat werk willen we vervolledigen. Er moet en kan op deze domeinen nog zoveel gebeuren. Bovendien dienen zich een aantal nieuwe opportuniteiten aan waar we zonder twijfel nog een vette kluif aan zullen hebben, denk maar aan het jeugdcentrum. Ook uit de inspraakacties die we hebben georganiseerd blijkt dat kinderen en jongeren in onze stad speelruimte heel belangrijk vinden: het jeugdcentrum, het skateterrein en speeltuinen kwamen het meeste aan bod in de verschillende bevragingen. Bovendien vinden ook ouders en grootouders dit een belangrijk thema, wat blijkt uit de vele meldingskaarten die de stad over haar speeltuinen binnenkrijgt. We zetten verder in op de thema’s van het vorige jeugdbeleidsplan omdat hier vanuit de open vraag in Hallergie en Info Halle het meeste reacties op kwamen. Omdat er hierop zoveel reacties kwamen hebben we ook beslist dat we maximaal op inspraak moeten inzetten de volgende jaren. Uit bevraging van de jeugdverenigingen kwam het jeugdcentrum ook vaak aan bod. Vele verenigingen kijken halsreikend uit naar de komst van de nieuwe fuifzaal. Het spreekt dus voor zich dat we ook daar de komende jaren maximaal moeten op inzetten. Ook uit de gesprekken met deskundigen zijn een aantal doelstellingen voortgevloeid, vooral naar informatie en communicatie en inspraak met de doelgroep. De doelstelling rond de prioriteit jeugdcultuur werd gevoed door inspraak van deskundigen en onze tieners. Hierbij willen we jeugdcultuur vooral koppelen aan bestaande initiatieven, maar evengoed een aantal nieuwe initiatieven opstarten om de jeugd de kans te geven om hun eigen cultuur zo goed mogelijk te kunnen beleven.

1. Stad Halle wil informatie en communicatie naar kinderen en jongeren bevorderen. A. De stad wil evolueren naar een volwaardig informatie- en communicatiebeleid voor kinderen en jongeren. Om de Hallergie te laten evolueren tot een volwaardig magazine is de laatste stap het drukken op glanzend papier. We hopen dat het Halse jongerenmagazine dan volledig zijn plaats vindt tussen de andere infobladen van de stad ( Info Halle, Milieumagazine,…). Om de impact van deze maatregel en alle vorige omvormingen van Hallergie grondig te evalueren, willen we in 2012 een groot gebruikersonderzoek organiseren. De resultaten van dat onderzoek moeten leiden naar een magazine dat nog beter afgestemd is op haar doelgroep. De Jeugdwijzer blijft een vaste waarde in het informatie- en communicatieaanbod van de jeugddienst. We merken dat het weldoordachte distributieplan uit het voorbije jeugdbeleidsplan er voor gezorgd heeft dat vele onderwijsinstellingen en hulporganisaties de Jeugdwijzer nu gebruiken om cliënten nog beter te kunnen helpen en door te verwijzen. We blijven de jeugdwijzer promoten als het volledige overzicht van het aanbod voor jeugd in onze stad. Om het informatieaanbod naar kinderen en jongeren in onze stad te vervolledigen, willen we ook een aantal nieuwe acties op poten zetten. De nieuwe nieuwsbrief + website die eind 2010 nog operationeel moeten zijn, is een eerste nieuwigheid. In de communicatie naar de leiding van de jeugdverenigingen merkten we dat er op de jeugddienst heel wat interessante informatie toe kwam, die we om de haverklap moesten doormailen. We hadden zelf ook nood aan een nieuw informatiekanaal om onze eigen vragen en realisaties op een meer efficiënte tot bij deze doelgroep te krijgen. Een nieuwe nieuwsbrief, gekoppeld aan een website, moet een antwoord bieden op deze vragen.

Page 11: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

In samenwerking met de dienst Toerisme werd bekeken hoe we ook via hen beter met kinderen en jongeren kunnen communiceren. De toeristische dienst komt immers vaak in contact met een groot deel van onze doelgroep: scholen, ouders met kinderen, jeugdverenigingen,… We willen twee nieuwe acties op poten zetten om tegemoet te komen aan de vragen van de bezoekers. Enerzijds wordt het tijd om ons aanbod aan speelruimte op een duidelijke en kindvriendelijke manier op te lijsten. Het opmaken van een stratenplan waar alle speeltuinen en interessante speelruimte voor kinderen duidelijk is op aangeduid, staat op de to-do lijst. Ook interessante trage wegen kunnen op dit speeltuinenplan in kaart worden gebracht. Een tweede project dat we willen opstarten ism de toeristische dienst is het ontwerpen van een stadsspel voor scholen. Op dit moment komen kleine groepjes kinderen om de haverklap het toerisme kantoor binnen om dezelfde vragen te stellen. We willen en kunnen dit interessanter maken, zowel voor de kinderen als voor onze toeristische dienst. Bedoeling is dat we in 2011 onderzoeken voor welke graad we eens stadsspel willen ontwikkelen en wat zo’n spel allemaal moet bevatten. In 2012 willen we dan starten met de opmaak van het spel. We gaan hiervoor ook op zoek naar een partner die ons hierbij kan bijstaan. We denken aan het CIS (Centrum voor Informatieve Spelen). Een prioriteit in het informatie- en communicatiebeleid van de stad, wordt de samenwerking met het JAC (Jongeren Advies Centrum). Naar aanleiding van de komst van het nieuwe jeugdcentrum zijn er al gesprekken aan de gang om het JAC in dit nieuwe centrum een plaats te geven. We moeten echter niet wachten tot de komst van het jeugdcentrum om een nauwere samenwerking aan te gaan. De gesprekken worden verder gezet en er wordt gesleuteld aan een sterke samenwerking! B. De stad wil systematisch inspraak, participatie en terugkoppeling organiseren – INTERACTIEF BESTUUR! De jeugddienst weet nog te weinig wat er leeft bij kinderen en jongeren. Om er voor te zorgen dat we de vinger aan de pols houden, willen we nog meer werk maken van inspraak en participatie. Het belangrijkste inspraakorgaan voor jongeren is de jeugdraad. De stad blijft deze jeugdraad uiteraard verder ondersteunen. Meer hierover kan je lezen in hoofdstuk 1.4. Zoals bij het hoofdstuk inspraak beschreven, hebben we gemerkt dat we met onze inspraak weinig kinderen van kleuter- en lagere school bereiken. We nemen dit mee als aandachtspunt en zullen proberen om gedurende de 3 jaren van ons jeugdbeleidsplan initiatieven te ontwikkelen om zeker ook deze doelgroep niet te vergeten. Een aantal bestaande inspraakmomenten blijven bestaan. Zo organiseren we bij de aanleg van nieuwe speelruimten steevast inspraak in de buurt, om er voor te zorgen dat de buurt betrokken is bij de komst van een nieuwe speeltuin. We bevragen de kinderen en jongeren over wat er moet komen en koppelen hun voorstellen terug naar de dienst Openbare Werken die het dossier verder opvolgt. Ook het jaarlijks inspraakmoment met de gebruikers van de repetitieruimte blijft bestaan. De werking van de repetitieruimte staat zo goed als op punt met een goed ingerichte repetitieruimte, een aantal bruikbare opbergruimten en een nieuw badgesysteem. We vinden het belangrijk om ook hier rekening te houden met de verdere wensen en vragen van de gebruikers. PRIO Jeugdcultuur! Een nieuw inspraakproject dat we willen starten is er gekomen in samenspraak met cultuurcentrum ‘t Vondel en de Halse bibliotheek. Zij merkten ook dat ze het moeilijk hadden om jongeren te betrekken in hun werking. CC ‘t Vondel heeft wel jongerenvoorstellingen en een groot aantal schoolvoorstellingen, maar kan zeker nog meer werk maken van het bereiken van jongeren. In de bibliotheek komen jongeren in

Page 12: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

schoolverband of voor school over de vloer, maar ook daar zijn ze vragende partij om jongeren te betrekken bij de werking van de bib. Het is de bedoeling om een aantal jongeren bijeen te brengen en ze in te zetten als culturele ambassadeurs. In 2011 willen we samen met het cultuurcentrum en de bib bekijken waarvoor we deze culturele ambassadeurs kunnen inzetten en wat we hen kunnen bieden. Dit kan gaan van inspraaktrajecten tot promotie, van een pint tappen in het jeugdcentrum tot het meedenken over hoe een jongerenbib er moet uitzien. In 2012 gaan we op zoek naar een partner die ons kan helpen bij het aantrekken van een aantal jongeren die mee willen stappen in dit project. PRIO Jeugdcultuur! Uiteraard mogen we ook het jeugdcentrum niet vergeten in heel dit inspraakhoofdstuk. Met een nieuw jeugdcentrum in het vooruitzicht starten we in 2011 met de voorbereidingen van een duidelijk fuifbeleid voor de ondergrondse fuifzaal. De werkgroep fuifbeleid die we hiervoor in het leven roepen zal bestaan uit een aantal geëngageerde en geïnteresseerde jongeren vanuit de jeugdraad, de jeugdverenigingen, onafhankelijke jongeren,… die samen met de jeugddienst dit fuifbeleid in goede banen willen leiden.

2. Stad Halle wil nog meer inzetten op fysieke ruimte voor kinderen en jongeren

A. De stad krijgt een nieuw jeugdcentrum en wil hier een levendig en toegankelijk centrum van maken. Belangrijkste deel in dit hoofdstuk is uiteraard het nieuwe jeugdcentrum dat er zit aan te komen. Met definitieve plannen in 2010 en het aanstellen van een aannemer in 2011, ziet het er naar uit dat het jeugdcentrum er zal staan in 2013. De dienst Patrimonium volgt alle werken op. Belangrijk voor de jeugddienst is de werkgroep fuifbeleid, die zoals hierboven beschreven, het fuifbeleid van het nieuwe jeugdcentrum vorm zal geven, alvorens de voorstellen voor te leggen aan het college van burgemeester en schepenen en de gemeenteraad. Het jeugdcentrum zal op het werk van de Halse jeugddienst uiteraard een grote impact hebben. Hoe groot die impact zal zijn, kunnen we nu nog maar moeilijk voorspellen. De fuifzaal en de ontmoetingsruimte zullen voor een groot deel de uitstraling van de jeugddienst in de toekomst bepalen. Wat de fuifzaal betreft zal het belangrijk zijn om een degelijk fuifbeleid te ontwikkelen. Een fuifbeleid gericht op de Halse klassen en jeugdverenigingen, waarbij een klimaat wordt gecreëerd dat het aangenaam maakt om te fuiven, zonder overlast en vechtpartijen. De jeugddienst wil het gebruik van de ontmoetingsruimte nog niet van in het begin vastleggen. Er zijn uiteraard een aantal werkingen die zeker van de ontmoetingsruimte gebruik zullen kunnen maken, zo zal de Swap daar haar uitvalsbasis vinden en zal ook de jeugdraad regelmatig post vatten in de ontmoetingsruimte. Verder willen we het gebruik van deze ruimte organisch laten groeien en inspelen op noden die er bij de opening van het jeugdcentrum zullen zijn. Gesprekken met het JAC, met de buurtwerking, Habbekrats, Groep Intro,… moeten er voor zorgen dat ook hun doelgroep terecht kan in het jeugdcentrum en dat er een aanbod op maat wordt gecreëerd. B. De stad wil blijven inzetten op nieuwe speelruimte, maar vooral zorgen voor onderhoud van de bestaande speelpleinen. Een andere belangrijke prioriteit bij jeugdruimte zijn de speeltuinen. De stad heeft een mooi aanbod aan speeltuinen en er dienen zich niet zo veel nieuwe projecten meer op. De toestand van de reeds bestaande speeltuinen baart ons op dit moment het meeste zorgen. De meeste speeltuinen bestaan nu zo’n 10-tal jaren en beginnen wat aftakelingsverschijnselen te vertonen. Een aantal speeltuinen zijn zelf zondanig afgetakeld dat herstellingen ons onnodig op kosten zouden jagen. Een volledig nieuwe speeltuin is daar op z’n plaats.

Page 13: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Per jaar wil de jeugddienst in samenwerking met dienst Openbare Werken één grote speeltuin volledig vernieuwen, één klein toestel volledig vervangen en ondertussen verder werken aan het aanpakken van kleine herstellingen. In 2011 wordt er een nieuwe speeltuin aangelegd in het Warandepark. Zo krijgt Essenbeek ook zijn eigen volwaardige speeltuin. Ook het kleutergedeelte van speeltuin Joepie op Sint-Rochus krijgt een opknapbeurt. Deze speeltuin zal zeker in de smaak vallen in de buurt, maar betekent ook een absolute meerwaarde voor de speelpleinwerking. In 2012 zijn de vernieuwing van speeltuin Parkske aan de bibliotheek en speeltuin Windmoleken in de wijk Windmoleken aan de beurt. 2013 is voorbehouden voor een nieuwe speeltuin aan sportcentrum De Bres. We willen als stad vooral werk maken van de iets grotere speeltuinen die centraal gelegen zijn en waar veel kinderen komen. Deze speeltuinen zijn niet zo wijkgebonden en zullen altijd kinderen blijven aantrekken. Het is daarom ook interessant om er voor te zorgen dat zij aangepast zijn aan de doelgroep en een positief imago van onze stad uitdragen. In 2011 zal er ook onderzocht worden of het wenselijk is om in Hondzocht en op de Kleine Molenstraat een nieuwe speeltuin op te richten. Bij het schrijven van dit plan zijn we volop bezig met de opmaak van een plan voor een nieuw betonnen skateterrein. Dit zou eind 2011 voltooid moeten zijn. Ook repetitieruimte Stix blijft bestaan. De werking verandert niet. Via een jaarlijks inspraakmoment willen we op de hoogte blijven van de noden en wensen van de gebruikers.

3. Creëren van een optimaal klimaat om kinderen en jongeren hun eigen jeugdcultuur te laten ervaren – PRIO Jeugdcultuur!

Hoewel we, bij de bekendmaking van de prioriteit jeugdcultuur, niet stonden te springen om hiermee aan de slag te gaan, zien we intussen toch de meerwaarde in van deze prioriteit. We willen dan ook de kans aangrijpen om hier 3 jaar op in te zetten. De meeste acties die we hiervoor op poten zetten zijn hierboven al toegelicht. Het nieuw inspraakproject ‘culturele ambassadeurs’ kadert binnen de prioriteit. Het nieuwe jeugdcentrum zal ook een belangrijke rol spelen in de prioriteit jeugdcultuur, zowel de oprichting van de werkgroep fuifbeleid als de inrichting van de fuifruimte zijn acties die we hierbij ondernemen. Verder zijn er ook een aantal kleinere acties die we willen ondernemen om werk te maken van de prioriteit jeugdcultuur. Zij sluimeren al een aantal jaren, en met het vooruitschuiven van de prioriteit jeugdcultuur, wordt het tijd om er eens werk van te maken. Cultuurcentrum ‘t Vondel heeft de laatste jaren werk gemaakt van een programmatie met een divers aanbod voor een breed publiek. Via het project culturele ambassadeurs willen we er voor zorgen dat de kloof tussen jongeren en het cultureel centrum nog kleiner wordt. Hieraan zal zeker ook gewerkt worden eens we letterlijk buren worden in het nieuwe jeugd- en cultuurcentrum. Een kleine maar krachtige actie kan hierbij al zijn dat er wordt nagegaan of er een plaats is voor straattheater op de Open Straatdag. Vroeger was het Kioskfestival in Halle the place to be voor straattheater. Door het wegvallen van dit evenement is er momenteel niet echt een aanbod aan straattheater in onze gemeente. Het zou fijn zijn om dit gegeven te koppelen aan de Open Straatdag en straattheater zo, klein maar fijn, weer een plek te geven in Halle. Tot op heden krijgt de jeugddienst veel skaters over de vloer die vragende partij zijn voor een volwaardig skatebeleid in Halle. De jeugddienst was hier vroeger geen vragende partij voor omdat het onvolwaardige skateterrein met losse skate-elementen en een onstabiele ondergrond te veel risico’s inhield. Met de komst van het nieuw betonnen skateterrein wil ook de jeugddienst hier haar schouders onder zetten. We merken dat het skaten bij jongeren nog steeds leeft en voor velen een echte subcultuur is geworden. De jeugddienst krijgt vragen voor initiatielessen, de organisatie van contest ea. De jeugddienst zal hier zelf geen trekkersrol in opnemen, maar wil wel de skaters ten volle ondersteunen in de organisatie van lessen, contest ea. Dit kan financieel door de projectsubsidie, maar zeker door inhoudelijke en logistieke ondersteuning. We kunnen hiervoor ook zeker rekenen op medewerking van de sportdienst.

Page 14: Jeugdbeleidsplan Halle 2011 - 2013

Ook onze tienerwerking Swap zal zich, bij het organiseren van activiteiten voor tieners in de vakanties, meer richten op jeugdcultuur. De jongeren vragen hier vaak zelf naar. Deze activiteiten kunnen worden georganiseerd in samenwerking met de bib, het culturele centrum,… Uiteraard zullen projecten van jongeren, gesubsidieerd door ons subsidiereglement voor projecten en eigen evenementen van de jeugddienst zoals Zennetoer ook bijdragen tot het optimale klimaat voor jeugdcultuur.