Jaarverslag Quality Biscuits 2014

15
Jaarverslag Mini - Onderneming Quality Biscuits 2013 - 2014

description

Mini - Onderneming Quality Biscuits | Maerlant Atheneum Blankenberge | Vlajo Mini-Onderneming

Transcript of Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Page 1: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Jaarverslag

Mini - Onderneming Quality Biscuits

2013 - 2014

Page 2: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Voorwoord van de CEO

Beste aandeelhouders, Beste klanten, Beste partners, Als bedrijf kunnen we terugblikken op een leerrijk maar vooral geslaagd jaar.

Quality Biscuits wilt haar aandeelhouders bedanken voor hun vertrouwen en moed om in onze onderneming te investeren. Wij hebben bij de start van dit verhaal onze aandeelhouders een dividend van € 5 gegarandeerd. Belofte maakt schuld. Hoe is onze Mini – Onderneming een succes geworden ? Dit alles is begonnen met een brainstorm met als eerste en belangrijkste vraag: “Wat gaan wij verkopen?”. Na kort overleg en het afwegen van de pro’s en contra’s zijn het kwaliteitsvolle koekjes geworden. We zijn dus opzoek gegaan naar de ideale leverancier en hiervoor hebben we er een hoop gecontacteerd. We wilden voornamelijk de nadruk leggen op ambachtelijke, kwaliteitsvolle en authentieke koekjes. Uiteindelijk vonden we een leverancier die al deze kwaliteiten kon aanbieden. De volgende vraag dat aanbod kwam was: “Hoe gaan we ons product presenteren?“. Deze vraag was snel beantwoord, we wilden ons profileren als een bedrijf met veel prestige én met een uitstekende kwaliteit-prijsverhouding.

Alles was nu heel duidelijk. Nu moesten we ons product aan de man brengen hiervoor hebben we verscheidene acties ondernomen zoals het aanmaken van een Facebook-, Twitter en Google pluspagina, het maken van affiches en zelfs tv-reclame op school. Dankzij al deze inspanningen hebben we onszelf naambekendheid gegeven. Door de maanden heen hebben we verschillende verkopen georganiseerd. Van oudercontacten tot zelfs een verkoop in serviceflats. We zijn met zijn allen heel trots op wat we bereikt hebben. We waren een ambitieus, innoverend en eigenzinnig team met de nodige ups-and-downs maar we hebben als team elke moeilijkheid dat we tegenkwamen opgelost. Vandaag kan ik met enige trots meedelen, namens het volledige team, dat we dit project, ons eindwerk, met glans hebben doorstaan. Graag zou ik nogmaals onze aandeelhouders, klanten en partners willen bedanken want zonder u was dit nooit gelukt! Benjamin Beauson Gedelegeerd Bestuurder

Page 3: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Een terugblik

DE GEBOORTE In september 2013 begon ons avontuur op een rustige vrijdagmiddag. Opeens stond Mieke Kennes (Vlajo coördinator) voor de deur van ons klaslokaal. Deze dag was de officiële start van het ondernemerschap.

09

13

STUDENTEN ZONDER CENTEN We vonden 21 ‘vrijwilligers’ uit diverse hoeken die ons de kans wilden geven om échte mini - ondernemers te worden want om een onderneming op te richten heb je toch een startkapitaal nodig. We willen die 21 ‘vrijwilligers’ daarvoor van harte bedanken!

09

13

GREAT IN SMALL BISCUITS De zoektocht naar een leverancier was geen gemakkelijke want hij moest voldoen aan enkele voorwaarden: puur, ambachtelijk en kwaliteitsvol. We hebben meer dan 20 potentiële leveranciers gecontacteerd en uiteindelijk kwam het koekjesbedrijf Sucake, gelegen in Blankenberge, uit de bus. Om onze vereisten af te toetsen met de werkelijkheid brachten we een bezoekje aan Sucake. Uiteindelijk is Sucake onze hoofdleverancier geworden.

09

13

ONDERNEMERS VERKOPEN Zonder enige voorkennis moesten we voor de eerste keer gaan verkopen met onze mini – onderneming. Dit eerste verkoopmoment vond plaats op het oudercontact van het Mab. Deze verkoop werd een absoluut hoogtepunt want op minder dan 2u waren we volledig uitverkocht.

10

13

HET (ONDERNEMINGS)PLAN Op onze eerste aandeelhoudersvergadering konden de aandeelhouders voor het eerst kennismaken met ons ‘plan’. Ze kwamen te weten wat we precies met hun geld zouden gaan doen en wat dat hun zou gaan opbrengen. Ze maakten ook kennis met ons team. Ook was er terug de mogelijkheid om onze producten aan te kopen.

11

13

WAT WILT DE KLANT Om te weten te komen wat onze klanten willen, hielden we een marktonderzoek bij onze klanten, potentiële klanten en sympathisanten. Maar liefst 66 mensen vulden ons marktonderzoek in waardoor we nog beter op hun behoeften konden inspelen.

12

13

Page 4: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Een terugblik

CADEAUTJES VOOR DE FEESTDAGEN Tijd van oud naar nieuw, van de kerstboom en het gezellig samenzijn met de familie, vrienden, … We zouden natuurlijk Quality Biscuits niet zijn mochten we daar geen potentieel inzien. We besloten dus om met een speciale decemberactie naar de klant te trekken. Want geef toe, wie wil er nu geen kerstcadeautje van Quality Biscuits of een lekker koekje tijdens het dessert?

12

13

VALENTIJNSVERRASSING Tijd van oud naar nieuw, van de kerstboom en het gezellig samenzijn met de familie, vrienden, … We zouden natuurlijk Quality Biscuits niet zijn mochten we daar geen potentieel inzien. We besloten dus om met een speciale decemberactie naar de klant te trekken. Want geef toe, wie wil er nu geen kerstcadeautje van Quality Biscuits of een lekker koekje tijdens het dessert?

02

14

ONZE LAATSTE VERKOOP De tijd vliegt als ondernemer. Eind februari hielden we ons laatste verkoopmoment op school. Om onze klanten toch nog eens extra te verwennen voorzagen we, in samenwerking met de Maerlantkrant, een kortingsbon van € 0,50!

02

14

OOK SENIOREN ZIJN DOL OP QUALITY BISCUITS Ons verhaal was natuurlijk nog niet volledig ten einde want we moesten onze producten nog eens gaan voorstellen buiten school. Hiervoor kozen we voor de serviceflats in Blankenberge. Gecombineerd met een verkoopmoment en een spelletje bingo verkochten we onze paaspakketjes met koekjes en paaseitjes aan de lopende band. Achteraf konden we nog genieten van een spelletje bingo.

03

14

Page 5: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

De onderneming

Visie

Onze visie was om kwaliteitsvolle en ambachtelijke koekjes aan te bieden aan onze klant met de hoop om deze op ons volgende verkoopmoment terug te zien met een glimlach op zijn gezicht. Wij bieden tevens een enorme klantenservice aan die wij als basis garanderen. Dit is voor 100% geslaagd. Dit is gelukt dankzij onze ambachtelijke en kwaliteitsvolle koekjes van Sucake waardoor dit al voor helft was geslaagd. De andere vijftig procent was dankzij ons harde werk. Eerst en vooral ons verkoopstand dat ons enige kenbaarheid gaf, de Facebookpagina die ons nog bekender maakte , de flyers die wij gemaakt hebben voor onze verkoopmomenten en het belangrijkste van allemaal de klant zelf. De klant zelf omdat hij /zij ons promoot door te zeggen tegen andere hoe heerlijk die koekjes zijn.

Team

Benjamin Beauson - Gedelegeerd Bestuurder, HR-Manager & Technisch Directeur

Taken: Gedelegeerd Bestuurder:

- Leiding geven - Organiseren en leiden van vergaderingen - Coördineren van het ondernemingsplan - Controle op het naleven van afspraken

HR-Manager:

- Coördineren van de functiewisselingen - Motiveren - Oplossen van conflicten - Verdelen van de werkdruk

Technisch Directeur:

- Aankopen van handelsgoederen - Contacten met leveranciers

Page 6: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

De onderneming

Evert Van Herreweghe - Financieel- en Administratief Directeur

Taken: Financieel Directeur:

- Boekhouding - Beheren van kas en bank - Aankoopdagboek - Verkoopdagboek - Liquidatiedossier - Loonadministratie - Concurrentieonderzoek

Administratief Directeur:

- Administratie en contact met Vlajo - Administratie en contact met aandeelhouders - Algemene administratie

Jorden Ysewyn

- Commercieel- en Technisch Directeur

Taken: Commercieel Directeur:

- Verantwoordelijk voor de verkopen - Leiden van het marktonderzoek - Regelen van verkoopplaatsen - Verpakking en toegevoegde waarde - Verzorgen drukwerk - Verzorgen publiciteit - Onderhoud facebookpagina

Technisch Directeur:

- Magazijnverantwoordelijke

Page 7: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

De onderneming

Leveranciers

Zoals jullie al weten is onze leverancier Biscuiterie Sucake. Wij hebben Sucake gekozen omdat de onderneming ons het geschikt leek. Wij konden telefonisch of via e-mail bestellen. Wij hebben elke bestelling via e-mail gedaan omdat wij dan overzicht en bewijs hadden als er iets te veel of te weinig geleverd zou zijn. Nadat de mail was verzonden kregen wij altijd een snelle response van Joan Tallieu, bedrijfsleider van Sucake. Onze bestelling stond binnen drie dagen klaar voor ons. Dit was handig want wij hadden soms eens een aanvulling op de bestelling waardoor de bestelling en de aanvulling op dezelfde datum klaarstond.

Concurrentie

Wij hadden twee soorten concurrenten, supermarkten en de lokale bakkers. De consument is zeer loyaal tegenover zijn of haar merk en dus moeilijk weg te slaan en wij als een klein bedrijf zijn niet opgewassen tegen zulke kracht. Dit geldt ook voor de lokale bakkers behalve dat zij zoals wij al eerder zeiden hoge kwaliteit bieden. Wij hebben ons geografisch kleiner gemaakt. Wij hebben ons geconcentreerd op de school zelf waardoor wij bijna geen concurrentie meer hadden, wij konden ons meer focussen op acties die ten gunste zijn van de klant.

Page 8: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Commercieel

Producten

Ons (basis)assortiment bestond uit:

• Wieners • Cakejes • Sablé Natuur • Sablé Vierkant • Speculoos • Spiegeltjes

Daarnaast hadden we ook drie verschillende soorten geschenkpakketen. De verkoop van de geschenkpakketen lag eerder aan de lage kant. Dit lijkt vrij logisch want uit het marktonderzoek is gebleken dat men vooral koeken voor zichzelf koopt en niet als geschenk. Gedurende ons bestaan hebben we ons aanbod uitgebreid met Sablé Chocolade, Florentines en Sprits met confituur. Ook hebben we gewerkt met actieproducten zoals snoepjes voor de taaldag en paaseitjes voor de paasperiode.

Verkoopmomenten & gevoerde promotie

Lanceringsverkoop De lanceringsverkoop tijdens het eerste oudercontact en tijdens de eerste AV was meteen een groot succes: zo goed als alles was uitverkocht. We merkten dat de geschenkpakketten minder snel verkochten. Dit lijkt vrij logisch, want uit het marktonderzoek bleek dat men vooral voor zichzelf kopen. Bij de lanceringsverkoop deelden we een spaarkaart uit. Als deze gevuld wordt krijg je een gratis pakje speculaas! We voegden een extra actie toe: glazen pot + klantenkaart Bij aankoop van een bepaald bedrag kon met 1 euro bijleggen en men kreeg een bewaarpot. Eindejaarsactie Wieners in de kijker geplaatst omdat het mogelijk minder verkoopt (de bekende op=op actie) Website werd geopend.

Page 9: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Commercieel

Taaldag actie We kregen een bestelling van geschenkjes voor alle leerlingen die deelnamen aan de taaldag. Deze dag was een speciale dag die toevallig samen viel met Valentijn. Dus maakten we gebruik van dit gegeven en maakten een vreemde maar creatieve wending .van ons product. We kozen uitzonderlijk speciaal nieuw product: zoete hartjes met een lolly! De promotie hierbij waren posters die in de school ophingen met een boodschap die nieuwsgierigheid moesten opwekken. DW 2 oudercontact verkoop Basisaanbod + producten uit assortiment: Tijdens het tweede oudercontact hebben we twee nieuwe producten geïntroduceerd Sprits met confituur en Florentines. Wieners van prijs verlaagd zodat ze uitverkocht raken. (Met succes) Alles was uitverkocht! Als afsluiter stond er een Buitenschoolse verkoop (Paasactie) op het programma Cakjes, Speculoos, wieners, spiegeltjes, Sablé natuur, Sablé chocolade !!Nieuwe producten geïntroduceerd!!: Paaseitjes Deze verkoop vond plaats in de seniorenflat in Blankenberge.. Verkoopkraam en de pakketten werden gedecoreerd met paasdecoratie en we voegden paaseitjes toe aan ons assortiment. In een mum van tijd waren we uitverkocht. De promotie hierbij waren de paaseitjes. Ook werden er posters uitgehangen op plaats van verkoop. Alles werd uitverkocht!

Page 10: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Commercieel

Producten

Lanceringsverkoop Ons (basis) aanbod bestond uit: Wieners, Cakjes, Sablé natuur, Sablé vierkant, speculoos en spiegeltjes en 3 verschillende soorten geschenkpakketten. De geschenkpakketten verkochten minder goed. Dit lijkt vrij logisch want uit het marktonderzoek bleek dat men vooral voor zichzelf kopen. AD vergadering verkoop Het basisaanbod en een nieuw product, Sablé chocolade. Eindejaarsactie Basisaanbod Wieners in de kijker geplaatst omdat het mogelijk minder verkoopt (de bekende op=op actie) Taaldag actie Uitzonderlijk speciaal nieuw product: Zoete hartjes met een lolly! Deze dag was een speciale dag die toevallig samen viel met Valentijn. Dus maakten we gebruik van dit gegeven en maakten een vreemde maar creatieve wending van ons product. Deze werden verkocht aan de school en uitgedeeld door ons.

Toegevoegde waarde Onze toegevoegde waarde is een lintje. Aan de achterkant van de verpakking staat Quality Biscuits geschreven. Eén van onze grootste toegevoegde waarde is het samenstellen van pakketten.

Page 11: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Commercieel

Website

De bestuurders van Quality Biscuits volgen boekhouden – informatica en daarom hebben wij besloten om onze website zelf te programmeren. Dat uiteindelijk een groot succes was. Met de website probeerden wij onze klantenbestand uit te breiden maar ook om onze huidige klanten te helpen. Homepagina Op de homepagina verwelkomen wij onze bezoekers en geven wij informatie over de andere pagina’s van de website. Assortiment Deze pagina toont de koekjes die wij verkopen met de nodige informatie: houdbaarheid en bereiding. Team Hier kunnen onze huidige en nieuwe klanten kijken wie de genieën zijn achter Quality Biscuits en hun functies in het bedrijf. Partners Op deze pagina vermelden wij onze partners. Agenda Als wij een verkoop organiseren, kan de bezoeker dit zien. Bestellen De bezoeker kan hier een bestelling plaatsen en als hij/zij niet meer weet hoe de koekjes heten, kan hij/zij de product catalogus raadplegen. Bestellen Bij problemen en vragen kan men zich richten tot de contactformulier. Zodat wij de bezoeker kunnen helpen.

Page 12: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Financieel

Resultatenrekening Resultaat Einde BJ

Resultaat Medio BJ Businessplan

Bedrijfsopbrengsten 1.832,76 802,26 979,97 Verkopen Omzet 1.832,76 802,26 979,97 Bedrijfskosten 1.317,99 607,01 820,91 Inkopen Handelsgoederen 1.202,53 671,07 725,91 Voorraad handelsgoederen - 115,66 Diensten & Diverse Goederen Andere kosten 77,31 46,86 80,00 Bezoldigingen & Soc. Lasten Nettolonen 23,90 2,94 15,00 Sociale Lasten 14,25 1,80 Bedrijfsresultaat 514,77 195,25 159,06 Resultaat uit de gewone bedrijfsuitvoering 514,77 195,25 159,06 Uitzonderlijke opbrengsten 14,70 14,70 Uitzonderlijke kosten 12,68 12,68 Resultaat van het boekjaar voor belastingen 516,79 197,27 159,06 Belasting op het resultaat 175,66 67,05 54,06 Te bestemmen resultaat 341,13 130,22 105,00 Dividend 16,24 6,20 5,00

Dankzij een goed financieel- en commercieel beleid hebben we er kunnen voor zorgen dat ons aandeel maar liefst met 162,4% in waarde is toegenomen! Als we dit vergelijken met de voordeligste spaarrekening (2,5% / jaar) dan zijn we zéker de beste investering die u zich kan inbeelden. Tegen onze verwachtingen in hebben we ons dividend maar liefst 3x kunnen verdubbelen dan ons absoluut successcenario. Zoals u kunt zien hebben we zo kostenefficiënt mogelijk kunnen ondernemen. We hebben er dan ook bewust voor gekozen om de lonen tijdens het eerste deel van het boekjaar zo laag mogelijk

te houden om ons break-even punt sneller bereiken. Door de hogere werkdruk in het 2de semester van het boekjaar hebben we een maximale omzet kunnen realiseren. Wij hopen alvast dat u tevreden bent met het rendement op ons aandeel. Hopelijk zet dit u aan om in de (nabije) toekomst verder te investeren in startende ondernemingen! Quality Biscuits dankt zijn aandeelhouders voor het vertrouwen en de kansen!

Page 13: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Financieel

Omzet

Balans

A EINDBALANS P

Liquide Middelen 726,79 Kapitaal 210,00 Bank 726,79 Geplaatst Kapitaal 210,00

Overgedragen winst 341,13 Winst 341,13

Schulden < 1 jaar 175,66 Belastingen &

Soc. Lasten 175,66

TOTAAL ACTIEF 726,79 TOTAAL PASSIEF 726,79

164,91 194,99

442,36

86,41

456,82 487,27

0

100

200

300

400

500

600

Oktober November December Januari Februari Maart

Page 14: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Eigen mening

Benjamin Beauson, Gedelegeerd Bestuurder

Heel het ondernemerschap was een nieuwe ervaring maar dan wel negatief. Ik had al een idee hoeveel werk het was om een onderneming op te richten in theorie. Door dit om te zetten naar praktijk wist ik het zeker. Ik zal nooit ofte nimmer een eigen zaak zal opstarten. Ik begin liever in hiërarchische structuur waar je begint vanonder aan de ladder en zichzelf naar boven werkt en van zodra ik boven ben dat ik heel het bedrijf ken weet wat er precies moet gebeuren dan van nul te beginnen.

Evert Van Herreweghe, Financieel Directeur

Toen we in september aan dit ‘avontuur’ begonnen wou ik maar één iets, of juist niet. Ik wou voor één keer geen leider zijn, in dit geval gedelegeerd bestuurder, omdat ik vond dat anderen ook eens de kans moest krijgen hiertoe. Het moeten niet altijd dezelfde zijn die de marionetten bespeelt of die vanboven in het organigram staat. Het was niet alleen voor mijzelf goed om eens niet vanboven te staan, het was ook goed voor de persoon die er zou komen te staan. Ik kon eindelijk eens ondervinden hoe het was om onder iemand te hoeven werken, FANTASTISCH! Je kon constant met je vakgebied bezig zijn zonder dat er extra werk bijkwam van anderen omdat ze het niet goed deden of niet deden zoals jij wilt dat het was. Voor mezelf heb ik geleerd (én gemerkt) dat het leiderschap echt in me zit. Ik moest me zéér véél bedwingen om niet het hef in eigen handen te nemen maar dat maakte de verleiding alleen maar groter. In het financiële departement voelde ik me helemaal thuis want geef toe, de financiën van een onderneming is nu toch wel het belangrijkste wat er is? Zonder een goed financieel beleid is er geen plaats voor creativiteit en uitdagingen. Elke keer opnieuw de spanning voelen als je de resultatenrekening aanvulde om toch maar te zien hoeveel dividend we zouden hebben. Ik kan u beloven, na een tijd begin je er werkelijk geobsedeerd door te geraken. Voor mij was dit project een absolute stimulans om later misschien ook zelf ondernemer te worden want ik heb geleerd dat het zelfstandig werken écht noodzakelijk is voor mijzelf. In sommige beroepen onder een baas kan je dit doen, maar niet in allemaal. Wat mij vooral bij zal blijven is welke toegevingen je soms moet doen om tot een beslissing te komen. Het is niet altijd evident om jouw idee (bijna) volledig aan de kant te schuiven maar dan is flexibiliteit echt wel vereist.

Page 15: Jaarverslag Quality Biscuits 2014

Eigen mening

Jorden Ysewyn, Commercieel Directeur

Eerst wil ik mededelen dat ik blij ben te terugblikken op een geslaagd jaar! Ik dank VLAJO omdat zij het mogelijk maakten een onderneming te mogen openhouden en onze leercoach Hilde Knockaert, die de onderneming bij problemen in goede banen kon leiden. Ik ben te weten gekomen dat zodra je in het ondernemerschap stapt, je in een apart wereld terecht komt. Vooral de bedrevenheid van collega’s ondernemers vielen mij op. Iedereen had zijn eigen ideeën en ik had het gevoel alsof ik genegeerd werd. Als ik iets voorstelde werd hier vaak niet op gereageerd. Pas na de eerste verkoop kon ik van mij laten horen, toen ik flyers mocht ontwerpen. De wekelijkse vergadering vond ik goed. Het was een goed moment om onze volgende evenementen te plannen en de onderneming levend te houden. Maar wat ik er vooral goed aan vond was dat we een duidelijk overzicht creëerden welke taak men moest vervullen en tegen welke deadline, zo ligt de mini nooit stil en wisten we beter waaraan beter moest aan gewerkt worden. Ook het omgaan met klanten viel goed mee. Het administratieve daarentegen ging minder vlot. Ik weet dat ik niet in de wieg gelegd ben om boekhouder te worden. Wat ik echt het aller leukste vond was dat mijn hobby, informatica en de mini onderneming gecombineerd werd. Eén van mijn hobby’s is foto’s nemen en die bewerken met Adobe PhotoShop. Bij het ontwerpen van flyers , banners, enz heb ik voluit gebruik kunnen maken van dit programma. Ik vond het een perfect jaar om iets wat ik graag doe optimaal te kunnen benutten. In het commercieel departement voelde ik me helemaal thuis. Dit heeft mij zelf aangespoord om in een grafische richting verder te studeren gespecialiseerd voor bedrijven! Een onderneming onderhouden vraagt wat tijd en werk, maar het bleef leuk om het te onderhouden. Ik vind het jammer dat het er nu een einde aan gekomen is. Moest ik de kans krijgen en moesten mijn collega’s bereidt zijn dit nog een jaar te doen grijp ik die kans meteen. Hoewel het nu een mooi moment is om te stoppen want, het rendement per aandeel staat mooi en als we nog verder zouden doen zou de aandacht en het enthousiasme mogelijk verminderen.