Jaarverslag Bibliotheek AVV 2014

13
Jaarverslag 2014

description

Bibliotheek AVV werkzaam op gebied van voorkomen van eenzaamheid, sociale cohesie en participatie

Transcript of Jaarverslag Bibliotheek AVV 2014

  • Jaarverslag 2014

  • 3VoorwoordVoor u ligt het Jaarverslag 2014 van de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen.

    De Bibliotheek AVV is een professionele maatschappelijke onderneming die op het gebied van informatiebemiddeling, leesbevordering en kennisdeling een bijdrage levert aan de samenleving op de terreinen zelfredzaamheid, participatie en sociale cohesie. Dit in samenwerking met partners.

    Vanuit deze maatschappelijke missie heeft de Bibliotheek AVV in 2014 haar dienst-verlening en organisatie ingericht. Al onze werkzaamheden zijn er op gericht om een bijdrage te leveren aan de maatschappij op de eerdergenoemde gebieden. AVV heeft in 2014 al de producten en diensten gekoppeld aan gemeentelijke beleidsdoelen en maatschappelijke resultaten. In dit jaarverslag vindt u een algemeen overzicht van de activiteiten gerelateerd aan de maatschappelijke doelen.

    De bibliotheekwereld is sterk in verandering, wat uiteraard een weerspiegeling is van een maatschappij die - mede door crisis en bezuiniging, maar ook door nieuwe technologien en veranderende klantwensen - sterk in verandering is. Bibliotheken moeten nadrukkelijker laten zien wat ze betekenen voor de maatschappij. Aan bibliotheken wordt ook gevraagd om meer te realiseren tegen minder kosten, en daarbij te vernieuwen en partnerschappen aan te gaan. De urgentie om snel aan te passen aan de veranderende maatschappelijke omstandigheden en eisen is dus groot. Om hieraan te kunnen voldoen heeft in 2014 een reorganisatie plaats-gevonden. Deze reorganisatie heeft geleid tot andere functies en, mede als doel gehad dat de maatschappelijke functie van de Bibliotheek AVV op het gebied van informatie-bemiddeling, leesbevordering en kennisdeling een duidelijker en transparanter profiel heeft opgeleverd, zowel intern als extern. Andere aspecten die anno 2014 nader ontwikkeld zijn, zijn klantgerichtheid, maatschappelijk bewustzijn en ondernemerschap. Op een aantal aspecten is de organisatie meer lean gemaakt, verantwoordelijkheden zijn lager in de organisatie belegd en medewerkers zijn meer extern gaan werken op het gebied van maatschappelijke en culturele activiteiten en educatie. De eerste resultaten en nieuwe activiteiten zijn in 2014 gestart en in dit jaarverslag opgenomen.

    Deze veranderingen zijn alle gericht om de volgende speerpunten te realiseren: terugdringen van het gevoel van eenzaamheid, verhogen van sociale cohesie en participatie, terugdringen van taalachterstanden en vergroten van woordenschat.

    Eric de Haan, directeur

  • 4ParticipatieDe Bibliotheek

    als maatschappelijk hart van de samenleving

    De Bibliotheek, toegangspoort tot kennisVrijheid, welvaart en de ontplooiing van samenleving en individu zijn fundamentele menselijke waarden. Deze kunnen alleen worden gerealiseerd door goed genformeerde burgers, die in staat zijn hun democratische rechten uit te oefenen en een actieve rol te spelen in de samenleving. Constructief deelnemen aan het maatschappelijk leven en meewerken aan het vormgeven van de democratie zijn afhankelijk van voldoende opleiding en van vrije en onbeperkte toegang tot kennis, wetenschap, cultuur en informatie.De openbare bibliotheek, de plaatselijke toegangspoort tot kennis, schept eenessentile voorwaarde voor levenslang leren, onafhankelijke besluitvorming en de culturele ontwikkeling van individuen en maatschappelijke groeperingen.Uit: Unesco manifest over de openbare bibliotheek

    In 2014 zijn verschillende samenwerkingsactiviteiten gestart. Met diverse samen-werkingspartners biedt de Bibliotheek AVV activiteiten aan om de participatie van de inwoners te vergroten.

    Inloopspreekuur VrijwilligerscentraleInwoners van Stichtse Vecht die graag vrijwilligerswerk willen doen kunnen vanaf de zomer terecht bij het wekelijkse inloopspreekuur van de Vrijwilligerscentrale. Daar kunnen ze informatie krijgen over vrijwilligerswerk en samen met een medewerker de vacatures raadplegen. Het inloopspreekuur wordt gehouden in de Bibliotheken Breukelen en Loenen.

    LoopbaanspreekuurArbeidsdynamiek is een klein bureau dat mensen begeleidt die op zoek zijn naar een nieuwe baan of die zich willen laten omscholen. Sinds september is Marie-Madeleine Claassen van Arbeidsdynamiek gestart met een tweewekelijks Loopbaanspreekuur in de Bibliotheek Maarssendorp. Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor dit gratis spreekuur.

    TabletcafIn 2013 gestart in de Bibliotheek Mijdrecht en in 2014 verder uitgebreid naar de Bibliotheek Maarssenbroek: het Tabletcaf. Mensen die een tablet hebben en graag hulp of uitleg willen over hun tablet kunnen iedere maand terecht in de Bibliotheek. Verder wordt er specifiek aandacht besteed aan het installeren van apps, de apps van de Bibliotheek, het lenen van e-books van de Bibliotheek en het downloaden van e-books op e-reader of tablet.Vrijwilligers van Welzijn Stichtse Vecht (Maarssenbroek) en SeniorWeb (Mijdrecht) zijn aanwezig voor hulp en het beantwoorden van vragen.

  • In een maatschappij die in toenemende mate meer zelfredzaamheid vraagt van haar burgers, wil de Bibliotheek een organisatie zijn die mensen helpt hun zelfredzaamheid te vergroten.

    Platform LaaggeletterdheidIn Nederland is 1 op de 9 volwassenen laaggeletterd. Deze mensen kunnen wel functioneel lezen, maar hebben vaak moeite met het lezen van nieuwsbrieven en het invullen van formulieren, waardoor ze minder goed te bereiken zijn voor instanties. Investeren in de basisvaardigheden taal en rekenen is daarom heel belangrijk.In Stichtse Vecht is het Platform Aanpak Laaggeletterdheid opgericht waarin Welzijn Stichtse Vecht, Gemeente Stichtse Vecht, de Bibliotheek AVV en Stichting Lezen & Schrijven vertegenwoordigd zijn. Dit Platform heeft als doel een verbinding te maken tussen laaggeletterden en taalaanbieders om zo laaggeletterdheid terug te dringen met als resultaat een geletterd Stichtse Vecht.En van de speerpunten van het platform is het oprichten van een Taalpunt waar vraag en aanbod bijeen gebracht kunnen worden. Een tweede speerpunt is het uitrollen van de cursus Herkennen en Doorverwijzen, een cursus waarin aandacht wordt besteed aan het herkennen en doorverwijzen van laaggeletterden.

    Vaders Voor LezenJongens kampen nog altijd met een leesachterstand. Ze zijn minder vaardig in lezen, doen het minder regelmatig en beleven er minder plezier aan. Uit onderzoekt blijft dat ouders de grootste invloed hebben op het leesgedrag van hun kinderen. Daarbij is een lezende vader met name een heel belangrijk voorbeeld voor hun zoons; zo kunnen vaders bijdragen aan het voorkomen van een leesachterstand bij jongens.2014 was daarom uitgeroepen tot het jaar van de Vaders Voor Lezen, een landelijke campagne om (groot)vaders te stimuleren meer (voor) te lezen. Ook burgervader Maarten Divendal en de wethouders Anco Goldhoorn, David Moolenburgh en Aldrik Dijkstra van De Ronde Venen droegen hun steentje bij en lazen voor in de Bibliotheken Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis. Als tegenprestatie kregen de burgemeester en wethouders een boekfacefoto van zichzelf. Deze activiteit is ontstaan via een match op de Beursvloer De Ronde Venen 2014.

    HuiswerkcafIn oktober is het Huiswerkcaf geopend in de Bibliotheek Mijdrecht. Het Huiswerk-caf is een initiatief van het Jongerenwerk van Tympaan-De Baat en richt zich op alle middelbare scholieren in en om Mijdrecht. De jongeren zijn iedere woensdag-middag welkom om rustig te kunnen werken of voor hulp bij planning, leerwerk of het maken van een werkstuk.

    7

    Zelfred-zaamheidEen leven lang leren

  • 9Socialecohesie

    Eenzaamheid is een groeiend probleem in onze maatschappij. Als laagdrempelige ontmoetingsplek wil de Bibliotheek een plek zijn waar mensen makkelijk naar binnen kunnen lopen, een praatje kunnen maken, aan een activiteit kunnen deelnemen.

    Ouders Lokaal / Mama LokaalOuders Lokaal is een platform voor en door ouders en is er op gericht ouders/opvoeders via activiteiten met elkaar in verbinding te brengen om zo ervaringen te delen. Ouders Lokaal is een samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin.Ouders Lokaal en de Bibliotheek organiseren samen geregeld workshops voor ouders over uiteenlopende opvoedkundige zaken. Vanuit Ouders Lokaal is in oktober Mama Lokaal gestart, een wekelijkse inloop-ochtend waar jonge moeders vrijblijvend kunnen binnenlopen en andere (bijna) moeders kunnen ontmoeten. Moeders kunnen hier ervaringen uitwisselen of vragen stellen aan deskundigen die met regelmaat aanwezig zijn. Mama Lokaal wordt georganiseerd in de Bibliotheken Breukelen, Maarssenbroek en Mijdrecht.

    SeniorenOm mindervaliden de kans te geven de Bibliotheek te bezoeken, reed ook dit jaar de PlusBus iedere drie weken naar de Bibliotheek Mijdrecht. Deze dienst van Tympaan-De Baat is bedoeld voor alle mindervaliden en 55-plussers uit Mijdrecht en omgeving.Tevens biedt de Bibliotheek de dienst Boeken aan huis. Leden die (tijdelijk) minder goed ter been zijn kunnen hiervan gebruik maken en krijgen iedere zes weken bezoek van een vrijwillige medewerker.Daarnaast heeft de Bibliotheek diverse collecties uitstaan bij bejaarden- en verzor-gingstehuizen in de regio.

    8

    De Bibliotheek altijd, overal, voor

    iedereen

  • 11

    BoekenweekReizen was dit jaar het thema van de Boekenweek (8-16 maart). Onder het motto Ondertussen ergens anders werden de Bibliotheken omgetoverd tot verre oorden. In de Bibliotheek Mijdrecht was een Reismarkt georganiseerd met een Djembe-workshop, een fotoworkshop en een proeverij. Ook konden bezoekers een boekface-foto van zichzelf laten maken.In de Bibliotheek Maarssenbroek heeft Harm Jan Bloem, beter bekend als de barbecueman, een lezing gehouden en Isa Hoes was te gast in de Bibliotheek Loenen.

    Maand van het Spannende BoekThema van de Maand van het Spannende Boek was Terreur in thrillers. In het dagelijks leven zijn we misschien bang voor terreur-aanvallen, in thrillers is het een thema dat tot onze verbeelding spreekt, want spanning en afgrijzen fascineren ons.

    Nederland LeestEen vlucht regenwulpen van Maarten t Hart stond de maand november centraal tijdens Nederland Leest. Een klassieker uit 1978 over een dertiger die terugkijkt op zijn jeugd. Een vlucht regenwulpen is een onvergetelijk verhaal uit een tijd toen Nederland nog een universum was, en een dorpje de hele wereld.Het boekje werd aan bijna 3.000 leden uitgedeeld.Voor de gelegenheid had de Fotoworkshop De Ronde Venen fotos gemaakt van vogels. De tentoonstelling was tijdens Nederland Leest te bezichtigen in de Bibliotheek Mijdrecht.

    (Culturele) activiteitenNaast de landelijke acties werden er ook diverse lokale activiteiten georganiseerd. In april heeft schrijfster Marjan Berk een lezing gegeven over rouw en verlies. Zij vertelde onder meer over het verlies van haar schoondochter en het boek dat zij daarover schreef voor kleindochter Belle. De lezing was mede georganiseerd door Monuta Rijn- en Vechtstreek. In 2014 bestond Maarssenbroek 40 jaar. Dat werd groots gevierd in de wijk; ook in de Bibliotheek Maarssenbroek waren diverse activiteiten. Kim Koops van Over Ons gaf een presentatie over familieonderzoek en het maken van een stamboom. Welzijn Stichtse Vecht was een middag aanwezig. En er was een Workshop pozie van Cees Samson.Begin september was er een feestelijke open dag in Gebouw de Willisstee in Wilnis. Ook de Bibliotheek Wilnis had voor die dag diverse activiteiten georganiseerd. Wethouder Dijkstra kwam voorlezen, bezoekers konden een leuke boekfacefoto laten maken en voor de kinderen was er een kleurwedstrijd. Lees-

    bevordering volwassenen

    Van alle redenen om een boek te lezen is plezier wel het meest in ongenade geraakt. Gerrit Komrij

  • 12

    Nationale Voorleesdagen (0-6 jaar)Eind januari waren de Nationale Voorleesdagen, speciaal voor de kinderen die nog niet zelf kunnen lezen. Het spannende boek Krrrr okodil! van Catherine Rayner was het Prentenboek van het jaar 2014. Het boek is in alle vestigingen voorgelezen, al dan niet met behulp van vertelplaten in het Kamishibai-kastje. In de Bibliotheken in Stichtse Vecht was bovendien een vrolijke theatervoorstelling te zien over het prentenboek van Theatergroep De Rest. Deze voorstellingen vonden plaats onder de paraplu van Cultuur beweegt.

    Nederlandse Kinderjury (6-12 jaar)Tijdens de Nederlandse Kinderjury (maart t/m mei) konden de kinderen weer meelezen voor de Kinderjury, d publieksprijs voor kinderen tussen 6 en 12 jaar. In alle vestigingen waren tafels ingericht met de Kinderjury-boeken. Op de laatste dag van de stemperiode konden de kinderen stemmen in speciaal ingericht stemhokjes in de Bibliotheek.

    Kom je op mn feestje? - Kinderboekenweek (6-12 jaar)De Kinderboekenweek (1-11 oktober) bestond 60 jaar, reden genoeg voor een Feestje. In alle Bibliotheken waren feestelijke activiteiten georganiseerd, van een vrolijke toneelvoorstelling van Toneelgroep TOF tot het maken van een kleurig kunstwerk onder begeleiding van Dorpsacademie Mus en Muzen. Speciaal voor ouders was er een middag waarop ze kennis konden maken met ADHD-coach en NLP-trainer Anne Marie Preusting en met Chantal Zoutendijk van Family Factory.

    Regionale Voorleeswedstrijd (groep 7 en 8)Op woensdagmiddag 27 januari en 5 februari werd voor de 9e keer in AVV de voorleeswedstrijd gehouden. Van de vijftien kandidaten is Davy Paardenkooper van de Schepershoek uit Breukelen de uiteindelijke winnaar geworden. Juryleden in De Ronde Venen waren Bert Simhoffer, acteur, Mariken van de Bovenkamp, boekhandel Sprey en Emmy van Eck, de Bibliotheek AVV. De juryleden in Stichtse Vecht waren Marcel Blekendaal, Polderwachter, Corine Winnik, voorlees-specialist en Emmy van Eck, de Bibliotheek AVV. De presentatie was beide middagen in handen van Rhod Schoenmakers. Lees-

    bevordering jeugd

    We moeten niet leren wat goede boeken zijn. We moeten een liefde voor lezen leren. B.F. Skinner

  • 15

    EducatieDoor 15 minuten (voor)lezen per dag leert een kind 1000 nieuwe woorden per jaar.

    Doorgaande leeslijn is afgeleid van het begrip doorgaande leerlijn. Dit geeft aan dat kinderen geen breuken zouden mogen ervaren in de leerstof. In opeenvolgende leerjaren moet de leerstof van een bepaald vakgebied in oplopende moeilijkheids-graad aanwezig zijn en de onderdelen moeten daarbij goed op elkaar aansluiten. Bij het vakgebied lezen, leesbevordering en literatuureducatie is dit de doorgaande leeslijn. De Bibliotheek AVV levert een bijdrage aan deze doorgaande leeslijn door samen met de voorschoolse opvang en de basisschool de kinderen (en hun ouders) te stimuleren veel te lezen. Daarbij is het onderwijs verantwoordelijk voor het technisch lezen en de Bibliotheek voor het plezier in lezen. Vrij lezen heeft een positief effect op de taalontwikkeling.

    BoekStartOok in 2014 zijn in alle vestigingen veel BoekStartkoffertjes uitgedeeld om de taalontwikkeling bij babys te stimuleren: bij de geboorteaangifte krijgen de ouders van de gemeente een bon die ze kunnen inleveren bij de Bibliotheek. Zij krijgen dan een gratis lidmaatschap plus een BoekStartkoffertje met inhoud: een knisperboekje en een cdtje om het voorlezen thuis te promoten. Het consultatiebureau vraagt na bij de ouders of ze hier gebruik van hebben gemaakt en geeft eventueel nogmaals de bon.

    BoekenpretBoekenpret is een taalstimuleringsprogramma voor kinderen van 0 tot 6 jaar om het voorlezen te stimuleren. Niet alleen op de peuterspeelzaal, kinderdagverblijf of basisschool, maar ook bij de ouders thuis. Drie keer per jaar komt er een kist met boeken in de klas om voor te lezen en om aan de kinderen mee naar huis te geven, zodat ook de ouders gestimuleerd worden meer voor te lezen. In 2014 hebben 29 kinderdagverblijven, 21 peuterspeelzalen en 22 basisscholen gebruik gemaakt van de 95 Boekenpretkisten die we bezitten.

    GroepsbezoekenAlle vestigingen organiseren elk jaar weer groepsbezoeken om leerlingen van met name basisscholen rond te leiden in de Bibliotheek. Dit jaar zijn de volgende programmas aangeboden:Groep 1 en 2: Ik voel een voetGroep 3: Op slotGroep 6: Biebexpeditie eventueel uitgebreid met een catalogusuitleg

    Meer lezen, beter in taal: de Bibliotheek op schoolWie meer leest wordt beter in taal. Het klinkt niet alleen logisch, het is echt zo. Meer lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, grammatica, begrijpend lezen en schrijven. De Bibliotheek kan school helpen dit doel te bereiken met een goede, actuele collectie en deskundigheid.

  • 16

    EducatieMeer lezen, beter in taal

    Met de Bibliotheek op school werken Bibliotheken en scholen structureel samen aan taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Doel is kinderen te stimuleren om meer te lezen, op school n thuis.In 2014 zijn met vier scholen contracten getekend voor een langdurige samen-werking tussen de scholen en de Bibliotheek AVV. Daarbij krijgen de scholen expertise van een gecertificeerde leesconsulent van de Bibliotheek. Voor de leerkrachten organiseert de Bibliotheek de cursus Open Boek tot leescordinator. En de scholen krijgen hulp bij het opzetten van een goede collectie boeken, danwel krijgen scholen de mogelijkheid om met alle kinderen klassikaal te lenen. Tot slot kunnen de scholen jaarlijks gebruik maken van de landelijke monitor die inzicht geeft in het leen- en leesgedrag en de leesmotivatie van de leerlingen.Daarnaast hebben twee scholen een contract getekend voor het schoolbibliotheek-systeem schoolWise, de opvolger van Educat B, dat per 1 augustus stopte.

    Samenwerking met scholengemeenschap BrokledeDe Bibliotheek Breukelen werkt nauw samen met scholengemeenschap Broklede. Vier ochtenden per week is de Bibliotheek speciaal geopend voor de leerlingen. Verder worden elk jaar alle eersteklassen uitgenodigd voor een kennismaking met de Bibliotheek. En in het kader van het historische leesboek en de betrouwbaarheid van de inhoud van het boek brengt een medewerker van de Bibliotheek een bezoek aan alle brugklassen tijdens het vak geschiedenis. Tevens krijgen alle eindexamenleerlingen ieder jaar in de Bibliotheek uitleg over het verzamelen en beoordelen van betrouwbare informatie voor hun profielwerkstuk.

    MediachoachDe MediaCoach verzorgt regelmatig Tips van de MediaCoach voor de nieuwsbrief en de website.

    Maatschappelijke stagesOndanks het feit dat Maatschappelijke stages wettelijk zijn afgeschaft heeft de Bibliotheek nog heel veel ruimte aan maatschappelijke stagiaires kunnen geven. Via de stage-markten in beide gemeentes kwamen er in totaal meer dan 20 middelbare scholieren hun stage lopen bij de diverse vestigingen. De werkzaamheden liepen uiteen van meehelpen tijdens uitleenuren tot uitleg geven over het werken met mobiele devices zoals smartphones en tablets.

  • 19

    E-books te leenIn januari is het nieuwe e-bookplatform van BNL (de Bibliotheek Nederland) officieel gelanceerd door minister Jet Bussemaker. Bij de start waren ruim vijfduizend e-books zonder extra kosten te leen. In de loop van het jaar kwamen daar nog eens ruim tweeduizend e-books bij. Via een speciale website van de Bibliotheek zijn de e-books te downloaden op computer en e-reader en met een app kunnen leden e-books downloaden op hun tablet of smartphone.

    BiebPanelBiebPanel is het online klantenpanel waarbij klanten vier maal per jaar, online, hun mening kunnen geven over de Bibliotheek.Een van de onderzoeken in 2014 ging over de digitale diensten. De Bibliotheek AVV scoort goed op de bekendheid en het gemak van de website, het online verlengen en reserveren en de digitale nieuwsbrief. De Bibliotheek-gerelateerde apps waren daarentegen nog niet zo bekend, terwijl er wel duidelijk behoefte aan is.

    Website en nieuwsbriefIn de zomer zijn een nieuw websiteprogramma en een nieuw nieuwsbrieven-programma in gebruik genomen. De nieuwsbrief voor de klanten heeft ook een ander uiterlijk gekregen. Het nieuwe websiteprogramma was alleen een verandering achter de schermen, aan de voorkant is de website hetzelfde gebleven. Wel was de invoering van het nieuwe programma aanleiding om de website te herzien. De website sluit nu meer aan bij de missie van de Bibliotheek en bevat veel maatschappelijke en educatieve informatie, zoals paginas voor jeugd en jongeren en paginas voor senioren en laaggeletterden met specifieke informatie en doorlinks naar informatieve en betrouwbare websites voor de verschillende doelgroepen.

    Giphart leent uitOnder de titel Giphart leent uit heeft RTV Utrecht in samenwerking met alle zeven regiobibliotheken in Utrecht een televisie-serie gemaakt over de wereld van de Bibliotheek. In zeven uitzendingen dook Ronald Giphart in de wereld van de Bibliotheken, van het lenen van boeken tot tabletcafs en van de grootste vestiging in stad Utrecht tot het kleinste Afhaalpunt in Nieuwer Ter Aa.De vervoersdienst fungeerde als rode draad; met zijn bus reed chauffeur Adri de kijkers van de ene naar de andere regio en liet hij zien hoe de uitgeleende materialen weer terugkomen bij de juiste Bibliotheek.

    Venen op de Kaart In 2014 is het project Venen op de Kaart gecontinueerd. Thema dit jaar was Militair Erfgoed. De zuil met de erfgoedportal, waarop bezoekers informatie kunnen zoeken over hun woonomgeving, heeft zowel binnen als buiten de Bibliotheken gestaan.De portal is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek AVV. Historische Vereniging De Proosdij-landen en de Historische Kring Abcoude-Baambrugge hebben het historisch onderzoek verricht. Venen op de Kaart is mede mogelijk gemaakt door grafisch ontwerpbureau Tweed en weekblad Het Groene Hart.

    de Bibliotheek digitaal

    18

  • 21

    45,4%

    37,4%

    34,0%

    27,9%

    23,9%

    17,3%

    17,1%

    16,8%

    15,3%

    11,4%

    6,5%

    De Bibliotheek Angstel, Vecht en VenenDe Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen is gevestigd in de gemeente De Ronde Venen met vestigingen in Abcoude, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis en in de gemeente Stichtse Vecht met vestigingen in Breukelen, Kockengen, Loenen, Maarssenbroek en Maarssendorp en een afhaalpunt in Nieuwer Ter Aa.

    Bestuur Samenstelling Raad van Toezicht (RvT) en Managementteam (MT) per 31 december 2014:

    Raad van Toezicht: De heer R. van Ginkel, voorzitter De heer W. Fokker, lid De heer A.H. van der Lelij, lid De heer J. Tas, lid Mevrouw J. Vonk-Vedder, lid

    Managementteam:Eric de Haan, directeurRian Mastwijk, manager BackofficeMiriam van Wieringen, manager Frontoffice

    PersoneelEind december waren bij de Bibliotheek AVV 35 beroepskrachten in dienst (18,3 fte formatie) en waren 176 vrijwillige medewerkers actief.

    Organisatie De organisatie kent een frontoffice en een backoffice. Daarnaast bestaat er een afdeling Klantenservice die centraal de meeste vragen en klachten van klanten afhandelt. De frontoffice is onderverdeeld in vier teams van medewerkers Informatie & Advies die elk twee of drie vestigingen bedienen. De backoffice bestaat uit een team Culturele en Maatschappelijke Activiteiten dat de activiteiten organiseert voor alle vestigingen, een team Educatie dat de contacten met de scholen onderhoudt en de klassenbezoeken organiseert en een team Digitale Bibliotheek dat verantwoorde-lijk is voor de PR & marketing en de ICT. Verder is er een staf bestaande uit een financile administratie en een management-assistent. De backoffice is gevestigd in de Bibliotheken Maarssenbroek en Mijdrecht.

  • 22

    Abcoude

    Breukelen

    Kockengen

    Loenen

    Maarssenbroek

    Maarssendorp

    Mijdrecht

    Vinkeveen

    Wilnis

    Ledenaantal

    Abcoude

    Breukelen

    Kockengen

    Loenen

    Maarssenbroek

    Maarssendorp

    Mijdrecht

    Vinkeveen

    Wilnis

    Bezit Uitleningen

    Bezoekers

    Tarieven

    Abonnement Prijs Lenen - reserveren - internet

    0-17 jaar gratis - onbeperkt lenen jeugdboeken gratis- onbeperkt lenen dvds, cds tegen betaling- reserveren binnen AVV gratis, daarbuiten 1,00- eerste half uur internet gratis

    Klein 29,50 - max. lenen 20 boeken, tijdschriften per jaar gratis- onbeperkt lenen sprinters, dvds, cds tegen betaling- eerste half uur internet gratis- reserveren 1,00

    Standaard 50,00 - onbeperkt lenen boeken, tijdschriften gratis- onbeperkt lenen sprinters, dvds, cds gratis- reserveren binnen AVV gratis, daarbuiten 1,00- internet gratis

    Inschrijving 2,50 / korting bij betaling via automatische incasso 2,50 per jaar

    Cijfers

    23

    CijfersHieronder zijn de totaalcijfers weergegeven voor de fysieke Bibliotheek: aantal leden en bezoekers, mediabezit en aantal uitleningen; en voor de digitale Bibliotheek: aantal unieke websitebezoekers en aantal websitebezoeken, aantal nieuwsbrief-abonnes, aantal gebruikers de Bibliotheek-app, aantal e-book accounts en aantal geleende e-books, aantal unieke Venen op de Kaart-bezoekers en het aantal Venen op de Kaart-bezoeken.

    Fysieke BibliotheekHieronder staan de cijfers weergegeven voor de fysieke Bibliotheek: aantal leden, aantal bezoekers, mediabezit en aantal uitleningen, uitgesplitst naar vestiging.

    BreukelenBroklede

    1.977

    1.962

    650

    1.581

    3.904

    3.009

    3.980

    1.325

    996

    LoenenNieuwer Ter Aa

    1.339

    39

    12.053

    24.573

    5.819

    20.193

    73.027

    41.843

    49.758

    17.020

    12.929

    14.713

    17.680

    9.261

    12.156

    28.648

    20.657

    27.321

    14.504

    11.148

    76.541

    97.251

    26.223

    60.942 1.509

    175.597

    113.794

    160.883

    49.053

    35.554

    LoenenNieuwer Ter Aa

    leden

    bezoekers

    bezit

    uitleningen

    websitebezoekerswebsitebezoeken

    nieuwsbrief abon.

    de Bibliotheek-app

    e-book accountsgeleende e-books

    V.o.d.K.-bezoekersV.o.d.K.-bezoeken

    19.423

    257.215

    159.202

    813.423

    95.270216.082

    11.832

    3.500 (schatting op basis van n kwartaal)

    696 5.004

    2.780 3.834

    Fysieke Bibliotheek

    Digitale Bibliotheek

  • Tekst en vormgeving: de Bibliotheek AVVFotos: de Bibliotheek AVV, de Bibliotheek op school, ShutterstockDruk: drukkerij Hazet, Mijdrecht

    Uitgave: de Bibliotheek Angstel, Vecht en [email protected] www.bibliotheekavv.nlwww.facebook.com/BibliotheekAVV

    maart 2015

    Colofon