IV11 2014

6
INFO editie 2014/11 • Iedereen verdient ... vakantie • Subsidies Plattelandsontwikkeling • Bib en Sprankel! • De Schakel • Oxfam Trailwalker • Ecobouwers • Onderhoudscontracten • Snelheidscontroles • Vriend van ... • Speelplein Kaboem! • UiT-kalender • ... INFO VORSELAAR 2014/11 Vorselaarse sportkampioenen in de bloemetjes Onlangs huldigden we de sportkampioenen van Vorselaar en de laureaat sportverdienste. Ook de ‘Wandelaar van Vorselaar’ kreeg een onderscheiding. Onze individuele kampioenen zijn Chayen Lambrechts (BMX), Wesley Van der Donck (pony), Dorien Sels (paard), Lore Poel- mans (paard), Tim Brydenbach (triathlon), An De Both (triathlon), David Cools (motorcross), Stijn Jacobs (atletiek), René Jacobs (atletiek) en Kurt Van Esbroeck (g-sport tennis). Op ploegniveau waren KVVOG Vorselaar (voetbal), OKRA Vorselaar (petanque), Volak Vorselaar (volleybal), PPC Vorselaar (pingpong), KCOV (korfbal) de gehuldigden. Wat betreft sportverdienste werd Pierre Op de Beeck (Volak Vorselaar) uitgeroepen. Hij richtte Volak mee op in 1986, leidde jarenlang elke thuiswedstrijd in goede banen, was 6 jaar voorzitter en zet zich tot op vandaag onvoor- waardelijk in voor de club. Voor de Wandelaar van Vorselaar waren er 13 kandidaten. Simonne De Busser werd door een onschuldige hand getrokken als winnaar. Naast deze sportievelingen verdient iedereen die sport een dikke pluim! We blijven met zijn allen trainen zodat er nog vele kampioenen blijven volgen. Vorselaar is en blijft een kampioendorp! > Info: [email protected], 014 50 71 13

description

Info Vorselaar. de gemeentelijke nieuwsbrief voor de inwoners van Vorselaar, editie van 11 juli 2014.

Transcript of IV11 2014

INFO

editie2014/11

• Iedereen verdient ... vakantie

• Subsidies Plattelandsontwikkeling

• Bib en Sprankel!

• De Schakel

• Oxfam Trailwalker

• Ecobouwers

• Onderhoudscontracten

• Snelheidscontroles

• Vriend van ...

• Speelplein Kaboem!

• UiT-kalender

• ...

INFO VORSELAAR 2014/11

Vorselaarse sportkampioenen in de bloemetjes

Onlangs huldigden we de sportkampioenen van Vorselaar en de laureaat sportverdienste. Ook de ‘Wandelaar van Vorselaar’ kreeg een onderscheiding. Onze individuele kampioenen zijn Chayen Lambrechts (BMX), Wesley Van der Donck (pony), Dorien Sels (paard), Lore Poel-mans (paard), Tim Brydenbach (triathlon), An De Both (triathlon), David Cools (motorcross), Stijn Jacobs (atletiek), René Jacobs (atletiek) en Kurt Van Esbroeck (g-sport tennis).

Op ploegniveau waren KVVOG Vorselaar (voetbal), OKRA Vorselaar (petanque), Volak Vorselaar (volleybal), PPC Vorselaar (pingpong), KCOV (korfbal) de gehuldigden. Wat betreft sportverdienste werd Pierre Op de Beeck (Volak Vorselaar) uitgeroepen. Hij richtte Volak mee op in 1986, leidde jarenlang elke thuiswedstrijd in goede banen, was 6 jaar voorzitter en zet zich tot op vandaag onvoor-waardelijk in voor de club. Voor de Wandelaar van Vorselaar waren er 13 kandidaten. Simonne De Busser werd door een onschuldige hand getrokken als winnaar.

Naast deze sportievelingen verdient iedereen die sport een dikke pluim! We blijven met zijn allen trainen zodat er nog vele kampioenen blijven volgen. Vorselaar is en blijft een kampioendorp!

> Info: [email protected], 014 50 71 13

Oxfam Trailwalkerstappen voor het goede doelWie geen uitdaging ziet in de Dodentocht in Bor-nem, kan kiezen voor Oxfam Trailwalker. Dat is een tocht t.v.v. de Oxfam-projecten in Noord en Zuid. Ook 100 kilometer, ook te voet, maar dan met een hoop hoogtemeters. Op 30 augustus wordt de start gegeven in Eupen.

Het strijdtoneel van Oxfam Trailwalker ligt in de Hoge Venen, een bloedmooi maar ook loodzwaar parcours. Oxfam Trailwalker is een teamuitda-ging. U start met een ploeg van 4 en een heus supportersteam.

Oxfam Trailwalker is een succesverhaal. Op 6 edi-ties namen 1.239 teams deel, goed voor 4.956 stap-pers. Dat betekent in totaal bijna 500.000 gestapte kilometers, oftewel goed 12 keer de wereld rond.

Allemaal voor het goede doel, want elke ploeg zamelt minstens 1.500 euro in vóór de start. Sinds de eerste editie is de Belgische Oxfam Trailwal-ker op die manier goed voor een opbrengst van 2.740.266 euro. U stapt toch ook mee?

> Info: www.oxfamtrailwalker.be

Eigenaars van energiezuinige woningen gezocht voor EcobouwersBent u eigenaar van een passiefhuis, lage-energie-woning of hebt u een deel van uw woning energie-vriendelijk en duurzaam verbouwd?

Wil u kandidaat-bouwers een rondleiding geven om uw bouw- en woonervaringen met hen te delen? Dan vragen we graag uw medewerking voor de campagne Ecobouwers Opendeur. Indien u interesse heeft, weet dan dat u zelf kan kiezen wanneer u uw woning openstelt, maar ook wan-neer geinteresseerden mogen langskomen.

Ecobouwers Opendeur is een jaarlijks initiatief van Bond Beter Leefmilieu. Tijdens twee open-deurweekends op 1 en 2 november en op 8, 9, 10 en 11 november worden kandidaat (ver)bouwers in contact gebracht met ervaren en energiebewuste bouwheren.

Kent u vrienden, collega’s of familie die hun ener-giezuinige woning willen openstellen? Contacteer Ecobouwers voor 5 oktober.

> Info en inschrijven: www.ecobouwers.be, [email protected], 02 282 19 42

INFO VORSELAAR 2014/11

Het onderhoud van uw verwarmingsinstallatie: hoe, wat?Het onderhoud van uw verwarmingsinstallaties is wettelijk verplicht. Een gasketel moet u om de 2 jaar laten onderhouden, een ketel op stookolie of vaste brandstof in principe elk jaar. Daarom kan u een onderhoudscontract ondertekenen, eventueel bij het bedrijf waar u die ketel kocht. In sommige gevallen kan dit interessant zijn.

Fiscaal inbrengen?Sinds dit jaar kan u de onderhoudskosten van uw verwarmingsketel niet meer inbrengen in uw belastingaangifte.

Onderhoudscontract en huurderDe verhuurder mag de kosten van een onderhouds-contract doorrekenen in de huur, maar moet het kun-nen motiveren. De huurder mag op zijn beurt vragen wat er precies onder het onderhoudscontract valt.

Sloot de huisbaas een omniumcontract af? Dan moet de huurder niet de volledige kost betalen, maar alleen de kost van het standaard onderhoudscontract bij de firma waar de huisbaas het omniumcontract afsloot.

Tijdens de zomermaandenis het gemeentehuisop woendagnamiddag gesloten.

Politie Netelandcontroleerde op snelheidIn het kader van de verkeersveiligheid voeren de agenten van politiezone Neteland regelmatig contro-les uit in Vorselaar. We willen samen immers werken aan een veiligere gemeente.

In mei en juni plaatsten de agenten een verkeers-ana-lysetoestel op Sassenhout, Vispluk, Molenbaan, Mgr. Donchelei, Heirbaan en Nieuwstraat. Ze controleer-den in totaal 122.102 voertuigen. Er blijven regelma-tige controles plaatsvinden. Bovendien adviseerde de mobiliteitscommissie om een wegversmalling met verkeerskussen te plaatsen in de Nieuwstraat.

> Info: [email protected], www.politieneteland.be, 014 244 200

TiP

Resultaten snelheidscontroles

De ocmw- en gemeentediensten zijn gesloten op 21 juli.De sporthal sluit van 7 juli tot 3 augustus.

TiP

Sassenhout 92% 1,3%Vispluk 89% 2,4%Molenbaan 59,9% 10,9%Mgr. Donchelei 99% -Heirbaan 74,2% 7,8% Nieuwstraat 53,7% 14,9%

respect

eert

de

snelh

eidsli

miet

begaa

t een

grote

overtred

ing

• 50 jaar Pastoor

Reeds 50 jaar zet Pastoor Dré Steen-ackers zich in voor iedereen in Vor-selaar. We vierden zijn jubileum met een gezellige verrassingspicknick in onze kerk op zondag 29 juni. Op de voorpagina ziet u alvast een sfeer-beeld. Bedankt, meneer Pastoor!

•Word “vriend van den tap”

De provincie Antwerpen lanceert een leuke actie: ’Vriend van den tap’ roept op om uw water te drinken zoals uw pintje, van den tap! Doe de test. Drink 2 weken kraantjeswater in plaats van flessenwater en word ‘vriend van den tap’. Overtuigd? Hang de poster aan uw raam en win één van de mooie prijzen.

> Info: www.vriendvan.be

• Informatie over kanker?

De bekende Kankertelefoon van de Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) krijgt een nieuwe naam: Kankerlijn. Als patiënt, vriend of familielid kan u hier anoniem en vanaf nu ook gra-tis terecht met al uw vragen, twijfels en problemen i.v.m. kanker.

> Info: www.kankerlijn.be, 0800 35 445

•Vorselaarse foto’s 1910-1920

In kader van de herdenking van WOI organiseert de gemeente een tentoonstelling eind december. De werkgroep zoekt hiervoor nog foto’s uit Vorselaar van de periode 1910-1920. We dragen de grootste zorg voor de foto’s: u ontvangt een digitale kopie en krijgt uw origineel uiteraard ongeschonden terug.

> Info: [email protected], 014 50 71 25

Speelweken Kaboem!Wie in Vorselaar vakantie viert, kan naar harten-lust komen spelen op Speelplein Kaboem! De eerste twee weken waren alvast spetterend, maar ook de komende weken zijn er uitdagende speelthema’s.

- 14 tot 18 juli: toveren- 28 juli tot 1 augustus: wetenschappen- 4 tot 8 augustus: woestijn- 18 tot 22 augustus: ruimte- 25-27 augustus: las vegas

> Info: [email protected], 014 50 71 25

eID kwijt. Wat nu?De eID biedt heel wat mogelijkheden en vereenvou-digt uw leven op heel wat vlakken ... Maar wat als u de sleutel tot al die informatie kwijtraakt? Of nog erger: wat als uw eID wordt gestolen?

1. Doe onmiddellijk aangifte. Dat kan bij de politie van de plaats waar u het verlies of de diefstal vaststelde of bij de dienst Bevolking van uw hoofdverblijfplaats.

2. Neem onmiddellijk contact op met DocStop. Bijna overal ter wereld kan u 24 uur per dag bellen naar het gratis nummer 0800 2123 2123. In landen waar dit numer toch niet bereikbaar zou zijn, kan u bellen naar het nummer +32 2 518 21 23. Uw eID wordt dan onmiddellijk onbruikbaar voor online toepassingen of elektronische handtekeningen.

Vindt u uw eID binnen de 7 dagen terug, dan kan het gemeentebestuur uw eID deblokkeren. Anders dient u een nieuwe eID aan te vragen.

> Info: [email protected], 014 50 71 04

INFO VORSELAAR 2014/11

Grote leeshonger? Boeken bij de bib, koffie bij SprankelGraag herinneren we u eraan dat u tijdelijk onbe-perkt boeken kunt ontlenen in de bib. U mag ze dan bijhouden tot september. De reden hiervoor zijn de grote verfraaiingswerken die op de planning staan. De bib sluit van 2 t.e.m. 31 augustus.

Wie 15 boeken of meer ontleent, krijgt bovendien een bon voor een gratis koffie bij Sprankel. We zetten samen onze schouders onder deze boeken-verhuis en kijken er naar uit om u in september in onze vernieuwde bib te mogen ontmoeten.

> Info: [email protected], 014 50 71 82

Iedereen verdient ...vakantie!Niet voor iedereen is het even gemakkelijk om de vrije tijd voor zichzelf of zijn kinderen op te vul-len. Maakt u eens graag een daguitstap, wil u gaan sporten, iets van cultuur bezoeken, … Het ocmw kan een tussenkomst in de kosten geven. Hiervoor gebeurt een sociaal onderzoek met een overzicht van uw inkomsten en uitgaven.

Het ocmw werkt ook samen met het Steunpunt Vakantieparticipatie. Zij bieden tegen verlaagde prijzen daguitstappen, vakantie- en groepsverblij-ven en georganiseerde vakanties aan. Bekijk hun aanbod op www.vakantieparticipatie.be

> Info: zitdagen ocmw: maandag tot vrijdag van 8u tot 12u en maandag van 17u30 tot 19u30.

Subsidies voor PlattelandsontwikkelingOok u kan meebouwen aan ons platteland! De pro-vincie is immers op zoek naar innovatieve platte-landsideeën, zoals een leuke uitstap naar een boer in de buurt of een samentuin. Sla de handen in elkaar met de gemeente, de provincie, een vzw of een intergemeentelijk samenwerkingsverband en vraag een subsidie aan bij de provincie.

> Info: www.provincieantwerpen.be/platteland 03 240 58 31

Fietstocht De Schakel31 augustusDe laatste zondag van augustus wordt er traditie-getrouw ge-Schakel-d in de Kempen. Van Baarle-Hertog tot Laakdal, van Balen tot Brecht. Dit jaar is er 1 grote schakelzone. U kan opnieuw in Vorselaar vertrekken.

Groot en klein krijgen een bijna ontelbaar aantal fietslussen aangeboden. Het parcours is volledig uitgepijld en bestaat uit goede, rustige wegen langs heerlijke plekjes. Tussen de verschillende stop-plaatsen ligt ca. 10 km. Bij elke stop geniet u van animatie. U maakt naar jaarlijkse gewoonte kans op waardevolle prijzen. Vertrek: zondag 31 augus-tus tussen 8u en 14u aan zaal De Dreef, Oostakker.

> Info: www.deschakel.be

INFO VORSELAAR 2014/11

In ‘UiT in Vorselaar vindt u beknopte info over de publiek toegankelijke activiteiten van de Vorselaarse

verenigingen, de gemeente en haar partners. Uitgebreide info vindt u op www.uitinvorselaar.be.

U kan uw activiteiten rechtstreeks invoeren via www.UiTdatabank.be. Activiteiten voor

de komende editie van Info Vorselaar voert u best voor 15.07.2014 in.

> Info: [email protected], 014 50 71 26

juliaugustus

in VorselaarWanneer? Wat? Waar? Wie?

elke vrijdag 14u-16u Bij wandelweer wandelen we elke vrijdag met onze residenten. Iedereen kan vrijblijvend deelne-men!

WZC Hof ter Lande WZC Hof ter Lande

elke dinsdag 14u-16u30 Kaartnamiddag Dienstencentrum Sprankel!elke woensdag

10u-12u Vrije inloop Digidak: elke woensdag in juli.In augustus is er geen vrije inloop wegens verfraaiingswerken in de bib.

Bib Digidak

13.07.14 15u Big Jump Aa-brug Dijkbaan Natuurpunt14 - 18.07.14 9u-16u Speelweek ‘Toveren’ De Knipoog Speelplein Kaboem14 en 28.07.14

14u-16u Bewegingsoefeningen vanop een stoel (gratis) Dienstencentrum Sprankel!

16 en 30.07.14

14u-16u Trage Wandeling Dienstencentrum Sprankel!

17.07.14 14u-16u Contactkoor ‘De stem van ons geheugen’ Dienstencentrum Sprankel!21.07.14 Nationale feestdag: gemeentediensten gesloten21.07.14 7u30 Start estafette Vorselaar - Kappl Gemeentehuis Kasteellopers24.07.14 14u-16u Gratis optreden Kurt Lotigiers

(broer van Helmut Lotti) Dienstencentrum Sprankel! i.s.m.

De Troon28.07.14 - 01.08.14

9u-16u Speelweek ‘Wetenschappen’ De Knipoog Speelplein Kaboem

31.07.14 14u-16u Ananasroom proeven (€1) Dienstencentrum Sprankel!01.08.14 9u-12u Peuterspeelpunt: picknick4 - 8.08.14 9u-16u Speelweek ‘Woestijn’ De Knipoog Speelplein Kaboem10.08.14 7u-17u Rommelmarkt De Dreef Gemeente Vorselaar

i.s.m. KCOV14.08.14 13u30-17u Ontmoetingsnamiddag Moederdag Buurthuis ‘t Kiertje18 - 22.08.14 9u-16u Speelweek ‘Ruimte’ De Knipoog Speelplein Kaboem25- 27.08.14 9u-16u Speelweek ‘Las Vegas’ De Knipoog Speelplein Kaboem26.08.14 10u-12u

18u-20uInschrijven nieuwe lessenreeeksen gratis pc-lessen Bib Digidak

27.08.14 18u-19u Opendeurmoment voor nieuwe kleuters (014 50 93 40)

Duizendpoot en Wervetuin

Duizendpoot en Wervetuin

29.08.14 9u-12u13u30-16u

Inschrijvingsmomenten in de grote vakantie: elke werkdag of na afspraak

Duizendpoot Duizendpoot en Wervetuin

29 - 31.08.14 Dorpse Feesten: www.chiro-vorselaar.be/calender Jeugdcentrum Chiro31.08.14 8u-14u Familiefietstochten De Schakel Zaal De Dreef VVV-Toerisme

Vorselaar31.08.14 11u Familiepicknick Schapenstal Moedergroep

FC Vispluk organiseerde een gokwedstrijd tijdens de jaarmarkt. Er namen 348 kandidaten deel aan deze wedstrijd. Fam.Van Looy Sels uit Vorselaar wint met 405 kg. > Info: 0474 45 76 38

INFO VORSELAAR 2014/11

INFO VORSELAAR wordt gedrukt op 100% gerecycleerd papier.Foto’s: Gemeente Vorselaar, Eva Somers, Foto Studio De Smollie,

Sanne Hansen, Mia Uydens