Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

13

description

Tussenrapportage van de pilot Innovatieve stagevormen in Zorg en Welzijn in de regio Zuid-Holland Zuid

Transcript of Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Page 1: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015
Page 2: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Innovatieve Stages - Opbrengsten • Vergroten van de stagecapaciteit • Vernieuwen van vormen van begeleiding • Inhoudelijke ontwikkeling curriculum • Efficiënt gebruiken van beschikbare begeleidingscapaciteit • Structureel vergroten van begeleidingscapaciteit • Slim inzetten stages bij vernieuwingen in de zorg • Stimuleren persoonlijke contacten tussen zorg en onderwijs.

Onze film De film “Innovatieve stages in Zuid-Holland Zuid” geeft in een notendop de resultaten van deze pilot weer. U vindt de film op de website van de Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid:

www.zorgenwelzijnzhz.nl/pilotinnovatievestagevormen

Pilot Innovatieve StagevormenCorrente—het platform Zorg en Onderwijs in Zuid-Holland Zuid— nam in 2014 het initiatief om in de regio praktisch aan de slag te gaan rondom het “tekort aan stageplaatsen in de zorg”. Dit blijkt een probleem met meerdere gezichten te zijn. Enerzijds zijn er 1e-jaars leerlingen die geen stage kunnen lopen vanwege gebrek aan stageplaatsen, terwijl er tegelijkertijd zorgorganisaties zijn die hun stageplaatsen niet gevuld krijgen. Beide zien we bij dit project – kortweg “InSta” – voorbijkomen.

In het verleden is in de regio geprobeerd grip te krijgen op de stageproblematiek. Een kwantitatief onderzoek volgde. Men wilde de coördinatie van stages met behulp van een systeem beter inrichten. Dat bleek ingewikkeld en leverde vooralsnog weinig op. De roep om onderzoek wordt echter nog wel steeds gehoord.

In deze pilot richten we ons op het slimmer inrichten van de stages zelf, vergroten van de stagecapaciteit en tegelijkertijd de kwaliteit verbeteren. De werkgroep is praktisch aan de slag gegaan met het in de eigen praktijk toepassen van bestaande en nieuwe concepten.

In deze brochure delen we met u de huidige stand van zaken van een 9-tal projecten. Met aan de basis commitment van bestuurders blijkt “gewoon” aan de slag gaan heel vruchtbaar te zijn. Nauwe samenwerking tussen zorg en onderwijs kenmerkt de werkgroep. Er is vrijheid en creativiteit om concepten te proberen of verder te ontwikkelen. Meestal blijkt dit te kunnen binnen bestaande kaders: er hoeft geen nieuwe regeling te worden ontwikkeld of aangepast.

Hartelijk dank aan een ieder die een bijdrage geleverd heeft aan de uitvoering van de deelprojecten en de totstandkoming van zowel de film als deze brochure. Het enthousiasme en de grote betrokkenheid van de “InSta-werkgroep” hebben deze pilot doen slagen!

Het is een genoegen om met jullie samen te werken.

Wim Both, projectleider06 2662 [email protected]

Page 3: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

0(juist tekort aan stagiaires)

“Leereiland” - een leerafdeling over zorgorganisaties heen

Eén van de bedachte stagevormen betreft het Leereiland, waarbij het doel was om een leerafdeling op te zetten over instellingen heen. Diverse zorgorganisaties op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee leiden apart van elkaar BOL-ers en BBL-ers op van verschillende ROC’s.

Dit betreffen het Hoornbeeck College en Albeda College. Het idee was om de verschillende middelen efficiënter in te zetten. Door krachten te bundelen kan het stage-volume worden vergroot en de werkbegeleiding van de stagiairs verbeterd. Tegelijkertijd streven we naar betere kwaliteit van zorg voor de cliënt in tijden van bezuinigingen. De werkbegeleiding op de BPV zou, vanwege het volume, intensiever en efficiënter ingevuld kunnen worden door de ROC’s.

Hierbij kunnen de verschillende ROC’s continuïteit in begeleiding waarborgen door ook elkaars studenten te begeleiden. Tijdens dit project blijkt de behoefte aan volumevergroting van stageplaatsen bij het Hoornbeeck College en Gemiva-SVG groter dan bij andere partijen. Vooralsnog heeft dit deelproject nog niet het beoogde resultaat opgeleverd. Door het opzetten van dergelijke projecten, is de samenwerking tussen partners wel geïntensiveerd en zijn de lijnen korter geworden.

Gemiva SVGAstrid [email protected]

Hoornbeeck CollegeJeroen van der LaanBPV-coö[email protected]

“Willen GHZ-project graag verbreden en verdiepen, maar er zijn te weinig stagiairs.”

- Jeroen van der Laan

Rianne Terlouw DriehoekGemiva SVG

Jeroen van der LaanDriehoekHoornbeeck

Page 4: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

20Doel: Vergroten van de stage-

capaciteit, vernieuwen van de vorm van begeleiding en inhoudelijke ontwikkeling van

het curriculum bij de opleiding.

Stagebuddy: BBL-er begeleidt BOL-er

“Door een 3e-jaars BBL-leerling een BOL-stagiaire te laten begeleiden en ze hiervoor op te leiden, draagt dit eraan bij dat wij als werkgever een goed gekwalificeerde werkbegeleider extra hebben na afronding van de opleiding en daarmee structureel extra stageplaatsen kunnen bieden aan BOL-leerlingen. De kwaliteit van de begeleiding wordt beter door de extra begeleiding op school. Zittende werkbegeleiders profiteren daarbij van de nieuwe en jonge kennis die op deze manier in huis wordt gehaald. We zijn op deze manier een lerende organisatie.”

Het idee hierbij is dat een leerbedrijf daarvoor een geschikte BBL student (en) selecteert die minimaal eind 2e/ begin 3e jaars is. Die student volgt op school een nieuwe werkbegeleiderstraining en wordt gekoppeld aan een (extra) 1e of 2e jaars BOL student. Het Albeda College is in 2015 gestart met 20 BBL-studenten die dit extra traject volgen.

Win-win:• Er komen meer stageplaatsen beschikbaar• Bedrijven hoeven minder tijd te besteden aan werkbegeleiding van BOL stagiaires• Bedrijven hebben bij diplomering een ervaren werkbegeleider er bij gekregen (certificering vindt plaats vanuit school)• Bedrijven kunnen zittende werkbegeleiders laten profiteren van de nieuwe en jonge kennis die zo in huis gehaald wordt (lerende organisatie)• De school heeft baat bij recent geschoolde werkbegeleiders in de regio die het lesmateriaal en BPV materiaal van binnenuit kennen• De winst voor de BOL-studenten is dat ze intensieve begeleiding van de werkbegeleider op school krijgen

Varianten:• Studenten uit zelfde of verschillende leerjaren• Studenten uit verschillende niveaus• Studenten verspreid over verschillende praktijkinstellingen van dezelfde organisatie binnen een straal van ongeveer 5 km• Studenten vanuit twee verschillende ROC’s

De Blije BorghAli ZanenMedewerker [email protected]

Albeda CollegeAngela UittenbogaardDocent / BPV-coö[email protected] 183 091 69

Albeda CollegeAdri BervoetsOnderwijsleider niveau [email protected] 160 842 26

Hoornbeeck CollegeRianne [email protected]

“We krijgen een goed gekwalificeerde werkbegeleider extra.”

- Ali Zanen

Lydia de BruinBOL-student

Kimber van der LindenBBL-student

Page 5: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Getrapte stages: opbouw in fasen

Theorie en praktijkDe koppeling van theorie en praktijk in de BPV is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van praktijk en school. Vanuit deze stelling zijn we verder gegaan en kwamen op het model van de ‘getrapte stages’.1. Stagiaires zijn lerend. Zij mogen daarom fouten maken en al struikelend hun leerproces doorlopen. Dat proces loopt via sterke sturing op hun leerproces naar begeleiding bij dit proces en uiteindelijk naar zelfsturing.2. Werkbegeleiders zijn coaches van stagiaires en tegelijkertijd werknemers. Zij begeleiden met plezier studenten, maar moeten ook de zorgprocessen draaiende houden.3. De gezondheidszorg is in beweging en de complexiteit neemt toe. Daarmee wordt ook de begeleiding van lerenden complexer.

Uitgangspunt van deze stages is opbouw in fasenLaat studenten eerst met minder complexe situaties ervaring opdoen en geef in deze fase sterke sturing. Daarna volgt complexere zorg en neemt de sturing op het leerproces af. Tenslotte arriveren zij in bijvoorbeeld de psychiatrie of in ‘stand alone’-situaties.

Per fase een andere begeleidingswijzeIn de eerste fase is de werkbegeleiding voorbereid op een groep studenten die vooral bezig is met het verlenen van basiszorg. De werkbegeleiders in deze fase zijn sterk in sturing, in structuur bieden en stapsgewijs begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld uitstekend op een leerafdeling.

In de volgende fase kan de werkbegeleiding meer zelfstandig handelen verwachten van de studenten, maar mogen deze stagiaires nog rustig vragen blijven stellen en bevestiging komen halen van hun handelen. Dit vereist begeleiders die positief waarderen.

In de laatste fase formuleert de student eigen leervragen en is in een aantal zorgsituaties op het niveau van de beginnende beroepsbeoefenaar beland. Ondernemend gedrag en eigen initiatief wordt gestimuleerd. Deze fase vereist werkbegeleiders die sterk zijn in ‘open benaderen van suggesties, afstand houden en op de handen zitten’, sterk in het aanzetten tot reflectie op het eigen handelen van de stagiaires en ‘sparring partner’ zijn in het ontwikkelen van de beroepshouding en attitude van de stagiaires. Bij het model van de Getrapte Stages past dus ook een getrapt trainingsmodel van werkbegeleiders.

YuliusAntoinette MegensOpleidingsadviseur / [email protected]

Samira el GarmouhiStagiaire

Jordi Boshamer4e jaars verpleegkunde Student Da Vinci College

Da Vinci CollegeArco KroosBPV-coö[email protected]

Hoornbeeck CollegeRianne [email protected]

RivasAnja van der [email protected]

RivasVinka StoetzerSenior TrajectbegeleiderCoördinator extern MBO [email protected]

gezondheidszorgen welzijn

Piety NijhofTeamleiderRivas

Marjolein LieferingVerpleegkundigeYulius

“Ook een getrapt trainingsmodel voor werkbegeleiders.”

- Vinka Stoetzer

13|22Doel: vergroten stagecapaciteit, vergrotenleerrendement, vernieuwen van vorm van

begeleiding.

nu februari 2016

Page 6: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

9|50Doel: vergroten capaciteit, vernieuwen vorm

van begeleiding.

Gemiva SVGMiranda van [email protected]

Da Vinci CollegeArco KroosBPV-coö[email protected]

tijdens pilot reg. implementatie

Ekstra

Ekstra is één van de samenwerkingsprojecten van de Gemiva-SVG Groep en ROC Da Vinci College in Dordrecht. Het project Ekstra realiseert in de Drechtsteden extra stageplekken voor leerlingen van de opleiding Verzorgende niveau 3 van het Da Vinci College. Voor deze groep bleken te weinig stageplekken beschikbaar te zijn. Het project Ekstra in het schooljaar 2015-2016 is hiervoor één van de innovatie oplossingen.

OpzetEkstra biedt een groep van negen stagiaires tijdens het schooljaar een gezamenlijke stageplaats op twee locaties van de Gemiva-SVG Groep in de Drechtsteden: - in woonlocatie Schouwenhof in Dordrecht en - in activiteitencentrum Albert Schweitzerstraat in Papendrecht.

De groep ontwikkelt in samenspraak met de werkbegeleiders op deze locaties extra activiteiten met de cliënten (mensen met een beperking) die zij met elkaar begeleiden. Dat kunnen individuele activiteiten en/of groepsactiviteiten zijn. Het gaat dan om activiteiten zoals bijvoorbeeld boodschappen doen met cliënten, wandelen, kaarten, voorlezen, koken en bakken e.d.

BegeleidingDe stagiaires krijgen op de werkplekken ondersteuning van een docent van het Da Vinci College. De coördinatie ligt in handen van Miranda van Dee, praktijkopleider bij de Gemiva-SVG Groep en Arco Kroos van Da Vinci College.

DuurHet project duurt het schooljaar 2015/2016. Daarna volgt een evaluatie om te bepalen of het project verder uitgerold kan worden.

WerkwijzeDa Vinci College selecteert stagiaires die voor Ekstra in aanmerking komen en draagt deze voor bij de Gemiva-SVG Groep. De werkbegeleiders begeleiden samen met de docent van Da Vinci de stagiaires. De docent kan themalessen op de locatie verzorgen, intervisie geven en individuele ondersteuning geven aan de stagiaires.

Deze informatie over Ekstra is ook te vinden op www.gemiva-svg.nl/ekstra

gezondheidszorgen welzijn

Inge KreeftmeijerGemiva SVG

Naomi BoshovenStagiair

Marc VonkDocent Da Vinci College

“Extra activiteiten met cliënten, buiten reguliere groepsprogramma”

- Miranda van Dee

Page 7: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Marjolein LieferingVerpleegkundigeYulius

Jordi Boshamer4e jaars verpleegkunde Student Da Vinci College

gezondheidszorgen welzijn

8Potentie is groot, zeker wanneer verschillende

stagebedrijven een combinatie maken.

Albeda CollegeAngela UittenbogaardDocent / BPV-coö[email protected] 183 091 69

Albeda CollegeAdri BervoetsOnderwijsleider niveau [email protected] 160 842 26

Da Vinci CollegeSaskia StrousDomeinleider [email protected]

YuliusAntoinette MegensOpleidingsadviseur / [email protected]

8 studenten halen, 1 begeleider gratis

Antoinette Megens, Yulius, vertelt er het volgende over.“Dit concept hebben we geïntegreerd in de getrapte stage (elders in deze brochure). In de praktijk betekent dit dat we de derde- en vierdejaars stagiaires hebben gecentreerd op Yulius-locatie de Gantel in Sliedrecht. Samen met de 3e en 4e jaars stagiaires van andere Yulius-locaties komen zij nu om de week samen op de Gantel voor een bijeenkomst met de docent van school. De docent van het Da Vinci College is dus om de week een middag in huis voor begeleiding van de stagiaires.

Deze begeleiding kan er op veel verschillende manieren uit zien. Thema-bijeenkomsten met de hele groep over een bepaald onderwerp, klinische lessen, intervisie of supervisie in grote of kleine groepjes. De docent is ook direct aanspreekbaar voor de werkbegeleiders, waardoor de contacten met ons als stagebedrijf directer en beter verlopen. Problemen kunnen eerder gesignaleerd worden en dus ook eerder verholpen worden. Ervaringen tot nu toe zijn positief, stagiaires hebben het gevoel dat er beter overleg is en de communicatie tussen school en praktijk sneller en beter verloopt.”

Het Albeda College in Rotterdam past dit concept al enkele jaren met succes toe in de regio Rotterdam. Een stagebedrijf kan met een onderwijsinstelling overeenkomen om meerdere stagiaires (minimaal 8 a 10 studenten p/dag) te plaatsen en deze stagiaires te begeleiden met behulp van extra docenten ondersteuning vanuit het ROC. Yulius past dit idee nu met het Da Vinci College toe in Sliedrecht, waar een aantal kleinere locaties gezamenlijk genoeg stagiaires kunnen leveren, terwijl dat los van elkaar niet gelukt zou zijn.

De extra ondersteuning van de docent bestaat uit:• Het bijhouden van verzuim van de stagiaires• Ondersteuning bieden bij het werken met het opdrachtenboek voor zowel de studenten als de werkbegeleiders• Begeleiding bij de planning van de opdrachten en bij het maken van de POP• Aanspreekpersoon bij (houdings)problemen van de studenten.• Plannen van en aanwezigheid bij de evaluatiegesprekken• 1 keer per maand informatie uitwisseling over de studenten tussen de docent(en) en de praktijkopleider/contactpersoon BPV-instelling• Halverwege de stageperiode evalueren van de gang van zaken tot dat moment met de BPV-coördinator, docenten, praktijkopleider en eventueel ook met de teamleideropleiding van de BPV-instelling

“Stagiairs van drie locaties in Sliedrecht gecombineerd.”

- Antoinette Megens

Page 8: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

40Doel: Vergroten van de stagecapaciteit

en vernieuwen van de vorm van begeleiding

CareynJoke van GalenPraktijkopleider [email protected]

ZadkineJudith de VriesCoördinator opleiding [email protected]

ZadkineAnne [email protected],06 836 670 12

Tamara WeggemanVerpleegkundig Ondersteuner Careyn

TamaraStagiaire

RhaydianneStagiaire

Stage-Carrousel Helpende Zorg en Welzijn 23+

De opleiding HZW23+ van het Zadkine Zuid-Hollandse Eilanden is een eenjarige BOL opleiding Helpende Zorg en Welzijn waar volwassen en/of kwetsbare studenten worden opgeleid tot professionele zorgverleners niveau 2. De opleiding HZW23+ verzorgt dit schooljaar aan zo’n 95 studenten onderwijs.

Careyn Hart van GroenewoudHet woon- zorgcomplex Careyn Hart van Groenewoud bestaat uit drie villa’s: in één villa wonen mensen in 29 appartementen zelfstandig, een andere villa heeft 41 appartementen voor mensen die grotendeels zelfstandig wonen met zorgvoorzieningen en in de 54 appartementen van een derde villa is 24-uurs zorg beschikbaar. De manier van wonen en zorg binnen Hart van Groenewoud is voor Careyn de opmaat naar een andere manier van zorg aanbieden, zoals de overheid nastreeft. Alles in Hart van Groenewoud is gericht op zelfstandigheid voor de bewoners.

StagecarrouselTwee volledige klassen van Zadkine HZW23+ doorlopen hun BPV-periode bij Careyn Hart van Groenewoud. Omdat de structuur van de opleiding Helpende Zorg en Welzijn zich daar goed toe leent, hebben Hart van Groenewoud en HZW23+ de BPV-periode ingedeeld in de drie hoofdtaken van de Helpende: ondersteunen bij huishouden en wonen, ondersteunen bij sociale activiteiten en ondersteunen bij persoonlijke zorg/ADL. Studenten HZW23+ worden in roulerende groepjes zes weken onder de hoede genomen door de facilitaire dienst, zes weken door de activiteitenbegeleiding en twaalf weken door de zorgteams.

De praktijk is zeer betrokken bij de opleiding en heeft zicht en inspraak op de inhoud van de opleiding. Samen onderstrepen Careyn en Zadkine de visie op bejegening, begeleiden en opleiden. Uitgangspunt is gezamenlijk opleiden voor de zorg van nu.

Zadkine en Careyn: samen opleidenDe lijnen tussen de praktijk en de opleiding zijn zeer kort. Met de stagecarrousel is de stagecapaciteit voor de opleiding vergroot. Het Hart van Groenewoud kan de extra handen daarnaast goed inzetten en de zorgvragers krijgen meer persoonlijke aandacht.

“Door veel structuur grotere kans van slagen.”

- Joke van Galen

Page 9: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

195Helpende HandenFemke [email protected] 558 829 88

Da Vinci CollegeSaskia StrousDomeinleider [email protected]

Wijkleerbedrijf Helpende Handen - Volop in bedrijf

Helpende Handen biedt onmisbare ondersteuning aan ruim 450 wijkbewonersZorgverleners doen alles om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Toch komen ze vaak in de knel. Wijkleerbedrijf Helpende Handen ondersteunt wekelijks met zo’n 95 stagiairs ruim 450 bewoners van Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders met dagelijkse zaken en is zo een onmisbare hulp.

‘We konden met het idee voor concrete invulling van de WMO in april 2011 met subsidie van de gemeente van start’, kijkt initiatiefnemer en projectleider Femke Spruit terug. ‘In Sterrenburg en sinds dit jaar Dubbeldam en Stadspolders bieden we met stagiairs van het Da Vinci College en in samenwerking met de gemeente Dordrecht, Internos Thuiszorg, het da Vinci College, Het Parkhuis en woningcorporatie Trivire hulp en ondersteuning aan mensen die daar behoefte aan hebben, zonder indicaties en dergelijke. Denk aan boodschappen en spelletjes doen, koken, wandelen en stofzuigen.’

Smeerolie‘Leuk projectje, denken mensen wel eens. Maar we leveren bijdragen die echt onmisbaar zijn. Sinds 1 januari gaat het alweer om 22.000 uren. Onderzoek toonde aan dat elke euro subsidie in Helpende Handen 2,74 euro oplevert. Maar belangrijker is dat we de kwaliteit van leven duidelijk verbeteren. Ik ken voorbeelden van wijkbewoners die anderhalf jaar geen warme maaltijd hadden gegeten of niet buiten waren geweest, omdat daar geen mogelijkheden voor waren. Wij brengen weer plezier, maken de wereld groter, waardoor mensen uitkijken naar onze stagiairs en weer willen leven. We zijn smeerolie en spin in het web, we kennen alles en iedereen binnen de wijken en informeren anderen als we signaleren dat mensen hulp nodig hebben.’

Trots‘Daarbij snijdt het mes aan twee kanten, want we werken echt als een bedrijf en zijn streng voor de stagiairs. Ze moeten op tijd komen en hun werk serieus nemen. Als ze cliënten leren kennen ontstaat er vrijwel altijd een band en ontwikkelen ze vaardigheden waar ze later als zorgverlener veel aan hebben. We hebben een bedankmuur waarop stagiairs ons met hartverwarmende reacties laten weten dat ze dankbaar terugkijken. Sommigen nemen in tranen afscheid en blijven zich inzetten als vrijwilliger. Het is natuurlijk jammer dat Helpende Handen nodig is, maar anderzijds zijn we trots dat we zoveel zinvolle stageplekken kunnen bieden en waardevolle bijdragen leveren aan schone huizen met blije bewoners. Dat is goed voor de hele wijk.’

Met toestemming overgenomen uit de WMO-krant september 2015, een uitgave van de Sociale Dienst Drechtsteden.

“Mensen kijken uit naar onze stagiairs.”- Femke Spruit

Page 10: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

0Doel: stagecapaciteit vergroten

Het SpectrumHeleen van TerheijdenCoördinator [email protected]

Da Vinci CollegeArco KroosBPV-Coö[email protected]

Stage in de vakantie – een project in ontwikkeling

Korte omschrijvingVanuit de zorginstellingen komt regelmatig het verzoek om leerlingen tijdens de vakanties stage te laten lopen. Veelal zijn er dan geen andere stagiaires aanwezig, maar wel een aantal van de werkbegeleiders dus tijd voor begeleiding. De bewoners stellen de extra aandacht en tijd van stagiaires in een vakantieperiode zeker op prijs. Door de stage in de vakanties te plannen kan de capaciteit vergroot worden. Eerstejaars leerlingen zouden in de vakanties werkervaring kunnen opdoen wat nu niet mogelijk is. Contextrijk leren geeft extra motivatie om de opleiding te vervolgen, men weet waarvoor men leert. Ook versnellers en vertragers kunnen hun BPV-uren op deze wijze aanvullen.

AanpakIn overleg met het Da Vinci College zijn eerstejaars studenten benaderd met de vraag of zij belangstelling hadden voor het stagelopen in de zomer. Een tweetal leerlingen wilde dit wel. Intern was binnen school afgesproken dat wij de studenten later in de opleiding compensatie in leertijd zouden bieden voor de gelopen stagedagen. De school zou zorgen voor achterwacht tijdens de zomer bij onverwachte situaties.

ResultaatUiteindelijk is het zomerprogramma toch niet doorgegaan, toen bleek dat er om CAO-technische redenen geen stagevergoeding tegenover kon staan voor de studenten. Zij zijn toen afgehaakt. Daarmee is het plan nog niet van de baan. Wij gaan nu opnieuw kijken naar de mogelijkheden.

Wat hebben we geleerd van deze poging?Voor studenten is het belangrijk dat zij een financiële vergoeding krijgen in de zomervakantie. Zij wegen deze stagevergoeding af tegen de opbrengsten van een bijbaantje in de zomer. Het is dus van belang om te kijken of we de stage na de vakantie kunnen vervolgen in dezelfde organisatie. Verder is duidelijk dat wij op tijd moeten gaan werven. Anders hebben studenten al afspraken voor hun vakantiebaantje.

En verderEen deel van de studenten loopt stage op leerafdelingen. Daar is het al gebruikelijk dat in de herfst-, kerst- en andere vakanties stage wordt gelopen. De zomervakantie van zes weken is formeel nog steeds uitgezonderd van de onderwijstijd. Als er echt groepen studenten op stage gaan tijdens de vakanties zal er aan de begeleidingskant vanuit school een vraagstuk komen.

Miriam van MiddelkoopPraktijkopleiderHet Spectrum

Anja MeijerDocent Da Vinci College

Charys MarianaStagiaireSterrenlanden (Het Spectrum)

gezondheidszorgen welzijn

“..al gebruikelijk dat in de herfst-, kerst- en andere vakanties stage wordt gelopen..”

- Heleen van Terheijden

Page 11: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Da Vinci CollegeSaskia StrousDomeinleider [email protected]

De Lange WeiHennie OvermarsCoördinator [email protected]

Albert SchweitzerziekenhuisLida [email protected]

Verpleegkundige over branches heen - een project voor 2016?

2015: incidenteel komen studenten verpleegkunde vanuit de VVT een aantal weken meekijken in het ziekenhuis. Andersom nog niet. Het Albert Schweitzerziekenhuis en De Lange Wei willen dit wel structureler oppakken. Wie doet er mee?

Vanuit Albert Schweitzerziekenhuis:De patiënt verandert, de zorg verandert, de complexiteit van zorg neemt toe. Om goede zorg te kunnen blijven verlenen verandert ook de samenstelling van het verpleegkundige ‘korps’. In het Albert Schweitzerziekenhuis vraagt de toenemende complexiteit van zorg een andere verhouding van MBO en HBO verpleegkundigen. Hoe die verhouding er uit zal gaan zien voor het ASz weten we nog niet en zijn we aan het onderzoeken in twee proeftuinen.

Mooi zou zijn als we de studenten verpleegkunde kennis kunnen laten maken met de ketenzorg: hoe kunnen de verschillende schakels van zorgverlening op elkaar worden afgestemd, zodat een samenhangend aanbod ontstaat voor de patiënt. Dan moeten we ook stages voor de studenten organiseren in de keten. Daar wordt de zorg beter van, de patiënt tevredener en de studenten blijer!

Vanuit De Lange Wei:Nu de complexiteit van de zorg is toegenomen, neemt het aantal verpleegkunde-studenten in woonzorgcentra en wijkverpleging snel toe. Met name ouderen komen vaker in aanraking met ziekenhuisopname. Wat is er mooier dan dat de verpleegkundestudent tijdens de opleiding de andere setting ook leert kennen. En daar de gelegenheid krijgt om andere competenties te ontwikkelen.

Meerwaarde voor de student is meer inzicht in de keten en de samenhang van zorgverlening, verpleging en behandeling. Immers, het werken in een ziekenhuis, woonzorgcentrum of wijkverpleging (Zorg Thuis) vraagt om andere competenties.

Mijn wens: een zorgvuldig geplande stage “over branches”, zodat de student zichzelf optimaal kan ontwikkelen en het best wordt voorbereid op zijn/haar taak. Dat voelt goed! De Cliënt Centraal is al lang een begrip. De verpleegkundige met de bredere blik draagt zeker bij om dit nog meer inhoud te geven. Onze zorg wordt er uiteindelijk beter van!

gezondheidszorgen welzijn

“stages voor studenten verpleegkunde in de keten organiseren.”

- Lida Reedeker

Page 12: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

Beroepsonderwijs Bedrijfsleven

Betrokkenheid SBB bij werkgroep Innovatieve stagevormenVoor de overgang van de kenniscentra naar samenwerkingsorganisatie SBB was Calibris al betrokken bij dit project en is er meegedacht in het ontwerp van de verschillende stagevormen.

De legitimering van deze betrokkenheid ligt in het feit dat zowel Calibris als SBB er belang aan hechten dat er voor alle studenten een passende stageplaats is.Door mee te denken in het ontwerp van nieuwe concepten van stages worden er meer mogelijkheden gecreëerd om voor studenten een bij hun opleiding en ervaring passende stageplek te vinden.

SBB is een landelijk werkende organisatie, met als voordeel dat hetgeen wat in dit project uitgedacht wordt ook in andere regio’s of andere branches toepasbaar te maken is. En omgekeerd. Ervaringen die elders al zijn opgedaan kunnen dan ook in Zuid-Holland Zuid besproken en geïmplementeerd worden.En het is altijd een feestje om met andere enthousiaste opleiders te brainstormen en van daaruit tot mooie producten te komen!

Ineke Hauwert, Jack KlijsAdviseurs praktijkleren

Waarom stagiares blijven inzetten?Na jarenlang een banenmotor van de Nederlandse economie te zijn geweest moet het roer in de zorg om. Loont het dan nog wel om stagiairs in te zetten wanneer scherper op kosten wordt gelet? We voelen wel aan dat we willen blijven opleiden, maar ook dat het slimmer en beter kan.

Herkent u onderstaande voordelen van het blijvend inzetten van stagiaires? Hoe zet u deze argumenten in tijdens de jaarlijkse begrotingsronde? • Stagiairs vormen een bron voor werving en selectie • Inzet van stagiairs zorgt voor verjonging van het personeelsbestand • “Zelf” opleiden van werknemers is een middel om regie te voeren op kennen en kunnen van nieuwe medewerkers • Stagiaires brengen “verse kennis & frisse (soms ook kritische) blik” - de nieuwste theorieën worden in huis gehaald, waarmee je ook je zittende personeel scherp houdt. Begeleiders worden weer ‘bewust bekwaam’. • Extra individuele aandacht en/of begeleiding voor cliënten, op maat en naar hun wens (stagiairs zijn immers boventallig) • Door inzet van stagiaires wek je Interesse voor je eigen werkveld

WGV Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid

www.zorgenwelzijnzhz.nl

Beroepsonderwijs BedrijfslevenJack KlijsAdviseur praktijkleren Rotterdam/[email protected]

Beroepsonderwijs BedrijfslevenIneke HauwertAdviseur praktijkleren Zuid-Holland Zuid [email protected]

Page 13: Innovatieve stages in Zorg en Welzijn 2015

ColofonDeze brochure is uitgebracht in het kader van het project Innovatieve

Stagevormen en is gepresenteerd op 17 November 2015 tijdens de bijeenkomst “Zorg en onderwijs, onlosmakelijk verbonden”.

Projectleiding: Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn Zuid-Holland Zuid. De WGV bedankt de deelnemende organisaties voor hun enthousiasme en bereidheid tot delen van kennis en ervaring. Deze pilot werd mede mogelijk gemaakt door een

bijdrage van de landelijke koepel RegioPlus.