Informeel - zomer 2016

16
informeel Lady Linns eerste kus in de duinen Als visjes in het water Expo Voor God & Geld INFORMATIEMAGAZINE VAN HET PROVINCIEBESTUUR OOST-VLAANDEREN

description

Informeel is het Informatiemagazine van het provinciebestuur Oost-Vlaanderen - editie zomer 2016

Transcript of Informeel - zomer 2016

Page 1: Informeel - zomer 2016

informeelLady Linnseerste kus in de duinenAls visjes in het water

Expo Voor God & Geld

INFORMATIEMAGAZINE VAN HET PROVINCIEBESTUUR OOST-VLAANDEREN

Page 2: Informeel - zomer 2016

2

COLOFON Oost-Vlaanderen Informeel verschijnt 4 keer per jaar en wordt uitgegeven door het provinciebestuur Oost-Vlaanderen. Dit nummer valt voor 1 keer in de bus van alle Oost-Vlamingen. Verantwoordelijke uitgever: gedeputeerde Alexander Vercamer, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent. Coördinatie: dienst Communicatie van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Laarsjes van eigen hand Droom even dat je budget onbeperkt is, welke schoenen zou je dan kopen? Het antwoord van Stéphanie Frederickx (29, foto) is kort en krach-tig: “Alles! Mijn wenslijst is oneindig. Alleen aan ballerina’s heb ik een hekel.” (lacht)

Stéphanies schoenenfetisj is dan wel te verge-lijken met die van ’s werelds grootste schoenen-verzamelaar Imelda Marcos, een onbeperkte bankrekening heeft ze niet. En dus maakt ze haar schoeisel zelf. Ze volgt de opleidingen schoen-maker-ontwerper en schoenhersteller in Lokeren, in het Provinciaal Centrum voor Volwassenen-onderwijs Scheldeland.

“Momenteel werk ik aan enkellaarsjes met een hak en een rits. Op het internet vind je veel filmpjes over schoenen maken en herstellen, maar dat is niet te vergelijken met een opleiding waar je het vak leert van experts.”

Stéphanie werkt als in-house model en sales adviseur bij modehuizen als Ann Demeulemeester en A.F. Vandevorst. Ondertussen is ze ook partner in de modewinkel Rewind B.L.C.K. in Gent.

“Kwaliteit vind ik super belangrijk. De omkade-ring in Lokeren is echt top. Je kunt de opleiding als hobby volgen, maar ik heb er professionele ambities mee.”

Serena Baplu, docente in de afdeling lederbewerking, ziet de investeringen van de school renderen: “We hebben zwaar geïnves-teerd in knowhow en machines. Daardoor komen er nu jaarlijks meer dan 400 cursisten over de vloer.”

Maroquinerie

De populairste opleiding in de afdeling lederbewerking in PCVO Scheldeland is de ‘marokijnbewerking’. Je leert er kleine lederwaren ontwerpen en vervaardi-gen, zoals sleutelhangers, broeksriemen, geldbeugels en handtassen. Meestal worden deze voorwerpen met leder gemaakt, maar ook andere materialen ko-men aan bod. Zelf je hand-tas ontwerpen en maken? Daar kan geen blingbling logo tegenop.

De inschrijvingen lopen nog tot in september. www.scheldeland.net/afdelingen/lederof via campus Lokeren, 09 340 51 10.

Voor de lijst met alle provinciale scholen:www.provinciaalonderwijs.be

Page 3: Informeel - zomer 2016

3

Realisatie: f-twee uitgeverij met Frank Goetmaeckers, Ellen Beyaert, Ine Bonte, Bart Desomer, Veronique Temmerman (redactie), Bart Cloet (fotografie) en Bjorn Vandenbussche (vormgeving). www.f-twee.be Aanvraag van een gratis abonnement via 0800 94 808 of [email protected]

In 2015 werd het PTI Hamme Belgisch kampioen op RoboCup Junior, een wedstrijd robots bouwen voor het basis- en het secundair onderwijs. Het initiatief komt uit Australië en wordt vandaag in meer dan 27 landen gespeeld. Het doel: de beste reddingsrobot bouwen en programmeren.Dankzij de winst op RoboCup Junior stoot het PTI Hamme door tot het wereldkampioenschap, dat van 30 juni tot 4 juli in Leipzig plaatsvindt. In 2013 sleepten de leerlingen daar de bronzen plak in de wacht, dit jaar gaan ze resoluut voor het goud: ze hebben hun robots volledig zelf gebouwd en uitgerust met bewegings- en kleursensoren.

De provinciale scholen zetten in op wetenschap, techniek en wiskunde onder de noemer STEM, kort voor Science, Technology, Engineering & Mathematics. Het PTI Zottegem richtte bijvoorbeeld als eerste school in Oost-Vlaanderen een LEGO Education Innovation Studio op, waar leerlingen praktische problemen oplossen met robots die ze zelf programmeren. Alle leerlingen uit de lagere scholen in de brede omgeving van het PTI kunnen aan de slag met machien-tjes, zonne-energie, robotjes en microcontrollers om hun technische vaardigheden op een hoger niveau te brengen. www.pti-zottegem.be

De provinciale scholen leggen de nadruk op technisch, beroeps- en buitengewoon onderwijs.Daarnaast heeft de Provincie een netwerk van centra voor volwassenen onderwijs.In totaal gaat het om een twintigtal onderwijsinstellingen die vaak in meerdere gemeenten actief zijn.Op 1 september fuseren PCVO Meetjesland en Het Perspectief PCVO tot één centrum: Het Perspectief PCVO.

Een overzicht vind je op www.provinciaalonderwijs.be.

Provinciaal onderwijs

LEGO Studio

RoboCup Wereldkampioenschap

Page 4: Informeel - zomer 2016

Geef Europa wat kleurHet kleurboek ‘Europa in kleur’ laat kinderen op een speelse manier kennismaken met Europa en de Europese Unie. Het kleur- en doeboek is een realisatie van Europa Direct en EFRO contactpunt en kost… niets. Je kan het afhalen bij het Informatiepunt Europa Direct zolang de voorraad strekt.

PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 in Gent 09 267 70 17

Inclusief spelenOost-Vlaanderen telt deze zomer 39 inclusieve speelpleinen die hun werking openstellen voor kinderen met een beper-king. De animatoren worden bijgestaan door gespecialiseer-de jeugdwerkers. Op de website vind je meer informatie over dergelijke speel-pleinen in jouw buurt, wanneer ze open zijn en wie je kan contacteren.

www.jeugdwerkvoorallen.be (toegankelijk jeugdwerk)

beleef voel doe mee proef...

4

Renovatieadvies aan huisEen expert die zich over jouw plannen buigt en zelfs je werf bezoekt, neemt veel twijfels weg. Hoe maak je je woning energiezuinig? Twijfel je over de isolatie van je dak? Is zonne-energie iets voor jou? Of een groendak misschien? Via het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen krijg je anderhalf uur onafhankelijk advies. In de meeste Oost-Vlaamse gemeenten is dit gratis, in andere betaal je 68 EUR in plaats van 280 EUR.

www.bouwwijs.be (bouwadvies en premies)

Page 5: Informeel - zomer 2016

Zomerse tipdoor het Parkbos Ten zuiden van Gent krijgt onder coördinatie van de gou-verneur het Parkbos stilaan vorm: een groene buffer van maar liefst 1.200 hectaren, met uitlopers naar De Pinte en Sint-Martens-Latem. Een tip voor deze zomer: dwars door het Parkbos lopen wandel- en ruiterpaden, maar ook een fietsverbinding tussen Gent en De Pinte. www.parkbos.be

Fair Trade ProvincieOp 12 mei sleepte Oost-Vlaanderen de felbegeerde titel van Fair Trade Provincie in de wacht. De Provincie werkt al meerdere jaren naar die titel toe: Oost-Vlaamse amb-tenaren konden 70% van de gemeenten overhalen om in te schrijven in de Fair Trade Campagne. Zelf drinken ze al jaren eerlijke koffie en thee op de werkvloer. Om deze erkenning te vieren geeft Informeel vijf fairtrade bonnen weg. Zie pagina 15

www.oost-vlaanderen.be/fairtrade

5

Fietsen zonder zorgenEen beetje modder schrikt een echte wielerfanaat niet af. Wie het provinciaal domein De Gavers op de fiets ontdekt, kan zijn stalen ros er nu ook schoonmaken en nadien opber-gen. Achter de trekkershutten werden afspuitplaatsen en fiets lockers geïnstalleerd. Voor de locker betaal je slechts 1 EUR, die je na gebruik terugkrijgt. Ook je fiets afspuiten kost 1 EUR per watertapbeurt. Reserveren is niet nodig.

De Gavers, Onkerzelestraat 280, Geraardsbergen www.degavers.be

BOERDERIJonderWIJS!Leerlingen van het 5de en 6de leerjaar gaan per fiets zes keer de boer op en ontdekken op een nabijgelegen boerde-rij het moderne boerderijleven. Daar zetten ze de theorie van op de schoolbanken om in de praktijk. Dit voorjaar namen reeds drie scholen de proef op de som, na de zomer trekken er nog twee hun (stoute) laarzen aan.

Interesse? Neem contact op met de Dienst Landbouw & Platteland op 09 267 86 67 of [email protected]

Page 6: Informeel - zomer 2016

6

UITGEKNIPT

LeiestreekIN HET SPOOR VAN DE

SCHILDERACHTIGE LEIE

THEMATISCHE FIETSROUTES DOORHEEN DE LEIESTREEK5

© M

use

um

va

n D

ein

ze e

n d

e L

eie

stre

ek

100% OOST-VLAANDEREN

BROODJE GEBAKKEN

Je kan de bakker aan het werk zien in zijn authentieke bakoven: speltbrood (klein: 2 EUR, groot: 2,5 EUR) en rozij-nenbrood (2,5 EUR) gaan de oven in op 3 en 21 juli, en op 14 en 28 augustus in de Huysmanhoeve aan de Peperstraat in Eeklo. Bestellen kan tot de vrij-dag voor de bakdag tot 16 uur, afhalen kan de dag zelf vanaf 16 uur.

09 327 04 47www.plattelandscentrum.be

FIETSGIDS LEIESTREEK

De nieuwe fietsgids ‘Leiestreek, in het spoor van de schilder-achtige Leie’ trekt vijf lussen langs musea, pittoreske dorpen en de oevers van de Leie. Vanaf eind juni kan je de gids voor 9,95 EUR kopen op www.tov.be/webshop en bij Fnac en Standaard Boek-handel.

NATUURKABAS

In de natuurkabas zit een verrekijker, een kompas, een potje-met-loep en een opdrachtenmap: de ideale uitrusting om de natuur van de Zwalm-streek te ontdekken. Je kan de kabas gratis ont-lenen in De Kaaihoeve in Meilegem of in Bastion VIII in Dendermonde. Meerdere exemplaren reserveer je best op voor-hand.

www.dekaaihoeve.be 055 49 67 96 bastion.go-den.be

EEN ECHTE FLANDRIEN

Een beetje retro, maar met hi-tech materiaal. Met de fietstenue van de Provincie ben je uitgerust als een echte Flandrien. De complete outfit kost 100 EUR (125 EUR in-clusief winterbroek) en kan je vanaf september kopen aan de onthaal-balie van PAC Het Zuid, Woodrow Wilsonplein 2 in Gent.

SANTÉ!

Van blonde Augustijn over Kwak tot Floris en het kriekbier van brouwerij Huyghe: voor streekbieren groot en klein, moet je in het Groot Vleeshuis in Gent zijn. Online kan je ook een streekbier met bijhorend bolletje bierkaas bestel-len.

www.grootvleeshuis.be/ aanbod

Hebbedingen uit de eigen streek: lekker, mooi en vooral authentiek.

1 2 3 4 5

1

2

3

54

Page 7: Informeel - zomer 2016

Als visjes in het water

Je vertrekt op reis en je wil dat de kinderen zich goed voelen in het water? Met een zomercursus in

Sportcentrum Puyenbroeck spetteren ze na één week tijd als een vis in het water. Coördinator Christel Samoy

vertelt hoe dat moet.

Borst natmaken“Kinderen moeten eerst in en onder het water durven. Leer je kind om van een kleine hoogte in het water te springen. Geef het een zwem­brilletje om onder water te kunnen kijken: leer ze spelenderwijs dat je zonder problemen onder water kunt. Langs de zwemstok naar de bodem van het zwembad klimmen is een leuke onderwateroefening.”

Blijven drijven“Doe eerst voor hoe je ontspannen op je rug kan drijven: oren in het water, naar het plafond kijken en billen omhoog duwen. Als je kind dit ook wil proberen, hou dan lichaams­contact door de rug of de billen te ondersteunen. Maar doe dit niet te lang, zodat je kind geleidelijk zelf­standig leert drijven.”

Zwemslag“Als je een zwemslag wil aanleren, begin dan altijd met de basishou­ding: op de buik liggen met gestrek­te armen en benen en het hoofd in het water. Daarna komt de beenbe­weging: voeten naar het zitvlak, voe­ten buiten­ en achterwaarts duwen, benen strekken, benen sluiten.”

Spetterend“Hoe meer je samen van het water geniet, hoe meer je kind plezier zal krijgen in het zwemmen. Zet het niet onder druk om iets te doen wat het niet wil of durft: zorg ervoor dat het leuk blijft. Ravot in ondiep water en spetter er op los.”

Elke dag drie kwartier“Eén zomercursus duurt vijf dagen. Elke dag wordt drie kwartier gezwommen. Aan het ein­de van die week hebben de kinderen de basis­houdingen onder de knie. Daarna heb­ben we nog extra cursussen voor wie bijvoorbeeld een brevet van 25 meter in de wacht wil slepen.”

De zomercursussen zwemmen zijn voor kinderen vanaf vijf jaar, met of zonder zwemervaring.Info: www.puyenbroeck.be (tik ‘zomercursus zwemmen’ in het zoekvenster)

Page 8: Informeel - zomer 2016

8

EERSTE KUS IN DE DUINENVoor Lady Linn, die net voor de eerste keer mama werd én haar vierde plaat uitbracht, doet een simpele wandeling in ’t groen al wonderen. Ver hoeft ze niet te zoeken: de provinciale domeinen zorgen voor een ware verademing.

Lady Linn a.k.a. de Gentse Lien De Greef heeft niet stil geze-ten. In februari bracht ze zoon Lionel ter wereld en in april was er de release van haar nieuwe plaat ‘Keep it a Secret’. Tussen de interviews, radiosessies, opnames en optredens door verschoont ze nu dus ook lui-ers en jongleert ze met was en melkflesjes. “Het is druk”, knikt ze, met één oog op het hummeltje dat in de armen van papa Filip Vandebril in slaap wordt gewiegd. “En hoewel het niet gemakkelijk is, proberen we op tijd en stond wel een beetje tijd vrij te maken voor onszelf. Dan kan het zijn dat we mooie natuur opzoeken om te wandelen. En die hoef je zo gek ver niet te zoeken: er zijn heel wat domeinen waar je van groen kan genieten.”

Op avontuurOp haar 15de verhuisde Lien naar Serskamp bij Wetteren, op een half uurtje rijden van het provinciaal domein Puyen-broeck. “Als kind ging ik daar met mijn ouders naartoe. Ik herinner me nog die hele grote glijbaan op de speeltuin … Ik was een verlegen meisje en bang om daar op te gaan. Zo’n

uitstap was elke keer een echt avontuur.” “Een andere plek met mooie herinneringen is het provinciaal domein Den Blakken. Dat ligt op een tiental minuten rijden van waar ik vroeger woonde. Het was de schooluitstap bij uit-stek. Later ging ik er ook met de scouts regelmatig naartoe. De zandbergen in het aanpalende natuurreservaat De Warande-duinen - Speelbos waren ons vast speelterrein ... Op die plek hebben veel mensen uit Wette-ren en omstreken hun liefje voor de eerste keer gekust. Ja, ik heb dat ook gedaan.” (lacht)

Tot zonsondergangKeep it a Secret - de vierde langspeler van Lady Linn - gaat over dromen, liefde en vrijheid. “Natuur speelt daarin een be-langrijke rol. Het brengt je tot stilstand, doet je nadenken. Ken je dat machtige gevoel, wanneer je op een zomerse avond op de baan bent en de zon in je achteruitkijkspiegel ziet ondergaan? Daar gaat het liedje ‘Pink Sunset’ over. Ook films als ‘Paris, Texas’ en ‘Thel-ma & Louise’, waarin de ruige Amerikaanse natuur zo mooi in beeld wordt gebracht, hebben

Page 9: Informeel - zomer 2016

9

DOMEINEN

POPEILANDPopeiland, het festival voor kinderen van 6 tot 14 jaar, vrienden en familie, laat Puyenbroeck in Wachtebeke vollopen op woensdag 29 juni, vanaf 13 uur. Tickets: 8 EUR VVK (www.uitbureau.be, 09 233 77 88) en 10 EUR ADK.

BOOMGAARDFILMSDe films ‘Delicatessen’ en ‘Into The Wild’ zie je gratis in openlucht in de boomgaard van het provinciaal Streek-centrum Huysmanhoeve in Eeklo, op donderdag 25 augustus en 1 september om 20.30 uur. Inschrijven: huysmanhoeve @plattelandscentrum.be of 09 327 04 47.

GOLFGolf Puyenbroeck in Wachte-beke heeft haar golfterrein van 9 holes, putting green en driving range uitgebreid met 3 oefenholes. www.puyenbroeck.be

VAKANTIESPORTWindsurfen, ponyrijden en stand up paddlen kan je tijdens de zomermaanden in sportcentrum De Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo.webshop.boerekreek.be

VLEERMUIZENNa een infomoment spoor je de geheimzinnige diertjes op. Je lokt ook de nacht-vlinders waarmee ze zich voeden, in Het Leen in Eeklo op zaterdag 27 augustus om 20 uur.Inschrijven is verplicht op www.hetleen.be/inschrijven /hetleen-natuurlijk.

DEZE ZOMERIN DE PROVINCIALEDOMEINEN

Page 10: Informeel - zomer 2016

10

me geïnspireerd. Wanneer Lionel een beetje ou-der is, trekken we er zeker met hem op uit. Naar Puyenbroeck om te beginnen, om herinneringen op te halen. Ik heb ook al veel gehoord over Het Gentbos in Merelbeke, daar wil ik ook eens naar-toe, als ik er de tijd voor vind ... Misschien later deze zomer? Te denken dat ik eigenlijk van plan was om een week na mijn bevalling aan de promo-tie van mijn plaat te beginnen! Gelukkig raadde

iemand van de platenfirma die toen zelf onlangs mama was geworden me dat ten stelligste af: Nee Lien, dat gaan we níet doen.” (lacht)

Keep it a Secret is verkrijgbaar op cd en lp en ligt nu in de winkel.Wil je Lady Linn live aan het werk zien? Hou www.ladylinn.be en haar Facebook-pagina in de gaten.

“Ik durfde op de glijbaan, maar ’t was met een klein hartje.”

ONTBIJTZWEMMENCroissants, pistolets, koffie, fruitsap, … aan het zwembad van Puyenbroeck in Wachte-beke, op zondag 3 juli. Kost-prijs: 9,5 EUR, inschrijven kan tot 30 juni op www.puyenbroeck.be

SPRUITENBALKinderen van 6 tot 12 jaar kunnen op donderdag 18 augustus naar hartenlust roeien, klimmen, boogschie-ten, gamen, … Van 10 tot 16 uur in de Gavers in Geraards-bergen.www.degavers.be

APERITIEFCONCENTJazz- en folkmuziek met aperitief, voor 5 EUR in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Op zondag 3, 17 en 31 juli en 14 en 28 augustus, telkens om 11 uur. www.plattelandscentrum.be

NATUURQUIZMet de gratis natuurwandel-quiz ontdek je de verborgen hoeken van Puyenbroeck in Wachtebeke. Inschrijven is niet nodig, haal je deelname-formulier in het bezoekers-centrum of aan de balie van het zwembad. www.puyenbroeck.be

Wachtebeke

St-Laureins

Eeklo

Sint-Niklaas

GENT

Deinze

NazarethMerelbeke

Geraardsbergen

Temse

Wetteren

Zwalm

PuyenbroeckHet Kloosterbos

De Boerekreek

Huysmanhoeve

Het Leen

Brielmeersen

De Gavers

Hospicebossen

Gentbos

De Kaaihoeve

Den Blakken

De Roomakker

De Ster

Provinciaal domein

Publieke verblijfplaatsen

Verblijfplaatsen exclusiefvoor scholen en jeugdgroepen

DE PROVINCIALE DOMEINEN IN OOST-VLAANDEREN

DEZE ZOMERIN DE PROVINCIALEDOMEINEN

Page 11: Informeel - zomer 2016

11

GOUVERNEUR JAN BRIERS09 267 80 25www.gouverneurbriers.be

Bevoegdheden: voorzitter van de deputatie, commissaris van de federale regering (integrale veiligheid), voorzitter provinciaal veiligheidoverleg, commissaris van de Vlaamse regering voor o.a. lokale besturen

GEDEPUTEERDE ALEXANDER VERCAMER (CD&V)09 267 82 33www.oost-vlaanderen.be/vercamer

Bevoegdheden: woordvoerder, communicatie, financieel beheer, interbestuurlijk beleid, gemeente en OCMW, landbouw en plattelandsbeleid, toezicht polders

GEDEPUTEERDE GEERT VERSNICK (OPEN VLD)09 267 82 43www.oost-vlaanderen.be/versnick

Bevoegdheden: buitenlandse betrekkingen, economie, ICT en e-Gov, juridische aangelegenheden, ruimtelijke planning

GEDEPUTEERDE PETER HERTOG (SP.A)09 267 82 35www.oost-vlaanderen.be/hertog

Bevoegdheden: energie, mobiliteit, onderwijs, recreatiedomeinen, waterbeleid

GEDEPUTEERDE JOZEF DAUWE (CD&V)09 267 82 42www.oost-vlaanderen.be/dauwe

Bevoegdheden: archiefbeleid, cultuur en erfgoed, erediensten en vrijzinnigencentra, middenstand, milieubeleidsplanning

GEDEPUTEERDE EDDY COUCKUYT (CD&V)09 267 81 72www.oost-vlaanderen.be/couckuyt

Bevoegdheden: gezondheid, ontwikkelings samenwerking, toerisme, welzijn en jeugd, wonen

PROVINCIEGRIFFIER ALBERT DE SMET09 267 80 [email protected]

Bevoegdheden: inzage in bestuursdocumenten, hoofd van het personeel, voorzitter managementteam

PROVINCIERAADSVOORZITTER GREET DE TROYER09 267 81 [email protected]

Bevoegdheden: leidt de zittingen van de provincieraad

GEDEPUTEERDE HILDE BRUGGEMAN (OPEN VLD)09 267 82 55www.oost-vlaanderen.be/bruggeman

Bevoegdheden: interne kwaliteit, patrimonium, personeel en organisatieontwikkeling, ruimtelijke vergunningen, sport

Wat de gemeenteraad is voor de gemeente, is de provincieraad op provincieniveau. Deze provincieraad beslist wat de Provincie doet. In 2012 koos je mee voor 72 raadsleden. Deze 72 raadsleden (foto boven) kiezen zes gedeputeerden (foto’s hieronder) die samen met de

gouverneur en de griffier de beslissingen van provincieraad uitvoeren. Ze vormen samen de deputatie.

De Provincie Oost-Vlaanderen tot uw dienst

Page 12: Informeel - zomer 2016

Middeleeuwsdilemma in hetPatershol

VOOR GOD& GELD

Geld. De middeleeuwer ontdekte snel deze nieuwerwetse bekoring. Met geld kon je leuke dingen doen. De nijverheid in de steden creëerde fortuinen. Maar de middeleeuwer was ook godvruchtig, godvrezend zelfs. God & Geld, hoe verzoen je die twee? In het aloude Caermersklooster brengt een prestigieuze tentoonstelling dit middeleeuws spanningsveld opnieuw tot leven.

Voor God & Geld is een tentoon-stelling waarmee het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

het jaar met een klapper afsluit. Een groot deel van de kunstvoorwerpen komt uit The Phoebus Foundation, een kunststichting met als drijvende kracht Fernand Huts, de grote man achter de Antwerpse multi-national Katoen Natie: “Wij Vlamingen zijn de grondleggers van het kapitalisme. De eerste beurs ter wereld ontstond in Brugge, in de herberg Ter Beurze. We waren in de 15de eeuw de kampioen van de lakenhan-del, een topproduct dat zijn gelijke niet kende in de wereld. Dat bracht veel geld binnen. En met geld kon je leuke dingen doen, ook dingen die je zieleheil in gevaar brachten en de stadsbewoner was oprecht bezorgd om zijn zieleheil. Branden in

de hel werd zeer letterlijk genomen. En zo ontstond een spanningsveld tussen de twee G’s: God en geld.” Vluchten naar het noordenAan de groei kwam een abrupt einde in het einde van de 16de eeuw, met de Tachtigjari-ge Oorlog. Iedereen die iemand was, vlucht-te naar het noorden en onze streken verloren hun glans. Fernand Huts: “De tentoonstel-ling schetst hoe we in onze Zuidelijke Neder-landen heel rijk werden, worstelden met de botsing tussen geld en God, en finaal onze rijkdom zagen verdampen.”

Veronique BranquinhoCurator Katharina Van Cauteren (kunsthisto-rica en docente aan de UAntwerpen) stelde de tentoonstelling samen en selecteerde een 150-tal stukken: schilderijen en beel-den, maar ook getijdenboekjes, scheeps-maquettes en een zeldzaam weefgetouw uit de 1705. “We tonen natuurlijk grote namen uit die tijd zoals Memling of Gossaert, maar toch ook vooral veel nobele onbekenden. Ik ben niet zo geïnteresseerd in kunst die ‘mooi’ is. Ik zoek naar het verhaal, de woord-spelletjes die in het werk verborgen zitten,

12

Page 13: Informeel - zomer 2016

Jan Gossaert, Maria met Kind, ca. 1520, The Phoebus Foundation.

de symboliek die we vandaag nauwelijks nog herkennen maar die onze middeleeuwers hila-risch vonden. Kunst en musea zitten vandaag teveel in een gewijde sfeer. Men moet er stil zijn. Niet zo met onze tentoonstelling. Het zal een belevenis worden, leuk vooral.”Opvallend: ook de herfst- en wintercollectie van modeontwerpster Veronique Branquinho is pro-minent aanwezig op de tentoonstelling. “Textiel was ons exportproduct bij uitstek, en dat heeft uitlopers tot vandaag. Veronique Branquinho is daar een hedendaags exponent van.”

De favorietKatharina Van Cauteren moet nog altijd glim-lachen bij het schilderij dat vooraan de tentoon-stelling hangt: de Fortuna Marina. “Dit is hier in het Caermersklooster mijn favoriet. Als je goed kijkt, zie je een zeer stichtelijk werk. Een vrouw vaart op een woelige zee en houdt een zeil vast. Aan de horizon liggen twee kuststeden. Op de ene oever heerst rust en vrede. Aan de andere kant staat de kustlijn in brand. De vrouw is het lot: alleen voor wie dapper en ondernemend is, zal ze geluk brengen…”

www.voor-god-en-geld.be

FIETSHAPPENING‘Kermis doet Meetjesland fietsen’ is een tentoonstelling over kermiskoer-sen. Te zien van 8 juli tot 30 septem-ber in het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Breng op 21 juli een bezoekje aan de jaarlijkse Retrokoers en wieler rommelmarkt. www.huysmanhoeve.be

WOI ZELZATEIn het kader van scholenwedstrijd WOI van de Provincie tekende het Atheneum van Zelzate een fietsroute uit langs de Nederlandse grens. Een brochure (‘Met de fiets langs de gren-zen van WOI’) toont de route van 25 km en vertelt over de doodendraad en de Belgische vluchtelingen.www.eerstewereldoorlogmeetjesland.be (> Fietsen en wandelen)

TIPVerrijk je

museumbezoek! Download de

ErfgoedApp.be

Je hebt meteen een schat aan informatie

op zak!

09.07MUSEUMNACHT Jacques Brel, circus-artiesten en letterlijk een nacht vol vuur. De museum nacht van Ename doet voor de 15de keer de dorpskom vollopen.www.museumnacht- ename.bewww.pam-ename.be

12.07GODS TUINPaul Van den Bremt geeft een lezing over de bloemen en planten op het Lam Gods. Om 20 uur in het Caermersklooster in Gent. Inschrijven via erfgoed@oost- vlaanderen.be

16.07 NATUURFOTO’SDe tentoonstelling ’Na-tuur in Oost-Vlaanderen’ met beelden van natuur-fotograaf Bart Heirweg is tot 14/08 te zien in het Natuureducatief centrum De Kaaihoeve in Zwalm. www.dekaaihoeve.be

TOT 25.09YOKNAPATAWPHADrie musea uit de Leie-streek organiseren de 5de Biënnale van de schilderkunst, ditmaal over het verlangen naar het onbekende versus de zekerheid van de eigen omgeving.www.museumdd.be/toekomst

13

CULTUUR

ONDERTUSSEN ELDERS IN DE PROVINCIE

OP DE AGENDA

Page 14: Informeel - zomer 2016

5-8 augustusFeeste t’EnameHet eerste weekend van augustus is Feeste t’Ename, dit jaar in een nieuw kleedje. Op zaterdag- en zondagnamiddag kan je gratis naar het pam Ename. Nog op het programma: een dj-battle - eighties versus disco - op vrijdag 5 augustus, loopwedstrijden voor jong en oud op zaterdag 6 augustus, een gezinsnamiddag met paardenspektakel op de archeologi-sche site en het traditionele vuurwerkspektakel op zondag 7 augustus en (paarden)markten op maandag 8 augustus.

www.enameleeft.be www.pam-ename.be

15 augustusVuurwerkNaar goede gewoonte kan je rond de vijver van het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen een gratis vuurwerkspektakel bijwonen. Om 21 uur start een vuurwerkshow, gevolgd door het vuurwerk om 22 uur. Vanaf 16 uur kan je naar de avondmarkt komen.

www.degavers.be

De piste inToen Gentenaar Iljo Keisse vorig najaar de 75ste editie van de Zesdaagse van Gent won, ontplofte ’t Kuipke - de legendarische wielerpiste in het Citadelpark. Om het jubileum te vieren, liet de Provincie een kleine reizende tentoonstelling samenstellen: De piste in… baanwielrennen in Oost-Vlaanderen werpt een nostal-gische terugblik op dit levend erfgoed. De expo houdt halt in:• Ename, Provinciaal Erfgoedcentrum, Lotharingenstraat 1,

t.e.m. 26 juni• Zomergem, bibliotheek, Den Boer 15, t.e.m. 29 juni • Erpe-Mere, bibliotheek, Oudenaardsesteenweg 458,

van 4 t.e.m. 27 juli • Aalter, bibliotheek, Boomgaardstraat 10, van 4 t.e.m. 31 juli• Zelzate, bibliotheek Burgemeester J. Chalmetlaan 50,

van 3 t.e.m. 31 augustus • Heusden, Hof ten Bosse, Ten Bosse 14,

van 12 t.e.m. 17 augustus• Lebbeke, bibliotheek, Stationsstraat 19,

van 9 t.e.m. 28 september• Moerbeke, bibliotheek, Statiestraat 4,

van 9 t.e.m. 28 septemberPik in het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename meteen ook de gratis expo ‘#collectievissen langs het parcours van de ronde’ mee, nog t.e.m. 2 oktober.

www.oost-vlaanderen.be/depistein

beleef voel doe mee proef...

14

Page 15: Informeel - zomer 2016

1 juli - 31 augustusSchatten van Vlieg Kinderen tot 12 jaar kunnen deze zomer weer op schatten-jacht. Vlieg verstopte schatkisten in provinciale musea en domeinen in Oudenaarde (Ename), Gent, Eeklo en Wach-tebeke. Voor het klein grut zijn de spannende zoektochten telkens opnieuw een avontuur, met op het eind een apo-theose wanneer de schatkist opengaat.

www.oost-vlaanderen.be/vlieg

20 augustus Dancefestival SterfestEen dancefestival in het hart van Sint-Niklaas? Jawel, het strand- en dancefestival Sterfest trok vorig jaar meteen 2.700 bezoekers naar de eerste editie. Dat smaakte naar meer. Ook deze zomer doet het provinciaal domein De Ster dienst als zomers decor voor tientallen dj-sets verdeeld over meerdere podia.

www.recreatiepark-de-ster.be

28 augustusToer Lekker Oost-VlaamsDe ‘Toer’ is een nieuw evenement dat je langs Oost-Vlaamse bedrijven en hoeves brengt, met rondleidingen en proever-tjes. 30 producenten van streek- en hoeveproducten gooien hun deuren open. Het is de ideale gelegenheid om er met de familie per fiets of met de wagen op uit te trekken en te proe-ven van al het lekkers in Oost-Vlaanderen. Inschrijven is niet nodig.

www.lekkeroostvlaams.be/toer

Win!Wedstrijdvraag:Welk provinciaal domein was de schooluitstap bij uitstek in Lady Linns jeugd?

De prijzen:

1. Vijf Fair Trade-bonnen t.w.v. 25 EUR die je in de Oxfam-winkel in je buurt naar wens kan besteden.

2. Een fietsarrangement voor twee personen, met ontbijt, lunch en twee overnachtingen. Een tocht van Puyenbroeck in Wachtebeke naar De Boerekreek in Sint-Jan-in-Eremo, van vrijdag 9 tot zondag 11 september. www.puyenbroeck.be/fietsarrangement

Surf voor zondag 10 juli naar www.oost-vlaanderen.be/ informeel om je antwoord en prijskeuze door te geven. Je kan er ook een gratis abonnement op dit magazine vragen. Informeel valt dan vier keer per jaar in je brievenbus.

De winnaars van de vorige wedstrijd zijn:Michel & Nelly Lietar-Colpaert uit Oudenaarde, Odon Dubois uit Geraardsbergen, Gisèle Semey uit Lovendegem, Carinne Dhondt uit Lochristi, Frans De Smet uit Gent, Eric Mussche uit Evergem, Nicolai Saelens uit Zulte, Eric Boerjan uit Merelbeke, Willy Achtergael uit Buggenhout, Linda De Mulder uit Gent.

15

Page 16: Informeel - zomer 2016

VIJF REDENEN OM OOST- VLAANDEREN IN DE GATEN TE HOUDEN

1 Uit voor een prikjeEen gezinsuitstap, een tentoonstelling of een concert, … Op www.oost-vlaanderen.be/gratisaanbod vind je een overzicht van alle gratis provinciale activiteiten. Wil je een brochure thuis ontvangen? Bel naar 09 267 75 43 of mail communicatie.welzijn@ oost-vlaanderen.be.

2 RuimtegevoelOok jij kan mee bepalen hoe de Oost-Vlaamse ruimte wordt ingevuld. Kijk naar vimeo.com/167390938 voor een woordje uitleg. Op ruimte.oost-vlaanderen.be vind je een overzicht van de lopende projecten.

3 Op de fietsOost-Vlaanderen is rijk aan fietspaden. Kaarten, routes en brochures bij de vleet op www.tov.be, je kan er zelfs je eigen route uitstippelen.

4 StreekproductenEen krokant stukje Breydelspek, zoete neusjes, Tierenteyn Mosterd, de Geraardsbergse mattentaart, … Het zijn allemaal erkende streekproducten! Ontdek alle producten, waar je ze kan vinden tot wat je ermee kan klaarmaken op lekkeroostvlaams.be.

5 KlimaatgezondDe Provincie wil samen met inwoners, organisaties, steden en gemeenten, bedrijven ... werk maken van een klimaatgezond

Oost-Vlaanderen. Aan de hand van vijf speerpunten wil ze de uitstoot van broeikasgassen terugdringen en klimaatneutraal zijn tegen 2050.www.ikbenklimaatgezond.be

VRAAG JE GRATIS ABONNEMENT

Krijg je niet genoeg van Oost-Vlaanderen? Neem dan een gratis abonnement op Informeel. Vier keer per jaar valt een editie in je brievenbus, vol nieuws, weetjes en tips uit jouw provincie.

WWW.OOST-VLAANDEREN.BE/INFORMEEL

Contact

Gratis infolijn: 0800 94 808

www.oost-vlaanderen.be Provincie Oost-Vlaanderen @oost_vlaanderen