De Cacaofabriek Zomer 2016

24
zomer 2016 FILM: ELLE/ THE IDOL / THE REVENANT / ELLE / OF IK BEN GEK / MAGGIE'S PLAN EEN MAN DIE OVE HEET / LOVE AND FRIENDSHIP / HEIMAT EXPO: ATELIERPORTRETTEN_NL Motown Funk And Soul / Clash of the coverbands We All Love The 80’s 90’s & 00’s Dansschool Friends Her Majesty

description

DEZE ZOMER IN DE CACAOFABRIEK: POP: HER MAJESTY / MOTOWN FUNK AND SOUL / CLASH OF THE COVERBANDS / WE ALL LOVE THE 80’S 90’S & 00’S / DANSSCHOOL FRIENDS | FILM: ELLE/ THE IDOL / THE REVENANT / ELLE / OF IK BEN GEK / MAGGIE'S PLAN / EEN MAN DIE OVE HEET / LOVE AND FRIENDSHIP / HEIMAT | EXPO: ATELIERPORTRETTEN_NL

Transcript of De Cacaofabriek Zomer 2016

zomer 2016

FILM: ELLE/ THE IDOL / THE REVENANT / ELLE / OF IK BEN GEK / MAGGIE'S PLAN EEN MAN DIE OVE HEET / LOVE AND FRIENDSHIP / HEIMATEXPO: ATELIERPORTRETTEN_NL

Motown Funk And Soul / Clash of the coverbands

We All Love The 80’s 90’s & 00’s

Dansschool Friends

Her Majesty

Uitgave: Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek Ontwerp & Vormgeving: Deamer Media Design De gegevens in deze brochure zijn

onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen in de vermelde gegevens worden via de internetsite cacaofabriek.nl of andere media bekend gemaakt.

Stichting De Nederlandsche Cacaofabriek/ De Cacaofabriek stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de

gegevens. Alle (entree)prijzen in deze brochure zijn inclusief BTW.

PAG 2 | cacaO cacaofabriek.nl

bibliotheek

DE CACAofabriekheeft de ruimte

Interesse of vragen? Neem gerust contact op via mail:

[email protected]

De CacaofabriekCacaokade 15705 LA Helmond

t. 0492-529009e. [email protected]. cacaofabriek.nl

Facebook.com/decacaofabriekTwitter.com/decacaofabriek

OpeningstijdenDagelijks geopend vanaf 09:00u.

Openingstijden ExpoDi t/m zo van 13:00u -17:00u.

KassaDagelijks geopend vanaf 30 min. voor aanvang van de voorstelling.

Prijzen FilmFilmkaartje : € 8,50Middagfilm : € 7,50Kinderfeest : € 7,50 (kortingen nvt)Kinderfilm : € 6,00 (kortingen nvt)

KortingenVriendenpas : € 2,00Senioren (> 65 jaar) : € 1,00CJP/Studenten/scholieren : € 1,00Bibliotheekkaart Helmond Peel : € 1,00

HorecaMaandag t/m vrijdag vanaf 09.00 u.Zaterdag en zondag vanaf 10.00 u.

BrasserieKeuken 7 dagen per week geopend van 11.30 tot 21.00 u. Reserveren via tel. 0492-200028 of [email protected]

Plattegrond1e verdieping

begane grond

(POP) ZAAL1 FOYER

TOILET

GARDEROBE

ZAAL3 ZAAL4

ZAAL2

BRAS

SERI

E

Een industrieel pand, hoog, veel glas & licht met gigantisch veel mogelijkheden:

• Horeca met mooi terras 7 dagen per week geopend • De keuken van onze brasserie dagelijks geopend van 11.30

uur tot 21.00 uur• 3 filmzalen voor film en/ of andere evenementen • Een popzaal voor ca. 500 gasten • Een foyer voor ca. 400 gasten • 4 vergaderzalen voor 6 tot 25 personen

Tevens zijn alle ruimtes in combinatie te gebruiken. Overdag, 's avonds, doordeweeks en in het weekend. Voor grote en kleine gezelschappen. Met alle gewenste faciliteiten, met name ook op technisch gebied. Ook bieden wij diverse leuke workshops en arrangementen aan. Meer informatie kunt u vinden op onze website:

cacaofabriek.nl/verhuur

ZOMER 2016

cacaO | PAG 3cacaofabriek.nl

verhuur

V.A. 26 MEI

the revenant

Regie: Alejandro Gonzalez Inarritu / 2016 / 156 min.Cast: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson

Tijdens een expeditie diep in de ruige Ameri-kaanse wildernis wordt avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap. Tijdens zijn overlevingstocht ondergaat Glass ondenkbare tegenslagen. Glass moet zich een weg banen door een strenge winter tijdens zijn meedogenloze overlevingstocht om uiteindelijk verlossing te vinden.

V.A. 02 JUNI

ELLE

Regie: Paul Verhoeven / 2016 / 130 Cast: Isabelle Huppert, Virginie Efira, Christian Berkel

Michèle (Isabelle Huppert) lijkt onverwoestbaar. Ze is hoofd van een toonaangevend videogamebe-drijf en hanteert zowel zakelijk als privé dezelfde genadeloze houding. Maar als ze in haar huis wordt aangevallen en verkracht door een onbe-kende man verandert haar leven drastisch. Ze be-sluit zelf achter de dader aan te gaan en belandt in een spannend kat-en-muis-spel dat elk moment uit de hand kan lopen.

the idol

Regie: Hany Abu-Assad / 2015 / 100 min.Cast: Tawfeek Barhom, Ahmed Al Rokh, Hiba Attalah

Het waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf, de Palestijnse zanger die in 2013 de talentenjacht Arab Idol won. Assaf reisde vanuit het vluchtelin-genkamp in de Gazastrook naar Egypte om mee te doen aan het televisieprogramma. Het kostte hem twee dagen om ongezien door grenscontroles te komen, waardoor hij te laat was voor de audities. Assaf besloot daarom in de lobby van het hotel te zingen, waarna er voor hem een uitzondering werd gemaakt en hij toch mee mocht doen. Uiteindelijk won de zanger in de finale met het lied Ali al-kef-fiyeh, dat wordt beschouwd als het officieuze Pales-tijnse volkslied, en verbroederde voor een moment de Arabische wereld.

PAG 4 | cacaO cacaofabriek.nl/film

film

HOE IDOLS DE ARABISCHEWERELD VERBROEDERDE

V.A. 02 JUNI

of ik ben gek

Regie: Frank Lammers / 2016 Cast: Monic Hendrickx, Cees Geel, Mike Weerts, e.a.

De succesvolle, jonge kunstenaar Benjamin is com-pleet de weg kwijt als hij in een tbs-kliniek belandt. Hij herinnert zich niets van een gewelddadig vergrijp waarvoor hij is veroordeeld. Het leven in de kliniek is absurd en meedogenloos, maar langzaam krijgt Benjamin weer grip op zichzelf en beseft hij wat voor oppervlakkige narcist hij was voordat hij in de kliniek belandde. Eenmaal vrij, doet het weerzien met zijn oude vrienden de grond onder hem opnieuw weg-zinken en zet hij een groot vraagteken bij wat nu ei-genlijk de waarheid is.

V.A. 09 JUNI

maggie's plan

Regie: Rebecca Miller / 2015 / 92 min.Cast: Ethan Hawke, Julianne Moore, Greta Gerwig

In de komedie Maggie’s Plan speelt Greta Gerwig (Greenberg, Frances Ha) de rol van Maggie, een dertiger uit New York die besluit om in haar een-tje zwanger te worden, zonder de hulp van een man. Maar dan ontmoet ze John (Ethan Hawke),

een academicus die ongelukkig getrouwd is met Georgette (Julianne Moore). Maggie wordt verliefd op John en al haar goed uitgedachte zwanger-schapsplannen kunnen weer de kast in.

V.A. 23 JUNI

een man die ove heet

Regie: Hannes Holm / 2015 / 116 min.Cast: Rolf Lassgård, Zozan Akgün, Tobias Almborg

De 59-jarige Ove staat bekend als de meest hu-meurige man in de wijk. Enkele jaren geleden werd hij afgezet als voorzitter van de vereniging van ei-genaren van het appartementencomplex waar hij woont. Dat zint hem nog steeds niet en dus maakt hij nog altijd zijn rondes door de wijk. Als de zwangere Parvaneh en haar familie naar het huis tegenover dat van Ove verhuizen, en per ongeluk zijn brievenbus omver rijden, ontstaat er al snel een onverwachte en hechte vriendschap.

ZOMER 2016

cacaO | PAG 5cacaofabriek.nl/film

film

voor of na de filmReserveren verplicht o.v.v film & [email protected] t.0492-200028

V.A. 2MEI NIEUW MENU!

MA T/M DO € 21,50VR - ZA - ZO € 23,00

3 gangen incl.filmkaartje

HOE IDOLS DE ARABISCHEWERELD VERBROEDERDE

MAAR LIEFST VIER JAAR NAM DE RESTAURATIE IN BESLAG VAN EEN VAN DE GROOTSTE NAOORLOGSE DUIT-SE FILMS: EDGAR REITZ’S FAMILIEKRONIEK HEIMAT, OVER DE LOTGEVALLEN VAN DE INWONERS VAN HET FICTIEVE DORPJE SCHABBACH. REITZ SCHETST MET VEEL LIEFDE VOOR DETAIL HOE RADIO EN TELEFOON, AUTOBAHN, OORLOG EN AMERIKANEN HET BESLOTEN LEVEN VAN DE DORPSGEMEENSCHAP OPEN BREKEN.

IN JUNI :

HOOFDSTUK 3 Weihnacht wie noch nie / ReichhöhenstraBe

HOOFDSTUK 4 Auf Und Davon Und Zuruck/ Heimatfront HOOFDSTUK 5 Die Liebe Der Soldaten/ Der Amerikaner

HOOFDSTUK 6 Hermännchen

IN JULI:

HOOFDSTUK 7 Die Stolzen Jahre/ Das Fest Der Lebenden Und Der Toten

Kijk op onze website voor meer info.

PAG 6 | cacaO cacaofabriek.nl/film

film uitgelicht

nog steeds te zien

EYE IN THE SKYDrone-piloot Watts staat op het punt een schuiladres van terroristen onder vuur te nemen, als blijkt dat er een negenjarig meisje in de ‘kill zone’ rondloopt.

REMEMBERWaargebeurd verhaal van de eerste zwarte circusartiest van Frankrijk.

UN HOMME A LA HAUTEURDiane het type vrouw die overal waar ze komt wordt nagekeken is klaar om de man van haar leven te ontmoeten.

TRUMANJulián, terminaal ziek, probeert met zijn vriend een nieuw thuis te vinden voor Truman, zijn hond.

DE HELLEVEEGGebaseerd op de succesvolle, gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden.

V.A. 23 JUNI

Love and Friendship

Regie: Whit Stillman / 2016 / 132 min.Cast: Kate Beckinsale, Chloe Sevigny

Vertelt het verhaal van de knappe weduwe Susan Vernon. Mensen hebben slechte verhalen over haar gehoord, maar Susan weet feilloos iedereen om te tuin te leiden en te verleiden. Dat geldt ook voor Reginald de Courcy, want zodra zij als gast intrekt bij zijn zus en zwager, valt hij meteen voor haar en wordt hij al snel ingepalmd door de manipulatieve dame.

verwacht:

RACEHet verhaal van de atleet Jesse Owens die tijdens het naziregime maar liefst vier gouden medailles in de wacht sleepte tijdens de Olympische Spelen in Berlijn in 1936.

THE RED TURTLEWe volgen de grote etappes van het leven aan de hand van het verhaal van een man die aan-spoelt op een onbewoond eiland..

SEA OF TREESEen man die een bezoek brengt aan het daad-werkelijke bestaande Aokigahara-bos, ook wel het zelfmoordbos genoemd.

cacaO | PAG 7cacaofabriek.nl/film

film

atelierportretten_NlHET ATELIER ALS MENTAAL LANDSCHAP Hoe verhoudt het atelier zich tot de mentale

gesteldheid van de kunstenaar? Is dat atelier

een soort vacuüm in de tijd? Een windstille

plek in de stormen die in de buitenwereld

woeden? Of is er eerder sprake van een

continue uitwisseling van beelden en infor-

matie? Zeker is dat de perceptie in het ate-

lier anders verloopt dan erbuiten. Beelden,

indrukken en overpeinzingen zijn vaak inten-

ser en subjectiever. Die indrukken belanden

in een soep van persoonlijke affecties, idee-

en, obsessies en visies op de werkelijkheid

en beklijven daar. Het atelier als het eigen

universum, als transformator voor het men-

tale landschap van de kunstenaar.

Er zijn meerdere zienswijzen denkbaar om

het interieur van een atelier te beschouwen.

Bijvoorbeeld als container voor de optelsom

van kunstwerken, gereedschappen, ma-

terialen en persoonlijke attributen van de

kunstenaar, de zichtbare neerslag van een

artistiek levenswerk. Maar ook als de ruimte

waarbinnen de gebruiker in een specifieke

ruimtetijd-relatie tot zijn leven als kunste-

naar staat. Als het ‘mentale landschap’ van

zijn bestaan in het verleden en in het nu, met

vertakkingen naar toekomstig werk.

In dat mentale landschap wordt de kun-

stenaar gestimuleerd om zijn artistieke

beperkingen te ontstijgen, en net als in een

natuurlijk landschap is hij geneigd om de

verschuivende horizon te koppelen aan het

perspectief van zijn eigen beroepspraktijk,

aan zijn ontwikkeling als kunstenaar. Die

horizon of de fysieke ruimte is dan niet

langer een begrenzing, maar de intro naar

nieuwe vergezichten op zijn mentale bin-

nenwereld.

Atelierportretten_NL biedt een inkijk in dat mentale landschap middels de serie ‘ateliertekeningen’ en de reactie daarop van de betreffende kunste-naars.

Idee en organisatie_Willem Muijs

Deelnemers: Benno Neeleman_René Korten,

Hans van den Boogaard_Eugène Terwindt

Arno Arts_Ageeth Boermans_Rob Voerman

René Ziedses des Plantes_Willem Muijs

André Pielage_Andreas Hetfeld_Diederik

Grootjans_Paul de Kort_Samuel Drukker

Wim Zurné_Hanneke Klinkum_Henk Hage

Lique Schoot_Niko de Wit.

PAG 8 | cacaO cacaofabriek.nl/exposities

expositieS

In de lichtstraat van de Cacaofabriek is er ook een tentoonstelling van foto-graaf Gerard van Hal. Een serie portret-ten bestaande uit foto’s van Helmond-se kunstenaars.

Het idee om een portretserie van kunste-naars te maken leeft al lang bij Gerard van Hal. De tentoonstelling Atelierportretten_NL bleek een mooie gelegenheid om een aan-tal van zijn foto’s te laten zien.

In de portretten probeert van Hal de per-soonlijkheid van de kunstenaar te vangen. Een goede portretfoto geeft iets bloot van de ziel van de geportretteerde. In dit geval maken we, gezien door de lens van Gerard, onder andere kennis met Tahné Kleijn, Bert Loerakker, Jan Vriends, Tania Heijmans en Joke Smeulders.

Gerard_van_Hal

22 mei _ 03 julicacaO | PAG 9cacaofabriek.nl/exposities

ZOMER 2016

ZA 18 JUN 21:30u | ZAAL 1

we all love ...

Een nieuwe editie van We All Love The 80's 90's & 00's. Dansen op muziek die we allemaal ken-nen. Liedjes die we woord voor woord mee zin-gen. Ritmes die we (her)kennen, grooves welke ons aan het dansen zetten. Met discoballen, een mooie grote verlichte dansvloer en aanstekelijke Visuals.

Kortom, een gezellige dansavond! Zorg dat je erbij bent!

ZA 04 JUN 2100u | ZAAL 1

motowN funk & soul

Na een mooie eerste editie in januari hebben wij al zin in onze tweede editie. De live muziek wordt deze keer verzorgd door niemand minder dan Sas-kia Laroo en haar band. Saskia brengt voor dit op-treden de Amerikaanse zanger/pianist Warren Byrd mee. Hij komt naar Helmond met een repertoire van legendes zoals James Brown, Otis Redding, Al Green, Bill Withers en meer. Saskia treedt met enige regelmaat op in de USA waar ze met Ameri-kaanse musici de roots kan absorberen om overal Funk te spelen met hart en Soul...

HET IS WEER TIJD VOOR EEN FEESTJE!

PAG 10 | cacaO cacaofabriek.nl/pop

poppodium

ZO 26 JUN 13:00u & 15:00u. | ZAAL 1

Dansschool Friends

Dansschool Friends bestaat dit jaar 16 jaar en dat moet gevierd worden! In deze show genaamd 'Sweet sixteen party' laten de dan-sleden van Friends zien wat ze in de lessen geleerd hebben. Deze show is volledig gepro-duceerd door dansdocenten en leerlingen van Dansschool Friends.

DO 21 JUL 20:30u | ZAAL 1

her majestyA tribute to CSNY

Her Majesty brengt een eerbetoon aan vier le-gendarische muzikanten: David Crosby, Stephen Stills, Graham Nash en Neil Young. Ze waren afkomstig uit topbands als The Byrds, Buffa-lo Springfield en The Hollies, waarvan de beste songs voor de pauze worden gespeeld.

VR 01 JUL 20:30u | ZAAL 1

MirageA tribute to Fleetwood Mac

Vijf gepassioneerde muzikanten die één gemeen-schappelijke liefde hebben: de muziek van Fleet-wood Mac. De band grijpt niet alleen terug naar de klassieke tijden van albums als ‘Rumours’ en songs als ‘Dreams’, ‘Rhiannon’ en ‘Go Your Own Way’, maar speelt een dwarsdoorsnede van het gehele oeuvre van de band. De bandleden be-schikken over prachtige stemmen die zorgen voor veel variatie en mooie, meerstemmige har-monieën.

ZO 10 JUN 19:30u | ZAAL 1

clash of the coverbands

De tweede Halve Finale Regio Zuid Nederland 'The Clash of the Cover Bands, vindt plaats in de popzaal van de Cacaofabriek. Zes bands zullen met elkaar de strijd aan gaan in deze grootste zoektocht naar de beste en populairste cover-band van de Benelux. De bands worden zowel door een vakjury als door het publiek beoordeeld en de winnaars in beide categorieën plaatsen zich voor de Regio-Finale die wordt gehouden in Poppodium 013 in Tilburg op zondag 23 oktober 2016. Een lijst van alle deelnemende bands vind je op onze website.

ZOMER 2016

cacaO | PAG 11cacaofabriek.nl/pop

podium

DO 01 SEP 20:30u | ZAAL 1 skiltronFOLK METAL UIT ARGENTINIË

ZO 04 SEP 16:00u | ZAAL 1 lachey doley groupDE ‘HENDRIX ON HAMMOND’

DO 10 SEP 20:30u | ZAAL 1 spoit ellufHUN ALLER, ALLER, ALLERLAATSTE OPTREDEN

DO 22 SEP 20:30u | ZAAL 1 ozark henryENIGE NL OPTREDEN

PAG 12 | theaterspeelhuis.nl

Do 23 & Vr 24 sep 20:15u | CabaretWim Daniëls Associëren

Zo 25 sep 19:30u | FamilievoorstellingBarely Methodical TroupeBromance

Wo 25 Sep 14:00u & 16:00u | Jeugd 3+Het Zandkasteel Koning Koos is jarig

Zo 02 Okt 15:00u | Jeugd 2+ Kinderpopconcert Theatertour 2016/2017

Zo 02 Okt 15:00u | Klassieke muziekNederlands Blazers EnsembleStemmen uit het Oosten

Za 08 Okt 15:00u | FamilievoorstellingJan Vriends, familieJan speelt met band “ontbijt op bed”

Do 13 Okt 20:15u | CabaretTon KasJABROER, Onemanshow

VERWACHT

PAG 12 | cacaO

verwachtEn als u het mij vraagt? Ik ga in het nieuwe seizoen zeker naar Nacht van Cultuur op 22 oktober in De Ca-caofabriek:

De toiletdame zingt spontaan een aria. In de vergader-zaal speelt een rockband. En een beeldend kunstwerk komt tot leven in de popzaal. Enkele voorbeelden die je misschien tegenkomt tijdens de Nacht van Cultuur. Theater, muziek, (beeldende) kunst, literatuur, kunste-ducatie én de Helmondse eigenzinnigheid: bijna alle Helmondse culturele instellingen slaan op deze avond in de Cacaofabriek hun handen ineen voor een pro-gramma vol synergie tussen professionele- en ama-teurkunsten.

Waar u ook naartoe gaat, een hele mooie zomer toe-gewenst!

Namens alle medewerkers en vrijwilligers,

Jochem OttenDirecteurTheater Speelhuis & De Cacaofabriek

Gaat zeker naar ...

Theo MaassenThomas Pieters | Daniël Arends | Nacht van Cultuur The Who’s Tommy | Aston Brothers | Leon van der Zanden

ZOMER 2016

Uitgave: Theater Speelhuis | Ontwerp & Vormgeving: Deamer Media Design | De gegevens in deze brochure zijn onder voorbehoud. Eventuele wijzigingen in de vermelde gegevens worden via de website theaterspeelhuis.nl of andere media bekend gemaakt. Theater Speelhuis stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens. Alle (entree)prijzen in deze brochure zijn inclusief BTW.

KAARTVERKOOP!

IS AL GESTART!

AANKONDIGING

PAG 2 | theaterspeelhuis.nl

KAARTVERKOOP!

IS AL GESTART!

ZOMER 2016

| PAG 3theaterspeelhuis.nl

INFO

Theater Speelhuis Kromme Steenweg 295707 CB Helmond

ContactTelefoon: 0492 587 000Mail: [email protected]

Openingstijden balie1 uur voor aanvang voorstellingMa t/m Vr 11:00u - 16:00uZaterdag 11:00u - 14:00uGesloten tijdens de zomerstop: za 16 juli t/m zo 4 september.

Volg ons op social mediaFacebook: @speelhuishelmondTwitter: @speelhuisInstagram: theaterspeelhuis

theaterspeelhuis.nl

Oud en nieuw verenigdWie de prachtige oude kerk binnenkomt, wordt verrast door een sfeer waarin oud en nieuw elkaar omarmen en versterken. Een gastvrij en inspirerend theater.

Ma 06 Jun 20:30u | Muziek

Thomas Pieters, de geboren en getogen Helmonder, trekt met zijn muzikale verhalen door stad en land. Tot op heden niet zonder succes: Eind 2013 werd hij de eerst geplaatste finalist van de Grote Prijs van Nederland en lanceerde hij zijn single ‘Kassameisje’ in een uitverkocht Paradiso. Pieters kon landelijk op grote mediabelangstelling rekenen toen hij die single cadeau gaf aan 70.000 (!) caissières. Zijn bijbehorende concerttour langs supermarkten werd o.a. opgepikt door 3FM, BNN, de NOS en RTL4.

De EO wijdde afgelopen jaar een reportage aan de Brabantse singer-songwriter die meerdere malen werd vertoond op NPO2. Pieters speelde op uitnodiging voor Guus Meeuwis en werd een graag geziene gast in de talkshow ‘Onder ons’ op Omroep Brabant.

Komende juni lanceert de dertigjarige muzikant, ter ere van zijn afstuderen, zijn debuutalbum vol muzikale Brabantse verhalen: nostalgische liedjes met een knipoog, waarin hij de luisteraar veelal meeneemt naar zijn jeugd. Dat Pieters niet stil staat moge duidelijk zijn. Opmerkelijk is dat dit ook het geval blijkt voor zijn geboortegrond: Theater het Speelhuis nam haar intrek in de kerk op het schoolplein, waar Thomas als kleuter zijn allereerste optreden gaf. Als vijfjarige zong hij er destijds een liedje van zijn grote voorbeeld: Gerard van Maasakkers.

Nu de dertigjarige kleinkunstenaar, met een rugzak vol verhalen, terugkeert naar het toneel van zijn jeugd, lijkt hij inderdaad te zijn ingehaald door de werkelijkheid. Deze wonderbaarlijke samenloop van omstandigheden stelt Pieters in staat zijn publiek, op de kop af 25 jaar na dato, ditmaal letterlijk mee terug te nemen naar zijn jeugd.

Met medewerking van: Bertus Borgers (voorm. saxofonist Herman Brood), Björn van der Doelen (Allez SoldaatEx PSV’er) Ton Engels (Blowbeat), Thijs Schrijnemakers (Orgelvreten) en Iris Penning (finaliste Grote Prijs NL).

theaterspeelhuis.nlPAG 4 |

THEATER UITGELICHT

THOMAS SPEELT THUISHelmonder keert, met rugzak vol muzikale verhalen, terug naar thuishaven.

Do 23 Jun 20:15u | Vr 24 Jun 20:15u | Do 30 Jun 20:15u Vr 01 Jul 20:15u | Za 02 Jul 20:15u | Vr 08 Jul 20:15u

Toneelgroep St. Genesius HaarpijnIn de tragikomedie Haarpijn  zien we vier mensen die hun leven graag iets mooier voorspiegelen dan het in werkelijkheid is. Die grootse plannen hebben met zichzelf of hun kinderen en die van tijd tot tijd hun kop in het zand steken. Maar zet je ze iets te lang bij elkaar, met een fles sterke drank op tafel, dan hengelen ze naar oude koeien. Langzaam begint hun ogenschijnlijk zorgeloos bestaan barsten te vertonen.

Za 09 Jul 14:30u | 16:30u | 19:00u

Dansgroepen van KunstkwartierTerug naar Ravenstad

“Pas op voor de raven”, denken ze allemaal bij het zien van de zwarte vogels. En toch kunnen ze hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en lopen ze achter de raven aan de magische poort door. Veranderd in ridders staat hen de moeilijke en belangrijke taak te wachten om de stad van Graaf Olaf te verlossen. Onbevreesd gaan ze het gevecht aan met behulp van hun elementen. Ook benieuwd wie deze strijd gaat winnen? Locatie: Scalazaal

Za 02 Jul 19:30u | Zo 03 Jul 13:00u

Podium W Sneeuwwitje en de mode-dwergen

Podium W presenteert ‘Sneeuwwitje en de Mode- dwergen’ door acht bijzondere jongeren. Een verras-sende bewerking van deze klassieker met komi-sche ontwikkelingen rondom onverwacht bezoek aan Sneeuwwitje en haar Mode-dwergen. Je zal van het begin tot aan het einde verrast worden door de samenwerking en spel van de acteurs en de prachtige kostumering. De liedjes zijn geïnspireerd op o.a. de muziek van Walt Disney.

Vr 10 Jun 20:15u | Za 11 Jun 20:15u | Zo 12 Jun 14:30u Vr 17 Jun 20:15u | Za 18 Jun 20:15u | Zo 19 Jun 14:30u

Dr.-Knippenbergcollege Kasteel van KatoenEen Kasteel van Katoen? Dat kan alleen de Vlisco zijn. Net als het Dr.-Knippenbergcollege jubileert deze Helmondse textielfabriek in 2016. Beide werelden komen samen in een prachtige theaterproductie met dans en livemuziek Een voorstelling die letterlijk en figuurlijk geschiedenis gaat schrijven. De sterrencast van ‘de Knip’ wordt bijgestaan door volwassen spelers (Berry de Musical, Carmen, de Zwarte Ruiter).

GEORGANISEERD DOOR

KUNSTKWARTIER HELMOND

ZOMER 2016

| PAG 5theaterspeelhuis.nl

THEATER

| PAG 7theaterspeelhuis.nl

ZOMER 2016

Za 04 Feb 20:15u | Cabaret

Daniël ArendsDe Afterparty, try out

'Beste mensen, omdat ik het zo fijn vind om voor u op te treden heb ik een nieuwe show gemaakt. Ik zou vereerd zijn als u weder-om massaal kwam opdagen. Liefs, Daniël Arends'.

In 2006 won Daniël Arends Cameretten. Zijn shows 'Geen Excuses' en 'Blessuretijd' werden genomineerd voor de cabaretprijs Neerlands Hoop. Zijn programma's 'De Zachte Heelmees-ter' en 'Carte Blanche' ontvingen uitsluitend lo-vende kritieken van pers en publiek.

Arends grapt er vlijmscherp op los. Hij is een meester in zijn timing. Het is genieten van zijn puntgave formulering, maar pas op: hij is geen pleaser!

THEATER

Do 29 & Vr 30 Sep 20:15u | Cabaret

Theo Maassen VANKWAADTOTERGER

Theo Maassen had een tijdje wat anders te doen. De wereld kon toch wel éven aan haar lot worden overgelaten? Niet dus. Alarme-rende situaties vechten om voorrang. Cul-turen botsen op elkaar als autootjes op de kermis. Onbehagen houdt ons land in een ijzeren greep…

Is het ooit zo bar en boos geweest? ”Het is oor-log!” roepen onze leiders. Maar wie is de vijand? En veel belangrijker nog: Wie zijn wij?

Kaartjes via lotingKaartjes voor deze voorstellingen zijn niet mid-dels de reguliere verkoop te verkrijgen maar via een loting. Inschrijving loting van 20 juni tot 22 juni via www.theaterspeelhuis.nl. Max. 2 kaarten per aanvraag. Het tijdstip van inschrijving heeft geen invloed op de loting. In de eerste week van juli ontvang je bericht of je bent ingeloot.

Op zaterdag 22 oktober, vanaf 19:00u, wordt de allereerste editie van de Nacht van Cultuur in Helmond georganiseerd. Een gezellige avond waarin avontuur, ontmoeting, creativiteit, bijzon-dere plekken en te ontdekken verhalen de meest belangrijke ingrediënten zijn.

Met zoveel aanbod is keuzes maken soms moeilijk. Daarom hebben wij er voor gekozen om het totale aanbod compact aan het publiek te presenteren: op 1 locatie, in de Cacaofabriek.

Middels een handig spoorboekje kunt u zelf kiezen waar u naar gaat kijken. Maar uiteraard kunt u er ook voor kiezen om u te laten verrassen. Wij zorgen voor een niet alledaagse en voor de hand liggend aanbod.

Want het zou zo maar kunnen dat de toiletdame spontaan een aria gaat zingen, in een vergaderzaal een rockband speelt of een beeldend kunstwerk tot leven komt in de foyer. Om nog maar te zwijgen van een stand up comedian in de kelder of een poppentheater in een filmzaal.

Het wordt een totaalbelevenis in een informele setting met theater, muziek, (beeldende) kunst, literatuur en kunsteducatie. En dat alles op de eigenzinnige Helmondse manier georganiseerd en gepresenteerd: de Helmondse culturele in-stellingen slaan op deze avond in de Cacaofabriek hun handen ineen met professionele- en amateur-kunsten.

NACHT VAN

CULTUURZa 22 okt 19:00u | Cultuur

PAG 8 | theaterspeelhuis.nl

UITGELICHT

Do 17 Nov 20:15u | Dans

Isabelle Beernaert Ne Me Quitte Pas, try out

Sinds haar deelname aan ‘So You Think You Can Dance’ en haar overwinning in ‘The Ultimate Dance Battle’ kent heel Nederland de Vlaamse choreografe Isabelle Beernaert. Met haar danstaal weet ze jong en oud te raken: heldere, emotioneel geladen choreogra-fieën als weerslag van hoge pieken en diepe dalen. In ‘Ne Me Quitte pas’ laten haar dansers zien dat je beter een liefde kunt verliezen dan die nooit te hebben gehad.

Vr 10 feb 20:15u | Show

Opvliegers 2In de sneeuw

Na een uitverkochte show in Theater Speelhuis krijgt de heerlijke vriendinnencomedy rond overgangsperi-kelen een vervolg. Schnabbelzangeres Lydia neemt in Oostenrijk een special op voor de TROS; haar vrien-dinnen mogen mee. En waar kun je beter zitten, als je midden in de overgang bent, dan in de sneeuw? Een hilarische voorstelling, ideaal voor de perfecte vrien-dinnenavond! Of voor mannen om meer te snappen van het wel en wee van de overgang.

Do 27 Okt 13:30u & 16.00u | Jeugd 4+

Maud Mulder, Michael van Hoorne e.a. Roodkapje de MusicalHet eeuwenoude sprookje, over een meisje dat koek-jes gaat brengen naar haar zieke oma en van het pad af raakt, bewerkt tot betoverende familiemusical. De vegetarische wolf Gerrit en zijn gemene vrouw Tina zorgen voor hilarische scènes. Tel daar de swingende meezingliedjes en Maud Mulder als Roodkapje bij op en je hebt een perfect theateruitje voor het hele gezin.

Vr 13 Jan 20:15u | Toneel

Angela Schijf, Tom v. Landuyt Kreutzersonate, Als het verlangen maar stoptWat als jaloezie je tot waanzin drijft? Zakenman Kar-sten en violiste Hannah hebben een goed huwelijk. Dan verschijnt pianist Michaël in hun leven, met wie Hannah regelmatig musiceert. De intimiteit die tussen hen ontstaat, maakt Karsten gek van jaloezie. Naast Beethovens ‘Kreutzersonate’, hoor je ook muziek van Arvo Pärt en J.S. Bach, live vertolkt door pianist Nikolaas Kende en violiste Jolente De Maeyer.

ZOMER 2016

| PAG 9theaterspeelhuis.nl

THEATER

Als kind had ik nog nooit van Shakespeare gehoord, maar ik besefte al wel dat de wereld één theater is. Wie met mij speelde, kreeg direct een rol: ‘Jij bent de kat, jij de juf en ik ben de heks.’ Ik was altijd de heks. In het zeldzame geval dat er een jongen mee-deed, was er ook een spook. Hup, laken erover en klaar.

Soms begonnen mijn speelkameraadjes over mijn zelfbedachte toneelstukjes te klagen. Dan wilden ze zelf bepalen wat hun rol was. Er was bijvoorbeeld een meisje dat altijd prinses wilde zijn. Bloedirritant. Geluk-kig kon ik haar als heks met één spreuk omtoveren. Daarbij was ze majorette zodat ze van pas kwam bij spectaculaire gooi en vangacties. Afijn, zodra de ouders als publiek bijeen zaten, werd de gehoorzaamheid van mijn acteurs beloond met applaus. Dat er steeds minder kinderen met me wilden spelen, betekende het einde van mijn beginnende carrière als regisseur. Uit armoe-de begon ik daarom vanaf mijn achtste jaar verhaaltjes te schrijven. Personages op papier zeurden tenminste niet dat ze liever prinses wilden zijn.

Toen ik zelf moeder was en in Helmond kwam wonen sloot ik me aan bij het toenmalige makerscollectief van

Kunstkwartier. Samen zetten we een toneelvoorstelling voor kinderen op de planken. Uiteraard werd ik weer de heks. Een heks die denkt dat ze een fee is. Een rol die me op het lijf was geschreven. Maar we hadden al een regisseur en iedereen zijn eigen inbreng. Ik verliet de groep en debuteerde een jaar later met de roman Hemelsleutels.

Deze maand staan er veelbelovende producties van eigen bodem in Theater Speelhuis. Kleinkunstenaar Thomas Pieters gaat terug naar zijn Helmondse jeugd. Het Dr.-Knippenbergcollege neemt het publiek mee naar het verleden van Vlisco. De Musical Productiegroep van Kunstkwartier zoekt rock in de toekomst, en St. Genius speelt de tragikomedie Haarpijn. Helmond is dan ook een stad met een rijke theatertraditie, waar ik steeds vaker met weemoed en bewondering naar kijk. Laat ik daarom maar snel weer aan een nieuwe roman beginnen voordat zich er een heks gaat roeren.

Tania HeimansStadsschrijver

Tania Heimans is Stadsschrijver van Helmond. Je kunt haar volgen via facebook.com/stadsschrijver

DE HEKS VAN HELMOND

PAG 10 | theaterspeelhuis.nl

STADSSCHRIJVER

ZOMER 2016

| PAG 11theaterspeelhuis.nl

THEATER

Do 15 Sep 20:15u | Muziek

The Who’s Tommy Live in concert, try out ‘Tommy’ is de eerste van de twee rockopera’s van de Britse rockband The Who. In 1975 werd de rockopera met succes verfilmd.

Behalve de bandleden speelden veel bekende ar-tiesten zoals Tina Turner en Elton John in de film. The Who bracht het werk niet vaak live, maar le-gendarisch zijn de live-versies uit 1969 en 1989.

Captain Walker sneuvelt tijdens de Eerste Wereld-oorlog, voor de geboorte van zijn zoon Tommy. Vier jaar later blijkt hij toch te leven en komt thuis. Daar wordt hij vermoord door de nieuwe minnaar van zijn vrouw, voor de neus van Tommy. Zij eisen dat Tommy het niet gezien en gehoord heeft. Tom-my neemt het letterlijk en wordt doofstom en blind. Maar na jaren geneest hij wonderbaarlijk…

Ma 20 Feb 20:15u | Cabaret

Leon van der ZandenSupergewoon, reprise Leon op zijn scherpst! Origineel, kwetsbaar, fysiek en met de authentieke publieksinter-actie die we van hem kennen.

Inmiddels heeft hij keuzes gemaakt om van deze wereld de juiste plek voor zijn kinderen te maken. Weg van de gangbare zekerheden, weg van de onaantastbaarheid waar veel publieke personen zich mee presenteren. Hij kiest voor openheid, om zijn publiek zijn gevoel te tonen en daarmee hun gevoel te raken. Als je wilt dat comedy een hart heeft en je laat schreeuwen van het lachen, dan is dit de show voor jou!

Leon speelt thuis! De Helmondse cabaretier komt graag nog een keer terug in Theater Speel-huis om hier zijn laatste voorstelling van zijn show ‘Supergewoon’ te spelen. Een betere afsluiter kunnen wij niet bedenken.

PAG 12 | theaterspeelhuis.nl

Do 23 & Vr 24 sep 20:15u | CabaretWim Daniëls Associëren

Zo 25 sep 19:30u | FamilievoorstellingBarely Methodical TroupeBromance

Wo 25 Sep 14:00u & 16:00u | Jeugd 3+Het Zandkasteel Koning Koos is jarig

Zo 02 Okt 15:00u | Jeugd 2+ Kinderpopconcert Theatertour 2016/2017

Zo 02 Okt 15:00u | Klassieke muziekNederlands Blazers EnsembleStemmen uit het Oosten

Za 08 Okt 15:00u | FamilievoorstellingJan Vriends, familieJan speelt met band “ontbijt op bed”

Do 13 Okt 20:15u | CabaretTon KasJABROER, Onemanshow

VERWACHT

Gaat zeker naar . . .

Dit is de zomereditie van Cacao / Speeluit. We kij-ken terug op een bijzonder mooi seizoen en alles staat alweer klaar voor 2016-2017. U heeft vast het nieuwe programmaboek al gezien van Theater Speelhuis. Ditmaal uitgevoerd in 6 verschillende kleuren. Want er valt wat te kiezen!

We zijn natuurlijk benieuwd waar uw voorkeur naar uit-gaat. We zijn daarom, met het boek onder de arm, de stad in gegaan en het op de man & vrouw af gevraagd. “Waar gaat u zeker naar toe?” De antwoorden van aller-lei Helmonders zult u de komende periode voorbij zien komen op de facebookpagina van Theater Speelhuis.