Infoborsbeek maart 2016

32
1 item item item Gloednieuw klimaatactieplan Bos van Hulgenrode Koninklijke Toneelvereniging Borsbeekse Ereburgers gemeentelijk informatieblad maart 2016 3

description

 

Transcript of Infoborsbeek maart 2016

Page 1: Infoborsbeek maart 2016

1

item

item

item

Gloednieuw klimaatactieplan

Bos van Hulgenrode

Koninklijke Toneelvereniging

Borsbeekse Ereburgers

gemeentelijk informatieblad • maart 2016

3

Page 2: Infoborsbeek maart 2016

Actua

Nieuwe ereburgersvoor Borsbeek

Klimaatactieplan

Toneelkring Sint-Jan Berchmans

In beeld14

8

16

gemeentelijke dienstenGemeentehuis, de Robianostraat 6403 320 94 [email protected]

openingsurenmaandag tot vrijdag: 8.45 tot 12 uurmaandag: 17.30 tot 20 uurwoensdag: 13.30 tot 16 uur

Snelle info

www.borsbeek.be

noodnummersPolitie: 101 Brandweer: 100

Niet-dringende oproepen: Lokale Politie Zone Minos: 03 321 17 00Brandweer post Borsbeek: 03 321 33 23

overige dienstenBibliotheek: 03 322 01 76Recyclagepark: 03 350 08 14PWA-Zita: 03 450 89 65Kunstschool Academia: 03 321 22 66Basisschool De Klinker: 03 321 20 21Buitenschoolse opvang Stekelbees:03 309 41 07

OCMW - Sociaal HuisLucien Hendrickxlei 1703 366 48 [email protected]

openingsurenvan maandag tot vrijdagtelkens van 9 tot 12 uurmaandagavond van 18 tot 20 uur

9

De Vrijwilligerswerking van het OCMW

Uitgelezen18

Een nieuwe weg door de speeltuin

3

Uit in Borsbeek20

Redactie, fotografie & opmaak: Birgit Krols

Historische wandeling door de de Robianostraat12

10

6

Page 3: Infoborsbeek maart 2016

3

Actua

Redactie, fotografie & opmaak: Birgit Krols

Meer info milieudienst | Marc Tritsmans

[email protected] | 03 320 94 02

Het domein van Hulgenrode strekt zich uit over de gemeenten Borsbeek en Wommelgem. In onze buur-gemeente wordt het grotenteels ingenomen door het vakantiespeelplein van vzw Koraal, maar in Borsbeek zal het bos voor het publiek worden opengesteld. "We heb-ben een overeenkomst met vzw Koraal kunnen sluiten die ons in staat stelt om het bos toegankelijk te maken. Met zijn 3,5 hectare loofbos, natuurlijke glooiingen en grachten is dit een mooi stukje natuur om te komen wandelen, joggen of ravotten", zegt milieuambtenaar Marc Tritsmans.

Er werd intussen al een omheining geplaatst om het bos af te scheiden van het vakantiespeelplein. "Deze draad vormt nu de nieuwe buitengrens van Borsbeek. Zowel aan de Wommelgemse kant als aan de Corluy-lei is er een toegangshek voorzien. Het hek aan de

Borsbeeks bos van Hulgenrode

Corluylei zal elke ochtend geopend en 's avonds weer gesloten worden. Daarvoor zorgt onze nieuw aange-stelde ploeg boswachters, die bestaat uit Marcel Jorens, François Vervoort, Luc De Busser en Rik Denissen (vlnr op foto, met in het midden een vertegenwoordiger van de jongste doelgroep). Onze gemeente zal instaan voor het onderhoud. We bekijken nu of we nog wat houten bruggetjes kunnen voorzien om de grachten met droge voeten te kunnen oversteken."

In het voorjaar zal er een feestelijke opening volgen voor de openstelling van het bos.

Vanaf de lente van 2016 zullen Borsbekenaars gebruik kunnen maken van een splinternieuw stuk bos ter hoogte van de Corluylei nummer 105. Het gedeelte van het bos van Hulgenrode dat op Borsbeeks grondgebied ligt, wordt door vzw Koraal aan onze gemeente in bruikleen gegeven. Vier al even nieuwe boswachters, waaronder oud-gemeentesecretaris Luc De Busser, zullen instaan voor het openstellen van het domein.

Een nieuwe plek om te wandelen en te spelen

Page 4: Infoborsbeek maart 2016

4

Actua

4

Ook deze jubilarissen kunnen rekenen op een bezoek van het college, bloemetjes tijdens de seniorenfeesten, een Borsbeekse geschenken-cheque én onze allerwarmste wensen. Proficiat!

60 jaar getrouwd:De heer en mevrouw Siemons - Van Deuren (12/5/1956)

De heer en mevrouw Van Emmerick - Verhaeghe (28/7/1956)

70 jaar getrouwd:De heer en mevrouw Market - Switzers (27/7/1946)

Hartelijk gefeliciteerd!

Hoofdcommissaris Siegfried Mertens (36) is op maan-dag 1 februari begonnen als korpschef van de politie-zone MINOS. Die omvat Mortsel, Boechout, Borsbeek, Wijnegem en Wommelgem. Mertens haalde het van drie andere kandidaten. Met hem komt de hele regio Antwerpen-Zuid onder het commando van ex-mede-werkers van politiezone Antwerpen. Ook de zone Hekla (Edegem, Aartselaar, Hove, Lint en Kontich) wordt sinds 2014 geleid door hoofdcommissaris Lee Vanrobays (39), die eveneens de stiel leerde in Antwerpen.

Mertens werkte tot voor kort bij de politie Antwerpen als verantwoordelijke voor de wijkpolitie en stond in voor de omgang met het publiek in de kantoren. Hij was ook de drijvende kracht achter de deelname van een politiedelegatie aan de jaarlijkse optocht van homo's en lesbiennes in de Antwerp Pride.

In de politieraad neemt onze burgemeester Dis Van Berckelaer het voorzitterschap over van Boechouts burgemeester Koen T’Sijen, die drie jaar voorzitter is

Politiezone Minos is sinds 1 februari een nieuwe korpschef rijker. Siegfried Mertens volgt Bob Deboel op, die op 1 juni 2015 met pensioen is gegaan. Tegelijkertijd gaf politieraadvoorzitter Koen T'Sijen de fakkel door aan onze burgemeester Dis Van Berckelaer.

Nieuw bloed voor politiezone MINOS

geweest. T'Sijen blijft wel lid van het politiecollege en de raad. "Ik heb mijn doelstellingen kunnen realiseren", zegt T'Sijen. "Zo hebben we de werking van de poli-tiezone geëvalueerd en gereorganiseerd. Ten tweede werd er een nieuwe korpschef aangesteld die de zone lange termijnperspectief geeft. En ten derde is er werk gemaakt van de bouw van een gecentraliseerd politie-centrum in Mortsel. De huidige kantoren zijn immers volledig versleten. De plannen voor dit nieuwe centrum worden volop uitgetekend."

"Ik wil graag het werk van mijn voorganger afmaken", zegt Van Berckelaer. "Dat houdt onder meer in: een nieuwe politiegebouw, de werking van de politiezone verder uitdiepen en de grensoverschrijdende samen-werking met andere zones bekijken."

Meer info Lokale politiezone MINOS 03 321 17 00 www.politiezoneminos.be

Page 5: Infoborsbeek maart 2016

5

Vraag tijdig een Kids-ID aan!Ga je in de paasvakantie met je kind(eren) naar het buitenland? Vergeet dan niet dat kinde-ren onder de 12 jaar voor reizen binnen Europa een Kids-ID nodig hebben. Een Kids-ID kost 6,20 euro, is 3 jaar geldig en heeft een leveringstermijn van 3 weken. Als je te lang wacht met je aanvraag, moet de kaart via een spoedprocedure aangevraagd worden. Gezien het prijs-kaartje dat daaraan vasthangt (109,80 of 173,30 euro) is dit geen aanrader.

De elektronische identiteitskaart voor kinderen is een goed beveiligd reisdocument dat geldig is in Europa en enkele andere landen waar geen internationaal paspoort verplicht is. Het heeft bo-vendien ook een telefoon-cascadesysteem waar-door een verloren kind snel in contact kan worden gebracht met familie.

Ouders of personen met ouderlijk gezag kunnen een Kids-ID aanvragen bij de dienst burgerzaken. Voor elke aanvraag moet het kind meekomen en moet de ouder een recente pasfoto van het kind en de eigen identiteitskaart kunnen voorleggen.

Meer info dienst burgberzaken 03 320 94 00 [email protected]

Fiscale attesten SpeelwekenWie zijn kinderen in 2015 heeft laten deelnemen aan de Borsbeekse Speelweken, kan bij zijn belastin-gaangifte een fiscaal attest voegen om uitgaven van vakantie-initiatie-ven van het lokaal jeugdwerk af te trekken. Deze fiscale attesten kunnen digitaal opgevraagd worden via het tabblad inschrijven op de website van Speelweken of de volgende link:

http://speelweken.borsbeek.be

Vanaf het voorjaar van 2016 wordt er binnen onze gemeentelijke diensten sport, cultuur en jeugd gebruikt gemaakt van een kortingstarief voor jongeren uit gezinnen die moeilijk rondkomen.

Wie recht heeft op het statuut van verhoogde tegemoetkoming (VT) krijgt een fikse korting bij deelname aan activiteiten van de betrokken diensten. Deze korting wordt toegekend aan jongeren van 21 jaar of jonger. Al wat je moet doen, is een kleefbriefje van je ziekenfonds mee-nemen bij de inschrijving.

Een eerlijke kans op vrije tijd

Meer info over het VT-statuut Bij je ziekenfonds

Meer info jeugddienst [email protected] 03 320 94 21

Hoe je weet of je recht heb op het VT-sta-tuut? Op de kleefbriefjes van je ziekenfonds staat een code van tweemaal drie cijfers. Eindigt die telkens op 1, dan beschik je over het VT-statuut! Dit statuut dient elk jaar opnieuw aangevraagd te worden bij het ziekenfonds.

Page 6: Infoborsbeek maart 2016

6

Kunstenaar Antoon Luyckx en ex-Davidsfondsvoorzitter René Willems

Stichter van AcademiaAntoon Luyckx is afkomstig uit Deurne, maar is door zijn bijdrage aan de oprichting van Academia voor Borsbeek van groot belang. De kunstenaar, die in april 94 jaar wordt, is de bescheidenheid zelve. Als we hem vragen wat het ereburgerschap voor hem betekent, antwoordt hij:

In januari werden kunstenaar Antoon Luyckx en gewezen Davidsfondsvoorzitter René Willems benoemd tot ereburgers van Borsbeek. Deze titel wordt verleend aan personen die op een bijzondere manier bijdragen (of hebben bijgedragen) aan het welzijn en/of de welvaart van onze gemeente. Het zijn mensen die Bors-beek op de kaart hebben gezet en ons een extra reden geven om trots te zijn op onze gemeente. Zo’n ereburgerschap, wat doet dat met een mens?

“Die erkenning is natuurlijk fijn, maar wat heb ik daar nu zelf voor gedaan? Het talent voor het tekenen, dat zit in mij, daar ben ik mee geboren en daar heb ik zelf geen verdienste aan.”

Luyckx volgde zijn artistieke oplei-ding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen na zijn dagtaak bij Fotogravure De Schutter. Daar werkte hij als offset retoucheur voor reproducties van schilderijen en allerhande drukwerk. “Meneer De Schutter steunde mij ten volle", vertelt Antoon, “Hij gaf mij alle vrijheid om deel te nemen aan tentoonstellingen en wedstrijden in binnen- en buitenland.” De Schutter was overtuigd van het talent van An-toon Luyckx. Als geen ander wist hij de juiste correcties aan te brengen, wat ook de klanten van De Schutter apprecieerden.

Al tijdens zijn studie won Antoon prijzen voor zijn teken- en schilder-werken. “Tekenen is en blijft de basis van de beeldende kunst, daar begint alles mee. Naast tekenlessen volgde ik ook lessen anatomie”, vertelt hij, “dat was een groot voordeel, want

een naakt lichaam kan je pas waar-heidsgetrouw weergeven als je weet hoe een lichaam is opgebouwd. En als die opbouw niet klopt, dan is je hele werk om zeep, zelfs een leek ziet dat.”

25 jaar werkte Antoon voor Foto-gravure De Schutter. Tot in 1961, het jaar waarin hij thuis zijn eigen atelier begon. Daar startte hij ook zijn school op, die toen 23 leerlingen telde. Antoon herinnert het zich nog goed. “Ik deed dat graag, lesgeven en mijn kennis delen met de leerlingen. En het stelde mij in staat om van mijn kunst te leven en mijn gezin te on-derhouden.” Zijn echtgenote schonk Antoon Luyckx vijf kinderen.

In 1962 was Antoon mede-oprichter van het Cultureel Centrum Academia in Borsbeek en werd hij benoemd tot directeur-leraar. In 1963 werd Acade-mia door de staat erkend, acht jaar la-ter ook door de gemeente Borsbeek als gemeentelijke kunstschool. De klassieke lessen tekenen, schilderen en beeldhouwen staan vandaag nog steeds op het programma. Maar het aanbod werd uitgebreid met mo-

Kersverse ereburgers van Borsbeek

Page 7: Infoborsbeek maart 2016

7

Dossier

derne kunsttoepassingen als digitaal atelier en animatie.

De vakanties bracht het gezin Luyckx gezamenlijk door. Maar nooit vertrok Antoon zonder zijn schildersgerei en driepikkel. De aquarellen die hij maakte zijn de stille getuigen van die periode. “Aquarellen zijn het mooiste wat er is”, vindt Antoon, “ze stralen positiviteit uit, de heldere kleuren geven leven aan die schilderijen. Je moet wel goed materiaal gebruiken. Aquarelpapier is duur en goede verf ook, maar als je daarin investeert, dan blijft het papier wit en behoudt de verf zijn kleur. Ik heb aquarellen die ik heb geschilderd in de jaren 60 en ze zien er nog net zo uit als toen ze net af waren.”

Antoon heeft ook prestigieuze wer-ken op zijn naam staan: zo ontwierp hij een zilveren en een gouden her-denkingspenning voor het 25-jarig koningschap van koning Boudewijn en een zilveren muntstuk voor de Franklin Mint ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de vorst. Daar-voor trok hij persoonlijk naar het paleis in Laken om de koning te kun-nen tekenen. “Dat gaat niet van een foto”, meent Antoon, “daar zit geen leven in. Je moet iemand zelf zien en tekenen om de juiste nuances te kunnen leggen.”

Daarnaast maakte hij een buste van Yves Leterme en een standbeeld van Phil Bosmans. In Nieuwpoort-Bad staat het sierlijke ‘Godin van de wind', en in Zoutelande (Nederland) staan levensechte bronzen beelden van een boer en een boerin in Zeeuwse klederdracht. Ook in de Borsbeek zijn werken van hem te bewonderen: voor beide kerken maakte hij een standbeeld van de patroonheilige van de parochie.

32 jaar DavidsfondsBij René Willems en zijn vrouw Hilda hangt de oorkonde fier aan de wand in de woonkamer. Het was zoeken naar een lege plek op de muur, die volhangt met schilderijen en

familiefoto’s. Maar ze maakten er graag plaats voor. “Het is een mooie erkenning voor je inzet gedurende al die jaren. En al doe je dat niet om ervoor beloond te worden, het doet enorm veel plezier om ereburger van Borsbeek te mogen zijn.” zegt René.

Al van thuis uit was René lid van het Davidsfonds en zette hij zich vrijwillig in voor deze socio-culturele Vlaamse organisatie. Als onderwijsinspec-teur was hij bijzonder stipt en goed georganiseerd. Dat kwam van pas bij zijn vrijwilligerswerk. Ruim 32 jaar was hij voorzitter van de Bors-beekse afdeling. “Het was een goede tijd voor het Davidsfonds”, meent René, “de mensen hadden nog geen televisie, er werd veel gelezen en bij de activiteiten die we organiseerden was de opkomst altijd groot.”

Cultuur, kunstboeken en goede romans. Daarin lag het DNA van het Davidsfonds. Kocht je drie boeken per jaar, dan was je automatisch lid. “Je had dat hier soms moeten zien,” vertelt Hilda, “als de nieuwe boeken binnenkwamen, dan lag de hele living vol! We sorteerden die dan en maakten stapeltjes per lid.”“Ik prijs mezelf gelukkig dat Hilda dat allemaal goed vond. Ze heeft me altijd gesteund en geholpen waar ze kon. Ik ben haar daar erg dankbaar voor.” zegt René liefdevol.

Hilda glimlacht en vervolgt: “We heb-ben zoveel mooie herinneringen aan de periode dat het Davidsfonds Bors-beek reizen organiseerde. Hechte vriendschappen hebben we gesloten en prachtige reizen gemaakt.” René vult aan: “We reisden naar Grieken-land, Malta, Cyprus, Polen, Kroatië, de Noorse fjorden, Schotland, Ierland en noem maar op. De reizen werden georganiseerd vanuit Leuven en elke

afdeling zorgde zelf voor de plaatse-lijke coördinatie. Borsbeek had altijd veel reizigers, gemiddeld 40 perso-nen, een goed gevulde bus.”

Een andere realisatie van Davids-fonds Borsbeek waar René met voldoening op terug kijkt, is de be-werking van oude films en beeldma-teriaal over de recente geschiedenis van onze gemeente. “'Borsbeek in de prehistorie' hebben we de reeks ge-noemd. De oudste film die hiervoor gebruikt werd, dateert van 1937. Een grote groep vrijwilligers heeft er veel tijd in gestoken om alles te verzame-len en om te zetten naar hedendaag-se technologie. Uiteindelijk zijn het 8 of 9 goedgevulde dvd’s geworden en het resultaat mag er zijn.”

Twee jaar geleden is René gestopt als voorzitter van het Davidsfonds. Hij gaf de fakkel door aan Bert Bernaerts.

Vijf Borsbeekse ereburgersSamen met René Willems en Antoon Luyckx telt Borsbeek nu vijf ereburgers. In 2014 ontvingen ook atlete Hanne Mariën, tafeltennisster Ingrid Borré en pater Filip deze prestigieuze en welverdiende titel.

Meer info www.davidsfonds.be www.antoonluyckx.be www.academie-borsbeek.be

Page 8: Infoborsbeek maart 2016

8

Uit de raad

De wereld veranderen begint bij onszelf

Met het klimaatactieplan wil het bestuur het energiever-bruik en de CO2 in onze gemeente de komende zes jaar sterk doen dalen. Naast de inventarisatie van de huidige situatie en het definiëren van de uitdagingen voor de gemeente, bestaat het grootste deel van dit plan dan ook uit een overzicht van acties die het gemeentebestuur wil uitvoeren om de doelstellingen te behalen.

InventarisZo werd berekend dat het totale energieverbruik in Borsbeek in 2012 lag op 161.592 MWh. Uit de emissie-in-ventaris blijkt dat in Borsbeek in datzelfde jaar 35.187 ton CO2 werd uitgestoten.

Voor het merendeel van deze uitstoot (42,7%) zijn de privéwoningen in Borsbeek verantwoordelijk. Daarnaast vertegenwoordigen particulier/commercieel vervoer en landbouw respectievelijk 14,6 en 15,5% van de totale uitstoot. De tertiaire sector, zoals kantoren, handelszaken, horeca, zorgsector ... omvat 13%, terwijl de industrie en het openbaar vervoer met respectievelijk 2,2% en 0,4% relatief kleine aandelen vertegenwoordigen. De werking van de gemeentelijke diensten staat voor 1,6% van de totale CO2-uitstoot. In vergelijking met een gemiddelde gemeente uit dezelfde regio, is het aandeel van de huishoudens en de landbouw hoger en het aandeel van de industrie lager dan gemiddeld.

Met de ondertekening van het burgemeestersconvenant in 2014 engageerde Borsbeek zich ertoe om een actief klimaatbeleid te voeren met als doel de CO2-uitstoot met 20% te verminderen tegen 2020. Om dit te bereiken, stelde de gemeente samen met de Intercommunale IGEAN een Energie- en Klimaatactieplan op. Dit plan werd op 25 januari goedgekeurd door de gemeenteraad. Maar wat houdt het precies in?

Gemeentelijk Energie- & klimaat- actieplan Borsbeek goedgekeurd

UitdagingenUit de afgewerkte emissie-inventaris kon afgeleid worden op welke terreinen het klimaatbeleid best kon inzetten. De gemeente wil daarom met haar klimaatbe-leid de volgende uitdagingen aangaan: • de gemeentelijke werking energiezuiniger maken

door te investeren in patrimonium, gemeentelijke vloot en openbare verlichting;

• het besparingspotentieel van gebouwen en wo-ningen benutten door onder meer in te zetten op sensibilisering;

• gemotoriseerd verkeer verminderen met behulp van sensibilisatie-acties en infrastructuurwijzigin-gen;

• productiepotentieel hernieuwbare energie opti-maal benutten door het promoten van hernieuw-bare energie;

• (landbouw)bedrijven verduurzamen door in te zetten op sensibilisatie- en andere acties in verband met het energiezuiniger maken van gebouwenpa-trimonium en procesvoering;

• het maatschappelijk bewustzijn verhogen en ge-drag effectief veranderen.

Meer info milieudienst | Marc Tritsmans

[email protected] | 03 320 94 02

Foto

: Ste

ve M

att

Page 9: Infoborsbeek maart 2016

In de maak

Een nieuwe weg door de speeltuinRegelmatige bezoekers en passanten hebben het vast al gemerkt: in de speeltuin aan Fort 3 wordt momenteel hard gewerkt aan de aanleg van een nieuwe weg. De oude is intussen helemaal weggehaald en het nieuwe wegdek is aangebracht. De afwerking wordt uiteraard zo snel mogelijk uitgevoerd, zodat de speeltuin weer hele-maal speelklaar is tegen de lente.

Meer info milieudienst | Marc Tritsmans

[email protected] | 03 320 94 02

Meer info milieudienst | Marc Tritsmans

[email protected] | 03 320 94 02

Page 10: Infoborsbeek maart 2016

10

Voor extra taken bovenop de reguliere werking kan het OCMW van Borsbeek rekenen op een enthousiaste ploeg vrijwilligers. Vervoer, voedselbedeling, be-wustmaking, budgethulp, ... Iemand een helpende hand toesteken kan op veel verschillende manieren. Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Vind je sociaal contact verrijkend en respect vanzelfsprekend? Dan is vrijwilligerswerk misschien ook iets voor jou! Wij gingen alvast op bezoek bij drie OCMW-vrijwilligers.

BudgethulpverleningBudgetInZicht (BIZ) is een samenwerkingsverband tussen CAW (Centrum voor Algemeen Welzijnswerk), OCMW en middenveldorganisaties. Één van de opdrach-ten van CAW en OCMW is het begeleiden van mensen met financiële problemen. Zo kunnen ze tijdelijk het inkomen beheren en helpen bij het budgetteren. Natuurlijk is het de bedoeling dat deze mensen na verloop van tijd opnieuw zelf kunnen instaan voor hun budget. Daarom werd een vrijwilligerswerking in het leven geroepen, met buddies die cliënten ondersteunen bij de thuisadministratie, het verrichten van betalingen en het bezoeken van instellingen als vakbond of bank. Uiteraard kunnen deze buddies rekenen op de steun en coaching van medewerkers van het OCMW.

ik de arme kindjes in Afrika gaan helpen. Later kwam ik terecht op een personeelsdienst, waar ik documenten van loonbeslag voor soms kleine bedragen zag passe-ren en me afvroeg hoe je iemand kan wapenen tegen een aanzwellende schuldenlast. Na mijn pensioen zou ik mij daarvoor inzetten - hier in België, Afrika was mij toch te warm. Maar door die oproep hoefde ik zelfs niet meer te wachten tot mijn pensioen.""Tijdens de infosessie vernam ik dat het gaat om klanten die buiten de OCMW-begeleiding extra hulp nodig hebben of die op het einde van het OCMW-traject zijn en nog wat tips kunnen gebruiken. Tijdens een intakegesprek werd gepeild naar elementen die voor mij een struikelblok konden vormen en daarna kreeg ik een opleiding. Toen belde de OCMW-medewerker met het nieuws dat er een match gevonden was! Een goede match is van onschatbare waarde voor een één-op-één-situatie in het vrijwilligerswerk. Er vond een kennismakingsgesprek plaats en dat was spannend, een beetje zoals solliciteren. Daarna volgde de eerste afspraak bij de klant thuis, en deden we samen voor de eerste keer via de PC een overschrijving, stapje voor stapje. Het lukte, en dat leverde een stralende glimlach op van de klant. Ik weet nog altijd niet wie van ons tweeën het meest blij was." "Intussen zijn we een paar maanden verder, en heeft de klant mij niet meer nodig om overschrijvingen te doen. Het bleek zelfs mogelijk om rekeningen maandelijks te betalen in plaats van driemaandelijks of jaarlijks. Een volgende stap is het voorzien van toekomstige uitgaven en het aanleggen van een beetje reserve. Weten dat mijn klant op termijn op eigen vleugels verder kan en sterker in het leven staat; daarvoor doe ik het. Buddy zijn heeft van mij een rijker mens gemaakt, ik kan de ervaring warm aanbevelen."

Vrijwilligers versterken werking van OCMW Borsbeek

"Ik weet nog altijd niet wie van ons tweeën het meest blij was"

Ingrid Lauwers: "In het najaar van 2014 stond er in een reclameblad een vrijwilligersoproep voor de nieuwe buddywerking van OCMW Hove, Borsbeek en Boechout. Voor mij was dat een Eureka-moment. Als kind al wilde

Page 11: Infoborsbeek maart 2016

11

Oproep

Meer info OCMW Borsbeek [email protected]

Inleefspel Ook preventie is één van de taken van een OCMW. Preventie zoekt naar de dieperliggende oorzaken van problemen. Op die manier wordt getracht te voorko-men dat mensen in de kansarmoede terecht komen. Er wordt gewerkt op basis van projecten. Zo zijn er projecten rond het voorkomen van schulden, voeding, gezondheid, besparen op energiekosten, informeren over armoede... Eén van deze preventie-initiatieven is 'Buitenspel', een inleefspel over budgetbeheer en schulden voor leerlingen van het 5de en 6de middelbaar, uitgewerkt door het OCMW van Hove, Boechout en Borsbeek. De jongeren kruipen een namiddag in de rol van verschil-lende families die in armoede of rijkdom leven. Met dit project hoopt het OCMW jonge mensen op een leuke, niet-schoolse manier prijsbewust te maken, te leren omgaan met geld en wegwijs te maken in de complexe wereld van inkomstenbeheer en schulden.

veel van leren. Als bonus heb ik een groep medevrijwil-ligers leren kennen die allemaal even enthousiast zijn over het spel als ik."

Voedselbedelingsproject

Twinkeltje helpt mensen die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen en biedt gratis voed-seloverschotten aan. Maar omdat armoede dikwijls veel verschillende kanten heeft, wil Twinkeltje ook een aanzet geven tot het opbouwen van een netwerk, het leren van nieuwe vaardigheden en het vinden van nieuwe kansen. Het initiatief kan rekenen op ruim 20 vrijwilligers om het voedsel op te halen, te sorteren, uit te delen en activiteiten te organiseren.

Ann Lacko: "Mijn gezin heeft 15 jaar in de VS gewoond en daar is de cultuur van vrijwilligerswerk veel meer ingeburgerd dan hier. Ik hielp daar mee bij verenigingen waar mijn kinderen deel van uitmaakten. De leerkrach-ten op school konden altijd extra hulp gebruiken om lesmateriaal voor te bereiden, maar ook als leidster bij de Boy Scouts en als hulpcoach bij de sportclub was ik actief. In België was ik dan ook op zoek naar manieren die mij lagen om een deel van mijn tijd ten dienste van anderen in te vullen. Zo heb ik op de lagere school van mijn kinderen in Boechout een schaakclub opgericht en draaiende gehouden, en was ik actief in de oudervereni-ging van de middelbare school." "Enkele jaren geleden las ik in het infoblad van Boechout een oproep voor vrijwilligers bij 'Buitenspel', dat het OCMW organiseert voor laatstejaarsleerlingen in het middelbaar onderwijs. Dit sprak mij wel aan - ook als manier om voeling te houden met leeftijdsgenoten van mijn kinderen - en na een sessie proefdraaien was ik helemaal gewonnen voor dit project. Intussen draai ik al vele jaren mee, maar het wordt er zeker niet saaier op. Integendeel, elke sessie heeft zijn eigen karakter, en je ziet dat de leerlingen er helemaal in opgaan en er ook

Wiske Piron: "Ik doe wel meer vrijwilligerswerk: zo help ik mee de Rosekapellewijkfeesten organiseren, dien ik op in het seniorenlokaal, vang ik de kleinkinderen op en werk ik in Twinkeltje. Ik heb jarenlang als kleuterleidster in het onderwijs gestaan en toen ik op 56- jarige leeftijd de kans kreeg om op TBS te gaan, heb ik ze aange-grepen om de tweede helft van mijn leven anders te kunnen invullen. Ik ben niet iemand die thuis gaat zitten afwachten, maar ga zelf op zoek naar nieuwe uitdagin-gen en manieren om iets te doen voor en met mensen. Twinkeltje werd geboren in september 2013 en is uniek voor Borsbeek. Het initiatief breidt zich bovendien uit: er komen ook mensen van Boechout en van Wommelgem. Voor mij is het een geweldige ervaring om mensen gelukkig te kunnen maken met een babbeltje, een zak vol eten en wat troost. Momenteel zijn we met een héél toffe en enthousiaste groep vrijwilligers! Als ik mensen tegenkom die naar Twinkeltje onderweg zijn, doen we spontaan een 'klapke', en lachen en genieten we van de kleine dingen rondom ons. Dat maakt mij gelukkig. De mensen zijn zeer aanhankelijk en dankbaar. Kortom in Twinkeltje staan is een zeer rijke ervaring!!!

Page 12: Infoborsbeek maart 2016

12

De de Robianostraat was al voor W.O. II een van de belangrijkste verkeersassen van Borsbeek. Samen met de Jozef Reusenslei vormde ze de uitgelezen plek voor (licht)stoeten, processies, jaarmarkten en de start/finish van wielerwedstrijden. Bovendien waren in deze twee straten tot voor W.O. I ook het grootste aantal cafés gevestigd. Op een bepaald moment telde ons dorp 36 cafés voor 1.500 zielen!

Historische wandeling door het hart van Borsbeek (deel I)

Op stap door de de Robianostraat

De oorspronkelijke naam van de Borsbeekse de Robianostraat luidde Antwerpse straat. Pas in 1910 werd besloten de verkeersader te vernoemen naar graaf Louis François de Robiano en zijn gelijknamige kleinzoon. Deze was de laatste heer van Borsbeek en tevens laatste inwoner van het - nu verdwenen - kasteel Reynenborgh, dat zich bevond op het domein van het huidige Sint-Jozefinstituut. De straat was op dat moment al sinds 1858 gekasseid en had in 1904 ook al een gedeeltelijke heraanleg van de rioleringen en voetpaden gekregen.

We starten onze wandeling aan het oostelijke uiteinde van de de Robi-anostraat, op het kruispunt met de Akkerdonckstraat. Op de foto hiernaast uit 1939 zie je links het café-kapsalon van de familie Stessens. In een tijd toen nog niet iedereen over een telefoonaanslui-ting beschikte, kon men hier ook telefoneren. Rechts op de foto staat de kruidenierswinkel van Alfons Hel-lemans. Zijn dochter José Hellemans en haar echtgenoot André De Smyter namen deze winkel over. Later kwam er een kinderkledingszaak, nu is er een reisbureau gevestigd.

de Robianostraat / Jozef Reusenslei - 1939 - westelijke kijkrichting

Tijdens het begin van de jaren 60 werd het hoekhuis, met daarin ca-fé-kapsalon Stessens, afgebroken. Op de foto uit 1972 kan je zien hoe het niet-afgebroken gedeelte van dit hoekhuis na de verbreding van het kruispunt – tijdelijk - gebruikt werd om er een brand-weerwagen, een vrachtwagen of materiaal van de gemeente te stallen.Helemaal links zie je nog een gedeelte van het nu verdwenen huis, dat vroeger nog de woning was van G. Huybrechts, burge-meester van 1959 tot 1969.

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

s

de Robianostraat / Jozef Reusenslei - 1972 - westelijke kijkrichting

Foto

: arc

hief

Fra

ns V

laey

man

s

Page 13: Infoborsbeek maart 2016

13

Historisch

Meer info www.docc-borsbeek.be [email protected]

de Robianostraat - 1905 - oostelijke kijkrichting

de Robianostraat - 1908 - westelijke kijkrichting

We wandelen nu de de Robianostraat in, richting Frans Beirenslaan.Op de foto uit 1911 zie je uiterst links een café, dat tijdens de jaren 60 de naam Victoria zou gaan dragen. Samen met de drie aangrenzende huisjes werd het in 1988 gesloopt tijdens de heraanleg en uitbreiding van het dorps- of kerkplein. De klaslokalen van de basisschool bleven gevrijwaard. Na de voltooiing van de huidige bouwwerken van het Sint-Jozefsinstituut zullen deze klaslokalen worden gesloopt.

de Robianostraat - 1911 - westelijke kijkrichting

We kijken achterom, naar waar we net vandaan komen. Links zien we het toen nog brede voetpad. Vooraan links, café ‘In de zoeten inval’, later 'Quiévrain', toen het lokaal van de duivenbond, nu kapsalon. Onder het venster van dit café zie je enkele rieten duivenmanden staan. Hiernaast was hoef-smederij annex café 'Van Mechelen' gevestigd: vader Louis en zoon Jos staan aan de deur. Hier was ook nog even de kunstschool Academia gevestigd. Rechts op de achtergrond prijkt de kerktoren.

de Robianostraat - 1926 - oostelijke kijkrichting

We draaien ons opnieuw om en lopen verder. Nu bevinden we ons aan de ingang van het klooster (links op de foto), het huidige Sint-Jozefsinstituut. Voorbij de eerste woning aan de rechterzijde, hoeve Verhelst, ligt de Korte Nieuwstraat, later Korte Smis-bergstraat en sinds 1930 Jan Frans Stynenlei ge-noemd. In deze straat werd in 1908 de gemeentelijke lagere jongensschool gebouwd. Dit gebouw werd opgetrokken in dezelfde Boomse gevelsteen als het ‘spiksplinternieuwe’ cultuurhuis ‘De Pastorie’, het poli-tiekantoor en het in 1978 afgebroken schoolhuis aan de Jozef Reusenslei. Het zal weldra door de uitbreiding van gemeentelijke basisschool De Klinker verdwijnen.

500 meter verder draaien we ons om en bekijken we dit tafe-reel van de andere kant.Rechts zien we nu de klaslokalen van de vrije lagere meisjes-school, intussen basisschool Sint-Jozef. Midden op de achter-grond de woning en café 'Den Roozenboom' van het echt-paar Jozef Corneel Reusens en Rosalia Suetens. Zij waren de ouders van Florent Reusens, die burgemeester was van 1921 tot 1946. Vanaf 1991 tot 2014 was hier het tweede klooster gevestigd van de Zusters van het Arme Kind Jezus. Nu wordt het een opvangtehuis voor kinderen, die thuis geconfron-teerd worden met een problematische opvoedingssituatie. Achteraan links: café ‘In den Vuurmolen’, nu een reisbureau.

Foto

: arc

hief

Doc

C

Foto

: arc

hief

Doc

C

Foto

: arc

hief

Sta

n M

orte

lman

s

Foto

: arc

hief

Doc

C

Page 14: Infoborsbeek maart 2016

14

Toneelkring Sint-Jan Berchmans verwerft koninklijke titel

Nauwelijks een jaar geleden vierde de Borsbeekse toneelkring Sint-Jan Berchmans zijn 50e verjaardag. Als kers op de taart kreeg het gezelschap onlangs een koninklijk statuut. Daar wilden we meer van weten en we spraken af met bestuurslid Luc Schillemans.

Allereerst een welgemeende profi-ciat met deze mooie titel. Hoe krijg je als vereniging zo’n prestigieuze erkenning te pakken?Luc Schillemans: “Dankuwel! Ja, het heeft wel wat inspanningen gekost om zo ver te geraken. Want uiteraard moet je voor het verkrijgen van zo'n titel aan een aantal voorwaarden vol-doen. De eerste vereiste - bewijzen dat de vereniging minstens 50 jaar bestaat - vormde geen probleem. Maar je moet ook een goed beheer kunnen voorleggen, bewijzen dat de vereniging geen winstbejag na-streeft en dat ze vitaal en bestendig is. Daarnaast moet de burgemeester van je gemeente zijn toestemming verlenen.”

Kroontje in het logoDaar kwam dan waarschijnlijk wel wat paperassenwerk bij kijken?“Inderdaad. En onze eerste aan-vraag - hoewel ook al een lijvig dossier - werd niet aanvaard. We hebben er toen een werkgroep voor opgericht die zich daar met ziel en zaligheid om bekommerd heeft. Zij hebben een boek samengesteld met verslagen van vergaderingen en een overzicht van onze financiën, inclusief uitgebreide beschrijvingen van alle stukken die we in de loop

der jaren gespeeld hebben, foto’s en bezoekersaantallen, en de namen en rollen van alle acteurs. Aangezien we drie stukken per jaar spelen, kan je je voorstellen dat dit een stevig boekwerk werd! Zo hebben we de aanvraag dan opnieuw ingediend, digitaal en op papier. Deze keer met succes.”

En wat gebeurt er dan?“Dan word je op de hoogte gebracht van de aanvaarding van je aanvraag en word je als vereniging plechtig ontvangen door de provincieg-ouverneur, in ons geval mevrouw Cathy Berx. Zij overhandigde ons de oorkonde die bewijst dat wij ons een Koninklijke vereniging mogen noemen. We hebben wel besloten onze naam te behouden en enkel in ons logo een klein kroontje aan te brengen.”

Wat betekent die titel voor jullie?“Deze titel is in de eerste plaats een erkenning en blijk van waardering voor onze leden, alle sympathisan-ten, decorbouwers en alle mensen die zich in de loop der jaren op een of andere manier hebben ingezet voor onze toneelkring. Dankzij hen zijn wij een bloeiende vereniging met fijne leden en een trouw publiek. Daarnaast is het een aanmoediging

“Dit een erkenning voor iedereen die zich ooit voor TSJB heeft ingezet”

Page 15: Infoborsbeek maart 2016

In de kijker

Meer info www.tsjb.org | Koninklijke

Toneelkring Sint-Jan Berchmans Chris Clement | 0485 94 17 89 [email protected]

om door te gaan op hetzelfde elan, met een open geest en een afwisse-lend programma.”

Dertig repetities

Voor wie TSJB nog niet kent, welk soort toneel spelen jullie?“Dat varieert enorm: we spelen zowel komedies als serieuze stukken. Zo spelen we in april de thrillerkomedie ‘De Spooktrein’ van Arnold Ridley. En in oktober spelen we samen met ons jongerentoneel ‘Bruno’. Dat is een ernstiger, zelfgeschreven stuk gebaseerd op ‘The boy in the striped pyjamas’, de roman van John Boyne die ook werd verfilmd. In december komen we dan terug met een kome-die. Een lach en een traan wisselen elkaar voortdurend af.”

Hebben jullie een vast publiek?“Wij mogen rekenen op een grote groep mensen die naar elk optreden komt, onze trouwe fans. Daarnaast hebben we toeschouwers die af en toe eens komen kijken. We merken ook dat blijspelen van het ‘Echt Ant-waarps Theater’ publiekstrekkers zijn. Dan moeten we extra optredens in-lassen en zijn verschillende voorstel-lingen drie maanden op voorhand al uitverkocht.”

Hoe kiezen jullie stukken om te spelen?“In januari geven onze leden aan in hoeveel stukken ze dat jaar willen meespelen. Want toneel spelen is natuurlijk meer dan de optredens al-leen. Voordat we een stuk opvoeren, hebben we minstens dertig repetities achter de rug, soms twee of drie per week. En dan moet je thuis nog teksten instuderen. Je moet er dus wel tijd voor hebben. Het is ook een groot engagement naar de anderen toe, want als een van de acteurs ont-breekt, kan de rest niet verder. Zodra iedereen zijn beschikbaarheid opgegeven heeft, kan onze leesploeg aan de slag. Die heeft een uitgebrei-de bibliotheek met toneelstukken die zij gescreend hebben op ge-schiktheid, met vermelding van het

genre, het aantal acteurs enzovoort. Zij stellen dan een aantal mogelijkhe-den voor en samen met de regisseurs beslissen we welke stukken het worden.”

Wie zorgt er voor de attributen?“We hebben een creatief team dat zich bekommert om het decor en de rekwisieten. Op de zolder van het parochiecentrum hangt allerhande kledij, en in onze hangar op het fort staan tafels, stoelen, panelen enzo-voort. Er staat zelfs een flipperkast, je weet maar nooit of die eens van pas komt! Onze decorbouwers zijn bijzonder handig en ze houden van een uitdaging. Voor het stuk van onze jongerenafdeling ‘De Kleine Prins’ - dat zich afspeelt in de woes-tijn - legden ze een grote zandbak aan middenin de zaal. Zo verras je je publiek, de mensen verwachten dat niet. De reacties uit de zaal waren dan ook zeer lovend.”

Gouden HandjesZijn er nog van die bijzondere gebeurtenissen?“In al die jaren hebben we heel wat mooie herinneringen weten te ver-zamelen. Zo was onze uitvoering van ‘De Nacht van de 16e januari’ zeker een opvallende voorstelling. Voor dat stuk, dat gaat over een proces met een assisenjury, hadden we de zaal ingericht als rechtbank. Voor de volksjury kozen we mensen uit het publiek, die daar vooraf helemaal niet van op de hoogte waren. Op het einde van de voorstelling moesten zij dan daadwerkelijk beslissen of de beklaagde schuldig was of niet. Het interessante was dat niet elke opvoe-ring dezelfde uitkomst had.”“Waar we zelf enorm fier op zijn, is onze versie van ‘Schuilen kan niet meer’ over de kinderen in de slop-penwijken van Rio de Janeiro. De schrijver van het stuk, Aalstenaar Fons Vinck, kwam zelf kijken. Op zich al een eer, maar het grootste compliment was wel zijn commen-taar achteraf: ‘TSJB heeft mijn stuk gespeeld op de manier zoals ik het bedoeld had.’ Dat doet ongelooflijk

TSJB speelt ‘De Spooktrein’ op 8, 9, 15, 16 en 17 april in Parochiecentrum Sint-Jan Berchmans. Reserveren: [email protected] 03 322 16 55

Luc Schillemans: “De schrijver kwam zeggen dat TSJB zijn stuk gespeeld had zoals hij het bedoeld had. Een groter compliment kan je niet krijgen.”

veel plezier en geeft een boost waar je maanden op voort kunt.”

Hebben jullie, naast de Koninklijke titel, nog andere prijzen op jullie naam staan?“Met onze voorstelling van ‘En toen was er kalkoen’ die we in december speelden, doen we mee aan ‘De Gouden Handjes’. Dat is een twee-jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door ‘Open Doek’, de koepelorgani-satie van het Vlaams Amateurtheater. We hebben voor vier categorieën een eervolle vermelding in de wacht gesleept. De winnaars worden pas in oktober bekend gemaakt. Het is spannend, want in het verleden is nog nooit een komedie in de prijzen gevallen. Maar er is voor alles een eerste keer, dus wie weet!”

We duimen mee!

15

Page 16: Infoborsbeek maart 2016

16

Bibliotheek Borsbeek

Lindenboomstraat 3 03 322 01 76

[email protected]

Openingsuren maandag van 14 tot 17 uur

en van 19 tot 21 uur dinsdag van 10 tot 12 uur woensdag van 10 tot 12 uur, van 14 tot 17 uur en van 19 tot 21 uur donderdag van 10 tot 12 uur vrijdag van 19 tot 21 uur zaterdag van 10 tot 12 uur

Nieuwe aanwinsten

Jong met een hart voor familie - Kathleen EmmeryDit boek bundelt de reacties van tientallen jongeren op de vraag hoe ze tegenover hun gezin staan en welk gezin ze voor zichzelf dromen. Het brengt gefundeerde onderzoeksresultaten en herken-bare verhalen van jongeren uit diverse gezinnen van vandaag.

La bella macchina, het geheim van de espressomachine - Dimitrios TsantidisDe geur, de smaak, de crema, een goed bereide koffie laat niemand onberoerd! Met dit boek leer je toveren met melkschuim. Een must voor iedereen die op zoek is naar de perfecte espresso.

David Bowie Is het onderwerpDit boek is gebaseerd op de expo-sitie die oorspronkelijk en voor het eerst werd getoond in het Victoria and Albert Museum, Londen 2013. Fascinerend, zoals Bowie zelf was.

Het kleintje van Manu - Szilvia Hunyadi & Natascha StenvertManu kijkt vol verwondering om zich heen. De lente brengt zijn gedachten op gang. Een aandoen-lijk prentenboek voor dagdromers vanaf 4 jaar.

Een vogel in de appelboom en nog een en nog een - Anne CrausazEen jaar, 52 weken. Week na week landt een nieuwe vogel op de tak van de appelboom. Ze hangen aan de takken, zitten er op de uitkijk, slapen en zijn op zoek naar eten...

Bibliotheek der zielen - Ransom RiggsDit is het spectaculaire slot van de veelgeprezen succesreeks rond de bijzondere kinderen. Een zenuwslopende Young Adult met meer dan vijftig nieuwe foto’s!

Audio-visueelMichiel De Ruyter Spannende film over de grootste zeeheld van Nederland.

Jeugd Volwassenen

Last knights Een heroïsche

avonturenfilm-vol zwaard-gekletter over trouw, eer en wraak.

Dora and FriendsHebben jouw hulp nodig in deze vier magische avonturen in Green Beach.

Page 17: Infoborsbeek maart 2016

17

Uitgelezen

Lees en genees met de BoekenapotheekDat bibliotherapie wordt toegepast in de vorm van zelfhulpboeken is al jaren geweten,

maar ook fictie kan als oppepper gebruikt worden bij emotionele conflicten. Sinds kort geeft de bib maandelijks een tip uit de eigen boekenapotheek.

Deze maand: de L van lachen, met 10 boeken om je aan het lachen te maken

Skippy tussen de sterren - Paul Murray Verloren maandag - Valerie Eyckmans

De vrouw die een jaar in bed ging liggen - Sue Townsend

Het Mensdom - Luc De VosRare kostgangers - Tom Sharpe

Het Rosie project - Graeme SimsionDe gebroeders Sisters - Patrick deWitt

Als jij maar gelukkig bent - William SutcliffeSmak - Nick Hornby

Vicky & John - Louis Van Dievel

Jeugdboekenweek 2016 vieren we van 5 tot 20 maart en heeft als slogan ‘Weg van de stad’. Ook in onze Bib komt dit evenement uiteraard volop aan bod. Niet te missen zijn:

- Het uitdagingenspel met leuke opdrachten. Dit spel staat sinds 29 februari online en iedereen kan meedoen! Surf snel naar www.jeugdboeken-weekindebib.be.

- Het Bibspel In onze bib komen tijdens de Jeugdboekenweek niet minder dan 19 klassen van De Klinker en het Sint-Jozefsinstituut het bibspel spelen. We spelen hierbij in op het thema en geven daarbij extra aan-dacht aan onze eigen gemeente. Leerlingen komen luisteren naar auteurs, illustra-tors, vertellingen en doen mee aan workshops. Een greep uit het aanbod: Luc Descamps, An Melis, Stefan Boonen, Kathleen Amant, Dirk Bracke, Tom Schoonooghe, Frank Daenen , Wally De Doncker, Mark Tijsmans, Frank Pollet, de Bo Musical, Vertel-theater Bazas, De Verhalenkat, ...

- Vertelvoorstelling Smak boek in de kijker Marijke Umans brengt een bonte mix van gedichten en verhalen. Als lied, of een heel prentenboek met muzikale intermezzo’s. Een interac-tief leesbevorderend programma

om zelf leeskriebels van te krijgen. Het leesplezier spat werkelijk van de bladzijden! Binnen het thema van de jeugdboekenweek en met aandacht voor Noord-Zuidproblematiek. In samenwerking met de cultuurdienst.Wanneer? zaterdag 19 maart om 11 uur.Prijs? Gratis. Vooraf inschrijven in de bib!

- Toneelvoorstelling De Bank van Studio Gekko voor 5- tot 10-jarigen. Het thema van de Jeugd-boekenweek werd in een interactieve, grappige en aangrijpende voorstelling uit-

gewerkt. Een rustig plekje op het platteland. Waar Karel op een bankje zit, luisterend naar geritsel in het struikgewas, turend over groene weiden. Een andere bank, stijf, deftig, in de stad. Karel in kos-tuum, wat op z’n ongemak. Weg van de stad? Weg van elkaar? In samenwerking met de cultuurdienst.Wanneer? zaterdag 2 april om 11 uur.Prijs? Gratis.Vooraf inschrijven in de bib!

Jeug

dboe

kenw

eek

2016

Meer info www.jeugdboekenweek.be

Page 18: Infoborsbeek maart 2016

Eerste Hulp Bij BrevettenOp vrijdag 29 januari 2016 werden de brevetten 'Eerste Hulp' uitge-reikt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Rode Kruis Borsbeek-Wom-melgem. Voorzitter Johan Leeman dankte iedereen voor de gedane inspanningen, zoals de meer dan 1.800 gepresteerde uren hulp-dienst door alle vrijwilligers. Profici-at aan alle gebrevetteerden! Interesse om de afdeling te komen versterken? Contacteer Thibaut Vos via [email protected]. Helpende handen zijn meer dan welkom! Meer info op www.rodekruisbowo.be

Opening De PastorieDe opening van De Pastorie was een groot succes. In de loop van de avond kwamen ruim 100 mensen een kijkje nemen en genieten van het optreden bij een glaasje en een toffe babbel. Borsbeek reageert heel enthousiast op het cultureel aanbod in De Pastorie. Dat smaakt naar meer!

Zin om als cultuurvrijwilliger af en toe be-trokken te worden in deze werking? Stuur een mailtje naar [email protected]. Vermeld ook even wat je graag zou doen.

Borsbeek vanuit de lucht

Foto

Luc

Van

Ost

ayen

Page 19: Infoborsbeek maart 2016

19

In beeld

Eerstesteenlegging Sint-JozefsinstituutOp 27 januari werd de eerste steen gelegd van het nagelnieuwe schoolgebouw aan het Sint-Jozefsinstituut. Het was pakkend om te zien hoe ruim 1.500 leerlingen, personeelsleden en genodigden erin slaagden de plaats waar de nieuwe school zal groeien samen te omarmen. Speciaal voor de gelegenheid werd een tijdcap-sule samengesteld die - als alles goed gaat - pas over 30 jaar het daglicht weer zal zien. Het plaatsen van de eerste muur werd bovendien gevierd met een lied dat uit vele honderden monden klonk. Een kippenvelmo-ment voor alle betrokkenen!

Tijdens de eerstesteenlegging van het Sint-Jozefsinstituut slaagde oud-leerling Jeroen Broeckx erin om vanuit de toren-kraan heel Borsbeek in beeld te brengen. Deze unieke beelden wilden we jullie niet onthouden!

Foto

's: Je

roen

Bro

eckx

Foto

: Rob

in D

e Ri

dder

Page 20: Infoborsbeek maart 2016

20

Iedereen die een activiteit organiseert, kan dit bekend maken via ons informatieblad. Dit doe je door je activiteit in te voeren op www.uitdatabank.be. Activiteiten die hier worden ingevoerd, verschijnen op www.uitinvlaanderen.be, in InfoBorsbeek, op de website van de gemeente en in tal van andere media. Voor publicatie in de InfoBorsbeek van april is de uiterste invoerdatum 8 maart.

Doen

Kijken en luisteren

Bezoeken

Uit met de kinderen

in Borsbeek

Bezit je het VT-statuut (statuut van ver-hoogde tegemoetkoming (VT)? Dan krijg je voor de inschrijving van jongeren tot 21 jaar korting bij activiteiten van gemeente-lijke diensten. Je hoeft enkel een kleef-briefje van je mutualiteit mee te nemen bij de inschrijving! Hoe weet je of je recht hebt op het VT-statuut? Op het kleefbrief-je van je ziekenfonds staat er een code van tweemaal drie cijfers. Staat het getal 1 achteraan beide cijferreeksen, dan heb je recht op het VT-statuut. Meer info over het VT-statuut krijg je bij je ziekenfonds.

VT-statuut

Klim in je stamboomJouw familiegeschiedenis vertelt het verhaal van je familie, van één of meerdere generaties of van enkele van je voorouders. Wie waren zij? Waar woonden ze en hoe verdienden ze hun brood? Op deze avond krijg je een zicht op hoe je aan jouw familiegeschiedenis begint en wat het inhoudt. Inschrijven is verplicht.

Wanneer? 2 maart om 20 uurWaar? De Pastorie, Jozef Reusenslei 11Prijs? Gratis

Meer info cultuurdienst www.borsbeek.be 03 320 94 08 [email protected]

2MRT

Page 21: Infoborsbeek maart 2016

21

maart 2016

Computercursus fotografie 50-plussers Naar jaarlijkse gewoonte biedt de seniorendienst com-puterlessen voor 50-plussers aan. Omdat digitale foto’s een groot deel uitmaken van ons dagelijks leven gaan we onder leiding van Ellen Jacobs hiermee aan de slag. Er zijn twee lessenpakketten, één voor beginners en één voor gevorderden, van telkens 4 x 3 uren en worden georganiseerd in Academia.

In de beginnerslessen wordt er getoond hoe je foto’s op je computer plaatst, hoe je ze vervolgens kan bewerken, zelf afdrukken en (online) delen. Leer hoe je foto’s bijsnijdt, de belichting aanpast en effecten eraan toevoegt.Ook krijg je een introductie tot studiofotografie en hoe je nu jouw foto’s kan laten afdrukken. Voor dit alles heb je een digitaal fototoestel nodig, een USB-stick en een kleine dosis nieuwsgierigheid.

Lessen voor gevorderden pikken de draad verder op waar de beginners gestopt zijn. Er wordt verder ingegaan op webalbums van het programma Picasa, hoe je zelf een diavoorstelling in elkaar flanst en deze (online) deelt. Leer hoe je er muziek aan toevoegt, een video erin plakt en een film uploadt naar YouTube. Ook hiervoor heb je een digitaal fototoestel nodig en moet

je de beginnerscursus gevolgd hebben of al basisken-nis over fotobewerking hebben.

Wanneer? Beginners: • donderdag 3 maart• vrijdag 4 maart• donderdag 10 maart• vrijdag 11 maart

Gevorderden: • donderdag 17 maart• vrijdag 18 maart• donderdag 24 maart• vrijdag 25 maart

telkens van 9.30 tot 12.30 uur

Waar? Academia, Fort 3Prijs? 60 euro per lessenpakket

Meer info seniorendienst Wendy Van Acker | 03 320 94 14 [email protected]

3MRT

Page 22: Infoborsbeek maart 2016

22

Poepjesdag Oktober 2013. Na een geslaagde lezing stonden we met dokter Luc Colemont, de man achter de campag-ne ‘Stop Darmkanker’, nog lang te brainstormen. Al snel werd het concept van de poepjesdag geboren. De eerste editie in 2014 zorgde voor heel wat perscom-motie, maar werd een groot succes.

Samen met dokter Colemont willen we in Borsbeek het taboe opnieuw doorbreken. Want het is nog steeds een gevoelig onderwerp. Onlangs pleitte de dokter in Knack magazine nog: “Zorg dat je niet sterft door schaamte”.

Voor het eerst is maart de maand tegen darmkanker, meer hadden we niet nodig om opnieuw een poepjes-dag te organiseren. En ook de dikke darm is uiteraard weer van de partij! Bij goed weer zal hij buiten aan de inkom staan van het gemeentehuis, bij regen en wind wordt hij opgesteld in de raadzaal.

Dokter Colemont zal iedereen die langs komt zoveel mogelijk te woord staan en aan de hand van de darm uitleggen wat er allemaal kan gebeuren. Voor de leer-lingen van de Klinker en het Sint-Jozefsinstituut zijn er speciale sessies voorzien. Maar uiteraard zijn ook alle

50-plussers van Borsbeek meer dan welkom.

Wil je het hoe, wat en waarom weten van het dikke-darmkankeronderzoek:1. Kom naar het gemeentehuis, loop door de reuzen-colon en krijg deskundige uitleg over de zelftest die je kan uitvoeren2. Doe de zelftest (alleen 50-plussers)3. Bespreek het resultaat met je (huis)arts

Iedereen is welkom: 50-plussers, scholen, … kortom: iedereen die meer informatie wilt. Want kennis delen is levens redden!

Wanneer? vrijdag 18 maart van 9 tot 15 uurLocatie? Gemeentehuis, buiten of RaadzaalPrijs? Gratis

Meer info seniorendienst

Wendy Van Acker 03 320 94 14 [email protected] www.stopdarmkanker.be

18MRT

Page 23: Infoborsbeek maart 2016

23

maart 2016

Smak boek in de kijkerMarijke Umans brengt een bonte mix van gedichten en verhalen. Als lied, of een heel prentenboek met muzikale intermezzo's. Een interac-tief leesbevorderend programma om zelf leeskriebels van te krijgen.Het leesplezier spat werkelijk van de bladzijden! Binnen het thema van de jeugdboekenweek en met aandacht voor Noord-Zuidproble-matiek. Graag vooraf inschrijven in de bibliotheek. In samenwerking met de cultuurdienst.

Wanneer? zaterdag 19 maart, 11 tot 12 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboom-straat 3Wie? vanaf 3 jaar

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected]

03 322 01 76

Antwerpse bijenDeze maand wordt er gesproken over voorjaarsbijen op Fort 3 en de Fortvlakte. De forten vormen een uniek gegeven voor Antwerpen. In 1859 werd namelijk be-slist om van Antwerpen een nationaal reduit te maken waar het leger en de koning zich konden terugtrek-ken. Deze groene oases die vandaag vaak ingesloten zijn door de stad vormen een belangrijke trekpleister voor vleermuizen, watervogels,... Ook voor wilde bijen vormen ze belangrijke nestplaatsen vanwege de vele hellingen. Fort 3 is te omschrijven als een grotendeels ruderaal gebied waar er vreemde planten voorkomen. Wij gaan er in maart op zoek naar de eerste voorjaars-bijen. Hoewel er wel grote zijdebijen gezien werden in 2014, bleef het nadien immers heel stil rond de voor-

jaarsbijen op het fort. Hoog tijd om op zoek te gaan en de wilgen af te lopen! Parallel verkennen we ook de aangrenzende fortvlakte tussen het centrum van Borsbeek en het fort waar we langs de beek eveneens heel wat wilgen en bijen hopen te vinden.

Wanneer? Zaterdag 19 maart van 12.30 tot 16 uur Waar? Verzamelen aan hoofdingang Fort 3Prijs? gratis

Meer info www.aculea.be

[email protected] 03 448 19 43

19MRT

19MRT

Page 24: Infoborsbeek maart 2016

24

Muzieknamiddag Op donderdag 24 maart vult Jules de Beule naar ondertussen jaarlijkse traditie onze namiddag met mu-ziek. Hij brengt een lezing over ‘adagio’s’, een selectie van relatief langzame delen met als titel of ondertitel ‘adagio’. Deze benaming staat voor ‘rustig’, ‘langzaam’, ‘mediterend’. Een ideaal zen-moment ter voorberei-ding van de lente.

Wanneer? donderdag 24 maart om 14 uurLocatie? Gemeentehuis, RaadzaalPrijs? Gratis

Meer info en inschrijven (verplicht) seniorendienst

Wendy Van Acker | 03 320 94 14 [email protected]

24MRT

PaasactieOp zaterdag 26 maart organiseert de Jeugdraad uit Borsbeek onze jaarlijkse paasactie in het gemeente-park. Kinderen zijn welkom tussen 10 en 12 uur om op zoek te gaan naar heerlijke chocolade-eieren, verstopt door de paashaas. Verder kunnen de kinderen zich uitleven in het park. Een aanrader!

Wanneer? zaterdag 26 maart om 10 uurWaar? GemeenteparkPrijs? Gratis

Meer info jeugddienst www.borsbeek.be 03 320 94 21

[email protected]

26MRT

Page 25: Infoborsbeek maart 2016

25

maart 2016

Paniek in het dorpCowboy en Indiaan zijn eeuwige chaoten. Hoe creatief hun ideeën en plannen ook zijn, ze draai-en altijd uit op een ware ramp. Ditmaal willen ze Paard een gelukkige verjaardag wensen met een origineel cadeau: een zelf te monteren barbecue! Geen slecht plan maar hun bestelling loopt vol-ledig in het honderd. In plaats van een barbecue worden maar liefst vijf biljoen bakstenen gele-verd. Het huis van Paard wordt verpletterd. Er zit niets anders op dan het huis opnieuw te bouwen. Maar dieven hebben het op de pas opgetrokken muren gemunt. Paard vreest dat zijn date met Mevrouw Longrée, de merrie van zijn dromen, in het water zal vallen.

Een knotsgekke, onweerstaanbare stopmo-tion-animatiefilm van eigen bodem. Voor de Vlaamse versie trommelde stemmenregisseur Jan Eelen de halve cast van In de gloria en Het Eiland op: Bruno Vanden Broecke, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Sien Eggers, … Het resultaat is een hilarisch staaltje van Belgische surrealisme voor jong en oud. Paniek in het Dorp was een sensatie op de 62e editie van het festival van Cannes!

Wanneer? zaterdag 26 maart om 15 uurWaar? De Living, De Pastorie, Jozef Reusenslei 11Prijs? Toegang 2 euro

Deuren 30 minuten voor aanvang geopend, geen vooraf inschrijvingen.

Gemma BoveryOoit was Martin een bekendheid in Parijs, nu is hij bakker in een lieflijk Normandisch dorpje. Hij is verheugd wanneer in een naburige boerderij het jonge Britse echtpaar Gemma en Charles intrek neemt: ze gedragen zich immers als de hoofdpersonages uit zijn favoriete roman, ‘Mada-me Bovary’. Het echtpaar betekent voor Martin een ontsnapping uit de routine wanneer hij naast het dagelijks brood ook het lot van deze vlees-geworden romanpersonages begint te kneden. Maar de mooie Gemma is niet van plan een personage te worden – ze heeft ‘Madame Bovary’ zelfs nooit gelezen. Gemma wil haar eigen leven leiden.

'Gemma Bovery’ is de verfilming van de gelijkna-mige striproman van de Britse cartoonist/schrij-ver/illustrator Posy Simmonds, die eerder ook al de basis leverde voor Stephen Frears lichtvoetig drama ‘Tamara Drewe’. Net als toen wordt de hoofdrol vertolkt door Gemma Arterton. De mix van satire, slapstick en tragiek werkt opnieuw pri-ma, ook als je Flauberts roman niet gelezen hebt.

Wanneer? zaterdag 26 maart om 20 uurWaar? De Living, De Pastorie, Jozef Reusenslei 11Prijs? Toegang 2 euro

Deuren 30 minuten voor aanvang geopend, geen vooraf inschrijvingen.

26MRT

Meer info | cultuurdienst | www.borsbeek.be | 03 320 94 08 | [email protected]

26MRT

Page 26: Infoborsbeek maart 2016

26

SWAP: Blink girls onlySpiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie maakt de origi-neelste juwelen van het land? Juist ja, jij! En zelfs met gerecycleerd materiaal.

Wanneer? 29 maart van 10 tot 12.30 uurWaar? Archipel, Zoomweg 2Prijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? vanaf 9 jaar

SWAP: Aromatherapie / massage girls onlyOntspanning troef… We genieten van de kracht van geuren en van een weldadig massagemomentje.

Wanneer? 29 maart van 14 tot 16.30 uurWaar? Archipel, Zoomweg 2Prijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? vanaf 9 jaar

GRABBELPAS: Mythologische monstersJe leert een speciale druktechniek en wekt zo je eigen figuren tot leven. Kies jij voor een statige sfinx of voor een grote vriendelijke reus?

Wanneer? 30 maart van 10 tot 12.30 uurWaar? Archipel, Zoomweg 2Prijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? vanaf 6 jaar

GRABBELPAS: CircustechniekenSchuilt er in jou een clown, een acrobaat of een jon-gleur? Beleef vandaag de gekste circusavonturen!

Wanneer? 30 maart van 14:00 tot 16:00 Waar? Archipel, Zoomweg 2Prijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? 8-9 jaar

SWAP: Lasergaming boys onlyWe rennen rond en proberen zoveel mogelijk tegen-standers te raken met ons laserpistool. Pewpewpew!

Wanneer? 31 maart van 10 tot 12.30 uurWaar? Speeltuin Fort 3, ZoomwegPrijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? vanaf 9 jaar

SWAP: Retrogaming boys onlyBack to basics: ken jij de Sega, Atari of Nintendo 64? Pacman en Mario zijn er klaar voor, en jij?

Wanneer? 31 maart van 13.30 tot 16.30 uurWaar? Archipel, Zoomweg 2Prijs? 5 euro met pas, 7 euro zonderWie? vanaf 9 jaar

Meer info jeugddienst | www.borsbeek.be 03 320 94 21 | [email protected]

Op toer!Tijdens de paasvakantie en de zomermaanden is het weer zover! Buik vol van gamen? Je vrien-den zijn op verlof en je verveelt je steendood? Geweldig nieuws! De jeugdwerker van Op Toer trekt er weer op uit met een arsenaal aan sport- en spelmateriaal! Je kan hem herkennen aan zijn zwart tentje en zijn enorme zak aan spelmate-riaal!

29MRT

Vanaf

Page 27: Infoborsbeek maart 2016

27

maart 2016

SpeelwekenSpeelweken is de speelpleinwerking van Borsbeek. Elke dag zorgen opgeleide monitoren voor een toffe dagvulling voor kinderen tussen 5 en 12 jaar.Een Speelwekendag start om 9 uur en eindigt om 16 uur. Een half uurtje voordien en een half uurtje nadien doet Speelweken opvang. Moet je kind vroeger komen of langer blijven dan verzorgt Stekelbees de opvang.

Wanneer? dinsdag 29 maart tot vrijdag 8 april van 14 tot 16.30 uurWaar? Periscoop, Corneel Smitslei 36Prijs? 3,70 euro basisprijs, 5 euro voor niet-inwoners van Borsbeek. Korting VT-statuut mogelijk (zie blz. 5)Wie? iedereen van 5-12 jaar

Meer info 03 320 94 21 | http://speelweken.borsbeek.be

Waar? maandag en woensdag: Floris Primspark,dinsdag en donderdag : Gemeentepark Wanneer? Paas- en zomervakantie. Elke dag behalve vrijdag. Van 14 tot 17 uur.

Meer info jeugddienst [email protected]

GEZOCHT: VRIJWILLIGERS

Ben je 18 jaar of ouder? We zijn steeds op zoek naar mo-nitoren die er een paar dagen mee op uit willen trekken om de Borsbeekse jeugd te entertainen! Interesse? Stuur een mailtje naar [email protected] of spring gewoon even binnen op de jeugddienst!

29MRT

29MRT

Vanaf

Page 28: Infoborsbeek maart 2016

28

Toneelspelen voor kinderenJe leert de basis van theater maken door samen met de andere kinderen toneel te spelen en te kijken en te leren met elkaar. Misschien verleg je je eigen grens ook wel een beetje? Dit toneelproject is een samenwerking van de cultuur-dienst met Toneelkring TSJB en Open Doek. Je kan enkel inschrijven voor de hele reeks.

Wanneer? Op zaterdagnamiddagen 16 en 23 april, 7, 21 en 28 mei, 4, 11, 18 en 25 juni, telkens van 13.30 tot 15 uur voor kinderen van 6 tot 8 jaar en van 15.30 tot 17 uur voor kids van 9 tot 12 jaar.

Toonmoment op zondag 26 juni.

Waar? De Pastorie, De LivingPrijs? 50 euro. Inschrijven voor 26 februari, nog enkele plaatsen voor de groep van 6 tot 8 jaar vrij.Wie? 6 tot12 jaar (min. 1e leerjaar)

Meer info [email protected] 03 320 94 08

16APR

RegiosportdagBeleef het avontuur in de Mosten te Meer tijdens de regiosportdag! Fun en samenwerking staan centraal tijdens outdoor activiteiten zoals boogschieten, kano-varen, wip-it, smart-waterpipe en zo veel meer.

Meer info jeugddienst www.borsbeek.be 03 320 94 21 | [email protected]

RegiosportdagDinsdag 7 april 2016

boogschieten, wip-it, kanovaren ...

DOELGROEP

Voor 10 tot 15 jarigen (geboren tussen 2000 - 2005)

PLAATS

Recreatiedomein De Mosten, Hoogeind 74 b, 2321 Meer

DEELNAMEPRIJS € 25 (inbegrepen: busvervoer, verzekering en materialen)

MEEBRENGEN Sportkleren die vuil mogen worden, stevige schoenen, reservekledij en douchegerief, lunchpakket, zwemgerief

INSCHRIJVEN

Vóór 30 maart via de sportdienst van jouw gemeente:Boechout, T 03 460 06 82 | Borsbeek, T 03 320 94 20 | Edegem, T 03 289 23 70 | Hove, T 0495 53 29 53 | Kontich, T 03 450 78 31 Lint, T 03 454 57 87 | Mortsel, T 03 444 18 60 | Ranst, T 03 475 19 66 Schilde, T 03 380 07 40 | Wijnegem, T 03 353 70 91 | Wommelgem, T 03 355 12 59 | Zandhoven, T 03 410 16 65 | Zoersel, T 03 298 07 18

BUSVERVOER

Het busvervoer wordt voorzien op basis van het aantal inschrijvingen. Opstapplaats en -uur worden je later bezorgd.

PROGRAMMA

09.45 u. Aankomst - briefing

10.15 u. Activiteiten voormiddag

12.15 u. Middagpauze

13.00 u. Activiteiten namiddag

15.30 u. Vrij (beachvolley, tafeltennis, zwemmen …)

16.00 u. Vertrek bus

V.U

. Gem

eent

ebes

tuur

Wom

mel

gem

| A

lex

Hel

sen

| Kaa

kstr

aat 2

| 21

60 W

omm

elge

m

7APR

binnenkort

Page 29: Infoborsbeek maart 2016

29

doorlopend

Kunstgeschiedenis

In deze lessen komen zowel de klassieke als de hedendaagse kunsten aan bod in combinatie met uitstappen/bezoeken aan tentoonstellingen.

Wanneer? Woensdagavond 18.30 tot 20.10 uur OF dinsdagvoormiddag van 10.50 tot 12.30 uur. De lessen lopen van september tot juni, maar inschrijven kan op eender welk moment.Waar? Academia, Frans Beirenslaan 2A Fort 3Prijs? Gratis voor inwoners van Borsbeek. 5 euro voor niet-inwoners.

Meer info www.academie-borsbeek.be [email protected] | 03 321 22 66

Voorlezen in de BibLuister je graag naar verhaaltjes? Kleuters van 3-5 jaar zijn welkom in onze gezellige vertelhoek!

Wanneer? woensdag 16 maart, 14 tot 15 uurWaar? Bibliotheek, Lindenboomstraat 3

Meer info http://borsbeek.bibliotheek.be [email protected] 03 322 01 76

DoedagWe moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan… Nee, wacht! We moeten net nìèt vallen. Daarom gaan we aan de slag met al die andere dingen.

Als stimulans om te blijven bewegen en zo valpartijen te voorkomen, slaan WZC Compostela, de gemeente Borsbeek, het Sociaal Huis en lokaal gezondheids-overleg Logo Antwerpen op 21 april 2016 de han-den opnieuw in elkaar voor de Doedag. Een dag vol beweging, maar ook ontspanning. We bieden de kans om kennis te maken met sporten zoals darts, yoga en petanque.Tijdens de middagpauze kan je genieten van een ge-zonde lunch (een bord soep en broodjes) en een lek-ker tasje koffie in het Dienstencentrum Zilverenhoek.De verschillende activiteiten gaan door in de sporthal Ter Smisse en het WZC Compostela.

We werken met een doorschuifsysteem. Iedere deel-nemer heeft op het einde van de dag alle workshops doorlopen. Afhankelijk in welke groep je zit, start je met workshop 1, 2, 3 of 4.Workshop 1: dartsWorkshop 2: yogaWorkshop 3: sport en spelWorkshop 4: petanque

9.30 – 10.00 Onthaal in DC Zilverenhoek, indeling van de groepen en vertrek naar de zalen10.15 – 11.15 Workshop11.30 – 12.30 Workshop12.30 – 13.30 Lunch13.45 – 14.45 Workshop15.00 – 16.00 Workshop16.00 – 17.30 Slotwoord en receptie

Wanneer? donderdag 21 april Waar? WZC Compostela en sporthal Ter SmissePrijs? 5 euro per persoon voor een hele dag sport en ontspanning (lunch en initiatielessen inbegrepen)Nodig? gemakkelijke en sportieve kledijMax. aantal deelnemers? 60 (4 groepen van 15 per-sonen)

Meer info en inschrijvingen Gemeentehuis Borsbeek – de Robianostraat 64

– 03 320 94 14 (Wendy Van Acker) Sociaal Huis Borsbeek – Lucien Hendrickxlei 17 –

03 366 48 01 (Marleen Struyf ) WZC Compostela – Doolweg 6 – 03 366 50 90 (Annie Coninx) Alle werkdagen van 10 tot 12 uur Uiterste inschrijfdatum: 14 april

doorlopend

21APR

Page 30: Infoborsbeek maart 2016

30

Kaartwedstrijd voor seniorenKaarten om ter meeste slagen halen, dus ieder voor zich, inschrijven 1,50 euro. Inschrijven tot 13.20 uur, starten om 13.30 uur.

Wanneer? Tweemaal per maand op dinsdag. Deze maand op 1 en 15 maart.Waar? Lokaal Dienstencentrum Zilverenhoek, Doolweg 6

Meer info Ludo Verswijvelen 0475 56 44 89

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 9 tot 10 uur (uitgezonderd tijdens schoolvakanties)Waar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6Prijs? 15 euro voor 10 beurten. Kaarten verkrijg-baar bij de seniorendienst.

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

Zumba goldAl dansend fit blijven? Dat kan ... met het concept Zumba-Gold, een aangename en amusante inspanning. En wie danst er niet graag?

Wanneer? Elke zondag van 11 tot 12 uurWaar? Sport- en ontmoetingscentrum Ter Smisse

Meer info Gerda Thibos

[email protected] 0496 76 75 23

Recreatief volleybalWanneer? Zondagmorgen van 10.30 tot 12 uurWaar? Sport- en Ontmoetingscentrum Ter Smis-se, Louis Van Regenmortellei 6

Meer info 03 321 22 08

Mantel-uit-caféOm de maand (elke oneven maand) op de laatste donderdag komen mantelzorgers uit de omge-ving samen. Je hoeft niet te reserveren en de inkom is gratis.

Wanneer? donderdag 31 maart van 14 tot 17 uurWaar? WZC Compostela, Doolweg 6

Meer info Senioren- en welzijnsdienst de Robianostraat 64 03 320 94 14 | www.borsbeek.be

Koorrepetitie Wanneer? elke maandag van 20 tot 22 uurWaar? Dienstencentrum Compostela, Doolweg 6

Meer info http://la-why.be

De Borsbeekse bijenboerenDeze maand wordt er gesproken over de levens-duur van bijen en factoren die deze beïnvloeden.

Wanneer? Zondag 27 maart van 10 tot 13 uur Waar? De Borsbeekse Bijenboeren vzw, Fort 3Prijs? Gratis

Meer info 0495 30 86 24

[email protected]

Page 31: Infoborsbeek maart 2016

31

Zot van AntwerkenWanneer? Om de twee weken op woensdag van 19 tot 23 uur. Deze maand op 2 en 16 maart.

SeniorenturnenWanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Taiji Wanneer? Elke donderdag van 19.30 tot 21.30 uur (uitgezonderd schoolvakanties)

HobbyclubWanneer? Om de twee weken op maandag van 14 tot 16 uur. Deze maand op 7 en 21 maart.

Yoga voor 50+Wanneer? Elke donderdag van 10 tot 11 uur (uitgezonderd schoolvakanties).

Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek,Doolweg 6

Meer info www.compostela.be | [email protected] Annie Coninx | 03 366 50 90

doorlopend

BingoWanneer? Eén keer per maand op donderdag van 13.30 tot 16 uur. Deze keer op 17 maart.Waar? Dienstencentrum Zilverenhoek

Meer info bingo Bruno Lauwers 0475 58 63 22

Wandelen met de seniorenraadWanneer? Elke eerste donderdag van de maand van 13.30 tot 16.30 uur. Deze maand op 3 maart Waar? Ter Smisse, Louis Van Regenmortellei

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

Hobbynamiddag haken en breien

Wanneer? Elke tweede en derde donderdag van de maand tussen 13 en 17 uur

Kaarten in het seniorenlokaal

Wanneer? Elke maandag van 13 tot 17 uur en donderdag van 19 tot 23 uurWaar? Seniorenlokaal, Karel Soetelaan 25

Meer info 03 320 94 14 [email protected]

GezondheidswandelingenEen half uurtje wandelen, iedereen kan het! Naast alle positieve invloeden voor onze ge-zondheid (suiker, artrose, cholesterol!) is ook het sociale aspect van het wandelen in groep heel belangrijk. Je hoeft niet in te schrijven, wie komt wandelt mee. De wandeling is ook toegankelijk met rolstoelen en buggy’s.

Wanneer? Elke dinsdag van 10.30 tot 11 uur, start dienstencentrum ZilverenhoekElke donderdag van 10.30 tot 11 uur, start Floris Primspark

Meer info gezondheidsraad Borsbeek 03 320 94 14 | [email protected]

Page 32: Infoborsbeek maart 2016