In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030...

of 32 /32
1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 www.femma.be [email protected] Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod 2017 Lesgeversnota

Embed Size (px)

Transcript of In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030...

Page 1: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

1

Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 www.femma.be – [email protected]

Aanbod 2017 GF

In de ban van

weven

Aanbod 2017

Lesgeversnota

Page 2: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

2

Niets uit deze uitgave mag – noch geheel, noch gedeeltelijk - verveelvoudigd en/of openbaar

gemaakt worden door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke wijze ook, zonder

voorafgaande toestemming van de dienst Aanbod van het Algemeen Secretariaat van Femma.

Er mag niets uit deze nota te koop aangeboden worden, noch aan de deelnemers, noch aan

buitenstaande

Page 3: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

3

Algemene afspraken voor lesgevers

Aanvragen van groepen Femma groepen ontvangen vanaf 1 november de lesgeverslijsten om lesgevers te contacteren en aanvragen vast te leggen. Aanvragen van groepen krijg je via digitale weg. Je ontvangt een mailtje met een reserveringsvraag – je logt in het systeem in en accepteert de vraag in je digitale agenda of verwerpt ze – daarna ontvang je een mail met een bevestigingsformulier. De volledige uitleg over heel deze manier van werken vind je in de handleiding ‘Webwijzer voor lesgevers’. Aanvragen van groepen kunnen ook telefonisch of via persoonlijke mails gebeuren. Je aanvaardt via deze weg de reservering. Nadat de groep de activiteit geregistreerd heeft in de webwijzer accepteer je de vraag in je digitale agenda. Dan pas is de afspraak afgerond en staat de activiteit op gepland. Een aantal weken voor aanvang van de activiteit ontvang je een mail met een bevestigingsformulier. Belangrijk: Ga nooit een activiteit geven zonder een bevestigingsformulier. Heb je dit formulier niet gekregen dan is ofwel de activiteit niet geregistreerd door de groep, ofwel heb jij de activiteit nog niet geaccepteerd of is de activiteit geannuleerd. Neem dan altijd contact met de dienst activiteitenadministratie. Voor Oost en West-Vlaanderen: [email protected] Voor Limburg, Antwerpen, Vlaams Brabant en Brussel: [email protected] Tip: Word je toch nog telefonisch gecontacteerd door de plaatselijke verantwoordelijke van een groep, noteer zeker haar naam en telefoonnummer, de data en het uur waarop de lessen doorgaan en uiteraard het adres van het lokaal.

Neem zeker 2 tot 3 weken vóór de start van de cursus opnieuw contact op met de plaatselijke verantwoordelijke en maak goede afspraken over het mee te brengen materiaal en de schikking van het lokaal. De gegevens van de plaatselijke verantwoordelijke vind je op het bevestigingsformulier.

Tracht ook dubbele boekingen te vermijden. Verwittig, ook steeds de betreffende groep, onmiddellijk bij een verkeerde boeking of vergissing van datum enz.

Breng tijdig je administratie in orde. Registreer je prestaties digitaal. Na het invullen van de prestatie ontvang je de vergoeding, in overeenstemming met het statuut waarin je meewerkt. Het insturen moet binnen de 3 maanden gebeuren. Alle bij Femma geregistreerde lesgevers hebben een eigen lesgeversnummer; wie dit nummer nog niet kent of wie het vergeten is, kan dit via mail [email protected] aanvragen

Vergoeding bij te late annulatie door de femma groepen. Het is geen fijne ervaring voor vrijwilligers die een activiteit organiseren als de activiteit geannuleerd dient te worden. Het is voor lesgevers geen leuke boodschap omdat er al voorbereidingen zijn getroffen en andere aanvragen voor die dag werden geweigerd. Het annuleren van een activiteit kan gebeuren om allerlei redenen maar de voornaamste reden is toch te weinig inschrijvingen. Wanneer de groep de activiteit TE LAAT annuleert hebben de lesgevers automatisch recht op hun vergoeding.

Page 4: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

4

Wat is een te late annulatie! Indien de groep de lesgever en de dienst activiteiten later dan drie WERKdagen (de dag van verwittigen niet inbegrepen) voor aanvang van de activiteit of cursus op de hoogte brengt. Ter illustratie: heeft de groep op woensdag een activiteit gepland, dan moet de lesgever en de activiteitenadministratie ten laatste de vrijdag voordien verwittigd worden dat de activiteit niet door gaat. Indien de lesgever een te late annulatie krijgt dan geeft zij/hij dit ook best door aan de dienst activiteiten administratie. Wanneer de lesgever op tijd verwittigd wordt dan ontvangt zij/hij geen vergoeding. Waarom doen we dit? Bij te late annulatie (drie volle werkdagen) hebben lesgevers recht op hun vergoeding. Lesgevers zijn al bezig geweest met de voorbereiding van de les en hebben misschien andere aanvragen moeten afzeggen. Wat moet jij als lesgever hiervoor doen? Omdat deze activiteit als geannuleerd op de webwijzer staat kan deze niet op voltooid gezet worden. De vergoeding wordt daarom door de lesgeversadministratie geregeld.

Annulatie door de lesgever.

Indien je om één of andere reden zelf plots verhinderd bent om een plaatselijk activiteit te begeleiden, dien je zelf voor een vervanger te zorgen. Je kunt de lesgeverslijsten raadplegen op de ‘webwijzer’. Verwittig de groep en de dienst activiteitenadministratie van de vervanging. Ben je niet in de mogelijkheid om vervanging te zoeken neem dan contact op met de dienst activiteitenadministratie.

Boeken ter beschikking stellen van lesgevers voor verkoop Van de lesgevers verwachten we dat ze promotie maken voor onze boeken uit de Femma boetiek. Op de eerste plaats door de boeken voor te stellen tijdens de workshops en meer nog door boeken te verkopen aan de deelnemers . Dit kan eenvoudig en gemakkelijk. Lesgevers kunnen vanaf nu pakketten aanvragen. Je doet telkens een bestelling voor een pakket van 5 boeken per titel. Dit pakket wordt door ons op jouw thuisadres bezorgd. Ingesloten zit er een factuur met de gebruikelijke 5 % korting. Deze factuur moet uiterlijk afgerekend worden na 6 maanden. We vragen je wel om de boeken altijd eerst te betalen voor je een nieuw pakket besteld. De boeken die niet verkocht zijn na 6 maanden worden terug bezorgd aan de dienst lesgevers. Je betaalt dan enkel het verschil. Je doet de aanvraag via het bestelformulier dat je kan vinden op de webwijzer onder de knop extra info. Je bezorgt dit bestelformulier aan [email protected] .

Lesgevers kunnen ook boeken kopen via de Femma boetiek en krijgen hiervoor 5% korting. De code wordt elk jaar via de nieuwsbrief bekend gemaakt.

Lesgevers ontvangen vier maal per jaar een digitale nieuwsbrief. Omdat deze nieuwsbrief altijd belangrijke en nieuwe informatie bevat is het aangeraden om deze nauwkeurig te lezen.

Meer weten, webwijzer raadplegen!

Wil je meer weten over de lesgeversadministratie, over hoe bestellingen doen, over de lesgeverslijsten, de nieuwsbrieven en hoe werken met sociale media? Dan moet je zeker op de webwijzer de extra info rubriek raadplegen!

Page 5: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

5

Specifieke afspraken bij de cursus ‘In de ban van weven’

- De cursus ‘In de ban van weven’ omvat 2 keuzes: 1. Weven met parels 1 of 2 x 3u 2. Homedeco weven 3 x 3u

Maak vooraf duidelijke afspraken omtrent de inhoud met de organisatoren! Of ze kiezen Weven met parels en kiezen voor 1 of 2 sessies: 1 sessie smalle armband of haarjuweel met max 3 parels tussen gewaxte koorden, 2 sessies voor brede armbanden met spandraden en samengestelde armbanden. Kiezen ze voor homedeco weven dan is dit sowieso 3 sessies. Wie heel de cursus wil plannen kiest voor 5 sessies.

- Alle technieken worden klassikaal gedemonstreerd. Nadien worden de deelnemers

individueel begeleid bij de toepassingen op hun eigen werkstuk.

Een grondige voorbereiding en de uitwerking van verschillende modellen is een must!

- Je vindt de aankondiging van dit thema en de praktische afspraken voor organisatoren in

deze nota. Zo kun je de verwachtingen van de deelnemers inschatten.

- Onze speciale dank aan de Mariëtte Oeyen, Marijke Vandebroek, Magda Cuppens en Sabine Martens voor het uitwerken van deze veelzijdige cursus. Veel succes!

Page 6: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

6

IN DE BAN VAN WEVEN

Weven met parels

1 of 2 x 3 uur

Een eigen stijl, een nieuwe trend: armbanden en haarjuwelen weven met parels, boho-chic!

Je ziet ze overal, schitterende haarjuwelen voor hippe, jonge vrouwen of slierten met kleurrijke

parels om tussen lange haren te vlechten. Wij maken ze zelf, pronken ermee, doen ze cadeau aan

onze tienerdochters of verrassen er de kleinkinderen mee. Helemaal niet moeilijk en o zo leuk.

Het aantal spandraden bepaalt de breedte van het juweel. Met een klembord en een voorraad fijne

parels, naald en draad weef je je eigen patroon voor een eigentijds juweel.

Een kans om je voorraad parels te verwerken of je te laten verleiden om het mooiste assortiment

rocailles te kopen voor een unieke armband die perfect past bij je nieuwste outfit.

Lesverdeling - Weven met parels 1 of 2 x 3 u

1 x 3 u: juweel weven tot 3 parels breed en afwerken

2 x 3u: Les 1: breed model opzetten

Les 2: model met 3 parels opzetten

Breed model afwerken met lintklem

Praktische info (tekst Webwijzer)

- Cursus 1 of 2 x 3 u

- Activiteit met lesgever

- Te plannen vanaf januari 2017

- Werk met inschrijvingen!

- Zorg voor een ruim, goed verlicht lokaal met voldoende werkruimte per persoon.

Page 7: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

7

- Zorg voor een vuilzak en poetsgerief.

- Vraag aan de deelnemers om mee te brengen:

1 knoop met groot gat, of 2 gaatjes waar touw door kan, of grote parel

Parelnaald

Rocailles of pareltjes tot 4 mm doorsnede, verschillende soorten, mogen restjes zijn. In

totaal minstens 1 potje.

Stevig garen: cylondraad, stikzijde extra strong of quiltgaren.

1,5 m. dunne gewaxte koord, assorti met parels of contrasterend.

Klembord (of een kaft en een klem)

Plakband, schaar.

Deksel van een schoenendoosje, binnenkant bekleed met rubber of stof om de pareltjes

in te gieten (juwelenbord)

Isomoschaaltje van groenten of fruit. Het schaaltje moet de lengte zijn van de armband +

min. 5 cm. Best verstevigen met plakband.

(het isomoschaaltje kan ook een stuk karton zijn en een haarkam om de draden op hun

plaats te houden. Hier kunnen de draden rond gedraaid worden en als je onderaan bent

kan het werk verder geschoven worden)

Werkwijze

WIKKELARMBAND MET LEDERKOORD EN PARELTJES

Page 8: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

8

Met deze techniek kan je eindeloos variëren in het aantal omwikkelingen rond de pols, het kleur van

de lederkoord en de pareltjes.

Benodigdheden

Lederkoord of gewaxte koord; 2 x de lengte van de gewenste armband + 30 cm

Rocailles en/of pareltjes tot 4 mm doorsnede

Stevig garen om te weven: cylondraad, stikzijde extra strong of quiltgaren

Grote parel of knoop met 2 grote gaten waar het lederkoord door kan of knoop met aannaaioog

Eventueel bedeltjes

Parelnaald, klembord, parelschaaltjes of juwelenbord, plakband, schaar

Werkwijze

- Rijg de knoop of de grote parel op de lederkoord tot in het midden en maak eventueel een

knobbeltje in de koord vlak erachter. Neem de parelnaald met een weefdraad van ca 1 m

lang en zet vast na de knoop, leg hiervoor het uiteinde van de weefdraad langs 1 van de

lederkoorden en overweef ca. 1 cm met de andere kant van de weefdraad in een platte 8 (

zie verder)

- Klem nu je werk vast op het klembord met de knoop achter de klem.

- Ga nu verder met het parels weven volgens het schema, rijg maximum 3 rocailles op of 1

groter pareltje of 1 rocaille en 1 pareltje. Weef tot de gewenste lengte en zet de weefdraad

vast zoals bij de start.

- Maak een knoopje in het lederkoord laat wat afstand en maak een tweede knoopje zodat

een lus ontstaat om te sluiten.

Page 9: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

9

Armbandje weven tot 3 parels

Knip een spandraad op de gewenste lengte. Vouw in 2 en maak er een knoop of parel in vast. Klem vast op een klembord, laat een klein stukje van de gemaakte knoop zichtbaar. Kleef de uiteinden van de spandraden met een stukje plakband vast op het klembord.

tek.1

tek.2

Neem een rijgdraad en plak een uiteinde van ± 10 cm vast met plakband. Verder wordt de ruimte tussen de 2 spandraden de binnenkant genoemd. Weef een 4-tal Ꚙ: naald van buiten naar binnen onder de spandraad door over de andere spandraad (tek 1) Dan weer van buiten naar binnen onder de andere spandraad door. Herhaal de hele handeling nog 3x en eindig met de rijgdraad aan de binnenkant. Schuif de gemaakte lussen tot tegen de knoop en trek goed aan.

tek 1

tek 2

Neem 1 parel op de naald. Trek de draad door. Steek de naald onder de andere spandraad (als je rijgdraad van rechts komt onder de linkse)door (tek 1), terug door de parel en over de eerste spandraad(tek 2). Trek aan.

Herhaal maar nu met 2 parels op de naald, daarna 3. Blijf steeds Ꚙ maken.

Wanneer de rijgdraad bijna op is (± 10cm) laat je het eindje hangen en neem je een nieuwe draad. Begin een 4-tal rijen hoger opnieuw te rijgen. Begin aan de kant waar de rijgdraad schuin rond de spandraad ligt. Rijg door de parels ga over de spandraad en trek de draad door tot op enkele cm.

Ga onder de spandraad door en steek de naald tegen de spandraad terug naar boven.

Page 10: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

10

tek 1

tek 2

Maak de nieuwe rijgdraad vast door de naald kort tegen de spandraad door de rijgdraad te steken (tek 1) of als dat niet lukt door een knoopje te leggen (tek2).rijg opnieuw door dezelfde rij kralen. Trek goed aan. Ga zonder over de spandraad te gaan naar de volgende rij en herhaal.(tek 3) Na 4 rijen zal de draad niet meer loskomen en het eindje kan afgeknipt. Als het armbandje klaar is rijg je het uiteinde van de eerste rijgdraad op dezelfde manier maar in de andere richting in.

tek 3

Eindig het armbandje op dezelfde manier als je begonnen bent. Van 3 naar 2 en dan 1 parel en een 4-tal Ꚙ. Leg de begin- en einddraad vast zoals je een nieuwe draad begint maar ga eerst door 1 kant van de Ꚙ.

BREDE ARMBAND MET PARELS WEVEN

Bij deze techniek kan je brede armbanden maken met verschillende parels naast elkaar. Je kan een

bestaand patroon weven of je kan vrij verschillende patroontjes maken.

Page 11: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

11

Benodigdheden

Assortiment rocailles ( ev delica’s of andere kleine pareltjes).

Weefdraad: cylondraad, stikzijde extra strong of quiltgaren.

Kettingdraden: dezelfde als de weefdraden of iets steviger vb cordonetgaren of borduurgaren

Lintklem, slotje

Isomoschaaltje of kartonnen deksel ( de lengte van de armband = min 5 cm) of toestel voor

parelweven.

Parelnaald, parelschaaltjes of juwelenbord, schaar, plakband.

Werkwijze:

Span het gewenste aantal kettingdraden ( = het aantal parels + 1) op het isomo of kartonschaaltje

door de draden over het schaaltje te wikkelen of door inkervingen te maken in de randen van de

schaaltjes en hierover de draden heen en weer te spannen. Verstevig best de randen van de

schaaltjes met plakband tegen het doorscheuren.

Rijg een weefdraad van ca. 1 m door de parelnaald en weef 1 op 1 neer over de kettingdraden. Weef

zo een 3-tal mm zodat de stevig stukje ontstaat.

Begin dan met parels weven:

Start aan de linkse kant van het werk, rijg de parels op voor de eerste rij volgen je patroon op de

naald en laat de parels op de naald zitten. Schuif de naald onder de kettingdraden zo dat er telkens 1

parel tussen de kettingdraden past. Hou de parels op hun plaats met je vinger en trek de parelnaald

met de weefdraad door. Keer terug met de parelnaald en weefdraad door alle parels maar nu aan de

bovenkant van het werk zodat de parels vastzitten. Herhaal dit voor elke rij.

Voor een steviger en vlakker resultaat kan je nog eens terug weven door alle parels

Om te eindigen weef je weer een stukje op en neer zonder parels als in het begin.

Breng een weinig lijm of kleurloze nagellak aan op het geweven stukje en laat opdrogen. Nu kan je de

kettingdraden losknippen en knoopjes erin leggen om vast te zetten.

Page 12: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

12

Dit stukje weefwerk klem je vast tussen een lintklem, breng nog wat lijm of nagellak aan voor je de

klem sluit. Zet de slotjes aan.

Variatie 1: met parels op de zijkant.

Idem als hierboven maar rijg op de buitenste kettingdraden parels over de hele lengte van de

armband. Weef de parels zoals hierboven maar bij het keren ga je nu telkens door de parel die op de

kettingdraad zit.

Variatie 2: brede wikkelarmband met lederkoord en pareltjes.

Dit is een combinatie van de wikkelarmband met lederkoord en de brede armband. brede armbande

breng je kettingdraden ( gebruik hiervoor dezelfde draad als de weefdraad) aan tussen de

lederkoorden, gebruik 1 kettingdraad minder dan het gewenste aantal parels.

Start op dezelfde manier als bij de wikkelarmband maar zet dan kettingdraden tussen de

lederkoorden nadat je de knoop bevestigd hebt.

Zet de kettingdraden mee vast bij het vastzetten van de weefdraad.

Rijg het gewenste aantal parels op, je start hier best met 1 parel en zet er telkens 2 bij zodat het werk

vlak blijft liggen. De extra kettingdraden neem je eerst samen. Ook eindigen doe je op een punt.

Page 13: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

13

HOMEDECO WEVEN Cursus 3 x 3 uur

Een cursus vol leuke, eenvoudige weeftechnieken! Me-time!

Al gehoord van ‘fitsen’? Neen, een heus weefraam heb je er niet voor nodig, wij houden het een stuk

eenvoudiger. Met 4 latten, een hamer en wat nagels maken we zelf een kader waarop we weven.

Met stroken stof, lint of dikke wol weven we een placemat, handtas, toiletzak of badmat. Een

arbeidsintensieve techniek die echt de moeite loont!

Ook voor het ‘pot loom weven’ of pannenlap weven heb je een kadertje of een blokje isolatieplaat

nodig. De zachtgeweven vierkanten kan je verwerken tot een sjaal, poncho, toiletzak of dekentje.

Wie herinnert zich nog de geweven raffiamatjes uit haar kindertijd? Het weven op draden die over

een kartonnen bordje, een plastiek fles of isomokegeltje gespannen zijn, is een aloude weeftechniek

waarmee je leuke decoraties kan maken. Wij passen deze techniek toe om een geldbeugel of een

vaasje te weven.

Lesverdeling Homedeco weven 3 x 3 u

Les 1: Weefraam maken

Spandraden opspannen

Stofrepen knippen

Vierkant diagonaal weven

Les 2: Placemat opzetten langs weerskanten

Geldbeugel of kegel opzetten met borduurgaren of fijn haakkatoen

Les 3: Techniek pot loom weven aanleren

Projecten afwerken

Praktische info (Tekst Webwijzer)

- Cursus 3 x 3 u

- Activiteit met lesgever

- Te plannen vanaf januari 2017

- Werk met inschrijvingen!

- Zorg voor een ruim, goed verlicht lokaal met voldoende werkruimte per persoon.

- Zorg voor een vuilzak en poetsgerief.

Page 14: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

14

- Vraag aan de deelnemers om mee te brengen:

Pot loom weven:

Blokje muurisolatie (Tempex) 20/20 cm of houten kadertje 20/20 cm

Nageltjes zonder kop (ongeveer 2,5 – 3 cm) of etalagespelden

Kleine hamer

Dikke wol voor nld nr. 8 of 9, of nr. 5 voor dubbele draad

Haaknaald nr. 5 of een Tunische haaknaald

Schaar

Raamweven of fitsen:

Degelijke houten panne latten (dikte 1,5 cm) waar je nageltjes kan inkloppen zonder dat

het hout splijt!

2 latten van 35 cm lang en 2 latten van 43 cm lang.

4 hoekijzertjes met gepaste vijzen en schroevendraaier

Nagels zonder kop(kopnagels) (ongeveer 2,5 – 3 cm lang) (50-tal)

2 ronde stokjes, doorsnede 7 mm en 30 cm lang of 2 breinaalden

Stevige elastiekjes

Ongeveer 14 m stofrepen van 2,5 cm breed (spandraden) (hoeft niet in 1 stuk te zijn)

Verschillende repen stof van 1,5 m lang en 3 cm breed (gebruik best katoenen stof of

hooked spaghetti dat niet rekt)

Werkwijze

POT LOOM WEVEN

- Teken een vierkant van 15 / 15 cm op het blokje muurisolatie en steek om de cm een

etalagespeld in.

- Volg de stap-voor-stap foto’s. Elke lijn is voor de duidelijkheid in een andere kleur, maar in

werkelijkheid is dit telkens dezelfde kleur. Het is ook met dunner garen om goed de

bewegingen te zien.

- De vierkantjes kan je verwerken tot een sprei of dekentje, een handtas, een sjaal…

Page 18: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

18

RAAMWEVEN of FITSEN

Dit is een zeer oude techniek die gebruikt werd voor het manden vlechten.

We doen dit op een weefraam.

HOE EEN WEEFRAAM MAKEN

De grootte bepaal je natuurlijk zelf naargelang wat je wenst te maken.

Nemen we bv. een placemat.

Dat kan dus op de volgende manier :

Je hebt nodig

4 latten 2 x 50 cm en 2 x 34 cm

4 hoekbeugeltjes en 8 bijpassende schroefjes

± 46 nagels zonder kop en 3 cm lang

2 pinnen en hiervoor gebruiken we houten stokjes of nog makkelijker breinaalden nr 4 of 5 en ±40

cm lang

Page 19: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

19

Hoe ga je te werk

Je zet de hoekbeugeltjes vast op de korte balkjes.

De korte balkjes komen nu tussen de lange balkjes. Leg ze goed tegen mekaar en schroef ze vast.

Duid nu aan waar de nagels moeten komen.

Eerst bepaal je het midden van de lange balkjes bovenaan en trekt een lijn.

Nu ga je vanaf 3 cm (gemeten vanaf de buitenkant) een streepje zetten en daarna elke 2 cm om te

eindigen op 3 cm van de kant. Dat zijn 23 nagels.

Klop je nagels ongeveer 1 cm erin op de aangeduide plaatsen. Best is eigenlijk om de gaatjes voor te

boren.

Je weefraam is nu klaar. De pinnen of breinaalden plaatsen we pas als de scheringdraden erop

zitten.

Page 20: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

20

DE SCHERINGDRADEN

Je hebt ongeveer 17 meter repen stof nodig voor de spandraden. De repen zijn ± 2 cm breed.

Je zet die repen op de volgende manier aan mekaar:

Je neemt 2 repen stof en legt ze allebei met de goede kanten naar boven op mekaar.

Nu ze op mekaar liggen schuin je ze aan beide kanten een beetje af maar zeker niet meer dan 0,5 cm

Plooi de beide uiteinde nu 1,5 cm naar boven en geef een klein verticaal knipje van 0,5 cm door de

vouw onderaan.

Vouw terug open en leg beide repen nu met de ingeknipte kant naar mekaar toe. Schuif ze een

beetje over mekaar zodat de ingeknipte slipjes op mekaar liggen.

De strook die je eraan gaat zetten komt bovenaan te liggen. Steek nu het uiteinde van deze strook

langs achter door de beide gaatjes en trek door. Klaar!

SCHERINGDRADEN ZETTEN OP WEEFRAAM

Je begint met een lus te maken van 5 à 7 cm . hiervoor vouw je de strook stof dubbel en legt er een

knoop in. Trek goed strak aan. Het uiteinde mag je afknippen.

Haak nu de lus over de eerste nagel, ga naar beneden naar de 1ste nagel , ga van L naar R rond de

nagel.

Nu terug naar boven van L naar R rond de nagels en zo ga je verder tot het einde.

Je eindigt met een lus onderaan de laatste nagel. Zorg dat je draden strak gespannen zijn.

Nu enkel nog onze breinaald plaatsen. Dit helpt om de zijkant mooi recht te houden.

Voor deze placemat plaats je deze links tegen de eerste nagels en rechts tegen de laatste nagels.

Rechts

Averechts 2

1

2

1 1

2 2

1 1

2

Page 21: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

21

Zet vast met een grote elastiek van boven naar onder of anders met 4 kleine elastiekjes.

Je eerste en laatste scheringdraad

verwerk je samen met de breinaald.

WEVEN

DE TECHNIEK DIE WE TOEPASSEN OP ONS WEEFRAAM IS FITSEN

dit is een heel oude techniek die gebruikt werd om manden te maken.

We weven met stroken stof van ± 3 cm breed die we telkens aan mekaar zetten zoals boven

beschreven.

Om gemakkelijk te werken maak je de stroken best niet langer dan 1m 50.

Als je weefdraad tijdens het weven bijna op is zet je een nieuwe aan en dat doe je zoals beschreven

on het bovenstaand rubriekje SCHERINGDRADEN.

We beginnen aan de rechterkant met onze eerste strook stof en het midden daarvan slaan we aan

de zijkant om de breinaald en de eerste scheringdraad.

De twee uiteinden gebruiken we nu om te weven.

De draad die boven zit sla je over de draad die onder zit en onder de eerstvolgende scheringdraad

door. De draad die nu boven zit, rechts dus, wordt de nieuwe werkdraad. Ga over de draad die

onder zit, links dus en onder de eerstvolgende scheringdraad. Het is dus telkens kruisen rechts over

links en onder de eerstvolgende scheringdraad.

Na een aantal steken schuif je je steken best een beetje omhoog naar de nagels toe.

Als je een volledig rij gedaan hebt dan kan je met de schaar verder duwen.

Op het einde van de eerste rij gekomen moet je met de werkdraad , de rechtse dus, wel door de lus

van de laatste scheringdraad en om de breinaald. Met de andere draad ga je dus om de breinaald en

onder de scheringdraad door en nu kan je weer verder weven.

De werkdraad, waar je dus moet mee over kruisen en onder de eerstvolgende scheringdraad door, is

nu links.

Ps: door de lus van de laatste scheringdraad gaan, doen we slechts één keer.

Werk nu verder tot je 2/3 gedaan hebt en je stopt ergens in het midden.

Als je een rij af hebt druk dan met je schaar de steken goed aan.

Draai je kader nu om . Zorg dat de scheringdraad met de lus links zit.

Nu begin je net opnieuw zoals hierboven beschreven en vergeet niet op het einde van de eerste rij

door de lus van de laatste scheringdraad te gaan in plaats van eronder.

Page 22: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

22

Weef verder tot je bent waar je de vorige keer bent geëindigd.

Op het einde bij de laatste steken gebruik je best een haaknaald om de draden te weven want dan

kan je er met je vingers niet meer tussen.

Deze kader is groot genoeg voor een place-mat maar je kan er evengoed kleinere dingen mee maken

zoals bv : een toiletzak, of een mand ……

RONDWEVEN

GELDBEUGELTJE WEVEN

WEVEN OP EEN ROND KARTONNEN BORD

Wat heb je nodig

Een rond kartonnen bord met een golfjesrand Ø ± 22CM

Dmc garen:

- Voor de scheringdraden heb ik DMC PERLE 8 gebruikt

- Voor het weven zelf heb ik DMC PERLE 5 gebruikt.

Maasnaald .

Metalen klipsluiting voor geldbeugel of een rits .

Page 23: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

23

Hoe ga je te werk

Neem je bord en maak om de twee golfjes een V-vormige inkeping. Dat zijn er 26 op mijn bord.

Neem je DMC 8 en leg je draad in een inkeping A. Het uiteinde plak je vast op de achterkant van je

bord.

Span je draad nu recht naar beneden B. Om te weten of je in het midden zit tel je de inkepingen.

Het moeten er links en rechts evenveel zijn.

Ga nu verder zoals op de tekening. Onderaan van rechts naar links om de inkeping en bovenaan van

Links naar rechts om de inkeping. De draden kruisen mekaar telkens in het midden.

Trek ze niet te strak aan want anders komt je bord helemaal bol te staan.

Ga zo door tot helemaal op het einde. Het uiteinde kleef je ook weer vast op de achterkant.

Page 24: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

24

Omdat je een oneven aantal draden moet hebben, bind je twee draadjes samen. Doe dat bv. met

uiteinde van de je draad en degene die er naast ligt.

Nu kan je beginnen weven met in dit geval DMC 5 maar het kan in principe met alle katoen.

Ik heb het garen wel dubbel genomen.

Het is dus telkens over en onder de scheringdraden. Laat een eindje van je begindraad vrij.

Als je helemaal rond bent trek je je draad aan en met je naald druk je de steken goed naar het

midden toe. Die eerste 2 toeren moet je je draad wel wat strakker aantrekken.

De volgende toeren, doe je een paar steken en trek zachtjes aan….

Begin nu aan je tweede toer en als het goed is ga je nu onder de scheringdraad waar je de vorige toer

erover gegaan bent.

Je kan met meerdere kleuren werken.

Niet vergeten om telkens je steken goed naar het midden aan te drukken.

Als je lapje groot genoeg is dan knip je telkens 2 scheringdraden door en knoopt ze goed samen.

Stop je draden mooi in.

Maak nu een tweede lapje van dezelfde grootte en werk af.

Leg nu deze twee lapjes op mekaar.

Meet tot waar de sluiting komt.

De rest van de ronding haak of naai je aan mekaar.

Naai nu de sluiting eraan.

! Werk je met een rits, zet dan eerst de rits erin en achteraf haak je de rest rondom aan mekaar.

RONDE TAS WEVEN.

Benodigdheden

100 gr. katoen of breigaren voor naald nr 8 voor de spandraden, het begin van het weefwerk en het

handvat.

100 gr katoen of breigaren voor nld nr 5 om te weven en door de rietjes te rijgen.

Page 25: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

25

Werkwijze

Span de weefdraden op in het rond zodat ze in het midden kruisen.

Weef in het rond. Doordat je een even aantal draden hebt moet je bij elk einde van de cirkel 2

spandraden samen nemen.

Weef zo tot de ring volledig vol is. Haal het weefwerk van de ring en maak nog een tweede ronde op

dezelfde manier.

Haak rond elke ronde een rij met 2 vasten in elke lus.

Naai op de rits met dun haakkatoen aan beide kanten een rij kettingsteken zodanig dat elke steek op

dezelfde afstand ligt als de vasten die je rond de ronde gehaakt hebt.

Haak met het garen van de ronde op deze kettingsteken terug een rij vasten. Haak in het begin en op

het einde van de rits enkele lossen. Na een paar rijen haak je dit stukje vast tussen de 2 ronden.

Met 5 rietjes weef je voor de lengte van de omtrek van de cirkel waar geen rits komt plus de lengte

van de schouderband een strook op volgende manier:

- Maak in elk rietje een gaatje en trek daar een touwtje of een draad van het weefgaren door.

Page 26: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

26

- Leg de 5 rietjes langs elkaar en weef aan de kant waar geen draad hangt met een ander

garen op en neer over de rietjes.

- Schuif weefwerk telkens naar onder zodat het uiteindelijk over de draden komt die je door

de rietjes geregen hebt.

- Als de strook lang genoeg is trek je de rietjes eruit , maar laat de draden zitten. Maak begin

en einde aan elkaar vast en naai de draagriem tussen de beide ronden van de tas.

Maak eventueel nog een stoffen voering, kleef er een versteviging tegen en naai die aan de

binnenkant tegen de rits.

SPROOKJESBOMEN

Page 27: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

27

Benodigdheden:

1 isomo kegel van 14 cm, kleine wat dikbuikige flesjes , glad katoen voor de kettingdraden en allerlei

restjes garen in een mooi kleurengamma voor het inweven, inrijgnaald.

Werkwijze

Span met glad katoen een oneven aantal kettingdraden over de kegel of de flesjes, begin bv

bovenaan en eindig onderaan. Zet ze vast met kopspelden of plakband.

Begin met inweven aan de smalle kant van de kegel of de flesjes en weef in het rond. Weef altijd van

smal naar breed, bij de flesjes zal je dus zowel bovenaan als onderaan moeten beginnen en naar het

dikke deel toe weven. Weef de uiteinden van de draadjes kleur in kleur in.

Wil je onregelmatige stukken weven dan kan je heen en weer weven ipv in het rond maar let op dat

er geen gaatjes ontstaan; weef kleine stukjes en wissel af met rond weven.

Afwerking

Lijm parels, bollen of andere decoratieve elementen op de “ bomen” of werk af met

aluminiumdraden omwonden met draad.

Page 28: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

28

KUSSEN MET STROKEN DIY-fiche voor activiteit zonder lesgever

(Femma magazine oktober 2016)

Stroken stof kan je zodanig aan elkaar stikken dat ze als het ware in elkaar geweven zijn.

Zoek twee bij elkaar passende katoenen stofjes en maak de leukste kussens voor je tuinmeubilair, fris

er een oude zetel mee op of maak er een knus leeshoekje mee op de kinderkamer.

Kussen met stroken

Benodigdheden: - 3 x 0.5 m stof of restanten - Aangepaste stikzijde - Een rits van ± 30cm - Binnenkussen van 40 x 40 cm

Teken 16 stroken van 50 cm lengte,

en 13 cm breed. Zorg voor minstens 2 verschillende dessins (van ieder 8 stroken)

Knip alle stroken uit.

Stik alle stroken over de lengte op persvoetbreedte dicht. De goede kant van de stof zit aan de binnenkant.

Page 29: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

29

Strijk de naden plat open. Keer de stroken en strijk opnieuw zodat de naad in het midden zit.

Leg vervolgens tot 8 dezelfde stroken 1 onder, 1 boven … de vertikale strook.

Begin met de stroken te weven. Leg de 2 eerste stroken zoals op de foto te zien is.

Plooi vervolgens om beurten een strook over de vertikale en één niet.

Leg een vertikale strook zo dicht mogelijk tegen de vorige strook, over de stroken die zijn blijven liggen.

Weef zo verder tot alle stroken op zijn.

Page 30: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

30

Speld de stroken op elkaar vast. Liefst 2 spelden per strook. Trek de stroken goed vast aan.

Stik de stroken aan elkaar vast op een mm van de buitenzijde.

Knip twee stukken voor de achterkant: ± 1/3de en ± 2/3de van de hoogte en vergeet daarbij niet 2 cm naad aan ieder stuk bij te tellen. Strijk de naadwaarde om.

Stik aan iedere kant ± 10 cm dicht (afhankelijk van de lengte van de ritssluiting.

Stik de rits in het opengelaten stuk. Doe de rits een stukje open. Speld het voor- en het achterdeel van het kussen op elkaar. Stik de 2 delen aan elkaar juist naast de rand van de stroken. Knip de naden bij, knip de hoekjes schuin weg. Keer het kussen.

Page 31: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

31

Maak een stiksel op 2,5 cm van de buitenrand.

succes

Page 32: In de ban van weven - femma.be · 1 Femma vzw, De Praktische School vzw Urbain Britsierslaan 5 1030 Brussel 02 246 51 11 – femma@femma.be Aanbod 2017 GF In de ban van weven Aanbod

32

SCHOTSE RUIT WEVEN DIY met online stap-voor-stapfiche en filmpje

Een gebreide ondergrond in ribbelsteek is de basis om een Schotse ruit te weven. Het basispatroon

(tartanmotief) leent zich perfect voor een kussen of tafelloper, maar is ook gemakkelijk te verwerken

tot handtas, clutche, toiletzak, halswarmer …

Opgelet! Deze weeftechniek werkt verslavend!

Benodigdheden en werkwijze vind je vanaf januari 2017 via onze website www.femma.be