In Bernhoven, juni 2012

36
in Patiëntenmagazine - juni 2012 - 3e jaargang - nummer 2 4 De speurneuzen van de geriatrie 6 Bacteriën in een flesje goed voor de gezondheid? 8 Schaamte mag geen belemmering voor goede behandeling zijn 12 Nieuwe voorzitter Cliëntenraad kijkt door de ogen van de patiënt Opname-informatie voor patiënten vanaf pagina 22 MEENEMEN MAG! Bernhoven loopt warm voor de nieuwbouw

description

‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuis Bernhoven. In Bernhoven verschijnt vier maal per jaar in een oplage van 3000 exemplaren.

Transcript of In Bernhoven, juni 2012

Page 1: In Bernhoven, juni 2012

inP a t i ë n t e n m a g a z i n e - j u n i 2 0 1 2 - 3 e j a a r g a n g - n u m m e r 2

4 De speurneuzen van de geriatrie

6 Bacteriën in een flesje goed voor de gezondheid?

8 Schaamte mag geen belemmering voor goede behandeling zijn

12 Nieuwe voorzitter Cliëntenraad kijkt door de ogen van de patiënt

Opname-informatie

voor patiënten vanaf

pagina 22

MEENEMEN MAG!

Bernhoven loopt warm voor de nieuwbouw

Page 2: In Bernhoven, juni 2012

UdenPrior van Milstraat 129 - 5402 GR0413 - 26 66 55

Heesch't Dorp 22a - 5384 MA 0412 - 47 49 95

EindhovenCassandraplein 2 - 5631 BA040 - 244 81 72

OssSterrebos 25 - 5344 AL 0412 - 63 83 61 Lid van N.V.H.O.

www.haarmodevandewater.nl

Behandeling op afspraak

Haarwerken

Kapsalon

Haarmode van de Water is een ervaren dames-, heren- en kinderkapsalon. We bestaan inmiddels ruim 40 jaar en werken altijd met veel plezier in de dienstverlening om onze klanten tevreden te stellen en te houden.

Het erkende adres door N.V.H.O.voor pruiken en haarwerken.

Dichterbij ondersteunt mensen met eenverstandelijke beperking, hun ouders en verwanten. Wij ondersteunen de cliënten bij het kennismaken met en het deelnemen aan het openbare leven. Zodat zij wonen, werken en hun vrije tijd besteden binnen de samenleving.Waarbij we zoveel als mogelijk aansluiten bij hun vragen.

Ondersteuning op maatDe medewerkers van Dichterbij dragen met hun werk bij aan de totale kwaliteit vanbestaan van mensen met een verstandelijkebeperking. Ze bieden ondersteuning bij wonen,werken en welzijn, maar alleen daar waarnodig. Met oog voor persoonlijke wensen enambities van mensen.

Inspirerende ontmoetingenDichterbij ondersteunt de omgeving om hetcontact aan te gaan, vanuit de opvatting datmensen met een verstandelijke beperking van betekenis zijn voor anderen. Door elkaarop te zoeken, zullen mensen de drempelsoverwinnen. Zo kan een aarzelende kennis-making leiden tot inspirerende ontmoetingen.

www.dichterbij.nl

Ontmoet Dichterbij!

Bel voor meer informatie met:Dichterbij Oss e.o.Marga Nolte, cliëntserviceT: 06 14471385E: [email protected]

Dichterbij Uden Veghel e.o.Hans Schraven, cliëntserviceT: 06 14581386E: [email protected]

Page 3: In Bernhoven, juni 2012

Colofon‘In Bernhoven’ is een uitgave voor patiënten en bezoekers van ziekenhuisBernhoven.

In Bernhoven verschijnt vier maal perjaar in een oplage van 4000 exemplaren.

PostadresAfdeling communicatiePostbus 10, 5340 BE OssTelefoon: 0412 - 621632E-mail: [email protected]

Websitewww.bernhoven.nl

Redactie Karel Bruinsma tenzij anders vermeld

EindredactieStella van Emmerik • Karel Bruinsma

Fotografie Gé Smits • Brigitte HabrakenPatricia Coret • Wim Roefs & afdelingcommunicatie en patiëntenvoorlichting

Vrienden van BernhovenAfdeling communicatieE-mail: [email protected]: 0412 - 621750Website: www.vriendenvanbernhoven.nl Rekeningnummer: 674813138 t.n.v. ziekenhuis Bernhoven

UitgeverijBC Uitgevers B.V.Postbus 416, 8600 AK Sneektelefoon 0515 - 429429E-mail: [email protected]

Bladmanager/advertentiesBarbara Verschoor

VormgevingHannique de Jong

DrukTelenga Media, Franeker

De volgende ‘In Bernhoven’ verschijnt op 21 september 2012.

Artikelnummer 631405

Voorwoord

Beste lezer,

Welkom in Bernhoven. In dit nummer van ons patiëntenmagazine maakt ukennis met een aantal nieuwe gezichten. In plaats van de gebruikelijke columnvanuit de Cliëntenraad stelt in deze editie de nieuwe voorzitter van de Cliënten-raad, de heer Rimmert Wolters zich aan u voor. Voor u een interessantekennismaking. De Cliëntenraad is immers een belangrijke spreekbuis voor uals onze patiënt en bezoeker. Wij hebben dan ook zeer regelmatig overleg metde Cliëntenraad. Relatief nieuw zijn ook de twee geriatrisch verpleegkundigen Inja Haerkens enTon Vromans. Ik zeg relatief nieuw, want ze kwamen al op consultbasis vanuitde GGZ in ons ziekenhuis. Sinds dit jaar zijn ze echter in vaste dienst van ziekenhuis Bernhoven. De geriatrische zorg is een van de speerpunten vanons zorgbeleid voor de toekomst. U leest ook meer over nieuwe behandel-technieken op het gebied van chirurgie. René Strobel is expert op het gebiedvan proctologische chirurgie en bekkenbodemproblematiek. Namens de dienst geestelijke verzorging wordt de column deze keer verzorgddoor Leonie van der Kruijs. Op de speciale nieuwbouwpagina wordt u bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen op weg naar de nieuwbouw inUden.

Namens alle medewerkers die zich in Bernhoven voor u inzetten, wens ik ueen goed verblijf toe in Bernhoven. Uw opmerkingen en goede ideeën zijn zeer welkom, zodat we in samenspraak met u de meest mensgerichte zorgkunnen blijven bieden. Veel leesplezier.

Johan van der HeideVoorzitter Raad van Bestuur 1

Page 4: In Bernhoven, juni 2012

2

Page 5: In Bernhoven, juni 2012

Ziekenhuis Bernhoven hoort volgens de consumentenbond bij de koplopers als het gaat om de zorg en behandeling van stressincontinentie. Stressincontinentie ontstaat wanneer de afsluiting van de blaas nietmeer goed werkt. Als de bekkenbodemspieren opgerekt of verzwakt zijn en de druk in de blaas loopt tehoog op, dan is de sluitspier niet meer sterk genoeg om de urine op te houden. Vorig jaar juni besteeddeziekenhuis Bernhoven veel aandacht aan ongewild urineverlies, onder meer met de voorstelling ‘Het verliesvan Viviane’ in theater Markant in Uden en een uitgebreid artikel in het patiëntenmagazine In Bernhoven,editie nr. 2 juli 2011. Dit artikel kunt u teruglezen op www.bernhoven.nl/In-Bernhoven,-juli-2011. In dit magazine een leest vervolg op het thema in het interview met chirurg René Strobel over proctologische chirurgie. Op www.bernhoven.nl vindt u ook meer informatie over het bekkenbodemspreekuur en de behandeling van stressincontinentie.

RIMMERT WOLTERS,DE NIEUWE VOORZITTER VAN DE CLIËNTENRAADSTELT ZICH VOOR

DE EERSTE DEEL-NEMERS AAN STARTTO RUN VOOR DIABETES KIJKENTERUG OP HUN SPORTIEVE PRESTATIE OP PAGINA 15.

MAAK KENNIS MET DE ‘SPEURNEUZEN’ VAN DE KLINISCH GERIATER

GEZONDE BACTERIËN UIT EENFLESJE, KAN DAT? MDL-ARTSWINK DE BOER OVER GOEDE ENKWADE BACTERIËNU leest het op pagina 6

OP PAGINA 8:CHIRURG RENÉ STROBEL IS DE SCHAAMTE VOORBIJ, NU DE PATIËNT NOG

In dit nummer

Bernhoven bij koplopers zorg stressincontinentie

onder meer:

3

PAGINA 12

PAGINA 15

PAGINA 6

PAGINA 8

PAGINA 4

Page 6: In Bernhoven, juni 2012

4

Ton Vromans en Inja Haerkens waren jarenlang werkzaam bij de GGZ aanvankelijk als psychiatrischverpleegkundigen, de laatste jaren ook als geriatrisch verpleegkundigen. Sinds 1 januari van dit jaar isziekenhuis Bernhoven hun nieuwe werkgever. Toch is het ziekenhuis voor hen niet nieuw meer. Vóór destart van de polikliniek geriatrie kwamen zij al zeer regelmatig op consultbasis naar het ziekenhuis. Dat ze er nu een vaste werkplek hebben, is het logische gevolg van de nieuwe polikliniek geriatrie dieBernhoven vorig jaar september opstartte. Ze zijn blij met een vaste plek in het ziekenhuis omdat hethun de mogelijkheid geeft nóg meer te betekenen voor de kwetsbare oudere.

Ton en Inja kwamen al in Bernhoven op afroep van de specialist. Nu ze in vaste dienst zijn kunnen ze ook meewerken aan beleid rond de zorg voor deze patiënten.“We maken deel uit van het expertiseteam kwetsbare ouderen. We kunnen onze adviezen nu ook echt omzettenin beleid.” Door een toename van het aantal kwetsbare ouderen is beleid hierin ook steeds meer van belang.

Zij noemen zichzelf de speurneuzen van de geriatrie. “Wespreken met de patiënt, de familie en de huisarts, lezen hetmedisch dossier door, brengen het medicijngebruik inkaart. Wij hebben zicht op de hele situatie van de patiënt.Zeker bij de oudere patiënt is dat belangrijk, omdat ouderemensen vaak meer dan één aandoening hebben. Een specialist kijkt in de regel naar die ene aandoening die bij

dat specialisme hoort, waardoor andere problemen niet altijd worden onderkend.”

De klinisch geriater gebruikt de gegevens die Ton en Injaverzamelen voor het medisch beleid. De geriatrisch verpleegkundigen adviseren ook de andere specialisten enverpleegkundigen op alle klinische afdelingen, behalve dekraamafdeling. “Je moet dan denken aan vragen bij omgangmet gedrag dat voortkomt uit verwardheid, dementie, depressiviteit, vaak gekoppeld aan persoonlijkheids-problematiek. Maar ook worden aan ons adviezen gevraagdbij ontslag. Want waar het om gaat is de behoefte van depatiënt. Wij communiceren heel veel. Wij hebben ook detijd om te praten met de mensen. Door in gesprek te gaan,proberen we in kaart te brengen waarom zich iemand bijvoorbeeld afhankelijk opstelt, iemand nog niet naar huiswil. Wat zit er achter de signalen die patiënt uitzendt?”

Uit de witte jas en uit de pyjamaInja en Ton zien de patiënt niet als een zieke die afhankelijkis van anderen. “Vanuit de GGZ zijn we gewend om veelmeer een beroep te doen op eigen inzet en handelen. Deautonomie van patiënt moet zo veel mogelijk in stand worden gehouden. We houden er ook niet van om een wittejas te dragen. Dit schept afstand en benadrukt juist de patiënt als afhankelijke en zieke partij. Uit de witte jas en depatiënt uit de pyjama legt de nadruk op gezondheid eneigen verantwoordelijkheid.”

“Ouderen zijn leuk. Werken met ouderen is gewoon mijnding,” zegt Inja over haar vak. Voor beiden geldt dat het intensieve contact met patiënt en familie, maar ook met deandere disciplines, hun vak zo mooi maakt. “Per 1 oktoberstart in ziekenhuis Bernhoven, naast Dagmar Oude Lansink, een tweede klinisch geriater. Dan gaan de geriatrisch verpleegkundigen ook van start met specialespreekuren op de delierpoli, valpoli et cetera. “De geriatrieis erg in ontwikkeling in Bernhoven, dat wij daar aan meekunnen doen is hartstikke mooi.”

Geriatrisch verpleegkundigen Inja Haerkens en Ton Vromans

De ‘speurneuzen’ van de geriatrie

Ton Vromans en Inja Haerkens: de geriatrie zit in de lift

Page 7: In Bernhoven, juni 2012

5

Ziekenhuis Bernhoven was niet helemaal onbekend voor Tim Weernink. Direct na zijn co-schappenwerkte hij drie maanden als poortarts op de Spoedeisende Hulp van de locatie Veghel. Sinds 1 april ishij de nieuwe orthopedisch chirurg en treedt hij in de voetsporen van orthopedisch chirurg Jeroen vander List.

Tim studeerde geneeskunde aan de Radbouduniversiteit inNijmegen, waar hij ook zijn specialisatie tot orthopedischchirurg voltooide. Hij werd 34 jaar geleden in Oldenzaal geboren, maar woont sinds zijn studie in 1996 in Nijmegen. De keuze voor ziekenhuis Bernhoven viel hemniet zo heel moeilijk. “Ik vind de schaalgrootte van Bern-hoven prettig. Het betekent dat er korte lijnen zijn, waar-door je gemakkelijk met collega’s en verpleegkundigen incontact komt. Bovendien spreekt de sfeer van gemoedelijk-heid en gezelligheid mij aan. Het bourgondische karaktervan de Brabander past goed bij mijn eigen aard.”

Je kunt veel voor mensen betekenenZijn keuze voor orthopedie als specialisatie sprak Tim alsknutselaar wel aan. “Want met twee linkerhanden red je hetniet in dit vak! Orthopedie heeft veel te bieden. Je werkt metje handen en ziet relatief snel resultaat. Mensen komen bij wijze van spreken in een rolstoel bij ons binnen en verlaten lopend het ziekenhuis. Je kunt veel voor mensen betekenen; dat gecombineerd met de techniek vind ik uitdagend.”

Tim Weernink oefent de orthopedie in de volle breedte vanhet vak uit. Daarnaast gaat hij zich toeleggen op de revisievan heupprotheses. Dus het opnieuw vervangen van heup-protheses die reeds in het verleden zijn geplaatst. “Devraag naar deze operaties groeit, omdat heupprothesessoms na vijftien tot twintig jaar vervangen moeten worden.Er komt een enorme groep patiënten aan die reeds langeretijd een heupprothese hebben, en wellicht een dergelijkeoperatie moeten ondergaan. Daarnaast worden prothesestegenwoordig ook eerder bij jongere mensen geplaatst. En die groep groeit, mede door de vergrijzing.”

Het zal niemand verbazen dat Weernink in zijn vrije tijd ook graag knutselt. Zo heeft hij zijn eigen huis helemaalzelf verbouwd. Daarnaast springt hij regelmatig op de racefiets om een sprintje te trekken. Tim Weernink werktvoornamelijk op de locatie Oss. “Maar ik zie uit naar deverhuizing naar Uden. Dat zal de kwaliteit van onze zorg alleen nog maar meer ten goede komen.”

Op www.bernhoven.nl/wie-is-uw-dokter kunt u met nog meer specialisten uit ziekenhuis Bernhoven kennis maken.

Tim Weernink, nieuwe orthopeed‘Met twee linkerhanden red je het niet in dit vak’

‘Je kunt veel voor mensen betekenen’

Page 8: In Bernhoven, juni 2012

“We weten dat er goede en kwade bacteriën zijn die zich ophouden in onze darmen.De darmflora communiceert voortdurend met ons immuunsysteem. Ons immuun-systeem reageert op die communicatie. Zo kunnen bacteriën het immuunsysteem stimuleren of juist afremmen. Als het immuunsysteem te veel wordt afgeremd,kunnen infecties en kanker ontstaan; als het systeem te veel wordt gestimuleerd, ontstaan ziekmakende ontstekingsreacties zoals allergieën of de ziekte van Crohn. Bepaalde bacteriën zijn goed voor onze gezondheid; ze houden het immuun-systeem in evenwicht, terwijl andere bacteriën het immuunsysteem juist uit balansbrengen met ziekte tot gevolg. Óf we ziek worden, dat verschilt per mens, want iedereen heeft een unieke darmflora. Dat maakt het onderzoek naar de werkingvan die darmflora en de invloed van probiotica op onze darmflora ook zo lastig: we staan aan het begin van een interessante ontdekkingsreis.”

Aan het woord is MDL-arts Wink de Boer. Hij promoveerdeop het onderzoek naar de maagzweerbacterie Helicobacterpylori en is sindsdien gefascineerd door deze kleine beestjes. “We hebben in onze dikke darm vele miljardenmeer bacteriën dan dat we lichaamscellen hebben. Ons immuunsysteem reageert op die bacteriën. Het wordt geprikkeld om in actie te komen tegen infecties, waardooronze afweer versterkt wordt. Vroeger waren de omstandig-heden veel minder hygiënisch dan nu en dus kreeg ons immuunsysteem in onze jeugd veel prikkels, waardoor hetsysteem zich sterkte tegen infecties. In de huidige, soms teschone, omstandigheden in onze welvaartmaatschappijontbreken parasieten en worminfecties. Hierdoor wordt hetimmuunsysteem minder goed ingeregeld, waardoor er eengrotere kans bestaat op verstoringen, met welvaartsziektenals astma, allergieën en eczeem als gevolg.”

Dat is ook de reden waarom er probioticadrankjes zijn ontwikkeld als Yakult en Actimel. Dit soort drankjes, waaraan specifieke levende bacteriën zijn toegevoegd,zouden een positieve invloed hebben op onze darmflora

en zodoende onze afweer versterken. Wink de Boer: “Hetgros van die bacteriën wordt al in de maag door het maag-zuur gedood en slechts een fractie bereikt de dikke darm.De drankjes doen de mens geen kwaad, maar of ze bijiedereen een gunstig effect hebben is dus maar zeer devraag. Sommige van mijn patiënten hebben er baat bij, anderen merken geen verschil. Anders is dat met het op recept verkrijgbare probioticum VSL#3.”

OnderzoekWink de Boer was hoofdonderzoeker van een landelijk onderzoek naar het effect van het probioticum VSL#3 bijpatiënten met een prikkelbare darm. Dit onderzoek is eindmei op het wereldcongres van maag-, darm- en leverartsenin San Diego (USA) gepresenteerd. VSL#3 bevat per sachet 450 miljard gevriesdroogde ‘goede’ bacteriën vanacht verschillende stammen; qua bacterieaantallen is datvergelijkbaar met een hele liter Yakult! Honderd patiëntenkregen gedurende vijf weken het probioticum. “Het warenallemaal patiënten met veel darmklachten. Bij een spastische darm is er een stoornis in de regulatie van dedarm; veel van deze patiënten hebben een zeer milde ontsteking in de darmwand en pijn en een opgeblazen gevoel. Poepen lukt niet of nauwelijks of juist te veel. Eenspastische darm is een naar probleem. Maar liefst vijftigprocent van de deelnemers aan het onderzoek gaf na dievijf weken aan minder pijnklachten te hebben en zich nietmeer zo opgeblazen en moe te voelen. De winderigheidnam ook af, kortom, de levenskwaliteit verbeterde aanzienlijk.” Het onderzoeksresultaat is veelbelovend,maar nog maar een kleine, zeker niet onbelangrijke stap opde lange weg die er volgens Wink de Boer nog te gaan is:“Ik geloof in de werking van probiotica en gezonde darm-flora, maar het is nog maar het begin van een ontdekkings-6

Bacteriën in een flesje goed voor onze gezondheid?

‘Goede en kwade bacteriën bestaan, maar we staan het begin van de ontdekkingsreis’

Page 9: In Bernhoven, juni 2012

7

reis. Door iets te veranderen in de darmflora kunnen we indirect het immuunsysteem een bepaalde kant opduwenen als we leren hoe dat moet, kunnen we hiermee in detoekomst mogelijk een gunstig effect bereiken bij allerleiziekten; immers het immuunsysteem staat centraal bij hetbehoud van gezondheid.”

Zorg goed voor je lichaamBelangrijke basis van gezond leven is goed voor je lichaamzorgen. “Wie gezond is, heeft sowieso geen reden om probiotica te gebruiken. Gezond blijven, dat begint in de allereerste plaats met niet roken,” zegt De Boer. “Daar-naast voldoende bewegen, niet te vet eten en zeker niet teveel calorieën gebruiken. In ons westers voedingspatroonis de energetische waarde te hoog, met andere woorden erzitten teveel calorieën in ons voedsel. Er zijn vele soortendiëten en het ene is niet slechter dan het andere, maar erzijn wel accentverschillen. Ik denk dat in de toekomst de dieetadviezen steeds specifieker op het individu zullen worden aangepast. Daarin is de darmflora wel een belang-rijk aanknopingspunt voor verder onderzoek. Dat de100 triljoen bacteriën in onze darm enorm belangrijk zijn,is nu wel duidelijk. We weten inmiddels dat een gezonde en

evenwichtige darmflora essentieel is voor onze gezond-heid.”

Het antikanker dieetAlgemene dieetadviezen kunnen niet gegeven worden.Dat zegt ook de Franse onderzoeker-oncoloog DavidKhayat. Volgens hem is preventie nog het beste middeltegen kanker. Niet roken en gezond eten. Maar net alsWink de Boer is Khayat voorzichtig. Hij zegt in zijn boek ‘Het anti-kanker-dieet’ dat een voedingsmiddel mogelijk een positief of negatief effect heeft. In zijnalgemeenheid geeft Khayat wel een top tien van goede en slechte voedingsmiddelen en gewoonten. Zo is granaatappelsap de onbetwiste nummer 1, ook geel-wortel (kurkuma), groene thee, tomaten, knoflook enuien horen zo veel mogelijk op het menu. Hij adviseert echter te matigen als het gaat om zalm, zwaardvis,tonijn, melk, kazen en yoghurt. Kijk ook uit met meervoudig onverzadigde vetzuren. Barbecueën moet,hoewel de zomer in aantocht is, eerder uitzondering dan regel zijn.

Op 5 juni is de Stichting Vrienden van Bernhoven officiëel van start gegaan. In het bijzijn van voorzitter Hans van Luit (opde foto uiterst links) en penningmeester Sjang van Hout (midden) ondertekende Johan van der Heide (rechts), bestuurs-voorzitter van ziekenhuis Bernhoven de oprichtingsakte. Dhr. van der Heide is eveneens bestuurslid van de Vrienden vanBernhoven. De andere leden van het bestuur van de Vrienden van Bernhoven zijn Marcel Schenkels, Pauline Poiesz enStella van Emmerik. De stichting stelt zich ten doel drie grote projecten te realiseren in het nieuwe ziekenhuis: de inrichtingvan de centrale hal, de lounges op de verpleegafdelingen en een kinderspeeltuin. Het gaat om extra voorzieningen die buiten de reguliere zorg vallen, maar die het verblijf van patiënten en bezoekers in ziekenhuis Bernhoven veraangenamen.Wie meer wil weten over de activiteiten van de Vrienden van Bernhoven, neemt een kijkje op www.vriendenvanbernhoven.nl

Vrienden van Bernhoven nu een officiële stichting

Page 10: In Bernhoven, juni 2012

8

Als het over ‘poepproblemen’ gaat, zijn mensen over het algemeen vrij terughoudend. Je praat niet zo gemakkelijk over aambeien of incontinentie voor ontlasting. Urologische en gynaecologische problematiek is iets beter bespreekbaar, “maar darmproblemen, dus het poepen, nee, dat is toch eenstiefkindje,” aldus chirurg René Strobel. Strobel hoopt die gêne te doorbreken want “schaamte maggeen belemmering voor goede behandeling zijn.”

Nieuwe technieken proctologische chirurgie

‘Schaamte mag geen belemmering voor goede behandeling zijn’

René Strobel is gespecialiseerd in proctologische en bekkenbodemproblematiek, problemen dus aan anus,anaal kanaal en endeldarm. “Gaandeweg mijn loopbaanwerd ik steeds weer geconfronteerd met problemen aan de endeldarm en/of verzakkingen waarvoor geen goede behandelingen waren. Dat had ook met het onderwerp temaken”, weet Strobel, “we praten niet zo gemakkelijk overpoepproblemen. Veel patiënten schamen zich hiervoor. Nuis er in de afgelopen jaren wel een inhaalslag gemaakt in degynaecologie en de urologie. Ons land telt nu 78 bekken-bodemcentra, waarvan slechts acht een structuur hebbenzoals wij die in Bernhoven realiseren. De overige centrarichten zich vooral op urologische en gynaecologische problematiek, dus problemen bij het plassen en verzakkingen.

Nare problemenIn ziekenhuis Bernhoven besteedt René Strobel ook aandacht aan die lastige problemen aan de endeldarm.Strobel kan zich heel goed voorstellen dat het een vervelend onderwerp is voor de patiënt. “Ik hoop echt datpatiënten hun schaamte overwinnen. Voor ons als artsenen verpleegkundigen is die schaamte in ieder geval nietnodig. Dit vervelende probleem is vaak goed te verhelpen.”Over welke problemen gaat het dan? René Strobel: “Incontinentie voor de ontlasting is dus een vervelend probleem, maar ook aambeien zijn een nare aandoening.Circa dertig procent van onze bevolking heeft wel eens lastvan aambeien. In onze eigen regio gaat het dan om ongeveer 100.000 patiënten. Toch zie ik per week maar gemiddeld vijf nieuwe patiënten met dit probleem, terwijl ik weet dat het er meer zijn. Met een relatief eenvoudigechirurgische ingreep is het probleem te verhelpen en kunnen deze mensen weer een gewoon leven leiden. Belangrijk vind ik de oorzaak van de aambeien uit te zoeken, bij veel behandelaars is dit niet het geval en blijvende aambeiklachten terugkomen.”

Een operatie aan de aambeien was altijd een tamelijk pijnlijke ervaring voor patiënten. Dat is de laatste jaren zeerverbeterd. “Wat dat betreft is er een ontwikkeling geweest

in chirurgische technieken,” legt René Strobel uit. “Daar-door kan deze ingreep tegenwoordig zo goed als pijnloosverlopen. Bovendien zijn de risico’s op complicaties als beschadiging aan de kringspier enorm verminderd.” Overigens is chirurgisch ingrijpen bij aambeien lang niet altijd nodig. “Tijdens de anamnese kijk ik eerst naar de oorzaken van het probleem. Hoe is het gesteld met hetvoedingspatroon? Veel problemen kunnen al voorkomenworden met gezond eten, dus met bruin brood, versegroenten en fruit, met een vezelrijke voeding kan veel ellende voorkomen worden.”

Nog zo’n vervelend probleem zijn fissuren of kloofjes rondde anus. “Pijnlijk, vooral omdat een mens nu eenmaal tochmoet poepen, waardoor de kloofjes niet de kans krijgen tehelen. De behandeling is gericht op het tijdelijk ontspannenvan de kringspier door botoxinjecties. Die behandelingduurt drie maanden en je wordt er niet incontinent van.” Fistels ontstaan door een ontstekingsproces naast de anus.De slijmkliertjes raken verstopt, waardoor er ontstekingen

Page 11: In Bernhoven, juni 2012

9

en dus abcessen ontstaan. “Fistels herstellen we door zeopen te leggen en een drain aan te brengen waarmee hetvocht wordt afgevoerd en de fistel als het ware uit het lichaam groeit. Een veelbelovende nieuwe ontwikkeling isde introductie van speciale pluggen en zelfs lijm. Maar diekunnen niet bij iedereen of altijd worden toegepast.”

Posterial Tibial Nerve StimulationBijzonder gênant voor patiënten is incontinentie voor ontlasting. “De zenuwvoorziening rond de kringspier is verstoord,” legt Strobel uit. “Ziekenhuis Bernhoven is hettweede ziekenhuis in Nederland dat werkt met Posterial Tibial Nerve Stimulation (PTNS) We prikkelen een zenuw

in het been waardoor de zenuwbanen in het bekken gestimuleerd worden. Het centrum in de hersenen datzorgt dat je gewaarschuwd wordt wanneer er aandrangvoor ontlasting is, wordt als het ware wakker geschud. De behandeling duurt circa drie maanden.”

“Ik doe dit alles niet alleen”, laat Strobel weten. “Bij de benadering van proctologische problematiek werken we in Bernhoven nauw samen met andere collega’s zoals de uroloog, gynaecoloog, MDL-arts en de bekkenfysio-therapeut. Zijn belangrijkste boodschap aan zowel verwijzers

als patiënten is: “laat schaamte – en mogelijke angst –geen belemmering zijn voor een goede behandeling.”

‘Samen in Zorg’ is een vereniging die bestaat uit vijftienzorgpartners in de regio Oss- Uden-Veghel. Zij stellen zich ten doel de onderlinge samenhang van zorg tussenverschillende zorgaanbieders te verbeteren. Betere afstemming leidt tot effectievere en efficiëntere inzet vanmiddelen en capaciteit in de zorg, en daarmee ook tot eenbetere zorg voor de patiënten. Naast het verbeteren van de samenhang van de zorg voor patiënten, wil het samen-werkingsverband een aanjager zijn van innovatie in de zorg en een voorbeeld voor andere regionale netwerken in Nederland. In Samen in Zorg werkt ziekenhuis Bernhovensamen met Amaliazorg, BerneZorg, BrabantZorg, Breeder-

zorg, Dichterbij, GGZ Oost Brabant, Interzorg, Jozefoord,Retraitehuis, Thuiszorg Pantein, Vereniging Synchroon, Vivent, Zorggroep Dorus en Zorghotel Veghel.

Op de website www.sameninzorg.nu vindt u alle informatieover dit samenwerkingsverband.

Samen in Zorg voor u

Page 12: In Bernhoven, juni 2012

Patiënten die voor een dialysebehandeling naar het dialysecentrum Bernhoven komen, verblijven drie dagenper week in het ziekenhuis. Ze worden dan minimaal vieruur behandeld, maar zijn zeker zes uur van huis weg.Daarom bieden de medewerkers van het dialysecentrumhun gasten af en toe graag een verzetje aan om de dag tebreken. Zo wordt er bijvoorbeeld regelmatig gekiend. Hetdialysecentrum stelt een donatie van kleine, maar leukekiencadeautjes erg op prijs. Hebt u toevallig wat spulletjesover die u niet kunt weggooien, maar die u zelf niet meergebruikt? Denk dan eens aan het dialysecentrum. Het kienen wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van vrijwilligers van de Unie voor Vrijwilligers. Het dialyse-centrum dankt deze vrijwilligers voor hun inzet en u vooreen leuk kienprijsje. U kunt deze afgeven op het dialyse-centrum, locatie Veghel, route 41. De afdeling is geopend

van maandag tot en met zaterdag van 7.30 tot 19.30 uur.Meer weten? Bel naar 0413-381815 of stuur een mail [email protected]

Kiencadeautjes welkom bij DialysecentrumBernhoven

10

Page 13: In Bernhoven, juni 2012

11

Mevrouw is net zestig geworden en verblijft in het zieken-huis. Toen ik haar de eerste keer sprak, zat ze in zak en as.Er was al zoveel gebeurd in haar leven, vooral de laatstejaren en nu werd hier ook nog een ziekenhuisopname aantoegevoegd. Bovendien lag ze op een eenpersoonskamer, wat ze altijdverschrikkelijk vindt. Ze kan niet tegen de stilte. Daar wordtze helemaal akelig van, ze ziet de muren op zich afkomenen ze krijgt het spaans benauwd.

Gaandeweg het gesprek hebben we de verpleegkundige gebeld en haar gevraagd of verhuizen tot de mogelijkhedenbehoorde. Dat kon. ‘Zodra er een bed op een van de zalenvrij komt, zult u overgeplaatst worden’, aldus de verpleeg-kundige. Los hiervan spraken we af dat zij in de tussentijdde beschikking zou krijgen over een rolstoel, zodat ze minder aan haar kamer gebonden zou zijn.

Bij mijn tweede bezoek trof ik mevrouw – inderdaad – aanop een meerpersoonskamer. Ze gaf aan dankbaar te zijn

voor de geleverde zorg op maat, raakte bijna niet uitgepraatover de verhuizing. Want de aanwezigheid van mede-patiënten had haar goed gedaan. ‘Niet dat we voortdurendmet elkaar in gesprek zijn hoor’, lachte ze, ‘maar het zienvan deze andere mensen doet mij beseffen, dat ik niet deenige ben die het moeilijk heeft. En dat helpt me’.

Terwijl ik zo naar haar luisterde, kwamen er allerlei gedachten in me op. Wat fijn dat mijn collega, de verpleeg-kundige, de acute nood van mevrouw had herkend en ernaar had gehandeld. Op momenten als deze ben ik trotsop ons ziekenhuis.

En wat kan een relatief klein gebaar – in dit geval de overplaatsing naar een andere ruimte – een groot gevolghebben! Het zijn de kleine dingen….

Leonie van der Kruijs,geestelijk verzorger

Zorg op maat

Page 14: In Bernhoven, juni 2012

12

Rimmert Wolters (64) heeft zijn sporen verdiend in de wereld van de farmacie. Hij wil het iets rustigeraan gaan doen, maar zijn affiniteit met de zorg blijft. Toen iemand hem vroeg lid te worden van deCliëntenraad van ziekenhuis Bernhoven, twijfelde hij niet. “Ik denk dat ik door mijn achtergrond iets te bieden heb als patiëntenvertegenwoordiger.” Inmiddels is hij gekozen tot de nieuwe voorzitter. Eengesprek met een bevlogen man.

Geboren in Bilthoven, maar getogen in Oss, waar hij sinds1980 woont. Rimmert Wolters. Hij volgde de opleiding totapotheker, waarna hij koos voor de industriële kant van het vak. Hij werkte bij AkzoNobel (Organon en OrganonTeknika), waar hij leidinggevende posities bekleedde. Momenteel heeft hij een eigen adviesbureau en vervult hijdiverse bestuursfuncties, zoals die van voorzitter van deVereniging van Nederlandse Industrie Apothekers. Daar isnu een nieuwe bij gekomen: voorzitter van de Cliëntenraadvan ziekenhuis Bernhoven. “Ik ben ervan overtuigd dat de Cliëntenraad hetzelfde belang heeft als de medewerkersvan Bernhoven. Een tevreden klant betekent immers bestaansrecht voor het ziekenhuis. Als patiënten tevredenzijn, blijven zij bij ziekenhuis Bernhoven. Met andere woorden: door als Cliëntenraad mee te kijken ‘door de brilvan de patiënt’, helpen we de patiënt én het ziekenhuis.”

FocusDe Cliëntenraad wordt gevoed door informatie van medewerkers en patiënten, signalen uit de omgeving enkranten. De Cliëntenraad gaat niet in op individuele vragen

van patiënten. Als er veel vragen zijn over een bepaald onderwerp, pakt de Cliëntenraad het thema op. In het meerjarenbeleidsplan van ziekenhuis Bernhovenstaat dat Bernhoven ernaar streeft om in 2016 het meestmensvriendelijke ziekenhuis te zijn. Wolters vindt dit eenvooruitstrevend doel en wil dit met de Cliëntenraad graaghelpen verwezenlijken. “De Cliëntenraad focust zich opkwaliteit en veiligheid. Dat vinden wij de belangrijkste punten. Natuurlijk is goede voeding of bereikbaarheid ooknoodzakelijk, daar bemoeien we ons ook mee, maar datkomt op de tweede plaats. Als patiënt wil je in ieder gevalgoede en veilige zorg krijgen.”

VeiligheidDe Cliëntenraad komt eens per maand bij elkaar. De enekeer vergaderen ze mét de voorzitter van de Raad van Bestuur, Johan van der Heide, de andere keer zonder hem.De ambtelijk secretaris bereidt het overleg voor. Wolters:“Tijdens de laatste vergadering hebben we gesproken over een nieuw beleidsplan voor de klachtenprocedure. Bij de afgelopen NIAZ-accreditatie zijn we geïnterviewddoor accrediteurs die onze inzichten meenamen bij de beoordeling van het ziekenhuis. Omdat het thema veilig-heid van levensbelang is, vinden er in het ziekenhuis veilig-heidsrondes plaats. Twee personen van de Cliëntenraadhebben daar al eens bij meegelopen. Veiligheidrondes vinden op diverse afdelingen plaats, waarbij vooral geletwordt op veiligheidsaspecten, zoals het omgaan met patiënteninformatie of de handenhygiëne. Daarnaast volgen we de reorganisatie die momenteel plaatsvindt opde voet. Ook daar geldt dat we steeds de vraag stellen: ‘wat betekent het voor de patiënt?’.” Wolters is helemaal op zijn plek in zijn nieuwe functie. “En ik ben ook heel benieuwd hoe alles straks op zijn plek zal vallen als zieken-huis Bernhoven naar Uden verhuist!”

Door Ankie van Hezewijk

“Ik kijk door de ogen van de patiënt”Nieuwe voorzitter cliëntenraad Rimmert Wolters

Rimmert Wolters: ‘Een tevreden klant betekent bestaansrecht voor het

ziekenhuis’

Page 15: In Bernhoven, juni 2012

Boek: ‘Hadden ze maar geluisterd…’Over het belang van communicatie tussen patiënt en zorgverlener

Wat kan de dienst geestelijke verzorging vooru betekenen?

Hoewel geen enkele zorgverlener fouten wil maken, komtdit natuurlijk wel voor. In veel gevallen door gebreken in decommunicatie met de patiënt en tussen zorgverleners onderling. Soms met dramatische gevolgen. In ‘Hadden zemaar geluisterd…’ laat journalist Matthijs Buikema zien dat veel medische fouten voorkomen kunnen worden alspatiënten en zorgverleners beter met elkaar communicerenen samenwerken. Dit alles vergt een inspanning van zowelzorgverleners als (toekomstige) patiënten, ieder vanuit huneigen positie.

Voor patiënten én zorgverlenersPatiënten spelen zelf een belangrijke rol bij het veiligermaken van de zorg. De lezer krijgt praktische tips hoe hijals (potentiële) patiënt daaraan kan bijdragen. Bijvoorbeelddoor zich goed voor te bereiden op een behandeling en teweten wat hem te wachten staat. Door een dokter volledigte informeren over de klachten, door vragen te stellen endoor tijdig aan de bel te trekken als iets anders gaat danverwacht. Het boek is tegelijkertijd een oproep aan zorg-verleners om beter te luisteren naar de patiënt en hem uitte nodigen bij te dragen aan zijn eigen veiligheid. Want omeen actieve rol te kunnen spelen moeten zorgverleners hunpatiënten daar wel de ruimte voor bieden. ‘Hadden ze maargeluisterd…’ geeft inzicht in ervaringen en biedt patiëntenen zorgverleners handvatten om meer samen te werkenaan patiëntveiligheid.

Over de auteurMatthijs Buikema is freelance journalist, gespecialiseerd inpatiëntveiligheid. In 2009 verscheen van zijn hand ‘Ditnooit meer’ (vertaling: When Healthcare Hurts), waarinvooraanstaande Nederlandse artsen openlijk over hunmedische fouten vertellen. Dit resulteerde in een nominatievoor de EU Health Prize for Journalists 2010. In 2011schreef Buikema het boek ‘Onder zeil’, een veelgeprezen reconstructie van een medische fout in het RotterdamseHavenziekenhuis. Voor zijn nieuwste boek werkte hij nauwsamen met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Het boek is sinds 25 mei verkrijgbaar in de (internet)-boekhandel. Prijs € 14,95, isbn 9789081693707, uitgever Zin Publishing.

Wie ziek wordt merkt dat het leven kwetsbaar is. Ziekteheeft vaak gevolgen voor iemand en diens omgeving. Ziekenhuis Bernhoven vindt het van belang dat hier

aandacht voor is. Want erkennen wat ziekte met een mensdoet is belangrijk; niet alleen in het omgaan met hoe het nú is, maar eveneens richting de toekomst, hoe deze er ookuit zal zien. Dat is wat wij menslievende zorg noemen enwaaraan het team Geestelijke Verzorging zijn bijdrage levert. Dit kan bijvoorbeeld een gesprek zijn, maar tevenseen (afscheids)ritueel, waaronder de ziekenzegen/-zalving.In geval van nood is 24 uur per dag en in het weekend eengeestelijk verzorger oproepbaar. Ook is er op zondag eenviering, waarbij u welkom bent. Daarnaast is er een stilte-ruimte, waar u altijd terecht kunt. Want in alle onrust die ziekte met zich mee kan brengen is stilte soms een verademing.

www.bernhoven.nl, folders: Tips voor het gesprek met uw specialist (of huisarts)

13

Page 16: In Bernhoven, juni 2012

U kunt uw elastische kousen elke dinsdag- en vrijdagmiddag op de afdeling Dermatologie (route 6) in ziekenhuis

Bernhoven Veghel door ons aan laten meten.

Bel snel voor een afspraak:0492 321976

14

Page 17: In Bernhoven, juni 2012

Op 10 maart 2012 gaf Bas van de Goor (oud-Olympisch kampioen volleybal) het startschot voor de eerste Start to Run voor diabetespatiënten in Nederland. Zes weken lang werkten twintig deelnemers,samen met een hardlooptrainer, diabetesverpleegkundige en/of internist, aan een hardloopprogrammabij atletiekvereniging De Keien in Uden. ‘Start to Run met diabetes’ was een initiatief van ziekenhuisBernhoven in samenwerking met de Atletiekunie, de Bas van de Goor Foundation en atletiekverenigingde Keien uit Uden. Margies Gevers en Winny van Rossum vertellen hoe zij het ervaren hebben.

Sinds twee jaar weet Margies dat zij diabetes type 1 heeft.“Het heeft grote impact op mijn leven. Ik krijg mijn bloed-waarden niet goed onder controle, waardoor ik er de heledag mee bezig ben. Daarom ben ik nu met Petra (Wagemans, diabetesverpleegkundige van Bernhoven) aanhet kijken of ik een pompje kan krijgen. Zo’n pompje regeltde insulinetoevoer vanzelf, dat past beter bij mij.” Voordat ze de diagnose diabetes kreeg, sportte Margiesveel. “Ik bokste twee keer per week en fietste meestal naarmijn werk. Na de diagnose kon ik mezelf niet meer oppeppen om te sporten. Steeds je suiker in de gaten houden, dat maakt het zo lastig. Ik wist ook niet goed watmijn lichaam wel en niet aankon. De suikerziekte had meonzeker gemaakt.” Bij de controle in het ziekenhuis vertelde Petra over ‘Start to run voor mensen met diabetes’. Dat sprak haar direct aan. Zes weken langmeldde Margies zich om 9.30 uur op zaterdagmorgen op de atletiekbaan van De Keien in Uden. “Het was fijn enleerzaam om samen met lotgenoten te sporten. Niemandkijkt raar op als je je suiker voor- tijdens en na afloop moetmeten, je hoeft niets uit te leggen. Maar het was ook gewoon gezellig, we hebben veel lol gehad!” Na zes weken liep Margies de afgesproken drie kilometer.Dat maakte haar trots! “Mijn doorzettingsvermogen werdsteeds beter. Ik leerde dat ik rustig moest opbouwen enniet te hard van start gaan. Ik heb tips gekregen over hoe ik het langer kan volhouden. De speciale ‘Start to run-app’is me ook tot steun geweest.”Ook Winny was door de suikerziekte onzeker gewordenover wat ze wel en niet kon. “Vroeger liep ik gerust in mijneentje in het bos. Nadat ik een paar keer bijna een hypokreeg, durfde ik dat niet meer. Je weet niet hoe je lichaamreageert, en dat maakt het sporten heel spannend.” Doorde goede medische begeleiding bij ‘Start to run voor mensen met diabetes’ heeft ze geleerd hiermee om te gaanen heeft ze weer vertrouwen gekregen. “Ik meet nu voor enna het lopen mijn waarden en desnoods ook nog tijdenshet hardlopen. Vooraf eet ik goed en ik neem iets te etenmee om weer energie te krijgen. Petra en Caroline (Heijckmann, internist) trainden iedere week met ons mee,

Margies Gevers Winny van Rossum

dus tijdens het lopen kon ik hun vragen stellen. Ze haddenaandacht voor iedereen, dat was bijzonder!”Winny vond veel herkenning bij de andere mensen in degroep. “Het was fijn om ervaringen uit te wisselen en gezellig te kletsen.” Ze had niet verwacht dat ze in zesweken tijd drie kilometer kon hardlopen. Haar onzekerheidis, mede door de goede medische en sportieve begeleiding,verminderd, maar nog niet helemaal weg.” Als ik hardloop,loop ik vanuit huis en blijf ik in de buurt.” Ze voelde zichgoed door het hardlopen en ervoer dat haar insulinegebruiksterk verminderde. Nu de cursus Start to Run gestopt is, valt het beide trainingsmaatjes zwaar om te blijven bewegen. Door haarwerk kan Margies op zaterdag niet meer naar de Keien endus mist ze de steun van een groep. Daarnaast valt hethaar tegen dat haar suikerwaarden blijven schommelen.“Tijdens het sporten ervoer ik wel dat ik minder insulinenodig had, maar nu schommelt het meer dan ooit. Ik hebnu zelfs meer nodig dan voordat ik ‘Start to run’ ging doen!Dat is teleurstellend. Ik hoop dat een pompje voor verbetering zorgt.” Ook Winny moet zichzelf oppeppen:“Ik weet dat het goed voor me is, echt leuk vind ik het niet.Ik ga binnenkort met mijn dochter hardlopen.” Margies enWinny zijn van plan om na de vakantie weer samen te gaanlopen.In september 2012 start een nieuwe groep ‘Start to runvoor mensen met diabetes’. Meer informatie bij de diabetesverpleegkundigen, via demail: [email protected]

Door Ankie van Hezewijk

Eerste groep ‘Start to run met diabetes’ afgerond!

15

Page 18: In Bernhoven, juni 2012
Page 19: In Bernhoven, juni 2012

17

Op 2 juni vond de nationale Dag van de Bouwplaats. Een jaarlijks evenement waarbij leden vanBouwend Nederland grote en kleine bouw- en infraprojecten openstellen voor het grote publiek.Ook het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Udendeed mee. Na de open dag, is het niet meer mogelijk om rondleidingen te verzorgen, want nuwordt binnen hard gewerkt aan de laatste loodjes.In het voorjaar van 2013 gaan de deuren weeropen als het ziekenhuis verhuist. Ondertussenwordt óók in Oss en Veghel hard gewerkt aan deplannen voor de poliklinisch diagnostische centradie straks in Oss en Veghel worden geopend.

In mei organiseerde ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel drie informatiebijeenkomsten over de poliklinischdiagnostische centra (PDC’s) die het ziekenhuis straks opde oude locaties opent. Bijna tweehonderd belangstellendenbezochten de presentatie over de PDC’s en stelden er vragen over. We lichten er een paar vragen uit.

Hoe zit het straks met het ambulance-vervoer vanuit Oss en Veghel? Voor acute zorg moet altijd 112 gebeld worden. Die dienstzorgt ervoor dat er snel een ambulance ter plaatse is. Patiënten in de regio Oss-Uden-Veghel zullen dan in principe naar ziekenhuis Bernhoven vervoerd worden. Ziekenhuis Bernhoven beschikt echter zelf niet over ambulances.

Naar welke locatie bel ik straks als ik een afspraak wil maken? Bernhoven beschikt straks over een centraal Klant ContactCentrum (KCC), dus u hoeft altijd maar één nummer te bellen. De medewerk(st)er van het KCC zal aan de handvan een aantal vragen bepalen of u eerst naar het PDC in Oss of Veghel kunt, of dat het verstandiger is dat u naarUden gaat.

Dag van de Bouw Het was een groot succes: de Dag van de Bouw. Op zater-dag 2 juni kwamen ruim 4300 bezoekers een laatste blikwerpen op het nieuwe ziekenhuis Bernhoven in Uden. Aan de hand van een vaste route bezochten ze een aantalverdiepingen en afdelingen. De reacties waren unaniem:wat wordt het mooi! De komende maanden worden gebruikt om de laatste werkzaamheden te verrichten, én,minstens zo belangrijk, om te testen en te oefenen. Zodat het ziekenhuis, als straks de deuren voorjaar 2013opengaan, er helemaal klaar voor is!

Een laatste blik op de nieuwbouw in Uden

Informatie-bijeenkomsten poliklinisch diagnostische centrasuccesvol

Aandachtig gehoor tijdens een van de voorlichtingsbijeenkomsten over

de poliklinisch diagnostische centra

Page 20: In Bernhoven, juni 2012
Page 21: In Bernhoven, juni 2012

19

Voor de kinderen!Voor de kinderen!Bioscoopbon

voor ZarahTijdens de open dag op 17 maart in ziekenhuis Bernhoven konden kinderenop de polikliniek gynaecologie radenhoeveel de babypop weegt. De vier-jarige Zarah van den Hurk uit Heeschkwam samen met mama een kijkjenemen in het ziekenhuis. Zarah wildeook wel een kansje wagen en dusschreef mama 755 gram op, want zoveel zou de pop wel wegen, dachtZarah. Ze zat er niet ver naast. Depop weegt 775 gram en daarmee won Zarah een bioscoopbon. Diekwam ze samen met mama enbroertje Luca ophalen op de poli-kliniek gynaecologie. Zarah moestnog wel even nadenken naar welkefilm ze wil gaan kijken, maar ze

was trots op haar prijs. Verpleeg-kundige Ellen Christiaans overhandigde de bonaan de trotse Zarah.

Op de stand van het Facilitair Bedrijf tijdens diezelfde Open Dag konden de bezoekersraden hoeveel telefoontjes er in 2011 zijn binnengekomen bij de receptie van het zieken-huis. Liza Laurenssen uit Berghem zat het dichtst bij het juiste aantal van 466.412. Lizaheeft haar cadeaukaart van de Intertoys inmiddels opgehaald en gaat er iets leuks vankopen.

Liza wint een cadeaubon

Page 22: In Bernhoven, juni 2012

Wij zijn het adres voor:

• (Sport) Revalidatie

• Fysiotherapie Manuele therapie Acupunctuur

• Groepstrainingen:COPDDiabetesObesitasReumaLage rugOntspanningHartfalenRigom 55+ Kidsgym aktiefNiet aangeboren hersenletsel

Medifit werkt met een enthousiast en vakbekwaamTeam van fysiotherapeuten en trainers aan uw

gezondheid.

Veelal is vergoeding door de zorgverzekering mogelijk!U kunt over het algemeen direct starten binnen de diverse groepen.

Opaalweg 1685345 SC Oss

Tel.: 0412-636234/652901E-mail: [email protected]

[email protected]

Tel. 0412 651428Interzorg Thuiszorg is ISO/HKZ gecertificeerd.

Thuiszorg op maat, in vertrouwde handen!

20

Page 23: In Bernhoven, juni 2012

21

We maken kennis met Pauline Peters, voor wie Bernhoven overigens zo nieuw niet meer is. In 2010startte ze als chef de clinique voor de kinderartsen. Maar nu ze formeel tot de maatschap toetreedt alsvrijgevestigde tiende kinderarts, stelt Pauline zich graag nog even voor.

Pauline Peters studeerde geneeskunde én kindergenees-kunde in het UMC St. Radboud in Nijmegen. Daarnawerkte ze een half jaar in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Toen haar oog op de vacature voor chef de clinique kindergeneeskunde in Bernhoven viel, greep Pauline haar kans. “Juist het feit dat ziekenhuis Bernhoveneen perifeer ziekenhuis is, en dus ook kleiner dan het

Rijnstate ziekenhuis en zeker kleiner dan het Radboud-ziekenhuis, spreekt mij aan. Een academisch ziekenhuis iste groot om elkaar echt te leren kennen. En de zorg in eenperifeer ziekenhuis is net zo goed als de zorg in de grotebroers, van kneuterigheid is hier geen sprake. Wat voor mijzwaar telt is het contact dat je hebt met de patiënten enmet je collega’s.”

Pauline koos voor de kindergeneeskunde, omdat het eenverrassend vak is. “Kinderen zijn spontaan en je moet goedluisteren. Zeker ook naar de ouders. Wat ik ook mooi vind,is dat je soms kinderen lang blijft volgen, zeker als het omchronische aandoeningen gaat. Je leert je patiënten dusgoed kennen en bouwt een band met ze op. Het vak is heelbreed. Het is geneeskunde in de breedste zin van hetwoord. Maar een kind is geen volwassene en dus vraagt heteen speciale manier van kijken en benaderen.”

Communicatie met de patiënt is heel belangrijk en zekermet kinderen. “Daar wordt in onze opleiding dan ook veelaandacht aan besteed. Het is een mooi en dankbaar vak ensoms ook moeilijk. Natuurlijk maken we ook wel eens hetoverlijden van een kind mee. Dat went nooit, dat zou ookgek zijn. Kindermishandeling is eveneens een moeilijkthema. Het komt helaas voor en wij moeten daarop alertzijn. Maar juist daarom is een open communicatie met ouders en kind zo enorm belangrijk. Voor ons als kinder-artsen geldt altijd dat het belang van het kind op de eersteplaats komt.”

Pauline ziet de verhuizing naar Uden met vertrouwentegemoet. “Het is natuurlijk prachtig om met iets heelnieuws te starten op één locatie.” Misschien dat dan watruimte voor Pauline ontstaat om zich met specifieke takken van de kindergeneeskunde bezig te houden. Haaraandacht gaat daarbij vooral uit naar pulmonologie (long-geneeskunde), endocrinologie (hormoonhuishouding) enkinderoncologie.

Voor Pauline Peters is het contact met patiënten en collega’s heel

belangrijk

Nieuwe kinderarts: Pauline Peters‘Van kneuterigheid is hier geen sprake’

Page 24: In Bernhoven, juni 2012

Opname in z iekenhuisIn dit magazine vindt u algemene informatie over de faciliteiten in ziekenhuis Bernhoven. Specifieke informatie over de afdeling waar u verblijft, krijgt u op de dag van opname van de verpleegkundige vande betreffende afdeling. Op de meeste afdelingen vindt u, op de kamer waar u wordt opgenomen, eenafdelingsmap met uitgebreidere informatie. Deze map kunt u ter plekke inzien. Naast een goede medische verzorging staat in ziekenhuis Bernhoven persoonlijke aandacht voor de patiënt centraal.Heeft u wensen of vragen, aarzel dan niet een beroep op de medewerkers te doen. Zij zijn graag bereidu te helpen. Ten slotte wensen wij u een spoedig herstel en een zo aangenaam mogelijk verblijf toe!

■ Voorbereiding

Opnamedatum Bij bureau Opname heeft u een afspraak gemaakt voor eendatum of periode dat u wordt opgenomen in ziekenhuisBernhoven. Als er met u een afspraak is gemaakt, krijgt uenkele dagen of weken van tevoren telefonisch bericht overde exacte opnamedatum. Bij een eventuele verhindering envoor het krijgen van algemene informatie over uw opname,kunt u terecht bij bureau Opname.

Ziekenhuizen worden dagelijks geconfronteerd met niet inte plannen spoedzaken. Meestal is dit op te lossen, helaasniet altijd. Het kan daarom voorkomen dat uw operatie ophet laatste moment niet kan plaatsvinden in verband meteen andere spoedoperatie.

Bureau Opname locatie Oss: 0412 - 621408, tussen 8.30 - 16.30 uur Bureau Opname locatie Veghel: 0413 - 381423, tussen 8.30 - 16.30 uur

22

Page 25: In Bernhoven, juni 2012

23

Bernhoven

informatie

Operatievoorbereiding Spreekuur PPO (Preoperatief Poliklinisch Onderzoek)Wanneer u in het ziekenhuis wordt opgenomen in verbandmet een operatie, zijn enkele voorbereidingen noodzakelijk.Dat gebeurt tijdens het spreekuur Preoperatief PoliklinischOnderzoek, afgekort spreekuur PPO. Op dit spreekuurspreekt u achtereenvolgens met een doktersassistente, eenverpleegkundige en een anesthesioloog (= arts die voor deverdoving zorgt). De verdoving die u krijgt, is afgestemd op uw gezondheid, conditie en uw operatie. Bij medischeingrepen zijn vaak verschillende vormen van verdoving mogelijk. Hoewel u mee kunt beslissen en in veel gevalleneen keuze heeft, is het voor u en degene die opereert nietaltijd mogelijk alle consequenties daarvan te overzien. De uiteindelijke vorm van verdoving bepaalt daarom altijdde anesthesioloog. In totaal duurt het gesprek ongeveeréén uur.

Persoonlijke instructies Tijdens het gesprek met de verpleegkundige krijgt u uitlegover de gang van zaken rondom de opname. Persoonlijkeinstructies zoals medicijnen, nuchter zijn e.d. die u voor deopname moet opvolgen, krijgt u na het gesprek op papiermee naar huis.

Uw kamerwens De patiëntenkamers op de meeste afdelingen van het ziekenhuis bestaan uit vier, soms zes bedden. Er zijn welenkele één- of twee persoonskamer maar dat aantal is ergklein. Dat betekent dat de medische noodzaak bepaaltwelke patiënt een één- of tweepersoonskamer krijgt. Als u bij opname aangeeft een voorkeur te hebben voor eenéén- of twee persoonskamer dan kunnen wij u dus niet garanderen dat u ook zo’n kamer krijgt toegewezen.

Op bijna alle kamers liggen mannen en vrouwen op éénkamer. Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit voorafaangeven bij uw opname. Wij proberen hier rekening mee te houden, maar ook hier geldt dat we dit absoluut nietkunnen garanderen in verband met de beschikbare ruimte.

Wat brengt u mee? Wanneer u onder behandeling bent bij een arts, is hetvoor de arts belangrijk om te weten welke medicijnen u gebruikt. Vooral als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Daarom vragen we u uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO) mee te nemen. U kunt dit AMO, ophalen bij uw apotheker.

Verder moet u meenemen: ponsplaatje, identificatie-bewijs, medicijnen die u gebruikt, dieetvoorschrift, adres en telefoonnummer van uw contactpersoon, toiletartikelen, bedkleding, kamerjas, pantoffels e.d.

Breng in ieder geval zo min mogelijk geld en géén waardevolle voorwerpen, zoals sieraden mee. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies en diefstal van uw spullen.

Wettelijke identificatieplicht Sinds 1 januari 2005 geldt in ons land voor iedereen vanveertien jaar en ouder een wettelijke identificatieplicht. Geldig identificatiebewijs is: paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of een reisdocument voorvreemdelingen of vluchtelingen. Het ziekenhuis is verplichtuw identiteit vast te stellen met behulp van één van de genoemde documenten.

Page 26: In Bernhoven, juni 2012

24

Medicijnen Tijdens uw verblijf in het ziekenhuis worden alle medicijnen(behalve medicijnen voor anticonceptie) die u gebruiktdoor het ziekenhuis verstrekt en beheerd. Alleen als u opgenomen bent op afdeling Shortstay dan neemt u uweigen medicijnen mee. Heel soms wordt ook op een andere afdeling, in overleg met de arts, doorgegaan met uweigen medicijn(en). Om u tijdens de opname de juiste medicijnen te kunnen geven, is het belangrijk dat uw artsen verpleegkundige precies weten welke medicijnen u gebruikt. Het kan zijn dat de vorm, kleur of naam van hetziekenhuisgeneesmiddel anders is dan u gewend bent. De werking is echter hetzelfde als het middel dat u thuisgebruikt.

Denk aan uw Actueel Medicijn Overzicht (AMO)Vanaf 1 januari 2012 heet uw medicijnpaspoort Actueel Medicijn Overzicht (AMO). Wanneer u onder behandelingbent bij een arts, is het voor de arts belangrijk om te wetenwelke medicijnen u gebruikt. Vooral als u meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. Neem daarom altijd uw Actueel medicijn Overzicht mee. Dit is verkrijgbaar bij uweigen apotheek.

■ Uw verblijf in het ziekenhuis

Opnamedag De dag van de opname meldt u zich op de afgesproken tijden plaats. Op de afdeling wordt u ontvangen door een secretaresse of een verpleegkundige. Zij brengen u naar uw kamer en informeren u over de gang van zaken op deafdeling.

Kamer Het aantal bedden op de kamer waar u komt te liggen looptuiteen van één tot maximaal vier. Een uitzondering is de afdeling Shortstay, locatie Oss. Hier ligt u met maximaalzes personen op de kamer. Bij ieder bed zitten een handsetvoor de zusterroep en een leeslamp binnen handbereik.Het is mogelijk om televisie te kijken, radio te luisteren ente telefoneren. Op de kamer is zowel in de muurkast als in het nachtkastje, bergruimte voor uw persoonlijke eigendommen. Deze kasten zijn niet afsluitbaar.

Dagverblijf Op iedere afdeling is een dagverblijf voor patiënten. In het dagverblijf mag niet gerookt worden. ZiekenhuisBernhoven is een openbaar gebouw en daarom rookvrij.

Eten

Page 27: In Bernhoven, juni 2012

25

Tijdens uw opname worden alle maaltijden door het ziekenhuis verstrekt. Iedere dag krijgt u een menuvoorstelvoor de volgende dag. Het menuvoorstel houdt al rekeningmet uw eventuele dieet. De voedingsassistente komt iederedag bij u langs om het menuvoorstel op te halen. Op deafdeling Shortstay is het door de korte duur van de opnamelogistiek niet mogelijk u een menukeuze aan te bieden. Als u een speciaal dieet heeft wordt hier vanzelfsprekendrekening mee gehouden. Uit hygiënisch oogpunt is het niet toegestaan meegebrachte etenswaren in de afdelings-koelkast te bewaren.

■ Uw bezoek

Bezoek levert meestal een welkome afleiding. Het kanzijn dat u met uw bezoek alleen wilt zijn. U kunt de verpleegkundige vragen dit voor u te regelen. Als u niet p de verpleegafdeling hoeft te zijn voor onderzoek, behandeling, visite van de specialist of een andere activiteit, kunt u uw bezoek, tijdens de bezoektijden, bijvoorbeeld ook in het dagverblijf of de koffiehoek/ziekenhuiswinkel ontvangen. Geeft u wel even aan de secretaresse of verpleegkundige door waar u bereikbaarbent. Vanwege verhoogde infectiekans zijn planten in het ziekenhuis niet toegestaan.

Bezoekregeling persoonlijk bezoekNaast de hieronder genoemde bezoektijden is het toegestaan dat één naaste u gedurende de dag tussen10.00-21.00 uur gezelschap mag houden. De patiëntenzorgmag niet in het gedrang komen en heeft in alle gevallenvoorrang. De privacy blijft zoveel mogelijk gewaarborgd.Dit betekent bijvoorbeeld dat een behandelaar of verpleegkundige het aanwezige bezoek kan vragen dekamer even te verlaten. Tussen 13.00 - 14.00 uur geldt eenrustuur voor onze patiënten.

Roomservice (Kamerbediening)Uw gast kan, tegen betaling, gebruik maken van koffie enthee (en een versnapering) tijdens een speciale ronde doormedewerkers van ons restaurant. Daarnaast kan uw gastgebruik maken van een maaltijd. Maaltijdbonnen zijn te

koop bij de receptie van het ziekenhuis. De maaltijd kan opde kamer of in het personeelsrestaurant gebruikt worden.

Algemene bezoektijden Dagelijks van 14.00 - 15.00 uur en van 19.00 - 20.00 uur.In overleg met de verpleegkundigen is het soms mogelijkbuiten de vastgestelde bezoektijden bezoek te ontvangen.

KraamafdelingDe bezoektijden voor de kraam/gynaecologieafdeling zijn:10.00 - 11.00 uur; 14.00 - 15.00 uur; 19.00 - 20.00 uur.

Partners zijn de hele dag welkom met uitzondering van derusttijd tussen 15.30 - 17.00 uur.

CouveuseafdelingAlleen in aanwezigheid van de ouders kunnen familieledenen vrienden op de couveuseafdeling op bezoek komen. De ruimte op deze afdeling is beperkt. Hierdoor zijn uitgebreide bezoeken niet mogelijk.

KinderafdelingVoor ouders zijn er geen vaste bezoektijden. Zij kunnenhun kind de hele dag bezoeken.Andere bezoekers mogen, als de situatie van het zieke kinddit toelaat, op bezoek komen tussen 14.00 en 19.00 uur.

Stroke-Care unitDe Stroke-Care unit bevindt zich op de locatie Oss van ziekenhuis Bernhoven. Hier gelden de volgende bezoek-tijden: Bezoektijden voor partner/contactpersoon: 11.00 - 11.30 uur Algemene bezoektijden: 14.00 - 15.00 uur en 19.00 - 20.00 uur

Intensive care en hartbewaking (IC/CCU)Op beide locaties van het ziekenhuis geldt voor IC patiënten een doorlopende bezoektijd van 11.00 - 20.00 uur.Op de CCU afdeling van beide locaties: 11.00 - 12.00uur/14.00 - 16.00 uur/18.00 - 20.00 uur.

Afwijken van deze tijden kan in overleg met de verpleeg-kundige.

informatie

Page 28: In Bernhoven, juni 2012

Aantal bezoekers U mag als patiënt maximaal twee bezoekers tegelijk ontvangen. Deze regel is nodig ter bescherming van uweigen rust en de rust van uw medepatiënten. Stem onderling af wie wanneer op bezoek komt.

■ Uw behandeling en verzorging

Medische behandeling De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) draagt demedische verantwoordelijkheid voor uw behandeling. Bijuw medische behandeling zijn ook andere hulpverlenersbetrokken. Daardoor ziet u verschillende mensen aan uwbed. Met vragen over uw medische behandeling kunt u altijd terecht bij uw hoofdbehandelaar.

Verpleegkundige verzorging Tijdens uw verblijf op de afdeling krijgt u het meeste temaken met de verpleegkundigen en leerling-verpleeg-kundigen. Zij dragen de zorg voor een goede verpleging enproberen daarbij rekening te houden met uw persoonlijkewensen. Met al uw vragen kunt u bij de verpleegkundigenterecht. Samen met u zoeken zij naar oplossingen.

Contactpersoon Voor u en de afdeling is het prettig om te weten wie er contactpersoon is wanneer nodig; bijvoorbeeld na de operatie, onderzoek of als de ontslagdatum bekend is. Bijhet opnamegesprek kunt u een contactpersoon opgeven. In verband met uw privacy geeft u toestemming om decontactpersoon over uw gezondheidstoestand te informeren.

Informatie U mag van uw behandelend specialist, verpleegkundigenen andere zorgverleners verwachten dat zij u goed informeren over uw ziekte, onderzoeken en behandelingen.Vraag gerust om schriftelijke informatie of een mondelingetoelichting wanneer iets niet helemaal duidelijk is. Het Patiënten Service Bureau heeft voor u de folder ‘In gesprekmet de specialist’. Deze folder kan u helpen zich goed op hetgesprek voor te bereiden

■ Uw rechten en plichten

Patiënten hebben wettelijke rechten en plichten. Deze rechten en plichten zijn vastgelegd in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO).

26

Page 29: In Bernhoven, juni 2012

Informatieplicht Uw behandelaar en u hebben de plicht elkaar duidelijk envolledig te informeren. De behandelaar stelt mede op basisvan uw informatie en onderzoek een diagnose en geeft eendeskundige behandeling. Op basis van de informatie vanuw behandelaar geeft u toestemming voor behandeling. De behandelaar informeert u in begrijpelijke taal over: uwziekte of aandoening en de gevolgen daarvan; de mogelijkeonderzoeken en behandelingen; de bijwerkingen en risico’svan het onderzoek of de behandeling.

Als informatie niet duidelijk is, zeg dan dat u nog niet allesbegrijpt en/of stel vragen.

Als patiënt heeft u de plicht binnen redelijke grenzen de adviezen van de zorgverlener op te volgen.

Toestemmingsplicht Bij behandeling geeft u toestemming om te behandelen.Wanneer sprake is van een ingrijpende behandeling vraagtde zorgverlener uitdrukkelijk uw toestemming. In de overige gevallen gaan zorgverleners ervan uit dat u uw toestemming stilzwijgend geeft. Dit kan bijvoorbeeld blijken uit uw gedrag. In acute situaties mag zonder uwtoestemming gehandeld worden.

Inzage in uw dossier In het ziekenhuis worden gegevens over uw behandelingvastgelegd in uw medisch dossier. Elke patiënt heeft rechtop inzage in en recht op een afschrift van zijn of haar persoonlijke dossier. Als u wilt weten wat er in uw dossierstaat of een afschrift wenst, kunt u dit vragen aan de desbetreffende zorgverlener. Voor meer informatie zie de folder ‘Omgaan met uw persoonsgegevens en medisch dossier’. De folder kunt udownloaden van de website www.bernhoven.nl en isverkrijgbaar bij het Patiënten Service Bureau.

PrivacyIn het ziekenhuis worden allerlei persoonlijke gegevens van u vastgelegd. Deze gegevens worden uitsluitend vertrouwelijk en beroepsmatig gebruikt. In sommige gevallen worden opname- en/of operatiegegevens anoniemgemaakt en gebruikt voor landelijke kwaliteitsprojecten.Als u hier bezwaar tegen heeft, kunt u dit kenbaar maken

aan uw specialist of aan de verpleegkundige tijdens het opnamegesprek. Gegevens over opname en ontslag worden doorgestuurd naar uw huisarts en naar de zorg-verzekeraar in verband met betalingen. Andere gegevenskomen in uw dossier.

Gebruik persoonsgegevensEr is een speciale regeling voor het gebruik van persoons-gegevens voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek.Om wetenschappelijk onderzoek te kunnen doen, is de beschikking over persoonsgegevens noodzakelijk. Daarvoorworden aan onderzoekers alleen volledig geanonimiseerdegegevens verstrekt. Als het noodzakelijk is te beschikkenover gegevens op naam, dan moet hiervoor uw toestemming worden gevraagd. In zeer uitzonderlijke gevallen mogen gegevens zonder toestemming wordenverstrekt. Hebt u bezwaar tegenhet gebruik van uw gegevens, bespreek dit dan met uw arts.

Gebruik lichaamsmateriaal In het kader van de behandeling wordt bij vrijwel iedere patiënt tijdens de opnameperiode bloed afgenomen. Somsworden ook urine, ontlasting, hersenvocht of weefsels onderzocht. In enkele gevallen wordt een restant van dit lichaamsmateriaal anoniem gemaakt en gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden, onderzoek of onderwijs. Wanneer u hier bezwaar tegen heeft, maakt u dit kenbaar aan uwspecialist. Eventueel kunt u dit ook kenbaar maken aan degene die bij u het materiaal voor onderzoek afneemt.

Wilsverklaring U kunt in een situatie terechtkomen waarin u niet meervoor uzelf kunt beslissen. Wanneer anderen voor u moetenbeslissen, kan een wilsverklaring een belangrijke hulp zijn.Een duidelijke verklaring dat u een bepaalde handeling niet wenst, en waarvoor u geen toestemming zou geven als u daartoe nog in staat zou zijn, wordt in principe gerespecteerd.

KlachtenHet kan voorkomen dat u over sommige onderdelen vanuw verblijf niet zo tevreden bent. Uw problemen kunt u hetbeste zo snel mogelijk bespreken met degene die u behandelt of met degene die naar uw mening de klachtheeft veroorzaakt. Deze directe benadering gaat niet

informatie 27

Page 30: In Bernhoven, juni 2012

iedereen even gemakkelijk af. Daarom kunt u altijd een beroep doen op de medewerkers van het Patiënten ServiceBureau of de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Meerinformatie leest u in de folder ‘Klachten’, te verkrijgen op deverpleegafdelingen, bij het Patiënten Service Bureau en viade website van het ziekenhuis (www.bernhoven.nl). Mailenkan naar [email protected]

■ Mogelijkheden voor extra zorg en service

Geestelijke verzorging U kunt, vóór uw opname, een bericht (laten) doorgevenaan uw eigen parochie of gemeente over uw ziekenhuis-opname. Via de verpleegkundige kunt u ook een beroepdoen op een geestelijk verzorger van het ziekenhuis. Op zondagochtend wordt in de kapel een liturgische viering gehouden. Deze viering wordt ook via de huisradioen tv uitgezonden. Voor elk weekend informeert de verpleegkundige van de afdeling bij u of u, eventueel metbed of rolstoel, de kerkdienst wilt bijwonen. Als u wenst,kunt u de Communie op uw kamer ontvangen. Op de locatie Oss is ook een islamitische gebedsruimte aanwezig.

Vrijwilligers In het ziekenhuis werkt een grote groep vrijwilligers. Zij vervullen vele extra taken, zoals het begeleiden van patiënten naar de verpleegafdeling, onderzoeksafdeling,kapel of gebedsruimte en het verzorgen van de bloemen.Desgewenst doen ze een boodschap voor u in het zieken-huiswinkeltje. Via de verpleegkundige kunt u contact opnemen met de vrijwilligers.

Ziekenhuiswinkel In de ziekenhuiswinkel kunt u terecht voor o.a. versnaperingen, bloemen, tijdschriften en kranten. Bovendien is er gelegenheid om iets te eten of te drinken.In Oss is de winkel open van maandag t/m vrijdag 9.00 - 20.30 uur, op zaterdag en zondag 12.00 - 20.30 uur.In Veghel is de winkel geopend van maandag t/m vrijdag9.00 - 20.15 uur en zaterdag en zondag 12.30 - 20.15 uur

Kapper Op de locatie Oss is het mogelijk om gebruik te maken vande diensten van kapsalon Twins. U kunt zelf een afspraakmaken, telefoon 0412 - 633661. Het tijdstip van de afspraakmoet u wel bespreken met de verpleegkundige van de afdeling, in verband met eventuele medische handelingenof onderzoeken.

28

Page 31: In Bernhoven, juni 2012

PostDe post wordt, met uitzondering van zon- en feestdagen,dagelijks op de afdeling bezorgd. Te versturen post kunt uafgeven bij de receptie of aan de verpleegkundige van de afdeling. Post, aan u gericht, is eerder in uw bezit als de postcode van het ziekenhuis, uw naam en het kamer-nummer duidelijk zijn vermeld.

ziekenhuis Bernhoven locatie Ossnaam en kamernummer Postbus 10 5340 BE Oss

ziekenhuis Bernhoven locatie Veghel naam en kamernummer Postbus 10.000 5460 DA Veghel

Eenmalige machtiging telefoon- en/of televisieverhuurAan het gebruik van televisie en telefoon zijn kosten verbonden. Als u tijdens uw opname gebruik wilt makenvan de televisie en/of telefoon kunt u het formulier vooreenmalige machtiging invullen en op de dag dat u wordtopgenomen, inleveren bij de receptie. Dit formulier vindt uin dit magazine en kunt u uitknippen.De receptionist sluit de telefoon aan nadat u bent opgenomen. U krijgt een eigen nummer waar rechtstreeksnaar gebeld kan worden. Op uw eigen nummer kunt urechtstreeks gebeld worden. Dit kan niet tussen 23.00 en07.00 uur, in verband met het handhaven van de rust op deafdeling. Bij het huren van een telefoon wordt uw nummerop aanvraag verstrekt aan derden. Wanneer u dit nietwenst, moet u dit melden bij de receptionist. De kosten van de telefoon en televisie kunt u vinden op dewebsite: www.bernhoven.nl . Voor meer informatie kunt uterecht bij de receptie van het ziekenhuis.

Mobiele telefoon Mobiel bellen in ziekenhuis Bernhoven is toegestaan. Er zijn plekken waar het niet mag, dit wordt duidelijk aangegeven.

Ziekenomroep De ziekenomroep zendt radio- en televisieprogramma’suit voor patiënten. In Oss door Ziekenomroep Studio Annaen in Veghel door Ziekenomroep Oost-Brabant Zoobra.

Wanneer u geen televisie huurt, kunt u deze zenders dustoch ontvangen.

SchadeAls door nalatigheid of schuld van medewerkers van hetziekenhuis schade wordt toegebracht aan uw persoonlijkeeigendommen, kunt u het ziekenhuis hiervoor aansprakelijk stellen. Dat kan door het invullen van een‘schadeformulier’. Dit formulier is te verkrijgen via de verpleegkundige. Het ingevulde formulier kunt u afgevenbij het Patiënten Service Bureau of de Receptie van het ziekenhuis.

Cliëntenraad Het ziekenhuis beschikt over een cliëntenraad. De cliënten-raad bestaat uit een vertegenwoordiging van (potentiële)patiënten van het ziekenhuis. De cliëntenraad behartigt degemeenschappelijke belangen van patiënten. Meerinformatie over de cliëntenraad: www.bernhoven.nl.

■ Wanneer u naar huis gaat

Wanneer naar huis? Soms is al voor de opname de duur van het verblijf in hetziekenhuis bekend. Meestal is dit echter niet het geval enbrengt de behandelend specialist (hoofdbehandelaar) uhiervan, zo vroeg mogelijk, op de hoogte. Op de meeste afdelingen verlaat u ’s ochtends het ziekenhuis.

Nazorg De behandelend specialist (hoofdbehandelaar) en verpleeg-kundige bespreken vóór uw ontslag wat u zelf thuis aanverdere behandeling moet doen. Bijvoorbeeld dieet, fysiotherapie, medicijnen, wondverzorging et cetera.

Als u weer thuis bent, moet u zelf weer helemaal zelf uwgezondheid in de gaten houden/ Daarom is het belangrijkdat alle vragen die u hierover heeft, ook stelt.

Soms heeft u thuis nog nazorg nodig. Het inventariserenvan de zorgnoodzaak gebeurt door de verpleegkundige in samenspraak met u (of uw eerste contactpersoon).Daarna neemt de ontslagcoördinator de regie van het nazorgtraject over. Deze is het eerste aanspreekpunt

informatie 29

Page 32: In Bernhoven, juni 2012

Op beide locaties kunt u bij het Patiënten Service Bureau(PSB) terecht voor onder andere: • informatie over de gang van zaken in ziekenhuis

Bernhoven • vragen, opmerkingen of klachten naar aanleiding van uw

behandeling of verzorging in het ziekenhuis • folders over ziekten, onderzoeken en behandelingen • hulp bij zoeken naar informatie op internet • informatie over begeleidingsmogelijkheden, activiteiten

en adressen van o.a. patiëntenverenigingen en andere instellingen voor gezondheidszorg

Het PSB is op werkdagen geopend van 9.00 - 12.30 uur envan 13.00 - 16.00 uur.

Locatie Oss U vindt het Patiënten Service Bureau in de centrale hal,schuin tegenover de Receptie en naast bureau Opname. Telefoonnummer: 0412-621120. E-mail: [email protected]

Locatie Veghel U vindt het Patiënten Service Bureau in de hal van de polikliniek, achter de Patiëntenregistratie. Telefoon-nummer: 0413 - 381637. E-mail: [email protected]

Patiënten Service Bureau

voor zowel u (uw eerste contactpersoon), het CIZ en dezorgaanbieders.

Heeft u vragen over het nazorgtraject, stel deze dan gerustaan de ontslagcoördinator. Bovendien zijn er folders

beschikbaar over nazorg, deze kunt u ook downloaden viawww.bernhoven.nl/folders

Informatie voor de huisarts Meestal informeert uw behandelend specialist de huisartsschriftelijk over de opname, uw ziekteverloop en het ontslag.

Afdelingsinformatie:Hier kunt u voor u zelf specifieke informatie invullen overuw afdeling, behandelend arts et cetera.

Opgenomen op afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

kamernummer: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

telefoon afdeling: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Telefoonnummer patiënt: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Unitleider: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Uw behandelend arts: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

U hebt gesproken met: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

30

Page 33: In Bernhoven, juni 2012

Dokter op DinsdagIn samenwerking met het Brabants Dagblad organiseertziekenhuis Bernhoven een serie informatieavonden onderde noemer ‘Dokter op Dinsdag’. In juni is de aandacht gericht op maag-, darm- en leveraandoeningen, op 26 junivindt hierover de informatieavond plaats.Op 28 augustus start Dokter op Dinsdag weer met oogartsHariëtte van Diemen over glaucoom.

Bernhoven op tv:In de serie ‘Gezond in de regio’ van D-tv Oss staan in junieveneens maag-, darm-, leveraandoeningen per afleveringeen specialisme en/of specifieke aandoening dieper wordtuitgelicht. U kunt de uitzending zien op 7 en 21 juni in deregio Oss; op 13, 20, en 27 juni en op 4 juli via SkyLine t.v.regio Uden-Veghel.

ThemamaandIn juli en augustus richt de focus zich Bewegen & gezondleven. Vanwege de vakantie is aan dit thema geen informatieavond gekoppeld. Deze avonden vinden altijdplaats op de laatste dinsdagavond van de maand van 19.30 - 21.00 uur in de kapel van het ziekenhuis in Oss. In de week daaraan vooraf verschijnt in het Brabants Dagblad een uitgebreid artikel over het thema van Dokter

op Dinsdag. Het Patiënten Service Bureau besteedt extraaandacht aan het thema, vaak in samenwerking met patiëntenverenigingen.

Agenda26 juni: Thema-avond maag-, lever en darmaandoeningen in dekapel van ziekenhuis Bernhoven, Oss. Van 19.30 - 21.00 uur,inloop vanaf 19.00 uur. Aanmelden voor de thema-avondenvia [email protected] of 0412 - 621120 / 0413 - 38163728 augustus: Dokter op Dinsdag: glaucoom25 september: Dokter op Dinsdag: voet- en enkelproblematiekVoor de meest actuele informatie checkt u regelmatigwww.bernhoven.nl

Openingstijden Patiënten Service Bureauwijzigen gedurende de grote vakantieHet Patiënten service Bureau (PSB) is dagelijks geopendvan 9.00-12.30 uur en van 13.00 - 16.00 uur. In de zomervakantie hanteert het PSB aangepaste openingstijden. Voor de komende zomervakantie vanaf 9 juli tot en met 17 augustus is het PSB op beide locatiesvan Bernhoven alleen ’s ochtends geopend van 9.00 - 12.30 uur.

31

Patiënten Service Bureau

Bernhoven loopt warm voor de nieuwbouwOp 30 mei vond de ‘Bernhoven loopt warm’ run plaats innatuurgebied de Maashorst bij het nieuwe ziekenhuis inUden (zie ook coverfoto van Gé Smits). Ruim 700 deel-nemers liepen in de zonovergoten Maashorst onder muzikale begeleiding van dweilorkest ‘Ongerakt’ uit Reek.Er kon 11,2 of 5,6 kilometer gerend worden. Peter vanHouts was dubbele winnaar. Van de medewerkers vanBernhoven was hij de snelste met 21,56 minuten op de 5,6 kilometer, bovendien was hij op die afstand ook de snelste van alle deelnemers. Op de 11,2 kilometer wonRené Kok met 48 minuten. Snelste vrouwen van Bernhovenwaren Janneke Hoefnagel (11,2 kilometer in 58,15 minuten)en Corinne van Dooren (5,6 kilometer in 27,04 minuten).De opbrengst van ruim 7300 euro is bestemd voor de inrichting van de fysiotherapieruimte in het ziekenhuis in

Uden. Alle deelnemers en vrijwilligers bedankt, en graag toteen volgende run!

Page 34: In Bernhoven, juni 2012

Als u gebruik wilt maken van telefoon- en of televisie, verwijder dit formulier dan uit het patiënten-magazine, vul het in en geef het ingevulde formulier af bij de receptie op de dag van uw opname.

Ondergetekende verleent hierbij eenmalig een machtiging aan Stichting Ziekenhuis Bernhoven om van zijn/haar bank- ofgirorekening de verschuldigde kosten voor huur van telefoon, gesprekskosten en/of televisie na ontslag uit het ziekenhuisaf te schrijven.

Door ondertekening verklaar ik akkoord te gaan met de vermelde tarieven.Naam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Adres: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Postcode: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bankrekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . of Girorekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Kruis aan wat u wilt huren: ■■ Telefoon ■■ Televisie

Het verschuldigde bedrag wordt binnen dertig dagen na de laatste huurdag automatisch van uw rekening afgeschreven.Lever het ingevulde formulier in bij de receptie (hoofdingang)

Uw handtekening: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Bent u onverwacht opgenomen in het ziekenhuis en heeft u geen tijd gehad om telefoon/televisie te huren, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de receptie van het ziekenhuis. Vraag de verpleegkundige of u de afdelingstelefoon maggebruiken om de receptie te bellen. In Veghel belt u 81111, in Oss kunt u bellen naar toestel 21111

Kosten telefoonHuurkosten telefoon per dag: € 1,50Gesprekskosten per tik: € 0,07De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling huurkosten bij langdurig verblijf:Dag 1 t/m 5 € 1,50Vanaf dag 6 € 1,00vanaf dag 28 € 0,50vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u uw telefoonvoor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd dat uw telefoon is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Kosten televisieHuurkosten televisie per dag € 2,50De dag van opname wordt verrekend in de huurkosten, de dag van ontslag niet.

Afbouwregeling van huurkosten bij langdurig verblijf:dag 1 t/m 5 € 2,50vanaf dag 6 € 1,50vanaf dag 28 € 1,00vanaf dag 32 geen huurkosten

Tijdelijk blokkerenTijdens uw verblijf in het ziekenhuis kunt u het gebruik vande televisie voor één of meerdere dagen laten blokkeren. U belt hiervoor met de receptionist. Gedurende de tijd datuw televisie is geblokkeerd, worden geen huurkosten in rekening gebracht.

Eenmalige machtiging voor telefoon- en/of televisieverhuur

32

Page 35: In Bernhoven, juni 2012

Thuiszorg Pantein biedt Huishoudelijke

Hulp, (Gespec) Verpleging en Verzor-

ging, Thuisbegeleiding, Kraamzorg,

Voeding en Dieet, Thuiszorgwinkel en

Service-organisatie Extra. Oftewel

zorg voor het leven en hulp

bij een gezonde leefstijl.

Thuiszorg Pantein is uw partner

in hulp en zorg voor thuis, in alle

levensfasen.

Page 36: In Bernhoven, juni 2012