HGJB-Infogids nr5 - 2011

20
HGJB Infogids nummer 5 juni 2011 1

description

Infogids van de HGJB, nummer 5, 2011

Transcript of HGJB-Infogids nr5 - 2011

Page 1: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

1

Page 2: HGJB-Infogids nr5 - 2011

InhoudGemeenteondersteuning 3Jeugdwerk 4Catechese 8Gemeente & Eredienst 10Gezinnen 12Missionair werk 13Jongeren 14Diaconaat 17Agenda 18

Frisse blik met GeneratorHoe kom je als leidinggevende aan nieuwe informatie en ideeën voor het jeugdwerk? In ieder geval door Gene-rator te lezen, een blad van de HGJB voor iedereen die in de gemeente met of voor jongeren (0-23 jaar) werkt.

Drie keer per seizoen geeft de HGJB dit kleurrijke magazine uit. Het blad heeft een brede blik en staat stil bij allerlei plekken in de gemeente waar met jonge-ren wordt gewerkt. De artikelen helpen je vooral om op een frisse manier naar het jeugdwerk te (blijven) kijken. Gene-rator kun je ook gebruiken in je team om een inhoudelijk thema te bespreken of om samen bijbelstudie te doen.

Kijk voor meer informatie of om een abonnement te regelen op:

www.hgjb.nl/generator

HGJB-Startfolders Bij de start van het nieuwe clubseizoen zijn HGJB-Startfolders voor het jeugd-werk beschikbaar: folders om (nieuwe) kinderen of tieners voor je club uit te nodigen. Deze startfolders zijn te bestel-len via www.hgjb.nl of telefonisch bij de Regionale Centra in Putten en Schoon-hoven. Ook kun je hier startfolders van voorgaande jaren bestellen. De uitnodigingen zijn gratis, maar we ho-pen erop dat u meehelpt om de kosten hiervan te dekken. Wilt u daarom dit jaar een vrijwillige bijdrage overmaken van minimaal € 5?

Page 3: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

3

Nodig de HGJB uit in uw eigen gemeente!

Met deze gids nodigt de HGJB jongeren en leidinggevenden van uw gemeente van harte uit om deel te nemen aan haar activiteiten en cursussen. Maar soms is het ook goed om het juist andersom te doen: dat de HGJB wordt uitgenodigd in úw gemeente!

De jeugdwerkadviseurs van de HGJB zijn gespecialiseerd in het helpen van gemeenten op alle terrei-nen van hun jeugdwerk:• Catechese• Club- en verenigingswerk• Gemeente en Eredienst• Geloofsopvoeding in de gezinnen• Missionair jeugdwerk• Jeugddiaconaat• Jeugdpastoraat• Integraal jeugdbeleid• Hervormd-gereformeerde identiteit

in het jeugdwerk

De jeugdwerkadviseurs van de HGJB zijn deskundig op het gebied van kinde-ren, tieners en jongeren, maar daarnaast kennen zij door hun werk ook de diverse hervormd-gereformeerde gemeenten van binnenuit!

Maak gebruik van de kennis en ervaring van de HGJB en nodig een jeugdwerk-adviseur uit in uw eigen gemeente voor een themaworkshop, een adviesge-sprek, persoonlijke coaching en training, een bezinningstraject of een gemeente-brede doordenking van het jeugdwerk.

Ook de aanstelling van een HGJB-jeugdwerker in uw gemeente (fulltime of partime) voor kortere of langere termijn hoort tot de mogelijkheden.

Wilt u meer weten over de mogelijkhe-den voor uw gemeente, of een afspraak maken? Mail of bel naar de regiokanto-ren in Schoonhoven en Putten. Wij zijn u graag van dienst!

[email protected] telefoon 0341-352 553

[email protected] 0182-383 122

Gemeente-ondersteuning

Page 4: HGJB-Infogids nr5 - 2011

4

Laat je opladen! Nieuw cursusaanbod voor het jeugdwerkDe HGJB komt dit seizoen met zes nieuwe cursussen voor leidinggevenden in het kinder-, tiener- en jongerenwerk. Deze cursussen zijn heel praktisch van opzet en gaan over een onderwerp waar iedere leidinggevende mee te maken heeft, zoals: praten over geloof en de Bijbel, omgaan met kwetsbare kinderen, persoonlijke in-schakeling van jongeren en teamvorming.

Met een cursus van twee of drie avonden krijg je nieuwe kennis en word je getraind in vaardigheden. Ook de ontmoeting met andere leidinggevenden maken de cursussen tot een plek waar je veel nieuwe ideeën opdoet en elkaar bemoedigt.

Bij deze infogids is een kaart meegestuurd om te laten weten dat we je echt uitnodi-gen om erbij te zijn. Ervaar zelf hoe belangrijk het is om als leidinggevende te weten waar je voor staat en hoe je kunt groeien in je taak!

Starterscursus Een praktische cursus, speciaal voor mensen die nog niet zo lang meedraai-en in het jeugdwerk.• Di 6, 13 en 20 sept. in Harderwijk• Do 8, 15 en 22 sep. in Bodegraven• Di 10, 17 en 24 april 2012 in Andel• Do 12, 19 en 26 april 2012 in Zwolle

Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’We gaan aan de slag met de techniek van het vertellen en de manier waarop je samen met kinderen in gesprek gaat mét en over de Bijbel.• Woe 5 en 12 oktober in Barneveld• Do 6 en 13 oktober in Ridderkerk

Gebruikersavonden voor HGJB-Kinderwerk, HGJB-Tienerwerk en HGJB-JongerenwerkIn het najaar van 2011 zullen er praktische instructieavonden gehouden worden voor leidinggevenden die werken met de mappen van de HGJB.

Oplader nodig?

Naamloos-3 110-5-2011 16:08:05

Jeugdwerk

Page 5: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

5

Jeug

dwer

k

Map HGJB-Tienerwerk (12-16 jaar)

Speciaal voor tienergroepen is er de map HGJB-Tienerwerk. In deze map vind je programma’s waarmee je met tie-ners aan de slag kunt gaan rond allerlei herkenbare (geloofs-)thema’s. Kenmer-kend voor de map HGJB-Tienerwerk is de grote variatie aan werkvormen en bijbelstudies. Schaf de map met ruim 70 programma’s aan voor € 80,- en neem daarbij een abonnement op HGJB-Tie-nerwerk!

Map HGJB-Jongerenwerk (16 jaar en ouder)Speciaal voor jongerengroepen en jeugdverenigingen is er de map HGJB-Jongerenwerk. In deze map vind je programma’s waarmee je met verschil-lende herkenbare (geloofs)thema’s aan de slag kunt met jongeren vanaf 16 jaar. Kenmerkend voor de map HGJB-Jonge-renwerk is de grote variatie in werkvor-men en bijbelstudies. Schaf de map met ruim 70 programma’s aan voor € 80,- en neem daarbij een abonnement op HGJB-Jongerenwerk!

Cursus ‘Persoonlijke inschake-ling van tieners en jongeren’Hoe krijg je als leidinggevende zicht op de gaven en mogelijkheden van je tieners en jongeren en hoe zet je die vervolgens in tijdens de club of jv?• Ma 24 en 31 oktober in Apeldoorn• Di 25 okt en 1 nov in Gorinchem

Cursus ‘Omgaan met kwets-bare kinderen’Sommige kinderen zijn kwetsbaar op je club,omdatzehetthuisnietfijnhebbenof omdat ze een gedragsstoornis heb-ben. In deze cursus ontdek je wat de oorzaak van bepaald gedrag bij kinde-ren kan zijn en hoe je daar als leiding-gevende het beste mee kunt omgaan.• Ma 9 en 16 jan 2012 in Gorinchem• Di 10 en 17 jan 2012 in Apeldoorn

Cursus ‘Hoe ben en blijf je een team?’Samenwerken is een ‘vak apart’. Ont-dek hoe je meer teamgericht kunt wer-ken en welke impact dat heeft op de kinderen, tieners of jongeren. • Woe 25 jan - 1 feb 2012 Harderwijk• Do 26 jan - 2 feb 2012 Bodegraven

Cursus ‘Met tieners en jonge-ren in gesprek over geloof’Hier leer je wat belangrijk is in de ge-loofscommunicatie en hoe je tieners en jongeren kunt laten ontdekken wat de Bijbel hen te zeggen heeft.• Woe 1 - 15 feb 2012 in Ridderkerk• Do 9 - 16 feb 2012 in Barneveld

Oplader nodig?

Naamloos-3 110-5-2011 16:08:05

Page 6: HGJB-Infogids nr5 - 2011

6

jeug

dwer

k

Cruciaalhét jongeren-blad van de HGJB

Cruciaal is hét jongerenmagazine van de HGJB dat ingaat op herken-bare vragen, dat helpt in de relatie met God en jongeren informeert over leuke HGJB-activiteiten. Geloven in combinatie met het gewone dage-lijkse leven komt in Cruciaal op een praktische manier aan bod.

Naast allerlei andere artikelen, staan in elk nummer bijdragen die verwijzen naar programma’s in de map HGJB-Jongerenwerk: een interview, bijbelstu-die of actuele informatie, passend bij het thema.

Cruciaal verschijnt acht keer per jaar, in de maanden september tot en met april. Er zijn verschillende opties voor een abonnement op Cruciaal. Allereerst kun-nen jongeren ervoor kiezen om zelf een abonnement te nemen. Dat betekent dat Cruciaal iedere maand op de deur-mat valt. U kunt er ook voor kiezen om met de JV of jongerengroep een groeps-abonnement te nemen tegen een aan-trekkelijke korting. Op deze manier kan er nog meer uit Cruciaal worden gehaald en bent u met elkaar op een creatieve manier bezig met de inhoud van Cruci-aal. Een aanrader!

www.hgjb.nl/cruciaal

Spirit hét tienerblad van de HGJB

Spirit is hét tienermagazine van de HGJB voor jongeren van 12-16 jaar en verschijnt zes keer per jaar. Laag-drempelige artikelen worden afgewis-seld met verdiepende artikelen. Voor iedere tiener is er iets te vinden in het blad Spirit.

Naast allerlei andere artikelen, staan in elk nummer bijdragen die verwijzen naar programma’s in de map HGJB-Tiener-werk: een interview, bijbelstudie of ac-tuele informatie, passend bij het thema. Tienergroepen die een groepsabonne-ment op Spirit nemen, krijgen korting.

Wat kom je tegen in Spirit?• interviews met leeftijdgenoten• bijbelstudies over onderwerpen die

jouw leven raken• informatie over gospelmuziek• antwoorden op vragen • fotopagina’s van allerlei onderwerpen• informatie over HGJB-activiteiten• cartoons die prikkelen• Boys Only – dé pagina voor jongens• Girls Only – dé pagina voor meiden• posters• testjes die je uitdagen

www.hgjb.nl/spirit

Page 7: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

7

Jeug

dwer

k

Clikhét kinder-clubblad van de HGJB

Voor de kinderen is er een eigen kin-derclubblad: Clik. Clik diept onder-werpen waar het op de club over gaat verder uit en brengt ze nóg dichter bij de kinderen.Aan de ene kant door aansprekende werkvormen rond het bijbelverhaal en de vertaling daarvan naar het leven van kinderen – voor op de club. En aan de andere kant door leuke lees- en doedin-gen rond hetzelfde thema - voor de kin-deren thuis. Bijvoorbeeld een interview met een kind dat iets leuks of bijzon-ders meegemaakt heeft, een kijkje bij een kinderclub, knutsel- en kookideeën, proefjes en natuurlijk… puzzels. De map HGJB-Kinderwerk en Clik horen dus he-lemaal bij elkaar!

www.hgjb.nl/clik

Map HGJB-Kinderwerk (6-12 jaar)

De map HGJB-Kinderwerk verscheen vorig seizoen voor het eerst, met 20 gevarieerde programma’s voor het kinderwerk. In het seizoen 2011/2012 wordt de map aangevuld met 22 nieu-we clubprogramma’s. Zo ‘spaar’ je in een aantal jaar een compleet curricu-lum voor het kinderwerk!

De programma’s zijn veelzijdig: ze be-staan uit een aantal bouwstenen waar-mee je zelf je eigen clubprogramma op kunt bouwen. Elk programma biedt idee-en en werkvormen voor kinderen met verschillende interesses en van verschil-lende leeftijden. In ieder programma staat er een bijbel-verhaal centraal, dat dichtbij de beleving van kinderen wordt gebracht. Kinderen worden gestimuleerd om zelf, samen met de andere kinderen, de Bijbel te ontdekken en toe te passen in hun eigen leven.

HGJB-Tienerwerk en HGJB-JongerenwerkEen abonnement HGJB-Tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk bevat onder andere:HGJB-jaarplanning om op een evenwichtige en gevarieerde manier bestaande programma’s te behandelen én om een ijzersterke combinatie te houden met de bladen Spirit en Cruciaal. • Contactbrieven met praktische tips en instructieve bijdragen. • Compleet nieuwe programma’s voor je tiener- of jongerengroep. • Gebruikersavond over het gebruik van de map en de programma’s (najaar

2011). • Korting op verschillende HGJB-producten en -materialen. • Toegang tot de digitale gebruikersservice op internet.

Page 8: HGJB-Infogids nr5 - 2011

8

Belijden-is-doenGeeft u belijdeniscatechisatie? Kom dan ook in januari of februari 2012 met de groep belijdeniscatechisan-ten naar de HGJB-special Belijden-is-doen.

Bij Belijden-is-doen komen tientallen catechisanten uit diverse plaatsen bij el-kaar. We gaan samen aan de slag met de vragen die op ze af komen rondom het doen van belijdenis. Wat als ik twij-fel? Mijn stille tijd is zo saai… Het avond-maal, is dat eng? Ik wil stoppen met zondigen! Is er geloofsleven na de belij-denis? Hoezo ‘Welkom in de stijd’ - wat is dat voor strijd?

Elk jaar weer horen we ervaringen van deelnemers voor wie deze avond net dat ene zetje was dat ze nodig hadden. Maak het ook mee en plan deze avond alvast in!

www.hgjb.nl/bid

Basiscursus MentorcatecheseDeze cursus is voor iedereen die cate-chese geeft in de vorm van een plenai-re samenkomst, gevolgd door bespre-king en verwerking in kleine groepen onder leiding van een mentor.

Tijdens deze cursus kun je je ervarin-gen van afgelopen seizoen bespreken en weer nieuwe dingen leren. Ook voor nieuwe mentoren is deze cursus erg ge-schikt!

De cursusmap bevat informatie, op-drachten en casussen over de volgende thema's:• Wie is de tiener? • Wie ben jij als mentor? • In gesprek!Bij een deelname van minimaal 20 cur-sisten kan er ook een cursus worden ge-organiseerd in uw eigen gemeente. Bel voor verdere informatie of andere vragen met 030- 229 5851 of mail naar [email protected].

• 30 aug - 6 en 13 sept - Bodegraven• 5 - 12 - 19 sept - Kootwijkerbroek• 6 - 13 - 20 september – Den Ham

www.hgjb.nl/bcmc

Catechese

Page 9: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

9

Cate

ches

e

Follow Me (12-16 jr) Follow Me Next (16+)

In september komen de nieuwe jaar-reeksen weer uit. Vanaf dit seizoen naast NBV (Nieuwe Bijbelvertaling, 2004), ook geheel beschikbaar in HSV (Herziene Statenvertaling, 2010).

Mentoren ontvangen voor aanvang van het seizoen de handleiding en usb-stick met multimedia en voor de catechisan-ten worden werkmappen, Things-to-do waaiers en Personal Bible kaartjes toe-gezonden. Geeft u de wijzigingen in aan-tallen op tijd door?

Interesse om het komende seizoen in uw gemeente ook met Follow Me en/of Follow Me Next te beginnen? Vraag vrij-blijvend een kennismakingspakket aan. Onlangs is ook de eerste FM(N) nieuws-brief uitgebracht. Geïnteresseerd? Vraag hem aan via [email protected] of 030 229 5851.

www.hgjb.nl/followme www.hgjb.nl/fmn

Doopcate-chese: de Doop als nieuwe start

De HGJB gelooft dat alle catechese is: jong (en oud) leren leven vanuit Gods beloften. Dit leren begint aller-eerst bij doopouders. Wie zijn of haar kind laat dopen, mag daar een gede-gen voorbereiding op ontvangen in de gemeente.

Het HGJB-Centrum voor catechese heeft daarom materiaal ontwikkeld voor doopcatechese aan ouders die zich voorbereiden op de doop van hun kind. Dit pakket omvat:• werkmateriaal voor drie avonden:

een werkboek voor predikant en doop-ouders met daarin een bijbelstudie, gespreksvragen, opdrachten en infor-matie rond de Heilige Doop, en

• de dvd ‘Van generatie op generatie – openhartige gesprekken over de kin-derdoop’. of 030- 229 5851

Nieuw!

Van binnenuit Bijbelstudies over psalmen

Rond de zomer komt er een nieuw bijbelstudieboek op de markt voor 18+-kringen, bijvoorbeeld als vervolg op de belijdeniscatechese: ‘Van binnen-uit – bijbelstudies over psalmen’.

De studies zijn geschreven vanuit de SOLVAT-methode, die ontwikkeld is door de HGJB. De kringleden worden hierdoor gestimuleerd om zélf te ont-dekken wat het bijbelgedeelte voor hun leven te zeggen heeft.

Redactie: Eline van Vreeswijk.

www.hgjb.nl/webshop

Page 10: HGJB-Infogids nr5 - 2011

10

Start het winterseizoen met de

HGJB-Themamap ‘Alles op Zijn plek’De gemeente heeft een startmoment nodig om bij de start van een nieuw win-terseizoen weer in beweging komen. Bij de opening van het winterwerk ontwik-kelt de HGJB elk jaar een HGJB-Themamap om als gemeente enthousiast van start te gaan met jong en oud. Naast allerlei ideeën om zo’n startdag of -week-end goed te organiseren, biedt de themamap genoeg stof om een seizoen lang met het HGJB-jaarthema te werken.

Het HGJB-jaarthema is voor het seizoen 2011/2012 Alles op Zijn plek – over de bijzon-dere betekenis van de gemeente. We willen dit seizoen gemeenteleden bewust maken én laten zien dat de gemeente in de eerste plaats een geschenk is van God! God is het die mensen opzoekt en die in de gemeente (ook de plaatselijke!) alles een plek geeft.

Preekschets en themamapBij de themamap wordt een preekschets geschreven waarin de bijbelgedeelten Efeze 1:15-23 en Efeze 4:1-16 gekozen zijn als kern in de uitwerking van het jaarthema. De schets wordt naar predikanten gestuurd en is te downloaden via internet. Losse exem-plaren van de themamap zijn te bestellen via onze webshop (www.hgjb.nl/webshop).

www.hgjb.nl/themamap

Leerdienst.nu De HGJB geeft jaarlijks twintig handreikingen voor leerdiensten uit. Deze proberen de kloof tussen eeu-wenoude geschriften en de constant veranderende leefwereld van tieners en jongeren te overbruggen.

In het tweede seizoen (2011/2012) staan twintig thema’s uit de Heidel-bergse Catechismus centraal. Een redactie van predikanten, kerkelijk wer-

kers en onderwijskundigen uit de achter-ban van de HGJB zal zich de komende jaren inspannen voor de ontwikkeling van de handreikingen. Elke handreiking bestaat uit:• suggesties rondom de kerkdienst• een uitgebreide preekschets• een vermenigvuldigbare liturgie met

schriftelijke opdrachten en afbeeldingen ter ondersteuning van de leerdienst.

Informatie/opgave/proefhandreiking:

www.hgjb.nl/leerdienst

Gemeente &Eredienst

Page 11: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

11

Gem

eent

e &

Ere

dien

st

Nieuw in 2012: OPSTAP! Methode voor geloofsopvoeding van 3- tot 6-jarigen in de kerkRond de zomer van 2012 verschijnt er een nieuwe kinderwerkmethode bij de HGJB. Deze is speciaal gericht op kinderoppasdiensten en ook te ge-bruiken voor bijvoorbeeld bijbelklas-sen en kindernevendiensten.

De methode is bedoeld voor kinderen van 3 tot 6 jaar en bestaat uit een aantal basisdocumenten met adviezen en voor iedere week een bijbelprogramma of een ingroeiprogramma.

Twee soorten programma’sMet de bijbelprogramma’s kunnen lei-dinggevenden een kort programma volgen met de kinderen dat bestaat uit

een introductievorm, een bijbelverhaal, zingen en bidden en een eenvoudige verwerking (knutsel en/of spel). De ingroeiprogramma’s bieden ideeën en vormen om de kinderen kennis te laten maken met de kerk. Op een een-voudige manier wordt gesproken met de kinderen over dingen die in de kerk gebeuren, zoals bidden, zingen en de wet lezen; maar ook avondmaal en de doop en belangrijke personen uit de kerk komen aan bod. Kortom: een compleet pakket om met jonge kinderen een op-stap te maken naar de kerk!

GratisproeflessenbeschikbaarDe methode zal na afronding uit drie jaargangen bestaan, met voor iedere zondag een programma. Kerkelijke ge-meenten die nu al interesse hebben, kunnen zich inschrijven voor de gratis proeflessendiebinnenkortuitkomen.

0341-352553 of [email protected]

Regionale bezinningsavond Integrale Eredienst In het najaar van 2011 hoopt de HGJB een tweetal regionale bezin-ningsavonden te organiseren over de eredienst in relatie tot jongeren. Deze avonden zijn een vervolg op de eerder georganiseerde avonden in 2010. Tijdens de wekelijkse erediensten zijn jong en oud samen in de kerk. Maar in onze samenleving lijken jongeren en ouderen steeds meer in een eigen sub-cultuur te leven. Het overbrengen van Gods Woord op alle aanwezigen in de eredienst is daarom niet altijd eenvou-

dig. In een aantal praktische workshops wordt ingegaan op het hoe en waarom van een gemeentebrede bezinning op de erediensten: hoe pak je zo’n bezin-ningstraject aan? De avonden zijn vooral bedoeld voor (jeugd-)ouderlingen, predikanten en le-den van eredienstcommissies.

Do 6 oktober Wijk en AalburgMa 10 oktober Amstelveen

www.hgjb.nl/eredienst

Nieuw!

Page 12: HGJB-Infogids nr5 - 2011

12

GeloofsopvoedingHet gezin is de belangrijkste plaats voor geloofsopvoeding; wat kinderen thuis meekrijgen en hóe dat gebeurt, heeft grote invloed op de rest van hun leven.

Iedereen zal het (h)erkennen: opvoeden gaat niet vanzelf. Het vraagt om een inves-tering! De HGJB vindt het daarom belangrijk dat kerkelijke gemeenten de ouders on-dersteunen in hun taak. Hiervoor zijn diverse materialen ontwikkeld. Ook zijn HGJB-ers beschikbaar voor advisering over de vraag hoe de ondersteuning aan ouders in de gemeente vormgegeven kan worden.

Basiscursus Geloofsopvoeding ‘Hoe bid jij met je kinderen? Doen jullie nog iets extra’s om de christelijke fees-ten te vieren thuis?’

Veel ouders zijn benieuwd naar hoe andere ouders vormgeven aan de geloofsopvoeding van hun kinderen. Met de HGJB-Basiscursus Geloofs-opvoeding brengen we opvoeders binnen de kerkelijke gemeente hier-over met elkaar in gesprek.

HGJB-cursus in je eigen woonplaatsDe cursus is bedoeld voor ouders met kinderen van 2 tot 12 jaar. (Wijk)ge-meenten kunnen een cursus aanvragen, eventueel in combinatie met een buur-gemeente. Iemand van de HGJB geeft dan in jullie gemeente de cursus.

Inhoud cursusAvond 1• Geloofsopvoeding als gelovige ou-

der – over de bijbelse opvoedingsop-dracht en jouw rol als geloofsopvoeder

Avond 2• Geloofsopvoeding in de dagelijkse ge-

zinssituatie – over de ontwikkeling van je kinderen en de betekenis daarvan voor geloofsoverdracht en regelgeving in je gezin

Avond 3• Geloofsopvoeding en geloofsover-

dracht – over de praktische invulling van bidden, bijbellezen en viermo-menten.

Aanvragen cursusBij een opgave van minimaal 15 en maximaal 30 deelnemers kun je de cur-sus in je eigen gemeente aanvragen.

www.hgjb.nl/[email protected]

Gezinnen

Page 13: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

13

Gezi

nnen

| Mis

sion

air w

erk

Hart voor je huwelijkInvesteren in het huwelijk is meer dan ooit nodig – niet alleen voor de echtparen zelf, maar juist ook voor je gezin. Daarnaast is het huwelijk van groot belang voor een goed gemeen-televen. Met ‘Hart voor je huwelijk’ willen we gemeenten en echtparen hierbij helpen.

Voor echtparenHart voor je huwelijk is een speciaal programma dat echtparen in zes gevari-eerde avonden helpt (opnieuw) te inves-teren in hun huwelijk. De cursus wordt gevolgd door man en vrouw samen. Let op: de cursus is zowel geschikt voor echtparen mét kinderen als voor echtparen zónder kinderen!

Aan de hand van zes thema’s praten deelnemers met elkaar over hun huwe-lijk.

De thema’s die behandeld worden, zijn:• communicatie• groeien in je relatie• hoe je ooit begon• omgaan met verschillen• samen intimiteit delen• samen geloven

In de eigen gemeenteDe cursus wordt gegeven vanuit de plaatselijke gemeente. Het is een prach-tige manier om te investeren in de hu-welijken en gezinnen van de gemeente!

www.hgjb.nl/[email protected]

ook Vakantie Bijbel Werk voor tieners met de Map Missionair Tienerwerk 2011 ...écht wel!

Speciaal voor het missionaire tiener-werk in de gemeente is de map Mis-sionair Tienerwerk geschreven. De map is onmisbaar voor het tienerpro-gramma van het Vakantie Bijbel Werk (VBW), maar ook voor een missionai-re tienerclub of tienerkamp.

De map Missionair Tienerwerk bevat vijf programma's die aansluiten bij de leef-wereld van tieners. Het doel van de map is om jonge buitenkerkelijke tieners op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met het Evangelie. Met het VBW-thema 2011 ...écht wel! willen we tieners aanmoedigen om het met God te wagen en hun vertrouwen op Hem te stellen.

De map Missionair Tienerwerk 2011 is voor € 19,95 te bestellen via onze web-shop.

www.hgjb.nl/tienerwerkmap

Page 14: HGJB-Infogids nr5 - 2011

14

HGJB-VakantiesOok deze zomer gaan er circa 1500 jongeren onder leiding van zo’n 300 stafleden op pad om eenmooie va-kantie met elkaar te beleven. Op dit moment zijn de teams volop bezig met elkaar om een superweek voor onze jongeren te organiseren.

De HGJB wil de deelnemers een vakan-tie met meerwaarde geven. Dit zit hem in het maken van nieuwe vrienden, of juist het opnieuw ontdekken van de eigen vrienden. Daarnaast is het geweldig als de deelne-mers zich kunnen spiegelen en schuren aan de leidinggevenden en met vragen bij deze mensen terecht kunnen. Maar bovenal willen wij kinderen, tieners en jongeren laten groeien en bloeien in hun geloof.

Tijdens de HGJB-Vakanties heeft de Bij-bel een prominente plek, op een eigen-tijdse manier.

Het is geweldig om te zien hoe vakantie en geloof samen kunnen gaan. Ieder jaar opnieuw is dit de stimulans om de HGJB-Vakanties te blijven organiseren. Het is een ervaring die onze jongeren eigenlijk niet mogen missen.

www.hgjb.nl/vakanties

After Summer PraiseOp zaterdag 17 september hopen we samen met alle deelnemers en staf-leden de zomervakantie af te sluiten met de After Summer Praise in de St. Janskerk in Gouda!

HGJB-Scholieren-weekendHet HGJB-Scholierenweekend is dé plek waar tieners meer te weten ko-men over de Heere God, nieuwe vrien-den ontmoeten en een geweldige tijd hebben.

Samen met zo’n 350 tot 400 andere tie-ners hebben we ontzettend veel lol. Ook hebben we weer een uitdagend pro-gramma met toffe spellen, workshops en een gezellig Midnight programma. Maar vooral willen we met de tieners samen leren uit de Bijbel wat het betekent om Gods eigen kind te zijn. Wilt u de tieners uit uw gemeente enthousiast maken om mee te gaan?

14-17 oktober 2011 in Zelhem

Jongeren

Page 15: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

15

Jong

eren

Dabar en Camping-pastoraat Komende zomer gaan ruim 400 jonge-ren weer aan de slag als lid van een Dabar-team! Zij verzorgen het recre-atie- en evangelisatiewerk op cam-pings door heel Nederland. Het thema dit jaar is ‘Onder de indruk’.

De teams geven met woord en daad het bijzondere cadeau van Gods liefde door. Ze worden daarbij ondersteund door de vrijwilligers van de plaatselijke commis-sies. Er zijn ook nog eens vijftien cam-pingpastores op verschillende campings aanwezig om de campinggasten (waar nodig) een luisterend oor te bieden.

We vragen u dit werk in uw voorbede een plek te geven.• Dank God voor de inzet van heel veel

jongeren deze zomer.• Dank voor de enorme inzet van de

plaatselijke commissies ieder jaar weer.

• Bid om Gods zegen op het werk van de Dabar-teams en om eenheid in de teams.

• Bid om wijsheid en kracht voor de campingpastores en hun gezinnen.

• Bid dat de campinggasten door de contacten via Dabar God als hun Va-der mogen leren kennen.

www.hgjb.nl/dabar

van Verspiedersdagen naar een

NIEUWE kinderactiviteit:

Clik in!Geloven doe je niet alleen, maar sa-men! Bijvoorbeeld in de kerk of op je club. Maar daar niet alleen! Overal in het land zijn er kinderen die gelo-ven in God. Samen met hen willen we nog veel meer ontdekken over God. Kom daarom met de kinderen uit uw gemeente ook naar Clik in! en beleef samen met heel veel andere kinderen een fantastische dag!

Speciaal voor kinderen uit groep 7 en 8 zijn er in het najaar drie geweldige da-gen. We gaan met kinderen uit het hele land feestvieren. Zingen, bidden en na-denken over God, bijbelstudie in kleine groepjes, samen eten en aan de slag op allerlei uitdagende manieren.

Zien we ze straks in een levend bouw-werk van kinderen? Of worden zij de architect van een mooie kathedraal? Of de kinderen nu houden van actief of cre-atief, binnen of buiten, culinair of muzi-kaal: er is genoeg te doen en te kiezen!

Reserveer daarom de volgende data al-vast in uw agenda:

• 29 oktober in Genemuiden• 5 november in Amersfoort• 12 november in Waddinxveen

www.hgjb.nl/clikin

ook deze zomer weer actief!

Nieuw!

Page 16: HGJB-Infogids nr5 - 2011

16

Jong

eren

Dankdagmap 2011 ‘Verkeerd verbonden’Begin september verschijnt de nieu-we dankdagmap met als thema Ver-keerd verbonden.

Vanuit Handelingen 14:5-18 denken we met de kinderen na over wie we bedan-ken. Vaak bedanken we mensen om ons heen voor wat we ontvangen en verge-ten we om God daarvoor te bedanken. We kijken niet verder, maar blijven han-gen in het danken van mensen. Dan zijn we ‘verkeerd verbonden’.

Abonnees ontvangen de map automa-tisch. Losse exemplaren zijn begin sep-tember te bestellen via de website.

www.hgjb.nl/dankdag

HGJB-KerstconferentieVan 27-30 december komen 900 jongeren (17-23 jaar) naar Stadskanaal om te groeien in hun geloof en natuurlijk ook om veel plezier met elkaar te beleven.

In de bijbelstudies wordt de Efezebrief doorgelezen. We gaan het onder andere heb-ben over ‘wat je aan de kerk hebt’ (Efeze 2), mannen & vrouwen (Efeze 5) en over vechten in het geloof (Efeze 6). Uiteraard kom je op het programma ook activiteiten tegenalszwemmen, lasergamen,fitness,eenconcertennogveelmeer.WantdeKerstconferentie is ook gewoon vier dagen lang genieten!

In september 2011 gaat de inschrijving voor de Kerstconferentie van start.Stimuleer de jongerengroep of jeugdvereniging van uw gemeente om met elkaar deze conferentie te bezoeken!

www.hgjb.nl/kerstconferentie

Loket Gelijke ZorgHet Loket Gelijke Zorg is een initiatief van de Bond van Hervormde Zon-dagsscholen, de vereniging ‘Op weg met de ander’ en de HGJB. Deze samenwerking beoogt de parti-cipatie van verstandelijk gehandicapte mensen in de christelijke gemeente te bevorderen.

Het Loket Gelijke Zorg is voor onder-steuning en bij vragen beschikbaar voor de volgende doelgroepen: predikanten, kerkenraden en diaconieën, leiding-gevenden van zondagsscholen, clubs, catechisatiegroepen, bijbelkringen, ou-ders en individuele gehandicapte zorg-vragers.

Voor meer informatie zie: www.loketgelijkezorg.nl.

Page 17: HGJB-Infogids nr5 - 2011

HGJB

Info

gids

num

mer

5 ju

ni 2

011

17

Kleur in het leven van jongeren in PakistanEen nieuw diaconaal gemeentebreed HGJB-project

Met het nieuwe diaconale HGJB-project ‘Alles over hoop’ kunnen jong en oud in de gemeente tijdens het seizoen 2011/2012 in actie komen voor jonge chris-tenen in Pakistan. De meeste gemeenten kiezen ervoor om hun actie in januari en februari te houden. Het zou daarom prachtig zijn als rond de zomervakantie van 2011 in de gemeenten een werkgroep is gevormd die het project in de ge-meente lanceert en coördineert.

Alles over hoopHet diaconale project ‘Alles over hoop’ sluit aan op het jaarthema ‘Alles op Zijn plek’ en inhoudelijk ligt het accent op God die jongeren uit de gemeente kleur laat geven aan het leven. De kerk en de jonge christenen in Pakistan zijn daarin voor ons een voorbeeld. In een ge-spannen situatie van onderdrukking en subtiele buitensluiting willen zij, met de mogelijkheden die ze hebben, zichtbaar aanwezig zijn in de (moslim)samen-leving. De kerk van Pakistan heeft de visie om jongeren te helpen getuigend present te zijn,maar niet de financiëlemiddelen om dat breed te kunnen doen. Wij willen hen daarom helpen om kleur te geven in het leven van jongeren in Pakistan. ProjectkrantDit HGJB-project is een prachtige kans om gemeentebreed aan de slag te gaan, dat werkt samenbindend! Samen ver-diep je je in de situatie van christenen

Diaconaat

die leven in een totaal andere cultuur dan wij en tegelijk komen jongeren en ouderen in beweging voor een goede inhoudelijke actie in de gemeente. In au-gustus verschijnt een gratis projectkrant met daarin alle informatie over de opzet en inhoud van het project. Onmisbaar dus voor de werkgroep die het project in de gemeente voorbereidt. ProjectavondenIn november worden er in het hele land projectavonden gehouden. Schrijf je op tijd in om met een aantal afgevaardigden of de plaatselijke werkgroep te komen. Niet alleen om informatie en materialen op te halen, maar vooral om enthousi-ast te worden! Het project krijgt op deze avonden kleur, waardoor het veel mak-kelijker is om het in je eigen gemeente op te starten. Zie de activiteitenagenda op pagina 18 voor data en locaties.

[email protected]

Page 18: HGJB-Infogids nr5 - 2011

18

Juli/Augustus zomer Nederland Kindervakanties/Binnenlandvakantieszomer Europa Buitenlandvakanties/18+ Vakantieszomer Wereld Wereldervaringenzomer Campings in NL Dabar/Campingpastoraat

Augustus 30 Bodegraven Basiscursus Mentorcatechese

September 5 Kootwijkerbroek Basiscursus Mentorcatechese6 Den Ham Basiscursus Mentorcatechese6 Harderwijk Starterscursus Jeugdwerk8 Bodegraven Starterscursus Jeugdwerk9 Amersfoort Dabar Celebration14 Amersfoort Slotavond Campingpastoraat17 Gouda After Summer Praise HGJB-Vakanties! www.hgjb.nl Start inschrijving Kerstconferentie

Oktober 5 Barneveld Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’6 Ridderkerk Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’6 Wijk en Aalburg Bezinningsavond Integrale Eredienst10 Amstelveen Bezinningsavond Integrale Eredienst14 Zelhem Scholierenweekend24 Apeldoorn Cursus ‘Pers. inschakeling tieners/jongeren’25 Gorinchem Cursus ‘Pers. inschakeling tieners/jongeren’29 Genemuiden Clik in! (nieuwe kinderactiviteit)

November 5 Amersfoort Clik in! (nieuwe kinderactiviteit)12 Waddinxveen Clik in! (nieuwe kinderactiviteit) Projectavonden ‘Alles over hoop’14 omgeving Putten 15 Rijssen 16 Hardinxveld-Giessendam 17 Rotterdam 21 Wijk en Aalburg 22 Bodegraven 23 Zwolle 24 Veenendaal

December 27-30 Stadskanaal Kerstconferentie

Agenda zomer en najaar 2011

Page 19: HGJB-Infogids nr5 - 2011

Handleiding Kampweekenden Wat moet er allemaal geregeld worden en waar moet je op letten bij de voorbereidingen van een kamp? De HGJB heeft een handleiding ontwik-keld boordevol praktische tips en lijstjes voor een paar dagen weg met kinderen, tieners of jongeren.

BijbelWijsMet deze methode voor GVO (gods-dienstonderwijs op de openbare school) leren kinderen verha-len uit de Bijbel kennen en maken ze ken-nis met het christelijk gedachtegoed en de christelijke feestdagen. Bijbelwijs telt twee delen met per deel 38 lessen waarin de hele Bijbel op hoofdlijnen wordt door-gewerkt. De werkvormen zijn gericht op leerlingen uit groep 6 en 7 van de basis-school.Proeflesaanvragen:www.hgjb.nl/bijbelwijs.

DE HGJB HEEFT UW STEUN NODIG!De HGJB wil jongeren toerusten om als christen voor Gods aangezicht te leven. Helpt u mee? Vul daarvoor onderstaande bon in of maak een bijdrage over op reke-ningnummer 3083.16.835 van de HGJB in Bilthoven. Hartelijk dank!

JA, IK DOE MEE!Ik geef een gift van O € 15,00 O € 25,00 O € …….

Ik wil een vaste bijdrage geven van Ik machtig de HGJB om dit bedrag€ ….. per O maand O kwartaal O jaar. van mijn rekening af te schrijven

Man/vrouw/familie Voorletters:……… Achternaam: …………………….....................

Straat: ……………………………………………….. Nr.:…………………………………

Postcode: ………………………Woonplaats……………………….................................

Bankrekeningnr:…………………………E-mail: ……………………………....................

Geboortedatum: ………………………...Telefoonnummer ………………......................

Handtekening

Graag opsturen naar HGJB, Antwoordnummer 30, 3720 WB BILTHOVEN (postzegel mag, maar hoeft niet).

Met deze methode voor GVO (gods-

openbare school) leren kinderen verha-BijbelWijs

38 lessen voor het Godsdienstig VormingsOnderwijs

Leer

jaar

1

BijbelW

ijsLeerjaar 1

www.hgjb.nl/webshop

Page 20: HGJB-Infogids nr5 - 2011

20