Infogids 2016

104
Informatiegids Kontich | 1 Informatiegids 2016 www.kontich.be Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected] © Ben Straus

description

Gemeentelijke informatiegids gemeente Kontich 2016

Transcript of Infogids 2016

Page 1: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 1

Informatiegids 2016 www.kontich.be

Gemeentebestuur Kontich Gemeenteplein 1 | 2550 Kontich | Tel 03 450 78 40 | Fax 03 458 31 39 [email protected]

© Ben Straus

Page 2: Infogids 2016

2 | Informatiegids Kontich

Inhoudstafel

Aan de inwoners van onze gemeente p. 3

WAT WE VOOR JE DOEN

Leven & Welzijn p. 6

Leren & Studeren p. 28

Mobiliteit p. 34

Vrije tijd p. 38

Wonen & Bouwen p. 52

Werken & Ondernemen p. 61

Natuur & Milieu p. 66

Veiligheid & Hulpdiensten p. 72

BESTUUR EN BELEID

Missie en visie p. 78

Gemeentebestuur p. 78

OCMW p. 82

Autonoom GemeenteBedrijf Kontich (AGB) p. 84

Politieraad HEKLA p. 85

Brandweerraad Zone Rand p. 85

Inspraak p. 86

Gebruik ons E-loket p. 88

K17 p. 88 Verkiezingen p. 89

FLARDEN UIT HET VERLEDEN

Museum voor Heem- en Oudheidkunde p. 95

Bezienswaardigheden p. 96

Condacum of Contiacum? p. 97

Trefwoordenlijst p. 98

Stratenplan p. 103

Page 3: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 3

aan de Inwoners van onze gemeente

Beste inwoner van Kontich - Waarloos,

Als burgemeester presenteer ik met trots de nieuwste versie van onze infogids. Het is een handige brochure geworden waarin je snel vindt wat je zoekt. Voor deze realisatie wil ik zeker onze communicatiedienst uitdrukkelijk bedanken.

Als gemeentebestuur willen we je goed informeren. Je kan dan ook altijd terecht op onze webstek met digitaal loket, de lichtkranten of de sociale media voor de laatste nieuwtjes. In ons periodiek informatieblad bundelen we essentiële informatie en bij onze communicatiedienst kan je steeds terecht met je vraag.Toch willen we de belangrijkste informatie ook bundelen in deze infogids.

Het is immers handig als je thuis een boekje bij de hand hebt. Zo kun je in een handomdraai opzoeken wat je moet doen om een geboorte aan te geven, wanneer het containerpark open is of op welke premies je recht hebt als je verbouwt. Deze infogids bouwden we dan ook helemaal op vanuit de verschillende domeinen waar je in je leven mee te maken hebt: Leven & Welzijn, Leren & Studeren, Wonen & Bouwen, Mobiliteit, Werken & Ondernemen, Veiligheid & Hulpdiensten, Vrije tijd en Natuur & Milieu. Ieder hoofdstuk heeft een eigen kleurcode, vooraan vind je de inhoudstafel, achteraan een handige trefwoordenlijst en een kaartje van onze gemeente.

De laatste jaren werken we ook hard om de diensten van het gemeentebestuur en het OCMW te integreren in één lokaal bestuur. In de toekomst krijgt het OCMW een nieuwe stek in het gemeentehuis en kan je voor al je vragen aan het lokale bestuur ook terecht in de publiekshal van het te renoveren gemeentehuis. Dit proces is nog niet afgerond maar in deze negende editie van onze gemeentelijke infogids namen we ook de diensten van het OCMW al op.

Door deze infogids volledig op te bouwen vanuit het oogpunt van de burger - jouw oogpunt dus - helpen we je zo goed mogelijk op weg in onze gemeente. Hopelijk vind je het een nuttig instrument om te gebruiken en de gemeente nog beter te leren kennen als verblijfscentrum, scholencentrum, bedrijvencentrum, winkelcentrum, met zijn mooie cultuurhistorische en natuurplekjes, zijn bruisende evenementen en de vele enthousiaste verenigingen.

Tot in het dorp!

Met vriendelijke groeten

Bart SeldeslachtsBurgemeester

Page 4: Infogids 2016

4 | Informatiegids Kontich

Wat we voor je doen

Page 5: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 5

Wat we voor je doen

Page 6: Infogids 2016

Leven & weLzijn

GeboortenAangifte van een geboorte

De aangifte van je kleine spruit doe je in de gemeente waar het kind geboren is en dit ten laatste 15 dagen na de geboorte. Wanneer de laatste dag van die termijn een zaterdag, zondag of wettelijke feestdag is, wordt de termijn verlengd tot de eerstvolgende werkdag.

De wettige ouders geven de geboorte aan.De vader kan zijn kind alleen aangeven indien hij gehuwd is met de moeder van het kind of indien hij het kind reeds voor de geboorte erkende.

Welke documenten breng je mee? Indien het kind in Kontich geboren is, breng je volgende documenten mee: - een getuigschrift van geboorte, opgesteld door de

dokter of de vroedvrouw - de identiteitskaart van de aangever(s) - het trouwboekje van de ouders - het attest van de erkenning voor de geboorte

Een leven kent veel verschillende fases. Elke fase kent haar eigen thematiek en facetten.Doorheen je leven heb je dan ook verschillende noden en doe je een beroep op verschillende diensten.We zetten er een aantal op een rijtje.

Erkenning van een kind

Je kind erkennen doe je vóór de geboorte, op het ogenblik van het opmaken van de geboorteakte of na het opmaken van de geboorteakte. Meer info over de verschillende manieren van erkenning en welke documenten je telkens meebrengt, krijg je op de dienst burgerlijke stand (contactgegevens op achterflap) of vind je op www.kontich.be/erkenning.

Indien de erkenningsakte in Kontich werd opgemaakt, kan je dit attest ook aanvragen via ons E-loket (zie p. 88).

Huis van het Kind Het Huis van het Kind Kontich is een samenwerking tussen volgende partners:- Consultatiebureau van Kind en Preventie- Antennepunt van de opvoedingswinkel- Vrij centrum voor leerlingenbegeleiding afdeling

Kontich (vrij CLB)- Gezel (Gezondheid- en eerstelijnsamenwerking in

Kontich)- OCMW- en gemeentediensten, waaronder

de kinderopvangvoorzieningen, jeugddienst, sociale dienst OCMW, het loket kinderopvang en het Lokaal Overleg Kinderopvang en Opvoedingsondersteuning.

Het Huis van het Kind biedt preventieve gezinsondersteuning voor (aanstaande) gezinnenmet kinderen en jongeren tot en met 24 jaar.Er worden gerichte acties opgezet, zoals projecten ter bestrijding van kinderkansarmoede, het creëren van laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheden en het versterken van het aanbod voor kinderen en jongeren binnen Kontich. Dit alles gebeurt met bijzondere aandacht voor het bereiken van kwetsbare gezinnen.Via samenwerking bundelen alle partners hun krachten en stemmen hun zorgaanbod naar gezinnen, kinderen en jongeren beter op elkaar af.

Huis van het Kind KontichAntwerpsesteenweg 62 (sociaal huis)03 451 14 30www.huisvanhetkindkontich.be

6 | Informatiegids Kontich

Page 7: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 7

Waar kan mijn kindje terecht wanneer ik ga werken? Zoek je een leuke en kwaliteitsvolle opvangplaats waar je kinderen terecht kunnen? In onze gemeente vind je een gevarieerde waaier aan kwalitatieve kinderopvangvoorzieningen.

‘t Brugske en ‘t Wisterke

Het OCMW biedt kinderopvang aan op twee locaties: ‘t Brugske in Kontich-centrum en ‘t Wisterke in Waarloos. Beide locaties hebben een vergunning van Kind en Gezin. Ze bieden elk plaats aan 39 kinderen.

De groepsopvang richt zich op kinderen tot 3 jaar die nog niet naar de basisschool gaan. We verlenen voorrang aan kinderen uit de voorrangsgroepen zoals bepaald door Kind en Gezin. Daarnaast geven we voorrang aan de inwoners van Kontich.Je bijdrage voor de opvang is afhankelijk van je gezinsinkomen. Hiertoe vraag je als ouder zelf je attest inkomenstarief aan via www.kindengezin.be. Dit kan pas maximum 2 maand voor de start van de opvang.

Groepsopvang ‘t BrugskeAntwerpsesteenweg 62 03 451 14 [email protected]

Groepsopvang ‘t WisterkeBeekboshoek 4203 451 14 [email protected]

Kinderclub KOKON

Kinderopvang Kinderclub KOKON (Kinderopvang Kontich) is een gemeentelijk IBO (initiatief buitenschoolse kinderopvang) onder toezicht van Kind & Gezin. We bieden opvang op twee locaties voor kinderen van 2,5 jaar tot en met 12 jaar die in Kontich wonen of er schoollopen. Een enthousiast team van begeleiders voorziet een ontspannend, creatief activiteitenaanbod op maat van de kinderen in een veilige omgeving en huiselijke sfeer.Op schooldagen kunnen de kinderen terecht vanaf 7 u. waarna de begeleiders hen naar school brengen. Ze worden s’ avonds van school gehaald en kunnen tot 18 u bij ons spelen. Op schoolvrije dagen en tijdens vakanties is Kinderclub KOKON geopend van 7 tot 18 u. In de krokus-, paas- en zomervakantie organiseert de opvang het vervoer van en naar de kleutersportkampen vanuit de locatie KOKON-Centrum.

KOKON - centrumMolenstraat 28 (ingang Schoolstraat)03 459 90 [email protected]

KOKON - WaarloosF. Maesstraat 86 A (ingang nr. 90)015 32 37 [email protected]

Loket Kinderopvang De zoektocht naar een geschikte opvangplaats voor je kinderen is vaak moeilijk. Er zijn immers veel verschillende vormen van kinderopvang. Hoe begin je te zoeken? Wat bestaat er allemaal en wat zijn de verschillen tussen alle opvangplaatsen? Het Loket Kinderopvang helpt je graag op weg. Het loket geeft je informatie, zoekt samen met jou naar de meest geschikte kinderopvangplaatsen en brengt je met die kinderopvang in contact. Heb je specifiekere opvang nodig? Dan zoekt het loket mee naar oplossingen voor kinderopvang buiten Kontich. Het loket helpt je ook met de aanvraag van een attest kinderopvang of OCMW-tarief. Antwerpsesteenweg 62 (zij-ingang)Maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 u. 03 451 14 [email protected]

Page 8: Infogids 2016

Leven & weLzijn

8 | Informatiegids Kontich

Kind en GezinKind en Gezin is een agentschap van de Vlaamse overheid en wil samen met zijn partners voor elk kind, waar en hoe het ook geboren is en opgroeit, zo veel mogelijk kansen creëren. De organisatie biedt daartoe een ruime waaier van gratis diensten aan voor aanstaande ouders en ouders van jonge kinderen op het vlak van kinderopvang, preventieve gezinsondersteuning en adoptie.Kind en Gezin is er voor alle kinderen, dus ook voor diegenen die extra ondersteuning nodig hebben.De Kind en Gezin-lijn is elke werkdag bereikbaar tussen 8 en 20 u. op 078 150 100 en [email protected] consultatiebureau vind je in het Sociaal Huis, Antwerpsesteenweg 62. Voor alle praktische info kan je terecht op www.kindengezin.be.

ZuigelingenvoedingHet OCMW geeft voor kinderen tot 6 maanden, waaraan om medische redenen geen borstvoeding kan gegeven worden, een tussenkomst voor zuigelingenvoeding. Deze tussenkomst is enkel bedoeld voor ouders met onvoldoende bestaansmiddelen en de aanvraag gebeurt via Kind en Gezin.

Over opvoeden gesproken:OpvoedingswinkelHoe pak ik de driftbuien vanmijn kleuter aan?Hoe vertellen weons kind dat mamaen papa gaan scheiden? Waar kan ik terecht voor een cursus assertiviteit voor mijn tiener? Drie vragen waar ouders en opvoeders mee te maken kunnen krijgen. Bij de Opvoedingswinkel kan je terecht met je vragen en bezorgdheden en dit voor één of meerdere gesprekken. Je kan je vraag ook telefonisch of via mail stellen; gratis en anoniem.De Opvoedingswinkel is een onafhankelijke organisatie en de medewerkers zijn gebonden aan het beroepsgeheim.

De Opvoedingswinkel heeft ook een antennepunt in Kontich. Voor alle informatie kan je terecht op0473 47 37 37, [email protected] ofwww.opvoedingswinkelmortsel.be.

Page 9: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 9

Mijn IDKids - ID

Voor kinderen jonger dan 12 is er de kids - ID, een reisdocument waarmee kinderen kunnen reizen in de meeste Europese landen en in sommige landen daarbuiten, op voorwaarde dat ze vergezeld zijn van een ouder met een geldige identiteitskaart.

De aanvraagtermijn bedraagt 2 tot 3 weken en je kinderen moeten aanwezig zijn bij de aanvraag van de kids - ID. Om de kaart aan te vragen, moet je beschikken over de SIS - kaart van je kindje en een officiële pasfoto. De aanvraag gebeurt door één van de ouders.De kids - ID kost 6 euro en is 3 jaar geldig.Wil je meer info? Surf dan naar www.halloouders.be, www.eid.be of www.kontich.be.

Elektronische identiteitskaart

Vanaf je 12 jaar moet je een identiteitskaart hebben. Als je oude identiteitskaart vervalt, krijg je sowieso een uitnodiging. Je ondertekent een document en wij vragen je identiteitskaart aan. Enkele weken later ontvang je je codes. Met deze codes activeer je in het gemeentehuis je kaart en krijg je ze mee. Hou ook steeds je activeringscodes bij.

Page 10: Infogids 2016

Leven & weLzijn

“Ja, ik wil.”Is de grote vraag gesteld? Was het antwoord ja? Proficiat! Wie gaat trouwen, legt een datum vast in de woonplaats van één van de partners. Minstens één van beiden moet dus in Kontich wonen om hier te kunnen trouwen. Jullie bepalen samen met het gemeentebestuur de datum en het uur van jullie trouwdag. Je huwelijksdatum mag je één jaar vooraf reserveren.

De ondertrouw

Met de huwelijksaangifte of “ondertrouw” verklaren verloofden dat zij in het huwelijk willen treden.De aangifte is verplicht en gebeurt tenminste vijftien dagen en maximum zes maanden voor het huwelijk.

Voor de huwelijksaangifte verzamelt de dienst burgerlijke stand zelf alle documenten die te verkrijgen zijn bij Belgische instanties. Indien je zelf nog documenten moet verzamelen, delen we dat mee. Wanneer het dossier volledig is, word je uitgenodigd voor de ondertekening van de huwelijksaangifte.Op het ogenblik van de aangifte betaal je 20 euro.

Meer info op www.kontich.be/huwelijk.

Moet ik een huwelijkscontract aangaan?

Dat hangt onder andere af van je gezinssituatie en of je al dan niet eigendom bezit. Indien je meer informatie wenst, raadpleeg je best een notaris.

Huwelijksjubilea en andere vieringen

50, 60, 65 of 70 jaar getrouwd? Of word je 100 jaar of meer? Dan zetten we je graag in de bloemetjes! Bij een jubileum schrijft het secretariaat je persoonlijk aan.

(Wettelijk) samenwonen

De meeste verschillen tussen gewoon en wettelijk samenwonen hebben betrekking op erfenis- en belastingkwesties. Een verklaring van wettelijk samenwonen leg je af bij de dienst bevolking of bij de notaris. Indien je een verklaring teniet wil doen, doe je dit best samen. Zoniet moet een deurwaarder de andere persoon op de hoogte brengen en die kosten moet je terugbetalen.

Meer info op www.kontich.be/samenwonen.

10 | Informatiegids Kontich

Page 11: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 11

Wanneer de liefde over isMeestal regelt men een echtscheiding met een notaris of advocaat.De dienst burgerlijke stand wordt pas in laatste instantie ingeschakeld, bij het definitief worden van de procedure. Een echtscheidingsvonnis wordt definitief indien de voorgeschreven beroepstermijn is verstreken en er tegen het vonnis of arrest geen beroep is aangetekend.

Wanneer het vonnis definitief is, stuurt de griffier van de bevoegde gerechtelijke instantie een uittreksel naar de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het huwelijk is voltrokken.

De bevoegde ambtenaar van de burgerlijke stand schrijft het vonnis binnen één maand over en verwittigt de dienst bevolking van je huidige woonplaats.

Wanneer is mijn huwelijk officieel ontbonden?

Voor bepaalde instanties is de datum van kracht van gewijsde, met andere woorden de datum waarop de beroepstermijn verstreken is, belangrijk. Het gaat meestal over zaken die op jezelf betrekking hebben, zoals het aangaan van een nieuw huwelijk of het bepalen van de afstamming van een kind. In vele gevallen houdt men echter rekening met de datum van de overschrijving van het vonnis of het arrest in de registers van de burgerlijke stand.

Hoe bewijs ik mijn echtscheiding?

Je verkrijgt een afschrift van de overschrijving van je echtscheidingsvonnis bij de dienst burgerlijke stand van de plaats waar je huwde. Op een bewijs van woonst, afgeleverd door de dienst bevolking staat je burgerlijke staat vermeld. Indien je in Kontich huwde, bezorgen wij je na overschrijving van het vonnis een aantal afschriften van je echtscheidingsakte.

Je verkrijgt enkel een afschrift van de overschrijving van je echtscheidingsvonnis bij de dienst burgerlijke stand van de plaats waar je huwde. Wij kunnen je dus enkel een afschrift van je echtscheidingsakte bezorgen indien je destijds in Kontich huwde.

Page 12: Infogids 2016

Leven & weLzijn

12 | Informatiegids Kontich

Kontich, hier kom ik!Kom je vanuit een andere gemeente in Kontich wonen, dan meld je dat binnen de acht werkdagen na verhuis hetzij persoonlijk, hetzij via mail.Je vermeld alle personen die samen met jou verhuizen, met rijksregisternummer, je oude en je nieuwe adres en je gsm-nummer. Als je nieuw adres een appartement betreft, duid je dit geografisch aan (gelijkvloers, 1ste of 2de verdieping, links of rechts).Ook wanneer je bij iemand gaat wonen die al op het aangegeven adres woont, geef je dit op.

Attest van gezinssamenstellingHet attest gezinssamenstelling vermeldt alle personen die op een bepaald moment in een woning samenwonen.Je hebt het vaak nodig voor één of andere dienst (ziekenfonds, huisvestingsdienst, vakbond, kinderbijslagfonds, …) omdat je uitkering, toelage of tarief afhangt van de gezinsgrootte.

De aanvraag op de dienst bevolking (contactgegevens zie achterflap) gebeurt door een meerderjarig gezinslid dat zijn identiteitskaart voorlegt. We geven het gratis document dadelijk mee.Je kan dit attest ook aanvragen via ons E-loket (zie p. 88)!

Ik verhuis maar blijf in Kontich wonen. Stuur dan een mailtje naar [email protected] met je naam, voornaam, rijksregisternummer, oud adres en nieuw adres en je gsm-nummer. Als je naar een appartement verhuist, duid je dit geografisch aan (gelijkvloers, 1ste of 2de verdieping, links of rechts). Wij bevestigen ontvangst van deze mail.

Nadat de wijkagent bij je langskwam, kom je na drie werkdagen naar het gemeentehuis met je identiteitskaart(en) en pincode(s). Je hoeft je dus maar één maal te verplaatsen.

Ook het inschrijvingsbewijsvan je voertuig kan je hierlaten aanpassen.

Tot ziens Kontich!

Verhuis je vanuit Kontich naar een andere Belgische gemeente?Meld het gewoon in je nieuwe gemeente. Zij brengen ons dan automatisch op de hoogte van je verhuis.

Na deze aangifte krijg je bezoek van de wijkagent die vaststelt of je effectief op dit adres woont. De datum van je aangifte wordt de datum van inschrijving in de gemeente. Je ontvangt van de politie een uitnodiging waarna je je na drie werkdagen aanbiedt op onze dienst om je identiteitskaart (PIN - code meebrengen) aan te passen. Ook het inschrijvingsbewijs van je voertuig kan je hier laten aanpassen.

Page 13: Infogids 2016

Reistoestemming voor minderjarigenAls je als minderjarige alleen met vakantie naar het buitenland gaat of in gezelschap van vrienden, met een vereniging of familieleden andere dan je ouders, dan moet je een verklaring van je ouder(s) meenemen. In die verklaring geven jouw ouders je toestemming voor de trip. Een medewerker van de dienst bevolking wettigt het document aan de hand van de identiteitskaart van de ondertekenaar.Je vindt het document opwww.kontich.be/reistoestemming.

Informatiegids Kontich | 13

Ik ga op reisen ik neem mee… mijn reispas!Ga je naar een land waar een paspoort (en eventueel visum) voor binnenkomst op het grondgebied vereist is?Dit vraag je persoonlijk aan bij de dienst bevolking (contactgegevens zie achterflap).Min-achttienjarigen moeten toestemming krijgen van diegene die de ouderlijke macht heeft.Bij de aanvraag komt de min-achttienjarige mee.

De aanvraag- De aanvraag van een nieuw paspoort gebeurt bij de dienst

bevolking. - De aanvraag gebeurt minimum 8 werkdagen (normale

procedure) of 24 uur (spoedprocedure - indien aangevraagd voor 15 u.) voor het afhalen van het paspoort.

- Het is echter aan te raden om het paspoort aan te vragen minimum twee weken en maximum vier weken voor het vertrek of de datum van aanvraag van het visum.

Te vervullen formaliteiten- breng één recente pasfoto mee- Er worden vingerafdrukken genomen alvorens je een

paspoort kan aanvragen; ook je handtekening wordt digitaal geplaatst.

- bezit je nog een oud paspoort, dan lever je dit in bij de aanvraag van een nieuw paspoort

- nieuwe aanvragen zijn enkel mogelijk voor 7 jaar (voor min-achttienjarigen is dit 5 jaar)

- betaling en afgifte van de foto is verplicht bij de aanvraag, bij voorkeur met bancontact.

Prijzen- normale procedure + 18 jaar: 70 euro - normale procedure - 18 jaar: 40 euro - spoedprocedure + 18 jaar: 252,50 euro - spoedprocedure - 18 jaar: 222,50 euro

Op www.diplomatie.belgium.be kan je opvragen welke documenten je nodig hebt voor een bepaald land, wat de reisadviezen zijn, waar de ambassades zich bevinden...

Page 14: Infogids 2016

Leven & weLzijn

14 | Informatiegids Kontich

Uittreksel uit het strafregisterDit uittreksel heette vroeger ‘bewijs van goed gedrag en zeden’ en geeft een opsomming van alle veroordelingen die een persoon kreeg. Het vermeldt enkel effectief uitgesproken vonnissen. Een lijst van die veroordelingen wordt bij het uittreksel gevoegd. Iedereen die in het bevolkings-, vreemdelingen- of wachtregister is ingeschreven, kan een uittreksel uit het strafregister aanvragen. Er zijn drie verschillende (gratis) modellen:

1) Model 1 gewoon gebruik (Model art. 595 Sv)is het standaarduittreksel.

2) Model 1 gereglementeerde activiteiten (Model art. 596.1 Sv) dient voor de uitvoering van activiteiten waarvan de toegangs- of uitoefeningsvoorwaarden wettelijk vastgesteld zijn, zoals de uitoefing van fiscale en militaire beroepen, het beoefenen van schietsporten of wapenbezit.

3) Model 2 (Model art. 596.2) dient voor de uitoefening van activiteiten met minderjarigen (opvoeding, psycho-, medische, of sociale begeleiding, hulpverlening aan jeugd, kinderbescherming, animatie of begeleiding van minderjarigen).

Zo bekom je het uittrekselJe vraagt het uittreksel persoonlijk en met identiteitskaart aan bij de dienst bevolking. Indien om een gewettigde reden een ander persoon het uittreksel komt aanvragen, dient dit te gebeuren met een kopie van de identiteitskaart en een gehandtekende volmacht. Modellen 1 kunnen onmiddellijk meegenomen worden. Voor model 2 is een bijkomend advies van de politie nodig. Hierdoor leveren we het attest na 5 werkdagen af. Je kan een uittreksel ook aanvragen per mail op [email protected]. Dit vermeld je bij je aanvraagJe naam, adres en rijksregisternummer of geboortedatum. Verder geef je aan welk model je wenst en een duidelijk omschreven reden waarom je het document aanvraagt.

Wettigen van handtekeningZiekenfondsen, huisvestingsdiensten, verzekeringsmaatschappijen,… kunnen je vragen je handtekening te laten wettigen met een stempel en een handtekening op het document.Voor het wettigen van je handtekening kom je persoonlijk naar de dienst bevolking met je identiteitskaart en het document waarop de handtekening moet gewettigd worden.Een wettiging gebeurt alleen aan de hand van de identiteitskaart.

Let op: de wettiging heeft enkel betrekking op de handtekening en is niet bedoeld om de echtheid van een document te bevestigen.

Page 15: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 15

Buitenlandersin KontichBuitenlands bezoek: tenlastennemingen

Komen je vrienden, familieleden of kennissen uit het buitenland op bezoek? Dan vraagt het land van herkomst vaak een uitnodiging met tenlastenneming. Deze tenlastenneming lijkt niet zoveel in te houden, maar heeft toch vergaande gevolgen. Zo ben je gedurende twee jaar vanaf binnenkomst in België (of het Schengengebied) hoofdelijk aansprakelijk voor kosten van gezondheidszorgen, verblijf en repatriëringkosten van je gast. Je kan je gedeeltelijk laten verzekeren maar verzekeringen dekken nooit het geheel.

Wil je een tenlastenneming nemen, dan heb je steeds je identiteitskaart nodig en een bewijs van inkomsten van de laatste drie maanden of het laatste aanslagbiljet van de belastingen.

Van de persoon die je ten laste wil nemen, heb je volgende gegevens nodig: - naam en voornaam - geboorteplaats en -datum - volledig adres - paspoortnummer - nationaliteit.

De tenlasteneming is pas geldig wanneer je ze ondertekent in het gemeentehuis en daar je handtekening laat wettigen. Meer info op www.kontich.be/tenlastenemingen.

Verblijfskaarten voor EU- en niet - EU-onderdanen

EU- en niet - EU-onderdanen die in het bezit zijn van een E- of F-kaart, kunnen vanaf 5 jaar na uitreiking van deze kaart maar ten laatste 5 maanden voor vervaldatum een aanvraag doen voor een E+ of F+ kaart. Opgelet: een E- of F-kaart wordt niet vervangen door een andere E- of F-kaart. Er dient steeds voorafgaandelijk een aanvraag voor een E+ of F+ kaart te gebeuren.

Meer info op www.kontich.be/verblijfskaarten.

Belg worden

Er bestaan twee procedures om de Belgische nationaliteit te verkrijgen: een nationaliteitsverklaring of een naturalisatie.Je verkrijgt de Belgische nationaliteit door een verklaring af te leggen voor de ambtenaar van de burgerlijke stand. Vervolgens maken we het volledige dossier over aan de Procureur des Konings, die binnen de vier maanden een advies uitbrengt.Naturalisatie wordt enkel nog toegekend aan personen die aan België buitengewone verdiensten bewezen, uitgezonderd aan staatlozen met minstens twee jaar wettelijk verblijf. Deze aanvraag wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de Kamer van Volksvertegenwoordigers.

Mensen zonder geldige verblijfsdocumenten

Personen die zonder geldig verblijfsdocument in België verblijven en dringend nood hebben aan medische zorgen, kunnen een aanvraag indienen bij het OCMW tot tenlasteneming van de kosten die hieraan verbonden zijn. De maatschappelijk werker van de sociale dienst (contactgegevens op achterflap) gaat na of je aan de voorwaarden voldoet.Het Bijzonder Comité beslist over je vraag.Het is steeds de geneesheer die beslist of de medische behandelingen dringend en noodzakelijk zijn.De betaling van de kosten gebeurt rechtstreeks aan de dokter, het ziekenhuis of de apotheek.

Asielzoekers

Personen die in België asiel aanvragen, hebben tijdens de duur van hun procedure recht op materiële opvang. Het OCMW zorgt voor de opvang van een aantal asielzoekers in gemeenschapshuizen.

© O

wen

Hol

daw

ay /

Shut

ters

tock

.com

Page 16: Infogids 2016

Leven & weLzijn

16 | Informatiegids Kontich

Zitdag Rijksdienst voor PensioenenDe Rijksdienst voor Pensioenen organiseert maandelijks zitdagen in onze gemeente, telkens op de tweede en vierde dinsdag van de maand van 9 tot 11.30 u. en van 13 tot 15.30 u.Je kan geen afspraak maken voor deze zitdag.Meer info krijg je bij de dienst maatschappelijke werken (contactgegevens zie achterflap).

Thuiszorg: wanneer je hulp nodig hebt Door een netwerk aan thuiszorgdiensten kunnen ouderen zo lang en zo zelfstandig mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving wonen.Op die manier komen we tegemoet aan de toenemende vergrijzing en zorgbehoevendheid.

Gezinszorg

Kan je omwille van je leeftijd, een handicap, ziekte of sociale omstandigheden niet meer voldoende instaan voor huishoudelijke taken zoals koken of strijken? Dan helpt de dienst Gezinszorg je hier bij.De dienst voorziet personenverzorging en biedt psycho-sociale en pedagogische ondersteuning. Bij iedere vraag komt de verantwoordelijke op huisbezoek om de hulp te bespreken en taakafspraken te maken. Je financiële bijdrage hangt af van je inkomen en de gezinssamenstelling.

Inkomensgarantie voor ouderen (IGO)Deze uitkering biedt financiële hulp aan bejaarden met onvoldoende middelen. Vooraleer de Rijksdienst voor Pensioenen de uitkering toekent, is er een onderzoek naar de bestaansmiddelen. Een pensioenaanvraag geldt ook als IGO-aanvraag. Om recht te hebben op de IGO moet je permanent in België verblijven. Een verblijf in het buitenland (in één of meer keren) van minder dan 30 dagen per kalenderjaar is wel toegestaan.

De aanvraag indienen

Je kan, zoals in de pensioenregeling, de aanvraag op 2 manieren indienen: - Bij het gemeentebestuur van onze gemeente. - Bij de Rijksdienst voor Pensioenen waar je je

persoonlijk (of via volmachtdrager) meldt.

Meer info bekom je op de dienst maatschappelijke werken (contactgegevens zie achterflap).

Page 17: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 17

Schoonmaakhulp

De schoonmaakhulp omvat het normale onderhoud van een woning in de mate dat de bewoner dit niet meer zelf kan, zoals stofzuigen of ramen kuisen.Bij een nieuwe vraag komt de verantwoordelijke op huisbezoek voor sociaal-financieel onderzoek en om afspraken te maken omtrent de hulp en de wijze van betaling. De bijdrage per uur ligt reglementair vast en hangt af van je inkomen en gezinssamenstelling. Kan je fysiek zelf nog schoonmaken maar wil je die taken om andere redenen laten uitvoeren? Dan word je verwezen naar het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap of naar privé-diensten die erkend zijn voor het werken met dienstencheques.

Warme maaltijden

Kan je niet meer zelf koken? Laat een warme maaltijd aan huis brengen. Je kan zowel gewone als dieetmaaltijden krijgen. Bij een nieuwe vraag komt de dienstverantwoordelijke op huisbezoek voor een sociaal-financieel onderzoek.

Personenalarm

Een personenalarmsysteem is een noodoproepsysteem dat via het telefoonnet 24 uur op 24 in verbinding staat met een alarmcentrale. Voor een personenalarmsysteem kan je terecht bij je ziekenfonds of bij het Lokaal DienstencentrumDe Wilg, Witvrouwenveldstraat 1.

Wil je meer weten over Thuiszorg?

Je vindt meer info op www.ocmwkontich.be > thuiszorg, op de nummers 03 451 14 47 en 03 451 14 48 of ga eens langs bij het OCMW (contactgegevens op achterflap).Hoewel de thuiszorg van het OCMW bij diverse zorgredenen hulp biedt, is soms ook aanvullende, gespecialiseerde hulp of informatie wenselijk, zoals bij palliatieve zorg, kraamzorg of dementie.

Palliatieve Hulpverlening AntwerpenEdegemsesteenweg 100/bus2 - 2610 Wilrijk03 265 25 [email protected] KraamzorgLandelijke ThuiszorgVolkstraat 5 - 2000 Antwerpen03 237 15 53

Expertisecentrum Kraamzorg De Kraamvogel vzwVolkstraat 7 - 2000 Antwerpen03 238 11 00www.kraamvogel.be Nachtzorg AntwerpenNationalestraat 111/1 - 2000 Antwerpen 03 220 17 [email protected]

De medewerkers van Nachtzorg nemen een aantal nachten per week de zorg van u over, ook op zaterdag, zondag en feestdagen. Zo kan je even op adem komen en je taak als mantelzorger straks weer helemaal opnemen. Informatie dementieExpertisecentum Dementie Vlaandezen vzwLokkaardstraat 8 - 2018 Antwerpen070 22 47 [email protected]

Regionaal Expertisecentrum Dementie OrionSint-Bavostraat 29 - 2610 Wilrijk03 820 73 [email protected]

Thuiszorgwinkel Assistgebouwen vzw De Hazelaar,Drabstraat 11A03 888 68 93www.thuiszorgwinkel.be

Page 18: Infogids 2016

Leven & weLzijn

18 | Informatiegids Kontich

GEZEL - Gezondheid en Eerste Lijnssamenwerking Gezel werkt niet alleen voor zieken of bejaarden maar ook voor gezinnen, alleenstaanden, jongeren, … in moeilijkheden. Ook als je helemaal niets met het OCMW te maken hebt. Gezel ondersteunt samenwerking. Want een goede samenwerking verbetert de ondersteuning van of zorg aan mensen.

Soms komen verschillende moeilijkheden tegelijk voor, bij één of meer gezinsleden. Vaak zijn dan verschillende diensten en hulpverleners ingeschakeld, die meestal goed samenwerken. Soms is echter een overleggesprek nodig. In zo’n overleg verbeteren we de samenwerking en onderlinge communicatie.Je kan zo’n overleg éénmalig aanvragen of zo vaak als nodig. Nadien krijg je een verslag van het overleg.

In situaties van complexe zorg bij ziekte thuis, kan je bovendien een thuiszorgkaft vragen. Hierin schrijven de hulpverleners maar ook de persoon zelf en zijn familie berichten en vragen aan elkaar. Zo gaat er geen informatie verloren en vermijden we misverstanden.

Via Gezel ontdek je ook activiteiten en informatie over gezondheidspreventie, in thema’s zoals voeding & beweging, tandzorg, geestelijke gezondheid, alcohol & drugs en kankerpreventie.Hiervoor werkt Gezel ook samen met scholen, verenigingen en diensten.

Tot slot kan je in alle vertrouwen adressen opvragen van alle eerstelijnswerkers (artsen, verpleegkundigen, kinesisten, logopedisten,…) in Kontich en van verschillende welzijns- en hulpdiensten.

Je kan contact opnemen op 03 451 14 30 [email protected].

Bloed gevenElke gezonde persoon tussen 18 en 65 jaar mag bloed geven. Het is belangrijk dat er altijd voldoende bloed in voorraad is. Voor heel wat zieken is bloed van iemand anders immers levensnoodzakelijk en ook na verkeersongevallen of bij operaties is vaak heel wat bloed nodig om de betrokkenen te redden. Ook in onze gemeente organiseert het Rode Kruis regelmatig bloedinzamelingen.

Meer info op www.edegem-kontich.rodekruis.be, 0478 25 03 02 of via [email protected].

© B

ob V

an M

ol-R

ode

Kru

is-V

laan

dere

n

Page 19: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 19

Wil je uitdokteren waar je vandaan komt? Denk je dat je betovergrootvader in Kontich trouwde? Of wil je controleren of je grootoom hier werd geboren? Dan moet je op onze archiefdienst zijn (contactgegevens op achterflap).Deze dienst bewaart en beheert het volledige archiefbestand van de deelgemeenten Kontich en Waarloos en het hedendaagse archief van fusiegemeente Kontich sedert 1977. Daarnaast hebben ze een belangrijk deel van de kerkarchieven van Kontich en Waarloos in depot. Je kan er dus terecht voor kopies van de registers van burgerlijke stand en parochieregisters, bewerkingen van registers van buurgemeenten, volkstellingen,

Zet een (stam)boompje op over je familiestaten van sterfhuizen, borgbrieven, klappers op schepenregisters en notariaat, samenvattingen van Antwerpse schepenbrieven (van voor 1550), enz…

De leeszaal van de archiefdienst is gratis toegankelijk. Er is inzagerecht voor zover de stukken openbaar zijn. Het is mogelijk om kopies te nemen indien geen beperking geldt inzake auteursrechten, staat of formaat van de documenten, ...

Openingsuren:- maandag van 14 tot 17 u.- na afspraak: maandag van 18 tot 20 u. donderdag van 14 tot 17 u.

Page 20: Infogids 2016

Leven & weLzijn

20 | Informatiegids Kontich

In de wintervan een levenLaatste wilsbeschikking inzake wijze van teraardebestelling

Met een wilsbeschikking kies je hoe je wil begraven of gecremeerd worden. Je kan ook kiezen voor een ritueel voor de uitvaartplechtigheid. Een wilsbeschikking, bij voorkeur zelf opgesteld, en zeker en vast gedag- en gehandtekend, kan je thuis bewaren. Voeg een kopie van je identiteitsbewijs bij de verklaring om discussies te vermijden.Het biedt echter meer garantie wanneer je wilsbeschikking wordt geregistreerd in het gemeentelijk bevolkingsregister.

Je wilsbeschikking wijzigen of intrekken? Leg hiertoe een verklaring af bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van je woonplaats.

Euthanasie en negatieve wilsverklaring

De euthanasiewet laat toe dat je voorafgaand een wilsverklaring opstelt om euthanasie te laten uitvoeren wanneer je niet meer in staat bent het zelf te vragen. Deze voorafgaande wilsverklaring is enkel geldig wanneer je ooit in een onomkeerbare coma terechtkomt. Elke handelsbekwame meerderjarige of ontvoogde minderjarige kan een schriftelijke verklaring tot euthanasie laten registreren bij de dienst burgerlijke stand (contactgegevens op achterflap).De wilsverklaring blijft 5 jaar geldig.Voor de registratie maak je gebruik van een modelformulier. Bij de invoering van de wilsverklaring door de ambtenaar gaan we de juistheid van de informatie na op basis van het rijksregister van de natuurlijke personen en garanderen we het respect voor de privacy.

Met een negatieve wilsverklaring noteer je in detail welke behandelingen en onderzoeken je niet meer wenst, indien je definitief en onomkeerbaar wilsonbekwaam bent. Artsen zijn wettelijk verplicht dit te respecteren. Je stelt een negatieve wilsverklaring op en duidt hierin een formele vertegenwoordiger aan. De wilsverklaring bewaar je zelf en je geeft bij voorkeur één exemplaar aan je vertegenwoordiger en aan je behandelende (huis)arts. Je kan ze niet laten registreren. De negatieve wilsverklaring blijft onbeperkt van kracht, tenzij je ze herroept. Meer info over de voorwaarden en procedures vind je op kontich.be/euthanasie en op www.leif.be.

Verklaring voor of tegen orgaandonatie

Iedereen die zich vooraf niet verzet tegen orgaantransplantatie wordt bereid geacht zijn of haar organen af te staan. Familieleden van de eerste graad (ouders, echtgenoot) kunnen hiertegen nog verzet aantekenen. In een wilsverklaring voor orgaandonatie kun je uitdrukkelijk toestemmen in orgaandonatie of je kunt uitdrukkelijk je verzet hiertegen verklaren. Deze verklaring wordt geregistreerd in het rijksregister. Familieleden kunnen zich hiertegen niet meer verzetten. Voor minderjarigen en verlengd minderjarigen geldt een bijzondere regeling. Deze regeling en meer info vind je op www.kontich.be/orgaandonatie.

Aangifte van een overlijden

Een overlijden geef je zo vlug mogelijk aan op de dienst burgerlijke stand (contactgegevens op achterflap) van de gemeente van overlijden.Meestal handelt de begrafenisondernemer deze formaliteiten af. Hij is ook diegene die dag, uur en wijze van begraving doorgeeft.

Volgende documenten leg je voor: de documenten van de geneesheer die het overlijden vaststelde, de identiteitskaart van de overledene en eventueel het trouwboekje en rijbewijs.

Page 21: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 21

BegraafplaatsIn Kontich zijn er twee begraafplaatsen.De begraafplaats van Waarloos ligt aan de Ferdinand Maesstraat. Hier wordt in principe niet meer begraven. De begraafplaats Kontich-centrum is gelegen aan de Duffelsesteenweg en heeft naast gewone graven ook een strooiweide, columbarium, urnenveld en kinderperk. Er is ook een kleine afscheidsruimte voorzien.

De begraafplaatsen zijn toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Er is geen sluitingsdag. Indien er een ontgraving plaatsvindt, is de begraafplaats uitzonderlijk gesloten.

Begravingen, bijzettingen in het columbarium en asuitstrooiingen gebeuren - op werkdagen van 8.30 tot 16 u. - op zaterdag van 8.30 tot 14 u.

De dienst burgerlijke stand (contactgegevens op achterflap) staat in voor de praktische afhandeling voor de begrafenissen en de aankoop/verlenging van de concessies. De technische dienst (contactgegevens op achterflap) staat in voor het beheer van de begraafplaats.

De regelgeving van de begraafplaats vind je op www.kontich.be > Technische Dienst > Beheer begraafplaatsen.

Page 22: Infogids 2016

Leven & weLzijn

Financiële hulpverleningLeefloon/equivalent leefloon

Wie in Kontich verblijft, meerderjarig is en over geen of ontoereikende bestaansmiddelen beschikt, heeft onder bepaalde voorwaarden recht op een financiële uitkering.De maatschappelijk werker doet een financieel en sociaal onderzoek om na te gaan of je al dan niet recht hebt op leefloon/equivalent leefloon.

Tussenkomst in medische kosten

Sommige mensen worden na een ziekte geconfronteerd met een laag inkomen én verhoogde medische uitgaven.In bepaalde omstandigheden en na een financieel, sociaal onderzoek van een maatschappelijk werker kan het OCMW een (tijdelijke) tussenkomst verlenen in de medische kosten.

Tegemoetkomingen en toelagen via OCMW Kontich

Als je denkt in aanmerking te komen voor een toelage, aarzel dan niet contact op te nemen met de sociale dienst van het OCMW (contactgegevens op achterflap). Aan elke toelage zijn andere voorwaarden gekoppeld. De sociale dienst bekijkt dat samen met jou.Meer info en de reglementen vind je op www.ocmwkontich.be > sociale dienst > financiële hulpverlening.

- Telefoontoelage Deze toelage is een tussenkomst in het abonnementsgeld en/of

een tussenkomst in de kosten voor het plaatsen en aansluiten van een telefoon. Je komt in aanmerking indien je een sociaal tarief hebt bij je telefoonmaatschappij of voldoet aan de voorwaarden voor het sociaal tarief. Op 1 januari 2016 bedraagt de tussenkomst in het abonnementsgeld 30 euro en voor de aansluiting en plaatsing van een telefoontoestel 15 euro.

- Toelage TV - distributie Deze toelage is een tussenkomst in kosten voor de TV-kabel.

Je komt in aanmerking indien je een invaliditeitsattest van 80 procent bezit of een vermindering zelfredzaamheid van minstens 12 punten én als jouw inkomen onder de grens van de verhoogde tegemoetkoming blijft, of als je geniet van een collectieve schuldenregeling.

Op 1 januari 2016 bedraagt de toelage 50 euro.

- Medico - pedagogische toelage Deze toelage is een tussenkomst in de kosten die

zorgbehoevende mensen omwille van hun handicap moeten dragen. Je komt in aanmerking als je meerderjarig en zorgbehoevend bent, een invaliditeitsattest van 66 procent hebt of een vermindering zelfredzaamheid van ten minste 9 punten of een vermindering van het verdienvermogen tot één derde. Ook hier geldt een inkomensgrens.

Op 1 januari 2016 bedraagt de toelage 125 euro.

- Gratis huisvuilzakken Je komt in aanmerking voor gratis huisvuilzakken bij

een gezinsinkomen onder de grens van de verhoogde tegemoetkoming of als je geniet van een collectieve schuldenregeling. Bestaat jouw gezin uit meer dan 3 personen of heb je een attest van incontinentie, dan heb je recht op een rol grote restafvalzakken en een rol PMD zakken. Zo niet, dan heb je recht op een rol kleine restafvalzakken en een rol PMD zakken.

- Brandstoftoelage/verwarmingstoelage Je hebt recht op een verwarmingstoelage indien je de woning

verwarmt met huisbrandolie (mazout), verwarmingspetroleum of bulkpropaangas. Bijkomend geldt ook hier dat je inkomen onder de grens van de verhoogde tegemoetkoming moet vallen. Het bedrag van de toelage is afhankelijk van de soort brandstof, de prijs per liter en je inkomenscategorie.

Je moet binnen de 60 dagen na de levering langskomen op het OCMW om je aanvraag te doen. Breng je identiteitskaart en factuur mee.

Meer info en de reglementen vind je opwww.ocmwkontich.be > sociale dienst > financiële hulpverlening.

Page 23: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 23

Tegemoetkomingen voor mensen met een beperkte zelfredzaamheid Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT)De inkomensvervangende tegemoetkoming kennen we toe aan de persoon met een handicap van wie is vastgesteld dat zijn lichamelijke of psychische toestand zijn verdienvermogen heeft verminderd tot een derde of minder van dat van een gezonde persoon.De berekening van de IVT houdt rekening met de inkomsten van de persoon met een handicap en van de persoon met wie de persoon met een handicap een huishouden vormt. Bepaalde vrijstellingen worden evenwel toegepast op die inkomsten.

Tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB)Personen met een handicap van 65 jaar of ouder die vanwege een vermindering van de zelfredzaamheid, bijkomende kosten hebben, kunnen de THAB aanvragen. Bij de berekening van de tegemoetkoming houden we rekening met de inkomsten van de persoon met een handicap en van de persoon met wie die persoon met een handicap een huishouden vormt. Bepaalde vrijstellingen worden evenwel toegepast op die inkomsten.

Wens je deze tegemoetkoming te verkrijgen, dan moet je gedomicilieerd zijn in België en er werkelijk verblijven. Je moet ook één van de nationaliteiten bezitten die door de wetgeving worden beoogd. De aanvraag gebeurt bij de dienst maatschappelijke werken (contactgegevens op achterflap) van de gemeente waar je bent ingeschreven in het bevolkingsregister of in het vreemdelingenregister.

Integratietegemoetkoming (IT)De integratietegemoetkoming vraag je aan indien je vanwege een handicap bijkomende kosten hebt.Bij de berekening van de tegemoetkoming houden we rekening met je inkomsten en, indien dit het geval is, met de inkomsten van de persoon met wie je een huishouden vormt. Bepaalde vrijstellingen worden evenwel toegepast op die inkomsten.

Meer uitleg over de voorwaarden en aanvraagprocedures van deze tegemoetkomingen vind je op www.handicap.fgov.be.

Administratieve dienstverleningOm je werkloosheid, ziekenkas, kinderbijslag, studiebeurzen, enz. in orde te houden of brengen, moeten er vaak ingewikkelde documenten ingevuld worden. De sociale dienst (contactgegevens op achterflap) helpt je hierbij.

Psychosociale hulpverleningEen buitenstaander heeft vaak een klaardere kijk op de problemen. De maatschappelijk werkers van het OCMW (contactgegevens op achterflap) luister naar je persoonlijke moeilijkheden. Zij trachten samen met jou alles op een rijtje te zetten en zoeken mee naar een uitweg. Indien nodig word je doorverwezen naar meer gespecialiseerde hulp.

Juridisch adviesEén dag per week is er een jurist aanwezig op het OCMW. Hij geeft juridische informatie over echtscheidingen, huur- en woonproblemen, schulden, bewindvoering, enz. De jurist is geen advocaat en zal jou dus niet vertegenwoordigen op de rechtbank. Indien nodig tracht de jurist te bemiddelen met bijvoorbeeld de huiseigenaar, de partner of de schuldeiser.

Page 24: Infogids 2016

Leven & weLzijn

24 | Informatiegids Kontich

NoodopvangHet OCMW heeft een samenwerkingsovereenkomst met KINA (Krisis Interventie Netwerk Antwerpen) voor personen die (tijdelijk) dakloos zijn.De aanvraag voor deze opvang dient te gebeuren bij de sociale dienst van het OCMW.In uitzonderlijke omstandigheden, bijvoorbeeld na huiselijk geweld, gebeurt de doorverwijzing via de lokale politie.

Dienst schuldbemiddelingHeb je schulden of wil je gewoon een idee krijgen waar je inkomen elke maand naartoe gaat?De dienst schuldbemiddeling (contactgegevens op achterflap) helpt je met al je vragen over je gezinsbudget.

BudgetbegeleidingDe maatschappelijk werker maakt samen met jou een overzicht van je inkomsten en uitgaven zodat je zelf aan de slag kan om je gezinsbudget in evenwicht te houden. Als het nodig is, kan het OCMW onderhandelen met je schuldeisers.

BudgetbeheerBudgetbeheer omvat dezelfde taken als budgetbegeleiding, maar je inkomen komt dan op een zichtrekening die de maatschappelijk werker beheert. De maatschappelijk werker betaalt, in samenspraak met jou, maandelijks je vaste kosten. Je leefgeld kan ook wekelijks worden uitbetaald.

Collectieve schuldenregelingCollectieve schuldenregeling is een wettelijk geregelde procedure bij de Arbeidsrechter.Deze stelt een schuldbemiddelaar aan. Je inkomen wordt tijdens de duur van de procedure overgemaakt aan de bemiddelaar.Deze onderhandelt voor jou met je schuldeisers. Hij betaalt je schulden af en keert je leefgeld uit. Hiermee betaal je zelf je vaste kosten.Je mag geen schulden bijmaken. Na afloop van de regeling neem je een nieuwe start.Het OCMW treedt niet zelf op als schuldbemiddelaar maar de maatschappelijk werker kan je wel advies geven bij een enorme schuldoverlast en je helpen bij het opstarten van de procedure. Je kan er ook terecht als je tijdens de procedure moeilijkheden of vragen hebt.

Meer info op www.ocmwkontich.be > Sociale dienst > Schuldbemiddeling.

Page 25: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 25

GehandicaptenzorgHeb je een beperking? Dan zijn er een aantal instellingen waar je een beroep op kan doen.

Huize IrisReepkenslei 5303 457 53 [email protected]://huize-iris.beVoorziening voor volwassenen met een beperking.

Dagwerking PegodeStaf van Elzenlaan 503 457 87 79www.dagwerkingpegode.be

Dagwerking voor mensen met een beperking.Zin&ZoStaf van Elzenlaan 503 440 31 85zin&[email protected] coaches van de vrijetijdswinkel Zin&Zo gaan met vrijetijds-, vormings- en trainingsvragen van de cliënt aan de slag. Ze geven vrijetijdsinvulling op maat. Zin&Zo is een project van Pegode vzw.

Arbeidszorgproject Soep’t erin Staf van Elzenlaan 503 457 87 79www.soep-t-erin.beDe tuinders van Dagwerking Pegode werken mee bij plukboerderij Grondsmaak in Kontich.Ze wieden en plukken er een deel van de groenten en verwerken ze tot verse soep. Net als het ijskarretje rijdt de soepbakfiets dan rond in het dorp. Je kan soep aan de bakfiets kopen of bestellingen thuis laten leveren.

‘t Spinneke vzwLijsterbolstraat 5A [email protected]’t Spinneke bevat een spelotheek en snoezelruimte, gericht op kinderen met een handicap en hun familie. De Spelotheek is een speel- en ontmoetingsruimte.Je kan er ook (rolstoel)fietsen en kleine hulpmiddelen uitlenen en je vindt er een computerhoek met aangepast materiaal. In de Snoezelruimte kan je ontspannen en is er een verzorgingshoek.

Dienst Ondersteuningsplan (DOP) AntwerpenDOP zoekt samen met jou naar de juiste ondersteuningsvorm voor personen met (een vermoeden van) een handicap.Maandelijkse zitdag in het OCMW, Antwerpsesteenweg 62 03 889 00 047 en 03 366 29 93www.opmaatvzw.be en www.trajctvzw.be

Mobilant vzwPlantin en Moretuslei 155 - Antwerpen03 458 42 [email protected] met een beperking, erkend door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (V.A.P.H.), kunnen bij mobilant vwz terecht voor alles wat te maken heeft met begeleid wonen, opvoedingsondersteuning en trajectbegeleiding.

Page 26: Infogids 2016

Leven & weLzijn

26 | Informatiegids Kontich

VredegerechtHet vredegerecht van het kanton Kontich is bevoegd over de gemeenten Kontich, Edegem, Hove, Lint en Boechout. Je wendt je tot de vrederechter bij o.m. gezinsconflicten, huurconflicten, onderhoudsgeschillen, voogdij, voorlopige bewindvoering, mede-eigendommen, appartementseigendom, burenhinder,...Het vredegerecht is toegankelijk iedere werkdag van 8.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 16 u. Tijdens deze uren kan je er ook telefonisch terecht.

Mechelsesteenweg 8303 457 05 [email protected]

Dierenasiel & Pension KontichMoorstraat 203 457 78 62 kmdaed.bewww.kmda.be

De Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming Antwerpen is op twee locaties gevestigd: Antwerpen en Kontich. Je kan er terecht voor het terugvinden van je verloren huisdier, de adoptie van een hond of kat of om je geliefde huisdier in pension te doen.

3 4

Page 27: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 27

EredienstenOp zoek naar het aanspreekpunt binnen je parochie of moskee? Hier vind je de juiste contactgegevens.

1. Parochie Sint-MartinusPastoor Jos Kempenaers Magdalenastraat 11 03 455 25 [email protected] users.skynet.be/sint.martinus.kontichsecretariaat: Magdalenastraat 2103 457 87 [email protected]

2. Parochie Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt OntvangenPastoor Jozef Van KerckhovenHolle Weg 203 457 03 99 of 03 458 62 66 [email protected] www.kontichkazerne.be

3. Parochie Sint-RitaPastoor Jozef Van KerckhovenPierstraat 603 457 00 89 of 03 458 02 [email protected]@proximus.be www.sintritakontich.be

4. Parochie Sint-MichielPastoor Jos KempenaersFerdinand Maesstraat 4203 455 25 32secretariaat: Ferd. Maesstraat 42015 31 12 [email protected]/parochie

5. Parochie Sint-Jozef (Hove-Kontich-Edegem)Diaken Herman JacobsVredestraat 10203 455 81 26 en 0474 87 31 [email protected]

6. Islamitische Eredienst Moskee IslamiVoorzitter Karim SabhaouiTransvaalstraat 15 0496 10 22 64Ondervoorzitter Kasmi Boujemhaa0478 78 08 76

5 6

1 2

Page 28: Infogids 2016

28 | Informatiegids Kontich

leren & studeren

Gemeenschapsonderwijs

Basisschool GO! De SchansKruisschanslei 42 03 457 32 73 of 0475 20 87 [email protected] www.deschans-kontich.be

Gemengd onderwijs van 2,5 tot 12 jaar.

Jong geleerd is oud gedaan. In Kontich zijn er heel wat scholen, van kleuter- over lager onderwijs tot middelbare scholen. Een overzicht van het scholenaanbod in onze gemeente vind je hieronder.

Gemeentelijk onderwijs

Gemeentelijke basisschool A-HA! KontichMolenstraat 32 (ingang Schoolstraat)03 457 06 04 [email protected]/ahansschool

Gemengd onderwijs van 2,5 tot 12 jaar.

Vrij onderwijs

Altena Instituut- Vrije Kleuterschool (vanaf 2,5 jaar) Edegemsesteenweg 116 A 03 457 03 43 [email protected] Vrije Lagere School (gemengd onderwijs) Antwerpsesteenweg 73 03 457 03 43 [email protected] www.altena.be

Kleuter- en lager onderwijs

Page 29: Infogids 2016

Basisschool Sint-Jozef- Kleuterschool: van 2,5 tot 6 jaar Van Dyckstraat 25 03 293 69 68 [email protected] www.sintjozefbasisschool.be - Lagere School: (ingang Van Dyckstraat) 03 293 69 68 [email protected] www.sintjozefbasisschool.be

Gemengd lager onderwijs van 6 tot 12 jaar

Sint-Michielsschool WaarloosGesubsidieerde vrije basisschoolOude Baan 1015 31 57 57 [email protected]

Gemengd onderwijs van 2,5 tot 12 jaar

Sint-MontfortschoolGesubsidieerde Vrije Basisschool Kontich-Kazerne, Hoge Akker 16, 03 457 10 15Montfortstraat 3, 03 457 24 [email protected]

Kleuteronderwijs voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar.Gemengd lager onderwijs van 6 tot 12 jaar

Informatiegids Kontich | 29

Page 30: Infogids 2016

30 | Informatiegids Kontich

leren & studeren

Secundair onderwijsSint-JozefinstituutGemeenteplein 8 03 457 77 97 [email protected] Gemengd onderwijs van 12 tot 19 jaar. Zowel ASO, TSO als BSO - afdelingen.

Sint-RitacollegePierstraat 1 03 457 12 51 [email protected]

Gemengd onderwijs van 12 tot 18 jaar. Enkel ASO - richtingen

Vrij Technisch InstituutEdegemsesteenweg 12903 457 01 38 [email protected]

Gemengd onderwijs van 12 tot 18 jaar. TSO en BSO - afdelingen.

OnderwijskiezerOp zoek naar een studierichting die goed bij je past en je alle kansen geeft voor jouw toekomst?Onderwijskiezer helpt je in die zoektocht. Onderwijskiezer is bedoeld voor leerlingen, ouders, leerkrachten,CLB-ers, … kortom voor iedereen die op zoek is naar objectieve en kwaliteitsvolle informatie over het gehele onderwijslandschap. Het aanbod voor Kontich kan je raadplegen op www.onderwijskiezer.be. Ook in de bibliotheek (contactgegevens op achterflap) vind je veel informatie, zoals gidsen van universiteiten en hogescholen.

Page 31: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 31

Kunnen KunstenAcademie Kontich Kriebelt het om je creativiteit de vrije loop te laten? Onze Academie vormt een bron voor kunst en creatie waar jong en oud aan bod komen.Een gemotiveerd leerkrachtenteam leidt je doorheen een boeiend, beeldend avontuur. Inhoud en techniek gaan daarbij hand in hand. Verwerf inzicht, oefen je vaardigheden en… leef je creatief uit!

Vanaf je zesde is de Lagere Graad de beeldende speeltuin voor de jonge, creatieve geest.Vanaf je twaalfde kan je in de Middelbare Graad terecht in de ateliers Animatie, Strip & Vormgeving, De Studio en Street Art/Graffiti. In het atelier Middelbare Graad +18 krijgen ook volwassenen meer inzicht in de verschillende technieken en vaardigheden van de beeldende kunst.Op die manier zijn ze beter voorbereid om een keuze te maken uit het aanbod van de Hogere Graad, waar je kan kiezen tussen Tekenkunst, Grafiek, Schilderkunst en het unieke Projectatelier. De volledige infobrochure met een overzicht van hetaanbod, lestijden, inschrijvingsgelden en voorwaardenvind je op www.academiekontich.be.

Page 32: Infogids 2016

32 | Informatiegids Kontich

leren & studeren

Een toontje hogerAcademie voor Muziek, Woord en Dans Kontich

De nieuwe Mozart of Iggy Pop mag zich hier melden.Ben je minstens acht jaar en wil je een instrument bespelen, componeren, teksten voordragen of toneelspelen? Dan kan je in de AMWD Kontich terecht in de afdeling Muziek, de afdeling Woord of in de lessen Toneel voor Jongeren (15+). Daarnaast zijn er ook lessen Woord voor volwassenen.Een overzicht van het aanbod, lestijden, inschrijvingsgeldenen voorwaarden vind je op www.academie-mwd-mortsel.be.

Muziek in de lokalenvan de Abraham Hansschool,Molenstraat 32-34.

Woord in Altena,Antwerpsesteenweg 79.

Filiaal van de AcademieMuziek Woord Dans Mortsel,Eggestraat 13, Mortsel03 449 72 77 [email protected]

Page 33: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 33

Nooit te oud om te leren: cursuswerking ‘Uit je doppen’School je je graag bij op je eigen tempo, zonder examenstress? Geen probleem, je bent nooit te oud om te leren! We leggen sterk de nadruk op sociale inclusie en activering. Het doel is dat mensen hun sociale isolement doorbreken, zich nuttig voelen door een vrijwillige activiteit te doen en opnieuw een actieve burger worden door deel te nemen aan de maatschappij.

Met de cursuswerking ‘uit je doppen’ organiseert het OCMW vormingsactiviteiten overdag voor volwassenen die aan dit doel tegemoetkomen. Ontplooi jezelf, leer nieuwe dingen en ontmoet boeiende mensen. Het aanbod is divers.Ontwikkel je geest en lichaam door middel van mindfulness-, gymnastiek of yogasessies, leer basisprogramma’s op de computer gebruiken, leer je fiets herstellen of schrijf je in voor een kookreeks. Indien je problemen hebt met een te hoge cursusbijdrage, kom dan langs.

Meer info op www.ocmwkontich.be/Cursuswerking of bij de sociale dienst (contactgegevens op achterflap).

Welke studietoelagen zijn er?Vlaanderen kent een goed uitgebouwd systeem van school- en studietoelagen. Ook ouders van kinderen uit het basisonderwijs hebben hier recht op, mits hun inkomen een bepaalde grens niet overstijgt. Om de inkomensgrenzen te raadplegen, een aanvraagformulier te downloaden of meteen een digitale aanvraag te doen, kan je terecht opwww.studietoelagen.be. Dat kan voor het huidige schooljaar nog tot 1 juni 2016.

Daarnaast beheert de Provinciale Commissie Studiebeurzenstichtingen Antwerpen vermogens uit nalatenschappen bestemd voor studiebeurzen.De beurzen worden in eerste instantie toegekend aan bloedverwanten van de stichters.Wanneer geen bloedverwanten gevonden worden, worden de beurzen toegekend aan studenten die aan de door de stichters gestelde criteria voldoen.Een overzicht van de verschillende studiebeurzen en het aanvraagformulier vind je opwww.provincieantwerpen.be

Zitdag school- en studietoelagen

Om je te helpen bij het aanvragen van een school- of studietoelage, organiseert de gemeente in samenwerking met het departement onderwijs, jaarlijks een zitdag in het gemeentehuis van Kontich. Meer info bekom je op het nummer 03 450 78 82 of op het secretariaat van de school van je kind.

Hulp bij het invullen van een studietoelage

Wens je hulp bij het aanvragen van een studietoelage, dan kan je terecht bij de sociale dienst van het OCMW (contactgegevens op achterflap).Door het volmachtsysteem gebeurt de aanvraag online. Zo wordt het dossier sneller verwerkt en kan de maatschappelijk werker het dossier mee opvolgen.

De bib: een wereld vol kennisNiet alleen op school leer je veel! Ook de bibliotheek (contactgegevens op achterflap) biedt je een uitgebreid aanbod informatieve boeken. Zo zijn er ondermeer boeken over informatica, geschiedenis, koken en reizen. Liever een boek over opvoeding?Een muziek- of tekencursus? Geen probleem.Of toch een taalcursus? Check. Van sommige onderwerpen zijn er ook informatieve dvd’s beschikbaar. Daarnaast raadpleeg je op de internetcomputers gratis de Gopresspersdatabank die liefst 18 miljoen krantenartikels bevat!Deze databank kan je ook thuis raadplegen op zoeken.kontich.bibliotheek.be.

Page 34: Infogids 2016

mobIlIteIt

Ga je met de fiets naar je werk? Of met de auto? Waar parkeer je dan best? Misschien is het openbaar vervoer wel makkelijker? En wat als je minder mobiel bent? Belangrijke maar soms moeilijk te beantwoorden vragen. We helpen je alvast op weg!

Velen nemen voor hun verplaatsing de wagen. Gemakkelijk! Maar je moet wel een rijbewijs hebben natuurlijk. Je theoretische en praktische examens leg je af in examencentrum 1022, Neerveld 3A (meer info op www.av-btc.be).

Geslaagd voor je rijtest: rijbewijs halen

Geslaagd voor je praktisch rijexamen? Vraag je rijbewijs aan bij de dienst bevolking. Let op, er zijn nog steeds landen waar je met een gewoon rijbewijs niet mag rijden. In die landen heb je een internationaal rijbewijs nodig, dat slechts 3 jaar geldig is.

Aanvraagformulieren en meer info over rijbewijzen en wat je moet meebrengen vind je op www.kontich.be/rijbewijzen.

Een nieuwe wagen? Schrijf hem in…

Elk motorvoertuig (en elke aanhangwagen waarvan de maximaal toegestane massa meer dan 750 kg is) moet ingeschreven zijn in het voertuigenregister om te kunnen rijden op de openbare weg. Inschrijven doe je bij de Directie voor de Inschrijvingen van de Voertuigen (D.I.V.), Neerveld 3B. Meer info op www.mobilit.fgov.be.

… en laat hem controleren!

Je moet je wagen natuurlijk ook laten controleren. Ook dat kan op Neerveld 3, bij het Bureau voor Technische Controle, Keuringsstation 47.Meer info op www.av-btc.be.

De auto: wie durft er zich aan wagen?

34 | Informatiegids Kontich

Page 35: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 35

Openbaar VervoerMet de bus en de trein raak je snel en vlot op je bestemming. In Kontich rijden de buslijnen 32, 91, 92, 93, 130, 131, 132, 133, 135, 191, 243, 500 en 556. Reisinfo bekom je in de lijnwinkels, op 070 220 200 of viawww.delijn.be.

De trein richting Brussel of Antwerpen neem je aan het Stationsplein. Je kan er kosteloos parkeren met de wagen en er is gratis fietsenstalling voorzien. De dienstregeling vind je op www.nmbs.be.

FietspuntMortsel-Boechout-Hove-Kontich-LintOm de combinatie fiets - openbaar vervoer te promoten, worden fietsers die gebruik maken van de NMBS-stations extra verwend.Daar zorgen de medewerkers van het fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint voor. Het fietspunt bedient zes treinstations (Mortsel-Oude God, Mortsel-Deurnesteenweg, Mortsel-Liersesteenweg, Hove, Boechout, Kontich/Lint) en terminus Capenberg van De Lijn in Boechout. De vaste werkplaats van het fietspunt bevindt zich in het station Mortsel-Oude God.Het fietspunt is elke werkdag open van 7 tot 19 u. en verzorgt verschillende diensten. Ze houden toezicht op de fietsenstallingen en onderhouden ze, herstellen je fiets, je kan er je fiets laten labelen en je kan er blue-bikes huren.

Meer info [email protected] of 03 888 81 36.

Fietspad met fietsput? Meld het!Je reed lek door een putje in het fietspad en wenst de slechte staat van het wegdek te melden? Dan heb je verschillende mogelijkheden. Voor een fietspad dat de gemeente beheert, maak je je melding nog steeds via ons E-loket.Ook op www.meldpuntfietspaden.be kan je je opmerking kwijt.

Een ritje metde rolstoelBij ‘t Spinneke huur je aangepaste fietsen. Op zo’n fiets kan je bijvoorbeeld een rolstoel plaatsen. Zo kan je ook een ritje maken met de rolstoel! ’t Spinneke is een spelotheek en snoezelruimte, vooral gericht op kinderen met een handicap en hun familie.Je kan er verschillende kleine hulpmiddelen ontlenen. Dingen om uit te proberen of die je maar korte tijd nodig hebt.Meer info op www.spinnekekontich.be of [email protected].

Page 36: Infogids 2016

36 | Informatiegids Kontich

mobIlIteIt

Een label voor je ‘stalen ros’Laat een duurzame sticker met je rijksregisternummer op je fiets kleven. Zo is je fiets gelabeld en kan de politie makkelijk op zoek naar de eigenaar van een gestolen of achtergelaten fiets. Het labelen is enkel mogelijk op afspraak via de telefoonnummers 03 450 78 62 (dienst bevolking) of 0475 84 04 83 (gemeentewacht).

BewonerskaartenIn onze gemeente werken we met digitale bewonerskaarten. De parkeertoezichter voert bij een controle je nummerplaatgegevens in de handcomputer in. De toezichter ziet dan of je voor je wagen beschikt over een bewonerskaart die geldig is in de blauwe zone waarin je wagen op dat moment geparkeerd staat.

Je digitale bewonersvergunning is één jaar geldig. Indien je op de vervaldatum nog steeds gedomicilieerd bent in een straat waarvoor we bewonerskaarten uitreiken, wordt je bewonersvergunning automatisch verlengd.We leveren maximaal één parkeerkaart per adres af.

Indien je een digitale bewonerskaart wil aanvragen, net geen gebruik wil maken van deze bewonerskaart of als de gegevens van je wagen ondertussen wijzigden, neem dan contact op met de mobiliteitsdienst (contactgegevens op achterflap).

Hé, rijd je mee?Heel wat mensen rijden elke dag alleen naar het werk. Anderen kiezen ervoor om te carpoolen.Een slimme keuze: je spaart heel wat kosten uit en krijgt bovendien een fiscaal voordeel.Niet alleen je portefeuille maar ook het milieu vaart er wel bij. Carpoolen is dus economisch én ecologisch! Op www.carpoolplaza.be kan je berekenen hoeveel je uitspaart door te carpoolen.In Kontich is er een carpoolparking aan de op- en afrit van de E19.

Een andere optie is autodelen. Wie een auto deelt, maakt met meerdere mensen gebruik van één auto. Jij gebruikt de auto wanneer jij hem nodig hebt. Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand anders ermee op pad. Bezit is dus niet hetzelfde als gebruik. En dat is eigenlijk veel handiger. Interesse?Meer info vind je op www.autodelen.net.

Een derde optie zijn Bolides. Bolides zijn auto’s die in je buurt op je wachten. Reserveren, openen en starten doe je met je smartphone. Je betaalt enkel de reservatietijd en de gereden kilometers. Brandstof, verzekeringen en onderhoud zijn inbegrepen.Meer info op www.bolides.be.

Page 37: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 37

Parkerenvoormensenmet eenhandicapParkeerplaatsen op de openbare weg, voorbehouden aan personen met een handicap, vraag je aan bij de dienst mobiliteit. Let op, deze parkeerplaatsen zijn niet persoonlijk. Iedereen in het bezit van de speciale parkeerkaart mag op deze voorziene plaatsen parkeren. De parkeerkaart kan alleen gebruikt worden als de houder zelf bestuurder of passagier is.

De voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op www.kontich.be > Ruimtelijke ontwikkeling > Cel Mobiliteit > Parkeren voor mensen met een handicap.

Wegenwerken? Waar?Wegenwerken zorgen soms voor files en verkeersproblemen, en die zorgen op hun beurt voor de nodige frustratie. Op wegenenverkeer.be/werken/regio vind je een overzicht van de grotere wegenwerken in Vlaanderen die momenteel aan de gang zijn. Met een snelle blik vermijd je verrassingen en misschien wel een grote omweg.

Aangepast vervoerZit je in een rolstoel of heb je een andere mobiliteitsbeperking? Kun je moeilijk gebruik maken van het openbaar vervoer? Woon je in Kontich, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Mortsel, Wommelgem of Wijnegem? Dan helpt de PlusBus je graag verder. Een chauffeur begeleidt je en brengt je veilig op je bestemming. Zo neem ook jij deel aan het sociale leven: van een familiebezoek tot een uitstap naar het theater of een doktersvisite. Je kan dagelijks een rit reserveren:Maandag tot en met vrijdag: 8.30 - 12 u. en 13 - 16.30 u.Zaterdag: 9.30 - 12 u.03 230 02 23 of [email protected].

Ook de Minder Mobielen Centrale (MMC) is een vervoersorganisatie voor bejaarden en gehandicapten. De MMC wordt georganiseerd door OCMW Kontich (contactgegevens op achterflap). Vrijwilligers verrichten met hun eigen wagen het aangevraagde vervoer. Je betaalt een jaarlidgeld en een bedrag per gereden kilometer.

Dit zijn de voorwaarden om lid te worden van de MMC:- Je bent effectief minder mobiel, ofwel fysiek ofwel

op basis van je leeftijd.- Je kan geen gebruik maken van het openbaar

vervoer en hebt geen eigen wagen.- Je inkomen is maximum tweemaal het leefloon.

De Minder Mobielen Centrale doet geen rolwagenvervoer. Daarvoor verwijzen we naar de PlusBus of deze opties:

Taxi HendriksNeerlandweg 17 - 2610 Wilrijk03 286 44 [email protected] www.hendriks.be

Autodeelproject Pegode in samenwerking met Autopia vzw www.autodelen.net

Meer info over diverse vormen van toegankelijk openbaar en aangepast vervoer krijg je bij het Vlaams informatieplatform MeerMobiel, op het nummer 011 26 50 30 of de website www.meermobiel.be.

Page 38: Infogids 2016

vrIje tIjd

Wandelen en fietsenVertoef je graag in de natuur? Dan haal je in onze gemeente zeker je hart op. In Kontich zijn er immers verschillende groengebieden vrij toegankelijk voor het publiek. In Kontich-Centrum zijn er het Gemeentepark en het Altenapark. Beide parken zijn eigendom van het gemeentebestuur.In Waarloos heb je het Hessepoelbos. Ook dit bos is eigendom van het gemeentebestuur. De Oude Spoorwegberm is dan weer een groen lint dat door de gemeente loopt. Meer info over deze groene strook vind je op oudespoorweg.bakkie.be.

Daarnaast zijn er verschillende groendomeinen die niet openbaar toegankelijk zijn. In het noordoosten van de gemeente zijn er drie groengebieden: de Pannebossen, het Groeningenhof en Vuile Plas/Molenbos. De Pannebossen en het Groeningenhof zijn privédomeinen. De Vuile Plas is het opgehoogde terrein ten westen van de E19. Aan de overzijde van de autostrade ligt een gelijkaardig opgehoogd gebied, het Molenbos. Zowel de Vuile Plas als het Molenbos zijn eigendom van het Vlaams Gewest.In Kontich-Kazerne zijn de belangrijkste groenwaarden het Broekbos en het Kapellekesbos. Ook deze gebieden zijn privégebieden. Meer info op www.kontich.be/Natuurgebieden.

Kontich is rijk aan archeologische vondsten. Een prima manier om de (pre)historische plekken in onze gemeente te ontdekken, is de fiets- en wandelroute ‘Leven en wonen rond het Kontichs Broek’. Een brochure met de uitgetekende fiets- en wandelroute leidt je langs de zes belangrijkste vindplaatsen. In deze brochure staat ook meer informatie over de opgravingen en het leven in Kontich in de brons- en ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Ook het wandelgebied ‘Landschapspark Zuidrand’ is de moeite waard. In Kontich, Hove, Boechout en Mortsel wandel je langs kasteeldomeinen, waterlopen en hoeves en ontdek je de geschiedenis van het landschap en zijn inwoners.Voor de wandel- en fietsbrochures kan je terecht in de bibliotheek of de UiTwinkel. Je vindt er ook een aanbod van fiets- en wandelknooppuntkaarten van de Provincie Antwerpen.

Pik je graag een concert mee in de Altenakapel of het gemeentepark?Ben je eerder een waterrat en duik je liever in het gemeentelijk zwembad?Neem je graag deel aan een evenement zoals Kontich Fietst, het seniorenfeest, Kontich Zingt, een aperitiefconcert, de Cultuur- en Vrijetijdsmarkt, Kontich Loopt of de G-sportdag? Of verken je toch liever de omgeving per fiets? Kontich leeft en dat zal je geweten hebben als je het vrijetijdsaanbod bekijkt!

Onze vrijetijdsdienst omvat Jeugd, Cultuur, Toerisme, Sport, Ontwikkelingssamenwerking, Senioren, Erfgoed en de Uitwinkel. De contactgegevens vind je op de achterflap van deze gids.

38 | Informatiegids Kontich

Page 39: Infogids 2016

Kontich proevenNiets zo lekker als een streekproduct! Met de specfour, Kontichse Kontjes en het Contje hebben we dan ook drie producten waarmee je onze gemeente ‘proeft’.

Specfour werd al in 1927 op de markt gebracht, maar in 2012 werd het oude recept opgediept. Een bakkerscommissie werd opgericht en waakt over het recept en de kwaliteit van dit rasechte Kontichs product. Spoel je de zoetigheid graag door? Proef dan eens van het dorpsbier Contje. Met dit ‘blondje’ zet Contje vzw de rijke, Kontichse brouwgeschiedenis verder en staat Kontich opnieuw op de kaart in bierland. Let op, verwar het Contje niet met de Kontichse Kontjes. Deze chocolade pralines zijn de derde unieke lekkernij van onze gemeente!

Specfour- Bakkerij Mylemans, Kapelstraat 3- Bakkerij Peeters, Dorre Eikstraat 54- Bakkerij Sint - Rita, Pierstraat 22- Bakkerij Geysen, Ferdinand Maesstraat 62

ContjeContje vzwKauwlei [email protected]

Kontichse KontjesChocolaterie SoetkinMechelsesteenweg 5103 457 80 [email protected]

Informatiegids Kontich | 39

Page 40: Infogids 2016

40 | Informatiegids Kontich

vrIje tIjd

De wekelijkse markt gaat door op zaterdag van 8 tot 13 u. op de Antwerpsesteenweg en het Gemeenteplein. Meer informatie over de wekelijkse markt en de jaarmarkt bekom je op de technische dienst (contactgegevens op achterflap). Het marktreglement en inschrijvingsformulier download je op www.kontich.be/markt.

Ook voor kermissen en paardenkoersen kan je terecht op de technische dienst. Voor de braderijen moet je bij middenstandsvereniging VANK vzw zijn. Meer info op [email protected] of www.vank.be.

Kermissen, paardenkoersen en (jaar)markten

De Zuidrand, dat smaakt!Met ‘De Zuidrand, dat smaakt’ willen we onze gemeente - en bij uitbreiding de hele streek - op de toeristische kaart zetten. Dat doen we door samen te werken met de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove en Lint en de partners Landschapspark Zuidrand, Toerisme Provincie Antwerpen, Horeca Vlaanderen en het Agentschap Ondernemen. Meer info op www.toerismezuidrand.be en www.facebook.com/ZuidrandDatSmaakt.

UiT in KontichDriemaandelijks krijg je ‘UiT in Kontich’ in je brievenbus.De Uit-Krant biedt een ruime keuze uit de activiteiten dieer in de gemeente te beleven zijn.

Wil je nog meer informatie over specifieke evenementen? Op www.kontich.be vind je tekst en uitleg over het gemeentelijk vrijetijdsaanbod.

Page 41: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 41

Feestje inje straat?Even toelating vragenEen buurt- of straatfeest met alle vrienden en kennissen uit de wijk: het recept voor een geslaagd evenement. De aanvraag tot toelating voor het organiseren van een buurt- of straatfeest doe je minstens één maand voor de datum van het feest via [email protected] hiervoor het aanvraagformulier dat je vindt op www.kontich.be > Secretariaat > Buurt & straatfeesten.Het secretariaat stelt je op de hoogte van de beslissing van het College van burgemeester en schepen.

Je kan ook subsidies ontvangen voor je buurt- of straatfeest.Bezorg daarvoor binnen de maand na het buurt- en straatfeest de nodige bewijsstukken [email protected] of breng ze binnen bij de vrijetijdsdienst in Cultuurpunt Sint-Jan (contactgegevens op achterflap).Het reglement vind je op www.kontich.be.

Als je gemeentelijk materiaal wilt huren, vraag je dit afzonderlijk aan bij de technische dienst, tevens minstens 1 maand voorafgaand aan het evenement. De aanvraag tot ontlenen van materiaal gebeurt via dienst [email protected].

Meer info op www.kontich.be > Technische dienst > Logistiek > Uitleendienst, of op 03 451 92 85.

Page 42: Infogids 2016

42 | Informatiegids Kontich

vrIje tIjd

Het HalfdiepDuffelsesteenweg 145

- Capaciteit: 720 staand/500 zittend (volledige zaal) 360 staand/250 zittend (halve zaal met

of zonder podium)- Specifiek gebruik: fuif/bal, feest, muziekoptreden met/

zonder geluidsversterking, lezing, receptie, vergadering, beurs, cursus.

- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30.

Welke zaal kan ik huren voor mijn activiteit?Jouw evenement, groot of klein? Er zal wel een geschikte zaal zijn! Er zijn in de gemeente immers verschillende zalen die je kan huren. Op de volgende pagina’s vind je een overzicht van het zalenaanbod van het gemeentebestuur.Het overzicht van alle huurbare zalen en ruimtes, aanvraagformulieren, tarieven en gebruikersreglementen vind je ook op www.kontich.be/zalen.

Grote zalen (100-720 personen)

Kapel (cultuurpunt Altena)Antwerpsesteenweg 79

- Capaciteit: 220 staand/180 zittend- Specifiek gebruik: muziekoptreden zonder versterking,

theatervoorstelling, lezing, receptie, vergadering, beurs, tentoonstelling, cursus.

- Parking: beperkte parkeerplaats in het park. Parkeren kan enkel op de voorziene

plaatsen of buiten het park.- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

Page 43: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 43

Middelgrote zalen (tot 60 personen)

Zaal Sint-Jan (Cultuurpunt St-Jan)Sint-Jansplein 8 (gelijkvloers)

- Capaciteit: 60 personen in rijen, 40 personen in vergaderopstelling- Specifiek gebruik: muziekoptreden zonder versterking,

kleine theatervoorstelling, lezing, receptie, vergadering, beurs, tentoonstelling, cursus, repetitie.

- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

Refter A-Ha! school Kontichingang Schoolstraat

- Specifiek gebruik: feest(je), lezing, receptie, vergadering, cursus, repetitie.- Parking: beperkte parking in Schoolstraat (achterkant gemeentepark).- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

Feestzaal A-Ha! school Kontichingang Schoolstraat of Nieuwstraat (1ste verdieping)

- Specifiek gebruik: muziekoptreden zonder versterking, theatervoorstelling, lezing, cursus, repetitie/training/oefenstonden.

- Parking: beperkte parking in Schoolstraat (achterkant gemeentepark).- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

Vergaderzaal sporthalDuffelsesteenweg 145 (1ste verdieping)

- Capaciteit: 50 personen, 25 personen in vergaderopstelling- Specifiek gebruik: feest(je), lezing, receptie, vergadering, cursus, repetitie. - Parking: Ruime parking sportcentrum De Nachtegaal- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Page 44: Infogids 2016

44 | Informatiegids Kontich

vrIje tIjd

Zaal GroeningenSint-Jansplein 8

- Capaciteit: 20 personen- Specifiek gebruik: vergadering, beurs, tentoonstelling,

cursus.- Parking: parking Sint-Jansplein- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

Kleine zalen (<25 personen)

Repetitieruimtes

Repetitieruimtes Het HalfdiepDuffelsesteenweg 145

- Capaciteit: 8 personen- Parking: Ruime parking sportcentrum De Nachtegaal- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Sporthal (1, 2 of 3 delen)Duffelsesteenweg 145

- Specifiek gebruik: feest(je), repetitie/training/

oefenstonden.- Parking: Ruime parking sportcentrum De Nachtegaal- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Sportinfrastructuur

Page 45: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 45

Kunstgrasveld sportcentrumDe NachtegaalDuffelsesteenweg 145

- Specifiek gebruik: feest(je), cursus, repetitie/training/

oefenstonden.- Parking: ruime parking sportcentrum De Nachtegaal- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Turnzaal A-Ha! school Kontichingang via Schoolstraat

- Specifiek gebruik: cursus, repetitie/training/oefenstonden.- Parking: beperkte parking Schoolstraat (achterkant gemeentepark)- Info en boekingen: [email protected], 03 450 78 31

ZwembadDuffelsesteenweg 145

- Specifiek gebruik: zwemfuif, zwemfeest(je)

- Parking: Ruime parking sportcentrum De Nachtegaal

- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Dojo sporthalDuffelsesteenweg 145 (1ste verdieping)

- Specifiek gebruik: cursus, repetitie- Parking: Ruime parking sportcentrum De Nachtegaal- Info en boekingen: [email protected], 03 880 12 30

Page 46: Infogids 2016

46 | Informatiegids Kontich

vrIje tIjd

Om te beginnen zijn er - wat had je gedacht - heel wat boeken. Spannende thrillers, detectiveverhalen of echte klassiekers, er is voor elk wat wils.Daarnaast zijn er ook tal van informatieve uitgaven, strips voor jong en oud en literatuur in het Frans, Engels, Duits en Spaans. En voor wie wat moeite heeft met lezen zijn er luisterboeken in daisy-formaat. Op alle afdelingen staan bovendien computers waarmee je in de collectie kan zoeken.De catalogus kan je ook thuis raadplegen op zoeken.kontich.bibliotheek.be.

Maar een bib is meer dan boeken. De bibliotheek beschikt ook over een muziekcollectie en een ruime collectie films op dvd. In de filialen is er een beperkt en wisselend aanbod met films op dvd, zowel voor kinderen als voor volwassenen.Daarnaast is onze bib geabonneerd op diverse tijdschriften en vind je in de krantenhoek de zes meest gelezen kranten.De krantenhoek is toegankelijk van maandag tot en met vrijdag van 10 - 12 u. en tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Niet genoeg actua? Geen probleem.Op de computers raadpleeg je gratis enkele databanken met boekbesprekingen en persartikels, die je ook thuis kan raadplegen via de catalogus op kontich.bibliotheek.be.

Tot slot is er de leestuin, die bij mooi weer toegankelijk is tijdens de openingsuren van de bib.

De contactgegevens en specifieke openingsuren vind je op de achterflap.

Ontspannen met de Bibliotheek Lees je graag de avonturen van Harry Potter? Ontspan je liever met de comedyshow van Alex Agnew?Of zoek je een taalcursus? Dan vind je in één van onze drie bibliotheken zeker je ding.Over het bibliotheekaanbod kunnen we dan ook een serieus boekje opendoen!

Page 47: Infogids 2016

Lenen uit een andere bib

Zit het boek dat je zoekt niet in onze collectie?Geen probleem, wij laten het voor jou overkomen uit één van onze andere vestigingen of uit een andere openbare bibliotheek.Voor alle info over interbibliothecair lenen en aanvragen kan je terecht aan de infobalie.

Luister eens een boek!

Met een luisterboek in daisy-formaat kan je naar een boek luisteren. Een daisyboek staat op cd-rom maar heeft meer mogelijkheden dan een gewoon luisterboek: je kan pauzes inlassen, bladeren, het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen,... Om van deze voordelen te genieten, luister je er best met een daisyspeler naar. In de hoofdbib kan je één toestel lenen.

Samen (voor)lezen: leesgroepen

Een boek lezen en samen bespreken, lijkt het je wat?Dan heb je misschien interesse in de Leeskring Kontich.Zin om je bij de leeskring aan te sluiten? Twijfel niet!Een nieuwe (literaire) wereld gaat voor je open.

Kinderen tot 16 jaar kunnen deelnemen aan de Kinder- en Jeugdjury, Vlaanderens grootste én jongste jury van jeugdboeken.Als jurylid lees je 8 boeken van je leeftijdscategorie.Je komt vijf keer samen met je leesgroep en bespreekt telkens twee boeken.Elk jurylid stelt een top-10 samen van zijn boeken.Je kiest dus je eigen nummer 1, 2, 3…Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. Het boek dat de meeste stemmen haalt, wint de KJV-prijs.Alle info over de Kinder- en Jeugdjury vind je op kontich.bibliotheek.be.

Kan je niet naar de bib?Dan komt de bib naar jou!

Kan je zelf niet meer naar de bib komen, dan komt ‘de bib aan huis’. Je leent boeken, muziek of films gedurende één uitleentermijn. Een vrijwilliger haalt deze bij je op en je krijgt een nieuwe keuze in de plaats.

Hoe word ik lid en hoeveel kost dat?

Iedereen kan zich inschrijven. Je hebt de keuze uit drie abonnementen. Lid zijn is gratis tot en met 18 jaar. Je lidmaatschap geldt voor de drie bibliotheken. Meer info over de tarieven op www.kontich.be > Bibliotheek > Lenen.

Ook in 2016 verwennen de voorlezers het jongevolkje met verhalen over... het leven van A tot Z!

Voorleesuurtje + knutselatelier zaterdag 10.30 - 12 u. hoofdbibliotheek - Sint-Jansplein 8

Page 48: Infogids 2016

vrIje tIjd

Vakantie-speelpleinwerkingJoepie, zomervakantie! Geen school, veel zon en nog veel meer tijd om te spelen!Elke zomervakantie is er vakantiespeelpleinwerking voor 6 - tot 12 - jarigen in de gemeentelijke basisschool Abraham Hans. Meer info over prijzen en de exacte data en uren voor komende zomer vind je op www.kontich.be/speelpleinwerking.Ook wie interesse heeft om begeleider te worden op onze speelpleinen, contacteert de vrijetijdsdienst.

Informatie voor jongerenBen je op zoek naar een vakantiejob, opleiding, cursus of nieuwe hobby? Heb je vragen over opvoeding, studeren, druggebruik, seksualiteit, tewerkstelling …? Of heb je nood aan financiële of logistieke ondersteuning voor jouw jongerenproject? Informeer dan eens bij de vrijetijdsdienst.Daar kan je terecht voor alle jongereninformatie en krijg je de ondersteuning die je zoekt.Meer info op 03 450 78 36 of [email protected]

De Grabbelpas is als een uitgebreide menukaart.Met het pasje kiezen 4 - tot 9 - jarigen uit een combinatie van sport, spel, knutselen, uitstappen, film, circus... Deze activiteiten bundelen we in drie brochures voor respectievelijk krokus- en paasvakantie, zomervakantie en herfstvakantie, die we via de basisscholen en de openbare gebouwen verspreiden. Bovendien kan je de Grabbelpas gebruiken voor de activiteiten in andere gemeenten. Voor 3 euro per kalenderjaar koop je een Grabbelpas, die je een fikse korting geeft op alle activiteiten voor jou leeftijd!www.kontich/grabbelpas

SWAP en swapXL zijn de tienerprogramma’s en bieden een opwindend activiteitenaanbod op maat voor 10 t.e.m. 12 (SWAP) of 13 t.e.m. 15 jaar (XL). Iedereen kan deelnemen, maar met een SWAP - pas geniet je van een fikse korting. De pas kost 3 euro en is vanaf februari verkrijgbaar bij de vrijetijdsdienst.

De SWAP-pockets met het programma verspreiden we per vakantie via de Kontichse scholen.www.kontich.be/swap

Grabbelpas, SWAP en swapXL

48 | Informatiegids Kontich

Page 49: Infogids 2016

SportkampenOp een toffe manier een sport aanleren, een gezonde brok spel en ontspanning, vrienden maken en misschien wel de start van een meer permanente sportbeoefening in een sportclub. Dat is wat de sportkampen je bieden. Ben je tussen 4 en 15 jaar? Leef je dan tijdens de krokus-, paas- of zomervakantie uit in verschillende vakantie-, combinatie- en creakampen. Door het ruime aanbod komt iedereen aan zijn trekken.

Met de zomersportkampen voorzien we ook voor- en na-opvang in de sporthal. Sportkampen op verplaatsing met vertrek/aankomst aan de sporthal maken hier eveneens gebruik van. Meer info over de kampen en (opvang)uren op www.kontich.be/sportkampen

Als een vis in het waterIn het gemeentelijk zwembad hoef je niet langer zigzaggend te zwemmen. Op regelmatige tijdstippen houden we enkele banen vrij en kunnen baantjeszwemmers zich uitleven. Misschien wel een ideaal geschenk voor een verjaardag of voor iemand met goede voornemens? Meer info op www.kontich.be/baantjeszwemmenof 03 880 12 32.

Kinderen vanaf 5 jaar kunnen in ons bad terecht voor zwemlessen. De lessen bestaan uit groepen van drie of vier kinderen en vinden twee maal per week plaats: dinsdag en donderdag of woensdag en vrijdag.Een reeks bestaat uit 10 (of 11, 12 , 13, 14) lessen.Meer info op www.kontich.be/zwemlessenof 03 880 12 32.

Informatiegids Kontich | 49

Page 50: Infogids 2016

vrIje tIjd

Rust roestOok wanneer je een dagje ouder wordt, kan je door te sportelen genieten van sport en spel.Want dat is wat sportelen betekent: bewegen op je eigen tempo, waarbij ontspanning minstens zo belangrijk is als inspanning! Onze vrijetijdsdienst zet seniorensport dan ook extra in de kijker. Doorheen het jaar vinden verschillende sportelactiviteiten plaats, zoals gezondheidswandelingen en een heuse sporteldag.

Je komt meer te weten opwww.kontich.be/sportelen of op de vrijetijdsdienst.Meer info over sportelen vind je ook op www.sportelen.be.

Huren of uitlenenvan sport- en spelmateriaal en volksspelenOrganiseer je een wijkkermis, een sportdag of een familiefeestje?Dan kan je bij de vrijetijdsdienst spelmateriaal ontlenen.Je hebt de keuze uit een twintigtal volksspelen: het kegelspel, een schuiftafel, een sjoelbak… Voor ieder wat wils!Een bundel met een omschrijving van de spelen en een aanvraagformulier vind je op www.kontich.be/volksspelen.

Sportmateriaal ontleen je dan weer gratis bij Bloso.De uitleendienst van Hofstade is voor Kontichse verenigingen en scholen niet ver. Meer info op www.bloso.be.

Ook via Sportregio Midden Provincie kan je materiaal en fietsen huren.Een overzicht van deze materialen krijg je bij de vrijetijdsdienst.Daar kan je ook urban golfmateriaal huren tegen 10 euro per set.Meer info op 03 450 78 38 of [email protected].

50 | Informatiegids Kontich

Steunpunt VakantieparticipatieSteunpunt Vakantieparticipatie is er voor mensen die om financiële redenen of bijzondere moeilijkheden niet op vakantie of daguitstap kunnen: mensen met een laag inkomen, met een verhoogde tegemoetkoming, in schuldbemiddeling, ...Mensen die in begeleiding zijn bij het OCMW kunnen via deze organisatie een vakantie of daguitstap boeken aan een sterk verlaagde prijs.

Page 51: Infogids 2016

Kontich HERleeft in het museum voor Heem- en OudheidkundeHet museum voor Heem- en Oudheidkunde vind je in de gebouwen van cultuurpunt Sint - Jan.Geen muffe, oubollige bedoening maar een aantrekkelijke verzameling voor het publiek van vandaag. Jong en oud, gezinnen, verenigingen, toeristen, scholen ... Iedereen welkom!

De collectie bestaat uit twee afdelingen.In de afdeling volkscultuur tref je een verzameling textiel, meerbepaald merklappen, die behoort tot de grootste in de wereld.Een uitgebreide collectie gebruiksvoorwerpen geeft een blik op het dagelijkse leven van onze voorouders (vanaf de zestiende eeuw).

In het archeologiegedeelte ontdek je historische vondsten, waarvan de oudste dateren uit de steentijd (tot 3500 voor Christus). Deze collectie toont aan dat Kontich al vóór Antwerpen bestond!Het museum is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en is elke zondag gratis geopend van 14 tot 17 u. Sluitingsdagen: Pasen, Pinksteren, Allerheiligen, juli en augustus.Je kan ook deelnemen aan rondleidingen, voordrachten, dorpswandelingen en nocturnes.Meer info op www.museumkontich.be.

VerenigingenKontich leeft en dat hebben we voor een groot deel te danken aan het bruisend verenigingsleven in onze gemeente! Zo’n 200 verenigingen verzorgen het hele jaar door tal van activiteiten. Sport je graag? Ben je begaan met het milieu? Of doe je liever culturele activiteiten? Een uitgebreid overzicht van de verenigingen en hun activiteitenaanbod vind je op www.kontich.be/verenigingen1 en www.kontich.be/activiteitenoverzicht.

Hoe krijg ik mijn vereniging op de website?

Wil je de gegevens van je vereniging op onze site beheren? Vul het registratieformulier in op www.kontich.be/Registreren. Er wordt automatisch een mail gestuurd naar het door jou opgegeven e-mailadres. In dit bericht vragen we je om je persoonlijk account te valideren. Nadat we je gegevens controleerden, kan je van start gaan met het beheren van de pagina van je vereniging en activiteiten melden. Lukt het niet om je te registreren of heb je nog vragen? Contacteer de infodienst, 03 450 78 96 of [email protected].

Subsidies

Leuk, zo’n feest of evenement organiseren, maar soms kost dat ook een stevige duit. Een subsidie is dan leuk meegenomen. Ook als je een nieuwe vereniging wil oprichten, kan je aanspraak maken op een financieel duwtje in de rug. Kom eens langs de vrijetijdsdienst, waar we je meer vertellen over allerlei subsidies.

Fonds voor participatie en sociale activeringBen je in begeleiding bij het OCMW en heb je het financieel moeilijk?Vraag hulp bij de betaling van de inschrijving van jezelf of je gezinsleden bij bijvoorbeeld een sportclub of vereniging, een zomerkamp, speelpleinwerking, taallessen ...Het OCMW biedt ook een tussenkomst bij de aankoop van materiaal voor deze activiteiten.

Meer info krijg je op de sociale dienst van het OCMW (contactgegevens op achterflap)

Informatiegids Kontich | 51

Page 52: Infogids 2016

52 | Informatiegids Kontich

wonen & bouwen

Ik wil bouwenHeb ik een stedenbouwkundige vergunning nodig?

Als algemene regel geldt dat je voor het bouwen van een constructie een stedenbouwkundige vergunning nodig hebt. Zo’n vergunning is een toestemming van de gemeente om te mogen bouwen of verbouwen. Sinds 2010 moet je echter niet langer een stedenbouwkundige vergunning aanvragen voor een hele reeks werken. Soms volstaat het om je project aan het college van burgemeester en schepenen te melden. Het gaat dan vooral om werken met beperkte impact in en aan bestaande vergunde gebouwen, zoals werken in huis of het verbreden van ramen. Een overzicht van de werken waarvoor je geen vergunning moet aanvragen, vind je op www.kontich.be > Ruimtelijke ontwikkeling > Cel Vergunningen > Bouwen zonder vergunning?.

Je kan ook contact opnemen met de cel Vergunningen, 03 450 78 75 [email protected].

Stedenbouwkundig advies

Sta je op het punt een onroerend goed te kopen maar twijfel je over de vergunde toestand?Of wil je weten welke (ver)bouw(ings)mogelijkheden en stedenbouwkundige voorschriften er zijn?De medewerkers van de cel vergunningen helpen je ook hier graag mee verder.

Duurzaam bouwen

Als je gaat bouwen, komt er heel wat op je af.Veel zaken moet je voor en tijdens de bouw regelen. Kortom: je neemt veel belangrijke beslissingen op korte tijd. Wie de juiste keuzes wil maken, kent best de mogelijkheden. Door vooraf goed na te denken over zaken die voor jou belangrijk zijn, voorkom je twijfels achteraf. Denk bijvoorbeeld aan de plaats en hoogte van de stopcontacten, het verwarmingssysteem en de energiehuishouding.De energiekosten nemen immers een grote hap uit je budget. Een weloverwogen keuze voor systemen die de volgende 50 jaar jouw huis moeten verwarmen, koelen en ventileren is dan ook belangrijk. Meer informatie over comfortabel, gezond en kostenbewust bouwen vind je op www.kontich.be/bouwen.

Ook op www.vibe.be, www.cedubo.be enwww.wegwijzerduurzaambouwen.be vind je meer informatie over duurzaam bouwen.

Mag je bouwen op een perceel? Welke vergunningen moet je dan aanvragen? Misschien heb je recht op bouw- of renovatiepremies? Of ben je op zoek naar woonbegeleiding of een aangepaste woonst voor je oude dag? Wie bezig is met zijn woning en (ver)bouwen stuit vaak op een heleboel vragen. Voor deskundige info over ruimtelijke ordening kom je best even langs de dienst ruimtelijke ontwikkeling (contactgegevens op achterflap). Op de sociale dienst van het OCMW kan je terecht voor informatie en advies over sociale huisvesting en (begeleid) wonen.

Premies: een duwtje in de rug

Je kan heel wat premies aanvragen als je aan je (toekomstige) huis gaat werken. Er zijn premies voor nieuwbouw, renovaties, huursubsidies,… Vergeet ook de vele milieusubsidies en -premies niet omtrent hemelwatergebruik, thermische zonne-installaties, de installatie van ventilatie- en warmtepompsystemen,… Voor info en advies over deze verschillende subsidies kan je terecht bij onze dienst ruimtelijke ontwikkeling.

Page 53: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 53

Ik wil niet bouwen,ik wil afbrekenDan heb je een afbraakvergunning nodig. Het slopen van constructies is immers meestal vergunningsplichtig. Sommige afbraakwerken zijn echter vrijgesteld van vergunning.De voorwaarden waaraan voldaan moeten zijn om een vrijstelling van vergunning te krijgen, vind je opwww.kontich.be/slopen

Een stukje straat innemen? Er bestaan verschillende soorten innemingen: promotiestanden, bloemen- en plantenbakken, spandoeken, staanplaatsen ter gelegenheid van evenementen of sportmanifestaties, kranen, dakliften...Je mag echter nooit de openbare weg om private redenen in gebruik nemen zonder voorafgaande schriftelijke vergunning van het gemeentebestuur of het Vlaams Gewest.

Voor de tarieven en meer info neem je contact op met de lokale politiepost KontichAntwerpsesteenweg 2 03 444 00 [email protected]

Even plek nodig voor je deur? Vraag een tijdelijk parkeerverbod aanGa je verhuizen? Komt de aannemer iets leveren op je werf? Of is er een andere reden waarvoor een parkeerverbod voor je deur noodzakelijk is?Haal dan eerst bij de politie de nodige documenten op. Daarmee haal je de borden op de technische dienst op. De huur van de borden bedraagt 1,10 euro per bord per week. Je betaalt een waarborg van 55 euro per bord. Bij het binnenbrengen van de borden krijg je de waarborg terug, verminderd met de huur en administratiekosten (9,84 euro).

Conformiteitsattest: kwaliteitslabel voor verhuurders Om aan te tonen dat de woning of kamer die je verhuurt voldoet aan de woonkwaliteitsnormen, vraag je gratis een conformiteitsattest aan.Het conformiteitsattest is een officiële verklaring dat de woning voldoet aan de opgelegde veiligheids-, gezondheids- en woonkwaliteitsnormen.Het attest is niet verplicht en enkel de verhuurder kan het aanvragen.

Het aanvraagformulier vind je op www.kontich.be/conformiteitsattest. Voor meer info of een afspraak kan je ook terecht bij de cel Wonen, op 03 450 78 74 of [email protected].

Page 54: Infogids 2016

54 | Informatiegids Kontich

wonen & bouwen

Woonkwaliteits-onderzoekStel: je hebt klachten over de staat van de woning die je huurt en de eigenaar weigert de nodige werken uit te voeren. Dan kan je voor een woonkwaliteitsonderzoek terecht bij de cel Wonen van de dienst ruimtelijke ontwikkeling.Bij een woonkwaliteitsonderzoek komt een medewerker van de cel Wonen ter plaatse en controleert hij de woning. De kwaliteit van de woning wordt beoordeeld volgens een criterialijst opgesteld door het Vlaams gewest. Als blijkt dat jouw klacht gegrond is, maakt de celWonen een verslag op. Dat sturen we door naar het agentschap Wonen-Antwerpen van de Vlaamse overheid, die op haar beurt een bezoek brengt.

Wat zijn de gevolgen van de beslissing?

Bij een onbewoonbaarverklaring moet je als huurder de woning verlaten. Indien je van een onaangepaste woning naar een aangepaste woning verhuist, heb je in sommige gevallen recht op een gewestelijke huursubsidie en een installatiepremie.De verhuurder krijgt werken opgelegd om de woning terug conform te maken aan de kwaliteitsnormen. Die werken moet hij binnen 1 jaar (werken zonder stedenbouwkundige vergunning) of 3 jaar (werken waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is) uitvoeren.

Voor meer informatie of een afspraak kan je terecht bij de cel Wonen, op het nummer 03 450 78 74 of via [email protected]. Het aanvraagformulier vind je op www.kontich.be/woonkwaliteitsonderzoek.

Sociaal lenenJe wilt aan een gunstig tarief een lening aangaan voor de aankoop, renovatie of bouw van een woning? Als je nog geen andere woning bezit, maak je misschien aanspraak op een sociale lening. De verschillende mogelijkheden en voorwaarden vind je op www.kontich.be > Ruimtelijke ontwikkeling > Kopen en verkopen > Cel Wonen > Sociaal lenen.

Page 55: Infogids 2016

Sociaal hurenHeb je een beperkt inkomen en ben je op zoek naar een comfortabele woning? In Kontich zijn twee sociale huisvestingsmaatschappijen actief:De Ideale Woning en Volkswoningen van Duffel. Deze huisvestingsmaatschappijen bezitten woningen en appartementen in Kontich en verhuren ze aan de kandidaat-huurders die zijn ingeschreven op de wachtlijst. Je kan bij de maatschappijen ook terecht voor alle informatie over wie recht heeft op een sociale woning en hoe je hiervoor inschrijft.

De Ideale WoningDiksmuidelaan 276, 2600 Berchem03 320 29 [email protected]

Volkswoningen van DuffelNieuwstraat 3, 2570 Duffel015 31 15 [email protected]

Daarnaast is er ook het sociaal verhuurkantoor (SVK) WoonWeb. WoonWeb huurt woningen en appartementen op de private huurmarkt om ze vervolgens onder te verhuren aan de kandidaat-huurders die zijn ingeschreven op de wachtlijst.

SVK WoonWebAntwerpsesteenweg 99A03 449 84 [email protected]

Inschrijven voor een sociale woning?We helpen een handje.

Personen die in Kontich verblijven en die hulp wensen bij het inschrijven voor een sociale woning, maken een afspraak met een maatschappelijk werker van de sociale dienst (contactgegevens op achterflap).Deze helpt je bij het invullen van de nodige documenten en geeft informatie over sociaal wonen.

ZieZo: antwoorden op vragen van sociale huurders

Sociale huurders zitten vaak met vragen over de herstellingen en het onderhoud van hun woning. De antwoorden op deze vragen bundelden we in het handig boekje ‘Ziezo’. Bekijk of download deze publicatie via www.kontich.be/ziezo.

Informatiegids Kontich | 55

Page 56: Infogids 2016

56 | Informatiegids Kontich

wonen & bouwen

Privé (ver)hurenAls je huurt op de private markt en juridische vragen hebt, kan je voor advies terecht bij de Huurdersbond, een belangenvereniging van huurders. De Huurdersbond komt ook tussen bij geschillen met de verhuurder.

HuurwaarborgDe huurwaarborg wordt vastgelegd in de huurovereenkomst. Meestal bedraagt de waarborg twee maanden huishuur. Mensen met financiële problemen of een laag inkomen hebben het soms moeilijk om deze grote som in één keer te betalen. Sommigen gaan hiervoor lenen bij de bank.Wanneer de lening niet wordt goedgekeurd, kan je bij het OCMW een huurwaarborg aanvragen bij het aangaan van een nieuw huurcontract. Meer info opwww.ocmwkontich.be/huurwaarborg.

Huurdersbond Antwerpen Langstraat 102 - 2140 Antwerpen 03 272 27 42 [email protected]

Elke verhuurder is dan weer verplicht om het huurcontract van zijn woning te laten registreren. Dat moet binnen de twee maanden vanaf de ondertekening van het huurcontract. Voor de registratie kan je terecht bij:

Registratiekantoor KontichItaliëlei 4 bus 3 - 2000 Antwerpen 02 575 63 [email protected]

Voor advies, informatie en ondersteuning bij geschillen, kan je ook terecht op de websiteswww.eigenaarsbond.be en www.eigenaarsbelang.be.

Page 57: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 57

Wanneer thuis wonen niet (meer) vanzelfsprekend is……kan je ook overwegen om naar een rusthuis of woonzorgcentrum te verhuizen. Let op, de verblijfskosten zijn niet overal identiek, en dekken niet steeds dezelfde kosten. Meestal omvatten ze de dagprijs, dokters- en apothekerskosten, eventuele ziekenhuisrekeningen en zakgeld.Telefoonkosten en persoonlijke uitgaven betaal je in de meeste woonzorgcentra zelf.Al je eigen middelen worden aangewend om de kostprijs te betalen. Als deze niet volstaan, is een tussenkomst van het OCMW mogelijk.De sociale dienst stelt dan een sociaal-financieel onderzoek in. Indien het OCMW tussenkomt in de verblijfskosten, starten we een onderzoek naar de onderhoudsplicht van de kinderen. Bij een aanvraag tot plaatsing licht de maatschappelijk werker deze regeling uitgebreid toe.

De Hazelaar vzwWitvrouwenveldstraat 103 450 82 [email protected]

Rust- en verzorgingstehuis en centrum voor kortverblijf De WilgWitvrouwenveldstraat 103 450 82 [email protected]

Lokaal dienstencentrum met zorgverlenende, informatieve, vormende, sociale en recreatieve activiteiten, toegankelijk voor alle inwoners uit Kontich. Dagverzorgingscentrum: dagopvang voor thuiswonende zorgbehoevende bejaarden van Kontich en aangrenzende gemeenten.03 450 82 80.

Serviceflats: comfortabel wonen op je oude dagWonen in een serviceflat biedt ouderen de mogelijkheid om langer zelfstandig te wonen, in een aan hun behoeften aangepaste, comfortabele en veilige omgeving. In een serviceflat woon je volledig zelfstandig en kan je gebruik maken van allerlei vormen van dienstverlening. Ideaal dus om aangenaam te wonen op je oude dag.

Het OCMW beschikt in het Altenapark over vijfentwintig serviceflats. Meer info bekom je op de sociale dienst (contactgegevens op achterflap) of op www.ocmwkontich.be > sociale huisvesting.

Daarnaast is er in serviceflatgebouw De Linde plaats van 36 bewoners. Naast serviceflats vind je hier ook een centrum voor kortverblijf:

De HazelaarServiceflats Linde (36 flats) en serviceflats Lentedauw (20 flats)Witvrouwenveldstraat 103 450 82 [email protected]

Page 58: Infogids 2016

wonen & bouwen

58 | Informatiegids Kontich

BudgetmetersBudgetmeters elektriciteit / gas

Een budgetmeter werkt op basis van voorafbetalingen die op een kaart worden gezet. Zolang er krediet op de kaart staat, kan je energie verbruiken. De budgetmeterkaart wordt opgeladen via de Bancontactterminal van het OCMW.

Houd je warm in de winter: minimale levering aardgas voor mensen met een budgetmeter

In de winterperiode kan je via het OCMW een beperkte financiële steun krijgen om je aardgasbudgetmeter op te laden. De sociale dienst van het OCMW onderzoekt eerst per aanvraag of je problemen hebt met het betalen van je energiefactuur en beslist dan of je in aanmerking komt voor de minimale levering aardgas voor je budgetmeter.

Problemen met de betaling van je energiefactuur? Ook dan kan je terecht bij de sociale dienst van het OCMW. Ze helpen je bij het opstellen van een afbetalingsplan of het geven van een financiële tussenkomst. Tevens stellen ze een sociaal en financieel onderzoek in om na te gaan of je recht hebt op een tussenkomst.

Lokale Adviescommissie (LAC): Eandis en Water-Link/Pidpa

Wie bij een commerciële leverancier zijn energiefactuur niet betaalt, wordt gedropt en komt terecht bij de sociale leverancier Eandis.Indien je ook daar schulden opbouwt, volgt Eandis een specifieke procedure. De Lokale AdviesCommissie (LAC) gaat samen met de klant op zoek naar een haalbaar afbetalingsplan om afsluiting van het energienetwerk te vermijden. De LAC kan beslissen tot het toekennen van een afbetalingsplan, het plaatsen van een budgetmeter en in bepaalde gevallen zelfs tot afsluiting van de energietoevoer. Ook voor de watertoevoer bestaat er bij Water-Link/Pidpa een gelijkaardige procedure.

Page 59: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 59

Brieven versturen en pakjes afhalenIn Kontich kan je daar voor terecht op het postkantoor op de Mechelsesteenweg 85. Het postkantoor is alle werkdagen open van 9.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17 u., dinsdag en donderdag tot 18 u. Zaterdag is het kantoor open van 9.30 tot 13 u.

03 443 21 60 [email protected]

We staan voor een dynamische periode, waarin we als gemeentebestuur keuzes moeten maken die een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van onze gemeente. Met ‘ingrijpende ingrepen’ behouden we en versterken we de kwaliteit van ons dorpscentrum. Sommige van deze ingrepen zijn noodzakelijk op korte termijn, maar we kijken ook verder. We willen het bestaande gebied immers niet alleen ‘oplappen’. We moeten ook duurzaam investeren in de kwaliteit op langere termijn.

Om een bruisend en groen hart te realiseren in het centrum van Kontich, volgen we deze zeven principiële ingrepen:- centrum en landschap met elkaar verbinden- gemeenteplein en -park omvormen tot kloppend hart van het

centrum- de winkelstructuur versterken- een duidelijke markering opstellen van en naar het centrum- pleinen en parken onderling met elkaar verbinden- de verblijfskwaliteit van het centrum vergroten- het centrum inrichten voor bestemmingsverkeer, met voldoende

parkeervoorzieningen.

Klinkt mooi, maar wat wil dat nu concreet zeggen? Als we een plek vernieuwen, een straat of een nieuwe wijk aangeleggen, moet die aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat gaat van het soort aanplanting tot de vuilnisbak, de bank en de straatlantaarn.

Wat niet wil zeggen dat het nu allemaal eenheidsworst wordt. Er wordt een kader aangereikt en binnen dat kader is er voldoende ruimte tot flexibiliteit en/of richtlijnen. Zo stellen we de uitstraling en kwaliteit van onze gemeente veilig.

Meer info vind je op www.kontich.be/kwaliteitsplan.

Master- en beeldkwaliteitsplan

Page 60: Infogids 2016

Leven & weLzijn

NutsvoorzieningenDrinkwatervoorziening

Water-link verzorgt de watervoorziening in Kontich - Centrum. In Waarloos verzorgt Pidpa de waterdistributie. Via rio-link beheert Water-link samen met Aquafin het rioleringsnet in de gemeente. Water-link is één van de grootste industriële waterproducenten van de Benelux en heette vroeger Antwerpse Waterwerken.Meer info op aww.water-link.be.

Aardgas - Elektriciteit

De gemengde energie-intercommunale Iveka is de distributienetbeheerder voor Kontich.Ze legt zich toe op alles wat met aansluitingen en distributienetten voor elektriciteit en/of aardgas te maken heeft. Voor de levering komen verschillende leveranciers in aanmerking. De erkende leveranciers vind je op www.vreg.be. Op het nummer 078 35 35 34 kan je alle werkdagen terecht voor vragen over nieuwe aansluitingen, het verzwaren van aansluitingen, verplaatsen en vervangen van meters, vragen over rationeel energiegebruik en vragen over sociale leveranciers en budgetmeters.Meer info op www.iveka.be of www.eandis.be.

Problemen met het net? Meld het!

Indien er problemen zijn met het elektriciteits- of aardgasnetwerk, kan je 24 uur op 24, 7 dagen op 7 terecht op enkele nummers. Voor storingen en defecten op het net bel je het nummer 078 35 35 00. Ervaar je een gasreuk? Dan bel je naar 0800 65 0 65. Oproepen behandelen ze prioritair. Is de straatlamp defect? Dat meld je opwww.straatlampen.be of op tel. 0800 6 35 35.Vermeld steeds de volledige adresgegevens van de lamp en zo mogelijk ook het identificatienummer van de paal.

Kabeldistributie

Telenet verzorgt de teledistributie. Activiteiten rond radio- en televisiedistributie en verkeerssignalisatie behoren niet tot het takenpakket van de distributienetbeheerder.

Indien je klant wil worden of als je vragen hebt in verband met je kabeltelevisie-abonnement of internet- of telefonie-abonnement via de kabel, kan je contact opnemen met Telenet op het nummer015 66 66 66. Bestaande klanten kunnen gebruik maken van de online klantendienst opwww.telenet.be/onlinesupport.Bedrijven contacteren Telenet op 02 300 47 47.

Meer info op www.telenet.be.

wonen & bouwen

60 | Informatiegids Kontich

Page 61: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 61

Of je nu een bedrijf start, een handelszaak of horecazaak, er zijn steeds een aantal stappen die je moet doorlopen. Weet je niet precies dewelke?

De websites hiernaast werkten reeds een stappenplan uit.

Waar moet ik zijn voor belastingreglementen en aangifteformulieren? Met aangifteformulieren van drijfkracht, reclamedrukwerk en bedrijfsruimte en voor info over belastingreglementen, moet je op de financiële dienst zijn (contactgegevens op achterflap).

werken & ondernemen

www.agentschapondernemen.be http://vlaanderenonderneemt.be/ondernemen www.unizo.be/starterswww.voka.be/ondernemen/startenwww.fedhorecablaanderen.be

Meer info krijg je op onze dienst ruimtelijke ontwikkeling (contactgegevens op achterflap).

Mijn eigen zaak starten: een stappenplan

Werk zoeken, werk creëren, solliciteren, een zaak opstarten, je baan (hopelijk niet) verliezen, belastingreglementen en aangifteformulieren,… De wereld van werken en ondernemen is vaak niet gemakkelijk. In dit hoofdstuk tonen we je enkele belangrijke aspecten van de werkwereld.

Page 62: Infogids 2016

62 | Informatiegids Kontich

werken & ondernemen

Wie werk zoekt…… gaat best eens langs de Lokale Werkwinkel!De Lokale werkwinkel Mortsel bestaat uit de VDAB en de partners PWA Mortsel-Borsbeek, Dienstenonderneming ZITA, GTB, Prisma en Huis Van Nederlands.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB).De VDAB beschikt over een uitgebreid dienstenpakket voor zowelwerkgevers als werkzoekenden. Zo kan je dagelijks de zelfbedieningspc’s raadplegen waarbij je toegang krijgt tot duizenden vacatures.

Stadsplein 2 bus 3 - 2640 Mortsel03 450 89 [email protected]

Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag open tussen 9u-12u en 13u-16u.Op woensdag tussen 9u-12u.Op woensdagnamiddag gesloten.

Het Plaatselijk WerkgelegenheidsAgentschap (PWA) geeft langdurig werkzoekenden en mensen die van het leefloon leven de kans om allerlei klussen en karweien uit te voeren tegen vergoeding.

Molenstraat 30 (derde verdieping) 03 449 48 30 [email protected]

Open op maandag van 9 tot 12 u.en donderdag van 13 tot 16 u. Buiten deze openingsuren kan je steeds terecht bij PWA Mortsel-Borsbeek vzw en DienstenChequeOnderneming Zita.03 450 89 65-66-67.

Vrijwilliger in Kontich?Talloze verenigingen bestaan slechts door de belangeloze inzet van vrijwilligers: mensen die gepassioneerd zijn door een hobby, hun vrije tijd nuttig willen invullen of simpelweg anderen willen helpen. Ook het OCMW krijgt in haar dienstverlening hulp van veel vrijwilligers.Heb jij ook zin om de handen uit de mouwen te steken en de werking van een vereniging of het OCMW te versterken? Grasduin op www.kontich.be/verenigingen1 eens in het verenigingenaanbod of neem contact op met het secretariaat van het OCMW (contactgegevens op achterflap).

Solliciteren bij de gemeentediensten of het OCMWAls we bij het gemeentebestuur of het OCMW een vacature hebben, maken we dat bekend via onze website, de lichtkranten, sociale media en in de lokale pers. Voor meer informatie over vacatureskan je terecht op www.ocmwkontich.be >Personeel & ICT > Vacatures OCMW of www.kontich.be/vacatures1.

Page 63: Infogids 2016

Rijksdienst Voor Arbeidsvoorziening (RVA)De RVA organiseert de werkloosheidsverzekering. De instelling zorgt onder meer voor een vervangingsinkomen voor wie tijdelijk werkloos is of tijdskrediet, loopbaanonderbreking of ouderschapsverlof neemt. Bij de RVA vraag je onder andere ook de nodige formulieren aan om een werkloosheidsuitkering, jeugdvakantie of palliatief verlof te krijgen.

Lentestraat 232018 Antwerpen03 470 23 30www.rva.be

Wat moet ik doen als ik werkloos word? Meld je meteen aan met het bewijs van werkloosheid, afgeleverd door je werkgever, bij een uitbetalingsinstelling; je vakbond als je gesyndiceerd bent of bij de Hulpkas voor Werkloosheidsuitkeringen indien je niet gesyndiceerd bent. Nadat je je uitkering aanvroeg bij de uitbetalingsinstelling, schrijf je je binnen de acht kalenderdagen in bij de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) in Mortsel, Antwerpsestraat 44-46, tel. 03 450 89 60.

Deeltijdse werknemers met een inkomensgarantie-uitkering moeten vanaf de eerste werkdag in het bezit zijn van een formulier C3 deeltijds. Dit bekom je bij de uitbetalingsinstelling. Deze formulieren worden om de 3 maanden, vooraf, gevalideerd op de dienst maatschappelijke werken. Op het einde van elke maand overhandig je het gevalideerde en correct ingevulde formulier C3 deeltijds aan je uitbetalingsinstelling.

Informatiegids Kontich | 63

Page 64: Infogids 2016

64 | Informatiegids Kontich

Arbeidsbegeleiding door het OCMWIndien je een leefloon- of een tegemoetkoming gelijk aan het leefloon - ontvangt, moet je je werkbereidheid aantonen. De sociale dienst (contactgegevens op achterflap) biedt hiertoe verschillende mogelijkheden.

Wekelijks is er Vakant voor personen die door het OCMW worden begeleid, waar ze de meest recente vacatures bekijken met de werkzoekenden. Ook tijdens een individueel gesprek met een arbeidsbegeleider zoek je samen naar geschikte vacatures. Moet je de nodige werkervaring nog opdoen of ben je niet in orde om van een werkloosheidsuitkering te genieten en krijg je een leefloon of financiële hulp gelijk aan leefloon, dan kan het OCMW je eventueel tewerkstellen. Tijdens deze tewerkstelling vinden er regelmatig begeleidings- en evaluatiegesprekken plaats.

Ministerie van financiën - directe belastingenIn het Rijksadministratief Centrum Kontich, aan de Mechelsesteenweg 83, waren verschillende diensten gevestigd. Je vindt deze nu op volgende adressen:

Administratie der Personenbelasting

- Controle KontichKruisbogenhofstraat 24, 2500 Lier.De kantoren zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9 tot 12 u.02 577 95 50 [email protected] Administratie van de BTW, Registratie en Domeinen

- BTW-controle KontichJozef Van Cleemputplein, 2850 Boom.Het kantoor is open op dinsdag en vrijdag van 9 tot 12 u.02 577 95 70 [email protected] De diensten van het kadaster zijn gevestigd in Edegem, Mechelsesteenweg 432, tel. 03 880 62 50. Ook het ontvangkantoor (Team Invordering Natuurlijke Personen Edegem) vind je aan de Mechelsesteenweg 432 in Edegem. Het kantoor is open van maandag tot vrijdag van 9 tot 12 u.Meer info op 02 577 95 60 [email protected].

werken & ondernemen

Page 65: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 65

Onze vrijetijdsdienst ondersteunt samen met de GROS activiteiten rond fairtrade en ontwikkelingssamenwerking, zoals de Eco- en Boerenmarkt in Waarloos en de jaarlijkse Noord - Zuidquiz ten voordele van 11.11.11.Daarnaast dingt onze gemeente sinds een paar jaar mee naar de titel van FairTradeGemeente.We behaalden zelfs die titel in 2011!

We hebben dan ook niet alleen aandacht voor boeren en handelaars uit het Zuiden maar ook voor producten en prijzen van handelaars van bij ons. Kontichnaars met een hart en een doel in het zuiden kunnen trouwens jaarlijks voor 1 november een dossier indienen om in gemeentelijke subsidies te ontvangen.Meer info daarover vind je op www.gros-kontich.be.

Tot slot ondersteunt de dienst ook andere acties, zoals de azaleaverkoop van Kom op tegen Kanker, of de jaarlijkse campagne rond mensenrechten van Amnesty International. Soms verlenen we ook aan andere acties medewerking, zoals bij natuurrampen of lokale initiatieven. Leg je voorstel gerust voor aan de derdewereldconsulente (contactgegevens op achterflap)

Meer info op www.kontich.be > Ontwikkelingssamenwerking.

Eerlijke producten, eerlijke prijzen

Page 66: Infogids 2016

66 | Informatiegids Kontich

natuur & mIlIeu

Afval produceren, betekent grondstoffen en energie verbruiken. Het voorkomen van afval is dan ook erg belangrijk. Afval dat we niet kunnen voorkomen, moeten we maximaal hergebruiken.Wat niet recycleerbaar is, komt in aanmerking voor verwerking met energierecuperatie.

Ophaalkalenders

De digitale versie van de afvalkalender vind je op de homepage van onze website. Klik bovenaan op de knop ‘Afvalkalender’ en geef de postcode ‘2550’ en de naam van je straat in. Wil je de kalender liever in PDF - formaat?Ga dan naar www.kontich.be/ophaalkalenders.

Het huishoudelijk afval, zowel restafval, PMD als tuinafval mag je enkel aanbieden op de openbare weg de dag van de ophaling en mag je er plaatsen de dag voordien na 20 u. Het is belangrijk dat het afval er staat voor 6 u. in de ochtend van de dag van de ophaling omdat dan de rondes van de ophaler starten. Hou geen rekening met een gebruikelijke tijd van ophaling. De ophaalrondes wijzigen regelmatig door werken of andere redenen.

Wanneer zet ik mijn afval buiten?

Afval niet opgehaald?

Meld het even aan de milieudienst (contactgegevens op achterflap).Let op, het is niet toegestaan afval te vroeg buiten te zetten of te laten staan tot een volgende ophaling.

Page 67: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 67

Waar koop ik restafval- en PMD-zakken?Afvalzakken koop je bij alle reguliere supermarkten en winkels in onze gemeente. Je kan ze echter niet kopen in het gemeentehuis of op het containerpark. Afvalzakken met een productiefout kan je inruilen bij de technische dienst, Blauwesteenstraat 81A, tijdens de kantooropeningsuren. Je moet bewijs leveren van de foutieve afvalzakken.Neem deze dus mee!

Wat mag in de PMD - zak?

PMD staat voor Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Dit mag je in de PMD - zak steken: plastic flessen en flacons van bijvoorbeeld water, melk, fruitsap, doucheproducten, wasproducten en afwasproducten; metalen verpakkingen van drankblikjes en conservenblikken, spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, aluminium schaaltjes en metalen deksels en doppen en drankkartons van bijvoorbeeld fruitsap, soep of melk.

Alle andere plastic voorwerpen zoals plastic zakken, yoghurtpotjes, botervlootjes en ijsdozen horen bij het restafval, Ook aluminiumfolie, piepschuim en verpakkingen die giftige producten, ontstoppingsproducten, corrosieve wc-ontkalkers of motorolie bevatten, horen niet in de PMD - zak.

TextielcontainersTextiel is een afvalstroom die zich uitstekend leent voor hergebruik.

Op meerdere plaatsen in onze gemeente staan dan ook textielcontainers:- Altenastraat (pleintje Biesaard) - Antwerpsesteenweg (tegenover politiekantoor) - Duffelsesteenweg 198 - Ferd. Maesstraat (aan Berkenhof) - Helenaveldstraat (aan Delhaize) - Hoge Akker - Koningin Astridlaan 85 - Magdalenastraat (pleintje naast het gemeentehuis)- Mechelsesteenweg 263 - Oude Baan (tegenover school) - Pierstraat - Spoorwegstraat (hoek Jordaenstraat) - Stationsplein - Wildemansstraat (tegenover Wild Veld)

Daarnaast is er ook huis - aan - huisinzameling van textiel. Voor de ophaling maak je gebruik van de zak verdeeld door de ophaler.

Page 68: Infogids 2016

68 | Informatiegids Kontich

natuur & mIlIeu

Huishoudelijk grofvuil omvat alle afval afkomstig van een huishouden dat, zelfs na verkleining, te omvangrijk is om in de restafvalzak te steken en wat niet behoort tot selectief ingezameld afval, zoals glas, PMD, papier & karton, tuinafval en KGA. Denk bijvoorbeeld aan huisraad, meubels of vloerbekleding. Een deel van het grofvuil wordt aan huis opgehaald, met het andere deel kan je terecht in het containerpark of de kringwinkels.

Hoe en waar je grofvuil aanbieden?

Contacteer de milieudienst. Je geeft een opsomming van datgene dat je wenst af te voeren.De milieudienst deelt mee wanneer ze grofvuil ophalen en over welke voorwerpen het gaat.Op de dag van de afspraak om 6 u. zet je het afval gesorteerd buiten.Nadat je een afspraak maakte voor een ophaling van grofvuil aan huis, kan je tot 2 m³ grofvuil op je stoep aanbieden.De ophaaldienst komt op de afgesproken datum langs en weegt ter plaatse het aangeboden grofvuil door middel van een geijkte weegschaal. Na de ophaling ontvang je een factuur.De factuur bestaat uit een vaste kost van 25 euro en een variabel bedrag dat overeenkomt met het aangeboden gewicht maal 0,20 euro/kg.Deze laatste kost per kg is gelijk aan de prijs op het containerpark als je het zelf zou wegbrengen.

Recupel - bijdrageSinds 1 juli 2001 betaal je een Recupel - bijdrage bij aankoop van een nieuw elektrisch toestel.Daardoor mag je bij aankoop van een nieuw apparaat, jouw afgedankte apparaat bij je handelaar inleveren. Wanneer de handelaar jouw apparaat aan huis levert, moet hij het afgedankte apparaat meenemen.

ComposterenThuiscomposteren is een goede manier om de afvalberg te verkleinen. Door te composteren doeje eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft:de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan.We promoten dan ook het thuiscomposteren en hebben hiervoor een aantal kringloopkrachten die vrijwillig thuis informatie en begeleiding geven. Bovendien geven we driemaandelijks het Kringloopkrantje uit met tal van ‘tips en tricks’.Alle info krijg je bij de milieudienst (contactgegevens op achterflap).

Wat met mijn grofvuil?

Is bouw- en sloopafval grofvuil?

Neen! Met bouw- en sloopafval kan je terecht op het containerpark of laat je privé een puinzak brengen. De puinzak is een speciaal ontwikkelde zak waar tot 1.500 kg bouw- en sloopafval in kan.

Page 69: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 69

Wat mag in de glascontainer? De glascontainers zijn er voor gesorteerd glas: wit glas gaat in witte containers en gekleurd glas in de groene. De containers zijn bedoeld voor glazen bokalen, drinkglazen, glazen flessen,...Het glas dat je dumpt, ontdoe je van alle onreinheden en voedselresten en van kurken, deksels, stopjes. Is de glasbol vol? Probeer een andere locatie of breng het naar het containerpark. Plaats het glas nooit naast de bol! Je vindt in de gemeente glasbollen op verschillende locaties:- Albertlei (doodlopend straatje)- Antwerpsesteenweg, tegenover het Gemeentehuis- Bautersemstraat ter hoogte van huisnummer 73- Beekboshoek (naast basketveldje)- Drabstraat ter hoogte van Oude Spoorwegberm- Duffelsesteenweg aan de inrit naar het sportcomplex- Edegemsesteenweg met hoek Altenastraat- Groene Weg, pleintje Vijverlaan- Helenaveldstraat, bij Delhaize- Holle Weg (Paterboske)- Jan-Baptist Van der Auweralaan met hoek Prosper

De Vochtlaan- Kruisschanslei ter hoogte van Oude Spoorwegberm- Pierstraat (parkje)- Reepkenslei ter hoogte van Oude Spoorwegberm- Spoorwegstraat- Stationsplein met hoek Kazernestraat- Wildemansstraat, tegenover Wild Veld

Wordt mijn afval ook opgehaald bij sneeuw- en vriesweer? Winterweer veroorzaakt al snel problemen bij de inzameling van afval. Het is voor de ophaler dan ook niet altijd mogelijk om in alle straten het afval op te halen, zeker als er niet gestrooid werd.Door de slechte weersomstandigheden duren de ophalingen ook langer en wordt het afval vaak op andere tijdstippen opgehaald dan wat je gewend bent. Zet je afval ’s morgens dan ook tijdig buiten!

IGEAN houdt op www.igean.be een overzicht bij van de gemeenten en straten waar er omwille van de winterse omstandigheden geen ophaling doorging. Indien het afval niet werd opgehaald, neem je je afval terug binnen en bied je het bij de volgende ophaling opnieuw aan.

Wat hoort niet in de glascontainer?

Verontreinigd glas dat niet te reinigen valt door spoeling met water, vensterglas, autoruiten, gewapend glas, ampullen en spuiten, gloeilampen, TL-buizen, TV-schermen, spiegels, pyrexglas, kristal, keramiek, brilglazen, kurken, porselein,...

Page 70: Infogids 2016

natuur & mIlIeu

ContainerparkenAls inwoner van Kontich kan je terecht in de containerparken van Kontich, Hove, Borsbeek, Wommelgem, Lint, Rumst, Aartselaar, Boechout en Mortsel. Maar ook het omgekeerde geldt. Bovendien zijn de openingsuren van de containerparken op elkaar afgestemd. Zo is er steeds een containerpark open en breng je jouw afval op het ogenblik dat voor jou het best past.

De containerparken zijn op dezelfde manier georganiseerd. Zo moet je jezelf registreren met je identiteitskaart of een geldig toegangspasje. Daarnaast is elk containerpark opgesplitst in een betalend en niet - betalend gedeelte.De containerparken werken immers volgens het diftar - principe. Diftar staat voor ‘gedifferentieerde tarifering’ en geeft uitvoering aan het principe ‘de vervuiler betaalt’. Vanzelfsprekend zijn ook de afvalstoffen en de gehanteerde sorteerregels dezelfde. De afvalstoffen sorteer je op voorhand.

Openingsuren:

Kontichmaandag geslotendinsdag 9 - 12 13 - 17woensdag 9 - 12 13 - 17donderdag 13 - 19vrijdag 13 - 17zaterdag 9 - 16

Aartselaarmaandag geslotendinsdag 13 - 19woensdag 13 - 17donderdag 13 - 17vrijdag 9 - 12 13 - 17zaterdag 9 - 16

Boechoutmaandag 13 - 19dinsdag 9 - 12woensdag 9 - 12 13 - 17donderdag geslotenvrijdag 9 - 12 13 - 17zaterdag 9 - 16

Borsbeek & Wommelgemmaandag geslotendinsdag 9 - 12 13 - 17woensdag 13 - 19donderdag 9 - 12 13 - 17vrijdag 9 - 12zaterdag 9 - 16

Hovemaandag 13 - 19dinsdag 9 - 12woensdag 13 - 17donderdag gesloten vrijdag 9 - 12zaterdag 9 - 16

Lintmaandag 13 - 17dinsdag geslotenwoensdag 9 - 12donderdag 9 - 12 13 - 17vrijdag 13 - 19zaterdag 9 - 16

Mortselmaandag gesloten dinsdag 9 - 12woensdag 9 - 12 13 - 19donderdag 9 - 12vrijdag 9 - 12 13 - 17zaterdag 9 - 16

Rumstmaandag 13 - 17dinsdag 9 - 12woensdag 13 - 17donderdag 9 - 12 13 - 17vrijdag geslotenzaterdag 9 - 16

Het containerpark van Kontich is gelegen aan de Blauwesteenstraat 81B.Het telefoonnummer is 03 457 51 02.

Voor vragen, opmerkingen of klachten bel je naarde milieulijn op 03 350 08 14. Meer info opwww.igean.be of www.kontich.be/containerpark.

70 | Informatiegids Kontich

Page 71: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 71

Wanneer is een milieuvergunning nodig?De Vlaamse overheid vraagt een vergunning voor alle inrichtingen, fabrieken, werkplaatsen, opslagplaatsen, installaties en toestellen, die nieuw worden opgericht, gebruikt en veranderd worden en waarvan het bestaan, het in gebruik nemen of het in werking stellen hinderlijk kan zijn voor de mens en voor het leefmilieu. Dit geldt ook voor het lozen van afvalwater, het lozen van gevaarlijke stoffen in grondwater, het winnen of kunstmatig aanvullen van grondwater en het opslaan van afvalstoffen.Ook de exploitant van een inrichting voor het verwijderen van afvalstoffen moet een vergunning aanvragen.

Alle inrichtingen waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd heeft de wetgever opgenomen in een lijst. Afhankelijk van de aard en de belangrijkheid van de daaraan verbonden milieueffecten, worden deze inrichtingen in drie klassen ingedeeld. De procedure voor de aanvraag en behandeling van een milieuvergunning of melding vind je opwww.kontich.be > Milieudienst >Milieuvergunningen.Ben je niet zeker of de activiteit al dan niet vergunningsplichtig is? Neem dan gewoon contact op met de milieudienst.

SluikstortmeldpuntAfval dumpen is niet de oplossing. Het vervuilt de bodem, het water en de lucht, het kan mensen en dieren verwonden en planten, bloemen, bomen en struiken vernietigen. Sluikstorten is dan ook strafbaar en wordt zwaar beboet.

Zie je sluikstort? Vul dan het meldingsformulier in op onze website en stuur het naar [email protected]. De melding komt toe bij de milieudienst en de gemeentewacht die vervolgens de vaststelling doet en indien nodig een Gemeentelijke Administratie Sanctie-procedure opstart.Tenslotte ruimt de gemeentelijke dienst hetsluikstort op.

ZwerfpoezenbeleidIn onze gemeente vangen enkele vrijwillige poezenmoeders en -vaderszwerfkatten op en brengen ze naar de dierenarts, die ze dan steriliseert of castreert.De vrijwilligers halen de poezen vervolgens terug op bij de dierenarts en zettenze weer uit. Let op, we spreken hier over zwerfkatten en niet over huiskatten!Als eigenaar van een kater of kattin word je geacht je poes op eigen kostente laten steriliseren. De voordelen van een sterilisatie zijn trouwens legio.Een overzichtelijke folder hierover is beschikbaar bij de milieudienst.

Op de dienst kan je je ook aanbieden als vrijwilliger voor de sterilisatiecampagneen kan je melding maken van plaatsen in de gemeente waar er overlast is van zwerfkatten en een eventuele ingreep wenselijk is.

Page 72: Infogids 2016

72 | Informatiegids Kontich

veIlIgheId & hulpdIensten

Veiligheid eerst! In dit hoofdstuk vind je onder meer de contactgegevens van de politie- en brandweerdiensten in onze gemeente en een aantal nuttige telefoonnummers. Daarnaast lees je wat je moet doen (en wat wij doen) in geval van winter- en vriesweer.

PolitiedienstenNoodnummer: Tel. 101 - GSM 112

Politiezone Hekla(Hove -Edegem-Kontich- Lint -Aartselaar):

Hoofdcommissariaat Permanentie 24 op 24 u.: 03 444 00 00 Prins Boudewijn laan 43a, 2650 [email protected]

KorpschefLee Vanrobays03 444 00 05 [email protected]

Inlichtingen PZ HEKLA03 444 00 00 [email protected]

Het plaatselijk aanspreekpunt voor Kontich blijft de politiepost op de Antwerpsesteenweg.Lokale politie Kontich:Antwerpsesteenweg 2, 2550 Kontich03 444 00 13 [email protected]

Openingsuren: Maandag van 9 tot 12.30 u. en van 14 tot 20.30 u.Dinsdag tot donderdag van 9 tot 12.30 u. en van 14

tot 16 u.Vrijdag van 9 u. tot 12.30 u.

PostoversteSteven Van Herck

Hoofdinspecteur

Wijkagenten: Wijk Altena: Guy Konings Wijk Centrum: Johan Smet Wijk Kon.Kazerne: Luc Goos Wijk Satenrozen: David Wuyts

Wijk Waarloos: Walter De Reys

De samenstelling van de politieraad Zone Hekla vind je in hoofdstuk 2 op pagina 85.

Johan Smet

Walter De Reys

Luc Goos

David Wuyts

Guy Konings

Page 73: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 73

Brandweer Zone Rand - post Kontich Noodnummer:112 of 03 457 81 11

Hopelijk heb je hen niet nodig maar natuurlijk biedt de brandweer hulp in tal van omstandigheden: branden blussen, kelders ledigen na wateroverlast, wespennesten bestrijden, geknelde personen bevrijden en het wegdek reinigen na een ongeval zijn maar enkele punten uit het takenpakket. Brandweerkorps Zone Rand, die in totaal 21 gemeenten omvat, verzekert de brandbestrijding in onze gemeente. De brandweer Post - Kontich staat onder leiding van dienstchef Luc Van Hoof. De samenstelling van de brandweerraad Zone Rand vind je in hoofdstuk 2 op pagina 85.

BrandweerkazerneWitvrouwenveldstraat 32Tel. administratief 03 457 82 20 [email protected]

Page 74: Infogids 2016

veIlIgheId & hulpdIensten

Nuttige telefoonnummersInstantie nummer website

Brandweer en ziekenwagen 100

Politiehulp 101

Europese noodoproep 112

Rode Kruis 105 www.rodekruis.be

Electrabel - Gasreuk/gaslek 0800 65 065 www.electrabel.be

Eandis - Stroomstoring 078 35 35 00 www.eandis.be

Child Focus 116 000 www.childfocus.be

Antigifcentrum 070 245 245 www.antigifcentrum.be

Algemene inlichtingen 1207 www.1207.be

Card Stop - bij diefstal bankkaart 070 344 344 www.cardstop.be

Docstop - bij diefstal identiteitskaart 00800 2123 2123 www.docstop.be

Brandwondencentrum 03 217 75 95 www.brandwonden.be

Zelfmoordlijn 1813 www.zelfmoord1813.be

Meldpunt geweld 1712 www.1712.be

Tele-onthaal 106 www.tele-onthaal.be

Teleblok (studenten) 0800 13 144 www.teleblok.be

Awel 102 www.awel.be

Holebifoon 0800 99 533 http://cavaria.be/holebifoon

Wachtdienst apothekers 0903 99 000 www.apotheek.be

Wachtdienst huisartsen 0900 10 512 www.hrm.be

Wachtdienst tandartsen 0900 39 969 www.tandarts.be

74 | Informatiegids Kontich

Page 75: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 75

NoodplanningDe hulpdiensten staan permanent paraat om bij een incident, ongeval of brand de nodige hulp te bieden.Sommige incidenten escaleren echter tot een noodsituatie of ramp. Om bij dit soort grootschalige incidenten alles in goede banen te leiden, beschikt elke gemeente over een algemeen nood- en interventieplan. Onze gemeente heeft ook een ambtenaar die belast is met noodplanning. Hij waakt samen met de burgemeester, de brandweer, de medische diensten, de politie en andere betrokkenen over de paraatheid van het gemeentelijk nood- en interventieplan. Bedrijven, instellingen of scholen die bij de opmaak van hun intern noodplan vragen hebben, kunnen de dienst contacteren op 03 457 82 20 of [email protected] vragen over brandpreventie neem je contact op met de brandweer.

Winterweer? Strooien! In geval van winterweer ben je zelf verantwoordelijk om je voet- en fietspad sneeuw- en ijsvrij te maken en te houden. Hiervoor strooi je best strooizout of pekel op het voet- en fietspad voor je deur. Zo draag je bij tot de (verkeers)veiligheid in ‘gladde dagen’. Ook de technische dienst doet aan ijs- en sneeuwruiming. Hierbij hanteren ze de winterdienstkaart, een theoretische kaart met alle straten en hun volgorde van ijs- en sneeuwruiming. Ze wordt als leidraad gebruikt om een zo efficiënt mogelijke route op te maken voor de strooiwagens en sneeuwruimers.

De kaart raadpleeg je op www.kontich.be > GIS (Geografisch Informatiesysteem) > Winterdienstkaart

Het Vlaamse Kruis vzwHet Vlaamse Kruis afdeling Kontich voorziet hulpverlening bij allerlei sport- en andere manifestaties en richt EHBO-cursussen in voor volwassenen en voor kinderen. Groeningenlei 65/203 457 08 470492 583 374 (aanvraag diensten)[email protected]

Rode KruisEdegem - KontichOok het Rode Kruis - Vlaanderen verzorgt een hele waaier van diensten. Ze staat paraat voor hulp bij rampen en is preventief aanwezig op grote evenementen. De zorgbib zorgt voor leesvoer voor de patiënten van het UZA, bij de uitleendienst kan je terecht voor krukken of rolstoelen, en je kan er een cursus EHBO volgen. Jaarlijks organiseert de jeugdafdeling ook een opleiding voor 10- tot 12-jarigen. Zomerlei 37 bus 1 - 2650 Edegem0478 25 03 [email protected]://edegem-kontich.rodekruis.be

Bloed geven

Het Rode Kruis organiseert regelmatig bloedinzamelingen in Kontich. Meer info vind je op pagina 18.

Page 76: Infogids 2016

76 | Informatiegids Kontich

Bestuur en beleid

Page 77: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 77

Bestuur en beleid

Page 78: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

78 | Informatiegids Kontich

Missie en visieAls geïntegreerd lokaal bestuur werken onze OCMW- en gemeentediensten intensief samen om onze burgers een kwaliteitsvolle dienst- en hulpverlening te bieden en onze werking voortdurend te verbeteren. Met ons dienstenaanbod beantwoorden we aan lokale noden, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen. We willen de burger dan ook net iets meer bieden dan wat ons wettelijk wordt opgelegd of wat de burger van ons verwacht.

Daarom bundelen we als OCMW- en gemeentebestuur onze krachten en kennis en integreren we waar mogelijk onze diensten. Door de efficiënte inzet van al onze middelen - personeel, financiën, infrastructuur en werkinstrumenten - optimaliseren we onze dienst- en hulpverlening.

De visie van het OCWM en de gemeentediensten is dan ook om samen te werken aan een warme, dynamische en aantrekkelijke leefgemeenschap.Op een open wijze bouwen we een klantvriendelijke, sociale en efficiënte dienstverlening uit.Zo versterken we onze troeven die bijdragen tot het welzijn van elke burger en tot de duurzame ontwikkeling van onze gemeente.

GemeentebestuurBurgemeester

1. Bart Seldeslachts (N-VA)Scheihagenstraat 91Tel. gemeentehuis 03 450 78 450474 24 38 [email protected]

Bevoegdheden: Politie, Brandweer en Noodplanning, Markten, Patrimonium, Onderwijs en Erfgoed.

Spreekuren op het gemeentehuis: donderdag van 9 tot 11 u. en na afspraak

Schepenen

2. Joost Fillet (Dorpslijst Sander)Edegemsesteenweg 65Tel. gemeentehuis 03 450 78 410499 54 04 [email protected]

Bevoegdheden: Externe Communicatie, Participatie, Lokale democratie, Welzijn, Kinderopvang, Ontwikkelingssamenwerking en Wonen.Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

6 5

2

Page 79: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 79

3. Pieter Defoort (N-VA)Edegemsesteenweg 50Tel. gemeentehuis 03 450 78 420497 83 28 [email protected]

Bevoegdheden: Financiën, Informatica, Sport.Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

4. Veerle Van Dyck (Dorpslijst Sander)Bautersemstraat 78Tel. gemeentehuis 03 450 78 460496 53 17 [email protected]

Bevoegdheden: Personeelsbeleid, Juridische zaken, AGB, Interne Communicatie, Interne controle en Cultuur.Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

5. Willem Wevers (N-VA)Edgard Tinellaan 7Tel. gemeentehuis 03 450 78 430473 62 26 [email protected]

Bevoegdheden: Mobiliteit en verkeer,Openbare werken en Jeugd. Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

6. Wim Annaert (Dorpslijst Sander)Montfortstraat 75Tel. gemeentehuis 03 450 78 470473 67 13 [email protected]

Bevoegdheden: Ruimtelijke Ontwikkeling,Milieu en Groenzorg Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

7. Anja Rens (N-VA)J.B. Reykerslaan 32Tel. gemeentehuis 03 450 78 440477 36 98 [email protected]

Bevoegdheden: Lokale economie, Burgerzaken, Burgerlijke Stand, Gezondheidsbeleid,Dierenwelzijn en Feestelijkheden.Spreekuren op het gemeentehuis: na afspraak

8. Mia Wauters (N-VA)Bautersemstraat 28Tel. OCMW 03 451 14 110498 93 92 [email protected]

Bevoegdheden: voorzitter OCMW Spreekuren in het OCMW: na afspraak

9. Luc Dom (gemeentesecretaris)

8 4 7 9 3

1

Page 80: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

80 | Informatiegids Kontich

Gemeenteraadsleden

Dhr. Thomas Aerts (N-VA)Kon. Astridlaan 44A0472 52 10 [email protected]

Dhr. Pieter Defoort (N-VA)Edegemsesteenweg 500497 83 28 [email protected]

Dhr. Erik Jacobs (N-VA)Lintsesteenweg 300490 57 19 [email protected]

Dhr. Peter Lambrechts (N-VA)Ferdinand Maesstraat 2010475 46 15 [email protected]

Mevr. Anja Rens (N-VA)J.B. Reykerslaans 320477 36 98 [email protected]

Dhr. Bart Seldeslachts (N-VA) Scheihagenstraat 910474 24 38 [email protected]

Mevr. Marleen Van den Eynde (N-VA)Keizershoek 1250479 88 89 [email protected]

Mevr. Griet Van Gaver (N-VA)Altenastraat 29/2de L0486 35 76 [email protected]

Mevr. Mia Wauters (N-VA)Bautersemstraat 280498 93 92 [email protected]

Dhr. Willem Wevers (N-VA)Edgard Tinellaan 70473 62 26 61 [email protected]

Dhr. Wim Annaert(Dorpslijst Sander)Montfortstraat 750473 67 13 [email protected]

Mevr. Greet Blommaert (Dorpslijst Sander)Duffelshoek 470472 77 69 [email protected]

Dhr. Joost Fillet (Dorpslijst Sander)Edegemsesteenweg 650499 54 04 [email protected]

Mevr. Daphne Reinehr (Dorpslijst Sander)Hof Van Spruytlaan 100499 24 73 73 [email protected]

Mevr. Veerle Van Dyck (Dorpslijst Sander)Bautersemstraat 780496 53 17 [email protected]

Dhr. Luc Blommaerts (CD&V)Bautersemstraat 240476 21 81 [email protected]

Mevr. Erna Depauw (CD&V)Salviastraat 100476 64 07 [email protected]

Dhr. Jef Plasmans (CD&V)Pierstraat 450474 46 15 [email protected]

Dhr. Eric Van den Eynde (CD&V)Pierstraat 3500497 44 40 [email protected]

Dhr. Eddy Verbist (CD&V)Schuurveld 150496 41 77 [email protected]

Mevr. Josée Vingerhoets (CD&V)J.B. Francisstraat 90468 16 36 [email protected]

Samenstelling raad december 2015

Page 81: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 81

Abonnement op de gemeenteraad

Je kan de gemeenteraad bijwonen want de zittingen zijn openbaar. De raad vergadert minstens tienmaal per jaar en doorgaans één keer per maand.In Kontich is dat op maandag om 20.30 u.De agenda en het vertoog van de gemeenteraad vind je op www.kontich.be/agendaplusnotulen. Indien je wilt, sturen we je de agenda van de komende gemeenteraad rechtstreeks toe.Geef hiervoor een seintje op [email protected] of bel naar 03 450 78 52. Je kan ook rechtstreeks vragen stellen aan de leden van het college. Dit kan tijdens de publieksvragen die de gemeenteraad vooraf gaan. Zo ben je nog beter betrokken bij het gemeentelijk beleid! Meer info over de publieksvragen vind je op pagina 87.

Gemeenteraadscommissies

Gemeenteraadscommissies zijn technische vergaderingen over een bepaald domein van het beleid: bestuurlijke, grondgebonden of persoonsgebonden aangelegenheden.Hierdoor verlopen de besprekingen op de gemeenteraad vlotter. De gemeenteraadscommissies bestaan uit 13 leden van de gemeenteraad, verdeeld over de verschillende partijen in verhouding tot de vertegenwoordiging in de gemeenteraad.Een gemeenteraadslid zit een commissie voor.

De raadscommissies zijn openbaar en kunnen door iedereen bijgewoond worden. De agenda’s en notulen vind je opwww.kontich.be > Bestuur & Beleid > Gemeenteraadscommissies.

Dhr. Luc Abrams (Open VLD)Mechelsesteenweg 1920477 28 91 [email protected]

Dhr. Wim Claes (Open VLD)Mechelsesteenweg 1600479 69 48 [email protected]

Dhr. Oswald Vansintejan(Open VLD)Molenstraat 110496 30 95 [email protected]

Dhr. Karel Van Elshocht(Open VLD)Blauwesteenstraat 83/A0000478 38 02 [email protected]

Dhr. Jorn Verbeeck (sp.a - pro)Scheihagenstraat 140474 84 06 [email protected]

Dhr. Walter Claes(Vlaams Belang)Antwerpsesteenweg 300476 25 58 [email protected]

Mevr. Marleen Van den Eynde (Vlaams Belang)Lints Veld 150476 47 43 [email protected]

Gemeentesecretaris

Luc Dom03 450 78 50

[email protected]

Financieel beheerder

Kris Versteven03 450 78 55

[email protected]

Page 82: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

Artikel 1. OCMW-Wet

Elke persoon heeft recht op maatschappelijke dienstverlening. Deze heeft tot doel eenieder in de mogelijkheid te stellen een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.

Er worden openbare centra voor maatschappelijk welzijn opgericht die, onder de door deze wet bepaalde voorwaarden,tot opdracht hebben deze dienstverlening te verzekeren.

Het OCMW licht in een aantal brochures de verschillende vormen van dienstverlening toe.Haal de brochures af in het Sociaal Huis(op hogervermeld adres) of bestel ze telefonisch op 03 451 14 30.

Meer info over de dienstverlening vind je op www.ocmwkontich.be.

Openbaar Centrumvoor MaatschappelijkWelzijn (OCMW)Het OCMW is gevestigd in het Sociaal Huis, Antwerpsesteenweg 62.

Sociale dienst: 03 451 14 30 [email protected]

Secretariaat: 03 451 14 10 [email protected]

Openingsuren:Maandag: 9 - 12 u. en 18 - 20 u.Dinsdag: 9 - 12 u. en 14 - 16 u.Woensdag: 9 - 12 u. en 14 - 16 u.Donderdag: 9 - 12 u. en 14 - 16 u.Vrijdag: 9 - 12 u.

82 | Informatiegids Kontich

Samenstelling raad op 25/1/2016

Page 83: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 83

OCMW KONTICH

Raadsleden OCMW

Herman Verhoeven (N-VA)Hof Van Spruytlaan 3103 457 78 [email protected]

Mariejeanne Moorkens (Dorpslijst Sander)Josephine Charlottestraat 1303 457 52 [email protected]

Stef Bossaerts (Dorpslijst Sander)Peter Benoitlaan 3103 457 01 [email protected]

Pieter Schiltz (N-VA)Drabstraat 660486 32 67 [email protected]

Bert Verbessem (CD&V)Kerkevelden 16015 30 65 [email protected]

Eliane De Boeck (sp.a - pro)Roosken 2503 457 88 [email protected]

Stijn De Bruyn (CD&V)Duffelsesteenweg 2280476 55 64 [email protected]

Linda Van Immerseel (Open VLD)Staf Van Elzenlaan 170479 99 21 21 [email protected]

Kevin Bal (Open VLD)Ooststatiestraat 1120477 92 72 [email protected]

Johan Defoort (N-VA)Ooststatiestraat 5603 288 92 [email protected]

Voorzitter OCMW

Mia Wauters (N-VA)Bautersemstraat 2803 451 14 [email protected]

Financieel beheerderOCMW

Patrick Frans03 451 14 [email protected]

Secretaris OCMW

Luc Dom03 450 78 [email protected]

Page 84: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

84 | Informatiegids Kontich

AUTONOOMGEMEENTE-BEDRIJFKONTICH (AGB)Sportcentrum “De Nachtegaal”Duffelsesteenweg 145 03 880 12 [email protected]

Raad van Bestuur

VOORZITTER

Veerle Van Dyck (Dorpslijst Sander)Bautersemstraat 780496 53 17 [email protected]

SECRETARIS

Karine Van ReethGemeenteplein 103 450 78 [email protected]

RAADSLEDEN* alle gemeenteraadsleden

Directiecomité

Het directiecomité bestaat uit P. Defoort, V. Van Dyck, L. Saenen, W. Dehandschutter en J.Fillet

Maatschappelijke zetel:Gemeenteplein 1 03 450 78 [email protected]

Doel

Het AGB is een dochterbedrijf van het gemeentebestuur Kontich. Het is een extern verzelfstandigd agentschap met een eigen rechtspersoonlijkheid, die belast is met specifieke taken van gemeentelijk belang. Het beheert en exploitateert het gemeentelijk patrimonium (of het publiek en privaat patrimonium waarover de gemeente een beheers- of gebruiksrecht bezit), bestemd voor sportieve, culturele, toeristische of ontspanningsactiviteiten, zoals sporthal De Nachtegaal, het zwembad en de polvvalente zaal Het Halfdiep.

Daarnaast huurt het AGB de accommodatie aan de Pronkenbergstraat en verhuurt ze deze infrastructuur door aan Dansateljee vzw. De sporthal St.-Rita huren we in de buitenschoolse periode zodat verenigingen deze kunnen gebruiken. Tot slot organiseert het AGB Kontich ook zelf activiteiten zoals Kontich Schaatst.

Meer info op www.kontich.be > Autonoom Gemeentebedrijf Kontich (AGB).

Page 85: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 85

PolitieraadOnze gemeente behoort tot de politiezone HEKLA, wat staat voor Hove, Edegem, Kontich, Lint en Aartselaar. In zo’n meergemeentezones oefent de politieraad de bevoegdheden van de gemeenteraad uit inzake organisatie en beheer van het lokaal politiekorps. De 5 burgemeesters van de HEKLA-gemeenten zijn lid van de politieraad, de voorzitter van het politiecollege is ook voorzitter van de politieraad. Daarnaast zijn er 19 raadsleden voor een bevolking tussen 50.001- 80.000 inwoners (HEKLA telt ongeveer 73.000 inwoners). De politieraad wordt evenredig samengesteld uit leden van de gemeenteraden van de verschillende gemeenten die de meergemeentezone vormen, op basis van hun bevolkingscijfers. Voor onze gemeente zetelen burgemeester Bart Seldeslachts en de raadsleden Karel Van Elshocht, Thomas Aerts, Luc Blommaerts, Marleen Van den Eynde enDaphne Reinehr in de raad. De politieraad vergadert minstens éénmaal per semester. De zittingen zijn net zoals de gemeentraad openbaar en bevatten algemene onderwerpen, zoals vacantverklaringen, aankoopdossiers en begrotingen. Verslagen van de raad vind je op www.hekla.be/hekla/politieraad.

BrandweerraadZone RandNet als bij het gemeentebestuur werkt de brandweer Zone Rand met een raad, de Zoneraad. Omdat de Zone Rand uit 21 gemeenten bestaat, zijn al die gemeenten vertegenwoordigd in de Zoneraad.Het aantal leden staat daardoor vast op 21, waarin telkens de burgemeester van de desbetreffende gemeente zetelt. Daarnaast wonen de (waarnemend) zonecommandant en de (waarnemend) secretaris van Zone Rand de Zoneraad bij. Zowat één keer per maand is er een vergadering voorzien. De verslagen vind je op www.zonerand.be.

Page 86: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

86 | Informatiegids Kontich

InspraakGemeentelijke adviesraden en comites

Adviesraden adviseren het gemeentebestuur bij zijn beleid, hetzij op initiatief van een adviesraad zelf, hetzij op vraag van het bestuur. Elke raad heeft een afgebakend werkterrein, zoals milieu-, jeugd- of sportzaken. Het gemeentebestuur brengt de adviezen van de raden in rekening vooraleer het een definitieve beslissing neemt.

Adviesraden zijn ook inspraakvelden voor de burger. De leden van verenigingen en organisaties die lid zijn van een adviesraad vertegenwoordigen immers de inwoners van onze gemeente.Ook jij kan rechtstreeks je visie uiten in de adviesraden door contact op te nemen met de voorzitter van de betrokken raad.

In Kontich zijn er volgende adviesraden:

Adviesraad voor GehandicaptenDeze raad is een overkoepelend orgaan van alle verenigingen voor mindervaliden.

Raad van bestuur bibliotheek en gemeenschapscentrumDe eigen culturele activiteiten van het gemeenschapscentrum en de activiteiten van de bibliotheek zijn zaken waar deze raad over adviseert. Samen met de cultuurraad waakt de raad over een integrale werking op het gebied van cultuur.

GECORO: Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke OrdeningDe commissie speelt een rol in de totstandkoming van het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan en de gemeentelijke uitvoeringsplannen. De commissie geeft advies over bouw- en verkavelingsvergunningen, wegenuitrustingen enz.

CultuurraadDe cultuurraad bevordert overleg en samenwerking tussen verenigingen, instellingen en diensten voor sociaal-cultureel werk en culturele vrijetijdsbesteding. Door overleg, onderlinge hulp, coördinatie en eigen initiatieven stimuleert de raad het lokale culturele leven.

ErfgoedraadDe gemeentelijke erfgoedraad (GER) draagt zorg voor het materieel (onroerend en roerend) en immaterieel erfgoed in de gemeente.De raad adviseert het college over erfgoed in de strikte zin en over beleidsinitiatieven en -beslissingen die een impact hebben op het Kontichse erfgoed.Hij organiseert projecten rond het Kontichse erfgoed om dit beter bekend te maken of om je bewust te maken van het belang van erfgoed.

Feest- en SportcomitéDit comité organiseert en ondersteunt verschillende feesten en sportmanifestaties. Het ontwerpt en regelt het jaarlijkse kermisprogramma van Kontich-Centrum, de Pierstraat, Kontich-Kazerne en Waarloos. Het comité werkt mee aan de braderij, paardenkoersen, veeprijskampen en wielerwedstrijden en kent bekers en trofeeën toe bij sportmanifestaties.

Page 87: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 87

JeugdraadDe naam verraadt het niet maar de jeugdraad is één van de oudste Kontichse adviesraden! De raad adviseert het gemeentebestuur over jeugdwerkmaatregelen en jeugdbeleid, van het organiseren van een kindernamiddag tot het opstellen van het 3-jaarlijkse JeugdBeleidsPlan.

Lokaal sociaal BeleidOverkoepelend orgaan met vertegenwoordigers van de gemeentelijke adviesraden en lokale organisaties die de sociale grondrechten van iedereen behartigt en noden vanuit de samenleving opvangt en signaleert aan het gemeentebestuur, het OCMW en andere instanties.

MilieuraadAlles wat rechtstreeks verband houdt met het leefmilieu, natuur en duurzaamheid: dat is waar de milieuraad zich mee bezig houdt. Ook specifieke vragen over milieuvergunningen, verkavelingen of verkeerssituaties komen aan bod.

Raad voor Lokale EconomieDeze raad is een overlegorgaan van de KMO-bedrijven, middenstandsverenigingen, zelfstandigen en beoefenaars van een vrij beroep die in Kontich gevestigd zijn.

SeniorenraadHet leven van de Kontichse senioren zo aangenaam mogelijk maken, dat is de doelstelling van de Seniorenraad. Daarbij houdt de raad rekening met aspecten als inspraak, mobiliteit, en gezondheid. Ook ontspanning komt aan bod! Daarvoor bestaat sinds 1997 het Seniorenlokaal “De Arend”, dé ontmoetingsplaats van de Kontichse senioren.

SportraadHet ontwerp van hetsportbeleidsplan, de subsidiereglementen en investeringen in de sportinfrastructuur zijn zaken waar de Sportraad over adviseert. Daarnaast helpt de raad bij o.a. de huldiging van sportlaureaten en de organisatie van KontichZingt en Kontich Fietst.

GROS: WerkgroepOntwikkelings-samenwerkingKontich-WaarloosDe Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelings-samenwerking Kontich-Waarloos, kortweg GROS, werkt rond de problematiek van vrede en ontwikkeling(ssamenwerking).

Wijk- en Dorpsraden Kontich - Kazerne en WaarloosDe Wijk- en Dorpsraden zijn een bijkomend advies-, inspraak- en informatiekanaal naast de bestaande adviesraden. Ze behartigen de problematieken van straten en wijken. Elke Wijk- en Dorpsraad staat in voor het overleg tussen de wijkbewoners en het overleg tussen het gemeentebestuur en de wijk.Alle inwoners van de wijk kunnen deelnemen aan de Wijk- of Dorpsraad waartoe ze behoren.

Meer weten?

Wil je meer weten over de werking en samenstelling van de verschillende adviesraden en comités?Zoek je contactgegevens? Neem een kijkje op www.kontich.be > Bestuur & Beleid >adviesraden en comités.

Stel je vraag tijdens de publieksvragen

Als burger kan je tijdens de publieksvragen rechtstreeks je vraag stellen aan de leden van het college. Op die manier willen we jou beter betrekken bij het gemeentelijk beleid.De publieksvragen gaan telkens de gemeenteraad vooraf en beginnen om 20 u. Neem steeds een schriftelijke versie van je vraag mee! De procedure voor de publieksvragen enverslagen van vorige sessies vind je opwww.kontich.be/publieksvragen.

Page 88: Infogids 2016

Bestuur en Beleid

88 | Informatiegids Kontich

Gebruik het E-Loket Voor veel bewijzen en attesten hoef je je deur niet uit.Gebruik gewoon ons E-loket, waar we tal van documenten aanbieden! Zo’n E-loket biedt heel wat voordelen. Om te beginnen reduceren we het aantal klassieke bezoeken aan de loketten. Zo is er geen werkverlet nodig en vermijden we nodeloos verkeer naar het gemeentehuis. Daarnaast is het loket 24 uur op 24, 7 dagen op 7 ter beschikking en bereik je via internet niet alleen de lokale overheid maar ook allerlei andere diensten.

Een overzicht van alle digitale documenten vind je via de knop “E-loket” in de menubalk aan de bovenzijde van onze websitewww.kontich.be.Je kan ook bij de concrete informatie over een bepaalde dienstverlening doorklikken naar het digitaal loket. Achter elke toepassing vind je enkele knoppen.

K17: Naar één lokaal beleidDe Vlaamse regering wil dat de OCMW’s tegen 2019 samen met de gemeentebesturen één dienstverlening vormen. Ook in Kontich maken we werk van één geïntegreerd, lokaal beleid. Concreet streven we naar één dienstverlening tegen 2017. Één lokaal beleid in Kontich tegen 2017: vandaar K17.

De K17- trein is al een tijdje vertrokken. De laatste jaren werkten we al hard om de diensten van het gemeentebestuur en het OCMW te integreren in één lokaal bestuur. Zo sloten we na een grondige voorbereiding immers al een overeenkomst af die een verhoogde samenwerking van de respectievelijke ondersteunendediensten beoogt. Vanuit een gezamenlijke missie en doelstellingen bundelen de OCMW- en gemeentediensten dus hun kennis en krachten in de beleidsdomeinen ICT, personeel, financiën, communicatie en facilitaire en technisch ondersteunende aangelegenheden.

Ook voor jou biedt het K17-verhaal voordelen. Onze gemeente- en OCMW-diensten werken immers ook samen om jou een kwaliteitsvolle dienst- en hulpverlening aan te bieden en om onze werking voortdurend te verbeteren.

Deze samenwerking - jouw dienstverlening - krijgt in de toekomst concreter vorm met de renovatie van het gemeentehuis.In 2017 nemen zowel de OCMW- als gemeentediensten immers hun intrek in het dan vernieuwde gebouw aan het Gemeenteplein.In het gerenoveerde gemeentehuis staat jouw comfort centraal.

Door verschillende diensten op één locatie te huisvesten, kunnen we jou nog beter helpen!

Geen computer ter beschikking?

Maak in de openbare computerruimte van de bib gebruik van zes internetcomputers met kaartlezers!

Handleiding E-id en token

Meer uitleg over inloggen op het E-loket vind je op www.kontich.be > Infodienst > E-loket: Handleidingen gebruik E-id en token’. Je leest er stap voor stap hoe je een document opvraagt als je in het bezit bent van een E-id en een kaartlezer. Je vindt er ook hoe je een token aanvraagt als je niet in het bezit bent van een kaartlezer.

Page 89: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 89

VerkiezingenNaar de stembus

Het gemeentebestuur wordt om de zes jaar verkozen. De huidige legislatuur loopt tot 31 december 2018. De volgende bestuursploeg kiezen we op 14 oktober 2018. In België ben je verplicht je stem uit te brengen wanneer je op de dag van de verkiezing 18 jaar of ouder bent.

Ten laatste 10 dagen voor de verkiezingen krijgt elke stemgerechtigde een kiesbrief in de brievenbus. Indien dit niet het geval is, of je verliest je kiesbrief, vraag je ten laatste op de dag van de verkiezingen een duplicaat aan bij het gemeentebestuur. De dag van de verkiezingen kom je met je kiesbrief en je identiteitskaart tijdens de openingsuren naar het kiesbureau (vermeld op de kiesbrief) om te stemmen.

Wil je voorzitter/bijzitter zijn voor 1 dag?Laat het ons weten via de formulieren die je vindt op www.kontich.be > infodienst > verkiezingen.

Ik kan niet gaan stemmen!

Er zijn verschillende redenen waarom je niet zou kunnen gaan stemmen. Wat moet je doen wanneer je je stem niet kan uitbrengen? Vooraf - kan je het nodige attest binnenbrengen in het

gemeentehuis;- kan je iemand een volmacht geven om in jouw

plaats te stemmen. Deze aanvraag dient ten laatste te gebeuren de vrijdagvoormiddag voor de verkiezingen.

De dag van de verkiezing zelf- kan je het nodige attest laten afgeven in het

stembureau;- laat je iemand met volmacht in jouw plaats

stemmen;- laat je een formulier invullen dat je die dag in

het buitenland bent. Download dit formulier via www.kontich.be > bevolking > verkiezingen > Kan je niet gaan stemmen?

Achteraf- bezorg je bij het vredegerecht (Mechelsesteenweg

83, Kontich) het ingevulde document van je verblijf in het buitenland op de dag van de verkiezing.

Stemmen met volmacht

Je kan iemand een volmacht geven om te stemmen in jouw plaats. Diegene die de volmacht krijgt, brengt het volmachtformulier en het attest van afwezigheid dan mee naar het stembureau.Haal het volmachtformulier af bij de dienst bevolking of download het via www.kontich.be > bevolking > verkiezingen > stemmen met volmacht.

Stemmen als niet-Belg

Als niet-Belgische onderdaan heb je ook de mogelijkheid om je stem uit te brengen.Er zijn wel voorwaarden waaraan je moet voldoen.Deze voorwaarden vind je op www.kontich.be > bevolking > verkiezingen > stemmen als niet-Belg.

In het buitenland tijdens de verkiezingen

Indien je niet kan komen stemmen omwille van een vakantie in het buitenland en toch een volmacht wenst te geven, bestaan er twee mogelijkheden:

- je brengt vooraf de bewijsstukken van je verblijf in het buitenland binnen in het gemeentehuis en laat dit vaststellen door de burgemeester. Met dat attest én je volmachtformulier kan iemand anders voor jou stemmen.

- je beschikt niet over bewijsstukken en tekent de verklaring op eer. Deze verklaring vind je op www.kontich.be > Bevolking > Verkiezingen > stemmen met volmacht. De verklaring breng je binnen in het gemeentehuis en laat de burgemeester dit vaststellen. Met dat attest én je volmachtformulier kan iemand anders voor jou stemmen.

Deze aanvraag moet ten laatste de vrijdagvoormiddag voor de verkiezingen gebeuren.

Page 90: Infogids 2016

90 | Informatiegids Kontich

Flardenuit het verleden

Page 91: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 91

Flardenuit het verleden

Page 92: Infogids 2016

Flarden uit het verleden

92 | Informatiegids Kontich

Heel wat mensen zien Kontich als één van de gemeenten die langzaam maar zeker door Antwerpen worden opgeslorpt. Toch was ons dorp ooit belangrijker dan Antwerpen! Als je je in het rijke verleden van onze gemeente wil verdiepen, kan je in het omvangrijke geschiedeniswerk van wijlen Robert Van Passen duiken. In deze infogids geven we slechts een korte historische schets van Kontich en Waarloos en enkele merkwaardigheden.

In den beginnen was er… de zee

We weten eigenlijk weinig over wat zich hier in de prehistorie afspeelde. Wat we wel zeker weten, is dat miljoenen jaren geleden de zee tot op ons grondgebied kwam. Kontich Plage, stel je voor! Toen de zee zich uiteindelijk terugtrok, zwierf de mammoet hier rond, net als de Neanderthaler…

Een van de oudste sporen van menselijke aanwezigheid in Kontich werden in 2013 ontdekt aan de Beekboshoek in Waarloos.Daar kwam bij een archeologische opgraving een slijpsteen aan het licht die er ruim 9.000 jaar geleden in de middensteentijd werd achtergelaten.

Kontichse Oude Belgen

Bij de aanleg van de Koningin Astridlaan in 1937 werden er ter hoogte van de Beukenlaan stenen gebruiksvoorwerpen opgegraven. Die dateren uit het jonge steentijdperk, dat liep van 2.600 tot 1.600 voor onze tijdrekening. Kontich zag er toen uit

als een oerwoud met ondoordringbare moerassen, een beetje zoals het Broekbos en de laaggelegen weiden daaromheen. Het oudste huis van Kontich bevond zich aan de Volderij en dateert uit de vroege ijzertijd (die liep van 800 voor Christus tot 450 voor Christus). Op een perceel dat in de volksmond “Pronkenberg” heet, vond men ook enkele grote urnen. Een andere vindplaats was het Blauwesteenbos, nu een industrieterrein.Ook daar werden voorlopers van onze “Oude Belgen” begraven. Vanaf 450 voor Christus woonden hier Galliërs, op het huidige Neerveld, de Alfsberg en tussen de Kauwlei en de Ooststatiestraat. Zij woonden er nog toen Julius Caesar met zijn legioenen binnenmarcheerde. Ofwel vermoordde Caesar hen ofwel voerde hij hen als slaven weg. Rond het begin van onze jaartelling kwamen nieuwe volksstammen de vrijgekomen grond bewonen.Toch duurde het nog honderd jaar voor zij zich lieten “romaniseren”. In de tweede helft van de vorige eeuw werd er een Gallo-Romeinse tempel ontdekt en een weg met huizen aan weerszijden van die weg. Recente opgravingen wijzen ook op een belangrijke Gallo-Romeinse aanwezigheid aan het begin van de Groeningenlei.

De vroege middeleeuwen

Waarom de Gallo-Romeinen in de 3e eeuw plots verdwenen, weten we niet. Uit de negen eeuwen die erop volgden, kwamen er nagenoeg geen vondsten boven. Het enige wat vaststaat, is dat het centrum zich intussen had verplaatst.Volgens de legende werd de heilige Renilde hier geboren. Renilde bezat hier grond en die schonk ze in de zevende eeuw aan de abdij van Lobbes in Henegouwen. Enkele eeuwen later gooiden de Vikingen hier echter een en ander overhoop.Daarom bevestigde de bisschop van Kamerrijk in 1149 nog eens dat de kerk van Kontich eigendom was van Lobbes. Dat Renilde hier werd geboren, behoort ondertussen wel tot het rijk der fabels.Het jaar 1149 levert ook de eerste geschreven vermelding op die verwijst naar een kerk op Kontichs grondgebied. Kontich was in die tijd wel een speciale gemeente: er stonden hier toen twee kerken. En het strafste is dat ze op amper een steenworp van elkaar stonden! De oudste is ondertussen verdwenen: dat was het oorspronkelijke Sint-Martinuskerkje en stond op het huidige Sint-Martinusplein. Deze kerk raakte in onbruik en werd in de zestiende eeuw afgebroken. Dat Sint-Maarten - toen veruit de populairste heilige van West-Europa - hier al van oudsher werd vereerd, bewijst ook de Sint-Martinusput in de Nachtegaalwijk. Deze doopput brengt ons terug naar de tijd van

Page 93: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 93

het vroegste christendom, toen verwoede pogingen werden gedaan om de bevolking te “bekeren”. Het water van deze bron werd nog tot honderd jaar geleden gebruikt om oogkwalen te genezen… We dwalen echter af van onze tweede kerk.Die werd gebouwd tussen 1088 en 1149 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Deze kerk had een toren met muren van meer dan één meter dik. Daarin trokken de parochianen zich terug wanneer de Noormannen of andere snoodaards hier op plundertocht voorbijtrokken. Na het verdwijnen van de andere kerk kreeg ze de naam Sint-Martinus.

Een boerendorp met molens en brouwerijen

In de tijd van de Franken was de dorpskern een driehoek, begrensd door een stukje van de huidige Antwerpsesteenweg, Magdalenastraat, Sint-Jansplein en een stukje Mechelsesteenweg. Rond het kerkhof met het oude kerkje werden stilaan ook grote huizen gebouwd en een kleine lakenhalle. Kontich was immers bekend voor de productie van laken of wollen stof. Kontich was in de eerste plaats echter een boerendorp. Op de uitgestrekte weiden graasde vee en te midden van die percelen lagen de hoeven, soms gegroepeerd in gehuchten zoals Pluysegem, Keizershoek, Pierstraat en Lint. In de 19e eeuw kwam daar Kontich-Kazerne bij.Bepalend voor het landschap van toen waren ongetwijfeld de molens. Aan de Bergstraat stond de molen op de Luisterbol (vandaar ook de enigszins verbasterde naam in “Lijsterbolstraat”).De Rijkerooimolen stond op het gelijknamige gehucht nabij het Tanghof. Aan de Groeningenlei stond de Vrijselmolen en aan de Antwerpsesteenweg was er de molen bij Altena. Zoals elk dorp had Kontich ook zijn talrijke brouwerijen. Enkele namen bleven over, zoals de Arend, waar nu het Museum is ondergebracht en de Sleutel, waarvan een gedeelte nu beschermd erfgoed is.

Page 94: Infogids 2016

Flarden uit het verleden

Het Oude Regime: Kontich als versnipperd gebied met een gunstige ligging

Tijdens het Oude Regime was Kontich, zoals Baarle-Hertog/Nassau, een versnipperd gebied dat toebehoorde aan twee adellijke heren. Deze heren wezen op hun beurt de “heerlijkheid” van Kontich (zo werd een gemeente toen genoemd) toe aan een “lagere” heer. De meeste van die “heren van Kontich” hadden ook hun kasteel hier, zoals het Groeningenhof dat nog altijd Kontich(s)hof wordt genoemd en het Tanghof, op het einde van de (beschermde) dreef Reepkenslei. Onze gemeente telde nog wel meer “hoven van plaisantie”, zoals dergelijke optrekjes heetten. Ze werden gebouwd als luxueuze buitenverblijven voor de adel en de rijke burgers van de koopmansstad Antwerpen. Verschillende van die hoven zijn ondertussen jammer genoeg verdwenen… Die nobelen en notabelen hadden het wel goed gezien. Kontich was immers gunstig gelegen:ver van alle drukte en toch goed bereikbaar.Het dorp lag in de bocht van de Heerbaan van Antwerpen naar Mechelen. Nu is dat de Antwerpse- en de Mechelsesteenweg. De voetweg sneed min of meer die bocht af. Deze “Kleine Steenweg” werd op het einde van de 19e eeuw opgesplitst in de Magdalenastraat en de Sleutelstraat, met daartussen de Varkensmarkt.

Ontwikkeling tot randstad

Op 1 januari 1977 fusioneerde Waarloos met Kontich. De oudste vermelding van deze gemeente vinden we in 1149 onder de benaming “Warlos”. Deze naam komt vermoedelijk van de Germaanse woorden “wardo” en “loos”, die respectievelijk “wacht” en “weide, glooiing” betekenen.

De samenstelling betekende dan waarschijnlijk “uitkijkhelling” of “uitzichtweide”. Van de oudste geschiedenis van Waarloos tot de 16e eeuw valt er weinig te vertellen, wegens een gebrek aan geschreven bronnen. In de 15e eeuw vormde Waarloos samen met het aangrenzende Reet een schepenbank. In 1530 kwam het onder de schepenbank van Kontich. Deze toestand duurde tot 1620. In 1670 kreeg Waarloos een zelfstandige schepenbank.

In 1572 werd de heerlijkheid aan kardinaal Granvelle verkocht. Later wisselde de heerlijkheid nog enkele keren van eigenaar. De laatste heren kwamen uit het geslacht della Faille: zij beheerden Waarloos tot aan de Franse Revolutie. Waarloos evolueerde van een bescheiden parochie en gehucht tot een klein dorp. In de 15e eeuw telde Waarloos slecht 18 tot 34 huizen. Daarna ging het bevolkingsaantal stilaan omhoog - de cijfers zijn telkens benaderend: 200 inwoners in de 17e eeuw, 340 in de 18e, 560 in de 19e en in 1910 werd de kaap van 1000 overschreden. Het jaar van de fusie, 1977, werden de 1.560 inwoners bij Kontich geteld. Intussen wonen in Kontich en Waarloos al meer dan 20.000 mensen.

Het is duidelijk dat onze gemeente het imago van boerendorp heeft verloren. Kleine en middelgrote industrie werd aangetrokken zodat enkele duizenden mensen hier werk vinden. Landbouwgronden worden omgezet in industrieterreinen en woongebieden en oude huizen maken plaats voor flatgebouwen. De nabijheid van België’s drukste treinverbinding en verkeersweg is daar niet vreemd aan…

Gelukkig zag het gemeentebestuur in dat wat er nog is, moet worden gered, bewaard en doorgegeven.Zo kan je een blik werpen op het verleden van Kontich en Waarloos via vier magistrale boekwerken: de twee toponymische werken en de twee geschiedenissen, respectievelijk van Kontich en Waarloos, geschreven door prof. dr. Robert Van Passen in opdracht van het gemeentebestuur.

Daar kwam in 2004 nog het fotoboek “Archiefbeelden Kontich” bij. Bovendien steunt het bestuur ook de werking van de Koninklijke Kring voor Heemkunde die alles verzamelt en tentoonstelt in het Documentatiecentrum (Duivenstraat 22) en het Museum voor Heem- en Oudheidkunde (Cultuurgebouw, St.-Jansplein). Ondertussen bewaakt ook de Gemeentelijke Erfgoedraad als officiële adviesraad het patrimonium van ons dorp en staat hij o.a. in voor de namen van nieuwe straten.

94 | Informatiegids Kontich

Page 95: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 95

Museum voor Heem- en OudheidkundeDat museum vind je op de tweede en derde verdieping van het bibliotheek- en cultuurcomplex Sint-Jan (Sint-Jansplein 8). De boeiendste stukken uit de ondergrond van Kontich en Waarloos worden hier tentoongesteld. Geloof je niet dat de zee vroeger tot hier kwam? Ga dan maar eens kijken naar de ruggenwervels van walvissen, de schedel van een spitsneusdolfijn en een heleboel haaientanden! Ook het verenigingsleven en de ambachten van weleer komen hier weer tot leven. De verzameling tekendoeken en stoplappen is één van de uitgebreidste van Europa. Verder kun je je vergapen aan het culturele erfgoed van onze regio in dit bijzonder rijke museum.

Elke zondag zijn er gidsen om je van 14 tot 17 u. gratis rond te leiden.Ook rondleidingen voor groepen, in het museum of door de dorpskom, overdag of ’s avonds zijn mogelijk. Voor afspraken voor deze didactische maar ook ludieke initiatieven, neem je contact op met voorzitter Frank Hellemans(tel. 03 457 63 24) of conservatorGuido Theys (tel. 03 457 54 68).

Meer info over het Museum voor Heem-en Oudheidkunde vind je opwww.museumkontich.be.

Voor wie nog meer wil weten…is er ook nog altijd de bibliotheek.Daar vind je heel wat informatieve boeken, gidsen en brochures over (de geschiedenis van) Kontich en Waarloos.

Meer info over de bib vind je op pagina 46.

Page 96: Infogids 2016

Flarden uit het verleden

Beziens-waardighedenKontich en Waarloos hebben misschien niet de allure van Brugge, Gent of Antwerpen maar toch valt er heel wat te ontdekken in onze gemeente. Kontich en Waarloos tellen immers heel wat bezienswaardigheden!

Wat dacht je bijvoorbeeld van onze kerken?Van de Sint-Martinuskerk zijn de toren, het middenkoor en de twee zijkoren in laatgotische stijl nog oorspronkelijk. Ook de neogotische parochiekerk van Waarloos uit 1864 bleef goed bewaard.

De toren dateert zelfs uit de 15e eeuw! En heb je al gehoord van het Kapellekensbos, een beschermd dorpsgezicht vlakbij Lint en Duffel? Hier werd in 1683 een gestolen Mariabeeld gevonden. De kapel die er werd opgericht trok massa’s bedevaarders en dus geld in het offerblok. De inwoners van Lint wilden echter ook een graantje meepikken en richtten een tweede kapel op, vlakbij de spoorweg. Vandaar…

Kontich biedt echter meer dan enkel religieuze gebouwen. Het oude gemeentehuis van Kontich in eclectische stijl uit 1860, waarvan de raadzaal nog steeds als trouwzaal wordt gebruikt, is beschermd. Merkwaardig (maar niet beschermd) is ook de villa “Rest and Be Thankful”, waar tijdens de Eerste

Wereldoorlog de overgave van Antwerpen aan de Duitsers werd ondertekend, gekend als de Conventie van Kontich. Of wat dacht je van de kastelen Groeningenhof en Tanghof?In Waarloos is er dan weer het beschermde dorpsgezicht, met als ijkpunten de kerk in het midden van een kunstmatig opgehoogde begraafplaats, het voormalige gemeentehuis en het Brouwershuis of “Trapken op”.

Page 97: Infogids 2016

Condacum of Contiacum?Waarom heet onze gemeente Kontich?Wel, eigenlijk weten we dat niet echt. Er zijn drie verklaringen. Eerst de mooiste, een sage over een reus. Er stond eens een reus met zijn ene voet op de Onze-Lieve-Vrouwkathedraal te Antwerpen en met de andere op de Sint-Romboutstoren van Mechelen. Toen hij moe was, ging hij zitten en in ’t midden, vlak onder zijn … achterste, juist, daar lag Kont-ich!

Een tweede verhaal ging uit van de veronderstelling dat de oudste naam van onze gemeente Condacum was. In de taal van onze voorouders, de Kelten en Gallo-Romeinen, betekende dat “de plaats bij de samenvloeiing”. Inderdaad: wat verder vloeien Rupel en Schelde samen. Toch wel een uitgestrekt gebied! En het centrum ligt dan wel ver van het water… Toch zou Kontich zich uitgestrekt hebben tot aan Rupel en Schelde en omvatte het Aartselaar, Boom, Edegem, Hemiksem, Hove Lint, Mortsel, Niel, Reet, Schelle en … Waarloos.Deze hypothese wordt nu enkel nog als een leuke anekdote beschouwd.

Een derde hypothese gaat uit van een naam als Contiacum: de nederzetting van Contius, de naam van een Keltisch hoofdman. Deze stelling wordt tegenwoordig als de meest waarschijnlijke aanvaard maar ook hier zijn we niet 100 procent zeker. Het zou immers nog duizend jaar duren eer men iets opschreef!

Deze teksten werden samengesteld en geïllustreerd door Kevin Celis, informatieambtenaar bij het gemeentebestuur van Kontich, en is een grondige bewerking van de tekst van Frank Hellemans (Kring voor Heemkunde, tekst gemeentelijke informatiegids 2009).

Geschiedenis online

Op www.kontich.be > Over Kontich lees je meer over de geschiedenis van Kontich en Waarloos. Je vindt er onder meer een uitgebreide historische schets, uitleg over het wapenschild en een oplijsting van heel wat bezienswaardigheden in onze gemeente.

De hierboven opgesomde bezienswaardigheden vormen maar het topje van de te bekijken ijsberg.Er valt in onze gemeente nog veel meer te zien.Meer informatie over de bezienswaardigheden in Kontich vind je op www.kontich.be/Bezienswaardigheden. Wil je deze plekken in het echt bewonderen? Geen probleem, er zijn verschillende fiets- en wandelpaden uitgestippeld. Meer info hierover bekom je in de UiT-Winkel of de bib (contactgegevens op achterflap).

Informatiegids Kontich | 97

Page 98: Infogids 2016

98 | Informatiegids Kontich

trefwoordenlIjst

A Aangepast vervoer p. 37Aangifteformulieren p. 61Aardgas p. 60Academie Kontich p. 31Academie Muziek, Woord en Dans Kontich p. 32Administratieve dienstverlening (OCMW) p. 23Adreswijziging p. 12Afbraakvergunning p. 53Afvalkalender p. 66Afvalzakken p. 67AGB p. 84Arbeidsbegeleiding p. 64Arbeidszorgproject Soep’t erin p. 25Archief p. 19Asielzoekers p. 15Autocontrole p. 34Autodelen p. 36Autokeuring p. 34Autonoom GemeenteBedrijf p. 84

B Baantjeszwemmen p. 49Begeleid wonen p. 57Begraafplaats p. 21Belastingen (directe) p. 64Belastingreglement (ondernemingen) p. 61Belg worden p. 15Bewonerskaart p. 36Bezienswaardigheden p. 96Bib-aan-huis p. 47Bibliotheek p. 46Bloed geven p. 18Bouwen p. 52Bouwpremies p. 52Bpost p. 59Braderij p. 40Brandstoftoelage p. 22Brandweer Zone Rand p. 73 Brandweerraad p. 85(‘t) Brugske p. 7BTW p. 64Budgetbegeleiding p. 24Budgetbeheer p. 24Budgetmeter p. 58Buitenlanders p. 15Burgemeester p. 78Busvervoer p. 35Buurtfeest p. 41

C Carpoolen p. 36Collectieve schuldenregeling p. 24Composteren p. 68Conformiteitsattest p. 53Containerpark p. 70Contje p. 39Cultuurpunt Altena p. 42

Cultuurpunt Sint-Jan p. 43Cultuurraad p. 86Cursuswerking Uit je Doppen p. 33

D Dagverzorging p. 57Dagwerking Pegode p. 25De Hazelaar p. 57De Wilg p. 57Dementie p. 17Dient Ondersteuningsplan op Maat (DOP) p. 25Dierenasiel p. 26Dorpsraad Waarloos p. 87Drinkwatervoorziening p. 60Duurzaam bouwen p. 52

E Echtscheiding p. 11Elektriciteit p. 60Elektronische identiteitskaart p. 9E-loket p. 88Energiefactuur p. 58Erediensten p. 27Erfgoedraad p. 86Erkenning van een kind p. 6Euthanasie p. 20Examencentrum (auto) p. 34

F Fairtrade p. 65Feest- en sportcomité p. 86Fietsen labelen p. 36Fietspunt p. 35Fietsroutes p. 38Financieel beheerder (gemeente) p. 81Financieel beheerder (OCMW) p. 83Financiële hulpverlening p. 22Financiën (Ministerie) p. 64

G Geboorteaangifte p. 6 GECORO p. 86Gehandicapten (adviesraad) p. 86Gehandicaptenzorg p. 25Gemeentelijke adviesraden p. 86-87Gemeenteraad p. 81Gemeenteraadscommissies p. 81Gemeenteraadsleden p. 80-81Gemeentesecretaris p. 81Genealogie p. 19Geschiedenis van Kontich - Waarloos p. 92Gezel p. 18Gezinssamenstelling (attest) p. 12Gezinszorg p. 16Glascontainers p. 69Grabbelpas p. 48Gratis huisvuilzakken p. 22Groengebieden p. 38

Page 99: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 99

Lokale Politie p. 72Lokale Werkwinkel p. 62Loket Kinderopvang p. 7Luisterboeken p. 47

M Markten p. 40Master- en beeldkwaliteitsplan p. 59Medico-pedagogische toelage p. 22Meldpunt fietspaden p. 35Milieuraad p. 87Milieuvergunning p. 71Minder Mobielen Centrale p. 37Ministerie van Financiën p. 64Mobilant vzw p. 25Mobiliteit p. 34Moskee p. 27Museum Heem- en Oudheidkunde p. 95

N De Nachtegaal p. 45Nachtzorg p. 17NMBS p. 35Noodopvang p. 24Noodplanning p. 75Nutsvoorzieningen p. 60Nuttige telefoonnummers p. 74

O OCMW p. 82Ondertrouw p. 10Onderwijs p. 28 Onderwijskiezer p. 30Ontwikkelingssamenwerking p. 65Openbaar vervoer p. 35Ophaalkalender p. 66Ophaling huisvuil p. 66Opvoedingswinkel p. 8Orgaandonatie p. 20Overlijden (aangifte) p. 20

P Paardenkoers p. 40Palliatieve hulpverlening p. 17Parkeerplaatsen gehandicapten p. 37Parkeerverbod (tijdelijk) p. 53Parochie p. 27Pensioen (zitdag) p. 16Personenalarm p. 17Personenbelasting p. 64Pipda p. 60PWA p. 62Plusbus p. 37PMD p. 67Politie p. 72Politieraad p. 85Psychosociale hulpverlening p. 23Publieksvragen p. 87

Groepsopvang p. 7Grofvuil p. 68GROS p. 87

H HEKLA p. 72Het Halfdiep p. 42Huis van het kind p. 6Huishoudafval p. 66Huisvesting (sociale) p. 55Huisvuilophaling p. 66Huize Iris p. 25Huren (privé) p. 56Huurdersbond Antwerpen p. 56Huurwaarborg p. 56Huwelijk p. 10Huwelijkscontract p. 10Huwelijksjubilaris p. 10

I Identiteitskaarten p. 9Ijsruiming p. 75Inkomensgarantie voor ouderen (IGO) p. 16Inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) p. 23Inschrijving voertuig p. 34Inspraak p. 86Integratietegemoetkoming (IT) p. 23Interbibliothecair lenen p. 47Islamitische eredienst p. 27

J Jaarmarkt p. 40Jeugdraad p. 87Juridisch advies p. 23

K K17 p. 88Kabeldistributie p. 60Kerken p. 27Kerkhof p. 21Kermis p. 40Kids-ID p. 9Kind en Gezin p. 8Kinder- en Jeugdjury p. 47Kinderclub KOKON p. 7Kinderopvang p. 7Kontichse Kontje p. 39Kortverblijf p. 57Kraamzorg p. 17

L Laatste wilsbeschikking p. 20Leefloon p. 22Leesgroepen p. 47Leeskring Kontich p. 47Lijn (De) p. 35Lokaal sociaal Beleid p. 87Lokale AdviesCommissie (LAC) p. 58

Page 100: Infogids 2016

100 | Informatiegids Kontich

trefwoordenlIjst

R Raad van Bes. bib & gemeenschapsc. p. 86Raad voor Lokale Economie p. 87Raadsleden gemeente p. 80-81Raadsleden OCMW p. 83Rechtshulp p. 23Recupel-bijdrage p. 68Reispassen p. 13Reistoestemming voor minderjarigen p. 13Restafval p. 66Rijbewijzen p. 34Rijtest (voertuigen) p. 34Rio-link p. 60Rode Kruis p. 75RVA p. 63

S Samenwonen p. 10Scheiden p. 11Schepenen p. 78-79Scholen p. 28Schoonmaakhulp p. 17Schuldbemiddeling p. 24Secretaris OCMW p. 83Seniorenraad p. 87Serviceflats p. 57Sluikstort p. 71Sneeuwruiming p. 75Sociaal huren p. 55Sociaal lenen p. 54Sociale huisvesting p. 55Specfour p. 39Speelpleinen p. 48(’t) spinneke vzw p. 25Spoorwegen p. 35Sportelen p. 50Sportkampen p. 49Sportmateriaal huren p. 50Sportraad p. 87Stamboomopzoekingen p. 19Stedenbouwkundig advies p. 52Stedenbouwkundige vergunning p. 52Steunpunt Vakantieparticipatie p. 50Straatfeest p. 41Straatinneming p. 53Streekproducten p. 39Strooien p. 75Studietoelagen p. 33Subsidies voor verenigingen p. 51SWAP p. 48swapXL p. 48

T Tegemoetkoming hulp bejaarden (THAB) p. 23Tegemoetkomingen en toelagen p. 22Telefoontoelage p. 22Tenlastennemingen p. 15Teraardebestelling p. 20

Textielcontainers p. 67Thuiszorg p. 16Toelage TV-distributie p. 22Trein p. 35Trouwen p. 10Tuinafval p. 66Tussenkomst medische kosten p. 22

U UiT in Kontich p. 40Uit je Doppen (cursuswerking) p. 33Uitkeringen (werkloosheid) p. 63Uittrekstel uit het strafregister p. 14

V Vacatures p. 62Vakantieparticipatie p. 50VDAB p. 62Verblijfsdocumenten p. 15Verblijfskaarten p. 15Verbouwen p. 52Verenigingen p. 51Verhuizen p. 12Verhuren (privé) p. 56 Verkiezingen p. 89Verwarmingstoelage p. 22Vlaamse Kruis p. 75Volkspelen p. 50Vredegerecht p. 26Vreemdelingen p. 15Vrijwilligerswerk p. 62

W Wandelroutes p. 38Warme maaltijden p. 17Water-link p. 60Wegenwerken p. 37Werkloos p. 63Werkwinkel p. 62Wettigen van handtekening p. 14Wijkagenten p. 72Wijkraad Kontich-Kazerne p. 87Winterdienstkaart p. 75(‘t) Wisterke p. 7Woonkwaliteitsonderzoek p. 54Woonweb p. 55

Z Zaalverhuur p. 42ZieZo p. 55Zin&Zo p. 25Zitdag rijksdienst voor Pensioenen p. 16Zuidrand p. 40Zuigelingenvoeding p. 8Zwembad p. 49Zwemlessen p. 49Zwerfpoezenbeleid p. 71

Page 101: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 101

notItIes

Page 102: Infogids 2016

102 | Informatiegids Kontich

stratenlIjst

ABELENLAAN D2ABRAHAM HANSLAAN F3-4ACHTERSTRAAT F5ALBERTLEI C2, D2ALBRECHT RODENBACHLAAN F4ALFSBERG F3-4ALTENASTRAAT D2, E2ANTWERPSESTEENWEG D2, E2ASTERLAAN D4ASTWEG B4AZALEALAAN D4BAANVELDEN E5BABBELKROONSTRAAT E5, F4-5BAUTERSEMSTRAAT D2, E2BEEKBOSHOEK E6, F6BEEKLAAN F2BEEKSEVELDEN E5BEEMDENLAAN E2BERGSTRAAT D3BEUKENDREEF E2BIESAARD D2, E2BINNENBEEMD E2BLAUWESTEENSTRAAT D3, E3-4BOCHTSTRAAT D2BOOMGAARD D3, E3BOSKAPELWEG F4BOSSTRAAT F7BOSVELDLAAN F2BROEKBOSSTRAAT F3BROUWERSTRAAT D3BRUGMANSTRAAT E3-4CORNELIS MARCKXLAAN D4-5CORNELIS VERHULSTLAAN D3DEKEN JOZEF VAN HERCKSTRAAT F4DENNENLAAN F2DE VILLERMONTSTRAAT D2DOELVELD D3DOOPPUT E3DOORNSTRAAT A1DORRE EIKSTRAAT F3DRABSTRAAT C3, D3DRIES F2DUFELSESTEENWEG D3, E3-4, F4-5DUFFELSHOEK F4DUIVENSTRAAT D2, D3EDEGEMSESTEENWEG D1-2EDGARD TINELLAAN D2EEKHOVEN D3EERTBRUGGE D5, E5EIKENSTRAAT E2ELISABETHSTRAAT D2ELSBOS B4ELSHAGENLAAN F3FERDINAND MAESSTRAAT E6, F6GALLO-ROMEINENLAAN F3GANZENBOLLAAN F2GASTHUISSTRAAT E6, F6GEMEENTEPLEIN D2GRAAF DE RIBEAUCOURTPLEIN F2GROENENHOEK E5GROENE WANDELING F4GROENE WEG F4GROENINGENLEI A1, B2, C2, D2GROOT VELD E5GROTE STEENWEG D5-6HAAKSTUK F4HEIVELDEKENS E4HELENAVELDSTRAAT D2, E2HENDRIK VAN RIETLAAN E6HERMAN DE NAYERSTRAAT D6HOEVE-TER-BEKELAAN E5HOFSTRAAT D2HOF VAN SPRUYTLAAN E2

HOGE AKKER F3HOLLE EIKAARD E2HOLLE WEG F4HONDSTRAAT D5-6HOOGBUNDERLAAN E3HOOGMOLENLAAN D2IJZERMAALBERG F3-4INFANTERIELAAN F3IRISLAAN D4JAN-BAPTIST FRANCISSTRAAT E6JAN-BAPTIST REYKERSLAAN D5JAN-BAPTIST VAN DER AUWERALAAN E6JOANNES VAN PUTPLEIN E6JEROEN EN PETER CONVENTLAAN D4JONKERSAARD E1JORDAENSTRAAT D2JORIS OLYSLAEGERSLAAN D4JOSEPHINE CHARLOTTESTRAAT D2JOSSE CLYMANSSTRAAT E4, F4KAPELSTRAAT F3KARTUIZERSWEG B4KAUWLEI F2-3KAZERNELAAN F3KEIZERENBERG E7KEIZERSHOEK B-C-D4, D3KELTENVELD F3KERKELAND F3KERKELEI E6KERKEVELDEN E5-6KIEZELWEG D6-7KLEINE MEYLSTRAAT E2KLOKKESTRAAT G5KONGOSTRAAT D3KONIJNENVELD E2KONINGIN ASTRIDLAAN E1-2-3KONINGIN FABIOLALAAN C2KONTICHHOF B2KOSTERIJSTRAAT E2KRIEKELAARSTRAAT E5, F5KRUISBEEMD D1KRUISSCHANSLEI D3KRUISSTRAAT D3LANGBOSWEG F4LEOPOLDSTRAAT C2, D2LIERSEBAAN F3LINTSESTEENWEG F3, G3LINTS VELD F3LIJSTERBOLSTRAAT D3LOSWEG D2MAALDERIJSTRAAT E7MAGDALENASTRAAT D2-3MECHELSESTEENWEG D3-4METSERSAARD D3MEYLWEG F2MICHEL GEYSEMANSSTRAAT D5-6MINA TELGHUISLAAN D2, E2MOLENSTRAAT D2MONTFORTSTRAAT F3-4MOORSTRAAT C4-5MORTELSTUK F3MOUTERIJ D6NACHTEGAALSTRAAT E3NAKKERSGOED D2NEERVELD D4, E4NERENAARD C5, D5NIEUWSTRAAT D2NONNENBOS D7NOORDSTRAAT D2OEVER A4OOSTSTATIESTRAAT D3, E2-3, F2-3OUDE BAAN E5-6OUDE LEI C5, D5OUDE WAARLOOSSTEENWEG E6-7, F6-7

PASTORIESTRAAT E6PASTOOR DE LAETSTRAAT E3PAUWHOEVESTRAAT E4-5, F4PETER BENOITLAAN D2PHILIP ROMBOUTSLAAN F3-4PIERSTRAAT A4, B3-4, C3PIETER POTLAAN D2PLUYSEGEMSTRAAT D2POTAARDESTRAAT E7PRINS BOUDEWIJNLAAN C1-2, D2PRINS FILIPLAAN D3PRONKENBERGSTRAAT E3-4, F3PROSPER DE VOCHTLAAN E6RAUWAARD E5REEPKENSLEI C5, D4-5REETSESTRAAT C4-5REIPELVELD E5RIJKEROOISTRAAT D5ROMEINSE PUT D1, E1ROMPELEI C3ROOSKEN F4ROZENGAARD F3, G3RUBENSTRAAT D3SALVIASTRAAT E5-6SATENROZEN B3-4, C3SCHEIBEEK D1SCHEIHAGENSTRAAT E3, F3-4SCHOOLSTRAAT D2SCHUTTERSHOFSTRAAT D2SCHUURVELD E5‘S HERENLEI D3SINGEL E4SINT-JANSPLEIN D3SINT-MARTINUSPLEIN D3SINT-MARTINUSSTRAAT D3SLEUTELSTRAAT D3SPOORWEGSTRAAT D2STAF VAN ELZENLAAN D3STATIONSPLEIN F3STEENAKKER F2STEENTJESLAAN D2STREPESTRAAT F4TANGHOFLAAN C5TER SNEEUW D3-4TRANSVAALSTRAAT D2TULPENLAAN D4TWEE BUNDER E3VALVEKEN D6VAN DYCKSTRAAT D2-3VARENBROEKSTRAAT C6, D6VARKENSMARKT D3VEELSTRAAT E5, F5VEKENVELD F3-4VELDKANT D2VERBRANDE-HOEVESTRAAT E1VIJVERLAAN F4VITSENVELD F4VLIERENPAAL F4VOLDERIJ D3VREDESTRAAT E1-2WAARLOOSVELD D6WIEROOKSTUK F3-4WILDEMANSSTRAAT E5WILD VELD E5WILGSTUK F3WIPSTRAAT E2WISSELBEEMD E2WITTE-STEDEWEG F4WITVROUWENVELDSTRAAT D3ZILVERBERGSTRAAT D5, E5ZWARTHOUTSTRAAT F5-6

Page 103: Infogids 2016

Informatiegids Kontich | 103

Page 104: Infogids 2016

Info gemeentedIensten

Sociaal Huis - OCMW

• Antwerpsesteenweg62-Tel.034511430 [email protected]• allewerkdagen 9-12u. maandag 18-20u. dinsdagt/mdonderdag 14-16u.

Technische dienst

• Blauwesteenstraat81a-Tel.034519280 [email protected]• maandagt/mdonderdag 8-12u.en13-16.30u. vrijdag 8-11.30u.

Zwembad en sporthal

• SportcentrumDeNachtegaal• Duffelsesteenweg145-Tel.038801230• openingsurenziewww.kontich.be

Buitenschoolse kinderopvang Kokon

• Molenstraat28-30-Tel.034599064• FerdinandMaesstraat86a-Tel.015323767 [email protected]• allewerkdagen: 7u.-beginschooltijd eindeschooltijd-18u. woensdag 12-18u. schoolvrijedagen 7-18u. vakantie 7-18u.

Containerpark

• Blauwesteenstraat81b-Tel.034575102• dinsdagenwoensdag 9-12u.en13-17u. donderdag 13-19u. vrijdag 13-17u. zaterdag 9-16u.

Lokale politie

• Antwerpsesteenweg2-Tel.034440013 [email protected]• maandag 9-12.30u.en14-20.30u. dinsdagtotdonderdag 9-12.30u.en14-16u. vrijdag 9-12.30u.• HetonthaalpuntinKontichistelefonischpermanent bereikbaar.HethoofdcommissariaatinEdegemis 24uurop24,7dagenop7open.

Administratieve diensten gemeentehuis

• Gemeenteplein1-Tel.034507840 [email protected]• Allewerkdagen 9.30-12.30u. maandag 17.30-20.15u. maandagt/mdonderdag 14.30-16.15u. Gemeentehuis tijdens alle schoolvakanties gesloten in de namiddag

Bibliotheek

Hoofdbibliotheek• Sint-Jansplein8-Tel.034507831 [email protected]• maandag 15.30-20.30u. dinsdag 15.30-19.30u. woensdag 10-12u.en13.30-17.30u. donderdag 15.30-19.30u. zaterdag 9.30-12.30u.

Filiaal Kontich-Kazerne• Montfortstraat2-Tel.034580838 [email protected]• maandag 15-17u. woensdag 14-16u. vrijdag 18-20u. zondag 10-12u.

Uitleenpost Waarloos• FerdinandMaesstraat90b-Tel.015321414 [email protected]• woensdag 18-20u. zondag 10-12u.

Vrijetijdsdienst

• Tel.034507831 [email protected]• allewerkdagen 9.30-12u. maandag 15.30-20u. woensdag 13.30-17u.Dezedienstomvat:- Uitwinkel -Cultuurticketseninschrijvingenactiviteitenvrijetijd -Zaalverhuur -Toeristischeinfoenkaarten- Sport- Cultuur- Erfgoed- Toerisme- Jeugd- Senioren- Ontwikkelingssamenwerking