HGJB-Publieksverslag 2009

28

description

Jaarverslag HGJB

Transcript of HGJB-Publieksverslag 2009

Page 1: HGJB-Publieksverslag 2009
Page 2: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

2

Landelijk Centrum BilthovenPrins Bernhardlaan 13722 AE BilthovenT 030 - 228 54 02F 030 - 225 21 57 I [email protected]

Regionaal Centrum PuttenMeidoornlaan 383881 EP PuttenT 0341 - 35 25 [email protected]

Regionaal Centrum SchoonhovenAchterwetering 52871 RK SchoonhovenT 0182 - 38 31 [email protected]

HGJBRabobank 3083.16.835

InHoudProjecten

4 I HGJB Algemeen Diverse ontwikkelingen

5 I HGJB Voor jou Media

6 I HGJB Voor jou Eendaagse activiteiten

7 I HGJB Voor jou Meerdaagse activiteiten

8 I HGJB Support Gemeenteondersteuning

10 I HGJB Support Gemeentebreed

11 I HGJB Support Missionair werk

12 I HGJB Support Catechese

13 I HGJB Support Jeugdwerk

14 I HGJB Support Gezinnen

Financiën

15 I Verslag penningmeester

16 I Balans en toelichting

17 I Exploitatie 2009

18 I Toelichting exploitatie

19 I Begroting 2010

Organisatie

20 I Over de HGJB

21 I Personeel

22 I Verantwoordingsverklaring

27 I Accountantsverklaring

UitgaveHervormd-Gereformeerde Jeugdbond

CoördinatieElsbeth Voets

Financieel verslagGert Kardol EindredactieMiranda Hoff

Oplage 1.850 exemplaren

VormgevingReproVinci BV, Schoonhoven

DrukDrukkerij Vis Offset

Foto’sHGJB

Colofon

Page 3: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

3

Aan het begin van dit jaarverslag mogen we, bij voorbaat al, concluderen dat we in heel veel opzichten dankbaar kunnen terugkijken op het afgelopen jaar. Veel is er op ons en onze jongeren afgekomen in 2009 - het jaar dat de ge-schiedenis zal ingaan als het jaar van de (economische) crisis. Gelukkig heeft de HGJB daar nauwelijks of geen last van gehad.

Al bladerend en lezend zult u zien dat onze missie, het bereiken van jongeren met het Evangelie van Jezus Christus, in 2009 op diverse manieren concreet is gemaakt. We weten dat dit niet in eigen kracht is bereikt, maar in volledige afhankelijkheid van onze God. In de eerste plaats willen we Hem onze dank brengen voor het afgelopen jaar.

Van binnenuitMet ons jaarthema ‘Van binnenuit’ stond 2009 in het teken van de missionaire bewustwording van jongeren en gemeenten - iets wat steeds belangrijker wordt in een samenleving waarin de kerk en het christelijk geloof meer en meer naar de marge worden ver-dreven. Er is een start gemaakt met het geven van een missionaire

impuls in de gemeenten, om de vele jongeren te bereiken die het Evangelie van Jezus Christus niet (meer) als kern en uitgangspunt van hun leven hebben. Onder andere de manier waarop dit vorm krijgt, tekent de geslaagde integratie van de medewerkers en het werk van deWindroos.

Beleidsplan 2011-2014We zijn in 2009 gestart met het voorbereiden van een nieuw beleidsplan voor de jaren 2011-2014, een proces waarin de kern-waarden en uitgangspunten van de HGJB weer volledig worden doordacht. Ons nieuwe beleidsplan zullen we DV op de Algemene Ledenvergadering van 2010 presenteren en voorleggen aan de leden.Het afgelopen jaar zagen we dat de HGJB goed functioneert als vereniging. De HGJB-Ledenraad is in 2009 volledig geïn-stalleerd. Deze heeft nadrukkelijk een toegevoegde waarde in zijn uitvoerende en adviserende rol. We zijn de ledenraad daar bijzonder erkentelijk voor.Tot slot willen we als bestuur en directie van de HGJB onze bij-zondere dank uitspreken aan al die mensen die in 2009 gewerkt hebben voor de HGJB, als vrijwilliger of als medewerker op een van de kantoren. We zijn bijzonder dankbaar voor zo’n groep be-trokken mensen.

ds. F. van Roest ds. H.J. van Wijnenvoorzitter HGJB directeur HGJB

Voorwoord

kernwaarden en uitgangspunten worden opnieuw doordacht

Page 4: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

4

Integraal werkenIn de afgelopen jaren heeft de HGJB ingezet op een integrale manier van werken. Het kiezen van jaarlijkse speerpunten vanuit het beleidsplan helpt om onze visie gedoseerd uit te voeren en concreet te maken. Hiermee ontstaat ook bij jongeren en in gemeenten een duidelijkere focus. De voor 2009 ontwikkelde materialen en activ-iteiten voor de onderscheiden doelgroepen werden meer dan voor-heen op elkaar afgestemd. Door te werken met een HGJB-Jaarthema en dit te koppelen aan afzonderlijke projecten zoals de Tweensweek-ends en het tweejaarlijks diaconaal project, kon er bij de verschil-lende producten van de HGJB naar elkaar worden doorverwezen en versterkten ze elkaar.

BeleidswerkgroepenDe HGJB heeft rond de thema’s leren, vieren, getuigen, diaconaat en pastoraat vijf beleidswerkgroepen. Drie ontwikkelingen op een rij. (1) De werkgroep Missionair leverde de kaders voor het jaarthema ‘Van binnenuit’. Het is goed dat, na de komst van deWindroos, het mis-sionaire gedachtegoed binnen de HGJB landt. (2) De TotaalBox Jeugddiaconaat werd voltooid. (3) Eind 2009 klonk het startsein voor het diaconaal project ‘Gewoon gastvrij’, waarmee we Javaanse christenen willen ondersteunen. Door gastvrij te zijn getuigen zij van hun geloof. Vanuit Java kijken we ook naar de kerk in Nederland: op welke manier zijn wij diaconaal en missionair present? Een mooie verbinding met het jaarthema!

Totaalbox JeugddiaconaatIn samenwerking met Kerk In Actie en JOP is in het afgelopen jaar de TotaalBox Jeugddiaconaat ontstaan. De TotaalBox helpt gemeenten om op een praktische manier bezig te zijn met visie, diaconale houding van jongeren en concrete acties. Uitgangspunt hierbij is het delen en verbreden van wat er al in een gemeente aanwezig is op het gebied van het jeugddiaconaat. Het is ons gelukt om alle bestaande kennis binnen de HGJB en de andere twee organisaties op het ge-bied van jeugddiaconaat, te bundelen en verwerken tot een handzame box. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van gelden die door twee plaatselijke diaconieën beschikbaar waren gesteld aan de HGJB; met net dat extra geld kan een product als dit ontwikkeld worden.

GeneratorOmdat leidinggeven in het jeugdwerk een vak op zich is, liet de HGJB in 2009 een langgekoesterde wens in vervulling gaan: het produ-ceren van Generator, een toerustend vakblad voor iedereen die in de gemeente met of voor jongeren (0-23 jaar) werkt. De acht HGJB-kernkwaliteiten en de vijf ontmoetingsplekken in de gemeente vormen de basis van het concept. Begin april verscheen het allereer-ste nummer. Dankzij een eenmalige financiële ondersteuning kon het blad twee keer gratis verspreid worden onder een brede groep werkers: van kinderwerkers tot predikanten. De inhoud bleek duidelijk in een behoefte te voorzien. Meerdere leidinggevenden gaven aan dat Generator hen helpt in het (integraal) werken met jongeren en zij namen een abonnement.

Christelijk onderwijs openbare scholen (GVO)Al vele jaren ondersteunt de HGJB docenten die godsdienst geven op de openbare basisschool. In 2009 heeft de HGJB hiervoor een nieu-we lesmethode ontwikkeld: BijbelWijs. Ook participeert de HGJB samen met IKOS in het Protestants Centrum voor GVO, de nieuwe werkgever van alle godsdienstdocenten in het openbaar onderwijs. Hierdoor kunnen we docenten nog beter ondersteunen en coachen.

dIVerse ontwikkelingen

een integrale manier van werken

Page 5: HGJB-Publieksverslag 2009

5

Met het programma Media probeert de HGJB zich zoveel mogelijk op de jongeren-(lees)markt te begeven. Voorop staat daarbij natuurlijk het besef dat we wat te vertellen hebben. De HGJB heeft een lange traditie rond het gespro-ken en geschreven woord en die willen we in ere houden. Maar we ontkomen er niet aan om daarbij commercieel te werk te gaan. Dat plaatst ons voor een spannende uitda-ging, die in 2009 (onder andere financieel) gelukkig gun-stig heeft uitgepakt.

Succesvol was onder andere het project Present, dat op verzoek spreekbeurten verzorgt voor jongerengroepen. Onderwerpen als (homo-)seksualiteit, Gods leiding in je leven, en getuigen van je geloof werden vrij veel gevraagd. Enigszins onder druk staat het aantal abon-nementen op het tienerblad Spirit en het jongerenblad Cruciaal. In 2010 willen we meer aan pr doen en daarbij ook aan de ouders laten zien hoe belangrijk een goed (en betaalbaar) christelijk jongerenblad is. We hebben het idee dat ouders en andere opvoeders zich méér druk mogen maken over wat onze jongeren lezen.

Uitgeverij Jes!2009 was een jaar waarin fiks geïnvesteerd is om uitgeverij Jes!, een samenwerking met Boekencentrum, in de markt te zetten. Inmiddels zijn bijna twintig titels voor tieners en jongeren verschenen, waaronder de serie Hot items en een aantal dagboeken. In samenwerking met

IFES verscheen ‘101 dingen die je moet doen voordat je afstudeert’, een prik-kelend cadeauboek van en voor studenten. Tot de meest verkochte titels behoorden ‘Make a difference – Actief naar Pasen’, ‘Onbeperkt houdbaar!’ (inmiddels tweede druk) en ‘Watermerk – jij en je doop’ van ds. Wim Markus.

‘Ik draag Gods watermerk’Wat de pers haalde, was onder andere de aandacht die het pro-gramma Media besteedde aan de doop. Ds. Wim Markus schreef een pakkend boekje onder de titel ‘Watermerk – jij en je doop’. Speciaal daarbij werd een eigentijds polsbandje gemaakt met daarop de tekst ‘Ik draag Gods watermerk’. In een aantal gemeenten is dat polsbandje in groten getale onder jongeren verspreid. De eerste oplage van 4.000 exemplaren was al snel uitverkocht.

Feiten & cijfers• 4.940abonnementenoptienerbladSpirit(2008:5.220)• 3.572abonnementenopjongerenbladCruciaal(2008:3.837)• 10.487tienersenjongerenontvingeneind2009dedigitale

nieuwsbrief HGJB-Link (eind 2008: 8.784)• 7.000EA-gebedsfoldersvoorjongerenverspreid(2008:7.000)• 1.430vakantieliturgieënverspreidonderdedeelnemersvan

HGJB-Vakanties en 445 via losse verkoop (2008: 1.501 en 410)• 24spreekbeurtenverzorgdinhetkadervan‘Present’

HGJB Voor Jou - Media

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

aandacht voor de doop

Page 6: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

6

Met ons programma eendaagse activiteiten beogen we niet alleen inhoudelijk sterke activiteiten neer te zetten die aansluiten bij de leefwereld van jongeren, we willen er ook -achter de schermen- jonge vrijwilligers verantwoorde-lijkheid geven en trainen in leiderschapstaken. Bij de Ver-spiedersdagen was het thema ‘Als je durft’. Met een actief buitenprogramma werd met kinderen nagedacht over de wapenrusting van het geloof. Over meerdere jaren bezien lopen de bezoekersaantallen terug, waardoor dit mooie pro-ject kwetsbaar is. Daarom zal gekeken moeten worden op welke manier het (financieel) op eigen benen kan staan. Tij-dens de TOV-tour leerden de tieners door een aansprekend muzikaal en inhoudelijk programma hoe zij verschil kunnen maken in het leven van een ander. De tour sloot aan bij het boekje ‘Make a Difference – Actief naar Pasen’. Vanwege de grote belangstelling voor TOV-avonden proberen we in 2010 een extra locatie toe te voegen.

HGJB-JongerentourDit jaar ging voor het eerst de HGJB-Jongerentour van start. De JongerenOntmoetingsDag van voorheen werd vervangen door een activiteit die een groter bereik moest hebben. Dat is gelukt, want we mochten, verdeeld over vijf locaties, wel meer dan 1.000 jongeren begroeten! Een geweldig resultaat. Samen met de band Sela hebben we gedurende de Stille Week een indrukwekkend programma aange-

boden. Bezinning, multimedia, lofprijzing, ontmoeting en samen het lijden en sterven van Jezus Christus gedenken stonden centraal. Een prachtig begin van een nieuwe jongerenactiviteit!

Belijden-is-doenDe Jongerenspecial Belijden-is-doen vond plaats in Barneveld, Gouda en Sleeuwijk. Het was een echt integrale activiteit. De avond met tien workshops bracht de jongeren verdieping, ontmoeting en bemoediging. Hun eigen catecheet volgde gelijktijdig op dezelfde lo-catie een programma van het HGJB-centrum voor catechese. In de plenaire samenkomsten ontmoetten beide groepen elkaar.De bezoekersaantallen daalden ten opzichte van 2008 helaas met ongeveer een kwart. Wegens omstandigheden zijn we voor de regio Gorinchem neergestreken over de brug, in Sleeuwijk. Alhoewel velen uit die regio dat waardeerden, bleek dat vele anderen niet mee kwa-men de brug over. Ten opzichte van 2008 kreeg Sleeuwijk daardoor net wat meer dan de helft van het aantal bezoekers. Ook Barneveld en Gouda hadden minder bezoekers.

Feiten & cijfers•6Verspiedersdagen(2geannuleerdi.v.m.regen)metintotaal

716 kinderen van 10-12 jaar en 175 leidinggevenden (2008: 7 dagen met 631 kinderen)

•7TOV-avondenmetintotaal2.245tienersvan12-16jaaren684 leidinggevenden (2008: 7 avonden met 2.361 tieners en 640 tienerwerkers)

•3avondenBelijden-is-doenmet662jongerenenhun catecheten (2008: 3 avonden met 834 jongeren)•5avondenJongerentourmetintotaal1.554jongerenvanaf16

jaar (2008: 1 Jongerenontmoetingsdag met plm. 800 jongeren)

HGJB Voor Jou – EEndaagsE activitEitEn

samen het lijden en sterven van Jezus Christus gedenken

Page 7: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

7

Projecten zoals de Kerstconferentie, Vakanties en Dabar ha-len jongeren uit hun religieuze habitat en begeleiden hen bij geloofsvragen met bijbelstudie en ontspanning. Een aantal ontwikkelingen in 2009. (1) Dabar maakte een meerjaren-plan, met daarin een beschrijving van de positie van dit mis-sionaire werk binnen de HGJB en van de ambities voor de komende tijd. (2) City Mission moest stoppen bij gebrek aan deelnemers. Het gedachtegoed is ondergebracht in een spe-cial voor de map HGJB-Jongerenwerk. (3) De werving voor Tweensweekends (10-14 jaar) verliep moeizaam. In 2010 wordt bekeken hoe deze doelgroep beter te benaderen is.

ScholierenweekendsDe Scholierenweekends in februari en oktober waren weer zeer snel volgeboekt. Door bijbelstudies en inhoudelijke workshops groeien tieners er in geloof en in wie ze zijn. Met het thema ‘Goed voor elkaar’ stonden de tieners stil bij hun relatie met God, de noodzaak van het verlossende werk van Christus en de betekenis van geloof in de relatie met de naaste. Het is goed om uit hun ver-halen terug te horen dat dit daadwerkelijk gebeurde. De wisseling van projectleider was intensief, maar verliep goed. Voor het eerst werd er een speciale toerustingsdag voor de Service-teamers ge-houden, de ‘Sterretjesdag’.

Missionaire JongerencursusIn het voorjaar was er tweemaal een Missionaire Jongerencursus voor jongeren van 17-23 jaar. De cursus is in eerste instantie be-doeld als een van de natrajecten voor deelnemers aan de Kerst-conferentie, maar staat daarnaast open voor andere jongeren die visie en handvatten willen krijgen voor een leven als getuige van

Jezus Christus. In de drie cursusavonden ontdekken deelnemers hoe ze op hun eigen manier het Evangelie kunnen delen met niet-christenen in hun eigen omgeving. Mooi aan de cursus is dat jon-geren zich realiseren dat getuige zijn een kwestie is van levensstijl en dat zij meer zicht krijgen op hun eigen mogelijkheden om als getuige van Jezus te leven.

Feiten & cijfers•6kindervakantiesmet127kinderenvan9-12jaar (2008: 6 vakanties met 119 kinderen)•26tienervakantiesmet808tienersvan13-17jaar (2008: 24 vakanties met 711 tieners)•18jongerenvakantiesmet484jongerenvanaf15jaaren 4 18+-vakanties met 96 jongeren van 18-25 jaar (2008: 27 vakanties met 732 jongeren)•4werkvakantiesmet42jongeren(2008:3werkvakanties

met 58 jongeren)•nettoopbrengstvanhetvakantieproject:€17.161,92 (2008:€17.910,22)• 1Tweensweekendmet15tienersvan10-13jaar (2008: 1 weekend met 29 tieners) •2Scholierenweekendsmetperkeer50mentoren,50

mensen van de organisatie, 50 sterretjes (serviceteam) en 350 tieners van 14-17 jaar (2008: 2 weekends met gemid-deld 328 tieners en 43 sterretjes)

•1Kerstconferentiemet884jongerenvan17-23jaaren38daggasten (2008: 958 jongeren en 87 daggasten)

•CityMissionisgestopt.14Jongerenwarenactiefin2009(2008: 5 projecten met 9 jongeren)

•55Dabarteamsop26verschillendecampingsmetintotaal432 teamleden vanaf 18 jaar (2008: 64 periodes op 27 campings met 475 teamleden)

•13campingpastorsop9verschillendecampings (2008: 15 pastors op 10 campings)•2MissionaireJongerencursussenmetintotaal32cursisten

(2008: 2 cursussen met 42 cursisten)

HGJB Voor Jou - Meerdaagse activiteiten

een kwestie van levensstijl

Page 8: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

8

Nu de HGJB vanaf 1 januari 2009 samen met JOP (Jeugdor-ganisatie van de Protestantse Kerk) deel uitmaakt van het ‘Jeugdwerk van de Protestantse Kerk in Nederland’, staan we gezamenlijk voor de opdracht om sterk jeugdwerk in de Protestantse Kerk in Nederland te realiseren.

Afstemming met JOPVanuit de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het geheel van de kerk stemmen we ons werk af met JOP. Zo proberen we om diver-siteit in stromingen zo goed mogelijk te dienen. Ook zijn de eerste contacten gelegd met de gemeenteadviseurs in de Protestantse Kerk in Nederland. De HGJB blijft daarin werken vanuit een eigen iden-titeit. De HGJB bedient vooral gemeenten die qua signatuur horen bij de Gereformeerde Bond en de Confessionele Vereniging. Ook werken we voor een aantal Gereformeerde kerken en andere gemeenten die zich herkennen in de identiteit van de HGJB.

GemeentesupportDe meeste contacten met gemeenten verlopen via een adviestraject of avond met een van onze acht jeugdwerkadviseurs. Hierin denken we samen met kerkenraden, jeugdraden en leidinggevenden na over (integraal) jeugdbeleid en geven we instructie voor alle terreinen van gemeenteopbouw met het oog op de generatie van 0-23 jaar. In de praktijk worden we ook vaak betrokken bij het opstarten van nieuwe gemeenteactiviteiten met jongeren. We merken dat gemeenten door deze support sterker staan: men is meer bezig met de lange ter-

mijn en de focus verschuift van activiteiten naar de jongeren in hun ontwikkeling. In de noordelijke provincies verzorgden wij een Ge-meentesupportdag waar twintig gemeenten aan deelnamen. Naast een centraal programma werden er ook workshops verzorgd.

HGJB-kernkwaliteitenIn onze adviezen werken we vaak met basis-tools zoals een groeiplan -een soort integraal leerplan-, een integrale visie op jongeren in de gemeente én met de acht HGJB-kernkwaliteiten: doorleefd geloof, liefdevolle relaties, wervende openheid, doelmatige structuur, inte-grale visie, dienstbaar leiderschap, herkenbare context en persoon-lijke inschakeling. Ook in de materialen, instructies en activiteiten van de HGJB komen de kernkwaliteiten terug. We geven regelmatig instructie aan beleidsmakers en leidinggevenden hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. Ze worden als zeer inspirerend ervaren, want door het toepassen ervan wordt hun jeugdwerk doelgerichter en minder vrijblijvend.

Feiten & cijfers•40aanwezigenuit20gemeentenopdeGemeentesupportdag

Noord (2008: 100 aanwezigen uit 25 gemeenten)•125instructieavonden,zoalsstartavondenenavondenron-

dom jeugdpastoraat, jeugddiaconaat, beleid, kinder-, tiener- en jongerenwerk, open jeugdwerk, missionair kinderwerk (2008: 115 instructieavonden)

•25gemeentenbegeleidviaeenkortdurend(10)oflanglopend(15) adviestraject (2008: 20 kortdurende en 8 langlopende adviestrajecten)

•60netwerkafsprakenmetjeugdambtsdragers,predikantenenkerkenraden (2008: 40 netwerkafspraken)

HGJB suPPort – geMeenteondersteUning

werken vanuit een eigen identiteit

Page 9: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

9

Sinds 2008 zendt de HGJB professionals uit (lees: kerke-lijk jeugdwerkers) die plaatselijke gemeenten langdurig ondersteunen met advies, instructie en begeleiding. Deze breed georiënteerde werkers zijn echte pioniers. Zij den-ken in hun gemeente mee op alle fronten van het kerk-zijn en zijn tegelijkertijd betrokken bij de uitvoering van het werk voor de jongeren.

HGJB-CatechetenHet leren in de gemeente, vaak een eenzaam avontuur van de predi-kant of catecheet, heeft in 2009 een kwalitatieve impuls gekregen dankzij de uitzending van HGJB-Catecheten naar plaatselijke ge-meenten. Deze catecheten hebben net als de andere lokale HGJB-Jongerenwerkers een arbeidscontract bij de Protestantse kerk in Ne-derland, maar worden vanuit de HGJB gecoacht en toegerust en hebben dus een volledig HGJB-profiel.

Meerdere uitzendingenIn 2009 zijn er zeven nieuwe jongerenwerkers of catecheten uitgezon-den. Hervormd Voorthuizen, hervormd Rouveen, hervormd Heerde en

het Protestants Jeugdcentrum Gouda (STEP) kregen een jongeren-werker en de hervormde Sint-Janskerk in Gouda, hervormd Lunteren en hervormd Hilversum een catecheet. In Hoogeveen wordt in samen-werking met de classis gewerkt aan de totstandkoming van een Protestants Jeugdwerkloket voor een groot aantal (wijk)gemeenten van deze classis.

Jongerenwerk in GoudaIn Gouda werd door de Algemene Kerkenraden van de hervormde en gereformeerde wijken binnen de Protestantse Kerk in Nederland de vraag naar een jeugdwerker neergelegd bij de HGJB en bij JOP. Na eenintensiefprocesvananalyse,inventarisatieenoverlegisuiteinde-lijk het definitieve startschot gegeven voor de oprichting van het Protestants Jeugdcentrum Gouda (STEP), van waaruit de HGJB samen met JOP de acht protestantse wijken ondersteunt.

Feiten & cijfers• 9jongerenwerkersin11gemeentenper31-12-2009(ultimo

2008: 6 jongerenwerkers in 7 gemeenten)• 3catechetenin3gemeentenper31-12-2009(ultimo2008:0

catecheten)• 9gemeentenin2009begeleidbijhetwervenencoachenvan

een professionele jeugdwerker (2008: 10 gemeenten)

HGJB suPPort - lokale ProFessionele ondersteUning

deze breed georiënteerde werkers zijn echte pioniers

Page 10: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

10

Wij geloven dat kinderen, tieners en jongeren vanwege hun doop volop deel uitmaken van het gemeenteleven. De zondagse erediensten zijn hierbij centrale momenten waarop jong en oud samen de Heere mogen ontmoeten. Samen gemeente zijn be-tekent dat alle gemeenteleden geroepen zijn om ruimte te ge-ven aan elkaar. Binnen het programma Gemeente en Eredienst ontwikkelen we materialen en geven we advies om kinderen, tieners en jongeren een passende plek te geven tijdens het sa-menkomen van de gemeente. In 2009 verscheen er onder an-dere een themamap met ingrediënten om het HGJB-Jaarthema in de breedte van de gemeente vorm te geven. Daarnaast vond er bezinning plaats over de plek van tieners in de leerdiensten.

Verdiepingscursus pastoraatIn samenwerking met Chris (onderdeel van De Hoop ggz) geeft de HGJB al een aantal jaren een cursus kinder- en tienerpastoraat. Deze cursus vraagt van de mensen een stevige investering, maar levert ook heel wat op. Cursisten leren er veel over problematiek als sek-sualiteit, echtscheiding. kindermishandeling en incest, maar ook hoe ze problemen kunnen signaleren en waar hun eigen grenzen liggen. Ook is er aandacht voor het overbrengen van kennis, houding en vaardigheden op een pastoraal team. Naar aanleiding van de cursus maken groepen uit de verschillende gemeenten een plan voor het jeugdpastoraat. Bij de gemeenten is het positieve resultaat van deze investering te merken en elk jaar melden zich nieuwe cursisten aan uit diverse gemeenten.

Geloofsoverdracht bij kinderen tot 4 jaarIn 2009 is de HGJB gestart met een bezinning op de geloofsover-dracht bij de jongste kinderen (0-4 jaar). Er zijn contacten gelegd met diverse kinderoppasdiensten. Hier blijkt grote behoefte te zijn aan goed materiaal. Steeds meer mensen die met jonge kinderen werken, nemen ook deel aan het instructiewerk van de HGJB. In 2010 moet dit leiden tot het eerste materiaal voor het werken met jonge kinderen. In 2009 is reeds een begin gemaakt met de ontwik-keling hiervan. In het HGJB-blad Generator is een artikel geplaatst over het werken met deze jonge doelgroep in de gemeente.

Feiten & cijfers•1basiscursusjeugdbeleidmet7cursistenuit3gemeenten

(2008: 2 cursussen met 29 deelnemers uit 14 gemeenten)•2basiscursussenjeugdambtsdragermetintotaal45cursisten

uit 30 gemeenten (2008: 0 cursussen)•1verdiepingscursusjeugdpastoraatmetintotaal39cursisten

uit 10 gemeenten (2008: 1 cursus met 26 cursisten)•649mappenHGJB-Jaarthema‘Vanbinnenuit’verzondenaan

leden en abonnees. Daarnaast 89 mappen verkocht via de webshop (2008: 574 plus 116 mappen en 45 cd’s)

•640abonneesontvingeneenbid-endankdagmap.Daarnaast27 biddagmappen en 38 dankdagmappen verkocht via de webshop (2008: 538 abonnees, 64 dankdagmappen en 52 biddagmappen via de webshop)

•288boekjesuitdeserie‘Instructief’verkocht(2008:360boekjes)

•8.716xteksteditie,2.026xmuziekeditieen1.389xkerkeditieOp Toonhoogte verkocht

•69xhandreikinghomoseksuelejongerenverkocht• 750abonnementenopGeneratorultimo2009.In20092gratis

nummers verzonden naar ruim 6.000 adressen.•26TotaalboxenJeugddiaconaatverkocht

HGJB suPPort – geMeentebreed

samen gemeente zijn: alle gemeenteleden zijn geroepen om aan elkaar ruimte te geven

Page 11: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

11

Het jaar 2009 was het jaar waarin de missionaire activi-teiten van voorheen deWindroos meer en meer ‘ingroei-den’ in de structuur van de HGJB; een nieuwe stap in de integratie tussen kerkelijk en missionair jeugdwerk. Er is een kruisbestuiving ontstaan, waarbij het missionaire ge-dachtegoed uit het programma Missionair Werk gedeeld wordt met andere programma’s en collega’s. Omgekeerd wordt de expertise van andere stafwerkers ingezet in het Programma Missionair Werk. Dit is een positieve ontwik-keling, omdat het missionaire jeugdwerk hiermee wordt versterkt en het missionaire denken wordt ingebed in het totale jeugdwerk.

Missionaire TienerwerkdagIn maart werd in Barneveld de Missionaire Tienerwerkdag georgani-seerd voor tienerwerkers die in de plaatselijke gemeente werken met buitenkerkelijke tieners. Zij doen dit tijdens het vakantiebijbelwerk (VBW) voor tieners of op een missionaire tienerclub. Tienerwerkers uit meer dan 25 gemeenten bezochten de tienerwerkdag. Tijdens het programma lag de focus op het bewust investeren in tieners die Je-zus niet kennen. In het missionaire tienerwerk gaat het namelijk om hén en niet zozeer om kerkelijke tieners. Dit vraagt van tienerwerkers relatiegericht werken, zorgvuldigheid in taalgebruik en tot het uiterste gaan in het vinden van aansluiting bij de tieners. De tienerwerkdag wordt door deelnemers ervaren als een enorme bemoediging en een stimulans om de visie voor missionair tienerwerk (verder) te ontwik-kelen. Bij gemeenten die hier bewust in investeren is groei in het mis-sionaire tienerwerk te zien.

VBW-materiaalVoor het missionaire kinderwerk (in veel gemeenten: VBW-werk) wordt elk jaar een map ontwikkeld met ideeën en toerusting voor vijf complete programma’s. Voor 2009 was het thema van deze map ‘Kom maar op’. Het thema was vooral een aansporing voor de werkers zelf, om niet-gelovige kinderen dichterbij te laten komen en vragen aan hen te stellen. Het blijft een aandachtspunt om gemeenten goed duidelijk te maken dat het materiaal gemaakt is voor het werken met kinderen die niet kerkelijk betrokken zijn. Extra aandachtspunt was de prijsverhoging in 2009 voor de VBW-materialen. Aan de plaatselijke contactpersonen is uitgelegd dat het ontwikkelen van materiaal veel tijd en geld kost.

Feiten & cijfers• 3VBW-dagenmissionairkinderwerkmetintotaal700deelne-

mers uit 200 gemeenten (2008: 3 VBW-dagen met 720 deelne-mers)

• 1missionaire tienerwerkdagmet 75 deelnemers uit 25 ge-meenten (2008: 62 deelnemers)

• 596completeVBW-pakketten,434VBW-bijbeltijdboekjes,313VBW-cd-roms en 117 VBW-Toneel Totaal pakketten ‘Kom maar op’ verkocht (2008: 712 pakketten, 389 bijbeltijdboekjes, 306 cd-roms en 80 Toneel Totaal pakketten)

• 85 VBW-Tienermappen ‘Kommaar op’ verkocht (2008: 149mappen)

• 37kidsmappenmissionairverkocht• 32mappenuitdeserie‘Vvan…’verkocht(2008:19mappen)• 13 Kerstideeënboeken en 10 Paasideeënboeken verkocht

(2008: 13 en 5 boeken)

HGJB suPPort - Missionair werk

zorgvuldigheid in taalgebruik, relatiegericht werken en tot het uiterste gaan

Page 12: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

12

Er is in de afgelopen twee jaar veel gedaan om het program-ma Catechese zowel intern als extern onder de aandacht te brengen. De structuur en organisatie zijn goed ontwikkeld. Extern is het beeldmerk ‘HGJB-centrum voor catechese’ steeds meer herkenbaar geworden als expertisecentrum voor catechese. Mede door de brede inzet op zowel de klas-sieke vormen van catechese als de mentorcatechese wordt een brede doelgroep bereikt.

Follow Me NextNiemand had kunnen vermoeden dat het aantal gemeenten waar de tienercatechesemethode Follow Me gebruikt wordt al na enkele jaren tot voorbij de zeventig zou groeien. Daarmee groeide ook de vraag naar een vervolg op Follow Me voor jongeren vanaf 16 jaar. De ontwikkeling van drie jaarreeksen Follow Me Next probeert hierop een antwoord op te geven. In het seizoen 2009/2010 werken vijf pilotgemeenten met nieuw ontwikkeld materiaal. Een eerste jaarreeks, over Discipelschap, zal vanaf seizoen 2010/2011 beschikbaar zijn voor alle gemeenten. Dit zullen met name gemeenten zijn die nu reeds Follow Me gebruiken, maar uiteraard zijn ook andere gemeenten welkom als gebruiker. De twee andere jaarreeksen volgen in de seizoenen 2011/2012 (‘Bran-dende kwesties’ over belangrijke geloofsvragen in apologetisch per-spectief) en 2012/2013 (‘Tot de kern’ over bijbelse kernwoorden).

BijbelWijsIn onze contacten met docenten godsdienst op de openbare basis-school hoorden we de afgelopen jaren steeds vaker de behoefte aan ondersteuning met een goede lesmethode. De HGJB heeft in 2009 een grote investering gedaan om een nieuwe methode te ontwikkelen. Deze methode met de naam BijbelWijs is in de loop van het jaar op de markt gekomen. De reacties zijn zeer positief. De methode is bijbelgetrouw en spreekt de kinderen in de leeftijd van groep 7 en 8 aan. Maar vooral de vele verschillende mogelijkheden per lesonderdeel worden bijzonder gewaardeerd.

Feiten & cijfers•1.218werkboekenen146handleidingen‘Leeronskennen’

verkocht (2008: 1.300 werkboeken en 81 handleidingen)•1.906werkboekenen262handleidingen‘Leeronsgeloven’

verkocht (2008: 1.690 werkboeken en 156 handleidingen)•956werkboekenen42handleidingen‘Leeronsbelijden’

verkocht (2008: 937 werkboeken en 56 handleidingen)•2.828catechisantenen588mentorenuitintotaal70ge-

meenten gebruiken Follow Me (2008: 2.470 catechisanten uit 49 gemeenten)

•108catechisantenen19mentorenuitintotaal5pilot-gemeenten gebruiken Follow Me Next

•120mappenBijbelWijsverkocht• 4basiscursussenmentorcatechesemet70mentoren(2008:6

cursussen met 149 mentoren)•3CatecheseInformatieAvondenmet50predikantenen/

of catecheten tijdens de avonden Belijden-is-doen (2008: 3 workshops)

•37dvd’s‘Opzoeknaarhetantwoord’verkocht(2008:43dvd’s)

HGJB suPPort – catechese

groot bereik door de inzet op zowel klassieke vormen van catechese als mentorcatechese

Page 13: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

13

Er is veel geïnvesteerd in het doordenken en aanbieden van goede (totaal)concepten voor het kinder-, tiener- en jongerenwerk. We willen de leidinggevenden een ‘levens-looppakket’ bieden om jongeren in hun eigen ontwikke-lingsfase en met hun eigen mogelijkheden toe te rusten voor een gelovig leven. Zowel de materialen als de cursus-sen zijn inhoudelijk op elkaar afgestemd en gebaseerd op de acht HGJB-kernkwaliteiten.

Extra materiaal jeugdwerkEr vond een onderzoek plaats naar de behoefte van extra materiaal voor het kinder-, tiener- en jongerenwerk. Een van de wensen die er het meest uitsprong, een handboek om kampen of weekenden te organiseren, is in 2009 ontwikkeld. Dit handboek zal voorjaar 2010 verschijnen. Ook is nagedacht over de ontwikkeling van aanvullende materialen voor het Open Jeugdwerk en activiteiten buiten het reguliere seizoen om.

Bouwstof en BouwsteenDe onderwerpen van Bouwstof waren vooral gericht op bidden en getuigen, aansluitend op het jaarthema ‘Van binnenuit’. Qua werk-wijze en inhoud was er veel in beweging. De redactie is begeleid in het werken met een vernieuwde opzet voor de programma’s. Hier-bij worden de doelstellingen scherper geformuleerd en concreter uitgewerkt in hoofd-, hart- en handendoelstellingen. Dit werkt door in de inhoud van de programma’s, die meer ‘to the point’ en prak-tisch zijn. Ook bieden ze meer werkvormen voor de onderschei-den clubleden, zoals poppenkastverhalen voor jongere kinderen en stoere verwerkingen voor jongens. Bouwsteen en Bouwsteen Junior hebben meer leeselementen gekregen voor thuisgebruik. Verder is de ontwikkeling gestart van een nieuw kinderblad Clik als vervanger voor Bouwsteen (Junior) en van mappen HGJB-Kinder-werk als vervanger voor Bouwstof in het seizoen 2010/2011.

Map TienerwerkIn het seizoen 2009/2010 verschenen vier nieuwe programma’s voor de map HGJB-Tienerwerk: de digitale leefwereld van tieners, onrecht in de wereld, gastvrijheid (in aansluiting op het diaconale

project ‘Gewoon gastvrij’) en pesten. Als extra materiaal is er een spel gemaakt over het HGJB-jaarthema ‘Van binnenuit’ en is een nieuwe Fototaal uitgegeven. Daarnaast zijn er allerlei andere ma-terialen verschenen die helpen bij de toerusting en organisatie van de tienerclub: acht kernkwaliteiten voor goed tienerwerk en drie specials over de accenten bijbelstudie, ontspanning en missio-nair. Inmiddels bevat de map ruim 60 programma’s en waardevolle aanvullingen. Er is een curriculum gemaakt aan de hand waarvan tienerclubs hun clubseizoen kunnen invullen. Aan de thema’s uit dit curriculum is aandacht besteed in het tienerblad Spirit.

Feiten & cijfers•4basiscursussenkinderwerkmet68cursistenuit20

gemeenten (2008: 3 cursussen met 64 cursisten)•2verdiepingscursussenkinderwerkmet24cursistenuit15

gemeenten (2008: 3 cursussen met 108 cursisten)•3basiscursussentienerwerkmet49cursistenuit21

gemeenten (2008: 3 cursussen met 37 cursisten)•1verdiepingscursustienerwerkmet37cursistenuit19

gemeenten (2008: 0 cursussen)•4basiscursussenjongerenwerkmet54cursistenuit29

gemeenten (2008: 3 cursussen met 40 cursisten)•2.127abonnementenopBouwstofvoorkinderwerkers,

10.121 op Bouwsteen (junior) voor kinderen van 6-12 jaar (2008: 2.060 abonnementen Bouwstof, 10.640 Bouwsteen (junior))

•1.691abonnementenin400gemeentenophetprogrammaHGJB-Tienerwerk (2008: 1.768 abonnementen)

•453abonnementenin200gemeentenophetprogrammaHGJB-Jongerenwerk (2008: 479 abonnementen)

•87mappenHGJB-Tienerwerken75mappenHGJB-Jonge-renwerk verkocht (2008: 122 en 77 mappen)

•17mappenhandenarbeidbanden51mappenspelbandverkocht (2008: 17 en 41 mappen)

•132Kerstmappenen39Paasmappenvoorkinderwerkverkocht (2008: 163 en 28 mappen)

HGJB suPPort - JeUgdwerk

Page 14: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

14

Gezinnen, als belangrijke plek waar geloofsopvoeding van kinderen plaatsvindt, krijgen steeds meer een eigen plaats binnen het werk van de HGJB. Ook in gemeenten wordt na-gedacht over de ondersteuning van ouders bij de opvoeding van hun kinderen door middel van opvoedingskringen, toe-rustingsavonden en cursussen.

Voor oudersVeel ouders blijken er behoefte aan te hebben om met andere ouders te praten over hoe zij de basics van geloofsopvoeding invullen, zoals bijbellezen, bidden, communiceren en regels geven. Juist over deze thema’s bieden we materiaal en toerusting: artikelen in Dichtbij, basiscursussen geloofsopvoeding en thema-avonden. Tegelijk mer-ken we dat ouders het druk hebben en het soms lastig vinden om tijd te maken voor extra activiteiten. Daarom blijft het een uitdaging om ‘producten’ aan te bieden waarmee ouders werkelijk zijn geholpen. Ook is er binnen het programma Gezinnen nagedacht over mogelijk-heden om meer dwarsverbanden te leggen tussen de gezinnen en het jeugdwerk in gemeenten, zodat zij elkaar kunnen versterken. Dit zal in 2010 verder concreet gemaakt worden.

Samen opvoedenMet een groep vrijwilligers die elk expertise hebben op een bepaald terrein van geloofsopvoeding, worden trainingsavonden aangeboden

voor ouders in de gemeenten. Wanneer een gemeenten kiest voor een serie van drie avonden voor bijvoorbeeld tienerouders of ouders van jonge kinderen, biedt de HGJB hierbij een aantal onderwerpen en vrijwilligers aan. Ook in 2009 zijn in een aantal gemeenten ouders bij elkaar gekomen en door het toerustingsprogramma verder gehol-pen.

Basiscursus GeloofsopvoedingIn het voorjaar is de HGJB-Basiscursus Geloofsopvoeding voor het eerst gegeven in diverse gemeenten. De cursus bestaat uit drie avonden over de basics van de geloofsopvoeding: 1. Wie ben je als geloofsopvoeder? 2. De geloofsontwikkeling van je kind en regelge-ving. 3. Bidden, bijbellezen en viermomenten. De cursus is interactief en gericht op de praktijk in de gezinnen. Na de evaluaties van de eerste cursussen is de basiscursus in de zomer enigszins aangepast en meer toegespitst op de behoeften van ouders. Hiervoor was veel extra tijd nodig, maar nu is er een mooie cursus ontwikkeld. Deze kan door HGJB-vrijwilligers (specialisten in geloofsopvoeding) door het hele land gegeven worden.

Feiten & cijfers•68opvoedersin4gemeentenbereiktmetdebasiscursusge-

loofsopvoeding•400opvoedersin19gemeentenbereiktmeteenavond‘Samen

opvoeden’ (2008: 550 opvoeders in 17 gemeenten)•485boeken‘Voorelkaar’voorgezinnenverkocht

HGJB suPPort - gezinnen

ouders hebben het druk en vinden het soms lastig om tijd te maken

Page 15: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

15

Het jaar 2009 is afgesloten met een tekort van € 328.293. Het was een bewuste keuze om een deel van het vermogen in te zetten, zodoende was al een tekort begroot. Daar-naast waren er enkele tegenvallers die leidden tot een groter tekort dan begroot; reden om in 2010 bij bepaalde onderdelen de vinger extra aan de pols te houden. Belang-rijk is dat er enorm veel werk voor en met jongeren kon worden verricht.

Toename bijdrage donateursIn het jaar 2008 is fors geïnvesteerd in de werving van donateurs. Dit heeft zich in 2009 vertaald in een toename van de donateurbij-dragen met bijna 25%. Een resultaat waar we erg dankbaar voor zijn en dat vertrouwen geeft voor de toekomst.

Daling bijdrage gemeentenDe bijdragen van gemeenten waren vele jaren stabiel. In 2009 was sprake van een forse daling. Deels kan dit veroorzaakt zijn door een verschuiving van vrijwillige bijdragen naar contributie in verband met het HGJB-lidmaatschap van (wijk)gemeenten. De oorzaken worden nader onderzocht, met als doel om in de toe-komst minimaal weer op het niveau van de voorgaande jaren uit te komen.

Stopzetting subsidieNadat in 2003 het Ministerie van VWS te kennen gaf de subsi-die aan de HGJB stop te zetten, heeft in 2009 de provincie Zuid-Holland ook besloten de subsidieregeling te beëindigen. Moge-lijkheden voor subsidiëring van ons werk zijn daarmee zo goed als helemaal verschoven naar lokaal niveau. Vanwege de relatief lage subsidiebedragen bij lokale overheden en omdat de HGJB een landelijk werkende organisatie is, liggen hier geen mogelijkheden

voor rechtstreekse subsidiëring. Wel is een project gestart om in de loop van 2010 (wijk)gemeenten te kunnen ondersteunen wan-neer zij in aanmerking willen komen voor lokale subsidies.

ToekomstIn november 2009 heeft de HGJB een presentatie verzorgd op de synodevandeProtestantseKerk inNederland.Zowelop inhou-delijk als op financieel vlak is gepresenteerd waar we vandaan komen, waar we nu staan en waar we naartoe willen. Tegen de stroom in is de HGJB gegroeid van 21 fte in 2002 naar een omvang van 30 fte per eind 2009. Een omvang die nodig is om op het brede werkterrein van het kerkelijk jeugdwerk voldoende kwantiteit en kwaliteit te kunnen bieden. De brede waardering voor het werk van de HGJB heeft zich ook vertaald in afspraken op financieel vlak. De bijdrage vanuit de Protestantse Kerk in Nederland neemt de komende jaren substantieel toe. Om de gewenste organisatie-omvang te kunnen vasthouden, zal er opnieuw fors worden ingezet op een groei van donateurbijdragen, te beginnen in het komende jubileumjaar. Er liggen grote uitdagingen. Die kunnen en willen we niet uit de weg gaan, want we weten ons geroepen om jongeren in beweging te zetten om Jezus te gaan volgen!

Bilthoven, maart 2010

H. van de Bunt G.J. Kardol1e penningmeester directeur bedrijfsvoering en fondswerving

FInancIeel VerslaG - van de PenningMeester

Page 16: HGJB-Publieksverslag 2009

Beleid vermogensbeheerHet doel van de continuïteitsreserve is om grote onverwachte schommelingen in inkomsten of uitgaven, indien die zich op korte termijn voordoen, te kunnen opvangen zonder dat dit direct conse-quenties heeft voor de voortgang van het werk en/of de omvang van de formatie. De omvang van de continuïteitsreserve wordt telkens voor de duur van de beleidsplanperiode vastgesteld op 50% van de baten uit eigen fondswerving (ten bate HGJB). Peiljaar is het laat-ste jaar van een beleidsplanperiode. Het bedrag wordt vastgesteld op grond van de bij het beleidsplan behorende meerjarenbegroting. De continuïteitsreserve blijft ruim binnen de norm van 1,5 maal de jaarlijkse kosten van de werkorganisatie (personeels-, huisvestings- en organisatielasten). Ten aanzien van de overige reserves is beleid vastgesteld dat deze binnen afzienbare tijd worden aangewend ten behoeve van de doelstelling.

Algemene grondslagen voor waardering en bepaling resultaatDe waardering van activa en passiva en de bepaling van het resultaat

vinden plaats op basis van historische kosten. Tenzij bij het desbe-treffende balanshoofd anders wordt vermeld, worden de activa en passiva opgenomen tegen nominale waarde.

Effecten in de vorm van ledencertificaten worden gewaardeerd voor de actuele waarde. De overige effecten kennen een hoofd-somgarantie op een overeengekomen expiratiedatum. Vanwege het voorgenomen beleid deze effecten niet te vervreemden voor expi-ratiedatum worden deze gewaardeerd tegen de aflossingswaarde. Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze be-trekking hebben. Baten worden slechts genomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verliezen en risico’s die hun oor-sprong vinden voor het einde van het verslagjaar worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

Nalatenschappen worden verantwoord in het jaar waarin de omvang betrouwbaar kan worden vastgesteld.

FInancIeel VerslaG - balansBalans per 31 december (in duizendtallen, in euro’s, na resultaatverwerking) 2009 2008

Materiële vaste activa in kader bedrijfsvoering

In het kader van de bedrijfsvoering

Gebouwen 152 186

Kantoorinventaris 15 16

Kantoormachines 55 73

222 275

Effecten 416 503

Voorraden in kader bedrijfsvoering 10 22

Vlottende activa 291 329

Liquide middelen 1.011 1.361

Totaal activa 1.949 2.490

Eigen vermogen

Reserves

Continuïteitsreserve 800 800

Beschikbaar voor doelstelling 216 443

Bestemmingsreserve clusters 0 23

Reserve financiering activa bedrijfsvoering 232 297

1.247 1.563

Fondsen

Bestemmingsfondsen 33 46

Totaal eigen vermogen 1.281 1609

Voorzieningen 0 26

Kortlopende schulden 668 855

Totaal passiva 1.949 2.490

16

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

08

Page 17: HGJB-Publieksverslag 2009

FInancIeel VerslaG - exPloitatieStaat van baten en lasten (in duizendtallen, in euro’s) Realisatie Begroot Realisatie BegrootFondsenwerving 2009 2009 2008 2010

Baten uit eigen fondswerving (ten bate HGJB) Bijdragen kerkelijke gemeenten 300 350 350 350Bijdragen personen 570 580 457 750Overige baten 221 216 190 265Contributies 95 82 77 90Subtotaal bijdragen ten bate HGJB 1.185 1.228 1.074 1.455 Baten uit eigen fondswerving (ten bate derden) Bijdragen tweejaarlijks diaconaal project 39 50 554 400Bijdragen vakantieproject 17 15 19 15Subtotaal bijdragen ten bate derden 56 65 573 415 Totaal baten uit fondswerving 1.241 1.293 1.647 1.870 Subsidies 119 97 104 25Effecten / Kapitaalopbrengsten 67 52 58 46Overige baten 1 1 0 0Som der baten 1.427 1.443 1.809 1.941 Netto besteed aan doelstelling Jongerenbeweging 620 534 585 493Concepten 509 559 492 509Gemeenteondersteuning 255 197 239 258Overig 0 0 66 0Projecten derden 85 68 9 11Totaal besteed aan doelstelling 1.469 1.358 1.391 1.271Besteding projecten derden -41 -13 543 403Totaal bestedingen 1.429 1.345 1.935 1.674 Kosten eigen fondswerving (ten bate HGJB) 79 80 119 149Kosten eigen fondswerving (ten bate derden) 28 23 5 5Totaal kosten fondswerving 107 103 123 154Besteed aan fondswerving 9% 8% 7% 8% Kosten verkrijging subsidies 10 4 11 3Besteed aan subsidiewerving 8% 4% 10% 11% Kosten beheer en administratie 210 194 169 230Besteed aan kosten beheer en administratie 10% 10% 9% 11% Som der lasten 1.756 1.646 2.238 2.061Saldo -328 -203 -429 -120 Saldo is toegevoegd/onttrokken aan Eigen vermogen (vastgelegd vermogen) - Fonds activa bedrijfsvoering -54 -40 -9 -37- Fonds activa voorraden bedrijfsvoering -12 -10 -44 0- Bestemmingsfonds diaconaat -10 -3 0 0- Bestemmingsfonds BOS 2 0 -3 0- Bestemmingsfonds ‘Snap je wat je leest’ 0 0 -12 0- Bestemmingsreserve clusters -23 -24 -36 0- Bestemmingsfonds Stichting Vrienden -3 -13 -1 -10- Bestemmingsfonds Projecten -2 0 0 0Eigen vermogen (besteedbaar vermogen) - Besteedbaar vermogen -228 -114 -326 -73Resultaat -328 -203 -429 -120

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

17

Page 18: HGJB-Publieksverslag 2009

FondswervingPer saldo zijn de baten uit fondswerving ten opzichte van 2008 ge-stegen met ruim 10%. De begroting, die erg taakstellend was, is niet helemaalgehaald(-/-€40.000).Zekerinhetlichtvandefinanciëlecrisis valt de afwijking ten opzichte van de begroting mee. Het aantal (wijk)gemeenten dat heeft gekozen voor lidmaatschap is gestegen naar ruim 150. Omdat het niet altijd mogelijk is de extra kosten van het lidmaatschap af te dragen, is door meerdere (wijk)gemeenten de vrijwillige bijdrage verminderd. Dit verklaart voor een deel de daling van de bijdragen van gemeenten. De stijging van de bijdragen van donateurs (meer dan 25%) heeft dit gelukkig ruimschoots gecom-penseerd.

BeleggingenDe HGJB heeft een defensief ‘beleggingsbeleid’. Naast renterekenin-gen zijn er middelen belegd in ledencertificaten en enkele producten met hoofdsomgarantie. De rendementen waren goed in 2009. Ten gevolge van de financiële crisis is van enkele producten de rating gedaald. Deze producten voldeden hierdoor niet meer aan de interne beleidsafspraak dat minimaal sprake moet zijn van rating AA. Per eind 2009 is de beleggingsportefeuille aangepast zodat weer aan de ratingeis wordt voldaan. Door te wachten met verkoop tot het einde van het jaar kon per saldo met een beperkt verlies verkocht worden. In 2010 wordt het beleggingsbeleid aangescherpt. Vervolgens kun-nen middelen eventueel herbelegd worden.

Resultaten clustersDe financiële verantwoordelijkheid voor de projecten ligt in hoofd-zaak bij de projectleiders. Het kostenbewustzijn is hierdoor vergroot. Per saldo kwam het resultaat (opbrengsten -/- directe kosten) bijna €65.000lageruitdanbegroot.Ditwordtoverhetalgemeennietver-oorzaakt door kostenoverschrijdingen, maar door lagere opbreng-sten. Soms zijn deelnemersaantallen of verkoopcijfers te ambitieus begroot. Bij andere projecten moesten soms activiteiten geannuleerd worden omdat er te weinig animo was. Wel scherp maar niet te am-bitieus begroten en voldoende aandacht besteden aan pr zijn be-langrijke speerpunten voor de toekomst.

BestedingenOnder ‘netto besteed aan doelstelling’ staan verantwoord de di-recte baten, directe lasten en de uitvoeringslasten. Uitvoeringslasten bestaan uit kosten van personeel, huisvesting en indirecte organi-satiekosten. Deze worden toegerekend op basis van de werkelijk gewerkteuren.Depersoneelskosten liggenbijna€20.000 (1,1%)hoger dan begroot. Gezien de regelingen die we moesten treffen in verband met het grote aantal zwangerschappen bij personeelsleden, is dit een acceptabele overschrijding. De organisatielasten liggen ruim€30.000(10%)hogerdanbegroot.Hetverschilisvolledigtoete schrijven aan kosten ict. Ten opzichte van 2008 zijn deze kosten gelijk gebleven. Onderzoek om te komen tot kostenbesparing door bijvoorbeeld samenwerking met de Dienstenorganisatie en zuster-bonden heeft tot op heden geen resultaat opgeleverd.

FInancIeel VerslaG - exPloitatieToelichting uitvoeringslasten (in duizendtallen, in euro’s) Realisatie Begroot Realisatie Begroot 2009 2009 2008 2010Uitvoeringslasten Salaris/sociale lasten/pensioen 1.433 1.445 1.394 1.476 Overige personeelslasten 168 138 123 152Huisvestingslasten 95 94 92 97Onkostenvergoeding bestuur 2 3 2 2Overige organisatielasten 334 300 347 342 Totaal 2.031 1.979 1.959 2.069 Waarvan ten behoeve van Jongerenbeweging 730 701 716 694Concepten 620 680 572 694 Gemeenteondersteuning 356 315 325 378 Overig 0 0 127 0 Projecten derden 53 42 10 16 Totaal besteed aan doelstelling 1.759 1.738 1.751 1.782 Fondswerving 53 44 28 54 Subsidies 10 4 11 3Beheer en administratie 210 194 169 230 Totaal 2.031 1.979 1.959 2.069

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

08

18

Toelichting staat van baten en lasten 2009

Page 19: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

19

Besteding van middelen in relatie tot de som der baten 2009 2008

Direct besteed aan doelstelling 100% 107%

Indirect besteed aan doelstelling 15% 9%

Totaal besteed aan doelstelling 115% 116%

Besteed aan fonds- en subsidiewerving 8% 7%

Meer/minder besteed dan som der baten 23% 24%

Ontwikkeling door de jaren

Realisatie 2002 Begroot 2010

Bijdragen gemeenten 23% 23%

Bijdragen donateurs 24% 49%

Subsidie 42% 2%

Bijdrage Protestantse Kerk in Nederland 4% 11%

Contributies 5% 6%

Kapitaalopbrengsten 2% 3%

Overig - 6%

Verkoopopbrengst (in euro’s) 0,75 mio 1,5 mio

Aantal fte 21 30

FInancIeel VerslaG - exPloitatie

FInancIeel VerslaG - begroting‘Zelfs vind de mus een huis…’. God zorgt en wij weten ons verantwoordelijk voor de ons toevertrouwde taak. In deze spanning mogen we ons werk doen en stellen we jaarlijks een begroting op.

Het werk gaat doorWe zijn dankbaar dat het werk voor en met kinderen, tieners en jongeren door mag gaan. Ten opzichte van enkele jaren geleden, toen de HGJB nog meer afhankelijk was van subsidie, is de om-vang van de organisatie toegenomen. Dit werd mogelijk door de toenemende betrokkenheid van donateurs. Maar ook door gericht prijsbeleid, waarbij een steeds groter deel van de kosten wordt doorberekend aan de gebruikers van materialen en diensten. Daarnaast blijft kostenbeheersing uiteraard een belangrijk gege-ven.

Zorgelijke ontwikkelingenEen verder terugtredende overheid betekent dat subsidies met in-gang van 2011 helemaal komen te vervallen. Daarnaast is er een forse stijging van de personeelslasten ten gevolge van een inhaal-slag van de cao-welzijn. En een steeds groter deel van de kosten van missionaire activiteiten komt voor rekening van de HGJB. Door deze ontwikkelingen stond de HGJB voor het begrotingsjaar op-nieuw voor een uitdaging.

Bodem eigen vermogen bereiktUiteindelijk ligt er een begroting met een tekort van bijna €120.000.DereservevandeHGJBdaalthierdoorpereind2010totcirca€1.150.000.Geziendeomvangvandeorganisatieisditniveau minimaal noodzakelijk.

Verantwoordelijkheid achterbanIn het jubileumjaar 2010 wordt met het oog op de toekomst fors geïnvesteerd in de werving van donateurs. Door het vergroten van hun betrokkenheid hopen we te bereiken dat het werk door kan blijven gaan. Voor al onze projecten geldt dat relatief gezien een kleiner deel mag worden gedekt uit de algemene middelen (i.c. bijdragen van donateurs en gemeenten). Dit levert soms spanning op. Bijvoorbeeld bij missionaire projecten, waar het doorgaans niet mogelijk is kosten door te belasten naar de doelgroep. Bij andere projecten kan een bepaald prijsniveau leiden tot een te hoge drempel, terwijl we juist streven naar een zo groot mogelijk bereik. We constateren met regelmaat dat activiteiten in de kerk erg weinig mogen kosten, terwijl bij niet-kerkelijke activiteiten de euro’s heel gemakkelijk rollen. Werken aan bewustwording op dit vlak is van belang.

Naast zorgpunten, waarvoor we gebed vragen, overheerst de dank-baarheid. We hopen en bidden dat de betrokkenheid toeneemt en dat we ook in 2010 weer vele kinderen, tieners en jongeren mogen bereiken met het Evangelie.

Page 20: HGJB-Publieksverslag 2009

DoelstellingHet doel van de HGJB is werkzaam te zijn in het belang van de jeugd en de jongeren, vooral die van de Protestantse Kerk in Nederland en in het bijzonder van de bij de vereniging HGJB aangesloten leden, clubs en verenigingen.

MissieDe HGJB wil jongeren in beweging zetten om Jezus te (gaan) vol-gen. De HGJB heeft als missie kinderen, tieners en jongeren te begeleiden bij: • hetleveningemeenschapmetGoddeVader,• hetwordenenzijnvandiscipelenvanJezusChristus,• hetgroeienindekerkelijkegemeente,• hetmakenvankeuzesinhetpersoonlijkeleven,indekerkenin

de samenleving, als discipelen van Jezus Christus.De HGJB heeft als missie gemeenten te ondersteunen bij hun roe-

ping kinderen, tieners en jongeren te begeleiden:• dooreenkringvanverbondenheidtevormenronddejongerenin

hun levensloop,• dooridentificatiefigurenaantebiedenaanjongeren,• doorjongerenintewijdenentelatenparticipereninalleaspecten

van het gemeente-zijn: leren, vieren, dienen, getuigen en zorgen.

Identiteit Binnen de HGJB heeft er een bezinning plaatsgevonden rondom de eigen identiteit. In 2008 is organisatie-breed nagedacht over het thema ‘gereformeerd zijn’. In 2009 zijn de thema’s ‘Heilige Geest’ en ‘Heilige Doop’ vanuit de gereformeerde traditie besproken. De afronding van dit bezinningstraject wordt voorzien in 2010 met als sluitstuk een notitie over de betekenis van het gereformeerd zijn in het werk van de HGJB.

Plaats van de HGJB binnen de Protestantse Kerk in Neder-land De HGJB wil volledig haar kerkelijke verantwoordelijkheid nemen.

Met de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland heeft het bestuur eind 2008 een samenwerkingsovereenkomst ge-sloten. Hierdoor is de HGJB, vanuit haar eigen hervormd-gerefor-meerde identiteit, als zelfstandige vereniging met een eigen bestuur, een officiële kerkelijke organisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De HGJB heeft binnen het Jeugdwerk van de Protestant-se Kerk een plek naast JOP (jeugdorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland) én gelijktijdig houdt de HGJB als vereniging een zelfstandige positie. Dat betekent dat de HGJB vanuit haar identiteit:• eenadviserenderolheeftvoorhetgeheelvanhetjeugdwerkinde

Protestantse Kerk in Nederland,• inspraakheeftbijdetotstandkomingvanhetjeugdbeleidvande

Protestantse Kerk in Nederland,• projectenkanuitvoerenvoordekerkeninopdrachtvandekerk,

voor zover die passen binnen de (beleids)kaders van de HGJB,• ingesprekisenwaarnodigsamenwerktmetJOP.

SamenwerkingsverbandenGeestverwante organisaties:• Zusterbonden: Gereformeerde Bond, GZB, IZB, Bond van Her-

vormde Zondagsscholen, Hervormde Mannenbond en Hervormde Vrouwenbond

• EvangelischeAlliantie:HGJBisdeelnemendeorganisatieOnderdelen van de Protestantse Kerk in Nederland:• GeneraleSynode• Dienstenorganisatie:JOP,KIO,KIA,LuisterendDienen• Confessioneel Gereformeerd Beraad, Confessionele Vereniging,

Evangelisch WerkverbandAndere organisaties:• Jongerenorganisaties:CGJO,LCJ,JBGG,HHJO,Youth forChrist,JOP,YMCA,Scouting

• Onderwijsinstellingen:CHE,DriestarEducatief• Boekencentrum:eensamenwerkingrondJes!,deuitgeverijvoor

tieners en jongeren

oVer de HGJB

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

08

20

Page 21: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

21

PersoneelIn 2009 werden er maar liefst dertien medewerkers verblijd met eenbabyoftweeling,eenuitzonderlijkhoogaantal.Inverbandmetzwangerschap zijn enkele medewerkers een aantal maanden af-wezig geweest. Om de werkzaamheden doorgang te laten vinden zijn tijdelijk drie nieuwe medewerkers aangetrokken. Het totaal aantal medewerkers nam in 2009 iets af. Dit is te verklaren door-dat de arbeidscontracten van de lokale HGJB-Jongerenwerkers in de loop van 2009 zijn overgegaan naar de Dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland.

PersoneelsbeleidAlle medewerkers vallen onder de directe verantwoordelijkheid van de directie. In 2009 zijn diverse verantwoordelijkheden op het gebied van personeelsbeleid, zoals verzuimbegeleiding, het voe-ren van functioneringsgesprekken en de werving en selectie van medewerkers gedelegeerd naar clustermanagers.In 2009 is geïnvesteerd in het professionaliseren van perso- neelsprocessen en een goede begeleidingsstructuur. Er is een p&o-adviseur van de Dienstenorganisatie ingehuurd. Er is vooral aandacht besteed aan procesmatig werken. Diverse procedures zijn beschreven. Net voor de zomervakantie is onderzoek gedaan door BECAUSE naar de tevredenheid van medewerkers. Verder zijn diverse punten uit het plan van aanpak uit de Risico Inventarisatie & Evaluatie afgehandeld.

Lokale HGJB-professionalsDe HGJB ondersteunt plaatselijke gemeenten bij het vormgeven van jeugdwerk door het uitzenden van jongerenwerkers en cate-cheten. In 2008 waren er zes lokale jongerenwerkers actief voor de HGJB, in 2009 is dit aantal toegenomen tot negen jongeren-werkers en drie catecheten. In de loop van 2009 zijn deze mede-werkers allemaal in dienst gekomen van de Dienstenorganisatie. De begeleiding, ondersteuning en coaching vindt plaats vanuit de HGJB.

ZiekteverzuimDe HGJB heeft een laag verzuimpercentage. Op 31 december 2009 waren er geen zieke medewerkers bij de HGJB.

Deskundigheids-bevorderingIn 2009 is gestart met een cyclus vanbegeleiding en onder-steuning van medewerkers. Alle medewerkers krijgen jaarlijks een functioneringsgesprek, een gesprek over de persoon-lijke ontwikkeling en een evaluatiegesprek. Het aantal verzoeken om cursussen en trainingen te volgen nam toe in 2009.

Onderzoek naar overgang arbeidsvoorwaardenpakketDe HGJB valt op dit moment onder de cao Welzijn en Maatschap-pelijke dienstverlening. Een student van de opleiding Personeel en Arbeid aan de Christelijke Hogeschool Ede is in november gestart met een onderzoek naar de wenselijkheid en mogelijkhe-den om over te gaan naar het arbeidsvoorwaardenpakket van de Protestantse Kerk in Nederland. De uitkomsten van dit onderzoek worden in de loop van 2010 verwacht.

WerknemersvertegenwoordigingDe werknemersvertegenwoordiging heeft in 2009 meerdere keren met de directie gesproken. Tevens is er een ontmoeting geweest met het bestuur van de HGJB.

VrijwilligersbeleidHet werk dat de HGJB doet voor jongeren en gemeenten kan niet uitgevoerd worden zonder de hulp van de vele vrijwilligers. De HGJB wil dan ook graag investeren in vrijwilligers. Er is een vrijwilligersbeleid opgezet met daarin ondermeer de uitgangspun-ten, de procedure voor werving en selectie en de begeleiding van vrijwilligers. In 2010 zal de implementatie van dit beleid verder vormgegeven worden.

Feiten & cijfers•aantalmedewerkersper31december2009:48 (eind 2008: 50)•aantalmedewerkersinfteper31december2009:31,6 (eind 2008: 35,1)• ziekteverzuimpercentage2009:2,64%(2008:2,84%)

oVer de HGJB

Page 22: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

22

VerantwoordInGsVerklarInG

Figuur 1: Organogram van de vereniging HGJB

LedenIndividuele jongeren / groepen / gemeenten

ALV

Ledenraad

jongeren vrijwilligers (wijk)gemeenten

Bestuur

Directie

Ondersteunende afdelingen

MT

HGJB HGJB Voor jou Support

Arbeidsorganisatie HGJB

Hier volgt de integrale tekst van de verantwoordingsverklaring 2009 van de HGJB. Deze is vastgesteld in de bestuursvergadering van 18 maart 2010.

Onderscheiden van functies toezicht houden, besturen en uitvoeren

1. Organisatie en uitvoering intern toezicht op bestuurlijke en uitvoerende taken

1.1. Vereniging van de HGJB

De HGJB vindt haar ontstaansgeschiedenis in de lokale groepen en verenigingen die zich verenigd hebben in een landelijke organisatie. Steeds meer is de HGJB echter een vereniging geworden die, vanuit een behoefte uit de gemeenten, materialen en ondersteuning is gaan bie-den aan de gemeenten. In de missie, zoals verwoord in ons beleidsplan 2007-2010, ‘jongeren in beweging zetten om Jezus te (gaan) volgen’, spelen de gemeenten een belangrijke rol. We richten ons weliswaar in de eerste plaats op jongeren, maar het behoort tot onze missie dat we deze jongeren zien in het kader van de gemeente - en niet als losse individuen. De HGJB wil daarom graag verbonden zijn met jongeren, jeugdverenigingen en kerkenraden van wijkgemeenten. De HGJB werkt in eerste instantie voor haar leden.

Toelichting bij het organogram• Leden.Erzijndriemogelijkhedenomlidtewordenvandevereniging

HGJB: individueel als jongere, via een jongerengroep en als kerken-raad van een (wijk)gemeente.

• ALV.Dealgemeneledenvergadering(ALV)bestaatuiteenafvaardigingvan de leden.

• Ledenraad.Dezevertegenwoordigtdeledenvandevereniging.Indeledenraad hebben jongeren, vrijwilligers van de HGJB en afgevaar-digden van de (wijk)gemeenten zitting. De ledenraad geeft, gevraagd en ongevraagd, advies aan het bestuur. Daarnaast is de ledenraad bevoegd tot alle huishoudelijke taken, voor zover deze volgens de

statuten door de ALV aan de ledenraad zijn gedelegeerd.• Bestuur.Hetbestuurisbelastmethetbesturenvandeverenigingen

houdt toezicht op de directie. • Directie.Dedirectiegeeftleidingaandearbeidsorganisatieenisver-

antwoordelijk voor het uitvoeren van het beleid.• Ondersteunendeafdelingen.Dezevallenonderdeverantwoordelijk-

heid van de directie en ondersteunen de interne processen binnen de arbeidsorganisatie.

• MT.Hetmanagementteamisverantwoordelijkvoordewerkzaamhe-

Page 23: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

23

den richting de doelgroepen: HGJB Voor jou en HGJB Support.• HGJBVoorjouenHGJBSupport.Vanuitdezetweegroepenworden

er activiteiten, begeleiding, instructies en materialen aangeboden aan respectievelijk jongeren en gemeenten.

Het HGJB-lidmaatschap De statutenwijziging van 2007 heeft tot gevolg gehad dat de vereniging verbreed is. Niet alleen verenigingen en clubs kunnen zich aansluiten als lid van de vereniging, maar ook kerkenraden van (wijk)gemeenten en individuele jongeren van 18-23 jaar. Op 31 december 2009 had de vereniging 25.272 leden. Het komende jaar zal het lidmaatschap extra onder de aandacht worden gebracht in het kader van het jubileumjaar van de HGJB. Dit is een uitgelezen kans om de HGJB op de kaart te zetten. Maar het is ook noodzakelijk, omdat er een daling te zien is bij de leden vanuit de verenigingen en clubs.

LedenraadDe ledenraad vertegenwoordigt de leden van de vereniging. De le-denraad voorziet het bestuur gevraagd en ongevraagd van advies. Het bestuur van de vereniging legt aan de ledenraad jaarlijks verantwoor-ding af van het gevoerde beleid. De ledenraad is bevoegd tot alle huis-houdelijke taken die de vereniging van de HGJB aangaan, voor zover deze volgens de statuten niet aan de ALV worden opgedragen. Tevens zal de ledenraad de bestuursleden benoemen.

Samenstelling van de ledenraad per 31-12-2009De ledenraad bestaat uit tenminste 21 personen, waarbij spreiding over de regio’s het uitgangspunt is. Een derde deel van de ledenraad is afkomstig uit de jongeren van 18-23 jaar, een derde deel bestaat uit leden van commissies, redacties en werkgroepen en een derde deel bestaat uit afgevaardigden van (wijk)gemeenten.

Afgevaardigden van wijkgemeenten• Dhr.G.Barmentlo(tweedevoorzitter)• Dhr.A.vandenBos• Ds.J.T.Maas• Mw.A.E.vanNorel• Ds.E.van’tSlot(eerstevoorzitter)• Mw.E.Vergunst-vanSchaik(secretaris)• Dhr.M.Walhout

Vrijwilligers • Dhr.B.W.denButter• Mw.A.M.vanEijsden• Dhr.J.H.vanderKolk• Mw.T.Sonneveld-Maayen• Mw.N.A.R.Lucaciu-Terlouw• Dhr.C.T.Thoutenhoofd• Dhr.M.Visser

Jongeren• Dhr.J.L.Brokking• Mw.I.Meijer

• Mw.A.H.Meijers• Dhr.H.J.Mijderwijk• Dhr.W.vanOort• Mw.H.C.Plaisier• Mw.R.Tan

De ontwikkelingen en vergaderingen van de ledenraad De ledenraad is in 2009 vier keer bijeengekomen. De taken, verant-woordelijkheden en procedures van de ledenraad binnen de HGJB zijn vastgelegd in een notitie. De adviserende rol naar het bestuur kwam dit jaar meer tot zijn recht, omdat het bestuur de ledenraad om advie-zen vraagt en de ledenraad laat merken deze rol graag te vervullen. De ledenraad heeft zich voorbereid op de te houden vergadering met het bestuur. Op de ALV verleenden de leden nogmaals mandaat aan de ledenraad om zichzelf aan te vullen. Op 31 december 2009 was de ledenraad geheel compleet.

Ledenraad en bestuur in vergadering op de Algemene Le-denvergadering (ALV)Op 6 juni 2009 legde het bestuur middels een vergadering met de ledenraad verantwoording af van het gevoerde beleid. De ledenraad bevroeg het bestuur op verschillende onderdelen, zoals het missio-naire karakter, de missie en identiteit en het kinderwerk van de HGJB. Het was een waardevolle en interessante ontmoeting. Tijdens deze ALV zijn het jaarverslag en de jaarrekening vastgesteld. Daarnaast verleende de ledenraad decharge aan het bestuur voor het gevoerde financiële beleid.

1.2. Bestuur

Het bestuur van de HGJB is belast met het besturen van de vereniging. Het bestuur vergadert negen keer per jaar. Een deel van de taken en verantwoordelijkheden van het bestuur is uitbesteed aan de directie. In het bestuurs- en directiestatuut is nader vastgelegd wat de taken en verantwoordelijkheden van het bestuur en de directie zijn. Het be-stuur richt zich op de toetsing van de beleidsvorming en -uitvoering en adviseert de arbeidsorganisatie op hoofdlijnen bij de ontwikkeling van nieuw beleid. Het bestuur is ook het toezichthoudend orgaan van de HGJB als arbeidsorganisatie. Dit vindt plaats door beoordeling van de door de directeur aangeleverde documenten vanuit de arbeidsorgani-satie. In 2009 ontving het bestuur maandelijks een directierapportage. De bestuursleden ontvangen voor hun inzet binnen de HGJB geen vergoeding. Wel worden gemaakte kosten vergoed.

Samenstelling van het bestuurHet bestuur bestaat uit ten minste negen leden. Daarbij zijn de volgen-de functies binnen het bestuur te noemen: eerste en tweede voorzitter (beiden gemeentepredikant), eerste en tweede secretaris, eerste en tweede penningmeester, bestuursleden met specialisme in de peda-gogiek en een bestuurslid met specialisme ten aanzien van interne processen. Voor de bestuursfuncties zijn profielschetsen opgesteld.

Page 24: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

24

VerantwoordInGsVerklarInGBestuursleden per 31-12-2009:• Ds.F.vanRoest,voorzitter• Ds.B.J.D.vanVreeswijk,tweedevoorzitter• Dhr.H.vandeBunt,eerstepenningmeester• Vacature,tweedepenningmeester• Mw.drs.W.deJong,eerstesecretaris• Mw.mr.J.P.M.vanderGrift-Burghout,tweedesecretaris• Mw.W.H.Hartog-Boogaard,bestuurslidmetspecialismeinde pedagogiek• Dhr.dr.A.deKockbestuurslidmetspecialismeindepedagogiek• Vacature,bestuurslidmetspecialismeophetgebiedvandeinterne organisatie • Dhr.G.J.Kardol,directeurbedrijfsvoeringenfondswerving, adviserend lid • Ds.H.J.vanWijnen,directeur,adviserendlid

Nevenfuncties bestuursleden:• Ds.F.vanRoest,voorzitter Lid kerkenraad wijkgemeente Ichthus (b.a.) van de Protestantse Gemeente te Noordwijk• Ds.B.J.D.vanVreeswijk,tweedevoorzitter Lid kerkenraad Hervormde gemeente Hattem• Dhr.dr.A.deKock,bestuurslidmetspecialismeindepedagogiek Lid kerkenraad Hervormde gemeente Gorinchem Lid Beraadsgroep catechese in de Protestantse Kerk in Nederland• Ds.H.J.vanWijnen,directeur,adviserendlid Programmamanager Jeugdwerk in de Protestantse Kerk in Nederland• Dhr.G.J.Kardol,directeurbedrijfsvoeringenfondswerving, adviserend lid Lid kerkenraad Hervormde gemeente Ermelo

1.3. Directie

Binnen de HGJB wordt voor alle betaalde medewerkers de cao-Welzijn gehanteerd. De functie van directeur wordt daarbij gewaardeerd in

schaal 12 en de functie van directeur bedrijfsvoering en fondswerving in schaal 10. Voor beide functies geldt dat ze in de eindperiodiek zitten. Ten aanzien van secundaire arbeidsvoorwaarden en pensioenvoorziening gelden voor de directie dezelfde regelingen als voor andere medewer-kers. Er worden geen bonussen of extra vergoedingen verstrekt.

Directeur B&F DirecteurFTE 1 0,67Bruto salaris 59.580 47.237Pensioen 4.924 4.386Sociale lasten 4.111 3.259Vergoedingen 1.680 1.290

Taakverdeling binnen de directieDe directiestructuur kent een bovenschikking. De directeur als eind-verantwoordelijke en de directeur bedrijfsvoering en fondswerving met (van de directeur) gedelegeerde verantwoordelijkheden. De directeur is eindverantwoordelijk voor het gehele beleid van de HGJB en uit dien hoofde ook als directeur verantwoording verschuldigd aan het bestuur. Deze verantwoordingslijn krijgt gestalte in het volgende:• Periodieke rapportage over de voortgang in de vorm vanmaan-

delijkse directierapportages. De inhoud van de directierapportage wordt vastgelegd in de informatiepiramide. Deze rapportages wor-den besproken in de bestuursvergadering. De directeur is verant-woordelijk voor het opstellen van deze rapportages. De directeur bedrijfsvoering en fondswerving is aanwezig bij de bespreekpunten van de verantwoordelijkheden die aan hem zijn doorgedelegeerd.

• Jaarlijksbeoordelingsgesprek.• Jaarlijksfunctioneringsgesprek.

Verbreding van het managementEind 2008 heeft er een verbreding van het management plaatsgevon-den en is het managementteam aangevuld met een manager integraal beleid. Deze manager heeft tot taak om in samenhang beleid te ont-wikkelen en te implementeren ten behoeve van enerzijds de HGJB-doelgroepen (de uitvoering hiervan vindt plaats binnen de clusters) en

Page 25: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

25

anderzijds de persoonlijke ontwikkeling en het functioneren van de HGJB-medewerkers.

2. Optimale samenstelling van het bestuur en toezicht- houdend orgaan

Het bestuur van de vereniging van de HGJB bestaat uit minimaal ne-gen personen. De bestuursleden worden gekozen door de ledenraad voor een periode van drie jaar en kunnen maximaal driemaal herkozen worden. Voor de verschillende bestuursfuncties zijn profielen vastge-steld. Deze profielen worden niet alleen gebruikt om te komen tot een voordracht van nieuwe bestuursleden. Ook ondersteunen de profiel-beschrijvingen met daarbij de verschillende portefeuilles het bestuur in het effectief en daadkrachtig besturen van de vereniging.

In 2009 zijn in het bestuur twee vacatures ontstaan. Voor deze va-catures zijn namen ingediend door de leden van de vereniging van de HGJB. De respons vanuit de leden was groot. Het bestuur en de ledenraad zijn hier dankbaar voor. Zij merken dat de leden hun lid-maatschap serieus nemen en mee willen denken met de HGJB.

3. Evaluatie functioneren van directie, bestuurder en toezichthouders

Functionerings- en beoordelingsgesprekDe voorzitter en de tweede secretaris van het bestuur houden jaarlijks een functioneringsgesprek en beoordelingsgesprek met de directeur.

Planning- en controlcyclusIn2008isereenplanning-encontrolcyclusuitgewerktmiddelseeninformatiepiramide.Indezeplanning-encontrolcyclusisteziendater op alle niveaus evaluaties plaatsvinden en dat dit effect heeft op de kaders en uitwerking van de projecten in het volgende jaar. In 2009 isdezecyclusopalleniveausgeïmplementeerd.Hetbestuurontvangtvanuit de directie maandelijks een directierapportage zodat het be-stuur de vereniging adequaat op hoofdlijnen kan besturen en richting geven.

Optimaliseren van effectiviteit en efficiency van bestedingen

1. Richtinggevende doelstellingen op alle relevante gebie-den en niveaus

De statutair vastgestelde doelstellingen worden uitgewerkt en vastge-legd in het beleidsplan. Het huidig beleidsplan beslaat de periode van

2007-2010. Als onderdeel van het beleidsplan is er een meerjarenbe-groting opgesteld. Het beleidsplan en de meerjarenbegroting zijn de basis voor het werkplan binnen de arbeidsorganisatie. Dit werkplan wordt per jaar opgesteld en geëvalueerd. In dit werkplan worden alle projecten binnen de HGJB beschreven en wordt er een projectbegro-ting aangeleverd. Om vanuit beleidsplan en meerjarenbegroting te komen tot een werkplan wordt er in het voorjaar door het bestuur een kaderbrief geformuleerd. Deze kaderbrief geeft de inhoudelijke en financiële kaders aan waarbinnen de arbeidsorganisatie de projecten voor dat jaar kan ontwikkelen.

2. Monitoring en evaluatie van de uitvoering interne processen

Deplanning-encontrolcyclusvindtplaatsophetuitvoerend,tactischen strategisch niveau. Elk niveau heeft hierin zijn eigen bevoegdhe-den.Omdeplanning-encontrolcyclusinzichtelijktemakenisereeninformatiepiramide ontwikkeld met daaraan gekoppeld de verschil-lende formats voor het vastleggen van rapportages, evaluaties, pro-jectplannen en -begrotingen.

De uitvoering van de interne processen wordt gemonitord en geëva-lueerd door de directie. De directie ontvangt lopende het jaar van de ondersteunende afdelingen verslag van eventuele afwijkingen binnen de afdeling en aan het eind van het jaar een evaluatie. Het bestuur wordt door de directie tijdens de bestuursvergaderingen op de hoogte gebracht van de eventuele afwijkingen en de evaluatie van het afge-lopen jaar.

Daarnaast is er ook de monitoring en evaluatie van de projecten recht-streeksvooronzedoelgroepen.Indezecyclusheeftdeclustermana-ger een belangrijke taak. De clustermanager is verantwoordelijk voor zijn cluster en rapporteert per kwartaal naar het managementteam. Aan het einde van het jaar vindt er een jaarevaluatie plaats. De rappor-tages en evaluaties rapporteert de directie aan het bestuur om verslag te doen van het werk naar de doelgroepen van de HGJB.

3. Aanpassingen naar aanleiding van evaluaties

Naar aanleiding van de rapportages en de evaluaties worden de plannen lopende het jaar of voor het komende jaar bijgesteld. Deze aanpassingen worden opgenomen in de projectkaarten van het werk-plan. Aan het einde van een beleidsplanperiode zal de evaluatie van het beleidsplan ook van invloed zijn bij het opstellen van het nieuwe beleidsplan.

Page 26: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

26

Optimaliseren van de omgang met belanghebbenden

1. De belanghebbenden van de HGJB

De belanghebbenden van de HGJB zijn te verdelen in vier groepen, na-melijk:a) De leden van de vereniging van de HGJB. Deze leden zijn te verdelen in drie categorieën: • verenigingenenclubs,• kerkenradenvan(wijk)gemeenten,• individuelejongerenvan18-23jaar.

b) Giftgevers:•donateurs,• gemeenten.

c) Samenwerkende organisaties:•DienstenorganisatievandeProtestantseKerkinNederland,•UitgeverijBoekencentrum.

d) Afnemers van materialen en diensten, die geen lid zijn van de vereniging van de HGJB.

Aantal leden per 31 december 2009: 25.271 (ultimo 2008: 25.686)Aantal donateurs per 31 december 2009: 18.910 (ultimo 2008: 18.637)

2. Inhoud en kwaliteit van de aan belanghebbende verstrek-te informatie

Naast de algemene informatie die de HGJB verstrekt, ontvangen de be-langhebbenden informatie op maat. Deze informatie wordt per post of per mail verzonden. In 2008 is door de arbeidsorganisatie aangegeven dat de hoeveelheid verstrekte informatie naar de verschillende belang-hebbenden te groot is. Hierdoor komt de informatie die er wordt gege-ven niet altijd tot zijn recht. In 2009 is de inhoud en de kwaliteit van de verstrekte informatie tegen het licht gehouden. Dit heeft tot effect gehad dat er zoveel mogelijk informatie wordt gebundeld. Op deze manier wil de HGJB de belanghebbenden nog beter van dienst te zijn.

3. Wijze van informatieverstrekking

De communicatie naar de belanghebbenden van de HGJB verloopt langs verschillende communicatiemiddelen. De HGJB verstrekt in-formatie via de website, het periodiek Dichtbij, het publieksverslag, de digitale nieuwsbrieven HGJB-Alert en HGJB-Link en de HGJB Support Infogids.

4. Inrichting van communicatie

Binnen de HGJB is de ondersteunende afdeling PR en Communicatie gericht op het ondersteunen en uitvoeren van communicatie naar de belanghebbenden van de HGJB. Deze ondersteunende afdeling zal zich blijvend inzetten om de externe communicatie zo effectief, relevant en toegankelijk mogelijk in te richten.

5. Ideeën, opmerkingen, wensen en klachten van belang-hebbenden

De HGJB heeft rechtstreeks contact met haar doelgroep. Tijdens de uitvoering van het werk is er contact met de achterban en worden ideeën, opmerkingen, wensen en klachten als waardevolle input meegenomen voor het evalueren en bijstellen van projecten. De medewerkers van de HGJB vragen de afnemers van de materialen en diensten van de HGJB ook om te evalueren om zo feedback te ontvangen. De HGJB heeft een klachtenprocedure geformuleerd en zorgt ervoor dat de klachten die binnenkomen op correcte wijze wor-den behandeld. Als HGJB willen wij ons aanbod zo goed mogelijk aan laten sluiten bij onze achterban en daarom zijn de ideeën, opmerkin-gen, wensen van de belanghebbenden van groot belang.

VerantwoordInGsVerklarInG

Page 27: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- ee

n ch

riste

lijke

bew

egin

g va

n en

voo

r jon

gere

n!

27

Page 28: HGJB-Publieksverslag 2009

HGJB

- Pu

blie

ksve

rsla

g 20

09

28

Door te luisteren naar Gods Woord willen we aangesproken worden en werkzaam zijn voor jon-geren. Wij willen ons werk doen en naar onze jon-geren kijken in het licht van Gods eeuwige ver-bond. Wetend dat God de jongeren en ons eerst heeft liefgehad, mogen we samen met jongeren alles in het werk stellen om deze liefde te beant-woorden: richting God, richting elkaar en richting de wereld!

De roeping van de HGJB is het stimuleren en ondersteunen van het jeugdwerk, met name bin-nen de Protestantse Kerk in Nederland. Dit gebeurt door:• hetgevenvaninstructie,toerustingenadvies

aan (vrijwillige) medewerkers en kerkenraden

van de plaatselijke gemeenten met het oog op kinderen, tieners en jongeren,

• hetorganiserenvanactiviteitenvoorkinderen,tieners en jongeren,

• hetontwikkelenenuitgevenvanmaterialen.

De uitgebreide jaarrekening is integraal beschikbaar via www.hgjb.nl. Wilt u een exemplaar ontvangen, neemt u dan contact op met ons Landelijk Centrum: 030-2285402 of [email protected].