Haren de Krant House and Garden nov 2011

12
Nieuwe Ebbingestraat 41 9712 NE Groningen Tel. 050 318 18 50 www.gildemeester.nl Door uzelf in verschillende opstellingen samen te stellen en in negen kleuren stoer volnerf rundleer leverbaar. Scharlakenlaan 2 9751 HD Haren Telefoon: 050 534 66 99 [email protected] betrouwbare www.bettydunning.nl betrouwbare partner voor wonen HAREN DÉ KRANT House & Garden >> november 2011 >> Wonen in Clematis >> Goed nieuws! >>Slapen een kunst 03 07 09 Het voelt goed! Wie wil het nou niet? Leven met het ‘goede gevoel’. Vaak niet te omschrijven. Je huis en tuin zijn (mede) bepalend voor dat goede gevoel. Vind je het huis waar je woont mooi? Of kun je het nog mooier maken? En de tuin. Is de verwildering prachtig of wil je die juist lie- ver temmen zodat de tuin een verlengstuk van je woonkamer wordt? Wonen in de gemeente Haren heeft zijn bekoring, dat bleek uit de rapportages van Elsevier: De beste woonge- meente 2011. Maar op je eigen perceel zul je die eigen leef- wereld moeten creëren. Daar is niemand anders de baas dan jij. In deze speciale uitgave van Haren de Krant gaan we weer op zoek naar wonen met het goede gevoel. Mooier ma- ken van je huis en tuin. Mooi wonen, ook voor mensen die ánders zijn. De adverteerders laten zien hoe zij kunnen bij- dragen aan dat gevoel. Dankzij hen kan deze krant worden uit- gegeven, we bevelen hen dan ook van harte bij u aan. Heeft u tips voor de volgende uitgave van House & Garden maart 2012? Mail: [email protected] Speciale uitgave voor Haren en omgeving… ACTIEMAAND VLOEREN VLOER EN Steentilstraat 31, Groningen Tel. 050-3136312 Buorren 58, Houtigehage Tel. 06-23719960 www.sunfloor.nl Rolluiken 30% KORTING (incl. montage) Jaloezieën NU 50% KORTING 25mm, in 40 kleuren House & Garden

description

Haren de Krant special House and Garden

Transcript of Haren de Krant House and Garden nov 2011

Page 1: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Nieuwe Ebbingestraat 419712 NE GroningenTel. 050 318 18 50www.gildemeester.nl

Door uzelf in verschillende opstellingen samen te stellen en in negen kleuren stoer volnerf rundleer leverbaar.

Scharlakenlaan 2 9751 HD Haren Telefoon: 050 534 66 [email protected]

betrouwbare www.bettydunning.nl betrouwbare partner voor wonen

HARENDÉ KRANT

House & Garden >> november 2011

>> Wonen in Clematis >> Goed nieuws! >>Slapen een kunst03 07 09

Het voelt goed!Wie wil het nou niet? Leven met het ‘goede gevoel’. Vaak niet te omschrijven. Je huis en tuin zijn (mede) bepalend voor dat goede gevoel. Vind je het huis waar je woont mooi? Of kun je het nog mooier maken? En de tuin. Is de verwildering prachtig of wil je die juist lie-ver temmen zodat de tuin een verlengstuk van je woonkamer wordt? Wonen in de gemeente Haren heeft zijn bekoring, dat bleek uit de rapportages van Elsevier: De beste woonge-meente 2011. Maar op je eigen

perceel zul je die eigen leef-wereld moeten creëren. Daar is niemand anders de baas dan jij. In deze speciale uitgave van Haren de Krant gaan we weer op zoek naar wonen met het goede gevoel. Mooier ma-ken van je huis en tuin. Mooi wonen, ook voor mensen die ánders zijn. De adverteerders laten zien hoe zij kunnen bij-dragen aan dat gevoel. Dankzij hen kan deze krant worden uit-gegeven, we bevelen hen dan ook van harte bij u aan.

Heeft u tips voor de volgende uitgave van House & Garden maart 2012? Mail: [email protected]

Speciale uitgave voor Haren en omgeving…

ACTIEMAAND

VLO

ER

EN

VLO

ER

EN

Steentilstraat 31, GroningenTel. 050-3136312Buorren 58, Houtigehage Tel. 06-23719960

www.sunfloor.nl

Rolluiken 30% KORTING

(incl. montage)

JaloezieënNU 50% KORTING

25mm, in 40 kleuren

House & Garden

Page 2: Haren de Krant House and Garden nov 2011

J.F v.d. Wielstoffeerbedrijf

COMPLETEWoninginrichting

tapijtgordijnenmeubelstofferingaccessoires

voor stijlvol wonen

Stoffeerbedrijf van der WielVerlengde Hereweg 839721 AH Groningen (Helpman)

T. 050-3120839E. info@jfvanderwiel W. www.jfvanderwiel.nl

VoorhEEn

A-WEg

Geheel vrijblijvend adviseren wij u over de mogelijkheden, uw voordelen, kleuren, de nieuwste materiaaltoepassingen.

En… wij werken met oplosmiddelvrije materialen, dus geen nare geuren maar louter schitterende kleuren.

Een afspraak is snel gemaakt. En wie weet staat ook uw huis

er straks weer stralend bij.

w w w . w a l t e r h o o g e s t e g e r s c h i l d e r s . n l

Haren Onnerweg 69, 9751 VC • Tel. (050) 534 82 68 • Fax (050) 402 87 56

WH-AdvWinterSch11_130x190_pro2.indd 3 27-10-11 23:25

BIJZONDER(E)

BETAALBARE

HOUTEN

VLOEREN BIJ

www.vanwindenvloerenstudio.nl

De winter staat voor de deur...Laat ú hem binnen?

Met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel haalt u net voor de winter de warmte in huis en kunt u besparen op de energiekosten.

v.o.f.

TECHNISCH INSTALLATIE BURO

Bel 050 - 406 13 62 voor een persoonlijke toelichting

Tel.: 050 - 406 13 62 - www.smidglimmen.nl

Als het buiten koud is, moet je kunnen vertrouwen

op de CV. Dat is het heldere credo van Smid in

Glimmen. Wij leveren louter topmerken.

Wij installeren vakkundig en laten u letterlijk

niet in de kou staan als zich onverhoopt een

storing voordoet. Dat zijn úw zekerheden voor

de komende winters!

Page 3: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Wonen in Clematis te Haren

Zo gewoon mogelijk en dus: heel bijzonderWonen aan de Clematisweg in dat gebouw met die trendy kleur. Dat is voorbehouden aan cliënten van NOVO, allen met een verstandelijke beperking. Sinds begin 2010 werd voor hen een droom tot werkelijk-heid: zo gewoon mogelijk wonen. En dat is nu juist zo bijzonder voor mensen die hun leven lang al worden geconfronteerd met alles wat ‘ongewoon’ is.

Clematis

Locatie: Hoek Clematisweg/Tussenziel HarenAantal: 27 appartementen, waarvan één door een echtpaar bewoondOppervlakte: 46 m2 Huur: Men betaalt geen huur maar een eigen bijdrage aan de AWBZ, die afhangt van inkomenVoorwaarde: Men kan hier alleen wonen met een indicatie voor begeleiding en ver-blijf, die wordt afgegeven door het CIZ.Eigenaar: Nijestee is eigenaar van het pand en onderhoudt dit.Personeel: Persoonlijk Begeleiders (4), Assistent Begeleiders (6), Verzorgings As-sistenten (4), Unithoofd (1), Teamcoördi-nator (1) en stagiaires (2). ’s Nachts is er altijd een slaapwacht in huis.

Christine Everts, teamcoördi-nator van deze NOVO-locatie: “De mensen die hier wonen hadden één grote wens: wo-nen zoals andere mensen in de wijk. Wij maken dat moge-lijk door begeleiding in het dagelijks leven. Op maat, want als de bewoners het zelf kun-nen bemoeien we ons er niet mee.” In Clematis zijn 27 ap-partementen van gemiddeld 46 m2, voorzien van een open keuken, badkamer met douche en toilet en een nis voor het bed. “Niet te vergelijken met de locatie waar deze bewoners eerst woonden. Dat was aan de Goeman Borgesiuslaan in Groningen waar de woningen 26 m2 waren”, zegt Everts. Zij heeft ook nog de tijd meege-maakt waarin deze cliënten op zalen van drie personen sliepen. “Dat is nu gelukkig uit den boze”, zegt ze. Clema-tis in Haren ziet zij als een

mooi voorbeeld van de nieuwe kijk op zorg voor mensen met een beperking. De bewoners gaan overdag naar hun werk of dagbesteding. Als ze kun-nen koken doen ze dat zelf of ze maken diepvriesmaaltijden warm. Ook zijn er mensen die bij elkaar komen eten of (met hulp) samen eten in een alge-mene ruimte. De meesten le-ven van een uitkering of geld uit het PGB, anderen hebben een betaalde baan. Hun finan-ciële zaken worden doorgaans geregeld door de Stichting Be-heer Bewonersgelden, zodat mensen niet vastlopen en geld hebben voor het doen van aan-kopen. Door gerichte activitei-ten wil men de integratie met de woonwijk Oosterhaar be-vorderen. Een ideale wereld waarin alles wat voor ande-ren zo ‘gewoon’ is wordt nage-streefd.

Christina Everts (rechts) en Persoonlijk Begeleider Tessa Dekker, zij creëren met hun team een ‘zo gewoon mogelijk’ leven voor 28 mensen met een verstandelijke beperking.

Dit is Geertje, 59 jaar. Geboren en getogen in Harlingen. Toen haar ouders overleden waren moest ze verhuizen. “Ik woon hier met veel plezier. Heb alle ruimte voor mijn werk en hobby: schilderen. Ik kleur ook veel in kleur-boeken, omdat kleuren mijn lust en mijn leven zijn. Over geld maak ik me geen zorgen. Als ik zie dat er geld op mijn rekening staat ga ik samen met ie-mand van het personeel kleren kopen. We doen boodschappen bij de C1000, voor het weekend halen we altijd lekkere hapjes.”

Albert en Anneke zijn getrouwd. Anneke heeft last van reuma en heeft hulp nodig bij het douchen en aankleden. Albert gaat iedere dag op pad om te werken in de groen-voorziening. Hij onderhoudt vooral begraafplaatsen in de provincie Groningen voor de Stichting Groninger Landschap. Anneke gaat naar dagbesteding in de stad en doet vooral aan handwerken. Wonen in Haren vindt het paar geweldig. “Kijk eens wat een ruimte. Zonder de hulp die we hier krijgen zouden we niet kunnen.” De woning staat aardig vol met persoonlijke spulletjes. Heel gewoon en daardoor bijzonder.

03

Page 4: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Laan Corpus den Hoorn 1

(050) 520 79 10broekemanielsen.nl

Het notariskantoor waar u zich thuisvoelt

estate planning mediationinfra vastgoedlegal servicesbedrijfsopvolging

Wie denkt dat alle notariskantoren hetzelfde zijn vergist zich. Natuurlijk, de aktes lijken op elkaar,

maar het proces daarvoor verschilt nogal. Broekema.Nielsen is een gerenommeerd kantoor

met veel expertise op uiteenlopende gebieden. We luisteren goed, stellen de juiste vragen, geven

directe opties en adviseren gericht. Niet te formeel met moeilijke vaktermen, maar ongedwongen en

in normaal Nederlands. Zo heeft u een echte gesprekspartner wanneer u belangrijke beslissingen

moet nemen.

Nieuwsgierig naar onze onderscheidende aanpak? Kijk dan eens op www.broekemanielsen.nl of

bel (050) 520 79 10 voor een oriënterend gesprek bij ons op kantoor.

HOVENIERSBEDRIJF ARJAN NUVER

Hoveniersbedrijf Arjan NuverMeerweg 1599752 XA Haren Tel/fax 050-3080769www.hovenieranuver.nl

Advies, aanleg, onderhoud, boomverzorging.

De tuin is genieten... het hele jaar door!

 

50 plusser! Ja, u!!!U hoort het nieuws. U leest de krant.Veranderingen alom! Bezuinigingen! WMO! Voor ieder, vooral voor ouderen.

en als u ouder bent? duurt nog Jaren, zegt u. Klopt, maar toch...

Wat u nu mee helpt regelen, wat u nu voor elkaar maakt, kost dan geen moeite meer!Denk vooruit! Neem actie! Nu heeft u de spirit nog.

belangenbehartiging:ANBO maakt zich sterk voor goede, betaalbare regelingen.

De macht van het getal! Doe dus met ons mee.

Sluit u aan bij de ANBO: ruim 1440 Harenaars gingen U al voor.

DeNk mee, DOe mee! Op gemeentelijk niveau wordt heel veel geregeld voor uw toekomst.

ANBO is er bij, denkt kritisch mee en overlegt met de gemeente

voor nu en later.

Voordeel en actueel:• Bij de middenstand heeft een lid/donateur ook een streepje voor door de vele kortingen

op producten en diensten.

• Binnenkort is er de bijeenkomst voor de nieuwe leden van 2011 en regelen wij een korting

bij de zorgverzekering 2012.

• Thans kunt u zich inschrijven met 3 maanden gratis lidmaatschap.

• 10 dec. a.s. om 14.00 uur vindt er in ’t Gorechthuis een theatervoorstelling plaats over het

werk en leven van Marlène Dietrich (vooraf aanmelden).

Bij ANBO gebeurt het, hier in Haren, voor nu en voor later.

Zorg dat u erbij bent. Sluit u dus bij ons aan.

Word lid of donateur!Voor aanmelden en alle informatie: secretariaat: 050 534 70 84 of zie de

website www.anbo.nl/haren

Page 5: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Regen, wind en zelfs winter de baas…

Schilders zijn tegenwoordig ‘all-weather’Het schilderen van de buitenzijde van woningen was vroeger alleen mogelijk in voorjaar en zomer. Half oktober gingen de schilders massaal naar binnen. Een deel van hen kon blijven schilderen aan de binnenklussen, maar een fors deel kwam zonder werk te zitten. Daarvoor bestond toen een speciale WW-regeling (winter-WW). De overheid sloeg alarm, omdat het niet meer van deze tijd is om een hele beroepsgroep voor drie maanden de WW in te sturen. Vraag was: hoe houd je schilders ook in de wintermaanden aan de slag? De branche nam zijn verantwoordelijkheid.

De oplossingen dienden zich rond 2000 aan. Fabrikanten van verf wijzigden de samen-stelling van hun producten, zodat de verf ook bij vochtige en koude omstandigheden droogt. Verder kwam er ther-mokleding op de markt. Schil-derpakken, handschoenen en zelfs isolerend schilders-ondergoed. Tenslotte was er innovatie op het gebied van afschermende maatregelen. Tijdelijke overkappingen en waterdichte netten rond de steigers. Maar volgens schil-der Jan Hoogesteger uit Haren moet je ook zelf slim omgaan met de weersgesteldheid. Hij zegt: “Een goede schilder be-waart de droge gedeelten van een huis voor de natte dagen, zoals ramen onder dakgoten of afdakjes. De gedeelten die niet overdekt zijn doet hij bij droog weer. Als je het slim aanpakt kun je bijna altijd doorwer-ken. Daar komt bij dat 80% van het werk bestaat uit reparatie van houtrot, schuren, gronden en het voorbereiden van het werk. Slechts 20% van de tijd

ben je aan het aflakken en dan moet het écht droog zijn.” De schildersbranche is volgens Hoogesteger goed omgegaan met innovatie en heeft niet stilgezeten. Zijn vader Walter, die in 1985 zijn bedrijf begon, stond altijd open voor innova-tie. Dat heeft het bedrijf vol-gens Jan (die de zaak dit jaar overnam) goedgedaan.

BuienradarSchilders zijn nu ‘all-weather’ en daar heeft de consument ook voordeel bij. Klussen hoe-ven lang niet altijd ‘over de winter worden getild’. Toch blijven Jan Hoogesteger en zijn vrouw Fally erg met het weer bezig. Hoogesteger staat om 6.40 uur naast zijn bed en doet direct de radio aan. Hij hoort op Radio Noord wat de verwachtingen zijn voor deze regio en past eventueel zijn plannen aan. “Het lijkt wel of het veel regent in ons land, maar in feite regent het maar 8% van de tijd. Ik houd op mijn telefoon de buienradar in de gaten en kijk naar de meer-

daagse verwachtingen. Het is de kunst om zo te plannen dat er voor alle weersomstandig-heden werk is.”

InnovatiesMaar er zijn meer innovaties te melden die de schildersbran-che thans kenmerken. De Eu-ropese Unie schreef rond 1995 voor dat binnenklussen alleen nog maar mochten gebeuren met verf op waterbasis (zonder terpentine). Dat is beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de schilders. “Toen dit nog niet eens ver-plicht was is mijn vader al op waterbasis overgestapt”, zegt Jan Hoogesteger. “Men ver-klaarde hem voor gek, maar hij was zijn tijd wel vooruit. Schilders kunnen ernstig ziek worden van verkeerde verf. ” Inmiddels wordt binnen niet meer met synthetische verf gewerkt (dat is nu zelfs straf-baar). Het buitenwerk wordt overigens nog wél met synthe-tische verven uitgevoerd.

Walter Hoogesteger Schilders is één van de bekende schildersbedrijven in de gemeente Haren en bestaat sinds 1985. Jan Hoogesteger hoorde als tiener zijn ouders over het bedrijf praten en hielp persoonlijk mee met het bestickeren van de eerste bedrijfswagen (Fiat Panorama). Toen Jan 15 was begon hij een eigen klussendienst, maar het schildersvak lokte. Zijn vrouw Fally vormt de back-office, neemt telefoon aan, maakt offertes en doet de ad-ministratie van het bedrijf.

16 unieke woningen op basis van uw woonwensen

De 16 halfvrijstaande woningen zijn ontwikkeld op basis van de voorkeuren van mogelijke toekomstige bewoners.Die én de ideeën van Ashok Bhalotra, een architect van wereld-faam, vertaalden we naar moderne, gevarieerde woningen.Verkoopprijzen vanaf E 435.000,- v.o.n.

Nog enkele woningen te koop op Het EilandDe belangstelling voor de woningen op deze exclusieve locatie in Groningen Zuid is groot. Er zijn nog enkele woningen te koop.

Wat maakt de woning uniek:

• Moderne architectuur

• Zeer royale woonruimte

• Flexibele indelingsmogelijkheden

• Groot dakterras (soms optioneel)

• Wonen aan het water

• Twee parkeerplaatsen op eigen terrein

• Alle voorzieningen op fietsafstand

050 - 526 20 00verkoop en informatie: ontwikkeling:

Precies. Zo willen we wonen.

16 royale woningen in Helpermaar

www.heteiland-helpermaar.nl

Interesse? Kijk op www.heteiland-helpermaar.nl of neem contact op met Schreuder Makelaars T: 050 - 526 20 00

Jan en Fally Hoogesteger bij hun woning aan de Onnerweg

05

Page 6: Haren de Krant House and Garden nov 2011

JubileumaanbiedingenHoman 100 jaar in Haren

HOMANcomfortabel slapen

Rijksstraatweg 167 9752 BE Haren Tel. 050 - 534 42 35 www.homan-haren.nl

JubileumaanbiedingVorsa-boxspring e 5.950,- voor e 4.950,-

Maat: 180-210

• Vlakke boxpring met supercomfortabele latex topmatras• Heel veel keuze in stoffen

JubileumaanbiedingFreya-boxspring e 6.500,- voor e 5.500,-

Maat: 180-210

• Elektrisch verstelbaar hoofd en voeteneinde• Hoofdbord• Heel veel keuze in stoffen

comfortabel slapen

100jaar

HOMAN

Page 7: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Wieringa doelt op de zgn. Hondsrug-villa’s nabij de oude hoge bomen van Villa Gelria. De eerste fase van 20 stuks liep goed, er zijn er 19 verkocht en de bouw is gestart. De tweede fase kan beginnen zodra de laatste Honds-rugvilla van de eerste fase is verkocht. In dezelfde ‘hoek’ is een eiland gecre-eërd, waar 16 grote woningen worden gebouwd. Bijzondere architectuur en een toplocatie bleken ook daar weer genoeg kopers te lokken. Er zijn er reeds 12 verkocht. “Binnenkort gaan we op het Eiland verder met de ont-wikkeling van appartementen in het hogere segment. Zeer ruim. De opper-vlakten zullen rond 230 m2 zijn, in 2012 volgt nadere informatie. En dan zal

in najaar 2012 een appartementenge-bouw aan de Chopinlaan worden opge-leverd, waar ook NOVO en GSV onder-dak zullen hebben. Tenslotte gaat ook de verkoop in Haren-Noord vlot, er zijn nog maar een paar woningen te koop”. Wieringa vindt het heel bijzonder dat in deze moeilijke tijden toch nog veel beweging is in deze Zuid-Groningse en Harense markt. Natuurlijk zoekt ook Schreuder naar méér manieren om de hele huizenmarkt vlot te krijgen. Aafien Wieringa heeft al voorbeelden waarbij een potentiële koper contac-tueel speelruimte krijgt om eerst zijn eigen huis te verkopen. “We hebben al voorbeelden waar dit prima is afgelo-pen”, zegt Aafien Wieringa

Er is ook goed nieuws!Makelaardij Schreuder in Helpman is niet louter somber gestemd door de crisis, doch werkt rustig voort aan een paar projecten waar nog steeds vraag naar is. Aafien Wieringa van het bedrijf: “De woningen die worden gebouwd in de Helpermaar (achter het voormalige Diakonessenhuis) zijn erg in trek. Zulke locaties zijn goed en ook heel schaars.”

Aafien Wieringa meldt graag goed nieuws uit huizenland…

www.unive.nl

Univé Woonverzekeringen: kiest u voor Super of Superieur?

De woonverzekeringen van Univé horen tot de beste. Omdat uw huis en inboedel goud waard zijn, blijven wij kritisch en zorgen we er continu voor dat onze woonverzekeringen aan de hoogste eisen voldoen. Vandaar dat we met twee nieuwe producten komen: Super en Superieur. Uitgebreide verzekeringen met perfecte dekkingen.

Bent u geïnteresseerd in één van deze nieuwe verzekeringen? Neem dan contact op met een Univé-adviseur in de buurt of ga naar www.unive.nl.

DE WINST IS VOOR U!

Met een scherpe premie voor een

complete en dus veiligere dekking!

Univé Noord-Groningen BARanumerweg 2, 9951 ST Winsum Telefoon (0595) 44 17 67Hoofdstraat West 5, 9981 AA Uithuizen Telefoon (0595) 43 28 25

Univé Westerkwartier en Noordenveld BATolberterstraat 50, 9351 BH Leek Telefoon (0594) 51 59 45

Univé Groningen UAStationsweg 12, 9781 CH BedumTelefoon (050) 301 40 13

Univé Groningen Rijksstraatweg 142 9752 BM Haren (050) 534 46 78

07

Uw architectuur: samen met een vakman je nieuwe huis of verbouwing ontwerpen“In iedereen schuilt een architect”, vindt bouw-kundig ingenieur Dirk-Jan Schotanus uit Onnen. “Maar op eigen houtje je nieuwe huis, bedrijfspand of verbouwing ontwerpen is erg complex. Daar heb je een architect of bouwkundig ontwerper bij nodig.” Met andere woorden: veel mensen hebben wél creatieve ideeën, maar missen de kennis om ze te vertalen naar een bouwbaar plan. Met dit ge-geven ging Schotanus aan de slag. Hij richtte een bureau op dat letterlijk samen met de klanten gaat brainstormen, schetsen en ontwerpen.

“Ik ga niet op de stoel van de architect zitten, terwijl ik zit te brainstormen over hoe ik denk dat úw huis eruit moet komen te zien,” zegt Scho-tanus, “ik ga nààst u zitten, schetsend en adviserend om úw architectuur te maken.” U weet wat uw wensen zijn. U heeft iets gezien in een woonprogramma op televi-

sie, iets wat helemaal bij ú hoort. U bent naar een woon-beurs geweest waar u en-thousiast bent geraakt voor een bepaald product, een bepaalde bouwstijl of mis-schien een bepaalde sfeer. U bent misschien zelf al wat aan het schetsen gegaan. Het enige wat ontbreekt, is iemand die uw idee samen

Ing. Dirk-Jan Schotanus is bouwkundig ontwerper en heeft, na te hebben gestudeerd aan de HTS Architec-tuur en de Academie van Bouwkunst, bij verschillende stedenbouwkundige- en architectenbureaus gewerkt. Hij is steeds meer gaan geloven in ‘samen’ in plaats van ‘u vraagt en wij draaien’. Zijn bedrijf Archisofie is gevestigd aan de Lange Landweg 5 in Onnen.

Website: www.archisofie.nl Mail: [email protected]

GRATISLezers van deze krant die eens willen ervaren hoe hun nieuwe huis kan worden, of die willen weten welke moge-lijkheden hun huidige huis heeft, kunnen contact opne-men met Dirk-Jan voor een gratis advies-gesprek. Bel: 06-26969107.

met u op papier zet, die u advi-seert over regelgeving, kosten, bouwkunde en die u begeleidt bij het bouwen of het zoeken naar een geschikte aanne-mer of klussenbedrijf die uw droomproject gaat uitvoeren.

Dirk-Jan: “Ik wil in feite de klant zelf laten ontwerpen. Ik laat hem of haar alle ruimte voor de wildste ideeën. Het is mijn taak om ze ter plekke te wijzen op de voor’s, de tegen’s en alternatieven. Is het bouw-kundig haalbaar? Welk materi-aal kan worden gebruikt? Past het binnen het budget?” Sa-menspel. Teamwork. Geef het een naam. “Maar samen ont-werpen is het uitgangspunt,” zegt hij, “dat is de kracht van mijn nieuwe bedrijf.” De naam Archisofie verraadt al dat ach-ter Schotanus’ concept een

filosofie zit: “Binnen tien jaar zal architectuur voornamelijk een individuele expressievorm zijn. Waar nu vooral efficiency, kosten en regelgeving de leid-motieven van architectuur zijn, is een kentering nodig richting een architectuur die haar gebruiker in alle facet-ten, zelfs in haar dynamiek, weergeeft. De gebruiker zal langer van zijn gebouw gebruik maken door overtuigd te raken van de ‘aanpasbaarheid’ van architectuur.”

Dirk-Jan Schotanus gaat sa-men met zijn klant om de ta-fel zitten. Het kan gaan om een verbouwing of om het ontwerp van een compleet nieuwe woning of bedrijfsge-bouw. In beide gevallen denkt en werkt Dirk-Jan vanuit de ideeën van de klant. “Ik praat

over de mogelijkheden om in een bestaande woning als het ware een nieuwe woning te creëren die als een maat-pak bij zijn gebruiker past”, zegt hij. “Veel mensen zijn geneigd om te denken dat een woning of bedrijfspand een onveranderbare, statische vorm en uitstraling heeft. En dat (ver-)bouwen altijd duur moet zijn. Ik help de klant om out-of-the-box te denken over de indeling en het uiterlijk van hun woning, hun kantoor of bedrijfspand. Ik kan ze wijzen op onverwachte oplos-singen en deze direct bouw-kundig uitwerken. Het is voor beiden leuk om te doen. Een boeiende ontdekkingstocht in het eigen huis.”

AdvertoriAl

Page 8: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Eerst meten, dan passen.

Omdat er geen voet gelijk is meten we bij Oudman Schoenen, de

We meten beide voeten We meten de lengte

We meten de breedte We letten op de juiste sluiting

Verl. Hereweg 34, 9722 AD, Groningen-Helpmanwij zijn er voor u op:

dinsdag t/m vrijdag 9-18 uur zaterdag 9-17 uur

op zondag, maandag en feestdagen gesloten bekijk ook onze najaarsfolder op:

www.oudman.nl

Dat loopt geweldig!

Hier gaan we omhoog!De zon gaat op, de lucht klaart op na de morgendauw en het enige datu hoort is het vogelgekwetter in de bomen...wat kan ontspannender zijn?

Waterdichte wandelschoenen in de categoriën A, AB en B in verschillende breedtematen. Wij willen u graag adviseren. Voor meer informatie en modellen kijk op

www.oudman.nl/wandelschoenen of kom in de winkel. U bent van harte welkom!

Categoerie A

Categoerie A

Categoerie AB

Categoerie B

Eerst meten, dan passen.

Omdat er geen voet gelijk is meten we bij Oudman Schoenen, de lengte en de breedte, zowel links als rechts. Daarna zoeken wij samen met u, onder het genot van een kopje koffie of thee naar een passende schoen.

Het grootste deel van ons assortiment heeft uitneembare binnenzolen, waardoor deze zeer geschikt zijn voor uw eigen inlays

Wandelen...Onze collectie wandelschoenen van Meindl en Lowa, spitst zich vooral toe op de lichte en middelzware categoriën A, AB en B. Voor een ‘ommetje’ in het park tot aan een stevige bergwandeling. Gevoerd met Goretex, waterdicht en toch ademend. Veel van deze modellen zijn uitstekende Nordic Walking schoenen.

Uitgelicht.....

WINTERPROOF!Model Stowe, een wandelschoen op de grens van categorie A en AB met bergprofielzool, waterdicht en ademend door de Goretex voering en vooral opvallend door het innovatieve zoolmateriaal. Zoals een winterautoband werkt, zo ook deze zool. De rubbersoort is extra stroef. Een extra warme vachtzool wordt meegeleverd.

Heerlijke,warm gevoerdelaarzen!

CHEQUETer waarde van € 15,- geldig

bij aankoop van een paar Meindl wandelschoenen,

model Stowe. Geldig t/m zaterdag 12-11-’11

€ 15,-in dames enheren maten

AANBIEDING: bij aankoopvan een paar wandelschoenentijdelijk (t/m 12 nov.-2010) een paar Nordic Walking stokken

voor de halve prijs!

Page 9: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Wetenschappers hebben bere-kend dat een mens ongeveer 30% van de tijd slaapt. Dat is 7,2 uur van een etmaal. Vroeger sliep men 8,7 uur. We hebben dus al anderhalf uur rust inge-leverd om onze drukke agenda’s bij te benen. Slaap is bijtanken, energie opbouwen, het lichaam (spieren) en de geest rust geven om te herstellen van alle inspan-ningen. Men zegt zelfs dat de cel-deling tijdens slaap optimaal is en dat eiwitten sneller worden aangemaakt dan er worden af-gebroken (herstellende slaap). Slaapgebrek leidt volgens on-derzoekers tot minder arbeids-productiviteit en minder heldere hersenen. Als we dus (zoals men zegt) korter slapen, moeten we die tijd dus optimaal benutten. Daarom wordt er van matrassen tegenwoordig een hele studie ge-maakt. Rubert Homan heeft er zijn beroep van gemaakt.

SlaapomstandighedenRubert Homan heeft al veel boeken over slapen gelezen.

Voor hem is dat vakliteratuur. Hij heeft twee winkels waar o.a. bedden worden verkocht in Haren (Homan) en Assen (Au-ping Plaza). “Slapen is volgens mij een uitdaging. Het gaat niet vanzelf ”, zegt hij. “Maar het is ook een illusie om te denken dat je er met een goed bed al bent. Ook de geest moet tot rust ko-men. Een spannende film kijken voor het slapen is niet zo gunstig voor de slaap.” Homan zegt dat hij wél kan zorgen voor goede slaapomstandigheden. Hij zegt dat het lichaam moet kunnen lig-gen zonder (onbewust) spieren te spannen. Verder wijst hij op de tussenwervelschijven die zich tijdens de ruststand weer pre-pareren op de nieuwe dag. “Ik vraag mensen naar hun eventu-ele slaapproblemen en ik merk dat ze daar niet graag over spre-ken. Dan maak ik een inschat-ting van hun lichaamsbouw. Het is zaak om een matras te hebben dat op de goede plaatsen mee veert, maar ook tegendruk geeft. Vaak denkt men dat je (als zijlig-

ger) lekker met je heupen moet wegzakken in de matras. Maar dat is niet juist, want daardoor komen je schouders weer in een onnatuurlijke houding te liggen. Het komt dus aan op balans.” De missie van de beddenbranche is duidelijk: zorg dat het lichaam in absolute rust komt. De geest is een taak van de mensen zelf. Wie het boekje leest zal inzien dat een goede nachtrust een zegen kan zijn. Uitgave van Spectrum ISBN 90-27441030.

Onlangs is door uitgeverij Spectrum een boekje uitgegeven over goed slapen. Hier werkten o.a. de TU Delft en de Radboud Universiteit Nijmegen aan mee. Maar ook een grote bed ging zelfs”, noemt Rubert Homan uit Haren het liever. Hij levert bedden, die in vakkringen ook wel ‘slaapsystemen’ worden genoemd. Hij geeft het genoemde boekje gratis weg aan mensen die zich bij hem komen oriënteren.

30% van onze tijd…

Slapen is een hele kunst

Rubert Homan

Boekje over slapen.

Slaperige feiten en wakkere cijfers

Chronisch slaaptekort leidt tot verminderd effect van seroto-ninereceptoren, de stof die in-formatie doorgeeft aan de her-senen. Deze is nodig voor o.a. stemmingen, emotie en eet-lust. In ernstige gevallen kan slaapgebrek daardoor leiden tot depressies. Ook vergroot slaapgebrek de kans op dia-betes en overgewicht. Volgens neurobioloog dr. Peter Meerlo (RUG) kampt 20-25% van de schooljeugd met slaaptekort. Maar liefst 27% van mensen onder de dertig jaar zijn altijd moe bij het opstaan. Ongeveer 10% van de mensen geeft toe dat zij chronisch te kort sla-pen. Nog even een onbenullig feitje: Belgische echtparen slapen het liefst onder een tweepersoonsdekbed, Neder-landse onder eenpersoons. Ze hebben een hekel aan ‘dekbed-je trekken’ in hun slaap, dat verstorend werkt.

Dutje op het werk

In landen als Amerika, Japan en China wordt een ‘dutje’ tijdens de werkdag ook wel ‘powernap’ ge-noemd. Men ziet er het belang van in, omdat men-sen de tweede helft van de dag productiever zijn. Personeel kan even dutten in een zgn. Well Being Room. In Nederland nog een utopie.

Colofon:Deze House & Garden special is een uitgave van Haren de Krant, Schweitzerlaan 2, 9728 NP Groningen 050-5276133 www.harendekrant.nl. Redactie: Hein Bloemink.Verslaggeving: Gonneke Bonting. Vormgeving: Bas Kwadraat. Verspreiding: Haren, Onnen, Glimmen, Noordlaren, Groningen-Zuid, Eelde, Paterswolde, Zuidlaren. Reageren? Mail: [email protected] Wilt u adverteren? Kijk op de website of mail aan: [email protected]

09

Architectenbureau Brederode

Boerhoorn 149756 CL Glimmen

Tel: 050 - 5253464Fax: 050 - 5260931E-mail: [email protected]

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

www.zetstrabouw.nl

Het hoofdkussen

Een kussen heeft meerdere functies. Ondersteunen van het hoofd, maar ook warmte-isolatie en ventilatie. Kus-sens zijn b.v. gevuld met dons of wol. Maar er zijn ook ergo-nomisch voorgevormde kus-sens met latexvulling die een gevoel geven dat je koeler slaapt.

Dekens

Tot de jaren 70 werd er onder wollen dekens geslapen. Nu slaapt men onder een dek-bed. Wol heeft als voordeel dat het vocht absorbeert (we verliezen veel vocht tijdens het slapen). Als een dekbed is gevuld met synthetische vezels bestaat de kans dat de ventilatie en de vochtopname minder goed zijn.

Page 10: Haren de Krant House and Garden nov 2011

Voor écht landelijk wonen…

Lieberom Makelaars HarenRijksstraatweg 131a

9752 BD Haren

T. 050-5349242

E. [email protected]

W. www.lieberommakelaars.nl

Zuidveld 25 Onnen

Rijksstraatweg 381 Haren

Lageweg 10 Noordlaren

Koningsteeg 3/3a Noordlaren

lieberommakelaars

Makelaars met kennis van de markt!

Aarhusweg 2-3 • 9723 JJ GroningenT 050 318 87 67 • E [email protected]

www.lucasklamer.nl

KopenVerkopen

Beheer

Heesterlaan 4 - 9753 eg Haren - T 050 318 87 67 - F 050 311 28 56 - E [email protected]

Postbank 4998586 - KvK Groningen 02085247 - BTW nr. nl 1077.82.108.b01

makelaardij

makelaardijLucas Klamer

makelaardijLucas Klamer

Mervyn ZeldenrustFrank Olderode

Jet WintersMarcel Roelofs

Hereplein

Schaaksport

Damsterkade

Ubbo Emmiussingel

Oude Groningerweg

Westerhaven

Nesciolaan

Mozartlaan

Clusiusweg

Emmasingel

Steenhouwerskade

Kantoor GroningenSpilsluizen N.z. 11T 050 318 89 00

Kantoor HarenRijksstraatweg 26aT 050 534 05 15

I www.ververjetwinters.nlE [email protected]

Mozartlaan

Molenweg Waterhoen

www.aimeestaal.nl050 - 5350533Jachtlaan 15, Haren

Dus zoek je een makelaar die oog heeft voor beiden

Hij ziet vierkante meters

Jij een sfeervol huis

Page 11: Haren de Krant House and Garden nov 2011

“In het eerste gesprek was er direct communicatie”, zegt ontwerpster Greta Bäcker. “Daardoor pikte ik direct de wensen van de klant op. Men wilde een ruimere zitplek met privacy (men woont aan de drukke weg) en een overkap-ping voor beschutting.” Op-drachtgeefster Hilde Klok: “Ik had een paar uitgangspunten. Een paar grote bloempotten, ik wilde iets met siergras-sen en een overkapping. Toen Greta later met haar voorstel-len terugkwam was het in één

keer raak.” Naar eigen zeggen heeft de ontwerpster een com-binatie gemaakt van vlonders met verlichting (podia die wel passen bij een jazzmusicus), harmonicadoek op een stalen constructie, siergrassen in de potten een natuurstenen be-strating die niet té strak is. Dan zijn er in deze tuincom-positie nog sierappeltjes mee-genomen die lang mooi zijn en hortensia’s. Een opvallend element is een tuinmuur met stucwerk, die de beslotenheid accentueert.

Hooft Hoveniers uit Haren kreeg de opdracht en heeft het ontwerp van Bäcker in een aantal weken (deze zomer) aangelegd. Greta Bäcker: “Het was fijn met Jan Pieter Hooft te werken. Hij is creatief en komt af en toe met suggesties om het nét iets anders aan te pakken. Niet dwingend, want ik nam uiteindelijk de beslis-singen. Als de communicatie met de uitvoerder goed is, wordt het ontwerp er alleen maar beter van.”

Aan de Potgieterlaan zijn er vijf….

Ooit van een tuinkamer gehoord?

SCHUIFWANDEN LEVERENWIJ OOK “Op mAAt”Volledig voorgemonteerd en exact op de maat die u wenst. Onze merken staan garant voor dit perfecte railsysteem met maar liefst 15 jaar garan-tie! U kunt kiezen uit meer dan 60 decors, waaron-der spiegels en glasdeuren. De omlijsting is lever-baar in 8 kleuren. Inbouwmaten tot 280 cm hoog en 496 cm breed. Levertijd slechts 15 werkdagen. Ook een bijpassend kastinterieur is op maat mee te bestellen in de door u gewenste indeling.

De kast die bij u past!• Schuifwandsysteem van vloer tot plafond, ook schuine hoeken.• Er wordt gratis bij u thuis opgemeten.• U kunt de kast zelf plaatsen of dit laten doen door onze montagedienst.• Vrijblijvende offerte

FELLAND NOORD 9

HAREN

TELEFOON 050-53 47 544Da’s nou het mooie van Multimate

Komt u vanaf centrum Haren richting Glimmen, neem dan afslag Waterhuizen, dan zitten wij aan de 2e rotonde, kan niet missen!

Met voldoende Gratis parkeerruimte!

ELKE WERKDAG VAN 9.00 TOT 20.00 UUR OPEN OP ZATERDAG VAN 9.00 TOT 17.00 uur

Kies de kast die bij u past!

ook op internet: www.multimate.nl

Tuinkamers lijken misschien wel kamers die als een tuin zijn ingericht, maar in dit geval wordt met die term wat anders bedoeld. Het perceel aan de Potgie-terlaan 1 in Haren, waar jazzmusicus Jenne Meinema en zijn vrouw Hilde Klok wonen, is verdeeld in vijf aparte tuinen. Ieder met zijn eigen sfeer, beplanting en stijl. Het zijn ‘tuinkamers’. Dit voorjaar wilde men één van deze vijf tuinka-mers opnieuw inrichten en riep de hulp in van tuinontwerpster Greta Bäcker uit Wildervank. De aanleg zelf werd uitgevoerd door het Harense hoveniersbe-drijf Hooft.

Page 12: Haren de Krant House and Garden nov 2011

KEUKENSOP EEN LEUKE MANIER

WIJ HEBBEN TEVENS ALLES VOOR ÓP UW FORNUIS

voor de prijs hoeft u niet naar IKEA

Folkert Konings

Jachtlaan 5 • Haren • 050 - 534 7223 • folkertkonings.nl • @folkertkonings