Haren de Krant House and Garden november 2012

16
Glas in lood kun je best zelf maken Een oud huis mooi maken Terugbetalen! pagina 3 pagina 5 pagina 13 HOUSE &garden NOVEMBER 2012 HOUSE&GARDEN “Fantaseer je eigen leefwereld” N ajaar 2012 - In deze speciale uitgave van Haren de Krant gaat het over manieren om je eigen leef- wereld mooier te maken. Zelfs te laten passen als een jas. Zo gingen we praten met ondernemer Wobbe Veen die letterlijk zijn eigen grondpolitiek bedrijft om het natuurschoon rond zijn woning te bewaren. Dan leest u over Ton Kooijman, die het bouwen van kasten tot kunst heeft verheven. We dronken koffie in hartje Noordlaren, waar een 17e-eeuwse boerderij in oude eer is hersteld dankzij de hulp van Annemarie Lanting. Dan is er die be- vlogen Harenaar, Peter Breithaupt, die zijn idealen rond duurzame energie vertaalde naar een bedrijf: Grunneger Power. Bent u zijn driewieler al tegengekomen? Bedrijven die in deze krant adverteren willen wij u van harte aanbevelen. Hun deskundigheid en creativiteit kun- nen we niet missen als we de wereld om ons heen mooier willen maken dan die al is. Heeft u tips over mooie woon- en lifestyle onderwerpen? Wilt u met uw bedrijf adverte- ren? Laat het ons weten, zodat we de volgende uitgave in het voorjaar van 2013 nóg mooier kunnen maken. Mail: [email protected]. Hein Bloemink redactie J. BOLT bv Aannemingsbedrijf van wegen- en waterbouwkundige werken

description

haren de krant house and garden november 2012

Transcript of Haren de Krant House and Garden november 2012

Page 1: Haren de Krant House and Garden november 2012

Glas in lood kun je best zelf maken

Een oud huis mooi maken

Terugbetalen!

pagina 3 pagina 5 pagina 13

HOUSE &garden

NOVEMBER 2012 HOUSE&GARDEN

“Fantaseer je eigen leefwereld”

Najaar 2012 - In deze speciale uitgave van Haren de Krant gaat het over manieren om je eigen leef-wereld mooier te maken. Zelfs te laten passen

als een jas. Zo gingen we praten met ondernemer Wobbe Veen die letterlijk zijn eigen grondpolitiek bedrijft om het natuurschoon rond zijn woning te bewaren. Dan leest u over Ton Kooijman, die het bouwen van kasten tot kunst heeft verheven. We dronken koffie in hartje Noordlaren, waar een 17e-eeuwse boerderij in oude eer is hersteld dankzij de hulp van Annemarie Lanting. Dan is er die be-vlogen Harenaar, Peter Breithaupt, die zijn idealen rond duurzame energie vertaalde naar een bedrijf: Grunneger Power. Bent u zijn driewieler al tegengekomen?

Bedrijven die in deze krant adverteren willen wij u van harte aanbevelen. Hun deskundigheid en creativiteit kun-nen we niet missen als we de wereld om ons heen mooier willen maken dan die al is. Heeft u tips over mooie woon- en lifestyle onderwerpen? Wilt u met uw bedrijf adverte-ren? Laat het ons weten, zodat we de volgende uitgave in het voorjaar van 2013 nóg mooier kunnen maken. Mail: [email protected].

Hein Bloeminkredactie

J. BOLT bvAannemingsbedrijf vanwegen- en waterbouwkundige werken

Page 2: Haren de Krant House and Garden november 2012

2 NOVEMBER 2012

Aannemersbedrijf

Boonstra b.v.Het adres voor iedere verbouwing

Leegeweg 3 9746 TA Groningen T [email protected]

IN OVERLEG UIT ELKAARmet de ScheidingsMakelaar

Meer informatie?Bel of mail voor een gratis adviesgesprek:Marian Steenge, 06 – 41 56 55 [email protected]

Omdat scheiden ook een nieuw begin is... www.scheidingsmakelaar.nl

De ScheidingsMakelaar zorgt voor een nieuwe start. Wie nu verstandige keuzes maakt, heeft daar straks profijt van.

stelt het belang van de kinderen voorop;

handelt alle formaliteiten gemiddeld binnen 3 á 4 maanden af.

garandeert een onafhankelijke bemiddeling;

heeft de beste oplossingen m.b.t. een woning voor partners die willen scheiden;

helpt u bij alle fi nanciële en juridische zaken;

De ScheidingsMakelaar:

Comfortabel wonen in Haren, bij dorp en natuur

Riant, zelfstandig wonen, voorzien van alle gemakken. Zoveel mogelijk service en zo weinig mogelijk zorgen. Zeer comfortabel. Volledige privacy en als het onverhoopt nodig is, is de zorg dichtbij. Maarwold Service Appartementen levert goed onderhouden, ruime appartementen, gelegen aan de rand van Haren, naast een prachtig, rustig wandel- en recreatiegebied. Wonen in de appartementen van Maarwold Service Appartementen schept de mogelijkheden voor een actief leven vol nieuwe sociale contacten.

GemakMaarwold levert uitgebreide service zoals warme maaltijden, onderhoud van gebouwen, terrein en installaties, het huisvuil wordt opgehaald en er is 24-uurs noodhulp en calamiteiten-dienst beschikbaar.

Maarwold beschikt over een moderne recreatiezaal, een lounge en receptie. Daarnaast zijn er extra diensten be-schikbaar voor als daar behoefte aan is. Dat varieert van logeerkamers en extra maaltijden voor gasten tot huis-houdelijke hulp, een wasserette en enkele horecavoorzieningen.

Bewoners kunnen op ons terrein hun boodschappen doen, een bloemetje kopen, er is een opticien aan huis, een kapper en pedicure en er is een servicepunt van de thuiszorgorgani-satie SamenZorg.

OntspanningDe privacy van onze bewoners staat voorop. Maar bij Maarwold leggen bewoners onderling ook geregeld contacten en organiseren gezamen-lijke evenementen als uitstapjes, koffi eochtenden, fi lmavonden, muziekmiddagen, bridgeavonden, lezingen en gymnastiek.

Informatie?Onze 101 twee- en driekamer koop-appartementen zijn te vinden aan de Nesciolaan in Haren. Allemaal gelegen op het zonnige zuiden en westen en makkelijk bereikbaar voor auto en openbaar vervoer.Hebt u belangstelling voor één van onze appartementen dan is het raadzaam ruim van tevoren contact op te nemen met Maarwold. De directie beantwoordt de vragen graag, en verzorgt bovendien een rondleiding in het complex. Een duidelijk overzicht van de kosten van de appartementen van Maarwold Service Appartementen is te vinden op onze website www.maarwold.nl

Maarwold Service Appartementen Nesciolaan 32 9752 HM Haren Tel. 050 534 64 22 fax 050 534 09 17

Page 3: Haren de Krant House and Garden november 2012

3NovEMBER 2012

Gaat Haren massaal aan de lokale energie?

Grunneger Power levert energie en idealenM an met idealen: Peter

Breithaupt uit Haren. Hij was jaren werkzaam

voor Shell en werkte wereldwijd op het grensvlak tussen duur-zaamheid en grote projecten. Wel zag en ziet hij de voorraad olie en gas slinken en de prijzen stijgen. In duurzame energiebronnen, zo-als de zon, ziet hij het technisch alternatief voor een stabiele loka-le economie en werkgelegenheid. Energie met idealen, maar met de nodige realiteitszin. Breithaupt voegde zich in april 2011 bij het team dat Grunneger Power heeft opgericht en heeft de business plan voor het energiebedrijf ont-wikkeld.

TegenpoolIn alles wijkt de Coöperatieve Vereniging Grunneger Power af van de reguliere energiecon-cerns. Geen grote kantoren, maar een kelder onder een makelaar-skantoor aan het Zuiderpark in Groningen. Geen regimenten ver-koopadviseurs en buitendiensten, maar een handvol vrijwilligers en een directeur (Breithaupt) die persoonlijk klanten bezoeken om te adviseren over zonnepanelen. Geen leasewagens in het hogere segment, maar vervoer per fiets en in de bedrijfs-Piaggio. De enige overeenkomst met de Essenten van deze wereld is dat Grunneger Power energie kan leveren (gas en elektra) tegen prijzen die gemid-deld lager liggen dan de grote con-currenten. Hoe doen ze dat?

BeursGrunneger Power koopt duurza-me energie in op de energiebeurs. Dat is een vak apart. Deze handel vraagt permanente online aanwe-zigheid op die beurs en daarvoor werkt de coöperatie samen met Trianel Energie b.v. uit Maas-tricht. De aangekochte duurzame energie wordt via het netwerk van de reguliere netwerkbeheerders (zoals Enexis) aan de eigen klan-ten geleverd. Tevens ondersteund Trianel Energie Grunneger Power met professionele diensten en ver-zorgd het contractbeheer en ook de facturatie. Professionaliteit en betrouwbaarheid staan bij Grun-neger Power van begin al hoog in het vaandel. De overstap van hui-dige leverancier naar Grunneger Power wordt volledig verzorgd. Bij storingen van gas of stroom kunnen klanten overigens blijven rekenen op de service van de net-werkbeheerder.

ZonnepanelenDe overheadkosten van Grunne-ger Power zijn laag. De winst die de coöperatieve vereniging maakt, wordt besteed aan projecten van duurzame energie in de regio. Dat is statutair vastgelegd en daarvan doet men in het openbaar verslag. Dat kan voor mensen een mo-tief zijn om de overstap te maken. Grunneger Power vervult nog een andere functie en dat is het verspreiden van het Woord van de zonne-energie. Wie als lid van

Grunneger Power zonnepanelen overweegt kan in Groningen, Ha-ren en Ten Boer een bezoek ver-wachten van een medewerker van Grunneger Power (op de fiets) die komt vertellen wat de mogelijkhe-den zijn om flink te besparen op de energiekosten. Buiten de stad verzorgd Grunneger Power het ad-vies via een vragenlijst en email. Leden van de corporatie Grunne-ger Power betalen voor dat advies niets en ze krijgen korting op de aanschaf van de panelen.

WerkgelegenheidHet geld dat mensen voor hun gas en licht aan Grunneger Power be-talen blijft in Groningen. Het komt weer ten goede aan de lokale eco-nomie. Er komen mensen aan het werk bij Grunneger Power zelf en bij de uitvoering van duurzame energieprojecten, waarin Grunne-ger Power gaat investeren.

Grunneger Power factsHet is een corporatie (opgericht in 2010) die bij de GKB een start-kapitaal leende van 200.000 euro. Ze ontvangt geen subsidie en is als burgerinitiatief onafhankelijk. Men kan lid worden voor 10,- per jaar. Een lid heeft stemrecht. Er zijn nu 3200 leden. Leden in de gemeenten Haren, Groningen en Ten Boer krijgen gratis advies over zonnepanelen. Voorts kan men met hulp soepel overstappen van de reguliere energieleveran-cier naar Grunneger Power, daar-voor hoeft men geen lid te worden. Momenteel heeft Grunneger Po-wer bijna 250 klanten die hun gas en elektra van hen afnemen. Als Grunneger Power mocht stranden is de leverantie van energie wette-lijk gegarandeerd.

Weet je dat wij nu ook groene stroom en aardgas bij je thuis kunnen leveren? En weet je dat wij goedkoper zijn dan de vergelijk-bare tarieven van onze concurren-ten? Als coöperatie hebben wij sta-tutair vastgelegd dat alle winsten in duurzame projecten in de regio moeten worden geïnvesteerd. Eco-

nomisch, sociaal en duurzaam – zonder een cent meer te betalen.Overstappen naar Grunneger Po-wer gaat snel en zonder proble-men.

Meer informatie en aanmelden op: www.grunnegerpower.nl/energie.

Glas in lood kun je best zelf makenG las in lood behoeft geen in-

troductie. Het geeft cachet aan ramen. Maar de techniek wordt ook gebruikt voor ‘hangramen’. Dat zijn panelen die als kunst aan de muur worden gehangen. Tiffany is de meest kunstzinnige vorm van glad in lood. Artistieke vormen, mozaïeken van gekleurd glas. Wie dit ambacht wil leren kan nu een workshop volgen.

Zelf is Jaap Bonder een ambachts-man in hart en nieren. Hij restau-reert glas in lood en maakt ook nieuwe ramen. Vaak wordt hij ter hulp geroepen als men in oudere woningen terug willen naar glas in lood. Sinds kort stelt Bonder zijn kennis beschikbaar aan men-sen die het willen leren. “Als men dit aan mij vroeg had ik de neiging

om te zeggen dat ik er geen tijd voor had”, erkent Bonder. “Maar vakmensen zijn altijd een beetje bang voor concurrentie. Nu denk ik daar anders over”, zegt hij. “Ik vind het leuk als mensen aan een nieuwe hobby beginnen en wil ze daarbij best helpen.”

De workshops bestaan uit 8 lessen, de groepjes zijn klein (maximaal 3) zodat Bonder iedereen aandacht kan geven. Men begint in les één met een proefraampje en vervol-gens wordt een groter raam ge-maakt. Materiaal is bij het cursus-geld (195,00) inbegrepen.

Bonder leert mensen ook hoe ze sieraden van glas kunnen maken met: speciaal glas, hotpot en mag-netron (zie foto). Bonder is naast zijn werkplaats ook een winkeltje begonnen waar zijn cursisten en andere glas-hobbyisten materia-len kunnen aanschaffen. Zie voor meer informatie: www.glasatelierbonder.nl

Wie iemand wil verrassen (b.v. bij pensionering) kan een een-daagse cursus glas in lood aan-bieden. Kosten bedragen 80,-.

Energie met idealen, maar met

de nodige realiteitszin

Maar vakmensen zijn altijd een beetje bang

voor concurrentie

Peter Breithaupt (links) en Ernst Ploegman, vrijwilliger en klant van het eerste uur. Beiden wonen in Haren. Het dienstvoertuig is een driewielige Piaggio.

Page 4: Haren de Krant House and Garden november 2012

4 NOVEMBER 2012

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

onderhoud - renovatie - verbouw - nieuwbouw - inbraakpreventie www.zetstrabouw.nl

Hoendiep 101 tel: 050-3121369 fax 050-3126434

www.zetstrabouw.nl

www.aimeestaal.nl050 - 5350533Jachtlaan 15, Haren

Dus zoek je een makelaar die oog heeft voor beiden

Hij ziet vierkante meters

Jij een sfeervol huis

KUNSTSTOF KOZIJNENHOUTEN KOZIJNENALUMINIUM KOZIJNENDAKKAPELLENZONWERINGHORRENHR++ GLAS PLAATSEN

Meint Veningsstraat 409601 KG HoogezandTel. (0598) 39 58 68Fax. (0598) 39 79 19

www.marikkunststoftechniek.nl

KUNSTSTOFTECHNIEK

KUNSTSTOF KOZIJNEN

KUNSTSTOFTECHNIEK

Glasatelier Bonder

Uw glas-in-loodspecialistTerborchlaan 29, Groningen (Eelderwolde)

050-5274008 - www.glasatelierbonder.nl

Vakwerk, materiaal, gereedschap, workshopsWij vervaardigen glas-in-lood ramen volgens eigen (of uw) ontwerp. Keuze uit vele kleuren glas (ook antiek glas). Ook geraffineerde ontwerpen (Tiffany-techniek). Wij herstellen oude ramen met grote (emotionele) waarde. Wij leveren ook materialen en gereedschap voor de glas-hobby-ist.

Inbouw in isolatieglasWij kunnen glas-in-lood voor u plaatsen in dubbel glas.

Glas in lood workshop voor beginnersIn deze workshop leer ik u de basisvaardigheden van het vervaardigen van glas-in-lood. U leert het glas snijden, in lood zetten, solderen en kitten. Aan het einde van de dag gaat u naar huis met een door uzelf vervaardigde raamhanger van 30 x 30 cm.

Glas in lood cursus van 8 lessen voor beginnersDeze cursus wordt gegeven in 8 lessen van 2,5 uur. U leert in deze cursus alle vaardigheden die nodig zijn voor het ambachtelijk maken van glas in lood. Onder meer behandelen wij het snijden van glas, het in lood zetten en solderen van een raam. We werken in een groep met maximaal 4 personen.

Tiffany cursus van 8 lessen voor beginnersDeze cursus wordt gegeven in 8 lessen van 2,5 uur. U leert in deze cursus alle vaardigheden die nodig zijn voor het maken van een tiffany raamhanger. Onder meer behandelen wij het snijden van het glas, de techniek van het aanbrengen van koperfolie, solderen en eventueel patineren.

WorkshopWil je leuke, kleine glas-fuse projectjes maken zoals bijvoorbeeld glazen hangertjes! Dan is de hotpot misschien iets voor jou! Voor een zeer aantrekkelijke prijs kun je al starten met deze leuke nieuwe hobby! Glasfusen is normaal een dure hobby, omdat je er een speciale oven voor nodig hebt. Bij de hotpot maak je eenvoudig gebruik van je magnatron! Met de hotpot kun je dus wel op kleine schaal en op een zeer betaalbare manier glasfusen.

In vele soorten en maten, kleuren en stoffen.

Kamerhoge overgordijnen, vouwgordijnen of prachtige

transparante stoffen? Of heeft u toch liever Luxaflex?

Alles is mogelijk, want wij zijn dealer van alle grote merken

en hebben jarenlang ervaring met decoratieve oplossingen.

Als u liever zelf niet wilt monteren, helpen wij u graag. Bij

Nijland Wonen kunt u terecht voor een uitgebreide keuze.

Kom eens langs!

NIJLANDWONENPaterswoldseweg 2 9726 BC  Groningen tel. 050-3123566 www.nijlandwonen.nl

MeuBeLeN

BeddeN

VLOereN

RaamdecoRatie

MArMOLeuM

RaamdecoRatie

Page 5: Haren de Krant House and Garden november 2012

5NovEMBER 2012

Ze zijn maar naar één winkel geweest voor hun

keuken: Folkert Konings. “We hebben gekozen

voor het gemak van een winkel in de buurt. En

dat is goed bevallen”, zegt Anneke de Volder. De

oude keuken was drukker en maakte de ruimte

‘vol’. “Rik Jan is de situatie komen bekijken

en zijn vrouw Vanessa heeft verschillende

ontwerpen getekend. Eén van de opties kwam

dicht bij onze wensen, we hebben samen

nog wat dingen aangepast. Dat ging in prima

overleg.” Anneke vindt dat het ontwerp slim en

doelmatig is. De ruimte is optimaal benut, de

wasmachine en –droger zijn onder het aanrecht

verstopt en er is een zee aan kast- en laderuimte.

“Optisch levert de keuken ons veel winst op,

het voelt ruim aan.” De inbouw van de keuken

gebeurde onder regie van Folkert Konings. “Dat

was ook al erg handig voor ons. Installateur

Dick zorgde voor de goede samenwerking

tussen monteur, vloerenlegger en installateur.

We hoefden er zelf niet veel aan te doen.” Door

een ongelukkig toeval werd door de leverancier

het verkeerde aanrechtblad geleverd. “Dat

was jammer, maar toen merkten we direct

wat het voordeel van een betrouwbare lokale

winkel is. Het blad werd soepel vervangen.”

Inmiddels kookt Anneke al een paar weken op

haar nieuwe Boretti kooktoestel. “Ik geloof dat

we een primeur hebben”, zegt ze. “Een Boretti

met gescheiden oven en magnetron. Het is een

prachtig fornuis.”

Anneke de Volder uit Haren:“We kozen voor gemak en dat beviel ons goed”

Wat is uw wens?Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dag. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service is slechts één: het hoogste!

Wat zijn Hans en Ada blij met het zomerhuis “Roosduin” op Ameland dat zij onlangs hebben gekocht voor de verhuur. Ze zien het als een goede investering voor de toekomst. Het huis moest wél worden verbouwd en er was een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden we hoge eisen aan”, zegt Hans. “Wij willen onze huurders kwaliteit bieden.” Ze bezochten twee grote keukenconcerns. Die kwamen met scherpe offertes. Desondanks zijn ze ook nog even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze hebben een prachtige keuken ontworpen naar onze wensen en de prijs is zeer concurrerend met die zogenaamde ‘grote jongens’. We

hebben in de showroom de perfecte keuken kunnen samenstellen.” Het plaatsen van de keuken was een verhaal apart. Hans heeft het voorbereidende werk gedaan en toen kwam de ploeg van Folkert Konings. “Die hebben in één dag de hele keuken geplaatst”, zegt Hans Joling, nog steeds diep onder de indruk. “Ze waren met drie man en het verliep vlekkeloos. En moet je die afzuigkap eens zien: hoe die is gemonteerd onder het schuine dak. In één woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren kan er wat Hans en Ada betreft een weekje Ameland aan vastplakken. Kijk maar op www.huurhuisameland.nl.

Foto Slot

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Hans en Ada Joling, Haren:Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs!

Houten vloeren & natuurstenen vloeren

Binnenkort in onze showroom bij Folkert Konings

Daarom mogen onze showroomkeukens voor de helft weg!

Zie ook: www.floorstyling.nl

Wat is uw wens?

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service in slechts één: het hoogste!

Wat zijn Hans en Ada blij met het zomerhuis “Roosduin” op Ameland dat zij onlangs hebben gekocht voor de verhuur. Ze zien het als een goede investering voor de toekomst. Het huis moest wél worden verbouwd en er was een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden we hoge eisen aan”, zegt Hans. “Wij willen onze huurders kwaliteit bieden.” Ze bezochten twee grote keukenconcerns. Die kwamen met scherpe offertes. Desondanks zijn ze ook nog even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze hebben een prachtige keuken ontworpen naar onze wensen en de prijs is zeer concurrerend met die zogenaamde ‘grote jongens’. We

hebben in de showroom de perfecte keuken kunnen samenstellen.” Het plaatsen van de keuken was een verhaal apart. Hans heeft het voorbereidende werk gedaan en toen kwam de ploeg van Folkert Konings. “Die hebben in één dag de hele keuken geplaatst”, zegt Hans Joling, nog steeds diep onder de indruk. “Ze waren met drie man en het verliep vlekkeloos. En moet je die afzuigkap eens zien: hoe die is gemonteerd onder het schuine dak. In één woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren kan er wat Hans en Ada betreft een weekje Ameland aan vastplakken. Kijk maar op www.huurhuisameland.nl.

Foto Slot

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Hans en Ada Joling, Haren:Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs!

Houten vloeren & natuurstenen vloeren

Binnenkort in onze showroom bij Folkert Konings

Daarom mogen onze showroomkeukens voor de helft weg!

Zie ook: www.floorstyling.nl

Wat is uw wens?

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service in slechts één: het hoogste!

Wobbe Veen heeft er het geduld voor….

Een oud huis mooi maken“Als je een huis gaat verbouwen moet je het goed doen”, zegt Wobbe Veen uit Haren. “Geen consessies doen.” Hij vindt het een sport om oude huizen weer mooi te maken. “Het liefst met oog voor wat het ooit was, de oude stijl”, zegt hij. Voorbeeld: Een prachtige oude notariswoning aan de Heresingel in Groningen gaf hij de authentieke sfeer en uitstra-ling terug. Hij vestigde er het hoofdkantoor van MF Uitzendgroep, dat hij in 1978 heeft opgericht. Meer recent: hij kocht het huis van zijn buren aan de Rijksstraatweg en maakte er een riant eigentijds woonhuis van. Waarom?

Zelf woont hij in villa Wit-tensteijn tussen Haren en Glimmen. “In 1982 gekocht,

het heette Bèta en verkeerde in slechte staat”, zegt Veen. Hij deed wat hij graag doet: met oog voor de-tails liet hij het in oude staat terug-brengen en gaf het de naam van zijn ouderlijk huis in Apeldoorn. “In dit huis wil ik tot het eind van mijn leven blijven wonen”, zegt Veen. “Dus is het voor mij erg be-langrijk dat ik het natuurschoon achter mijn huis kan bewaren. Ik heb inmiddels rondom mijn eigen huis percelen grond in be-zit, puur om te voorkomen dat daar gekke dingen gebeuren.” Toen het huisje van de bu-ren (‘Dit ist’) drie jaar geleden te koop kwam heeft hij het ge-kocht zonder speciaal plan.

Het stond eerst een jaar leeg. Toen is hij begonnen met zijn plan om het huisje een facelift te geven. “Ik noemde het zelf eerst nog ‘cos-metisch opknappen’, maar van het één kwam het ander”, zegt hij.

Alles nieuwEen jaar lang duurde de klus. Alleen de fundamenten en de muren bleven staan. Het dak is geheel vervangen, de buiten-zijde is gezandstraald, zodat de witte verf van de stenen ging. Vervolgens is het geheel gestuct. De muren werden geïsoleerd en er kwam vloerverwarming. Radiatoren weg, op de badka-mer na. Op de vloer Turks mar-mer. Twee badkamers, waarvan één beneden. En een ruime woon-kamer. “Mijn vrouw heeft vooral

gewerkt aan de aankleding, zodat het huis nu een heel eigen stijl heeft”. Veen heeft de bouw dagelijks bezocht, omdat hij niets wilde missen. “Toen het dak geplaatst werd was ik met vakantie in Frankrijk. Toen hebben ze me iedere dag foto’s gemaild, zodat ik kon vol-gen wat er gebeurde.” Veen heeft zich moeten houden aan strenge regels van de gemeente, omdat dit gedeelte van de behuizing behoort tot ‘beschermd dorpsgezicht’. Over de dakkapellen is veel gecor-respondeerd, zegt hij.

Particuliere grondpolitiekEn nu? Wat is het plan met dit nieuwe huis? Wobbe Veen weet het nog steeds niet precies. Hij heeft het tijdelijk verhuurd aan mensen die hij erg goed kent. “Misschien zal ik het later nog eens verhuren. Maar verkopen zal ik niet doen.” Je zou Veen’s aanpak parti-culiere grondpolitiek kunnen noe-men. Hij realiseert zich dat hij in een bevoorrechte positie verkeert doordat hij een succesvol bedrijf heeft en zich het eigendom van vastgoed kan permitteren.

Page 6: Haren de Krant House and Garden november 2012

6 NOVEMBER 2012

De winterschilderEen selectie van de beste schi lders in de buurt

________________________________________ Schildersbedrijf Geert Hogenkamp Schilderwerk – Glaszetten – wandafwerking van Trojenweg 13 9751 VK HAREN Tel: 050-5341889 Fax: 050-5350970 www. schildersbedrijfgeerthogenkamp.nl [email protected] Winterkorting € 25.00 per man/ per dag 1 november 2012 t/m 31 maart 2013. ( op binnenschilderwerk) ___________________________________________________________________

Onze Winterkorting:

50 euro per man per dag!

Onnerweg 69, 9751VC Haren (050) 534 82 68

w w w . w a l t e r h o o g e s t e g e r s c h i l d e r s . n l

DE WINTERSCHILDER voor het echte binnenwerk

WH-AdvWSch_Okt12_96x130br.indd 1 09-10-12 11:54

Helpermolenstraat 19-21 • Groningen-HelpmanT (050) 525 58 66 • I www.ezinga-schilders.nl

De persoonlijke schilders

Ezinga schilders bv

schilderwerk - glas - reparatie - onderhoud

VOOR NET DAT BEETJE EXTRA

HAREN 050 - 534 99 90www.HANsJOliNg.Nl

EET smAkEliJk!Winterkortingen op binnen-schilderwerk. En een dinerbon voor ’t Hart van Haren op de koop toe. Bel voor een afspraak met Hans.

Voor bedrijf en particulier

Potklei 22a - 9351 VS Leek • Tel. 06-23475173 / 0594-516100

[email protected] • www.afmanleek.nl

Uw vertrouwde adres voor o.a.:• Schilderwerken• Beglazing

Sinds1886

• Houtrot reparaties• Wandbekleding

Page 7: Haren de Krant House and Garden november 2012

7NovEMBER 2012

De kunst van het indelen…

Het verhaal van kasten waarin je je passies opbergtTon Kooijman begon ooit met het verkopen van oude grenen kasten. Als ze uitverkocht waren liet hij nieuwe bouwen, voorzien van een oude look. Dat is verleden tijd. Nu heeft Kooijman de kast verheven tot kunstwerk. Tot een bergplaats voor hobby en passies. Alles op maat. ‘Zeg mij wat u wilt opber-gen. Zeg me wat in het zicht moet en wat niet. En ik bouw uw kast op maat.’ Dat lijkt het credo van Ton Kooijman. Zijn bedrijf heet Hon-fleur.

“Luisteren naar de klant, daar begint het mee”, zegt hij. “Laatst sprak ik een verzamelaar van epouletten van piloten-uniformen. Deze man was vlieger geweest. Hij wilde de verzameling in het zicht hebben. Maar ook boeken moest hij kwijt. Daar draaien wij onze hand niet voor om.” Kooijman’s filosofie is helder: nooit standaard, maar altijd de vertaalslag maken van wensenlijst naar kast. “Ie-mand die honderden studieboeken op zolder in dozen heeft liggen en ze eindelijk op een fraaie manier onder handbereik wil hebben…..

die help ik.” Honfleur in Gronin-gen heeft vijf kastenbouwers in dienst, waarvan één ook ontwerpt. Zelf is Kooijman de verbindende schakel tussen klant en kast.

Wat moet erin?Het op maat maken van kasten kent twee aspecten. Enerzijds moet de kast ruimte bieden aan de beoogde inhoud. Verzamelin-gen in het zicht, fraai aangelicht, bijvoorbeeld. Of boeken groot en klein. Anderzijds moet de kast passend gemaakt worden. Niet-haakse hoeken, lage vertrekken, schuine wanden? Dat vraagt vakmanschap, een mix tussen fantasie, out-of-the-box denken en vaardige handen. “We maken kasten van alle soorten hout in de wereld”, zegt Kooijman. “Onder de voorwaarde dat het ge-certificeerd is en legaal gekapt.”

KopieHet kan gebeuren dat mensen een prachtige kast hebben zien staan bij een meubelzaak, maar dat deze niet de juiste maatvoering heeft. Kooijman weet raad. Hij kan de kast in grote lijnen nabouwen. “Zonder het ontwerp te stelen”, lacht hij. Naast kasten maken de timmerlieden van dit bedrijf ook tafels.

Kooijman voert zijn concept niet alleen in Groningen, maar ook in Kortenhoef en Gent (B). Daar heeft hij toonzalen waar klanten kunnen zien waar hij toe in staat is. In Groningen is de showroom aan de Cuxhaven-weg 5b, nabij de Makro. Ten-slotte de naam Honfleur. “Dat is een verhaal apart”, zegt Kooijman. “Toen ik het concept van dit bedrijf had be-dacht vierde ik vakantie met mijn gezin in de Franse haven-stand Honfleur. Vandaar. En die naam doet het goed, iedereen onthoudt hem gemakkelijk.”

Tip:

Gras maaien in de winter?G ras genoeg in de gemeente

Haren. Tuinen en parken, al-lemaal gras. Nu de winter intreedt zou je kunnen denken dat we er niet meer naar hoeven omkijken. Dat is niet juist.

In de winter kun je heel goed wat achterstallig onderhoud doen. Hobbelige gazon egaliseren. U snijd er een stuk graszode uit en licht deze op. Daarna vult u het zand aan. Als er geheel kale plek-ken in het gazon zitten kun je volstaan met het neerleggen van graszoden. Dat lijkt eerst wat raar,

maar de zode zakt na verloop van tijd.

Dan is het ook verstandig om dode bladeren weg te harken van uw gazon. Door een gebrek aan licht kan het gras doodgaan of ziekten steken de kop op. Daarna gaat u het gras beluchten door er gaten in te prikken met een hooivork. De plekken die slecht doorlatend zijn herken je aan plassen tijdens

regenval. Steek de hooivork 15 cm diep en wiebel deze heen en weer. Strooi er dan een mengsel van wit-zand en tuinaarde overheen.

Maaien?Wie denkt dat maaien in de win-ter niet mogelijk is vergist zich. Eén keer maaien tijdens de win-ter maakt het gras gezonder. Niet maaien als het gras bevroren of erg nat is. In Haren en Glimmen zijn winkels waar graszaad en –ad-vies verkrijgbaar is, zoals Multi-mate en De Gazonmaaier. In Glim-men: Flora en Fauna

Zeg mij wat u wilt opbergen, zeg me

wat in het zicht moet en wat niet

Eén keer maaien tijdens de winter maakt

het gras gezonder

Page 8: Haren de Krant House and Garden november 2012

8 NOVEMBER 2012

Eigenzinnig & Eigentijds

www.WOEFF.nl

Interieur & Advies

keukens

VISON MAAKT KEUKENS BIJZONDER

Naar ùw smaak

VOOR BIJZONDER MODERN EN BIJZONDER KLASSIEK

Moderne keukens in een strak design met bijpassende apparatuur, zijn naar al

uw persoonlijke eisen en wensen te realiseren. Gezellig of kleurrijk, zakelijk of

professioneel, alles in een eigentijds jasje. Of...een klassieke uitstraling, maar dan

wel voorzien van de modernste gemakken in een tijdloze smaak. Want wat uw

smaak ook is, ons keukenontwerp past altijd bij uw woning en uw woonwensen!

VISON KEUKENS, BIJZONDERE KEUKENS. MEER INFORMATIE: WWW.VISON.NL

Grondzijl 9 • Groningen • T (050) 542 42 32Bedrijventerr. Ulgersmaborg - Noord (t.o. Kardinge) (Zon. en ma. gesloten)

POGGENPOHL | PRONORM | COMPREX | VISOMAT | TRISTAR | SMEG | GAGGENAU | SIEMENS | MIELE | AEG | ATAG | ITHO

De mooistePOGGENPOHL

STUDIO v/h noorden!

Bij iedere besteding van €300,- aan GANT kledingOntvangt u een HOME voucher t.w.v. €100,-!*

*Deze actie is geldig van 1 november t/m 30 november. Actievoorwaarden in store.

FLASHMANRijksstraatweg 196, 9752 BR Haren

LOVE TO GIVE!

ontwerp, aanleg en onderhoud (050) 406 19 91 www.bartelds.nl

Een herfstbeurt maakt uw tuin winterklaar!

Page 9: Haren de Krant House and Garden november 2012

9NovEMBER 2012

Metamorfose in hartje NoordlarenD e monumentale boerderij uit 1700 in de Kerkstraat te Noordlaren

krijgt haar grandeur terug! Drie jaar geleden kochten Anneke en haar man Piet de boerderij, die in slechte staat verkeerde.

“We stonden met de makelaar in de schuur waar het binnen net zo hard regende als buiten, maar het voelde in één keer helemaal goed”, zegt Anneke. Ze wist dat de metamorfose een project van jaren zou worden. Vergunningen aanvragen bij gemeente en monumentenzorg. Een visie ontwikkelen: hoe maak je van zo’n boerderij een gezinshuis waar geleefd mag worden? Welke authentieke elementen kun je behouden? Anneke en Piet zochten iemand die hen in dit creatieve proces kon begeleiden en zij vonden binnenhuisarchitecte Annemarie Lanting van Waterwerk te Haren.

“We zijn samen door de boerderij gegaan, de hele familie was aan-wezig”, zegt Annemarie. “Mijn hoofd gloeide van alle impressies die ik toen heb opgedaan.” Het is haar vak om zich te verplaatsen in de wensen van haar klanten, maar ook om aan te voelen hoe er in een huis wordt geleefd. Vervolgens moet je creatieve ideeën omzetten in praktische en haalbare voor-stellen. “Ik heb in mijn opleiding ook bouwkunde gehad en dat helpt je om ook realistisch te zijn”, zegt Annemarie. “Je moet met een aan-nemer kunnen overleggen.” Al haar expertise had ze nodig in het project in Noordlaren. Ze heeft het huis van binnen ‘leegge-maakt’ en de indeling grotendeels veranderd. Daarbij moest ze zich

houden aan bepaalde voorwaar-den van monumentenzorg. “Ik had de gang iets ingekort en dat mocht niet, die moest in de oude lengte blijven”, noemt ze als voorbeeld.

Ze bracht het oude plafond van 1700 weer in het zicht, ze combi-neerde oude steunbalken en span-ten met nieuw pleisterwerk en de deuren van de bedsteden werden toegangsdeuren naar de keuken. Als ze dicht zijn kun je er de ori-ginele bedstede achter fantaseren. In de deel (schuur) is een sfeervol-

le praktijkruimte ingericht voor Annekes ‘Praktijk De Bongerd’, waar zij als psychologe zowel kin-deren als volwassenen begeleidt.

Annemarie Lanting is een am-bachtsvrouw die geen gebruik maakt van ingenieuze presen-tatietechnieken, omdat ze vindt dat ze daarmee afdrijft van de kern. Het zou mensen op ver-keerde gronden kunnen over-tuigen. Zij doet het met teke-ningen en een toelichting. “We waren over bijna alle ideeën direct enthousiast”, zegt An-neke. Ze vindt Annemarie’s be-trokken manier van werken erg prettig en inspirerend. Het resultaat is een prach-tige boerderij in hartje Noord-laren, met uitzicht op de eeu-wenoude kerk. In de zomer kun je in hun tuin het geroezemoes horen van gasten op het terras van eetcafé De Lanteern. “Dat geeft zo’n lekker vakantiesfeer-tje”, zegt Anneke. De metamor-fose is nog lang niet klaar. Nog wekelijks wordt er gewerkt aan de details. Zeg maar: de punten en komma’s van een sprookje in dit dorp op de Hondsrug. Zie ook www.waterwerk.nl.

Mijn hoofd gloeide van alle

impressies die ik toen heb opgedaan.

Oude staat, 2009

Annemarie Lanting

Page 10: Haren de Krant House and Garden november 2012

10 NOVEMBER 2012

Snoeigoed de winter inDe fleurigste bedrijven in de omgeving van Haren

Hoveniersbedrijf BerendsPinksterbloemweg 22, 9753 HE Haren050-5340443 | [email protected] | www.hoveniersbedrijf-berends.nl

Hoveniersbedrijf BerendsPinksterbloemweg 22, 9753 HE Haren050-5340443 | [email protected] | www.hoveniersbedrijf-berends.nl

Ontwerp, aanleg en onderhoud Kwekerij en voorbeeldtuin

De Natuurtuin Viaductweg 52 9751 HS Haren 050-4061442 www.natuurtuin.nl

Kwekerij open op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 16.00

Kom kijken en Genieten !

De natuurtuinhoveniersbedri j f

Nu tuinplannen maken voor het voorjaar,

wij helpen u daar graag bij.

Nu 20% korting op alle vaste planten!

Fred HemmesBoomkwekerij

Duinweg 2a9479 TM NoordlarenTelefoon (050) 4063062Fax (050) 4062947Mobiel (06) 22166409

bomensierheestershaag- en vaste planteninformatietuintuinontwerp en aanleg

www.boomkwekerij-tuinontwerp.nl • [email protected]

Deeling 7, Roden [email protected] www.kamphuishoveniers.nl050 - 501 00 27

fijnhoveniers met passie visie en zorg voor uw particuliere en bedrijfstuin

Tel. 050 - 5343099www.hoofthoveniers.nl

ontwerp, aanleg en onderhoud (050) 406 19 91 www.bartelds.nl

Najaarsklaar?

Page 11: Haren de Krant House and Garden november 2012

11NovEMBER 2012

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand novemberNa ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizen naar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt be-denken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkap-pingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

Na ruim 17 jaar gevestigd te zijn geweest aan de Grote Beerstraat te Paddepoel gaan wij verhuizennaar een groter pand.

Wij gaan ons vestigen aan de Atoomweg 4 te Groningen.

Onze nieuwe winkel gaat open op donderdag 1 november a.s.

U kunt bij ons terecht voor: laminaat, PVC, houtenvloeren, tapijt, vinyl, buiten parket, alle soorten raambekleding die u maar kunt bedenken, horren, op maat gemaakte garderobe kasten, behang en een compleet programma buitenzonwering, waaronder terrasoverkappingen, uitvalschermen, markiezen, screens, rolluiken en (reuze) parasols.

Wij begroeten u graag in onze nieuwe winkel.

OPENINGSAANBIEDINGEN

op

MULTISOLraambekleding

20%KORTING

op ons heleassortiment

KARPETTEN

25%KORTING

bij afname van deParador Classic 1050 en TrendTime 6laminaat

GRATISPLAKPLINTENEN ONDERVLOER

Aanbiedingen zijn geldig in de hele maand november

Steegakkers 6 9479 PW Noordlaren tel: 050-4090045

www.jordanvandijken.nl

SCHILDER JORDAN VAN DIJKEN

Als uw huis kon spreken, dan vroeg het:

“Wanneer komt Jordan weer?”

Steegakkers 6 | 9479 PW Noordlaren | tel: 050 - 4090045 | www.jordanvandijken.nl

Page 12: Haren de Krant House and Garden november 2012

12 NOVEMBER 2012

Eigenzinnig & Eigentijds

www.WOEFF.nl

Interieur & Advies

BIJ WOONNZIT U GOED!

Poelestraat 219711 PH GroningenWOONN.NL

SWING

BIGG

BIGG BANKMET € 400,- KORTINGVoorbeeld nu € 999,- (excl. kussens)

SWING HOEKBANKMET € 500,- KORTINGVoorbeeld nu € 1499,- (excl. kussens)

TWIST HOEKBANKMET € 500,- KORTINGVoorbeeld nu € 1499,- (excl. kussens)

TWIST

Reserveer nu reedsde winterschilder

20%KORTING

(op werkloon)

Page 13: Haren de Krant House and Garden november 2012

13NovEMBER 2012

Wie geld leent voor een huis, moet een plan maken voor terugbetalenG eld lenen? Terugbetalen!

Dat is de ijzeren logica die de laatste jaren wel

eens op de achtergrond raakte. Te-rugbetalen werd in sommige leen-constructies ontmoedigd, zodat de lener maximaal profijt kan hebben van de renteaftrek. Daarmee wordt de rente bedoeld die je mag aftrek-ken van je belastbaar inkomen. Hans de Bruijn van het gelijkna-mige assurantie- en advieskantoor in Haren vindt dat het terugbetaal-plan cruciaal is. Vooral nu de over-heid overweegt om de rente-aftrek te beperken en het terugbetalen wil stimuleren.

De Harense adviseur ziet een hy-potheek als een treinreis. De lener gaat voor dertig jaar op pad om uiteindelijk zijn schuld terug te betalen. Mensen die met een aflos-singsvrije hypotheek halverwege de reis tot de ontdekking komen dat het terugbetalen van de schuld een probleem gaat worden, kan nog maatregelen nemen.

“Je kunt het terugbetaalplan dan wellicht nog zonder veel schade herzien”, zegt Hans de Bruijn. “Je zou kunnen beginnen met een jaarlijks bedrag af te lossen, maar je kunt je lening ook omzetten naar een bankspaarproduct. Wie het niet vertrouwt moet beslist een adviseur raadplegen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele ge- dwaald.”

Hans de Bruijn vindt het terecht dat de financiële (advies)wereld zichzelf nu reinigt. Hij vindt het absurd dat vroeger provisies van 4% van het geleende bedrag wer-den betaald aan de adviseurs. “Hoe kan ik bij een hypotheek verantwoorden dat ik daarvoor

8.000 euro ontvang?” zegt hij. “Ik schrijf eerst een advies en doe dan een offerte voor een geldlening

zonder provisie. Daarin specifi- ceer ik de uren die ik in rekening ga brengen om de hypotheek rond

te maken. Dat is eerlijk en duide-lijk”.

Pronkstukken in Haren!Mooie producten. Kwaliteit,

schoonheid. We maken een rondje door Haren en hoeven niet lang te zoeken naar mooi, bij-zonder en uniek. Kijk maar.

Pronkstuk van…

De Koffiewinkel, De Brinken, Haren

In de Koffiewinkel draait het om koffie en het genieten daarvan. Bijzondere koffiesoorten te kust en te keur. En natuurlijk de trendy machines waarin je koffie kunt maken. Arnold Nuver toont ons trots zijn pronkstuk. Een Jura C5 koffievolautomaat‘Selecteren, drukken, genieten’ Perfect koffie-resultaat ! Prijs: van €839.- nu voor € 599.-

Pronkstuk van…Bloemenmozaïek, Brinkhorst, Haren

Wenke Nijhof hoeft niet lang na te denken. Haar pronkstuk is de Van-da Orchidee uit Zuid-Oost Azië. Zeer opvallend van kleur, bijna lichtgevend, zo mooi. En puur na-tuur. Maar het meest opvallend is wel dat deze bloemen het zes tot acht weken volhouden. Een exclu-sief product. De prijs wordt be-paald door het aantal bloemen op de tak. Wie dat te kostbaar vindt kan hier ook veel goedkopere bloe-mensoorten vinden.

Prijs: 1 euro per bloem op de tak.

Pronkstuk van…Cosmé Lifestyle, Brinkhorst, Haren

Suzanne loopt direct naar de bij-zondere paraplu van d’Amazoni. Het valt op dat deze een dubbele laag heeft. En het mechaniek ziet er zeer robuust uit, met driedub-bele stangen. Het frame is ge-maakt van glasvezel en daardoor supersterk. Naar men zegt kan deze plu de zwaarste storm over-leven! En het aardige is dat je met deze plu echt opvalt. Een plu als verlengstuk van je persoonlijke uitstraling!

Prijs: 49,95

Pronkstuk van…De kunsthut, Kerkstraat 21, Haren

Hanneke Setz schildert heel im-pulsief. Soms doet ze dat waar klanten bij staan te kijken. Action Paint, noemt ze dat. Als we haar vragen naar haar pronkstuk….dan laat ze dit schilderij zien. Acrylverf op doek. Het is 100 cm x 100 cm groot. Als je het ziet voel je de swing. Het heet: “La danse de nuit”.

Prijs: 895,-

Pronkstuk van….Maurice Styling, Rijksstraat-weg 105, Haren

Maurice weet altijd weer gekke, grappige of romantische meubels en woonaccessoires naar zijn win-kel te halen. Vaak oude stukken met een mooi verhaal. Als pronk-stuk toont hij hier een robuuste sidetable, die eigenlijk in vrijwel ieder interieur past.

Prijs: 250,-

Je zou kunnen beginnen met een jaarlijks bedrag af

te lossen

Page 14: Haren de Krant House and Garden november 2012

14 NOVEMBER 2012

AANLEG | ONDERHOUD | BOOMVERZORGING ADVIES | DRAINAGE

Hoveniersbedrijf Arjan NuverMeerweg 159 Haren

www.hovenieranuver.nl

De winter staat voor de deur...Laat ú hem binnen?

Met de aanschaf van een nieuwe cv-ketel haalt u net voor de winter de warmte in huis en kunt u besparen op de energiekosten.

v.o.f.

TECHNISCH INSTALLATIE BURO

Bel 050 - 406 13 62 voor een persoonlijke toelichting

Tel.: 050 - 406 13 62 - www.smidglimmen.nl

Als het buiten koud is, moet je kunnen vertrouwen

op de CV. Dat is het heldere credo van Smid in

Glimmen. Wij leveren louter topmerken.

Wij installeren vakkundig en laten u letterlijk

niet in de kou staan als zich onverhoopt een

storing voordoet. Dat zijn úw zekerheden voor

de komende winters!

Vondellaan 77 9721 LC Groningen - Telefoon: 050-5253121 - www.vondelflat.nl

Wonen tussen Haren en Groningen

Wonen met comfort in een omgeving waar veel

kan maar niets moet. Wonen met winkels op

loopafstand. Wonen met volop gelegenheid

tot sociale contacten. Wonen in uw eigen

2- of 3-kamer huurappartement. Wonen met

toegevoegde waarde zoals...

Belangstellend? Neem dan contact op voor

een vrijblijvende rondleiding.

Huurappartementen voor senioren

Page 15: Haren de Krant House and Garden november 2012

15NovEMBER 2012

Vakmanschap van de bovenste plank

Voor u persoonlijk!

Uw idee door ons op maat gemaakt. Bel 06 – 57583070

Geen wens gaat ons te ver. Alles is mogelijk. Wilt u uw boekencollectie in de kast plaatsen? Of uw verzameling munten, archeologische vondsten of postzegels? Kiest u een praktische kast met een zee van ruimte?

In iedere situatie een kast die past als een jas. Ontworpen en gebouwd volgens uw persoonlijke wensen.

Showrooms in Groningen en Kortenhoef (Hilversum) | www.honfleur.nl

Ambachtsman Frits Dijkstra, ri-etdekker uit Niezijl, windt er geen doekjes om: “Voor mij

en mijn medewerkers is het een groot plezier om in Haren en omgeving te mo-gen werken. Machtig mooi, die rietge-dekte villa’s, waar het aankomt op de details.”

Dijkstra werkt in de hele regio, maar Haren trekt extra! De mooie woon-huizen uit de jaren 30 met hun rieten kap…ze dagen hem uit. “Een boerde-rij is voor ons als rietdekkers vooral meters maken. Maar bij villa’s heb je details, kleine hoekjes, kilgoten, breukkapjes, dakkapellen….in die on-derdelen kun je bewijzen dat je je vak verstaat.” Met zijn bedrijf heeft hij de laatste maanden meerdere Harense da-ken van nieuw riet voorzien. “Een feest om te doen.”

Kritisch blijvenHet werken met riet vraagt om kritisch vakmanschap. “Je kunt niet iedere riet-leverancier zomaar vertrouwen”, zegt Dijkstra. “Er zijn verschillende soor-

ten en kwaliteiten riet. Villa’s vragen om zeer goed Hollands riet. Dat is mooi recht, 1,80 lang en met een fijne struc-tuur. Maar dan ben je er nog niet. Is het vochtgehalte goed? Breekt het niet te snel en is het taai genoeg? Voordat wij aan de klus beginnen laat ik een extern bureau de partij riet voor mijn eigen rekening keuren. Pas als het 100% is gaan we het dak op. Dat zie ik als mijn extra service aan onze klanten.”

Zo begon hetHij zag in 1976 een advertentie waarin werd gevraagd om leerling-rietdekkers en waagde de gok. “In het begin vond ik het niet zo leuk, had mijn handen kapot van het werken met rvs-draad. Maar ik begon het een steeds mooier vak te vinden. In 1996 besloot ik mijn eigen bedrijf te beginnen. En daar heb ik geen dag spijt van gehad.”

Zie www.rietdekkersdijkstra.nl Rijksstraatweg 47, Niezijl 06-20614239

Frits Dijkstra wil graag in Haren werken:

“Machtig, die rietgedekte villa’s. Eer van je werk!”

(advertorial)

Dijkstra werkt in de hele

regio, maar Haren trekt extra!

Page 16: Haren de Krant House and Garden november 2012

16 NOVEMBER 2012

Chris Scheffers en zijn vrouw zijn pas

in Haren komen wonen (’t Harde)

en wisten wat ze wilden, hoe ze het

wilden. Ze maakten zelf al redelijk

nauwkeurige schetsen van hun nieuwe

keuken. Vervolgens gingen ze op stap

langs keukenbedrijven in de regio, maar

ook in Duitsland. Wat je noemt een

degelijke voorbereiding. “We wisten

welke stijl het moest worden en ook dat

we de apparatuur van Boretti wilden”,

zegt Chris. “Met al die gegevens hebben

we offertes gevraagd. We zijn ook gaan

kijken bij Folkert Konings in Haren,

omdat die Boretti kan leveren.” De keus

viel na rijp beraad op Folkert Konings.

Chris: “In de eerste plaats omdat

het contact erg prettig was. Rik Jan is

iemand die de zaken niet opblaast en

mooier maakt dan ze zijn. Dat sprak ons

aan. Ik vond het ook wel een prettig idee

om iemand uit de buurt te kiezen.” Het

plaatje dat Chris al in zijn hoofd had liet

hij tekenen en hij herkende zich er direct

in: “Ja, de keuken die zij uiteindelijk op

papier heeft gezet klopte precies met

het beeld dat we hadden.” Het plaatsen

verliep soepel, hoewel er wel iets

verkeerd ging. Chris: “De leverancier

van het aanrechtblad had zich vergist,

het klopte niet met de opgegeven

maatvoering. Maar we hebben daar

geen werk van gehad, Rik Jan heeft het

voor ons opgelost.” Het overleg tussen

Folkert Konings en de aannemer liep

goed, zodat installateur Dick de keuken

vlot kon inbouwen. “Over de hele

linie zijn we dus zeer tevreden”, zegt

Chris. Hij is kritisch, maar zijn oordeel

is positief. Hij wist wat hij wilde en

Folkert Konings maakte het waar. “En

de prijs was uiteindelijk ook nog eens

concurrerend”, aldus Chris.

Chris Scheffers:Hij wist wat hij wilde en kocht de keuken in Haren

Wat zijn Hans en Ada blij met het zomerhuis “Roosduin” op Ameland dat zij onlangs hebben gekocht voor de verhuur. Ze zien het als een goede investering voor de toekomst. Het huis moest wél worden verbouwd en er was een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden we hoge eisen aan”, zegt Hans. “Wij willen onze huurders kwaliteit bieden.” Ze bezochten twee grote keukenconcerns. Die kwamen met scherpe offertes. Desondanks zijn ze ook nog even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze hebben een prachtige keuken ontworpen naar onze wensen en de prijs is zeer concurrerend met die zogenaamde ‘grote jongens’. We

hebben in de showroom de perfecte keuken kunnen samenstellen.” Het plaatsen van de keuken was een verhaal apart. Hans heeft het voorbereidende werk gedaan en toen kwam de ploeg van Folkert Konings. “Die hebben in één dag de hele keuken geplaatst”, zegt Hans Joling, nog steeds diep onder de indruk. “Ze waren met drie man en het verliep vlekkeloos. En moet je die afzuigkap eens zien: hoe die is gemonteerd onder het schuine dak. In één woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren kan er wat Hans en Ada betreft een weekje Ameland aan vastplakken. Kijk maar op www.huurhuisameland.nl.

Foto Slot

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Hans en Ada Joling, Haren:Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs!

Houten vloeren & natuurstenen vloeren

Binnenkort in onze showroom bij Folkert Konings

Daarom mogen onze showroomkeukens voor de helft weg!

Zie ook: www.floorstyling.nl

Wat is uw wens?

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service in slechts één: het hoogste!

Wat zijn Hans en Ada blij met het zomerhuis “Roosduin” op Ameland dat zij onlangs hebben gekocht voor de verhuur. Ze zien het als een goede investering voor de toekomst. Het huis moest wél worden verbouwd en er was een nieuwe keuken nodig. “Daar stelden we hoge eisen aan”, zegt Hans. “Wij willen onze huurders kwaliteit bieden.” Ze bezochten twee grote keukenconcerns. Die kwamen met scherpe offertes. Desondanks zijn ze ook nog even langsgegaan bij Folkert Konings. “Ze hebben een prachtige keuken ontworpen naar onze wensen en de prijs is zeer concurrerend met die zogenaamde ‘grote jongens’. We

hebben in de showroom de perfecte keuken kunnen samenstellen.” Het plaatsen van de keuken was een verhaal apart. Hans heeft het voorbereidende werk gedaan en toen kwam de ploeg van Folkert Konings. “Die hebben in één dag de hele keuken geplaatst”, zegt Hans Joling, nog steeds diep onder de indruk. “Ze waren met drie man en het verliep vlekkeloos. En moet je die afzuigkap eens zien: hoe die is gemonteerd onder het schuine dak. In één woord: super.” Wie de keuken zelf wil ervaren kan er wat Hans en Ada betreft een weekje Ameland aan vastplakken. Kijk maar op www.huurhuisameland.nl.

Foto Slot

Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dak. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Hans en Ada Joling, Haren:Mooi eiland, mooie keuken, mooie prijs!

Houten vloeren & natuurstenen vloeren

Binnenkort in onze showroom bij Folkert Konings

Daarom mogen onze showroomkeukens voor de helft weg!

Zie ook: www.floorstyling.nl

Wat is uw wens?

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service in slechts één: het hoogste!

Wat is uw wens?Folkert Konings is veelzijdig. Keukens in allerlei ‘smaken’. Heel gewoon en heel bijzonder, allemaal onder één dag. Parkeren voor de deur (parkeerplaats van Albert Heijn). Topmerken, zoals Boretti en Miele. Eigen ontwerpafdeling (Riva Keukenontwerpers).

Service! Wij leveren keukens in verschillende prijsniveaus. Service is slechts één: het hoogste!