Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

17
VISIE Visie voor de (groene) herinrichting van het entreegebied van Vogelpark Avifauna, opgesteld door Pieter Janssen/ Groenvorm ontwerpburo voor tuin & landschap VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

Transcript of Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

Page 1: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

VISIEVisie voor de (groene) herinrichting van het entreegebied van Vogelpark Avifauna, opgesteld door Pieter Janssen/ Groenvorm ontwerpburo voor tuin & landschap

VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

Page 2: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

2 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

Heel veel vogelplezier...Waarom is een flamingo roze? Hoeveel weegt de kleinste kolibrie? En wat is de grootste vogel ter wereld? Kom het zelf uitvogelen in Vogelpark Avifauna! Voer zelf de honingpapegaaien in de Australische Lori Landing en kijk bij het voeren van de grappige pinguïns. Bekijk de sierlijke flamingo’s van heel dichtbij in het Cubaanse brakwatermoeras en ga op ontdekkingsreis door de Filipijnse jungle. Ook de unieke vogeldemonstratie mag je niet missen. Roofvogels duiken op hun prooi, felgekleurde ara’s scheren over de vijver en ondertussen vertellen de verzorgers de leukste weetjes.

FEIT

Page 3: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

3 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

INHOUDFEIT 2

INLEIDING & PROBLEEMSTELLING 4

SITUATIE 5 voorgebied bestaand 6 voorgebied gepland 7 vragen i.r.t. ‘gepland’ 8

CONCEPT 9 toelichting 10 beplantingsindicatie 11

AANDACHTSPUNTEN 12

COLOFON 17

Page 4: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

4 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

INLEIDING & PROBLEEMSTELLINGAvifauna ondergaat momenteel een heuse gedaantewisseling. Een nieuwe, extra entree wordt aangelegd waardoor differentiatie ontstaat tussen vogelpark gasten en hotelgasten. Tezijnertijd zal het wegrestaurant worden vervangen door nieuwbouw. Dit alles heeft tot gevolg dat ook het park een gedaantewisseling danwelverjonging zal (moeten) ondergaan. Met de diverse ingrepen wordt ingespeeld op het “up-to-date” houden van het park.

Met de tijd mee is het devies...

September 2011.

John de Hoon, directeur van het vogelpark, vraagt mij een plan op te stellenvoorde(groene)inrichtingvanhet entreedeel van het park.

Centrale vraag:Hoe is invulling te geven aan ‘het groen’ van de ruimte nabij de ‘zwarte zwanenvijver? Deze invulling moet worden gekenmerkt door toepassing van bijzondere planten, een natuurlijk ka-rakter, thematische opzet en extensief qua onderhoud.

Behalve kijken naar de groene inrichtingopbasisvanbovenstaandevraag is het daarbij ook gewenst alles te inventariseren wat als ‘aandachtspunten’ valt aan te merken. Dit in de ruimste zin van het woord.

De nu voor u liggende VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA is vooral een eersteinventarisatieincombinatiemeteen aantal vragen en gedachtegangen. Voorafgaand aan het opstellen van daadwerkelijkeinrichtingsplannen,metdaarbij horende uitvoeringstekeningen, verdient eerst een aantal zaken opheldering.

Voor een eventueel vervolgtraject zal een aanbieding worden gedaan.

Page 5: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

5 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

SITUATIE

Vogelpark Avifauna is een groot vogelpark in Alphen aan den Rijn.Vogelpark Avifauna is het eerste en tevens een van de bekendste vogelparkenterwereld.Hetparkheeftveel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds een zeer hoge glijbaan. Het park is eigendom van het Van der Valk-concern. Vanaf het park kunnen ookboottochtengemaaktworden.

Ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, éénmalig zijn “achtertuin” te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten.

De mensen waren zo enthousiast over deprivécollectievogels,datdegerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950,

werd het eerste vogelpark ter wereld geopend. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de Toekan. Toen de heer Van der Valk enkele jaren later het vogelpark overnam besloot hij het toekanlogo te behouden. Niet alleen voor het vogelpark maar ook voor de restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk-logo een feit.

Het huidige “Wegrestaurant” ofwel het à la carte restaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog steeds enkele zeerkarakteristiekedelenvanhetparkintact. De bomenrij bij de entree, de kastanjeboom in het park en de vijver met het parkrestaurant. Er zijn zelfs enkele pelikanen die al vanaf de eerste dag in de vijvers van het park zwemmen. Sinds 2004 worden er meerdere keren per dag roofvogeldemonstratiesgegeven.

(bron: Wikipedia)

Page 6: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

6 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

2-0.20

30.10

50.40

10-0.19

20-0.48

160.03

17-0.50

21-0.40

22-0.41

Hoorn

65a

str

65

str

str

str

gras

SITUATIE voorgebied bestaand

Page 7: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

7 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

SITUATIE voorgebied gepland

Page 8: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

8 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

Wanneer de bestaande en geplande situatievoorterreinoverelkaarwordtgelegd dan reist er een aantal vragen...

- Is, gezien de geplande bebouwing, mijnvoorstel/visievantijdelijkeaarden is daarmee een eventuele ingreepte beschouwen als het “een klein beetje op orde houden van het voorgebied”?

- Hoe zou je de sfeer en beleving omschrijven van de nieuwe bebouwing?

-Iserzoietsalseenartist-impressiono.i.d. van de nieuwe bebouwing voorhanden?

- Is er iets bekend m.b.t. de planning van de nieuwbouw?

- De nieuwe bebouwing grijpt danig in, in de ‘oude achtertuin’ van huis Ten Rhijn. Is er een (nieuw) inrichtingsplanvoordezeoudetuin?

- Is er al een idee hoe Avifauna omgaat metdethematischeindelingvanhetpark t.p.v. de oude tuin?

-Isereeninrichtingsplanvoorhetvoorgebied (het gebied tussen De Hoorn en de nieuwbouw?

-Hoewordtderoutingm.b.t.bezoekers?

2-0.20

30.10

50.40

10-0.19

20-0.48

160.03

17-0.50

21-0.40

22-0.41

Hoorn

65a

str

65

str

str

str

gras

SITUATIE vragen i.r.t. ‘gepland’

Page 9: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

9 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

CONCEPT

Page 10: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

10 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

CONCEPT toelichting

Essentievanhetconceptishetwater/de vijver meer in beeld brengen. Daarbij is er voorzien in een mogelijkheid om dicht bij het water te komen onder het mom ‘aaibaar water’.

Tijdens mijn rondgang bleek dat je van de vijver erg weinig waarneemt. Het zicht op de vijver wordt ontnomen door zwaaruitgegroeidebeplanting.Ookstaan de wilgen, met de knot op ooghoogte, precies in de zichtlijn. Alleen wanner je door de knieen gaat kun je de vijver danwel de vogels daadwerkeijl zien.

Met het concept stel ik voor om een deelvandebeplantingstevigteverlagen/ snoeien.

Wat ook opvalt is dat de plantvakken rond de vijver kaal en versmeerd zijn. (...hetroeptbijmijassociatiesopmeteen door vrijwilligers onderhouden kinderboerderij...) Door van de nood een deugd te maken tackel dit gegeven. De plantvakken rond de vijver wil ik verlagen zodat ze écht onder water komen staan. Met oeverbeplantingkunnendezeplas/drasoevers vervolgens worden beplant. Een natuurlijk ogend geheel zal het beeldzijn.Daarbijkandezebeplantingin de toekomst, na het realiseren van de nieuwbouw, worden hergebruikt. Metdegewijzigderouting,alsgevolgvan het realiseren van een tweede terrein-entree ontbreekt het nu aan een rondgang rond de vijver. Met het aanbrengen van een natuurlijk ogend pad (zie impressies) langs de noordzijde van de vijver wordt bijgedragen aan het

herstellen van de rondgang en aan het natuurlijke karakter van dit plangebied. Eventueel kan aan dit pad een zijtak worden gemaakt om er een speels karakter aan toe te voegen. Natuurlijk moet in ieder geval het hoofdpad rolstoelproof zijn.

In het concept is ook een uitspraak gedaan over het stallen van bezoekers-fietsen.Momenteelzijner2plekkendie worden gebruikt. Te weten het ‘Bavaria”-deel en het grote terrein daarnaast gelegen. Ik stel voor het fietsparkerenteconcentrerenophetgroteterreinenditterreintegelijkertijdin te kaderen met behulp van hagen

van ca. 120 cm. hoog. De ruimte is er, dus waarom dit niet gebruiken?!

Het hekwerk van onbehandelde bouwstaalmattenzijnmomenteelzoda-nig geplaatst dat er, lopende over het pad tussen het terras van het wegres-taurant en het park, een doorkijk lijkt te zijn naar de vijver. Van-af het hoogliggende terras echter zal, gezien de doorsnede, zicht op de vijver niet mogelijk zijn. De kronen van de berken blokkeren het zicht. De hekwer-ken zouden eventueel kunnen worden verplaatst zodanig dat de berken het veld niet hoeven te ruimen.

Op een aantal plekken in het concept zijn vasteplanten borders voorzien. In deze borders kan gebruik worden gemaakt van groepen bijzondere (lees: minder algemene) vaste planten binnenrustigegeslotenbeplantingvakken.Degeslotenbodembedekkers dragen bij aan het onderhoudsvriendelijke karakter van de borders. Gazon komt hier te vervallen.

Eventueel kunnen de bestaande heestergroepen langs de randen worden aangevuld met bloeiende schaduwminnende heesters zoals Clethra en/of Itea.

impressie natuurlijke oever

impressie natuurlijke paden

Page 11: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

11 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

impressieoeverbeplanting Polygonum amphibium Saggittariasaggittifolia Veronicaanagalis‘Aquatica’ Zantedeschia aethiopica

impressieoeverbeplanting Lysichiton americanus Eupatorium rubrum Salamanderstaart Pontederia cordata

impressie vasteplantenborders Clethra alnifolia Itea virginica Itea virginica in herfstkleur

CONCEPT beplantingsindicatie

Opeenbeplantingsplanstaatvermeldwaar welke planten moeten komen, wat de hoeveelheden per m2 zijn, wat het toe te passen plantverband is en eventueleinstructiesvoordehoveniers.

Op basis van een, nader overeen te komen afgebakende opdracht kan een feitelijkbeplantingsplanwordengemaaktincombinatiemetplantlijsten.

Page 12: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

12 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

AANDACHTSPUNTEN

nattevoeten...

sponsored by... mooi,aldiefietsen kijk uit, paaltje...

niet te lezen... dat kan anders... dat ook... vlaggenmasthouders...

??? nattevoeten... haast... fraai zo’n wandschildering... verlichtingvoorschuinsmarcheerders...

relict... watervogels... datkantactischer... achterstallig onderhoud... groen parkeren...

Behalve kijken naar de groene inrichting is het ook gewenst te inventariseren wat als ‘aandachtspunten’ valt aan te merken...

Page 13: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

13 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

AANDACHTSPUNTEN

poef om plas te markeren... bij de wespen op schoot... even ‘t gazon aanhelen... beetje gedateerd... ik zie water maar moet goed kijken...

voor bezoekers met een bochel... nattevoeten... lastigkiezen... groen of pad... er was eens een beschoeiing...

breekjenekvoorzichting saai, echt niet... pad of groen... tsja, kun jij het lezen... niet op het gras lopen...

‘k zie een brug dus er is water... kijk uit voor die drempel... gezellig naast elkaar... schoffelkapot... rots in de branding...

Page 14: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

14 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

AANDACHTSPUNTEN

boomhut... ergens moet water zijn... breekjenekvoorzichtig... schattig,of... breekjenekvoorzichtig...

waar gaat’t om... wilgen of watervogels ??? breekjenekvoorzichtig... breekjenekvoorzichtig... hoeflorisantkanhetzijn...

rugdekking gewenst... mag ik nu wel of niet dat pad op... beplantingbuitendebloembak... er was eens een muurtje... ???

waar is die vijver nou... ??? euhhh... ja daar... daar zie ik water... ???

Page 15: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

15 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

AANDACHTSPUNTEN

scheefhangendebordjes... natterug... bestratings“left-overs”... ??? schots en scheef...

niet echt fraai... halfverharding of groenpad... lastigteonderhouden achterstallig onderhoud... rugdekking gewenst...

wie struikelt over m’n voeten... wat is rond ook alweer... nog even en... halfverharding of groenpad... verzamelingvan“left-overs”...

composthoop... werken de straatkolken nog wel... camouflagegewenst... verzameling van... waar is die kei gebleven...

Page 16: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

16 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

AANDACHTSPUNTEN

waar zijn de bloemetjes gebleven... kuiltje... drempeltje... anders is het zo saai...

grotevogelheefthethekgesloopt... nog even en... mag dat nu wel of niet... en dit dan...

hier mag dat niet... hier misschien wel... mooi, die boom midden in de vijver... reparatieploegisonderweg... tsja...

Natuurlijk begrijp ik dat het één met hetandertemakenheeft...

Een gezonde dosis cynisme lijkt mij desondanks op z’n plaats en maakt duidelijk wat in mijn beleving aandachtspunten zijn.

Page 17: Groenvorm Visie herinrichting entreegebied Avifauna september 2011

17 VISIE “HERINRICHTING ENTREEGEBIED” VOGELPARK AVIFAUNA 30 september 2011

COLOFON

OPDRACHTGEVERVogelpark AvifaunaDhr. John de Hoon

AANBIEDERGroenvorm ontwerpburo voor tuin & landschapPieter JanssenGroenoord 3782401 AN Alphen aan den Rijnt. 0172 - 471884e. [email protected]. groenvorm.nl