Groene Gordel 2010

52
DOSSIER 48 U IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN "DE PLEZANTSTE KORTE VAKANTIE IN EIGEN LAND" #1 MAGAZINE GROENE GORDEL '10 Op avontuur met ridders en prinsessen Het geuzebier geeft zijn geheimen prijs Wandel mee in het decor van Pieter Bruegel In het wiel van Eddy Merckx

description

De majestueuze kastelen en prachtige domeinen getuigen van een rijk en boeiend verleden. Een ontdekking!

Transcript of Groene Gordel 2010

Page 1: Groene Gordel 2010

DOSSIER 48 U IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN

"DE PLEZANTSTE KORTE VAKANTIE IN EIGEN LAND"

#1MAGAZINEGROENE GORDEL '10

Op avontuur met ridders en prinsessen

Het geuzebier geeft zijn geheimen prijs

Wandel mee in het decor van Pieter Bruegel

In het wiel van Eddy Merckx

Page 2: Groene Gordel 2010
Page 3: Groene Gordel 2010

"De Groene Gordel? Ja, natuurlijk!"We moeten het Axl Peleman maar één keer vragen of hij een weekend lang zijn geliefd Antwerpen wil ruilen voor de Groene Gordel.

Samen met zijn zoontje Thor en vrouw Wen beleeft hij er een onvergetelijke uitstap. De muzikant tokkelt op de vreemdste instrumenten in het Volksinstrumenten- museum in Gooik en proeft een echte geuze in Geuzestekerij De Cam. Thor verdwaalt tussen de duizenden exotische planten van de Nationale Plantentuin in Meise. Het gezin gaat nog op ontdekkingsreis in het Afrikamuseum in Tervuren en bolt nadien met de !ets het Dijleland door. En waar slapen Axl, Wen en Thor beter dan in een b&b in de zachte glooiingen van het Pajottenland?

En u? U beleeft de hele reis mee door de ogen van Axl in dit allereerste Groene Gordel Magazine. En als u de smaak te pakken hebt, bladert u verder want er is nog zoveel te ontdekken.

Laat je verrassen door het groen en de landelijke charme van de Groene Gordel in het midden van het land op een steenworp van Brussel. Je vindt er prachtige kasteeldomeinen en romantische tuinen, hoogtechnologie en eeuwenoude traditie, vliegtuigen en speeltuinen. Maar ook heerlijk witloof en tafeldruiven, bossen en Bruegel, cultuur en avontuur. Kom met de !ets via het !etsknooppuntennetwerk of te voet langs talloze kleine wegjes, of met de auto, te paard of zelfs met de boot.

Kortom, kom genieten in de Groene Gordel!

Jean-Pol Olbrechts Monique SwinnenVoorzitter TRAP Groene Gordel Voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant

Dit magazine is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw / januari 2010

Concept en coördinatie: Gonda Craeninckx I Vormgeving: Absoluut I Copywriting: Bart Claes

Foto's: ©Lander Loeckx, Toerisme Vlaams-Brabant, vzw Streekproducten Vlaams-Brabant, vzw Kanaaltochten, D.Verhulst, R. Engels, vzw Dilbeeks Erfgoed, vzw De Rand, Toerisme Leuven, Nationale Plantentuin Meise, Brabantse Kwekers/ Th. De Gree", D. Rys, S. De Wyckere., Kristof Ramon I Cartogra!e: Els Ruppol, Aquaterra I Druk: Corelio Printing I Wettelijk depot: D/2010/4058/01

Deze brochure is met de grootste zorg samengesteld. Toerisme Vlaams-Brabant vzw is niet aansprakelijk voor eventuele wijzigingen en/of onnauwkeurigheden in de opgenomen gegevens.

colofon

www.groenegordel.be

Page 4: Groene Gordel 2010

#1INHOUD

P8DOSSIERMet Axl, Wen en Thor op ontdekkingstocht door de Groene GordelHet gezin Peleman ruilt Antwerpen een weekend lang voor de Groene Gordel. Volg het avontuur van Axl, Wen en Thor op de voet.

OP STAP MET KIDSOver dappere ridders en lieve prinsessenKinderfantasie kan behoorlijk op hol slaan in de Groene Gordel. Een draak verslaan? Ravotten in een speelbos? Je kracht meten met topsporters? Het kan allemaal en nog veel meer.

P6 GG TIPS & KALENDER 2010P8 DOSSIERP18 HET GEHEIM VAN DE GEUZEP19 FIER OP BIERP21 OP STAP MET KIDSP25 UITNEEMBARE KAARTJESP29 DE KRACHT VAN DE BRABANDERP30 10X WANDELENP34 GEHEIME PLEKKENP36 STREEKPRODUCTENP39 FIETSEN IN DE BRABANTSE KOUTERSP43 OP BEZOEK BIJ DE BUREN #1$P44 WELK SOORT FIETSER BEN JIJ?P46 PARKEN EN TUINENP49 OP BEZOEK BIJ DE BUREN #2$P50 EEUWENOUDE BOSSENP51 DIENSTEN EN PUBLICATIES

P25 HANDIGE UITNEEMBARE KAARTJES

P21P24 ‘KIDS’ UITSTAPPEN IN DE GROENE GORDEL

Page 5: Groene Gordel 2010

5 I

P39

P3010 X WANDELENVerdwalen in de mooiste decorsJe kan op goed geluk urenlang verdwalen in schitterende decors, maar de mooiste wandelingen staan gebundeld in zeven handige gidsjes. We suggereren je graag negen verrassende wandelingen, voor elk wat wils.

FIETSEN IN DE BRABANTSE KOUTERSIn het wiel van Eddy MerckxWielerlegende Eddy Merckx stapt nog graag de !ets op voor een ste-vige rit door de Groene Gordel. We trappen in zijn wiel op het !etsknoop-puntennetwerk door de Brabantse Kouters, langs het zeekanaal Brussel- Rupel, rond het historische centrum van Grimbergen, door verstilde dorp-jes en langs mooie kastelen. Fiets je mee?

P46 PARKEN EN TUINEN IN DE GROENE GORDEL

P34 GEHEIME PLEKKEN VAN DE GROENE GORDEL

Page 6: Groene Gordel 2010

I 6

GG TIPS

GG KALENDER 2010De Groene Gordel is een bruisen-de regio, er valt altijd wel wat te beleven. De Gordel is ongetwij-feld het meest bekende evene-ment, maar er is nog zoveel meer te beleven. Noteer deze data al-vast in je agenda!

BRABANTSE KOUTERS

PAJOTTENLAND EN ZENNEVALLEI

BeerselKasteel van BeerselGooik

De CamVolksinstrumentenmuseum

MeiseNationale

Plantentuin

HuizingenProvinciedomein

LennikKasteel van Gaasbeek

Kasteelpark Groenenberg

St-Pieters-LeeuwRozentuin Coloma

SchepdaalTrammuseum

AlsembergPapiermolen

Herisem

HalleBasiliekHallerbos

Sint-Anna-PedeBruegel openluchtmuseum

HernePark Ter Rijst

VollezeleMuseum van het Belgisch trekpaard

A%igemAbdij van A%igem

AsseWaalborrepark

LonderzeelDiepensteynLeireken

OLV-LombeekZepposmolen

De Groene Gordel omarmt Brussel met prachtige parken, bossen, tuinen en fraaie kasteeldomeinen. Ontdek ze via het !etsknooppuntennetwerk of volg de mooiste wandellussen. Drie deelregio’s spelen elk hun troeven uit. Proef het witloof en de tafel-druif in het Dijleland of bezoek het onvergetelijke Afrikamuseum. Meet je met topatleten in het Spor-timonium en tuur naar de sterren in Volkssterren-wacht Mira in De Brabantse Kouters. In de heuvels van het Pajottenland ontdek je het geheim van de geuze en plantte Bruegel zijn schildersezel in een prachtig decor.

Page 7: Groene Gordel 2010

7 I

Brussel

DIJLELAND

TervurenKoninklijk Museum Midden-AfrikaPark en Arboretum

KampenhoutWitloofmuseum

GrimbergenAbdij van GrimbergenVolkssterrenwacht MIRAMOT

KeerbergenDe Botermolen

Overijse Druivenmuseum

Haacht

Zaventem Luchthaven

LeuvenKanaaltochten

HofstadeSportimonium

VilvoordeLiving TomorrowPark Drie Fonteinen

Brouwerij Kasteel Museum Brabants trekpaard

Parken en tuinen

BosStreekgerechten

Wandelen en !etsen

Alle wandel- en !etsroutes op deze kaart aanduiden, is onbegonnen werk. Je kan urenlang verdwalen over de vele wandelpaden en het eindeloze !etknooppunten- netwerk. Op de achterzijde van dit magazine vind je meer informatie.

HoeilaartArboretum Groenendaal

Zoniën-woud

Oud-HeverleeZoete Waters

Meerdaalwoud

Page 8: Groene Gordel 2010

I 8

Er moet iets heel juist zitten in de Groene Gordel als Axl Peleman een weekend lang zijn geliefde Antwerpen er voor wil ruilen. We volgen de muzikant, zijn vrouw Wen en zoontje Thor (8) op hun ontdekkingsreis door de regio. Want een ontdekking wordt het, met een portie volksmuziek, geuze, gastronomie, beweging in het groen en een Afrikaanse safari.

48 UUR IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN

Axl en Thor, klaar voor een Afrikaans avontuur

I 8

Page 9: Groene Gordel 2010

9 I 9 I

De Groene Gordel. Puur genieten en zo dichtbij.Plaats van afspraak is het volkscafé De Cam in Gooik, een gezellig bruin eetcafé midden in het Pajottenland. Axl, Wen en Thor rijden netjes op tijd de binnenkoer op. ‘Op amper een uur van Antwerpen maar wat een verschil in landschap’, glundert Axl. ‘Hier glooit het, in Ant-werpen is alles plat. Ik ken de regio wel een beetje maar ik kom er meestal om op te treden. Met andere woorden, ik rij naar een cultuurcentrum of zaal, treed er op en rij in het donker naar huis. Een echte kennismaking kan je dat niet noemen.’

Hoog tijd dus voor een oprechte kennismaking. Muzikant Stefan Timmermans wacht ons op aan de toog, een geuze in de hand zoals dat hoort in het Pajottenland. ‘Jullie gids in het muzikaalste museum van het land’, stelt hij zich voor. Hij leidt ons de trap op en we komen in het Volksinstrumentenmuseum. ‘Dit is de verzameling van Herman en Rosita Dewit van Volksmuziekgroep ’t Kliekske’, legt Stefan uit. ‘Ze zijn verwoede verzamelaars van oude in-strumenten. Geen dure violen of antieke piano’s maar volksinstrumenten die door gewone mensen door de eeuwen heen werden gemaakt en bespeeld.’

Page 10: Groene Gordel 2010

Vergeten instrumenten in het Volksinstrumenten-museum in Gooik

Zo vader, zo zoon. Axl en Thor ontdekken Afrikaanse percussie

Lambikbier van het vat in Geuzestekerij De Cam

Moambe met saka saka? Thor ontdekt het Afrikaans eten

I 10

Page 11: Groene Gordel 2010

De vreemdste instrumenten met de meest bizarre namen staan uitgestald. Een ratel, een klompviool, een rommelpot, een draailier en veel meer. ‘Vandaag spelen kinderen met een ratel van plastic, maar tijdens de middeleeuwen ging je maar beter opzij als je een ratel hoorde’, weet Stefan. ‘Pestlijders gebruikten ze om hun komst aan te kondigen.’

Hij haalt een instrument boven dat een beetje lijkt op een rechte viool. ‘Een vroege basgitaar?’, probeert Axl. ‘Een hom-mel’, legt Stefan uit. ‘Het was ooit het populairste instrument in Vlaanderen. Er zijn er duizenden teruggevonden.’ Waar de naam vandaan komt, lijkt duidelijk als Stefan er enkele noten op speelt en een zoemend geluid de kamer vult.

‘Violen waren te duur voor de gewone mens in de middeleeu-wen’, legt de gids uit. ‘Maar af en toe was er iemand creatief genoeg om zelf een viool te maken.’ Hij toont een wel heel origineel exemplaar, gemaakt van lucifers. ‘Iemand met veel geduld heeft dit gemaakt.’

Wat in de tijd van Breugel ook populair was, is de doedelzak. ‘En neen, die komt oorspronkelijk niet uit Schotland maar uit het verre oosten. De allereerste exemplaren werden al vijfdui-zend jaar geleden gemaakt. Toen was het de kunst om een continue luchtstroom via de mond door het &uitje te jagen. Later hebben ze er een luchtzak aan gehangen, gemaakt van dierenhuid. Dit exemplaar is geitenleer.’

Ai, Thor kijkt bedenkelijk naar zijn papa. ‘Een ziek geitje, hé man’, zegt Axl. ‘Eentje dat een natuurlijke dood is gestor-ven.’ En dan &uisterend naar Stefan: ‘Hij is een enorme die-renvriend. Opletten dus.’

Eeuwenoud bier

Het is tijd voor een andere eeuwenoude traditie van de Groene Gordel: bier. ‘Aha, dat is meer mijn ding’, lacht Wen. Aan de overzijde van het binnenplein ligt Geuzestekerij De Cam. Hier mengt en bottelt geuzesteker Karel Goddeau lambik om het

op &es te laten hergisten tot geuze. Dat gebeurt volgens de-zelfde methode als champagne. De lambik komt uit vier brou-werijen uit de streek. ‘Lambik is het oudste bier dat nu nog wordt gemaakt’, weet Karel. Het is allicht ontstaan rond 1300 en wordt vandaag nog volgens dezelfde formule gemaakt. De stekerij ligt vol grote, eikenhouten vaten met lambik. ‘Niet te geloven dat mensen zevenhonderd jaar geleden net het-zelfde bier gedronken hebben’, zegt Stefan, die een glas pure lambik niet afslaat.

Wen neemt een slokje en haar gezicht vertrekt. ‘Nogal zuur’, vindt ze. Karel lacht. ‘Ik had je moeten waarschuwen. Vergeet alles wat je kent van bier. Dit is niet te vergelijken met een pils-bier van vandaag. Lambik kan je beter vergelijken met cider en geuze met champagne.’

Zwevende gisten

‘Wat is het verschil tussen geuze en het bier dat elders wordt gebrouwen?’, wil Axl weten. ‘Behalve dat geuze lekkerder is?’, vraagt Karel. ‘Aan geuze wordt nooit gist toegevoegd. De gisten die in de Zennevallei in de lucht zitten, zorgen voor een spontane gisting van het bier. Je kan wel dezelfde brouw-methode toepassen, maar een echte geuze kan je alleen in deze streek maken. Het duurt bovendien veel langer. Een pilsbier heb je in enkele weken tijd gemaakt. Een oude geuze is gemaakt van lambikbier dat minstens drie jaar oud is en het hergist dan nog eens een jaar op de &es. Commercieel ge-zien is geuze dus geen slimme zet. Gelukkig zijn er nog zotte brouwers die dit stukje puur erfgoed niet verloren laten gaan.’ Oude geuze mag trouwens alleen in de Zennestreek worden gemaakt. Het is een geogra!sch beschermde benaming, of een ‘appellation controlée’.

Het glas van Wen is intussen toch leeg geraakt. ‘De smaak van lambik went snel’, vindt ze. Tijd om een geuze te proe-ven. ‘Hmmm, dat kan ik echt wel leren drinken’, lacht Wen. ‘Veel zachter van smaak.’

48 UUR IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN

"Hmmm, geuze dat kan ik echt wel leren drinken" I Wen I

11 I

Page 12: Groene Gordel 2010

Karel geeft graag een &es mee en het bezoek krijgt er een tip bovenop. ‘Schenk Oude Geuze als aperitief en vertel je gasten niet wat het is. Ze zullen verbaasd staan. Maar wacht nog even. Hoe langer je de &es in de kelder laat staan, hoe zachter en rijker van smaak die wordt.’ Tijdens de lunch in Volkscafé De Cam komt er geuze op tafel.

18.000 planten

De volgende halte is de Nationale Plantentuin van België in Meise. Een wetenschappelijk centrum van wereldformaat waar onderzoekers planten en zaden van over de hele wereld bestuderen. Los van het academische luik is de Plantentuin ook een toeristische topper. Niet alleen voor het 92 hectare historisch domein met een imposant kasteel, maar vooral voor de ongeloo&ijke plantencollectie. In ons land vind je 1.400 inheemse wilde planten-soorten, in Meise kan je er 18.000 van over de hele wereld ontdekken. Sommige planten zijn uiterst zeldzaam en vind je in de natuur bijna niet meer.

Medewerker Koen Es en zijn dochtertje Rune (6) nemen ons mee voor een tocht door het Plantenpaleis, een indrukwekkend serrecomplex. ‘Weet je dat de Plantentuin ouder is dan ons land?’, vraagt hij. ‘We zijn opgericht in 1796 en hebben dus meer dan twee eeu-wen ervaring met planten.’ De 18.000 planten in Meise zijn nog lang niet alle soorten op de-ze planeet. ‘We werken samen met andere plantentuinen aan de wereldwijde inventarisatie van het plantenrijk. Op dit ogenblik weten we niet eens hoeveel plantensoorten er zijn.’

De geur van bompa

‘Ruik eens, dit ruikt naar bompa’, lacht Axl plots. ‘Weet je wel? De aftershave die alle groot-vaders gebruiken? Deze plant ruikt net zo.’ Het is het kruid Old Spice. ‘Dat wordt inder-daad gebruikt om aftershave te maken. Als je goed ruikt, ontdek je ook toetsen van kaneel, muskaatnoot, peper en kruidnagel in de geur’, weet Koen. ‘Veel planten worden gebruikt voor hun geur of smaak. Dit is de Cola-boom. De noten ervan worden nog steeds gebruikt om Coca-Cola te maken. Vandaar de naam. Vroeger werden de blaadjes van de Coca-plant en de noten van de Cola-boom gebruikt. De Coca-plant wordt vandaag niet meer gebruikt, je begrijpt wel waarom.’

We komen aan de vleesetende planten en dat interesseert Thor mateloos. ‘Tot daar zijn dierenliefde’, knipoogt Wen. Een vleesetende plant keert de rollen om. In plaats van gege-ten te worden door dieren eten deze planten zelf dieren op. ‘Er zijn ongeveer vijfhonderd

"Ik heb mijn vorige fiets geruild voor een gitaar"

I Axel I

I 12

Tropische reuzenwaterlelies

De indrukwekkende serres van de Nationale Plantentuin van België in Meise

Axl, Wen en Thor bollen door het Dijleland

Page 13: Groene Gordel 2010

13 I

soorten vleesetende planten op de wereld. De meeste exem-plaren groeien in tropisch gebied. Toch vind je ook in Europa vleesetende planten, of liever insectenetende planten. Ze ko-men voor in milieus die uitzonderlijk arm aan mineralen zijn, zoals zure moerassen. Omdat ze onvoldoende mineralen uit de bodem kunnen halen, eten ze insecten op. Die bevatten essentiële mineralen en stikstof.’

Voor de neus van Thor klapt er een plant zijn dodelijke val dicht. Dodelijk voor vliegen althans. ‘Een venusvliegenval’, leest Thor. ‘Cool.’ Koen haalt er een andere plant bij. ‘Een bekerplant’, legt hij uit. ‘De vliegen komen af op de geur en vallen in de beker. Daar worden ze verteerd.’

De tocht gaat nog langs de meest bizarre planten zoals de reuzenaronskelk, een zeldzame plant uit Sumatra met een bloem van wel twee meter hoog. Ze bloeit ongeveer om de tien jaar en verspreid dan een onaangename geur.

Lady Chef of the Year

De eerste dag zit er bijna op. Er wacht nog een diner in Les Eleveurs in Halle. Hier tovert So!e Dumont creatieve gas-tronomische gerechten op het bord en daarvoor gebruikt ze graag streekproducten. De naam ‘Les Eleveurs’ is trouwens afkomstig van de paardenfokkers van de Brabantse trek-paarden. ‘Traditie met een knipoog naar vandaag’, zegt ze zelf over haar keuken. Er volgt een carpaccio van hert als voorgerecht en als hoofdgerecht een tong!let voor Axl en een lamskroontje voor Wen en Thor. Het smaakt hen enorm. Niet te verwonderen, chef-kok So!e werd verkozen tot Lady Chef of the Year 2009, een grote erkenning in de culinaire wereld.

Het is donker als we opnieuw richting Gooik rijden. Het gezin Peleman overnacht in het Hof van Petronilla, een gasten-verblijf op de boerderij van de familie Avau. Gastvrouw Ger-da staat in de deuropening te wachten. ‘Jullie slapen in de

schuur’, zegt ze. Axl kijkt bedenkelijk naar Wen. ‘In het hooi hebben we vroeger genoeg gespeeld, hé schat’, lacht hij. Er is echter geen hooi te zien. De schuur werd omgebouwd tot gastenruimte met enkele fraaie kamers. ‘Alsof we thuisko-men’, vertelt Axl. ‘We voelen ons hier enorm welkom, alsof we hier al vaak geweest zijn.’

Naar Afrika

De volgende ochtend staat er een stevig ontbijt te wachten en dan vertrekken ze richting Tervuren. ‘Thor, we gaan naar Afrika’, &uistert Axl zijn zoon toe. ‘Echt?’, Thor kijkt hoopvol. ‘Zeker, maar dan in Tervuren’, zegt Axl. Thor snapt er niets van als ze de parking van het imposante Koninklijk Museum voor Midden-Afrika op rijden. Een rij houten olifantenbeel-den leidt hen naar de majestueuze inkomhal. Het embleem van Leopold II staat in de koepel verwerkt. De vorst liet het optrekken door de Fransman Charles Girault, ontwerper van Le Petit Palais in Parijs. Het moest een uitstalraam worden van ‘zijn’ kolonie Congo.

Vandaag, net honderd jaar later, staan er grote renovatieplan-nen op het getouw onder leiding van de bekende architect Stephane Beel. Er komt onder meer een nieuw onthaalpavil-joen dat ondergronds verbonden is met het hoofdgebouw. In deze ondergrondse doorgang komen er drie extra ten-toonstellingszalen. ‘Maar eerst vieren we het honderdjarig bestaan van het museum met een groots volksfeest en vuur-werk in het park’, vertelt Kristien Opstaele die ons door het museum gidst.

We komen bij wat elke bezoeker het eerst te zien krijgt: de 22,5 meter lange boot en de opgezette olifant. ‘Hier kan hon-derd man in’, vertelt Kristien. ‘Het is een prauw uit maho-niehout, gemaakt uit de stam van één boom. De boot heeft maar een keer gevaren met Leopold III aan boord toen die een bezoek aan Congo bracht.’

Afrikaanse olifant in het Koninklijk Museum

voor Midden-Afrika

So!e Dumont, chef van Les Eleveurs in Halle, werd verkozen tot Lady Chef of the Year 2009.

Page 14: Groene Gordel 2010

I 14

"Thor, we gaan naar Afrika"Axl wil weten of het hardnekkige gerucht klopt dat hij heeft opgevangen. ‘Als je het in Antwerpen hebt over het Afrikamu-seum, dan komt steevast het verhaal van de opgezette pyg-mee naar boven’, vertelt hij. Het verhaal klopt niet. ‘Maar er zijn wel twee mummies in onze depots opgeslagen en daar is al heel wat hetze rond geweest’, weet Kristien. ‘Kort na zijn aanstelling was onze directeur Guido Gryseels te gast in het programma Jongens en Wetenschap op Radio 1. Toen pre-sentator Koen Fillet vroeg of er mummies in het museum la-gen opgebaard, gaf de directeur dit toe. Meteen stond de telefoon hier roodgloeiend.’ Onderzoek wees uit dat het om twee Afrikanen gaat uit het oosten van Kivu. Na hun dood is hun lichaam uitgedroogd en op een natuurlijke wijze gemum-mi!ceerd. Hoe ze uiteindelijk in het museum terecht zijn ge-komen, is niet duidelijk.

Een metalen slurf

Thor staart treurig naar de opgezette olifant. ‘Het dier was ziek, hoor’, sust Axl. Het valt Thor op dat zijn slurf helemaal tot aan de grond komt. ‘Omdat er een metalen staaf in zit waarop de olifant steunt’, weet de gids. ‘Anders zou hij onder het gewicht van zijn slagtanden kantelen.’

48 UUR IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN

Park Tervuren

Axl heeft de djembés ontdekt en drumt samen met Thor een fraai stukje Afrikaanse muziek

Page 15: Groene Gordel 2010

15 I

We zien nog een fraaie collectie wilde dieren zoals kroko-dillen, leeuwen en neushoorns maar ook slangen, insec-ten en natuurlijk Afrikaanse gebruiksvoorwerpen, maskers en juwelen. Het museum beschikt over ‘s werelds rijkste en meest befaamde verzameling etnogra!sche voorwer-pen uit Centraal-Afrika. Bovendien liet ontdekkingsreiziger Henry Morton Stanley zijn archief volledig in handen van het museum. Je weet wel, die van ‘Doctor Livingstone I presume?’.

Kristien toont ons een zwarte neushoorn en even verderop een witte neushoorn. Vreemd genoeg hebben ze dezelf-de kleur. ‘Het verschil? Kijk eens naar de mond. Een witte neushoorn heeft een bredere mond. Waarschijnlijk is er ooit in de geschiedenis een vertaalfout gemaakt. White in plaats van wide.’ We klimmen nog naar de bovenste verdieping van het museum waar klassen en groepen workshops kun-nen volgen. Axl heeft de djembés ontdekt en drumt samen met Thor een fraai stukje Afrikaanse muziek.

De !ets op

Na een bordje Afrikaanse moambe met saka saka in de ge-zellige bistro van het museum wordt het tijd voor wat be-weging. Het Park van Tervuren is ideaal voor een !ets-tochtje. Het park is 207 hectare groot en is van oorsprong

een jachtdomein van de Brabantse hertog Hendrik I. Toen Leopold II het museum liet bouwen, gaf hij de opdracht om een neoklassieke Franse tuin aan te leggen. Deze tuin loopt over in de warande, een gemengd beuken- en eikenbos met bomen die soms meer dan twee eeuwen oud zijn.

‘Het is jaren geleden dat ik nog op een !ets zat’, geeft Axl toe. ‘Ik heb mijn vorige !ets geruild voor een gitaar.’ We vol-gen een stukje van het Fietsknooppuntennetwerk Dijle-land, door het park tot het centrum van Tervuren. Dan gaat het via het Arboretum van Tervuren met bijna vijfhonderd verschillende soorten bomen richting Duisburg en Vos-sem om uiteindelijk terug het park in te rijden. Een verkwik-kende tocht voordat Axl, Wen en Thor opnieuw de auto in stappen richting Antwerpen.

‘De plezantste korte vakantie in eigen land in jaren’, vinden Axl en Wen. ‘Voor iemand die in de stad geboren en ge-togen is, is dit verrassend groen. Veel bossen en parken, maar het heet niet voor niets de Groene Gordel, hé. Ik kijk op van de vriendelijkheid van de mensen. In de stad zegt niemand nog dag tegen elkaar, maar hier doen ze dat wel. Een Vlaming gaat naar zee of de Ardennen als hij er een weekend tussenuit wilt, maar in het centrum van het land ligt ook een perfecte bestemming.’

Page 16: Groene Gordel 2010

I 16

VOLKSINSTRUMENTEN'MUSEUMDorpsstraat 671755 Gooik

Boeken via MuziekmozaïekWijngaardstraat 51755 GooikT 02 532 28 38E [email protected]

GEUZESTEKERIJ DE CAMDorpsstraat 671755 GooikT 0476 81 68 06 (Karel Goddeau)E [email protected]

NATIONALE PLANTENTUIN VAN BELGIËDomein van BouchoutNieuwelaan 381860 MeiseT 02 260 0970F 02 260 09 45E [email protected]

Naar aanleiding van het Internationale Jaar van de Biodiversiteit is er het hele jaar door wat te beleven in de Nationale Plantentuin. Themawandelingen, nocturnes, een bijzondere fototentoonstelling…

RESTAURANT LES ELEVEURSSuikerkaai 11500 HalleT 02 361 13 40www.les-eleveurs.be

Lady Chef of the year 2009 So!e Dumont: alle info op www.ladychef.be

HET HOF VAN PETRONILLALindestraat 151755 GooikT 054 56 78 39GSM 0476 93 17 58E [email protected]

KONINKLIJK MUSEUM VOOR MIDDEN'AFRIKALeuvensesteenweg 13 3080 Tervuren T 02 769 52 11F 02 769 56 38www.afrikamuseum.be

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van het museum staan er dit jaar heel wat activiteiten op het programma. Op 30 april wordt het feestjaar afgetrapt met een groot volksfeest met vuurwerk in het Park van Tervuren. Alle informatie over het feestjaar vind je op www.congo2010.be.

FIETSVERHURINGFiets en De SpaakEeckelstraat 301755 GooikT 02 532 02 21www.!etsendespaak.be

Robeet Bike StyleBrusselsesteenweg 723080 TervurenT 02 767 43 38www.robeet.be

48 UUR IN DE GROENE GORDEL MET HET GEZIN PELEMAN

Page 17: Groene Gordel 2010

17 I

Axl, Wen en Thor hadden graag nog meer bezocht op hun tocht door de Groene Gordel, maar de tijd ontbrak. Tijdens hun volgende bezoek – en dat komt er zeker en vast – staan de volgende haltes al genoteerd.

ST.'MARTINUS BASILIEKKardinaal Cardijnstraat1500 Halle

Deze kerk is een meesterwerk van de Brabantse hooggotiek en de trots van Halle. In 1946 werd ze verheven tot Basiliek.

DRUIVENMUSEUMWaversesteenweg 23090 OverijseT 02 785 33 75

Het Druivenmuseum vertelt het verhaal van de opkomst en te-loorgang van de druiventeelt en het ‘Glazen Dorp’.

GRIMBERGENIn Grimbergen moet je zeker de monumentale basiliek van de Norbertijnenabdij bezoeken. Je vindt er ook Volkssterren-wacht Mira. Dat is de oudste volkssterrenwacht van ons land. Een leuke activiteit voor de kids is het Museum voor Oudere Techniek. En even op adem komen, doe je in het Prinsenbos, waar de ruines van het Prinsen-kasteel de aandacht trekken. www.grimbergen.bewww.kerkgrimbergen.bewww.mira.bewww.mot.be

OOK LOGEREN IN DE GROENE GORDEL?

De Groene Gordel heeft alles voor een kort of langer verblijf. Je bent welkom in één van de vele familiehotels, gastenka-mers, b&b's, monumentale vier-kantshoeves, kasteeltjes,...Voor een volledig overzicht kijk op www.toerismevlaamsbrabant.be en klik door op logeren.

Page 18: Groene Gordel 2010

I 18

Geuze en lambik vind je voornamelijk in het Pajottenland en omgeving. Waarom vind je nergens ter wereld diezelfde smaak?

Wat is het geheim van de geuze? ‘Wel, het geheim zit in de omgeving’, weet doctor en ingenieur Filip Delvaux. De wetenschap-

per doet onderzoek in het Centrum voor Levensmiddelen- en Microbiële Technologie van de Katholieke Universiteit Leuven en kent alle mysteries van bier. ‘Voor de productie van lambik- bieren zijn onder meer de bijzondere gisten Brettanomyces Bruxellensis nodig. Deze gisten vind je wereldwijd verspreid, maar in de Zennevallei is de concentratie hoger. Bovendien zijn er in die streek bijzondere stammen aanwezig van deze wilde gisten die typische zachte en complexe smaken voortbrengen.’

Het geheim van de geuze

I 18

De brouwerij ligt verscholen in een statige gesloten hoe-ve. Als enige lambiekbrouwerij combineert ze exotische sma-ken als banaan en mango met traditionele geuze.

BROUWERIJ DE TROCH

BIEREN Faro Chapeau Lambic, Geuze De Troch, Kriek De Troch, Oude Geuze Chapeau Cuvée

WAMBEEK

Midden in een uitgestrekt, glooiend landschap wordt hier al zeker sinds 1604 bier ge-maakt. De naam Mort Subite komt van de laatste worp bij het pitjesbakspel, dat zo’n honderd jaar geleden populair was in de Brusselse cafés.

MORT SUBITE

BIEREN Geuze, Kriek, Kriek Xtreme, Framboise Xtreme

KOBBEGEM

De eerste sporen van wat nu Brouwerij Boon is, vinden we terug in 1680. In 1978 kocht Frank Boon – zelf uit een brouwersfamilie – de zaak en investeerde in vernieuwing met oog voor traditie.

BROUWERIJ BOON

BIEREN Oude Geuze Boon, Faro Boon, Kriek Boon, Oude Kriek Boon, Framboise Boon, Duivels Bier

LEMBEEK

De brouwerij bestaat al sinds 1887 als café en geuzestekerij. In 1953 nam Gaston Debelder de zaak over en vandaag zetten zijn zonen Armand en Guido de traditie voort.

BROUWERIJ 3 FONTEINEN

BIEREN Lambik 3 Fonteinen, Oude Geuze 3 Fonteinen, Ou-de Kriek 3 Fonteinen, Vintage 3 Fonteinen, Doesjel 3 Fontei-nen, Beersel Blond, Beersel Bio Tarwe, Beersel Lager

BEERSEL

Page 19: Groene Gordel 2010

19 I

Sinds 1882 wordt hier bier ge-brouwen volgens de oude tra-ditie. De vzw De Geuzen van Oude Beersel werken aan een heus brouwerijmuseum.

BROUWERIJ OUD BEERSEL

BIEREN Bersalis, Oude Geuze, Oude Kriek,

BEERSEL

Bartholomé Hanssens brouw-de voor het eerst in 1896. Ach-terkleindochter Sidy Hanssens koopt nog steeds wort in om het tot geuze te vergisten.

GEUZE' STEKERIJ HANSSENS ARTISANAAL

BIEREN Oud Beitje, Oude Geu-ze Hanssens Artisanaal, Oude Kriek Hanssens Artisanaal

DWORP

De familie Girardin kocht deze boerderij-brouwerij in 1882 en is nu aan de vierde generatie brouwers toe. Het gebruikte graan wordt op de boerderij zelf verbouwd.

BROUWERIJ GIRARDIN

BIEREN Lambik, Gueuze Fond, ge!lterde Gueuze, Kriek, Fram-boise, Faro, Ulricher

SINT'ULRIKS'KAPELLE

Gesticht in 1781 en een van de oudste en grotere ambach-telijke lambikbrouwerijen.

BROUWERIJ TIMMERMANS

BIEREN Oude Geuze, Kriek Lambic, Gueuze-Lambic, Faro- Lambic, Kriek-Lambik, Fram-boise Lambic, Pêche Lambic, Woudvruchten

ITTERBEEK

Acht generaties geleden had de familie Lindemans een boerderij in Vlezenbeek. Om iedereen er ook tijdens de win-termaanden aan het werk te houden, startte de familie een kleine lambikbrouwerij.

BROUWERIJ LINDEMANS

BIEREN Lambiek Lindemans, Kriek Lindemans, Geuze Lin-demans, Faro Lindemans, Prêcheresse, Framboise, Cas-sis Lindemans, Apple Linde-mans, Geuze Cuvée René, Kriek, Cuvée René, Grand Cru Lindemans

VLEZENBEEK

Cam is een oud-Nederlands woord voor brouwerij. De Cam brouwt zelf geen lambik, maar koopt artisanale lambikbieren en laat ze rijpen in honderd jaar oude vaten tot geuze.

GEUZE' STEKERIJ DE CAM

BIEREN Faro De Cam, Oude Lambiek De Cam, Krieken Lambik De Cam, Oude Geuze De Cam

GOOIK

Page 20: Groene Gordel 2010

BRAB

ANTS

E KO

UTE

RS

PEIZEGEM

BROUWERIJ DE BLOCKHernicus De Block verwierf in de veertiende eeuw het brouwersrecht en de biertra-ditie leeft tot vandaag voort. Brouwer Paul Saerens is ge-trouwd met een dochter van familie De Block.

BIEREN Kastaar, Satan Red, Satan Gold, Réservée De Block, Sint-Timotheus

STEENHUFFEL

BROUWERIJ PALMAnna Cornet – jawel, een vrouw – bouwde in 1747 een kleine dorpsbrouwerij tegen-over de kerk in Steenhu"el. Vandaag is Brouwerij Palm wereldbekend.

BIEREN Palm, Dobbel Palm, Palm Royale, Palm Green

PAJO

TTEN

LAN

D

BUIZINGEN

BROUWERIJ DEN HERBERGBrouwt pas sinds 2008. De brouwerij is opgebouwd met tweedehands materiaal en bottelen en etiketteren gebeuren met de hand.

BIEREN Den Herberg Blond, Den Herberg Tarwe, Den Herberg amber, Den Herberg Bruin

DILBEEK

BROUWERIJ ANGERIKBrouwer Erik Decuyper richtte deze mi-crobrouwerij pas in 1997 op. Hij maakt hier enkel bieren van hoge gisting met uit-sluitend Belgische hop en mout.

BIEREN Boerke Amber, Boerke Donker, Krieken Boerke

AFFLIGEM

BROUWERIJ AFFLIGEMHet bier van A%igem wordt gebrouwen volgens het oude, originele recept van de paters van de abdij van A%igem.

BIEREN A%igem Blond, A%igem Dubbel, A%igem Tripel, Op-Ale

In geen enkele provincie zijn er nog zoveel brouwerijen als in Vlaams-Brabant en de Groene Gordel spant de kroon. Niet alleen de lambik en de geuze van het Pajottenland zijn wereldvermaard, ook in het Dijleland en de Brabantse Kouters wordt er nog volop bier gebrouwen met passie, traditie en vakmanschap.

DIJ

LELA

ND

BOORTMEERBEEK

BROUWERIJ HAACHTDe derde grootste brouwerij van ’t land en nog steeds een onafhankelijk familiebedrijf.

BIEREN Primus, Witbier Haacht, Mystic met krieken, Mystic met limoen, Mystic met cranberry, Keizer Karel Robijn Rood, Keizer Karel Goud Blond, Gildenbier, Speciale 1900.

TILDONK

HOF TEN DORMAELBrouwer André Janssens gebruikt niet alleen hop en gerst van eigen teelt, hij wekt ook energie op uit koolzaad dat hij zelf teelt. Een unieke brouwerij in de historische Dormaelhoeve.

BIEREN 6,5° donker, 7,5° amber, 9,5° blond

I 20

FIER OP BIER

Page 21: Groene Gordel 2010

Dappere ridders en lieve prinsessenEen bende ridders sluipt door het Kasteel van Gaasbeek. Enkele prinsesjes gni"elen en haasten zich bij hun jonge beschermheren. Een nors harnas kijkt toe van in een hoek. ‘Waw, wat heeft die een groot zwaard’, zucht een riddertje vol bewondering. Kinderen zijn altijd op avontuur in de Groene Gordel.

21 I

OP STAP MET KIDS IN DE GROENE GORDEL

Page 22: Groene Gordel 2010

I 22

Laurens (5) waant zich een echte, middeleeuwse ridder. Met een kroon op het hoofd en een zwaard in de hand dwaalt hij door de gangen van het Kasteel van Gaasbeek. Het is zijn verjaardag en hij trakteert zijn vriendjes op een onvergetelijk feest. ‘Kijk, een troon van een koning’, roept hij plots. De kleine ridders en prinsessen snellen toe. Ze hebben ogen te kort in dit fraaie stukje geschiedenis. En na de ontdekkingstocht door het kasteel wacht er hen nog een verrassing. De kinderen mogen hun eigen schatkist maken en zelfs een wapenschild ontwerpen.

Zoeken naar een draak

Laurens en zijn vriendjes hebben intussen hun schatkist klaar en hol-len het kasteel uit en het bos in. Het domein van Gaasbeek strekt zich uit over 49 hectare waarvan het grootste deel bebost is. Plaats genoeg voor de kinderen om zich volledig uit te leven. ‘We gaan op zoek naar de draak’, klinkt het enthousiast. ‘Een echte ridder moet toch een draak verslaan?’

Originele verjaardagsfeestjes vormen lang niet het enige aanbod voor kinderen in Gaasbeek. Met een picknickmand vol opdrachten, tips en een doe-boekje ga je met het hele gezin op ontdekking in en rond het kasteel. Even pauzeren kan in het park op een picknicklaken met en-kele streekproducten er bij. Elke eerste woensdag van de maand zijn er rondleidingen op kindermaat en in februari worden alle jonge bezoeker-tjes omgetoverd tot middeleeuwse edelen tijdens de Krokuskriebels.

www.kasteelvangaasbeek.be

I 22

"Een echte ridder moet toch een draak verslaan?"

OP STAP MET KIDS IN DE GROENE GORDEL

Page 23: Groene Gordel 2010

NOG ‘KIDS’ UITSTAPPEN IN DE GROENE GORDEL

Je bent dus gewaarschuwd: kinderfantasie kan behoorlijk op hol slaan in de Groene Gor-del. Niet verwonderlijk want er valt ook zoveel te beleven.

In het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren sta je oog in oog met een levensgro-te olifant, in het Sportimonium in Hofstade kan je jezelf meten met atleten en in het Zoniënwoud verwacht je een sprookjes!guur achter elke boom.

Overnachten doe je toch gewoon met het hele gezin in een fraaie boerderij of een gezellige b&b. Daarna trek je naar het Museum voor de Oudere Technieken waar je een smid aan het werk ziet. Of waarom niet met een vaart de glijbaan af in een van de speel-tuinen van het Provinciedomein Huizingen? Of een blik op de toekomst in Vilvoorde? Je ziet, kinderen worden op hun wenken bediend in de Groene Gordel.

EEN HELE DAG KINDERPRETVan de meest spectaculaire speeltuinen tot een vrolijk open-luchtzwembad. In het Provincie-domein Huizingen vind je alles voor een hele dag kinderplezier. De kleinsten kunnen zich uitle-ven op de minicars terwijl het he-le gezin daarna de roeivijver op gaat of het treintje door het hele park neemt. Het nieuwe dieren-park is op kindermaat gemaakt met oa een knu"elcollectie met konijnen en geitjes en een kas-teelcollectie met pauwen.

www.vlaamsbrabant.be/ huizingen

VOOR DE DOE'HET'ZELVERWil je wel eens weten hoe een echte smid ijzer bewerkt? Of hoe je zelf een paar klompen kunt maken? In het Museum voor de Oudere Tech-nieken in Grimbergen vind je niet alleen een indrukwekkende verzame-ling handwerktuigen, machines en watermolens, je kan ook zelf aan de slag. Op woensdagnamiddag kan je hier een verjaardagsfeestje hou-den met een originele ‘Was-Doe’, een wasdag zoals dat decennia ge-leden gebeurde.

www.mot.be

Het imposante kasteel van Gaasbeek doet de fantasie van kinderen

snel op hol slaan

23 I

Page 24: Groene Gordel 2010

I 24

MAAK JE EIGEN PAPIERKan je papier maken uit vodden? Zeker en vast. Vroeger deed men niets anders. Ontdek het in de Papiermolen Herisem waar nog tal van andere activiteiten voor kinderen te beleven zijn. Tijdens de school-vakanties worden in de papiermolen en op de boerderij activiteiten en spelletjes voor kinderen georganiseerd.

www.herisem.be

DE BOOT OPStap met je gezin de boot op en laat je naar de mooiste plekjes van Vlaams-Brabant en de Groene Gordel varen. Zo kan je het Zee- kanaal afvaren van hartje Brussel langs Vilvoorde, Zemst, Grimbergen en Kapelle-op-den-Bos, of van Halle dwars door Brussel tot Vilvoorde en Grimbergen. Je kan ook het kanaal Leuven-Dijle van Leuven naar Boortmeerbeek en Kampenhout op, zelfs in combinatie met een !ets-tocht.

www.kanaaltochtenbrabant.be

MEET JE MET ECHTE TOPSPORTERSBen je even snel als Kim Gevaert? Even krachtig als Tia Hellebaut? Test je kracht, uithouding, snel-heid, evenwicht of lenigheid met echte topatleten in het nieuwe in-teractieve museumluik van het Sportimonium in Hofstade. Volg het boeiend verhaal van de sport met het gratis museumspel. Of ga zelf aan de slag in de volks-sporttuin buiten of met de volks-spelen binnen.

www.sportimonium.be

OP ONTDEKKING IN AFRIKAMaak muziek op Afrikaanse trommels, kijk in de ogen van een olifant of ontdek het zwarte continent tijdens een van de vele kinderactiviteiten in het Koninklijk Museum voor Midden Africa. Na-dien kan je gezellig picknicken of ravotten in het prachtige park van Tervuren.

www.afrikamuseum.be

DE KLANK VAN OUDE VOLKSINSTRUMENTENHoe klinkt een hommel? Kan je van een klomp een viool maken? Wat is een draailier? Dat ontdek je in het Volksinstrumentenmuseum in Gooik. Het museum maakt deel uit van het Volkscultuurcentrum De Cam. Hier kan je oude volksspelen beoefenen, een klein concert meepikken of een huifkartocht door de streek maken.

www.muziekmozaiek.be

LIVING TOMORROW : EEN BEZOEK AAN DE TOEKOMSTEen interactief tapijt dat een alarmsignaal geeft als je er op valt? Een tandenborstel die je hartslag meet? Een virtuele bank-kaart op je Smart Phone? Living Tomorrow bezoeken, is in de toekomst kijken. Verwacht geen ingewikkelde science!ction. Ont-dek wel wat slimme koppen bedenken om ons het leven een-voudiger, veiliger en leuker te maken. Thuis, maar ook in de winkel, de bank, op het werk of in de auto. Living Tomorrow brengt verrassende visies, ideeën en technologieën samen en stelt ze voor in een adembenemend futuristisch decor.

www.livtom.be

NOG ‘KIDS’ UITSTAPPEN IN DE GROENE GORDEL

RAVOTTEN IN HET SPEELBOSKlauteren op een boomstambeest of springen van de ene stapstronk naar de andere. Het kan in het speelbos Everzwijnbad in het midden van het Meerdaalwoud in Sint-Joris-Weert. Langs een wandelparcours staan de gekste speeltuigen opgesteld. Bij elke halte staat een bordje met weetjes en vragen over het bos. Volg de pijltjes vanaf de parking aan de kruising van de Weertse Dreef en de Herculesdreef.

www.meerdaalwoud.be

Page 25: Groene Gordel 2010

25 I

Wil je meteen op ontdekking in de Groene Gordel? In deze handige, uitneembare katern vind je enkele verrassende !etsroutes en wandelingen waar je zo mee op pad kunt. De wandelingen en de Valleitjesroute zijn bewegwijzerd, de andere !etsroutes volgen het !etsknooppuntennetwerk. Dus smeer de ketting of bind de wandelschoenen aan en geniet van de mooiste plekjes van deze regio.

6X FIETSEN EN WANDELEN IN DE GROENE GORDEL

HANDIGE UITNEEMBARE GIDS

DE VALLEITJES'ROUTE I 31 KMVertrek aan de kerk van Onze-Lieve-Vrouw Lombeek voor een !etstocht in het Pajottenland. De naam van de route verwijst naar de talrijke beekvalleien, dus smeer de kuiten voor wat klimwerk.

3

kapel

kerk

molen

kasteel

hoeve

Heilige Kruiskapel

Kasteel van Heetvelde

Sint-Niklaaskerk

Sint-Berlindiskapel

1

2

3

4

Page 26: Groene Gordel 2010

I 26

DE BRUEGELWANDELING I 8 KM

DE KAPELLENWANDELING I 10 KM

Bruegel liet zich inspireren door de Pedevallei in het Pajottenland. Je herkent zelfs nog gebouwen en landschappen van vandaag in zijn werken. Deze wandeling neemt je mee naar Sint-Anna-Pede en Itterbeek, langs de openlucht-tentoonstelling met reproducties van Bruegel.

Ontdek het fraaie centrum van Grimbergen en volg de Maal-beek tot in de velden. Blikvan-gers zijn zeker de Abdij van Grimbergen, de eeuwenoude Lier- en de Tommenmolen en als je wil kan je Volkssterren-wacht Mira bezoeken.

kapel Guldendal (MOT) in Grimbergen

kerkhof Norbertijnerbasiliek + abdij in Grimbergen

kerk Volkssterrenwacht Mira in Grimbergen

abdij Liermolen (MOT) in Grimbergen

stadhuis Tommenmolen (MOT) in Grimbergen

molen

1

2

3

4

5

De parabel van de blinden

Terugkeer van de kudde

Portret van de schilder

Luilekkerland

Jagers in de sneeuw

De hooioogst

Boerenbruiloft

De Korenoogst

Boerendans

Sombere dag

Kerkhof

Kerk

4

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10 8

HAN

DIG

E UITN

EEMBARE

GRO

ENE G

ORD

EL GID

S

Page 27: Groene Gordel 2010

DE RUWAAL'WANDELING I 6 KMDeze wandeling leidt je langs de mooiste zichten en holle wegen van het Dijleland. Vertrek aan de Sint- Bartholomeuskerk van Korbeek-Dijle. De naam komt van het beekje de Ruwaal die door het dorpje loopt.

Kerkhof Kerk

20

HAN

DIG

E UITN

EEMBARE

GRO

ENE G

ORD

EL GID

S

FIETSEN LANGS HET WATER I 36 KMVertrek aan het Witloofmuseum in Kampenhout voor een !etstocht in de streek van het witte goud. Je !etst langs het Kanaal Leuven-Dijle naar Boortmeerbeek en volgt een hele tijd de oevers van de Dijle. Als toemaatje kan je het Damiaanmuseum bezoeken in Tremelo.

Knooppunten: 20-(via centrum verbinding Boortmeerbeek)-21-22-23-25-71-72-30-35-31-32-28-97-20

Page 28: Groene Gordel 2010

I 28

Deze !etsroute brengt je langs brouwerijen als Duvel, Palm, Mort Subite, A%igem, Malheur, Satan en Karmeliet, en de bieren Grimbergen, Leireken en Kossaat. Het vertrekpunt is het voormalig stationsgebouw Leireken in Steenhu"el.

Knooppunten: start op knooppunt 61

DE BROUWERSROUTE I 33, 65 OF 100 KMHAN

DIG

E UITN

EEMBARE

GRO

ENE G

ORD

EL GID

S

Page 29: Groene Gordel 2010

Krachtige benen, zware hals, lange manen, robuust en sterk. Het Belgisch trekpaard – niet voor niets gekend als De Brabander – trok tot midden vorige eeuw ploegen door de Pajotse velden. Zijn kracht is vereeuwigd door vermaarde kunstenaars met bronzen beelden in Vilvoorde, Steenhu"el, Lennik en Vollezele.

Het dorpje Vollezele bij Galmaarden is de ba-kermat van het hedendaagse Belgisch trek-paard. Remi Van Der Schueren begon er in 1867 een hengstenfokkerij met de naam Ha-ras de Vollezeele. Het werd een succesverhaal en hij kreeg al snel navolging. Je kan de sfeer van toen nog opsnuiven in het Museum van het Belgisch Trekpaard.

Wil je een echte Brabander aan het werk zien? Dan moet je zeker naar een van de vele jaar-markten en processies in de Groene Gordel gaan. Bekend zijn de processies van Opwijk en Pepingen en de paardenmarkt in Vilvoorde. Wist je dat de Vilvoordenaars de Pjeirefretters worden genoemd?

Ook Palm liet zich charmeren door de kracht van het trekpaard. Je vindt het dier in het logo van de brouwerij in Steenhu"el en in de stoeterij Diepensteyn maak je kennis met wel twintig rasechte trekpaarden.

www.museumvanhetbelgischtrekpaard.be

DE KRACHT VAN DE BRABANDER

29 I

Page 30: Groene Gordel 2010

I 30

10 x wandelen in deGroene GordelEen wandeling in de Groene Gordel heeft altijd wel een verrassing in petto. Een ridderlijk kasteel, een vergezicht dat je doet duizelen, een pittoresk hoekje. De mooiste wandelingen staan gebundeld in zeven handige wandelgidsjes. We selecteren voor jou alvast negen succesnummers, met voor elk wat wils.

LANGS HOLLE WEGENHet beekje de Ruwaal kronkelt door het landelijke Korbeek-Dijle, waar talloze holle wegen het plateau tussen de Dijle en de Voer doorsnijden. Een wandeling met mooie vergezichten op Leuven in een prachtig glooiend landschap.

Ruwaalwandeling I 6 kmStart I Sint-Bartholomeuskerk I Korbeek-Dijle I Wandelgids I ‘15 wandelingen in het Dijleland’

KUNST EN NATUURKunst is nooit ver weg in Wakkerzeel. De eeuwenoude Sint-Hubertuskerk en de pastorie zijn beschermd als monu-ment, kunstatelier d’Open Poort nodigt uit om creatief te zijn en natuurlijke kunst vind je in de vorm van de beschermde Antitankgracht. Deze verdedigingslinie moest de Duitsers in de Tweede We-reldoorlog buiten houden maar is van-daag een prachtig natuurgebied.

Kunstdorpwandeling I 6 kmStart I Sint-Hubertuskerk IWakkerzeel I Wandelgids I ‘20 wandelingen Noord-Dijleland’

UIT HET DALHet riviertje de IJse snijdt zich wel vijf-tig meter diep in het landschap tussen Huldenberg en Loonbeek. De IJsewan-deling vergt dan ook behoorlijk wat klimwerk, maar al die moeite wordt be-loond met fraaie panorama’s.

IJsewandeling I 9 kmStart I Gemeenteplein I Huldenberg I Wandelgids I ’15 wandelingen in het Dijleland’

IJSEWANDELPAD

KUNSTDORPWANDELPAD

RUWAALWANDELPAD

JE VINDT EEN KAARTJE VAN DEZE ROUTE IN DE HANDIGE UITNEEMBARE MIDDENKATERN

Page 31: Groene Gordel 2010

31 I

EEUWENOUDE MOLENS, PATERS EN STERRENDit wandelpad brengt je terug in de tijd langs kerk- en veldwegeltjes in de scha-duw van de mooie Abdij van Grimber-gen. Je komt langs de Liermolen en de Tommenmolen, eeuwenoude, gerestau-reerde graanwatermolens die deel uit-maken van het Museum voor de Oudere Technieken. Aan het einde van de wan-deling kom je in de buurt van volksster-renwacht Mira, een bezoekje waard.

Grimbergse Kapellenwandelpad I 10 km I Start I Gemeentehuis I Grimbergen I Wandelgids I ‘29 wandelingen in de Brabantse Kouters’

LANDELIJK EN HISTORISCHOndanks de nabijheid van Brussel is Merchtem nog vrij landelijk geble-ven. Dat ontdek je op deze wandeling, samen met een rits historische gebou-wen. De geschiedenis van de molen Passerel van Pipenpoys – de Banmo-len- gaat zelfs terug tot 1269.

Banmolenwandelpad I 8 of 11 kmStart I O.L.V.-ter-Noodtkerk I Merchtem I Wandelgids I ‘29 wan-delingen in de Brabantse Kouters’

EEN VROME LEGENDEDe Kruisborrekapel (1622) draagt een legende met zich mee. Eentje met een gestolen hostie, wroeging en bloed-kleurige boomspaanders. Bedevaar-ders bouwden tal van kapelletjes in de buurt en vandaag is de omgeving een uniek en beschermd erfgoed.

Kruisborrewandelpad I 8 kmStart I Hopmarkt I AsseWandelgids I '29 wandelingen in de Brabantse Kouters'

DE MOLEN VAN KAPITEIN ZEPPOSWeidse vergezichten en een indruk-wekkend kasteel, maar de meest be-kende troef van deze wandeling is ongetwijfeld de Zepposmolen. Televisie- kijkers uit de jaren zestig herinneren zich ongetwijfeld de molen van Kapitein Zeppos, de held van het gelijknamige populaire jeugdfeuilleton.

Windmolenwandeling I 7,5 kmStart I Onze-Lieve-Vrouwekerk I Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek I Wandelgids I '7 wandelingen in West-Pajottenland'

VIER LANDELIJKE DORPJESVier dorpskernen met daartussen weidse vergezichten over het golvende akker- en weideland. De soms onoog-lijke dorpjes die je kruist zijn Gaasbeek, Sint-Laureins-Berchem, Oudenaken en Elingen.

Vierdorpenwandeling I 9,5 kmStart I Dorpsplein I Gaasbeek I Wandelgids I '8 wandelingen in Oost-Pajottenland'

TERUG NAAR DE RIDDERTIJDDe brede riviervlakte van de Zenne brengt je door het groen naar het Kas-teel van Beersel. Deze vijftiende-eeuw-se waterburcht is de trots van de streek en je waant je terug in de tijd van rid-ders en jonkvrouwen.

Zennewandeling I 4,3 kmStart I Herman Teirlinckplein I Beersel I Wandelgids I '6 wandelingen tussen Zennevallei en Zoniënwoud'

KRUISBORREWANDELPAD

BANMOLENWANDELPAD

GRIMBERGSE KAPELLENWANDELPAD

ZENNEWANDELPAD

VIERDORPENWANDELPAD

WINDMOLENWANDELPAD

JE VINDT EEN KAARTJE VAN DEZE ROUTE IN DE HANDIGE UITNEEMBARE MIDDENKATERN

Page 32: Groene Gordel 2010

I 32I 32

BELEEF DE WERELD VAN PIETER BRUEGELPieter Bruegel de Oude plantte in de zestiende eeuw zijn schildersezel in de Pedevallei in Dilbeek. Hij maakte de streek meteen wereldberoemd. Zo is het kerkje van Sint-Anna-Pede te zien in het museum van Napoli, in het werk ‘de Parabel van de Blinden’. En het ‘Landschap met ekster op de galg’ toont de watermolen van Sint-Gertrudis-Pede, te be-wonderen in het Hessisches Landesmuseum in Darmstadt, Duitsland. Ook in andere wer-ken in musea over heel de wereld duikt dit heerlijk stukje Pajottenland op.

Langs het Bruegelwandelpad in Dilbeek vind je negentien reproducties van werken van Bruegel, midden in het landschap dat de meester zo inspireerde. Het zijn schilderijen waarin je vaak een kerkje, een horizon of een ander fragment herkent. Het openlucht- museum biedt een unieke combinatie: een wandeling in de rust en natuur van de Pede-vallei samen met de kunst van een grootmeester.

Je kan het wandelpad ook met de !ets bezoeken of je kan de 45 kilometer lange Bruegel-route volgen. Deze !etsroute brengt je langs glooiende landschappen zoals Bruegel zelf ze ook bewonderd heeft. Het traject leidt je langs fraaie haltes zoals het spoorwegviaduct in Sint-Gertrudis-Pede, de Luizemolen in Anderlecht, het kasteel van Gaasbeek en het domein van Groenenberg.

Bruegelwandeling I 8 km I Fiets -en autoroute I 45 km Start I kerk Sint-Anna-Pede I Dilbeek

BRUEGELWANDELPAD

JE VINDT EEN KAARTJE VAN DEZE ROUTE IN DE HANDIGE UITNEEMBARE MIDDENKATERN

Page 33: Groene Gordel 2010

33 I

Page 34: Groene Gordel 2010

I 34

GEHEIME PLEKKEN VAN DE GROENE GORDEL

GG IDnaam Dixie Dansercoerleeftijd 47 jaarberoep poolreizigerfavoriete plekje Een wandeling in de vallei van de IJse verrast me telkens weer. Hier, tussen Overijse en Neerijse, is de natuur schitterend.leukste winkel Winkelen doe ik niet vaak maar in het natuurwinkeltje De Dageraad in Overijse kom ik graag.lekkerste eten Dat doe ik na een wandeltocht in Taverne Rochus aan het Gemeenteplein in Huldenberg.plezantste activiteit voor kinderen Ravotten in het Sint-Agatha-Rode boswat mag een bezoeker zeker niet vergeten? Zijn stapschoenen en een !ets. Maar opgelet, de heuvels van de IJsevallei zijn echte kuitenbijters.

GG IDnaam Leen Demaréleeftijd 48 jaarberoep radiopresentatricefavoriete plekje Het Zoniënwoud. Ik reed er vroeger elke dag door op weg naar school. Het is er zo rustig en prachtig groen.leukste winkel Mijn slager in Vilvoorde. Die heeft de lekkerste paardensteak, een specialiteit in Vilvoorde.lekkerste eten Doe ik in De Kuiper en ’t Onbekende in Vilvoorde en het Italiaanse restaurant Da Beni in Strombeek-Bever.plezantste activiteit voor kinderen Het wriemelende leven in de kikkerpoelen van het Zoniënwoud ontdekken.wat mag een bezoeker zeker niet vergeten? Om het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren te bezoeken. Een must.

“De heuvels zijn echte kuitenbijters”

“Zo rustig en prachtig groen”

Page 35: Groene Gordel 2010

35 I

GG IDnaam Frank Deboosere leeftijd 51 jaarberoep weermanfavoriete plekje Grimbergen is niet voor niets de Parel van Brabant. Het is een heel mooi en groen dorp.leukste winkel Mijn !etsenmaker in Londerzeel. Ik ben een fervent !etser.lekkerste eten Grimbergen is het lekkerste streekproduct, het bier bedoel ik dan. En in ’t Fenikshof smaakt die het beste.plezantste activiteit voor kinderen Volkssterrenwacht Mira. Iedere laatste vrijdagavond van de maand leid ik er zelf de bezoekers rond. Boeiend voor volwassenen en kinderen.wat mag een bezoeker zeker niet vergeten? Een !ets. Er is geen mooiere streek om te !etsen dan de Groene Gordel.

GG IDnaam Leen Jonckers leeftijd 25 jaarberoep journalistefavoriete plekje Mijn ultieme rustplek is het kleine bos op de grens van Moorsel en Sterrebeek. Vlakbij de bewoonde wereld en toch midden in het groen. Of wandel in Tervuren het Kapucijnenbos door, welkom in het paradijs.leukste winkel Mijn schoenmaker in Wezembeek-Oppem. Een piepkleine winkel met een schoenmaker die mij en mijn schoenverslaving graag ziet komen.lekkerste eten Ik ben verzot op lekker eten. Van een verzorgde snelle hap in restaurant Nostalgem in Nossegem tot het gastronomische La Chasse des Princes in Sterrebeek.plezantste activiteit voor kinderen Klauteren op de speeltuigen van de speeltuin in Overijse, achter cultuurcentrum Den Blank. Dat deed ik als kind ook en het was er super.wat mag een bezoeker zeker niet vergeten? Proeven van de tafeldruif. Het is mijn favoriete streekproduct. Ze zijn overheerlijk, uniek in de wereld en ze zijn gewoon een stukje geschiedenis van de streek.

GG IDnaam Jan De Smedtleeftijd 60 jaarberoep galeriehouderfavoriete plekje De rust op de Putberg in Asse en de schoonheid van het Dorpsplein in Kobbegem.leukste winkel Winkelen? Dat is mijn ding niet. Maar mijn favoriete restaurant is Taxus in Opwijk. Heerlijk gewoon.lekkerste eten Een frisse geuze is het beste streek-product. En je moet zeker konijn met geuze proeven.plezantste activiteit voor kinderen Het kasteel van Gaasbeek. Hun fantasie wordt er echt geprikkeld.wat mag een bezoeker zeker niet vergeten? Volop te genieten van de rust in de mooiste groene plekken van het Pajottenland. Probeer de tuin van galier De Ziener in Asse maar eens.

“Hun fantasie wordt er echt geprikkeld”

Page 36: Groene Gordel 2010

I 36I 36

Traditie op het bordLandbouwer Dirk Bergen (32) uit Nossegem buigt zich over de volgende rij witloofkroppen. Hij rooit ze stuk voor stuk met de hand, net zoals zijn overgrootvader dat deed. ‘Witloofboer ben je met hart en ziel of helemaal niet’, vertelt hij. ‘Grondwitloof is geen massaproduct, het vergt vakmanschap en handwerk. Ik leerde de stiel van mijn vader, die leerde het op zijn beurt van zijn vader en ook die leerde het van zijn vader. Traditie van het veld tot het bord, dat proef je.’

Page 37: Groene Gordel 2010

37 I

WITLOOFRECEPT VAN KWINTEN DE PAEPEChef-kok restaurant Trente Muntstraat 36 I Leuven

Wat heb je nodig voor vier1 konijn met niertjes en lever I 8 pijltjes witloof I 200 gr tarwe I 25 cl witbier I scheutje melk I 1 eidooier I 3 bussels koriander I 200 gr spinazie I 1 L bouillon I 4 citroenen I 200 ml suikerwater (1/2) I mespuntje curcuma I peper I zout I nootmuskaat of foelie I 2 gr agar-agar I mespuntje xanthaangom

BereidingSchil de citroenen en blancheer 3 maal, zet op in suikerwater en laat con!jten.Kuis het konijn op en vul de !lets met de niertjes en de lever.Braiseer het witloof en pureer 4 kropjes met een mixer, de helft van de xanthaangom, peper, zout, nootmuskaat of foelie.Kook de tarwe gaar in de helft van de bouillon met de curcuma.Hou wat koriander apart voor de versiering, blancheer de rest in gezouten water, koel af en pureer met de mixer. Voeg de rest van de xanthaangom toe, kruid met peper en zout. Mix opnieuw.Kook het witbier in met de rest van de bouillon, voeg de melk en een eidooier toe (niet meer laten koken). Schuim op met een mixer.Pers en zeef vier citroenen, leng aan met de helft van het gecon!jte citroensap, kook op voeg de agar-agar toe. Mix en laat afkoelen, mix daarna tot een gladde gel.Kruid en bak het konijn aan en zet in de oven, 7 min. op 180 graden, draai in aluminiumfolie en laat rusten.Schik alles en dien op. Smakelijk.

KOKEN MET STREEKPRODUCTEN

Wat heb je nodig2 bussels asperges I 4 eieren I 100 gr boter I 1 bosje peterselie I peper en zout

BereidingKook de asperges ongeveer twintig minuten. Kook intussen ook de eieren hard, pel ze en prak ze !jn met een vork. Verwarm de boter. Laat de asperges uitdruppen en verdeel ze over de borden. Strooi er de geprakte eieren over en overgiet met de warme boter. Versier met wat peterselie.

ASPERGES OP Z’N VLAAMS

Wat heb je nodig2 eierdooiers I 2 eetlepels kristalsuiker I 1 dl kriek Lindemans I 4 bolletjes vanille-ijs

BereidingKlop eierdooiers en de suiker met een mixer in een grote glazen kom, ongeveer vijf minu-ten. Zet de kom in een pan met heet water op een laag vuur. Schenk er het kriekbier bij en klop het tot het gebonden en schuimig is. Verdeel de bolletjes ijs over de twee komme-tjes en overgiet met de sabayon.

SABAYON VAN LINDEMANS KRIEK EN VANILLE'IJS

Wat heb je nodig75 gr boter I 700 gr rundkarbonades I 2 eetlepels bloem I 1 grote ui I 1 wortel I peper en zout I 1 &es Dobbele Palm, Op Ale of A%igem Dobbel 33 cl I kruidentuiltje I 1 eetlepel rode wijnazijn I 1 dl water I 2 eet-lepels bruine suiker I 2 sneetjes bruin brood I 1 eetlepel graanmosterd

BereidingBak het rundvlees aan in een klontje boter. Bestuif het vlees met de bloem en roer goed. Bak op een laag vuurtje gedurende vijf minu-ten. Hou het vlees apart en bak de gesnip-perde ui en wortel, kruid met peper en zout.Voeg opnieuw samen en doe er het bier, het kruidentuiltje, de azijn en het water bij en strooi er de bruine suiker over. Zorg er voor dat het vlees helemaal onder staat. Doe het deksel op de kom en laat anderhalf uur sud-deren op een laag vuurtje. Verwijder dan het kruidentuiltje.Besmeer de sneetjes bruin brood met de mosterd en leg ze op het vlees, de mosterd-kant naar onder. Doe opnieuw het deksel er op en laat nog een half uur sudderen.

BRABANTSE STOVERIJ

Page 38: Groene Gordel 2010

I 38

De lekkerste streek van Vlaanderen

De tafeldruif mag zelfs rekenen op een Europese oorsprongserkenning. Zo’n Europese erkenning krijg je niet zomaar. De titel wordt enkel toegekend aan ex-clusieve producten die een sterke band hebben met hun regio. Dat is zeker het geval met de tafeldruif. In Hoeilaart, Overijse, Tervuren en Huldenberg vond

je in 1961 liefst 35.000 serres. Deze gla-zen dorpen waren het gevolg van het idee van één man. Hovenier Felix Sohie bouwde in 1865 de eerste serre in Hoei-laart. De kweek leverde een aardig cent-je op en de druiventeelt explodeerde. De energiecrisis van de jaren 1970 maak-te het echter behoorlijk duur om de ser-

res warm te houden. Veel druivente-lers haakten af maar de tafeldruif is tot vandaag een superlekker en gezond streekproduct. In Overijse ontdek je de geschiedenis van de tafeldruif in het druivenmuseum. Proeven kan je in Wijn-kelder Soniën en om te feesten moet je eind augustus naar de Druivenfeesten. Hier wordt elk jaar de Druivenkoningin gekozen. Ook in Duisburg (augustus), Hoeilaart (september) en Huldenberg (oktober) wordt de druif gevierd.

www.tafeldruif.bewww.sonien.be

Een heerlijk streekproduct is een perfect souvenir aan de Groene Gordel. Sommige streeklekkernijen zoals het witloof worden al eeuwenlang volgens aloude traditie geteeld, bereid en gekoesterd. Andere producten kwamen pas vorige eeuw overgewaaid en groeiden uit tot een heuse specialiteit.

Het gebeurt nog hier en daar in Erps-Kwerps, Kampenhout of Berg, de tan-tes en grootmoeders van de boerenfamilie die verzamelen in het witloofkot om uren aan een stuk geduldig witloof te kuisen. Al sinds de negentiende eeuw is het witloof de groente bij uitstek in het Dijleland. Toch is dit witte goud, zoals het witloof in de volksmond wordt genoemd, van oorsprong een Brusselse vondst.

Het was Brusselaar Fransiscus Breziers die in de winter van 1834-1835 voor het eerst een vaste krop witloof kweekte op de wortels van de chicoreiplant. Hij was hoofdhovenier van de Brusselse botanique.

Duveltjes

In het witloofmuseum in Kampenhout kom je alles te weten over de sociale en culturele impact van deze groente. Bewonder de witloofreuzen, warm je aan authentieke duveltjes en ga dan in het aanpalende Veilinghof een heer-lijke witloofspecialiteit proeven. Of nip van een Chic’eau de vie, een hartig distillaat uit de wortels van grondwitloof. Ontdek de streek met de !ets en volg de Witloofroute (39 km).

www.witloofmuseum.be

Wit goud

GG STREEKPRODUCTEN

stra"estreekstreekproductenvlaams-brabant

PRODUCT

Page 39: Groene Gordel 2010

39 I

Eddy Merckx stapt graag de !ets op voor een stevige rit door de Groene Gordel. Vandaag duwt hij ons op weg voor een tocht op het !etsknooppuntennetwerk, het handige web van !etsverbindingen dat je langs de mooiste plekjes in heel Vlaams-Brabant brengt.

In het wiel van Eddy Merckx

FIETSEN IN DE BRABANTSE KOUTERS

Page 40: Groene Gordel 2010

I 40

Plaats van afspraak is de kerk van Sint-Brixius-Rode1. Nog nooit van gehoord? Dit kleine dorp in de Bra-bantse Kouters is nochtans de thuis-haven van Eddy Merckx. De familie-hoeve ligt zowat in de schaduw van de kerk. Hij startte er na zijn actieve wie-lercarrière zijn !etsenbedrijf. Vandaag kent iedere wielertoerist de !etsen van Eddy Merckx. De wielerlegende stapt nog vaak zelf de !ets op voor een rond-rit door de streek, klimmend op de heu-vels van het Pajottenland of in een wa-re tijdrit langs het kanaal Brussel-Rupel in Grimbergen. Er is zelfs een speciale

Eddy Merckxroute, 37 kilometer lang en je hoeft heus geen !etskampioen te zijn om van deze route te genieten.

Eddy Merckx is de peter van het !etsknooppuntennetwerk Brabantse Kouters en wil ons graag uitzwaaien. ‘Ik woon hier niet alleen graag, ik !ets hier ook met veel plezier’, legt hij uit.

KERK VAN SINT'BRIXIUS'RODE IN MEISE

FACTS I HUUR EEN FIETSGeen plaats meer in de wagen om de !ets mee te nemen? Geen nood. Je vindt voldoende !etsverhuurdiensten in de Groene Gordel. Klik voor een over-zichtje naar www.vlaamsbrabant.be/ !etsverhuurdiensten.

NATIONALE PLANTENTUIN

OPPEM

FIETSEN IN DE BRABANTSE KOUTERS

34 ‘S GRAVENKASTEEL VAN HUMBEEK

41 40

301

2

10

9

Page 41: Groene Gordel 2010

41 I

‘Ik heb in mijn carrière genoeg bergen op en af gereden. In deze vlakke streek is het heerlijk ontspannen !etsen.’

We nemen de !etsknooppuntenkaart er bij en noteren de nummertjes van onze route, eenvoudiger kan niet. Wie zijn route niet zelf wil uitstippelen, kan nog altijd een van de twaalf bewegwij-zerde !etsroutes in de Groene Gordel volgen. Vanaf het voorjaar 2010 kan je die trouwens gratis downloaden via www.groenegordel.be.

De wielerkampioen geeft ons een duw-tje en we volgen de pijlen naar knoop-

punt 34. De torens van het ’s Graven-kasteel van Humbeek2 priemen even later door de bomen. Het is een impo-sant gebouw. De oudste delen date-ren al uit de vijftiende eeuw. We trap-pen meteen door naar knooppunt 35 in hartje Humbeek en dan langs weiden en velden tot de oever van het ka-naal Brussel-Rupel3. De eerste tien kilometer gingen vlotjes.

Verpozen in een !etscafé

Hotel-restaurant Tower Bridge aan de rand van het water is een !etscafé, ver-telt het label ‘!etsvriendelijk’ op de deur. Het terras lonkt, en waarom ook niet?

FACTS I MET HANDBIKE, TANDEM OF ROLSTOELOok mensen met een motorische be-perking kunnen in de Groene Gordel terecht met de !ets, lig!ets, handbike, tandem of rolstoel. De Lustoordroute in Gooik telt twee lussen, van 10 en 15 kilometer. Een groot overzichtspaneel aan het vertrekpunt (sportcentrum De Koornmolen) vertelt je waar je een hel-ling mag verwachten, waar rustpun-ten met banken zijn voorzien en welke handelszaken langs het parcours toe-gankelijk zijn.

De begeleidende folder kost 2 euro en is verkrijgbaar bij de gemeentelijke Sportdienst:T 02 532 14 02E [email protected]

ZEEKANAAL BRUSSEL'RUPEL

VERBRANDE BRUG VILVOORDE

VOLKSSTERRENWACHT MIRA, GRIMBERGEN ABDIJ VAN GRIMBERGEN

PARK DRIE FONTEINEN

BRUSSEL IN DE VERTE

35

39

73

14 TUCHTHUIS ACHTTIENDE EEUW

3

5

6

78

4

Page 42: Groene Gordel 2010

I 42

FACTS I FIETSVRIENDELIJK LOGERENBen je als !etser op doortocht in de Groene Gordel? Hotel Panora-ma en Hotel Soret, allebei in Over-ijse, leggen zich speci!ek toe op !etstoeristen. Toerisme Vlaande-ren controleert regelmatig op hun !etsvriendelijkheid. Hier kan je bij-voorbeeld je kledij drogen, je !ets gratis en veilig stallen en je volgen-de slaapgelegenheid reserveren.

Het is hier een oase van rust tussen het groen terwijl er af en toe een kanaalboot ongehaast voorbij glijdt. Langs het hele !etsknooppuntennetwerk vind je derge-lijke !etscafés op je weg. Hier zijn !etsers meer dan welkom om de dorst te lessen, een streekeigen hapje te eten, maar er is ook een reparatie- en EHBO-kit, toeristi-sche informatie en !etskaarten.

We stappen opnieuw de !ets op en gaan de indrukwekkende Verbran-de Brug over in Vilvoorde4. De naam is afkomstig van de houten brug over het kanaal Brussel-Schelde die in 1577 werd afgebrand door het Spaans Gar-nizoen dat hier gelegerd lag.

We volgen de pijl naar knooppunt 14 waar twee gigantische koeltorens van de elektriciteitscentrale de lucht tekenen. Via een verkeersvrij, groen wegje aan de rand van de stad komen we op de grote autobrug over het kanaal. Hier kijken we uit over het achttiende-eeuwse tucht-huis. Een enorm cellencomplex voor criminelen, prostituees, landlopers en deserteurs, althans in die tijd. De gevan-genen leerden er een ambacht of een be-roep. Na een grondige restauratie herleeft het gebouw in al zijn glorie.

Tussen stad en platteland

We steken opnieuw het kanaal over en duiken Park Drie Fonteinen5 binnen, een mooi en reliëfrijk gebied van vijftig hectare. Een park is nooit ver weg in de Groene Gordel. Even later rijden we de gebouwen van de Vlaamse Media Maatschappij voorbij. Aan knooppunt 73 wijken we af van het !etsnetwerk want wat verderop ligt Living Tomor-row, beter gekend als het Huis van de Toekomst. Hier leer je hoe we morgen werken, wonen en leven tijdens een boeiende, interactieve rondleiding.

Opnieuw op het !etsknooppuntennet-werk leidt nummer 39 ons langs rijen knotwilgen en paarden. Er is geen auto meer te zien en toch duikt in de verte het Atomium6 op. Ondanks de rust hier is de hoofdstad niet ver. Als we de an-

dere kant uit kijken, zien we de trots van Grimbergen, de abdij7. Sinds 1128 wonen er Norbertijnen en vandaag zijn er dat nog steeds een 25-tal.

Kleine wegeltjes en hoeves met mooie namen als Hof ter Weerde en Spiegel-hof brengen ons in een ring rond het centrum. Je kan ook Grimbergen in-duiken voor een bezoek aan Volksster-renwacht Mira8 of het Museum voor de Oudere Technieken waar je een in-drukwekkende verzameling handwerk-tuigen, machines en watermolens treft. Heel boeiend voor kinderen.

Vleesetende planten

Knooppunten 40 en 41 tonen de weg over de autoweg A12 tot aan de Nationale Plantentuin van België9. Absoluut een bezoek waard. Deze unie-ke tuin is 92 ha groot en herbergt liefst 18.000 soorten planten, van vleeseten-de tot geneeskrachtige exemplaren, uit alle hoeken van de wereld.

Nu is het even doorbijten want een stevige helling – Eddy Merckx waar-dig – brengt ons naar het dorpje Op-pem10. Gelukkig komt er na een hel-ling een afdaling en voor we het goed en wel weten, staan we in Wolvertem op een steenworp van ons vertrekpunt Sint-Brixius-Rode. We hebben 36 kilo-meter in de benen. Onze kaart kondigt wat verder De Lindeboom aan, en ook al ligt die niet langs onze route, dat laat-ste !etscafé is dat ene kilometertje extra beslist waard.

FACTS I LANGS BROUWERS, BRUSSEL EN HET WITTE KINDERBOSMet de !ets naar Brussel? Of een smakelijke bierenroute volgen? Op het !etsknooppuntennetwerk vind je enkele mooie routesuggesties. De !etslus Trappen van Brussel naar het groen brengt je van Tervu-ren of Diegem naar de Grote Markt in Brussel en terug.

De Brouwersroute gaat langs de brouwerijen Palm, Duvel, Mort Subite, A%igem, Malheur, Satan en Karmeliet, en de bieren Grim-bergen, Leireken en Kossaat. Het vertrekpunt is het voormalige sta-tionsgebouw en gezellig eetcafé Leireken in Steenhu"el.

De Witte Kinderbosroute vertrekt aan het monument van de Ver-ongelukte, Vermoorde en Vermis-te Kinderen onder de Sint-Rom-boutstoren in Mechelen en gaat tot aan het Witte Kinderwandelbos bij Houtem (Vilvoorde) en terug. Je komt onder meer langs het Ru-benskasteel, het Floordambos en de bomkraters van Muizen.

FIETSEN IN DE BRABANTSE KOUTERS

Page 43: Groene Gordel 2010

OP BEZOEK BIJ DE BUREN #1$

LEUVEN KUNSTSTAD Kunststad, bierstad, univer-siteitsstad, groene stad, levende stad, historische stad. Leuven is het allemaal.

Leuven ademt geschiedenis uit. Het beroemde stadhuis en de im-posante Sint-Pieterskerk aan de Grote Markt zijn glorieuze voor-beelden van Brabantse laatgo-tiek. De Katholieke Universiteit is de oudste van de Lage Landen en laat al zes eeuwen haar spo-ren na. Bezoek onder meer de veertiende-eeuwse universiteits-hal en de statige universiteitsbibli-otheek aan het Ladeuzeplein. Het Groot Begijnhof is beschermd als UNESCO-werelderfgoed en aan de rand van de stad schitteren en-kele fraaie abdijen.

Kunstgeschiedenis vind je in M, het nieuwe museum van de stad. De eigen rijke collectie wordt aange-vuld met tijdelijke, spraakmakende tentoonstellingen van moderne en oude meesters. Het gebouw com-bineert zelf ook oude en nieuwe accenten in een fraai ontwerp van architect Stéphane Beel.

Er valt in Leuven altijd wel wat te beleven, zoals Marktrock, Hapje-Tapje, Beleuvenissen, beiaardcon-certen, Paasfeesten, kerstmarkt … De brouwerstraditie startte hier in 1336 en Stella vindt er nog steeds een thuis. Cafés en terrasjes zijn hier in overvloed. De Oude Markt is niet voor niets ‘de langste toog van Europa’.

Leuven is ook verrassend groen. Wat dacht je van een boottochtje op de roeivijver van het provincie-domein Kessel-Lo? Of een geurige wandeling in de Kruidtuin, de oud-ste plantentuin van België? Het Meerdaalwoud nodigt uit tot een stevige boswandeling in Heverlee en romantische zielen kunnen kui-eren in het stadspark of het Aren-bergpark.

3 X FIETSEN IN DE GROENE GORDELDankzij het !etsknooppuntennetwerk kan je zelf je tocht door de Groene Gordel gemakkelijk uitstippelen. Daarnaast zijn er routesug-gesties op het netwerk en een aantal bewegwijzerde thematische !etsroutes. Hier alvast 3 suggesties voor een geslaagde !etsuitstap.

De plannetjes en wegbeschrijving van deze !etsroutes vind je in het middenkatern van dit magazine. Zo kan je onmiddellijk op stap.

1 SATAN EN DUVEL De Brouwersroute I 33, 65 of 100 km volgens knooppuntenStart I Eetcafé Het Leireken I Steenhu"elJe !etst langs de brouwerijen Palm, Duvel, Mort Subite, A%igem, Malheur, Satan en Karmeliet, en ontdekt ook de bieren Grimbergen, Lei-reken en Kossaat. Kies voor de lus van 33, 65 of de volle 100 kilometer.

2 KLIMMEN EN DALENValleitjesroute I 31 km bewegwijzerdStart I Koning Albertstraat I Onze-Lieve-Vrouw-LombeekIn afwachting van het !etsknooppuntennetwerk Pajottenland (april 2010) kan je deze streek dankzij een waaier van !etsroutes al helemaal ontdekken. Zoals deze Valleitjesroute. De heuvels van het Pajottenland kunnen stevige kuitenbijters zijn, maar gelukkig is er na elke beklimming ook een afdaling. Landelijke wegeltjes, geuzestekerij De Cam, kapelletjes en veel meer fraais vind je op je weg.

3 TUSSEN TWEE WATERSFietsen langs het water I 36 km volgens knooppuntenStart I Witloofmuseum I KampenhoutDeze tocht voert je eerst mee langs het kanaal Leuven-Dijle. Door Boort-meerbeek en Haacht kom je dan aan de oevers van de Dijle. Je mean-dert mee tot in het festivaldorp Werchter om in Wijgmaal opnieuw op het kanaal te stoten. Aan het sas van Tildonk kan je in Café Maritime genie-ten van een streekgerecht of verfrissing. De Vaartdijk brengt je terug naar het Witloofmuseum.

De gordel is rondHet Fietsknooppuntennetwerk Pajottenland & Zennevallei is de ultieme schakel van een !etsnet dat heel de Groene Gordel, ja zelfs heel de provincie bestrijkt. Dit laatste deel is in april 2010 klaar. Het meet 400 kilometer aan veilige !etswegen in Bever, Galmaarden, Herne, Pepingen, Halle, Beersel, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Lennik, Gooik, Roosdaal, Liedekerke, Ternat en Dilbeek.

Het principe is eenvoudig. Stippel met de !etsknooppun-tenkaart in de hand je route uit en noteer de nummers van de knooppunten waar je langs komt. Daarna volg je met de !ets gewoon de route van nummer tot nummer door de wegwijzers te volgen. Fietscafés, hellingsgraad en beziens-waardigheden staan op de kaart. Ook de andere Vlaamse provincies investeerden in een !etsknooppuntennetwerk zodat je nu heel Vlaanderen met de !ets kan doorkruisen.

De kaarten kosten vijf euro. Je vindt ze bij de toeristische diensten in de provincie Vlaams-Brabant of je kan ze be-stellen via www.toerisme.vlaamsbrabant.be

43 I

Page 44: Groene Gordel 2010

CYCLE FASTnaam Patrick Vanderborght

leeftijd 47

beroep bediende

woonplaats Heverlee

De landelijke wegen van het Pajotten-land en vooral de omgeving van Halle vormen een eindeloos traject voor wie uren ongehinderd wil !etsen. Hier kan je eens goed doortrappen, de ene heuvel op en dan in een vaart er af. Ik !ets ook soms de Gordelroute rond Brussel en kijk telkens op van hoeveel groen er in deze streek nog is.

GG ID

CYCLE ROUGHnaam Niels Albert

leeftijd 23 jaar

beroep veldrijder

woonplaats Tremelo

De Groene Gordel is een prachtig oefenpar-cours. In de heuvels van Overijse en Hulden-berg vind je de schitterende autovrije wegjes waar je je tanden op kan stukbijten om de top te halen. En als het regent? Dan neem ik er de modder graag bij. Als ik het rustiger aan wil doen, rij ik enkele toertjes rond het meer van Keerbergen.

GG ID

WELKE SOORT FIETSER BEN JIJ?

I 44

Page 45: Groene Gordel 2010

45 I

CYCLE CHICnaam Annelien Moyaers

leeftijd 25 jaar

beroep verzorgster

woonplaats Erps-Kwerps

De autovrije !etsroute langs de hoge-snelheidslijn tussen Leuven en Brus-sel is ideaal voor een dagje sportief shoppen met de vriendinnen. Ofwel richting Leuven, de mooiste winkel-stad, ofwel naar de baanwinkels in Nossegem. De mooiste plek om te !etsen is langs het Kanaal Leuven-Dijle. Een mooie, rustige route waar je hier en daar een terrasje vindt.

GG ID

CYCLE EASYnamen Jos Rottiers en Anita Daelemans

leeftijd 59 en 56 jaar

beroep op rustwoonplaats Steenhu"el

Als de zon schijnt en het kriebelt, dan trekken we er samen met de !ets op uit. Vanuit Het Leireken, het oude stati-on van Steenhu"el, vertrekken de mooi-ste !etsroutes. Of je kan inpikken op het !etsknooppuntennetwerk en zo ontdek je altijd wel een nieuwe verrassing op je weg. Het is hier heel vlak, lekker gemak-kelijk om te !etsen.

GG ID

Page 46: Groene Gordel 2010

I 46I 46

Kiezen is verliezen. Er zijn tientallen fraaie

kasteelparken en verrassende tuinen te vinden in de

Groene Gordel, maar je kan ze niet allemaal tegelijk

ontdekken. Kies je voor een romantische wandeling

of een ridderlijk kinderavontuur? Bloemenpracht of

landschapsarchitectuur? Een geslaagde uitstap begint

met een doordachte keuze.

DE HISTORICUSHet kasteeldomein van Gaasbeek (49 ha) brengt je terug naar de tijd van ridders en jonkvrouwen, graven en gravin-nen. Het domein is de laatste restant van de oude heerlijk-heid Gaasbeek die in 1236 werd gesticht door de Hertog van Brabant. Lamoraal, graaf van Egmond, is wellicht de bekend-ste eigenaar. Hij kocht het kasteel in 1565, drie jaar voor hij werd onthoofd. De laatste bewoonster was markiezin Marie Arconati-Visconti. Zij bleef kinderloos en schonk het kasteel in 1921 aan de Belgische staat, samen met een kunstcollectie uit de hele wereld die te bewonderen is in het kasteel.

De aanpalende museumtuin laat je proeven van een glorie-rijk verleden waarin Vlaamse hoveniers en fruittelers tot de we-reldtop behoorden. De tuin herbergt een unieke collectie oude en zeldzame rassen fruitbomen, groenten en sierplanten.

Kasteeldomein van Gaasbeek Kasteelstraat 40 I 1750 Gaasbeek I T 02 531 01 30

Lamoraal, graaf van Egmond

PARKEN EN TUINEN IN DE GROENE GORDEL

Page 47: Groene Gordel 2010

47 I

Een park voor iedereen

HET VERLIEFDE KOPPELOnze tip voor wie op zoek is naar romantiek? Rozentuin Coloma in Sint-Pieters-Leeuw. Met 3000 soorten en 30.000 struiken is deze tuin gekend bij &oristen over heel de wereld. Tijdens een wandeling tussen duizenden en duizenden rozen is de romantiek hier gewoon uit de lucht te plukken. Het kas-teel –oorspronkelijk uit 1515– maakt het decor volledig.

Rozentuin Coloma J. Depauwstraat 25 I 1600 Sint-Pieters-Leeuw

Kasteelpark Ter Rijst in Heikruis (Pepingen) is ook een per-fecte plek voor romantische zielen. Hand in hand wandelen op het lange wandelpad langs waterpartijen, op zoek naar de wilde narcis of gewoon genieten van de omgeving. Het kas-teel Ter Rijst werd in 1490 gebouwd door Karel Van der Noot. Het werd in de tweede helft van de 19de eeuw verbouwd in neoclassicistische stijl. Ook het park (50 ha) en de grootste bomen dateren uit die periode.

Park Ter Rijst I Steenweg Asse I 1670 Pepingen

DE KUNSTMINNAARWie van kunst houdt, is ongetwijfeld al wel eens in het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) beland. Een indrukwekkend gebouw met een unieke collectie Afri-kaanse kunst en kolonialistisch materiaal. Het museum ligt aan de rand van het Park van Tervuren, met zijn 207 hectare netjes ingericht groen een stijlvolle uitloper van het Zoniën-woud.

De oorsprong van het park gaat terug tot de twaalfde eeuw toen de Brabantse hertog Hendrik I hier een jachtslot bouw-de dat volledig omringd was met water. Het Koloniën-pa-leis en het Afrikamuseum werden in opdracht van Leopold II gebouwd op het einde van de negentiende en begin van de twintigste eeuw. De Franse tuinarchitect Lainé ontwierp de neoklassieke Franse tuin. Je vindt her en der mooie stand-beelden, zoals de beeldengroep ‘The Congo I presume’ van kunstenaar Tom Frantzen.

Koninklijk Museum voor Midden-Afrika Leuvensesteenweg 13 I 3080 Tervuren I T 02 769 52 11

Page 48: Groene Gordel 2010

I 48

DE FOTOGRAAFEen pittoresk plaatje schieten? Dat kan zeker in Steenhu"el waar Brabantse trekpaarden grazen rond het kasteel van Domein Diepensteyn. Het domein is het fraaie uithang-bord van Brouwerij Palm. Het kasteel zelf doet dienst als ont-vangst- en feestruimte. De overige gebouwen vormen de stoeterij waar Palm het Belgische trekpaard kweekt.

Domein Diepensteyn Steenhu"eldorp 3 I 1840 Londerzeel I T 052 31 74 14

DE WANDELAARWandelen in een rustgevende Engelse tuin midden in een druk-ke regio? Dat kan in Domein Drie Fonteinen in Vilvoorde. Het grootste deel van het park is aangelegd in Engelse landschaps-stijl. Het park was vroeger een kasteeldomein en bevat nog enkele historische gebouwen zoals een oranjerie met Franse tuin en een majestueus koetshuis. Het domein is vijftig hectare groot en een gegeerde plek voor wandelaars en joggers.

Park Drie Fonteinen I Beneluxlaan I 1800 Vilvoorde

DE KINDERENIn het Provinciedomein Huizingen voelen kinderen zich meteen thuis. Ravotten in het bos, roeien op de vijver of dui-ken in het openluchtzwembad. De speeltuin ‘Het betoverde boomvolk’ is er voor de jongste kinderen, in de nieuwe speel-tuin ‘Over de muur’ kunnen kinderen van acht tot veertien jaar zich uitleven. De dierentuin is op maat van kinderen gebracht tot een levend erfgoedpark (opening in april 2010). Hier kan je een konijn knu"elen, geitjes en schapen aaien en de Vlaams-Brabantse kippenrassen ontdekken. Een vergeten appel proeven? Dat kan in de boomgaard met oude hoogstammige appelvariëteiten.

De als monument erkende rotstuin toont liefst 1200 soorten bloemen en planten en is uniek in zijn soort. Het provinciedo-mein heeft een blindentuin van 75 hectare. Met de hulp van praatpalen, braillebordjes en natuurlijk de heerlijke bloemen-geuren kunnen ook mensen met een visuele beperking ge-nieten van de plantenrijkdom.

Provinciedomein HuizingenHenry Torleylaan I 1654 Huizingen I T 02 383 00 20

PARKEN EN TUINEN IN DE GROENE GORDEL

Page 49: Groene Gordel 2010

49 I

OP BEZOEK BIJ DE BUREN#2$

HAGELANDIn het Hageland kondigen kerktorentjes van ver in het landschap het volgende dorpje aan.

Het Hageland strekt zich uit ten oosten van de Groene Gordel, van Leuven tot de provinciegrenzen met Limburg, Antwerpen, Luik en Waals-Brabant. Het is in de eerste plaats een wandelland. Je vindt er honderden kilometers bewegwij-zerde wandelpaden en fraaie land-schapswandelingen. In de lente kleuren de bloesems op de einde-loze rijen fruitbomen de hele streek in witte en roze tinten.

Geniet onderweg van een heerlijk streekproduct of bestel een glaas-je Hagelandse wijn op een terras. Al in de dertiende eeuw groeiden er immers wijnranken op deze heuvels. Hageland is ook bierland, met tal van kleine huisbrouwerij-en en Hoegaarden als bekendste exportproduct. Het bezoekers-centrum ’t Wit Gebrouw vertelt je graag de geschiedenis van dit wit-bier.

Het is hier ook prachtig !etsen. Het !etsknooppuntennetwerk telt 670 kilometer bewegwijzerde rou-tes en sluit aan op dat van an-dere provincies en het Dijleland. Bestemmingen genoeg. Ontdek één van de zes zalige provincie-stadjes: Diest, Tienen, Aarschot, Zoutleeuw, Landen en Scherpen-heuvel-Zichem. Of waan je ridder in het Kasteel van Horst, bezoek het Suikermuseum, de Abdij van Averbode, de provinciedomeinen Het Vinne – het grootste natuurlij-ke meer van ’t land – in Zoutleeuw en Halve Maan in Diest.

DOWNLOAD DE MOOISTE WANDELPARELSLiefst vijftig wandelingen in de mooiste parken, tuinen, bossen en natuurge-bieden in de Groene Gordel liggen op slechts een paar muisklikken ver. Op www.groenegordel.be vind je de digitale !ches van deze wandelparels, com-pleet met een vleugje geschiedenis, de bijzonderheden en een kaartje. Gewoon afdrukken en je kan op weg. Wandelen wordt handiger en goedko-per dan ooit.

DE PLANTENLIEFHEBBERTuin- en plantenliefhebbers halen hun hart op in de Natio-nale Plantentuin in Meise. Hier vind je liefst 18.000 soorten van over heel de wereld, van vleesetende tot geneeskrachti-ge planten. Sommige planten zijn in het wild uitgestorven. En bij slecht weer? Dan wandel je toch gewoon de indrukwek-kende serres binnen.

Nationale Plantentuin I Domein van Bouchout Nieuwelaan 38 I 1860 Meise I T 02 260 09 70

Kasteelpark Groenenberg werd in het begin van de twin-tigste eeuw ontworpen door landschapsarchitect Edmond Galoppin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep het park veel schade op maar de afdeling Bos en Groen van de Vlaamse Gemeenschap herstelde het park op het einde van de vo-rige eeuw volgens de oorspronkelijke plannen. Galoppin te-kende zes zichtassen langs de belangrijkste onderdelen van het park naar de oneindigheid van het landschap rondom. Vijf van deze assen bestaan vandaag nog.

Domein Groenenberg Konijnestraat 172b I 1602 Sint-Pieters-Leeuw

Page 50: Groene Gordel 2010

I 50

Verdwalen in een beukenkathedraalWandelen in een echt oerwoud? Dat kan in de Groene Gordel. Het Zoniënwoud, het Hallerbos, het Meerdaalwoud en het Heverleebos zijn unieke restanten van het Kolenwoud. Dit gigantische oerbos strekte zich 10.000 jaar geleden uit van de oevers van de Rijn tot aan de Noordzee.

EEUWENOUDE BOSSEN IN DE GROENE GORDEL

Page 51: Groene Gordel 2010

Slanke beuken verhe"en zich als gigantische zuilenrijen in een chaotisch patroon en maken van het Zoniënwoud een echte beukenkathedraal. Het uitgestrekte woud is met zijn meer dan 4.400 hectare het grootste overblijfsel van het vergeten Kolenwoud. De heuvelende bodem is gevormd door het gure klimaat van de vorige ijstijd en werd nooit door de mens veranderd. Je kan uren-lang doelloos door het Zoniënwoud wandelen over de mooiste boswegeltjes. Of volg een van de vele bewegwijzerde leer- en wandelpaden.

Jezus-Eik is een geschikte uitvalsbasis om het Zoniënwoud te verkennen. Je kan je wagen kwijt aan de kerk en er is voldoende horeca om er na je wandeling na te genieten. Een bezoekerstip? Het Arboretum van Tervuren telt liefst 470 boomsoorten. Je vindt er indrukwekkende mam-moetbomen en de dikste Amerikaanse tamme kastanje van België.

Zeker ook de moeite is een bezoek aan het Arboretum van Groenendaal, het oudste arbore-tum van ons land met vierhonderd verschillende boomsoorten. In het aanpalende Bosmuseum leer je welke dieren er zoal in het bos leven, hoe een bos beheerd wordt en wat de geschiede-nis is van het Zoniënwoud.

Paars tapijt

Iets meer opschuiven naar het Pajottenland ligt het mooie Hallerbos. Hier moet je absoluut naartoe in de lente en net als duizenden andere wandelaars en natuurliefhebbers op zoek naar schitterende geuren en kleuren. Het 550 hectare grote bos aan de rand van Halle kleurt dan im-mers paars door een dik tapijt van miljoenen boshyacinten. Ook de gigantische sequoiabomen maken zeker indruk. Een tocht door het Hallerbos start aan de Vlasmarktdreef. Daar ligt ook het bosmuseum dat je alles over dit mooie natuurgebied leert.

Het Meerdaalwoud en Heverleebos vormen een boscomplex van meer dan 2.000 hectare ten zuiden van Leuven. Het is een wandel- en jogparadijs met een netwerk van majestueuze dreven. Er lopen tal van bewegwijzerde wandel- en mountainbikeroutes door het bos. Ook de nummers van het !etsknooppuntennetwerk vind je op je weg. Er zijn voldoende parkings langs de Naamsesteenweg en de Weertsedreef.

Speelbos

Het hoeft niet gezegd dat de bossen in de Groene Gordel een grote speeltuin zijn voor kinde-ren. In het Meerdaalwoud vind je bovendien het speelbos Everzwijnbad waar de gekste houten speeltuigen en informatieve panelen staan opgesteld. Je geraakt er via de parking aan de krui-sing van de Weertse Dreef en de Herculesdreef in Sint-Joris-Weert.

Draven en galopperen

Ben je paardenliefhebber? Er lopen meerdere ruiterroutes door de bossen en velden in de Groene Gordel. Zo vertrekt in Oud-Heverlee het Warandepad voor een tocht van 28 kilometer over prachtig aangelegde bospaden, ruiterpaden en holle wegen in het Meerdaalwoud en Heverlee-bos. Het Laarpad vertrekt in Nederokkerzeel en rijgt de wegeltjes aan elkaar tot een boeiend en veilig parcours van 19 kilometer aan de rand van de luchthaven in Zaventem.

Het Pajottenpad vertrekt in Oetingen en is uiterst geschikt voor een lekker luie dagtocht in de stilte van het Pajottenland, langs de kasteeldomeinen Gaasbeek en Groenenberg. Kies voor de korte (25 km) of lange (35 km) versie. Je kan ook met de paardenkoets door de streek. De men-route het Koetshuispad is zestien kilometer lang en vertrekt in het dorpje Strijtem.

Al deze routes – met kaartje en coördinaten – zijn gratis te downloaden op www.toerisme.vlaamsbrabant.be.

51 I

Page 52: Groene Gordel 2010

GG DIENSTENPlan alvast je bezoek aan de Groene Gordel! De toeristische diensten helpen je graag voort.

TOERISME VLAAMS'BRABANTProvincieplein 1 I 3010 LeuvenT 016 26 76 20 I F 016 26 76 76E [email protected]

DIENST ONTHAAL EN TOERISME BEERSELAlsembergsesteenweg 1046 1652 Alsemberg T 02 359 17 31 I T 02 359 17 32 F 02 359 17 34 E [email protected]

TOERISME GRIMBERGENGemeentewinkel Prinsenstraat 22 I 1850 Grimbergen T 02 260 12 99 I T 02 260 12 96 F 02 270 12 66 E [email protected]

TOERISME HULDENBERGGemeentehuisGemeenteplein 1 I 3040 Huldenberg T 02 686 61 65 I F 02 686 61 76 E [email protected]

WITLOOFMUSEUM KAMPENHOUTLeuvensesteenweg 22 1910 Kampenhout T 016 22 33 80 I F 016 23 40 81 E [email protected] E [email protected]

www.kampenhout.be/toerismewww.witloofmuseum.be

TOERISME KORTENBERGDr. De Walsplein 30 I 3070 Kortenberg T 02 755 22 82 I F 02 755 22 81 E [email protected]

DIENST TOERISME OVERIJSEHuis 'Den Bonten Os'Waversesteenweg 2Justus Lipsiusplein 9 (postadres)3090 OverijseT 02 785 33 73 I F 02 687 77 22E [email protected] www.overijse.be

TOERISME SINT'PIETERS'LEEUWGemeentelijk toerismebureau Coloma & Colomakasteel Jozef Depauwstraat 25 1600 Sint-Pieters-Leeuw T 02 371 22 62 I T 02 371 63 15 F 02 331 18 71 E [email protected]

TOERISME TERVURENHuis 'De Spiegel'Markt 7 I 3080 Tervuren T 02 769 20 81 I F 02 769 20 80 E [email protected]

TOERISME PAJOTTENLAND EN ZENNEVALLEIHistorisch StadhuisGrote Markt 1 bus 1 I 1500 HalleT 02 356 42 59 I F 02 361 33 50E [email protected] [email protected]

Kantoor MarkvalleiBrusselstraat 1 I 1570 Galmaarden T 054 58 91 67 I F 054 58 91 67 E [email protected]

www.toerismepajottenland.be

DIENST TOERISME HOEILAARTFelix SohiecentrumGemeenteplein 39 I 1560 HoeilaartT 02 657 05 04 I F 02 657 75 01E [email protected]

BEZOEKERSCENTRUMKASTEEL GAASBEEKKasteelstraat 40 I 1750 Gaasbeek T 02 531 01 30 I F 02 531 01 43 E [email protected] www.kasteelvangaasbeek.be

SPORTIMONIUM Trianondreef 19 I 1981 Hofstade T 015 61 82 22 I F 015 61 82 21 [email protected] www.sportimonium.be

TOERISME BRABANTSE KOUTERS Pastoor Woutersstraat 1B1850 Grimbergen I T 02 270 99 30E [email protected]

TOERISME DIJLELAND T 016 31 18 61 I F 016 29 85 59E [email protected] www.dijleland.be

GG PUBLICATIESZIN OM TE WANDELEN? De Groene Gordel heeft een waaier aan prach-tige, uitgestippelde wandelingen. Koop onze wandelboekjes tegen een kleine vergoeding in onze toeristische infokantoren.

ZIN OM TE FIETSEN? In de Groene Gordel kan je van knooppunt naar knooppunt op het Fietsknooppunten-netwerk.

GRATIS GIDSENGratis publicaties te verkrijgen in de toeristische infokantoren.

Regiogids De Groene Gordel Parels van Parken en Tuinen Toeristische kaart van Vlaams-Brabant

Alle publicaties zijn ook verkrijgbaar via www.toerismevlaamsbrabant.be

V.u.

Ed

Gor

is, To

erism

e Vl

aam

s-Br

aban

t, Pr

ovin

ciep

lein

1, 3

010

Leuv

en, o

nder

nem

ings

num

mer

: 042

2.66

7.40

4, T

016

26 7

6 20

, toe

rism

e@vl

aam

sbra

bant

.be,

ww

w.to

erism

evla

amsb

raba

nt.b

e

www.groenegordel.be

PajottenlandZennevallei

KAART BESCHIKBAAR

VANAF APRIL 2010