Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

28
Groene Gordel & Hageland M A G A Z I N E WWW.TOERISMEVLAAMSBRABANT.BE P4 bloeiend Hageland Verken boeiend P8 FIETSEN TUSSEN OORLOGSVERHALEN P20 TWICE UPON A CASTLE UITNEEMBAAR: VIJF VERRASSENDE FIETSROUTES

description

Vol van Vlaams-Brabant Groene Gordel- en Hagelandmagazine voorjaar 2015 Met je ogen dicht, diep de lucht opsnuiven tussen de ontelbare fruitbloesems van het Hageland. Het is de beste manier om dat kriebelende lentegevoel tot in je tenen te ervaren. Dus haal je fiets van onder het winterstof vandaan en boek enkele nachten in een tof Hagelands stadje als uitvalsbasis. Of kies voor de Groene Gordel, het paradijselijk lint dat zich drapeert rond Brussel. Een tip? Bezoek het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk en trap langs de Dijlelinie fietsroute. Waar vandaag de natuur heerst, floten een eeuw geleden de kogels in het rond. Je leest er alles over op de infopanelen onderweg. Dit voorjaarsnummer is een kleine kennismaking met die twee eigenzinnige regio's het Hageland en de Groene Gordel. Vol creativiteit, vol goesting, vol smaken en tradities.

Transcript of Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Page 1: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Groene Gordel & HagelandM A G A Z I N E

W W W .T O E R I S M E V L A A M S B R A B A N T. B E

P4 bloeiend HagelandVerken boeiend

P8

FIETSEN TUSSEN OORLOGS VERHALEN

P20

TWICE UPON A CASTLE

UITNEEMBAAR: VIJF VERRASSENDE FIETSROUTES

Page 2: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

COLOFON Dit magazine is een initiatief van Toerisme Vlaams-Brabant vzw | februari 2015 | Concept en coördinatie: Gonda Craeninckx I Vormgeving: Absoluut I Copywriting: Bart Claes (www.wartaal.be) | Foto’s: © Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Leuven, Provincie Vlaams-Brabant, Lander Loeckx, toeristisch infokantoor Hoegaarden, Joris Luyten, Palm Belgian Craft Brewers, Collectie Sportimonium Hofstade, Fonk vzw, Toerisme Leuven, Gemeente Haacht, Sportimonium - Rob Walbers, Vincent Vinck, Harrie Spelmans, www.straffestreek.be/Luk Collet, Thomas Van De Water, Improvisio, Marsell14, Milo-Profi, Studio Peter Buggenhout, Rijksmuseum Amsterdam, Steve Tanner – WildWorks, Carl Vandervoort, Van Halewyck, AB Inbev, Rudy Engels, Agentschap voor Natuur en Bos: Hendrik Vandewinkel, Dominic Verhulst, Marcel Vossen, ANB Regio Groene Gordel, Willem De Puydt, Bryan Ledgard, KBL8, Marcel Aerts, Theo Meulemans, VLM, Willy Volont, Marco Mertens, Papiermolen Herisem, Stefan Dewickere, Piet Vranckx, Daniël Rys, Steff Gilissen, Luc Bohez, Toerisme Bierbeek, Hugo Casaer Cartografie: Elke Feusels Eindredactie: Vital Geeraerts, Tina Huybrechts, Jeroen Mertens | Fotoredactie: Jeroen Mertens | Druk: Drukkerij Artoos | Wettelijk depot: D/2015/4058/01 Deze publicatie is met de grootste zorg samengesteld. Toerisme Vlaams-Brabant vzw is niet aansprakelijk voor eventuele wijzigingen en/of onnauwkeurigheden in de opgenomen gegevens.Beleidsverantwoordelijke: Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme

# 8 VO O R JA A R 2 0 1 5

IN DEZE EDITIE

EEN HANDICAP? VRAAG JE BEGELEIDERSPAS Heb je een beperking en komt een helpende hand goed van pas? Vraag dan je begeleiderspas bij de provincie zodat je begeleider gratis mee kan naar musea culturele centra, sportactiviteiten en andere evenementen.Meer weten? Bel dan tijdens de kantooruren naar 016 26 73 90 of mail naar [email protected].

. Mijn

beg

eleider mag gratis mee .

DE HERISEM­MOLEN KOMT

TOT LEVEN

22

Ontdek een levendig stukje industriële archeologie

16 | DE MAN ACHTER DE TUIN

Parken en tuinen in de Groene Gordel

TWICE UPON A CASTLE

20

Tim Van Steenbergen brengt het Kasteel van

Gaasbeek tot leven

26 | LEUVENSE LENTE

De voorjaarskalender van Leuven

VERKEN BOEIEND BLOEIEND HAGELAND

04

Per Fiets, te Paard en vanuit je Bed

07 | EEN WARM WELKOM, OOK VOOR JE FIETS

Fietsvriendelijk logeren in Vlaams-Brabant

11 | MERODE FESTIVAL

Er zit muziek in de natuur

SMELTEN VOOR CHOCOLADE

18

De kok en de meester-chocolatier Jeroen De Pauw en Geert Decoster

14 | GROETEN UIT HET HAGELAND

Hagelandse Citytrips

24 | DE BIER-PROEF

klein vs. groot

12 | KLEURRIJKE AVONTUREN

Kinderen over hun lievelingsplekjes

HET GROENE SPOOR VAN DE OORLOG

08

Met de fiets langs oorlogssporen

Page 3: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Vol van Vlaams-BrabantMet je ogen dicht, diep de lucht opsnuiven tussen de ontelbare fruitbloesems van het Hageland. Het is de beste manier om dat kriebelende lentegevoel tot in je tenen te ervaren. Dus haal je fiets van onder het winterstof vandaan en boek enkele nachten in een tof Hagelands stadje als uitvalsbasis.

Of kies voor de Groene Gordel, het paradijselijk lint dat zich drapeert rond Brussel. Een tip? Bezoek het Belevingscentrum '14-'18 in Tildonk en trap langs de Dijlelinie fietsroute. Waar vandaag de natuur heerst, floten een eeuw geleden de kogels in het rond. Je leest er alles over op de infopanelen onderweg.

Dit voorjaarsnummer is een kleine kennismaking met die twee eigenzinnige regio's het Hageland en de Groene Gordel. Vol creativiteit, zoals modeontwerper Tim Van Steenbergen die met zijn wervelende theaterkostuums het Kasteel van Gaasbeek betovert. Vol goesting als meester-chocolatier Geert Decoster die vanuit het Dijleland de wereld van de lekkerste pralines voorziet. Vraag maar aan televisiekok Jeroen De Pauw, een hevige fan. Maar ook vol smaken en tradities. Internationaal biersommelier Sofie Vanrafelghem vergelijkt grote en kleine bierbrouwerijen en verklapt lekkere schenktips. En volg ons naar de papiermolen in Herisem, een levendige herinnering aan de ooit bloeiende papierindustrie van Vlaams-Brabant.

Vlaams-Brabant kruispunt van vele werelden

— Monique Swinnen, Voorzitter Toerisme Vlaams-Brabant

Page 4: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Als de bloesems het Hageland versieren, wordt

de goesting om de fiets van stal te halen gewoon

te sterk. Al je zintuigen staan op scherp na een

fietstocht van één of twee dagen door de geuren

en kleuren van de Hagelandse fruitstreek.

Verken boeiend bloeiend Hageland

Per Fiets, te Paard en vanuit je Bed

4 — Voorjaar 2015

Page 5: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Fietsroute Fruitbomen en Landschappen

koosnaam van de kamsalaman-der. Een must is een stop in het provinciedomein Het Vinne. Het grootste natuurlijke bin-nenmeer van Vlaanderen is een gekende hangplek. Niet al-leen voor kinderen die de speel-tuin en het speelbos inpalmen, maar vooral voor duizenden en duizenden vogels die zich ver-schansen tussen het riet.

De fietsroute Fruitbomen en Landschappen (47,6km) volgt de knooppunten van het Fietsnetwerk Vlaams-Brabant. Vertrek aan de Grote Markt van Zoutleeuw naar 48, 192, 49, 46, 45, 44, 61, 20, 7, 8, 26, 59, 58, 50, 21, 51 en terug naar de Grote Markt van Zoutleeuw. Download de gratis routekaart op www.toerismevlaamsbrabant.be.

Als je de middeleeuwse Grote Markt van Zoutleeuw achter je hebt gelaten en je trapt aan de oever van de Grote Gete het open landschap in, moet je eens diep de lucht opsnuiven. Ruik je ze? De ontelbare fruitbloesems die het voorjaar kleur en geur geven? De bomenrijen vol roze en witte tinten lijken eindeloos. Twee lentedagen in dit land-schap geven je meer dan genoeg energie om dat laatste restje wintermoeheid weg te jagen.

Dus trappen maar, want om elke hoek wacht je een ander verras-send landschap. Soms een bos, dan weer veld, maar het duurt nooit lang of je moet de dwarre-lende bloemblaadjes weer van je afschudden. De kerktorens van Budingen, Kortenaken, Mis-kom, Kersbeek, Zuurbemde, Sint-Margriete-Houtem en an-dere heel charmante dorpjes van het Hageland wijzen je de weg.

De tent opzettenIn elk dorp is er wel een adres-je waar je kan stoppen om wat te rusten bij een hapje of drank-je, of een gastvrije B&B. Maar echte avonturiers, die hebben hun tent bij. Jos en Nicole van de minicamping Leeuweriken-veld in Neerlinter vormen het sympathiekste gastkoppel dat je maar kan vinden. Ze vormden hun prachtige tuin midden in de natuur om tot een uitnodigend trekkersterrein. 'Na een grote kom dagverse soep ben je zo weer op krachten na een dagje fietsen', lacht Jos. 'Of geef een seintje als je de benen mee onder tafel wil steken voor een dagschotel uit de

familiekeuken. Soms komen de fietsers helemaal uitgeregend toe. Dan doe ik graag de open haard aan.' Je kan hier ook in de B&B of in een gloednieuwe trekkers-hut slapen. Zelfs paarden hebben hun eigen box.

Een draak op je padNa een heerlijke nacht in de stilte van het Hageland en een stevig ontbijt, is Zoutleeuw niet veraf meer. Zeker niet als je het kaarsrechte fietstraject tussen Tienen en Zoutleeuw volgt. De oude spoorbedding is een za-lig fietspad. Een tip onderweg: hou halt aan de Kamsalaman-derhut. Van hieruit vertrekken wandelpaden door de ongerep-te natuur. Misschien zie je een echte Getedraak in een van de poelen. Geen paniek, dat is de

Op het water wandelen in Het Vinne

Religieuze schatten in Zoutleeuw

Leeuwerikenveld

Pod

4 X ZEKER DOEN

Een verkwikkende nacht in The Pod van minicamping Leeuwerikenveld.

Prikkel je zintuigen in het

bezoekerscentrum van Provinciedomein

Het Vinne.

De Sint-Leonarduskerk van Zoutleeuw

ontsnapte aan de Beeldenstorm, haar kunstschatten ook.

Herbeleef de gevechten aan de Gete tijdens WOI met de Getelinie

Fietsroute.

Voorjaar 2015 — 5

Page 6: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

LEEUWERIKENVELD Ransbergstraat 26, 3350 Neerlinter 0475 35 03 85 [email protected] www.leeuwerikenveld.be

DE ZEVENSLAPER Glabbeekstraat 142, 3450 Geetbets 0485 78 79 50 [email protected] www.dezevenslaper.be

'T KOETSHUIS Kasteelstraat 44, 3350 Neerlinter 016 77 15 71 | 0498 63 67 67 [email protected] www.tkoetshuis.be

HOF TER WALLEN Stationsstraat 44, 3440 Zoutleeuw 011 78 03 43 | 0498 49 31 90 [email protected] www.hofterwallen.eu

NOKERNOTE Romeinsebaan 55, 3300 Vissenaken 0474 65 53 44 | [email protected] www.nokernote.be

ATELIER DE HOFKES Boeslinter 31, 3380 Bunsbeek 016 77 18 14 | 0486 40 67 19 [email protected] www.atelierdehofkes.be

TISKESHOF Houtemstraat 511, 3300 Tienen 0468 13 51 34 | [email protected] www.tiskeshof.be

ALPHA HOTEL Leuvensestraat 95, 3300 Tienen 016 82 28 00 l [email protected] www.alphahotel.be

DE VRIJE LANSIER Vierde Lansierslaan 19, 3300 Tienen 016 47 45 01 | [email protected] www.vrijelansier.be

Neem je tijd om te genieten en maak er meteen een tof fietsweekend of een midweek van. De fietslogies hebben alles in huis wat de fietser begeert en maken een verblijf meer dan de moeite waard. Kies voor een comfor-tabele vakantiewoning of een hartelijke B&B, en proef het Hageland met een lekker ontbijt met streekproducten.

Blijf gerust wat hangen

Download de routekaart en de gps-bestanden op www.toerismevlaamsbrabant.be/paardentoerisme

In volle galop over de lange zandwegen in de velden of stapvoets tussen de fruitbo-men om de bloesemgeur he-lemaal te laten doordringen. De Hagelandse fruitstreek is ook een echt ruiterparadijs. Onze tip? De ruiter- en men-route Grote Getepad, een indrukwekkend traject van 37 kilometer in het landschap van de Gete. Zowat 70% gaat

over onverharde wegen. Met andere woorden, deze route is voor geoefende ruiters en menners die er een hele dag op uit willen trekken. Of lan-ger, want je kan Het Grote Getepad combineren met an-dere ruiterroutes in de buurt. Je paard en jezelf vinden een overnachtingsplek op de mi-nicamping en B&B Leeuwe-rikenveld in Neerlinter.

Geurig galopperen

De Hagelandse fruitstreek is ook een echt ruiterparadijs.

6 — Voorjaar 2015

Page 7: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Een warm welkom, ook voor je fiets!

3 Fietsknooppunt of LF-route op minder van vijf kilometer.

3 Informatie over de fietsroutes in de buurt.

3 Fietskaarten en toeristische informatie.

3 Overdekte fietsenstalling.

3 Reserveren van je volgende fietsvriendelijke logeeradres.

3 Fietsverhuur.

3 Fietsherstelplaats nabij.

3 Fietsreparatieset.

3 Mogelijkheid om je kleding te drogen.

3 EHBO-set.

3 Ontbijt en lunchpakket.

3 Warme maaltijd ter plaatse of in de onmiddellijke omgeving.

TACHTIG KEER FIETS- VRIENDELIJK LOGEREN

Met 1800 kilometer bewegwijzerde fietswegen kan je Vlaams-

Brabant dagenlang op twee wielen doorkruisen. Je tweewieler

zomaar parkeren aan een hotel of B&B, of gewoon ergens

onderweg een lekke band herstellen, is echter niet overal evident.

Fietsvriendelijk logeren in Vlaams-Brabant

Vlaams-Brabant telt tachtig logeeradressen die het label 'fietsvriendelijk logies' dragen. Wat mag je hier altijd verwachten?

uit de streek voor je. 'Na een dagje fietsen in de bossen van Averbode hebben al onze gasten honger', lacht ze. 'Wie geen fiets heeft, kan er eentje huren. Met de fietskaarten die hier liggen,

Waar dat wel zo is, kan je her-kennen aan het label 'fietsvrien-delijk logies'. Toerisme Vlaande-ren reikt dit label alleen uit aan logeeradresjes waar je als fietser echt niets tekort komt. Zoals het

euze familie hotel. Ooit was dit negentiende-eeuwse kasteel een sanatorium. Antwerps burge-meester en dichter Jan Van Rijs-wijck was één van de gasten die er logeerde om op krachten te

familiehotel Hoevebeemden in Testelt. De enige moeilijkheid hier is het kasteeltje vinden. Je trapt er snel voorbij omdat het verscholen ligt in het groen ach-ter de huizenrij. Maar de rust van het isolement maakt net deel uit van de charme van dit graci-

komen. Zonder veel succes trou-wens, hij overleed hier in 1906. Fietsers kunnen er vandaag wel met succes op krachten komen. En als het label geen garan-tie genoeg is, dan is gastvrouw Clemence Peeters dat wel.

Clemence serveert het lekker-ste ontbijt en kokkerelt 's avonds een verfijnd menu met smaken

kan je meteen op weg gaan.' Kle-ding drogen na een uitgeregende dag? E-bike opladen? Fiets her-stellen? Het kan allemaal.

Hotel Hoevebeemden Kasteelstraat 10, 3272 Testelt 013 77 29 20 [email protected] www.hoevebeemden.be

Deze sticker op de deur van je logeeradres? Dan zit je goed als fietser!

Gastvrouw Clemence Peeters

Familiehotel Hoevebeemden

Voorjaar 2015 — 7

Page 8: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Fluitende kogels ruimden

plaats voor tsjirpende

vogels. En de bommen

voor bomen. De Dijlelinie

fietsroute brengt je langs

prachtige natuur met een

zwaar oorlogsverleden.

Het groene spoor van de oorlog

fietsen tussen de oorlogsverhalen

8 — Voorjaar 2015

Page 9: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

"Lang hoef je niet te trappen of je

komt al aan een parel van de natuur

met een stevig oorlogsverleden."

trekpunt in Tildonk. In bras-serie Engelenburcht My Resto aan het ursulinenklooster wacht je een lekker streekbier om al dat bloedvergieten door te spoelen.

De Dijlelinie fietsroute volgt de knooppunten van het Fietsnet-werk Vlaams-Brabant. Pik aan in Tildonk voor een lus (35km) langs Wespelaar, Boortmeerbeek, Schiplaken en Buken. We starten aan het Belevingscentrum '14-'18, 28, 27, 21, 41, 77, 54, 61, 19, 44, 77, 20, 97, 28 en komen terug aan in het Belevingscentrum '14-'18.

BESTEL JE FIETSPAKKETDe Dijlelinie fietsrou-te loopt van Aarschot tot Leuven, door Rotselaar, Haacht, Boortmeerbeek, Kampenhout en Herent. Samen goed voor 91 km aan mooie fietslussen. De route is een van de drie historische fietsroutes in het teken van de Groote Oorlog. Je vindt ze alle drie - Dijlelinie, Getelinie en Brabantse Kouters - in een handig fietspakket.

Het pakket kost 2 euro en kan je bestellen via toerismevlaamsbrabant.be/publicaties.

Ga voor je de fiets op stapt nog eerst even je geschiedenis op-frissen in het Belevingscen-trum '14-'18 in Tildonk. De Duitse generaal von Beseler maakte het zich hier een eeuw geleden gemakkelijk terwijl zijn troepen de stad Antwerpen belegerden. Het klooster door-

weg tot Aarschot en Rotselaar. De oorlogsverhalen herleven op 29 infopanelen die je langs heel de route tegenkomt.

NatuurgeweldLang hoef je van Tildonk niet te trappen of je komt al aan een pa-rel van de natuur met een stevig

Burggraaf Philippe de Spoel-berch begon hier in 1985 met zijn plantenverzameling. En bij een burggraaf mag dat al eens iets meer zijn: zijn unieke col-lectie telt tweeduizend soorten bomen en struiken uit heel de wereld, in een park van twintig hectare. Volgens de Huffington

stond het ergste oorlogsge-weld en doet nu dienst als boei-end belevingscentrum over de oorlogsjaren.

29 infopanelenNiet dat er in de buurt niet gevochten werd. Integendeel, het ging er heel hevig aan toe. Twee keer deed het Belgische leger een uitval uit de for-ten rond Antwerpen waar het zich had teruggetrokken. De eerste uitval bracht het tot aan de muren van het kloos-ter. De voorgevel moest het bekopen met heel wat kogel-gaten. Bij een tweede uitval baanden de soldaten zich een

oorlogsverleden. De Antitank-gracht is een onderdeel van de KW-linie, een verdedigings linie uit de Tweede Wereldoorlog tussen Koningshooikt en Waver. Een diepe, brede gracht met ver-stevigingselementen waar geen tank ooit zou over geraken. De betonnen bekisting werd al snel ingepalmd door wriemelend wa-terleven. Misschien zie je een ijs-vogel een visje uit het water pik-ken, maar dat is gelukkig het enige geweldsdelict dat je hier vandaag nog te zien krijgt.

Sneuvelen bij bosjesDe volgende halte is het Ar boretum van Wespelaar.

Post is het één van de mooi-ste arboreta ter wereld. Vooral de magnoliaverzameling oogt prachtig. Eenmaal de Vaart over, kom je in het Schipla-kenbos. Zo vredig het er nu bij ligt, zo gruwelijk ging het er aan toe in augustus 1914. Een 5000-tal Belgische kara-biniers en grenadiers had het bevel gekregen richting Kam-penhout te marcheren, maar in Schiplaken hadden de Duitsers zich ingegraven. Het resultaat: 800 Belgische gesneuvelden.

Via het vlakke jaagpad langs het Kanaal Leuven-Dijle kom je uiteindelijk weer aan je ver-

Antitankgracht Dijlelinie

Oorlogspanelen

Voorjaar 2015 — 9

Page 10: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Herbeleef de Eerste Wereldoorlog in Tildonk

VERGEET JE OORLOGSZORGEN

SportimoniumAan welke volkssporten waagden de inwoners zich nog tijdens de oorlogs-jaren? Probeer zelf eens een spelletje krulbollen, stuifwerpen of wipschie-ten in de volkssporttuin van het Sportimonium in Hofstade. De vaste tentoonstelling gidst je door 150 jaar sport in België, maar je kan ook toffe sportworkshops doen of je kracht meten met echte Olympische helden.

www.sportimonium.be

Kanaal Leuven-DijleTussen de gevechten door konden de soldaten in de zomer van 1914 wel wat afkoeling gebruiken. Een stevige plons in het Kanaal Leuven-Dijle en ze konden er weer tegen. Vandaag mag je niet meer zwemmen in het kanaal maar je kan er wel heerlijk langs fietsen.

BlosoTijdens de Eerste Wereldoorlog viel het werk in de zandgroeve in Hofstade stil. De groeve vulde zich met grondwater: een recreatie-domein was geboren. Vandaag kan je languit zonnekloppen op het zandstrand, ravotten in de speel-tuinen, de natuur ontdekken en de sportvelden uitproberen.

www.bloso.be

Hoe ging het leven er aan toe tijdens de Eerste Wereldoor-log? Waar werd er gevochten in Vlaams-Brabant? Het Bele-vingscentrum ’14-’18 in Tildonk neemt je honderd jaar mee terug in de tijd. Luister naar boeien-de anekdotes van toen, lees oor-logsdagboeken, volg de troepen-bewegingen en gevechten. Het centrum is ondergebracht in het imposante ursulinenklooster dat zelf een belangrijke rol speelde

tijdens de oorlogsjaren. Snuister door de toeristische brochures in het toeristische infokantoor, koop een fiets- of wandelkaart of een origineel streekproduct. Je kan aanpikken bij de Dijle-linie Fietsroute of volg de wan-deling langs het oorlogsverle-den van Tildonk. Nadien geniet je na bij een lekker streekbier of een streekgerecht in brasserie Engelenburcht My Resto.

Liever met de wagen het oor-logsverleden herbeleven? Twee toeristische autoroutes leiden je langs de slagvelden en ver-halen van toen. De autorou-te langs de Dijlelinie start aan het Belevingscentrum '14-'18

in Tildonk en is 106 kilo-meter lang. De route langs de Getelinie vertrekt op par-king Demervallei in Aarschot en telt 125 kilometer. Onder-weg vind je uitleg op infopa-nelen, of vraag de brochure bij Toerisme Vlaams-Brabant. Via de website kan je deze autorou-tes downloaden op je gps.

Belevingscentrum ’14-‘18 Kruineikestraat 5a, 3150 Tildonk 0471 97 36 42 [email protected] www.vlaamsbrabant14-18.be

Tijdens de erfgoeddag op 26 april kom je hier meer te weten over het leven van de klooster-zusters tijdens WOI.

10 — Voorjaar 2015

Page 11: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

MerodefestivalHemelvaart 2015 | 13 tem 17 mei

Muzikanten Lennaert Maes en Andries Boone zijn je gidsen overdag. 's Avonds worden de gitaren ingeplugd en nodigen ze hun muzikale vrienden uit in de cultuurhuizen van Aar-schot, Diest, Scherpenheuvel en Herselt. Met Robb John-son, Eva De Roovere, Jan De Smet, Klaas Delrue, Stoom-boot, Jackie Oates, Nigel Wil-liams, Geert Verdickt en veel anderen. Een uniek festival dat natuur en muziek met elkaar verweeft. Het Merodegebied

is een prinsheerlijk wandel-land, een lap natuur van 1500 hectare in het grensgebied van Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. De raadselach-tige Demerbroeken, de statige bossen in Averbode, de zom-pige natuur in het Webbekoms Broek. Met abdijen, kastelen en mooie dorpjes. Waar de geest

van De Witte en dwaallichtjes rondzwerven in de natuur en de stilte. Althans, niet tijdens het Merodefestival, want dan zitten ze op de eerste rij. Doe je een of twee wandelingen mee, of allemaal? En welk concert wil je niet missen? Maak zelf je programma en pik in of aan waar je wilt.

Tickets en info: www.merodefestival.be En wil je tijdens het Merode-festival in de streek overnachten, op www.merodefestival.be vind je een pagina met tips en adressen.

Er klinkt muziek in het Merodegebied! Tijdens het

lange Hemelvaartweekend wandel je van de ene

verrassende muzikale stop naar de andere.

Voorjaar 2015 — 11

Page 12: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Kinderen over hun lievelingsplekjes

Kleurrijkeavonturen

"Zee en strand, alleen een beetje

kleiner maar even plezant." — Kaat ( 9) en Tuur (11)03

" Twintig keer van de supersnelle waterglijbaan." — Zeno (11 jaar)

05

" Op de klim-toren, zo hoog als de bomen." — Thea (7 jaar)

06

" In de ovens bakken onze eigen broodjes." — Axl (9 jaar) en Melinde (7 jaar)

04

" Nooit gedacht dat er zo veel sterren en planeten waren." — Artuur (10 jaar) 02

Kleurpotloden, stiften, waskrijtjes en een flinke

dosis kinderfantasie. Vraag kinderen naar hun

favoriete plekjes van Vlaams-Brabant en ze slaan

aan het tekenen.

12 — Voorjaar 2015

Page 13: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

" En tussen de bomen verscheen plots dat echte ridder kasteel. Waw!" — Tille (8 jaar)

01 KASTEEL VAN HORST Een machtig, eeuwenoud wa-terkasteel in het groen van het Hageland. Volgens de strip was ooit de Rode Ridder hier thuis.

Horststraat 28, 3220 Holsbeek 016 62 33 45 www.kasteelvanhorst.be [email protected]

01

02 VOLKSSTERREN-WACHT MIRA Speur naar verre planeten in de oudste sterrenwacht van ons land. Eén keer maand neemt Frank Deboosere je mee de ruimte in.

Abdijstraat 22, 1850 Grimbergen | 02 269 12 80 [email protected] | www.mira.be

03 PLAS VAN ROTSELAAR Surfen, zwemmen, zonneklop-pen en zandkastelen bouwen. Voor een echt kustgevoel moet je niet helemaal naar de zee.

Vakenstraat 18 3110 Rotselaar 016 61 64 50 [email protected] www.rotselaar.be

04 MUSEUM VOOR DE OUDERE TECHNIEKEN Een tof doe-museum waar je de ambachten van weleer kan uitproberen. Brood bakken, brons gieten, ijzer smeden, probeer maar!

Guldendal 20, 1850 Grimbergen 02 270 81 11 | [email protected] www.mot.be

05 PROVINCIEDOMEIN HALVE MAAN Klimmen, plonsen, zandkastelen bou-wen, racen, golfen, klauteren of de natuur in. Een daguitstap voor het hele gezin.

Omer Vanaudenhovenlaan 48, 3290 Diest | 013 31 15 28 provincie [email protected] www.vlaamsbrabant.be/diest

06 SPEELBOS 'T VOSSEN HOL Tunnels en torens, speelheuvels en klau-tertuigen. Recreatie en natuur samen in een mooi wandelbos.

Hoogveldbaan z/n, 3060 Bertem 016 49 97 72 [email protected] www.bertem.be/speelbos

toerismevlaamsbrabant.be

Voorjaar 2015 — 13

Page 14: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

I ❤

TIENEN

Groetjes uit AarschotWWW.ZOUTLEEUW.BE

Groeten uit Zoutleeuw:

landelijk en gracieus tegelijk!

Eerst natuur gespot in Het Vinne

en dan middeleeuwse pracht en

praal op de Grote Markt.

Tot binnenkort!

Hey thuisfronters

PS. De fruitbloe

sems zijn

schitterend.

Zoete groeten uit Suikerstad Tienen,

de stad van het witte klontje en Suikerrock!

Onze Paasuitstap naar Tienen kon

Helaba,

Groetjes!WWW.TIENEN.BE

niet beter vallen: tijdens de traditionele

paardenprocessie galopperen tientallen

paarden langs de duizenden toeschouwe

rs.

Spectaculair en buitengewoon spannend.

de echte bruine kroegen zijn ook de moeite...

Vele groeten uit Oranjestad Diest:ravotten in het openluchtzwembad van provinciedomein Halve Maan, shoppen in

toffe winkelstraatjes en een flink pak cultuur opsnuiven. Een heel verrassend

en plezant weekendje is het geworden!

WWW.TOERISMEDIEST.BE

Oh ja,

Een weekendje shoppen of door eeuwen

geschiedenis stappen. Met de kinderen de natuur

of het provinciedomein in. Lekker eten en drinken,

dus gewoonweg genieten. De zes Hagelandse

stadjes hebben elk hun eigen karakter en toffe

logeeradressen naar ieders goesting. Begin

je Hagelandse citytrip al maar te plannen.

Groeten uithet Hageland!

DE PAREL VAN VLAAMS-BRABANT

Groeten uit

HAGELANDSE CITYTRIPS

Groeten vanuit Diest

14 — Voorjaar 201514 — Voorjaar 2015

Page 15: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

WWW.TOERISMEAARSCHOT.BE

PS. Enkele flesjes AarschotseBruine zijn al ingeladen...

Citytrippen naar Aarschot, dat is winkelen, proeven en ontdekken. We overnachten

in de 16de-eeuwse ‘s Hertogenmolens en

Hey!

‘s avonds eten we op het terras dat boven de rivier lijkt te zweven.

Landen

zeker Een bezoekje waard!

Uitgestrekte velden Romeinse

grafheuvels versterkte

kerkjes van wel duizend

jaar oud en eindigen op

het terras van bezoekerscentrum

Rufferdinge Een heerlijke

fietsvakantie

Groeten uit het

historische anden

WWW.LANDEN.BE

Groetjes uit AarschotWWW.ZOUTLEEUW.BE

Groeten uit Zoutleeuw:

landelijk en gracieus tegelijk!

Eerst natuur gespot in Het Vinne

en dan middeleeuwse pracht en

praal op de Grote Markt.

Tot binnenkort!

Hey thuisfronters

PS. De fruitbloe

sems zijn

schitterend.

Hallo! We hebben ze geteld ;-) Er staan 298 sterren op de koepel van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Natuurlijk

hebben we een kaars gebrand maar vooral gesnuisterd tussen de

Mariabeeldjes en prullaria van de kleurrijke kraampjes.Devote groeten en een halleluja uit Scherpenheuvel!WWW.SCHERPENHEUVEL-ZICHEM.BEde echte bruine kroegen zijn ook de moeite...

Vele groeten uit Oranjestad Diest:ravotten in het openluchtzwembad van provinciedomein Halve Maan, shoppen in

toffe winkelstraatjes en een flink pak cultuur opsnuiven. Een heel verrassend

en plezant weekendje is het geworden!

WWW.TOERISMEDIEST.BE

Oh ja,

DE PAREL VAN VLAAMS-BRABANT

Groeten uit

Groeten vanuit Diest

Voorjaar 2015 — 15 Voorjaar 2015 — 15

Page 16: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Warandepark Tervuren Aartshertogen Albrecht en Isabella, Karel van Lorreinen, Leopold II, ze drukten allemaal hun stempel op dit uitgestrekte park. 'Die verscheiden-heid maakt het zo uniek', zegt regiobeheerder Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos. 'De Franse tuin, het indrukwekkende Afrikamuseum, het Engelse landschapspark, de vijvers, de majestueuze bomen, het Zoniënwoud. Een tip? Het uitzicht op het zonneterras van Het Spaans Huis, een heerlijk parkcafé in een knap 17de-eeuws molengebouw.'

Praktische info Vrij te bezoeken, het hele jaar door. Keizerinnedreef z/n, 3080 Tervuren | 02 658 24 60 | [email protected] | www.natuurenbos.be

Domein Groenenberg Het domein Groenenberg staat wat in de schaduw van het Kasteeldomein van Gaasbeek dat aan de overkant van de straat ligt, maar dat is onte-recht volgens parkbeheerder Jean-Marie Pappaert. 'Elk moment van het jaar is het park vol kleur en leven', vertelt hij. 'Het bekendst zijn de aza-lea's maar het meest indruk-wekkend zijn de duizenden narcissen die bloeien in maart en april. Onvergetelijk mooi.'

Praktische info Vrij te bezoeken, het hele jaar door | Konijnestraat 172B, 1602 Vlezenbeek | 02 454 86 30 [email protected] www.natuurenbos.be/ parkgroenenberg

De mooiste kasteelparken van het land liggen niet toevallig in de

Groene Gordel. Koningen, markiezinnen en prinsen bouwden hier

prachtige lusthoven om de drukte van de hoofdstad te kunnen

ontvluchten. Net als toen staat er achter elke groene parel een

fiere tuinier. En die verklapt ons graag zijn favoriete plek.

Jean-Marie Pappaert

Vorstelijk tuinieren in de Groene Gordel

Patrick Huvenne

De 'man' achter de tuin

" Leven en kleur het hele jaar rond"

" Een park met een vorstelijke geschiedenis"

16 — Voorjaar 2015

Page 17: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Provinciedomein HuizingenHet toeristentreintje neemt je mee langs het openlucht-zwembad, de minicars, de roeivijver, het dierenpark, de speeltuinen en veel meer. Een echt familiedomein. 'Maar het reliëf maakt het helemaal bijzonder', zegt domeinbe-heerder Sarah Staut. 'Het bos en de picknickweiden bovenaan, de recreatie aan de voet van de helling, en een paardenweide die vanaf het dierenpark de helling op glooit. Het oogt prachtig en elk seizoen anders.'

Praktische info Het hele jaar open. De attracties zijn open van 1 april tot 30 september, het zwembad van 1 mei tot 15 september | Torleylaan 100, 1654 Beersel | 02 383 00 20 provinciedomein.huizingen @vlaamsbrabant.be vlaamsbrabant.be/huizingen

Rozentuin ColomaTuinman Jos Meeus is elke werkdag in een romantische bui tussen de 60.000 rozenstruiken van Rozentuin Coloma. Zijn tip? 'De klimrozenkoepel. Letterlijk adembenemend als de klimrozen in bloei staan. Ik nestel me graag in de halve cirkel voorbij de trappen in het park. Daar bloeit de guirlande d'amour. De mooi-ste roos ter wereld. Heerlijk geurend, prachtig wit en resistent tegen ziektes.'

Praktische info over het park De rozentuin is vrij te bezoeken van 15 mei tot 31 oktober. Maandag is sluitingsdag | J. Depauwstraat z/n, 1600 Sint-Pieters-Leeuw | 02 454 86 30 | [email protected] www.rosesatcoloma.be

" Het oogt prachtig en elk seizoen anders"

Park Drie Fonteinen Een van de oudste landschap-pelijke tuinen, met een strakke Franse tuin en een sierlijk Engels Park. 'Zet je op de bank achter de hoeve aan de ingang en geniet van het uitzicht. De zichtas van anderhalve kilo-meter helemaal tot de kerk van Vilvoorde is fenomenaal', zegt regiobeheerder Kim Dekeyser van het Agentschap voor Natuur en Bos. 'En ga dan op zoek naar de oude, grillige platanen. Of doe de wandeling 'van basiliek tot basiliek', helemaal naar het Prinsenbos in Grimbergen.'

Praktische info Vrij te bezoeken, het hele jaar door | Beneluxlaan z/n, 1800 Vilvoorde | 02 454 86 30 [email protected] www.natuurenbos.be/ driefonteinen

Voorjaar 2015 — 17

Jos Meeus

Sarah Staut

Kim Dekeyser

De 'man' achter de tuin

" Indruk - wekkende zichtassen"

" Letterlijk adembenemend als de klimrozen in bloei staan"

" Het heel bijzondere reliëf "

Page 18: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Smelten voor

na identiek. Eenvoudige, recht-hoekige blokjes met alleen een kleurnuance of een speels ac-centje dat hen onderscheidt.

Single maltDe smaak is uitzonderlijk, de chocolade ook. 'Elke praline is gemaakt van chocolade van ca-caobonen afkomstig uit één en-kel land of regio', vertelt de cho-colatier. 'Originechocolade, zo heet dat. Wat single malt is voor whisky, dat is origine voor cho-colade. De grond, het klimaat, zelfs de cultuur dragen bij tot de

unieke smaak. Chocolade van cacaobonen uit Cuba heeft een afdronk van koffie. In pure cho-colade uit Santo Domingo ont-waar ik toetsen van appelsien. Al die fijne smaken combineer ik met een fijne, uitgekiende vul-ling.' Daarvoor gebruikt Geert zijn fantasie en zijn ervaring. Wat dacht je van de praline Sa-kura: een ganache van Japanse kersenbloesem met pure Costa Rica-origine op een bodem van kersen. Of een Finocchio: bloempjes van wilde venkel uit Toscane, vermengd met Oegan-da-origine in harmonie met bloedappelsienen. En zo heeft Geert een assortiment van wel 45 soorten pralines.

Zoet geheimDe klassieker in het assorti-ment is de Salin, een zachte karamel in een melkbruin jas-

Als koningin Elizabeth op de beroemde Ascot

paardenraces een praline bij haar koffie

neemt, is dat een echt pareltje met chocolade

van de beste cacaobonen uit de equatoriale

gebieden. Een smaaksensatie. Wereldtop.

Jeroen De Pauw

Geert Decoster

De kok en De meester-chocolatier

hangt. Geert en Jeroen samen in het chocoladeatelier, dat vormt een kruisbestuiving van smaken waar Willy Wonka - die van de chocoladefabriek - alleen maar jaloers op kan zijn. 'De groten der aarde zijn gek op zijn pra-lines, maar Geert is te beschei-den om daar mee uit te pakken', lacht Jeroen. 'Op zaterdag staat hij gewoon achter zijn toon-bank om elke klant een woord-je uitleg te geven. Zo fier is hij op zijn werk.' De pralines die in een lange rij achter het glas van de toonbank liggen, ogen bij-

Recht uit het Vlaams-Brabantse Dijleland. Een eerder onop-vallend chocoladewinkeltje in het glooiende landschap van Duisburg, niet ver van het Zoniënwoud. Alleen de titels en de ronkende bekroningen aan de deur van Centho ver-klappen dat hier meer aan de hand is. Chocolatier Geert Decoster is een man met een missie en een passie. Zijn pra-lines zijn gegeerd over heel de wereld: Jamie Oliver is er zot van, The Savoy in Londen legt twee creaties als welkomstpre-sentje op het hoofdkussen van elke gast, en sinds kort lig-gen ze in de winkelrekken van Mitsukoshi, het oudste waren-huis van Japan.

Televisiekok Jeroen De Pauw woont enkele straten verderop en kan de zoete geur niet weer-staan die in en rond de winkel

18 — Voorjaar 2015

Page 19: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

je. Het recept voor die karamel bewaart Geert in zijn kluis. Het kostte hem jaren van experi-menteren om zijn zacht gestol-de karamel net goed te krijgen. Dat wil zeggen, vast genoeg om te bewerken en toch nog heerlijk smeuïg. Het parel-tje haalde goud op de Inter-national Chocolate Awards in Londen en mag dus één van de beste pralines ter wereld wor-den genoemd. 'Ik maak vulling

teit, naar ambachtelijke eerlijk-heid en passie voor het vak. Dat vind ik bij Geert.'

Chocolade met Sint-JakobsvruchtenDe kok en chocolatier delen een passie voor smaak en dat moest wel resulteren in iets lek-kers op het bord. 'Originecho-colade levert veel puurdere en nieuwe smaken op dan je ge-wend bent van chocolade', heeft Jeroen geleerd. 'Geen zoete brij, maar een geur van tabak, een toets koffie of andere sensaties. Dat kan ik perfect gebruiken in een gerecht. Zo combineerde ik Sint-Jakobsvruchten met witte chocolade uit Santo Domingo, venkel en een zacht vanillesaus-je. Heerlijk. Zwarte origine-chocolade uit Vanuatu gebruik-te ik bij blauwe kaas, met een compote van vijgen en dadels en een coulis van kersen. Het bittere van de chocolade, het straffe van de kaas, de frisheid van de kersen. Een gedurfde maar lekkere combinatie.'

Centho | Veeweidestraat 3, 3080 Duisburg | 02 767 07 74 www.centho-chocolates.com

"Het recept voor die karamel

bewaart Geert in zijn kluis."

met chocolade, geen chocola-de met vulling', glimlacht de meester-chocolatier. Toch lijkt het een eenvoudige karamel-praline. 'Dat is net de sterkte van Geert', vindt Jeroen. 'Het is een tijdlang mode geweest om te choqueren in de keuken. Met moleculaire gastronomie, bij-voorbeeld. Je weet wel, paté in een groene bolvorm en andere bizarre gerechten. De gastro-nomie van vandaag gaat terug naar de echtheid, naar kwali-

Jeroen De Pauw en Geert Decoster

Pralines op de toonbank

Vrucht van de cacaoboom

PROEF DE PURE SMAAK VAN CHOCOLADE 'Klanten zeggen me wel vaker: eindelijk hebben we nog eens ech-te chocolade geproefd', zegt Geert Decoster. Op zaterdag maken de chocolatier en zijn vrouw Els graag even de tijd om een woord-je uitleg te geven met de verschillende soorten chocolade die ze gebruiken. Proef de chocolade zoals die recht uit equatoriaal ge-bied komt, de kop koffie krijg je erbij.

BELEVINGSCENTRUM DRU!F Bezoek het interactieve, toffe, huis van de tafeldruif, in Overijse.

WARANDEPARK Kuier als een vorst door het park van Tervuren, zoals koningen en hertogen je voordeden.

ARBORETUM Bewonder 460 verschillende bomen in het arboretum van Tervuren. De Amerikaanse sequoia's zijn enorm.

BROUWERIJ DE KROON Proef één van de bieren van Brouwerij De Kroon in Neerijse, waar traditie en wetenschap elkaar vinden.

WANDELNETWERK ZUID-DIJLELAND Koop de kaart van het Wandel-netwerk Zuid-Dijleland en ontdek de groene valleien van de streek.

5 KEER ZEKER DOEN

80

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100

100100

100

100

100

100

100

100

100

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80 80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

8080 80

80

80

80

80

80

80

80

80 80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

606060

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60 60 6060

60

60

60

60

60

60

40 40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

80

20

20

2020

2020

OUD-HEVERLEE

OVERIJSE

HOEILAART

TERVUREN

EVERBERG

KORTENBERG

LEUVEN

HULDENBERG

Vossem

Kessel-Lo

Heverlee

Leefdaal

Maleizen

Korbeek-Lo

Blanden

Neerijse

Haasrode

Duisburg

Loonbeek

Terlanen

Bossut-Gottechain

Jezus-Eik

Tombeek

Ottenburg

Archennes

Eizer

Meerbeek

GREZ-DOICEAU

Moorsel

Sterrebeek

Sint-Agatha-Rode

Sint-Joris-Weert

Nossegem

Vaalbeek

Wilsele

Korbeek-Dijle

Veltem-Beisem

HERENT

ZAVENTEM

BERTEM

BIERBEEK

LUBBEEK

100

100

Nethen

Hamme-Mille

Tourinnes-La-Grosse

Nodebais

P

BERTEMBOS

GREVENSBOS

PLANTSOENBOS

HOGENBOS

KINDERENBOS

MOORTSELBOS

EGENHOVENBOS

GRAATBOS

HEVERLEEBOS

KOUTERBOS

MOLLENDAALBOSMEERDAALBOS

MARNIXBOS

KAPUCIJNENBOS

STOKKEMBOS

ST. AGATHA-RODE-bOS

MARGIJSBOS

RONDEBOS

TERSAARTBOS

DoodeBemde

Grootbroek

WOLFSBOS

MEERDAALWOUD

3,1

0,4

1,1

0,5

0,7

0,4

0,4

1,1

2

0,4

0,4

0,5

0,8

0,2

0,3

0,1

2,1

1,1

1,4

0,1

1,6

1,8

0,2

0,6

1

0,90,5

0,6

1,2

0,1

1

0,7

0,5

0,10,5

0,4

1,4

0,8

1,2

0,5

0,5

0,2

0,7

0,5

1

1

1

0,61,4

0,7

2,2

1

1

0,7

0,3

3

1,4 1

1,2

1,9

0,5

0,2

1,4

0,4

0,6

0,2

0,3

0,2

0,3

0,4

1,2

1,2

0,6

0,5

0,4

0,8

0,8

1,3 0,7

0,60,1

0,4 0,1

1,4

1,4

2,2

1,6

0,3

0,4

1

1,8

0,8

0,6

0,4

0,8

0,1

1

0,7

0,1

1

0,5

1,2

0,50,9

0,2

1,2

0,6

1,9

1,1

0,1

1

0,8

0,8

0,4

1,4

1

1,2

0,8

1,5

0,8

0,3

0,2

0,6

0,5

0,2

0,2

0,7

0,8

0,5

1,2

0,6

0,5

0,9

0,4

0,5

1,8

1,40,3

0,2

0,2

0,7

1,2

0,8

0,10,2

0,5

0,8

0,20,6

0,9

1,5

0,4

0,8

1,3

1,3

0,90,5

1

1

0,2 0,2

1,4

1

0,6

0,5

1

0,70,8

1

0,50,5 0,1

1,1 0,3

1,1

1,6

0,6

0,4

0,3

0,6

0,6

1

1,2

0,4

0,5

1,6

1,8

1,6

0,1

1,2

0,5

0,7

1,1

1,7

0,11

0,9

0,7

0,9

0,4

1,1

2,5

0,5

1

0,5

0,3

0,7

1

1,2

1,1

0,3

0,5

1,3

0,3

0,5

1

0,3

0,4

0,6

1,6

0,9

0,6

0,1

1,3

0,8

1,1

2 0,2

1,4

0,80,3

0,9

3

1

1

1,2

1

0,9

1

0,6

0,5

0,6

0,6

0,7

1,7

1,5

1

1

0,9

1

1

1,1

0,7

0,1

0,2

1,1

1,2

0,3

1,3

0,9

0,7

0,3

0,6

0,7

0,5

1,4

0,4

0,4

0,5

5,4

0,2

2,3

1

0,8

0,1 0,8

0,1

1,3

1,2

0,9

0,6

0,5

0,6

0,7

0,9

0,7

1,4

1,7

0,4

0,6 0,2

0,9

1,3

2

10,4

2,6

2,2

0,90,7

2,1

0,40,4

0,5

0,5

0,6

1,5

0,8

0,8

1

0,9

1,10,8 0,5

1,1

0,8 0,2

4,3

0,3

0,9

0,3

0,4

0,8

1,4

1,5

0,8

1,6

0,31

1,4

0,5

0,6

1,4

1,8

0,5

0,6

1,1

1,3

1,8

0,8

0,3

0,3

0,6

36

37

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

i

i

i

P

P

P

P

DIKKEEIK

ECODUCTDE WARANDE

442

4441

48

43

242

243

241

239

240

248247

246

245

244

249

253

254

252

251

250

263

238

255

236

235

237232

411

410

4746

404

406

405

403

402

408

409

45

415

416

413

412

500

501

502 505

58

59

506

507

5

57

5655

50

51518

52

53

54

519

515

514

516

517

510508

509

206504

503

407207

205

218

217

204203

216

219

208

511

512

513

211

210

209

213

212214

215

220

221

102

103

222

224

49

401

326 325

324322

321

319318

320

316

317

32

31

303

35

36300

302

303

304

301

306

305

307

308

310

311

258256

257

260

259

312

3837309

39

313261

2928

2

20

200

34

33

314

315

201 21

22

23

202

24

25

2627

262

225

226227228

234

231

230

233

229

62

61

10

11 600

601602

1213

1

14

15 604

1617

18

124

19100

101

107106

104105

108

109

110

122123

119120121

112111

118

117

603

65

6463

66

67

60

6

69

68

113

114

115

7273

74

7576

7

70

116

71

323

223

414

48

49

50

52

51

63

70

69

7172

73

74

68

67

66

65

4445

2526

27

28

29

30

31

32

64

61

60

62

12

13

14

15

16

17

18

1920

24

21

22

46

47

1

3

4

5

6

8

9

10

11

35

87

38

41

43

23

3440

56

57

5958

53

5455

39

42

33

76

75

7778

79

80

81

82

7

2

83

84

85

86

Lange Gracht

Heggestraat

Boterstraat

Voerhoek

Flosstraat

Donkerstraat

Voss

embe

rg

Kou

terw

eg

Rootstraat

Leeuwweg Raffelberg

Ganspoel

Hollestraat

Biez e

nstr

aat

Ganzem

anst raat

Terschurenstraat

Schonenboomstraat

Beel

deke

nsga

tweg

Waaienberg

Spaans-huisdreef Potdreef

Kastan

jedreef

Wilde-zwijnenweg Duisburgsedreef

Gro

te-v

aart

dree

f

Herte

nbergstr

aat

Ijzerdreef

Koestraat

Bekestraat

Keersmaekersstraatje

Aardew

eg

Horenberg

Lindaal

Groeneweg

Walravensb osstraat

Stokkemstraat

Grotstraat

Broe

nsde

lle

Reutenbeek

Bergstraat

Borrestraat

Ch

emin D

u Tilleu

l

Leem

veldstraat

Zavelb er

gstraat

Terdekdelle weg

Terd

ek

Waa

ienb

ergs

traat

Vanderkele nstraat

Stockemstraat

Spey

laert

Kau

sdelle

Onze-lie

ve-vrouw Weg

Nekkedelle

Nekkedelle

Kerselarenstraat

Neerijse Steenw

eg

Langestraat

Loonbeekstraat

Prins De Bethunelaan

Lindenhoflaan

Grote Puystraat

Kleine Puystraat

Kleine Hollestraat

Stationsstraat

Kleinebro

ekstraat

Maurits Noëstraat

Kap

ellend

reef

Kasteelstraat

St.-j

oris-w

eertstra

at

Monarke

nweg

Prosp

erdreef

Naam

sesteenw

egN

25

Gre

zstr

aat

Boslaan

Patrijzenlaan

Hazenfo

nteinstr

aat

Ormendaalpad

Ormendaal

Paarden

straat

Slagberg

Leefdaalse H

eidew

eg

Korbee

kstraat

Vlieguit

De Wilderstraat

Kamstraat El

sens

traa

t

Re

igersstraat

Beekstraat

Roodsestraat

NeerijsebaanSpeelbergstraat

Kaubergstraat

Dijlestr

aat

Kl e ine Keistraat

G. Steenbeekstraat

Grote Keistraat

Wol

fsha

egen

Koestraat

'T V

elde

ke

Wijm

inge

nstr

aat

Ond

erb

osstra

at

Onderbosstraat

Oliestraat

VinkstraatNee

rpoo

rte

nstra

at

Schaatbroekstraat

Moskesstraat Trapjes

Ho

evestraat

Tommestraat

Langeheidestra

at

Ber

gst

raat

Grote

Gru

bb e

Klabbeekstra

at

Burge

m eesterstraat

Leuv

ense

baan

Verstreke nst

raat

Bo

esb

erg

Vijv

erst

raat

Zesdagmaalstraat

Begijnhof

Ruwa alstraat

Nijvel

seba

an

Net

hens

ebaa

n

Grezstraat

Eleon

orad

reef

Go

den

dreef

Walendreef

Naam

sesteenw

egN

25

Limietendreef

Ou

de G

eldenaaksebaan

Sint-jo

ris-weertstraat

Nieu

we G

elde

naaksebaan

Bergenstraat

Speelpleinstraat

Bo

etsen

berg

Kerkeveld

Parnassusbergdreef

Gre

zweg

Vaalbeekstraat

Heren

dreef

Prop

erdreef

Bierbeekpleindreef

Milsew

eg

Spoorwegstraat

Kardinaal Mercie

rlaan

Willem De Croylaan

Langestraat

Stee

ngro

even

laan

Heren

dreef

Ner inge

nwe

g

Groen

endaalstraat

Donkerstraat

Kleine Zavelw

eg

Renierstraat

J. Minetstr

aat

L. Krie

gelst

raat

Margijsbosweg

OndersmeysbergR. Borremansstraat

Kau

sdelle

Nijvelsebaan

Mom

maertsstraat

Hog

eweg

Rotweg

Hassenbergstra

at Breembosstraat

Ko

xberg

Vossek outer

Oude Abstraat

Leuvensestraat

Smeysberg

Ko

rbeekd

amstraat

Wav

ersestra at

Wa

versestra

at

Kerks traat

Harco

urtd

reef

Walendreef

K

romme Dre e f

Denteneerpad

Platanen

dreef

N4 Brusselsesteenweg

N4 W

aversesteenweg H

ertstraat

N3 Leuvensesteenweg

N3 Tervuursesteenweg

N3 Tervuursesteenweg

N3 Tervuursesteenweg

Blokkenstraat

Weertse Dreef

Kleine Dreef

Langendaalstraat

Dikke Eikdreef

Hercu

lesdreef

Olie

stra

at

Do

rre

We

g

Bierbeekpleindreef

Schoonzichtdreef

Belgiëlaan

Ketelh

eide

Nederla

n

d-

laan

Ba llingstraat

Walravenbosstr

aat

Kouterstraat

Dreef

Kaalheide

Ijzerstraat

Ove

rijs

este

enw

eg

Korenheide

Vran ksberg

Florivalstraat

N achtegaalstraat

Tomm

estraat

Holstheide

Nijvelsebaan

Huldenbergstraat

Hoekstraat

Abtstraat

War

ande

-w

eg

Kanselie

rdre

ef

Poelstraat

Kerstraat

Bredeweg

Damendreef

Philipssite

Kasteel-

vijver

Spiegel-

vijver

Gordaal-

vijver

Vossem-vijver

Molen-vijver

Grote vaartvijver

Klei

ne v

aart

vijv

er

Langerode-vijver

Zoet Water

Nellebeek

Moerlaanbeek

Peerdebeek

Kleine Lane

Leigrach

t

Sipt

beek

Vloedgroebe

Vloetgracht

De Bosdelle

D

e D

elle

Leib

eek

Leibeek

He rp

enda

albeek

Merenlo

op

Vaalbeek

Leib

eek

Leib

eek

Leigrach

t

Leigracht

Leig

rach

t

Leig

rach

t

Waterloop

De Zoo

Voer

Lijkstraatbeek

Dijl

e

Ijse

Molenbeek

Dijle

Dijl

e

Dijle

Vossebeek

Dijl

e

Voer

Langegracht

Ijse

Lane

Voer

WANDELNETWERKZUID-DIJLELAND

O N T D E K D E Groene GordelV L A A M S - B R A B A N T

2011 | 2014

Wandelnetwerk Zuid-Dijleland + infogids

9789490 156237

5,4

Net

hens

ebaa

n

Net

hens

ebaa

n

Net

hens

ebaa

n

224 Hoekk

WATERBESTENDIG

HEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOS

0,5

0,6

0,6

0,6

0,8

0,8

1 603

65

Boslaan

PatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaanPatrijzenlaan

ParnassusbergdreefParnassusbergdreefParnassusbergdreefParnassusbergdreefParnassusbergdreefParnassusbergdreefParnassusbergdreef

Gre

zweg

Gre

zweg

Gre

zweg

Gre

zweg

VVVaaaaVaVVaVaaaalllbbbbblbllbl eeeeeekkksskskksk trtrt arar a

Heren

dreef

Prop

erdreef

Prop

erdreef

Prop

erdreef

Prop

erdreef

Prop

erdreef

Prop

erdreef

DDDD HEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOSHEVERLEEBOS

0,8

Heren

dreef

Heren

dreef

DDDDaammmendrdrd erer ef

60017

Boslaan

BierbeekpleindreefBierbeekpleindreefBierbeekpleindreefBierbeekpleindreefBierbeekpleindreefKAART

EN INFOGIDS

60

6060 6060

40

DoodeDoodeDoodeDoodeDoodeDoodeDoodeBemde

BemdeBemdeBemde

0,30,30,3 1

1

0,70,70,7

0,5

0,5

1,2

1,1

211

209

1617

124

24

21

22

43

23

Kap

ellend

reefK

apellen

dreef

Kap

ellend

reefK

apellen

dreef rtstst

trtrt ararat

MMoonnarkkrkr eekekkek

nnnwwwewew

gg

Gre

zstr

aat

Gre

zstr

aat

Zoet Water

Leigigirarar c

ee

Molelel nbeeekk

300KMWANDELPLEZIER

Voorjaar 2015 — 19

Page 20: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Een elegante, spookachtig witte jurk

zweeft hoog in de trappenhal van het

Kasteel van Gaasbeek. Als in een droom.

Betoverend en beangstigend tegelijk.

De prachtige theaterkostuums van

modeontwerper Tim Van Steenbergen

brengen het kasteel tot leven. Opnieuw.

genomen in de droomwereld van Twice Upon a Castle. Tim Van Steenbergen bracht lange uren en dagen door in de smal-le gangen en vele hoekjes van het sprookjesachtige kasteel. 'Het kwam tot leven voor mijn ogen. Ik wist naar welke kos-tuums ik op zoek moest gaan en ik dook in de archieven van de Koninklijke Muntschouw-burg, Het Toneelhuis en ande-re grote opera- en theaterhui-zen. Het waren kostuums die ik voor grote theaterproducties had gemaakt en nu een tweede leven kon geven. Niet statisch, maar dynamisch, zwevend, le-vend zodat ze ontroering en emotie losmaken bij de bezoe-ker.' Het kasteel maakt indruk

Twice upona castle

Het Britse kunstenaarscollec-tief Wildworks kneedde vorig jaar met Once Upon a Castle het kasteel op een magische manier tot een levend organisme. De herinneringen aan de bewoners - de tragische graaf van Egmond, de excentrieke kasteelheer Paul Arconati en de bizarre markie-zin Arconati Visconti - werden gevangen in een spel van licht en schaduw, van poëzie en geschie-denis, met feeërieke kostuums van Tim Van Steenbergen en een soundscape van componist Jeroen D'hoe. Een poëtische er-varing die nu een vervolg krijgt.

Op zoek naar kostuumsHet parcours wordt nog rijker zodat je helemaal wordt op-

Tim Van Steenbergen brengt het Kasteel tot leven

20 — Voorjaar 2015

Page 21: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

op de ontwerper. 'De drukte van de Brusselse Ring is nog maar net achter je en je komt in een wereld waar de tijd lijkt stil te staan. Een andere we-reld, afgeschermd van de druk-te door een bos aan de ene kant en met een wijds uitzicht over het Pajottenland aan de andere kant. Hier beleefde markiezin Arconati Visconti haar droom-wereld, haar waanzin. In de kamers waar ze leefde, lijkt het alsof ze nog maar een uurtje tevoren is vertrokken. Een fan-tastisch gevoel.'

SpookyDie vreemde, wat beangsti-gende wereld van de markie-zin komt helemaal tot leven in

de trappenhal. Daar zweeft een lange, witte jurk als een geest door de ruimte. 'De jurk komt uit Atropa van Het Toneelhuis, een theaterproductie over de Val van Troje. De vrouwelijke kostuums roepen het gevoel op van de tempels die in ruïnes zijn

In een andere kamer stoot de bezoeker op de geliefde van de graaf van Egmond. Of ten-minste, op een silhouet in een mooie groene jurk met een lan-ge sleep. Ze wacht, maar tever-geefs want Egmond werd ter dood veroordeeld. Het kleed lijkt er voor gemaakt, maar ac-trice Katelijne Damen droeg het eerder in de theatervoor-stelling Bloed & Rozen van Het Toneelhuis.

De jurken zijn fantasievolle meesterwerken, stuk voor stuk. Anders dan voor zijn mode-collecties, kan de ontwerper zich voluit laten gaan. 'Er zit-ten geen creatieve drempels op', glimlacht hij. 'In mode com-bineer je creativiteit met ver-

HOTELHOEVE KLEIN NEDERLO Sfeervol familie-hotel op wandelafstand van het Kasteel van Gaasbeek.

Vlezenbeek www.kleinnederlo.be

B&B GAASBEEK Gezellige gastenkamers en 's ochtends een stevig ontbijt. Toffe bistro's in de buurt.

Vlezenbeek gastenkamersgaasbeek.be

B&B BEKERSVELD Een charmante hoeve in het groen met vernieuwde kamers.

Vlezenbeek www.bekersveld.be

B&B DAPPERSFIELD Een knap gerestaureerde hoeve uit de 17de eeuw met twee prachtige kamers.

Elingen www.dappersfield.be

GREEN PARK HOTEL Een hotel met moderne, com-fortabele kamers in de volle natuur, net buiten Brussel.

Sint-Pieters-Leeuw www.greenparkhotel.be

HET VERBLIJF Ecologisch en energieneutraal verbouw-de authentieke 3-kantshoeve met 8 gastenkamers.

Sint-Martens-Lennik www.hetverblijf.be

PRINSHEERLIJKE LOGIES

koopbaarheid, dat vergt een heel andere oefening. Bij thea-ter gelden die regels niet. Daar moet een kostuum de acteur helpen zijn rol te vinden, en het publiek helpen die rol te lezen.' Net zoals de prachtige jurken de bezoeker helpen de droomwereld van het Kasteel van Gaasbeek te doorgronden.

1 april 2015 tot 8 november 2015 Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek 02 531 01 30 kasteelvan [email protected] www.kasteelvangaasbeek.be

"De jurken zijn fantasievolle

meesterwerken, stuk voor stuk."

veranderd. Wat spooky, licht en transparant. Het past perfect op de plek waar het nu hangt. Schitterend toch dat de jurk nu een tweede leven krijgt?'

Wachten op Egmond

Spookachtig mooi

Bevreemdend

Beangstigend

Verrassend

Mysterieus

Voorjaar 2015 — 21

Page 22: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Ontdek een levendig stukje industriële archeologie

Tot pulp slaan, samenpersen, snijden, malen,

fijnhakken. Als het rad van Papiermolen

Herisem de houten machinerie en molenstenen

in werking zet, komt het hele complex met een

indrukwekkend geluid tot leven.

‘De streek was ooit het Charleroi van het papier’, lacht Philippe Winderickx. ‘Met de ene pa-piermolen naast de andere. De molen van Herisem in Alsem-berg is vandaag het best be-waarde voorbeeld van de ooit bloeiende papier- en kartonnij-verheid in Vlaams-Brabant.’ En Philippe kan het weten, de zes-tiende-eeuwse molen is al in het bezit van zijn familie sinds 1763.

Zijn betovergrootouders vorm-den de molen uit de zestiende eeuw om tot een gereputeerde kartonfabriek, aangedreven door een stevige stoommotor.

Kooktanks en lompentrommelsAl die machinerie staat nog steeds opgesteld zoals in 1940, toen de fabriek de deuren sloot. En ook de tuigen van de origi-

nele papiermolen staan er nog of werden gereconstrueerd. Phi-lippe gidst ons door het dool-hof van gangen, werkplaatsen en verdiepingen, van de ene in-drukwekkende machine naar de ander lompentrommel of kooktank. Oud papier en vod-den krijgen hier al eeuwen een nieuw leven. Als bezoeker dwaal je tussen de machines terwijl de televisieschermen aan de mu-ren je een blik in de tijd gunnen.

De anekdotes en verhalen ver-telt Philippe er graag bij. ‘Zoals het meisje dat aan de satineer-rol werkte in 1899’, zegt Phi-lippe. ‘Ze was negentien jaar toen haar arm kwam vast te zit-ten in de machine. Amputeren was de enige mogelijkheid. Uit het proces-verbaal dat we heb-ben gevonden weten we dat ze hier al zeven jaar aan de machi-ne werkte.’ Zwoegen zoals toen hoeft gelukkig niet meer, maar

HERISEMWANDELING Vertrek aan Cultuur-centrum de Meent in Alsemberg en volg de wegwijzers van de Herisem wandeling. De tocht van 6,6 kilometer snijdt door het glooiende, Pajotse landschap, langs het groen van de Molenbeek, Papiermolen Herisem en de bijzondere Onze-Lieve-Vrouwekerk.

22 — Voorjaar 2015

Page 23: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

je kan wel je eigen papier schep-pen tijdens een toffe workshop. Van oude lompen maak je zo je eigen vel prachtig handge-schept papier. Check ook eens of er geen kunsttentoonstelling loopt in de nieuwe expositie-ruimte boven op de grote, giet-ijzeren verwarmingsplaten waar tot 1940 het karton te drogen werd gelegd.

Nina, Anaïs en MagaliDe Papiermolen is ook nog een boerderij waar de Brabant-se trekpaarden Nina, Anaïs en Magali zich met veel plezier voor de huifkar laten spannen voor een tocht door het glooi-ende Pajottenland. Perfect dus voor een uitstapje met het ge-

PROVINCIAAL VORMINGS-CENTRUM HANENBOS Verblijfsfaciliteiten voor groepen, met dagzalen, slaapvertrekken, een restaurant en een bar- en ontspan-ningsruimte.

Dworp | www.hanenbos.be

HOTEL LES ELEVEURS Familiehotel-restaurant met elegan-te, smaakvolle kamers voorzien van alle comfort en een persoonlijke ser-vice. Het restaurant heeft een nieuw concept: bistronomie met wijnbar.

Halle | www.les-eleveurs.be

B&B GUSTO B&B met 3 hyper-moderne, gezellige kamers met uitzicht op de prachtige tuin. Een oase van rust gelegen op minder dan 1 km van de ring rond Brussel.

Buizingen | www.gustobnb.be

B&B FYLLADE & ARKOZE Kleinschalige B&B met 1 kamer, ge-legen in een doodlopende straat aan het begin van mooie wandel- en fietsroutes.

Lembeek | www.bbfylladearkoze.com

B&B KAAI 16 Gloednieuwe B&B met 4 stijlvolle kamers in een gereno-veerd herenhuis, vlakbij restaurant-jes en bezienswaardigheden.

Halle | www.kaai16halle.be

Enkele dagen in het Pajottenland? Aan zalige logeeradressen en charmante B&B's geen gebrek.

B&B ’T VOGELNESTJE Charmant gerestaureerd hoevetje met één rui-me gastenkamer voor 4 personen. In het zachte, geklasseerde landschap van de Meigemheide.

Alsemberg | www.vogelnestje.be

B&B 'T PRO-BEERSEL Deze pastoriewoning met stijlvolle kamers was vroeger een boerderij.

Dworp | www.pro-beersel.be

HOTEL KASTEEL GRAVENHOF Rustiek kasteel in een park, omringd met vijvers. De stijlvolle kamers met modern comfort werden recent gerenoveerd.

Dworp | www.gravenhof.be

HOTEL ALSPUT Toeristen en za-kenlui zijn van harte welkom in dit comfortabele hotel. Het restaurant serveert verfijnde streekgerechten. Met een speelweide voor de kinderen.

Halle | www.alsput.com

ZALIGE LOGEERADRESSEN

Met al je zintuigen beleef je het lambiekbier, de geuze en de kriek in bezoekerscentrum De Lambiek. Een eeuwenoud en springlevend stukje parelend erfgoed. Vergeet niet te proeven, je vindt hier alle bieren van de elf Pajotse lambiekbrouwerijen en lambiekstekerijen.

www.delambiek.be

Het FeliXart Museum naast de hoeve en boomgaard van Felix De Boeck, is een ode aan deze pionier van de abstracte schilderkunst in België.

www.felixart.org

Het miraculeuze zwarte madon-nabeeld lokt al zeven eeuwen bede-vaarders naar Halle, de levendige Zennestad en de hoofdstad van het Pajottenland. Verken zeker ook het Hallerbos met zijn voorjaarstapijt van miljoenen boshyacinten.

www.toerisme-halle.be

Combineer een bezoek aan de Herisemmolen met enkele dagen in het Pajottenland. Vervelen doe je je hier geen moment. Enkele niet te missen bezoekertips:

Het Kasteel van Beersel ziet er uit zoals een echte middeleeuwse burcht er moet uitzien, met een slot-gracht, een ophaalbrug, kantelen en schietgaten. Opgelet: de kinderfan-tasie kan hier op hol slaan.

www.beersel.be

Speeltuinen, een roeivijver met een kasteel in het midden, een open-luchtzwembad, een dierenpark, minicars ... Het Provinciedomein Huizingen heeft alles voor een ple-zante dag met het gezin.

www.vlaamsbrabant.be/huizingen

BELEEF HET PAJOTTENLAND

zin of vrienden. Van de Pajotse lucht krijg je honger. De kaart van Brasserie De Smidse op de molensite bulkt van de heerlijke streekproducten. Dan kan een uitgebreide collectie geuze en kriek natuurlijk niet ontbreken.

Fabriekstraat 20 - 1652 Alsemberg - Beersel www.herisem.be

HERMAN TEIRLINCKROUTE Het Stationsplein van Halle is je vertrekplaats voor een tocht van 45 kilometer. Volg de bordjes en ontdek het Hallerbos, Het geboor-tehuis van auteur Herman Teirlinck en de Papiermo-len Herisem. Soms moet je een flinke heuvel over, dan trap je weer kaarsrecht langs de oevers van het Kanaal Brussel-Charleroi.

Voorjaar 2015 — 23

Page 24: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Wereldvermaarde

brouwerijen en

ambachtelijke brouwers

staan broederlijk naast

elkaar in bierprovincie

Vlaams-Brabant.

Een verrijking voor

allebei. Internationaal

biersommelier Sofie

Vanrafelghem vergelijkt

groot versus klein en

ontleedt enkele Vlaams-

Brabantse toppers.

BROUWERIJ HOEGAARDENWie witbier zegt, zegt Hoegaarden. De naam van het bierdorp is wereld-beroemd sinds Pierre Celis in 1966 het befaamde, troebele bier nieuw leven in blies. Vandaag beroert brouwersgroep AB Inbev de kuipen.

De mening van Sofie'De Witte van Hoegaarden is zoals de meeste Belgische witbieren in delica-te balans. Omdat wij Belgen in tegen-stelling tot de Duitsers kruiden zoals curaçao en koriander toevoegen, krijg je uitgesproken toetsen van citrus in je neus. De tarwe maakt het bovendien heel zacht en broos van smaak.'

Bezoek de brouwerijEen gids leidt je rond tussen de brouwkuipen en gisttanks, je kan in-dividueel aansluiten of in groep reser-veren. Kies voor de classic tour of de beer tour met een uitgebreide degus-tatie van drie Hoegaardse bieren met aangepaste hapjes.

www.hoegaarden.com

SCHENKTIP 'Omdat het bier zo zacht en licht is, zo delicaat in evenwicht, schenk je het beter niet bij zware gerechten. Maar bij een tomaatje met mozzarella en basilicum is het een mooie aanvulling.'

BROUWERIJ NIEUWHUYSDe kleinste brouwerij van Hoegaar-den in het oudste huis van het dorp. Jan De Wachter en Mieke De Backer brouwen met hart en ziel enkele heel verrassende bieren.

De mening van Sofie'Hun Alpaïde is een donkere tripel met veel pit. Een heel mooi dessertbier waar je toetsen van chocolade, koffie en karamel in proeft. Een heel winters bier dat ook past bij stoverij, wild of duif, dus volle, stevige gerechten.'

Café NieuwhuysProef de bieren vers uit de tapkraan in het gezellige Café Nieuwhuys aan de brouwerij. Met een eenvoudige, maar eerlijke menukaart erbij en vaak een streepje live muziek.

www.nieuwhuys.be

SCHENKTIP 'Op een frisse avond aan het haardvuur met een stukje donkere chocolade erbij. Puur genot.'

vs

24 — Voorjaar 2015

Page 25: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

SOFIE VANRAFELGHEM is internatio-naal biersommelier, maar ook bierauteur, bierconsultant, brouwster en vooral totaal gefascineerd door onze bieren.

www.sofiesworld.be www.facebook.com/sofiesworld.be

Tussen brouwketels en trekpaardenIn de brouwerij in Steenhuffel worden al meer dan 265 jaar bieren van hoge gisting gebrouwen. Laat je rondleiden van brouwzaal tot bottelarij en bezoek daarna de stoeterij. Of waarom geen rit met de trekpaarden?

www.palmbreweries.com

PALM BREWERIESHet Brabantse trekpaard op het etiket van een amberkleurige Palm symboliseert de herkomst, maar ook hoe door traditie en selectie het beste uit de natuur wordt gehaald. Zo de paarden, zo de bieren.

De mening van Sofie'Een ongefilterde Palm van het vat heeft net dat ietsje meer pit. En de Dobbel Palm, één van de eerste kerst-bieren, is karaktervol. Het was eigen-lijk een kerstcadeau van de brouwer aan zijn klanten, door aan een gewo-ne Palm extra mout toe te voegen. Dat maakt het bier wat donkerder, geeft het wat meer body met toetsen van honing en karamel.'

SCHENKTIP 'Een Dobbel Palm past bij een zachtromig dessert zoals crème brulée.'

BROUWERIJ DEN TRIESTBrouwer Marc Struyf bouwde zijn hooischuur om tot brouwerij en leg-de zijn eigen hopveld aan. Zijn experi-menten met nieuwe hopsoorten lever-den al heel lekkere bieren op.

De mening van Sofie'Mijn favoriet? Den Triest IPA die op het Brugse Bierfestival verkozen werd tot het beste bier ter wereld. De extra hop in het bier maakt het heel fruitig, met toetsen van pompelmoes en mandarijn.'

Brouwer aan de tapkraanBrouwer Marc Struyf staat elke eerste zondag van de maand achter de tap-kraan van het gezellige gelegenheids-cafeetje op de brouwerijsite.

www.dentriest.be

SCHENKTIP 'Het hoppige bier past als tegenhanger bij een heel pittig gerecht als kip tandoori of chili con carne.'

vs

" Citrus, honing, karamel, chocolade. Zo veel smaak."

Voorjaar 2015 — 25

Page 26: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Leuven Bierweekend 24-26 april

Het bierweekend t(r)apt op vrijdagavond af met Beer Talks, een avond vol boeiende sprekers en lekkere hapjes. Een voorproefje van het Zythos Bierfestival op zaterdag en zondag in de Brabanthal. Dit is het groot-ste bierproeffestival van Belgische bieren in Europa: meer dan 100 brouwers presen-teren wel 500 verschillende soorten bier. Neem de gratis pendelbus tussen Leuven-centrum en de Brabanthal.

Het hele bierweekend lang schuimt en bruist het in Leuven: bierwandelingen, workshops, brouwerijbezoeken, proeverij-en, fietstochten en veel meer. De restau-rants pakken uit met lekkere biermenu's. En de hotels met unieke bierarrangemen-ten, het hele jaar door trouwens!www.leuvenbierstad.be

Amuse-Gueuze 12-14 maart

Een smakelijk voorafje. Op 12, 13 en 14 maart strijkt Amuse-Gueuze neer in het Leuvense restaurant Het Land aan de Overkant. Verwacht je aan een uniek food-pairing event met de lekkerste lambiekbie-ren en een (h)eerlijke keuken.www.amusegueuze.com

Great Belgian Beer Dinner 23 april

Aan de vooravond van het Leuven Bier-weekend palmen de beste bierchefs de uni-versiteitshal in. Tijdens het Great Belgian Beer Dinner presenteren ze hun topge-rechten in combinatie met bieren van bij ons. Foodpairing op hoog niveau en een culinaire avond in een unieke setting om niet snel te vergeten.www.lekkervlaanderen.be

LEUVEN LEISURE Spring in Leuven de fiets op en trap door het groene Dijleland naar brouwerij Hof ten Dormaal of De Kroon. Of ga op Pub Tasting Tour, een wandelende proe-verij in de beste biercafés van Leuven. Leuven Leisure heeft nog meer originele bieruitstappen in petto.

www.beerhop.com

VOORJAARSAGENDA

Bier en gastronomie

LEUVEN BIERSTAD

26 — Voorjaar 2015

Page 27: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

Lenteshopping 7 - 8 maart

Fashionista's, opgelet! Tijdens het week-end van 7 en 8 maart stellen de Leuvense winkels en boetieks hun nieuwe zomercol-lectie voor tijdens de Lenteshopping. Ook op zondag dus. Combineer het met een bezoekje aan M-Museum Leuven en een etentje als afsluiter.www.shoppeninleuven.be

Anders geshoptWil je geen mainstream en uniformiteit, maar originele en trendy boetieks, hippe adresjes en toffe snuisterwinkels? Dan moet je langs één van de zaken van Leuven An-ders Geshopt, een netwerk van heel char-mante winkels van bezielde Leuvenaars.leuvenandersgeshopt.be

"M - Museum Leuven zet dit

voorjaar vijf eeuwen Brabants zilver

in de kijker"

Docville 1- 9 mei

Een uniek filmfestival: negen dagen lang kan je in Leuven de beste documentaire films uit binnen- en buitenland ontdekken. Met nationale en internationale premières, maar ook evenementen, ontmoetingen met regisseurs, debatten, workshops en aller-hande festiviteiten.www.docville.be

Peter Buggenhout Tot 31 mei

Kolossale installaties, beklemmende, zelfs angstaanjagende beelden die de ruimte volledig inpalmen. Rauw en afgetakeld. Mysterieus en fascinerend. De eerste Bel-gische solotentoonstelling van de Vlaamse kunstenaar Peter Buggenhout grijpt je bij je nekvel.www.mleuven.be

GRATIS Met je museumticket be - zoek je gratis de M - Schat kamer van Sint-Pieter in de gotische Sint-Pieterskerk, met topstukken als Het Laatste Avondmaal van Dirk Bouts en de Kruisafneming naar Rogier van der Weyden.

www.mleuven.be

Zilver Tot 12 juli

M - Museum Leuven zet dit voorjaar vijf eeuwen Brabants zilver in de kijker, van middeleeuwse religieuze schatten tot strakke designobjecten uit de 20ste eeuw. Geen schone schijn. Het zilverwerk ont-hult verhalen over het dagelijkse leven en rituelen. Zoals de gouden stadssleutel van Leuven, die bestaat echt!www.mleuven.be

LEUVEN KUNSTSTADExpo en film

LEUVEN WINKELSTADMode & fashion

Voorjaar 2015 — 27

Page 28: Groene Gordel / Hageland Magazine voorjaar 2015

V.u.

Toe

rism

e V

laam

s-B

raba

nt v

zw, P

rovi

ncie

plei

n 1,

301

0 Le

uven

, ond

erne

min

gsnu

mm

er: 0

422.

667.

404,

T 0

16 2

6 76

20,

toer

ism

e@vl

aam

sbra

bant

.be,

ww

w.to

eris

mev

laam

sbra

bant

.be

VRAAG JE GRATIS ABONNEMENTKrijg je nooit genoeg van Vlaams-Brabant? Neem dan een gratis abonnement op dit Groene Gordel & Hageland Magazine. Twee keer per jaar valt het in je brievenbus, vol nieuwe fiets-, wandel- en bezoektips.

Vraag jouw gratis abonnement aan op www.toerismevlaamsbrabant.be/abonnement.

www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

ZIN OM TE WANDELEN OF TE FIETSENOntdek dan zeker ook de handige fietsnetwerk-kaart en de wandelboekjes met een waaier aan prachtige, uitgestippelde wandelingen.

25 REDENENEr zijn natuurlijk veel meer redenen om Vlaams-Brabant te ontdekken, maar de 25 tofste plekjes staan op een handige overzichtskaart. Gratis, vol praktische informatie en in vier talen.

DIT VOORJAAR IN VLAAMS­BRABANT

15MRT

LENTE PLANTEN BEURS HOEGAARDEN

29MRT

PALM EZEL-OMMEGANG HOEGAARDEN

10MEI

BEGIJNHOFFEESTEN DIEST

30-31MEI MEI

HEROPENING BASILIEK HALLE

06APRIL

PAARDEN PROCESSIE HAKENDOVER

01MEI

START VAARSEIZOEN VLAAMS-BRABANTSE KANALEN

24-26APR APR

HAGELANDS BLOESEM-WEEKEND

14-16MAART MAART

CARNAVAL HALLE

03-03APRIL MEI

LENTE IN GROOT-BIJGAARDEN

06APRIL

SINT VEROONMARS LEMBEEK (HALLE)

03MEI

TOER DE GEUZE PAJOTTENLAND & ZENNEVALLEI

ZYTHOS BIERFESTIVAL

25MEI

SINT-LEONARDUS- PROCESSIE ZOUTLEEUW

26APRIL

26APRIL

ERFGOEDDAG

09AUG

FIETSELING HAGELAND-ZUIDERKEMPEN

29AUG

WIJNFEESTEN WEZEMAAL

15-18AUG AUG

SINT-ROCHUS-VERLICHTING AARSCHOT

27-30JUNI JUNI

ROZENFEESTEN SINT-PIETERS-LEEUW

05JULI

SINT PAULUS-PAARDEN ROCESSIE

03-05JULI JULI

GOOIKOORTS

21-26AUG AUG

DRUIVENFEESTEN OVERIJSE

25-28JUNI JUNI

ROCK WERCHTER

31-02JULI AUG

SUIKERROCK

15-16AUG AUG

KASTEEL-FEESTEN HORST

31MEI

DAG VAN HET PARK

OPEN KERK EN - DAG

06-07JUNI JUNI

72,5

90

65

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

50

40

55

40

40

40

40

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

75

60

60

60

60

60

80

80

80

80

80

95

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

82,5

100

100

100

100

100

100

100

120

120

120

67,5

42,5

67,5

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

30

20

20

20

20

20

20

20

20

2020

20

20

20

20

20

20

20

35

20

20

20

20

20

20

20

20

20

20

40

40

40

40

40

40

40

40

57,5

4040

40

73,75

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

4040

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

62,5

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

72,5

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

77,5

40

40

40

40

40

40

40

55

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

57,5

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

40

60

60

60

60

60

60

60

60

67,5

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

75

60

60

60

60

60

60

60

6060

60

60

60

60

77,5

60

60

70

60

60

95

77,5

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

7575

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

67,5

67,5

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60 60

60

60

60

60

60

60

60

60

67,5

60

60

60

6060

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

72,5

60

60

67,5

60

60

60

60

60

60

60

60

60

50

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

60

6060

67,5

70

60

60

60

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80 80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

80

100

100

100

100

Essenbeek

Akrenbos

Sint-Paulus

Strijland

Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek

Eizeringen

Goudveerdegem

Strijtem

Ledeberg

Kattem

Hollebeek

Breedhout

Anderlecht-Ring West

Sint-Gertrudis-Pede

Sint-Anna-Pede

Moerbeke

GERAARDSBERGEN

Onkerzele

Schendelbeke

Ophasselt

Steenhuize-Wijnhuize

Sint-Lievens-Esse

Sint-Maria-Lierde

Hemelveerdegem

Nederboelare

Overboelare

Deux-Acren

Zuun

Dworp

Buizingen

Huizingen

Lot

Kester

Zellik

Tollembeek

Lembeek

Vollezele

Herfelingen

Heikruis

Wambeek

Vlezenbeek

Oetingen

Schepdaal

Sint-Kwintens-Lennik

Beert

Itterbeek

Sint-Martens-Lennik

Sint-Pieters-Kapelle

Bogaarden

Leerbeek

Bellingen

Elingen

Gaasbeek

Ruisbroek

Groot-Bijgaarden

Borchtlombeek

Sint-Ulriks-Kapelle

Sint-Katherina-Lombeek

Sint-Martens-Bodegem

Oudenaken

Sint-Laureins-Berchem

Wolsem

Saintes

Wisbecq

Bierghes

Sint-Rochus

HALLE

SINT-PIETERS-LEEUW

HERNE

PEPINGEN

GOOIK

ROOSDAAL

LIEDEKERKE

TERNAT

DILBEEK

LENNIK

SINT-AGATHA-BERCHEM

BRAINE-LE-CHÂTEAU

TUBIZE

Bois-de-Lessines

DILBEEK

GALMAARDEN

Clabecq

Petit-Enghien

Lieferinge

Neigem

Meerbeke

Pamel

Okegem

NINOVE

Denderwindeke

ENGHIEN

Marcq

Waarbeke

Nieuwenhove

Pollare

Appelterre-Eichem

Outer

Nederhasselt

Sint-Antelinks

Aspelare

Voorde

Smeerbeke-Vloerzegem

Zandbergen

Grimminge

Idegem

Viane

BEVER

Kokiane

84

Beisberg

Hof ter Ram

Zwarte Molen

Schamelbeek

Manebroek

Mechelsgat

Mekingen

Pelikaan

Puttenberg

Wolvendries

Zwijnenberg

Daal

Teleweide

Plutsingen

Kestergat

Beringen

Geynsberg

Brandwacht

Bree-Eik

Vijversele

Zwartenbroek

Kwakenbeek

Saffelberg

Neerbuzingen

Ten Ham

Opperbuzingen

Nelleken

Tuitenberg

Tomberg

Flieren Oechel

Hunsel

Oplombeek

Woestijn

Linieberg

Vossenbunder

Ekelendries

Letterbeek

Rozenbroek

Bergenbroek

Steenberg

Terlo

Lombergveld

Groene Jager

Zwart Schaap

Oude Plaats

Lingeren

Kesterheide

Bergem

Kesterbrugge

Terlinden

Goteringen

Burcht

Romont

Bruinsbroek

Achter den Bos

Herhout

Spieringen

Hondsberg

Loveld

Kapelleveld

Rattendaal

Impeleer

Van 1 oktober tot 1 maartmogelijk afgesloten voor de jacht

RecreatiedomeinDe Gavers

Domein vanGaasbeek

Raspaillebos

Neigembos

Steenhoutbos

Hellebos

Bos Ter Rijst

Domein Akrenbos

Karboolbos

Moerbekebos

Arduinbos

Akrenbos

Kattenbos

Manhovebos

Park Ter Rijst

De Rietbeemd

Berchembos

Domein Groenenberg

Park Coloma

Mark

Dender

Dender

Dender

Dender

Mark

Mark

Dende

r

Mark

Scheibeek

Molenbeek

Zaar

bee

k

Zaarbeek

Zuunbeek

Pedebeek

Vogelzangbeek

A8 -

E429

23

23

Raseveldstraat

Schepdae lstraat

Kromstraat

Aerebeekstraat

Leen

stra

at

Ekkelenbergstraat

Klein-Leen-straat

Leen

str

aat

Beeldekensstraat

B

eeldekensstraat

B arakkenbergstraat

Tem

broe

k

Stee

nweg

Ass

e

WarlokkestraatNat

tend

ries

Waardestraat

Van Cauwenberghelaan

Grot

estr

aat

Moerstraat

PostborrePostborre

Rankhove

Rankh

ove

Hekstraat

Lindestraat

Grotestraat

Hoog

baan

Daelstraat

Rendrie

s

Smeyermarkstraat

Pollarebaan

N

evringen

Steenberg

Boterdael

Damstraat

Keringstraat

SteenbergWallestraat

Rendestede

Windekeveldweg

Heirebaan

Krepelst

raat

Zijpstraat

Oude B russelstraat

Volckae rt

Nijken

Flier endries

Rendestede

Hof van Lierstraat

Bovenkassei

Lindeveldstraat

Boeke

vijverstra

at

Kerin

gstr

aat

Spekgatstraat

Meierij

Rasp

ailleboss

traat

Lembosstraat

Hoogvorst

Hoogvorst

Hoogvorst

Klakvijverstraat

De Dijk

Onke

rzel

estra

at

Bosstraat

Congobergstraat

Crijne mstraat

Groenstraat

Proc

essie

stra

at

Haagstraat

Kram

erijk

straa

t

Zeun

inge

nstra

at

Kwadestraat

Haags

traat

Nemer

kendrie

s

Erre

beks

traat

Ezelveldstraat

Hu ismanstraat

Grun

sel b

or

restr

aat

Ketelbaan

Sint-Leonardus

Damstraat

Bruinsbroe kstraat

Veldstraat

Wild

erstr

aat

Waterschaapstraat

Hollebeekstraat

Molenveldbaan

Haze

ndrie

s

Muylebeekstraat

Koppenhollestraat

Kru

iwge

nstraat

Kerkhofs traa t

Pauwelstraat

Edingseweg

Bloemen

d ael

Beverstraat

Werfstraat

Renskouter

Vianebaan

Kapellestraat

Bergstra at

Rode

weg

Vianebaan

Steenberg

Wer

fstr

aat

Herhout

Gobz

akst

r aat

RodestraatRodestraat

Edingseweg

Embeke

Mardiestraat

Rendries

Breemstraat

Kwat

em

straa

t

Keystraat

Geraardbergse Steenweg

Geraardbergse Steenweg

Lookaitse

Looka

itse

Markstraat

Geraardbergsestraat

Bever st

raat

Puydt

Rooststraat

Ghesuele

Comm

ijn

Torrezeel

Pontembeek

Ghesuele

KamstraatPuydt

Eysbroeckstra at

Kamstraat

Zwaanstraat

Win

terk

eer

Pijpes

traat

Kamstraat

Kamstraat

Eeckhout

Burcht

Broeck

Broeck

Muydt

Muydt

Brusselse Straat

Dreef

Edingseweg

Vierbubde

rweg

Akrenbos Domein

Kouterstraat

Brusselsesteenweg

Tenbergkets

Berc

hem

bos

Poelkv eldstraat

Grot

stra

at

Hondenstr.Oude Geraards bergsestr.

Asse

stee

nweg

Ter H

eide

stra

at

Eize

ringe

stra

at

Puttekens Veldweg

Hunselveld

Hunselstraat

Lom

bee keitseMoeillestra

at

Pelmolenstraat

Mariaweg

Witt

ew

eg

Voss

enbu

nder

stra

at

Langebroekstraat

Windmo lenstraat

Ninoofse Steenweg

Koning Albertstraat

Daalbe

ekstr

aat

Rosweg

Bossuitstraat

Molenstraat

Oppe

rbui

zing

enst

r.

Walb

ergstr.

Oude Brusselse straat

Scheestraat

Zw

ijnenbergstraat

Blaasberg stra

at

Oude

Sch

apen

stra

at

Tombergs

traat

Kattestraat

Tram

stra

at

F. Baetensstraat

Ninoofse Steenweg

Appelboomstr aat

Paarden straat

Rosweg

Varenbergstr.

Dreef

Scheestraat

Ninoofse Steenweg

IJsbergstraat

Isabellastraat

Halsesteenweg

Fran krijkstraat

Warandestraat

KapelstraatLenniksestraat

Go

ndijstraat

Sint-Annastraat

Heerbaan

Ninoofse Steenweg

Wolvenstraat

Groenstraat

Strijlandstr.

Terhagenstraat

Kroonstr

aat

Kelenbergstraat

Bette

stra

at

Woestijnstr.

Brusselse Heerweg

Mon

sebe

ekst

r.

Ninoofse Steenweg

Heerbaan

Opperstebosstraat

Hellebosstraat

Witt

eweg

Blijk heerstraat

Kwadeb

eekstraat

Winnepenninckxstr.

Winnepenninckxstr.

Kwadebee kstraatNinoofse Steenweg

Utveldstraat

Edin

gses

teen

weg

Da alstraat

Hei

dest

raat

Berghomstraat

Berghomstraat

Kester heide

Kesterweg

Vier

berg

enst

r.

Hoel

enbr

oeks

traat

Padden broekstr.

Br

eedvel dstra

at

Ninoofse Steenweg

Bosst raat

Lombergstraat

Terloststraat

Safe

lber

gstr

aat

Edin

gses

teen

weg

Lindestr.

Berg

enbr

oeks

traa

t

Kind

eken

sstr

aat

Wijngaardb osstraat

Roz

enbr

oeks

traa

t

Drie Egyptenbaan

Wijngaardbosstraat

Geraardsbergsestraat

Oude Geraardsbergsebaan

Holleweg

Groebbestraat

Populierenstraat

Oplombeekstraat

Oplombeekstraat

Dree

fstra

t

Stuivenbergstraat

Zijpst raat

Gooi

ke V

elds

traa

t Edin

gses

teen

weg

Door

nstr

aat

Putbeekstraat

Lindestraat

Lossestraat

Lossestraat

Brandwacht

Brandwachtstraat

Loss

estr

aat

Bre

e-Eik

Se necostraat

Kwakenbeekstraat

Klein Brusselstraat

Winnep

en

ninckxs

traat

Bree-Eikweg

Bree-Eik

Lang

estra

at

Kwa kenbeekstraat

Hallebaan

Prof. F. Heymansstr.

Frans Lockxstraat

Sint-E

loois

tra

at

Kersestr.

Kraaiveldweg

Negenbunderstraat

Katteklauwstraat

Palokenstra at

Processiestraat

Kruisk

outer

straa

t

Koestraat

Trontingenstraat

Rinkelstraat

Trontingen

Korte Tramweg

Lennikse Weg

Korte Tron t ingenstraat

Brusselsestr.

Postberg

Kroonstraat

Stationstr

aat

Slagvijver

Slagvijver

Gustaaf van der Steenstraat

Iling

enst

raat

Roosts

traat

Grote Vijverselenw eg

Onderstr

aat

Oudenaaksestra at

Donkers

traat

Donkerstraat

Kwades

traat

Borrestraat

ZwarteMolenstraat

Oudenaaksestraat

Zwarte Molenstraat

Boss

traa

t

Fe

lix W

ijnss

traat

Schamelbeekstraat

Sche

erw

eide

s t

raa

t

Konijnestraat

Brusselsestraat

Ekst

erst

raat

Groenstraat

Groe

nstr.

Post

weg

Konijn

estraat

Kasteelstr.

Postweg

Molenborrestraat

Frans W

eyenberg

straat

Brab

ants

ebaa

n

Brabantsebaan

Baasbergstr aat

Schamelbeekstraat

Langestraat

Vier Gatenstraat

Kast

eels

traa

t

Peverstraat

Bontestraat

Terre

st

Terrest

Terlindenstraat

Bosstraat

Geilinkstr

aat

Ter Mollekensstraat

Lindestraat

Molenstraat

Bosstr.

Kouters

traa

t

Eeckhoudtstr.

Eeckh

oudtst

raat Bautebrugstraat Ba

uteb

rugs

traat

Heikruisesteenweg

Mol

enst

raat

Groe

nstr

aat

Mollestraat

Neer

stra

at

Druimerenstraat

Plenskensveldstra at

Plen

sken

svel

dstr

aat

Raseveldstraat

Hond sber

gstra

at

Weversstraat

Molenstra

at

Nieuwstraat

Mottestraat

Mollestraat

Brus

selb

aan

Ziek

enhu

isstra

at

Teleweide straat

Plutsi ngenstraat

Plutsin

gens

traat

Pata

ttest

raat

Pata

ttest

raat

Goteringenstraat

Daalstraat

Ninoofse Steenweg

Terk

ammenstraat

Hoge Kouter

HeikruisesteenwegHondzochtstraat

Velds traat

Kapellestraat

Lage Kouterstraa

t

Nederbeertstr aat

Dael

estr

aat

Trop

TerheugenTerheugen

Hoes

naek

Edingensesteenweg

Bellingenstraat

Nachtegalendreef

Perebaan

Lisière du Bois

Akrenstraat

Heuvelstraat

Za

ve

lstraa

t

Akrenbos

Akre

nbos

Rue No tre Dame

Reebokkendreef

Sijsjesdreef

Wachthuisdreef

Distelvinkendreef

Stee

nweg

Ass

e

Nanovest

raat

Bautebr

gstra

at

Sche

yssin

ge

n

Beertstraat

Smisstraat

Lenniksesteenweg

Asseveldstraat

Bruneaustraat

La ngestra

at

Stee

nweg

Ass

e

Ninoofse Steenweg

GalgenstraatTermeeren

Eikstra

at

Termeeren

Manebroek

Ninoofse Steenweg

Crockaertstraat

Palokenstraat

Donkerstraat

Donkerstraat

Stee

nweg

op

Elin

gen

Neerk

outer

Grasmeerstra at

Lossestraat

Zwaantje

Zwaantje

Dreef

Kattenholstraat

Kattenholstr. Grote Baan

Eikstraat

HoevestraatKareelstraat

Trap

stra

at

Kriekelaerestraat

Nerebosstraat

Nerebosstraat

Daelestraa t

Dorek

enss

traat

Boesm

olenstr

aat

Lorengst raat

Hollestraat

Ninoofse Steenw

eg

Pepingestraat

Bakkerstraat

Rensbergstraat

Heystr aat

Schavolliestr.

Bontestraat

Kasteelst

raat

Repe

ko

uter

Hulstraat

Stee

nhou

t

Nin

oofs

e St

eenw

eg

Minnen hofstra

at

Rijst

raat

Kasteelstraat

Steenhout

Vreckom

Kass

eide

Kroonstraat

Kerkveld

Windschof

Ganzenstraat

Kleiveldstraat

BosveldBosveld

Brielst

raat

Kouterweg

Heerbaan

Strijlandstr.

Grotestraat

Drie Egyprenbaan

Zwart Schaapstraat

Stie

rstra

at

De Kloef

Paloken

Edin

gses

teen

weg

Beneden Hemelrijk

Sc halken

Halsesteenweg

Steenstraa

t

Natteschoot

Hertboomstraat

Pachtersweg

Beertsestraat

Kiethomstraat

Kapellestraat

Nederbeert

str.

Ninoofse Steenweg

Sch

eyss

inge

n

Den Booien

Wedems traat

Nin oofse Steenweg

Steenweg op Bellin

gen

Postweg

Brabantstebaan

Eksterstr

.Ro

sweg

Brus

sels

este

enwe

g

Augu

ste

Dem

aegh

tlaan

Suikerkaai

Sint-Rochusstraat

Edingsesteenweg

Wilgenveld

Elbekstr.

Astridln .

Holle

stra

at

Brabantsebaan

Mechelsgat

Vosholenweg

Hallew

eg

Pijnbroek

Pepingenseste

enwe

g

Beertsestraat

Mierenberg

Lenniksesteenweg

Brusselbaan

Herdeweg

Plankvoetweg

Domstraat

Postweg

Groenstraat

Rattendaal

Puttenbe

rg

Breemput

Zelli

kvel

d

Mollemstraat

Brusselbaan

Belle straat

Petrus Huysegomsstraat

Brus

selb

aan

Vict

or N

onne

man

stra

at

Vlezenbeeklaan

Elsweg

Elswegs

traat

Elswegstraat

Hoogstraat

Alfons Fleurus straa

t

J. De Dobbeleerstraat

Topstraat

Vict

or M

alou

straat

Bo sveldbaan

Oudenakenstraat

Hem

elrijkstr.

Klein-Nederstraat

Sint-Annastr.

Beersbrugstraat

Pedestraat

Beersbrugstraat

Herdesbee kstr.

Lenniksebaan

Lennikse w eg

Koevijverstraat

Ninoofse Steenweg

Itterbeekse Baan

Leeuwveldweg

Roomstraat

Plankenstraat

Rollestraat

Poverstraat

Armveldw

eg

Herdebeekstraat

Ganzeveldweg

Doylijkstraat

Koeivijverstraat

Bietenstraat

Ketelst

raat

Lenniksebaan

K

outerstraat

Akrenbos

Onkerzelestraat

Brusselsestraat

Edingseweg

Zikastraat

Krepelstraat

Heirba

an

Meidries

Pape

nstr

aat

Pausleenstraat

Stati

estra

at

Plaatsstraat

Hollestraat

Hernestraat

Volle

zeles

traat

Nin

oofs

e St

eenw

eg

Lenniksesteenweg

Keperenbergstraat

Europalaan

Bergensesteenweg

Zenne

Zenne

Kanaa

l Bru

ssel

-Cha

rlero

i

124

114

120

113

112

115116

119

127128

125

130

136137

140

138

139

134

131

133

129

126

117

118

92

111

108

122

99 121

81

82

85

89 90

83

45

46

107

103

101

102

62

63

65

7266

67

77

76

71

64

24

3744

43

141

35

38

39

12

15

13

14

18

9

10

2

4

5

1

11

6

88

100

109

110

93

95

96

94

98

105106

58

61

5551

52

54

86

50

80

79

74

78

47

49

48

53

59

57

56

60

41

30

27

29

32

19

17

20

132

91

123

8773

68

21

25

22

40

42

3

7

8

Hoo

gstra

at

75

26

23

69

70

16

31

28

34

3633

104

97

3

1,4

1,4

1,2

0,5

0,3

0,8

1,2

1,5

1,7

1,9

1,8

1

0,2

0,7

1,2

0,8

1,4

0,4

0,4

0,6

0,8

0,4

0,1

1,2

1,4

0,4

0,7

0,5

0,7

2,7

1,4

1,5

0,8

1,4

1

1

2

1

0,6

1,4

1,1 1,1

0,5

0,8

1,3

0,8

1,2

0,6

0,5

1,6

0,6

1,2

0,8

1

0,7

1,6

1,8

1,6

1,4

0,3

1,5

1,3

0,6

0,1

0,1

0,4

0,2

0,8

1,2

2,80,7

0,7

0,5

1,3

1,9

1,5

0,3

0,5

0,9

0,8

0,8

0,7

1,1

2,1

0,7

0,3

0,5

0,90,3

0,5

0,6

0,1

0,2

0,9

1,6

0,3

0,6

0,2

0,2

0,3

0,6

2

1,5

0,9

1,3

0,9

1,9

0,1

0,7

0,5

0,5

1

1,1

1,1

0,2

0,1

0,4

2,7

1,7

1,3

0,1

0,3

0,2

0,7

1

0,7

0,8

1,7

1,2

1,3

0,3

0,9

1,5

1,2

0,2

0,9 1,9

2,2

0,6

0,9

0,5

0,8

1,3

1,70,6

0,7

0,8

1,1

0,9

0,7

1,9

0,9

0,2

0,7

0,4

0,8

1,2

1,5

1,4

1,4

1,1

1,6

1,2

10,9

1,4

1

2,4

1,8

1,6

1,1

0,8

0,8

0,1

0,1

1,3

0,1

0,1

1,1

2

0,9

0,4

0,1

0,5

0,8

1,4

1

0,2

1,1

0,9

0,6

1

1

0,6

1,8

0,4

0,2

0,7

0,5

0,2

0,1

0,5

0,1

1,7

1

1,9 1

0,2

0,8

0,9

0,9

0,7

0,5

1,1

0,9

0,2

1

1,2

1

0,3

1,1

1,1

1

0,7

0,5

0,80,6

1

1,2

0,4

1,6

1,5

1

0,7

3,9

1,7

0,1

1 1,1

1,1

0,8

1,5

0,7

0,8

0,3

0,9

1,2

0,4

1,1

0,4

0,8

1,2

0,9

0,4

3,1

0,6

0,9

1,5

0,8

2,5

1,1

0,5

0,6

1,2

0,6

0,6

0,8

0,8

1,6

1,6

1

0,5

1,4

1,9

0,9

2,5

2,9

1

0,8

1,4

0,5

0,6

2,8

1,5

2,7

1,8

0,6

1,1

0,7

0,3

0,6

1

0,6

1,2

1,5

0,9

0,5

0,6

1,2

1,2

0,2

1

0,1

0,7

2

1,4

1,3

1

0,4

0,1

1,2

0,2

1,3

1,3

1,6

0,5

1,1 2,4

1,4

0,4

0,3

0,6

0,4

0,1

0,2

1

0,1

0,6

1,5

2,4

1,3

1,3

1,5

0,6

2,1

0,2

2,3

1,4

1,2

1,4

0,7

2,1

0,8

0,6

1,2

1,4

1,3

0,7

0,4

1,3

1,5

1,3

1,5

1,1

1

0,5

0,7

2,4

1,2

0,9

0,4 0,1

0,5

0,3

2,1

0,2

1,9

2,1

0,2

0,2

2,4

0,9

0,4

0,2

0,6

0,4

0,5

0,6

0,6

0,4

2,5

2,2

0,5

1

0,5

1,2

2,2

2,3

1

0,5

0,3

0,8

0,8

2,5

0,5

3

2

0,9

1,9

1,2

2,2

2,4

1,8

0,7

0,8

0,1

0,1

1,1

1,2

1,7

1,6

0,8

0,1

0,4

0,9

0,8

0,6

0,3

0,5

0,5

0,6

0,4

0,3

0,7

0,6

0,7

1,1

0,4

1,1

0,5

2,1

2,1

0,3 0,2 0,3

0,3

0,3

0,3

0,4

0,9

0,4

0,2

0,4

0,6

0,3

0,5

0,5

1,1

0,1

0,9

0,2

0,3

0,4

1,2

1,4

0,5

0,6

0,4

0,8

0,2

0,3

0,3

0,7

0,3

0,3

0,2

0,2

0,5

0,5

0,2

0,1

0,7

0,4

0,3

0,3

0,7

0,4

0,4

0,2

0,8

0,1

0,2

1,3

0,3

0,6

0,2

1,1

0,6

1,3

0,5

0,9

1,3

0,7

0,5

0,1

1,3

0,4

1,2

0,7

1

0,3

0,4

1,1

0,6

1

1

1,3

0,1

0,81,3

0,2

0,1

0,7

1,8

3

3,2

1,9

0,8

0,1

1,7

1,1

1,3

0,6

0,7

0,9

0,2

1,1 2,4

0,7

0,7

1,2

1,2

0,3

0,3

1,1

0,2

0,6

0,6

0,3

0,9

0,8

1,8

1,3

1,8

1,8

0,4

1,4

0,9

0,7 1,1

0,5

0,3

1,4

0,9

0,1

1,8

1,3

1,4

1,2

1,4

2,1

0,4

1,5

1,3

1,8

0,3

0,8

0,5

1,2

1,1

0,5

0,5

1,5

1,1

0,8

0,7

0,4

0,5

1,3

0,5

0,6

0,1

0,9

0,10,6

0,4

0,3

1

0,4

1,1

2,6

0,7

1,4

0,1

0,8

0,6

0,7

0,9

0,3

0,7

0,5

0,6

0,8

1

0,4

0,2

0,5

0,9 0,6

0,6

1

0,6

2,4

0,9

0,1

0,3

1

1

0,8

0,1

0,1

0,3

0,2

0,8

0,4

1,6

1,6

0,6

1,4

1,5 0,6

1,8

0,9

0,7

1

1,5

1,2

0,7

0,2

0,4

0,40,10,5

0,40,8

0,7

0,7

0,7

0,20,5

0,5

0,6

0,3

0,6

0,7

0,7

0,1

1,4

0,2

1,2

1,1

0,5

0,4

0,50,2 0,

3

0,6

1,5

0,8

0,40,6

1,1

0,5

1,2

0,7

0,5

1,3

1,5

1,2

1,5

1

0,3

0,2

1,6

1

0,5

0,6

0,9

0,3

0,6

1

1,1

0,6

1,1

0,1

0,9

1,1

1,1

1,6

1,1

0,6

2,8

1,1

0,5

1,3

2

0,7

2

0,6

0,9

1,2

1,4

1

0,4

0,5

0,1

0,4

0,4

0,7

0,2

1

0,4

0,7

0,40,2

1

0,1

0,5

1,4

0,4

1,8

2,5

1,3

0,7

0,7

0,4

0,9

0,6

0,7

0,1

0,3

0,9

0,6

0,6

0,4

0,6

0,5

1,3

1

0,4

0,4

1,1

1

0,5

0,6

1

1

0,4

1,1

0,4

0,7

0,1

0,4

0,9

0,4 1,3

0,4

1,2

0,9

0,8

0,5

0,40,7

0,3

0,5

0,5

0,3

0,3

1,1

0,4 0,1

1

0,8

0,3

1,3

0,2

0,4

0,6

0,5

0,5

0,8 0,4

0,4

0,4

0,5

1,1

1,2

0,3

0,81

1,1

0,4

0,7

0,6

1,1

0,2

0,2

0,6

1,3

0,7

1,5

1,1

0,5

1,1

0,6

1,5

0,8

2,3

1,31,5

2

0,2

0,3

0,71,5

0,8

0,5

0,4

0,5

0,7

0,6

0,6

0,6

0,3

2

0,9

0,7

0,8

0,8

0,6

0,4 0,2

0,1

0,1

0,1

197

196

125

190

129

127

122

123

121126

112

124

111

7

73

70

71

72

78

77

76

322

320321

318

317

316

31

32

114

113

116

11

104

128

19

198199188

195

194109

189

107

192191

193

101

10

105106

103

102119

118

117

115134

136135

34

33

3537

3

74

312

311

310

314

315

323

336

335

324

325

326

327

328

329

330

348

349

331332

334

337

307

306

305

304

300

38

39

138

137

139

133 132

131

141

1

108

182154

181

183

17

171

172155

15

153152

151

143

142

147

148

13

130

303

338339340

363

333

341345

347346

342

344

443

265

20219

210

205

209

208

207

14

144

161

162

16

174

166163

164165

169

167

168177173

176

175

84858

83

8889

81

82

23

21

2

22

26

2728

203202

206

223221

220222

218

215214

212

216

217

264263

256

257

255

262

259261260

266

267

343

362

271

270

361

272

269

350

360

359

358

357

352

351

353

354

356

355

364448

258251

250

249

247246

254253

252

224

225

226

204 201227

228

29

25

24

232

815231268

800

801802

803

805

806

807808

809

804

810

812

811 813 814

229

211

230

233

235

236 237

243

239

240

241

242245

248244

238

234

746

724

728

729

730

75

385

816

273

636

431

430

383384

382

381

380

390

391

394392

393386

388

389

387

704

703

708 707

705

706

702

711712

710700

701

736

733

735

732

737

731

745744743

742

741

738

739

727

726

718

719

720

725

747723

722

721

717

716715

740

714

713

16

1514

1312

11

10

9

6376

7

8

5

4

2

1

3

72

71

7068

69

44

45

46

4748

5352

54

42

41

40

33

39

38

29

3234

11

4

1

2

3

5

6

1027

7

13

12

14

98

1528

26

24

16

17

1920

21

18

25

22

617

618

30

619

620

35 5756

58

51

50

49

61

63 62

65

66

67

59 60

442441

444

445

440

446

447

424

425

429

426

427428

434

433

432

258

435

449

436

437

450

438439

258

640

638

639

634

635

633626

258

627

631

258

632630

642

641

643

404

403

258

405

406

407

408

402

401

400

4

412

409

410

411

415

421 422

420

416

258

417

47

45 46

40

414

413

44

601

602

600

603

608

609629

628

610

611

622

623

625

624

614621

613

61

60 6

612

607

606

605

62

63

604

57

43

42

41

55 56

4948

50

53

51

52

59

54502

501

500

5

258

58

64

66

65

67

68

69

616615

508

509

510

511

513 512

503

504

505

506515

514

507

O N T D E K D E

Groene GordelV L A A M S - B R A B A N T

ONTDEK DE

Groene GordelVLAAMS-BRABANT

9 EURO

2014 | 2016

WANDELNETWERKPAJOTTENLAND

60Hond sb

ergs

traat

0,8760KM WANDELPLEZIERnkstr

aat

T

a t

P

1,1

342342

stra

att1,1

1,3i nggeenstrraaa

60

Geiliinn

Plutsi

Pataa

ttes

1,3

0,2

1,4

0,70,7

0,2

443443443KAARTEN

INFOGIDS

GR TOPOGIDS

147 km bewegwijzerde wandelpaden

HALLE - TERVUREN - KORTENBERG - GRIMBERGEN -MEISE - ASSE - TERNAT - LENNIK - HALLE

Stre

ek-G

R G

RO

ENE

GO

RD

ELw

and

elen

in V

laam

s-B

rab

ant

inclusief 10 suggestiesvoor dagtochten

Alle publicaties zijn ook verkrijgbaar via www.toerismevlaamsbrabant.be/publicaties

WWW.TOERISMEVLAAMSBRABANT.BE

ONLINE ENQUÊTEOP STAP IN VLAAMS­BRABANT, WAT VIND JIJ ERVAN?Toerisme Vlaams-Brabant wil graag weten hoe je je verblijf of uitstap in Vlaams-Brabant hebt ervaren. Deel ons je bevindingen en/of tips mee via: www.toerismevlaamsbrabant.be/peiling

WWW.MEETINGLEUVEN.BEMeeting Leuven & Vlaams-Brabant, uw aanspreekpunt voor meetings, incentives, congressen en events in Vlaams-Brabant.

T.W.V. €150

DOE MEE EN WINEEN OVERNACHTING

VLAAMS-BRABANTGROENE GORDELHAGELAND

Scan deze code en surf naar de mobiele website.

Bezoek Hageland en Groene Gordel op Facebook en Twitter fb.com/groenegordel en fb.com/hetHageland @GroeneGordel en @VisitHageland