GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

16
België - Belgique P.B. - P.P. 1950 Kraainem I BC 3352 © TDW 14-15 De zomer door met het Gordelfestival 16 Estafette Kristien Verheyden DE LIJSTERBES KRAAINEM • JAARGANG 15, NR 6 • JUNI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE LIJSTERBES EN VZW ‘DE RAND’ afgiftekantoor Kraainem 1 P 005212 4-5 10 jaar Nederlandstalige bibliotheek Groots werk op kleine locatie 6-7 Cursisten Nederlandse les nemen het woord 10-13 NACHTVLUCHTabonnement Seizoen 2014-2015

description

GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

Transcript of GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

Page 1: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

België - BelgiqueP.B. - P.P.

1950 Kraainem I BC 3352

© T

DW

14-15De zomer doormet het Gordelfestival

16EstafetteKristien Verheyden

DE LIJSTERBESKRAAINEM • JAARGANG 15, NR 6 • JUNI 2014 • MAANDELIJKS TIJDSCHRIFT (NIET IN JULI-AUGUSTUS) UITGAVE VAN GEMEENSCHAPSCENTRUM DE LIJSTERBES EN VZW ‘DE RAND’

afgiftekan

toor K

raainem

1 P 005212

4-510 jaar Nederlandstalige bibliotheekGroots werk op kleine locatie6-7Cursisten Nederlandse lesnemen het woord

10-13NACHTVLUCHTabonnementSeizoen 2014-2015

Page 2: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

2

UIT DE GEMEENTE

Oproepingsbrieven volgens taalaanhorigheidUit de gemeenteraad van 13 mei

> Kraainem-Unie en Open proberen te weten te komen waarom de oproepingsbrieven in Kraainem alweer verstuurd werden volgens de taalaanhorigheid. Raadslid Luk Van Biesen (Open) probeert te achterhalen wie bepaalt welke taalaanhorigheid iemand heeft en waarom het gemeente-bestuur dit doet. Open vraagt om dit punt met hoogdrin-gendheid toe te voegen aan de dagorde van de gemeenteraad. Hun voorstel wordt weggestemd met 14 nee-stemmen tegenover 7 ja-stemmen.

> Speelpleinwerking Kadee heeft het schepencollege al enkele keren de vraag gesteld wanneer zij over de gemeente-lijke bus kunnen beschikken. Dit is belangrijk om een juiste kostenraming door te kunnen geven aan de ouders. Volgens raadslid Luk Van Biesen (Open) heeft de speelpleinwerking echter nog geen antwoord gekregen. Schepen Véronique Caprasse (Union) meldt dat alles ondertussen in orde is en verontschuldigde zich bij de speelpleinwerking.

> Sluikstorten is een probleem aan het worden. Raadslid Joost Vanfleteren (Open) zegt dat het onaangename proporties begint aan te nemen in Laag-Kraainem. ‘Op de markt aan de Jozef Van Hovestraat en de Denayerstraat is de situatie ronduit dramatisch: matrassen, volle vuilzakken en aller-hande ander vuil. Verschillende inwoners van die wijk hebben het initiatief genomen om de markt op te kuisen, bij gebrek aan optreden van het bestuur. Het blijkt een druppel op een hete plaat, want kort erna werd er opnieuw afval gedumpt. De situatie escaleert, want nu wordt er ook vandalisme gesignaleerd.’ Volgens het raadslid vragen de omwonenden naar een structurele oplossing. Schepen Elisabeth de Foestraets-d’Ursel (Union) antwoordt dat er regelmatig inspecties gedaan worden en dat de gemeente de intentie heeft om de verlichting te verbeteren (nu is er geen verlichting, n.v.d.r.). Ook de politie maakte al een verslag over de situatie. ‘We weten dat een gedeelte van het sluik-storten komt door mensen die de openingsuren van het containerpark niet respecteren. We proberen een oplossing te vinden. Deze plaats wordt gebruikt als parking door de mensen van de buurt. We willen onderzoeken of we er een afgesloten parking van kunnen maken, te betalen voor de mensen die niet van de buurt zijn.’ Volgens raadslid Vanfleteren (Open) zal dit het sluikstorten niet tegenhouden.

> Raadslid Jef Van Eeckhoudt (Open) kaart de lamentabele toestand van het voetpad op de Dezangrélaan aan, ter hoogte van de nummers 7 en 9. ‘De toestand is dusdanig slecht dat die nefaste gevolgen kan hebben voor de voetgangers. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaar-aannemer van de nieuwbouw.’ Schepen Thierry Van de Plas (Union) heeft de situatie laten bestuderen en volgens de gegevens waarover hij

nu beschikt zou de eigenaar-aannemer een vergunning gekregen hebben waarin vermeld staat dat hij dit niet moet betalen. Raadslid Van Eeckhoudt raadt de schepen aan om er vaart achter te zetten. Ongelukken die gebeuren door de slechte staat van een voetpad vallen onder de verantwoorde-lijkheid van het college.

> Ook een aantal fietspaden zijn in bedenkelijke staat. Raadslid Luk Van Biesen (Open) wil weten welke dossiers er zijn ingediend voor subsidiëring en welke planning er is voor dit jaar. Schepen Thierry Van de Plas (Union) zegt dat er twee dossiers in behandeling zijn. Het meest concrete is het fietspad in de Astridlaan, waarvan het dossier werd ingediend en dat normaal gezien in 2015 zou kunnen starten. Een ander dossier is een fietspad in de Hebronlaan, dat in samenwerking met de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zal gebeuren. 30 % van de kostprijs valt ten laste van

Page 3: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

3

Centrum AlgemeenWelzijnswerk (CAW)Nieuwe vestiging in Tervuren

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk Halle-Vilvoorde opent een nieuwe vestiging in de zorgregio Tervuren. Op 26 juni is iedereen welkom om een kijkje te nemen in de nieuwe vestiging in de Kasteelstraat 5 in Tervuren, met een hapje en een drankje erbij. Afspraak tussen 16 en 20 uur aan de achterkant van ons pand (op het grasperkje achter de kerk).

Het CAW is een sociale onderneming in beweging naar een sterk en kwaliteits-vol welzijnswerk voor alle inwoners van het arrondissement. Bij het CAW kan je terecht met vragen over allerhande thema’s, zoals relatie, gezin en omgeving, slachtofferhulp, samenleven, wonen, administratie, juridische vragen en rechten … Voor jongeren tussen 12 en 25 is er een aangepaste JAC-werking, het jongerenonthaal van het CAW. Alle hulpverlening is gratis, vrijwillig en – als je dat wil – anoniem.

Ondanks achtereenvolgende fusie-bewegingen (1999, 2010, 2013) en beloftes over gelijke spreiding van het hulpverleningsaanbod heeft het CAW in Halle-Vilvoorde (nog) niet de mogelijkheden van het gemiddelde CAW in Vlaanderen. Toch blijft het CAW in de 4 zorgregio’s Asse, Halle, Vilvoorde en Tervuren ijveren voor een sterk en kwaliteitsvol eerstelijns-aanbod, zodat alle inwoners op een laagdrempelige manier toegang kunnen krijgen tot de hulpverlening die zij nodig hebben. Tegelijkertijd wil het CAW ook bijzondere aandacht blijven schenken aan kwetsbare bevolkingsgroepen en intensief samenwerken met andere (welzijns)partners in de regio om de schaarse middelen maximaal in te zetten.

Openingsuren:> maandag tussen 9 en 12 uur zonder

afspraak> maandag tussen 16 en 18 uur voor

jongeren> Een afspraak op een ander moment

kan je maken via 02 613 17 00, [email protected] of via chat: www.caw.be/chat-met-

een-hulpverlener.

Meer info: www.cawhallevilvoorde.be

VERENIGINGSNIEUWS

de gemeente, maar noch de kostprijs noch het tijdstip is al bekend.

> Raadslid Joost Vanfleteren (Open) krijgt van schepen Olivier Joris (Union) uiteindelijk toch een antwoord op zijn vraag over de kostprijs van de straatverlichting in Kraainem. In 2011 bedroeg die ongeveer 230.000 euro, in 2012 zakte hij tot 168.000 euro en in 2013 was hij 193.000 euro. De ver-schillen zijn volgens de schepen te wijten aan werken die werden uitge-voerd in verschillende wijken en omdat er in nieuwe verkavelingen nieuwe technologieën worden gebruikt.

> Ten slotte komt Kraainem-Unie nog eens terug op de aanpassing van het gemeentelijke reglement tijdens de vorige gemeenteraad. Volgens raadslid Bertrand Waucquez (Kraainem-Unie) werd geïnsinueerd dat zijn fractie een overvloed aan vragen stelt, waardoor de gemeentelijke diensten overbelast zouden worden met het notuleren en daardoor niet meer kon volgen. Volgens het raadslid is er te weinig transparantie bij de meerderheid en is de oppositie wel verplicht om zo veel vragen te stellen. Bruno Vandersteen (Union), de voorzitter van de gemeente-raad, zegt dat een verslag van de gemeenteraad de essentie van de vergadering moet weergeven en dat men niet verplicht is om alles in detail te notuleren. Dit werd met zo veel woorden bevestigd door de gouverneur.

Wat na de stickerverkoop?Rode Kruis Tervuren

Het Rode Kruis Tervuren sloot op 8 mei zijn veertiendaagse sticker-verkoop af met een geschatte opbrengst van 9.600 euro. Hiermee bewijzen de Rode Kruisvrijwilligers dat de veertiendaagse een succesformule blijft. Naast de vrijwilligers van Rode Kruis Tervuren, die steeds paraat staan om te helpen, heeft de afdeling dit jaar ook hulp gekregen van de lokale scholen.

De opbrengst gaat dit jaar naar de aankoop van hulpmateriaal, de huur van de ziekenwagenstandplaats en de nieuwe mobiele hulpdienstwagen. Verder wordt de opbrengst gebruikt om gratis cursussen aan de bevolking aan te bieden: EHBO, helper, reanimatie en defibrillatie … De Rode Kruisvrijwilligers van Tervuren werken gratis, maar krijgen een uitgebreide opleiding en volgen regelmatig bijscholingen. Ook daarvoor zal het ingezamelde geld worden aangewend.

Personen, organisaties of instituten die het Rode Kruis Tervuren willen sponsoren, kunnen steeds contact opnemen met de afdeling via http://tervuren.rodekruis.be.

Page 4: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

4

De gemeentelijke bibliotheek van Kraainem blaast dit jaar tien kaarsjes uit. De bib aan het sportcomplex in de Patronaatstraat is op veel vlakken een buitenbeentje. De lijsterbes blikt met pionier Joost Vanfleteren terug én vooruit.

Joost Vanfleteren is al sinds de oprich-ting een van de drijvende krachten achter de Nederlandstalige bibliotheek in Kraainem. ‘Het was toenmalige Vlaamse schepen Luk Van Biesen die indertijd mensen zocht om de cultuur-raad een nieuw elan te geven. Een van de projecten die hij in gedachten had, was een Nederlandstalige bibliotheek. Samen met een aantal gelijkgestemden zijn we er aan begonnen, en het bleek een stevig karwei’, lacht Vanfleteren.

Van onder het stofEr bestond op dat moment een parochiale bibliotheek, maar die stelde niet veel meer voor. Vanfleteren: ‘De parochiale bibliotheek is in 1986 afgebrand. Het gebouw en de 12.000 boeken waren vernield. Er werd een nieuwe bib opgericht. De Sint-Pancratius-parochie kreeg heel wat schenkingen,

maar het ging vooral om oude boeken. Van een bibliotheekwerking was eigenlijk geen sprake; de collectie was niet bepaald aantrekkelijk. Maar het is wel op de fundamenten van die bib dat we de gemeentelijke bibliotheek letterlijk en figuurlijk hebben gebouwd. We hebben uit het gebouwtje alle boeken en dikke lagen stof verwijderd en de boel opgefrist. Een titanenwerk’, vertelt Vanfleteren. ‘Er werd een vzw opgericht met een aantal mensen die wat thuis waren in het bibliotheekwezen. Langzaam maar zeker hebben we onze collectie kunnen uitbouwen. Van de gemeente kregen we jaarlijks 7.500 euro subsidie. Daarmee konden we in eerste instantie wat nieuw meubilair kopen. De vier eerste jaren hebben we enkel gedraaid op vrijwilligers. Nadien kwam er ook geld vanuit de Vlaamse overheid. Met die 55.000 euro subsidie

per jaar konden we een deeltijdse werkkracht betalen en dat heeft de bib flink vooruit geholpen. Dankzij de steun van de Vlaamse overheid hebben we in de loop der jaren onze collectie kunnen vernieuwen en bijvoorbeeld ook dvd’s kunnen aankopen. Maar de werking van de bib steunt nog altijd voor een flink stuk op vrijwilligers. Neem nu Louis Berckmans. Die man zit hier al tien jaar lang een namiddag per week met hart en ziel de nieuwe boeken te kaften met plasticfolie. Zulke mensen zijn goud waard’, zegt Vanfleteren.

‘Ik denk dat we terecht trots mogen zijn op wat we de voorbije tien jaar samen hebben verwezenlijkt. Onze collectie bestaat intussen uit meer dan 13.000 boeken, strips en dvd’s. Alles is gedigitaliseerd en je kan de volledige

Joost Vanfleteren over 10 jaar Nederlandstalige bibliotheek

Groots werk op kleine locatie

Page 5: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

5

catalogus raadplegen via onze website. Tijdens de openingsuren op woensdagnamiddag en zondag-voormiddag kan je hier terecht om boeken te lenen. Je kan hier ook gebruik maken van onze computer met internet en de kinderen kunnen rustig een boekje lezen in de kinderzithoek. Van bij het begin hebben we intensief samengewerkt met de Nederlandstalige school in Kraainem en dat lokt natuurlijk heel veel jonge mensen naar hier. Doordat de kinderen met de school komen, zien we ze ook met hun ouders naar hier komen en dat is natuurlijk een goede zaak. Onze bibliotheek is misschien klein, maar ze mag er zeker zijn, en dat is geen evidentie in een gemeente als Kraainem’, meent Vanfleteren.

Toekomst?Allemaal goed nieuws dus, maar toch knaagt er iets. ‘De toekomst baart ons wat zorgen’, geeft Vanfleteren toe. ‘Het gebouw waarin we zitten heeft zijn beper-kingen. We zijn de kerkfabriek dankbaar dat we hier al die jaren al

mogen blijven, maar het is hier klein voor een bibliotheek. Evenementen organiseren zoals de grote bibliotheken dat doen, is erg moeilijk. Het feit dat we geen gebouw van onszelf hebben, veroorzaakt onzekerheid met het oog op de toekomst. Niemand weet hoelang we hier kunnen blijven. Een spaarpotje aanleggen met onze subsidies is geen optie, omdat het om werkingssubsidies gaat. Met het geld mogen we dus enkel de werking financieren, niet een gebouw. En Kraainem is niet bepaald een goedkope gemeente als het op vastgoed aan-komt. Er moet dus een klein mirakel gebeuren om de toekomst van onze bib op lange termijn te kunnen garanderen. Maar we timmeren intussen verder aan de weg en we blijven natuurlijk hopen …’, besluit Vanfleteren.

Tina Deneyer

De gemeentelijke Nederlandstalige bibliotheek ligt in de Patronaatstraat 17 (naast zaal PUK en tegenover de tennisvelden van het sportcomplex) in Kraainem.

Openingsuren:woensdag van 14 tot 17 uur zondag van 10 tot 12 uur

Meer info: 02 720 16 02, [email protected], www.bibliotheekkraainem.be

Terugblik op voorbije activiteitenResto&Co

Op bezoek bij de buren in TervurenOp donderdag 3 april gingen we na het middageten in Cammeland met een groepje van vijftien personen en twee begeleiders naar GC Papeblok in Tervuren voor de namiddagvoorstelling van het theaterstukDe Ziekenkas, een initiatief van de senioren-adviesraad. We werden hartelijk ontvangen door cultuurfunctionaris Ivo Deboeck en enkele vrijwilligers, die ons hielpen om de weg te vinden naar onze zitplaatsen. Acteurs Erik Gooris en Patrick Vandersande speelden op schitterende wijze een resem uiteenlopende figuren in de wachtzaal van de ‘ziekenkas’. Heel herkenbaar … en soms hilarisch grappig. Het werd een fijne namiddag voor alle aanwezigen.

Nooit te oud om te dansen!Pasen werd op donderdag 24 april gevierd met een aangepast en feestelijk menu en een geweldig dansfeest. Onze lerares bewegingsleer Danielle en haar danspartner kozen de muziek zorgvuldig uit. Samen demonstreerden zij verschillende dansen, zoals tango, chachacha, wals en vele andere. Wie zin had, kon hen vergezellen op de dansvloer, en daar werd gretig gebruik van gemaakt.

Het dansfeest was een van de 222 dansfeesten die tijdens de Week van de Valpreventie plaatsvonden in Vlaanderen. Zo brachten wij 20 van de in totaal 12.303 getelde dansers in beweging.

Ben je al wat ouder en zou je liever niet alleen aan tafel zitten op donderdag-middag, of wil je deelnemen aan onze activiteiten? Neem dan contact op met de medewerkers van Resto&Co via 02 719 20 76.

In het verschiet …Bewegingdonderdag 12 juni14.15 tot 15.15 uur – zaal Cammeland

Bingodonderdag 26 juni14.15 tot 15.30 uur – zaal Cammeland

VERENIGINGSNIEUWS

Venkra op de 51e Europeade in Kielce (Polen)

Eind juli nemen de vendeliers van KnA-Venkra voor de derde keer deel aan de Europeade, die dit jaar in Kielce (Polen) plaatsvindt. De Europeade brengt jaarlijks duizenden volks-kunstliefhebbers uit heel Europa samen. Tijdens de openings- en slotceremonie tonen verschillende verenigingen per regio hun specifieke talenten. KnA-Venkra zal samen met de andere aanwezige Vlaamse vendeliers deelnemen aan een van beide ceremonies en ook enkele kleinere optredens geven.

Het volledige programma van de Europeade vind je op www.europeade.eu.

© T

ine

De

Wild

e

Page 6: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

6

‘We zitten met een vijftiental mensen in de klas, maar alleen vrouwen. We zijn allemaal moeder. Sommigen werken, anderen blijven thuis, maar we zijn allemaal heel gemotiveerd om Nederlands te leren. Er zitten verschil-lende nationaliteiten in onze klas: Duits, Belgisch, Engels, Spaans, Marokkaans. Meerdere moedertalen ontmoeten elkaar. Iedereen heeft zijn reden om naar de les te komen, maar we willen allemaal ons Nederlands verbeteren: beter begrijpen en overal durven te spreken. Onze lerares, Lena, geeft ons zin om aan de les deel te nemen. We zijn positief. De sfeer is gezellig: soms zijn we serieus, vaker lachen we. Met dit artikel oefenen we en stellen we onze groep aan de lezers voor: we vertellen je wanneer we Nederlands gebruiken buiten de les, vertellen over enkele leuke momenten

Elke week komen tientallen cursisten naar GC de Lijsterbes om hun Nederlands op te krikken. Met het einde van het cursusjaar in zicht, stelt een klas van niveau 4 zich graag voor in de lijsterbes. Wat je hieronder zal lezen, is hun verhaal. De cursisten nemen je mee in hun taal-avontuur en tonen je dat, hoewel het Nederlands niet altijd even simpel is, het leren van de taal veel aangename momenten met zich meebrengt.

Moeders met een andere moedertaal

‘We spreken met plezier Nederlands’

NIEUWS UIT DE NEDERLANDSE LES

tijdens de les en over de kansen die we zien om nog meer te oefenen.

Nederlands buiten de les‘In het dagelijks leven merken we op dat we veel in het Nederlands praten. We maken zeker fouten, maar het voornaamste is dat we proberen. Hier zijn enkele voorbeelden van wanneer we Nederlands gebruiken. Mary staat er op om Nederlands te spreken als ze boodschappen gaat doen. Ze gaat naar het theater, ze maakt afspraken in het UZ. Ze schrijft e-mails aan haar vrienden en vraagt hen om die te verbeteren. Veronika spreekt graag Nederlands op de markt, met de handelaars. Soms kijkt ze naar het tv-journaal en naar films met ondertitels. Ze leest ook de lijsterbes. Op het werk heeft Chantal een aantal collega’s en leveranciers die Nederlands spreken.

Sommigen zijn verstaanbaar, anderen, met hun dialect, minder. Ze luistert graag naar Vlaamse liedjes. Domitille heeft onlangs de schrijnwerker opgebeld om naar een prijs voor een deur die niet wil sluiten te vragen. De man is Nederlands-talig. Na het telefoongesprek was ze heel blij. Hij had haar probleem begrepen en ze hadden een afspraak gemaakt. Met haar kinderen gaat Domitille ook naar Kind en Gezin. Haar dochters worden gemeten, gewogen en gevaccineerd. Met de verpleegster en de vrijwilligsters kan zij Nederlands spreken, maar met de dokter niet, want technische termen zijn nog een beetje te moeilijk voor haar.’

Nederlands met plezier‘We hebben vaak leuke momenten in de klas en we lachen vaak: tijdens de eerste jaren zongen we altijd een liedje voor de verjaardag van de cursisten en van de lerares. We keken naar films zoals één over de legende van Sinterklaas. Het is fijn om deze typisch Vlaamse traditie te leren

© T

ine

De

Wild

e

Page 7: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

VERENIGINGSNIEUWS

WANNEER WAT / WIE WAAR

JUNIzo 8 10.00 Kijk! Ik fiets! Leer fietsen op 2 wielen GBS Kraainem

(Bricoutlaan)

do 12 19.00 Herdenking WO I met de Ierse gemeenschap GC de Lijsterbes

zo 15 13.00 Kinderhoogdag Kraainem GC de Lijsterbes

JULIzo 6 11.30 Vlaanderen Feest! met barbecue (inschrijven verplicht) GC de Lijsterbes

Kraainemse verenigingen, groepen en organisaties die hun activiteiten voor september bekend willen maken, kunnen voor 6 augustus een beknopte omschrijving van de activiteit bezorgen aan het onthaal van GC de Lijsterbes.

ACTIVITEITENKALENDER

7

Kampioenschap hoogwerpen in AalstKnA-Venkra blikt terug

De beste vlaggenwerpers verzamelden op donder-dag 1 mei voor de tweede keer op de Grote Markt van Aalst voor het kampioenschap hoog-werpen. De deelnemers wierpen hun grote vlaggen om ter hoogst langs de belforttoren. De vlaggen hadden een verplichte afmeting van 2 x 2 meter voor de mannelijke afdelingen en 1,80 x 1,80 meter voor de beloften en vrouwelijke afdelingen. Voor het eerst waren er ook deelnemers uit Duitsland en Nederland aangekondigd, maar alleen de Duitse deelnemers trotseerden de regenbuien op 1 mei.

De wedstrijd ging om 13.30 uur van start met de voorrondes. Elke deelnemer kreeg voor elke hoogte drie kansen om een beweegbare, horizontale meetlat te raken. De laatste acht overblijvers gooiden de finale. KnA-Venkra trad aan met vijf leden. Anne Renders bij de vrouwen, Jo en Bastiaan Deknudt, Wouter Huybens en Michel Renders bij de mannen.

Het gooien met grote vlaggen is natuurlijk verschillend van ons eigen vlaggenspel en dat hebben we geweten. Anne behaalde een vijfde plaats. Jo, Wouter en Michel moesten zich tevreden stellen met een gooi van 9,5 meter en Bastiaan gooide zijn vlag tot op 10,5 meter. Maar ook dat bleek niet genoeg voor de finale, die werd uitgevochten tussen de twee grote Aalsterse vendelverenigingen. De kampioen gooide uiteindelijk 12,6 meter, wat meteen een nieuw wereldrecord is.

Meer informatie over het kampioenschap hoogwerpen: www.hoogwerpen.be, of je kan ons volgen via www.kna-kraainem.be of via onze Facebookgroep.

kennen. Bovendien hebben verhaaltjes, grapjes over Belgen en Nederlanders, informatie over typische dingen en tradities onze liefde voor de nieuwe taal bevorderd. Met Jip en Janneke hadden we een eerste contact met de Nederlandstalige literatuur, met SOS Piet leerden we iets over koken. We ervoeren dat het beter is geen chrysanten mee naar het ziekenhuis te nemen. Die zijn alleen voor Allerheiligen, op het graf!’

‘Maar er zijn ook stresserende momenten, zoals de examens, met in het bijzonder het mondelinge deel, of de presentaties voor de klas. Een positieve kant: voor een presentatie over sommige Vlaamse steden hebben enkele cursisten samen een uitstap naar Gent gemaakt en een mooie dag doorgebracht. We bezochten ook samen Leuven en hebben een rondleiding met een dynamische gids gevolgd en veel over de geschiedenis van Leuven geleerd. Op het einde van het jaar hebben we samen een lunch georganiseerd. Iedereen bracht een specialiteit mee voor de klas. Elk jaar wordt de proclamatie op een andere bekende locatie georganiseerd, zoals het Muziekinstrumenten-museum of de Munt. Het bezoek aan deze plaatsen is altijd heel interessant en achteraf is er een leuke receptie. De liefde voor een taal gaat (ook) door de maag.’

Nog meer oefenen‘Graag geven we hier enkele tips aan de lezers die ons willen helpen om nog meer te oefenen.’> Spreek niet onmiddellijk Frans als je hoort dat ons Nederlands niet

zo goed is.> Voor de handelaren (bakkers, slagers, krantenwinkels, apothekers …):

schrijf de naam van elk artikel in je winkel in het Nederlands.> In het postkantoor zouden de bedienden traag kunnen spreken en

wat ze zeggen in het Nederlands kunnen herhalen.> De bibliotheek zou leesgroepen kunnen organiseren om samen in

het Nederlands te lezen.> Sport- of culturele activiteiten in het Nederlands, voor kinderen en

volwassenen, zouden nog meer gepromoot kunnen worden.> Onze Nederlandstalige buren zouden ons voor een straatfeest

kunnen uitnodigen. Dat zou ongetwijfeld een mooie gelegenheid zijn om in een aangename sfeer Nederlands te praten.

Tekst: Belén, Khadija, Inés, Mary, Veronika, Manoëlle, Stéphanie, Janine, Isabelle, Shantee, Elvira, Evelyn, Chantal, Geneviève, Martine en Domitille

Page 8: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

Kinderhoogdag KraainemCultuurfestival voor familieszondag 15 juni 13 tot 17.30 uur

Op zondag 15 juni kan je vanaf 13 uur terecht in GC de Lijsterbes voor een nieuwe Kinder-hoogdag. Dat is een vrolijk cultuurfestival voor kinderen van 3 tot 12 jaar, hun ouders en grootouders.

Wie komt, krijgt een verfrissende mix van verrassende voorstellingen, creatieve workshops en ludieke animatie voor-geschoteld. Dit jaar staat de Kinderhoogdag in het teken van ‘dromen’.

Overal waar je kijkt, valt er wel iets te beleven, in en rond GC de Lijsterbes.Schiet pannenkoeken de lucht in, laat je portrette-ren door onze hilarische fotograaf of maak een wondermooie dromen-vanger voor in je kamer. Het volledige programma vind je terug op onze website.

Voor enkele workshops en voorstellingen zijn de plaatsen beperkt en moet je vooraf inschrijven. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de yoga-initiatie voor kinderen of voor het schaduwtheater van Le Cirque est arrivé. Het inschrijvingsformulier voor deze workshops kan je downloaden op onze website of verkrijgen via het onthaal.

Het programma is zo samengesteld dat ook anderstaligen kunnen participeren.

Tickets kosten 7 euro en koop je vooraf via www.delijsterbes.be of de dag zelf aan de kassa.

We sluiten deze leuke familiedag af met een spektakel op de parking van Cammeland. Het avontuur vol slapstick en stuntwerk begint met het plotse gejammer van een kat in nood. Vanaf dan gaan alle ogen de hoogte in. Red de stoere brandweerman de kat en wordt hij de held van ieders dromen? Je komt het te weten op zondag 15 juni.

NIEUWS UIT DE LIJSTERBES

8

TaaliconenHier vind je activiteiten in het Nederlands. Ook als je niet-Nederlandstalig bent, kan je deelnemen. Gebruik de uitleg bij de taaliconen om een activiteit te kiezen.

Je spreekt nog geen of niet zo veel Nederlands.

Je begrijpt al een beetje Nederlands.

Je begrijpt al veel Nederlands en je kan ook al iets vertellen.

Je spreekt en begrijpt vlot Nederlands.

Meer informatie: www.delijsterbes.be/nl/taalicoon

De taaliconen zijn ontwikkeld door het Huis van het Nederlands Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Tegen de oude spoorlijn 140 (nu tramlijn 39) ligt de Tulpenstraat, die de Astridlaan en de Grensstraat verbindt. Deze straat werd rond 1930 aangelegd. Vroeger waren hier enkel aardewegen. Stokkel breidde zich uit vanaf de Langestraat richting Adantstraat. Bij verkavelingen in deze buurt werd dikwijls de slogan ‘rechtstreekse verbinding met Brussel via

de treinlijn’ gebruikt.

Op de foto uit 1950 staat de champetter (nu wijkagent genoemd) van toen. Op de actuele foto zijn nog veel huizen van die tijd terug te vinden. Vooral het witte schilderachtige huisje op de voorgrond valt op.(Tekst en foto: Luc Maes)

OUD-NIEUW

Tulpenstraat in 1950

Page 9: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

Herdenking WO I met de Ierse gemeenschap in Kraainemdonderdag 12 juni

De Ierse gemeenschap in Kraainem herdenkt, in samenwerking met GC de Lijsterbes en de Vlaamse gemeenschap, de Groote Oorlog met een gevarieerd programma van muziek, teksten, filmfragmenten, foto’s en een boekbespreking. De avond wordt georganiseerd met de steun van de ambassadeur van Ierland, de heer Eamonn Mac Aodha.

19 uur – GC de Lijsterbes (grote zaal) Prijs: 5 euro (ter plaatse). Registreren via [email protected].

Kunst in de FoyerAquarelatelier ‘de Lijsterbes’

Het aquareljaar zit er weer bijna op. Nog even aquarellen de leerlingen er lustig op los, om in juli en augustus van hun welverdiende zomerrust te genieten.Wat ze allemaal hebben geproduceerd tijdens dit atelierjaar kan je vanaf juni tot midden augustus bewonderen in de foyer van GC de Lijsterbes. Daarnaast zal ook Clement Geernaert enkele kunstwerken in pasteltechniek ten-toonstellen. In augustus is het de beurt aan het kantatelier dat ook zijn vaste stek heeft in ons centrum. Om de twee weken komen deze dames op dinsdag samen om de mooiste creaties te kantklossen. Het zal je meteen opvallen dat zij helemaal mee zijn en dat kantklossen best een hip kantje kan hebben.Misschien krijg je door het zien van hun kunstwerken zin om volgend seizoen mee te doen? Spring dan even binnen in GC de Lijsterbes voor meer info of mail naar [email protected].

Meer info: 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.be

9

Vlaanderen Feest! in Kraainemter gelegenheid van 11 julizondag 6 juli

Cultuurraad Kraainem en GC de Lijsterbes nodigen alle Kraainemnaren uit op hun jaarlijkse barbecuefestijn op de eerste zondag van juli.

We starten om 11.30 uur op de binnenkoer van GC de Lijsterbes met een glaasje cava. Daarna kan je aanschuiven en genieten van het uitgebreide barbecuebuffet in de tuin en van leuke randanimatie voor jong en oud.

Opgelet! Iedereen die een plaats aan tafel wil, moet zich inschrijven, ofwel voor een standaardpakket (15 euro), ofwel als ‘kleine eter’ (9 euro). Door het grote succes moeten we helaas alle niet-ingeschreven bezoekers weigeren. Maak je inschrijving voor álle gezins-leden dus zeker vooraf in orde.

Inschrijven kan tot 30 juni via www.delijsterbes.be of via het onthaal van GC de Lijsterbes

EzelsoorGratis boekenkaftdagwoensdag 3 september familie

Kom met je (groot)ouders je kersverse boeken en schriften kaften! Je kan 5 vellen gratis kaftpapier kiezen of een uniek exemplaar laten maken door onze illustrator.

Bovendien kan je ook meedoen aan een workshop of genieten van de animatie. Je komt er ook te weten wat je het komende seizoen in GC de Lijsterbes kan doen.

Actieve begeleiding van een volwassene is verplicht.

13 tot 16 uur – GC de Lijsterbes (grote zaal)

Meer info: www.delijsterbes.be

Kijk! Ik fiets!Leer fietsen op twee wielenzondag 8 juni Kan je zoon of dochter al vlot fietsen met twee steunwieltjes? Dan is Kijk! Ik fiets! de ideale gelegenheid om nog een stap verder te gaan. Met de hulp en de nuttige tips van een ervaren monitor kan je kind na deze sessie op twee wielen fietsen. Actieve begeleiding van 1 volwassene per kind is verplicht. De kinderen brengen hun eigen fietsje (zonder steunwielen) en een fietshelm mee.

10 uur – GBS Kraainem (E. Bricoutlaan, Kraainem)Prijs: 5 euro (koekje, drankje en aandenken inbegrepen)

Zomersluiting GC de Lijsterbes

Tijdens de zomervakantie sluit het onthaal van GC de Lijsterbes een tijdje de deuren, van maandag 7 juli tot en met maandag 4 augustus. Op dinsdag 5 augustus zijn we weer op post. Denk eraan dat we tijdens de schoolvakanties elke maandag gesloten zijn en dat er dan ook geen avondpermanentie is.

Inschrijven is verplicht(maximaal 20 deelnemers) en kan via www.delijsterbes.be.

Page 10: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

10

NACHTVLUCHTABONNEMENT 2014-2015GC de Kam, GC de Lijsterbes en GC Papeblok zijn weer vertrekkensklaar voor een nieuw theaterseizoen. Voor de zevende keer op rij bundelen de drie centra hun krachten en brengen ze je een mooie selectie van pop, rock, klassiek, jazz, familievoorstellingen, seniorennamiddagen, humor en theater; in totaal goed voor 56 voorstellingen.

Binnenkort vind je de Nachtvluchtbrochure in je bus, maar in deze gemeenschapskrant kan je het volledige programma van GC de Lijsterbes al ontdekken. Er is voor elk wat wils. Bart Cannaerts en Gili zorgen voor de humoristische noot. Haal je dansschoenen uit de kast voor Abba Gold en voor het Dolly Partonprogramma van Barbara Dex en Gunther Verspecht. Achteroverleunen en muzikaal genieten kan je met Jef Neve, Buurman, Patrick Riguelle en Philippe Raskin. Hou je ook zeker klaar voor de tweede editie van het St. Patrick’s Festival in maart. De allerkleinsten kunnen een familie- en een picknickfilm meepikken.

Op 13 juni gaat de ticketverkoop van start. Het boeken van losse tickets kan via de individuele centra en hun websites. Een abonnement samenstellen kan online of via het onthaal van GC de Lijsterbes. Het is wel belangrijk om te weten dat je voor een abonnement een gelijk aantal tickets moet bestellen voor minimaal vier verschillende voorstellingen.

Meer info: Nachtvluchtbrochure, www.delijsterbes.be, [email protected], 02 721 28 06

GILI CTRL: ALLES ONDER CONTROLE (TRY-OUT)HUMOR

ABBA GOLDTRIBUTEMUZIEK

In CTRL krijgt het publiek een avond vol manipulatie, suggestie en zelfs hypnose. Gili experimenteert voor het eerst met het idee om zelf alle controle compleet los te laten. Het publiek bepaalt alles en mag de controle overnemen.

Geen enkele show is dezelfde. De vrije keuze van het publiek heerst. Gili, aka Lieven Gheysen, verraste vriend en vijand met zijn succesvolle theatershow Iedereen paranormaal, als antwoord op de mediatsunami rond het televisieprogramma Het Zesde Zintuig. Zijn opmerkelijke televisiepassages in Comedy Casino (Canvas), Villa Vanthilt, Peter Live en vooral de wekelijkse rubriek in De Laatste Show (Eén) deden heel wat stof opwaaien.

vrijdag 12 september 20.30 uur - GC de Lijsterbes12 euro (kassa), 10 euro (vvk), 8 euro (abo)

We vliegen er dit seizoen stevig in. In discostijl! De Britse band Abba Gold Europe, met originele castleden van de musical Mamma Mia in Londen, brengt een eerbetoon aan Abba. Meer dan dertig jaar nadat Abba op het wereldtoneel verscheen, zijn hun liedjes nog steeds erg populair. De meisjes van Abba Gold zijn prachtig om te zien en halen met gemak de hoge en lage noten van Agnetha en Frida. Dat is niet veel coverbands gegeven. Geniet, dans mee en maak er een onvergetelijke avond van. Na het optreden kan je blijven hangen op een discofeestje van jewelste. Haal die disco-outfit maar uit de kast! i.s.m. ZVK Sombrero’sstaand optreden

zaterdag 27 september 20.30 uur - GC de Lijsterbes17 euro (kassa), 15 euro (vvk), 13 euro (abo)

GC de Kam, GC de Lijsterbes en GC PapeblokVoorstelling Nachtvluchtabonnementvrijdag 6 juni

Terwijl het huidige theaterseizoen stilaan ten einde loopt, zijn we in GC de Kam, GC de Lijsterbes en GC Papeblok druk bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen 2014-2015. Wil je als eerste te weten komen wat er in deze drie centra op het programma staat, stip dan vrijdag 6 juni aan in je agenda. Die avond presenteren we je het nieuwe theaterseizoen en we loodsen je door het ruime aanbod van muziek, theater, familievoorstellingen, klassiek, humor. Mis deze Nachtvlucht niet! Kom op vrijdag 6 juni om 19.30 uur naar Pachthof Stroykens (Merenstraat 19, Duisburg) en boek als eerste je culturele reis voor 2014-2015. De inkom is gratis, maar om praktische redenen vragen wij een seintje te geven als je op onze uitnodiging wil ingaan. Een mailtje naar [email protected] met vermelding van je naam en het aantal plaatsen of een belletje naar 02 766 53 47 volstaat.

Page 11: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

11

Mummies, heksen, vampieren en andere griezels hebben zich in en rond de Lijsterbes verzameld om jou en je vrienden de stuipen op het lijf te jagen. Trek dus je akeligste kostuum aan en raap al je moed bij elkaar voor de griezeligste avond van het jaar. De avond wordt ingezet met mysterieuze muziek. Zodra het donker is, vertrekken de dappersten (ouder dan negen jaar) op een fakkeltocht door het duistere Kraainem. Intussen valt er voor de kleinere griezels heel wat lekkers te rapen tijdens het trick-or-treatspel in de zaal. Maar pas op voor de heksen die er rondlopen, zij toveren je met hun magische schminkkunsten om tot een lelijk monster. Gelukkig kan je van al dat gegriezel bijkomen met een bloederig drankje tijdens een betoverende vuurshow. Alle kinderen moeten helaas ook een volwassene meebrengen. Geen nood: je kan je mama of papa, die gratis mee mag, droppen in de loungebar. i.s.m. Aquarelatelier ‘de Lijsterbes’, Chiro BAM! en M&B Kraainem

zaterdag 25 oktober 18.30 uur - GC de Lijsterbes10 euro (kassa), 8 euro (vvk), 6 euro (abo)

BUURMANIN DE NAAM VAN DE VADER, DE ZOON EN DE KLEINZOONMUZIEK

GRIEZELBALHALLOWEENFEEST VOOR KINDERENFAMILIE

BART CANNAERTSWANNEER GAAN WE NOG EENS BOWLEN?HUMOR

DE SINTERKLAASBENDEDE GROTE SINTERKLAASSHOWFAMILIE

BARBARA DEX EN GUNTHER VERSPECHTDOLLYMENTAIRE: THE TENNESSEE WALTZMUZIEK

PATRICK RIGUELLERIGUELLE CHANTE BREL MUZIEK

Het idee van de nieuwe plaat en de nieuwe show van Buurman komt gek genoeg uit een doos. Een doos die frontman Geert Verdickt een paar maanden geleden van zijn vader kreeg. Een doos vol foto’s, brieven en documenten van zijn grootvader. In het Antwerpen van de jaren 30 en 40, speelde grootvader Verdickt piano, accordeon en orgel in hotels, in de opera en in de toenmalige cinema’s tijdens stomme films. Door zijn fantasie geprikkeld, komt kleinzoon Geert bij mooie persoonlijke en universele verhalen terecht. Ze zijn de basis voor het album dat in het najaar van 2014 uitkomt. Je hoort dus een kleinzoon, bijgestaan door twee knappe muzikanten: Stijn Gevaert en Koen Renders. Samen spelen ze het gloednieuwe album, maar Buurmanklassiekers zoals London Stansted en God, ik en Marjon worden zeker niet overgeslagen.

vrijdag 17 oktober 20.30 uur - GC de Lijsterbes15 euro (kassa), 13 euro (vvk), 11 euro (abo)

Niemand vindt bowlen echt leuk. Maar heel af en toe sta je toch op zo’n baan met zo’n gekke bal aan je vingers. Je bestelt drank via een microotje en probeert die schoenen heel normaal te vinden. Je balt je vuist als je alles omgooit en op het scherm begint er een kegel te dansen. Bowlen is zoals het leven. Het is een belachelijk tijdverdrijf, maar af en toe een strike gooien houdt ons recht. Een voorstelling over de zinloosheid van het bestaan en hoe je daar welgemutst mee om kan gaan. Bart Cannaerts was te gast in Mag Ik U Kussen? en De Slimste Mens. Hij is een van de bedenkers van Wat Als? en Benidorm Bastards. Hij is presentator van De Pappenheimers en winnaar van Humo’s Comedy Cup.

zaterdag 22 november20.30 uur - GC de Lijsterbes15 euro (kassa), 13 euro (vvk), 11 euro (abo)

Groot nieuws: de Sint heeft in zijn drukke agenda een plekje voorbehouden voor een bezoek aan de Lijsterbes. Samen met zijn Pieten zorgt hij voor een onvergetelijke namiddag vol muziek, theater en heel wat lekkers. Ben je braaf geweest? Heb je een mooie tekening voor de Sint en zijn Pieten? Dan kan je na de show even op de schoot bij de goedheilige man en keer je met handen vol snoep terug naar huis. Ook dit jaar schenkt de Sinterklaasbende de opbrengst aan een goed doel, zodat ook minderbedeelde kinderen cadeautjes krijgen op 6 december. Voor kinderen vanaf twee jaar en hun (groot)ouders. De kinderen moeten vergezeld worden door een volwassene.

zaterdag 6 december14 uur - GC de Lijsterbes10 euro (kassa), 8 euro (vvk), 6 euro (abo)

De vonk die in de jaren 80 oversloeg tussen Dolly Parton en Kenny Rogers bezorgde hen miljarden verkochte platen en een verknocht publiek. 30 jaar later slaat eenzelfde soort vonk over tussen Barbara Dex en Gunther (Stash) Verspecht. Verspecht kruipt in de huid van Kenny Rogers en Dex schurkt haar stembanden tegen die van Dolly Parton aan. Dat leidt rechtstreeks tot een theaterprogramma met de straf¬ste songs uit het oeuvre van Rogers en Parton, een heuse ‘dollymentaire’. Na het optreden kan je (line)dansen op de countryfuif. i.s.m. KnA

vrijdag 12 december20.30 uur - GC de Lijsterbes18 euro (kassa), 20 euro (optreden en fuif), 5 euro (fuif) 16 euro (vvk), 18 euro (optreden en fuif), 5 euro (fuif) 14 euro (abo), 16 euro (optreden en fuif), 5 euro (fuif)

Hoewel Riguelle een goede songschrijver is, blijft hij een onnavolgbare vertolker van andermans werk, ditmaal dat van Brel. Hij duikt diep in elk nummer, respecteert de originele zegging en voegt er zijn eigen ziel aan toe. Zoals producer Frank Vanderlinden het verwoordt: ‘Riguelle kan van alles en veel, maar als hij zijn ware muzikale hart toont, dan kan hij nog net dat tikje meer.’ Riguelle maakte in 1998 samen met Jan Hautekiet deel uit van de Radio 1-hommage en de concertreeks Les Suivants, met onder meer Soulwax en Kommil Foo. Met Red Harmony brachten ze in 2003 al een Brelprogramma. Nu, ruim 35 jaar na zijn dood, blijft de liefde voor Le Grand Jacques nog onaangetast. Tijd om alle Brelimitatoren op hun plaats te zetten: Nobody sings Brel like Riguelle.

vrijdag 16 januari20.30 uur - GC de Lijsterbes17 euro (kassa), 15 euro (vvk), 13 euro (abo)

Page 12: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

12

KRAAINEM DICHTGEDICHTEN EN GERECHTENTHEATER

CLARA CLEYMANS & BERT VERBEKECOSTA BLANCATHEATER

TIJGERTJE EN ANDERE DIERENONTBIJTFILMFAMILIE

JEF NEVESOLOMUZIEK

FAST FORWARDGELUKKIG ZIJNMUZIEK / THEATER

BAND OF ELI & THE RHYTHM JUNKSST. PATRICK’S FESTIVAL OP VLAAMSE WIJZEMUZIEK

Welk gedicht vind jij zo geweldig dat je het met anderen wil delen? Selecteer maximaal twee van je lievelingsgedichten en breng ze in jouw stijl: bevlogen, nuchter of gedreven. Een gevarieerd dessertenbuf-fet sluit de avond af. Voor een vip-arrangement met driegangen-menu (aperitief, voorgerecht en hoofdgerecht) moet je om 19 uur in zaal Cammeland zijn. Na deze smaakmaker wandel je om 20.30 uur naar de Lijsterbes waar de gedichten en je dessert op je wachten. i.s.m. Muziek en Beweging

vrijdag 30 januari19 uur (diner in zaal Cammeland)20.30 uur (poëzieavond en dessertenbuffet in GC de Lijsterbes)/-10 euro (kassa), 23-9 euro (vvk), 21-8 euro (abo)

Het luxeappartement met gemeenschappelijk zwembad mogen ze van haar ouders gratis gebruiken. De najaarszon krijgen ze er voor niks bij. Prima. Ware het niet dat hij uitgerekend nu wordt geplaagd door een zonneallergie die hem binnenshuis houdt. In principe hoeft zij haar vakantie niet te laten verpesten door zijn humeur. Dan slaat zijn verveling om in voyeurisme. Hij ontwaart verdachte bewegingen bij de buren en vanuit zijn gezichtspunt gedraagt ook zijn vriendin zich allesbehalve normaal. Wat ruist daar in het struikgewas? Clara Cleymans brak bij het grote publiek door met vaste rollen in Thuis en Tegen de Sterren op. Bert Verbeke is Bram Schepers in de televisieserie Thuis en speelde gastrollen in Witse, Zone Stad en De Pretshow. Nu kan je hen samen aan het werk zien in het theater.

vrijdag 6 februari20.30 uur - GC de Lijsterbes15 euro (kassa), 13 euro (vvk), 11 euro (abo)

Start je zondag met een uitgebreid ontbijt en de grappige animatiefilm Tijgertje en andere dieren. Voor wie de magie achter de bewegende beelden wil beleven, is er na de film ook een workshop. In vier korte dierenavonturen spelen tijgertje, biggetjes en andere dieren de hoofdrol. De bever is zijn tanden kwijt. De familie varkens maakt er een zootje van. En de circustijger bevindt zich plots midden in een dorpje! De jagers krijgen, gelukkig maar, geen enkel dier te pakken. Erg grappig allemaal. Voor kinderen tussen 3 en 6 jaar (zonder dialogen). Tijdens de workshop van Jekino ga je als duo (ouder en kind) aan de slag. Op jouw tempo experimenteer je met beeld en muziek en maak je samen een animatiefilmpje.Jekino i.s.m. M&B Kraainem

zondag 8 februari9 uur (ontbijt) - 10 uur (film) 11 uur (workshop)GC de Lijsterbes4 euro (film), 8 euro (film en ontbijt), 8 euro (film en workshop), 10 euro (film, ontbijt en workshop)

Na meer dan tien jaar toeren over heel de wereldbol en met allerlei formaties wil Jef Neve graag tot de essentie komen. Een piano, een pianist. Daarmee is de kous af. Haal de muzikant weg uit zijn comfortzone, strip de ritmesectie en ontdek de pure, naakte kunst op het podium. Het wordt een muzikale tijdreis, doorspekt met verhalen en anekdotes over hoe en waar nummers ontstaan. Je droomt weg tijdens de songs. Misschien wel in het gezelschap van je geliefde? Op Valentijn kan je met het duoticket proeven van het driegangen-menu in de Foyer en daarna van de pianoklanken van Neve. De rode roos krijg je er van ons bij!

zaterdag 14 februari20.30 uur - GC de Lijsterbes17 euro (kassa) en 26 euro (Valentijnsmenu, per persoon) 15 euro (vvk) en 24 euro (Valentijnsmenu, per persoon) 13 euro (abo) en 22 euro (Valentijnsmenu, per persoon)

Gelukkig zijn wordt de nieuwste theater-productie van Fast Forward. Een groep van twaalf mensen uit de hele wereld, met verschillende culturele en taalachtergronden, vormen samen een koor dat bekende liedjes zingt. De combinatie van levensverhalen en liedjes zorgt voor een warme, kleurrijke voorstelling, waar plaats is voor ieders eigenheid. Ideaal voor wie zijn Nederlands wil oefenen, of simpelweg voor alle mensen die van muziek en mooie verhalen houden. een samenwerking van Fast Forward, ‘de Rand’ en het Taaluniecentrum NVT

maandag 2 maart 20.30 uur - GC de Lijsterbes12 euro (kassa), 9 euro (vvk), 6 euro (secundaire scholen hebben een school-voorstellingentarief)

Hip volk, kom allemaal op 13 maart naar de Lijsterbes. We openen de tweede editie van het St. Patrick’s Festival op Vlaamse wijze met twee knallers van formaat: Band of Eli en The Rhythm Junks. De jonge zanger en gitarist Elie De Prijcker gaf de coaches van The Voice van Vlaanderen het nakijken. Band of Eli met Steven Hebb op de bas en Joris De Bock op de drums brengt pure muziek, die live helemaal tot haar recht komt. Daarna serveren we The Rhythm Junks. Jaren ervaring en een eigenzinnige diepe groovesound. De mannen (Steven De Bruyn, Jasper Hautekiet en Tony Gyselinck) zijn uniek. Laat je meevoeren op hun mysterieuze klanken en ontdek hoe je verslaafd raakt aan het ritme.i.s.m. Jeugdraad Kraainemstaand optreden

vrijdag 13 maart 20.30 uur - GC de Lijsterbes16 euro (kassa), 14 euro (vvk), 12 euro (abo)

Page 13: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

13

PHILIPPE RASKIN & FRIENDSIN CONCERTKLASSIEK

BUITENSPEELDAG PASEN IN DE LIJSTERBESFAMILIE

DE KOLONIE MT & MOUSSEMUMMFAMILIE

SPELERSGROEP DE ZONDERLINGENSTRELINGEN (SERGI BELBEL)THEATER

MINUSCULEPICKNICKFILMFAMILIE

Philippe Raskin is een vaste waarde in de Lijsterbes. Hij heeft een vaste schaar fans die geen seizoen overslaat zonder zijn concert mee te pikken. Als je er nog nooit bij was, dan is dit het moment om zijn prachtige vertolking van de grote klassiekers (bijvoorbeeld Mozart, Beethoven en Brahms) te ontdekken. Philippe brengt ook enthousiaste vrienden mee. Samen zullen ze je met hun passie voor muziek weten te beroeren. We maken o.a. kennis met de winnaar van de tweede editie van de César Franck Internationale Pianowedstrijd.i.s.m. Aquarelatelier ‘de Lijsterbes’

zaterdag 28 maart 20.30 uur - GC de Lijsterbes18 euro (kassa), 16 euro (vvk), 14 euro (abo)

Het is geen aprilgrap: op woensdag 1 april zenden jouw favoriete televisiezenders Nickelodeon, Ketnet en VTM KZOOM een hele namiddag geen filmpjes uit. Gelukkig valt er buiten wél heel wat leuks te beleven. Haast je dus naar de tuin van GC de Lijsterbes voor een hele namiddag vol spelplezier. Welke activiteiten op het programma staan, houden we nog even geheim. Wat nu al zeker is: je zal je geen seconde vervelen.

woensdag 1 april14 tot 16 uur – GC de Lijsterbes5 euro (vvk en kassa)

Hoor je de klokken in de verte al luiden? Haast je naar de Lijsterbes. Op de zaterdag voor Pasen kan je er naar hartenlust eitjes komen rapen, knutselen of aan andere paasactiviteiten deelnemen. Je kan een originele paasdecoratie knutselen. In de tuin wacht de paashaas je op voor een heuse eitjesjacht, leuke spelletjes en nog meer workshops.Voor iedereen van 2 tot 10 jaar.Met de steun van Cultuurraad Kraainem, i.s.m. speelplein Kadee en Chiro BAM!

zaterdag 4 april10 uur - GC de Lijsterbes10 euro (kassa), 8 euro (vvk), 6 euro (abo)Gratis voor ouders en grootouders. Een begeleidende volwassene is verplicht.

Samen met Moussem creëerde De KolonieMT een magische muziektheatervoorstelling gebaseerd op het levensverhaal van de grote Egyptische zangeres Umm Kulthum. ‘Dit is het verhaal van het boerenmeisje Umm. Het is een sprookje. Ze zong zo mooi … Ik kan bijna niet geloven dat het echt gebeurd is.’ Umm Kulthum heeft een legendarische stem en een excentrieke persoonlijkheid. Haar liedjes zijn nog altijd immens populair in de Arabische wereld. Umm is een universeel verhaal voor kinderen en ouders met roots in alle windstreken. Je ziet beeld, hoort verhalen en kan genieten van heel veel beweging en muziek. Vanaf 4 jaar, met (groot)ouders.

zondag 26 april14 uur - GC de Lijsterbes10 euro (kassa), 8 euro (vvk), 6 euro (abo)

Strelingen? De titel staat in schril contrast met de inhoud van het stuk. Alle personages zijn op zoek naar warm contact en affectie in een verdorde, gevoelloze wereld vol eenzaamheid en onverschilligheid. Hoe zelfverzekerd ze zich ook voordoen, ze schreeuwen allemaal om aandacht. Strelingen houdt een vergrootglas boven de realiteit van de westerse samenleving. Wat daar te zien valt, is niet zo fraai. Rauw en kwetsbaar. Gelukkig is er altijd nog hoop ... Hoewel. Leeftijdsadvies: vanaf 12 jaar

1 en 2 mei20.30 uur - GC de Lijsterbes10 euro (kassa), 9 euro (vvk), 8 euro (abo)

Speciaal voor Vaderdag spreidt de Lijsterbes een gigantische picknickdeken uit in de tuin. Vooraleer je er lekkere hapjes mag verorberen, serveren we de avontuurlijke animatiefilm Minuscule. Na een onverwacht onweer blijven de restjes van een picknick achter in de natuur. Alle insecten uit de buurt komen nieuwsgierig kijken. Er ontstaat een hevige strijd tussen twee rivaliserende mierenkolonies. In al dat tumult groeit er een mooie vriendschap tussen een jong lieveheersbeestje en een zwarte mier. Lukt het hen om het mierennest te redden van de woeste rode mieren? Een groot avontuur op microniveau ... In de tuin zal een gezellige gastvrouw je opwachten. Neem gerust plaats op haar gigantische deken en geniet van de picknick, terwijl ze vertelt over la douce France. Bijna echt vakantie. Voor kinderen vanaf zes jaar en hun (groot)ouders.i.s.m. M&B Kraainem en Kartelle

zondag 14 juni 10.30 uur - GC de Lijsterbes4 euro (film), 8 euro (film en picknick)

Page 14: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

14

Het Gordelfestival overspant dit jaar een hele zomer. Van eind juni tot midden oktober presenteren heel wat toeristische, culturele en sportieve evenementen zich onder het label van het Gordelfestival.

Geef een draai aan je zomer

Het feest kent zijn apotheose op zondag 7 september, met een ruim aanbod. Aan het rad van het Gordel-festival kan je een flinke zwier geven en ontdekken wat er in de Groene Gordel allemaal te beleven valt. Zo kan je wandelen en fietsen over lange en korte trajecten vanuit de trefpunten Hofstade en Huizingen, al dan niet in het teken van een thema (cultuur, natuur, avontuur, proeven, circus), maar je kan ook mountainbiken langs het Hallerbos, paardrijden of van andere sporten proeven, of gewoon genieten van muziekoptredens en de vele bezienswaardigheden die de Groene Gordel te bieden heeft. Of voel je je als wielertoerist geroepen om met vele anderen de 120 kilometer van de nieuwe Groene Gordelroute te fietsen?

Twee trefpuntenVanuit het trefpunt in het provincie-domein van Huizingen kan je een fietstocht langs de kriek- en geuze-stekerijen van de streek of een cultuur-wandeling met bestemming FeliXart Museum in Drogenbos aanvatten. Op het domein zelf zijn er begeleide wandelingen, een aangepast sport-programma voor mindervaliden, diverse animatiestanden, een markt waar je streekproducten kan proeven en demonstraties van dans. Je kan er de rechtstreekse uitzending van de Vlaamse top tien van Radio 2 volgen. In Halle, te bereiken met een wandeling vanuit Huizingen, zal op 7 september een grote parade van reuzen uit de streek te bewonderen zijn.

Vanuit het trefpunt in het Blosocentrum in Hofstade kan je een korte (33 km) en lange (75 km) Kouterfietstocht aanvatten of een natuurwandeling tussen Zenne en Barebeek. Op het domein kan je een circuswandeling met animatie volgen, er is straattheater en je kan terecht in de verschillende ‘dorpen’: het kinderdorp, het beweeg-dorp, het rollend dorp, het avonturen-dorp, het sportdorp en de proevertjes-markt. Je kan er verschillende volkssporten beoefenen en de recht-streekse uitzending van het Muziekcafé meemaken. De Romeo’s en de Bandits treden er in de namiddag op.

En verderHet FeliXart Museum in Drogenbos staat een hele dag in het teken van gezinnen met jonge kinderen. Schilder

Page 15: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

15

DE LIJSTERBES is een uitgave van het gemeenschaps-centrum de Lijsterbes en vzw ‘de Rand’. De lijsterbes komt tot stand met de steun van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de provincie Vlaams-Brabant.REDACTIE An Bohets, Magda Calleeuw, Nele De Meyer,Ann Lemmens, Steven Schoonejans, Linda Teirlinck, Luc Timmermans, Annick TordeurEINDREDACTIEVeerle Weeck, Kaasmarkt 75, 1780 Wemmel, [email protected] HOOFDREDACTIEGeert Selleslach, 02 456 97 98, [email protected] GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.beVERANTWOORDELIJKE UITGEVEREddy Frans, Kaasmarkt 75, 1780 WemmelONTHAAL GC DE LIJSTERBES An Bohets (onthaalmedewerker), Nele De Meyer (centrumverantwoordelijke), GC de Lijsterbes, Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950 Kraainem, tel. 02 721 28 06, [email protected], www.delijsterbes.beOPENINGSUREN Van dinsdag tot en met vrijdag van 9 tot 12 uur en van 13 tot 17 uur. Op maandag van 17.30 tot 20 uur. Tijdens schoolvakanties is het onthaal op maandag de volledige dag gesloten.FOYER DE LIJSTERBES Open van maandag tot en met woensdag van 10.30 tot 23 uur. Van donderdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 24 uur, op zondag van 10.30 tot 18 uur.

Je vindt deze editie en het volledige archief van de lijsterbes op www.delijsterbes.be.

RAND-NIEUWS

Felix De Boeck komt opnieuw tot leven en de Ketnetband zorgt voor de muzikale noot.Cultuur, avontuur en fietsen worden gecombineerd op het fietstraject Doortrapt en verrast vanuit GC de Bosuil in Jezus-Eik en GC de Kam in Wezembeek-Oppem, met onderweg een aantal onverwachte haltes en verrassende cultuuracts.

Uiteraard kan je zelf kiezen uit het grote aanbod of via het rad op zoek gaan naar wat jou het meest aanspreekt. Als je een aanhanger van het toeval bent, kan je ook het rad laten beslissen wat je gaat doen. ‘Beweeg, beleef en blijf gerust wat langer’ is niet voor niets de slagzin van het Gordelfestival. Een gevarieerd festival met veel activiteiten waar families, sporters, verenigingen, clubs en bedrijven samen aan hun trekken kunnen komen.

Focus op VilvoordeVilvoorde is dit jaar de focusgemeente. De stad organiseert op 7 september extra activiteiten waarbij het water centraal staat. Deze snelst groeiende stad van Vlaanderen, met de jongste bevolking, is een interessante groeipool in onze regio. De stadsvernieuwing is het meest zichtbaar aan het kanaal, maar zal zich de volgende jaren ook doorzetten in het centrum en een aantal andere wijken. De stank en het vuil die Kris De Bruyne ooit bezong in zijn lied Vilvoorde City is grotendeels verleden tijd. De weemoed hangt er nog, maar het vizier staat duidelijk op de toekomst. De nieuwe stad is opgestaan en maakt een boeiende evolutie door. Kom dat zien. Met eigen ogen. Aan het water bijvoor-beeld, waar er aan de Steenkaai heel wat boten als varend erfgoed te bewonderen zullen zijn en je een rondvaart kan maken. Waar je op de kade kan snuffelen op een rommel-markt en een handelsmarkt. Waar ook een editie van de Ketnet Cup wordt gehouden, een zomers spelprogramma van de jongerenzender waarmee kinderen hun hart kunnen ophalen met opblaasbare spelletjes. Vilvoorde organiseert ook twee gratis wandelingen met gids door het stadscentrum en een deel van Watersite. Je maakt kennis met zestien markante locaties, waardoor je een vrij volledig en aangenaam beeld van Vilvoorde krijgt. Tijdens het Gordelfestival kan je ook een ingekorte route volgen met paard, kar en gids vanaf de Watersite tot aan het infopunt in het Mattenkot. Van daaruit kan je de stadswandeling te voet voortzetten. Vilvoorde is ook het start- en rustpunt van de fietsroutes van 33 en 75 km vanuit Hofstade.

Geert Selleslach

Gordelfestivalzondag 7 september van 8-18 uurBlosocentrum Hofstade, provinciedomein Huizingen, Vilvoorde, FeliXart Museum Drogenbos en de gemeen-schapscentra van vzw ‘de Rand’

Meer info over de activiteiten: www.gordelfestival.be, vanaf 6 juniInfobrochures over de wandelingen in Vilvoorde zijn gratis te verkrijgen in het infopunt Mattenkot, Lange Molensstraat 44 in Vilvoorde. Binnenkort ook meer informatie via www.vilvoorde.be/toerisme.

Page 16: GEMEENSCHAPSKRANT DE LIJSTERBES - JUNI 2014

Kristien Verheyden (45), de vrouw die Gustaaf Hoeylaerts aanduidt voor de estafettereeks, is een geboren en getogen Kraainemnaar. Misschien ken je haar van toen ze actief was in de gemeentepolitiek, weet je wie haar vader is of ken je haar zoon Jonas, die in heel wat verenigingen actief is. Nee? Dan brengen we daar meteen verandering in.

Verheyden: ‘Ik ben een echte Kraainemnaar. Ik ging hier naar de lagere school, zat bij de Chiro en was er zelfs een tijd hoofdleidster. Mijn ouders en grootouders zijn ook van hier. Dat maakt dat ik op vier verschillende plaatsen in Kraainem woonde. Daarnaast was ik vroeger actief in de politiek, net als mijn vader die schepen en gemeenteraadslid was. Politiek werd ons met de paplepel ingegeven. Tot twee legislaturen geleden zetelde ik als OCMW- en gemeenteraadslid. En ook Jonas, een van onze drie kinderen, heeft de microbe te pakken, want hij staat op de lijst van Open.’

Verknocht aan Kraainem‘Eerlijk gezegd hebben we er al over nagedacht om te verhuizen, met als grootste reden: de hoge gemeente-belastingen. Maar ik kom als binnenhuisarchitecte op veel plaatsen en merk dat we echt wel een mooi en leuk huis hebben met een grote tuin. We hebben alles wat we willen en bovendien willen mijn kinderen absoluut niet weg. Jonas heeft al gezegd dat hij het huis later van ons zal kopen als we ooit weg gaan’, lacht ze. Jonas bevestigt dat: ‘Ik heb hier veel vrienden, ben animator op de speelpleinen, zit in de Chiro ... Waarom zou ik willen verhuizen?’ Ook Kristiens ouders en grootmoeder wonen nog steeds in Kraainem. ‘Ik ben wel de enige van de kinderen die hier nog woont. En al mijn vroegere klasgenoten uit de lagere school zijn uitgeweken naar de streken rond Duisburg en Leefdaal.’

Vliegtuigen en bagageKristien vindt de ligging van Kraainem ideaal: kort bij Brussel, maar toch groen. ‘We wonen dicht bij de stad, maar hebben toch een dorpsgevoel. Ik vind het ook praktisch om een groot aanbod supermarkten in de buurt te hebben. Sommigen vinden het een nadeel dat Kraainem zo dicht tegen de snelweg ligt, maar ik vind dat net een voordeel. Van hieruit sta je snel in Brussel of Leuven om een terrasje

© T

ine

De

Wild

e

te doen. Bovendien rijden we telkens in de tegenovergestelde richting van de files.’ Van het geluid van de vliegtuigen heeft Kristien ook geen last. Voor haar is het evident dat je vliegtuigen hoort als je weet dat je zo dicht bij de luchthaven gaat wonen.

De meertaligheid van de gemeente ziet ze eerder als een voordeel. ‘De bagage aan talen die onze kinderen meekrijgen is mooi meegenomen. Ze kunnen niet anders dan soms een mondje Frans spreken, als ze bijvoorbeeld interessante mensen ontmoeten die alleen Frans spreken. Wij zijn Vlamingen, maar ik heb absoluut geen probleem met de tweetaligheid van Kraainem. Ik praat ook vaak Frans met mijn klanten.’ Kristien werkt als binnenhuisarchitecte in een decoratiewinkel in het centrum van de gemeente. ‘Vroeger was die winkel in Sterrebeek, maar een jaar geleden verhuisden we naar Kraainem. Ideaal, zo dichtbij!’

Haar favoriete plekje? Dat vindt ze een moeilijke vraag. ‘Goh, het klinkt misschien vreemd, maar ik kies voor mijn eigen tuin. Er gaat niks boven rustig op het terras zitten, met een glas witte wijn en een boek. En dat is nóg leuker als mijn man en kinderen niet thuis zijn’, lacht ze.

Marijke Pots

Kristien Verheyden

‘Mijn kinderen willen hier niet weg’

ESTAFETTE

© T

ine

De

Wild

e