Fronttaal zomer 2011

6
Jaargang 8, nr. 2, augustus 2011 2 fronttaal Actie: Vakopleidingen pagina 3 Terugblik Zomerkampen pagina 4 Nieuws uit Oost-Europa pagina 5 In dit nummer: Vakopleidingen ZENDING OVER GRENZEN

description

Aandacht voor de vakopleidingen. Lees ook over sponsorbezoeken aan Roemenië. Deze keer ook een terugblik op de zomerkampen en op het Seeds of Hope project.

Transcript of Fronttaal zomer 2011

Jaargang 8, nr. 2, augustus 2011

2fronttaal

Actie: Vakopleidingen pagina 3Terugblik Zomerkampen pagina 4Nieuws uit Oost-Europa pagina 5

In dit nummer:

Vakopleidingen

ZENDING OVER GRENZEN

Dear sponsor,your support came just on time...De 22-jarige, Roemeense Elena Nechitaheeft een droom: haar universitaire oplei-ding afronden, een baan vinden en eenzelfstandig bestaan opbouwen. Maar hetzag er naar uit dat Elena haar studie zoumoeten opzeggen…

De vader van Elena is overleden. Kort-geleden is haar moeder hertrouwd. Denieuwe man van haar moeder accepteertElena en de andere kinderen niet, waar-door ze uit huis zijn ‘gezet’ en in eentehuis zijn opgevangen. Haar moederdraagt nu niet meer bij in de kosten voorhaar opleiding.

Gelukkig ontving Elena een vrijstelling voorhet betalen van haar schoolgeld. De kostenvoor onderdak worden betaald door delokale Roemeense Kinderbescherming. Maar daarmee is Elena er nog niet, wantook eten en drinken, kleding en school-materiaal moet bekostigd worden… zouhaar droom dan toch in duigen vallen?

Nee, gelukkig kwam er hulp voor Elena,en wel op het juiste moment! Met een bij-drage van € 300,- van een Nederlandsedonateur kon Elena alle overige benodigd-heden aanschaffen: schooltas en school-materiaal, kleding, nieuwe schoenen,

verzorgingsarti-kelen en eten endrinken.

Dank u wel vooruw hulp! Ik konverder met mijnstudie, zonder datik geld moest lenen.God heeft mijngebed gehoord en uop mijn weggeplaatst om mij tehelpen.

Alles wat u voorme hebt gedaan,betekent oneindigveel voor me!

Woord van dank

2

ToekomstgerichtDe heer en mevrouw van Meurs zochtenLaura en Mihaela, twee vriendinnen,weer eens op. Beide meiden wordenfinancieel door hen ondersteund bij hetvolgen van een verpleegstersopleiding.Het trof me diep om te horen en te merken datde meisjes blij en dankbaar zijn voor de kansdie ze krijgen; een kans op een betere toekomstvoor henzelf en voor hun toekomstige gezinnen.Een toekomst die de 19-jarige, hoogzwangerezus van Laura haar kindje niet kan bieden,aldus mevrouw van Meurs.

De heer van Meurs vertelde dat hij duide-lijk een verschil zag ten opzichte vantwee jaar geleden, hun eerste bezoek aanRoemenië. Men heeft plannen en doorzet-tingsvermogen om die plannen waar te maken.Het gezin had een fundament gelegd voor eennieuw huis, inmiddels staan de muren, en deschoonzoon werkt momenteel in Oostenrijkzodat ook het dak bekostigd kan worden en hetgezin hopelijk vóór de winter in hun nieuweonderkomen woont.

Handje helpen in de ‘keuken’ vanZending over GrenzenHenk en Caroline Juffer bezochten nietalleen hun sponsorgezin, familie Bogdan,

maar staken daarnaast ook de handen uitde mouwen in de gaarkeuken vanHunedoara. Een bijzondere ervaringzowel voor Henk en Caroline als voor deRoemeense vrijwilligers die dagelijks heteten verzorgen voor arme plaatsgenoten.De kok was uiterst verbaasd dat Henk alsman ook wilde helpen met het voorberei-den van de maaltijd en de afwas. Iets watin Roemenië (nog) erg ongebruikelijk is.’t Was alleen geen gemakkelijke klus: wortelssnijden met botte mensen, merkt Henk grin-nikend op.

De gaarkeuken bedient ongeveer 60 per-sonen. Voor de kinderen die de gaarkeu-ken bezoeken, hebben Henk en Carolineeen activiteitenmiddag verzorgd. Het warenbijzondere momenten, vertelt Caroline, erkwamen circa 40 kinderen opdagen die alle-maal gelijktijdig op de meegebrachte baldoken. Ze wilden allemaal de bal vasthouden!Ook hadden we wat puzzels en knutselspullenmeegebracht. Na afloop was het allemaal verd-wenen. Ach, begrijpelijk ook… als je thuis wei-nig of niets hebt!

OverlevingsmechanismeDe contrasten in Roemenië zijn groot enlijken soms zelfs groter te worden. Henk Juffer: Ik had me ingesteld op een grijsen grauw land, waar moedeloosheid en alcoho-lisme overheerst. Maar inmiddels rijden ergloednieuwe auto’s, welgestelden wonen inprachtige huizen en kunnen het zich veroorlo-ven om inkopen te doen bij luxe supermarktke-tens. Ondanks de grote verschillen tussen armen rijk zijn de mensen gedreven, hebben jonge-ren visie en werkt men hard om een beter levenna te streven. Maar zullen de allerarmsten ooitvan de groeiende welvaart profiteren?! Die vraaghoudt ons nog steeds bezig.

Voor meer sponsorervaringen: lees het verhaal van Koos en LouiseKesseboom op onze website.

Roemeniëgrote contrasten, maar tochpositiever dan verwacht

Enthousiaste verhalen zijn er om te delen.Daarom laten we u graag ‘meereizen’ met enkelesponsors die een bezoek brachten aan Roemenië.

Sponsorreizen 2011De ervaring leert dat een persoonlijk bezoek aan uw sponsorkind of -gezin een enormebemoediging is voor het Oost-Europese gezin of kind en tegelijkertijd een onuitwisbareindruk achterlaat bij de sponsor. Daarom worden er ieder jaar sponsorreizen georgani-seerd. Ook als u nog geen sponsor bent, maar wel geïnteresseerd, dan bent u van hartewelkom om mee te gaan op reis. Een uitgelezen kans om te ervaren wat persoonlijkeaandacht en liefde betekent voor kansarme mensen in Oost-Europa. Voor meer informatie: Afdeling Sponsorprogramma’s, telefoon (036) 536 26 55.

3

GeslaagdHet afgelopen kwartaal hebben opnieuw bijna 200 jongerenhun opleiding met succes afgerond. De toekomst ligt voor henopen. Een toekomst die er heel wat rooskleuriger uitziet dan zevoor mogelijk hadden gehouden: van kansarm en veroordeeldtot een leven in armoede tot kansrijk met uitzicht op een baanen vol toekomstplannen!

Bouw met onsmee aan hun

toekomst!

Meer over de vakopleidingen leest u op:www.zendingovergrenzen.nl

Vakopleidingenbieden Oost-Europese jongerende kans van hun leven!

In september begint het nieuwe cursusjaar weer en veeljongeren zien er naar uit om te beginnen. Ontzettendgemotiveerd en vol verwachting gaan ze het komendeschooljaar tegemoet.

Opleidingskosten per student per jaar

Op weg naar een zelfstandig bestaan.

U kunt het verschil maken!

Als u het vakopleidingenproject steunt,kunnen we komend schooljaar hopelijknóg meer jonge levens een positieve wen-ding geven. Voor jongeren uit tehuizen ofarme gezinnen hangt de toekomst als eendreiging boven hun hoofd: Wat zal er vanmij terecht komen? Het doet pijn als je ziethoeveel zorgen deze jonge mensen zichmaken. Ze zijn ‘de kans op een beter leven’ meerdan waard!

Wat maakt het vakopleidingenproject zo belangrijk?

• een staatserkend diploma geeft meer mogelijkhedenop de arbeidsmarkt

• opgedane kennis en vaardigheden bieden uitzicht opeen toekomst zonder armoede

• het voorkomt dat jongeren op straat belanden enalcohol, drugs, criminaliteit of prostitutie als enigeuitweg zien

Helpt u mee? Met uw steunhebben zij kans van slagen!Stort uw bijdrage op giro 29.62.556o.v.v. ‘Vakopleidingen’ Hartelijk dank!

Computercursus € 45,-

Naaister € 60,-

Kok € 90,-

Imker € 90,-

Landbouwtraining € 90,-

Cursus Engels € 90,-

Kapper / Kapster € 120,-

Automonteur € 180,-

4

Zomerkampen: van alles te beleven

Begin juni zijn de Zomerkampenweer van start gaan, mede dankzijuw bijdrage. Ook dit jaar hebbenruim 3500 Oost-Europese kinde-ren weer de tijd van hun levengehad! Een tijd om nooit te verge-ten, daar getuigen de blije gezich-ten en enthousiaste verhalen van:

Mijn broertjes waren één en al oor toenik hun vertelde van het mooie meervlakbij het Zomerkamp.Het is echt super om iedere dag te kun-nen zwemmen!

Daniël11 jaar (Oekraïne)

Het is een genot om te zien hoe de kin-deren genieten van het poppentheateren de Bijbelverhalen.En het enthousiasme waarmee ze samenzingen is ontroerend.

Suela Kurtivrijwilliger Zomerkamp (Albanië)

In de Fronttaal van april heb-ben wij uw bijdrage gevraagdvoor ons Zaaigoed-Project,waarmee we de leefomstandig-heden van arme gezinnenstructureel hopen te verbete-ren. Dankzij de donaties diezijn binnengekomen, zijn erinmiddels vele honderdenzadenpakketten uitgedeeld.

Enorm gedreven en met dehoop op een goede oogst zijn demensen aan de slag gegaan ophet land. De eerste beelden van-uit Krupnik (Bulgarije) latenzien hoe men eensgezind ‘dehand aan de ploeg’ slaat.

Nogmaals dank voor uwsteun en betrokkenheid!

‘Seeds of Hope’: gezaaid!

5

BbBuitenlands bijpratenNieuws uit Oost-Europa

Meer weten over onze sponsorprogramma’s, kijk dan op: www.zendingovergrenzen.nl en www.helpeengezin.nu

Bosnië: geen werk?Geen recht op gezondheidszorg!

Onze collega Miona Boskovic liep kortgeleden een verwon-ding op aan één van haar benen. Een wond die gehechtmoest worden. Gelukkig kon ze daarvoor terecht bij de dok-terspost omdat ze een baan heeft. Maar duizenden inwo-ners van Bosnië-Herzegovina kunnen van dat geluk nietspreken en zijn daardoor van gezondheidszorg uitgesloten.

ZiektekostenverzekeringHet sociaal verzekeringssysteem werkt in Bosnië net als inveel andere Oost-Europese landen als volgt: Als je een fulltime baan hebt, kun je een volledige ziektekos-tenverzekering afsluiten. Heb je een parttime baan, dan kunje slechts een deel laten verzekeren. Ben je werkloos danbestaat er geen mogelijkheid om je te verzekeren en daardoorheb je geen recht op gezondheidszorg. Miona: Zelfs al heb je eenverzekering dan moet je vaak nog betalen voor gemaakte kosten. Ookik moest gewoon betalen voor mijn tetanusprik en het verband. Als ikbesef dat mensen zonder ziektekostenverzekering zelfs niet eens wor-den geholpen als ze aankloppen bij de dokter of het ziekenhuis, danraakt mij dat diep.

Een buitenkansje!Eind juni waren er een dokter en een verpleegster te gast inde gaarkeuken van Glamoc. Ruim 80 mensen, bezoekers vande gaarkeuken en gezinsleden uit het sponsorprogramma,kregen de gelegenheid voor een gratis medische check-up.Ook werden er, waar nodig, medicijnen verstrekt.

Een luisterend oorVoor veel van de bezoekers is het leven hard. Getroffen doorziekte en ongekende armoede, leven velen in een sociaal iso-lement. Grote zorgen, onzekerheid en depressies zijn dezemensen niet vreemd. Het was voor velen dan ook een rijkezegen dat er naast de medische check-up ook ruimte was vooreen luisterend oor. Daarvoor kon men terecht bij de aanwezi-ge pastors van de lokale kerk in Mostar die nauw samenwerktmet Zending over Grenzen.

‘Ontwikkelingswerk isgewoon een zak geld sturen’Zie maar eens dit vooroordeel te weerspreken… Toch blijktuit recent onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen,dat hulp helpt! Hulpstromen ter grootte van 10 procentvan het Bruto National Product van een ontvangend land,jaagt de economische groei per hoofd van de bevolkingmet meer dan 1 procent per jaar omhoog.

Bron: Internationale Samenwerking, mei 2011

Zien is geloven…Onderzoek is mooi, cijfers geven een indruk, maar het meestovertuigend is het verhaal van mensen die na het ontvangenvan hulp op eigen benen kunnen staan en een zelfstandigbestaan kunnen opbouwen. Familie Rokun uit Oekraïne isdaarvan een prachtig voorbeeld.Ruim 10 jaar geleden kwam het straatarme gezin in onssponsorprogramma terecht. De financiële bijdrage van ver-schillende sponsoren zorgde ervoor dat dit jonge gezin wistte overleven. Dankzij extra donaties kon Olexander zijneigen lasapparatuur aanschaffen.Nu is hij als lasser in dienst van een gasleverancier en ver-dient een prima salaris, waarvan hij zijn eigen gezin kanonderhouden… en er is zelfs voldoende om nu ook hun ver-vallen huis te renoveren. Onze dank aan sponsors en dona-teurs is met geen woorden uit te drukken!

Geloven in een betere toekomstNet als familie Rokun, geeft de 52-jarige Viktor Dervishi uitAlbanië de moed niet op. Hij hoopt als gekwalificeerd metse-laar ooit zelf de kost te kunnen verdienen voor zijn gezin.Maar voordat hij aan de slag kan, heeft hij het benodigdemateriaal nodig en daar heeft hij tot op heden nog niet vol-doende geld voor. Toch blijven Viktor en zijn vrouw gelovenin een wonder…

GezinssponsoringDe broodnodige hulp die arme gezinnen via ons sponsorpro-gramma ontvangen is uiteindelijk gericht op een zelfstandigbestaan. Naast materiële hulp worden gezinnen daarom ookgeholpen en gestimuleerd bij het vinden van een baan of hetopzetten van een eigen bedrijfje.Samen met sponsors endonateurs worden we telkens weer blij verrast door de posi-tieve berichten van onze Oost-Europese collega’s over gezin-nen of afgestudeerde jongeren die niet meer afhankelijk zijnvan uw en onze hulp, maar op eigen kracht verder kunnen.

Colofon Fronttaal is een uitgave van Zending over Grenzen en verschijnt drie keer per jaar.

Redactieadres: Postbus 1222, 1300 BE Almere. Bezoekadres: Omroepweg 10, 1324 KV Almere. Tel. (036) 536 36 15.

E-mail: [email protected] Website www.zendingovergrenzen.nl Rekeningnr. 2962556. ISSN 1574-7824.

Kvk. 411 88 479. Vormgeving: www.woltersvormgeving.nl Drukwerkbegeleiding: Mailtraffic, Zwolle.

België: Missie Over Grenzen, Maria-Theresiastraat 114, B-3000 Leuven Tel. (00 32) 16 204007. Fax (00 32) 16 202675.

ZENDING OVER GRENZEN

6

BpBinnenlands bijpratenNieuws uit Nederland

Sponsorreis Moldavië11 - 18 oktober 2011

Wegwijs Beurs20 - 25 oktober 2011 (m.u.v. zondag 23 oktober)

VooraankondigingConcerten m.m.v Vocal Group Orpheus uit Oekraïneen Sharon Kips*:

Haarlem, Zuiderkapelzondag 11 december 2011

Leeuwarden, St. Bonifacius Kerkdinsdag 13 december 2011

Amersfoort, St. Joris Kerkmaandag 19 december 2011

Waarder, Gereformeerde Kerkwoensdag 21 december 2011

Middelburg, Hofplein Kerkdonderdag 22 december 2011

Sponsors en donateurs ontvangen in september meerinformatie. Ook zal er tegen die tijd informatie te vin-den zijn op onze website: www.zendingovergrenzen.nl * Sharon Kips treedt niet op in Waarder en Middelburg

Activiteitenkalender

65… maar nog niet met pensioenEen feestje op ons kantoor in Almere: Ilona Jansen (receptie) en Otto Molema(boekhouding) vierden hun 65ste verjaardag, en dat hebben we als collega’snatuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zowel Otto als Ilona zijn al ruim20 jaar werkzaam bij Zending over Grenzen, én…. van stoppen willen ze nietweten. Voorlopig blijven zij zich nog inzetten voor het werk in Oost-Europa.

Bijzonder moment tijdens SponsordagOp donderdag 28 april, al weer even geleden, vond de jaar-lijkse sponsordag plaats: een informatiedag voor sponsors,donateurs en andere belangstellenden. Deze keer was erinformatie ‘uit de eerste hand’: Eugen Macavei (landendirec-teur Roemenië) en zijn vrouw vertelden aan de bezoekersover het werk onder arme gezinnen en kinderen inRoemenië. De dag werd afgesloten met een bijzondermoment. Eugen ontving symbolisch de sleutel van deNederlandse vrachtwagen die voortaan in Roemenië zal wor-den ingezet voor de verspreiding van bijvoorbeeld kledingen voedselpakketten.

Om te kunnen voldoen aan het groeiend aanbod van tweede-hands kleding en andere gebruiksvoorwerpen zal onzechauffeur Wim Griffioen vanaf half juli met een nieuwe, grote-re vrachtwagen langs de Nederlandse inzameladressen rijden.

Vrijwilligers: Bedankt!Ons werk is voor een heel groot deel afhankelijk van debelangeloze inzet van vrijwilligers. Of het nu gaat om sor-teerwerkzaamheden in ons magazijn in Almere, (kleding)inzameling aan huis of het houden van acties zoals bij-voorbeeld een braderie… het betekent een wereld van ver-schil voor onze arme medemens in Oost-Europa. Namens hen: Hartelijk dank voor uw inspanning!