Schootaan zomer 2011

40
Schootaan Zomer 2011 Op de valreep: Wanneer een schip op het punt van uitvaren stond en de loopplank reeds was binnengehaald, was de sprong naar de valreep (een afhangend touw met knopen) nog de enige mogelijkheid om nog aan boord te komen. Tegenwoordig heet de trap aan bakboord nog steeds valtreeptrap. Betekenis: Op het laatste moment. Net voordat het te laat is.

description

schootaan, haven, zeilen

Transcript of Schootaan zomer 2011

Page 1: Schootaan zomer 2011

SchootaanZomer 2011Op de valreep:

Wanneer een schip op het punt van uitvaren stond en de loopplank reeds was binnengehaald, was de sprong naar de valreep (een afhangend touw met knopen) nog de enige mogelijkheid om nog aan boord te komen. Tegenwoordig heet de trap aan bakboord nog steeds valtreeptrap.

Betekenis: Op het laatste moment. Net voordat het te laat is.

Page 2: Schootaan zomer 2011
Page 3: Schootaan zomer 2011

1

In deze schootaan

Van de voorzitterVan de havencommisarisVan het bestuur

Gewoon doen!Interview met..Grote riviertochtLangoorBootnamenKombuis kokenDe 10 beste..Wie zijn wij?Agenda

Op reis met..Donderdagavond wedstrijdenverslag: LentetochtenWe hadde se beter kenne late leggeWeet u nog?Kids page Colofon

234

68

10141618202224

26283032343536

Page 4: Schootaan zomer 2011

2

Het voorseizoen van het jaar 2011 zal qua mooi weer als een topjaar de boeken in gaan.In elk weekend van de maand april werd er wel ergens in de haven gebarbecued en in april werden er al temperaturen gemeten die normaal in het Caribisch gebied voorkomen en hoewel het in mei iets minder was, kunnen we toch spreken van een fantastisch voorseizoen, ideaal voor de watersporter.

Met de komst van Adri in de kantine is er ook wat meer leven in de spreekwoordelijke brouwerij gekomen. In het tweede weekend van mei wilde Wim van Zwam zijn nieuw aangeschafte geluidsinstallatie uitproberen en Adri was maar wat blij dat Wim dit graag in de kantine wilde testen. Op deze test kwamen zo’n 35 leden af, al dan niet uitdrukkelijk daartoe uitgenodigd door Adri. Ik heb gehoord dat het wel erg gezellig was. En de test duurde, geloof ik tot ongeveer half vier in de nacht.

Op 20 mei jl. overleed ons gewaardeerd lid Hans Geitel. Hans was gedurende het seizoen bijna altijd samen met Hennie op de haven. De haven was zo’n beetje hun tweede thuis.Hans nam ook het havenmeesterschap waar, wanneer Fons afwezig was. Ik wens de familie heel veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.Wij zullen Hans en zijn markante uitspraken missen.

Het is nu alweer juni en de komende tijd gaat iedereen op vakantie. Ik wens u allen een hele fijne en zonnige vakantie en zie u graag weer terug tijdens een van de activiteiten, zoals o.a. het havenweekend dat in het laatste weekend van augustus wordt georganiseerd.

En voor degenen die met de boot op vakantie gaan tevens een behouden vaart toegewenst.

Leo van Beuningen

Van de VoorzItter

Page 5: Schootaan zomer 2011

3

Hallo watersport vrienden,

Als één van de havencommissarissen wil ik u al schrijvend even door de ha-ven loodsen.

Er zijn wat voorzieningen getroffen om u veilig van goed drink drinkwater te voor-zien.Om dit te garanderen zijn doorspoel bev-eiligingen onder de steigers gebouwd.Voor u houdt het in dat u wellicht getuige bent van een doorspoelmoment op een van de steigers. De criteria voor doors-poelen zijn of een te hoge temperatuur van het stilstaande water of de maximale staantijd van het water in de leiding. Is een van de twee punten bereikt dan gaat er automatisch een klep open die het “oude water “ eruit laat stromen zodat er weer vers water voorhanden is.

Donder en bliksem hebben ons haven-terrein geteisterd. Het gevolg was dat onze poort bediening werd getroffen. Hi-erna bleef de poort keurig gesloten voor een ieder. Dit dus ook voor de hulpdi-ensten. Om problemen te voorkomen is het systeem aangepast om niet voor het feit te komen dat bijv. de brandweer een shovel nodig heeft om op ons terreinhulp te verlenen. U bent het wellicht eens met de deze conclusie, maar aan elk voordeel kleeft ook een nadeel ( waar hebben we dat vaker gehoord )?

De poort wordt bij een volgend voorval, zoals blikseminslag, nog eenmaal door een noodvoeding bediend. Tot zover oké. Het gevolg is wel, dat de poort daarna ook open blijft! Graag willen Adri onze kantinebeheerder of Fons hiervan op de hoogte worden gebracht.Dus voor diegene die passeert en ziet dat er iets niet pluis is, informeer even een van deze mensen zodat de raderen gaan draaien voor herstel van de storing. Uiteraard sparen we als club voor een goed doormeld systeem, onze broedse penningmeester zit echter nogal op de

centen, dus dit laat nog even op zich wachten.

Dit najaar gaan we proberen de afspu-itplaats met stelcon platen uit te brei-den zodat er minder gemodderd wordt tijdens de hijsdagen. Op zich vraagt dit weer een aanslag op het beschikbare budget maar het zal zeker weer de moe-ite waard zijn.

Na het hoge water van afgelopen win-ter hebben de stroom kasten op steiger D, de vermaarde graskant, geleden. Het water is in de kasten geweest. Dit is door de elektrotechneuten bekeken en weer geschikt gemaakt voor gebruik. Echter, merkt u iets vreemds aan de stroomvoor-ziening van de getroffen kasten, meldt u dit dan bij Gerard van Elk, Co Loeffen of ondergetekende Henk van der Heide. Veiligheid staat voorop en voorkomen is beter dan genezen.

Er wordt door de havenautoriteiten zo goed mogelijk vooruit gedacht en pre-ventief onderhoud gepleegd. Maar ons is niets menselijks vreemd. Hebt u het idee dat er op terrein of met de instal-laties iets mis is en dit niet opgemerkt wordt of wel erg lang op herstel laat wachten, geef dan een seintje aan de reeds eerder genoemde personen. Bij voorkeur ontvangen we dergelijk zaken op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uuren het liefst in drievoud (dit voorgaande is dus een grapje). Ook deze mensen genieten op de haven van hun vrije tijd of de toevallig aanwezige zon.

Als havencommissarissen wensen wij u storingvrije en aangename vakantieda-gen en zien u vast en zeker weer eens verschijnen op een van onze gezellige werkdagen.

Namens HC’s , Henk van der Heide

Van de haVencommIsarIs

Page 6: Schootaan zomer 2011

4

Van het bestuurBeste leden ,

Ja de Schootaan komt weer uit dus beste secretaris heeft u ook nog iets te vertellen? Dan ga je weer denken waar gaan we het over hebben maar als je op het haventerrein loopt valt het direct op dat er weer een groot aantal optimisten en splashes op het onderterrein liggen. Dus is dit een mooi onderwerp om wat over te schrijven de rest komt dan waarschijnlijk wel vanzelf .

Voor degene die niet weten dat het woord optimist nog een andere betekenis heeft dan” iemand die altijd verwacht dat gebeurtenissen zich positief zullen ontwikkelen is “ is dit de naam van een klein zeilbootje voor de jongste jeugdleden. Dat betekent dat we weer een grote groep jonge mensen hebben die zich interesseren voor de watersport. Zij worden dan ook bijgestaan door een groep enthousiaste mensen uit de vereniging die hun vrije avonden beschikbaar stellen om de jeugd de kneepjes van het zeilen bij te brengen. Het is toch mooi om te zien dat er maandags en vrijdags een clubje jeugd op het water te zien is. De jeugdzeilcommissie heeft om het zeilen nog veiliger te laten verlopen samen met het bestuur geïnvesteerd. Er is namelijk een nieuwe buitenboordmotor en een skiff aangeschaft. Hiermee kan de jeugd nog beter en veiliger begeleid worden .

Dan is er ook nog een andere groep optimisten die iedere donderdag in grote aantallen naar de haven komt afreizen. Deze groep is iets meer belegen, veel grijze haren maar zeker niet minder enthousiast. Zij komen trouw, het liefst nog voor de briefing van de wedstrijd om toch nog gauw een kopje koffie bij Adri te scoren, aanscheuren. Want na een dag hard werken moeten de hoofdzakelijk mannen maar ook zeker een groep fanatieke vrouwen toch even afreageren op het water. Het is ongelofelijk wat de donderdagavondcompetitie toch allemaal los maakt. Ook dit is te danken aan een groepje leden die er voor zorgt dat het wedstrijdparcours wordt bepaald ,de boeien er liggen, het startschip er ligt en bemand is, de tijden worden genoteerd, er wordt afgetoeterd, de tijden worden berekend,barbecue georganiseerd en nog veel meer .

Mooi toch dat dit binnen ons clubje kan. Het succes is waarschijnlijk te danken aan de laagdrempeligheid en dat er zelden of nooit op het scherpst van de snede wordt gevaren. Hierdoor kan iedereen meedoen. Of je ervaring hebt of niet een snelle of langzame boot het maakt allemaal niets uit. Het gaat om de gezelligheid. Totaal doen er al zo’n 35 boten mee. Op de meeste boten zitten meerdere bemanningsleden aan boord, wat inhoudt dat er avonden bij zijn dat er meer dan 100 man op het water zit. Al gebeurt het ook wel eens dat er één onder water zit. Door een windvlaag werd Piet van de Hurk namelijk met boot en al opgetild en kwam de boot op de kop in het water.

Page 7: Schootaan zomer 2011

5

Super is het dan dat er in de hevigheid van de strijd direct de zeilen worden gestreken en men geen raad weet om Piet en zijn boot te redden. Het is dan ook goed afgelopen en naderhand zijn alle mensen die met de wedstrijd meedoen door piet (of Nel) getrakteerd op slagroomsoezen Ja en na afloop van de wedstrijd komen de verhalen natuurlijk los. Hier ging het mis en bij die boei hadden we een goede slag ,tot in de late uurtjes wordt er geouwehoerd tot de Bob er genoeg van heeft en naar huis wil. Ik ga nog even naar de Website waar van alles is te vinden over de club. Dan valt me op dat er al meer dan 25.000 keer de site bezocht is. Dat is toch ook niet mis voor een clubje van circa 250 leden. Ik weet niet of iedereen evenveel op de site kijkt, maar als dat zo is zou iedereen al zo’n 100 keer hebben gekeken. Hiermee weer succes nummers van onze vereniging genoemd. Mij rest nog u allen een prettige vakantie te wensen al dan niet met boot op pad, maak er iets van.

Theo Roelofs ,secretaris van dit mooie clubje

Page 8: Schootaan zomer 2011

6

Michelle Blaauw – KNRM

Het vaarseizoen lonkt! Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Het mooie van varen is dat het op zoveel manieren kan. Met allerlei soorten

drijvende zaken, in alle mogelijke omstandigheden, op alle mogelijke ambitieniveaus, op een koopje of met alle mogelijke wannahaves, behoudend of avontuurlijk, ver weg of dichtbij. Hebt u al een bestemming voor uw vakantie op het oog? Een vertrouwde haven of een nieuwe uitdaging?

Uren makenJe uitgangspunt is je boot. De omstandigheden zijn een gegeven. Aan jou om daar iets mee te doen. Vaardigheden die nodig zijn om alle omstandigheden de baas te zijn, kun je alleen opdoen in de praktijk. Hoeveel boeken er ook in je boordbibliotheek staan, hoe goed je ze ook gelezen hebt (of informatie via internet opgepikt!), er is maar een remedie tegen gebrek aan ervaring: seatime. Vaak doen, zorgen dat het uitgangspunt goed is: een degelijk schip, een goed uitgeruste, tevreden bemanning, beheersbare omstandigheden. En dan gaan: eerst afkijken bij anderen, erover praten, nagaan waar je grenzen liggen. De grenzen verkennen en verder leggen. Seatime. Veel uren varen. Blij zijn met alles wat je leert.

Drie factorenOnze redders kunnen erover meepraten. Het hele trainingsprogramma is gegrondvest op de drie factoren materieel, werkomgeving en vaardigheden. Er wordt voortdurend op gewezen dat alle drie een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van die begeerlijke eigenschap: zeemanschap. De man (of vrouw) met de heldere, verre

blik die alles ziet, zich verantwoordelijk voelt voor de goede gang van zaken aan boord en een kundige bemanning om zich heen kweekt en verlangt. Dat laat zich moeilijk in regels vangen.

Lekker weg in of uit eigen landBent u al klaar voor het nieuwe vaarseizoen? Dan is uw dieseltank schoon, uw brandstoffilters zijn vervangen, uw reddingvesten gekeurd. Uw papieren zijn in orde en alles is aanwezig om te voorkomen dat u overboord valt. Op pad:Als we voor de vakantie onze vertrouwde box in de haven verlaten voor een paar weken in een ander vaargebied, komen de landvasten tevoorschijn. Sommige extra lang, voor gebruik in havens met getij. Vaak liggen de bootjes in de haven zij aan zij. Is het water wat onrustig in de haven, dan wordt er soms een zwaar beroep gedaan op de kikkers aan dek en aan de geestelijke spankracht van de opvarenden.

Geruisloos vast?Het is jammer dat we ons niet altijd realiseren dat niet elke soort touw geschikt is voor ieder gebruik. Een afgedankte val (lekker lang: twee maal de mastlengte en een beetje) kan gemakkelijk doormidden en worden gebruikt als landvast. Lijkt het. Gebruik ze in een haventje met wat golfslag en het feest kan beginnen. IEEEEEE. IEIEEEEE IEIEEEEEEn dat dan de hele nacht lang. Is het u ooit opgevallen? Een val is nu eenmaal niet geschikt om te dienen als landvast. Weggooien is natuurlijk zonde, want het grootste deel van zo’n lijn is nog prima bruikbaar. U kunt er misschien beter een paar prachtige oceaanmatten van knopen. Zo moeilijk is dat niet, kijkt u maar op animatedknots.com bij de “masthead knot mat”. Of op www.knoopenzo.nl/indeknoop015/0.htm.

Gewoon doen!

Page 9: Schootaan zomer 2011

7

ElasticiteitEen val mag niet rekken, maar een landvast moet rekken. Heeft hij daar moeite mee, dan bevestigen we nog een rubberen of metalen rekker in de landvast om als schokbreker te dienen. En, de spring houdt de boot in het gareel, de landvast houdt hem bij de wal. Ze hoeven helemaal niet snaarstrak te staan.Na jarenlang gebruik kan ook bij een landvast de rek er een beetje uitgaan. Als hij daar ook een piepend verhaal over begint te vertellen wordt het tijd voor een nieuwe.

Dikke knopen helpen nietEn dan een tweede probleempje. Bij het maken van een belegsel op een kikker wordt blijkbaar vaak gedacht, dat meer ook beter is. Toch is een eenvoudige knoop voldoende om uw boot vast te leggen. Een lijntje erbij kan wel helpen uw boot in het gareel te houden als het weer wat slechter wordt, maar de knoop hoeft niet dikker, dat helpt niet. Cleat hitch, ook weer bij animated knots.

Soms kan het zonderSommige reddingboten van de KNRM hoeven nooit aan te leggen omdat ze vanaf het strand worden gelanceerd. Vanaf debootwagen varen ze de zee in, en bij terugkomst wacht de bootwagen ze op. Ze varen de bootwagen in, worden opgetild en klaar is kees. Ze maken alleen vast aan een ander bootje als dat moet worden gesleept. Deze redders liggen dus bijna nooit voor de kant. De havenboten leggen wel gewoon aan, en keren meestal terug naar hun vaste ligplaats waar de twaalfstrengs gevlochten landvasten-op-maat op ze liggen te wachten.

Goede vaart, fijne vakantie!

Page 10: Schootaan zomer 2011

8

InterVIewJan-Willem van Zwam, van Zwam Zeilmakerij & Boatcare

Als 16-jarige wilde ook Jan-Willem graag bij verdienen. Gebruik makend van zijn creativiteit, handigheid en liefde voor boten ging hij sprayhoodjes maken. Voor menig bootje in de haven heeft hij toen een kap gemaakt. Zijn kamer werd omgebouwd tot mini zeilmakerij en op de naaimachine van zijn moeder werden de kappen van bisonyl of te wel vrachtwagendoek gemaakt.

Op 1 november 2010 is hij officieel gestart met de zeilmakerij & boatcare. Het idee om zelf een zeilmakerij te beginnen, trok al langere tijd. Na 23 jaar voor een baas gewerkt te hebben was het op 1 mei 2011 zover dat hij zich actief kon gaan richten op een bestaan als zelfstandig ondernemer. Bedrijfsruimte was er al en een reorganisatie zorgde voor de mogelijkheden.

De visie van Jan-Willem is om een ‘custom build’ product te leveren. Dit vraagt, dat je de klant intensief betrekt bij het proces. Geen enkele kap of sprayhood is hetzelfde of standaard. Met de klanten wordt eerst goed doorgesproken wat hun wensen zijn. Wil men het huidige frame gebruiken of moet er een heel nieuw komen? Nadat frame bekend en geplaatst is, wordt met plakstroken een kap gemaakt. De klant krijgt dan een goed idee hoe het eruit komt te zien en kan de nodige veranderingen laten doorvoeren. Hierna volgt uiteindelijk het definitieve mallen en het intekenen van de ramen en ritsen. Vanwege de uitgebreide mogelijkheden van doeken is er voor elke klant een keus. De klant kijkt wat hij wil en Jan-Willem bekijkt het vanuit technisch oogpunt en geeft aan wat mogelijk is. Belangrijk is dat de klant zegt: “Ja, dat is mooi”, dat geeft voldoening en een kick! De trots van Jan-Willem is dat hij met zijn Top Dek Zeilen in dezelfde categorie valt als De Vries sails.

In het eerste jaar, wil hij zijn diensten zo breed mogelijk inzetten, van het maken van zeilhoezen, bootkappen tot fietshoezen, voortenten en luifels, tot het bekleden van kussens.Naast de zeilmakerij is Jan-Willem ook druk met klein onderhoud en het refitten van boten en kappen. Zijn brede kennis en liefde voor schepen komt hierbij goed van pas. Een brede start en een positieve mond-tot-mondreclame hebben al de meest vreemde klussen opgeleverd. Zo probeert Jan-Willem altijd ruimte te creëren voor snelle reparaties, mensen die direct geholpen moeten worden. Bijvoorbeeld omdat ze op doorreis zijn en stukken hebben. Zijn meest afwijkende klus was wel het repareren van een plaid voor een sulky. In het logo staat ook ‘boatcare’, dit uit zich niet alleen in het refitten van schepen maar ook het reinigen van kappen hoort hierbij. Al snel denken eigenaren dat hun tenten en sprayhoods afgeschreven zijn omdat er vuil en weer in zit. Als kenner weet Jan Willem echter dat de doeken tegenwoordig van zeer hoogwaardige kwaliteiten zijn en dat er hele goede reinigingsmiddelen in de handel zijn. Als een tovenaar maakt hij je tent of buiskap weer bruikbaar. Zeker in deze economisch zwaardere tijden is dit een uitkomst.

“ons motto: de klant intensief betrekken

bij het product.”

Page 11: Schootaan zomer 2011

In de loop van de maanden dat hij nu bezig is, zijn de nodige investeringen gedaan om aan de wens van de klant te kunnen voldoen. Zo komt er uitbreiding van een naaimachine met lange arm en dubbele naald, de insider weet dat je hiermee strakker werk kunt leveren met een dubbele stiknaad. Een opklapbare snijtafel, handmachines om buizen te kunnen buigen en ongetwijfeld staat er daarna weer een nieuwe wens op het programma.

“ons motto: de klant intensief betrekken

bij het product.”Jan-Willem wil iedereen nog de volgende meest belangrijke tip meegeven: Plan vooruit welke verbeteringen en welk onderhoud je aan je schip of kap wil laten uitvoeren. Maak voor de winter een afspraak en wacht niet tot het voorjaar, dit om teleurstelling te voorkomen dat het niet aan de start van het seizoen klaar is.

Page 12: Schootaan zomer 2011

10

Het watersportverbond heeft een afdeling motorbootvaren.Een van de jaarlijks terugkerende activiteiten is een oefen vaartocht over de grote rivieren. Het doel van deze vaartocht is om schippers vertrouwd te maken met het samen varen met de beroepsvaart, en het juist anticiperen op de reacties van het meestal wat ruimere water op het gedrag van het schip.In bijgaand bericht staat een en ander door de tochtleider, de heer Ad Hennekes, beschreven.

Varen betekent vrijheid, vrijheid om op het water daarheen te gaan waar je wilt. Nederland is een waterland bij uitstek, en de mogelijkheden om varend te toeren zijn talrijk. Wie veelvuldig vaart weet dat drukke vaarwegen met veel beroepsvaart onvermijdelijk zijn.

Dan kan het gevoel van vrijheid snel omslaan in onzekerheid. Hoe ga je als recreant om met de grote beroepsvaart? Hoe manoeuvreer je op de druk bevaren Grote Rivieren en in drukke sluizen? Speciaal voor diegenen die willen genieten van varen in vrijheid en veiligheid is er de Grote Rivieren Toertocht 2011.

Een educatieve vaartocht die langs en over knelpunten van beroeps- en pleziervaart voert. Onder leiding van ervaren instructeurs leer je verantwoord te varen op de Grote Rivieren en wordt

je stapsgewijs vertrouwd gemaakt met het beroepsverkeer en situaties waarin handelen en manoeuvreren geboden is.De Grote Rivierentocht is van zaterdag 27 augustus t/m zaterdag 3 september 2011. Start in Arnhem en het eindpunt is bij WSV Giesbeek. In deze week vaar je van Arnhem naar Emmerich en Rees in Duitsland. Van Rees gaat het via de Waal naar Nijmegen en Tiel. Van Tiel gaan we via het Amsterdam-Rijnkanaal naar Wijk bij Duurstede.De Neder Rijn brengt ons naar Wageningen en vandaar via de IJssel naar Giesbeek.

Informatie over deze tocht via Ad Hennekes, tel. 06-22788616 en via email: [email protected]

Voor vragen en informatie kan contact met Ad Hennekes worden opgenomen, Instructeur Grote Rivieren Toertocht:

A.F.M Hennekes; Witsenstraat 7 6813 GT Arnhem

Grote rIVIertocht

Page 13: Schootaan zomer 2011
Page 14: Schootaan zomer 2011
Page 15: Schootaan zomer 2011
Page 16: Schootaan zomer 2011

14

Hallo allemaal,

Na een lekkere lange winterslaap eerst maar eens de worteltjes buiten gezet. Heerlijk achter al die mooie langoordames aangerend voordat ik weer terug op de haven kwam. Potjandorienogeensaantoe zeg, er is weer geld uit gegeven. En hoe, mooi toch. Een steiger heeft van die mooie lange paaltjes op de steiger gekregen, met allemaal stekkergaten erin. Dat is de moeite waard. Dat steigertje wiebelt niet meer zo, dus ik kan er lekker over heen huppelen.

Dat benne toch knappe koppies die dat uitgedacht hebben. Over 1 zo’n koppie wil ik het nu hebben. Dat menneke, nog niet zo lang geleden 50 geworden, had een werkplaatsverbod gekregen. Jawel, u leest het goed en ik had het goed gehoord. Hij was in zijn eigen werkplaats aan het knutselen, iets aan het broaen, en dat verliep niet helemaal zoals dat had moeten gaan. Welnu, door zijn eigen werknemers werd hem verstaan gegeven dat het even beter zou zijn als hij zich eventjes niet in de werkplaats zou laten zien. Even een korte verplichte retraite, zullen we maar zeggen.

Nou, dat heeft die gedaan en nu de werkzaamheden in die werkplaats klaar zijn, mag hij weer voorzichtig proberen iets met zijn handjes te gaan doen. Nou, als dat maar goed gaat, wah.

Wist u dat er een computerminsch in ons midden is, die ook Abraham dit jaar heeft gezien. Ja ja, ook hij wordt ouderIn den kantine hebben we een nieuwe (kroeg)baas. Dat menneke, van gene kant (de goeie, de Brabantse kant en niet de Tielse), doet het verdomd goed. Hij gaat helemaal uit zijn dak. Dat is toch mooi. Heeft onlangs iets nieuws geintroduceerd, het zogenaamd YouTube avondjes. Je bestelt een YouTube filmpje, muziek wel te verstaan en geen

18+ mijnheer AD, en den Adri vertoond dat op het scherm. Het was en is een schot in de roos. Tot diep in de nacht ging het door, de laatsten verlieten de kantine rond 04:00 uur. Een normaal konijn en haas wordt dan weer wakker voor een ontbijtje.

Het elektrische tijdperk heeft ook in onze haven toegeslagen. De havenmeester heeft zo’n elektronisch brommeke. Groene energie noemen ze dat. Nadeel is dat je hem niet hoort aankomen,…….. We kunnen hem een bijnaam gaan geven, doet me aan een oud programma van TV denken, tijdperk Mijnheer de Uil. Toen was daar ook een haas, en die riep steeds: ZoefZoefIs het u al opgevallen dat menig eigenaar een ander schip heeft gekocht. Zo zijn er mensen die de overstap maken van zeil naar motorboot of andersom. Eric & Regina namen het besluit om naar een motorboot over te stappen. Een mooi schipke, een Broesder, type kotter. Mooie aanwinst voor onze haven en niet onbelangrijk, die twee zijn er dolgelukkig mee.

Johan en Willemien hebben ook een andere boot. We weten allemaal waarom. De liefde voor het water is sterk, dus na de verkoop van hun stalen boot een polyester boot terug. Johan is vanaf de eerste dag dat de boot in de haven ligt, aan het klussen. Wat een handige vent is dat. Af en toe huppel ik er eens voor bij en dan hoor ik geluiden, kijk over de rand van de boot en zie dan alleen benen. Ligt Johan ondersteboven in de motorruimte. Wisten jullie overigens dat Willemien een handig vrouwke is op het gebied van schoonmaken. Geef haar een potje gebruikte moertjes en bouten en ze maakt ze schoon als nieuw. Pech was er ook voor hun; een watertank bleek niet helemaal waterdicht te zijn. Johan gooide de slang in de vuldop en hup, die kraan open. Wat hij zich niet realiseerde was dat de motorruimte zich

LanGoor

Page 17: Schootaan zomer 2011

15

vulde met de nodige litertjes water. Nou ja, pech, maar goed, de motorruimte was daarna schoon,…..En dan de vaste wal. Dacht je dat je het maximale aan Maxi’s (lees zeilboten) te hebben in de haven, komt er minimaal nog 1 bij. Jan Willem en Carla hebben een Maxi 1000 gekocht. Hun huidige boot doen ze van de hand. Zat hem enigszins in het bedieningsgemak. Carla wil tijdens het zeilen ook wel eens rustig zitten ipv steeds lijnen aan te moeten trekken en dan weer vieren en dan staan de zeilen niet goed, te strak, te los, pfffff, wat zijn die zeilkerels af en toe toch moeilijke minschen.

Maar goed, dan denk je het gehad te hebben, neeeeeeeeeeeen, dan komt daar zo’n lange man uut Beuningen en die gaat dan ook kieken naar unne Maxi 999. Je vraagt je zo langzamerhand af

wie daar nu allemaal achter zit, het lijkt wel een maximaal complot. Ik moet daar maar eens een theorie over loslaten. Wil dan ook graag in stemming brengen of al die Maxi’s naast elkaar moeten blijven liggen!!!!!!!!!Ook onze elektroman in de haven, Mijnheer John, heeft een nieuwe boot. Verstandige keuze, een Elan. Het woord zegt het al, ELAN. Het gaat om de schoonheid, het voorkomen, een echte mooie dame in de haven.Nou, dat was het even weer voorlopig. Ik ga de koffers pakken en even lekker een zomervakantie vieren. Jullie allemaal veel vakantieplezier en tot later!

Langoor

Page 18: Schootaan zomer 2011

WU-WEISchipper : Theo van DinterenSoort : Polyester kajuitzeiljachtType : Maxi 999Afmetingen : 9.90 x 3.25 x 1.70Romp : RondspantBouwjaar : 1988Aantal slaapplaatsen : 2 hutten-7 slaapplaatsenMotor : Inboard Volvo

Een naam als Wu-Wei doet vermoeden dat je hier te maken hebt met bootbezitters met een Oosterse achtergrond. Niets is minder waar, we treffen een stel rasechte Deestenaren in Theo en Ans van Dinteren met zoon Joost en dochter Lara. Alleen hond Puk brengt nog wat buitenlands bloed (Grieks) binnen, maar daarmee is de link naar Wu-Wei nog altijd niet te leggen.

De familie Van Dinteren behoeft bij de meeste leden van de Gouden Ham geen nadere toelichting meer. Actief in de organisatie van de donderdagavondwedstrijden, fervente zeilers, nooit te beroerd om medezeilers mee op sleeptouw te nemen naar lonkende verten en altijd in voor een goed glas bier en veel gezelligheid. Maar waar komt nu die naam vandaan.

Wu-Wei, zo vertelt Ans, komt oorspronkelijk uit het Taoïsme een Chinese filosofische stroming, daar geschreven als Woe Wei. De Chinese karakters Woe en Wei staan voor “niets doen” of “laten gaan”. Het betekent alles op zijn beloop laten en geen actie ondernemen. In Nederland zijn we hiermee in aanraking gekomen door de Tao van Poeh een boekje over Winnie-de-Poeh. Poeh is altijd zichzelf en is eigenlijk een westerse tao-filosoof verpakt in een beer. De betekenis van Wu-Wei sprak ons erg aan. Ook wij genieten elke dag weer zoals het komt met deze boot en hopen dat nog lang te doen.

16

bootnamen

Page 19: Schootaan zomer 2011
Page 20: Schootaan zomer 2011

18

KipfiletmetRoquefortsaus

Ingrediënten:200grtagliatelle2kipfiletszoutenpeper2eetlolijfolie3dlkippenbouillon2eetldrogeVermouth50grRoquefortkaasinstukjes3eetlcremefraiche1eetlfijngesnedenbieslook

Bereiding:Tagliatellekoken.Tweeeetlepelsolieverhit-

tenhierinkipfiletsincirca10minutenlich-

tbruinbakken.KippenbouillonenVermouth

aandekookbrengenentotdehelftlaten

inkoken.Roquefortinbouillonmengsellaten

smelten.Cremefraiche,bieslook,zouten

pepertoevoegen.Tagliatelleopbordschep-

penmetdaaropdekipfiletsendaarover-

heendeRoquefortsaus.

KombuIs KoKen

Page 21: Schootaan zomer 2011

Eeterij “De Pont”

Dagelijks geopend van 10:00 tot 22:00 uur, in het voor en na seizoen zijn wij donderdags gesloten.

Vanaf 10:00 uur ’s morgens al een lekker kopje koffie met het welbekende warme Appelpontje. Geniet van onze overheerlijke lunch gerechten binnen in de serre of buiten op ons panoramaterras. Of natuurlijk een fantastisch diner voor betaalbare prijzen in ons sfeervolle restaurant.

Bij ons is bijna alles bespreekbaar !!!

Product presentaties Koffie tafels Recepties Feesten enz enz.

Page 22: Schootaan zomer 2011

20

panneKoeKen restaurantsde 10 beste....

op maximaal 10 minuten lopen van een jachthaven of gewoon leuk om eens te bezoeken

Heusden De PannenkoekenbakkerVismarkt 4www.pannenkoekenbakker.nl0416 – 662559

OostkapelleDe PannenkoekenbakkerDomburgseweg 75www.pannenkoekenbaker.nl0118 – 582897

Terschellingmidsland Rest. Pannekoekhuis Hans en GrietjeWesterburen 40562 – 448482

SneekPannenkoekrestaurant De BerekuylLange Veemarktstraat 6 0515 – 460606

SlotenPannenkoekhuis De KoepoortKoestraat 42

0514 – 531949

Maurik Pannekoekhuis De WaterspiegelRijnbandijk 20 0344 – 691232

Page 23: Schootaan zomer 2011

panneKoeKen restaurants

SneekPannenkoekrestaurant De BerekuylLange Veemarktstraat 6 0515 – 460606

Maurik Pannekoekhuis De WaterspiegelRijnbandijk 20 0344 – 691232

Voor een volgende keer zijn wij nog op zoek naar• speeltuinen/speelgelegenheden • musea• startpunten van leuke wandelroutes binnen 10 minuten loopafstand van havens.

Graag horen we van jullie waar jullie die hebben aangetroffen deze zomer.

Laat het ons weten.

Barendrecht Pannenkoekenhuis De Oude MaasAchterzeedijk 9www.pannenkoekenhuisoudemaas.nl

0180 – 617576

Den BurgRestaurant De Swingende KoekenpanBinnenburg 10 0222 – 313479

Giethoorn - Family FarmCornelisgracht 42

0521 – 361498

NijmegenPannenkoekboot NijmegenWaalkade (t/o Casino)www.pannenkoekenboot.nl 024 – 3601262

Page 24: Schootaan zomer 2011

22

John en José van Oosteren

Liggen in box B-143 met hun zeiljacht Riekus, een Friendship 28.Wonen in Maasbommel en zijn sinds 3 jaar lid van wsv De Gouden Ham.Zijn bij De Gouden Ham terecht gekomen doordat Fred van Elk ze warm had gemaakt door zijn enthousiaste verhalen. Nadat ze zijn gaan deelnemen aan de donderdagavondwedstrijden zijn ze helemaal verkocht aan het verenigingsgebeuren. Ze willen graag nog een keer een grotere boot en dan bijv. ook eens naar Engeland of de Belgische kust gaan. Opmerkelijk weetje: ze hebben er niets tegen om af en toe eens droog te liggen ….. Hun favoriete watersportbestemming is Zeeland en dan vinden ze daar Goes de mooiste stad met een leuke haven. Hun tip voor medewatersporters: Geniet van elk moment op het water.

Redactie: bij het ter perse gaan van dit nummer hoorden we dat een ander schip is gekocht door John en José.

Carel en Guus Venema

Liggen in box 92 met hun zeilboot, Veenjol geheten, een Midget van 20 voet. Zij wonen in Tiel en zijn al zo’n 18 jaar lid van wsv De Gouden Ham. Ze zijn hier als passant langsgekomen en waren zo gecharmeerd van de haven dat zij zich op de wachtlijst hebben laten plaatsen. Zo’n 3 jaar later konden ze ook inderdaad terecht met hun jol.

Ze houden van het ruime binnenwater en het oostelijk deel van het Nederlandse waddengebied mag zich tot hun favoriete bestemmingen rekenen. Opmerkelijk weetje: ze hebben al 35 jaar hetzelfde schip. Hun tip voor medewatersporters: Zorg dat niet alleen het schip maar ook de bemanning goed uitgerust is voor je op pad gaat. Ze willen nog eens extra vermeld zien dat ze met heel veel plezier in deze haven liggen.

wIe zIjn wIj..

Page 25: Schootaan zomer 2011

23

Iedereen in Wie zijn Wij ????

Op dit moment wordt onderzocht of Wie zijn Wij ook vorm kan krijgen op een afgeschermd deel van internet voor alle leden (zover zij daar geen bezwaar tegen hebben) van wsv De Gouden Ham. Op die manier leren we elkaar iets beter kennen, ook al ben je niet altijd in de gelegenheid om deel te nemen aan activiteiten.

In de Schoot Aan zullen we proberen een goede mix van motorbootvaarders, zeilers en leden zonder ligplaats aan het woord te laten. Dit is helaas deze keer niet gelukt, daarom volgende keer extra aandacht voor de andere categoriën.

SNEL EN VEILIG TAKELENBIJ WSC MAASBOMMEL

Onze zelfrijdende botenlift heeft een capaciteit van 40 ton en kan zeilboten met staande mast takelen. Na een (telefonische) afspraak halen wij uw boot snel en veilig

in en uit het water.

Onze onderhoudshal heeft een roldeur die toegang geeft aan boten tot 8m. hoogte. Verwarming zorgt voor optimale werkcondities. In de zomermaanden krijgt u een

speciale korting.Kijkt u voor onze tarieven op:

WWW.WSCMAASBOMMEL.NLJan van Pelt, T 0487 – 561311

WATERSPORTWINKELIN ONZE UITGEBREIDE WATERSPORTWINKEL KUNT U TERECHT VOOR WATERKAARTEN, ZWEMVESTEN (OOK VOOR HONDEN), VLAGGEN, TOUWWERK, FENDERS EN NOG HEEL VEEL MEER. NIEUW BIJ ONS IS EEN GROOT ASSORTIMENT AAN VERF VOOR ZOWEL BOVEN ALS ONDER DE WATERLIJN. WIJ HEBBEN VERVEN VOOR HOUTEN, STALEN EN POLYESTER SCHEPEN, MATERIAAL VOOR VOORBEWERKING EN REPARATIE, PRIMERS EN LAKKEN. KOMT U RUSTIG EEN KEER KIJKEN WANT OOK VOOR DE AANKLEDING VAN UW BOOT KUNT U BIJ ONS TERECHT.

Het is niet mogelijk om iedereen persoonlijk te benaderen voor de Wie zijn Wij, daarom zult u van ons een mailbericht ontvangen waarin u wordt gevraagd een aantal vragen te beantwoorden en zo mogelijk foto’s mee terug te sturen.

Wilt u niet benaderd worden, stuurt u dan even een kort bericht naar de redactie s c h o o t a a n @w s v d e g o u d e n h a m . n l?

Page 26: Schootaan zomer 2011

24

aGendaBelangrijke data:

7 juli afsluiting do-avondwedstrijd

27/28 aug Havenweekend

3/4 sept. Oetelchallenge

10/11 sept. Maascup Lithoyen

17 sept. 4de werkdag

24/26 sept. Maascup Maasbommel

1okt. 5de werkdag

2 okt. SOS-tocht

16 okt. Sluitingstocht

28 okt. Alg. Ledenvergadering

29 okt. 1ste hijsdag

5 nov. 2de hijsdag

Page 27: Schootaan zomer 2011
Page 28: Schootaan zomer 2011

26

Tweede mailbericht vanuit Visby.Hallo allemaal eindelijk een berichtje van ons. Als ik deze mail schrijf, dan zijn wij inmiddels in Visby op Gotland in Zweden. De tijd die we weg zijn hebben we constant mooi weer gehad, goede wind en veel zon.De planning die we ruwweg in gedachten hadden, hebben we ook tot nog toe ook kunnen doen. We zijn 12 mei het Kieler kanaal opgegaan. En op 14 mei lagen we in het Duitse plaatsje Monkeberg.

Op 20mei toen we onderweg waren naar Klintholm hoorden we iets vreemds bij de boot. Wij kijken en het waren Bruinvissen wel 6 (dit zijn vissen die op dolfijnen lijken maar dan iets kleiner) zij zwommen een behoorlijke tijd met de boot mee. Was erg leuk om te zien. Toon heeft de volgende dag nog geprobeerd te vissen op kabeljauw,En jawel hoor, hij sleurde er slechts 1 uit het water. Op 24 mei waren we in Lohme en zijn daar een dag blijven liggen om de mooie wandeling langs de krijtrotsen te wandelen. De wandeling was zeer indrukwekkend.Op 26 mei lagen we in Hasle op Bornholm (Denemarken). Ook daar zijn we blijven liggen om de volgende dag een mooie wandeling te maken. Maandag 30 mei arriveerden wij bij het eiland Christianso, een schitterend eiland met een erg mooi klein haventje. Het eiland is niet groot en je loopt het in een halve dag helemaal

rond. Het geheel ziet eruit als een openluchtmuseum.

Toon en Helma van Mook en Tonny en Ina van den Berg naar de Oostzee

Eerste mailbericht vanuit LauwersoogZoals jullie weten zijn we op 5 mei vertrokken vanuit Maasbommel onze thuishaven. Nadat een aantal mensen ons hadden uitgezwaaid, gooiden we om 18.10 uur de trossen los. Eerst naar de sluis in Lith gevaren en verder naar ons favoriete plekje bij Empel waar we het anker uit gooiden.Na ongeveer 1 uurtje sleutelen lag de mast plat. Dit om onder alle bruggen door te kunnen.

6 mei naar Willemsdorp gevaren waar Tonny en Ina al op ons lagen te wachten. Mast weer overeind gezet en om !6.00 uur uit Willemsdorp vertrokken naar Stellendam. We hadden gedacht om lekker te kunnen zeilen maar helaas geen wind. Om 21.50 uur afgemeerd in de buitenhaven van Stellendam{zeekant}. ‘s Morgens om 05.00 uur vertrokken en koers gezet naar Den Helder. Af en toe de motor bij gezet daar het te weinig waaide, maar de laatste 4 uur nog heerlijk kunnen zeilen. Toon heeft nog geprobeerd om makreel te vangen maar helaas. We hadden een prachtige dag op zee.Om 19.45 uur lagen we afgemeerd in Den Helder. Volgende dag blijven liggen daar het veel te hard waaide en we er tegen in moesten. Wel heerlijk gewandeld.

9 Mei om 08.00 uur vertrokken richting Harlingen heerlijk zeildag gehad en zo lekker rustig op het wad. Om 12.30 de sluis bij Harlingen door en verder doorgevaren tot aan de Klaarkampbrug (ligt over de Dokkermer Ee) waar we om 20.00 uur afmeerden.Vandaag 10 mei om 08.30 uur vertrokken naar Lauwersoog waar we om 16.15 uur in de buitenhaven zijn gaan liggen.Morgen vertrekken we om 08.00 uur en gaan we naar het Duitse eiland Norderney.Zoals het er nu uit ziet wat het weer betreft zijn we al snel op de Oostzee.

op reIs met..

Page 29: Schootaan zomer 2011

27

Dinsdag 31 mei zijn we naar Utklippan (Zweden) gevaren. Dit is ook een eiland maar erg kaal. Alleen rotsen, heeft ook wel wat. Zondag 5 juni zijn we naar Sandvik gegaan (ligt op het eiland Oland). Vandaag zijn we aangekomen in Visby (ligt op het eiland Gotland). Hier blijven we morgen liggen om een mooie wandeling te maken en om de stad te bezichtigen. Visby schijnt een mooie stad te zijn.Aan iedereen de groetjes van Tonny en Ina Toon en Helma vanuit een zonnig en mooi ZwedenDerde mailbericht vanuit WaxholmsVisby is inderdaad een mooie stad en de moeite waard om te bezichtigen. Op Gotland hebben we nog 2 andere plaatsen aangedaan (Lickershamn en Lauterhorn).

11 juni zijn we om 06.00 uur vertrokken om van de eilanden weer naar het vaste land van Zweden te gaan. De helft van de overtocht hebben we lekker kunnen zeilen. Om 18.00 uur lagen we afgemeerd aan een mooie rots. We liggen weer prachtig zo tussen de eilandjes in het scherengebied en genieten van de rust en de stilte. We hebben daarna nog 2 eilandjes aan gedaan om vervolgens ons voor te bereiden om de drukte en het lawaai van Stockholm op te gaan zoeken.

We zijn 1 dag blijven liggen om de mooie oude stad van Stockholm te bekijken. De stad is erg mooi met zijn grote oude gebouwen. Ook de kleine straatjes zijn erg leuk om er doorheen te lopen. We zijn ook naar het Skansen (open luchtmuseum) geweest. Erg mooi opgezet. Je kunt het museum vergelijken met het openluchtmuseum in Enkhuizen.

Nu, 17 juni, liggen we in Waxholms een plaatsje op een eilandje in de buurt van Stockholm. Weer heerlijk de rust en het kleinschalige van z’n plaatsje.Vandaag blijven we liggen daar het weer voor het eerst in al die tijd een stuk minder is, regen en maar 14 graden zijn we niet meer gewend.

Totzover, heel veel groetjes van Toon en Helma / Tonny en Ina

Page 30: Schootaan zomer 2011

Dit seizoen zijn er weer heel wat schepen die ook vorig jaar aan de startlijn verschenen, maar ook nieuwe concurrenten die meedingen om vooraan te mogen eindigen.

Zoals de Hudde met Ad Bastiaans en de Izzi van Frans. Het is dan ook weer een ervaring die je niet zal willen missen. Als je dan bij je boot komt en het dekzeil er af haalt en de zeilen klaar maakt dan denk je over verschillende dingen na, zoals: Wat zal de wind doen? Zal er de hele wedstrijd genoeg wind staan of word het dobberen? En als er veel wind staat, kan je dan de boot alleen varen of is er nog bemanning? En dan is het wachten op de briefing met Theo of Roland. Wat voor baan wordt er gevaren. Ondertussen zijn Johan en Willemien al uit gevaren om weer als startschip klaar te liggen en is Cor al weer terug van het uitleggen van de boeien . En dan optuigen en uitvaren en wachten totdat de A is gestart en over 5 minuten proberen een zo goed mogelijke positie te vinden voor de start. Dan valt het startschot en alle aandacht valt op je positie, het vaantje, de vrije (indien aanwezig) wind en hopen net iets meer snelheid ten opzichte van al je concurrenten te houden. Dan voel je je nietig omdat de meeste schepen qua lengte en zeiloppervlak een stuk groter zijn met bemanning die je druk in de weer ziet. Je kijkt waar Cees, Cor, Luuk en Ruud zich bevinden en de wedstrijd is begonnen.

Als je vrij kan varen, dan merk je hoe weinig (of soms, bij veranderende windkracht, hoe groot) het verschil is bij de scheepstypen. Dan zijn de rollen soms precies omgedraaid en liggen de schepen die niet voorin varen ineens bijna vooraan. Dit is leuk, zo krijgt een ieder een goede kans op een goede uitslag. Als je de uitslagen bekijkt zijn er velen die ieder seizoen steeds beter presteren. Je leert weer van iedere

wedstrijd en je probeert de volgende keer daar weer rekening mee te houden.De start is een stuk overzichtelijker geworden sinds de A voor de B gaat .Een nadeel is wel dat als later op de avond de wind afneemt de A al binnen is en toen het nog omgedraaid was de B de A klasse moeilijk kon maken. Soms kan het weer verraderlijk zijn zoals onweer en windstoten. De laatste wedstrijd (16 juni) is dan ook stilgelegd omdat het te gevaarlijk werd om nog door te varen. Het onweer was dan ook hevig en vlak boven ons. Een verstandig besluit van de leiding om te stoppen. Vooral met een kleinere boot. Dat ondervond toen ook Piet van den Hurk (enige weken eerder) door met zijn schakel om te slaan na een harde vlaag. Volgens Piet omdat er van andere schepen te grote hekgolven kwamen die zijn schakel achterover vol water liet lopen. Piet heeft daarna besloten niet meer deel te nemen in een kleine boot. Als bemanning wil hij nog wel meevaren.

We zijn al weer heel wat wedstrijden verder en het formulier voor de barbecue is al weer ingevuld. In de B-klasse zie je ten opzichte van het vorig jaar een verbetering van resultaten van verschillende jachten en zo dat het verschil steeds kleiner wordt. Het bewijs dat niet alles met het mes op tafel gespeeld hoeft te worden, maar we met zijn allen kunnen genieten van een lekker en gezellig avondje zeilen. De open boten zijn nu helaas niet zo sterk meer vertegenwoordigd. Misschien dat er volgend seizoen versterking komt. Ik hoop dat we met zijn allen nog heel wat donderdagavondwedstrijden mogen varen.

Frans & Bram

28

donderdaGaVond wedstrIjden

Page 31: Schootaan zomer 2011
Page 32: Schootaan zomer 2011

Beste Leden, De redactie heeft mij gevraagd om een stukje te schrijven over de lentetocht 2011.

Zaterdag 21 april om 10.30 uur was er een briefing in het clubhuis. De opkomst was best groot want er waren rond de twintig boten die opgegeven hadden. Adrie en het AC hadden voor koffie en wat lekkers gezorgd. In de briefing werd bekend gemaakt dat we naar WSV De Zandmeren in Kerkdriel zouden gaan. Deze keer stond de tocht in het teken van Piraten. We kregen allemaal een knapzak uitgereikt met daarin de opdracht om een liedje en een piratenvlag te maken. Het was de bedoeling dat van de stof van de knapzak een vlag gemaakt werd. Wij kregen een donkerbruine lap stof om een vlag van te maken. De potloden en de viltstiften aan boord waren dus nutteloos. Na de briefing ging iedereen op zijn gemak richting Kerkdriel. Diverse boten vertrokken meteen maar wij hebben nog gewacht op een paar andere zeilers. Toen die gearriveerd waren zijn ook wij gezamenlijk vertrokken. Het was een prachtige dag met veel zon en weinig wind. Mijn vrouw ging ondertussen met een schaar, gele vaatdoekjes, een zeem en een prittstift aan de slag om de vlag te maken. Uit de vaatdoekjes werd een doodshoofd geknipt. Uit de zeem werd de scheepsnaam geknipt, en met de prittstift op de lap geplakt. Ondertussen waren we sluis Lith gepasseerd. Net voor de invaart van de jachthaven was de vlag klaar. Het resultaat mocht er zijn. We kwamen bij Theo en Ans van Dinteren langszij te liggen. Na een paar biertjes was het tijd om naar het clubhuis te gaan voor de barbecue. De barbecue was erg goed verzorgd en heel gezellig. Daarna volgde de uitslag wie het mooiste liedje en de mooiste vlag gemaakt had. De familie van Dinteren had het mooiste liedje, en wij hadden de mooiste vlag. Daar moest natuurlijk op gedronken worden. Een

van de leden had een accordeon en daar werd mee meegezongen. De stemming zat er goed in. Het feestje ging nog tot in de kleine uurtjes door.

Zondagsmorgens werden we al vroeg gewekt (rond 6.00 uur) door een paar onweersklappen met hevige regen en veel wind. Na nog een paar uurtjes geslapen te hebben was het tijd voor het ontbijt. Om 10.30 uur werden we weer bij het clubhuis verwacht voor de piratenspeurtocht. Na koffie met cake werden we in twee groepen verdeeld. Het was de bedoeling dat iedere groep een schatkist meenam en ergens verstopte. Daarna moesten we een schatkaart maken waar onze schat verborgen lag en aan de andere groep overhandigen, wij kregen de kaart van de andere groep en moesten hun schat zien te vinden. Na wat gezoek hebben we die ook gevonden. Hierin zat een fles wijn voor de ouderen, en snoep waar de kinderen natuurlijk heel blij mee waren. Terug bij het clubhuis hebben we nog wat gedronken, en zijn daarna rustig richting De Gouden Ham vertrokken. Na een lekker zeiltochtje zijn we weer aangekomen bij de haven. Hier hebben we nog wat nagepraat en een heerlijke tosti gegeten. Wij kijken terug op een leuk en heel gezellig weekend en zijn er volgend jaar zeker weer bij. Bij deze wil ik het AC bedanken voor de organisatie van dit leuke weekend.

Groetjes, John van Oosteren (Riekus)

30

VersLaG: Lentetochten

Page 33: Schootaan zomer 2011
Page 34: Schootaan zomer 2011

32

Wie herkent ze niet. Gniffelende toeschouwers die hoofdschuddend commentaar leveren op watersporters die overduidelijk nog niet zo bedreven zijn in het hanteren van boot en toebehoren. Het lijkt wel alsof ze op internet adverteren waar de ‘leukste’ plekjes te vinden zijn.

Op zomerdagen is er bij sommige sluizen geen staanplek meer te vinden. Ook ervaren watersporters willen zich nog wel eens lacherig uitlaten over het gestuntel dat ze hebben gezien bij ondieptes en sluizen. Maar van ons zul je niets horen. Wij weten nu dat er ook wel eens een andere kant aan het verhaal kan zitten….We hadden met onze Loper nog nooit (zelf) de Zuidhollandse/Zeeuwse wateren bevaren. En voor een schip dat uit de werf van Frans Maas in Breskens stamt en gebouwd was voor wedstrijden op zee, werd het hoog tijd dat we die kant eens zouden opgaan.

De uitnodiging van Ans en Theo van Dinteren (Wu Wei) om in de eerste week van mei met hen mee te gaan naar Hollands Diep, Grevelingen en Volkerak werd dan ook graag aanvaard. Eerst (de bij veel zeilers bekende trip) op de motor met gestreken mast naar Strijen Sas. Zon en wind, veel wind. Prachtige ingrediënten voor een heerlijke week. Naast de vele ontzettend gezellige momenten met het hele Van Dinteren-team (Ans, Theo, Lara, Joost en Puk) zal met name die eerste zeildag, zondag 1 mei, goed in onze herinnering blijven.In Strijen Sas lagen we mooi beschut in de haven. Wat ons helemaal ontging zo in het lekkere zonnetje, was dat de wind al flink was aangewakkerd.

Achteraf hoorden we dat het zo tussen windkracht 6/7 zat. Op zich kan de Loper dat goed aan …… maar het is dan niet zo verstandig om vol getuigd op pad te gaan. Tevoren hadden we ons al in de waterkaarten verdiept. We wisten dat we goed binnen de betonningen moesten

we hadde se beter Kenne Late LeGGe !blijven varen want met onze 1.50 m. diepgang zouden we anders zo vast komen te zitten. Buiten de haveningang werden we door de wind meteen op sleeptouw genomen. De koers die we moesten varen was nagenoeg voor de wind. En reken maar …. dat gingen we … met een noodvaart. De Wu Wei ging nog harder voor ons uit. Eigenlijk wil je dan niet gijpen met zo’n wind en een stormrondje stel je zo lang mogelijk uit. Zo kwam het dat we krap naast de binnenste betonning voeren. Wel aan de goede kant, maar krap. En of de betonning verschoven was of de ondergrond, maar voordat we het wisten voelden we de (gelukkig zachte) zandbodem onder de boot doorschuiven en lagen we vast. En niet een beetje vast…. Nee heel erg vast. Draaien lukte niet meer en de grote golfslag duwde ons steeds verder de zandbank op. Zeilen laten zakken, motor starten, alles werd geprobeerd, maar het resultaat bleef hetzelfde. We zaten vast.

De Wu Wei was inmiddels ook weer in onze buurt maar kon niet dichterbij komen om ons te helpen. Dan zouden zij immers ook vastlopen. Gelukkig proberen in moeilijke tijden watersporters elkaar te helpen. Een stevig motorjacht, de Aurora, met een al wat ouder echtpaar, trotseerde de golven en deed veel moeite om bij ons een lijn over te brengen. Kijken jullie wel eens naar die documentaires op Discovery over allerlei heldenacties op het water… Nou zo iets dus.

Uiteindelijk is de lijn aangebracht en met heel veel motorvermogen komen we op den duur los. Helaas bieden de weersomstandigheden ons weinig gelegenheid om onze redders te bedanken. Dus met een handgebaar vervolgen we beiden onze weg.

Poeh, poeh. Dat zat er op. Het had ons wel de nodige tijd gekost. Hellevoetssluis waar we eigenlijk op aan wilden gaan,

Page 35: Schootaan zomer 2011

33

we hadde se beter Kenne Late LeGGe !was nu wat te hoog gegrepen. Theo en Ans lieten weten dat we beter koers konden zetten naar de Volkeraksluizen en vandaar uit even verder te kijken.

Gelukkig voeren we daar zonder problemen naar toe. De zeilen naar beneden en een plekje zoeken. Het was niet zo druk en we konden zo doorvaren. De Wu Wei had zijn plekje al gevonden en wij stonden op beider gangboorden klaar om ernaast te parkeren. Daar sta je dan met je landvastje en opeens zie je de Wu Wei met Ans en Theo, die ons al wilden opvangen, voorbijschieten. “Cees, wat doe je nou!!” was een vrije variant op de Flodderversie, maar wel uit drie kelen hartgrondig gemeend.

Cees deed niets; niets verkeerds in ieder geval. Hij had de motor in de achteruit gezet, maar deze weigerde dienst. Ondanks alle pogingen gingen we niet achteruit maar recht op de sluisdeuren af. Uiteindelijk heeft hij de boot net voor de sluisdeuren weten te draaien. En met enig kunst en vliegwerk zijn we achterstevoren bij de Wu Wei langszij komen te liggen. Achteraf blijkt de nieuwe klapschroef die we hadden geïnstalleerd

de schuldige te zijn geweest. Cees had thuis al een keer gebeld met de leverancier omdat hij vond dat het langer duurde dan normaal mocht worden geacht voordat de boot op de achteruit reageerde. Maar je past je vaargedrag daar wat op aan. Alleen hadden we nu zoveel wind in de rug dat de achteruit niet genoeg kracht kon leveren om de boot stil te leggen. Na veel discussie met Flexafold heeft ons dat later nieuwe schroefbladen opgeleverd. We hadden onze portie actie wel gehad voor die dag. En na het schutten besloten we om de haven van Ooltgensplaat op te zoeken om nog wat te genieten van het zonnetje en alle gebeurtenissen door te nemen onder het genot van een zeer wel verdiend biertje. Daar hoorden we van Theo en Ans dat in de Volkerak sluizen nog een oude bekende had meegeschut, de Aurora. Die man had meewarig naar onze capriolen in de sluis gekeken en geroepen: “We hadde se beter kenne late legge

Cees en Annuska WiersmaLoper 27ft Standfast - Windbreker

Page 36: Schootaan zomer 2011

34

Dat Lara van Dinteren de vorige keer een enthousiast stukje schreef over de winterzeilwedstrijd in Drimmelen? Die winterzeilwedstrijden hebben onze haven weer eens op de kaart gezet buiten het vaargebied tussen sluis en brug waar we meestal ronddwalen met onze schepen. Twan is daar met zijn bemanning als eerste geëindigd in zijn categorie over alle gevaren wedstrijden. Het was even slikken voor de heren en dames organisatoren maar de prijs ging naar een verre uithoek (in hun beleving).

weet u noG ….

Het cafetaria is van dinsdag tot vrijdag geopend van 17.00 – 22.00 uur. Op zaterdag en zondag van 13.00 – 22.00 uur.

Het café hanteert dezelfde openingstijden als het cafetaria, maar sluit om 01.00 uur.

Op vrijdag en zaterdag is het café tot 02.00 uur geopend.

Maandag gesloten

Kerkstraat 36, 6627 AM Maasbommel T 0487-562988

Page 37: Schootaan zomer 2011

KidsPagina

puzzle

Rebus doolhof

welke twee zijn precies het zelfde?

Page 38: Schootaan zomer 2011
Page 39: Schootaan zomer 2011

Bestuurvoorzitter:Leo van Beuningen, T 0487-522471

vice voorzitter:Jan-Willem van Zwam, T 0487-594462

secretariaatTheo Roelofs, T 0487-522950Luit 15, 664DS [email protected]

penningmeester:Sjoerd Hooghof

Bestuursleden:Hans Aarntzen, T 06 29514720Henk van der Heide, T 0487-595959Gerard van Elk

Havencommissie/ Beheer loods:Co Loeffen, T [email protected]

Havenmeester:Fons van Raak, T 0487-562364

Beheerder clubhuis:Adri van Uden

Activiteitencommissie:Chris RengersAns van HeeseJosé HeimansJoost van HeckKarel TerlingeLilian [email protected]

Zeilcommissie:Theo van DinterenErik van de BergRoland Verploegen

Jeugdzeilcommissie:Philippe van HartingsveldtTheo van DinterenAndré de WijsKristin WiersmaTommie Meulemans

Redactie:Illona van Gelder, penningmeesterT 06 22230848Diny van RossumJosé KooijmansBregje Raap v SleeuwenAnnuska WiersmaBoris Graafland

Nieuwe kopij vóór: 26 september [email protected]

Colofon

Page 40: Schootaan zomer 2011