Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

8
Nieuwsbrief 02 Geef de straten terug aan de kinderen 07 Actief in de ouderraad Ledenmagazine van de Fietsersbond Driemaandelijks tijdschrift nr. 79 september-oktober-november 2014 P708377 | Afgiftekantoor Gent X | V.U. Dirk Bauweleers, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel Koffie met fiets 04

description

Geef de straten terug aan de kinderen! Het is een gevaarlijke trend dat het aantal fietsers onder de schoolgaande jeugd blijft dalen. Gelukkig zijn er nog heel wat gemotiveerde ouders die zich inzetten voor hun eigen fietsende kinderen en voor de hele school - met succes! Intussen, in de koffiebar: "Twee espresso's en een fiets alstublieft." Creatieve ondernemers combineren mooie fietsen met eten en drinken, kunst en design. In tijden van crisis heeft de fiets veel te bieden. Ook in deze nieuwsbrief: - Passie voor de fiets: Ketnet wrapster Sien Wynants - Column van Lambyk - Het Blue-bike effect - Ga je mee naar Eindhoven? - Win het nieuwe boek van Kris Peeters

Transcript of Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Page 1: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Nieuwsbrief

02Geef de straten terug aan de kinderen07Actief in deouderraad

Ledenmagazine van de FietsersbondDriemaandelijks tijdschrift nr. 79 september-oktober-november 2014 P708377 | Afgiftekantoor Gent X | V.U. Dirk Bauweleers, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel

Koffie met fiets

04

Page 2: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Inhoud

Editoriaal

03 Passie voor de fiets Sien Wynants: “De fiets is mijn basisvervoersmiddel”

Column Kwinten Lambrecht: Een must voor Brussel

04 Reportage Koffie met fiets

06 In de buurt Vraag niet wat je school kan doen voor jou...

07 Fiets en trein Met Blue-bike geraak je overal

Telex

08 Iedereen op de fiets

Fietstassen van de FietsersbondZeilmakerij Clarijs is een ambachtelijk familiebedrijf uit Nederland.De zaak werd opgericht in 1948 en telkens overgedragen aan de kinderen en kleinkinderen. Begonnen als zadelmakerij evolueerde het bedrijf naar de verwerking van resten zeildoek. Op een keer maakten ze er fietstassen van en zo groeide Clarijs uit tot wat het nu is.

Hun enorm diverse assortiment bevat sinds kort een nieuw model: de enige echte Fietsersbond-fietstassen! Oerdegelijk, 100 % waterdicht en 20 % goedkoper voor onze leden.

De Fietsersbond is de belangenvereniging voor fietsers in Vlaanderen en Brussel en maakt van de fiets een logische keuze voor iedereen.

WORD LID: schrijf 30 euro (voor het hele gezin) of 23 euro (voor één persoon) over op het rekeningnummer BE34 7895 8364 6590, BIC: GKCCBEBB met vermelding ‘nieuw lid’. Je vindt alle ledenvoordelen op www.fietsersbond.be/ledenvoordelen

WORD SCHENKER: stort je bijdrage op het rekeningnummer BE25 5230 8048 1682, BIC: TRIOBEBB met vermelding ‘gift’. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar. Meer info op www.fietsersbond.be/giften

Wil je deze nieuwsbrief enkel digitaal ontvangen? Mail [email protected] met vermelding ‘nieuwsbrief digitaal’ en je lidnummer.

SPONSORS VAN DE FIETERSBOND:

Colofon Concept en coördinatie: Fietsersbond vzw Redactie: Fietsersbond vzw Fotografie cover: Eline De Pauw. Vormgeving: Kliek Creatieve Communicatie Druk: drukkerij Perka Oplage: 8.000 ex. V.U.: Dirk Bauweleers, Oude Graanmarkt 63, 1000 Brussel - [email protected] - tel. 02 502 68 51

Alles uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, openbaar gemaakt of geciteerd mits bronvermelding ‘Fietsersbond ledenmagazine’. Deze uitgave werd gedrukt op milieuvriendelijk papier.

Geef de straten terug aan de kinderenNog niet zo lang geleden was het de evidentie zelf dat kinderen zelfstandig naar school gingen: te voet of per fiets, alleen of in groep. De straten waren van iedereen en niet in het minst van kinderen en jongeren. De opkomst van het gemotoriseerde verkeer maakte hier langzaam maar zeker een einde aan. Actieve weggebruikers werden uit het straatbeeld verdrongen. De overheid zag de jeugd liever op de bus dan tussen het ‘gevaarlijke’ verkeer. Het fietsgebruik bij de schoolgaande jeugd daalde ieder jaar opnieuw.

Tot voor kort. De laatste jaren zien we steeds meer jonge ouders die geen nieuwe achterbankgeneratie willen kweken. Eens de bakfiets of het fietsstoeltje ontgroeid, fietsen hun kinderen samen met mama of papa naar school. Eens verkeersvaardig genoeg, gaan ze alleen op weg of met vrienden. Het engagement van vele ouders beperkt zich niet tot hun eigen kinderen, neen, ze willen een veilige en aangename schoolomgeving en dito fietsroutes. Met hun inzet via de Fietsersbond en de ouderraad kunnen ze hier en daar iets veranderen.

Voor een grootschalige gedragsveran-dering is echter ook de hulp van de overheid nodig. De schoolomgeving moet volledig in het teken staan van de jonge fietsertjes. Auto’s en vrachtwagens horen daar niet thuis. Schoolstraten, maar ook fietsroutes volgens het 30/50/70 principe zijn noodzakelijke voorwaarden om onze kinderen hun plaats in het straatbeeld terug te geven.

Roel De Cleen Coödinator Beleid

Veel ouders willen geen nieuwe

achterbankgeneratie

Bestel de dubbele Fietsersbond-fietstas met 20 % korting! Mail je lid-nummer naar [email protected] - je krijgt dan een kortings-code die je kan invullen op https://clarijs-fietstassen.nl/nl/aanbiedingen!

20% LEDEN-KORTING

Foto

: St

udio

Sch

reve

r

2

Page 3: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Een must voor Brussel› Tekst en foto: Kwinten Lambrechts

Als je vaak in Brussel komt, of je woont er zoals ik, zal het je misschien niet verba-zen: dit is na Milaan de meest dichtgeslib-de stad van Europa. Maar wie fietst, helpt zichzelf en andere Brusselaars aan een betere gezondheid en geraakt meestal het snelst van Schaarbeek naar Elsene.

Als fietser in Brussel voel ik me vaak erg klein. Fietsethiek zoals we die in Neder-land kennen is er niet: auto’s rijden te snel, chauffeurs zien je vaak niet of gaan je in het ergste geval (verbaal) te lijf.

Enerzijds speelt infrastruc-tuur hierbij een grote rol, aangezien fietsers in Brus-sel meestal dezelfde weg moeten delen met automo-bilisten. Anderzijds moet ook die fietsethiek er écht komen vooraleer mensen het zadel op durven te springen. En dat doe je door drastisch in te grijpen. Steden die succesvol en modern willen zijn, moeten de auto durven uitwui-ven. De stad is aan de mensen.

Laat je intussen niet afschrikken. Dicht-geslibd of niet, de fiets is en blijft hét vervoersmiddel om een stad te ontdek-ken. Brussel pluis je uit door de ene straat omhoog te rijden, de andere straat naar links te draaien, en dan weer een park door, om uiteindelijk terecht te komen in een andere wereld die er kan uitzien als een dorpje in de Provence, maar evengoed als een hippe buurt in Berlijn.

Op je stadsfiets of mountainbike adem je, ruik je de stad. Op een Villo! of een Blue-bike zie je, beleef je de stad. Laten we Brussel tonen dat ‘fietser’ geen ideologisch geladen begrip is, maar een absolute must voor een betere toekomst.

Passie voor de fiets Column

De fiets is mijn basis-vervoersmiddel“

LambykVolg Kwinten Lambrecht op zijn stadsblog (lambyk.com) en op Twitter (@kwinlambrecht)

Brussels Bike SolutionsFietsersbond Brussel-Zuid presenteert: fototentoonstelling Belgian Solutions van David Helbich + gastspreker: ‘Hoe kunnen we onze ruimte creatief opeisen?’ Maandag 1 december in de Pianofabriek (Fortstraat 35, 1060 Sint-Gillis). Gratis toegang.

i

Sien Wynants:

Wie Ketnet al eens heeft opstaan, herkent haar als een van de ‘Wrappers’. Sien blinkt uit door haar muzikaal talent, enthousiasme en oneindige fantasie. Ze zingt bij de Ketnet Band en bracht het liedjesboek ‘Sien bijt in de dag’ uit.

Sien Wynants: “De fiets is echt mijn basisvervoersmiddel. Als ik ergens naartoe moet, is het voor mij een uitgemaakte zaak dat ik met de fiets ga. Zeker nu ik terug in Leuven woon na vier jaar Brussel.”

Hoe viel dat mee, fietsen in Brussel?“Ik wisselde af met het openbaar vervoer. Dat was vaak gemakkelijker en vooral veiliger. Ik had vaak de indruk dat je er als fietser niet bestaat.”

Ging je als kind ook al op pad met je fiets?“Dat was voor mij evident. Ik ben opgebracht met de gedachte: “Je gaat sowieso met de fiets.” Bijvoorbeeld om bij mijn vele hobby’s te geraken. Alleen als het écht niet anders kon, brachten mijn ouders mij en mijn zussen met de auto. Ik dacht dat dat in alle gezinnen zo was, maar dat is blijkbaar niet zo.” (lacht)

Vind je dan dat kinderen niet genoeg fietsen?“Onlangs zijn mijn ogen daarvoor opengegaan. Ik zie veel angst bij ouders om hun kinderen te laten fietsen. Ze vinden het te gevaarlijk. Terwijl de rij auto’s aan de schoolpoort het net gevaarlijk maakt. Ook in de jeugdbeweging is het niet vanzelfsprekend dat iedereen met de fiets komt.”

Denk je dat je daar een positieve invloed kan op uitoefenen?“Dat denk ik wel. Ik heb al een fietstocht gedaan voor Broederlijk Delen en heb vorig jaar de Eneco KidsRide meegefietst. Nu ik Ketnet Wrapper ben... Ja, eigenlijk, dat biedt ook wel mogelijkheden. Goed idee!”

> Naam: Sien Wynants Leeftijd: 24 Woonplaats: Leuven Beroep: Ketnet Wrapper

Veel ouders zijn bang om hun kinderen te laten fietsen

3

Page 4: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Reportage

Koffie met fietsCreatieve fietsondernemingen nieuwe stijl

Verschillende recente studies tonen aan dat fietssteden de toekomst zijn. Als overheden hierin investeren, verdienen ze dat dubbel en dik terug met economische groei en talloze jobs. Heel wat creatieve ondernemers bewijzen nu al dat de fietscultuur meer is dan een hype en veel economische kansen biedt. Fietsen als deel van je identiteit en je levensstijl: er valt ook echt van te leven. De fiets zelf is intussen meer dan een vervoersmiddel, hij moet er ook mooi uitzien. En daarvan geniet je liefst met wat vrienden en een kopje koffie.

› Tekst en foto’s: Eline De Pauw

Elk met een specifieke achtergrond maar met een gedeelde passie voor de fiets, maakten drie enthousiaste ondernemers hun gat in de markt. Door in te spelen op trends blijven ze zichzelf vernieuwen. Mode, koffie en design: dit is fietsen nieuwe stijl.

FIETSBAR BIDON“We houden van goede koffie en we rijden heel graag met de fiets, dus combineren we de twee in Bidon!” In deze Gentse bar kan je, omringd door fietsen en accessoires, genieten van ontbijt, lunch en goede koffie. Annelies Browaeys stampte deze bar ongeveer een jaar geleden uit de grond. Vanuit haar modeachtergrond selecteert ze wat er verkocht wordt.

Annelies’ voorkeur gaat uit naar strakke, eenvoudige modellen; uitgepuurde fietsen zonder versnellingen of kettingkast. Daarnaast staan er ook stadsfietsen met alles erop en eraan, de toegankelijkere modellen. Bidon werkt samen met drie exclusieve fietsmerken en je kunt er ook terecht voor zadels, helmen en andere accessoires.De verhouding fietsverkoop – koffieverkoop is grotendeels seizoensgebonden. Lien Baert, barista van dienst, vertelt: “In de winter waren we voornamelijk koffiebar. Nu het mooier weer wordt, merken we dat mensen weer meer met fietsen bezig zijn. Ook naar geschenken is meer vraag, zoals fietshelmen voor communiefeesten.”

De bar staat open voor fietsers en wielrenners, maar ook voor mensen die uit zijn op goede koffie of een aangename locatie.

FIXERATIFietsenwinkel Fixerati in Antwerpen is gespecialiseerd in fixies ofwel fixed gears. Bij deze klassieke doortrappers bewegen de pedalen per definitie mee met het achterwiel. Ze even laten rusten is niet mogelijk, achteruitrijden wel. De fiets is gestript van alles wat niet absoluut noodzakelijk is, zoals spatborden en versnellingen. Hierdoor is een fixie erg licht, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Daan Terclavers startte voor dit soort fietsen een concept cyclery shop.

> Fietsen als deel van het leven, net als eten, drinken en een babbeltje slaan. Bar Bidon verenigt het allemaal - met oog voor schoonheid.

4

Page 5: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

> Daan Terclavers (links) van Fixerati is zoon van een fietsenmaker en gespecialiseerd in fixies.

> De ophangbeugels van Dancing on Pedals trekken een breed publiek aan.

Als zoon van een fietsenmaker zit het herstellen hem in de vingers en hij volgt fietstrends op de voet. Ook hij ziet een verandering: “De fiets wordt meer en meer design, iets wat mensen in hun living kunnen hangen als kunstobject.”

In november smelt Fixerati samen met fietszaak Bike Project en opent een nieuwe winkel met café. Terwijl hun fiets hersteld wordt, kunnen mensen iets drinken, wat tv kijken of een boekje lezen. Daan: “Dat bestaat nog niet in België. We gaan ons ook meer toespitsen op koersfietsen, hoewel we uiteraard fixies blijven verkopen. Het cliché dat ik van mijn hobby mijn job heb kunnen maken klopt wel, ja. Het probleem is nu alleen dat het geen hobby meer is, het is echt een job geworden. (lacht) Maar het blijft plezant.”

DANCING ON PEDALSAls fervent fietser ziet Matthias De Pauw zijn fietsen als kunstobject. Als zelfstandige in bijberoep ontwerpt hij meubels van en voor zijn geliefde vervoersmiddel. Bij gebrek aan iets moois om zijn fiets op te hangen in de gang, stak hij zelf iets in elkaar. De originele ontwerpen sloegen aan bij zijn vrienden en nu zijn deze ‘beugels’

een vaste bron van inkomen. “Niet iedereen heeft natuurlijk een fiets die zo speciaal is dat hij geen stof mag vergaren in de garage. En toch verkoop ik aan een breed publiek.” Bovenop deze beugels restaureert hij fietsen en heeft hij een passie voor de techniek die erachter schuilt. “Ik ben altijd bezig geweest met prutsen aan dingen, ik hou ervan zaken te restaureren en iets nieuws, iets moois te

creëren. Ik kan niet stilzitten, wil dingen maken.” Aan toekomstplannen ontbreekt het de jonge designer niet: nieuwe beugels zijn in de maak en zijn droom is om een kleine fietspiste te bouwen in combinatie met… jawel, een koffiebar.

De fiets wordt meer en meer design, iets om in je living te

hangen

barbidon.befixerati.comdancingonpedals.tumblr.comi

5

Page 6: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Vraag niet wat je school kan doen voor jou...Kruisbestuivingen tussen ouderraad en Fietsersbond

Twee vaders: de één is een enthousiaste trekker van nieuwe initiatieven, de ander een gedreven volharder met een indrukwekkend palmares. Samen geven ze een indruk van wat engagement kan teweegbrengen.

› Tekst: Bea Vanelslander › Foto: Karel Titeca

Toen zijn eerste kindje aan de kleu-terklas begon, werd Karel Titeca meteen lid van de ouderraad. Het

gezin woonde nog niet lang in Dender-monde en zo leerden ze snel nieuwe mensen kennen. “Ik wou natuurlijk ook inspraak in het schoolgebeuren,” zegt Karel. “Gaandeweg begon ik me vooral te focussen op fietsen en verkeersveilig-heid.” Zo stond hij mee aan de basis van een verkeerswerkgroep, opgericht in de schoot van de ouderraad.

“Van daaruit organiseerden we bijvoor-beeld fietspools, zodat ouders hun kin-deren niet helemaal naar school hoefden te brengen, maar naar een startpunt in hun buurt.” Hoe lang zo’n project blijft duren, hangt van de draagkracht af. “Een fietspool werkt het best op een vaste weekdag, zo kunnen ouders dit in hun weekschema inplannen,” legt Karel uit.

“Daarvoor heb je genoeg begeleiders nodig. Wie met de auto naar het werk pendelt, hebben we niet zo ver gekregen om zich voor de fietspool te engageren. Voor hen was dat nog niet haalbaar, maar dat fietsen naar school veilig kan, is wel overgekomen. En de kinderen deden een positieve ervaring op die sommigen anders niet gehad zouden hebben.” Karel zelf blijft alvast actief in de Fietsers-bondafdeling van Dendermonde, die hij vorig jaar mee oprichtte.

SAMENWERKINGIn Kontich heeft Bart Van der Spiegel al een lange carrière als vrijwilliger, zowel in de Fietsersbond als in de ouderraad en de verkeerswerkgroep op school. Al tien jaar lang coördineert de Fietsers-bond Kontich een fietstocht van school naar school. “Alle zes de basisscholen organiseren zelf een activiteit, zoals een verkeersquiz, een fietsexamen, een workshop over de dode hoek, over zichtbaarheid of basisvaardigheden op de fiets,” zegt Bart. De samenwerking tussen ouderraad en Fietsersbond blijkt een vruchtbare kruis-bestuiving. Neem de verkeersenquête over veiligheid aan de school en op

schoolroutes: de uitslag hiervan wordt telkens voorgelegd aan de gemeentebe-sturen, die daar ook effectief iets mee doen. Zo investeerde Kontich in een heraanleg van de nabijgelegen centrum-straten en in veilige oversteekplaatsen in de schoolomgeving. Ook de weg uit Lint werd heraangelegd volgens de aanbeve-lingen. Uit de enquête blijkt bovendien dat het autogebruik jaarlijks met 1 % daalt. Ieder jaar opnieuw gaan dus steeds meer kinderen te voet of met de fiets naar school. “Die successen motiveren me om me te blijven inzetten,” besluit Bart.

Op onze school gaan steeds meer kinderen te voet of met de fiets

In de buurt

Als ouder kan je het verschil maken op de school van je kind. Neem deel aan de ouderraad en ga in overleg om samen aan de school te bouwen. Voor meer info over ouderparticipatie surf je naar:

• go-ouders.be (GO! onderwijs)• koogo.be (onderwijs van steden, gemeenten en provincies) • vcov.be (vrij onderwijs)

i

> De fietspools in Dendermonde gaven veel kinderen een nieuwe ervaring.

6

Page 7: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

De Fietsersbond is actief op vele fronten tegelijk. Een greep uit onze meest recente acties en verwezenlijkingen, voor en achter de schermen.

### Samen met VAB lanceerden we een oproep om de verkeersdrukte bij de start van het schooljaar veiliger te maken voor fietsers.

### Onze meetfietsers hebben al 200 van de 600 km Antwerpse fietsroutes getest en doen verder met hun pionierswerk. De resultaten zorgen meteen ook voor vruchtbare discussies, zoals op het overleg met mobiliteitsambtenaren en bestuur-ders van Deurne.

### Op het Congres Fietsinfrastruc-tuur hielden we een lezing over ons Vademecum Fietsenstallingen en over Cyclopolis, de fietsstad van de toekomst.

### In Brussel maakt de Fietsers-bond deel uit van de Task Force Fietsdiefstal. Naast sensibilisering komen er meer controles en een betere samenwerking tussen politie en parket. Een proefproject met lokfietsen zit in de pijplijn.

### Kinkindelink.be brengt onderbrekingen van fiets- en wandelroutes in kaart (zoals spoor–, water- en snelwegen), maar ook goede oplossingen. Voor een pilootproject doet de Fietsersbond grondiger onderzoek in de regio Edegem, Mortsel, Aartselaar, Kontich, Hove en Wilrijk.

### Na ons overleg zal de Brusselse opleiding voor taxichauffeurs aandacht besteden aan de wegcode voor fietsers. Ook het klachtenfor-mulier wordt aangepast op maat van andere weggebruikers.

### De CM lanceerde een oproep om lid te worden van de Fietsersbond. Bij de actie was een fiets van Granville te winnen. Erlinde De Brouwer uit Keerbergen is de gelukkige winnares.

### Naar aanleiding van de Zomerwedstrijd schreven 1.352 nieuwe woon-werk fietsers zich in bij Bike to Work.

### De Fietsersbond besprak met NMBS-topman Jo Cornu hoe de trein-fiets combinatie kan verbete-ren. We vroegen ook een fietsver-goeding voor het NMBS-personeel.

### We wezen de regeringonder-handelaars meermaals op het potentieel van de fiets voor een duurzame economie en een gezonde leefomgeving. Met onderzoek staafden we dat investeringen in de fiets zichzelf dubbel en dik terugverdienen.

Vraag niet wat je school kan doen voor jou...

Een fiets voor jezelf aan 44 stations

Voor lange afstanden is fietsen niet altijd evident. Daarvoor trotseren we files, de zoektocht naar parking, gepuzzel met bus en tram, wacht- en overstaptijden,... Dan biedt de combinatie fiets en trein veel meer potentieel om overal vlot te geraken, ook in andere steden en in landelijk gebied.

› Tekst: Bea Vanelslander › Foto: Neil Fraser

Met Blue-bike geraak jeoveral

De Fietsersbond onderhandelt voortdu-rend om treinen fietsvriendelijker te maken, met meer mogelijkheden en

minder kosten om je fiets mee te nemen. Dan nog heeft niet iedereen zin in het gedoe en gesleur of in de investering in een plooifiets. Gelukkig zijn er de Blue-bikes: een laagdrempelige oplossing voor iedereen, ook voor occasioneel gebruik. Je vindt de blauwe fietsen al aan 44 stations. Blue-bike is populair voor uitstappen, familiebezoeken, een dagje shoppen én voor zakelijke afspraken. Bij redactiebureau Palindroom moeten alle medewerkers regelmatig op verplaatsing naar telkens andere bestemmingen. Dit doen ze, ietwat onverwacht, vooral per trein en fiets. Zaakvoerder Rik Neven: “Elke werknemer heeft een gratis abonnement op Blue-bike. Zeker voor afspraken op enkele kilometers van het station is een fiets veruit de snelste vervoerswijze.”

AUTOGEBRUIK DAALTBij Palindroom is het autogebruik vermin-derd tot nog maar 30 %. Ook uit een klan-tenbevraging blijkt dat 40 % van de Blue-bike abonnees nu vaker de auto laat staan. Redenen genoeg voor de Fietsersbond om Blue-bike te promoten en te verdedigen bij de overheid. Die steun is wederzijds en daarom sloten we een overeenkomst om elkaar te versterken.

AAN DE SLAGEen abonnement op Blue-bike bestel je online voor amper 10 euro. Je krijgt een kaart opgestuurd waarmee je op alle locaties één of twee kan fietsen lenen.Die kan je ophalen en terugbrengen bij het Fietspunt. Aan de sleutelautomaat kan het dag en nacht. Voor 24 uur betaal je 3 euro, 1 euro of helemaal niets afhankelijk van de locatie. Leden van de Fietsersbond krijgen hun eerste 2 ritten sowieso gratis.

blue-bike.be/lokaaltarief (Blue-bike goedkoper of gratis)blue-bike.be/fietsersbond (abonnement met ledenvoordeel)i

TelexFiets en trein

> De werknemers van Palindroom gebruiken Blue-bike voor zakelijke afspraken.

7

Page 8: Fietsersbond Nieuwsbrief 79 (sep-okt-nov 2014)

Iedereen op de fiets

Geluk en mobiliteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat lees je in het nieuwe boek van mobiliteitsexpert Kris Peeters. Hij was ooit de eerste fietsambtenaar van Antwerpen en distantieert zich nadrukkelijk van zijn bekende naamgenoot. Volgens dit boek zal de auto nog meer aan status inboeten, ten voordele van de fiets. “Vroeger was de fiets voor

mensen die zich geen auto konden veroorloven. De fiets was saai en ouderwets. Nu is hij hip en modern.” Uiteraard gaat het ook over de succesvolle elektrische fiets, waar de over-heid veel beter op moet inspelen met betere fietspaden en stallingen.

Tegenstanders noemen Peeters een dromer, maar net als de Fietsersbond deed hij tien jaar geleden ‘waanzinnige’ voor-stellen die intussen wel zijn uitgevoerd. Zijn boek is dus een blik op de toekomst en motiveert de “meerderheid die veel te lang gezwegen heeft” om ook hun stem te laten horen.

Ga je mee naar Eindhoven?

Win het nieuwe boek van Kris Peeters

Zaterdag 18 oktober, 10u30-17uDeelnameprijs: 25 euro (incl. bus, fiets en lunch)Info en inschrijven: fietsersbond.be/uitstapeindhoven!

Maak kans op een gratis exemplaar van Weg van mobiliteit! Mail voor 15 oktober het antwoord op de vraag “In hoeveel stations kun je een Blue-bike lenen?” naar [email protected]

De Fietsersbond nodigt je uit om mee op stap te gaan naar Eind-hoven. Deze stad is genomineerd voor de Nederlandse verkiezing van Fietsstad 2014. Het bestuur heeft het laatste jaar ingezet op het wegwerken van hindernissen voor fietsers, zoals vervelende paaltjes, een slecht wegdek, spoorwegovergangen of verkeerslich-

ten die lang op rood staan. Problemen die we ook in België nog altijd tegenkomen.

Met deze uitstap willen we jou (en je afdeling) inspireren om verandering te brengen in je stad of

gemeente. Fietsersbond Eindhoven en Bas Braakman, verkeers-planoloog van de gemeente, nemen ons mee op de fiets en lichten het mobiliteitsbeleid van hun stad door. Bezienswaardigheden als de zwevende fietsrotonde en de ondergrondse parking van het 18 Septemberplein wachten ons op. Grijp je kans om kennis te maken met andere leden van de Fietsersbond, ervaringen uit te wisselen en Eindhoven te ontdekken!

Eet veggie en fiets :dubbel duurzaam !

Waarom meer veggie eten?Omdat het lekker is natuurlijk, maar ook omdat je dan in een klap de dieren helpt, het milieu beschermt, gezond eet en meehelpt aan een betere voedselverdeling in de wereld. EVA verleidt iedereen om meer vegetarisch te eten, bijvoorbeeld op Donderdag Veggiedag!

Ontvang driemaandelijks EVA Magazine, vol inspirerende recepten, interviews en tips.

Met je EVA-kaart krijg je korting in meerdan 200 restaurants, winkels envakantiebestemmingen

Als lid van de Fietsersbond, krijg je 5 euro korting op je lidmaatschap!www.evavzw.be/wordlid

Word lid van

!