Festival ongekend talent 2015

28
Breda Tiuri / Podium Bloos 13.14.15. maart 2015 Multidisciplinair festival gemaakt door mensen met en zonder een beperking.

description

Theaterfestival Ongekend Talent is een sprankelend en inspirerend festival vol theater, poëzie, workshops, films en gesprekken. Op 13 t/m 15 maart 2015 vindt het voor de derde keer in Breda plaats. Ongekend getalenteerde acteurs (met en zonder een beperking) uit het hele land presenteren zich in Podium Bloos en Theaterwerkplaats Tiuri. Nederlandse theatergroepen spelen bijzondere theatervoorstellingen en laten in verschillende workshops zien hoe ze werken. De thema’s transitie, transformatie en transactie geven richting aan de verschillende festivaldagen.

Transcript of Festival ongekend talent 2015

Page 1: Festival ongekend talent 2015

Breda

Tiuri / Podium Bloos

13.14.15.maart 2015

Multidisciplinair festival gemaakt door mensenmet en zondereen beperking.

Page 2: Festival ongekend talent 2015

Locaties Podium Bloos en Theaterwerkplaats Tiuri Speelhuislaan 153 Breda

Page 3: Festival ongekend talent 2015

Inleiding

Theaterfestival Ongekend Talent: over transitie, transformatie en transactie

Er vinden in Nederland grote verander­ingen plaats waarin de gemeentes een aanmerkelijke rol spelen: de Participatie­wet, de verbreding van de Wmo op het gebied van ondersteuning, begeleiding en verzorging en de transitie van jeugdzorg. Voor mensen met een zorgindicatie verandert er veel door de transitie van AWBZ naar de nieuwe Wmo. Deze transities kunnen worden aange grepen voor vernieuwing die de samenleving transformeert van verzor­gingsstaat naar participatiesamenleving. Gemeentes staan voor de taak om de regierol te pakken en de eigen kracht van mensen tot hun recht te laten komen. Regie betekent niet de baas spelen, maar juist een situatie te creëren die uitdaagt om het beste uit jezelf te halen. Zo nodig ondersteund door professio­nals. Bij grote veranderingen bewegen kwetsbare burgers niet als vanzelf mee. De echte transitie is de expliciete erken­ning van ieders talent, van ieders kracht. Om creativiteit haar gang te laten gaan, is durf nodig.

Hoewel ook in het culturele klimaat de laatste jaren veel veranderingen en bezuinigingen zijn geweest, werken vijftien Nederlandse theaterwerkplaatsen vol overtuiging en optimisme door. Deze theaterwerkplaatsen werken met acteurs met en zonder een verstandelijke beper­king, autismestoornis of een achtergrond in de psychiatrie. Deze acteurs doen niet ondanks maar dankzij hun beperking iets bijzonders en laten een kant zien die voor vele cultuur­ en beleidsmakers en liefhebbers nog onbekend is.

Tijdens Festival Ongekend Talent wordt hun buitengewone creativiteit aan de samenleving getoond. Dat wat er in de maatschappij verscholen blijft, wordt zichtbaar tijdens Festival Ongekend Talent.

Transitie, transformatie en transactie zijn de thema’s die richting geven aan de verschillende festivaldagen. Veranderingen in de zorg en de samenleving komen op vrijdag aan bod. De noodzaak van het spelen en creëren voor de acteurs wordt zichtbaar in de in­houd van de voorstellingen, gesprekken, workshops en filmpresentaties. Het programma op zaterdag houdt zich bezig met de transformatie: van acteur naar personage maar ook van inspiratiebron tot voorstelling. Hoe kom je tot je voorstelling? Welke werkwijzen en methodiek worden er gebruikt? Op zondag staat de transactie centraal. Hoe verloopt de overdracht van voor­stelling naar publiek? Hoe emancipeert het theater met mensen met een beperking als kunststroom?

Festival Ongekend Talent is een sprankelend en inspirerend festival met theater, poëzie, workshops, films en talkshows. De voorstellingen zijn stuk voor stuk pareltjes, die de kwaliteit van het aanbod illustreren en het wonder van ongekend talent vertonen.

Page 4: Festival ongekend talent 2015

4

Een sprankelend en inspirerend festival met theater, poëzie, workshops, films en talkshows.

Page 5: Festival ongekend talent 2015

5

Voorwoord

Brigite van Haaften-Harkema Gedeputeerde Cultuur en Samenleving Provincie Noord-Brabant

Ruim een jaar geleden was ik bij Theaterwerkplaats Tiuri in Breda. Kort daarvoor zag ik hun voorstelling ‘Storm’, waarin de hoofdrolspeelster worstelde tussen risico’s vermijden vanwege haar verstandelijke beperking of juist het spannende leven opzoeken. Ik was diep onder de indruk en wilde daarom graag op werkbezoek.

Tijdens dit werkbezoek werd me duidelijk dat de combinatie van zorg en cultuur een gouden greep is. Het was een bijzonder bezoek aan een heel bijzondere groep. De spelers hebben begeleiding nodig en wat is nu mooier dan dat te doen met cultuur? Ik zag een groep bevlogen jonge mensen die met hart en ziel toneelspelen. Cultuur in optima forma, want bij cultuur is het heel gewoon dat iedereen kan meedoen.

Ik zag een groep begeleiders die gebruik maakt van de kracht en de talenten van de toneelspelers. Daardoor wordt dit veel meer dan zomaar een zinvolle en heel mooie dagbesteding. Gezien alle opgaven waar gemeentes nu voor staan, kan ik me voorstellen dat veel gemeentes dit prachtige voorbeeld volgen. Want het mes snijdt hier aan twee kanten. De combinatie zorg en cultuur werkt geweldig, een plus een is hier écht veel meer dan twee!

Ik vind het geweldig dat tien theatergroepen met acteurs met een verstandelijke beperking tijdens dit bijzondere theaterfestival op de planken staan. En ik ben trots dat daar met Tiuri uit Breda / Roosendaal en Carte Blanche uit Eindhoven twee Brabantse gezelschappen bij zitten. Ik hoop op een prachtig weekeinde, met veel mooie voorstellingen.

Page 6: Festival ongekend talent 2015

6

R vrijdag 13.03.15 thema transitie

Toltheater Gameworld

14.00 – 15.30 uur15.30 – 16.00 uur: nagesprekPodium Bloos / Theaterzaal

Er was eens, daar begint het meestal mee. Er was eens een jongen die, hoe zal ik het zeggen, anders was of dacht te zijn. Een jongen die gepest werd en het liefst wilde verhuizen naar de wereld van eindbazen en superkrachten. Daar waar monsters wachten. Waar elfjes fladderen. Orcs in modder badderen. Deze jongen zet zijn spelcomputer aan en staat plots oog in oog met zijn favoriete gamepersonage. Smekend om zijn hulp. ‘Gameworld’ vertelt het verhaal van Tim, die op een wonderlijke reis gestuurd wordt en het raadsel der raadsels moet oplossen. Durft hij het aan? Zal hij slagen? Regie: Glenn Vergoossen & Corine Fortuijn. Script: Glenn Markesteijn.

Opening

Theater

Opening Theater Festival Ongekend Talent

13.30 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Opening door Theo Frentrop, voorzitter Vereniging Ongekend Talent.

Page 7: Festival ongekend talent 2015

Workshop

Talkshow

Eskalibur ‘Eskalibur’ (the making of Loss)

16.00 – 16.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Boris, Ellis, Gijsbert, Walter en Wilma spelen een hoofdrol in de dansproductie ‘Loss’ van Eskalibur. De documentaire ‘Eskalibur’ volgt de vijf dansers vanaf repetitie tot aan de première en geeft een beeld van hoe zij hun persoonlijke worstelingen omzetten in beweging en dans. Regie: Reinier Noordzij.

Carte Blanche Laat de ander stralen

16.00 – 17.00 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Hoe haal je het beste uit je tegenspelers? Hoe stijg je boven jezelf uit tijdens repetities? Leer hoe je de ander kunt laten stralen tijdens de voorstelling.

Carte Blanche Keukentafelgesprekken

16.00 – 17.00 uurTiuri / Theaterzaal

Voor Wmo­ambtenaren en andere geïnteresseerden. Daar zit je dan, met iemand aan tafel die je opnieuw moet indiceren. Je papieren voor je neus, een lijst met vragen. Maar hoe kom je tot een gelijkwaardig gesprek waarin je elkaar beter leert begrijpen? Hoe zorg je ervoor dat je de antwoorden juist interpreteert, want taal zegt toch niet alles? In deze workshop kijk je op van je papier en stel je open vragen.

Het Talent Draait Door Transactie - maatschappelijke verandering Presentatie Jaap Metzlar (Domino)

16.00 – 17.00 uurPodium Bloos / Debatruimte

Wat betekent de transitie binnen de Wmo nu precies? Betekent het een beperking van mogelijkheden of ontstaat er juist ruimte? Waar komen mensen met een zorgindicatie terecht na deze veranderin­gen? Op het podium of werkend in een fietsenstalling? Met een inleiding naar de theatervoorstelling Sideshow Sjiek door Tiuri.

Film

Workshop

7

Page 8: Festival ongekend talent 2015

8

Poëzie

Tiuri Sideshow Sjiek

17.00 -18.00 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Freaks vertellen over hun leven en dromen in het circus. Onder toeziend oog van hun strenge leider, de circusdirecteur, delen ze hun geheimen met het publiek.

Poëzie 18.00 – 18.30 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillendetheatergroepen.

Eskalibur Canto

16.30 – 17.00 uurPodium Bloos / Filmstudio

De theatermakers van Eskalibur werken aan een community project in de Haagse wijk Mariahoeve, waarin kunst en parti­cipatie hand in hand gaan. Zij vertellen wat hun zoektocht naar een vruchtbare samenwerking in de wijk tot nu toe heeft gebracht. In november 2015 komen de deelnemers samen in het theater om de voorstelling te maken. Daar worden bewoners en werkenden in Mariahoeve door dans, muziek, beweging, poëzie, film en schilderkunst met elkaar verbonden. Eskalibur tilt vast een tipje van de sluier op.

foto: Berbera van den Hoek

Poëzie 16.30 – 17.00 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Film

Theater

Poëzie

Page 9: Festival ongekend talent 2015

9

Theater

Tiuri Samen de vloer op: het individu (1)

18.30 – 20.00 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Tiuri werkt met individuele opdrachten. Opdrachten waarbij ambities tot uiting komen en waarbij spelers de kans krijgen nieuwe uitdagingen aan te gaan en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Tijdens deze workshops kunnen spelers kiezen uit verschillende opdrachten: van gedicht naar dans, liedjes voor slechthorenden, dialogen oefenen, decor ontwerpen etc. In groepjes en duo’s gaat men uit elkaar om te werken aan deze opdrachten. Alleen voor spelers van theatergroepen. Maximaal 25 deelnemers. Docent: Laura Brooijmans / Ine van de Riet.

Toltheater Inspiratie

18.00 – 18.30 uurTiuri / Theaterzaal

Korte voorstelling over de bezuinigingen op kunst en cultuur, geïnspireerd door quotes uit het bedrijfsleven en de politiek. Toltheater inspireert op zijn beurt met o.a. muziek van Mathilde Santing.

Carte Blanche Mijn witte hemd

18.30 – 20.00 uurPodium Bloos / Filmstudio

Bijzondere documentairefilm waarin de 36­jarige verstandelijk beperkte acteur Rob Krikke de dood van zijn zus verwerkt met een toneelstuk. Zie ook de theater­voorstelling ‘Zusje’.

foto: Bas Berends

Workshop – alleen voor theatergroepen

Film

Page 10: Festival ongekend talent 2015

10

Talkshow

Korte act

Eskalibur Voorzichtig, Breekbaar!

19.30 – 20.00 uurPodium Bloos / Foyer

Geïnspireerd door het werk van de keramisten van TakTiek Keramiek – tegenwoordig Zinderin Kunst ­ brengen vier dansers van Eskalibur een korte performance. De breekbaarheid van het werk wijst op de parallel met de menselijke breekbaarheid. Hoe gaan we eigenlijk met mensen om? Wie mag er meedoen en wie niet? Wat bepaalt de waarde van een medemens? Dans: Ingrid van der Linden, Walter Roeleven, Peter Berkhout, Frans Meere. Coaching: Marjolein Palthe.

foto: Paul Barendregt

Poëzie 19.30 – 20.00 uurPodium Bloos / Debatruimte

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Het Talent Draait Door Transactie – de cliënt/acteur binnen de samenleving Presentatie Jaap Metzlar (Domino)

18.30 – 19.30 uurPodium Bloos / Debatruimte

Wat is, in positieve zin, de waarde van mensen met een speciale eigenschap? Wat kunnen wij, als ‘normale’ mensen, van ze leren? Volgens de richtlijnen van de Wmo dient een cliënt zoveel mogelijk te participeren in de samenleving. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe hoog ligt je ambitieniveau en wat zijn je mogelijkheden? Met een inleiding naar de theatervoorstelling ‘Zusje’ door Carte Blanche.

De Theaterstraat Duo’s met z’n tweeën

19.00 – 20.00 uurTiuri / Theaterzaal

De start is neutraal: eerst sta je, dan loop je. Eerst alleen, kan het ook samen? Zonder woorden. ‘Gewoon’ of verdrietig of blij of boos of bang of …? Je loopt samen en dan kom je een ander koppel tegen. Wat dan?

foto: Vyacheslav Kasyanov

Poëzie

Workshop

Page 11: Festival ongekend talent 2015

11

Theater Eskalibur Op zoek naar Celine

11.00 – 12.00 uurPodium Bloos / Filmstudio

Lena is verliefd op Robin. Robin is ver­liefd op Celine. Casper, de jaloerse vriend van Celine, vindt dat maar niks. Wie krijgt wie, wie overleeft het? Een soap bomvol intriges, betekenisvolle blikken en bloed­stollende cliffhangers. In opdracht van Steinmetz | de Compaan geproduceerd door Musch & Tinbergen.

Momo Werkwijze van Momo

11.00 – 12.00 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Theatermaker Rienk Munneke geeft een interactieve workshop en een kijkje in de keuken van Momo. Hoe is ‘ik=Ik’ gemaakt en wat komt er kijken bij het maken van een voorstelling als deze? Laat je ver­rassen en maak de eigen werkwijze van Momotheaterwerkplaats mee!

Zusje 20.00 – 21.00 uur21.00 – 21.30 uur: nagesprekPodium Bloos / Theaterzaal

Zusje, een in memoriam aan de overle­den zus van Rob Krikke, is een plezierige voorstelling over de dood en anders zijn. Zie ook de documentairefilm ‘Mijn witte hemd’.

foto: Bas Berends

R zaterdag 14.03.15 thema transformatie

Workshop

Film

Page 12: Festival ongekend talent 2015

12

Workshop Poëzie

Poëzie 11.30 – 12.00 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

De Theaterstraat Radio Volwassen

12.00 – 13.30 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Je kijkt naar jezelf, je herinnert je dingen van vroeger, je werkt, leert steeds zelfstandiger te worden, je weet dat je veranderd bent. Wat was? Wat is? Wat zal nog komen? Je eigen voeten bewandelen een weg, je ontmoet mensen, je hebt familie, je hebt collega’s en vrienden. Dit is jouw leven, je mag je mening geven, je wilt gezien en gehoord worden. Je bent volwassen!

foto: Vyacheslav Kasyanov

Toltheater Workshop Transformeren

11.00 – 12.00 uurTiuri / Theaterzaal

Zonder lichaam kun je het toneel niet op. Maar wat kun je er dan allemaal mee...? Theatermaker Corine Fortuijn leert je vanuit een basishouding te transformeren: in een dier, een karakter en nog veel meer.

Het Talent Draait Door Transformatie – van idee naar creatie Presentatie Stefan Jung (Carte Blanche)

11.00 – 12.00 uurPodium Bloos / Debatruimte

Welk artistiek niveau willen we bereiken? Is er een maatstaf voor talent? Hoe betrek je de spelers in het maakproces? Wanneer is iemand geschikt om als acteur aan het werk te gaan? Over welke eigenschappen beschikt hij of zij dan? Met een inleiding naar de theatervoorstelling ‘Radio Volwassen’ door De Theaterstraat.

Talkshow

Theater

Page 13: Festival ongekend talent 2015

13

Film

Tiuri Samen de vloer op: het individu (1)

13.30 – 15.00 uurTiuri / Theaterzaal

Tiuri werkt met individuele opdrachten. Opdrachten waarbij ambities tot uiting komen en waarbij spelers de kans krijgen nieuwe uitdagingen aan te gaan en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Tijdens deze workshops kunnen spelers kiezen uit verschillende opdrachten: van gedicht naar dans, liedjes voor slechthorenden, dialogen oefenen, decor ontwerpen etc. In groepjes en duo’s gaat men uit elkaar om te werken aan deze opdrachten. Alleen voor spelers van theatergroepen. Maximaal 25 deelnemers. Docent: Laura Brooijmans / Ine van de Riet.

Toltheater Comeback van Ooit

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Het Land van Ooit is al twintig jaar failliet maar de oorspronkelijke bewoners leven er nog steeds. Zij blijven geloven in een comeback. Als er op een dag een landmeter langskomt en hun verteld wordt dat er een snelweg gebouwd gaat worden, slaat de paniek toe. Binnen een week moet er een plan zijn om het park te redden.

Domino To be or not to be

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Het bewust worden van je eigen (stille) kracht en hoe die in spel en samenspel te gebruiken. Leer hoe je elkaar kunt laten groeien in dit proces. Duur: 1 uur. Maximaal 15 personen. Door Jaap Metzlar.

Workshop – alleen voor theatergroepen

Workshop

Page 14: Festival ongekend talent 2015

14

Het Talent Draait Door Transformatie – werkwijzen en methodiek - Presentatie Stefan Jung (Carte Blanche)

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Debatruimte

Hoe bepaal je je thema, welke uitgangs­punten heb je? Wat is je methodiek? Hoe verhoudt de kunstenaar zich tot de zorgverlener? Met een inleiding naar de theatervoorstelling ‘Over de lijn’ door Villa Faam.

Poëzie 14.00 – 14.30 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Talkshow

Theater

Poëzie

Villa Faam Over de lijn

14.30 – 15.30 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Een verhaal over streven naar perfectie. Een wereld met één schoonheidsideaal voor allemaal. Waarin het volgen van de trend bepaalt wat je bent. Een wereld waarin vriendschap en competitie hand in hand gaan. Waar thema’s als (media)manipulatie en erbij willen horen centraal staan. De bekende documentaire ‘Beperkt houdbaar’ van Sunny Bergman is de grootste inspiratiebron geweest voor deze voorstelling.

Maatwerk Memories

15.30 – 16.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Een korte film over een zoektocht in de herinneringen van een verstandelijk beperkte jongen. Een traumatische ervaring zorgt voor chaos in het toch al getroebleerde brein van Ronald, een jongen met het syndroom van Down.

Film

Page 15: Festival ongekend talent 2015

15

WorkshopTheater

Domino Meester Rienks, Harmonie en Mont Ventoux

16.00 – 17.00 uurTiuri / Theaterzaal

‘Meester Rienks’ is het verhaal van een charismatische wiskundeleraar die betrokken raakt bij een ernstig ongeluk. ‘Harmonie’ gaat over twee eenzame mensen in een café. Toenadering lijkt te mislukken. Een nieuwe gemeenschappe­lijke taal brengt uitkomst. ‘Mont Ventoux’ vertelt de heroïsche tocht van een wiel­renner naar de top van deze roemruchte berg.

Momo ik = IK

17.00 – 17.30 uur17.30 – 18.00 uur: nagesprekPodium Bloos / Theaterzaal

Een voorstelling vol beweging en dans.

Toltheater Dance workshop

15.30 – 16.30 uurTiuri / Theaterzaal

Leer van stagiaire Gina in rap tempo een paar strakke Dance moves op hedendaagse top­40 muziek, zoals de hit ‘Fireball’.

Poëzie 15.30 – 16.00 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Poëzie Theater

Page 16: Festival ongekend talent 2015

16

Tiuri ZICHT

18.30 – 19.00 uur19.00 – 19.30 uur: nagesprekPodium Bloos / Theaterzaal

Hoe ver kijk jij? Hoe weet je dat wat je ziet er werkelijk is? Komen de beelden die je vormt, overeen met de feiten? Of zie je meer? Zie je wie ik ben? Laat jij jezelf zien? Werkelijk zien voor wie of wat je bent? Of toon jij je mooiste profiel? Je tandpastasmile, je bling­bling? Is dat wie we willen zijn of zijn we dat? Vertelt een masker ons meer dan een gezicht? De voorstelling 'ZICHT' zoomt in.

Maatwerk Memories

19.30 – 20.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Een korte film over een zoektocht in de herinneringen van een verstandelijk beperkte jongen.Een traumatische ervaring zorgt voor chaos in het toch al getroebleerde brein van Ronald, een jongen met het syndroom van Down.

Film

Theater

Film

KamaK Ik ben acteur

18.00 – 18.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Met je lichaam werken en met je hoofd denken...en dan leren hoe je je voelt van binnen. Interviews met en impressies van acteurs van Theater KamaK. Over het werken als acteur, opkomen voor jezelf en voor elkaar, losmaken en nieuwe dingen leren... maar vooral over wat theater maken allemaal met je doet.

Eskalibur Don Guychotte

18.00 – 18.30 uurTiuri / Theaterzaal

Guy Schotte, een verstandelijk beperkte man, is idolaat van ridderromans en heeft maar één droom. Hij wil een ridder zijn. Hij scharrelt een harnas bij elkaar en benoemt zijn huisgenoot Sander tot zijn knecht Sancho Panza. Samen gaan ze op avontuur. Gebaseerd op het beroemde boek ‘De vernuftige edelman Don Quichotte van La Mancha’. Regie: Laurens de Groot en Marjo Kuenen.

foto: Paul Barendregt

Theater

Page 17: Festival ongekend talent 2015

17

Het Talent Draait Door Transformatie - inspiratie en geïnspireerd worden - Presentatie Stefan Jung (Carte Blanche)

19.30 – 20.30 uurPodium Bloos / Debatruimte

Wanneer ontstijgen of overstijgen de spelers zichzelf op het podium? Leveren we een bijdrage aan de ontwikkeling van smaak of bevestigen we het cliché dat theater leuk moet zijn? Met een inleiding naar de theatervoorstelling ‘Heartbreak Hotel’ door Carte Blanche.

Eskalibur Vanuit fysiek tot rol

19.30 – 20.30 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Iedereen loopt anders, zit anders, staat anders. Hoe komt dat? En hoe komt dat over op een ander? Die vrouw met die kromme rug, heeft die misschien te vaak boodschappen gedaan? Die man met die kleine stapjes, moet die soms nodig plassen? Voor je het weet, zit je midden in een scène… Werk samen met de acteurs en dansers van Eskalibur, onder begeleiding van Marjo Kuenen en Marjolein Palthe.

foto: Berbera van den Hoek

Toltheater Dance workshop

19.30 – 20.30 uurTiuri / Theaterzaal

Leer van stagiaire Gina in rap tempo een paar strakke Dance moves op heden­daagse top­40 muziek, zoals de hit ‘Fireball’.

Workshop

Talkshow

Workshop

Page 18: Festival ongekend talent 2015

18

Tiuri Samen de vloer op

11.30 – 12.30 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Tiuri werkt met individuele opdrachten. Opdrachten waarbij ambities tot uiting komen en waarbij spelers de kans krijgen nieuwe uitdagingen aan te gaan en talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Spelers kiezen uit verschillende opdrachten; van gedicht naar dans, liedjes voor slechthorenden, dialogen oefenen, decor ontwerpen etc. In groepjes en duo’s gaat men uit elkaar om te werken aan deze opdrachten. Aan het einde van de workshop komen ze weer bij elkaar om te presenteren en ervaringen te delen met het publiek. Maximaal 25 deelnemers. Docent: Laura Brooijmans / Ine van de Riet.

Carte Blanche Heartbreak Hotel

20.30 – 22.00 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Een voorstelling over verlangen en intimiteit. In ‘Heartbreak Hotel’ komen ­ gedreven door verlangen naar intimiteit ­ de verloren, onzekere, teleurgestelde, mislukte geliefden om hun verhaal te vertellen en zich te laven aan elkaars tranen. Die tranen mogen hier vloeien, misschien spoelen ze onze harten schoon en krijgt de liefde weer een kans. Maar hoe doe je dat met al je open wonden, littekens en onzekerheden? Uiteindelijk ben je ondanks alles je eigen keerpunt en heelmeester.

Dansen 22.00 – 22.30 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Zin om nog een dansje te wagen? Nog even doorpraten met theatermakers en acteurs? Voel je welkom om nog even te blijven!

foto: Bas Mariën

R zondag 15.03.15 thema transactie

Dansen

Theater

Theater

Page 19: Festival ongekend talent 2015

19

Poëzie 11.30 – 12.00 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Het Talent Draait Door Transactie – het publiek Presentatie Glenn Vergoossen (Toltheater)

11.30 – 12.30 uurPodium Bloos / Debatruimte

Hoe bereik je je publiek en welke middelen zet je daarbij in? Hoe komt het dat de aanloop naar het theater krimpt? Is de podiumkunst een dode kunst? Hoe blijft deze kunstvorm gezond? Met een inleiding naar de theater­voorstelling ‘Dweilpauze, Marinus, Pasta Bolognese’ door Domino.

Eskalibur Op zoek naar Celine

11.30 – 12.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Lena is verliefd op Robin. Robin is verliefd op Celine. Casper, de jaloerse vriend van Celine, vindt dat maar niks. Wie krijgt wie, wie overleeft het? Een soap bomvol intriges, betekenisvolle blikken en bloedstollende cliffhangers. In opdracht van Steinmetz | de Compaan geproduceerd door Musch & Tinbergen.

Carte Blanche Op handen en voeten

11.30 – 12.30 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Je handen of voeten als landkaart. Binnen de contouren van je voeten of je handen maak je een landkaart van jouw ambities, dromen, angsten, geschie­denis en toekomst. Je gaat op reis door je eigen land, door de natuur en steden, je ontmoet mensen, dieren, bijzondere plaatsen, je hebt misschien wel een favoriete plek om te zijn. Al deze ontmoe­tingen zijn de bron om theater te maken.

Poëzie

Workshop

Talkshow

Film

Page 20: Festival ongekend talent 2015

20

Carte Blanche De kracht van de mix

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Workshopstudio

Waarom is het zo waardevol om samen te werken, met en zonder beperking? In deze workshop stijg je door de ander boven jezelf uit. foto: Bas Mariën

Poëzie 13.30 – 14.00 uurPodium Bloos / Foyer

Poëzie en proza van en door dichters en schrijvers van de verschillende theatergroepen.

Domino Dweilpauze, Marinus en Pasta Bolognese

12.30 – 13.30 uurTiuri / Theaterzaal

Een afwasmedewerker en dweilmede­werker komen in conflict. Het conflict bereikt een dusdanig hoogtepunt dat beide partijen uiteindelijk weer tot elkaar komen... (Dweilpauze). ‘Marinus’ is het verhaal van Marinus van der Lubbe, de Nederlandse communist die ter dood werd veroordeeld als brandstichter van het Rijksdaggebouw in 1933. ‘Pasta Bolognese’ gaat over vrouwen van de maffia.

Maatwerk Memories

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Filmstudio

Een korte film over een zoektocht in de herinneringen van een verstandelijk beperkte jongen. Een traumatische ervaring zorgt voor chaos in het toch al getroebleerde brein van Ronald, een jongen met het syndroom van Down.

Workshop

Workshop

Film

Theater

Page 21: Festival ongekend talent 2015

21

Het Talent Draait Door Transactie – samenwerking Presentatie Glenn Vergoossen (Toltheater)

13.30 – 14.30 uurPodium Bloos / Debatruimte

Wat voor samenwerkingsverbanden ga je aan? Hoe werkt die combinatie met de doelgroep? Theater als educatie: ontsluieren of ontwikkelen wij met ons theater? Met een inleiding naar de theatervoorstelling ‘Hee Pssst!’ door Tiuri.

Tiuri Hee Pssst!

14.30 - 15.00 uur15.00 – 15.30 uur: nagesprekPodium Bloos / Theaterzaal

Pesten, gepest worden... herkenbaar voor iedereen. ‘Hee Pssst!’ gaat over de willekeur hiervan. De spelers van Tiuri nemen je mee in een kleine, kwetsbare en realistische voorstelling. Na afloop vindt een interactieve nabespreking plaats waarbij publiek, spelers en regisseur elkaar ontmoeten.

Theater

Talkshow

Afsluiting

Afsluiting 15.30 – 16.00 uurPodium Bloos / Theaterzaal

Conclusie een terugblik op drie dagen Ongekend Talent bomvol transitie,transformatie en transactie.

Page 22: Festival ongekend talent 2015

22

Vereniging Ongekend Talent

De Vereniging Ongekend Talent (VOT) is een platform waar theatermakers en theatergroepen voor mensen met een verstandelijke beperking elkaar kunnen ontmoeten. Het doel van de vereniging is het uitwisselen van ervaringen en meer bekendheid te geven aan deze groep theatermakers en acteurs. Theatergroepen die theater maken met mensen met een verstandelijke beperking op basis van dagbesteding, kunnen lid worden van de Vereniging Ongekend Talent.

Page 23: Festival ongekend talent 2015

23

henzelf, maar ook door pers en publiek als een verrijking van het bestaande kunst-aanbod worden gezien. Theatergroep Eenhoorn is een theatergroep van mensen met een verstandelijke en/of fysieke beperking en wordt geproduceerd door Esdégé-Reigersdaal.

Domino Leiden

www.gemiva-svg.nl/Domino

Theatergroep Domino bestaat uit veertien acteurs en actrices met een beperking en twee regisseurs/begeleiders. De groep traint drie dagen in de week en treedt regelmatig op. Domino maakt gemiddeld één grote productie per jaar, soms twee. De voorstellingen steunen op een combinatie van humor en drama. De laatste jaren werkt Domino veel samen met componisten en muzikanten. Verder wordt er ‘op maat’ opgetreden bij huwelijken en partijen, openingen, congressen en andere gele-genheden. Sinds december 2006 repeteert theatergroep Domino in Scheltema in Leiden. Deze voormalige dekenfabriek is nu een cultureel centrum waar veel te beleven valt.

Eskalibur Den Haag

www.eskalibur.nl

Eskalibur werkt sinds 1994 als een professioneel theatergezelschap voor acteurs, dansers en theatermakers met een verstandelijke beperking. Eskalibur maakt theatervoorstellingen en -acts, biedt een theateropleiding en geeft workshops aan scholen en het bedrijfsleven. In de voorstellingen versmelten de verschillende werkvormen - dans, beweging en drama - tot één uniek geheel. De voorstellingen zijn beeldend en vertellen altijd een wezenlijk, actueel verhaal. De eigen inbreng van de spelers is groot. Theatergezelschap Eskalibur is onderdeel van Middin.

Leden van VOT

Art Loca Almerewww.artloca.nl

Art Loca biedt mensen met (lichamelijke/verstandelijke) beperking letterlijk een podium voor hun talenten: toneel, dans, zang, muziek, beweging, decor en kostuum ontwerp. Art Loca wil mensen in hun kracht zetten door hun kunstzinnige kwaliteiten te ondersteunen en te ontwikkelen. Binnen de lessen wordt gewerkt op verschillende niveaus en gekeken naar ieders unieke talenten. Vanuit die unieke talenten wordt een voorstelling of presentatie opgebouwd.

Carte Blanche Eindhovenwww.carteblanche.nu

Carte Blanche is een kunstenaarscollectief. De kunstenaars die hier werken, geven naast het maken van hun eigen voorstellingen ruimte aan lastige talenten. Handicaps en hindernissen zijn geen belemmering maar juist de motor om kunst te maken. Bij Carte Blanche werken lastige talenten samen met zogenaamde ‘normalen’. Omdat we van elkaar kunnen leren.

Theatergroep Eenhoorn Hoorn

www.theatergroepeenhoorn.nl

Theatergoep Eenhoorn bestaat sinds 2005 en is een theaterwerkplaats en productiehuis. Niet alleen zijn hun acteurs uit zichzelf zeer oorspronkelijk maar als kunstvorm is er ook een emancipatorische weg te gaan. Een-hoorn werkt aan producties die spraakma-kend en interessant voor een breed publiek zijn, zonder in clichés te vervallen en volop gebruik makend van de authentieke eigen-schappen van hun acteurs, die door

Page 24: Festival ongekend talent 2015

24

Momo Ederveen

www.momotheaterwerkplaats.nl

Het Momotheater wordt gevormd door mensen met een (verstandelijke) beperking. Hun theaterproducties worden in samenwer-king met ervaren theatermakers ontwikkeld. Bij Momotheaterwerkplaats wordt gewerkt en gebouwd (zowel letterlijk als figuurlijk) aan een stabiele kunstzinnige werkgemeenschap. Momotheaterwerkplaats beschikt over een prachtige werkplaats waar voorstellingen worden ontwikkeld, met ateliers voor muziek, decorbouw en kleding. Verder bestaat het aanbod uit toneelspel, ambachten van het theater zoals het maken van kleding, attributen, decors en maskers, dansen en muziek en het maken van videopresentaties, filmtheater en scriptontwikkeling.

Tiuri Breda / Roosendaal

www.theatertiuri.nl

Theaterwerkplaats Tiuri produceert theater-producties en organiseert theateractiviteiten voor verschillende leeftijdsgroepen in de werkplaats én op externe locaties. In oktober 2008 bestond Theaterwerkplaats Tiuri 5 jaar en werd het eerste Theaterfestival Ongekend Talent georganiseerd. Gedurende drie dagen speelden vergelijkbare theatergroepen uit alle hoeken van Nederland de sterren van de hemel. Uit deze uitwisseling is een landelijk platform voor theater met mensen met een beperking ontstaan, de VOT (Vereniging Ongekend Talent).

KamaK Hengelo

www.kamak.nl

KamaK is een professionele theatergroep in Hengelo, die bestaat uit acteurs en actrices met een verstandelijke beperking. Sinds de oprichting in 1988 is KamaK uitgegroeid tot een professioneel theatergezelschap, dat regelmatig optreedt in Twente, de regio en ver daar buiten.

LeBelle Amsterdamwww.kunstwerkplaats.nl

LeBelle is een theaterwerkplaats waar kunstenaars met en zonder handicap elkaar kunnen ontmoeten. Vanuit de Kunstwerk-plaats in de Amsterdamse Pijp werken zij drie dagen in de week aan voorstellingen. LeBelle bestaat uit tien acteurs met een verstan-delijke beperking die spel, dans, stem en improvisatielessen krijgen. Daarnaast werken zij ook met gastdocenten.

Maatwerk Rotterdam

www.theatermaatwerk.nl

Theater Maatwerk maakt al meer dan 25 jaar theatervoorstellingen met acteurs met een verstandelijke beperking. Sinds 1996 heeft Theater Maatwerk zijn eigen theatertje aan de Willem Buytewechstraat in de cultu-rele wijk Delfshaven te Rotterdam. Theater Maatwerk maakt binnenvoorstellingen, maar ook uitbundige straattheatervoorstellingen. Ze reizen met die voorstellingen door heel Europa. Van Denemarken tot Spanje en van Frankrijk tot Tsjechië.

Page 25: Festival ongekend talent 2015

25

Theater Stap Turnhout (België)

www.theaterstap.com

Theater Stap gelooft dat artiesten met een handicap kwaliteiten hebben om als podiumkunstenaar te ontroeren. De hechte samenwerking tussen Theater Stap en Dagcentrum Kasteel garandeert de optimale omkadering waarin de acteurs hun talent kunnen ontwikkelen en hun individuele artistieke carrières kunnen uitbouwen. Door het werken met gastregisseurs en door permanente vorming en opleiding, ervaren de spelers verschillende visies op theater en diverse methodieken om tot een voorstelling te komen.

Theater Kleinkunst Grubbenvorst

www.theaterkleinkunst.nl

Theater Kleinkunst is een professionele theatergroep die voorstellingen maakt met acteurs met en zonder een verstandelijke beperking. De voorstellingen worden gespeeld in het eigen theater, in het creatief centrum ‘De Baersdonck’, maar ook op locaties en voor speciale gelegenheden. Theater Kleinkunst is ook te boeken voor workshops, straattheateracts en interactief animatie theater.

De Theaterstraat Nijmegen

www.de-theaterstraat.nl

De Theaterstraat is een (theater)werkplaats voor verstandelijk gehandicapte jongeren waar gewerkt wordt met muziek, toneel, dans en beweging. Met als uiteindelijk doel een voorstelling te spelen voor publiek. Door middel van muziek, toneel, dans en beweging worden de deelnemers gestimuleerd om eruit te halen wat er al in zit. Hierbij wordt uit gegaan van hun unieke eigenheid, ongeremdheid en spontaniteit. Deze eigenschappen worden behouden, verder ontwikkeld en omgezet in een uitingsvorm naar buiten: theater maken.

Toltheater Gorinchem

www.syndion.nl/toltheater

Het Toltheater is sinds 2008 een volwaardige vorm van dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. Iedereen heeft talenten. Hun spelers krijgen de kans zich te ontplooien en te ontwikkelen tot volwaardig acteur. Iedereen beschikt over zijn of haar unieke kwaliteiten. De voorstellingen van het Toltheater kenmerken zich door veelzijdigheid. Toneel, mime, dans en muziek zijn terugkerende onderdelen in hun producties. Dit gaat gepaard met een aanstekelijk enthousiasme van alle spelers die met grote overtuiging gestalte geven aan hun personages. Hierdoor worden de toeschouwers iedere keer weer verrast en is het een feest voor iedereen.

Villa Faam Eemnes

www.kunstcentrumkijkoor.sherpa.org

Bij Theatergroep Villa Faam spelen acteurs met een verstandelijke beperking. Onder begeleiding van ervaren theatermakers werkt de groep aan theatervoorstellingen. De leeftijd van de acteurs loopt uiteen van 17 tot 50 jaar. De groep heeft de beschikking over een prachtig eigen theater in Kunst-centrum Kijkoor te Eemnes, waar de fantasie helemaal los kan gaan!

Page 26: Festival ongekend talent 2015

26

Festival Ongekend Talent bedankt:

Bedankt voor jullie steun!

Page 27: Festival ongekend talent 2015

27

Colofon

Festival Ongekend Talent is een project van Vereniging Ongekend Talent.

Bestuur Vereniging Ongekend TalentTheo Frentrop (voorzitter)Femke Jonas Anouk Wognum

PubliciteitTedoen kunstprojecten Isabelle Schol

B_in motion An van Dixhoorn

Redactie Tedoen kunstprojecten Isabelle Schol

TechniekMarc Joosen

Video4D-FilmVisions Mennolt van Wasbeek

WebsiteXL Procesautomatisering Louis Priem

Vormgeving ontwerpbureau Het Dok Bas Steur

Beeldmateriaal en foto's deelnemende instellingen

Deelnemers

Festival Ongekend Talent wordt mede mogelijk gemaakt door alle deelnemende theatergroepen.

www.festivalongekendtalent.nl [email protected]

Vereniging Ongekend Talentp/a Tiuripostbus 97084801 LV Breda

Page 28: Festival ongekend talent 2015

28

www.festivalongekendtalent.nl

ontwerp: ontwerpbureau Het Dok