FAQ Visus december 2013

2

Click here to load reader

Transcript of FAQ Visus december 2013

Page 1: FAQ Visus december 2013

FAQ Visus december 2013

1 - Mag men een spiegel gebruiken bij de visusafname in kleine onderzoeksruimtes?

Antwoord:Op basis van een klein onderzoek op een consultatiebureau geeft de richtlijn op pagina 40 hetadvies om niet met een spiegel te werken. Echter, andere ervaringen uit zowel de tweede lijnals van het consultatiebureau laten zien dat het onderzoek met spiegels in handen van eenervaren onderzoeker toch beter is dan een visusonderzoek op een afstand van drie meter.Praktische oplossingen, zoals diagonaal in een kleine kamer of wisseling van onderzoeksruimtebehouden de voorkeur. Maar als deze niet mogelijk zijn kan men afwijken van de richtlijn eneen spiegel gebruiken. Op de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden is het dan bijvoorbeeld mogelijkom toch de visus met Landolt Ringen te meten.

2- Aanwijzen symbolen LH Crowded Symbol BookBij het afnemen van de visustest met LH Crowded Symbol Book moet je van elkeeerste bladzijde van een symboolgrootte het meest linker symbool laten benoemen(of laten aanwijzen op een LH-symbolenkaart). Echter, op de eerste bladzijde vansymboolgrootte 0,32 (en ook bij 0,40) is het meest linker symbool een rondje. Is hetniet handiger om ook een ander symbool te laten benoemen, aangezien de symbolenbij een verminderde visus al snel als ‘rondje’ gezien worden?

Antwoord:Om de instructie zo eenvoudig en eenduidig mogelijk te houden, is ervoor gekozen om bijiedere symboolgrootte hetzelfde symbool te laten benoemen (het meest linker symbool vande eerste bladzijde). Hiermee is aangesloten bij de oorspronkelijke (engelstalige) instructie diebij het LH Crowded Symbol Book werd meegeleverd ten tijde van de proefimplementatie vande herziene richtlijn. Tevens is het meest linker symbool van de bladzijde het makkelijkstesymbool om aan te wijzen voor rechtshandigen.Er is geen bezwaar om van deze instructie af te wijken en een ander symbool te latenbenoemen dan het meest linker symbool van de eerste bladzijde. Het gaat erom dat je eenroutine ontwikkelt die voor jou werkt en waarmee je zo snel mogelijk een betrouwbare uitslagvan de visustest verkrijgt. Bij twijfel over de gezichtsscherpte van een kind kun je ervoorkiezen om bij symboolgrootte 0,32 en 0,40 behalve het meest linker symbool van de eerstebladzijde, ook nog een ander symbool te laten benoemen (op dezelfde dan wel een anderebladzijde met dezelfde symboolgrootte). Je kunt er ook voor kiezen om gelijk een andersymbool te laten benoemen dan het meest linker op de eerste bladzijde.

3- Visuswaarde bij testen met LH Crowded Symbol BookBij de visustest met het LH Crowded Symbol Book is de visuswaarde gedefinieerd als‘de laatste symboolgrootte waar ten minste 3 van de 5 middelste symbolen correctbenoemd zijn’. Moet dit niet ‘3 van de 4’ zijn, aangezien er per symboolgrootte maar4 bladzijden en dus maar 4 middelste symbolen in het boek zitten?

Antwoord

Page 2: FAQ Visus december 2013

Wanneer een kind slechts 2 van de 4 middelste symbolen correct benoemt, wordt nog eenkans gegeven door een van de andere symbolen van hetzelfde formaat te laten benoemen.Hiermee krijgt een kind uiteindelijk per symboolgrootte 5 kansen, waarvan er 3 goed benoemdmoeten worden.

4- Herhalingsonderzoek door artsWaarom moet een herhalingsonderzoek altijd door een arts worden uitgevoerd?

AntwoordDe redenen dat een herhalingsonderzoek volgens de richtlijn door een arts uitgevoerd moetworden, zijn:1) zodat als de visus wederom twijfelachtig (of onvoldoende) is, er gelijk gericht verwezenkan worden2) om een VOV-onderzoek te doen (bij voorkeur wordt dit al gedaan tijdens hetcontactmoment waarbij de visus voor de eerste keer twijfelachtig was, maar de ervaring leertdat dat in de praktijk niet altijd mogelijk is), de uitslag van het VOV geeft een aanwijzing inwelke richting de oorzaak van de twijfelachtige visus moet worden gezocht en is te gebruikenbij de uitleg aan en motivatie van ouders om de ogen van hun kind te laten onderzoeken dooreen orthoptist of oogarts.Het heeft dus niets te maken met het afnemen van de visustest zelf, dat kunnenverpleegkundigen en doktersassistenten net zo goed als artsen.