Factsheet Digilevering 24032010

2

Click here to load reader

description

Een factsheet over Digilevering, een gemeenschappelijke voorziening in het stelsel van basisregistraties.

Transcript of Factsheet Digilevering 24032010

Page 1: Factsheet Digilevering 24032010

Digilevering

Overheidsinstellingen moeten op de hoogte zijn van gebeurtenissen die voor hun taken relevant zijn. Denk aan de geboorte van een persoon, het starten van een onderneming of het vaststellen van een inkomen. Basisregistraties kunnen gegevens over deze gebeurtenissen leveren. Digilevering is de voorziening die ervoor zorgt dat dit op een uniforme en efficiënte manier gebeurt. De eerste versie richt zich op het leveren van gebeurtenissen.

Wat is Digilevering?

Digilevering is een generieke voorziening voor de levering van gegevens uit basisregistraties. Het is onderdeel van GOB (Generieke Ontsluiting Basisregistraties), dat naast voorzieningen zoals Digilevering en Digimelding*) bestaat uit standaarden en gemeenschappelijke diensten.

De door Digilevering geleverde gegevens zijn voor afnemers essentieel met oog op adequate dienstverlening aan burgers en bedrijven. Afnemers zijn overheidsinstellingen en private instellingen met een publiekrechtelijke taak.

*) Digimelding is één centraal punt voor het melden van vermeende onjuistheden aan basisregistraties.

Digilevering 1.0De eerste versie van Digilevering ondersteunt één vande leveringsvormen van basisregistratie naar afnemer, namelijk de levering van gebeurtenissen op basis van abonnementen. Deze leveringsvorm gaat uit van een tussen registratiehouder en afnemer overeengekomen abonnement, op basis waarvan de afnemer gegevens over gebeurtenissen geleverd krijgt. Digilevering verzorgt de distributie van de gebeurtenissen van een basisregistratie naar alle afnemers die daar, gezien hun abonnement, recht op hebben.Bevragingen waarbij een afnemer een vraag stelt en direct antwoord krijgt, zoals: “wat is het woonadres van de persoon met BSN x”, is een leveringsvorm die deze versie van Digilevering niet ondersteunt.

Abonnementen Een abonnement is de basis voor het leveren van gegevens over gebeurtenissen. In een abonnement is vastgelegd welke soorten gebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld het starten van een onderneming, worden geleverd. Daarbinnen kan het leveren van gebeurtenissen door middel van een filter worden beperkt, aangezien afnemers niet alle gebeurtenissen willen of mogen ontvangen. Op die manier kan geregeld worden dat een afnemer bijvoorbeeld niet alle startende ondernemingen ontvangt, maar alleen die in een bepaald geografisch gebied of van een specifieke branche. Een andere mogelijkheid is het opnemen van een objectlijst bij een abonnement. Dit houdt in dat de afnemer een lijst kan aanleggen met

LV-BAG

Landelijkevoorzieningen

LV-WOZ

BRI

NHR

LV-xx

Levering

Terugmelding

Afnemers

Generieke●Voorzieningen

●Diensten●Standaarden

Digilevering

Digimelding

Page 2: Factsheet Digilevering 24032010

de voor zijn taak relevante objecten, zoals bijvoorbeeld personen, voertuigen en verblijfsobjecten. Indien een gebeurtenis betrekking heeft op één van de objecten uit de lijst, wordt deze geleverd.

KernfunctionaliteitHet distribueren van gebeurtenissen vanuit basisregistraties naar afnemers is de kern-functionaliteit van Digilevering. Op basis van de abonnementen wordt van een ontvangen gebeurtenis vastgesteld naar welke afnemers deze moet worden doorgestuurd. Aan de hand van de vastgelegde autorisatie wordt vastgesteld welke gegevens van de gebeurtenis mogen worden verstuurd aan de afnemer.

Status project DigileveringDe eerste fase van het project, namelijk Architectuur & Ontwerp is in december 2009 afgerond. In maart 2010 vindt het offertetraject plaats voor de realisatie van Digilevering. In de realisatiefase zal nauw worden samengewerkt met de 'koplopers' van de basisregistraties (NHR en BAG) en afnemers (Gemeente Breda, Provincie Utrecht, Belastingdienst en CBS).

Bij de realisatie van Digilevering worden twee bestaande voorzieningen hergebruikt: Digipoort, dat in beheer is bij Logius en GUC (Gegevens Uitwisselings Component) van de Gemeente Rotterdam. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van de Stelselcatalogus, waarin het beheer van soorten gebeurtenissen plaatsvindt.De aanpak van de realisatie van Digilevering 1.0 gaat uit van vier plateaus. Elk plateau levert een afgerond geheel op. • Plateau 1: de nadruk ligt op het technisch werkend

krijgen van de keten Landelijke voorziening - Digilevering - Afnemer. Verstrekkingen door

landelijke voorzieningen worden aan alle afnemers doorgestuurd. Tot plateau 1 behoort ook de realisatie van de testvoorzieningen.

• Plateau 2 richt zich voornamelijk op de koppeling met de Stelselcatalogus en legt de basis voor abonnementenbeheer. Een abonnement op een gebeurtenissoort vormt de overgang naar een individuele afnemer. Momenteel wordt onderzocht of na plateau 2 een versie in productie wordt gebracht. Indien hiervoor wordt gekozen, zal deze versie volgens de huidige planning in het derde kwartaal van 2010 beschikbaar zijn.

• Plateau 3 richt zich op de kernfunctionaliteit van filteren en selecteren op gegevens-elementen, waaronder de object-verzamelingen.

• Plateau 4 breidt dit uit met functionaliteit om op het niveau van soorten gebeurtenissen binnen een abonnement complexe filters te kunnen definiëren en mandatering te faciliteren. De huidige planning is dit plateau in het eerste kwartaal van 2011 gereed is.

Meer informatieZie voor meer informatie over Digilevering: www.e-overheid.nl/sites/RENOIR.

Heeft u vragen over Digilevering of heeft u interesse zich als 'koploper' aan te sluiten, dan kunt u contact opnemen met Roland Wessel, projectleider Digilevering ([email protected]).

Wilhelmina van Pruisenweg 1042595 AN Den HaagPostbus 840112508 AA Den Haag

T +31 (070) 888 78 20F +31 (070) 888 78 81I www.e-overheid.nl

Maart 2010

Generieke●Voorzieningen

●Diensten●Standaarden

LV-BAG

Landelijkevoorzieningen

LV-WOZ

BRI

NHR

LV-xx

Levering

Terugmelding

Afnemers

Starten onderneming

xyz

Digilevering