Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

16
december 2014 BINNENSTEDEN Speciale uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

description

Dit is een extra uitgave van het Journaal. Deze editie is helemaal gewijd aan de donaties die wij de afgelopen jaren hebben gedaan ten behoeve van de binnensteden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Transcript of Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Page 1: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

december 2014

BINNENSTEDENSpeciale uitgave van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

Page 2: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Revitalisering van de binnenstedenPagina - 3 -

MaassluisPagina - 4 -

VlaardingenPagina - 8 -

SchiedamPagina - 12 -

Page 3: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

REVITALISERING VAN DE BINNENSTEDEN

Voor u ligt een extra uitgave van het Journaal. Deze editie is helemaal gewijd aan de donaties die wij de afgelopen jaren hebben gedaan ten behoeve van de binnensteden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis.

Het bestuur van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. constateerde zes jaar geleden dat alle drie de steden waarin het Fonds actief is, problemen hadden in hun binnenstad. Het ging hierbij vooral om leegstand in winkelstraten, panden die slecht zijn onderhouden en een gebrek aan economische activiteiten. Daarom is besloten een budget van 25 miljoen euro ter beschikking te stellen ter ‘revitalisering’ van de binnensteden. In een periode van vijf jaar konden onder regie van de gemeenten aanvragen worden ingediend bij het Fonds. Hierbij was het de bedoeling dat de projecten werden meegefinancierd door andere partijen zodat een ‘vliegwieleffect’ zou ontstaan.

De periode waarin aanvragen konden worden ingediend is inmiddels gesloten. Er zijn de afgelopen jaren meer dan 40 projecten gehonoreerd. De meeste daarvan zijn inmiddels afgerond. Een goed moment om in dit Journaal te laten zien om welke projecten het gaat. Voor alle drie de gemeenten geldt dat zij er voor gekozen hebben om het aanzien van de binnenstad te verbeteren door te investeren in de bestrating, straatmeubilair en infrastructuur (zoals bruggen). Daarnaast is ingezet op verbetering van panden, winkels en monumenten. Dit werd in veel gevallen gecombineerd met activiteiten die meer bezoekers (winkelpubliek en recreanten) moeten trekken naar de binnensteden. Tenslotte is er in alle drie de steden geïnvesteerd in musea.

Natuurlijk hebben bovenstaande projecten in veel gevallen geleid tot verbeteringen van straten, panden en voorzieningen zoals musea. Of de binnensteden als geheel hierdoor vitaler zijn geworden is moeilijk te meten. Wij constateren in ieder geval wel dat er meer waardering van buitenaf is voor de verschillende binnensteden. Zo ontving de gemeente Schiedam in 2012 de Nationale Erfgoedprijs, werd de binnenstad van Vlaardingen in 2013 een rijksbeschermd stadsgezicht en werd het stadshart van Maassluis in 2014 genomineerd voor de MKB winkelstraatprijs 2014. Daarnaast behoort het Stedelijk Museum Schiedam volgens de BBC tot “The eight greatest new museums”. Er is natuurlijk geen direct verband tussen deze nominaties en de bovengenoemde projecten. Echter, het is wel een positief teken voor de gemeenten en alle andere partijen die zich inzetten voor de binnensteden. Het is een teken dat het weer de goede kant op gaat met de binnensteden van Schiedam, Vlaardingen en Maassluis. En daar zijn we blij om, want daar was het allemaal om begonnen!

John MassaarDirecteur

Pagina - 3 -

Page 4: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

MAASSLuIS

Page 5: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Maassluis bestaat in 2014 precies vierhonderd jaar. De eerste bewoners waren vissers en sluiswachters. De stad ontwikkelde zich als belangrijke vissershaven, in het bijzonder voor de kabeljauwvisserij. Langzamerhand vestigden zich er ook gerelateerde bedrijven als scheepswerven, kuiperijen en bijvoorbeeld touwslagerijen. De visserij maakte in de loop der tijd plaats voor het loodswezen en de zeesleepvaart. Belangrijke bedrijven die eveneens grotendeels uit het stadsbeeld zijn verdwenen. Hoewel Maassluis na de Tweede Wereldoorlog flink is uitgebreid en van karakter is veranderd, is het verleden met vooral veel bedrijvigheid op en rond het water nog duidelijk zichtbaar in de architectuur van de eeuwenoude binnenstad.

MAASSLUIS

Pagina - 5 -

De bijdrage van het Fonds aan de revitalisering van het historische centrum is vooral besteed aan het straatmeubilair. Maar ook belangrijke culturele organisaties zoals het Museum Maassluis hebben meer uitstraling en mogelijkheden gekregen. Al met al heeft Maassluis een kleine metamorfose ondergaan waar de ondernemers en bezoekers van het centrum hun voordeel mee doen.

HERINRICHTING BuITENRuIMTE

Met het projectplan ‘Eenvoud en allure’ en de sfeernota ‘Licht op Maassluis’ heeft de gemeente de herinrichting van de buitenruimte aangepakt.

Verschillende straten en pleinen zijn met hoog-waardig materiaal heringericht, bomen zijn geplant en kades zijn gerenoveerd. De herinrichting is gecombineerd met nieuwe sfeervolle verlichting in de openbare ruimte en de aanlichting van monumentale objecten. Op 14 februari 2014 werd de vernieuwde binnenstad feestelijk in gebruik genomen toen met een druk op de knop het nieuwe waterelement op de Markt werd aangezet.

FIETSVOETBRuG OVER DE kEERSLuIS

De Keersluis in de Delflandse Dijk zorgt ervoor dat het historische centrum van Maassluis

droog blijft. De sluiswachter doet zo’n zeventig keer per jaar de sluis dicht om te voorkomen dat het water uit de Nieuwe Waterweg het centrum in loopt. In december 2014 wordt de brug voor fietsers en voetgangers over de Keersluis ingebruikgenomen. Een dubbele ophaalbrug die de Burgemeester de Jonghkade voor fietsers en voetgangers verbindt met de Govert de Wijnkade. Daarmee is de wandel- en fietsroute, ‘Van Stad naar Strand’ die de gemeente Maassluis en stadsregio Rotterdam hebben een ontwikkeld, aanzienlijk verbeterd. De komst van de nieuwe brug maakt het veel makkelijker om de historische sleepboothaven te bereiken.

Page 6: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 6 -

kuNSTTRAP VERLEIDT INwONERS EN BEZOEkERS

Niet alleen de fietsvoetbrug maakt de binnenstad van Maassluis toegankelijker, ook de kunsttrap over de dijkovergang nabij de Keersluis draagt hieraan bij. De kunsttrap is een ontwerp van kunstenares Wilma Kuil en maakt deel uit van de ‘Boeiende Route’. Deze route leidt toeristen die Maassluis vanaf de Waterweg bezoeken naar de binnenstad. Andersom worden de bezoekers en inwoners van Maassluis verleid om een wandeling richting de Waterweg te maken waarbij zij onderweg beelden tegenkomen en de Waterbank, eveneens een ontwerp van Wilma Kuil.

PASSANTENSTEIGER VOOR PLEZIERVAART

Om Maassluis aantrekkelijker te maken voor de pleziervaart, wordt de haven geschikt gemaakt als passantenhaven. De Geerkade West bleek de meest geschikte locatie te zijn voor het aan-leggen van een passantensteiger; onder andere vanwege de rustige ligging en de korte loopafstand naar het historische centrum. Vanwege het grote getijdeverschil is er gekozen voor een drijvende steiger. Op en rond de passantensteiger zullen diverse voorzieningen worden aangebracht.

MuSEuM MAASSLuIS MEERuITSTRALING

Eind 2013 is het Museum Maassluis geprivatiseerd. De Stichting Museum Maassluis ondertekende een huurovereenkomst voor het bestaande museumgebouw en een bruikleenovereenkomst voor de museumcollectie. De tentoonstellingen en activiteiten rond de historische en beeldende kunstcollectie evenals de educatieve component van het museum hebben hiermee een nieuw impuls gekregen. Een ontwikkeling die zeker

‘Het historische centrum van Maassluis is toegankelijker geworden.’

Page 7: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 7 -

past in de revitalisering van de binnenstad. Om het museum meer uitstraling te geven en daar-mee meer inwoners van Maassluis naar het museum te krijgen, heeft het Fonds geld ter beschikking gesteld voor het opknappen van de Dijkzaal en het verbeteren van de voorgevel van het Museum. Na de verbouwing van de entree en de Dijkzaal zijn ook de receptie, het kantoor en de podiumzaal onder handen genomen. Deze zijn nu multi-functioneel inzetbaar; het kantoor wordt tevens bibliotheek (kenniscentrum). Veranderingen die de bezoekers letterlijk en figuurlijk de ruimte bieden om langer in het museum door te brengen.

ERFGOEDLOGIES IN GEMEENLANDSHuIS

Vereniging Hendrick de Keyser is eigenaar van het Gemeenlandshuis in Maassluis. In het uit 1626 daterende pand waren van oudsher bijeenkomsten met als onderwerp van gesprek de sluis- en dijkbewaking. Tegenwoordig is het een stijlvolle trouwlocatie en worden er presentaties, vergaderingen en culturele evenementen gehouden.

Om mensen op een ongedwongen manier kennis te laten maken met de bijzondere historische architectuur van het zeventiende-eeuwse pand, is er een erfgoedlogies gerealiseerd in het souterrain. Het sluit aan bij de oorspronkelijke functie op die plek in het monument, namelijk een sluiswachters-woning. Het karakteristieke Gemeenlandshuis heeft daarmee een nog belangrijkere functie in de Maassluise binnenstad gekregen.

MAASSLUIS

‘Het karakteristieke Gemeenlandshuis heeft een nog belangrijkere functie in de Maassluise binnenstad gekregen.’

Overige projecten:Nieuw Elan voor Maassluis Stichting Promotie MaassluisCamera’s in de binnenstad Stichting Stadshart MaassluisBeweegbaar maken Lijndraaiersbruggen Gemeente Maassluis Promotie Binnenstad Gemeente Maassluis

Page 8: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

VLAARDINGEN

Page 9: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

De eerste tekenen van de nederzetting Vlaardingen ontstonden in 726. Dat er eerder bewoning was, blijkt uit een spectaculaire vondst bij de bouw van de Westwijk in de zestiger jaren: de restanten van een complete nederzetting uit de Late Steentijd, 2900 - 2600 voor Christus. Het vondstcomplex is zelfs buiten de landsgrenzen zo uniek, dat zij een eigen naam kreeg, namelijk Vlaardingen Cultuur. Pas in 1273 kende graaf Floris V Vlaardingen stads-rechten toe. Vlaardingen is nog altijd bekend als dé haringstad van Nederland. Tijdens het interbellum maakte de visserij echter plaats voor de ontwikkeling van de stad als belangrijke industrieplaats.

VLAARDINGEN

Pagina - 9 -

De gelden voor de revitalisering van de binnenstad zijn bijvoorbeeld gegaan naar het opknappen van de Westhavenkade, Blokmakersplaats, Hoogstraat en het Veerplein. Maar ook is behoorlijk geïnvesteerd in het Museum Vlaardingen. Vernieuwingen die de binnenstad een stuk aantrekkelijker hebben gemaakt.

MuSEuM VLAARDINGEN uITGEBREID

Het voormalig redershuis ‘Huis met den Lindeboom’ op de Westhavenkade was te klein om de volledige collectie van Museum Vlaardingen te kunnen tonen en bood nauwelijks ruimte voor additionele activiteiten zoals een museumwinkel, een café en verhuur van ruimten. Met de nieuwbouw, renovatie en restauratie die mogelijk zijn geworden door een overeenstemming tussen het museum, de gemeente Vlaardingen en het Fonds is een jarenlange wens in vervulling gegaan.

Het bestaande rijksmonument is gerestaureerd en zoveel mogelijk naar de oude staat teruggebracht. Het nieuwbouwgedeelte is modern en strak vorm-gegeven maar wel met respect voor het verleden. Zo is het oude pakhuisje dat achter het redershuis stond in de nieuwbouw verwerkt en komt de entree in het nieuwe gebouw. De bouw wordt eind 2014 afgerond. Na herinrichting zal Museum Vlaardingen in het tweede kwartaal van 2015 opengaan voor publiek.

STILTECENTRuM IN DRukkE STADSLEVEN

Op de begane grond van de gerestaureerde toren van de voormalige Johannes de Dooperkerk aan de Hoogstraat is een stiltecentrum gerealiseerd. Een openbare ruimte waarin iedereen, ongeacht religie of nationaliteit, zich desgewenst kan terugtrekken voor een persoonlijk moment van stilte, meditatie

of bezinning. De toren is een markant oriëntatie-punt in het centrum van Vlaardingen en ondanks het gesloten karakter van het gebouw is de toegang met glazen deuren naar het stiltecentrum heel laag- drempelig gemaakt. De bestaande muurschilderingen op de torenwand zijn ook gerestaureerd. Zo is een wens die al jaren bij de Vlaardingse gemeenschap leefde in vervulling gegaan. Middenin het drukke stadsleven is een plek gecreëerd om te ontsnappen aan de waan van de dag.

‘Middenin het drukke stadsleven is een plek gecreëerd om te ontsnappen aan de waan van de dag.’

Page 10: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 10 -

HERINRICHTING VAN HET VEERPLEIN

De herinrichting van het Veerplein is een in het oog springend voorbeeld van revitalisering van de Vlaardingse binnenstad. In 2008 schreef de gemeente Vlaardingen een prijsvraag uit voor een herinrichtingsplan. Het resultaat was een ‘Nieuw Vlaardings Tapijt’ in 2010. Het hart van het plein is een ‘terrazzo’ ruit van achttien meter geworden met historische afbeeldingen die activiteiten uitbeelden die voor Vlaardingen van betekenis zijn, zoals een school haringen. De computergestuurde fontein op het Veerplein zorgt voor het eigentijdse element. Bijzonder is ook dat het regenwater wordt gezuiverd

en opgevangen. Een deel van het regenwater wordt gebruikt voor de bomen en een deel via de waterbuffer voor het waterspel. Bovendien kunnen dankzij de aanleg van boomgroeiplaatsen acht bestaande grote platanen uitgroeien tot monumentale bomen.

uITNODIGENDE ENTREE VAN BINNENSTAD

Een prominent gebied in de Vlaardingse binnenstad is een stuk aantrekkelijker gemaakt met de herstructurering van de Westhavenplaats, Blokmakersplaats en de Plaats. In de eerste fase werd de Westhavenkade autoluw gemaakt en heringericht tot een aantrekkelijk plein met terrassen. Daarbij is het historische karakter van de Oude Haven benadrukt. De tweede fase bestond uit het creëren van een nieuwverblijfsgebied dat eveneens een centrale rol speelt in de binnenstad van Vlaardingen. De entree van de binnenstad via de Blokmakersplaats is nu heel herkenbaar en uitnodigend. Met deze investering worden meer mensen aangetrokken om het stadshart te bezoeken en heeft het woon- en uitgaansklimaat rond die plek in Vlaardingen een beter imago gekregen.

‘De herinrichting van het Veerplein is een in het oog springend voorbeeld van revitalisering van de Vlaardingse binnenstad.’

Page 11: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 11 -

STICHTING STADSHERSTEL VLAARDINGEN

De gemeente Vlaardingen, Rabobank Schiedam-Vlaardingen en de woningcorporaties hebben op vrijdag 4 februari 2011 Stichting Stadsherstel Vlaardingen opgericht. Een stichting die ervoor zorgt dat beeldbepalende en cultuurhistorisch waardevolle panden in de historische binnen-stad worden behouden. Bovendien stimuleert Stadsherstel Vlaardingen de plaatselijke economie door leegstand van winkelpanden te voorkomen en variatie in het winkelaanbod aan te moedigen. In het kader van de revitalisering van de binnen-stad heeft het Fonds na een onderbouwd bestedingsvoorstel van de stichting een groot bedrag beschikbaar gesteld voor onder andere verwerving van panden, renovatie en tijdelijk beheer.

kADE 40

KADE 40 is in de plaats gekomen van De Vrije Academie, Muziekcentrum Opmaat en de Kunstuitleen. In het veranderende klimaat rond kunst is samenwerking een prioriteit geworden. De stichting Centrum Kunst Educatie KADE 40 is in 2012 opgericht met als doel in Vlaardingen kunst in de breedste zin van het woord op de kaart te zetten. De nieuwe culturele instelling is in het voormalige postkantoor op de Westhavenkade gerealiseerd. Naast ateliers, muziek- en dans-studio’s, een theaterruimte en werkplaatsen waar diverse cursussen gevolgd kunnen worden, is er ook een artotheek en een galerie in het pand aanwezig. Het Fonds heeft een bijdrage verleend voor de inrichting en het gebruiksklaar maken van het gebouw. In november 2014 opende de ontmoetingsplaats de deuren voor amateurs en professionals, voor kunstliefhebbers en kunst-beoefenaars, van jong tot oud.

VLAARDINGEN

‘De entree van de binnenstad via de Blokmakersplaats is nu heel herkenbaar en uitnodigend.’

Overige projecten:Steigers Oude Haven Gemeente VlaardingenHerontwikkeling Leski-pand Stichting Stadsherstel Vlaardingen

Page 12: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

SCHIEDAM

Page 13: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Schiedam dankt haar naam aan een initiatief van Dirk Bokel, die in 1250 een dam in de monding van de Schie liet aanleggen. En wie over de ontstaansgeschiedenis van Schiedam spreekt, kan niet om Vrouwe Aleida heen. In 1260 kocht zij van Dirk Bokel het poldertje Riviere en liet daar twee jaar later haar kasteel ‘Huis te Riviere’ bouwen. De overblijfselen van dat kasteel zijn te vinden aan de huidige Broersvest. Aleida liet ook de Grote of Sint Janskerk bouwen. De jeneverindustrie drukte vanaf het einde van de achttiende eeuw haar stempel op de stad. In het centrum refereren karakteristieke pakhuizen, grachten, branderijen, distilleerderijen en de grootste molens ter wereld aan de eeuwenlange jeneverindustrie.

SCHIEDAM

Pagina - 13 -

Voor de revitalisering van de Schiedamse binnen-stad is de bijdrage van het Fonds onder andere gebruikt voor de aanpak van diverse cultuur-historische panden, de Lange Haven en het museumkwartier dat aansluit op dit gebied.

LANGE HAVEN

De florerende jeneverhandel speelde zich grotendeels af rond de Lange Haven. Een groot bedrag van het revitaliseringsproject wordt besteed aan het herstel en uiterlijk van deze ader van het Schiedamse centrum. De kades die meer dan honderd jaar oud zijn, worden na grondig onderzoek weer in top-conditie gebracht. Deze grote onderhoudsbeurt is voor de gemeente aanleiding om de Lange Haven opnieuw in te richten, zodat bewoners,

bezoekers en ondernemers maximaal kunnen genieten van deze prachtige plek.

MuSEuMkwARTIER AANTREkkELIJkER DOOR HERBESTEMMING PANDEN

Het museumkwartier is het gebied rondom de Schiedamse musea tussen de Hoogstraat, Lange Haven en Appelmarkt. De Stichting Restauratie Hoogstraat heeft met steun van het Fonds veel winkelpanden kunnen verbeteren en verkopen. Ook hebben zij het initiatief genomen voor een extra ingang met winkel aan de Hoogstraat 89 voor het Nationaal Jenevermuseum Schiedam. Op de begane grond van het naastgelegen monument Hoogstraat 91 komt daghoreca en een mogelijkheid voor workshops gehouden door het jenevermuseum.

STEDELIJk MuSEuM SCHIEDAM

Het Stedelijk Museum Schiedam herbergt een nationaal en internationaal bekende en geroemde collectie moderne en hedendaagse kunst van na 1945, waaronder veel werk van CoBrA. Het Fonds heeft financieel bijgedragen aan de tentoonstellingen ‘Mexico: Expected/Unexpected’, ‘Marius Bauer in Turkije’ en ‘De Traditie van het Schenken’. Maar ook is een deel van de binnen-stadsgelden gegaan naar de herinrichting van de ingang en het entreegebied van het museum.

‘Met de nieuwe entree is er een betere verbinding gekomen tussen de Appelmarkt, het Coöperatie Museum en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.’

Page 14: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 14 -

Sinds januari 2014 betreden bezoekers het museum via het majestueuze bordes en de uitnodigende glazen deuren van de Giudici kapel. Met de nieuwe entree is er een betere verbinding gekomen tussen de Appelmarkt, het Coöperatie Museum en het Nationaal Jenevermuseum Schiedam.

HET wENNEkERPAND

Het Wennekerpand is een voormalige distilleerderij aan de rand van de historische binnenstad en is omgebouwd tot een cultuurverzamelgebouw.

Het pand staat op een cruciale plek in de ontwikkeling van Schiedam. Enerzijds was het omvormen van een fabriekspand tot een hoog-waardige culturele voorziening een logische stap voor de Schiedamse kunst- en cultuursector. Anderzijds ligt het pand op een locatie die nauw verbonden is met een achtergestelde wijk. De wijk kan met deze en andere ontwikkelingen uitgroeien tot een nieuw cultureel en innovatief voorzieningen-gebied. In het cultuurverzamelgebouw zijn onder andere het Centrum voor Beeldende Kunst (CBK), Theater aan de Schie, een dansschool en de Wenneker Cinema gevestigd.

RESTAuRATIE MONOPOLE

De Monopole op de Hoogstraat is in 1921 gebouwd als bioscoop. Na de oorlog kreeg de bioscoop concurrentie van andere grotere bioscoopzalen en moest uiteindelijk in 1970 de deuren sluiten. In 2010 startte de restauratie van het pand gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Sindsdien heeft er in de Monopole een pop-up restaurant gezeten en was het de locatie voor een stand-up bibliotheek. In de zomer van 2014 opende stichting MET er een koffiebar gekoppeld aan het project om de binnenstad aantrekkelijker te maken voor

jongvolwassenen. De stichting wil door mensen met elkaar in contact te brengen een verbindende rol spelen in de ontwikkeling van de stad.

STICHTING CENTRuMMANAGEMENTSCHIEDAM

Stichting Centrummanagement Schiedam zet zich in voor de bloei van de binnenstad. Dit doet zij door de belangen van de ondernemers in de binnen-stad te bepleiten bij de gemeente, de binnenstad te promoten en activiteiten te organiseren waarmee zoveel mogelijk bezoekers naar het centrum van de stad worden verleid. Om een stevige basis te leggen voor de continuïteit en omvang van de activiteiten van de stichting heeft het Fonds bij-gedragen aan de professionalisering van de taken van Stichting Centrummanagement Schiedam.

Page 15: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Pagina - 15 -

DE wAAG EN kLOkkENLuIDERSwONING

De waag is in 1428 gebouwd aan de toren van de Grote of Sint Janskerk. De waag en de nabijgelegen klokkenluiderswoning zullen worden aangepast, zodat de VVV/Stichting Promotie Schiedam kan verhuizen naar de historische waag midden in het centrum van Schiedam. Het kerkelijk bureau van de Protestantse Kerk verhuist op zijn beurt

naar de klokkenluiderswoning. Daarmee krijgt de klokkenluiderswoning de noodzakelijke restauratie. De komst van de VVV naar de waag betekent betere kansen voor de stads- en woonpromotie van de stad en meer ondersteuning van het culturele programma van de Grote Kerk. Een duidelijke verbetering in het kader van de revitalisering van de binnenstad!

SCHIEDAM

‘Het omvormen van een fabriekspand tot een hoogwaardige culturele voor-ziening was een logische stap voor de Schiedamse kunst- en cultuursector.’

Overige projecten:Extra kwaliteit woon- en leefomgevingSpeelvelden Gedempte Baansloot Gemeente SchiedamRealiseren kinderspeelplek Leliëndaal Gemeente Schiedamherinrichting plantsoen Spinhuispad/Noordvest Gemeente SchiedamProfessionalisering stadsherstel Stichting Stadsherstel SchiedamRevitaliseren van de HoogstraatRestauratie Hoogstraat Midden tot Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedamwinkels en woningenRestauratie Hoogstraat 89 en 91 tot tweede Stichting Restauratie Hoogstraat Schiedam entree Jenevermuseum en erfgoedlogiesHaalbaarheidsonderzoekenHaalbaarheidsonderzoeken Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (VB)Ontwikkelingsplan Stichting Korenbeurs SchiedamHavenkerk Restauratie Havenkerk en orgel Stichting tot restauratie en instandhouding van de kerk aan de Lange Haven

Page 16: Extra uitgave binnensteden 24 nov 2014

Journaal is een Nieuwsbulletin van Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.

SAMENSTELLING EN EINDREDACTIE Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Kimberley JacobsDRukwERk Drukkerij Mercator SchiedamPRODuCTIE FreeLans BV | Eva Winkelman (opmaak) Nathalie Lans en Renée Hartog (tekst)FOTOGRAFIE FreeLans BV en gebruik beeldmateriaal met toestemming van de betrokken instantiesCONTACT Stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. | Schiedamseweg 53, 3134 BB Vlaardingen Telefoon (010) 4754033 | Fax (010) 4754035 | E-mail [email protected] | website www.fondssv.nl