ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

10
Amazing Ethiopië Begeleide groepsreis 29 november – 16 december 2012 Ethiopië, het land van Queen of Sheba, keizer Haile Selassie en illustere koningen zoals Menelek en Lalibela. Ethiopië bezit een rijk cultureel verleden waarvan de meeste monumenten op de lijst van het Unesco werelderfgoed staan. Ethiopië beschikt ook over een gevarieerde natuur en een uiterst rijke etnische verscheidenheid. Vluchtgegevens: 29/11/12 ET709 Brussel – Addis Abeba 20u15 – 06u20 (30/11/12) 15/12/12 ET704 Addis Abeba – Brussel 23u45 – 07u35 (16/12/12) Geselecteerde hotels (o.b.v. een dubbele kamer) 1. Langano Langano Sabana Lodge 2. Konso Kanta Lodge 3. Turmi Buska Hotel 4. Jinka Jinka Eco Lodge 5. Arba Minch Paradise Lodge 6. Hawassa Hawassa Haile Resort 7. Addis Ababa Jupiter International Hotel 8. Lalibela Mountain View Hotel 9. Bahir Dar Lake Tana Kuriftu Resort & Spa 10. Gondar Gondar Taye Hotel 11. Addis Ababa Hilton Programma Dag 1: Brussel – Addis Abeba Avondvlucht met Ethiopian Airlines van Brussel naar Addis Abeba, waar we de volgende ochtend aankomen.

description

groepsreizen archeon travel

Transcript of ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Page 1: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Amazing EthiopiëBegeleide groepsreis

29 november – 16 december 2012

Ethiopië, het land van Queen of Sheba, keizer Haile Selassie en illustere koningen zoals Menelek en Lalibela. Ethiopië bezit een rijk cultureel verleden waarvan de meeste monumenten op de lijst van het Unesco werelderfgoed staan. Ethiopië beschikt ook over een gevarieerde natuur en een uiterst rijke etnische verscheidenheid.

Vluchtgegevens:

29/11/12 ET709 Brussel – Addis Abeba 20u15 – 06u20 (30/11/12) 15/12/12 ET704 Addis Abeba – Brussel 23u45 – 07u35 (16/12/12)

Geselecteerde hotels (o.b.v. een dubbele kamer)

1. Langano Langano Sabana Lodge2. Konso Kanta Lodge3. Turmi Buska Hotel4. Jinka Jinka Eco Lodge5. Arba Minch Paradise Lodge6. Hawassa Hawassa Haile Resort7. Addis Ababa Jupiter International Hotel8. Lalibela Mountain View Hotel9. Bahir Dar Lake Tana Kuriftu Resort & Spa10. Gondar Gondar Taye Hotel11. Addis Ababa Hilton

Programma

Dag 1: Brussel – Addis AbebaAvondvlucht met Ethiopian Airlines van Brussel naar Addis Abeba, waar we de volgende ochtend aankomen.

Page 2: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 2: Addis Abeba – Langano (+/- 210 km)Vroeg in de ochtend, aankomst op Bole Airport Addis Ababa, de internationale luchthaven van Ethiopië. Bij aankomst verwelkoming door de plaatselijke gids én de chauffeurs. Vertrek naar Langano (210 km) per comfortabele 4 x 4-voertuigen. Het Langano-meer met zijn roodkoperkleurige water (door wateroxide) is 18 km lang en 16 km breed met een oppervlakte van 230 km2, maximaal 46 m diep. Dit is het enige meer in Ethiopië waarin veilig kan gezwommen worden. Onderweg bezoek aan enkele van de Rift Valley meren. Picknicklunch onderweg. Diner & overnachting in het Langano Sabana Lodge.

Langano Sabana Lodge

Dag 3: Langano – Konso (+/- 385 km)Na het ontbijt rijden we richting Konso. Onderweg bezoeken we in Chencha een stam van de Dorze. Zij wonen in zeer hoge hutten en staan bekend staan om hun weefkunst. De Dorze zijn ook de vervaardigers van de nationale kledij van Ethiopië, de Shamma, een zeer fijn geweven witte katoenen doek. De hutten hebben de vorm van een olifantenkop, binnenin is naast een kook- en slaapplaats ook een plaats voor het vee voorzien! Picknick lunch onderweg.

Dorze

De Konso zijn landbouwers, doen aan terrasbouw en zijn tevens succesvolle bijenkwekers, die speciale acacia-honing produceren. De kokervormige bijenkorven hangen her en der in de Acacia-bomen. Hun klederdracht is wit met oranje en blauwe strepen.  Op de centrale plaats van het dorp bezoeken we het gemeenschapshuis (voor de jongens vanaf 12 jaar) met daarvoor de “generatieboom”.  Traditie wil dat er om de 18 jaar een boomstam wordt bijgeplaatst. We komen alles te weten over het reilen en zeilen bij de Konso. Zo maken we ook kennis met hun “Waga”-beeldjes (spreek uit : “wakka”): kleine houten beelden die gemaakt worden ter ere van hun overledenen. Avondmaal en overnachting in de Konso Kanta Lodge.

Konso

Page 3: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 4: Konso – Turmi (+/- 195 km)In de voormiddag rijden we naar Turmi. Onderweg bezoeken we een dorp van de Arbore stam alsook de wekelijkse kleurrijke markt van de Hamer. Hier komen verschillende stammen uit de omgeving samen om hun waren te verhandelen. Op de markt heeft u kans om de kleurrijk uitgedoste Hamer vrouwen te bewonderen, met hun haren in vlechtjes en ingesmeerd met een mengeling van dierlijk vet en rode klei. In de namiddag bezoeken wij in Turmi enkele dorpen van de Hammer bevolking.  Met wat geluk zijn we onderweg getuige van één van hun vele tradities, zoals een “bull jumping” of ‘s avonds een Evangadi, zijnde een dansritueel van ‘huwbare meisjes’. Overnachting in de Buska Lodge.

Hamer

Dag 5: Turmi - Jinka (+/- 120 km)Vandaag rijden we naar Jinka, en maken we een tussenstop op de markt van Dimeka. Wanneer we aankomen in Jinka, checken we voor 2 nachten in in Jinka Eco Omo Lodge.

Omo volkeren

Dag 6: Jinka – Mursi – Jinka (140 km) Vandaag gaan we kennis maken met de Mursi, een nomadische stam die leeft van de veeteelt. Ze zijn zeer herkenbaar vanwege de grote lip platen die de vrouwen in hun onderlip aanbrengen. Deze lipversiering kan wel 12cm diameter hebben ! Zij dragen lederen geitenvellen en rokjes. Ook de mannen tooien zich soms opvallend, met ijzeren ringen en everzwijnentanden in hun oorlellen. ’s Namiddags bezoek aan de open stadsmarkt van Jinka met nadien bezoek aan het etnografisch museum dat een zeer goed overzicht geeft van de levenswijze van de verschillende stammen in de OMO vallei. In het museum, gelegen boven de stad, vinden we op een kaart àlle voornaamste stammen gesitueerd in heel Ethiopië.  In de kasten die verspreid staan in de zaal vinden we hun typische gebruiksvoorwerpen, klederdracht en muziekinstrumenten. Overnachting in de Jinka Eco Omo Lodge.

Mursi

Page 4: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 7: Jinka – Arba Minch (+/- 256 km)’s Morgens vertrekken richting Arba Minch en onderweg bezoeken wij de Ari & Benna markt. Overnachting in de Arbaminch Paradise Lodge.

Arbaminch Paradise Lodge

Dag 8: Arba Minch – Hawassa (+/- 300 km)In de voormiddag maken we een boottocht op het Chamo meer, met zijn grote concentraties nijlpaarden en krokodillen. Ook de vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken met pelikanen, reigers, lepelaars, meeuwen, stern enz. Lunch onderweg in een hotel. In de namiddag bereiken we het Langano meer, dat bij de bevolking van Addis Ababa een populair weekend verblijf is. Avondmaal en overnachting in het Hawassa Haile Resort.

Lake Chamo

Dag 9: Hawassa – Addis Ababa (270 km)’s Morgens bezoek aan de vismarkt van Hawassa en kuieren in het nabij gelegen mooi park. Lunch in het hotel. In de namiddag keren we terug naar Addis Ababa. Avondmaal en overnachting in Jupiter International Hotel.

Dag 10: Addis Ababa – LalibelaNa het ontbijt vertrekken wij voor een vroege vlucht naar Lalibela. Bij aankomst vertrekken wij voor een bezoek aan de rotskerken van Lalibela, een prachtig complex van 11 monolithische kerken in het noorden van Ethiopië. ’s Morgens in het noordelijke gedeelte : Bet Medhane Alem + Bet Maryam. Na de lunch in het Mountain View Hotel waar wij ’s avonds ook logeren bezoeken wij de kerken ten zuiden : Bet Abba Libanos + Bet Mercurios & Bet Giyorgis. Al deze indrukwekkende bouwwerken uit de 13e eeuw staan terecht op de lijst van het Unesco werelderfgoed en worden soms ook het achtste wereldwonder genoemd.

Lalibela

Page 5: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 11: Lalibela – Bahar DarVroeg ontbijt en transfer naar de luchthaven voor de lokale vlucht naar Bahar Dar. Dit stadje is gelegen aan de oever van het Tana-meer. Dit is het grootste meer van Ethiopië en tevens het brongebied van de Blauwe Nijl. Bij aankomst vertrekken wij meteen voor een zeer hobbelige rit met het busje naar de Blue Nile Falls (Blauwe Nijl-watervallen). Deze watervallen zijn 65 m hoog en 450 m breed. In de namiddag maken we een onvergetelijke boottocht op het Tana-meer met zijn vele kleine eilandjes. Deze worden bewoond door orthodoxe priesters die zich ontfermen over eenvoudige kloosters en kerken met fascinerende en kleurrijke muurschilderingen. We bezoeken het Zeghe schiereiland met de prachtige kerk van Ura Kidane Mihret. De kerken van het Tana-meer staan allemaal op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar deze is zonder twijfel de mooist beschilderde! Lunch & diner in Kuriftu Resort.

Blue Nile Falls – kerken van Lake Tana

Dag 12: Bahar DarVrije dag in het Kuriftu Resort and Spa Lake Tana : genieten van de accommodatie en een deugddoende massage.

Kuriftu Resort & Spa

Dag 13: Bahar Dar – Gondar (185 km)Na het ontbijt vertrekken wij voor een prachtige rit doorheen het Ethiopische platteland naar Gondar, waar we in de namiddag de 17e eeuwse kasteelruïnes van de Keizerlijke Stad zullen aanschouwen. Bij aankomst in het Gondar Goha Hotel nemen wij eerst de lunch. In de namiddag : sightseeing van Gondar-stad en bezoek aan de 17-de eeuwse kastelen, o.a. van Fasilades, Johannes, Eyasu, David, enz... Wij gaan verder met een bezoek aan de Debre Berhane Selassie-kerk (2de mooist beschilderde plafond ter wereld volgens “De Morgen” van 20/11/2010 !), Fasiledes’ “bathing pool” en de abdijruïne van de Empress Mentewab. We overnachten 2 x in het Gondar Taye hotel.

Gondar

Page 6: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 14: Gondar – Simien MountainsNa een vroeg ontbijt vertrekken we voor een volledige dag op excursie naar het Simien Mountains National Park via een door de bergen slingerende, hobbelige en stoffige weg. De Simien Mountains zijn één van Afrika’s meest opmerkelijke bergmassieven. De hoogplateau’s worden doorkliefd door brede rivierdalen en vulkanische pieken. U geniet er van de spectaculaire vergezichten met loodrechte afgronden van 1200m. Dit is het terrein van de mantelbavianen (Gelada), klipspringers en de imposante Ibex geiten. Tevens is dit ook het speelterrein van roofvogels zoals de Augur buizerd en de Lammergier. Bij ons bezoek aan de Simien Mountains worden we vergezeld door een lokale gids en twee gewapende wachters. Alles voor onze veiligheid!

Simien Mountains

Tijdens de picknicklunch hebben we zicht op één van de meest spectaculaire landschappen van Afrika, op meer dan 2000 meter hoogte. Ondertussen scheuren de lammergieren en diksnavelraven laag voorbij. Na de lunch wordt de terugrit richting het hotel aangevat, zijnde een tocht van drie uur met onderweg een koffiestop. Overnachting in het Gondar Taye.

Ibex – Lammergier – Gelada

Dag 15: Gondar - Axum Na het ontbijt vertrekken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar Axum. Deze hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk beheerste de gehele regio van 400 voor Christus tot 900 na Christus. In de namiddag brengen we een bezoek aan de zuilen van Axum. Met hun 33 meter hoog zijn ze de hoogste ‘steles’ ter wereld. Het wordt aangenomen dat deze zuilen oude graven markeren. Ze dateren vermoedelijk uit de 3e eeuw na Christus en komen voor in drie verschillende types. De tweede grootste (23 m hoog en 150 ton zwaar) werd in 1936 door Mussolini naar Rome gebracht en slechts in 2005 teruggegeven.  In 2008 werd hij in zijn huidige staat ingehuldigd. 

Axum

Page 7: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

We brengen ook een bezoek aan het aanpalende museum met aarden potten en opgegraven zilveren en gouden munten.  Vervolgens rijden we langs het zwembad van de Queen of Sheba en de necropolis van de koningen Gebre-Meskel & Kaleb.  Op de terugweg naar het centrum van Axum, passeren we langs de Epitaph (grafsteen) van koning Ezana en rijden we verder naar de ruïnes van het paleis van de Queen of Sheba en de Gobedra Leeuwin. We eindigen onze namiddag met een bezoek aan het kerkelijk museum en de basiliek van Maria (Tsion Mariam church). Overnachting in het Axum Comfort Hotel.

Paleis van Sheba – Zion Mariam Kerk – Necropolis

Dag 16: Axum – Addis AbebaNa het ontbijt worden we naar de luchthaven van Axum gebracht, waar we een vroege vlucht naar Addis Abeba nemen. Addis Abeba betekent "Nieuwe Bloem" en is één van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld. Aangekomen te Addis Abeba, brengen we een bezoek aan de Trinity Church (de Heilige Drievuldigheidskerk), de belangrijkste kerk van Addis. We bewonderen de mooie glasramen en mozaïeken tegen de binnenmuur.  Hier ligt ook de laatste keizer van Ethiopië Haile Selassie met zijn gemalin begraven.  We vervolgen onze weg met de bus naar de hoogste berg in de buurt, de Mount Entoto (hier had Menelik II, bekend als de stichter van Addis Abeba zijn troepen gekazerneerd). Entoto was de vroegere verblijfplaats van de koningen maar gezien de hoogte was het er nogal fris en werd er uiteindelijk beslist toch terug beneden aan de berg te wonen.

Na een lunch in een lokaal restaurant, brengt de namiddag een bezoek aan het Nationaal Museum.  Hier zien we allerlei archeologische vondsten van Ethiopië vanaf de préhistorie tot op heden.  Hier vindt u ook het beroemde en 3,5 miljoen jaar oude skelet van Lucy, de oudste mens tot op heden gevonden!  Op onze terugweg rijden we nog door de Mercato en houden op de rand ervan even halt om nog wat souvenirs te kopen. Voor de laatste overnachting in Ethiopië, verblijven we in het Hilton Hotel.

Addis Abeba

Page 8: ETHIOPIË - GROEPSREIZEN 2012

Dag 17: Addis Ababa De laatste dag is aangebroken. Wij genieten vandaag van een laatste vrije dag. ’s Avonds worden we nog getrakteerd op een "farewell-dinner" in het Hilton hotel. Na het diner vertrekken we naar de luchthaven voor de late vlucht ET 704 om 23u45 terug naar Brussel.

Ethiopische glimlach

Dag 18: aankomst te BrusselOm 7u35 ’s ochtends komen we aan op de luchthaven van Zaventem.

Sunset Ethiopië

Prijs per persoon

3.990 euro per persoon

Inbegrepen:- Internationale vluchten- Binnenlandse vluchten- Programma met excursies zoals beschreven- 15 zoals beschreven of gelijkwaardig- vol pension - Niet alcoholische dranken bij de maaltijden- Water tijdens de verplaatsingen- Alle toegangsgelden – wegentaksen- Professionele lokale Engelstalige gids- Bagage dragers- Nederlandstalige gids + begeleiding- Visumkosten- Fooien voor de lokale gidsen en chauffeurs

Niet inbegrepen : - Alcoholische dranken- Verzekeringen- De lunch op de laatste dag van het programma in Hilton Addis- Tipgeld om te fotograferen- Persoonlijke uitgaven