DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

9
nieuwsbrief november 2012 DUT racing team

description

De eerste nieuwsbrief van het DUT13 team.

Transcript of DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

Page 1: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

nieuwsbrief november

2012

DUTracing team

Page 2: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

Het Team Auto’sCompetitie Media Nieuws Sponsorsdutracing.nl

•Team Manager

•DUT13 team

•Teamlid Spreekt

•Evenementen

•Sponsoroverzicht

Voorwoord

Geachte lezer,

Het DUT12 jaar is volledig afgerond en daarmee begint een nieuw jaar DUT Racing voor een hele hoop nieuwe studenten. Meer dan 90% van het team in 2013 is nieuw en dat brengt weer een mooie kans voor deze studenten met zich mee om veel te leren.

In deze nieuwsbrief wordt u voorgesteld aan het nieuwe team en de daarbijhorende teamstructuur. Want eerst moet je een team bouwen en vervolgens de auto. Om af te sluiten worden de evenementen waar het team aanwezig was voor u samengevat.

Veel leesgenot!

Page 3: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

© Paul Brussee

We zijn begonnen! Het 13e jaar Formula Student Delft is alweer twee maanden onderweg. Dit jaar staat er een team van 76 enthousiaste toekomstige Delftse ingenieurs voor de uitdaging om in tien maanden een volledige auto te ontwerpen, bouwen en testen. Afgelopen jaar heb ik Formula Student vanaf de zijlijn mogen volgen. Ik heb mij verbaasd over de onuitputtelijke motivatie en toewijding waarmee aan de auto gewerkt werd. Van dichtbij heb ik mogen meemaken dat het realiseren van een jeugddroom, de bouw en het ontwerp van je eigen auto, niet zonder slag of stoot gaat. Het kost naast een goed stel hersenen vooral heel veel tijd en doorzettingsvermogen. Maar na 80.000 manuren, talloze slapeloze nachten en honderden liters koffie stond er dan ook een echt technologisch hoogstaand

wonder. Niet alleen in Delft stoppen studenten ziel en zaligheid in een dergelijke auto, maar dit gebeurt bij meer dan 450 teams over de hele wereld. Met gemiddeld dertig man per team zijn dat 13.000 studenten die ziel en zaligheid in hun auto leggen. Op de competitie komen al die teams bij elkaar. Ik vond het uitzonderlijk om te ervaren dat dit totaal niet leidt tot agressieve taferelen, maar tot openheid, respect voor en nieuwsgierigheid naar elkaars creatie. Het is écht de passie voor de techniek, die al deze studenten verbindt. Dat vind ik geweldig en daarom ben ik deel van dit team! Ondertussen zit ik er zelf twee maanden in en merk dat het echt ontzettend verslavend is om met een enthousiast team hetzelfde doel na te streven.

- Marius Knol -

Team Manager

Page 4: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

Het team bestaat uit zes verschillende groepen. De eerste groep is het kernteam, dit jaar bestaat deze groep uit 8 mensen. Het kernteam is het bestuur van het team en bestaat uit:

Marius Knol – Team ManagerReinier Alberda – Chief EngineerVincent de Gelder – Technical ManagerLennert van den Boom – Operations ManagerMarco de Gier – Chief DrivetrainStefan van der Kleij – Chief PowertrainErwin de Gelder – Chief Vehicle DynamicsJurrien Koeman – Chief Chassis

De leden van het kernteam zijn allemaal full-time betrokken bij het project. Verder bestaat het project voornamelijk uit part-timers, mensen die naast hun studie bij DUT Racing betrokken zijn. Sommige teamleden doen dat in de vorm van een minor waarbij ze een half jaar studiepunten kunnen verdienen bij het team, sommigen doen het in hun vrije tijd. Part-timers focussen zich echt op een specifiek onderdeel van de auto. Dat doen ze alleen, of in een groepje. Ze zijn verzameld in een klein team, ofwel departement.

© Paul Brussee

DUT13 Team

Page 5: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

Dit jaar zijn er de volgende departementen:

Vehicle Dynamics: Dit jaar heeft Vehicle Dynamics niet alleen de voertuigdynamica onder haar vleugel genomen maar ook de controlesystemen en zelfs aerodynamica. Verder zal hier ook de praktische uitvoering van onderdelen die veel met de mechanische eigenschappen van de auto te maken hebben. Voorbeelden hiervan zijn het veer-demper systeem volledig worden ontwikkeld, waarbij dat vorig jaar nog in een aparte afdeling, suspension, gedaan werd.

Chassis: Het ontwerp en de productie van de monocoque is de taak van chassis. De monocoque is de koolstofvezel structuur waar alle andere ondelen aan bevestigd worden. Naast de monocoque zijn alle onderdelen die in aanraking komen met de coureur zoals ergonomie, stuurtje, stuursysteem, dashboard en de pedalen hun verantwoordelijkheid.

Drivetrain: Zorgt ervoor dat de energie van de powertrain wordt omgezet in het ronddraaien van de wielen. Bij dit departement horen dan ook de motoren en de motorcontrollers en de transmissie. Om ervoor te zorgen dat alles op de juiste temperatuur blijft wordt ook het koelsysteem door drivetrain ontworpen.

Powertrain: De energie die de auto moet gaan aandrijven wordt beheerd door de powertrain. Hieronder vallen dus de accu, het accu management en de bekabeling.

Operations: Teambuilding, communicatie en de organisatie van evenementen zijn de drie hoofdverantwoordelijkheden van het Operations departement. Het onderhouden en updaten van de website, facebook, twitter alsook het organiseren van het teamweekend, de reis naar de evenementen, de design presentatie en roll-out zijn een hap uit de vele taken dit departement.

Zoals u kan zien zijn er enorm veel facetten die aan bod komen bij het ontwerpen van een Formula Student race auto. Daarbij is een goed gestructureerd team van uitzonderlijk belang.

Page 6: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

Mijn naam is Marly Kuijpers en ik studeer luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Dit is mijn eerste jaar bij DUT Racing. Ik ben verantwoordelijk voor het ontwerp van de voortransmissie. Dat ontwerpen doe ik samen met Anton, een van de part-timers. Zelf doe ik namelijk DUT Racing als minor en ik kan dus minstens een half jaar full-time aan het project werken. Wat ik zo ontzettend leuk vind aan een project als DUT Racing is dat ik kennis kan omzetten naar de praktijk.

Verder is het een ongelooflijk leuk team, met name het drivetrain departement, het subteam waar ik deel van uitmaak. Omdat we van plan zijn om eens per maand een activiteit te doen buiten het werk om, ja serieus is het zeker, zijn we al een keer met het hele departement gaan eten. Het is verder ook mooi dat de sfeer in het team erg goed is. We kunnen tussen het werk door flink met elkaar lachen, ondanks dat er ook keihard gewerkt wordt.

“Wat ik zo ontzettend leuk vind aan een project als DUT is dat ik

kennis kan omzetten naar de praktijk”

Marly Kuijpers

Teamlid Spreekt

Page 7: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

• 1 City Racing RotterdamOp 26 augustus gaf de DUT11 een demonstratie tijdens “City Racing Rotterdam” om te bewijzen dat elektrisch racen “cool” is.

• 2 Stadsrally Den HaagDe DUT12 was aanwezig bij de rally voor elektrische voertuigen georganiseerd door de gemeente Den Haag op 15 september.

• 3 AutomotiveNL Carrière dagOp 18 september was de DUT12 aanwezig bij de AutomotiveNL carrière dag waar ze het niveau van innovatie van haar ontwerp aantoonde.

• 4 Kart uitje met het teamHet hele team ging op 27 september naar Attractiecentrum Zoetermeer voor het allereerste kart uitje.

• 5 EcomobielbeursOp 9 en 10 oktober kon je in Ahoy Rotterdam terecht voor de grootste beurs gericht op duurzame mobiliteit in de Benelux, namelijk de Ecomobielbeurs.

• 6 EEAC/RLI Conference“Keep moving towards sustainable mobility” was het onderwerp van deze conferentie op de S.S. Rotterdam op 11 oktober.

• 7 TU Delft Alumni DagTer gelegenheid van 170 jaar TU Delft organiseerde de TU Delft een alumni dag op vrijdag 12 oktober. Meer dan 200 alumni bezochten de DUT Racing werkplaats die avond.

• 8 TU Delft Open DagenOp vrijdag 19 en maandag 22 oktober was het weer zover: de TU Delft Open Dagen voor aankomende studenten. Het DUT Racing team was aanwezig op de informatiemarkten van 4 verschillende faculteiten.

7

8

1

5

6

Evenementen

Page 8: DUT Racing Nieuwsbrief November 2012

advanced engineeringlightweight

- Faculty of Aerospace Engineering

- Faculty of Applied Sciences

- Faculty of Industrial Design Engineering

- Faculty of Mechanical, Maritime and Materials Engineering

- Faculty of Technology, Policy and Management

- Faculty of Electrical Engineering, Mathematics & Computer Science

Sponsoren