Dorcas Journaal September 2014

6
MET NOODHULPKATERN OVER IRAK EN OOST- OEKRAÏNE Water is leven ‘Water is leven’, zegt Jackline. Toegang tot water is beperkt in de Tanzaniaanse districten Babati en Konwa. Inwoners van deze gebieden zijn afhankelijk van oppervlaktewater uit rivieren en meren, maar dit water is niet schoon genoeg voor consumptie. Samen met de gebrekkige kennis over hygiëne, leidt dit tot ziekten. Jackline is 48 jaar en zorgt voor haar gezin, twee kleinkinderen, een nichtje en haar man. Tijdens het regenseizoen werkt ze op het land. Als er geen werk is, zorgt ze voor het vee en kookt ze voor anderen. Elke ochtend staat ze vroeg op om water te halen uit een poel. ‘s Avonds helpen de kinderen haar soms met water halen, maar meestal gaat ze alleen. Het water is echter niet schoon, en Jackline maakt zich zorgen over de gezondheid van haar familie. Door een bron te boren en een afhaalpunt binnen een kilometer afstand van de bewoners te maken, zorgt Dorcas ervoor dat de gemeenschap veilig en schoon water krijgt. Jackline is niet alleen blij dat ze niet meer zo ver hoeft te lopen om aan schoon water te komen, ze weet ook dat de gezondheid van haar familie nu minder risico loopt. SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6 WATER, SANITATIE EN HYGIËNE: MINDER ZIEKTEN, MEER WELZIJN • NOODHULP IRAAKSE VLUCHTELINGEN • GERALDS GRANNYTOUR

description

Acht keer per jaar verschijnt de papieren versie van het Dorcas Journaal.

Transcript of Dorcas Journaal September 2014

Page 1: Dorcas Journaal September 2014

MET NOODHULPKATERN

OVER

IRAK ENOOST-

OEKRAÏNE

Water is leven‘Water is leven’, zegt Jackline. Toegang tot water is beperkt in de Tanzaniaanse districten Babati en Konwa. Inwoners van deze gebieden zijn afhankelijk van oppervlaktewater uit rivieren en meren, maar dit water is niet schoon genoeg voor consumptie. Samen met de gebrekkige kennis over hygiëne, leidt dit tot ziekten.

Jackline is 48 jaar en zorgt voor haar gezin, twee kleinkinderen, een nichtje en haar man. Tijdens het regenseizoen werkt ze op het land. Als er geen werk is, zorgt ze voor het vee en kookt ze voor anderen. Elke ochtend staat ze vroeg op om water te halen uit een poel. ‘s Avonds helpen de kinderen haar soms met water halen, maar meestal gaat ze alleen. Het water is echter niet schoon, en Jackline maakt zich zorgen over de gezondheid van haar familie.

Door een bron te boren en een afhaalpunt binnen een kilometer afstand van de bewoners te maken, zorgt Dorcas ervoor dat de gemeenschap veilig en schoon water krijgt. Jackline is niet alleen blij dat ze niet meer zo ver hoeft te lopen om aan schoon water te komen, ze weet ook dat de gezondheid van haar familie nu minder risico loopt.

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

• WATER, SANITATIE EN HYGIËNE: MINDER ZIEKTEN, MEER WELZIJN

• NOODHULP IRAAKSE VLUCHTELINGEN

• GERALDS GRANNYTOUR

Page 2: Dorcas Journaal September 2014

2

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

JAARLIJKS OVERLIJDEN TWEE MILJOEN MENSEN AAN WATERGERELATEERDE ZIEKTEN ZOALS DIARREE. DORCAS ONDERSTEUNT PROJECTEN DIE TOEGANG BIEDEN TOT SCHOON DRINKWATER EN SANITAIRE VOORZIENINGEN. DEZE PROJECTEN VERSCHAFFEN KENNIS OVER HYGIËNE OM DE GEZONDHEID VAN MENSEN IN ARME GEMEENSCHAPPEN TE VERBETEREN.

WASH: Water, sanitatie en hygiëne - minder ziekten, meer welzijn

De WASH-projecten zijn erop gericht om de zelfredzaamheid en de eigen verantwoordelijkheid van de bevolking te vergroten. Gemeenschappen leveren zelf een bijdrage aan de aanleg van water- en sanitaire voorzieningen en er worden watercomités aangesteld en getraind, die zorgen voor het onderhoud.

WaterBeschikbaarheid en toegankelijkheid van schoon water en toiletten zijn essentieel voor de gezondheid van mensen. En gezondheid is belangrijk voor andere aspecten van welzijn, zoals werk, opleiding en zelfstandigheid. Drinkwater dicht bij huis bespaart veel vrouwen en kinderen tijd en energie. Dorcas zorgt ervoor dat watervoorzieningen binnen een afstand van maximaal één kilometer van de woningen worden aangelegd.

SanitatieHet begrip ‘sanitatie’ gaat niet alleen over sanitaire voor-zieningen zoals waterleiding, riool en sanitair, maar ook over het nut en de noodzaak van goede hygiëne: zorgen dat iedereen gebruikmaakt van een latrine, zijn of haar handen wast, en afval veilig verwerkt.Dorcas zorgt voor toegang tot verbeterde sanitaire voor-zieningen, met bijvoorbeeld pitlatrines in Afrika en septic

tanks in Egypte. Belangrijk bij projecten die zich richten op verbeterde sanitatie is de bewustwording bij de doelgroep dat deze sanitaire voorzieningen ziekten voorkomen. Een methode om deze bewustwording tot stand te brengen is Community Led Total Sanitation (CLTS).

CLTS richt zich op het beëindigen van open defecatie (OD), het doen van de behoeften in de bosjes. De eerste belangrij-ke stap is dat mensen op een heel directe manier worden geconfronteerd met het effect van OD op wat ze zelf eten. Mensen leren door observatie en analyse hun gedrag onder ogen te zien en wat de effecten daarvan zijn. Als ze ontdek-ken hoe ziektekiemen uit de ontlasting overgebracht worden op het voedsel, veroorzaakt dit gevoelens van schaamte en afkeer. Die gewaarwording leidt ertoe dat ze zelf hun gedrag willen veranderen, toiletten bouwen en onderhouden, en zorgen voor een schone woonomgeving.

HygiëneVoorlichting over veelvoorkomende ziekten – bijvoorbeeld hoe diarree wordt veroorzaakt – en het belang van goede hygiëne om ziekten te voorkomen, zijn belangrijke onderdelen van de WASH-programma’s. Een heel essentiële gedragsverandering is het wassen van handen met zeep na toiletgebruik en voor het eten.

Page 3: Dorcas Journaal September 2014

3

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

KORT NIEUWS

BAKKERSOPLEIDING IN ZUID-SOEDAN

In juli is de vakschool van Dorcas in Wau, Zuid-Soedan gestart met een korte bakkersopleiding. Leerlingen leren de kneepjes van het bakkersvak en van het ondernemerschap in slechts acht dagen. Na de opleiding hebben ze een goede basis om een kleinschalige broodbakkerij te beginnen en brood te verkopen op de markt.

BENEFIETCONCERT OP DE BETTELD

Op 14 augustus was er op camping De Betteld in Zelhem een speciale Dor-cas-avond. Elise Mannah en Gerald Troost gaven een intiem optreden, en schrijfster Marianne Grandia leverde een inhoudelijke bijdrage aan de avond – zij vertelde over haar bezoek aan Dorcas-projecten in Moldavië. Vooraf-gaand aan het concert was er een gezellige zomermarkt. Tijdens de avond werd 1.500 euro ingezameld voor duurzame ontwikkelingsprojecten.

PROJECTEN VAN DORCAS OP TV

Op 9 oktober vertelt Dorcas- medewerker Abel Korevaar in het EO-programma Geloof & 'n Hoop Liefde (voorheen 'Geloven op 2') over zijn beklimming van de Kilimanjaro. Ook maakt u kennis met het werk van Dorcas in Tanzania. EO Metterdaad bezocht een aantal van deze projecten. Andere uitzendingen zijn te zien op: 23 oktober, 30 oktober en 6 november. Kijk op www.dorcas.nl voor de laatste informatie.

PROJECTEN UITGELICHT

In het district Dedo in Ethiopië heeft meer dan de helft van de mensen geen toegang tot schoon drinkwater. Van de scholen in het gebied heeft slechts de helft latrines. Door gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzienin-gen komen veel ziekten voor, zoals diarree. Vooral jonge kinde-ren zijn daar kwetsbaar voor en overlijden aan uitdroging als gevolg van diarree.

Het doel van dit project is om de gezondheid van deze gemeenschap te verbeteren door duurzame drinkwatervoorzieningen en sanitaire voor-zieningen aan te leggen, en voorlichting te geven over hygiëne en gezond-heid. Dorcas werkt samen met de lokale overheid en scholen, om te zorgen dat de veranderingen blijvend zijn.

De waterpunten worden beheerd door lokale watercomités. Mensen krijgen trainingen in hygiëne en gezond gedrag. WASH-clubs op scholen onder-houden de latrines en zorgen ervoor dat de kinderen van jongs af aan hygiënisch gedrag aanleren.

Voor meer informatie: dorcas.nl/projectuitgelicht.

Water, sanitatie en hygiëne in Dedo

Schoon water in AlbaniëDe gemeente Pojan ligt in het zuid-oosten van Albanië in de Korca-regio. In dit gebied zijn veel onbruikbare watervoorzieningen, doordat er jarenlang niet in is geïnvesteerd. De inwoners halen hun water veelal uit putten, maar dit water is niet schoon en het veroorzaakt allerlei ziekten.

Duurzaam drinkwaterDorcas steunt een project om een duurzaam drinkwatersysteem aan te leggen in zes dorpen in deze gemeente. Het project voorziet in gezondheidstrainingen en voorlichting over hygiëne en betere zorg voor het milieu, onder andere met betrekking tot de afval verwerking.

Fehmi Xhango is de burgemeester van het dorpje Rov. Er was vroeger ook in

zijn huis altijd een tekort aan drink water en het water dat ze gebruikten was niet schoon. Dankzij de aanleg van een nieuwe waterleiding heeft de familie nu 24 uur per dag schoon drinkwater.

Centrale vuilnisbeltAls lid van het projectcomité werkte Fehmi mee aan het aanleggen van de leidingen. Het comité kreeg een opleiding voor het onderhoud van het systeem. Samen met zijn familie nam Fehmi ook deel aan andere trainingen. Daardoor is er nu een centrale vuilnis-belt in het dorp, terwijl dorpsbewoners eerder hun afval achter in hun tuin begroeven. Het project zal in 2015 worden afgerond, dan hebben meer dan 7.500 mensen toegang gekregen tot schoon water.

Page 4: Dorcas Journaal September 2014

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

4

IN JUNI LAAIDEN DE GEVECHTEN OP TUSSEN HET IRAAKSE LEGER EN GEWAPENDE OPSTANDELINGEN IN HET NOORDEN VAN HET LAND. SINDS DE IS (ISLAMITISCHE STAAT, VOORHEEN ISIS) EEN KALIFAAT UITGEROEPEN HEEFT, WORDT HET NIEUWS OVERHEERST DOOR GRUWELDADEN IN IRAK EN DELEN VAN SYRIË.

De opstandelingen namen onder meer de stad Mosul in. Een half miljoen mensen sloeg op de vlucht, met achter-lating van al hun bezittingen. Hele dorpen zijn ontheemd; de nieuwsbeelden zijn op het netvlies van velen gebrand. Veel van de vluchtelingen arriveerden in het Koerdische gedeelte van het noorden van Irak.

Dorcas is ter plaatse aanwezig en startte in augustus dan ook een noodhulpactie. Ontheemde mensen krijgen voedsel en slaapmaterialen. In elk geval worden de komende drie maanden 250 huishoudens uit Mosul door noodhulp van Dorcas aan voedsel geholpen. Daarnaast krijgen 50 families pakketten met slaap- en kookgerei.

Om een gezin van zes personen een voedselpakket voor een maand te geven, heeft Dorcas 70 euro nodig. Helpt u mee?

Lees het laatste nieuws op www.dorcas.nl/noodhulp-irak.

Noodhulp in Irak

Door de oorlog in Oekraïne waren er volgens de UNHCR op 5 augustus 117.000 interne vluchtelingen in Oekraïne. Daarnaast zijn er 168.000 vluchtelingen naar Rusland uitgewe-ken. Dit zijn alleen de geregistreerde vluchtelingen; het werkelijke aantal ligt veel hoger. Met name uit de steden Luhansk en Donetsk en de gebieden eromheen zijn veel mensen op de vlucht geslagen voor de gevechten en door het verlies van hun woning. Sommigen vluchten ook uit angst voor vervolging van bepaalde politieke groepen. De ontheemden zijn zonder veel eigen bezittingen, en vaak ook zonder toegang tot hun bankrekening, gevlucht naar familie of kennissen, maar er zijn ook vluchtelingen die tijdelijk in oude gebouwen, scholen en kerken wonen. Deze mensen hebben steun nodig in de vorm van voedsel,

water, slaap- en kookgerei. Ook moeten er verblijven worden ge-renoveerd en ingericht zodat er mensen kunnen worden opgevangen.

Dorcas heeft twee kantoren in Oekraïne en werkt met lokale partners in vijf verschillende regio’s. In juli zijn we gestart met een project om 250 ontheemden te kunnen opvangen. Deze hulp wil Dorcas samen met haar partners graag uitbreiden naar opvang en ondersteuning van 4.000 vluchtelin-gen. Deze mensen hebben ondersteu-ning nodig bij hun registratie, om onderdak te vinden en om te voorzien in hun dagelijkse levensbehoeften. Omdat men niet weet hoe lang het zal duren voor ze weer terug kunnen naar hun eigen woonplaats, moet er voor de kinderen ook geregeld worden dat ze in hun verblijfplaats naar school kunnen.

Voor 50 euro krijgt een ontheemd gezin een week voedsel, helpt u mee?

Lees het laatste nieuws op www.dorcas.nl/oekraine.

Noodhulp Oost-Oekraïne

NOODHULP

Page 5: Dorcas Journaal September 2014

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

‘IK WAS HONGERIG…’ Mattheüs 25

Dorcas-directeur Michel Gendi bezocht in augustus vluchtelingen in Erbil, Irak.

Page 6: Dorcas Journaal September 2014

SEPTEMBER 2014 | JAARGANG 30 | NUMMER 6

6

COLOFON Het Dorcas Journaal is een gratis uitgave van hulporganisatie Dorcas. U kunt dit blad naar keuze acht, vier of één keer per jaar ontvangen.

Redactie:Dorcas, team Marketing & CommunicatieAdreswijzigingen: [email protected]:

Anneke Schaap, [email protected]

Vormgeving: Abovo Media, www.abovo.nl

DorcasPostbus 12 | 1619 ZG AndijkTelefoon: 0228 595900E-mail: [email protected]

IBAN: NL04 RABO 0106 2500 00www.dorcas.nl

ACTIE IN HET LANDVan 20 september tot 25 oktober trekt Gerald Troost samen met zijn band en cabaretduo Als Zodanig door Nederland om aandacht te vragen voor de granny’s van Dorcas.

In mei ontmoette Gerald zijn ‘eigen’ granny’s in Tanzania, onder wie granny Filipo van 96 jaar. Tijdens de tour zet Gerald granny Filipo in het

zonnetje. ‘Ik heb gezien hoe blij de granny’s zijn met kleding en aandacht. Samen met Dorcas wil ik eraan bijdragen dat zoveel mogelijk granny’s in Oost-Europa en Afrika hun waardigheid terugkrijgen door een sponsor voor hen te vinden.’

Voor meer informatie: www.dorcas.nl/grannytour. Tickets via: www.truetickets.nl/geraldsgrannytour.

Meehelpen tijdens Geralds Grannytour?Dorcas zoekt vrijwilligers voor de promotie, en mensen die willen helpen op de avonden van de tour. Interesse? Stuur een e-mail met contactgegevens naar Bas van der Brugge ([email protected]).

Adopt a grannyVoor 25 euro per maand ontvangt een granny voedsel, medische zorg, brandhout en regelmatig bezoek van een maatschappelijk werker. Help mee het leven van een granny te veranderen en ga naar: www.dorcas.nl/financieleadoptie.

GEBEDSPUNTEN• Wilt u bidden voor het Dorcas-team in Beiroet, Libanon? Zij hebben uw

gebed nodig om onder moeilijke omstandigheden de juiste hulp te bieden aan de vluchtelingen ter plaatse.

• Dank voor de maatschappelijk werkers en de vrijwilligers in de sponsor-projecten van Dorcas. Zij zijn onmisbaar bij het ondersteunen van de allerarmsten in onze projecten.

• Wilt u bidden dat het werk van Dorcas mensen in Nederland raakt en be-weegt om met tijd, geld of goederen in actie te komen voor de verre naaste?

• Door het geweld in Irak zijn duizenden gezinnen op de vlucht geslagen. Bid voor hun veiligheid en voor vrede in het land.

19 OKTOBER 2014: MICHA ZONDAG

Op zondag 19 oktober 2014 is het Micha Zondag en staan duizenden kerken wereldwijd stil bij het thema ‘Heel de schepping’, over herstel en recht voor heel Gods schepping. Doe mee met uw gemeente en kijk voor meer informatie op www.michanederland.nl/zondag.

DORCAS VOEDSELACTIE 2014:2 TOT EN MET 9 NOVEMBER

Tijdens de Dorcas Voedsel­actie zetten duizenden mensen zich vrijwillig in voor voedsel en voedselzekerheid voor de allerarmsten in Oost­Europa en Afrika.

Stilstaan bij welvaartOnze welvaart is niet vanzelf-sprekend. Dorcas biedt mensen handvatten om in actie te komen voor mensen die niet zeker weten of ze morgen iets te eten hebben. Doe mee! Kijk op www.dorcasvoedselactie.nl.

Kom ook in actie voor voedselzekerheidDorcas zoekt nieuwe DVA- coördinatoren. Wilt u een voedselactie in uw woonplaats organiseren? Kijk op www.dorcasvoedselactie.nl/doe-mee.

Geralds Grannytour