Dier In Utrecht - januari 2015

24
Dier in UTRECHT REGIOMAGAZINE VAN DIERENBESCHERMING REGIO UTRECHT / NUMMER 01 / JANUARI 2015

description

Ledenmagazine van Dierenbescherming Regio Utrecht.

Transcript of Dier In Utrecht - januari 2015

Page 1: Dier In Utrecht - januari 2015

Dier inUtrechtREGIOMAGAZINE VAN DIERENBESCHERMING REGIO UTRECHT / NUMMER 01 / JANUARI 2015

Page 2: Dier In Utrecht - januari 2015

06 199 12 824 [email protected] www.reines.nl

Training of coaching op het gebied van communicatie-en persoonlijke vaardigheden kan u helpen bij:

het solliciteren met e�ect (wat wil ik? wat kan ik? cv, sollicitatiebrief en LinkedIn account maken)

het maken en geven van boeiende presentaties

klantvriendelijk telefoneren (omgaan met moeilijke gesprekken)

het krijgen waar u recht op heeft tijdens een onderhandelingsgesprek

Bel of mail voor een vrijblijvend gesprek.

Annabelle Lanfermeijer

www.landelijkekunst.nl

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door

een grote dierenvriendin

Spreekurenma t/m vr 13.00 - 14.00 en 19.00 - 20.00 uurma, wo, vr 09.00 - 09.30 uur zaterdag 11.30 - 12.00 uur Daarnaast is de praktijk voor het maken van afspraken en afhalen van medicijnen en dieetvoer geopend

Op werkdagen 09.00 - 17.00 en 18.30 - 20.00 uurOp zaterdag 11.00 - 12.00 uur

Detmoldstraat 103523 GD Utrecht

tel: O3O-2886469www.dierenkliniekhoograven.nl

Page 3: Dier In Utrecht - januari 2015

3 januari 2015

inhoud

WELKoM

Van hond tot chinchilla De positieflijst voor zoogdieren komt eraan

Rianne KasandeR ‘Je moet een vakidioot

zijn om dit te doen’

En verder: 8

15

Beste dierenvrienden,Het jaar 2014 ligt inmiddels weer achter ons. Een jaar waarin we als Dierenbescherming ons 150-jarig jubileum hebben mogen vieren. Een jaar waarin we alle voorbereidingen hebben getroffen om per 1 januari 2015 één Dierenbescherming te worden. Waarom? Zodat we nog slagvaardiger kunnen optreden naar gemeenten, opvangcentra, ambu-lances en partners.

2014 was ook het jaar waarin we een flinke groei hebben gerealiseerd in onze collecte opbrengst. Regionaal gezien was onze opbrengst zo’n 30% hoger dan vorig jaar. Een fantastische prestatie, die we niet hadden kunnen bereiken zonder de enorme inzet en betrokkenheid van onze collectanten en wijkhoofden.

Het afgelopen jaar hebben we tevens een flinke slag gemaakt op het gebied van politieke beïnvloe-ding. We hebben met diverse gemeenten goede gesprekken gevoerd. Bij enkele gemeenten heeft dit nu al geleid tot nieuwe concrete afspraken. Op deze manier kunnen we het dierenwelzijn in de provincie Utrecht naar een nog hoger niveau tillen.

Natuurlijk gaan we ook met deze en alle andere zaken in 2015 wederom met veel energie en passie aan de slag. We hebben namelijk op het gebied van dierenwelzijn de lat erg hoog liggen in de regio

Utrecht. Verder zal 2015 ook voor een groot deel in het teken staan van onze vele vrijwilligers. Zonder hen zouden wij ons belangrijke werk namelijk niet kunnen doen. Extra kennisoverdracht over de Dierenbescherming en dier gerelateerde zaken, zullen komend jaar de boventoon voeren. Daarom zullen we dit jaar starten met diverse trainingen voor onze vrijwilligers, onder de vlag van onze DB Academy.

Naast dieren, vinden wij ook mensen belangrijk bij de Dierenbescherming. Als zij het naar hun zin hebben, dan hebben de dieren dat ook. Dieren voelen dit namelijk erg goed aan.

Veel leesplezier!

William van de WeteringRegiomanager

4 REGIONIEUWS

7 COLUMN EN VACATURES

12 DIERENLIEFDE

13 IK ZOEK BAAS

16 HET BELANG VAN CASTREREN

18 KOSTEN HUISDIER VAAK ONDERSCHAT

20 KIDS FOR ANIMALS

21 INSPECTIENIEUWS

22 TELEFOONNUMMERS EN COLOFON

Page 4: Dier In Utrecht - januari 2015

4 DiEr in utrEcht

open dag dBca op 11 aprilOp zaterdag 11 april zijn bezoekers weer welkom om een kijkje te nemen bij Dierenbeschermingscentrum Amersfoort. Tijdens deze open dag staat er van alles op het programma. Zo kunt u (dieren)vragen stellen aan onze gedragsdeskundige en vertellen de dierverzorgers van alles over de asieldieren die op dat moment in het centrum verblijven. Houd voor het volledige programma onze website in de gaten. We hopen u te zien op 11 april.

rEgioniEuWs

Opbrengst collecte 2014 bekendDe vrijwillige collectanten van de Dierenbescherming hebben afgelopen jaar tijdens de collecteweek in oktober een prachtig totaalbedrag van €1.305.975,59 opgehaald. Dat is 12% meer dan in 2013! In de regio Utrecht hebben we €107.996,69 binnen weten te slepen. Een geweldig resultaat! Wij danken al onze collectanten voor hun enorme inzet en iedereen die een bijdrage in de collectebus heeft gedaan! De opbrengst van de collecte komt ten goede aan regionale dierenwelzijns-projecten, zoals het Dierenbescher-mingscentrum in Amersfoort.

Willie van der Veldt viert jubileumWillie van der Veldt is (vrijwillig) trainer bij Gehoorzame Huishond en zij werkt inmiddels al 30 jaar bij de Dierenbescherming. Ze is de laatste jaren trainer en coördinator van de Gehoorzame Huishond school in Nieuwegein. Daar staat zij iedere zondag op het veld. William van de Wetering, regiomanager, kwam in november bij haar langs om haar te feliciteren. Hij overhan-digde haar een bloemetje. Willie, bedankt voor je inzet al die jaren!

Maureen siebe-richs vrijwilliger van het jaarOp 17 december ontving Maureen Sieberichs De Ida Zilverschoon Prijs voor Vrijwilliger van het Jaar 2014. De prijs, een geldbedrag van 250,- euro, kreeg zij voor haar geweldige inzet als dierverzorger, gastgezin en roostermaker bij Dierenbescher-mingscentrum Amersfoort. De prijs is een initiatief van Stichting Ida Zilverschoon. Deze Stichting beheert een fonds dat wordt ingezet ter ondersteuning van personen of organisaties die zich inzetten voor het beschermen van dieren.

De Dierenbescherming Regio Utrecht is trots op ‘hun’ Vrijwilliger van het Jaar en hoopt dat deze onderschei-ding meer mensen stimuleert om vrijwilligerswerk te gaan doen. De Dierenbescherming is 100% afhanke-lijk van giften en donaties en is voor het uitvoeren van haar activiteiten voor een groot deel afhankelijk van de inzet van vrijwilligers.

Geslaagd uitje voor dUo vrijwilligersOm de vrijwilligers van het DUO project (Dieren Utrecht en Ouderen) te bedanken voor een succesvol jaar, zijn we in december met de hele groep naar een kaasboerderij in Kamerik geweest. Na een kopje koffie met een lekker stukje boerencake, gingen de handen uit de mouwen. Tijdens deze anderhalf uur durende workshop zagen, leerden en proefden de deelnemers alles van de boerenkaas. Tijdens deze middag werd verteld over het volledige kaasmaak-proces met verschillende wetenswaardigheden en leuke anekdotes. En wist u dat je kaas het beste buiten de koelkast kunt bewaren? Zo rijpt het nog door en dit komt de smaak ten goede. Na het kaasmaken was er een heerlijke, vegetari-sche boerenlunch. Het was een gezellige en geslaagde middag.

Ruim 150 kittens opgevangen in 2014In het jaar 2014 hebben de vrijwillige thuisopvang-adressen van de Dierenbe-scherming in onze regio ruim 150 kittens opgevangen en grootgebracht. Een

gastgezin heeft een belangrijke taak als het gaat om socialisering van jonge kittens. Als de jonge katjes acht weken oud zijn, zijn ze klaar om naar hun definitieve huis te gaan. Zonder de inzet van al deze gastgezinnen is het niet mogelijk om deze jonge dieren zo snel aan een nieuw thuis te helpen. Ook voor dit jaar zijn we weer op zoek naar gastgezinnen. Neem voor meer informatie contact met ons op via [email protected].

Page 5: Dier In Utrecht - januari 2015

5 juli 2014

rEgioniEuWs

Bestuursleden uit Utrecht in ledenraadVan maandag 3 tot woensdag 12 november 2014 organiseerde de Dierenbescherming de verkiezingen voor de nieuwe Ledenraad, die meedenkt én -beslist over de wijze waarop de Dierenbescherming zich inzet voor dieren in ons land. Inmid-dels zijn de stemmen geteld en is bekend gemaakt dat maar liefst twee oud-bestuursleden van Dierenbescherming Regio Utrecht zijn gekozen voor deze raad (landelijk en op provinciaal niveau). Gefeliciteerd Anita te Kampe en Inge Wijnberg!

trainingsveld gezocht voor Ghh nieuwegeinDe Gehoorzame Huishond school in Nieuwegein is voor op zaterdag- en zondagochtend op zoek naar een ander trainingsveld. Op dit moment trainen de vrijwilligers en cursisten in weer en wind op de parkeerplaats van het bedrijventer-rein in Nieuwegein. Het zou fijn zijn als zij een eigen trainingsveld hebben. Voor de nieuwe trainingslocatie zoekt de Dierenbe-scherming een terrein dat:

• verhard is (een goed gedraineerd grasveld kan ook);• omzoomd is met beplanting van een meter hoog of met hekwerk;• groot genoeg is om met drie groepen tegelijk te trainen;• een vergunning heeft om de honden los te laten lopen;• een vergunning heeft om te mogen trainen;• bereikbaar is met openbaar vervoer.

Denkt u ons te kunnen helpen? Stuur dan een mail naar [email protected] o.v.v. ‘Trainingsveld Nieuwegein’.

Boerderijen/maneges gezocht voor wilde kattenDierenbescherming Regio Utrecht is op zoek naar boerderijen/maneges waar we een aantal wilde katten kunnen herplaatsen. Deze katten zijn zeer geschikt als ‘muizenvan-gers’. De katten hebben in de eerste periode de beschikking nodig over een beschutte plek, bijvoorbeeld een schuur, zodat ze zich zullen gaan hechten aan de omgeving. Het is dus niet het geval dat de katten in huis komen, hier zijn de katten te wild voor. Kunt u ons helpen? Stuur dan een mail naar [email protected]. Bedankt!

crowdfundactie brengt ruim

19.000 euro opDe afgelopen maanden zijn vrijwilligers van Dierenbescherming Regio Utrecht druk bezig geweest met geld inzamelen in hun vriendenkring. We zijn trots te mogen melden dat deze crowdfundactie ruim 19.000 euro heeft opgebracht! Een prachtig bedrag. We zijn iedereen die zich hiervoor heeft ingezet dan ook ontzettend dankbaar. Het geld zal gebruikt worden voor allerlei benodigdheden in het DBCA. De vrijwilligers hebben zelf een lijst samengesteld van spullen die het opvangcentrum nog hard nodig heeft. Deze zullen als eerste worden aangeschaft.

Wintertips van de DierenbeschermingNu de winter weer is losgebarsten, breekt voor veel dieren een zware tijd aan. Dieren in het wild leveren soms een overlevings-strijd om de periode van kou door te komen. Huisdieren hebben het wat dat betreft gemakkelijker, maar ook zij kunnen last hebben van lage temperaturen. Kijk voor onze wintertips per diersoort op www.dierenbescherming.nl

Page 6: Dier In Utrecht - januari 2015

Meer dan 20 jaar ervaring in afbouw (projecten). Levering en montage van Systeemplafonds en Systeemwanden.

[email protected]

Telefoon 030 - 293 12 [email protected]

Bij Mica' Integrale Massage praktijk kun je terecht voor een massage gericht op herstel van spanningen en klachten, chronische pijn, nek-rug schouderklachten.

Hekmeijerstraat 18 Utrechto6-46735359

De FietsenboerVan Humboldtstraat 108

3514 GS Utrecht06-22979706

UAS Schadeherstel Utrecht

Meijewetering 193543 AA Utrecht

030-2411122

Fun4Feet Pedicurepraktijk

Groenedijk 923544 AB Utrecht

06-54796699

Neptunusstraat 62, 3582 RD UtrechtTelefoon: 06-43081948Email: [email protected]: www.melraschilderwerken.nl

Mede mogelijk gemaakt door een sympathieke ondernemer uit Utrecht

Café Ons Honk

Jutfaseweg 283522 HC UtrechtTel 030-2148628

Mede mogelijk gemaakt door:

een sympathieke ondernemer

uit Utrecht

FIETSENMAKERIJDa Vietsie

BOLSTRAAT 28 • 3581 WX UTRECHTTEL.: 030-2517941

Klus- en Onderhoudsbedrijf

GO.KL.ON.Molenrakhof 173544 WJ Utrecht

06-29266157

Aannemersbedrijf ButerUtrecht

Amsterdamsestraatweg 9213555 HN Utrecht

030-2433927

Deze uitgave werd mede mogelijk

gemaakt door een anonieme sponsor

SALON VAN TOP TOT TEEN

massage, voetreflex en pedicure

www.salonvantoptotteen.nl

06-28 53 70 79

Weerdsingel O.Z. 423514 AD Utrecht

Tel.: 030 - 30 31 600www.vakgarageautoweerd.nl

AutobedrijfWalter van Broekhoven

Citroën-, Peugeot- en Volkswagenspecialist

Van Asch van Wijckskade 29A3512 VR Utrecht

Tel.: 030 - 2311601

Mede mogelijk gemaakt door:

Arduro BVGroenekanseweg 56

3732 AG De BiltTel.: 030 - 2292943

Mede mogelijk gemaakt door een dierenvriend

uit Utrecht

Edwine BerendseMassagetherapie en Voetreflexologie

De Hooghlaan 113723 GR Bilthoven

Tel.: 06 – 1544 [email protected]

www.edwineberendse.nl

Brengt je thuis in je lichaam

Page 7: Dier In Utrecht - januari 2015

7 januari 2015

CoLuMn

Bij de opvoeding van kinderen hoop je altijd dat er ook een stukje respect voor een ander in meegenomen wordt. Hierin ben ik vast niet de enige. Dit leerproces begint al op jonge leeftijd.

Vaak wordt een huisdier aangeschaft onder het mom van ‘leuk voor de kids’. Toch heeft u als ouder de zorgplicht voor een dier. Deze verantwoordelijkheid kunt u niet bij een kind neerleggen. Een ouder leert de kinderen hoe een dier op de juiste manier verzorgd moet worden. De juiste voeding, een soortgenootje als de diersoort in groepsverband leeft, voldoende bewegingsvrijheid, de juiste bodembedekking, en ga zo maar door. Het dier geeft dan liefde terug. Een prachtig proces.

Toch zijn er nog steeds ouders die er, met het hele gezin, een “leuk” uitje

van maken om het eens zo leuke huiskonijn te dumpen in het bos.

Bij mij in de opvang kreeg ik ooit een hondje binnen met een diep inge-groeid elastiekje om zijn nek. Het heeft de dierenarts uren gekost om het arme dier te bevrijden. Ook is er wel eens een fret met een ingegroeid tuigje binnengebracht. Omgedaan toen het dier nog een baby was, en vergeten het tuigje wijder te zetten naarmate de fret ouder werd.

Herkent u de volgende uitingen in de media nog?

• Watervogel zwemt rond met pijl door zijn hals;

• Kat gevonden met aangestoken vuurpijl in achterste;

• Nest kittens in doos gedumpt;• Drie kippen in brand gestoken in

Leusden

• Paardenbeul weer actief in Utrecht;

Hoe dit soort dingen kunnen gebeuren, is mij een raadsel. Wel wil ik u graag het volgende meegeven:Een huisdier is vaak volledig afhankelijk van een mens. Dieren die in het wild leven, hebben vaak een functie in het gebied waar zij leven.

Als ouders hun kroost een beetje respect voor dieren bijbrengen, misschien kan de nieuwe generatie dit dan ook opbrengen voor de medemens. Dit zou de wereld toch een stukje mooier maken.

Door Wendy van der Steen

Medewerker groenvoorziening(vrijwillige functie)

We zijn op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor het onderhoud van de groenvoorzieningen rondom ons Dierenbe-schermingscentrum Amersfoort en ons kantoor van de Dieren-bescherming Regio Utrecht (beiden gevestigd in Amersfoort).

Werkzaamheden:Het snoeien en onderhouden van de borders, bomen en planten.

Tijdsbesteding:In overleg met de vrijwilligerscoördinator worden uw werk-dagen en tijden vastgesteld. Deze zullen in principe vallen binnen kantooruren (ma-vr 9.00-17.00). Wij vragen een minimale inzetbaarheid van 4-6 uur per week. Materiaal en werkkleding worden ter plekke beschikbaar gesteld.

Wij zoeken mensen die:• groene vingers hebben (kennis van bomen en planten is

gewenst)• het leuk vinden om buiten te werken• niet bang zijn om vies te worden• bij voorkeur ervaring hebben met het onderhouden van

groen• bij voorkeur overweg kunnen met een bosmaaier

Receptionist(vrijwillige functie)

Bent u administratief vaardig, vindt u het leuk om als gastheer of gastvrouw op te treden, heeft u hart voor dieren, maar kunt u ook goed omgaan met mensen? Dan is de functie van baliemedewerker bij het Dierenbeschermingscen-trum Amersfoort (DBCA) wellicht iets voor u!

Als vrijwillige receptionist bent u het eerste aanspreekpunt voor mensen die contact opnemen met de Dierenbescherming afdeling Regio Utrecht. Op een vriendelijke en gastvrije manier vangt u de bezoekers op en u verwijst ze door. Ook vragen die per telefoon of mail binnenkomen handelt u klantvriendelijk af. Daarnaast voert u administratieve taken uit en als het nodig is verricht u kleine hand- en spandiensten binnen het Dierenbeschermings-centrum, zoals het schoonhouden van uw eigen werkruimte.

De beloning is een tevreden nieuwe eigenaar met een gelukkig dier naar huis te laten gaan.

De werktijden zijn van 9.00 – 13.00 en/of 13.00 tot 17.00 uur.

Jong geleerd…

Contactinformatie: Wilt u reageren op een vacature of wilt u meer informatie, neem dan contact op met onze vrijwilligerscoördinator via [email protected]

Page 8: Dier In Utrecht - januari 2015

8 DiEr in utrEcht

aChtErgrondvErhaaL

Page 9: Dier In Utrecht - januari 2015

9 januari 2015

aChtErgrondvErhaaL

Nederland is een echt huisdierenland. In meer dan de helft van alle Nederlandse huishoudens zijn één of meer huisdieren aanwezig. In de meeste gevallen gaat het om honden en katten, maar

er zijn natuurlijk ook veel konijnen, knaagdieren, vogels en reptielen. Gelukkig hebben deze dieren het doorgaans goed bij hun baasjes, maar helaas zijn er ook schrijnende situaties van bewust of onbewust dierenleed. Ook worden er nogal eens exotische diersoorten gehouden die om meerdere redenen eigenlijk niet geschikt zijn als huisdier. Om misstanden te voorkomen, gelden sinds begin van dit jaar nieuwe regels over welke dieren u wel of niet als huisdier mag houden.

Impulsaankopen voorkomenSinds 1 juli 2014 geldt al een aantal nieuwe regels voor houders, verkopers en fokkers van huisdieren. Zo mogen dierenwinkels geen dieren meer in de etalage zetten. De kans op impulsaankopen wordt daarmee kleiner. Vooral ouders met kinderen kennen vast wel de vragende ogen van hun kroost bij het zien van een lief konijntje, een koddige ruwharige cavia of wollige hamstertjes. Het is geen uitzondering dat deze dieren gekocht worden en dat na verloop van tijd de interesse van het kind verdwijnt. Hiervan zijn al heel wat dieren de dupe geworden.

In de nieuwe regels is ook opgenomen dat jongeren onder de 16 jaar geen dieren meer mogen kopen. Verder zijn fokkers aan nieuwe dierenwelzijnsregels gebonden en verkopers zijn verplicht om bij de verkoop van een huisdier schriftelijke informatie te geven over de verzor-ging van het dier.

Goede voorbereidingAls eigenaar heeft u de plicht om voor uw huisdier te zorgen. U verschoont de hokken, geeft ze goed voedsel. Wanneer de dieren ziek zijn of een inenting nodig hebben, moet u naar de dierenarts. Huisdieren vereisen liefde en toewijding, maar zijn ook een kostenpost. Helaas zijn dat allemaal zaken die vooraf nogal eens over het hoofd gezien worden.

Welke dieren mag u houdenHet ministerie van Economische Zaken heeft een lijst opgesteld waarin staat welke dieren u in Nederland mag houden: de positieflijst (of huisdierenlijst). De lijst is er ook om te voorkomen dat beschermde exotische dieren illegaal naar Nederland gehaald worden. Vooralsnog staan alleen zoogdieren op deze lijst. Er komt later een lijst voor vogels en reptielen. Staan de dieren niet op de lijst? Dan mogen zij vanaf 1 januari 2015 niet meer geïmporteerd, gefokt of verkocht worden.

Persvoorlichter Marian Bestelink van Economische Zaken licht toe: “Honden, katten, konijnen en knaagdieren zijn de meest voorkomende huisdieren. Maar ook meer exotische dieren wonen bij mensen in huis. Niet al deze dieren zijn geschikt als huis- of hobbydier. Bijvoorbeeld omdat het slecht is voor het dier. Of omdat het gevaarlijk is voor de omgeving. Daarom komt het ministerie van Economische Zaken met een lijst van zoogdieren die als huisdier gehouden mogen worden. Die lijst heet de positieflijst en gaat voor iedereen gelden. Op deze lijst komen ook dier-soorten die alleen onder bepaalde voorwaarden gehouden mogen worden. De voorwaarden staan per diersoort

Nieuwe regels om huisdierenleed te voorkomenWie een huisdier heeft moet daar natuurlijk goed voor zorgen. Sinds kort is er nieuwe wetgeving die een aantal gevolgen heeft voor u, als eigenaar van huisdieren. Maar de nieuwe regels gelden ook voor de fokkers en verkopers van gezelschapsdieren. Deze regels zijn er om dierenleed te voorkomen. Zo is er een lijst waarop staat welke dieren u wel of niet als huisdier mag houden.

Page 10: Dier In Utrecht - januari 2015
Page 11: Dier In Utrecht - januari 2015

11 januari 2015

aChtErgrondvErhaaL

beschreven. Deze lijst is ook een voorbeeld voor wanneer er in de toekomst lijsten met toegestane vogels en reptielen komen.”

De lijst is nog niet af, want naar een aantal diersoorten wordt nog onderzoek gedaan. Naast beleidsmakers en wetenschappers, zijn ook maatschappelijke organisaties zoals de Dierenbescherming bij de samenstelling van deze lijst betrokken. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbe-scherming en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zijn verantwoordelijk voor het naleven van de wetgeving.

Gedomesticeerde soortenDe Dierenbescherming vindt dat alleen een aantal zogenaamde gedomesticeerde soorten als huisdier mogen worden gehouden. Dit zijn dieren die gewend zijn aan een leven met mensen. Bijvoorbeeld honden, katten en konijnen. Niet-gedomesticeerde dieren zijn niet geschikt als huisdier. Zeker niet als ze bijvoorbeeld uit het wild gevangen zijn, er (lichamelijke) ingrepen nodig zijn om ze te kunnen houden of als ze zich niet in gevangenschap kunnen voortplanten. Logisch gevolg is dat de Dieren-bescherming het houden van de meeste exotische dieren afwijst.

Op de nu bestaande lijst met zoogdieren staan 18 soorten:

• hond;• kat;• konijn;• (bruine) rat;• tamme muis;• cavia;• goudhamster;• gerbil;• nerts;• paard;• ezel;• varken;• geit;• rund (koeien);• waterbuffel;• damhert;• edelhert;• schaap.

Deze lijst wordt dus komend jaar nog verder uitgebreid. Ook volgt er een lijst met vogelsoorten en reptielen.

Lijst alleen voor nieuwe huisdierenDe huisdierenlijst geldt alleen als u een nieuw huisdier aanschaft. Heeft u al een dier dat niet op de lijst voorkomt? Dan hoeft u zich nergens zorgen over te maken. U mag dit dier houden totdat het overlijdt. U moet wel kunnen bewijzen dat het dier al in leven was toen de huisdieren-lijst inging. Er geldt overigens wel een fokverbod voor deze dieren.

Dierenopvang en de positieflijstWat gebeurt er eigenlijk met dieren die in het asiel zitten en niet op de positieflijst staan? Locatiemanager Andrea Lokhoff van het Dierenbeschermingscentrum Amersfoort (DBCA) zegt: “Een aantal van de soorten die wij opvangen staat nog op de lijst van diersoorten die nog verder onder-zocht moeten worden. Bijvoorbeeld de chinchilla’s en alle soorten hamsters, behalve de goudhamster. Het is dus nog niet zeker of deze wel of niet op de positieflijst komen.”

Gelukkig is er geen reden tot bezorgdheid voor het DBCA, andere opvangcentra en de baasjes van dieren die niet op de lijst staan, zo meldt het ministerie: “Opvangcentra met dieren die niet meer gehouden mogen worden, krijgen een vrijstelling. Zij moeten dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Gaat het om beschermde inheemse of uitheemse dieren? Dan gelden hiervoor aanvullende voorwaarden. Zaten deze dieren in het asiel toen de huisdierenlijst inging? Dan mogen deze dieren binnen Nederland herplaatst worden.”

Bepaalde voorwaardenDe Dierenbescherming vindt het goed dat er met de komst van de positieflijst duidelijk vastgelegd wordt welke dieren je wel en niet mag houden. Wel is de Dierenbescherming van mening dat er eigenlijk altijd bepaalde voorwaarden moeten zitten aan het houden van welk dier dan ook. Dit zorgt ervoor dat men extra goed nadenkt voordat er een dier wordt aangeschaft. De Dierenbescherming vindt het positief dat de lijst een ‘dynamisch karakter’ heeft, wat betekent dat de lijst in de loop der tijd nog aangepast kan worden.

Door Bart van Riel

De Dierenbescherming vindt dat alleen een aantal zogenaamde

gedomesticeerde soorten als huisdier mogen worden gehouden.

Page 12: Dier In Utrecht - januari 2015

12 DiEr in utrEcht

diErEnLiEfdE

Bestaat er een heerlijker gevoel dan verliefdheid? Vlinders in uw buik, lopen op roze wolken en een blos op uw wangen. Alles lijkt een stukje mooier te zijn wanneer Cupido raak heeft geschoten en het is ontzettend fijn als de liefde uiteindelijk wordt beantwoord. Samen zijn vinden wij mensen immers wel zo gezellig!

Groepsdieren zoals konijnen zijn ook het meest gelukkig wanneer ze een soortgenoot als maatje hebben. Ondanks dat een konijn vaak met de beste bedoelingen wordt aangeschaft, blijkt niet ieder baasje op de hoogte te zijn van deze belangrijke behoefte van ‘Nijn’. Helaas zitten er daardoor nog te veel konijnen eenzaam en alleen in een hokje of worden ze gehouden met andere diersoorten.

Gelukkig maken verschillende konijnenopvangcentra het mogelijk om uw vrijgezelle konijn op speeddate te sturen met een konijn dat nog een baasje zoekt, zoals afdeling ‘Knaag & Ko’ binnen Dierenbeschermingscentrum Amers-foort. Zo’n ontmoeting tussen twee konijnen wordt ook wel een koppeling genoemd. Dierenverzorgster Immy legt uit hoe zo’n koppeling ongeveer verloopt. ‘Het potentiële baasje kiest een konijn uit naar geslacht. Zo koppelen wij enkel rammetjes met voedsters. Vervolgens mogen de konijnen kennis maken in een koppel-ren dat voor beide konijnen neutraal terrein vormt. Het koppelen verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Zo vliegen er regelmatig

plukken haar door de ren. Dit is geen reden tot paniek, maar mocht er echt gevochten worden dan wordt het duo uit elkaar gehaald en zal er een nieuwe date moeten plaatsvinden.’

En hoe weten we dan dat de vonk is overgeslagen? ‘Wanneer er sprake is van een match, is het duidelijk dat het ene konijn de dominante rol en het andere konijn de onderdanige rol heeft aangenomen. Dan mag het konijn mee naar huis en is het afwachten of het gedurende het samenwonen ook nog klikt.’

Door Jessie Megens

speeddaten voor konijnen

‘Het koppelen verloopt niet altijd zonder slag of stoot. Zo vliegen er

regelmatig plukken haar door de ren.’

Wilt u uw eigen konijn laten koppelen? Neem dan contact op met het DBCA via [email protected]

Zijn konijnen iets voor u?Konijnen zijn actieve, slimme dieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. Het is ontzettend leuk om te zien hoe de dieren bij elkaar liggen, samen rondrennen of elkaar wassen. Veel konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, hoewel ze daarbij graag met vier poten op de grond blijven staan. Geef uw konijnen de ruimte: om gezond te blijven hebben ze, naast de juiste voeding, ook veel beweging nodig!

Page 13: Dier In Utrecht - januari 2015

13 januari 2015

NAAM: DominoLOCATIE: DBCADomino is een vriendelijke tiener die gek is op spelletjes. Een knuffel op zijn tijd is ook welkom. Wordt u zijn nieuwe maatje?

NAAM: Dandy & SchroefjeLOCATIE: DBCADandy en Schroefje hebben elkaar leren kennen in het DBCA. Sindsdien is het dik aan. Nu nog een fijn thuis waar zij samen mogen wonen.

NAAM: PatriciaLOCATIE: Dierentehuis ‘t HartPatricia is een oudere dame van 11 jaar die dol is op gezelligheid. Een lekker warm mandje en een stortvloed aan aandacht, dan is dit oudje al snel tevreden.

iK zoEK baas /baas gEvondEn

Baas gevonden!

NAAM: BrutusBrutus heeft zijn thuis gevonden op een zorgboerderij. ‘Brutus wordt overladen met knuffels en ligt vaak heerlijk tevreden te snurken. Het is fantastisch om te zien hoe hij speelt met zijn nieuwe vriendinnetje Truus. We kunnen Brutus niet meer missen!’

NAAM: MoccaMocca was op zoek naar een lief baasje en een lekkere plofbank. Ze heeft inmid-dels beiden gevonden. ‘Het gaat super goed met Mocca. Ze voelde zich al snel thuis en lijkt erg gelukkig te zijn. Op de bank waar ze zo naar verlangde kijken we samen de hele middag televisie. Heerlijk!’

NAAM: PippaIn het DBCA hebben we Pippa (red. voorheen Shine) leren kennen als een enthousiaste jongedame met een tikkeltje verlatingsangst. Inmiddels heeft ze haar thuis gevonden en hoeft ze niet bang te zijn dat ze nog ooit in de steek gelaten zal worden. Haar nieuwe baasje laat weten dat het erg goed met haar gaat en dat ze vriendschap heeft gesloten met de andere honden in het gezin.

Er zijn nog meer dieren die een thuis zoeken! Kijk op www.ikzoekbaas.nl

ik zoek baas

NAAM: Trees LOCATIE: DBCAVondeling Trees is een drukke dame die flink van zich af kan bijten. Biedt u haar de rust en regelmaat die zij zo hard nodig heeft?

NAAM: Michel LOCATIE: DBCADeze actieve jongen heeft FIV en moet daardoor binnen blijven. Michel is op zoek naar een baasje met grote woning waar hij volop kan spelen.

NAAM: DelilahLOCATIE: Dierentehuis ‘t HartDelilah is een allemansvriend die iedere bezoeker vrolijk tegemoet knort. Zijn grootste hobby is knuffelen en zijn motto luidt: ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’.

Page 14: Dier In Utrecht - januari 2015

Plan uw APK bij Bosch Car Service en maak kans op € 10.000,- voor een auto naar uw keuze!

Plan daarom nu de APK voor uw auto in bij uw Bosch Car Service autobedrijf en maak kans op deze prijs!

Bosch Car ServiceDen Dolder

Willem Arntszlaan 1393734 EE DEN DOLDER.

Telefoon:030 2250105Fax :030 2252654

[email protected]

boschcarservicedendolder.nl

Gediplomeerd dierenpensionhouder verzorgtuw katten, konijnen en andere dieren bij u thuis

als u bijvoorbeeld op vakantie bent, of omandere redenen dat niet zelf kan doen.

Dierenverzorgingbij u thuis.

Gwendoline Blankestyn 06-26092952Kattenoppas-hondenuitlaat.webnode.nl

www.ccboekhouding.nl

Gageldijk 192 G3566 MJ Utrecht

Tel. kantoor: 030 400 50 50Mob. Verkoop: 0654 64 11 54

Openingstijden: Maandag t/m vrijdag: 08:00-17:00Weekend: Op afspraak

Middellaan263721 PH Bilthoven

06 36 12 86 [email protected]

www.ardora.nl

AANNEMERSBEDRIJF

Onderhoud - Verbouw - NieuwbouwHerenweg 15

3732 CL De Bilt 030 - 2200661

• hartje Utrecht aan de gracht• echt goed én betaalbaar eten• 3 x nieuw: eigenaar, interieur & menukaart

030 - 2317 494 • www.dear t i s jok .n l

autobedrijfdegagel.nl

Page 15: Dier In Utrecht - januari 2015

15 januari 2015

vrijWiLLigEr in bEELd

Rianne Kasander: ‘Je moet een vakidioot zijn om dit te doen’

Rianne Kasander offert al tien jaar iedere zaterdagochtend op om training te geven aan

honden en hun baasjes. In weer en wind zet ze zich in voor de cursus Gehoorzame Huishond in Nieuwe-gein.

“Vanmorgen begonnen we om half 10 met vijf groepen die ieder drie kwartier les krijgen. In het uur daarna starten weer vijf groepen voor een les van drie kwartier. Dat zijn best lange ochtenden. Eerder woonden we in de buurt, maar sinds we verhuisd zijn naar Lelystad, is het ook nog een uur reizen om hier te komen. Behalve de trainingen op zaterdag geven we twee keer per jaar theorieavonden, volgen we bijscholing en moeten de lessen voorbereid worden. Ja, je moet wel een vakidioot zijn om dit zo lang te doen. Maar het is het allemaal heel erg waard. Zodra ik hier arriveer en mijn collega’s en de honden zie, is het meteen weer leuk.

Ik geef de zaterdagtraining iedere week samen met Frits, Eline, Brigitte, Anouk, Patricia, Harold en aspirant-trainer Rianne. Ons team is heel hecht. Dat is een van de redenen waarom ik dit werk zo leuk vind. Bijna alle trainers zitten al jaren bij de groep, dat zegt wel iets. Iedereen heeft ook zo zijn eigen specialisme. Zelf vind ik het bijvoorbeeld leuk om de welpjes te trainen, terwijl anderen beter zijn met grotere honden die agressief gedrag vertonen.

Pups vanaf acht weken zijn welkom bij ons. Baasjes zijn dan vaak nog helemaal blanco, willen veel weten en leren. Bij onze cursus leg je in een paar weken tijd de basis voor de komende jaren. Ik vind het fantastisch om te zien hoe dat gaat. Jonge honden leren in korte tijd ontzettend veel. Aan de andere kant is er veel geduld nodig om zo’n training te geven en moet ik sommige dingen wel tien keer uitleggen. Maar dat vind ik juist leuk. Niet alleen de honden gaan met sprongen vooruit , de baasjes ook. Wij

leren hen om hun hond als het ware te ‘lezen’. Hondentaal is subtiel. Wat zegt je hond je en wat doe je daarmee? Iedere hond is uniek en heeft een eigen behandeling nodig.

Overigens zijn we druk op zoek naar een nieuwe ruimte om te trainen. Het liefst een groot veld waar we de honden lekker los kunnen laten lopen. En ruimte voor een kantine, want die missen we nog.”

Door Fenne Harrewijn

Meer informatie over Gehoorzame Huishond? Kijk op http://hondenschoolutrecht.dierenbescherming.nl

Rianne Kasander (derde van rechts) aan het werk met haar groep.

Page 16: Dier In Utrecht - januari 2015

16 DiEr in utrEcht

tips voor baasjEs

Nog even, en het voorjaar komt er

weer aan. En wat past er beter bij

het voorjaar dan jonge dieren? De

lammetjes dartelen weer door de

weiden en het gezang van krolse

poezen is weer te horen in de

straten. Maar als dat uw krolse poes

is, bent u er dan wel blij mee als ze

thuiskomt met een dikke buik?

De voor- en nadelen van castratie

OverschotIn de dierenasielen bereidt men zich in deze tijden voor op de drukte die komen gaat. Zowel jonge konijntjes als jonge katjes zijn vaak ongewenste gezinsuitbreiding en belanden in asielen op zoek naar een nieuw huis. In 2014 zijn er ruim 150 kittens en 50 jonge konijnen opgevangen in het Dierenbeschermingscentrum in Amersfoort. En ondanks deze grote aantallen, zullen er ook nog jonge dieren zijn die niet zijn opgevangen

en op straat groot zijn geworden. Deze dieren kunnen weer de vaders en moeders zijn van de jonge dieren van 2015.

De vermeerdering van konijnen en katten gaat razendsnel. Zo kan één vruchtbaar konijnenkoppel zich in een jaar tijd hebben uitgebreid tot 70 konijnen, die zich op hun beurt ook weer voortplanten. In het geval van katten kan één moederpoes per jaar 12 kittens voortbrengen. Dit lijkt een stuk

Page 17: Dier In Utrecht - januari 2015

17 januari 2015

tips voor baasjEs

minder dan de konijnen, ware het niet dat er veel meer katten vruchtbaar op straat lopen dan gedomesticeerde konijnen. De meest humane manier om een groeiend overschot van deze dieren te voorkomen, is castreren of steriliseren.

VoordelenNaast het terugdringen (en bij voorkeur voorkomen) van een overschot, zitten er meer voordelen aan het castreren of steriliseren van een dier. Zo staan vruchtbare mannelijke dieren bekend om hun soms agressieve gedrag. Vanwege de hormonen zijn deze dieren feller in het verdedigen van hetzij hun territo-rium, hetzij een veroverde dame. Met name bij honden en konijnen wordt er een afname in dit gedrag gezien na een castratie.

Vruchtbare katers staan daarnaast bekend om hun sproeigedrag. Dit is ook een manier om hun territorium af te bakenen. Minder bekend is dat mannelijke konijnen ditzelfde gedrag kunnen laten zien. Sproeien is net wat anders dan urineren en het ruikt vele malen sterker en is hierdoor lastiger uit meubels, vloeren en muren te halen.

Het castreren of steriliseren van een hond brengt gezondheidsvoordelen met zich mee. Zo zijn ongecastreerde reuen gevoeliger voor problemen met de prostaat. Door een toename van hormonen bij ongecastreerde reuen, wordt de prostaat groter en kan het de plasbuis afknellen waardoor de hond zijn urine niet meer kwijt kan. Omdat de urine afvalstoffen afvoert uit het lichaam, kan een afknelling van de plasbuis ernstige gevolgen hebben wanneer deze afvalstoffen het lichaam niet kunnen verlaten.

Vruchtbare teefjes daarentegen zijn na iedere loopsheid gevoelig voor een

baarmoederontsteking. Onder invloed van hormonen trekt de baarmoeder minder samen waardoor het in de baarmoeder aanwezige slijm niet weg kan. Ook gaat de baarmoedermond verder openstaan, waardoor slechte bacteriën meer vat krijgen. Wanneer een baarmoederontsteking niet wordt behandeld, kan ook dit ernstige gevolgen hebben voor het dier.

NadelenCastreren of steriliseren kan in sommige gevallen ook nadelig zijn voor het dier, want het betreft altijd een medische ingreep met de daarbij behorende risico’s. Met name voor konijnen is de narcose een risico op zich en er bestaat een kans dat ze na een operatie niet meer willen eten, wat de darmen stil kan leggen.

Bij honden en katten zitten de nadelen met name in de kans op gewichtstoe-name. Door de verandering in de hormoonhuishouding, gaat de stofwisseling trager werken. Ook kunnen er problemen ontstaan met de urinewegen, waardoor vooral bij teven op latere leeftijd incontinentie kan ontstaan.

Gelukkig zijn er praktische manieren om de eventuele nadelen te onder-vangen, zoals het gebruik van mildere narcose, het na de operatie aanbieden van ander voer en voor incontinentie zijn medicijnen beschikbaar. Zo kan per dier altijd de afweging gemaakt worden of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Het advies is wel, wanneer uw dier onbeheerd zijn of haar weg gaat zoeken op straat, zorg dan dat ze niet voor nakomelingen kunnen zorgen!

Door Franca Krijnsen

FabelsRondom het moment van castreren of steriliseren bestaan nog wel wat fabels. Zo zou men een poes beter niet kunnen steriliseren vóórdat zij een nestje heeft gehad. Honden zouden sloom worden nadat ze geholpen zijn, echter heeft dit te maken met een eventuele gewichtstoe-name na de operatie. Met het juiste voer en de juiste dosering is traag worden niet aan de orde!

KostenDe kosten voor de castratie en/of sterilisatie verschillen zowel per dier als per dierenarts. Gemiddeld kan met het volgende rekening worden gehouden.

KonijnCastratie € 60,-Sterilisatie € 80,-

KatCastratie € 50,-Sterilisatie € 75,-

HondCastratie € 300,-Sterilisatie € 200,-

nazorgEen castratie of sterilisatie heeft altijd een wond tot gevolg. Het natuurlijke instinct van een dier is de wond ‘schoon’ te likken, maar door bacteriën in de bek wordt de wond alles behalve schoon. Bij de dierenarts kunt u een kap meekrijgen om te voorkomen dat het dier aan de wond zit.

Naast het terugdringen (en bij voorkeur voorkomen) van een overschot, zitten er meer voordelen aan het

castreren of steriliseren van een dier.

Page 18: Dier In Utrecht - januari 2015

18 DiEr in utrEcht

aChtErgrondvErhaaL

Kosten huisdier onderschat ‘Geld is voor eigenaren vaak een probleem’, vertelt Cobien van Rhijn. ‘Sommige eigenaren onderschatten wat het kost om een huisdier te houden. Een kat kost ongeveer €500,- per jaar. Een hond kost al snel het dubbele of meer. Ik merk dat het aantal praktijkbezoeken aan de dierenarts afneemt. Mensen informeren ook vaker van te voren naar de kosten van een consult of een behandeling.’

OnwetendheidAndrea Lokhoff vult aan: ‘Onwetendheid speelt ook een rol. Veel eigenaren letten bijvoorbeeld niet goed op de gezondheid van het gebit van hun huisdier. Dit heeft ook vaak nadelen voor de algehele gezondheid van het dier. Het afgelopen jaar hebben we zo’n 100 gebitsbehande-lingen uitgevoerd. Bijvoorbeeld omdat deze dieren veel pijn in hun bek hadden door ontstoken tandvlees. Maar ook omdat ze niet meer goed konden eten door scheve of rotte tanden. Het is een vorm van onbedoelde verwaar-lozing, maar de problemen zijn vaak groot. Soms leiden fysieke problemen namelijk tot agressiviteit. Een gevolg is dat eigenaren dan afstand doen van hun huisdier.’

Het aantal zieke dieren in opvangcentra lijkt toe te nemen. Bijvoorbeeld omdat de eigenaar de kosten voor behandelingen en medicijnen niet meer kan betalen. Hoewel harde cijfers ontbreken, is de toename van zieke dieren ook in Dierenbeschermingscen-trum Amersfoort merkbaar. Maar waar komt dat door? En wat kun je ertegen doen? Loca-tiemanager van het DBCA Andrea Lokhoff en Cobien van Rhijn, dierenarts bij het DBCA, vertellen er meer over.

Kosten huisdier vaak onderschat

Page 19: Dier In Utrecht - januari 2015

19 januari 2015

aChtErgrondvErhaaL

Gezondheidsvoordelen castratieDaarnaast weten eigenaren ook niet altijd wat de gezondheidsvoordelen zijn van castratie. Bij het DBCA komen er veel ongecastreerde dieren binnen. ‘We voerden dit jaar 187 castraties uit bij katten, 92 bij katers en 95 bij poezen. Door castratie worden dieren rustiger en vechten ze minder. Dit verkleint de kans op verwondingen en ziektes. Omdat ook de hormoonaanmaak vermindert, is de kans op aandoeningen zoals melkklier- en prostaattumor kleiner. Gecastreerde dieren leven gemiddeld langer en gezonder.’

Doorgefokte rassenVeel rasdieren hebben last van aangeboren afwijkingen door het doorfokken van een ras. Cobien van Rhijn vertelt: ‘Veel dierenleed wordt veroorzaakt door fokken op uiterlijke kenmerken. De laatste 30 jaar wordt er meer op uiterlijk gefokt. Bijvoorbeeld bij honden. Het belangrijkste is wat ‘wij’ mooi vinden. Het welzijn van de hond staat dan op de tweede plaats. We veranderden wilde dieren al in gezelschapsdieren, maar nu worden er knuffelhondjes en modediertjes gecreëerd alsof het accessoires zijn.”

Verbod “De Tweede Kamer heeft dit jaar gelukkig besloten dat doorfokken ook voor hobby-fokkers verboden is. Zo’n verbod was er al voor professionele fokkers. Dus als fokkers zich hieraan houden zal de schedel van Cavalier King Charles voortaan van normale grootte zijn en verdwijnt hun chronische hoofdpijn. Franse- en Engelse Bulldogs kunnen weer vrij ademen en hun gebits- en huidproblemen worden verleden tijd. En Berner Sennen honden worden verlost van aangeboren kanker.”

Goede voorlichting ‘Dieren met een aandoening of ziekte zijn moeilijker te herplaatsten,’ uit Andrea Lokhoff haar zorgen. Maar met goede voorlichting valt er een hoop te winnen. Andrea vindt het belangrijk dat mensen zich goed laten voorlichten als ze van plan zijn een huisdier te nemen. ‘Als je weet waar je aan begint, weet wat je moet doen of juist moet laten: ga ervoor! Maar doe het niet als je niet weet waar je aan begint of omdat je kinderen erom vragen. Een huisdier is geen impulsaankoop. En wil je echt een huisdier, laat je dan voorlichten door een dierenarts, lees er een boek over of ga online. Er is veel informatie te vinden.’

Door Mark Gordijn

‘Doorfokken veroorzaakt veel dierenleed. Er worden knuffelhondjes en modediertjes

gecreëerd alsof het accessoires zijn.’Cobien van Rhijn, dierenarts

Tips over verzorging huisdierHet Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren

(LICG) publiceert huisdierbijsluiters waarin je tips vindt

over de verzorging van je huisdier. Je vindt ze op www.

licg.nl. Het LICG wordt ondersteund door de Dierenbe-

scherming.

Sluit een huisdierenverzekering afGoed zorgen voor je huisdier, betekent ook dat je

voorbereid bent op de kosten van de dierenarts en

onvoorziene medische behandelingen. Deze kunnen bij

ziekte of een ongeval behoorlijk oplopen. Door je huisdier

te verzekeren voorkom je financiële tegenvallers en ben

je verzekerd van de beste en meest optimale (medische)

zorg.

Page 20: Dier In Utrecht - januari 2015

20 DiEr in utrEcht

Kids for aniMaLs

Op zaterdag 13 december was er voor de Kids for Animals een lekkere en diervriendelijke workshop ‘Koken met sterren’. De kinderen waren zelf de grootste sterren! De sterren verwijzen ook naar het Beter Leven kenmerk. De kinderen hebben over dit keurmerk geleerd en wij hebben het gebruikt bij het uitkiezen van ingrediënten.

Biologische boerderij en kookstudio ‘de Riet’De kookstudio staat in Leusden, bij de biologische boerderij van familie de Kruijf. De familie runt de biologische boerderij al jaren met veel plezier en passie. Ze zijn dagelijks druk in de weer met hun dieren en groenten. De familie teelt zelf, op biologische wijze, aardap-pelen. In een lichte en ruime stal lopen hun biologische varkens. De varkens eten onder andere zelf geteeld graan. Het stro dat na de oogst overblijft wordt gebruikt om in te scharrelen en te slapen. Familie de Kruijf heeft een winkel met eigen producten en een prachtige kookstudio waar de Kids for Animals van Dierenbescherming Regio Utrecht gebruik van mochten maken.

Meer informatie op www.kookstudioderiet.nl

Kids for Animals

Meer weten over Kids for Animals? Op de website vind

je allerlei diereninfo, spelletjes, recepten en nog veel

meer. Als je lid bent van Kids for Animals ontvang je het

clubblad en word je door de afdeling bij jou in de buurt

uitgenodigd voor activiteiten.

http://kfautrecht.dierenbescherming.nl

lekker en diervriendelijker koken met sterren

In de prachtige kookstudio ‘De Riet’ in Leusden hebben de Kids met biologische producten uit de streek een heerlijke ‘Hapas’ lunch gemaakt. Vanaf 10.00 uur werd er hard gewerkt en iedereen had na twee uur koken flinke honger gekregen! Op het menu stond: een prei-/kaastaart, winterwortel-rolletjes gevuld met kruidenkaas, gevulde eieren en biologische gehaktballetjes. Als toetje was er een aardappelcake en de klapper van de dag: wentelteefjes met ijs! Ook de ouders van de Kids for Animals hebben lekker mee gesmikkeld. Het was een gezellige en geslaagde kookworkshop!

Door Annemarie Appel

Page 21: Dier In Utrecht - januari 2015

21 januari 2015

inspECtiEniEuWs

die redt zich welRegelmatig worden dieren aan hun lot overgelaten. Dit is niet alleen het geval als een dier ergens buiten op straat gedumpt wordt, ook in huis of in de tuin moeten sommige dieren zich maar zien te redden.

Door Marjan Perfors en Ester Hoogaerts

StankNog een labrador, dit keer een zwarte, komt volgens de melding juist nooit buiten. Tijdens het onaangekondigde bezoek treft de preventiemedewerker een schokkende situatie aan. Schrijnende omstandigheden voor zowel hond als eigenaar. Veel vliegen, een laag van haren op de grond, uitwerpselen, een lege drinkbak en geen schone ligplaats. Alles duidt erop dat het baasje de hond een groot gedeelte van de dag, zo niet constant, in de slaapkamer houdt. Nadat de eigenaar hiermee geconfron-teerd wordt, volgt er een heftig emotionele en ontkennende reactie. De eigenaresse geeft aan dat zij en de hond van elkaar houden en elkaar niet kunnen missen. Er worden afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren. Bij het volgende bezoek lijkt de situatie inderdaad vooruit te zijn gegaan. Helaas gaat het even later weer mis. Gezien de medische en sociale problemen van de eigenaresse is de situatie niet langer houdbaar. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming wordt ingescha-keld en met het risico van inbeslagname boven haar hoofd, doet mevrouw vrijwillig afstand van haar hond. De hond is ondergebracht bij een opvangcentrum en voor de eigenaresse is via de gemeente ook hulp aangevraagd.

ErfenisVolgens de melding komen twee katten een woning niet meer uit en begint het steeds meer te stinken. De preventiemede-werker treft een huis vol dozen

aan. De bewoner vertelt het huis met katten en al geërfd te hebben. Het gaat om twee oudere dieren, waarvan er eentje inmiddels is geëuthanaseerd wegens een kwaadaardige longtumor. De andere kat is direct te ruiken, de geur van kattenpis is alom aanwezig, maar door alle dozen is het dier niet direct te vinden. De kattenbak is schoon en er is helder drinkwater aanwezig. Er moet dus een andere reden zijn waarom het dier de hele woning bevuild. Zou het stress zijn of komt het misschien door ouderdom? Op aandringen van de preventie-medewerker bezoekt de eigenaar met het dier een dierenarts. Zeker met een aanstaande verhuizing voor de deur is het belangrijk om uit te vinden wat de reden achter de onzindelijk is. Soms hebben mensen blijkbaar net een extra duwtje nodig om actie te ondernemen.

KoudEen donkerbruine labrador, een rustige en vrolijk kwispe-lend hond. De eigenaar laat de hond tijdens de werkdag van tien tot vier, alleen in de tuin. Wel met toegang tot een ruime schuur. Tijdens het bezoek van een preventie-medewerker van de Dieren-bescherming blijkt de hond moeilijk te kunnen lopen, last te hebben van overgewicht en heeft het dier te lange nagels. Op aandringen van de Dierenbescherming bezoekt de eigenaar een dierenarts. De diagnose vraagt om actie: beginnende artrose die onder controle te houden is met medicatie en een warm verblijf. De labrador zit inmid-dels comfortabel binnen tijdens de afwezigheid van de eigenaar.

AlleenOnze preventiemedewerkers kijken verder dan de wet. Bijvoorbeeld bij een melding over een konijn. Tijdens het bezoek blijkt het dier er gezond uit te zien. Een schone vacht, een droog neusje en keurige nagels. Ook het hok is netjes, maar wel klein. De eigenaar schrikt van het bezoek en wil graag weten hoe de leefsituatie van het konijn te verbeteren is. Ten eerste mag het hok een stuk groter, een

konijn wil zich graag kunnen bewegen. Daar-naast is het natuurlijk nog beter als dat samen met een gezellig maatje is. Konijnen zijn sociale dieren die je het beste als koppeltje, een vrouwtje en een gecastreerd mannetje, kunt houden. Daar worden ze echt blij van en wij dus ook.

Page 22: Dier In Utrecht - januari 2015

22 DiEr in utrEcht

sErviCE

Landelijk meldnummer dierenleed:

T 144

Dierenbescherming Regio Utrecht

T 088 – 8113 470

Amivedi – stichting voor vermiste en gevonden dieren, centraal telefoonnummer:

T 0900 – 2648 334

asielen:

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort:

T 088 – 811 3470

Dierentehuis ’t Hart:

T 035 – 601 3583

Dierentehuis Zeist:

T 0343 – 49 3456

Dierenasiel Utrecht

t. 030 – 251 4542

Rijpickerwaard – dierenasiel IJsselstein:

T 030 – 688 8150

Knaag & Ko:

T 088 – 811 3470

Vogels:

Vogelopvang Soest:

T 035 – 603 2844

Vogelopvang Utrecht:

T 030 – 251 7255

Vogelopvang Woudenberg:

T 033 – 277 2898

overig:

Frettenopvang Frettig Gestoord:

T 0346 – 57 89 61

Stichting Eekhoornopvang Nederland en Stichting Egelbescherming Nederland:

T 035 – 646 8669

dierenambulances

Dierenambulance Utrecht:

T 030 – 273 1600

Dierenambulance Houten:

T 06 – 1250 1240

Dierenambulance Amerongen:

T 06 – 5110 8274

Dierenambulance Woudenberg:

T 06 – 5492 8928

Dierenambulance Amersfoort:

T 06 – 5433 7407

Dierenambulance Eemland:

T 06 – 5386 0600

Huisdierenmeldpunt Utrecht:

T 030 – 251 3372

Huisdierenvervoer IJsselstein:

T 06 – 1540 6957

Dierenhulpverlening Woerden:

T 0348 - 41 4242

Belangrijke telefoonnummers

Hoofdredactie:Joyce Plenter

Eindredactie: Joyce Plenter, Inge Pietjouw en Annemarie Appel

Coverfoto: Elles Rijsdijk

Met bijdragen van:Wendy van der Steen, Mark Gordijn, Annemarie Appel, William van de Wetering, Dierentehuis ‘t Hart, Bart van Riel, Franca Krijnsen, Inge Pietjouw, Marjan Perfors, Ester Hoogaerts en Jessie Megens.

Dierenbescherming Regio UtrechtLoes van Overeemlaan 63818 GZ AmersfoortTel: 088 – 811 3470

Openingstijden: ma. – vr. 9.00 – 17.00 uInternet: http://utrecht.dierenbescherming.nlE-mail: [email protected]

Giften, donaties, nalatenschappen:Bankrekening IBAN: NL85 RABO 0108 5414 28T.n.v. Dierenbescherming Regio Utrecht, Utrecht

Ontwerp: def., AmsterdamUitgever: Kroonland Uitgevers BVwww.kroonland.nlOplage: 11.000

Het drukken van dit blad wordt geheel gefinancierd uit advertentie-inkomsten.

Dier in Utrecht wordt gedrukt op milieuvriendelijk chloorvrij gebleekt papier. De Dierenbescherming, noch de redactie draagt op enigerlei wijze verantwoordelijkheid voor de strekking en inhoud van geplaatste advertenties. Artikelen mogen met bronvermelding worden overgenomen na toestemming vooraf van de Dierenbescherming Regio Utrecht. Door lezers ingezonden fotomateriaal wordt automatisch eigendom van de Dierenbescherming.

Page 23: Dier In Utrecht - januari 2015

Elke week een tas vol verse biologische seizoensgroenten uit Utrechts achtertuin? Neem een groenteabonnement van Tuinderij De Volle Grond.

Kijk op www.tuinderijdevollegrond.nl

Nooit meer zware zakken tillen? Bestel alles voor je huisdier op:

www.huisdierplein.nlVoor 21u besteld, morgen in huis.

Ook af te halen aan de Hoofdveste 2 te Houten

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door:

Klussenbedrijf Ad van den Berg

Wierickewijk 13 3831 MA Leusden06 - 55107440033 - 4944856

Kon. Julianalaan 773956 XL Leersum0343-453377 • 06-53224457

[email protected] 2730003/06 55776057

buffet promotie vegetarischbiologisch bruiloft lunchthuis of op locatie

Zuiderslag 2 • 3837 NR Hoevelaken • Tel.: 033 - 2540298info@sportcafedeslag • www.sportcafedeslag.nl

Rijk van Os DesignWoon en Projectstoffering

voor ‘n kamerbreed woonplezier

Aeolusweg 129 • 3731 XE De BiltTel.: 030 - 220 54 18 Mobiel: 06 - 1089 26 46

Deze uitgave werd mede mogelijk gemaakt door:

Page 24: Dier In Utrecht - januari 2015

Het adrès voor uw rijles!030-2880968

Julianaweg 229, 3523 XA Utrecht www.verkeersschooltwin.nl

GRATISRIJTEST

Nu ook

motorrijles

Caressa Dierenziekenhuis UtrechtLouis Armstronglaan 406 • 3543 EB Utrecht( Leidsche Rijn)

0307670997 • [email protected]

U bent van harte welkom voor een rondleiding in onze nieuwe praktijk in Leidsche Rijn!

Caressa Dierenziekenhuizen. Alle zorg voor uw huisdier, van vaccinatie

tot operatie.

www.dierenziekenhuizen.nl

Beltman TechnicalInstallatie- en Klussenbedrijf

Postbus 95123506 GM UTRECHT

Telnr : 030-2600162Mobiel: 06-22063670

www.beltman-technical.nl