DIAGEO News 2012

16
DIAGEO Magazine | Winter 2012 no. 2 N DE CAPTAIN IS GELAND KETEL ONE EEN ONSTUITBARE OPMARS YOUR DUTY, SERVE SMART! Geniet, maar drink met mate | De merken en logo’s zijn trade marks © Diageo 2012.

description

DIAGEO News 2012

Transcript of DIAGEO News 2012

Page 1: DIAGEO News 2012

DIAGEO Magazine | Winter 2012

no. 2NEWS

De captainis gelandKetel oneeen onstuitbare opmars

Your dutY,serve smart!

Geniet, maar drink met mate | De merken en logo’s zijn trade marks © Diageo 2012.

Page 2: DIAGEO News 2012
Page 3: DIAGEO News 2012

Beste Klant,

Mag ik mij even voorstellen?Mijn naam is Dirk Van Ham en ik ben de nieuwe Country Director van DIAGEO Benelux. Als voormalig verkoopdirecteur ken ik uw uitdagingen en opportuniteiten maar al te goed. De voorbije jaren ben ik er even tussenuit geweest om mee te werken aan de uitbouw van ons Customer Collaboration Centre in Londen en aan de internationale groeiagenda van DIAGEO, dit samen met enkele van onze retailers. Ik hoop om, mét mijn team, deze ervaring en kennis te kunnen delen en verder te bouwen aan een langdurige en vruchtbare samenwerking.

Samen met de klant, samen voor de klant... Deze zin vat de customer collaboration-filosofie van DIAGEO prima samen. In 2013 willen wij de band met u, onze klant, nog steviger aantrekken. Dankzij onze doorgedreven servicegerichtheid willen wij laten aanvoelen dat onze klanten voor ons en voor onze doelstellingen nog belangrijker zullen worden, ongeacht de uitdagingen in de sociale of economische realiteit.

Op korte termijn willen we tijdens de belangrijke eindejaarsperiode nog beter met de winkeliers samenwerken, om van de winkelinrichting du jamais vu te maken, via een doordachte aankleding van de winkelvloer met kwalitatieve en interactieve aangepaste points of sale. In onze categorie worden de meeste aankoopbeslissingen immers op de winkelvloer genomen. Reden waarom we de consument, door de kwalitatieve uitstallingen en de aantrekkelijke promoties van onze merken, centraal willen stellen en het beslissingsproces willen bevorderen. Onze vertegenwoordigers staan U daarbij graag met raad en daad bij.

Out of home, maar ook thuis willen we de consument verwennen met de affordable luxury van onze Reserve Brandsportfolio – exclusieve de luxe en super de luxe merken als Zacapa Rhum, Tanqueray Gin, Ciroc en Ketel One Vodka, Johnnie Walker Blue Label, Gold Reserve, Platinum en andere pareltjes. Ondertussen wereldvermaard dankzij World Class – het officieuze wereld kampioenschap voor top bartenders wereldwijd – nu hier ook in dit nummer besproken.

Ten slotte is het onze bedoeling om ons in 2013 nog harder toe te spitsen op innovatie – een absoluut speerpunt voor DIAGEO. We zijn er immers van overtuigd dat dit de beste manier is om een meerwaarde te creëren voor onze klanten en de categorie aantrekkelijk te houden. Ook hier lichten we graag al een tipje van de sluier en willen we meegeven dat het onze brandende ambitie is klanten en consumenten te blijven verbazen met nieuwe producten en consumptiemomenten.

Graag wil ik U, beste klant, een succesvol eindejaar toewensen, alsook een gezond en voorspoedig 2013!

Dirk

DIAGEO NEWSDiageo Magazine Winter 2012

Verantwoordelijke uitgever: Dirk van HamEindredacteur: Elja Boxman

Lay-out: Mallens + Markhorst Bevlogenreclamemakers.nl

Contact: Diageo Nederland B.V.Adres: Molenwerf 10-12, 1014 BG Amsterdam

Tel: +31 20 774 5000Fax: +31 20 890 2401

Website: www.diageo.com

Diageo zet zich in voor verantwoord drinken.Ga naar DRINKIQ.com voor meer informatie.

WOOrD vAn DE CountrY direCtor

inhoud

Dirk van Ham

De kracht van het samenwerken 4

Bedankt, beste klanten 5

De Captain is geland 6

Eindejaar 2012 7

Keep WalkingWith Madonna 9

Snelle factuur,tevreden klant 10

Employeeprofile 10

Maak kennis met... 11

‘The year of innovation’ 12

Een onstuitbareopmars 13

World Class Concours 13

Your duty, serve smart! 14

Roseisle 15

3Diageo News No.2 | 2012

Page 4: DIAGEO News 2012

De Kracht van hetsamenwerken

Arnout Boele | Sales Director nederland

Samen-werken vs samenwerkenIk zou iedereen de uitdaging willen meegeven om na te denken over hoe onze samenwerking er nu uit ziet, en in hoeverre we écht samen werken. Wanneer we als Diageo al vonden dat we samenwerkten wanneer we ‘iets’ samen deden, wilde dat zeker niet betekenen dat we elkaar aan het helpen waren om elkaars doelen te bereiken. Wat wij als DIAGEO willen doen is onze merken en middelen zo inzetten dat deze voor de klant werken en daarmee onze doelen behalen.

Gezamenlijke waardencreatieEen kernwaarde in onze nieuwe commerciële strategie is dat de gezamenlijke waardencreatie centraal moet staan in de DIAGEO-klant relatie. Binnen dit platform definiëren zich 5 pijlers:

• Retail transformatie. Het optimaliseren en transformeren van de shopperservaring bij de aankoop;

• Shopper Marketing. De kracht van onze merken gebruiken om de aankoop en de consumptie van de categorie te vergroten;

• Innovatie. Onze innovaties laten de categorie en de marge van deze categorie groeien;

• Bouwen aan de marge. Onze plannen leveren de klant en onszelf meer marge op;

• Perfecte uitvoering. We vergemakkelijken de beschikbaarheid van onze merken voor de shopper en de consument.

Gezamenlijke planningOm de kansen die er liggen maximaal te benutten is belangrijk dat we onze gezamenlijke middelen te beschikking hebben. Dit betekent dat we zowel op lange termijn als op korte termijn een gezamenlijke planning moeten maken. Diageo heeft hier een 2 tal middelen voor ontwikkeld:

• Het Customer Collaboration Centre in London. Een geweldige inspirerend complex waar we onze ideeën in uitvoering brengen. We hebben hier o.a. een supermarkt, een huiskamer, verscheidene horecagelegenheden en een duty freeshop nagebouwd. Bij een bezoek aan het Customer Collaboration Center kunnen we deze inspiratie ombouwen tot ambitieuze gezamenlijke groeiplannen.

• Scorecards. Nadat de plannen gemaakt zijn zal uw Diageo Account Manager deze vastleggen in een scorecard die we maandelijks zullen bekijken om, indien nodig, actie te ondernemen.

Ik ben zelf ontzettend enthousiast over deze nieuw ingeslagen weg en wil u als klant hierbij vragen om ons op deze weg te volgen. Als DIAGEO zullen wij alles in staat stellen om dat tot uitvoering te brengen. Ik wil mij persoonlijk garant stellen voor deze agenda. Mocht u op- of aanmerkingen hebben, aarzel niet om met mij persoonlijk contact op te nemen ([email protected]).

Op een geweldig 2013!

Arnout BoeleSales Director Netherlands

In de afgelopen jaren heeft DIAGEO een ware transformatie ondergaan, waarbij we van een merk-gedreven organi-satie zijn omgevormd tot een categorie-klant gedreven organisatie. Deze verandering creëert veel kansen voor de samenwerking tussen DIAGEO en zijn klanten. Nu is het moment om daarop in te springen.

Voor alle DIAGEO-klant relaties zou ik graag 3 uitdagingen willen meegeven:

4 Diageo News No.2 | 2012

Page 5: DIAGEO News 2012

Hartelijk dank voor uw keuze om Diageo als beste partner voor Category Development te kiezen in het meest recente TAG onderzoek!Sinds drie jaar richt Diageo zich met overgave op Category Development, met slechts één doel voor ogen: uw Gedistilleerd categorie te laten groeien. Hiervoor gebruiken we een specifieke aanpak: Ease of Shop.

Ease of Shop is een vijfstappen proces en steunt op drie grote pilaren:

Optimalisatie van uw assortiment: Hierbij gaan we uit van uw strategie en doelstellingen en bekijken wij wat het ideale assortiment voor uw Gedistilleerd afdeling zou zijn vanuit een categorievisie. Bovendien geven wij u een prognose wat de impact van deze optimalisatie van uw assortiment op uw omzet zou kunnen zijn.

Optimalisatie van uw schappenplannen: Vanuit het ideale assortiment maken wij een schappenplan waarbij de doelstelling is dat uw klant zo gemakkelijk en zo snel mogelijk zijn keuze uit uw assortiment kan maken, uiteraard rekening houdend met uw strategie en doelstellingen. Hierbij wordt al onze kennis van de Gedistilleerd shopper in de praktijk gebracht.

Navigatie en decoratie: De Gedistilleerd shoppers verwachten de belevenis die ze ervaren tijdens het consumeren van hun favoriete drank weerspiegeld te zien in uw winkel. Diageo biedt zijn ervaring en kennis aan om een warme en aangename sfeer te creëren op uw Gedistilleerd afdeling door middel van sfeerbeelden die bovendien inspiratie bieden voor de perfect serves. Door middel van het aangeven van de verschillende categorieën en eventueel aanvullende informatie assisteren we uw klant bovendien in zijn zoektocht naar zijn favoriete product.

Diageo ontwikkelt zijn kennis op het gebied van de Gedistilleerd shopper steeds verder en deelt deze samen met u; samen bouwen we voortdurend aan de toekomt, vanuit een objectief advies!

bedankt,BESTE

KLANTEN

5Diageo News No.2 | 2012

Page 6: DIAGEO News 2012

Captain Morgan Spiced Gold

Sinds de lancering van Captain Morgan Spiced Gold in de on-trade in september 2010 en in de retail sinds januari 2011 is deze bezig aan een onstuitbare opmars. In de retail heeft de Captain inmiddels zijn marktaandeel verdrievoudigd en weer groei gebracht in een stabiele rumcategorie. De ambitie van Captain Morgan reikt echter verder en hij wil in Nederland net zo groot worden als bijvoorbeeld in Duitsland of de USA. Hoe? Door naast aanwezigheid op TV gebruik te maken van best practise uit andere landen: een uniek

on-trade programma gekoppeld aan Facebook. Dit programma, Key To Adventure (KTA), is een programma waarbij de Captain, geflankeerd door zijn lieftallige Morganettes, horecazaken bezoekt en er een echt feestje van maakt. In het afgelopen jaar hebben 50.000 consumenten van de doelgroep op deze manier kennis gemaakt met Captain Morgan en Captain&Cola kunnen proeven.

Ook in 2013 zal de Captain weer aanwezig zijn in de horeca met zijn KTA’s. Captain Morgan zal met zijn schip ook de 2013 editie van de Horecava aandoen. In de retail was Captain Morgan het afgelopen jaar aanwezig met diverse promoties met POS-materialen. Als een van de weinige gedistilleerd dranken had Captain Morgan (wel) gedacht aan het EK voetbal met zijn speciale Captain’s armband.

Begin 2013 is er wederom een leuke on-pack promotie gepland met een knipoog naar het avontuurlijke aspect van Captain Morgan: Live like the Captain!

De captainis geland

6 Diageo News No.2 | 2012

Page 7: DIAGEO News 2012

De dagen worden weer korter en de temperatuur daalt. Nog even en dan breken weer de belangrijke november en december maanden aan voor onze retailpartners. Uiteraard biedt Diageo diverse mogelijkheden om de shopper te verleiden. Zo zijn er diverse geschenkverpakkingen ontwikkeld voor onder andere Baileys, Johnnie Walker en de 2012 Limited Edition van de Grand Marnier fles; voor ieder wat wils! Daarnaast heeft Diageo mooie beelden beschikbaar, met als thema ‘Geef kleur aan de feestdagen’, welke gebruikt kunnen worden in advertenties.

Voor deelnemers aan het Diageo Slijters Programma, een programma speciaal opgezet voor de zelfstandige slijter, hebben we dit thema doorvertaald in een vernieuwde display met LEDs en ander POS-materiaal waarmee de slijter zijn/haar winkel kan aankleden om de shopper in de juiste sfeer te krijgen.

Eindejaar 2012

vOlOp kADOMOGElIjkhEDEn En AAnkOOpstIMulI vOOr DE shOppEr

7Diageo News No.2 | 2012

Page 8: DIAGEO News 2012

Culinaire CombinatieCulinaire CombinatieDe ideale begeleider bij rijke

vleessmaken zoals: Parma ham, Serano ham en Pata Negra.

Marineer of besprenkel Schotsegerookte zalm met Talisker. De perfecte combinatie!

CraGGanmore12 jaar oud, Speyside

Smaak:Sterke, moutachtige smaak.

Indrukken van zoete houtrook en sandelhout. Lange afdronk.

taliSKer10 jaar oud, Island (Skye)

Smaak:Een aantrekkelijke rijke zoetheid, beetje zilt, rook en gerstemout, daarna een peperachtige afdronk.

Culinaire CombinatieCulinaire CombinatieHeerlijk met sterke blauwe kazen

zoals Roquefort, Stilton, Gorgonzola, Danish blue etc.

Singleton smaakt nog beter in combinatie met gedroogde abrikozen en studentenhaver.

laGaVulin16 jaar oud, Islay

Smaak:Intens, heel turfachtig,

zoet en zilt. Lange afdronk met golven van rook.

tHe SinGleton 12 jaar oud, Speyside

Smaak:Zoet, nootachtig, daarna verwarmend en aangenaam. Medium tot lange, elegant droge afdronk.

Culinaire CombinatieCulinaire CombinatieDrink Dalwhinnie

uit de vriezer en met pure, bittere chocolade.

Cardhu is heerlijk met een zachte kaas, bijvoorbeeld Port Salut.

DalWHinnie15 jaar oud, Highland

Smaak:Smeuïg, zachte en blijvende smaken van

heide, vanille, daarna diepere smaken van citrusfruit. Lange intense afdronk.

CarDHu12 jaar oud, Speyside

Smaak:Uitgebalanceerd, zacht, zoet, daarna droog. Perfecte aperitief whisky.

WWW.maltS.Com Geniet, maar drink met mate

Ontdek de smaakvolle wereld

van de Classic Malts

Page 9: DIAGEO News 2012

Never change a winning team! Vandaar dat Johnnie Walker ook dit jaar voor de Keep Walking Campagne met een “celebrity” in zee gaat. Via de TV zenders ((SBS6, Net5, Comedy Central, Sport 1, Veronica, E!, Eredivisie Live, Syfy) zal niemand minder dan Madonna de mensen oproepen om via You Tube en Facebook zich aan te sluiten bij het Keep Walking Project Nederland. Om zo te ontdekken hoe we samen een mooiere, schitterende toekomst tegemoet kunnen gaan.

In de lente van 2013 voegt Johnnie Walker het woord bij de daad en zal in één stad in Nederland de unieke experiental happening “PAVEGEN” plaatsvinden. Via Keep Walking zullen de mensen worden geïnspireerd en aangemoedigd om samen stappen te zetten over groene Pavegen – tegels. Tegels die kinetische energie omzetten naar groene stroom en zo een volledige stad of locatie kunnen oplichten.

Glenn Mees

kEEp WAlkInG

with madonna!

tOGEthEr WE cAn MAkE EvEry stEp cOunt

9Diageo News No.2 | 2012

Page 10: DIAGEO News 2012

10

WHAT IS yOUr jOB?Developing tailor made Responsible Drinking campaigns for our customers is a key part of my job and building relationships with key external stakeholders such as journalists, politicians is one of my key responsibilities. I’m also respresenting Diageo in the Dutch en Belgian trade associations and relevant NGO’s such as STIVA.

HOW lONG HAVE yOU BEEN WOrKING FOr DIAGEO?Since April 2010.

WHAT ArE yOUr HOBBIES?Travelling, Food & Wine (I’m following Cooking school & graduated as Sommelier Conseil).

WHAT IS yOUr FAVOUrITE DrINK?Johnnie Walker Black Label & ginger ale.

WHAT IS yOUr AMBITION FOr 2013?Increasing our share of voice in the press and mitigating political risks for the spirits industry.

EmployEE profilE

Isabelle van laethem

Head of Corporate Relations Benelux

T. +32 2 481 63 [email protected]

Wij realiseren ons dat de facturatie bij DIAGEO niet altijd even correct verloopt. Wat natuurlijk voor ongenoegen zorgt bij de klant. Daarom hebben we een project team opgezet om gezamenlijk in deze problematiek te duiken. Alhoewel onze data teams wereldwijd verspreid zijn, is onze gezamenlijke prioriteit een goede service naar onze klanten toe.

Onze procedures zijn onder de loep genomen, de juiste prioriteiten zijn op de agenda gezet, de werkdruk is herzien, een kennisoverdracht via training naar alle financiële en commerciële teams, aanwerving van extra personeel... Dit zal de komende maanden hopelijk leiden tot een optimalisatie van de dienstverlening in de facturatie en tot algemene tevredenheid bij alle betrokken partijen.

een tevreden klant

een correcte factuur, beteKent

Carine Ghijselinck

Page 11: DIAGEO News 2012

Naast Sales en Marketing is onze Supply Chain afdeling een belangrijke pilaar binnen Diageo die ervoor zorgt dat uw orders volledig en op tijd geleverd worden. Ons Supply Chain team is een klein maar zeer gedreven team dat nauw samenwerkt met de andere functies binnen onze organisatie. Een belangrijke eerste stap in ons proces is een zo goed mogelijk voorspelling maken van de orders die wij van u verwachten. Gezien de levertijden op labels, doppen maar vooral ook glas en whisky, is dit een cruciaal onderdeel van onze verantwoordelijkheden.

Onze demand planners Marieke en Mauro zijn onder andere verantwoordelijk voor het maken van een zo accuraat mogelijke verkoopvoorspelling in ons systeem. Nauwe samenwerking met onze marketeers, account manager en klanten stelt ons in staat tijdig de juiste producten en hoeveelheden te laten produceren en te verschepen naar ons distributiecentrum in Bocholt in Duitsland.

Op het gebied van Supply Chain Management willen we meer dan alleen een leverancier zijn voor onze klanten. Wij ambiëren een service aanbod en service niveau te bieden waarmee we ons kunnen meten met de top van leveranciers van FMCG producten. Wij realiseren ons dat dit niet zomaar bereikt wordt en het is voor mij dan ook belangrijk om u van onze ambitie op de hoogte te stellen. Ik nodig u ook van harte uit verbeterpunten met ons te delen. Chantal Meijers is als Customer Supply Executive verantwoordelijk voor onze samenwerking met klanten op gebied van Supply Chain. Daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor de dagelijkse samenwerking met ons Customer Service Team en onze distributie partners.

Het is voor ons cruciaal om de juiste informatie in onze systemen te hebben. Zonder de juiste data met betrekking tot klanten, producten en prijzen is het onmogelijk om ons ambitie niveau te halen. Kien Trung Vu is de Master Data Controller van onze Benelux organisatie. Kien is verantwoordelijk voor het opzetten van klanten en producten.

Ik hoop u doormiddel van dit artikel enigszins wat inzicht te hebben kunnen geven in onze Supply Chain activiteiten in de Benelux. Mocht u vragen , ideeën of klachten hebben dan kunt u dit delen via ons Customer Service Team. U kunt mij ook bereiken via onderstaand emailadres en telefoonnummer.

Met vriendelijke groet,

regnier SchouwenburgSupply Chain Manager – BeneluxEmail: [email protected]: 020 - 774 50 00

Chantal MeijersCustomer Supply Executive

Marieke WellsDemand PlannerNetherlands

Mauro d’ErricoDemand PlannerBelgium & Luxemburg

Kien Trung VuMaster Data Controller

regnier SchouwenburgSupply Chain Manager

MaaK KenniS Met hetsupplY Chain team

11Diageo News No.2 | 2012

Page 12: DIAGEO News 2012

‘THE YEAR of iNNovATioN’

Steven Berkhout

In 2013 zal DIAGEO nog meer nadruk leggen op innovatie. Innovatie is dé manier om categoriegroei

te bewerkstelligen, zowel op omzet als marge. Shoppers en consumenten verrassen met nieuwe

concepten en producten, om de totale ‘spirits’ categorie te laten groeien. Met al onze klanten zullen we in elk gesprek kijken waar de kansen liggen voor innovatie, om zo samen te groeien.

Belangrijkste pijlers voor innovatie zijn premix cans (Captain Morgan & Cola, de nieuwe Smirnoff Vodka

& Cranberry), en innovatie in whisky. De recente introductie van nieuwe varianten johnnie Walker

(jW Gold label reserve en jW Platinum label) zijn hiervan voorbeelden.

JOHNNIE WALKER GOLD LABEL RESERVE is ‘the Celebration Blend’: perfect te genieten tijdens een

avond in een club, als basis voor een heerlijke cocktail, of om vrienden thuis mee te verrassen tijdens een onvergetelijke

avond. Deze variant is een gelaagde blend van zoet fruit en een romigheid die een dieper gelegen honingsmaak met

zich meebrengt. Een blend die vervolgens eindigt in subtiele houttonen met een lichte rokerigheid. Het resultaat is een

intense smaak met veel flair, die het best tot zijn recht komt in een hoog glas met crushed ijs en een

garnering van sinaasappel.

JOHNNIE WALKER PLATINUM LABEL is geïnspireerd door de historische Walker familietraditie om exclusieve

‘private blends’ te maken. JOHNNIE WALKER PLATINUM LABEL is gecreëerd om de huidige ‘sophisticated consumer’ te laten genieten tijdens speciale privégelegenheden. Het is een delicate, rokerige blend die alle karakteristieke smaken van JOHNNIE WALKER Blended Scotch Whiskies in zich heeft. Een typisch sterke, zoete en elegante Speysidestijl.

12 Diageo News No.2 | 2012

Page 13: DIAGEO News 2012

De geschiedenis van Ketel One is de geschiedenis van 11 generaties jeneverstokers. In 1691 bouwt Joannes Nolet in Schiedam, dicht bij de Noordzee, de eerste distilleerderij van het geslacht Nolet. Deze distilleerderij wordt het uithangbord van de befaamde Ketel One jenever.

Tien generaties later, in 1983, breiden de Nolets het assortiment uit door de productie van wodka. Carolus Nolet Sr. besluit om samen met zijn zoon Carlolus Jr naar Amerika – om precies te zijn San Francisco - te vertrekken om met Ketel One Vodka furore te gaan maken. Dit lukt en binnen een aanzienlijke tijd word Ketel One Vodka een daverend succes in geheel Amerika. Maar Amerika alleen was niet voldoende. Inmiddels word Ketel One Vodka in meer dan 50 landen verkocht. In Nederland geniet men sinds iets meer dan een decennium van Ketel One Vodka. En de groei, de groei die blijft alsmaar toenemen.

Vier jaar geleden organiseerde DIAGEO voor de eerste maal de nu al befaamde World Class cocktailwedstrijd. Na 4 edities is dit niet langer meer een wedstrijd. Het is inmiddels een platform geworden waarin bartenders getraind worden op producten van Diageo, onderling kennis opdoen en ervaringen uitwisselen en uiteindelijk strijden tegen elkaar om de titel Best Bartender of the World. Tijdens World Class worden de bartenders tot het uiterste gedreven, alle facetten van het bartender zijn komen aan bod. Creativiteit, kennis, etiquette, snelheid, gastheerschap en uiteraard showmanship.

Tijdens de wereldwijde finale In Rio de Janeiro afgelopen jaar deden er meer dan 50 bartenders vanuit de hele wereld mee om te strijden voor deze prestigieuze titel. Fjalar Goud uit Nederland eindigde met een vierde stek als het sterkste Europese bartender uit de bus. Wereldwijd was Australië met Tim Philips in de gelederen outstanding.

Fjalar Goud zijn Stir Rattle and Roll cocktail.

Ketel oneeen onstuitbare opmars

world ClassConCours!

neDerlanD europeSe top in

Remco Babay

Remco Babay

13Diageo News No.2 | 2012

Page 14: DIAGEO News 2012

Een goed gastheer denkt aan zijn gasten en schenkt verstandig. Samen met Makro heeft Diageo afgelopen zomer een campagne gelanceerd waarin beide partijen horeca-ondernemers willen ondersteunen bij het verantwoord verkopen en schenken van alcoholische dranken. Sinds juni 2012 zijn er ongeveer 20.000 Schenk Verstandig trainingspakketten uitgedeeld aan ondernemers via de horecabalies van de verschillende Makro vestigingen. Dit trainingspakket bestond uit o.a. een informatiebrochure, stickers en een trainings-DVD.

De Schenk Verstandig aanpak bestaat uit drie pijlers:

1. Handhaving van de wettelijke leeftijd voor alcoholconsumptie:Weet aan wie je schenkt of verkoopt. Bestaat er de geringste twijfel over de leeftijd van de klant, vraag dan discreet maar resoluut naar een identificatiebewijs, waaruit de leeftijd blijkt. Maak van de gelegenheid duidelijk dat dit je sociale en morele plicht is. Gedistilleerd onder de 18 jaar is immers bij de wet verboden. Het pakket bevat ook tips over ‘hoe nee te zeggen’.

2. Het rijden onder invloed tegen te gaan:Ga hierbij preventief te werk. Maak je klanten duidelijk wat de gevaren van rijden onder invloed zijn.Promoot het ‘100% BOB = 0% op’ en biedt ook alcoholvrije alternatieven aan. Mocht het toch te laat zijn, zorg er dan voor dat het telefoonnummer van een taxibedrijf bij de hand is.

3. Het scheppen van de juiste ambiance:Het creëren van een omgeving waar met plezier en verantwoord alcohol kan worden genuttigd door al uw klanten.

Voor meer informatie zie: http://www.makro.nl/public/Schenk%20Verstandig

Een medewerker van Makro overhandigt het eerst kosteloze lespakket aan een horecaklant van Makro.

Your dutY,serve smart!

isabelle van Laethem

14 Diageo News No.2 | 2012

Page 15: DIAGEO News 2012

roseisle EERT HET DuuRzAAMHEiDSpRiNCipE vAN DiAGEo

Tijdens een bezoek aan de malt whiskydistilleerderij van Roseisle in het Noordschotse Speyside, hebben een aantal journalisten uit de Benelux zich laten overtuigen dat het stoken en distilleren van whisky daar op een absoluut ecologisch verantwoorde manier gebeurt. DIAGEO heeft bijna 50 miljoen Euro in Roseisle geïnvesteerd. Onderdeel van Roseisle is een bio-energie faciliteit, deze hergebruikt het grootste deel van de bijproducten die vrijkomen bij het stoken van whisky. Daarmee voorziet de distilleerderij voor het merendeel in haar eigen energie en reduceert ze de uitstoot van CO2 met 13.000 ton op jaarbasis. Dit komt overeen met de uitstoot van ongeveer 10.000 auto’s. Een verslag van deze leerzame trip is in verscheidene media verschenen.

15Diageo News No.2 | 2012

Page 16: DIAGEO News 2012

DIA 121102 Captain Adv assorti Heineken A4.indd 1 07-11-12 14:16