Dedrvkkery krant nr1 2014

8
Koop uw boeken lokaal ook via onze webshop! Veel te weinig mensen weten het: via de webshop van de Drvkkery heeſt u uw boeken sneller in huis dan via Bol.com. En voor dezelfde prijs. Hoe dat komt? Lees verder >> de DRVKKERY krant Reizen: ONDERTUSSEN ERGENS ANDERS Tijdens de Boekenweek krijgt u het Boekenweek- geschenk Een mooie jonge vrouw, geschreven door Tommy Wieringa, cadeau bij besteding van ten minste € 12,50 aan boeken. 8 MAART 15.30 UUR ’t Spui Boekpresentatie Anneke van Dok Het jaar van de held 11 MAART 20.00 UUR Kloveniersdoelen De Grote Boekenweek Literatuurquiz 12 MAART 20.00 UUR Zeeuwse Bibliotheek Lezing Frank Westerman 13 MAART 16.00 UUR de Drvkkery Meet and greet Judith Herzberg 14 MAART 16.00 UUR de Drvkkery Boekpresentatie en opening expositie kunstenares Marianne Schipaanboord 14 MAART 20.00 UUR Zeeuwse Bibliotheek SLAZ lezing Lieve Joris AGENDA BOEKENWEEK de Drvkkery Nieuwsbrief Elke 14 dagen verzendt de Drvkkery een nieuwsbrief met informatie over alle activiteiten die georganiseerd worden in de winkel, ’t Spui en de Kloveniersdoelen. Ook de menu’s van de brasserie en de Kloveniers- doelen worden daarin vermeld alsmede boeken- en muziektips. Aanmelden kan via onze website: www.drukkerijmidelburg.nl Boeken vormen het belangrijkste bestand- deel van de winkel. Maar naast boeken worden muziek, kranten, tijdschriſten, cadeaus en veel meer dingen verkocht. De Drvkkery is ook verantwoordelijk voor de Touristshop: het startpunt voor veel gasten die Middelburg bezoeken. De in- pandige brasserie is de ontmoetingsplek voor Middelburgers en andere Zeeuwen. De Drvkkery kent nog een aantal broertjes en zusjes: Boekhandel ’t Spui, aan de Oude Markt in Vlissingen, de Drvkkery | Podium en de Kloveniersdoelen. Met Boekhandel ’t Spui heeſt Vlissingen een zelfstandige boekhandel, met extra aandacht voor literatuur, kinderboeken en maritieme boeken. De Drvkkery|Podi- um maakt boeken in opdracht van onder andere Uitgeverij Den Boer|de Ruiter en geeſt zelf boeken uit, volgens het principe ‘printing on demand’. Tenslotte gaf de Drvkkery de Kloveniersdoelen een nieuw leven, nadat het gebouw bijna 10 jaar leeg stond. De Kloveniersdoelen: een grand cafe, met als culturele drager Cinema Middelburg. Na een bezoek aan de Drvkkery schreef Remco Campert in de NRC de Drvkkery een omweg waard te vinden. Hier zijn we nog altijd trots op! De Drvkkery bestaat dit jaar 16 jaar. En is niet meer weg te denken uit het centrum van Middelburg. Een echt familie- bedrijf: ontstaan in 1898 uit twee generaties Fanoy en twee genera- ties Anbeek. Dick Anbeek en Anja de Groene zijn de huidige eigenaren van de Drvkkery. Dick Anbeek en Anja de Groene. Foto: Arie Kievit ‘een omweg waard’

description

In de eerste krant van boekhandel de Drvkkery lees je alles over Boekenweek 2014. Ook volop tips op het gebied van boeken, muziek, dvd's, cadeau-artikelen, interviews met personeel en nog veel meer.

Transcript of Dedrvkkery krant nr1 2014

Page 1: Dedrvkkery krant nr1 2014

Koop uw boeken lokaal ook via onze webshop! Veel te weinig mensen weten het: via de webshop van de Drvkkery heeft u uw boeken sneller in huis dan via Bol.com. En voor dezelfde prijs. Hoe dat komt? Lees verder >>

de DRVKKERYkrant…

Reizen:

ONDERTUSSEN ERGENS ANDERS

Tijdens de Boekenweek krijgt u het Boekenweek­geschenk Een mooie jonge vrouw, geschreven door Tommy Wieringa, cadeau bij besteding van ten minste € 12,50 aan boeken.

8 MAART 15.30 UUR’t SpuiBoekpresentatie Anneke van Dok Het jaar van de held

11 MAART 20.00 UURKloveniersdoelenDe Grote Boekenweek Literatuurquiz

12 MAART 20.00 UURZeeuwse BibliotheekLezing Frank Westerman

13 MAART 16.00 UURde DrvkkeryMeet and greet Judith Herzberg

14 MAART 16.00 UURde DrvkkeryBoekpresentatie en opening expositie kunstenares Marianne Schipaanboord

14 MAART 20.00 UURZeeuwse BibliotheekSLAZ lezing Lieve Joris

AGENDA BOEKENWEEK

de Drvkkery

NieuwsbriefElke 14 dagen verzendt de Drvkkery een nieuwsbrief met informatie over alle activiteiten die georganiseerd worden in de winkel, ’t Spui en de Kloveniersdoelen. Ook de menu’s van de brasserie en de Kloveniers­doelen worden daarin vermeld alsmede boeken­ en muziektips.Aanmelden kan via onze website: www.drukkerijmidelburg.nl

Boeken vormen het belangrijkste bestand­deel van de winkel. Maar naast boeken worden muziek, kranten, tijdschriften, cadeaus en veel meer dingen verkocht. De Drvkkery is ook verantwoordelijk voor de Touristshop: het startpunt voor veel gasten die Middelburg bezoeken. De in­pandige brasserie is de ontmoetingsplek voor Middelburgers en andere Zeeuwen. De Drvkkery kent nog een aantal broertjes en zusjes: Boekhandel ’t Spui, aan de Oude Markt in Vlissingen, de Drvkkery | Podium en de Kloveniersdoelen. Met Boekhandel ’t Spui heeft Vlissingen een zelfstandige boekhandel, met extra aandacht voor literatuur, kinderboeken en maritieme boeken. De Drvkkery|Podi­um maakt boeken in opdracht van onder andere Uitgeverij Den Boer|de Ruiter en

geeft zelf boeken uit, volgens het principe ‘printing on demand’. Tenslotte gaf de Drvkkery de Kloveniersdoelen een nieuw leven, nadat het gebouw bijna 10 jaar leeg stond. De Kloveniersdoelen: een grand cafe, met als culturele drager Cinema Middelburg.

Na een bezoek aan de Drvkkery schreef Remco Campert in de NRC de Drvkkery een omweg waard te vinden. Hier zijn we nog altijd trots op! De Drvkkery bestaat dit jaar 16 jaar. En is niet meer weg te denken uit het centrum van Middelburg. Een echt familie ­bedrijf: ontstaan in 1898 uit twee generaties Fanoy en twee genera­ties Anbeek. Dick Anbeek en Anja de Groene zijn de huidige eigenaren van de Drvkkery.

Dick Anbeek en Anja de Groene. Foto: Arie Kievit

‘een omweg waard’

Page 2: Dedrvkkery krant nr1 2014

Hoe dat komt? Omdat de Drvkkery een eigen voorraad heeft. De grote internetboekwin­kels hebben geen eigen voorraad. Sneller? Ja, als u het boek afhaalt in de Drvkkery. Zo­dra een webbestelling bij ons binnenkomt, ziet onze computer of het boek in voorraad is. Als dat het geval is, wordt het boek direct voor u gereserveerd. Enkele minuten nadat de bestelling binnen is.

Overigens: u kunt zelf zien of een boek voorradig is. Als u een boek gevonden heeft, staat dat erbij. En dezelfde prijs? Ja, boeken hebben overal dezelfde prijs. Een wettelijk vastgestelde verkoopprijs.

En thuisbezorgd? Wij bieden dezelfde lever­termijn als Bol.com: binnen 24 uur. Hoe dat komt? Omdat zowel Bol als de Drvkkery precies dezelfde werkwijze kennen. Als u een boek thuisbezorgd wilt hebben, dan stuurt onze webwinkel de bestelling door

aan het Centraal Boekhuis in Culemborg. Voor 22:30 uur besteld via onze webwin­kel betekent de volgende dag bij u op de mat. Deze service geldt voor circa 70.000

verschillende titels. Behalve als het Centraal Boekhuis het boek niet op voorraad heeft. Maar daar hebben ook Bol en alle andere webwinkels mee te maken. We doen name­lijk allemaal precies hetzelfde. En bestelt u via de Drvkkery? Dan ondersteunt u onze winkels, de werkgelegenheid in Zee­land, het milieu, en de leefbaarheid van de stad. Er is al genoeg leegstand in de steden.

Als u bestelt via onze webwinkel, kunt u kiezen: afhalen in de Drvkkery of ’t Spui of thuisbezorgen. Ook als u in de Drvkkery of ’t Spui bent, en u wilt een boek bestellen, geldt hetzelfde: morgen binnen.Daarbij biedt de Drvkkery een extra service: wij kijken of eventueel een andere druk van het boek aanwezig is; als u een titel niet kunt vinden, zoeken wij de titel. Als u een Engelstalig boek wilt bestellen, kijkt onze bestelafdeling waar wij het boek sneller, dan wel goedkoper kunnen bestellen: in Engeland of Amerika.

Adrienne Albrecht, boekverkoperRobert Macfarlane - De oude wegenLevenswijsheid gemengd met prachtige observaties. Dit boek gaat over wandelen. Over lopen over oude paden, en daarmee over de geschiedenis van het landschap. En de geschiedenis van de mens. Over filosofie en kunst, ontmoetingen met bijzondere mensen en “gewone” natuur. Over liefde en oorlog. Over oude stenen en nieuwe bewustwording. Levenswijsheid gemengd met prachtige observaties. Een boek om te koesteren!

Tips van medewerkers

Karelien van IJsseldijk, vormgeverHalina Reijn & Carice van Houten AntiglamourCarice en Halina, Neerlands’ beste actri­ces en hartsvriendinnen. Maar ook; gewo­ne leuke meisjes­van­ergens­in­de­dertig, die ‘net als ons’ vol van vragen en twijfels zitten. Herkenbaar! Met humor geschre­ven en met plezier gemaakt. Openharti­ge interviews, uitgesproken meningen, vragenlijstjes aan elkaar (in eigen hand­schrift afgebeeld), mooie foto’s, tips (res­taurants, hotels, winkels) en meer. Mooi vormgeven boek, goed formaat en papier, prettig om in te bladeren en te lezen.Een cadeautje waar je er twee van koopt: één voor je beste vriendin en één voor jezelf (allebei in laten pakken!).

Onze oudste werknemer Clary de Werk (68) en jongste werknemer Tessa Duim (27) hebben allebei een passie voor kinder­ en jeugdboeken. Clary, die al sinds 1964 bij de Drvkkery en haar voorgangers werkt, is haar werk bij de Drvkkery aan het afbouwen. Zij werkt Tessa in, die ruim een half jaar in de winkel werkt. “Ik maak Tes­sa wegwijs in de kinderboekenwereld, bespreek met haar de klassiekers van de kinderboeken en natuurlijk ook bijna dagelijks de nieuwe boeken die binnenkomen”. Tessa was leerkracht in het basisonderwijs en heeft bewust voor de Drvkkery gekozen; “de Drvkkery is een veelzijdig bedrijf, ik werk er graag en door de kinder­boeken is er een link met mijn vorige werk”.

“DE DRVKKERY IS EEN VEELZIJDIG BE-DRIJF, IK WERK ER GRAAG EN DOOR DE KINDERBOEKEN IS ER EEN LINK MET MIJN VORIGE WERK”.

JONG & OUD

>> vervolg

Koop uw boeken lokaal ook via onze webshop!

Dus: voor boeken naar de Drvkkery of ’t Spui, of naar www.drukkerijmiddelburg.nl

Expeditiemedewerker Fred de Bruijne bezorgt dagelijks boeken

WE DOEN NAMELIJK ALLEMAAL PRECIES HETZELFDE.

Page 3: Dedrvkkery krant nr1 2014

PROGRAMMA BOEKENWEEKONDERTUSSEN ERGENS ANDERS

Speciale uitgave Jan Brokken Baltische zielen

€ 5,95

BOEK- PRESENTATIE ANNEKE VAN DOK Het jaar van de held

Anneke van Dok, voormalig burgemeester van Vlissingen, presenteert zaterdag 8 maart (15.30 ­ 17.00 uur) haar de­buutroman Het jaar van de held in boekhandel ‘t Spui.

In Het jaar van de held krijgt Camiel Canard, bode van het stadhuis en musicalster, de rol van z’n leven. Tijdens de herdenking van het geboortejaar van Jan van Speyk in 2002 speelt hij de held.

LEZING FRANK WESTERMANSchrijver en journalist Frank Westerman geeft woensdag 12 maart om 20.00 uur een lezing in de Zeeuwse Biblio­theek. Westerman schreef onder meer De Graanrepu-bliek en het onlangs versche­nen Stikvallei. Met meer dan veertig vertalingen is Frank

Westerman een van de meest succesvolle Nederlandse auteurs in het buitenland.

ZATERDAG 8 MAART15.30 ­ 17.00 uur

‘t SpuiToegang gratisaanmelden: www.drukkerij­middelburg.nl

WOENSDAG 12 MAART20.00 uur

Zeeuwse BibliotheekToegang € 7,50Te koop in de Drvk­kery en de Zeeuwse Bibliotheek

Foto: Keke Keukelaar

DONDERDAG 13 MAART16.00 uur

de Drvkkery Toegang gratis aanmelden:www.drukkerij­middelburg.nl

Foto:Erik Pezarro

DE GROTE BOEKENWEEK LITERATUURQUIZ In de Kloveniersdoelen wordt dinsdag 11 maart om 20.00 uur De Grote Boekenweek Literatuurquiz gehouden. Frank Heinen en Merel Jansen onderwerpen de deelnemen­de teams aan uiteenlopende vragen over literatuur. Kaarten á € 7,50 zijn te koop in de Drvkkery en de Kloveniersdoelen.

De vragen variëren van een bekende openingszin van een Russische klassieker tot aan vragen over de verfilming van een recente Nederlandse roman. In de quiz is speciale aandacht voor het Boekenweekthema, dus wie zich goed wil voorbereiden kan zich verdiepen in de reisliteratuur. Leerzaam, maar vooral leuk. En er zijn ook nog eens fantastische prijzen te winnen!

Onderschat uzelf vooral niet: Frank en Merel organiseerden deze quiz vaker en de ervaring leert dat u vaak meer weet dan u van tevoren denkt!

InschrijvenSchrijf u in via onze website met uw team en haal uw toegangsbewijs á € 7,50 in de Drvkkery of de Kloveniersdoelen. U kunt zich ook u individueel inschrijven. U vormt dan op de avond zelf een team.

MEET & GREETJUDITH HERZBERGDichter en toneelschrijfster Judith Herzberg is donder­dag 13 maart om 16.00 uur in de Drvkkery voor een meet and greet. Ze spreekt onder meer over haar laat­ste bundel Liever brieven. ’s Avonds gaat haar thea­terstuk En/Of bij Theater­productiehuis Zeelandia in première.

Judith Herzberg debuteerde in 1961 met haar eerste gedich­ten in Vrij Nederland. In 1963 verscheen haar eerste bun­del, Zeepost. Hierna volgden onder meer Beemdgras (1968), Strijklicht (1971) en Zoals (1992).Vanaf het begin van de jaren zeventig volgden toneel­ en tv­stukken, filmscripts en teksten voor musicals. Herzberg schreef onder andere het scenario voor Charlotte, een film van Frans Weisz over het leven van de in Auschwitz vermoorde schilderes Charlotte Salomon.

THEATER- VOORSTELLING En/OfDe Drvkkery verkoopt kaarten voor de theatervoorstelling En/Of van Theaterpro­ductiehuis Zeelandia. Het stuk, geschre­ven door Judith Hertzberg, wordt van 13 tot en met 23 maart 2014 gespeeld aan de Hoogstraat in Middelburg. Stel dat je niet hoeft te kiezen; dat je alles kunt houden wat je hart begeert? Dat is het uitgangspunt voor de drie­hoeksverhouding die Judith Herzberg schetst in haar toneelstuk En/Of. Een vrouw komt erachter dat haar man een minnares heeft en zij stemt ermee in dat hij hun huwelijk voor zijn minnares ver­borgen houdt. ‘De hoofdzaak voor mij is natuurlijk jouw geluk,’ aldus de vrouw. Hun zoontje is op jonge leeftijd uit het leven gestapt, maar is op een ‘gezellige manier’ toch aanwezig.

www.theaterzeelandia.nl

€ 7,50

Irene Buitinga cadeau- en kantoorafdeling

Een “huiselijke” stop voor een fles. Dit huisje is

gemaakt van massief eiken en de stop is gevuld met beukenhout. Daphna Lau­rens is de Nederlandse ontwerper; achter deze samengestelde naam gaan twee jonge ontwerpers schuil.Thuisblijven met een boek en een goed glas wijn is ook reizen!

DE DRVKKERY IS MEER DAN BOEKEN!

Bestel uw boeken dan gemakkelijk via onze webshop!

Op zoek naar een boek terwijl onze winkel gesloten is? Even geen tijd om naar de stad te fietsen?

VANDAAG BESTELD, MORGEN THUISBEZORGD!

WWW.DRUKKERIJMIDDELBURG.NL

Page 4: Dedrvkkery krant nr1 2014

Eind juni vorig jaar opende de Drvkkery een grand café in de Kloveniersdoelen. Dit gebouw uit 1607, aan de rand van het

centrum van Middelburg, bevat daarnaast een filmhuis, zalen en een tuinterras. Een prima plek voor heerlijke koffie met taart, een gezonde lunch en een verrassend diner. Cinema Middelburg

draait dagelijks de betere artistieke films. De Tuinkamer is geschikt voor vergaderingen, feesten, recepties, diners en

presentaties. In de tuin is een groot terras en veel ruimte voor kinderen om te spelen. Sinds een aantal maanden is het ook mogelijk te dineren in de Kloveniersdoelen. Elke donderdag, vrijdag en zaterdag kunt u er een heerlijk driegangenmenu eten maar ook à la carte. PZC redacteuren Edith Ramakers

en Nadia Berkelder zetten de Kloveniersdoelen in de top­5 van beste restaurants in Zeeland in 2013. Volgens hen is er

“heel veel leuk aan eten in de Kloveniersdoelen”.

www.kloveniersdoelen.nl

Vicky Wiessner, BoekverkoperIsabelle Allende - RipperEen heel ander boek dan ik van Isabel Allende gewend ben. Een thriller! Hoewel er aardig wat moorden en spanning in voor komen, blijft Allende sterk in het omschrij­ven en verdiepen van haar personages. Als je houdt van kleurrijke personages, mooie verhaallijnen en van Isabel Allende is dit boek ­ ondanks het geheel andere genre ­ zeer de moeite waard!

Tips van medewerkers

BOEKPRESENTATIE KUNSTENARES MARIANNE SCHIPAANBOORDMarianne

Vrijdag 14 maart om 16.00 uur wordt het boek Marianne in de Brasserie gepresenteerd. Dit boek geeft een uniek beeld van het rijke oeuvre van Marianne Schipaanboord. Tijdens de presentatie is er muziek van gitarist Julio Melo.

Het leven van Marianne (1965) voltrekt zich in stilte. Deze kunstenares is spastisch en kan horen noch praten. Haar artistieke talent biedt haar de mogelijkheid om met de buitenwereld te communiceren en tegelijker­tijd aangrijpende kunst te creëren. Wie haar werk bekijkt voelt zich soms voyeur; zó dicht nader je de intimiteit van haar emoties en dagelijkse beslommeringen.

Expositie van werken van Marianne t/m 28 april.

SLAZ-LEZING LIEVE JORISSchrijfster Lieve Joris geeft vrijdag 14 maart om 20.00 uur een SLAZ­lezing in het Leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek.

Lieve Joris (Neerpelt, België) is internationaal bekend als schrijfster van non­fictie boeken over de Arabische wereld, Oost­Europa en Afrika. Lieve Joris is internationaal bekend als schrijfster van (o.a.) Terug naar Congo, De poorten van Damascus, Mali blues en Het uur van de rebellen. Haar werk werd meermaals bekroond en in vele talen vertaald. Van Op de vleugels van de draak is inmiddels de derde druk verschenen.

VRIJDAG14 MAART16.00 uur

de Drvkkery Toegang gratis

VRIJDAG14 MAART20.00 uur

In het Leescafé van de Zeeuwse Bibliotheek. Kaarten á € 7,50 zijn te koop in de Drvk­kery en de Zeeuwse Bibliotheek. Foto: Chris van Houts

Boekenweekmenu een reis rond de wereld in drie gangen

Kloveniersdoelen13, 14 en 15 maart

€ 22,50 en € 19,50 (vegetarisch)

VoorgerechtItaliaanse minestronesoep met ciabat­

tabrood en pestoHoofdgerecht

Noord­Afrikaanse tajine met zoete aardappel en doradefilet

of Noord­Afrikaanse tajine van groente met zoete aardappel en Turks brood

Dessert Crème brûlée van Zuid­Amerikaanse

tonkabonen, exotisch fruit en pistache­ijs

Reserveren gewenst 0118 644 969

Chefkok Roland van Bezooijen en directeur Maartje Anbeek met de PZC oorkonde

AGENDA 13 april 2014 Martin Oei (klassiek piano)

Opkomende Nederlandse pianist met fascinatie voor historische instrumenten speelt sonates van Beethoven.

20 april 2014 Jeffrey Foucault (folk/country)Americana klasbak. Komt samen met Ry Cavanaugh.

11 mei 2014 Joris Linssen & Caramba (mariachi)Mexicaanse mariachi met Nederlandse teksten, van ontroerend

tot swingende feestnummers.

Voor meer concerten of informatie over deze voorstellingen www.kloveniersdoelen.nl Foto: Lex de Meester

Page 5: Dedrvkkery krant nr1 2014

Dick Anbeek, directeurAd van Liempt - Na de bevrijdingOver Nederland na de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog. Nederland was be­vrijd van de Duitse bezetter, en vierde feest. Maar, het waren ook loodzware jaren. Het verdriet van de joodse gemeenschap. De terugkeer van gedeporteerde familie­leden en vrienden. Schaarste en armoede. En daarbij de dreiging van een oorlog met Indonesië.

Na de bevrijding is een indrukwekkend boek over een tijd waar niet veel over geschreven is. Jaren waar je ouders je niet over vertelden. Het ging altijd over de oorlog, of over de wederopbouw. Eindelijk kunnen we er alles over lezen!

Mariëlle Bontekoe, boekverkoperRob Ruggenberg - De boogschutter van HiradoReyer, een scheepsjongen uit Veere wordt erop uit gestuurd om te gaan werken voor de VOC. Wat volgt is een verhaal vol avontuur, actie, Japanse cultuur en een onmogelijke liefde. Moeiteloos verweeft Rob Ruggenberg historische feiten met fictie. Wat een research moet hieraan voor­af gegaan zijn. Superspannend tot op de laatste bladzijde. Een boek om je helemaal in te verliezen!

Tips van medewerkers

Gastheer Henk­Pieter Vegt en chefkok Gijs Vervenne van de Brasserie

BoekenweekmenuBrasserie 13 maart

Uit het kookboek Sergio op reis€ 16,50 en € 14,00 (vegetarisch)

VoorgerechtSoep van rode biet en mierikswortelroom

(Borsj) Moskou

HoofdgerechtIndian curry met Noordzeevis en garnalen

Londen

ofTempura van shiitake met boekweitnoedels, lenteui en sesam

Shanghai

NagerechtCheesecake, krokante amandelbisquit, donut en mango

New York

Reserveren gewenst 0118 886 866

BEKEND OM DE BESTE APPELTAART VAN ZEELAND

In het hart van de Drvkkery is de brasserie met ca. 100 zitplaat­sen te vinden. In 2011 door de PZC uitgeroepen tot 1 van de 5 beste restaurants in Zeeland. Bekend om de beste appeltaart van Zeeland (althans, volgens het Algemeen Dagblad). Het koopavondmenu, elke donderdagavond, is al jaren een traditie. Elke week bereidt chef Gijs Vervenne met zijn medewerkers een heerlijk driegangenmenu, ook altijd in een vegetarische variant. De website Middelburg Dronk schrijft het volgende: "Wereldberoemd in Middelburg en omstreken. De brasserie van de Drvkkery is al jaren een van de gezelligste plekken van Middelburg. Een ontmoetingsplaats in een wereld van boeken, muziek, kunst en ontspanning. Een ideale plaats voor een kopje koffie aan de krantentafel, een tot in de puntjes verzorgde lunch en bijzondere specialiteiten van de chef. De brasserie staat niet alleen bekend om haar heerlijke lunchgerechten en haar verse (bij voorkeur biologische) streekingrediënten. Op koopavon­den serveert men een culinair hoogstaand brasseriemenu met een vegetarisch­ en een niet­vegetarisch gerecht. Altijd met een heerlijk voor­ en nagerecht. De chef verzint iedere week weer een nieuw culinair menu, om echt van in vervoering te raken." Er wordt uit kookboeken van beroemde (en minder beroemde) koks gekookt. Logisch in de Drvkkery!

Lisanne Cheizoo, studente UCR, boekverkoperSuzanne Collins - De Hongerspelen TrilogieWaarschuwing! Van­af het moment dat je de eerste bladzij­

de van deze trilogie openslaat, moet je deze in één ruk uitlezen! De Hongerspelen is een geweldige reeks en een absolute must­read voor elke boekfanaat. Vooral het slotdeel Spotgaai, zal je tot laat in de nacht wakker houden. Een echte aanrader dus!

Page 6: Dedrvkkery krant nr1 2014

Het beste boek van 2013

Stefan Hertmansontmoet medewerkers van de Drvkkery

Onlangs was Stefan Hertmans te gast bij een bijeenkomst van medewerkers van de Drvkkery en ’t Spui. De auteur van het door de Drvkkery tot beste boek van 2013 uitgeroepen Oorlog en terpentijn vertelde vol passie over zijn boek. “Het is een boek over mijn grootvader en daardoor een heel persoonlijk boek. Mijn grootvader woonde bij ons in maar door het schrijven van dit boek heb ik hem pas goed leren kennen. Ik heb zijn ziel ontdekt”. Oorlog en terpentijn gaat over het leven van de groot­vader van Stefan Hertmans, maar ook over het Gent van begin 20e eeuw, de Vlaamse mentaliteit en klassenstrijd. En natuur­lijk over de Eerste Wereldoorlog, over de jongens die de oorlog ingingen zonder te weten wat hen te wachten stond. Het is het verhaal van jonge Vlaamse soldaten die geconfronteerd werden met een onvoorstelbare slachtpartij.

“Mijn grootvader overleed in 1981; ik kreeg zijn dagboeken vlak voor zijn dood. 30 jaar lang durfde ik niet aan een boek te begin­nen, pas toen ik voldoende tijd had en vrij was van andere dingen ben ik begonnen te schrijven. Mijn opa was altijd mijn vriend, tot op het eind van zijn leven was hij een fantastisch mens”.

MEER DAN 1.000 VERSCHILLENDE TIJDSCHRIFTEN EN EEN RUIM AANBOD AAN BINNEN- EN BUITENLANDSE KRANTEN. NIET VOOR NIETS WON DE DRVKKERY IN 2007 DE MERCUR, DE PRIJS VOOR DE BESTE TIJDSCHRIFTEN-WINKEL IN NEDERLAND

UW EIGEN BOEK UITGEVEN? de Drvkkery | Schrijverspodium helpt u daarbij!Altijd al gedroomd om uw eigen roman te publiceren? Of uw poëziebundel, novelle of verhalenboek? Hoe het voelt uw eigen boek in handen te hebben? Dat is nu mogelijk bij de Drvkkery in de serie de Drvkkery | Schrijverspodium. Hiermee biedt de Drvkkery ­ bij voorkeur Zeeuwse ­ schrijvers de mogelijkheid hun boek uit te laten geven. Het is vaak moeilijk om bij een (grote, landelijke) uitgever een verhaal onder de aandacht te brengen. Daarom faciliteert de Drvkkery schrijvers bij het uitbrengen van hun boek. Als Zeeuws bedrijf dragen wij tenslotte graag bij aan de verspreiding van goede Zeeuwse producten. Wij bieden niet alleen per­soonlijke begeleiding, ook een feestelijke boekpresentatie in onze Brasserie is inbegrepen. De voorwaarden voor het uitgeven van uw boek kunt u vinden op: www.drukkerijmiddelburg.nl/schrijvers-podiumNaast het uitgeven van boeken kan onze afdeling de Drvkkery | Podium ook uw grafisch ontwerp verzorgen, huisstijlen ontwikkelen, flyers, folders en brochures maken. Kijk hiervoor op www.drukkerijmiddel-burg.nl/uitgeverij-ontwerp

Nog mooier Op reis door Scandinavië las ik afgelopen zomer De vijand van mijn vader van Almudena Grandes. Een boek over een klein jochie uit Andalusië dat opgroeit in de nasleep van de Spaanse Burgeroorlog. Het is het allermooiste boek dat ik tot op de dag van vandaag heb gelezen. Sindsdien heb ik een doel: ik wil een boek vinden dat nóg mooier is. Nog nooit sleurde een schrijver mij zo stevig een andere wereld in als Almundena Grandes. Liggend in mijn koude tent onder het geruis van donkere naaldbomen wandelde ik iedere avond door een landschap van olijfbomen, meanderende beekjes en bergketens vol geheimen. Met de kleine Nino liep ik door de stoffige straten van Fuensanta de Martos. Daarna hoog de bergen in, waar de mysterieuze superman Pepe el Portugués in een oude molen woont en waar de zon op je huid brandt. ‘s Och­tends stapte ik, de ochtendmist nog wegtrekkend over de groene heuvels, uit mijn tent. Dan deed ik nog voor een uurtje een trui aan. Ik was op reis in twee totaal verschillende landen tegelijk. Ik ben verre van een wandelende bibliotheek, heb de meeste klassiekers nog nooit gelezen en kan niet zeggen dat ik in m’n leven al honderden boeken heb verslonden. Maar een half jaar na het omslaan van de laatste bladzijde vraag ik me nog steeds af waar ik een mooier boek ga vinden dan dit. Mooier van taal, van décor en van vertelkunst. Op papier reisde ik sindsdien door Spanje, Italië, Latijns­Amerika, Zweden en Groot­Brittannië. Voor een bescheiden reiziger als ik kom ik op heel wat plekken. Er zaten prachtige verhalen tussen, maar mooier dan De vijand van mijn vader? Dat nog niet, maar ik zoek vastberaden verder. Want ooit pak ik hem uit de kast: hét boek, mooier dan het aller­mooiste. Het vooruitzicht stemt me nu al vrolijk. En tot die tijd is de zoektocht ernaartoe al een heerlijke reis op zich.

COLUMN JELMER OSKAMWEB-REDACTEUR

EXPOSITIE3 MAART T/M 28 APRILWim Buitendijk exposeert van 3 maart t/m 28 april in de Drvkkery droge naald­etsen van zijn reizen over de wereld. Zijn inspiratiebronnen zijn havens en scheepvaart.

Tips van medewerkers

Monique Eskens, boekverkoper en inkoopPhilipp Meyer - De zoonHet is 2 maart 1836, de dag waarop Texas zich van Mexico afscheurt en Eli McCul­lough geboren wordt. Zijn verhaal en dat van zijn zoon Peter en achterkleindochter Anne wordt beschreven in deze magistrale roman. Eli wordt op twaalfjarige leeftijd bij een overval meegevoerd door Comanches. Na het uiteenvallen van de stam weet hij zich op te werken tot een van de rijkste en machtigste mannen van Texas. Zijn zoon kan zich niet vinden in de zijn vaders eerzucht en wordt door deze voor slappeling uitgemaakt en geminacht. Anne lijkt meer op Eli, maar moet zich zien staande te houden in de door mannen gedomineerde olie­industrie. Het was een keihard leven, voor mannen en voor vrouwen. Meyer brengt de geschiedenis en het landschap met prachtige, vaak ook rauwe beschrijvingen tot leven.

Annie Streng, boekverkoper ‘t SpuiHaruki Murakami - De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjarenWederom een prachtig verhaal met een worstelende hoofdfiguur. In een sobere stijl, zeer realistisch dit keer met weinig mystiek beschrijft Murakami een trauma­tische ervaring uit de jeugd van Tsukuru Tazaki. Hij wordt namelijk zonder opgaaf van redenen uit een hecht vriendenclubje gezet. Daarover is hij zo verbijsterd en geschokt dat het hem moeite kost verder te leven. Na vele moeizame jaren ontmoet hij Sala, een vriendin die hem aanmoedigt de ware reden van deze pijnlijke gebeurtenis te achterhalen. Hij komt erachter, voelt opluchting en langzamerhand overwint hij zijn verdriet.

Page 7: Dedrvkkery krant nr1 2014

RECENSIES DVD Series

The Newsroom is een in

Nederland nog relatief onbe­kende serie over Will McAvoy, het boegbeeld van de fictieve nieuws­zender ACN. De

nieuwsuitzendingen zitten vol achter­grondinformatie, maar het ontbreekt aan objectieve nieuwsverstrekking. Het programma krijgt een nieuwe producer, nota bene Will’s ex­vriendin McKenzie. Met haar visie moet McAvoy het roer omgooien en kwaliteitsnieuws afleveren, ondanks de commerciële doelstellingen van de zender. Grappig genoeg speelt The Newsroom in op hedendaagse actualiteiten als de Arabi­sche lente, de dood van Bin Laden en de rol van de Tea Party in de aanloop van de verkiezingen.

Het nieuwe seizoen van de hitserie Game of Thrones is gebaseerd op de eerste helft van het derde boek (Een Storm van Zwaarden) uit de

vijfdelige boekenreeks van George R. R. Martin. De bewoners van de Seven Kingdoms bereiden zich voor op een strenge winter, terwijl de strijd om de ijzeren troon in handen van de Lannis­ters in volle hevigheid losbarst.Prijs € 38,95

Bart Gabriëlse gaat al bijna z’n tiende jaar in als Middelburgse ‘platenboer’. Met liefde voor vinyl en voelsprieten voor de soms nog onbekende parels, stelt hij dagelijks de muziekcollectie van de Drvkkery samen. Ook is hij de man achter de concerten in de Drvkkery en de Kloveniersdoelen. “Onze vinylselectie is een echte toevoeging aan ons bestaande cd­aanbod. De Drvkkery is officieel de enige vinylzaak van Zee­land. Het is leuk om te zien dat veel klanten ons om die reden weten te vinden. Maar natuurlijk ook om onze collectie pop, klassiek, blues, jazz, rock en dance.Bij het samenstellen van de collectie laat ik het karakter van de Drvkkery meewegen, maar ook m’n eigen voorkeuren krijgen de ruimte. Ik laat me informeren door platenlabels en lees en luister veel om bij te blijven. Een wandelingetje met VPRO’s Luisterpaal in m’n koptelefoon vind ik heerlijk om nieuwe muziek te ontdekken.Sinds ruim een jaar zijn wij verbonden aan de Mania. Samen met de andere grote speciaalzaken in Nederland kopen we exclusieve releases in voor nette prijzen. En het gratis magazine dat elke maand op onze toonbank ligt is écht leidend. Ook voor ons DVD­aanbod zoeken we samenwerkingen. De allernieuwste seizoenen van HBO­series zijn hier straks te koop voor aantrekke­lijke prijzen.Sinds een half jaar organiseer ik de concerten in de Drvkkery en de Kloveniersdoelen. De Kloveniersdoelen is een prachtlocatie voor concerten. Een monumentaal gebouw, mooie natuurlijke akoestiek en een ruimte die zich leent voor intieme concerten voor kleine gezelschappen. Je zit er als luisteraar echt met je neus bovenop. Dat maakt het exclusief. De concerten van Gert Vlok Nel, Nadara en Orlando waren daarom geweldig van sfeer.Ook voor 2014 staan mooie concerten op het programma. Denk aan Joris Linsen & Caramba, pianist Martin Oei en Jeffrey Foucalt. En Francofiel Bart van Loo (bekend van DWDD) komt een presen­tatie houden over het Franse chanson. Er is veel om naar uit te kijken!” Kijk voor de actuele agenda op www.kloveniersdoelen.nl

het verhaal van BartMUZIEK

ONZE VINYLSELECTIE IS EEN ECHTE TOEVOEGING AAN ONS BESTAANDE CD-AANBOD. DE DRVKKERY IS OFFICIEEL DE ENIGE VINYLZAAK VAN ZEELAND.

www.drukkerijmiddelburg.nl

RECENSIES CD’s

Damien Jurado Brothers & Sisters of the Eternal SonDeze Amerikaanse singer­songwriter heeft reeds elf studioalbums op zijn naam staan en mag daarom een laat­bloeier genoemd worden. Aangezien Jurado is een traditionele songsmit pur

sang is, wordt hij op dit album wederom naadloos aangevuld door Richard Swift, producer en arrangeur. Het resultaat zijn prachtige liedjes, losjes afgewerkt met een heerlijke psyche­delisch jaren 60 randje, waarin de soms haast getergde stem van Jurado z’n natuurlijke plekje vindt. Prijs € 16,95

Vivaldi – ConcertiBruno Cocset met Les Basses RéuniesCellist en dirigent Bruno Cocset speelt met zijn ensemble Les Basses Réunies een selectie van Cello en Vioolconcerten van Antonio Vivaldi op historische instru­menten. Cocset bespeelt prachtige lage

strijkinstrumenten (violincello), gebouwd door Charles Riché naar instrumenten uit de tijd van de composities. Prachtige transparante opnames door een ensemble dat zich perfect leent voor het vertolken van Vivaldi. Door de vele verschillende instrumenten die door het ensemble gebruikt worden, kent de CD veel verschillende timbres en dynamiek.Prijs € 21,95

€ 22,95

De Drvkkery verkoopt popu­laire televisieseries van de Amerikaanse televisiezender HBO waaronder Band of Bro-thers, Boardwalk Empire, Game of Thrones, Girls, Pacific, Rome, Sopranos en The Wire.

Tot en met april pakken wij uit met een grote actie: dvd’s van televisieseries van alle reeds uitgebrachte seizoenen tussen de € 17,95 en € 22,95 per seizoen!

Page 8: Dedrvkkery krant nr1 2014

PrijsvraagRaad de titel en auteur van onderstaande boeken. Oplossing insturen naar: [email protected] Onder de goede inzendingen worden 6 boekenbonnen van € 25,­ verloot.

De Tourist Shop, gevestigd in de Drvkkery, is al jaren hét officiële toeristische informa­tiepunt van Middelburg. Het adres voor een antwoord op al uw vragen, plattegronden, folders, boeken over de stad en veel meer. De Tourist Shop organiseert daarnaast ook rondleidingen door Middelburg en het stadhuis. Het toeristisch blad Middelburg Magazine is er gratis af te halen. Dit glossy magazine wordt ieder jaar samengesteld door onze vormgevers en redacteuren van de Drvkkery | Podium. Ook via de website www.uitinmiddelburg.nl houden we toe­risten en Middelburgers op de hoogte van al het moois dat in Middelburg te doen, te zien en te beleven is.

WAT VINDEN ONZE KLANTEN VAN DE DRVKKERY? Lonneke Pastoor, leidinggevende winkel volgde met de directie van de Drvkkery de cursus Boekondernemer van de toekomst. Een van de onderdelen van deze cursus was een onderzoek naar hoe klanten de Drvkkery ervaren. Het blijkt dat klanten van de Drvkkery uit het gehele land, Duitsland en Vlaanderen komen. Gevraagd naar de meest passen­de waarde vond men de Drvkkery vooral toegankelijk, onderscheidend, origineel, creatief, behulpzaam en sympathiek. Daarnaast waren er complimenten voor de medewerkers en het brede assorti­ment. Ook werden er suggesties gedaan waar wij ons voordeel mee kunnen doen!

Vanaf € 15,95

Tim van Eenennaamcadeau-, muziek- en kantoorafdeling

Het einde van saaie notebooks!Schrijf je ideeën en gedachten op papier! En dan in een prachtig Nuuna notebook, gemaakt van het allerbeste papier en ingebonden in speciale mate­rialen zoals leer, jeans en zeilkleding. Een persoonlijk boek, met je eigen handschrift en niet zo vluchtig als een smartphone of een tablet.

Wie schrijft die blijft!

DE DRVKKERY IS MEER DAN BOEKEN!

COLOFON 2014De Drvkkerykrant is een uitgave van de Drvkkery en verschijnt in een oplage van 50.000 op geheel Walcheren.Redactie Dick Anbeek, Anja de Groene, Jelmer Oskam en Lonneke PastoorFoto’s Tim van Eenennaam en Jelmer OskamOpmaak de Drvkkery|Podium, Iris CompietAdressen De Drvkkery Markt 51, 4331 LK, Middelburg | Telefoon 0118 886 886’t Spui Oude Markt 5, 4381 ER, VlissingenTelefoon 0118 422170Kloveniersdoelen Achter de Houttuinen 30, 4331 NJ, Middelburg | Telefoon 0118 644969

1 2

3 4

5

6

78

9 10

Boekhandel ’t Spui aan de Oude Markt in Vlissingen hoort bij Vlissingen. Dat blijkt onder meer uit een uitgebreide collectie maritieme boeken, en boeken over Vlissingen en Zeeland.

In december verscheen Vlissingen, stad aan zee. Een grote groep Vlissingers, andere Zeeuwen en mensen van buiten de provin­cie hebben gehoor gegeven aan de oproep foto’s in te zenden over Vlissingen als ma­ritieme stad. Een selectie is bijeen gebracht

in het fotoboek Vlissingen, stad aan zee. Naast foto’s zijn er quotes van fotografen opgenomen en een aantal gedichten over deze mooie stad aan de Schelde. Het fotoboek is natuurlijk ver­krijgbaar in ’t Spui, en kost € 14,95.

Meer boeken over Vlissingen en Zeeland vindt u op onze website: www.zeelandboeken.nl

Agnes Koster, boekverkoper ’t Spui