De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

14

description

De Staat van de Stad is het jaarlijkse evenement waar de balans wordt opgemaakt over (het leven in) Amsterdam. De eerste aflevering was in 2013 een doorslaand succes met een bomvolle Stadsschouw- burg. Op 22 september 2014 vond in een wederom uitverkochte schouwburg de tweede editie plaats. Gerenommeerde wetenschappers, trendwatchers en Amsterdamse prominenten kijken deze keer vooral naar de toekomst, naar 2025. Waar gaan we naartoe, vooral wat betreft werk en welzijn?

Transcript of De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Page 1: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?
Page 2: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?
Page 3: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Werk en welvaart in 2025?De Staat van de Stad is het jaarlijkse evenement waar de balans wordt opgemaakt over (het leven in) Amsterdam. De eerste aflevering was in 2013 een doorslaand succes met een bomvolle Stadsschouw-burg. Op 22 september 2014 vond in een wederom uitverkochte schouwburg de tweede editie plaats. Gerenommeerde wetenschappers, trendwatchers en Amsterdamse prominenten kijken deze keer vooral naar de toekomst, naar 2025. Waar gaan we naartoe, vooral wat betreft werk en welzijn?

Amsterdam heeft goede papieren. Maar er zijn ook tal van onzekerheden. De arbeidsmarkt verandert ingrijpend. Wat is de toekomst van de groeiende groep zzp’ers? En van de jongeren die nu werkloos zijn? Hoe gaat de stad zich de komende jaren, mede onder invloed van de technologische innovaties, ontwikkelen? De Staat van de Stad verdiept zich in de toekomst van werk en de veranderende arbeidsmarkt. Welke veranderingen zijn nu al zichtbaar? Wat is de impact ervan? En hoe kunnen we hier op anticiperen?

De aftrap van de avond was aan loco-burgemeester Kajsa Ollongren, gevolgd door Jeroen Slot (Hoofd Bureau Onderzoek en Statistiek) die op basis van de cijfers liet zien welke trends er met betrekking tot werk én welvaart nu al in de stad zijn waar te nemen. En waarom het van groot belang is de betekenis van die cijfers voor de toekomst van Amsterdam nader te onderzoeken.

De Britse visionaire Josephine Green (Beyond20), voormalig directeur Trends en Strategie bij Philips, nam de zaal mee in de veranderende tijdgeest, de transitie die steden doormaken en wat we nodig hebben in een wereld vol complexiteit, creativiteit en verbindingen.

Paul de Beer (hoogleraar Arbeidsverhoudingen, UvA), Leonie Janssen-Jansen (universitair hoofddocent Planologie, UvA) en Peter van Lieshout (hoogleraar Maatschappijwetenschappen, UU) gaven minicolleges en verder was er een gesprek met Marjolein ten Hoonte (directeur Arbeidsmarkt, Randstad Nederland) en live columns van Haroon Sheikh (Dasym Research) en Hans Aarsman (creatief dataanalist). Journaliste Yvonne Zonderop (De Groene Amsterdammer) modereerde de bijeenkomst.

DE STAAT VAN DE STAD #2

denieuwepoort

Page 4: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Yvonne Zonderop - moderatorDe Groene Amsterdammer

Page 5: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Kajsa Ollongren - openingswoordLoco-burgemeester, wethouder

Page 6: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Jeroen Slot - inleidingHoofd Bureau Onderzoek en Statistiek

Page 7: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Josephine Green - keynote Beyond20

Page 8: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Haroon Sheikh - columnDasym Research

Page 9: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Marjolein ten Hoonte - interviewdirecteur Arbeidsmarkt Randstad

Page 10: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Paul de Beer - minicollege bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen UVA

Page 11: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Hans Aarsman - intermezzo Amsterdammer, fotograaf en beschouwer

Page 12: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Leonie Janssen-Jansen - minicollege bijzonder hoogleraar Urban and regional planning, UVA

Page 13: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

Peter van Lieshout - minicollege hoogleraar Maatschappijwetenschappen, UU

Page 14: De Staat van de Stad #2: Werk en welvaart in 2025?

is een co-productie van:

DE STAAT VAN DE STAD

2014

denieuwepoort