De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de...

13
PRODUCTGARANTIE verlengde De kracht van partnerschap Panasonic Solar

Transcript of De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de...

Page 1: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

PRODUCTGARANTIE

verlengde

De kracht van partnerschap

Panasonic Solar

Page 2: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

44Investeren in fotovoltaïsche modules is een investering op lange termijn. Idealiter heeft een zonnemodule een levensduur van 25 jaar en zelfs langer. Dat maakt de relatie met uw fabrikant van zonnepanelen, zeg maar fotovoltaïsche panelen of kortweg PV-panelen, bijna even duurzaam als die met uw levenspartner. Om die relatie zo succesvol en aangenaam mogelijk te laten verlopen, heeft u een PV-fabrikant nodig die handelt als een partner op wie u kunt vertrouwen. Met 44 jaar expertise en ervaring is Panasonic Solar een pionier en leider in technologie met een uniek trackrecord als het aankomt op betrouwbaarheid. Al in 1975 begon het met de ontwikkeling en eerste commerciële productie van amorfe zonnecellen voor industrieel en privégebruik. Geen enkele andere fabrikant heeft zoveel tijd geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van zonne-energietechnologie als Panasonic.

Een rijke traditie in betrouwbaarheid.

jaar ervaring in fotovoltaïek

1975 Begin van onderzoek en ontwikkeling op

het gebied van amorfe zonnecellen

1980Eerste commercialisering van amorfe

zonnecellen

1993Installatie van ’s werelds eerste

netgekoppelde fotovoltaïsche systeem voor privégebruik

1994Start van de verkoop van fotovoltaïsche

systemen voor individuele woningen

1997Start van de massaproductie en verkoop

van de fotovoltaïsche module van het type HIT®

2000Lancering van ’s werelds eerste bifaciale

fotovoltaïsche module

2001Begin van de bouw van de Solar Ark, op

dat moment ’s werelds grootste systeem voor fotovoltaïsche stroomopwekking

2003Lancering van de module van 200 W met ’s werelds hoogste conversierendement

2004Start van de productie in de fabriek in Nishikinohama

2005Begin van de productie van HIT® Europe in Hongarije

2008Begin van de productie van fotovoltaïsche HIT® in de fabriek in Shiga

2011De door Panasonic HIT®-modules aangedreven zonnewagen van de universiteit van Tokai wint de 2011 World Solar Challenge

2012Begin van de productie van de fotovoltaïsche module van het type HIT® in Maleisië

2014Behalen van ’s werelds hoogste celconversierendement op R&D-niveau: 25,6%. Cumulatieve productie van 1 miljard zonnecellen

2017Al 20 jaar massaproductie van de fotovoltaïsche module van het type HIT®

2018100-jarig jubileum van Panasonic Corporation

Page 3: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Zonne-energie voor iedereen

Betrouwbaarheid is essentieel voor een goed partnerschap tussen de klant en zijn PV-fabrikant. Maar dat is niet het enige wat een relatie gaande houdt. Zowel in zaken als in een relatie geldt dat er vetroebeling optreedt zonder een toekomstbeeld, zeg maar visie. Met een visie blijft alles boeiend en interessant. Alleen visies kunnen onze beschaving vooruitgang laten boeken. Panasonic heeft een visie om van de wereld een betere plek te maken. Daarom zijn wij continu op zoek naar nieuwe en innovatieve manieren om onze diensten te verbeteren en wenden wij al onze knowhow aan in spannende en baanbrekende projecten. Doel? Onbetreden paden verkennen en het leven voor iedereen leefbaarder maken.

Een levensvisie.

Fujisawa SST (Sustainable Smart Town) is Panasonics antwoord op de wereldwijde behoefte aan duurzaam wonen en leven. De stad is berekend op 1000 huishoudens en werd in 2014 opgeleverd met als streefdoel minstens 100 jaar lang volledig zelfvoorzienend te zijn. Met behulp van Panasonic-producten wordt de CO2-uitstoot er met 70% verminderd en het waterverbruik met 30%. Bovendien maakt de constante feedback van de inwoners continue verdere stadsontwikkeling en realisatie van de duurzaamheidsdoelstellingen mogelijk. Fujisawa SST is uitgegroeid tot een toonbeeld van hoe modern en slim wonen en leven kan worden vormgegeven.

Zonnewagen: De Tokai challenger is de zonnewagen van de universiteit van Tokai. Deze recordbreker wordt aangedreven door lithium-ionbatterijen en HIT®-zonnemodules van Panasonic. Beide technologieën zijn optimaal geschikt voor zonnewagenraces dankzij hun weerstand tegen hoge temperaturen en hun hoge vermogen per oppervlakte-eenheid. Vol trots hebben wij de Tokai challenger aan de overwinning geholpen in de editie van 2009 en 2011 van de World Solar Challenge in Australië, de editie van 2012 van de Sasoi Solar Challenge in Zuid-Afrika en de editie van 2014 van de Carrera Solar Atacama in Chili.

Ook Berlin Adlershof wordt een smart city-project waarbij Panasonic betrokken is. Het wordt het eerste in zijn soort in

Europa. Er zijn 6 gekoppelde woonblokken met 67 appartementen gepland, waar mensen van alle leeftijden zullen wonen en gebruikmaken van moderne technologie. Panasonic zal de

omgeving uitrusten met zonnemodules, batterijen, veiligheids- en gebouwtechnologie en ook technologieën voor begeleid wonen.

Denk bijvoorbeeld aan onze nieuwste Smart Home-innovaties met componenten voor verwarming, koeling en ventilatie.

100 Thousand Solar Lanterns Project: Wereldwijd hebben 1,2 miljard mensen geen toegang tot elektriciteit. Dat heeft in verschillende opzichten een negatieve impact op hun levenskwaliteit. Zonder licht kunnen mensen ’s avonds niet koken, werken of medisch worden behandeld. Zonder licht is onderwijs voor kinderen beperkt tot de daglichtperiode. Om van de wereld een betere plek te maken, schonk Panasonic Solar 100.000 zonnelantaarns aan gemeenschappen die niet aangesloten zijn op het openbare elektriciteitsnet in 2018, het jaar waarin wij ons 100-jarige bestaan vieren.

Een beter leven.Een betere wereld.

©Panasonic Corporation. Dit is een auteursrechtelijk beschermde afbeelding

Panasonic HIT® toegepast in Toyota‘s nieuwe Prius PHV!: Wereldwijd Onze nieuw ontwikkelde HIT® zonnepanelen, speciaal ontwikkeld voor de automobiel-industrie, zullen als eerste worden toegepast op de nieuwe Toyota Prius PHV, welke door de Toyota Motor Corporation geïntroduceerd is in februari 2017. De krachtige zonnecellen van Panasonic zullen een hoge opbrengst genereren op het relatief kleine oppervlak van het dak van een auto, (ongeveer 180 W) en zullen zo de lithium-ion accu‘s en 12V batterijen doen opladen. Resultaat; de actieradius van de elektrische auto wordt vergroot en een verdere verbetering (”vergroening”) van het energie verbruik om de auto op te laden.

Page 4: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

“Met Panasonic krijg je de hoogste energieopbrengst”

100% Panasonic voor 100% prestatiekracht.

I. Meijer, Duitsland, eigenaar van een installatie van 6,48 kWp

Bij Panasonic Solar hanteren we de hoogste normen in alle productiestadia. Om die normen niet in het gedrang te brengen, produceren wij alles zelf, van wafer tot module. Het feit dat wij materialen van vertrouwde Panasonic-kwaliteit gebruiken, garandeert maximale prestaties met minimale degradatie en is een van de redenen van ons succes. Het productieproces van een Panasonic HIT® fotovoltaïsche module telt 3 stappen.

Conventionele kristallijne zonnecel

Kristallijne siliciumwafer

Inhomogeen gebied = vermogensverlies

Heterojunctiecel

Kleiner inhomogeen gebied = hoger rendement

Heterojunctietechnologie Een amorfe laag beperkt elektronenverlies aan de oppervlakte, wat resulteert in een hoog rendement.

Dunne monokristallijne siliciumwafer

Ultradunne amorfe siliciumlaag

1. WafersDiamantdraadzagen snijden de hoogzuivere monokristallijne ingot in siliciumwafers die dunner zijn dan een briefkaart. Elke gesneden wafer wordt een substraat voor heterojunctiecellen.

2. CelDe siliciumwafers worden ontdaan van onzuiverheden en krijgen een textuur. Amorfe siliciumlagen vormen dan heterojuncties. Er worden transparante elektrodelagen en elektroden voor ladingscollectie gevormd, die resulteren in heterojunctie cellen met ’s werelds hoogste niveau van stroomopwekking. Vervolgens ondergaat elke cel een inspectie op het gebied van prestaties, oppervlakuitzicht en andere kenmerken.

Betere prestatiesMinder degradatie

De cellen worden door middel van bedrading in serie geschakeld om zogenaamde strings te vormen, waarna ze worden gelamineerd. Ons speciale uithardingsproces verhardt het materiaal en verbetert de waterdichtheid en de isolatie, waardoor de module langer meegaat.Na de installatie van frames en een aansluitdoos voeren wij meerdere inspecties uit die strenger zijn dan internationale normen. Essentieel is dat onze producten inspecties moeten doorstaan voordat we ze verzenden naar onze klanten overal ter wereld.

3. Module

Page 5: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

TÜVPID

KwaliteitIn goede en slechte tijden.

geverifieerd door laboratoria van derden

Zolang alles goed gaat in een relatie, is er niets aan de hand. Pas als er een kink in de kabel is, komt de ware aard naar boven. Dat geldt ook voor een partnerschap. Bij Panasonic Solar zijn we er voor u in goede en slechte tijden. Maar geen nood. Slechts zelden hoeven onze klanten hulp in te roepen voor hun Panasonic HIT®-modules: al onze producten zijn gebouwd en getest om zelfs worstcasescenario’s te trotseren.Om de best mogelijke betrouwbaarheid, efficiëntie en veiligheid te garanderen voor onze HIT®-modules, voeren wij meer dan 20 interne tests uit in aanvulling op vereiste internationale standaardtests.

Testresultaat ter controle van de betrouwbaarheid: thermische-

cyclustest conform IEC61215(300 % IEC Testing)

Interne tests door Panasonic

Thermische-cyclustestDe module wordt blootgesteld aan snelle temperatuurschommelingen van 85 °C tot -40 °C. Zo wordt getest dat het materiaal aanzienlijke belasting kan weerstaan.

DuurzaamheidstestBootst door een combinatie van sterk licht en hoge temperaturen de meest veeleisende omstandigheden na die worden waargenomen in de natuurlijke omgeving.

WindweerstandstestSimuleert de omstandigheden waaraan

modules worden blootgesteld tijdens een supertyfoon.

Gedwongen brandtestTerwijl standaard brandtests alleen ontvlambaarheid evalueren in geval van een uitwendige brand, simuleren onze inwendige tests ook het uitbreken van brand vanuit de module. Zelfs bij temperaturen van maar liefst 1000 °C treedt er geen brandverspreiding op vanuit de module.

Zware vocht-warmtetestHet materiaal wordt onderworpen aan een hogedrukstoomtest en een temperatuur- en vochtigheidstest die 3 keer langer duurt dan vereist door de IEC (International Electrotechnical Commission).

Koude-hitteschoktestMet kortere cyclustijden en grotere temperatuurverschillen wordt de duurzaamheid getest onder zwaardere omstandigheden dan vereist door de IEC.

Reliability Test Result IEC61215 THERMAL CYCLE TEST

0 200 400 600 750

100%

90%

80%

70%

Aantal cycli [aantal keer]

Pmax

 [%]

Merk A

Ca.

23%IEC-vereiste

De uitstekende Panasonic-kwaliteit wordt ook bevestigd door certificaten van derden

PID (Potential Induced Degradation) Free

The TÜV long term sequential test

Fire test, class 1 (KURO: Class 2)

Page 6: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

25Het is een van ’s werelds onbetwiste waarheden: geen woorden, maar daden. Daarom geven wij er de voorkeur aan om onze kwaliteit met feiten te bewijzen in plaats van u de hemel op aarde te beloven. Wij hebben meer ervaring in de fotovoltaïsche sector dan al onze concurrenten. Wij zijn dan ook erg trots op ons ongeëvenaarde trackrecord van case studies.Talloos zijn de succesverhalen die wij door de jaren heen hebben verzameld bij tevreden klanten. Hun keuze om een zonne-energiesysteem van Panasonic te installeren zagen zij beloond met betrouwbare prestaties en een stabiele output van hun zonnepanelen, die zij vaak al decennialang liggen hebben.

Bewijzen. Zonder compromissen.

jaar

garantie

12000

10000

8000

6000

4000

2000

01 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

2000

1500

1000

500

01 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

600050004000300020001000

01 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

25jaar

Nog volledig operationeel na

Jaar

kWh/jaar

Jaar

kWh/jaar

* Vergeleken met de PVGIS-berekening (gratis online berekening en simulatie van fotovoltaïsche zonnestroom)

Jaar

kWh/jaar

86,2%

97%

98969492908886848280

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 jaar

% / jaar

Al in meer dan 10 jaar lang geen uitval.“Ik ben erg blij te zien dat ons PV-systeem erg duidelijk boven het verwachte niveau presteert. Na zoveel jaren werkt het nog elke dag feilloos” – Peter Wagner, eigenaar.

Locatie: Köngen, DuitslandInstallatie: winter 2005

Het uitvalspercentage op bijna 4 miljoen verkochte modules

Januari 2019

Locatie: Osaka, JapanInstallatie: maart 1993

+7%* +7%*

Locatie: Gunzenhausen, Duitsland Installatie: 2004

0,0044%Uitgangsgarantie 25 jaar lineaire

Eerste jaar: 97 %, vanaf het 2e jaar -0,45 %/jaar, in het 25e jaar 86,2 %+ - 3% tolerantie, 10 cm ruimte tussen achtervel en dak

Page 7: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Duurzame producten en productie

Bij Panasonic Solar reikt een goed partnerschap verder dan klanten. Het is een totaalaanpak, die de hele planeet ten goede komt: wij geloven dat alles wat we doen, gevolgen heeft in deze onderling verbonden wereld. Daarom is het ons beleid al onze productieprocessen zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat we afzien van het gebruik van ecologisch schadelijke stoffen.

Partner. Natuurvriend.

Geen giftige stoffenDe RoHS-richtlijn beperkt het gebruik van gevaarlijke materialen in het productieproces. Hoewel zonnemodules niet opgenomen zijn in deze richtlijn, zorgt Panasonic ervoor dat alle producten voldoen aan de RoHS-eisen.

PV CycleOnder deze vrijwillige overeenkomst verplichten wij onszelf tot een terugname- en recyclingprogramma voor modules aan het einde van hun levenscyclus en nemen wij in de hele waardeketen verantwoordelijkheid voor onze zonnemodules.

Een voorbeeld van onze verantwoorde manier van werken is onze groene fabriek in Maleisië. We hebben die ontworpen met een minimale milieu-impact in het achterhoofd door gebruik te maken van een breed scala aan milieuvriendelijke technologieën.

Fotovoltaïsche modules op het dak wekken duurzame energie op voor productie-installaties en kantoorgebouwen.

Recycling van afvalwarmte van de koeltoeren zorgt voor een aanzienlijke beperking van het stroomverbruik.

Afvalwaterzuiveringsinstallaties helpen om kostbaar water te besparen.

Maatregelen ter vermindering van afval helpen bij het sorteren en beheren van verschillende afvalstoffen die ontstaan bij de productie, en verminderen het slibvolume met tot wel 50%. Gecombineerd resulteren de maatregelen in een CO2-vermindering van 2.254,5 ton per jaar.

Groene fabriek in Maleisië

Intelligente architectuur maakt het gebruik van natuurlijk licht in kantoren en entrees mogelijk, waardoor er minder kunstmatige verlichting wordt gebruikt.

Page 8: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Knowhow, ervaring, innovatie, kwaliteit, betrouwbaarheid, verantwoordelijkheidszin en goede service: één voor één zijn het pijlers van succesvolle ondernemingen. Wereldwijd wordt er veel belang aan gehecht. Dat is de reden waarom Panasonic Solar zoveel mensen aanspreekt en waarom onze producten en expertise worden uitgekozen voor een breed scala aan projecten en toepassingsgebieden over de hele wereld. Of het nu gaat om residentieel of commercieel gebruik of ambitieuze, grootschalige ontwikkelingsprojecten van overheden: wij kunnen de meest energie-efficiënte oplossingen aanreiken voor de meest uiteenlopende eisen.

OverheidCommercieel

De universele aantrekkingskracht van bekwaamheid.

Residentieel

Blackfriars Bridge in Londen In januari 2014 knipte Network Rail het lint door om ’s werelds grootste brug op zonne-energie voor geopend te verklaren: Blackfriars Bridge over de rivier de Theems. Op het zonnedak liggen er 4400 fotovoltaïsche modules van Panasonic, die een oppervlakte van meer dan 6000 m2 bestrijken. Elk jaar wekken de modules 900.000 kWh elektriciteit op, goed voor meer dan 500 ton CO2-besparing. Ze voorzien in 50% van het elektriciteitsverbruik van Blackfriars Station. Het opvallende dak zorgt voor een verdere beperking van de ecologische voetafdruk van de treinroutes naar het zuidoosten van Engeland. Bovendien is het station nu een iconische bezienswaardigheid.

Duits federaal milieuagentschapDe aanbouw voor het Umweltbundesamt moest een

energieneutraal gebouw worden, dat alle energie opwekt om de dagelijkse energiebehoefte te dekken.

Gezien de beperkte beschikbare ruimte op het dak waren Panasonic HIT®-modules de enige die dat konden

waarmaken. De modules leveren trouwens ook stroom voor verwarming en koeling, warmwatervoorziening en

binnenklimaatregeling in het gebouw.

Olympisch Bislett-stadion in Oslo, Noorwegen De PV-installatie op het bekende stadion moet een signaaleffect

hebben en zo leiden tot meer klimaatbescherming in Noorwegen. De zonne-energie van ongeveer 150.000 kWh per jaar wordt volledig in

het stadion gebruikt. Er is veel elektriciteit nodig voor de ventilatie en koeling in de gebouwen. Ook de verlichting verbruikt veel elektriciteit,

vooral de verlichting van de indoorbaan maar ook de schijnwerpers in het stadion.

Sakura-project in Izmir, TurkijeMet 11,7 MW is deze zonne-energie-installatie op de grond het grootste HIT-project ter wereld tot nu toe. Vergeleken met veel andere landen, bevindt Turkije zich vanwege zijn geografische ligging in een zeer gunstige positie om voordeel te halen uit zonne-energie.

Page 9: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Elke vrije ruimte op uw dak is waardevol omdat u daar energie uit de zon kunt opwekken. Daarom zijn onze modules erg populair bij huiseigenaren. Met hetzelfde aantal zonnepanelen kunnen zeer efficiënte HIT®-modules u helpen de systeemcapaciteit op uw dak te maximaliseren en de maandelijkse elektriciteitskosten te verlagen. Dus waarom zou u uw dak en het zonlicht dat erop schijnt niet optimaal benutten?

Residentiële gebouwen

EsthetischMeer energie uit de zon.

Krachtig

Installatie op rieten dak in NederlandOp dit gebouw, dat gebruikt wordt als garage en schuur, dient het dak met de fotovoltaïsche modules ook als terrasoverkapping. Om de uitdaging aan te gaan om de modules op het rieten dak te bevestigen, werkte de installateur Ewell nauw samen met een rietendakspecialist en de aannemer van het gebouw. Uiteindelijk maakten ze gebruik van een op maat gemaakt meerlaags montagesysteem. De eerste daklaag is voor de waterbestendigheid, gevolgd door twee lagen om op gelijke hoogte te komen met het rieten dak. De modules worden vervolgens bevestigd met een op maat gemaakt inzetsysteem. Dankzij de efficiënte samenwerking tussen alle partijen werd dit unieke project mogelijk gemaakt.

KURO-installatie in ItaliëEen professionele fotograaf wilde een keuze maken die de aspecten

economie, respect voor het milieu en visueel plezier verenigde. Naast de kwaliteit van de panelen zocht de fotograaf naar een ontwerpoplossing

waarbij de modules in een volledig zwarte context moesten worden geplaatst. Het project voldeed aan zijn wens om een geïntegreerd systeem

van fotovoltaïsche panelen op het dak te installeren en zo een gunstige oriëntatie naar het oosten te benutten, in combinatie met een warmtepomp.

Hoogvermogenssysteem in het Verenigd KoninkrijkDit PV-systeem met een hoog vermogen van 5,39 kW bestaat uit 22 HIT-panelen van 245 W en vermogensoptimalisatoren en is geïnstalleerd in het noorden van Londen. Het systeem

heeft in juni 2018 meer dan 850 kWh geproduceerd en overtrof daarmee alle verwachtingen.

PV-systeem met brandstofcel in DuitslandHet gezin, dat op een voormalig, gerestaureerd driezijdig binnenhof woont, wilde voor het eigen huishouden zonne-energie opwekken en zoveel mogelijk daarvan zelf verbruiken. De combinatie van fotovoltaïsche cellen en brandstofcellen met een opslagtank zorgt voor een hoge mate van zelfvoorziening. De familie heeft voor deze oplossing gekozen en bereikt nu een continue zelfvoorzieningsgraad van meer dan 85 procent per jaar op het vlak van stroomvoorziening.

Page 10: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

20%+Wij zijn sinds 1975 actief in de fotovoltaïsche sector en investeren sterk in R&D om niet alleen onze technologie te blijven verbeteren, maar ook om het onderzoek naar fotovoltaïsche energie in het algemeen te bevorderen. Dit helpt om hernieuwbare energie naar het voorplan te brengen en verlaagt onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Ons meest recente succes is wat wij ”HIT®+” noemen. Het staat voor een grote sprong voorwaarts in het verhogen van de efficiëntie van onze modules om zo nog meer energie uit uw dak te halen.

We streven altijd naar verbetering.

Wat kan nog beter zijn dan HIT®? Het antwoord is HIT®+

Kuro - De zwarteN335KNiet alleen de cellen en het backsheet, maar ook het frame is volledig zwart uitgevoerd. Dit zorgt voor betere esthetische integratie met het dak, wat tot een hogere mate van acceptatie van pv-panelen leidt en voor meer huiseigenaren een drempel tot aanschaf wordt weggenomen.

De extra krachtigeN340Met een modulerendement van 20,3% behoren deze modules tot de krachtigste op de markt. Tegelijkertijd staan ze voor lagere installatiekosten en 24% lagere BoS-kosten (Balance of System) dan traditionele modules.

5400PASneeuw- en windbelasting:

40mmFrame met

p-type amorf silicium

i-type amorf silicium

n-type kristallijn silicium

i-type amorf silicium

HIT® cel HIT®+ cel

modulerendement

HIT®+ cel vervaardigd in Japan

Klemmen aan korte en lange zijde mogelijk

Minder recombinatie door defecten en

meer kracht

• Gebruik van hoogwaardige siliciumwafer van het n-type

• Verbeterde productiemethode om onzuiverheden bij heterojunctie te minimaliseren

Page 11: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

De smalleN250Deze module blinkt uit in flexibiliteit bij de installatie en is vooral geschikt voor smalle daken met veel hoeken. Ze garandeert een maximale energieoutput per oppervlakte-eenheid.

De compacteN300Dankzij haar geringe hoogte verhoogt dezemodule de energieopbrengst van uw dak, enmaakt het perfect geschikt voor daken met een lengte van 6m. Maar ook op platte daken genereert ze meer energie dan traditionele modules, wat te danken is aan de kleinere minimumafstand tussen de modulerijen.

De extra krachtigeN340Met een modulerendement van 20,3% behoren deze modules tot de krachtigste op de markt. Tegelijkertijd staan ze voor lagere installatiekosten en 24% lagere BoS-kosten (Balance of System) dan traditionele modules.

Mensen verschillen en hun persoonlijke smaak komt tot uiting in hun woning. Daardoor bestaat er geen standaardoplossing als het erom gaat een dak te voorzien van het meest efficiënte zonne-energiesysteem. Elke PV-oplossing moet hét antwoord bieden op een specifiek probleem, wat ultieme flexibiliteit vergt van een PV-leverancier. Met een keuze aan moduleafmetingen bieden wij een dergelijke flexibiliteit, waardoor onze klanten hun dak optimaal kunnen benutten om stroom op te wekken.

Ons aanpassingsvermogen speelt in uw voordeel.

“Het rendement trok me over de streep”

K. Fischer, Duitsland, eigenaar van een installatie van 9,4 kWp Standaard 280 W

Verticaal

Verticaal Horizontaal

Horizontaal Ingewikkeld

Extreem ingewikkeld

Modules in standaardformaat kunnen het dak niet volledig bedekken in de breedte.

De smalle N245-module past perfect in de resterende krappe ruimte.

Modules in standaardformaat kunnen het dak bedekken in de breedte maar niet in de hoogte.

De compacte N295 helpt om het maximale te halen uit uw dak als er te veel resterende ruimte is voor een smalle module.

Modules in standaardformaat kunnen het dak niet volledig bedekken in de breedte.

De compacte N295 helpt om het maximale te halen uit uw dak als er te veel resterende ruimte is voor een smalle module.

Modules in standaardformaat kunnen het dak bedekken in de breedte maar niet in de hoogte.

De smalle N245-module past perfect in de resterende krappe ruimte.

De ruimte tussen dakkapel en dakrand is te smal voor een extra rij modules in het gewone formaat.

De smalle N245-module is de perfecte oplossing.

In dat geval levert een combinatie van alle drie de Panasonic-modules u het meest vermogen op, zelfs bij een extreem ingewikkeld dak.

De 3 verschillende HIT®-modules zorgen voor meer vermogen op elk dak.Het komt zelden voor dat de afmetingen van een dak exact kunnen worden gedeeld door de lengte en breedte van een zonnemodule. Of het nu gaat om installatie in verticale of horizontale positie: bij het bedekken van een dak met modules in standaardformaat is de kans groot dat u ruimte overhebt die te smal is voor een extra rij modules.Niet zo met Panasonic HIT®-modules: onze installatieflexibiliteit helpt dat probleem de wereld uit.

N250 N300 N340

+39%* +46%* +68%*

+84%*+50%*+84%*

* Simulatie in Duitsland. Deze waarde kan niet worden gegarandeerd.

Page 12: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Electrical Protectio nClass l l

CLASS UNO (KURO: Class II)UNI 8457UNI 9174UNI 9177

Fotovoltaïsche modules van het type HIT® Krachtige fundamenten van een levenslange relatie.

Elektrische specificaties (bij STC)

Opmerking: NOCT = Nominal Operating Cell Temperature: luchtmassa 1,5; instraling = 800 W/m²; luchttemperatuur 20 °C; windsnelheid 1 m/s

Opmerking: Lage instraling: luchtmassa 1,5; instraling = 200 W/m²; celtemperatuur = 25 °C

Opmerking: STC = Standard Test Conditions: luchtmassa 1,5; instraling = 1000 W/m²; celtemperatuur 25 °C * Maximaal vermogen bij levering. Raadpleeg ons garantiedocument voor garantievoorwaarden.

Temperatuurskenmerken

Bij NOCT (Normal Operating Conditions)

Bij lage instraling (20%)

Garantie

MaterialenCelmateriaal: 5” zonnecellenGlas: AR-gecoat gehard glasFrame: zwart geanodiseerd aluminiumConnectortype: SMK

“HIT” is een geregistreerd handelsmerk van de Panasonic Groep.

Uitgangsgarantie: 25 jaar lineaire (eerste jaar: 97 %, vanaf het 2e jaar -0,45 %/jaar, in het 25e jaar 86,2 %)Productgarantie: 25 jaar registratie is noodzakelijk op www.eu-solar.panasonic.nl, zonder registratie 15 jaar volgens garantie document / voorwaarden

Fotovoltaïsche module HIT® N340

Fotovoltaïsche module HIT® N335K

De smalleFotovoltaïsche module HIT® N250

Afmetingen en gewicht

Afmetingen en gewicht

Achterzijde

Voorzijde Doorsnede A-A’ Doorsnede B-B’Zijkant

(20,25)

40 ±

120

2,5

± 0,

6

(102

0)

40 ± 11053

Installation hole 4-9x15 (slot)

1590

Label

Distance between installation hole (1009)

Afmetingen en gewicht

35 ± 1798

450 27

045

027

0

762

ConnectorSMK

4-ø7

Label

960 33

0

1580

AchterzijdeVoorzijde Zijkant

De spanwijdte mag niet hoger zijn dan 1040 mm.

139

± 0,

55 10 ± 0,3

13 ±

0.2

(20,25)

Cabl

e fixi

ng ho

le 4-

5x13

(slot

)

13,3 13,3

(32) (32)

40 ±

1

(1,5

)

(1,5

)

Gewicht: 15 KgEenheid: mmSneeuw- en windbelasting: 2400 Pa

Achterzijde

Voorzijde Doorsnede A-A’ Doorsnede B-B’Zijkant

(20,25)

40 ±

120

2,5

± 0,

6

(102

0)

40 ± 11053

Installation hole 4-9x15 (slot)

1590

Label

Distance between installation hole (1009)

139

± 0,

55 10 ± 0,3

13 ±

0,2

(20,25)

Cabl

e fixi

ng ho

le 4-

5x13

(slot

)

13,3 13,3

(32) (32)

40 ±

1

(1.5

)

(1,5

)

De spanwijdte moet tussen 836 en 1200 mm zijn.

Afmetingen en gewicht

Achterzijde

VoorzijdeDoorsnede A-A’ Doorsnede B-B’

Zijkant

(32)

35 ±

1

(37)

35 ±

123

1,5

(960

)

35 ± 11053 ± 2

1463

± 2

4-9x15

104,

510

4.5

316

316

Label

(1009)

De compacteFotovoltaïsche module HIT® N300

De spanwijdte moet tussen 1030 en 1230 mm zijn.

De spanwijdte moet tussen 1030 en 1230 mm zijn.

35 ±

135

± 1

(12)

24.95

Gewicht: 19 KgEenheid: mmSneeuw- en windbelasting: 5400 PaCell Made in Japan

Gewicht: 19 KgEenheid: mmSneeuw- en windbelasting: 5400 PaCell Made in Japan

Gewicht: 18 KgEenheid: mmSneeuw- en windbelasting: 2400 Pa

Doorsnede A-A’

Doorsnede B-B’

De smalleVBHN250SJ25

De compacteVBHN300SJ46 VBHN340SJ53 VBHN335KJ01

Max. vermogen (Pmax) [W] 250 300 340 335

Spanning bij max. vermogen (Vpmax) [V] 44,3 53,1 59,7 59,9

Stroom bij max. vermogen (Ipmax) [A] 5,65 5,65 5,7 5,6

Open klemspanning (Voc) [V] 53,2 63,8 71,3 71,5

Kortsluitstroom (Isc) [A] 6,03 6,04 6,13 6,05

Max. overstroomwaarde [A] 15 15 15 15

Tolerantie uitgangsvermogen [%] * 10/0 10/0 10/0 10/0

Maximale systeemspanning [V] 1000 1000 1000 1000

Zonnepaneelrendement [%] 19,8 19,5 20,3 20,0

Temperatuur (NOCT) [°C] 44,0 44,0 44,0 44,0

Temp.coëfficiënt van Pmax [%/°C] -0,258 -0,258 -0,258 -0,258

Temp.coëfficiënt van Voc [V/°C] -0,235 -0,235 -0,235 -0,235

Temp.coëfficiënt van Isc [mA/°C] 0,055 0,055 0,055 0,055

Max. vermogen (Pmax) [W] 191,2 229,5 260,2 255,8

Spanning bij max. vermogen (Vpmax) [V] 42,0 50,7 56,8 56,8

Stroom bij max. vermogen (Ipmax) [A] 4,55 4,52 4,58 4,50

Open klemspanning (Voc) [V] 50,4 60,4 67,5 67,6

Kortsluitstroom (Isc) [A] 4,88 4,88 4,96 4,89

Max. vermogen (Pmax) [W] 47,3 58,0 63,3 63,8

Spanning bij max. vermogen (Vpmax) [V] 42,0 52,1 57,7 57,7

Stroom bij max. vermogen (Ipmax) [A] 1,12 1,11 1,13 1,11

Open klemspanning (Voc) [V] 49,4 60,1 66,8 66,9

Kortsluitstroom (Isc) [A] 1,21 1,21 1,23 1,21

Page 13: De kracht van partnerschap Panasonic Solar · systemen voor individuele woningen 1997 Start van de massaproductie en verkoop van de fotovoltaïsche module van het type HIT® 2000

Einde van deze catalogus.Begin van ons partnerschap?Vind een Panasonic Solar Premium Installer in uw regio:bit.ly/panasonicsolar

Wilt u een Panasonic Solar Premium Installer worden? Registreer u hier:www.eu-solar.panasonic.net/en/premium-installer-register.htm

Panasonic Life Solutions EuropePanasonic Electric Works Europe AGRobert-Koch-Straße 100 · 85521 Ottobrunn · GermanyTel. +49 89 45354-1000 · Fax +49 89 [email protected]

www.eu-solar.panasonic.net

03/2019