De Hoorn januari-februari 2015

20
De Hoorn 01-02/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 439 maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel l i c h t d o o r U k k e l C a n d e l a e r s h u y s Aperitief van het Huys - KA Ukkel

description

 

Transcript of De Hoorn januari-februari 2015

Page 1: De Hoorn januari-februari 2015

De Hoorn01-02/2015 l 46ste jaargang l 1100 expl. l nr. 439maandblad l gemeenschapscentrum Candelaershuys l Ukkel

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Aperitief van het Huys - KA Ukkel

Page 2: De Hoorn januari-februari 2015

2

De Hoornerkend door de Vlaamse Gemeenschapscommissiejanuari, februari 2015 46ste jaargang 1100 expl. nr. 439

Het Candelaershuys respecteert uw privacy. Uw adres gebruiken we uitsluitend om u De Hoorn toe te zenden en u op de hoogte te houden van eigen activiteiten en van aanverwante organi-saties in de Vlaamse gemeenschap in Brussel. U kunt uw gegevens in ons bestand altijd inkijken of aanpassen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

GC Candelaershuys maakt deel uit van Cultuurcentrum Brussel

colofonREDACTIE:

Redactieraad : Willy Peersman, René Weemaels, Eduard Boschloos,

Jan Otten, Thomas Roukens, Lander Exelmans, Leo Camerlynck en

Bart De Smedt

Ondertekende artikels verbinden alleen de auteur

Vertalingen : Catherine van Hoorn Streiff, Celine Jacquet

Redactiesecretariaat : Bart De Smedt

COVER:Turnzaal KA Ukkel, foto : Filip Dujardin

Architect : URA

OPMAAK:Johnny Van den Borre

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER:Thomas Roukens

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel

BRIEFWISSELINGGC Candelaershuys

Brugmannlaan 433 - 1180 UkkelT. 02 343 46 58 - F. 02 343 69 89

[email protected]

www.facebook.com/GCCandelaershuys

VVVV edito

Beste vriend, vriendin en gemeenschapsdierHet was een bewogen jaar, en dat zal in 2015 niet anders zijn.

Afgelopen jaar hebben we weer veel meege-maakt, buitengewone aperitieven van het Huys, een ballenbad op de jaarmarkt, oorstrelende concerten, een bouwvergunning voor in de Egide, een eerste bescheiden editie van de De Grote Kwis van de voorzitter en recent nog een knotsgekke KinderHoorn!

2015 ziet er alweer veelbelovend uit, vandaar mijn oproep om ook in het nieuwe jaar wederom uitbundig deel te nemen aan het prisma van acti-viteiten van het Huys en van Lotus!

Onze eerste afspraak is op zondag 18 januari op de nieuwjaarsreceptie van het Huys en ik wens u intussen al veel vrolijkheid en een blakende gezondheid voor 2015!

Thomas Roukens, voorzitter

Inhoud

2 Editoriaal

3 Aperitief van het Huys

3 Nieuws van het Candelaershuys

4 Concerten

5 Ukkels nieuws

6 Nieuws uit het KA Ukkel

8 Ukkelse agenda

9 Lotus

13 De Bib

14 Echo’s uit de Raadzaal

15 Leer eens mondharmonica spelen

16 Ukkel, van lang geleden en nu

19 Nieuwjaarsfeest in Ukkel

Page 3: De Hoorn januari-februari 2015

3

Aperitief van het Huys in de turnzaal van het Koninklijk AtheneumUkkelaars en andere geïnteresseerden samenbrengen rond iets dat zich lokaal aandient, dat is de bedoeling van die Aperitieven van het Huys: welkom in de mooie nieuwe turnzaal van het Koninklijk Atheneum van Ukkel, in de Nekkersgatlaan, op vrijdag 13 februari om 18u.

VVVVV aperitief van het huys

Deze turnzaal, een concept van het architecten-bureau URA (onder leiding van Yves Malysse en Kiki Verbeeck) werd recent genomineerd voor de prestigieuze architectuurprijs Mies van der Rohe.

De sportzaal verscheen al in de vakpers wegens haar architecturale kwaliteiten, en is dus nu, als enig Brussels gebouw, geselecteerd voor die tweejaarlijkse en belangrijke prijs, waarvoor in heel Europa vierhonderd projecten werden geselecteerd, waarvan dertien in België. Malysse & Verbeeck tekenden eerder al het tramstation Heizel. Ze ontwerpen momenteel een woonpro-ject in de Dansaertwijk.

De architecten namen als uitgangspunt het verschil in beleving van architectuur door volwas-senen en kinderen. Met hun realisatie wilden ze zich absoluut verplaatsen in de denkwereld van de kinderen, gekenmerkt door creativiteit en verbeelding.

De turnzaal werd gebouwd tegen een heuvelrug in de bosrijke omgeving van de school, een school die zich trouwens profileert als ‘de Brusselse school met de grootste tuin’.

FR

Foto: Filip Dujardin - Architect: URA

De architecten kozen ervoor om de nieuwe sportzaal van het Koninklijk Atheneum van Ukkel los te koppelen van het schoolgebouw: zo moeten de leerlingen ‘door weer en wind’ naar de turnles. Het bos er rond inspireerde de architecten en deed hen opteren voor een simpel gebouw met nogal wat tegenstellingen: open versus gesloten, bomen versus gebouw, door-zichtig naast vast materiaal…

De zaal werd ingebouwd tegen een bestaande helling waardoor ze aan één kant wordt afgeba-kend door een vaste keermuur, en zich aan de andere kant volledig opent naar het bos toe. Bij de bouw werd de omgeving maximaal gespaard: slechts een minimum aan bomen moest het ontgelden. De houten gevelstructuur verwijst naar de omliggende bomen. Door het gebruik van eenvoudige materialen en een ongewone lichtgrijze sportvloer verkrijgt de constructie een zekere lichtheid.

Deze realisatie toont hoe architectuur kan worden ingezet als pedagogisch instrument , dit door de kinderen niet op te sluiten in blinde lokalen, maar door ze te positioneren in (het bos en) de wereld die ze willen ontdekken en verkennen.

U krijgt een rondleiding, wat info, een drankje en een hapje. Welkom op 13 februari om 18u, Nekkersgatlaan 17 te Ukkel.

Les apéritifs du Candelaershuys rassemblent les Ucclois et les personnes intéressées autour d’évènements locaux : venez visiter la superbe nouvelle salle de sport de l’Athénée royal d’Uccle, avenue Nekkersgat 17, le vendredi 13 février à 18h. Cette salle a été récemment nominée pour le prestigieux prix d’architecture Mies van der Rohe.

Page 4: De Hoorn januari-februari 2015

4

Een nieuw gemeenschapscentrum en dienstencentrum

Zoals u weet verhuizen het Candelaershuys en Lotus binnen afzienbare tijd naar een nieuw pand in de Egide Van Ophemstraat. De werken van de ruwbouw starten normaliter begin 2015. Door het VGC-College werd een ontwerpteam voor de bin-neninrichting aangesteld. Er wordt gepoogd het seizoen 2016-2017 daar te openen. We houden u in de komende maanden regelmatig op de hoogte van ons nieuw Huys.

Een kennismaking…

De personeelsploeg van het Candelaershuys wordt versterkt met onthaalbediende Christiane Leuridan en poetsman Jaouad Nadouri. Recent werd ook poetsvrouw Louarda Abdellaoui opge-nomen in ons team. Welkom aan boord, allen!

En nieuwe bestuursploeg

Recent werd de bestuursploeg van het Candelaershuys opnieuw verkozen. Wat opvalt is de vervrouwelijking, met 5 vrouwen in de ploeg, waaronder Veerle Hageman (secretaris), Roos Pauwels, Ann De Cleen, Kristel Migerode en Fleur Lagae. Voorzitter (Thomas Roukens), ondervoorzitter (Yves Vandersteen) en penning-meester (Serge Samyn) blijven op post. Ook René Weemaels, Jan Otten, Jeroen Van Gent, Eduard Boschloos, Henk Roobroek, Gerrit Six en Alex Geraerdts zetelen in de nieuwe samenstelling. Geëngageerde vrijwilligers als Marc De Wulf en Laurent Van der Elst versterken de ploeg. Meer info en contact: Candelaershuys, 02-343 46 58.

VVVVV nieuws

De oorlog was even aanwezig in het Candelaershuys

Het was een bende journalisten, tekenaars, mediabeheerders, fotografen en filmers, aange-voerd door meester Maxime, die op donderdag 27 november het Candelaershuys bezette. Een hele klas van het zesde jaar van de Ukkelse Sint-Jozefschool bouwden verder aan hun jaarproject rond oorlogsgetuigenissen.

In ‘huys’ wachtten niet minder dan dertien ge-tuigen, waaronder veel Lotusbekenden op hun interviewers. Zij zouden de verhalen over hun oorlogservaringen delen met de kinderen van de zesde klas. Meteen een invulling van het interge-nerationeel karakter, een van de doelstellingen van dit oorlogsproject. De klas verdeelde zich in groepjes met eigen vragenlijsten die een gezonde kindernieuwsgierigheid verraadden. Heb je honger geleden, wat heb je gegeten, was je soldaat, was je bang, ken je iemand die gestorven is? Het was leuk om zien hoe die kinderen geboeid zaten te luiste-ren. In sommige groepjes vergaten ze soms om de nodige notities te nemen. Anderen penden zich de ziel uit het lijf. Bernard vertelde in zijn bedachtzame stijl, Willy ondersteunde zijn verhaal met de nodige gebaren, Maria drukte nog een en ander goed op het hart van haar toehoorders en Raymond hebben we nog nooit zo sterk uit de hoek weten komen met zijn ervaringen. Kortom, dit liet niemand onbe-roerd, zulke ervaringen zijn natuurlijk de essentie van het project. Het was voor ons even wennen aan die jongeren die het pand niet verlaten hebben zonder even de nodige selfies gemaakt te hebben.

Dit was een denderende start van het Candelaershuys-Lotus project oorlog in Ukkel, waarbij Ukkelse kinderen luisteren en ontdek-ken wat oorlog voor mensen in hun omgeving betekend heeft. We surfen uiteraard op de hype van de herdenkingen van de eerste wereldoorlog maar verbreden ons perspectief naar oorlog in het algemeen. Tijdens het kerstconcert van Norbert Detaeye, op zaterdag 20 december, kregen jullie reeds een eerste stand van zaken van het project. Dit alles moet leiden naar een ruimere herden-king op vrijdag 8 mei, de dag waarop de tweede wereldoorlog eindigde. We geven dan afspraak in het voormalig Nationaal instituut voor oorlogsinva-liden van Ukkel.

Page 5: De Hoorn januari-februari 2015

5

ZygomatikZygomatik mengt op energetische wijze stijlen als rock en soul met jazz en funk. De muziek is akoestisch en organisch, smeuïg en meeslepend, stevig en psychedelisch.

Zygomatik is voor bassist Piet Verbist (Jef Neve trio, Ben Sluys, ...) zijn eerste project als leider en componist. Drummer Herman Pardon, Piets ‘long time compagnon’ bij vele gelegenheden, was een voor de hand liggende keuze.

Deze geoliede ritmesectie wordt aangevuld met pianist Bram Weijters (Dez Mona….). Zijn gewel-dige feel en timing maken de ritmesectie tot een hecht geheel. Ook Jeroen Van Herzeele op sax, onze buur uit Vorst, is van de partij.

Een superbezetting! Hier in Huys.

Welkom in het Candelaershuys op donderdag 5 februari 2015. Reserveren kan op 02- 343 46 58 of [email protected]

Du Rock? Du Jazz? Du Soul? Du Funk? plutôt…du « Jazz Zygomatik » le 5 février au Candelaershuys. Be there !

Wordt dit het concert van 2015? Kris DaneKris Dane bleef tot nu toe redelijk onder de radar. Hier komt met ‘Rose of Jericho’, zijn nieuwe plaat, zeker verandering in.Kris Dane gaat al lang mee. 17 jaar was hij toen hij in de eerste bezetting van Deus speelde. Waarna verder in ontelbare groepjes o.a bij het Waalse Ghinzu, zeer succesvol in Frankrijk.

Nu is er de klassieker in wording ‘The Rose of Jericho’: 10 mooie songs en een opvallende stem. Het klinkt allemaal heel simpel en open, met een uitgekiend instrumentarium, met mooie violen.

Met Rose of Jericho treedt Kris Dane voorgoed in de spots. Kris Dane heeft hier in Huys een paar we-ken gerepeteerd en geresideerd. Graag toont hij u de vrucht van dit alles op donderdag 29 januari om 20u15 in het Candelaershuys, Brugmannlaan 433 te Ukkel. Opdat u later op café zou kunnen pochen (‘ik heb ooit nog een Kris Dane-concert bij-gewoond voor maar amper € 5’), mag u er uitzon-derlijk voor dat geld in. Zeg het voort.

Info en reservatie: : www.candelaershuys.be [email protected] - 02 343 46 58

Le retour de l’excellent songwriter bruxellois Kris Dane. En concert le 29 janvier 2015 (20h30), au Candelaershuys, Avenue Brugmann 433 à Uccle.

FR

Foto: Charlie de Keersmaeker

VVVV concerten

FR

Last minute: Kris De Bruyne en Neeka12 februari om 20u30

Page 6: De Hoorn januari-februari 2015

6

Een opmerkelijke post van schepen Sax op Facebook, waarin hij wielrenner Richard Virenque verwelkomt als inwoner van onze gemeente. Ukkel is zwaar in trek bij de Fransen. 10 % van de inwoners zijn Fransen, die ondermeer om fiscale redenen zich bij ons vestigen.

Richard Virenque habite désormais la commune d’Uccle.

In het voormalig duivenmelkerscafé ‘Le pi-geon noir’ toont de chef Henri De Mol dat Michelinsterren niet gelijk staan aan een stijve bediening. Je kan er zelfs aan de toog eten. Het interieur van het vroegere café is hetzelfde geble-ven, inclusief dus barkrukken aan een toog. Henri De Mol, Ukkelaar van geboorte maar nu woonach-tig in Rode zweert bij streekproducten. Zo staat er een ‘Crémet de Beersel au fromage de Madame Walschot’ als nagerecht op de kaart. Hmmm….

Dans l’ancien café des colombophiles « Le pigeon noir », le chef Henri De Mol confirme qu’une étoile Michelin peut rimer avec simplicité : on peut aussi y manger au comptoir.

VVVV ukkels nieuws

De gemeente Ukkel verleende de titel van Ereburger aan fysicus, baron en Nobelprijswinnaar François Englert.

Le conseil communal d’Uccle a décidé, à l’unanimité, d’octroyer le titre de Citoyen d’Honneur au Baron François Englert, en reconnaissance du Prix Nobel de Physique 2013 qu’il s’est vu attribuer.

Omwille van belangrijke werken aan de Hyppodroom van Bosvoorde (maar deze ligt op het grondgebeid van Ukkel) verhuist de loopkoers ‘10 km van Ukkel’ naar het Wolvendaelpark. Zowel start en aankomst komen zo meer centraal in Ukkel.

En raison des travaux, le départ et l’arrivée du « 10 km d’Uccle » n’auront pas lieu dans la traditionnelle enceinte de l’Hippodrome de Boitsfort. Les participants démarreront et termineront la course dans le parc de Wolvendael.

FR

FR

FR

FR

FR

Page 7: De Hoorn januari-februari 2015

7

Na de uitgestelde koffie: de uitgestelde friet. Een simpel idee: op café betaal je een extra koffie die niet jij maar een minder bedeelde na jou opdrinkt. Brussel heeft al een alternatief: uitgestelde friet. U kunt hiervoor terecht bij Chez Clémentine, op het Sint-Jobsplein. Mooi initiatief!

Les frites « différées » à la friterie Chez Clémentine à Uccle! On paie deux portions de frites, la deuxième est offerte à une personne moins fortunée.

Ukkelse sporthal dingt mee naar prestigieuze architectuurprijs: aperitief van het Huys! De turn-zaal of sporthal van het Koninklijk Atheneum van Ukkel werd genomineerd voor de prestigieuze architectuurprijs Mies van der Rohe. Als dat geen reden is om daar eens een Aperitief van het Huys te organiseren: welkom op 13/02/2015 om 18u, Nekkersgatlaan 17 te Ukkel. Zie pagina 3.

La salle de sport de l’Athénée royal d’Uccle a été nominée pour le prestigieux prix d’architecture Mies van der Rohe. Nous visiterons la salle lors d’un apéritif maison le vendredi 13 février 2015 à 18 h.

Brussels Volkstejoêter, ook in Ukkel. Brussels Volkstejoêter komt met ‘De gooi planque’ (naar La Bonne Planque van Michel André) naar Ukkel en dit op donderdag 2 en vrijdag 3 april. Welkom in het Cultureel Centrum in de Rodestraat. U leest er over in de komende editie van De Hoorn.

Nieuws uit het KAU‘Heilige plaatsen, heilige boeken’ is de titel van de expo die nog tot 18 januari loopt in het MAS te Antwerpen.

De tentoonstelling is opgevat als een pelgrims-tocht langsheen de heiligdommen van de 3 grote monotheïstische godsdiensten: Islam, Jodendom en Christendom. Wat maakt Jeruzalem, Rome of Mekka zo bijzonder?

In het kader van de lessen levensbeschouwing en geschiedenis trokken de 6de-jaars van het Koninklijk Atheneum Ukkel naar Antwerpen. De bedoeling van dit museumbezoek was dan ook duidelijk: inzoomen op wat ons bindt aan en ver-wondert over elkaar, en niet steeds focussen op de (schijnbare) tegenstellingen.

Wie ziet hoeveel de wereldreligies met elkaar ge-meen hebben, kan er zich over verbazen hoeveel conflicten er desalniettemin ontstaan rond religie.

Eens te meer een mooi voorbeeld van hoe we op KAU ook buiten de boeken proberen te leren: (samen)leven doe je immers niet enkel op papier, maar in de dagdagelijkse realiteit.

We hopen alvast dat de expo, naast mooi en interessant, ook leerzaam is gebleken, en dat onze leerlingen met een frisse kijk op de ‘andere’ zijn teruggekeerd. Want ook dat… is een verschil.

6de jaar, KAU

FR

FR

KTV De Zonnebloem organiseert haar jaarlijks

ScampifestijnZaterdag 7 februari vanaf 11u30

Gemeenschapscentrum Candelaershuys, Brugmannlaan 433 - Ukkel

1 € korting bij het voorleggen van deze aankondiging

Foto: Filip Dujardin - Architect: URA

Page 8: De Hoorn januari-februari 2015

8

V V V V

Elke maandag: OKRA Stalle: samenkomst vanaf 14u in de refter van de school, Baron G. Van Hammestraat. Info: Johan Hendriks – 0473-42 64 38 of [email protected] maandag: Zilverdraad: Turnen van 14u tot 15 u in het Candelaershuys. Info: Daniël Peeters, 0478-56 71 76Elke dinsdag: Foto-diaclub Pallieter: bijeenkomst om 20u in het Candelaershuys. Info: Aloys van den Akker - 02-343 14 38Elke donderdag: OKRA Sint-Job vergadert wekelijks in een lokaaltje naast de kerk van Sint-Job van 14u tot 17u30. Met kaartspelen en sjoelbak. Info: Arseen Neerinck – 0477-58 29 43 of http://blog.seniorennet.be/okra_sintjob/Elke donderdag: Carpe Diem Horzelstraat (rechts naast de kerk) van 14:00 tot 18:00 gezellig samenzijn, kaarten, petanque. Info : Jack Lagae 0473-68 21 23 - [email protected]

Elke vrijdag en zondag: Jeugdclub ’t Uilekot: telkens open vanaf 20u. Info: www.uilekot.be of [email protected] Donderdag 15/01/2015 om 12u: Carpe Diem organiseert een kookatelier, met op het menu de groente van de maand: schorseneren. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected] 18/01/2015 om 10u30: Toast Literair over de geheime liefde van Chalotte Brontë in Brussel door Jolien Janzing. In de Nederlandstalige Gemeentelijke Bibliotheek, De Broyerstraat 27. Organisatie Davidsfonds Davidsfonds Ukkel-Boetendaal-Sint-Job ism Gemeentelijke Bibliotheek Ukkel. Info in de bib of 0498-31 31 08 - [email protected] 18/01/2015: Nieuwjaarsreceptie van het Candelaershuys, vanaf 14u30 (‘k vraag het aan Sien – ketnetwrapper) en om 16 u receptie met animatie.Vrijdag 23/01/2015: Nieuwjaarsconcert van de Academie voor Muziek en Woord in feestzaal van het gemeentehuis, P. Hymanslaan 2, 1200 Sint-Lambrechts-Woluwe. Info bij directeur Rudy Croon 0476-73 98 81Zondag 25/01/2015: Grieks ontbijt, gevolgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de

Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected] 31/01/2015 : Kaas- en Wijnavond (met muzikale begeleiding en samenzang oude Vlaamse liedjes) om 19u in de Kring, Baron G. Van Hammestraat 20, Ukkel-Stalle. Organisatie: Davidsfonds Ukkel Stalle. Info bij Roger Van Poucke, 02-305 31 23 - [email protected] 04/02/2015 ‘Dag van het DKO’. Concert om 19u in het Auditorium, Vervloetstraat 10, 1180 Ukkel. Info bij directeur: Rudy Croon 0476-73 98 81, Academie Muziek en Woord.Donderdag 05/02/2015 om 14u: Pannekoekennamiddag bij Carpe Diem. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected] 6/02/2015 Inhuldiging ‘Dag van het DKO’ om 19u00 in het stadhuis te Brussel. Info bij directeur: Rudy Croon 0476-73 98 81, Academie Muziek en Woord.Zaterdag 07/02/2015 vanaf 11u30 KTV De Zonnebloem organiseert haar jaarlijks Scampifestijn in Gemeenschapscentrum CandelaershuysDonderdag 12/02/2015 om 12u : Carpe Diem organiseert een kookatelier, met op het menu de groente van de maand: witloof. Info bij Jack Lagae op 0473-68 21 23 of [email protected] 18/02/2015: Koffietafel bij Zilverdraad om 14 u. Meer info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76Zondag 22/02/2015: Grieks ontbijt, gevolgd door aperitief in Carpe Diem vanaf 9u30 in de vroegere Okrachalet, aan de parking van de Horzelkerk, Calevoet. Info bij Jack Lagae op 0473 68 21 23 of [email protected] 26/02/2015: Alma (Mahler), ver-leidster met de blauwe ogen. Een muzikale ver-telling door Jos Meersmans om 20u in de Kring, Baron G. Van Hammestraat 20, Ukkel-Stalle. Info bij Roger Van Poucke, 02-305 31 23 - [email protected] 27/02/2015: Spreekbeurt ‘Virus en epidemie’ bij Zilverdraad om 14u in het Candelaershuys. Meer info bij Daniël Peeters op 0478-56 71 76

ukkelse agenda

Page 9: De Hoorn januari-februari 2015

Nieuwsbrief nr. 39 januari, februari 2015

Kruidenrekje maken en kruiden zaaienVroeger, toen men-sen nog dichter bij de natuur leefden, was het heel gewoon dat wilde planten en kruiden gegeten wer-den. Dit vooral om hun geneeskundige eigenschappen. Later werden ze ook van toepassing als smaak-verbeteraar van maal-tijden.In iedere keuken is te-genwoordig wel een

aantal verse kruiden voorhanden.We gaan zelf kruiden-rekjes maken, het wor-den miniserres.

Een andere namiddag krijgen we toelichting van Jack Lagae over een aantal kruiden en zullen we zelf zaaien. Het wordt dan wach-ten op mooie kruiden-plantjes en maaltijden die met eigen verse kruiden op smaak ge-bracht worden.

Activiteit in de kijker… Kruidenproject

Groot nieuws

Marijke, onze centrumleider kreeg op 5 december 2014 een zoontje, Hendrik. We zullen Marijke terugzien vanaf eind april.

De hele Lotusgemeenschap feliciteert haar en hoopt dat ze samen met Hendrik deze dagen maximaal kan genieten van haar rusttijd.

05-12-2014 - Hendrik

Page 10: De Hoorn januari-februari 2015

27-11-2014 - Project Oorlogsgetuigen Raymond en Denyse

Cursus Tai - ChiI. s. m. GC CandelaershuysCandelaershuys, start op woensdag 7 januari en dan 14, 21, 28 jan en 4, 11 en 25 feb en 4, 11 en 18 maart van 10u tot 11u30 - Prijs: 20 € voor cursus van 10 lessen, 3 € per les - Inschrijven: voor di 6/1, cursus start pas bij minimum 7 deelnemers! Gemakkelijke kledij en schoenen niet vergeten. Bovendien kan je steeds eerst eens proefles nemen!

CentrumraadCandelaershuys, dinsdag 13 januari om 14u - Prijs: gratisInschrijven: voor maandag 12 januari

Kleuren voor volwassenenHet is een echte rage en wij doen mee. Laat de kleurpotloden uitrukken.Candelaershuys, donderdag 15 januari om 14u - Prijs : 1 €Graag een seintje vooraf

Film: The HelpCandelaershuys, dinsdag 20 januari 14u - Prijs: 2 €Inschrijven: voor donderdag 15 januari

Zoete namiddag: cakeCandelaershuys, donderdag 22 januari vanaf 14u30 - Prijs: 3 €, tas koffie of thee inbegrepenInschrijven: voor dinsdag 20 januari

Crea - Kruidenrekje makenCandelaershuys, dinsdag 27 januari 14uPrijs : 5 € (inclusief kruidenzakje en mate-riaal kruidennamiddag 3 februari)Inschrijven voor vrijdag 23 januari* zie ook ‘Activiteit in de kijker’.

Kruiden en kruiden zaaienInfonamiddag : toelichting van Jack LagaeCandelaershuys, dinsdag 3 februari 14u - Prijs : gratis (zonder zaaigoed)Inschrijven : graag een seintje

SmartfoonInfonamiddag : praktijkles smartfoonCandelaershuys, do 5 en 12 februari 14u - Prijs : 15 € voor de twee lessen - Inschrijven uiterlijk donderdag 15 januari. * zie ook ‘Activiteit in de kijker’.

Maaltijd van het HuysChoucroute om deze winterdagen door te komen - Candelaershuys, dinsdag 10 februari 12u - Prijs : 10 €Inschrijven voor vrijdag 6 februari

Zangnamiddag met BettyCandelaershuys, dinsdag 17 februari 14u - Prijs: gratisInschrijven: een seintje vooraf is handig

Activiteitenkalender

Page 11: De Hoorn januari-februari 2015

Zoete namiddag Marokkaanse koekjes van onze LuardaCandelaershuys, donderdag 19 februari 14u - Prijs : 3 € koffie/thee inbegrepenInschrijven voor dinsdag 17 februari

Le vieux BruxellesBeelden uit het oude Brussel aangevuld met een Brusselse wafel - Candelaers-huys, dinsdag 24 februari 14u - Prijs : 3 € - Inschrijven voor vrijdag 20 februari

Spelletjesnamiddag - DominoWie bouwt er het langste dominopar-cours? Ambiance verzekerd !Candelaershuys, donderdag 26 febru-ari 14u - Prijs : gratisLaat ons iets weten als je komt

CentrumraadCandelaershuys, dinsdag 3 maart 14uPrijs : gratisInschrijven voor maandag 2 maart

Fotowandeling en foto’s maken omgeving Candelaers-huys - Candelaershuys, donderdag 5 maart 14u - Prijs : gratis - Inschrijven : voor vrijdag 27 februari* zie ook ‘Activiteit in de kijker’

Vast aanbodMaaltijdenWanneer: dinsdag en donderdagUur: 12u - Prijs: 5 of 8 € indien gastro-menu (1x per maand). Inschrijven: ten laatste 14u de dag voordien.

PedicureWanneer: donderdagen 8 en 22 janu-ari, 12 en 5 februari - Prijs: pedicure 17 €, manicure 11 €, epilatie gezicht: 7 €, gelaatsverzorging: 55 €. Inschrijven: noodzakelijk, wees er snel bij!

Kaarten en spelletjesKaarten (Rami Bridge) elke dinsdag en donderdag, na het middageten rond 13u30. Scrabble (Franstalig): elke dins-dag en donderdag, voor het middag-eten rond 11u. Om zeker te zijn dat er medespelers zullen zijn, bel je best eens.

DienstverleningZit je ergens mee? Weet je niet goed waarheen? Heb je vragen in verband met extra hulp thuis of problemen met het invullen van formulieren? Wordt bood-schappen doen een opgave? Spring even langs of bel ons via 02-343 46 58, wij proberen je zo goed mogelijk verder te helpen!

10-12-2014 - Brussel Helpt in het Muntpunt09-12-2014 - Jeanine en Audry aan de slag voor de maaltijden

Page 12: De Hoorn januari-februari 2015

Brugmannlaan 433 - 1180 Ukkel - 02 343 46 58

Waar is de tijd van de filmrolletjes in onze foto-apparaten ?Die ligt zo’n twintig jaar achter ons. De digitale fotografie werd ontwikkeld in de jaren tachtig en midden de jaren negentig kwamen de eerste goedkopere toestellen op de markt. Vrij snel is de gewone consu-ment overgeschakeld op een digitaal fototoestel.

Niet iedereen is mee met die nieu-we evolutie. Daar-om gaan we de digitale fotografie nader bekijken. We maken een wandeling waarbij

iedereen de kans krijgt om foto’s te ne-men. Een volgende namiddag gaan we die samen bekijken in ons lokaal diensten-centrum en uitleg geven wat je zoal kan doen met zo’n digitaal foto-apparaat.

Activiteit in de kijker… Fotoproject

Waarschijnlijk is het je niet ontgaan dat bijna alle jon-geren overschakelden van een gewone GSM naar een smarttelefoon (smartphone).

Over het nut van dat appa-raat kon je een en ander ver-nemen tijdens de voordracht van 16 december. Voor wie het gebruik van dat apparaat niet alleen aan zijn kinderen of kleinkinderen wil overlaten

organiseren we twee prak-tijklessen. Hier leer je dankzij de expert lesgever het ap-paraat ook effectief gebrui-ken. Een expert lesgever neemt je bij de hand bij je eerste smartphone gebruik.

Breng je eigen apparaat of eentje van familie of vrien-den mee. De les gaat door indien er minimum vijf per-sonen inschrijven.

Activiteit in de kijker… Praktijkles smarttelefoon

Page 13: De Hoorn januari-februari 2015

13

Zadenbib Ukkel Hou je ervan om zaden te laten groeien in je eigen tuin? Oogst je zelf zaden van groenten, planten, kruiden of bloemen? Dan ben je in de Bib van Ukkel aan het juiste adres!

In de zadenbib kan je gratis zaden ontlenen. In ruil probeer je om zelf zaden te oogsten en terug te schenken aan de zadenbib. Dit hoeft niet van de-zelfde plant te zijn. We vragen enkel dat de zaden biologisch en organisch geteeld zijn. Ook kan je in de Zadenbib verschillende boeken, tijdschrif-ten en DVD’s ontlenen over ecologisch tuinieren, duurzaam leven en groeien in de stad.

Kom onze collectie (of liever gezegd oogst?) zelf ontdekken op zaterdag 28/02 tijdens onze fees-telijke opening in de bib, vanaf 10u30. Er wordt u achteraf een glaasje en hapje aangeboden.

Deelnemen als vrijwilliger? Meld je aan in de bi-bliotheek en wij geven je meer informatie over het nieuwe project de Zadenbib.

Grainothèque Uccle - Vous aimez jardiner? Vous récoltez les graines des légumes, herbes aromatiques ou fleurs ?

Ouverture festive de la Grainothèque dans la bibliothèque, le samedi 28/02 à partir de 10h30, avec réception.

Gemeentelijke Openbare bibliotheek Ukkel De Broyerstraat 27 - 1180 Ukkel 02- 331 28 24 - [email protected] www.ukkel.bibliotheek.be

Toast literairOp zondag 18 januari om 10u30 organiseren het Davidsfonds en de bib opnieuw samen een lezing.

Auteur Jolien Janzing neemt u mee naar het 19de-eeuwse Brussel, waar de wereldberoemde Charlotte Brontë haar eerste stappen op het liefdespad zette. Ze onthult de geheimen uit deze intrigerende episode van het leven en brengt een sfeervol, onderhoudend verhaal dat stevig onder-bouwd is met doorgedreven research en gestof-feerd met prenten en foto’s en met muziek uit die dagen. Voor Brontë-liefhebbers is deze lezing een must, voor wie weinig weet van de Engelse schrijf-ster een verrassende ontdekking.

Jolien Janzing (1964) is Nederlandse, maar groeide op in België. Ze maakte spraakmakende reportages voor Humo en specialiseerde zich ook in reisverslagen. Ze geeft literaire workshops en heeft een passie voor negentiende-eeuwse Engelse literatuur. In 2013 kwam ‘De Meester – de geheime liefde van Charlotte Brontë in het negentiende-eeuwse Brussel’ uit en werd als enige Nederlandstalige roman geselecteerd voor de Berlinale.

Charlotte Brontë (1816-1855) werd beroemd met haar roman Jane Eyre. Haar zus Emily schreef het onvergetelijke Woeste Hoogten. Het werk van Charlotte, Emily en hun jongere zus Anne wordt nog regelmatig verfilmd en verschijnt in vele vertalingen. Minder bekend is dat Charlotte en Emily school hebben gelopen in Brussel. Charlotte werd er hopeloos verliefd op de getrouwde leraar Constantin Heger. Deze voor haar cruciale gebeurtenissen zijn terug te vinden in haar romans Jane Eyre (Rochester), maar vooral in The Professor en Vilette.

Gratis lezing - Zondag 18 januari, deuren om 10u30, start om 11u. - Gemeentelijk Nederlandstalige biblio-theek Ukkel, De Broyerstraat 27, 1180 Ukkel Info en inschrijvingen? [email protected] of www.ukkel.bibliotheek.be Iedereen welkom.

VVVV bib

FR

Page 14: De Hoorn januari-februari 2015

14

gedetailleerd op alle vragen. Opmerkelijk was zijn randbedenking bij de vragen over de problemen met de inning van schuldvorde-ringen waarin hij met de vinger wees naar de vakbonden die verzuimen hun leden gepast te adviseren. Blijkbaar waren de replieken zo overtuigend dat de gemeenteraad de rekening finaal eenparig heeft goedgekeurd. In het Brussels gewest wellicht een zeldzaam-heid.

• Zoals ieder jaar rond sinterklaas stond een goed deel van de agenda uit de toekenning van toelagen aan Ukkelse verenigingen van allerlei slag. Onder hen ook Zilverdraad (€ 850,00), Lotus (€750,00), Scouts Jan Breydel en Gidsen Ekwator (€500,00).

• Een pijnlijk probleem was er met de reke-ningen en ba-lans 2013 van de gemeen-telijke vzw ‘Bijschoolse ac-tiviteiten’. Taaie tante Ann Mary Francken (Ecolo) had zich zodanig in het nazicht van de rekeningen vastgebeten dat voogdijschepen Eric Sax door haar niet aflatende vragen om verduidelijking in verlegenheid geraakte en diende gered te worden door burgemeester-raadvoorzitter De Decker die de afhandeling van het agendapunt naar een volgende zit-ting verdaagde.

• Alsof de agenda met een 50-tal punten nog niet zwaar genoeg woog, volgde er in het 24ste uur van de dag nog een vraag van Ecoloboegbeeld Thibaud Wyngaard over de in de restauratie van de Roze Hoeve (het

VVVV echo’s uit de raadzaal

Al dan niet uitgestorven Raadzaalecho’sMet informatie uit de voorlaatste raadszitting van het tweede jaar van de lopende bestuursperiode – wij hebben het over 27 november 2014 – zou een extra editie van De Hoorn kunnen gevuld worden, maar dat kan niet de bedoeling zijn.

Trouwens, in het huidig concept van ons tijd-schriftje en rekening houdend met de gewijzigde periodiciteit ervan, is er voor een beknopt verslag over het verloop van de zittingen sowieso al geen ruimte meer. Wat evenwel niet belet dat er voor verklaringen met nieuwswaarde en voor bevin-dingen die ruchtbaarheid verdienen, altijd plaats kan gemaakt worden. Aan de lezer om, bij wijze van proef, uit te maken of dit geval verdient te zijn voor:

• Een uitvoerige burgerinterpel-latie over de lawaaihinder die inwoners ondervinden van vliegtui-gen die de Kanaalroute gebruiken. Klagers zijn er onder de be-woners van de Alsembergsesteenweg, de Coghenlaan, de Dieweg, de Churchill-Cavellwijk en Ukkel-Calevoet.

• Een lang en vrij heftig debat over het beleid van het OCMW naar aanleiding van de ter goedkeuring ingediende rekening 2013. De oppositie, waarin Ecolo zeer duidelijk het voortouw neemt, maakte van de gelegen-heid gebruik om tegen de achtergrond van de door de nieuwe federale regering aange-kondigde besparingsmaatregelen vragen te stellen over de manier waarop het OCMW de te verwachten toevloed van langdurig werklozen en jongeren denkt op te vangen en aan te pakken. Wel, zelden is door een toezicht houdende schepen met zoveel lof over het beleid van ons centrum voor maatschappelijk welzijn gesproken, als door Valentine Delwart, bevoegd voor Sociale Actie en Werkgelegenheid. Van zijn kant ant-woordde OCMW-voorzitter Jean-Luc Vanraes

Page 15: De Hoorn januari-februari 2015

15

Hof ten Hove) opgelopen vertraging. Uit het zeer omstandig antwoord van schepen van Werken Jonathan Biermann blijkt dat één van de oorzaken van de recentste complicaties een ernstige bodemvervuiling is, de kwalijke erfenis van een vroegere garage. Te onthou-den is vooral dat, zonder nieuwe verwikkelin-gen in dit verhaal zonder einde, de herope-ning in het vooruitzicht wordt gesteld voor de zomer 2015.

Le retard constaté dans les travaux de la Ferme rose est dû en partie à une pollution grave du sol, entrainée par l’exploitation d’un garage autrefois.

• Wat in dit bondig, wat lukraak samengesteld overzichtje niet mag ontbreken, is het sterk onderbouwd pleidooi van raadslid Stefan Cornelis ten gunste van WIFI hotspots in de openbare ruimten teneinde van Ukkel een slimme(re) gemeente te maken. Concreet denkt Cornelis aan openbare gebouwen als de bibliotheken, het zwembad en aan het Sint Pietersvoorplein. Het met o.a. juridische bezwaren genuanceer-de antwoord van schepen van o.a. Nieuwe Technologieën Biermann getuigde van welwillendheid en is in die zin hoopgevend dat het College zich over een concrete aanpak verder beraadt. Wordt dus vervolgd.

Le conseiller communal Stefan Cornelis a prononcé un plaidoyer argumenté en faveur de hotspots WIFI dans l’espace public. À suivre !

FR

FR

Leer eens mondharmonica spelen?

Dat doen we, in het Candelaershuys, op 21 en 28 januari en 4 februari, 3 avonden van 19u30 tot 21u30. Natuurlijk word je geen virtuoos in deze korte periode, maar je leert wel alle noodzakelijke technieken om eenvoudige liedjes te spelen. Je krijgt bovendien voldoende informatie en tips om je muzikale zoektocht zelf verder te zetten.

Algemene muziek- of kennis van de mondharmo-nica is niet vereist. De workshop is zeer praktisch en gaat uit van een heel speciale methode. Deze methode garandeert ons succes op korte termijn.

Wat heb je nodig: een ‘standaard 10-hole diato-nic harmonica in toonaard C’. Iedere deelnemer brengt zijn eigen instrument mee of koopt dit aan bij de lesgever op de eerste sessie van de work-shopreeks (kostprijs rond de 35 €)

Deelnemen kost 50 € voor de hele reeks. Inschrijven noodzakelijk in het Candelaershuys, want de plaatsen zijn beperkt.

Page 16: De Hoorn januari-februari 2015

16

Ukkel, van lang geleden en nuHet is goed om naar het verleden te kijken. Om te zien van waar het heden komt. En om de toekomst, of wat zich aandient, beter te kunnen vatten. Neem nu Ukkel. Geëvolueerd van een plattelandsgemeente naar grootstedelijk gebied. Het gaat trouwens hard met die verstedelijking. Calevoet bijvoorbeeld, een wijk die wordt volgebouwd met talloze nieuwe woningen en diensten. Binnen afzienbare tijd komt daar zelfs een gemeenschaps- en een dienstencentrum… Ukkel is in volle evolutie.

VVVV vroeger en nu

Met de Ukkelse schrijver Ernest Claes kijken we in deze en komende edities van De Hoorn terug naar het Ukkel van zowat 100 jaar geleden. Maar de nieuwe missie van De Hoorn indachtig (De Hoorn wil een alert lokaal infoblad zijn voor de Ukkelaar), leggen we hierbij graag de link met het heden.

Wanneer Ernest Claes het dus heeft over de sta-tige huizen en de villa’s in onze gemeente willen we het bijvoorbeeld ook hebben over wijken met minder riante kastelen en paleizen, want die zijn er ook.

Wanneer Claes het heeft over de ‘staminees’ doen we dolgraag de ronde van een aantal Ukkelse cafés, en melden u waarom mensen vandaag nog de kroeg opzoeken.

Wanneer Claes het heeft over ‘allemaal sjiek volk in Ukkel’, stellen we dat beeld graag bij: OCMW-voorzitter Vanraes haalde reeds meermaals aan dat het residentiële Ukkel meer leefloontrekkers heeft dan Leuven en Mechelen samen.

Wanneer Claes het heeft over de stevige greep van de katholieke kerk toendertijd, kijken we graag hoe het zit met het actuele aanbod inzake levensbeschouwingen op het Ukkelse grond-gebied, en stellen we u bijvoorbeeld Sunday Assembly voor, een alternatieve vereniging met uitvalsbasis in het Candelaershuys.

Wanneer Claes het heeft over het gemeenschaps-leven hebben we het graag over de huidige inspanningen die in het Ukkelse gebeuren om aan gemeenschapsvorming te doen. En ga zo maar door.

U merkt het, we willen in De Hoorn dit erfgoed actualiseren: vertrekkend van verhalen uit het verleden maken we erfgoed weer levend.

Maar eerst duiken we Ukkel in het jaar 1931 in. Veel leesplezier met Ernest Claes.

En compagnie de l’écrivain ucclois Ernest Claes, les prochains numéros de De Hoorn s’intéresseront à l’Uccle d’il y a une centaine d’années. Dans l’esprit de notre nouvelle mission ( De Hoorn entend être un journal d’information local, réactif, au service des Ucclois), nous ferons le lien avec le présent : notre patrimoine revisité.

Beleef met E. Van Cleef Ukkel 1931Er wordt wel eens gezegd dat de tijd waarin wij leven gelijkenis vertoont met de jaren ’30 van vo-rige eeuw. Alle vergelijkingen lopen per definitie mank maar in sommige opzichten lijkt het wel te kloppen: economische crisis en daarmee gepaard gaande werkloosheid, een bewogen politiek klimaat, een gevoel van onbehagen in de cultuur-sector... Wie speurt naar fundamentele verschillen komt in het hier en nu uit bij een alsnog relatieve welvaart en, ondanks een voortschrijdende toename ervan, toch minder absolute armoede. Merkwaardig is ook dat de katholieke kerk haar toen stevige greep op de samenleving en de hoeksteen ervan, het gezin, heeft verloren.

In hoever gelden deze vaststellingen ook voor onze gemeente vandaag? Een gelukkig toeval steekt de zoeker naar een antwoord een handje

FR

Page 17: De Hoorn januari-februari 2015

17

toe sinds in de nazomer van 2014 als jaarboek van het Ernest Claesgenootschap vzw een bijzon-dere uitgave is verschenen: ’t Was op een zon-dagavond’. In dit boek, of juister in dit luxueuze album, zijn verhalen verzameld van Ernest Claes. Een aantal ervan zijn door deze heruitgave van de totale vergetelheid gered en er horen geluk-kig een drietal kronieken bij die als ‘ Kronijke van Ukkel’ verschenen in het algemeen Vlaams cul-tuurweekblad ‘Hooger Leven’ dat in 1938 ophield te bestaan.

Wie het mocht vergeten zijn of nooit geweten hebben, Ernest Claes woonde ruim dertig jaar (1927-1958) in ‘Huize Ter Stalle’ aan de Stallestraat 90. Dat hij gaarne in Ukkel woonde en zelfs fier was zich Ukkelaar te kunnen noemen, blijkt uit bepaalde zelfs een beetje naar chauvinisme nei-gende trekjes. Al zullen die ongetwijfeld te maken hebben gehad met de hem eigen ironie.

Om onze lezers aan te sporen hun eigen gemeen-te te herontdekken, hebben wij van de samenstel-ler van het album de toestemming gekregen uit de ‘Kronijke van Ukkel’ enkele passages over te nemen. Dat gebeurt in drie thematisch opgevatte bijdragen die zullen toegespitst worden op de gemeentelijke politiek, het gemeenschapsleven en het kerkgebeuren.

Laat nochtans duidelijk zijn dat het niet de bedoe-ling is aan de kronieken de substantie te onttrek-ken. Het is in tegendeel de bedoeling om geïn-teresseerden te prikkelen, lees goesting te doen krijgen om zich een exemplaar van het album aan te schaffen. De oplage van dit met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren fraai uitge-geven en met boeiende foto’s geïllustreerd boek (27,5x23,5 cm onder gekartonneerde omslag) bedraagt 650 exemplaren waarvan er nog maar een beperkt aantal te koop zijn.*

Ode aan Ukkel

In een van 27 september 1931 gedateerde kroniek noemt Ernest Claes zich onder de schuil-naam E. Van Cleef een ‘kalme toeschouwer’ en suggereert hij eenieder die naar Ukkel op verkenning wil komen aan de Beurs tram 6, of aan de Schaarbeekse Poort tram 11 te nemen. Voor ons observeert hij dan onderweg met

milde ironie de reizigers: ‘Net volk, echte heren en dames. Niet zo’n krottersvolkje van de trams naar Schaarbeek, Anderlecht of Molenbeek. Er is hier geen Beulemansch te horen. Ge ziet kranten lezen in alle talen. Lange magere Russen staan er naast een troepje Japanse schooljongens uit het ‘Institut Dupuich’, gekend om de goede opvoeding.’

‘Ge rijdt’, vervolgt onze gids, ‘langs de Porte-Louise-Poort, een eindje over de Place-Stéphanie-Plaats, de Chaussée-de Charleroi-Steenweg, en dan zijt ge in de Avenue-Brugmann-Laan: Let op de schone, ontroe-rende tweetaligheid van de straatnamen, het laatste product van onze cultuur. Nu ziet ge niets anders meer dan hoge rijke huizen, luxe-winkels, tuinen, villas en zo komt ge door een dreef van platanen en kastanjelaars in Ukkel’.

‘Kent ge Ukkel?’, vraagt Ernest Claes. Retorisch, want zonder op uw antwoord te wachten heft hij een lofzang aan die vandaag niet meer te horen is: ‘Ukkel, dat is de mooiste, de rijkste, de meest aristo-cratische gemeente van de Brusselse agglomeratie. Alleen sjieke mensen, zoals ik, wonen in Ukkel’.

En dan zijt ge in de Avenue-Brugmann-Laan - Uit Flâneries dans Uccle d’hier à aujourd’hui.

Sjiek volk woont in Ukkel - Uit Flâneries dans Uccle d’hier à aujourd’hui.

Page 18: De Hoorn januari-februari 2015

18

En het kan niet op, verder leest men dat het hier ‘een weelde is van tuinen, kastelen, villas, lanen, vijvers, auto’s, schone madammen, goed bier en dure sigaren’. Ernest Claes heeft het over de kastelen, over de Alsembergsesteenweg ‘waar ieder huis een winkel is en iedereen zijn kost verdient’. De grote bloemkwekerijen noemt hij bij naam: Draps, Rijckaert, Kettenburg-et-Fille, Eggermont. Ook cafés, met name Au Vieux Spijtigen Duvel, Het Rad-La Roue, Paradia. Kortom, er is van alles ‘zelfs frans-quillons en flaminganten’.

Een andere kroniek, zo mogelijk nog mooier, is die van 11 oktober 1931 en bijna integraal gewijd aan de Stallestraat, meer bepaald aan de omge-ving van het kapelleken van OLV ter Nood. Lezing hiervan kan niet anders dan de schaars geworden bewoners van deze onleefbaar geworden verbin-dingsweg met nostalgie vervullen. Hieruit een passage lichten is moeilijk zonder te schaden aan het geheel, maar de haast poëtische ontboeze-mingen van Ernest Claes doen eer aan zijn schuil-naam die aan een juwelier doet denken.

Dus toch maar een lekker stukje uit de tweede paragraaf die volgt op de inleiding over het stille cafeetje ‘Bij Alfons van Mieghem, staminee’. Om de plek te visualiseren: voor de deur van de kleine herberg een oude olm en daaronder een tafeltje met stoelen naast de Ukkelbeek: ‘Als ge daar zit onder de olm, op de stenen brugleuning van het beekje, dan ziet ge voor u, links of rechts, niets anders dan groene tuinen, overlommerde wegen, de zon, de innigheid en de goedheid van het leven. Ge wordt er in uw dromen door niets gestoord, de wordt er door niemand lastig gevallen. De tram, de bakkerswagen, de bierwagens komen voorbij en de voerlui knik-

Anekdotes, getuigenissen, weetjes over het vroegere én huidige Ukkel zijn meer dan welkom op de redactie. Laat u ons bijvoorbeeld weten hoe het was om te leven in uw straat, vroeger en nu. Op vlak van woningen, verkeer, groen, burencon-tact, winkels, cafés…? Stuur gerust naar [email protected]. Met dank.

Comment est, et était, la vie autrefois, et maintenant, dans votre rue ? Racontez-nous. - [email protected]

Chez Alphonse Van Mieghem - Uit Flâneries dans Uccle d’hier à aujourd’hui.

ken vriendelijk op u. Och ja, het Ukkelbeekje ruikt soms een beetje, een heel klein beetje, maar als ge van de straat zijt, och here, daar zijn zovele dingen in de wereld die een beetje ruiken, bij voorbeeld een Ministerie.’

Als er een overlever is die in zijn kinderjaren Fonske Van Mieghem nog zou gekend hebben, dat hij zich kenbaar make. Hetzelfde voor men-sen die een foto zouden bezitten van het stenen bruggetje over de Ukkelbeek bij het kapelleken van Stalle.

* ’t Was op een zondagavond’ kan besteld worden bij Jan Van Hemelrijck per e-mail [email protected], tel. 016-48 11 22 of per brief aan het Ernest Claesgenootschap vzw, Brusselsesteenweg 142 B-3020 Winksele-Herent. Prijs: € 32,50.

Ernest Claes parlant d’Uccle : « Uccle, c’est la commune la plus belle, la plus riche, la plus aristocratique de l’agglomération bruxelloise. Seulement les gens chics, comme moi, habitent à Uccle ».

« C’est une profusion de jardins, de châteaux, de villas, d’avenues, d’étangs, d’automobiles, de belles dames, de bonnes bières et de cigares coûteux ».

Concernant la chaussée d’Alsemberg : « chaque maison est un magasin et chacun gagne bien sa vie ».

FR

FR

VVVV vroeger en nu

Page 19: De Hoorn januari-februari 2015

201518 jan 201518 jan 2015Nieuwjaarsfeest in Ukkel

Welkom op zondag 18 januari om 16u in het Candelaershuys, dit voor de grote Nieuwjaarsreceptie van het Candelaershuys en Lotus.

Maar wedden dat het Candelaershuys om 14u30 al vol zal zitten met kinderen? En wedden dat de licht fantastische Ketnetwrapper Sien daar iets mee te maken heeft? Want Sien komt samen met de kinderen 2015 in gang trekken. En bij een nieuw jaar hoort ook kinderchampagne. En liedjes zingen. En accordeonmuziek. En sel� es maken. Met Sien. In het ballenbad! Ouders zijn natuurlijk ook welkom, maar “worden verondersteld zich in stilte bezig te houden”.

Zij mogen om 16u meeklinken op het nieuwe jaar met een hapje en een drankje, een streep muziek en veel sfeer. U vriendelijk aangeboden door het Candelaershuys en de Dienst Cultuur van de gemeente Ukkel.

Mis deze goeie start van het nieuwe jaar niet!

Met de steun van Schepen van Cultuur Carine Gol-Lescot en het College van Schepenen en Burgemeester van de gemeente Ukkel

14:3016:00Nieuwjaars-

receptie

‘k vraag het aan Sien”, een kennismaking met

Ketnetwrapper Sien

CandelaershuysBrugmannlaan 433 Avenue BrugmannUkkel - Uccle

Fête de Nouvel An à UccleBienvenue le dimanche 18 janvier à 16 heures au Candelaershuys pour la réception de Nouvel An… Le Candelaershuys rempli d’enfants le dimanche 18 janvier à 14h30, c’est possible ? L’incroyable présentatrice Sien de Ketnet aurait-elle quelque chose à voir avec ça ? En e� et Sien viendra inaugurer 2015 avec les enfants.Et qui dit nouvelle année dit aussi champagne pour enfants, chansons, accordéon et sel� es, avec Sien, dans le bain à balles ! Les parents sont évidemment admis mais on leur demandera de bien vouloir s’occuper calmement. A 16h, tout le monde est le bienvenu, nous trinquerons à la nouvelle année autour d’un petit verre, un peu de musique et dans une bonne ambiance. Le tout o� ert par le Candelaershuys et le Service Culture de la Commune d’Uccle. Spécialement pour les enfants à 14h30, suivi de la réception de Nouvel An à 16h.Pour tous ! Avec le soutien de l’Echevin de la Culture, Carine Gol-Lescot et du Collège des Bourgmestre et Echevins d’Uccle

nieuwjaar-2015.indd 3-4 10/12/2014 13:34:08

licht door Ukkel

Can

delaershuys

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Fête de Nouvel An à Uccle Bienvenue le dimanche 18 janvier au Candelaershuys pour la réception de Nouvel An… Spécialement pour les enfants à 14h30, suivi de la réception de Nouvel An à 16h. Pour tous !

Page 20: De Hoorn januari-februari 2015

20

De Hoorn België-BelgiqueP.B.

1070 Brussel XBC 1869

Maandblad,

Gemeenschapcentrum Candelaershuys Ukkel, januari, februari 2015,

nr. 439, 46ste jaargang, verschijnt maandelijks behalve

in juli en augustus, 1100 exemplaren

Afz.: GC Candelaershuys, Brugmannlaan 433,

1180 Ukkel, Afgiftekantoor Brussel X

P 206513

licht door Ukkel

Can

delaershuys

Voor alle kinderengeboren in 2013 of vroeger

nschrijven in een Nederlandstalige school in Brussel?

www.inschrijveninbrussel.beBasisonderwijs - aanmelden

2015 - 2016

Meld uw kind aan via www.inschrijveninbrussel.be tussen 5 januari (8 u.) en 30 januari 2015 (16 u.).OPGELET !Voor alle kinderen geboren in 2013!

Heeft uw kind voorrang? Verzamel dan nu al de nodige documenten.

Ga naar www.inschrijveninbrussel.be (of 02 553 30 20) voor alle informatie over de aanmeldings- en inschrijvingsprocedure in het Nederlandstalig onderwijs voor het schooljaar 2015 – 2016, ook voor alle info over het secundair onderwijs.

Deze campagne i s een in i t ia t ie f van de V laamse Gemeenschapscommiss ie , het LOP Brusse l BaO en het LOP Brusse l SO in het kader van ge l i j ke onderwi j skansen .

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 8/1: Nieuwjaarsreceptie ----------------- 21, 28/1 en 4/2: cursus mondharmonica ------------29/1: Kris Dane - 5/2: Zygomatic --------12/2: Kris De Bruyne en Neeka ---------------------------------------------------------------------------------------------------------