De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

30
DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT EWOUT IRRGANG, Tweede Kamerlid SP JOOST VAN DIJKE, Fractiemedewerker SP BEN VAN GILS, Fractiemedewerker SP NEVENFUNCTIES VAN SENATOREN

description

Nevenfuncites van senatoren

Transcript of De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

Page 1: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

EWOUT IRRGANG, Tweede Kamerlid SPJOOST VAN DIJKE, Fractiemedewerker SPBEN VAN GILS, Fractiemedewerker SP

NEVENFUNCTIES VAN SENATOREN

Page 2: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

2

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Page 3: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

3

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHTNEVENFUNCTIES VAN SENATOREN

Ewout IrrgangTweede Kamerlid SP

Joost van DijkeFractiemedewerker SP

Ben van GilsFractiemedewerker SP

Page 4: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

4

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Page 5: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

5

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

INHOUD

Inleiding 7

Werkwijze 9

Resultaten 11

Individueel overzicht Eerste Kamerleden en hun (neven)functies 15

Page 6: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

6

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Page 7: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

7

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

INLEIDING

In december 2009 nam de Tweede Kamer met een ruime meerderheid een amendement van SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang aan (hierna: amendement Irrgang) waarmee een limiet werd gesteld aan het aantal nevenfuncties dat een bestuurder of commissaris tegelijkertijd kan vervullen.

Vanwege het amendement Irrgang mogen bestuurders bij grote vennootschappen en stichtingen voortaan nog maar twee toezichthoudende functies (geen voorzitterschappen) bekleden bij andere grote vennootschappen of stichtingen. Een commissaris of toezichthouder bij een grote vennootschap of stichting mag voortaan nog maar vijf van dergelijke functies tegelijkertijd vervullen. Hierbij telt het voorzitterschap dubbel. De Tweede Kamer hoopt met dit amendement de kwaliteit van het toezicht een impuls te geven en een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het ‘old boys network’.

De Code voor goed ondernemingsbestuur (momenteel de Code Frijns) kent een dergelijke limitering reeds. Het voorstel is dus niet nieuw. Wel nieuw is dat de limitering nu verplicht wordt en voor alle grote instellingen gaat gelden. Het nadeel van de Code Frijns is namelijk dat deze alleen geldt voor beursgenoteerde vennootschappen. Bovendien mag van de code afgeweken worden, mits dit wordt uitgelegd.

De conceptcode uit 2003 had veel weg van het amendement Irrgang; onder druk van de lobby uit het bedrijfsleven is dit echter afgezwakt. In de afgelopen jaren hebben we bij veel bedrijven en instellingen gezien dat commissarissen en raden van toezicht hun taken niet goed vervulden. In de private sector viel dat vooral in de financiële sector op: ABN Amro, ING, DSB Bank. Maar ook in de (semi-)publieke sector schoten raden van toezicht tekort. Bij zorginstellingen zoals Philadelphia en Meavita, maar ook bij woningbouwcorporaties zoals Woonbron. Om toezichthoudende organen te versterken is de afgelopen jaren een flink aantal initiatieven genomen. Aanvullend op de Code Frijns zijn er in het rapport van de Commissie Maas voorstellen gedaan om het functioneren van de commissarissen in de bancaire sector te verbeteren. Dit heeft geleid tot een aantal aanbevelingen in de Code Banken. De Commissie Frijns heeft ook voor de pensioenwereld een aantal aanbevelingen gedaan voor de noodzakelijke aanwezigheid van expertise bij pensioenfondsen. De door de Tweede Kamer aangenomen wetswijziging past daarom in een trend van toenemende eisen aan commissarissen. Daar hoort bij dat ook bij niet-beursgenoteerde bedrijven en andere grote instellingen een maximum aantal grote toezichthoudende functies kan worden vervuld, omdat het anders ten koste gaat van een goede taakuitoefening. Een opvatting die onlangs overigens ook door Morris Tabaksblat, de geestelijk vader van de huidige Code voor goed ondernemingsbestuur, zelf werd onderschreven.

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met een wettelijk maximum voor het aantal toezichthoudende functies bij grote bedrijven en instellingen roert het bedrijfsleven zich opnieuw. Onder leiding van

Page 8: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

8

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is de aanval op het amendement-Irrgang geopend in de Eerste Kamer. Het bedrijfsleven stelt te vrezen voor kaalslag in de non-profitsector, omdat de goede mensen nu in het beter betaalde bedrijfsleven zullen blijven. Ook maakt men zich zorgen dat functies bij het midden- en kleinbedrijf onder de nieuwe regels zullen vallen. Een aantal Eerste Kamerfracties heeft aangegeven gevoelig te zijn voor de kritiek uit het bedrijfsleven. Dat is ook te zien aan de behandeling van het geamendeerde wetsvoorstel in de Eerste Kamer; de behandeling ligt nu al ruim een jaar stil.

Veel Eerste Kamerleden zijn actief in kerkbesturen, onderwijsinstellingen, zorginstellingen en culturele instellingen. Het is daarom goed te begrijpen dat deze senatoren zich zorgen maken. Om deze zorgen weg te nemen, heeft de SP de (neven)functies van alle Eerste Kamerleden op een rijtje gezet en gekeken of de functies kwalificeren als een functie bij een grote vennootschap of stichting.

Er zijn zes Eerste Kamerleden die wat gaan merken van het amendement Irrgang. Dat is 8 procent van alle senatoren; niet een te verwaarlozen percentage. Zij zitten aan het maximum aantal (neven)functies of gaan daar overheen. Nieuwe grote functies accepteren behoort voor deze Eerste Kamerleden niet meer tot de mogelijkheden. Bovendien zullen vier senatoren functies neer moeten leggen, willen zij herbenoemd kunnen worden bij huidige functies.Aan de andere kant hebben de meeste Eerste Kamerleden niets te vrezen van de door de Tweede Kamer aangenomen wetswijziging. Negenenzestig senatoren kunnen al hun (neven)functies uit blijven oefenen, omdat het niet om een toezichthoudende functie gaat of omdat de functie geen betrekking heeft op een grote vennootschap of stichting. Dit onderstreept dat de wetswijziging bedoeld is om excessen tegen te gaan. Helaas moeten we constateren dat de Eerste Kamer daar niet vrij van is. Van een ‘kaalslag’ als gevolg van het amendement Irrgang is echter absoluut geen sprake. Negenenzestig van de vijfenzeventig Eerste Kamerleden illustreren dit.

Page 9: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

9

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

WERKWIJZE

Er is bij de functies eerst gekeken of het om een functie gaat bij een naamloze vennootschap, een besloten vennootschap of een stichting (de rechtsvormtoets). Functies in kerkbesturen of verenigingen tellen bijvoorbeeld niet mee. Verder moet het gaan om een bestuurlijke of toezichthoudende functie (de functietoets). Raden van advies of comités van aanbeveling tellen niet mee. Bovendien tellen de functies alleen mee indien het gaat om een grote vennootschap of stichting. Dat wordt bepaald aan de hand van de volgende criteria (de groottetoets).•Dewaardevanactivamoetmeerbedragendan€17,5miljoen.•Dewaardevandenetto-omzetmoetmeerbedragendan€35miljoen.•Gemiddeldmoetenerinhetjaarmeerdan250werknemerszijn.

Indien aan twee van de bovenstaande drie criteria wordt voldaan, gaat het om een grote vennootschap of stichtingentelteenfunctiemee.Dezecriteriakomenuitartikel2:397eerstelidvanhetBurgerlijkWetboeken kunnen bij Koninklijk Besluit gewijzigd worden indien dat nodig is. Deze waarden zijn voor het laatst gewijzigdbijKoninklijkBesluitvan11oktober2006.Volgensdetoelichtingopditbesluitvallenbedrijvendie niet aan bovenstaande grenswaarden voldoen onder de categorie midden- en kleinbedrijf.

Na de rechtsvorm- en functietoets is getracht om financiële informatie te verzamelen van bedrijven en instellingen om de groottetoets toe te passen. Veelal werd deze informatie in jaarverslagen gevonden, maar zo nodig ook opgevraagd bij de Kamer van Koophandel. In een klein aantal gevallen is ook telefonisch contact opgenomen, wat in sommige gevallen tot de benodigde informatie leidde. Evenwel kwam het voor dat er geen of onvoldoende financiële informatie beschikbaar was. Indien dat laatste het geval was, heeft de SP getracht op basis van de wel beschikbare (niet-financiële) informatie de rechtspersoon in te delen. Indien ook dat onmogelijk bleek, zijn deze functies onder de noemer ‘onbekend’ geschaard.

De informatie over de (neven)functies van de Eerste Kamerleden is afkomstig van de website van de Eerste Kamer zelf. In een klein aantal gevallen bleek dat deze informatie achterhaald of incompleet was en is daarvan afgeweken.

Bij de senatoren die op het maximum zitten of daar overheen gaan, is extra gecontroleerd of de desbetreffende senator op dit moment nog steeds de door hem of haar opgegeven relevante (neven)functies bekleedt. Voor deze controle is zoveel mogelijk het handelsregister geraadpleegd. Waar het handelsregister onvoldoende duidelijkheid bood, is afgegaan op de informatie op de website van de bedrijven of instellingen zelf. In een klein aantal gevallen bood ook dat niet voldoende duidelijkheid en heeft de SP de extra controle niet uit kunnen voeren. In dat laatste geval heeft de SP vertrouwd op juistheid van de informatie op de website van Eerste Kamer zelf.

Page 10: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

10

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Page 11: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

11

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

RESULTATEN

Uit ons onderzoek blijkt dat Eerste Kamerleden over een groot aantal (neven)functies beschikken. In totaal teldenwe534(neven)functiesbijde75EersteKamerleden.Datisgemiddeld7persenator.Dezecijferszijn een gemiddelde. Het aantal en de aard van de (neven)functies verschillen sterk tussen de fracties.

Aantal nevenfuncties

Hetgemiddeldaantal(neven)functiesishethoogstbijCDA,VVD,PvdAenD66.BijSP,GroenLinks,ChristenUnie en SGP ligt het gemiddelde lager. OSF en Yildirim hebben nauwelijks (neven)functies. Bij de aard van de functies valt op dat bij het CDA de kerken goed vertegenwoordigd zijn, bij de VVD het bedrijfsleven, en bij de PvdA de (semi-)publieke sector. De aard van de (neven)functies sluit met andere woorden goed aan bij de politieke gezindheid van de partijen.

0

50

100

150

200

CDA VVD PvdA SP PvdD GL CU D66 SGP OSF Yildirim

250

Page 12: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

12

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Gemiddeld aantal nevenfuncties

Bovenstaande had betrekking op alle (neven)functies. Het amendement Irrgang heeft echter alleen betrekking op toezichthoudende functies bij grote bedrijven en instellingen. Wanneer we kijken naar alle 534(neven)functiesdankwalificeertslechts15procent(81functies)daarvoor.Bij21functiesbleeknietteachterhalen of het om een functie gaat die kwalificeert voor de groottetoets.

(Neven)functies die meetellen voor maximum aantal commissariaten

Vanalle(neven)functiesvandeEersteKamerledenkwalificeert81procentdusnietalseenfunctiediemeeteltvoorhetmaximumaantalcommissariatenoftoezichthoudendefuncties.Vannogeens4procentblijft dat onbekend. Veel (neven)functies zijn überhaupt geen toezichthoudende functie. Sommige (neven)functies betreffen een buitenlandse rechtspersoon. Weer andere toezichthoudende functies worden bekleed bij instellingen die simpelweg niet groot genoeg zijn om te kwalificeren als een grote rechtspersoon.

Aantal grote toezichthoudende functies waarvoor het maximum geldt

0

1

2

3

4

5

6

8

7

9

10

CDA VVD PvdA SP PvdD GL CU D66 SGP OSF Yildirim

Functies die meetellenFuncties die niet mee tellenFuncties onbekend of ze meetellen

432

81

21

CDA VVD PvdA SP PvdD GL CU D66 SGP OSF Yildirim 0

5

10

15

20

25

30

35

Page 13: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

13

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Als we kijken bij welke fracties de grote commissariaten en toezichthoudende functies zich bevinden dan ontstaat een opmerkelijke verdeling over de verschillende Eerste Kamerfracties. Nagenoeg al deze functies worden uitgeoefend door de senatoren van CDA, VVD en PvdA. Buiten deze fracties hebben alleen senatorenvandeSP(2),GroenLinks(1)enD66(5)nogfunctiesdiekwalificerenvoorhetmaximumvanhetamendement Irrgang. Opvallend is dat de senatoren van de PvdA over een groter aantal (neven)functies bij grote rechtspersonen beschikken dan de VVD-fractie, terwijl de senatoren van beide partijen in totaal over ongeveer even veel (neven)functies beschikken.

Gemiddeld aantal grote (neven)functies

Als we kijken naar het gemiddelde aantal grote toezichthoudende (neven)functies per fractie dan valt op datditlaagis.ZelfsbijdeD66-fractiekomtditmetgemiddeld2,5grote(neven)functiesnognietindebuurt van het maximum van vijf uit het amendement Irrgang. Dit gemiddelde is uiteraard slechts een gemiddelde. Binnen de verschillende fracties zijn de functies ook weer ongelijk verdeeld. Zes senatoren zullen volgens ons onderzoek op de een of andere manier iets gaan merken van de limitering van het aantal toezichthoudende functies.

Erzijntweesenatorendiepreciesophetmaximumzitten.HetgaatomCDA-senatorWernerenD66-senator Staal. Voor beide senatoren geldt dat zij vijf relevante commissariaten hebben. Zowel Werner als Staal zijn lid van een toezichthoudend orgaan bij een grote rechtspersoon en voorzitter bij twee andere. Door de dubbeltelling van voorzitterschappen telt dit op tot vijf functies.Deze senatoren doen als de bepalingen van het amendement Irrgang van kracht worden niets verkeerd. Een te hoog aantal (neven)functies wordt pas een bezwaar bij herbenoeming. Aangezien deze twee senatoren precies op het maximum zitten, is dat hier geen probleem. Wel kunnen zij in de toekomst geen nieuwe toezichthoudende functies bij een groot bedrijf of instelling meer accepteren, omdat anders het maximum wordt overschreden.

Vier senatoren hebben meer dan vijf grote commissariaten en toezichthoudende functies, omdat voorzitterschappen dubbel tellen. Het gaat om CDA-senatoren Hendrikx en Willems, VVD-senator Hermans en PvdA-senator Meindertsma.

CDA VVD PvdA SP PvdD GL CU D66 SGP OSF Yildirim 0,0

0,5

1,0

1,5

2,0

2,5

3,0

Inmei2011zullendeledenvandeProvincialeStateneennieuweEersteKamerkiezen.BijhetCDAvoert Elco Brinkman de lijst aan. Volgens zijn op de website van werkgeversvereniging Bouwend Nederlandgepubliceerdecv‘voorjaar2011’heefthijnegenfuncties.BrinkmanisvoorzittervanBouwend Nederland. Deze functie telt niet mee voor het amendement Irrgang, evenals drie andere functies. De andere vijf functies tellen echter wel mee. Brinkman is voorzitter van de raad van commissarissen bij pensioenuitvoerder APG en de Rabo Vastgoedgroep. Hij is daarnaast commissaris bij ingenieursbureau Movares, adviesbureau BMC en grondstofleverancier voor de bouw Van Nieuwpoort. Samen telt dit op tot zeven relevante functies. Brinkman doet daarmee in ieder geval niet onder voor de huidige fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Jos Werner.

Page 14: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

14

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Hendrikx is voorzitter van de raad van commissarissen bij Bramer Beheer, Kiwa, en Scania Productions Zwolle. Daarnaast zit hij in de raad van commissarissen bij Attero (Essent Milieu). Ook dit bedrijf kwalificeert als een grote vennootschap. Willems is voorzitter van de raad van commissarissen bij Van LeeuwenBuizen,KoninklijkeJoh.EnschedéenbijEssent.VerderishijtoezichthouderbijdeNederlandseFinancierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden en Caldic.

Hermans is voorzitter bij raad van commissarissen van ING Dutch Funds en bestuursvoorzitter bij de stichting Katholieke Universiteit Nijmegen. Het stichtingsbestuur houdt echter toezicht op het college van bestuur dat de dagelijkse leiding over de universiteit in handen heeft. Deze functie wordt daarom als toezichthoudende functie geteld. Hermans bekleedt verder nog commissariaten bij Beheersmaatschappij DeFacultatieveenhetLuzacCollege.

Meindertsma is voorzitter van het toezichthoudend orgaan bij woningcorporaties Nijestee in Groningen en PWS in Rotterdam. Daarnaast is zij lid van de raad van toezicht bij Woningstichting Domesta in Emmen, Stichting Reclassering Nederland en Stichting Gelre ziekenhuizen.

Indien de Eerste Kamer akkoord gaat met de wetswijziging kunnen deze senatoren niet worden herbenoemd, totdat zij niet meer dan vijf toezichthoudende functies vervullen. De senatoren kunnen hier gemakkelijk aan voldoen door bijvoorbeeld voorzitterschappen in te ruilen voor ‘gewone’ commissariaten of toezichthoudende functies.

Een overzicht van de zojuist besproken senatoren.

Hermans heeft als toenmalig voorzitter van MKB Nederland de brief aan de Eerste Kamer waarin het bedrijfsleven de Eerste Kamer verzoekt om niet in te stemmen met de wetswijziging als gevolg van het amendement Irrgang. Uit het voorgaande blijkt dat de vrees voor een ‘kaalslag’ volstrekt ongegrond is. Kwalijker is dat Hermans niet alleen een brief aan zichzelf heeft geschreven, maar bovendien een persoonlijk belang heeft om de wetswijziging te blokkeren. Hermans voldoet zelf niet aan de maximumnorm van het amendement Irrgang. De Eerste Kamer als geheel kan uiteraard wel een zuivere afweging maken. De SP hoopt dat dit onderzoek daarbij behulpzaam kan zijn.

Tabel 1 (Neven)functies die meetellen voor maximum aantal commissariaten

Aantal functies

Relevante Commissariaten

Waarvan voorzitterschappen

BestuursfunctiesTotaal

relevantToegestaan

Hendrikx (CDA) 8 4 3 0 7 5

Werner (CDA) 12 3 2 0 5 5

Willems (CDA) 14 5 3 0 8 5

Hermans (VVD) 18 4 2 0 6 5

Meindertsma (PvdA) 7 5 2 0 7 5

Staal (D66) 12 3 2 0 5 5

Page 15: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

15

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

INDIVIDUEEL OVERZICHT EERSTE KAMERLEDEN EN HUN (NEVEN)FUNCTIES

CDA

Mr. R.H. van de BeetenHoofdfunctie: Lid van de advocatenmaatschap Ross AdvocatenAantal functies totaal: 11Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VicevoorzitterbestuurSt.Willibrordusparochie−LidredactieChristenDemocratische Verkenningen

−VoorzitterbestuurStichtingBijzondereLeerstoelReligieinhetPubliekeDomein

−LidbestuurStichtingVermogensbeheerAquarius−LidbestuurVKMO(VerbandvanKatholieke MaatschappelijkeOrganisaties)

−LidwerkgroepWoord-enCommunievieringenSintMartinusparochieHerwenenAerdt

−VertrouwenspersoonKlachtencommissie RegionaalSamenwerkingsverband‘DeLiemers’

−LidAdviesraadKatholiekeRaadvoorIsraël−LidvanderaadvancommissarissenvandewoonstichtingVryleve

−VoorzitterStichtingMonnikenhuizen

Prof.dr. M.L. Bemelmans-VidecHoofdfunctie:Hoogleraarbestuurskunde KatholiekeUniversiteitNijmegenAantal functies totaal: 7

Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−HoofdNederlandsedelegatienaardeParlemen-taireVergaderingvandeRaadvanEuropa

−LidAdvisoryBoardfortheDurhamBusinessSchool,UniversityofDurham

−LidParlementaireVergaderingRaadvanEuropa−LidEditorialAdvisoryBoard‘Knowledge, TechnologyandPolicy’,RutgersUniversity(V.S.)

−FoundingmemberInternationalEvaluation ResearchGroup(Inteval)

−PresidentSub-CommitteeonHumanRights vandeParlementaireVergaderingvandeRaadvanEuropa

Dr. G. BenedictusHoofdfunctie:ZelfstandigadviseurindeagrarischesectorAantal functies totaal: 9Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenvandeFrieslandBank

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidbestuurStichtingHulpaanPapoea’sinNood(HAPIN)

Page 16: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

16

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

−VoorzitterBFVW(BondvanFrieseVogelwachten)−RedacteurSPIL−LidNoordelijkLandbouwberaad−VoorzitterraadvancommissarissenLTO VastgoedBV

−VoorzitterStichtingGES(Genetische EvaluatieStieren)

−VoorzitterVeepro(exportorganisatie Nederlandsfokmateriaal)

Dr. S.C. van BijsterveldHoofdfunctie:UniversitairhoofddocentEuropeesenInternationaalPubliekrechtUniversiteitTilburgAantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−AdviseurInterkerkelijkContactinOverheidszaken−LidAdvisoryCouncilofFreedomofReligion orBeliefvanhetODIHR(OfficeofDemocraticInstitutionsandHumanRights)vandeOVSE

−Lidredactie‘TijdschriftvoorReligie,Recht enBeleid’

Drs. H.A. DoekHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 15Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−VoorzitterRaadvanToezichtStichtingKarakter(voorheenKinder-enJeugdpsychiatrieOost-Nederland)*

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidRaadvanToezichtStichtingHannema-deStuersFundatie

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvancommissarissenOnwikkelings-maatschappijOostNederlandN.V.

−PenningmeesterStichtingIntrodans−LidVerenigingAEGON−Lidraadvanadvies‘HetNationalePark DeHogeVeluwe’

−LidbestuurStichtingNationaalJeugdOrkest−Lidalgemeenbestuur‘De12Landschappen’(StichtingUnievanProvincialeLandschappen)

−LidraadvantoezichtNederlandsOpenlucht-museum(stichting)

−PenningmeesterStichtingNederlands KamerOperaFestival

−Voorzitterraadvantoezicht‘StichtingGelderscheKasteelen’,‘StichtingGelderschLandschap’enStichtingSteunfonds‘HetGelderschLandschap’

−LidraadvancommissarissenRobbers&Van denHoogenB.V.

−LidbestuurStichtingBehoudenHerbestemmingvanReligieusErfgoed

−VoorzitterTreasuryCommissieProvincieFryslân−VoorzitterbestuurMuseumparkOrientalis

Prof.mr.drs. A.H.M. DölleHoofdfunctie:UniversitairhoofddocentenbijzonderhoogleraarDecentraleOverheden,RijksuniversiteitGroningenAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtAlfa-college*

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−BestuurslidVincentiusvereniging−Columnist(tweewekelijks),‘LeeuwarderCourant’−LidRaadvoordeRechtsbijstand−VoorzittercommissieRechtsbescherming Groningen

Prof.dr. P.H.J. EssersHoofdfunctie:HoogleraarBelastingrecht,Universi-teitTilburgAantal functies totaal: 12Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenWereldhaveN.V.

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidCommissieVennootschapsrecht−VoorzitterKoninklijkeHarmonieSophia’s Vereeniging

−RedacteurFiscaleMonografieën−RedacteurWeekbladvoorFiscaalRecht−RedacteurEucotaxSeriesonEuropeanTaxation−GasthoogleraarteBologna,WenenenOsnabrück−LidAcademicCommitteeEuropeanAssociationofTaxLawProfessors

−CoördinatorEucoTax(EuropeanUniversities CooperatingonTaxes)

−AnnotatorBNB−Redacteur‘TijdschriftvoorFiscaal Ondernemingsrecht’

*Teltdubbel

Page 17: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

17

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Dr. A.H. FliermanHoofdfunctie:VoorzitterCollegevanBestuurUni-versiteit TwenteAantal functies totaal: 14Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:− LidvanderaadvantoezichtvanOrbisMedischenZorgconcern− LidraadvancommissarissenCogasBV

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:− LidvandeHochschulratvandeTechnischeUniversitätHamburg-Harburg− VoorzittervanhetEuropeanConsortiumofIn-novativeUniversities(ECIU)− LidvandeKenniskamervanhetministerievanVolksgezondheid,WelzijnenSport.− VoorzitterstuurgroepP&OvandeVerenigingvanSamenwerkendeNederlandseUniversiteitenVSNU− LidraadvanadviesvoorhetDelta-onderzoek(VerkeerenWaterstaat)− LidInnovatieplatformTwente− LidvanhetAlgemeenenDagelijksBestuurvandeFederatievanTechnischeUniversiteiteninNe-derland(Stichting3TU)− Onafhankelijkvoorzittervandeprovincialecom-missieLandelijkGebiedOverijssel− LidProgrammacommissieOost-Nederland‘Pie-kenindedelta’− LidAlgemeenBestuurVSNU− Lidbestuurtheatergroep‘Oostpool’

Prof. mr. H. FrankenHoofdfunctie:HoogleraarInformatierecht,Universi-teit LeidenAantal functies totaal: 13Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:− LidraadvancommissarissenLevensverzeke-ringmaatschappijOnderlinge‘s-Gravenhage

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:− lidKNAW(KoninklijkeNederlandseAkademievanWetenschappen)− LidbestuurNederlandsMediationInstituut− LidcommissievantoezichtStichtingIntegriteitBouwbedrijven− OuderlingProtestantseKerkteZoeterwoude− Redacteur‘ICTContracten,Modellenvoorde Praktijk’

−LidRaadvanTuchtvandeAccountants- enAccountants-administratieconsulenten

−VoorzitterProgrammaOnderzoekInformatie-technologieenRecht,NederlandseOrganisatievanWetenschappelijkOnderzoek

−VoorzittercollegevantuchtNederlandse OrdevanRegister-EDP-Auditors

−Lidraadvancommissarissenverzekerings- maatschappij‘Neerlandia’

−VoorzitterStichtingGeschillenoplossingin deAutomatiseringsbranche

−LidAlgemeenBestuurNederlandsArbitrage Instituut(stichting)

A.A.E. Goyert Hoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidbestuurStichtingGemaalVelserbroek−VoorzitterStichtingRegenboogInloophuizen−LidbestuurPCOB(Protestants-Christelijke Ouderenbond),gewestNoord-Holland

−LidbestuurNPTN(NetwerkPalliatievezorg voorTerminalepatiëntenNederland)

Mr. J.A.M. Hendrikx

Hoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 7

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvancommissarissenBramer BeheerenExploitatiemaatschappijb.v.*

−VoorzitterraadvancommissarissenKiwa*−VoorzitterraadvancommissarissenScania ProductionsZwolle*

−Vicevoorzitterraadvancommissarissen Attero(EssentMilieu)

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterraadvancommissarissenInframan−VoorzitterVEWIN(VerenigingvanWaterbedrijveninNederland)

−LidbestuurStichtingCarolusBorromeus (Antwerpen)

−Ambassadeurbedrijventerreinen(VNG)

*Teltdubbel

Page 18: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

18

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Dr. E.J. Janse de JongeHoofdfunctie:PartnerinBMCteAmersfoortenAm-bassadeurStedelijkeDistributie(V&W,DenHaag)Aantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−VoorzitterbestuurChristelijkeScholen- gemeenschap‘Dr.Pierson’

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidkerkbestuurProtestantsekerkteEngelen−LidbestuurConnekt

Prof. dr. K.M.L. LeunissenHoofdfunctie:Internistenhoogleraarinternege-neeskundeinMaastrichtAantal functies totaal: 17Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−OpleiderNefrologie,AcademischZiekenhuisMaastricht

−LiddagelijksbestuurCentraleOpleidings- commissie,AcademischZiekenhuisMaastricht

−VoorzitterInterdisciplinaireKlinischeConferentie,AcademischZiekenhuisMaastricht

−VoorzitterCommissiekwaliteitvandezorg, AcademischZiekenhuisMaastricht

−LidInternationalSocietyofNephrology−Docentlandelijkeopleidinga.i.o.’sNefrologieNederland

−Voorzitterredactieraad‘InternationalJournal ofBloodPurificiation’

−AuditorNIAZ(NederlandsInstituutvoor AccreditatievanZiekenhuizen)

−WerkgroepvoorzitterNefrologie−AuditorStichtingHKZ(Harmonisatie KwaliteitsbeoordelingindeZorgsector)

−LidredactieraadJournalofClinicalNephrology−Voorzitterwerkgroepdialysecertificeringsnorm‘HKZ’

−Referentvandiversewetenschappelijke tijdschriften

−EditorialboardNephrology/Dialysisand Transplantation

−Lidcommissieorgaandonatie

Drs. P.R.H.M. van der Linden Hoofdfunctie:EersteKamervoorzitterAantal functies totaal: 17

Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterVavi(VerenigingvoorAardappel- verwerkendeIndustrie)

−AdviesbureauEuregem−AdviseurStichtingDr.VandeBrekel(Malawi)−AdviseurOttoUitzendKracht−AmbassadeurKoninklijkeHarmonieMaastricht−BeschermheerfanfareSintDonatus−Lidraadvanadvies‘VriendenvanhetCentrumvoorHolocaust-enGenocidestudies’

−LidraadvanadviesUnitedWorldCollege Maastricht

−Lidbestuur‘PaterSloots’(India)−VoorzitterVIGEF(VerenigingvoorGroenten- enFruitverwerkendeIndustrie)

−VoorzitterMSM(MaastrichtSchoolof Management)

−CommissarisFloriade2012(activa9miljoen en8werknemers)

−LidStichtingKasteelWijnandsrade−Voorzitterraadvanadvies400jaardiplomatiekebetrekkingenNederland-Turkijein2012

−Adviesraad‘GeneralaidforChildren’(Indonesië)−ErevoorzitterParlementaireAssembléevandeRaadvanEuropa

Mr. P.W.L. RussellHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 10Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidNederlands-FranseSamenwerkingsraad−VicepresidentCorpsConsulaire−LidraadvancommissarissenVanAsHoldingB.V.−LidbestuurStichtingVriendenPolitie−LidAmsterdamseKring−LidVriendschapsverenigingNederland-Roemenië−BerkheydeB.V.(PersonalHolding)−DirecteurRussellAdvocatenB.V.−Honorairconsul-generaalvanLuxemburg−VoorzitterR.K.StichtingtotBevorderingvanWel-zijnswerk(v/hStichtingWijkwerkZuid-Jordaan)

Drs. G.H. TerpstraHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Page 19: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

19

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidbestuurStichtingLibertas−LidbestuurVerolmeTrust

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−PenningmeesterSteungroepBossey−LidKlachtencommissieCNV−LidraadvantoezichtStichtingVluchteling−Lidbestuurvereniging‘Bartimeus’

Mr.ir.ing. H.L. Tiesinga msc.Hoofdfunctie:DijkgraafvanhetWaterschap ZuiderzeelandAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 1Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die meetellen:−VoorzitterHoofdbestuurYarden

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterMOK

Mr. H.C.M. Vedder-Wubben AAGHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidraadvancommissarissenUwToekomst

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidVisitatiecommissiepensioenfondsen

Zuid Hoorn Groep−VoorzitterVisitatiecommissiepensioenfonds Sabic

−LidraadvantoezichtInternationalChildSupport−PenningmeesterStraatConsulaat

G. de Vries-LeggedoorHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 3

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtJustitiëleJeugdin-richting‘tPoortje,Groningen*

−LidraadvantoezichtVisio-Sensis-deBrink-groep

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Voorzitterkerkenraadenmoderamen protestantsegemeenteNieuwBuinen

−LidraadvantoezichtMEE-Drenthe−LidbestuurStichtingWaterprojectenOost- Indonesië

−LidraadvantoezichtWoodbrookers, Kortehemmen

Drs. F.J.M. Werner (fractievoorzitter)Hoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 12Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 5

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtGroot-Klimmendaal,Arnhem*

−VoorzitterraadvantoezichtSiza,zorg-en dienstverleningaanmensenmeteenhandicap*

−LidraadvancommissarissenMerckSharp enDohmeinHaarlem

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidRegieraadKwaliteitvanZorg−LidProgrammacommissieOost-Nederland ‘Piekenindedelta’

−VoorzitterHersenstichtingNederland−LidraadvancommissarissenATOsborne−VoorzitterstuurgroepZorgvoorBeter,ZonMw−VoorzitterMEENederland(verenigingvoor ondersteuningbijlevenmeteenbeperking)

−VoorzitterStuurgroepAntibioticaresistentie Dierhouderij

−VoorzitterHealthValley−VoorzitterraadvantoezichtMedischCentrum‘Dekkerswald’

Ir. R. WillemsHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 14Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 8

Functies die meetellen:−Voorzitterraadvancommissarissen “VanLeeuwenBuizen”*

−VoorzitterraadvantoezichtEssentN.V.*−VoorzitterraadvancommissarissenJoh. Enschedé*

−LidraadvancommissarissenCaldicChemieB.V.−LidraadvancommissarissenFMO

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:

*Teltdubbel

Page 20: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

20

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

−LidraadvantoezichtStichtingGevangenenzorgNederland

−Adviseurmaatschappelijkverantwoord ondernemen,pensioenfondsPGGM

−LidraadvantoezichtCOA(CentraalOrgaan OpvangAsielzoekers)

−LidraadvantoezichtVerenigingVrijeUniversiteitWindesheimteAmsterdam

−VoorzitterbestuurAvondvanWetenschapenMaatschappij

−LidraadvantoezichtVeerstichting−LidAdvisoryBoardResponsibleInvestmentspensioenfondsPGGM

−Voorzitterregiegroepchemie−LidraadvantoezichtMuseumBoerhave

VVD

Drs. E. AsscherHoofdfunctie:President-directeurvanKoninklijkeAsscherDiamantMaatschappijAantal functies totaal: 10Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−Lidbestuur‘HetOlympischStadion’−VoorzitterDutchDiamondManufacturers

Association−VicevoorzitterEuropeanDiamondManufacturersCouncil

−VoorzitterStichtingAmsterdamDiamantstad−VoorzitterbestuurStichtingOpleiding Diamantbewerkers

−VoorzitterDiamantcollege

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidbestuurArtisteAmsterdam−VoorzitterGeschillencommissieVereniging BeursvoordeDiamanthandel

−PenningmeesterStichtingNieuwLevenskrachtDiamantbewerkersKoperenStelenFonds

Mr. G.J.J. BiermansHoofdfunctie:Makelaaronroerendgoedinde Provence(FR)Aantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidbestuurvandiverseStichtingen

Administratiekantoor

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:− AdviseurB.C.O.Venlo− LidraadvantoezichtStichtingMEVAfonds

Mr. A. Broekers-KnolHoofdfunctie:DirecteurafdelingMootCourtvandeJuridischefaculteitvandeUniversiteitLeidenAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidraadvantoezichtStichtingLandelijk RegisterGerechtelijkeDeskundigen

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−BuitengewoonambtenaarBurgerlijkeStand,gemeenteBloemendaal

−Docentencursusleiderdiversepost-academi-sche cursussen

−LidComitévanAanbeveling‘Wildhoef’ (Ver.ProSenectute)

−LidNederlands-FranseSamenwerkingsraad−VoorzitterCommissieLeeftijdsonderzoek−LidbestuurVerenigingVriendenvande JuridischeFaculteitLeiden

Prof.dr. H.M. DupuisHoofdfunctie:geenAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtWoonZorgcentraHaaglanden*

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterVerenigingGehandicaptenzorg Nederland

−LidAlzheimerraadNederland−LidbestuurStichtingGeuzenverzet−KerndocentComeniusleergangen−Voorzittercommissieleeftijdsonderzoek−Voorzitterraadvantoezichtannatommie−LidbestuurStichtingWelzijnOuderen Voorschoten

Mr. dr. A. DuthlerHoofdfunctie:PartneradviesbureauDuthlerAs-sociatesAantal functies totaal: 8

*Teltdubbel

Page 21: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

21

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−Lidraadvancommissarissenvande

Facultatieve Groep

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−ArbiterStichtingGeschillenoplossing Automatisering(SGOA)

−LidMeyersInstituut,Faculteitder Rechtsgeleerdheid,UniversiteitLeiden

−Docentcursustoegepastecryptografie, ToptechStudiesDelft

−Onderzoeker/universitairdocentUniversiteit Leiden,CentrumvooreLaw

−LidbestuurStichtingMeldpuntDiscriminatieAmsterdam

−LidraadvantoezichtCOA(CentraalOrgaan OpvangAsielzoekers)

Mr. G.J. de GraafHoofdfunctie:BurgemeestervanApeldoornAantal functies totaal: 13Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidalgemeenbestuurNederlandse Oorlogsgravenstichting

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvanadviesStichtingApenheul−VoorzitterVeiligheidsregioNoord-en Oost-Gelderland

−VoorzitterNederlandsInstituutvoorBrandweerenRampenbestrijding

−VoorzitterraadvantoezichtKoninklijkeVerenigingvanledenderNederlandseridderorden

−LidbestuurStichtingStimuleringsfonds VolkshuisvestingNederlandseGemeenten

−LidraadvanadviesBouwhuis−LidbestuurStichting‘HetVeluwsBosbrandweerComité’

−LidraadvantoezichtStichtingNationaalPark ‘DeHogeVeluwe’

−KorpsbeheerderRegiopolitieNoord-en Oost-Gelderland

−Lidraadendagelijksbestuurregio Stedendriehoek

−InformateurcollegebesprekingeninLelystad

Drs. L.M.L.H.A. HermansHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 18Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 6

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvanbestuurStichtingKatholiekeUniversiteitNijmegen(toezichthoudendefunctie)*

−VoorzitterraadvancommissarissenINGDutchFunds*

−LidraadvancommissarissenDeFacultatieve−LidraadvancommissarissenLuzacCollege

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtCareNederland−VoorzitterraadvantoezichtCOA(Centraal Orgaanopvangasielzoekers)

−VoorzitterAdviescommissieWaddenfonds−VoorzitterVoorselectiecommissietopmanage-mentABD(AlgemeneBestuursdienst)

−AdviseurErnst&Young−AdviseurBoer&Croon−LidraadvanadviesDDBAmsterdam−LidbestuurAcademievoorWetgeving(stichting)−VoorzitterNederlandsUitgeversverbond−LidraadvancommissarissenS.C.HeerenveenNV

−VoorzitterUEAPME(pan-Europese lobbyorganisatievoorhetMKB)

−AdviseurNederlandseMaatschaptot BevorderingderTandheelkunde

−Lid(enliddagelijksbestuur)SER−LidbestuurSchouwburg“DeLawei”teDrachten

Ir. P.H. HofstraHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 12Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−Directeur-aandeelhouderdiverseB.V.’s

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−AdviseurPlatformDetailhandelNederland−LidraadvanadviesDHV-NoordB.V.−VoorzitterAdviesraadRijkswaterstaat−AdviseurRoordinkBedrijfswagencentrum−LidraadvanadviesGoaInfraGroep−LidbestuurVNO-NCW−VoorzitterVA(VerenigingAfvalbedrijven), brancheorganisatievandeNederlandse

*Teltdubbel

Page 22: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

22

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

afvalsector−VoorzitterStichtingRailCargoInformation Netherlands

−MededirecteurB.V.InternationaalPerscentrumNieuwspoort

−VoorzitterKNV(KoninklijkNederlandsVervoer)−VoorzitterKNVBusvervoer

W.H. Huijbregts-SchiedonHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenAttero

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterraadvancommissarissenIntergasN.V.−VoorzitterTOP(ToeristischOndernemers Platform)Brabant

−LidraadvantoezichtTenderJeugdzorg−VoorzitterraadvantoezichtVrijetijdshuisBrabant

Generaal-majoor der mariniers (b.d.) F.E. van KappenHoofdfunctie:AdviseurvandeNAVOenvanhetHaagseCentrumvoorStrategischeStudies.Aantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Prof. mr. dr. E.M. Kneppers-HeynertHoofdfunctie:HoogleraarBedrijfskunde,Rijksuni-versiteitGroningenAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvantoezichtMartiniZiekenhuis*

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidraadvancommissarissenWolters KluwerNederlandB.V.

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidPraxisbeiratHanseLawSchoolUniversiteitOldenburg,Bremen,Groningen

−LidbestuurGUF(GroningerUniversiteitsfonds)−LidraadvanadviesStichtingInstituutGAK−LidbestuurStichtingPreferenteAandelen ArcadisN.V.

−VoorzitterEEVA(ExtraEmancipatie/VrouwenActiviteiten),RijksuniversiteitGroningen

Drs. M.A.J. KnipHoofdfunctie: Geen Aantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtZorggroepSintMaarten

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Lidraadvanadviesbranchevereniging recyclingbedrijven(BRBS)

−VoorzitterAdviesraadDeVriesJuristen−VoorzitterStuurgroepbeleidsvisie-2025van deStichtingRecreatieToervaartNederland

−Voorzitteroverlegorgaanministerievan InfrastructuurenMilieu

Prof. dr. ing. S. SchaapHoofdfunctie: Geen Aantal functies totaal: 7Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidMAR(MaatschappelijkeAdviesraad), StichtingKlimaatvoorRuimte

−Eigenaar-directeurbedrijveninNederland, TsjechiëenOekraïne:Onderzoeks-en AdviesbureauSchaap,SchaapResearchen Consultancybv,SchaapSRO-Tsjechië, SchabevaKievUkraine

−LidraadvancommissarissenKWR (Kwaliteitszorgbedrijf)

−RaadvantoezichtFlevolandschap−VoorzitterstrategiegroepfusiewaterschappenVeluwe

−Voorzitterinternationaalpaneldeltamodel−LidraadvanadviesPalladio

Mr. P. SwenkerHoofdfunctie:VoorzittervandeVerenigingKennis-centraBedrijfslevenColoAantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenWoningbouwcorpo-ratieVivare

*Teltdubbel

Page 23: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

23

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

PVDA

Drs. S.J. van DrielHoofdfunctie:VoorzitterMVONederlandAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 3

Telt mee:−VoorzitterraadvantoezichtHogeschoolLeiden*−VicevoorzitterraadvantoezichtStichting Pameijer

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvantoezichtGemeenteMuseum DenHaag

−VoorzitterPlatformArbeidsmarktvoorzieningHaaglanden

−LidStichtingAnneVondelingprijs−VoorzitterStichtingWillemDreeslezing−VoorzitterMediaPensioenDiensten(MPD)

Drs. J.H. EigemanHoofdfunctie:Zelfstandigondernemer(Eigeman-ID)Aantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterStichting‘DeRijdendeSchool’ (voorzieningvoorkinderenvancircus-en kermisexploitanten)

−LidraadvantoezichtLingeborgh scholengemeenschapvoorVMBO

−LidRekenkamercommissiegemeenteGorinchem−LidbestuurTheater‘DeFranscheSchool’teCulemborg

−AssociatedexpertVNGInternational

Drs. J. HamelHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 7Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtDeZijlen−LidraadvantoezichtDeHoven

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvantoezichtWaarborgfondsvoordezorgsector

−AdviseurRoyalHaskoning

−ConsultantMarroldekb.v.−VoorzitterCommissieonderzoekregeling mishandelinginhuiselijkekring,vanaf2008

−LidProgrammaraadPGO,vanaf2008

Mr. C.T.E.M. Haubrich-GooskensHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidregioberaadKamervanKoophandel

Rivierenland−LidStichtingsbestuurStudiefondsPlantage,Tiel−VoorzitterKlachtencommissieCIZregio Zuid-West(voorheenCIZHaaglanden)

−LidalgemeenbestuurWaterschapRivierenland−VoorzitterKlachtencommissieCIZGouda, DordrechtenGorinchem

−LidraadvancommissarissenRabobank GeldermalsenenOmstreken

Prof. dr. F. LeijnseHoofdfunctie: Lector kenniscirculatie aan de HogeschoolvanUtrechtenhoogleraaraandeOpenUniversiteitinHeerlenAantal functies totaal: 10Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenLoyalis

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidbestuurStichtingDeVolkskrant−VoorzitterraadvanadviesVanSpaendonckGroep,Tilburg

−LidDenktankLerenenWerken−LidraadvantoezichtVrijeUniversiteit/ HogeschoolWindesheim

−VoorzitterBeoordelingscommissie Innovatie-ArrangementBeroepsonderwijs

−VoorzitterWetenschappelijk-TechnischeRaadvanSURF,Utrecht

−LidraadvantoezichtKPC-Groep, ’sHertogenbosch

Drs. M.Y. LinthorstHoofdfunctie:ZelfstandigonderzoekerenadviseurAantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 1Aantal relevante commissariaten: 0

*Teltdubbel

Page 24: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

24

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Functies die meetellen:−LidBestuurOpenbaarOnderwijsRotterdam

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvantoezichtMozarthof−LidSociaalPlatformRotterdam

M.C. MeindertsmaHoofdfunctie:Beleidsadviseurwonen, plattelands-enstedelijkeontwikkelingAantal functies totaal: 7Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 7

Functies die meetellen:−Voorzitterraadvancommissarissen woningcorporatieNijesteeteGroningen*

−Voorzitterraadvantoezichtwoningstichting PWSRotterdam*

−LidraadvantoezichtGelreziekenhuizen (Apeldoorn/Zutphen)

−LidraadvantoezichtStichtingReclassering Nederland

−LidraadvantoezichtWoningstichtingDomestaEmmen

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−CommissarisNimwegen&Partners

Prof. dr. P.L. MeursHoofdfunctie:VoorzitterZonMwAantal functies totaal: 14Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtAlysisZorggroep

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidbestuurForum,InstituutvoorMulticultureleOntwikkeling

−VoorzitterbestuurStichtingWorldGranny−VoorzitterbestuurFondsPsychischeGezondheid−LidadhocadviesraadvandeInspectievoordeGezondheidszorg

−LidbestuurHealthInsuranceFund−VoorzitterinternationaleadviesraadvanICCO,interkerkelijkeorganisatievoorontwikkelings-samenwerking

−LidbestuurStichtingvoorOudeMuziekteUtrecht

−LidraadvantoezichtTeleac/NOT(vanaf september2010:NTR)

−LidadviesraadvandeOnderwijsinspectie−LidalgemeenbestuurvandeNVAO(NederlandsVlaamscheAccreditatieOrganisatie)

−HoogleraarBestuurvandegezondheidszorg,ErasmusUniversiteit

−LidraadvantoezichtAMC(Academisch MedischCentrum)Amsterdam

Drs. H.C.P. Noten (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:BurgemeestervandegemeenteDalfsenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 3

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenHeisterkamp Beheer

−LidraadvancommissarissenMnServices−LidraadvancommissarissenRSDB (RotoSmeetsDeBoer)

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterbestuurActiZ

Prof.dr. K. PuttersHoofdfunctie:HoogleraarManagementvanInstel-lingenindeGezondheidszorg(ProfessorofHealthManagement),InstituutBeleidManagementGe-zondheidszorg,ErasmusUniversiteitRotterdamAantal functies totaal: 14Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−Lidraadvantoezichtvandefusiestichting KBCZenRevalidatiecentrumdeTrappenberg

−LidraadvantoezichtSyndion,Stichtingvoordienstverleningenondersteuningaanmensenmet een handicap

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Copromotorbijdiversedissertatiesophet terreinvansturingvanzorgenderelatie onderzoek-beleid

−RefereevoordewetenschappelijketijdschriftenBestuurskunde,Beleidswetenschappen,PublicManagementReviewenPublicAdministration

−SeniormemberNetherlandsInstituteof Government(NederlandseOnderzoeksschooelBestuurskunde,NOB)

−VoorzitterprogrammacommissieJeugdvanZonMw

−LidbegeleidingscommissieOnderzoekUMCRadboud,OnderzoeksraadvoorVeiligheid

Page 25: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

25

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

−LidAdviesraadStichtingToekomstscenario’sGezondheidszorg

−LidHealthcareAdvisoryBoard,FortisBank−VoorzitterStichtingTopklinischeGGZ−LidlandelijkbestuurScoutingNederland−Lidraadvantoezicht,StichtingKBCZ,KoepelBehandelcentraChronischZieken

−LidComitéScientifique,FondsQuébécois derecherchesurlasociétéetlaculture,voorhettoekennenvanonderzoeksprojectenophetgebiedvanHealthImpactAssessmentResearch

Dr. J.J. SylvesterHoofdfunctie:WaarnemendburgemeestervanNaardenAantal functies totaal: 9Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidGroepsadviesraadPieterNieuwlandCollege

Amsterdam−LidDeltaLloydAdviescollege−LidRaadvoorMicrofinancieringinNederland−LidraadvantoezichtNederlandsPhilarmonischOrkest

−Ambassadeurstichtingd’ONS(Duurzame OntwikkelingsmaatschappijNederland-Suriname)

−RaadvanadviesNederlandseMaatschappij voorNijverheidenHandel

−LidVerenigingvoorBestuurskunde−VoorzitterraadvantoezichtRTVNoord-Holland

Mr. I.Y. TanHoofdfunctie: Geen Aantal functies totaal: 9Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 4

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtLucasScholengemeen-schapteVoorburg

−LidraadvantoezichtROCLeiden−LidraadvancommissarissenSophiaRevalidatiete‘s-Gravenhage

−LidraadvantoezichtMedischCentrumAlkmaar,Geminigroep

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidRekenkamercommissiegemeenteLelystad−LidRekenkamercommissiegemeente ‘s-Gravenhage

−LidDeBouwmaatschappij,adviescommissiewoningcorporatieDeKey

−LidbestuurNederlandseOperaenhet MuziektheaterteAmsterdam

−Lidprogrammaraadvolwasseneneducatievan deStichtingEducatieveOmroepcombinatievandeNPO

Prof.mr. K.G. de VriesHoofdfunctie: Geen Aantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 2

Functies die meetellen:−LidraadvancommissarissenEneco−LidraadvancommissarissenKoninklijke HaskoningGroepB.V.

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidParlementaireVergaderingvandeRaad vanEuropa

−VoorzitterbestuurNMI(NederlandsMuziek Instituut)

−VoorzitterbestuurCAOP(CentrumArbeids- verhoudingenOverheidspersoneel)

−Bijzonderhoogleraar‘Depraktijkencultuur vanhetNederlandseparlement’,Radboud UniversiteitNijmegen

Dr. M. WesterveldHoofdfunctie:Buitengewoonhoogleraarsocialerechtshulpenhoofdonderzoekersocialezeker-heidsrechtaandeUniversiteitvanAmsterdamAantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

SP

A. ElzingaHoofdfunctie:BeleidsmedewerkerFNVMondiaalAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Voorzittervandesubcommissieinzake internationaleEconomischebetrekkingenvandeParlementaireVergaderingvandeRaadvanEuropa

−LidvandecommissievooreconomischezakenenontwikkelingvandeParlementaire VergaderingvandeRaadvanEuropa

Page 26: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

26

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Dr. G.H.M.M. ten HornHoofdfunctie:Zelfstandigonderzoeksteren adviseurmedischesociologieAantal functies totaal: 10Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtZINN

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidjuryGehandicaptenzorgprijsVGNteUtrecht−VoorzitterInternationalExpertCommitteeoftheZonMwMentalHealthProgramme

−VoorzitterZoN/Mwprogrammacommissie risicogedragenafhankelijkheid(verslavingII)

−Medewerksterredactie‘RevistadelaAsociacionEspanoladeNeuropsiquiatria’

−VoorzitterStuurgroepSpeerpuntHuiselijk Geweld,AcademischeWerkplaatsOpvang &OGGZ(www.werkplaatsOxO.nl),Nijmegen

−VoorzitterStuurgroepSpeerpuntSociale UitsluitingenDakloosheid,Academische WerkplaatsOpvang&OGGZ (www.werkplaatsOxO.nl),Nijmegen

−PlaatsvervangendlidBeneluxraad−LidbestuurStichtingHandicapenStudie,Utrecht

M.J.M. Kox (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:Medewerkervanhet wetenschappelijkbureauvandeSPAantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidParlementaireVergaderingvandeRaad vanEuropa

−AdviseurStudiecentrumSP−VoorzitterfractieVerenigdEuropeesLinks ParlementaireVergaderingRaadvanEuropa

Drs. A.H. MeulenbeltHoofdfunctie: Feministisch schrijfsterAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterStichtingKifaia−ActiefindeStichtingAdmira

Dr. P.W.J. PetersHoofdfunctie:ConsulentaandemedischefaculteitvandeUniversiteitUtrechtAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Lidredactie‘InternationalJournalRiskand SafetyinMedicine’

−ExpertteratologieenrisicobeheertoxicologieOHP,Dwarp,België

Mr. A.C. Quik-SchuijtHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−AdviseurStichtingomgangshuis‘Tussenthuis’ teUtrecht

−LidbestuurStichtingExpertiseCentrum,kind indepleegzorg

−Panellidvanhetradioprogramma‘Schulde nboete’vanVillaVPRO

−Liddiscussiepanelvoor‘Novum’(tijdschrift vanderechterlijkemacht)

−Plv.voorzittervandeklachtencommissie jeugdzorgvanhetLegerdesHeils

Dr. G.A.T.M. ReutenHoofdfunctie: Hoofddocent economie aan de UniversiteitvanAmsterdamAantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Lidstichtingsbestuurtoneelgezelschap‘Norfolk’

te Amsterdam

C. SlagerHoofdfunctie:SchrijverAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterStichtingOoggetuigenvande

20e eeuw−LidraadvantoezichtTheaterproductiehuis Zeelandia/ZNF

Page 27: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

27

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Drs. T.M. Slagter-RoukemaHoofdfunctie: HuisartsAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtMartiniZiekenhuiste Groningen

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Lidcommissieperinatalaudit−LidComité‘ArtsenvoorVrede’−Lidbestuurverloskundig-actievehuisartsen−LidComité‘Zorgvooriedereen’

Prof. dr. ir. E.M.A. SmalingHoofdfunctie:HoogleraarduurzamelandbouwAantal functies totaal: 6Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Lidredactieraadwetenschappelijktijdschrift ‘NutrientCyclinginAgro-Ecosystems’

−LidwetenschappelijkeadviesraadStichtingOnderzoekWereldvoedselvoorziening(SOW-VU),VrijeUniversiteit

−Schrijvervaneducatievejeugdboeken (metRindertKromhout)

−VoorzitterbestuurMaxEuweCentrum−LidbestuurWOTRO(onderdeelvande NederlandseOrganisatievoorWetenschappelijkOnderzoek(NWO)

Drs. A. VliegenthartHoofdfunctie: Redacteur van het tijdschrift van het wetenschappelijkbureauvandeSPAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−ColumnistStaatscourant−VoorzitterpolitiekewerkgroepKerk&Vrede

CHRISTENUNIE

Drs. R. de BoerHoofdfunctie:Geen.Aantal functies totaal: 4Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Voorzitter4en5meicomitéKampen−OuderlingGereformeerdeKerk(Vrijgemaakt),EudokiagemeenteteKampen-Noord

−Secretaris/penningmeesterStichtingIJssel AcademieteKampen

−Lidraadvanbestuurengeneralassembly EvangelischeTheologischeFaculteitvanLeuven

Prof. dr. R. KuiperHoofdfunctie:BijzonderhoogleraarwijsbegeerteAantal functies totaal: 7Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−Voorzitterstichting‘GoodLuck’(gemeenschaps-huizeninAmsterdam)

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidMaatschappelijkeAdviesraadPhiladelphia−LidwetenschappelijkeadviesraadInstituutvoorCultuurethiek

−Mede-oprichterenlidbestuurPlatformZorg voor Leven

−LidevangelischeForschungsakademie−VoorzitterForumC,forumvoorgeloof, wetenschapensamenleving(voorheenSensor)

Mr. E.F. Lagerwerf-VergunstHoofdfunctie: RechterAantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterklachtencommissieZorgcentrum ‘DeRiederborgh’teRidderkerk

Prof.dr.ir. E. Schuurman (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:VoorzittervandeAdviesraadInstituutvoorCultuurethiekAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Page 28: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

28

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterProRegeStudiefonds−Informateurcollegebesprekingengemeente Bunschoten

GROENLINKS

Dr. B. BöhlerHoofdfunctie: AdvocaatAantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 1

Functies die meetellen:−LidraadvantoezichtICCO

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvanadviesNexusInstituut

Drs. J.P. LaurierHoofdfunctie:Onafhankelijkadviseurentrainervoordeoverheidensemi-overheidAantal functies totaal: 8Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterWoonbond−VoorzitterLandelijkeCliëntenraadSociale

Zekerheid−VicepresidentInternationalUnionofTenants−VoorzitterNederlandseVereniging MaatschappelijkWerkers

−VoorzitterBlikopwerk−LidraadvantoezichtWelder−VoorzitterraadvantoezichtSwazoom (welzijnsorganisatievoorjeugdinAmsterdamZuidoost)

Mr. drs. M.H.A. StrikHoofdfunctie:DocentaandeRadboudUniversiteitNijmegenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterStichtingWaterlanders,kunstenaars-collectiefteWageningen

−BestuurslidDefenceforchildren

−LidraadvanadviesNederlandsInstituutvoorMeerpartijenDemocratie(NIMD)

−PlaatsvervangendlidParlementaireAssembleeRaadvanEuropa(PACE),commissiemigratie encommissiegelijkerechtenvrouwen/mannen

C. P. Thissen (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:DirecteurvanhetKwaliteitsinstituutNederlandseGemeentenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−VoorzitterraadvantoezichtStichtingSwalm

en Roer

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterbestuurNederlandsGenootschap voorSocialeZekerheid

−VoorzitterraadvancommissarissenDariuz−VoorzitterProvinciaalOntregelteamJeugdzorgLimburg

SGP

G. van den BergHoofdfunctie: GeenAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−Voorzitter(ouderling)KerkeraadGereformeerdeGemeenteteVeenendaal

−Lidklachtencommissiesmaatschappelijke organisaties

−Arbiterbijgeschilleninonderwijsorganisaties en bedrijfsleven

−Voorzitterprogrammacommissiepalliatieve zorgZonMw

−Directeur/bestuurderVeenendaalse Woningstichting(deeltijd)

Mr. G. Holdijk (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:MedewerkervandeSGP-fractieindeTweedeKamerAantal functies totaal: 5Aantal relevante bestuursfuncties: 0

*Teltdubbel

Page 29: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

29

DE EERSTE KAMER TEGEN HET LICHT

Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidbestuurInterconfessioneelverpleeghuis ‘Randerode’teApeldoorn

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidRaadvoordeOverheidenSamenleving vandeNederlandseHervormdeKerk

−LidhoofdbestuurGereformeerdeBondindeNederlandseHervormdeKerken

−LidvanProvincialeStatenvanGelderland

D66

Prof. mr. J.W.M. EngelsHoofdfunctie:Bijzonderhoogleraargemeenterecht/gemeentekunde(Thorbecke-leerstoel,Leiden)enhoofddocentstaatsrecht(Groningen)Aantal functies totaal: 3Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−VoorzitterraadvancommissarissenRabobankNoord-Drenthe

Mr. B. StaalHoofdfunctie:geenAantal functies totaal: 12Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 5

Functies die meetellen:−VoorzitterraadvancommissarissenTwynstraGuddeN.V.*

−Voorzitterraadvancommissarissen zorgverzekeraarONVZHoldingB.V.*

−LidraadvantoezichtvanhetAntoniusZiekenhuisinNieuwegein

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−Lidraadvancommissarissen(werknemers- commissaris)‘TheNielsenCompany’ (voorheenVNU)

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidraadvancommissarissenCyclomedia

−LidraadvantoezichtTROS−CommissarisF.C.Utrecht−LidbestuurStichtingLisztConcours’−VoorzitterComitéNederlandseVeteranendag−LidNationaalComité4en5mei−LidbestuurNationaalRestauratiefonds−VoorzitterNVB(NederlandseVerenigingvan Banken)

PVDD

Drs. N.K. Koffeman (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:ZelfstandigcommunicatieadviseurAantal functies totaal: 7Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies bij rechtspersonen van onbekende grootte:−LidbestuurStichtingVanwaar,waartoe,

waarheen −VoorzitterStichtingPreventiePolis−LidbestuurNatuurbeschermingNederland−LidbestuurSabbatstichting−DirecteurCommpassionB.V.−LidbestuurFaunabescherming

OSF

Drs. H. ten Hoeve (fractievoorzitter)Hoofdfunctie: Geen Aantal functies totaal: 0Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

FRACTIE-YILDIRIM

D. Yildirim (fractievoorzitter)Hoofdfunctie:BeleidsadviseurPolitieacademieteApeldoorn Aantal functies totaal: 2Aantal relevante bestuursfuncties: 0Aantal relevante commissariaten: 0

Functies die niet meetellen of waarschijnlijk niet meetellen:−LidvanProvincialeStatenvanOverijssel.

*Teltdubbel

Page 30: De Eerste Kamer tegen het licht - Februari 2011

SPPostbus 200182500 EA Den HaagT (070) 318 30 44F (070) 318 38 0