De Cacaofabriek januari 2016

16
januari PUBLIEKE WERKEN / CAROL / JHERONIMUS BOSCH ELSER / SPOTLIGHT / PROBLEMSKI HOTEL / MYSTIC RIVER Jan Akkerman & band / Xplosion / Infloyd / Kletsavond Rootbag / Big Fat Noxx / Triple Sunday motown funk en soul! DE CACAOFABRIEK HELMOND | PROGRAMMA JANUARI 2016

description

Januari programma van De Cacaofabriek in Helmond.

Transcript of De Cacaofabriek januari 2016

Page 1: De Cacaofabriek januari 2016

januari

PUBLIEKE WERKEN / CAROL / JHERONIMUS BOSCH ELSER / SPOTLIGHT / PROBLEMSKI HOTEL / MYSTIC RIVER

Jan Akkerman & band / Xplosion / Infloyd / Kletsavond

Rootbag / Big Fat Noxx / Triple Sunday

motown funk en soul! D

E CA

CAO

FABR

IEK

HELM

OND

| PR

OGR

AMM

A JA

NUA

RI 2

016

Page 2: De Cacaofabriek januari 2016

DE CACAofabriekheeft de ruimte

Een industrieel pand, hoog, veel glas & licht met gigantisch veel mogelijkheden:

• Horeca met mooi terras 7 dagen per week geopend • De keuken van onze brasserie dagelijks geopend van

11.30 uur tot 21.00 uur• 3 filmzalen voor film en/ of andere evenementen • Een popzaal voor ca. 500 gasten • Een foyer voor ca. 400 gasten • 4 vergaderzalen voor 6 tot 25 personen

Tevens zijn alle ruimtes in combinatie te gebruiken. Overdag, 's avonds, doordeweeks en in het week-end. Voor grote en kleine gezelschappen. Met alle gewenste faciliteiten, met name ook op technisch gebied. Ook bieden wij diverse leuke workshops en arrangementen aan. Meer informatie kunt u vinden op onze website: cacaofabriek.nl/verhuur

Interesse of vragen? Neem gerust contact op via mail:

[email protected]

PAG 2 | cacaO cacaofabriek.nl/verhuur

verhuur

Page 3: De Cacaofabriek januari 2016

DE CACAofabriekheeft de ruimte

UitgaveCopyright 2016 Stichting Cultuurpromotie Helmond ,

De Cacaofabriek

RedactieAfdeling PR & Communicatie (Publieksservice),

afdeling Programmering Muziek & Film, afdeling

Kunst & Expositie en brasserie/ horeca De Cacao-

fabriek

Samenstelling & Eindredactie Wim Strijbosch, Ageeth Boermans, Geert Blenckers

en Innique Nooijen

Ontwerp & VormgevingDeamer Media Design

WijzigingenDe gegevens in deze brochure zijn onder voorbehoud.

Eventuele wijzigingen in de vermelde gegevens wor-

den via de internetsite cacaofabriek.nl of andere media

bekend gemaakt. Stichting Cultuurpromotie Helmond/

De Cacaofabriek stelt zich niet aansprakelijk voor even-

tuele onjuistheden of wijzigingen in de gegevens.

Alle (entree)prijzen in deze brochure zijn inclusief BTW.

Begin december was ik onderdeel van een denktank Peel 2030. Samen met 30 gedreven Peellanders bogen we ons 24 uur aaneengesloten over de toekomst van de Peel. Deze sessies vonden plaats in De Cacaofabriek. Inspirerende dagen met een heldere missie als uit-komst: “De Peel maakt ‘t in Brainport”.

Over hoe en wat werd langer gediscussieerd. Het licht kwam wat mij betreft uit de jongste gelederen: “afgebakende secto-ren bestaan in de toekomst niet meer, net zomin als grenzen”

Als dank voor deelname ontvingen we allemaal een jong appelboompje. Symbolisch voor een boompje planten? Een boompje dat vervolgens uit zal schieten, kruisbestuiven, groeien en bloeien? Of wellicht staat het voor ruimte geven aan de jeugd?

Toen ik beter keek bleek het te gaan om een mini-tree. Tref-fender kon de uitkomst van de discussie niet getroffen wor-den. De Peel en haar centrumstad zijn te bescheiden.Met het boompje in de arm liep ik het pand uit en dacht ik aan 2015. Wat is er hier enorm hard gewerkt binnen De Ca-caofabriek. Door de medewerkers, het bestuur, de nieuwe horeca-ondernemers en 115 vrijwilligers. Veel gespit, veel geploegd, gezaaid, aangeplant en wat zou het mooi zijn als we daar in 2016 de eerste vruchten van kunnen plukken. Het boompje heeft de auto niet gehaald. Heb hem maar meteen daar, op de meest zonnige plek voor De Cacaofabriek in de aarde gezet. Dat het hier groot mag groeien!

Dank aan iedereen die ons hielp, die ons steunde en er was in 2015!

Namens alle medewerkers,Het allerbeste voor 2016 gewenst

Jochem OttenDirecteur De Cacaofabriek & Theater Speelhuis

film P4

exposities P8

podium P10

special P13

voorstellen P14

Vruchten

cacaO | PAG 3cacaofabriek.nl

INHOUD

COLOFON

Page 4: De Cacaofabriek januari 2016

Regie: Joram Lürsen / 2015 / 115 min.Cast: Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen

1888. Een vioolbouwer, Vedder, moet het veld rui-men als zijn huisje, gelegen tegenover het net op-geleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs, heeft zich door ongeoorloofd medisch hande-len in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf, maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. De twee be-ramen een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

publiekewerken

cacaofabriek.nl/film

film

PAG 4 | cacaO

Page 5: De Cacaofabriek januari 2016

van alle 25 nog bestaande schilderijen van Bosch probeert te ontrafelen. Vier jaar lang reisde het team de wereld over om zijn schilderijen in musea als Museo Nacional del Prado en Musée du Lou-vre met röntgenfotografie en infraroodtechnieken in detail te onderzoeken. Voor het eerst in de geschiedenis krijgen we de kans door te dringen tot de onderste verflagen om zo een indruk te krijgen van het creatieve proces van de ‘duivels-kunstenaar’. Maar het roept ook de vraag op of alle schilderijen wel echt door hem geschilderd zijn. Wat maakt een Bosch een Bosch? Tot welke bevindingen zal het onderzoek leiden?

V.A. 14 JAN

elser

Regie: Oliver Hirschbiegel / 2015 / 114 min.Cast: Christian Friedel, Katharina Schüttler en Burg-hart Klaußner

Georg Elser was een man die de wereldgeschie-denis had kunnen veranderen en miljoenen le-vens had kunnen redden. Als hij 13 minuten meer had gehad. Met 13 minuten meer zou de bom, die hij persoonlijk in elkaar had gezet, Adolf Hitler en zijn handlangers uit elkaar hebben gerukt. Het mocht echter niet zo zijn, en op 8 november 1939 verliet Hitler het toneel van de moordaanslag eerder dan verwacht waardoor het plan van El-ser catastrofaal mislukte. Wie was deze man die het gevaar dat uitging van Hitler eerder dan vele anderen zag, die actie ondernam toen iedereen, met inbegrip van de Duitse generaals, gedwee orders volgde of zweeg?

V.A. 17 DEC

carol

Regie: Todd Haynes / 2015 / 118 min.Cast: Cate Blanchet, Rooney Mara, Kyle Chandler, Jake Lacy, Sarah Paulson

New York, begin jaren ‘50. Therese Belivet (Rooney Mara) werkt in een warenhuis in Man-hattan en droomt van een meer vervullend leven als ze Carol Aird (Cate Blanchett) ontmoet, een verleidelijke vrouw die gevangen zit in een mislukt huwelijk. De vonk slaat onmiddellijk over. Wan-neer Carols verhouding met Therese aan het licht komt, neemt Carols echtgenoot wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Carol en Therese ontvluchten de situatie met een sponta-ne reis door Amerika. Een onverwachte gebeur-tenis gooit hun beider levens overhoop.

V.A. 7 JAN

jheronimus bosch Touched by the Devil

Regie: Pieter van Huystee / 2015 / 83 min.

Jheronimus Bosch, touched by the devil. De film volgt het team van Bosch-experts dat, met het oog op de tentoonstelling in 2016, het mysterie

Januari 2016

cacaofabriek.nl/film cacaO | PAG 5

film

Page 6: De Cacaofabriek januari 2016

V.A. 9 DEC

spotlight

Regie: Thomas McCarthy / 2015 / 126 min.Cast: Rachel McAdams, Mark Ruffalo en Michael Keaton

Het waargebeurde verhaal van het “spotlight” team van de krant The Boston Globe. De oud-ste continu werkende onderzoekseenheid van een krant in de Verenigde Staten onthulde een grootschalig schandaal van kindermisbruik in de Katholieke Kerk. Voor hun berichtgeving omtrent deze zaak ontving The Boston Globe in 2003 de Pulitzer prijs.

V.A. 28 JAN

problemski hotel

Regie: Manu Riche / 2015 / 115 min.Cast: Tarek Halaby, Evgenia Brendes en Gökhan Girginol

Bipul is vluchteling, maar niemand weet waar hij vandaan komt, ook hijzelf niet. Samen met enke-le lotgenoten zit hij vast in het Problemski Hotel. Bipul heeft zich neergelegd bij zijn situatie, tot op een dag Lidia binnenwandelt. Haar komst doet hem weer van een betere toekomst dromen.

filmclubFilmclub is onderdeel van het Literair Café Helmond en vertoont films gebaseerd op literaire werken. Samen met inleider Jan Salden bepaalt u wat is beter: het boek of de film?

mystic river

Regie: Clint Eastwood / 2003 / Aanvang 19:30u

Misdaadverhaal naar het gelijknamige boek van de Amerikaanse schrijver Dennis Lehane. Drie jeugd-vrienden, Jimmy , Sean en Dave, worden na jaren weer herenigd door de moord op Jimmy’s oudste dochter. Sean is rechercheur geworden en onder-zoekt de zaak. Ex-crimineel Jimmy zint op wraak, terwijl de labiele Dave nog altijd worstelt met een trauma uit het verleden. Door deze omstandigheden wordt de onderlinge band van de drie op de proef gesteld, en oude wonden worden opengereten.

WO13 JANUARI

voor of na de filmReserveren verplicht o.v.v film & [email protected] t.0492-200028

MA T/M DO € 21,50VR - ZA - ZO € 23,00

3 gangen incl.filmkaartje

PAG 6 | cacaO cacaofabriek.nl/film

film

Page 7: De Cacaofabriek januari 2016

geniet van een geweldige (kinder)film met ranja en chips aan versierde tafel. en…de jarige krijgt een vrijkaartje! reserveren via: [email protected] o.v.v. datum en aantal personen.

Januari 2016

cacaO | PAG 7cacaofabriek.nl/film

Page 8: De Cacaofabriek januari 2016

exposities

Tot en met 24 januari presenteren zes Belgi-sche kunstenaars hun prikkelende werk in de kunstruimtes van De Cacaofabriek. Naast Tom Liekens, Fik van Gestel, Yoann Van Parys en Hervé Martijn spreekt het werk van Caroline Koolen en Peter de Cupere tot ieders verbeel-ding

Peter de Cupere (1970) werkt met geur. De Cupere maakt objecten, installaties, schilderijen en tekenin-gen met een geur. Hij schilderde bijvoorbeeld met zeep, strooide met cacao of maakte bouwwerken van sigarettenpeuken.

Peter de Cupere: Bloodhelmet

Schone Kunsten

Tom Liekens: Delacroix's dreamCaroline Coolen: Dogscape Mechelen

PAG 8 | cacaO cacaofabriek.nl/film

Page 9: De Cacaofabriek januari 2016

Gefascineerd door de natuur en de organiek van geuren identificeert Peter De Cupere zijn objectwe-reld en zijn installaties met een corresponderende geur. De Cupere werkt het liefst met vormen die aan vorm verliezen en zich oplossen in het ongrijpbare, vervluchtigen. Zijn werk gaat over processen, over veranderingen in de tijd in combinatie met de ruim-telijke kracht van geuren die zich, sterker nog dan beelden, vastzetten in ons geheugen. In de boven-zaal van de kunstruimte ruik je onder andere mense-lijk bloed en de geur van nieuw geld.

Net zoals de wijze waarop Caroline Coolen (1975) motieven uit haar leefwereld verzamelt en structu-reert, zo assembleert ze haar tekeningen en sculp-turen tot een eclectische wereld met surrealistische trekjes. Schijnbaar losse elementen vallen op een gegeven moment met grote vanzelfsprekendheid samen. Coolen verbindt haar twee- en driedimensio-nale werk en gebruikt daarbij architecturale elemen-ten. In de benedenruimte van De Cacaofabriek zal zij onder andere een grote collage en een beeldengroep van honden tonen.

Fik van Gestel: RUI

Caroline Coolen: Thistlebud

Peter de Cupere: Blood-bullet (links), Heroes (rechts)

Januari 2016

cacaO | PAG 9cacaofabriek.nl/exposities

Page 10: De Cacaofabriek januari 2016

ZO 10 JAN 20:30 | ZAAL 1

jan akkermanen bandFEAT: BENJAMIN HERMAN

Jan Akkerman werd jaren geleden uitgeroepen tot de beste gitarist ter wereld. Hij maakte furore in baanbrekende bands als Focus, The Hunters en Brainbox.

Later begon hij een meer dan succesvolle solocarrière die tot op de dag van vandaag volop in beweging is. Die Jan Akkerman dus. Vanavond zien we hem samen met een grootheid uit een heel ander genre bij ons op het podium. Want niemand minder dan Benjamin Herman - saxofoonvirtuoos en bandleider van New Cool Collective - staat vanavond zij aan zij met Jan. Ze zullen ons verblijden met een mengeling van jazz, rock, en funk.

Jan en Benjamin worden bijgestaan door toetsenist Coen Molenaar, bassist David de Marez Oyens en drummer Marijn van den Berg.

PAG 10 | cacaO cacaofabriek.nl/pop

podium

Page 11: De Cacaofabriek januari 2016

ZA 09 JAN 21:00 | ZAAL 1

xplosion

Alweer de 6de editie van het hardstyle event XPLOSION. Dj Thera o.a. bekend van dance events als Hard Bass, Defcon 1, The Qontinent en Qbase. Jason Payne zorgt voor rawstyle kicks en een energieke performance. Degos & Re-Done, rawstyle uit de Achterhoek bekend als resident dj's bij Q-dance radio verder nog D-flect, Necroformers, Indigo Loco, Dj Raymon-do en Rescuer. Hosted by PFSquad MC

ZA 16 JAN 20:30 | ZAAL 1

infloyd

Vorig jaar stond Infloyd al op het podium van onze popzaal met hun weergaloze en spectaculaire live show. Een audio -en visueel spektakel van ongekende proporties. Op veler verzoek komt de band daarom terug. Voor wie "Amused To De-ath" en vele andere Pink Floyd klassiekers nog een keer live wil horen mag dit concert zeker niet missen!

DO 21 & 28 JAN 19:30 | ZAAL 1

kletsavond

Nog maar een paar weken en dan barst het carnavalsgedruis weer los. Twee avonden zul-len vijf van brabants beste tonproaters in de ton kruipen. Op 21 jan: Arian Compen, Hans Ver-baarschot, Boy Jansen, Hans Keeris en Rob Scheepers. Op 28 Jan: Frank Schrijen, Rien van Genugten, Frank Stevens, Andy Marcelissen en Berry Knapen. Onder muzikale begeleiding van de alom bekende Helmondse blaaskapel De Blue Band. De presentatie is in handen van Arie Willems.

VR 22 JAN 21:00 | ZAAL 1

rootbag

een trio dat wordt geinspireerd door de hy-pnotiserende blues uit de Mississippi Delta, sexy grooves uit New Orleans en swampy R&B uit de zuidelijke bayou's. De band maakt hier een eigen brouwsel van; rauw, intens, groovy en met soul.

Januari 2016

cacaO | PAG 11

podium

cacaofabriek.nl/pop

Page 12: De Cacaofabriek januari 2016

zo31 januari

16:00u.-zaal 1 -

ZA 23 JAN 20:30 | ZAAL 1

motown funk en soul Dansavond

Een lekkere funk & soul dansavond met live tijdloze down-to-earth funk & soul van The Soul Snatchers, de driekoppige blazerssectie The Dynamite Horns, de opzwepende performances van de charismati-sche zanger Curtis T., special guest Jimi Bellmartin en uit Eindhoven, Da Click, een viermansformatie die garant staat voor ouderwetse funk en soul in het straatje van Curtis Mayfield, James Brown en Maceo Parker. Voor, tussen en na de live optredens zorgt DJ Jer er met zijn onweerstaanbare funk & soul grooves voor dat je niet stil hoeft te staan

ZO 20 DEC 20:00 | ZAAL 1

Big Fat Noxx

Een nieuwe editie van Big Fatnoxx! Deze avond to-veren we de popzaal van de Cacaofabriek weer om tot een ware bass tempel. Naast onze residents o.a. Mad Scientist, Derrick Saunders, FRE4KNC, NYM-FO, PYTHIUS. Bastards Ball Host: Multiplex MC

...we een nieuwe collega hebben genaamd Oscar,die door Helmond rijdt?

WIST JE DAT...

vrienden worden?Draagt u De Cacaofabriek ook een warm hart toe? Word dan Vriend van De Cacaofabriek!

Als vriend(in) ondersteunt u niet alleen De Cacao-fabriek, maar krijgt u bovendien korting op alle filmvoorstellingen. Een vriendenpas is persoons-gebonden en kost slechts € 25,- per jaar. Print het aanmeldformulier, vul het in en lever het in bij de receptie. Vervolgens krijgt u na betaling de pas thuisgestuurd. De aanmeldformulieren zijn overigens ook rechtstreeks bij de receptie ver-krijgbaar.

cacaofabriek.nl/vriendenpas

PAG 12 | cacaO cacaofabriek.nl/pop

podium

Page 13: De Cacaofabriek januari 2016

zo31 januari

16:00u.-zaal 1 -

my blue van

alle goede dingen bestaan in drieën: primaire kleuren, de drie biggetjes, het driedelige pak. maar ook triple sunday. op zondag 31 januari ga je namelijk op bezoek bij drie culturele locaties in helmond.

de middag start met een theatervoorstel-ling in theater speelhuis, daarna gaat u naar de expo van de cacaofabriek en tot slot word je getrakteerd op een live op-treden in de popzaal van de cacaofabriek. afsluitend is er een gezellige borrel. de bedoeling van deze middag? gezellig met je partner of beste vriend op stap en je laten verrassen. want: de voorstellingen blijven tot het laatst een verrassing!

in onze popzaal kun je genieten van een optreden van my blue van; een driemans-formatie uit utrecht die de perfecte com-binatie heeft gevonden tussen soul en blues. de fantastische stem van zanger/gi-tarist bas beenackers, bluesy riffs en een geoliede ritmesectie. de band won in 2013 de 3voor12/utrecht-awards voor beste live-act en beste video 2013, én de utrecht popprijs publieksprijs 2012. verder stond de band in de finale van de grote prijs van nederland 2014.

tickets zijn te verkrijgen aan de kassa van het speelhuis (of online via de website van het speelhuis)

Januari 2016

cacaO | PAG 13

special

cacaofabriek.nl

Page 14: De Cacaofabriek januari 2016

WIE BEN JE?Hetty de Groot, afkomstig uit Asten maar werkzaam in Helmond. In het dagelijks leven verzorg ik de  programmering van activiteiten voor Bibliotheek Helmond-Peel, maar op vrijdag steek ik graag de handen uit de mouwen voor de Cacaofabriek.

WAT DOE JE?Op vrijdag ondersteun  ik de Stichting Cultuurpromotie op  het kantoor in de Cacaofabriek. Daarnaast geef ik soms ook rondleidingen. Dit prachtige pand heeft zo veel boeiende verhalen en leu-ke weetjes. Die deel ik graag met ande-ren, om anderen net zo enthousiast te maken over de Cacaofabriek.

WAT VIND JE LEUK AAN JE WERK ?Het gebouw, de mensen, de bedrijvig-heid. Het pand en de locatie is prachtig. Vanaf het begin voel ik me hier thuis. Soms maakt men grapjes of ik onder-deel van het meubilair ben. Ik ben er niet dagelijks, maar ik kom hier wel graag en veel. Het programma is divers, dus er is vaak wat leuks te beleven in de Cacaofabriek.

WAT IS JE FAVORIETE FILM?Dat is een lastige. Heb inmiddels zo veel goede films gezien. Juist de onbe-kendere films bevatten vaak prachtige pareltjes van verhalen. Favorieten zijn: As it is in Heaven, The Selfish Giant, Whiplash.

WAT IS JE FAVORIETE MUZIEK?Mijn smaak is licht alternatief. Ik luister nu graag naar Chvrches, HAEVN,  maar ook PHOS, onlangs in de Cacaofabriek ontdekt als voorprogramma bij CAUSES. Erg mooie luistermuziek en toch echt een eigen ge-luid. Ander favoriet is toch nog steeds HURTS, een brits duo uit Manchester. Live echt enorm goed. Hun debuutalbum Hap-piness is nog steeds 1 van mijn favoriete albums van de afgelopen 5 jaar

WAT IS JE FAVORIETE KUNSTWERK?Het luistervinkje van Nicolaes Maes. Een intrigerend 17e eeuws schilderij met verborgen betekenissen. Het hangt in het Dordrechts Museum. Ben ook erg be-nieuwd naar de tentoonstelling over David Bowie in het Groninger Museum. Op 19 januari organiseren we een lezing hierover in Bibliotheek Helmond.

WAT IS JE FAVORIETE ETEN ?Wat is je favoriete eten en drinken en waarom? Ik vind het altijd lekker om di-verse gerechten te proberen. Heb niet echt een bepaalde voorkeur. Als drankje de Liefmans Fruitesse. Heerlijk.

VR 05 FEB opening helmondse carnavalLeraren Carnavalsbal 2016

ZA 13 FEBrpwl Plays Pink Floyd

ZO 21 FEBtrouwbeursSounds of love

ZA 05 MRTWe All Love The 80's 90's & 00'sWegens succes op herhaling!

DO 10 MRTAndy MarcelissenVerstand op nul

ZA 12 MRTben poole Top Blues uit de UKl

Voor de meest actuele info check: www.cacaofabriek.nl

VERWACHT:

HETTY DE GROOT

"SOMS MAAKT MEN GRAPJES OF IK ONDERDEEL VAN HET MEUBILAIR BEN"

PAG 14 | cacaO cacaofabriek.nl

voorstellen

Page 15: De Cacaofabriek januari 2016

www.cacaofabriek.nlwww.cacaofabriek.nl

DONDERDAG21 JANUARIArian Compen

Hans VerbaarschotBoy JansenHans Keeris

Rob Scheepers (Sterksel)

DONDERDAG28 JANUARIFrank SchrijenRien van GenugtenFrank StevensAndy MarcelissenBerry Knapen

AANVANG 20:30ZAAL 19.30

Naamloos-1 1 14-12-15 22:23

Page 16: De Cacaofabriek januari 2016

Locatie De CacaofabriekCacaokade 15705 LA Helmond

Contactt. [email protected]

Websitecacaofabriek.nl

Sociale mediaFacebook.com/decacaofabriekTwitter.com/decacaofabriek

OpeningstijdenDagelijks geopend vanaf 09:00 u.

KassaDagelijks geopend vanaf 30 min. voor aanvang van de voorstelling.

HorecaMaandag t/m vrijdag vanaf 09.00 u.Zaterdag en zondag vanaf 10.00 u.

BrasserieKeuken 7 dagen per week geopend van 11.30 tot 21.00 u. Reserveren via tel. 0492-200028 of [email protected]

Prijzen FilmFilmkaartje: € 8,- Middagfilm: € 7,- Vriendenpas: € 2,- kortingSenioren ( > 65 jr. ): € 1,- kortingCJP/studenten/scholieren: € 1,- kortingBibliotheek Helmond Peel Kaart: € 1,- kortingKinderfilm: €5,50 (geen kortingsregeling)

Plattegrond1e verdieping

begane grond

(POP) ZAAL1

ZAAL4

ZAAL2

ZAAL3

FOYER

TOILET

GARDEROBE

BRAS

SERI

E

Automatisch op de hoogte blijven? MELD JE AAN

VOOR DE DIGITALE

NIEUWSBRIEF VIA

ONZE WEBSITE!