Dagarrengementen Alveringem 2013

13
GROEPSWIJZER 2013 suggesties voor groepen, families en scholen ALVERINGEM

description

GROEPSWIJZER 2013 suggesties voor groepen, families en scholen

Transcript of Dagarrengementen Alveringem 2013

GROEPSWIJZER 2013suggesties voor groepen, families en scholen

AlvERInGEm

In Alveringem is er zoveel te zien en te beleven, dat je zeker zonder moeite opnieuw iets leuks vindt om te doen. Je kunt hier uitstekend ont-spannen, culinair genieten of actief bezig zijn. De dienst Toerisme en Cultuur helpt je graag een eindje op weg en biedt je bijzondere excursies, rondleidingen, wandelingen, fietstochten en huifkartochten aan, of je nu komt met familie, vrienden, school of vereniging.

In deze brochure tref je een selectie van ons aanbod aan. Het is natuurlijk ook mogelijk om op maat van de groep een arrangement uit te werken. Reserveren is mogelijk via de dienst Toerisme en Cultuur of surf voor nog meer infor-matie naar de websites www.alveringem.be of www.uutgoeste.be

Overzichtskaart en bereikbaarheid p. 02 Welkom in Alveringem p. 03Musea en ateliers p. 04Monumenten, kerken en molens p. 08Ontdek het boeiende boerenleven p. 10Rondleidingen, wandelingen en fietstochten p. 15Kindvriendelijke activiteiten p. 19Nuttige adressen p. 22

LEISELE

KUST

De Panne

Koksijde

Nieuwpoort

afrit E40

N8

richting Ieper

ALVERINGEM

BEVEREN

STAVELE

POPERINGE

FRANKRIJK

VEURNE

DIKSMUIDE

LO-RENINGE

VLETEREN

GIJVERINKHOVE

HOOGSTADE

IZENBERGE

SINT-RIJKERS

OEREN

IJZER

LOVAART

4

5

1 Mout- & Brouwhuis de Snoek2 Openluchtmuseum Bachten de Kupe3 Museum A. Nollée

Eversambos

Molen

Militaire kerkhoven:4 Oeren5 Hoogstade

Bereikbaarheid:Per wagen/autocarE40/A18 - N8: Brugge-Nieuwpoort-Veurne-AlveringemA19/N8: Kortrijk - Ieper - Alveringem

InhOud

2 3

WElkOm

TIP! Indien je gidsbegeleiding wenst, gelieve min. 2 weken op voorhand te reserveren.

Mu

se

a e

n a

te

lie

rs

Historie van het landelijke leven en cultuur vind je terug in de musea en galerijen, maar ook her en der verspreid in het landschap. Voor meer informatie én de actuele exposities verwijzen wij je graag naar de evenementenbrochure en de websites www.alveringem.be/bezoeker of www.uutgoeste.be

mout- & Brouwhuis de SnoekHet Mout- en Brouwhuis de Snoek is de enige, nog volledig intacte brouwerij en mouterij uit de 19de eeuw, waarin je in alle authentieke glorie kunt ervaren hoe er tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de duizenden soldaten ge-brouwen werd. Je kunt er nog altijd zien hoe er toen volgens een energiezuinig cascade-systeem werd gemout en gebrouwen van de zolder tot in de kelder. En dit aan de hand van authentiek materieel zoals koperen kook- en brouwketels, een giet ijzeren roerkuip, eeuwen-oude gistingskuipen en -tonnen, een intact ge-bleven mouteest, een authentieke gasmotor, … Het bezoek eindigt in de museumherberg waar je verschillende Belgische streekbieren kunt proeven.

4 5

muSEA En ATElIERS g Arrangementen mout- & Brouwhuis de Snoek

Waarom bij frontsoldaten alcohol de pijn laait maar niet blustWie vandaag het Mout- & Brouwhuis de Snoek bezoekt, krijgt een exclusieve kijk in het leven van de frontsoldaat. Nochtans was het in de oorlog voor soldaten niet ongewoon om een ‘rendez- vous’ met de brouwer te hebben. Het deed hen het gevaar en het leed van de oorlog vergeten. Meer dan eventjes verdringen was het echter niet. De vele oorlogskerkhoven, her en der verspreid in de IJzervlakte, herinneren nog steeds aan die tragedie.

Na een zelfgekozen middagmaal - een stevige soldatenmaaltijd of een heerlijk streekgerecht - wandel je met de gids naar één van de kerkhoven, die rond het kerkje van Oeren, niet eens ver van de brouwerij. Op deze misschien wel meest pittoreske Belgische militaire begraafplaats vind je enkele overgebleven heldenhuldezerkjes. Het zijn de unieke materiële getuigen van de sociaal-Vlaamse ontvoogdingsstrijd. Als afsluiter van deze dag maak je nog een smaakvol ambachtelijk biertje soldaat!

Algemene informatie• Ontvangst: koffie met Fortemse soldatenkoek: 45 min• Bezoek museum met Soldatenbier: 2u• Bezoek museum met bierdegustatie: 2.30u• Middagmaal naar keuze in één van de restaurants

(www.alveringem.be/bezoeker): 1.30u• duur trip: +/- 7u

Praktische informatie• Ontbijt met klakkaerds + koffie: € 5 • Koffie met Fortemse soldatenkoek: € 5 • Bezoek museum met Soldatenbier: € 6 (vanaf 15 personen)• Bierdegustatie (3 streekbiertjes inclusief Snoekbier + kaasjes):

€ 5 (vanaf 15 personen)• Gids museum Mout- & Brouwhuis de Snoek: € 50

(+ indien degustatie: € 5 extra)• Gids namiddagprogramma: € 75 - € 100• Suggestie middagmaal in de museumherberg:

Soldatenbord (boerestute, schelle van de zeuge, gerokte hespe, hoofdvleesch, butter, smoet en mosterd): € 8,50 Of je neemt een middagmaal in één van de Alveringemse restaurants: prijs afhankelijk van de gekozen lunch (keuze uit de restaurants op webstek www.alveringem.be/bezoeker)

Rendez-vous met de bierbrouwer De wandeling start aan het Mout- en Brouw-huis de Snoek. Via landelijke wegen wandel je richting Alveringem- dorp. Je krijgt uitleg over de verdwenen en bestaande volkscafés.Je eindigt jouw wandeling in het Mout- en Brouw-huis de Snoek, museumherberg, het kleinste cafeetje in Alveringem met 130 soorten streek-bieren uit elke Belgische provincie.In de museumherberg wordt een bierdegustatie voorzien.

Algemene informatie• Duur: 2u à 2.30u • Mogelijk om deze wandeling te vervangen

door de wandeling "met Sint-Arnold op stap" 3u à 3.30u

Praktische informatie• Gids: € 50 - € 70 + bierdegustatie: € 5 extra• Bierdegustatie van 3 streekbieren,

inclusief het Snoekbier en kaasjes: € 5

Fortem 40, AlveringemIedere dag van 10.30u-18u, gesloten: woensdag hele dag en donderdag tot 14u.Voor groepen altijd mogelijk op afspraak.> 15 personen: € 5 p.p.< 15 personen: € 5 p.p.Voor groepen vanaf 15 personen komt er 1 bierproevertje per persoon gratis bij.Gidsbegeleiding: € 50Enkel het gelijkvloers is toegankelijk voor rolwagenpatiënten.Brailleschrift aanwezig.Informatieborden in Engels, Duits en Frans1.30u à 2u058 28 96 74 of 0492 31 30 [email protected] www.desnoek.be

Foto

Wes

ttoer

Mu

se

a e

n a

te

lie

rs

Mu

se

a e

n a

te

lie

rs

6 7

Openluchtmuseum Bachten de kupeHet oude dorp bevat de Houtlandse boerderij, kapelletjes, winkelstraten en het dorpsplein. Op het dorpsplein staan een herberg, talrijke ambachtshuizen en een kiosk. De duizenden voorwerpen die je kunt zien zijn relieken uit het verleden. In de herberg kun je genieten van verschillende streekbieren, frisdranken en warme dranken. Picknick mag meegebracht worden.

Curiosamuseum A. nolléeHet curiosamuseum verschaft dankzij een ver-zameling roerend erfgoed inzicht in de materi-ele cultuur van Veurne-Ambacht. Het is een tentoonstelling van houten miniaturen, schil-derijen, miniaturen in hout en kurk, schelp-kunstwerken, caféspelen en zelfgemaakte ge-meenteschilden van West-Vlaanderen.

kunstateljee Johny de WitteEen tentoonstelling van olieverfschilderijen, metaalsculpturen, beelden in hout en witsteen en portrettekeningen. Het is ook mogelijk om, op afspraak, een por-tret te laten maken.

St. Mildredaplein 1b, Izenbergeiedere dag van 14u-17.30uvanaf 20 personen: € 4,5 p.p.< 15 personen: € 5 p.p.< 20 personen: € 6 p.p.senioren en mindervaliden: € 5 p.p.Gidsbegeleiding: € 50Duur van het bezoek: 1.30u058 29 80 90Conservator: 058 23 35 65 [email protected]

Izenbergestraat 124, Izenbergevanaf Pasen tot eind september van 14u-18u Gesloten op maandag. Groepen vooraf reserveren.vrije gift. Foto’s maken op aanvraag.1uAmand Nollée058 29 91 91

Kasteeldreef 2, GijverinkhoveDinsdag, vrijdag en zaterdag van 14u-18u. Bezoek op afspraak is ook mogelijk.gratis1uJohny De Witte 058 29 80 980476 20 09 63 [email protected]

MO

nu

Me

nt

en

, K

er

Ke

n e

n M

Ol

en

s

8 9

mOnumEnTEn, kERkEn En mOlEnSkERkEnDe kerken in de deelgemeenten zijn op aanvraag te bezoeken onder de begeleiding van een gids.De gids maakt je wegwijs in het rijke verleden en de kunstschatten.

Deze bedevaartskapel is een druk bezocht bede-vaartsoord. In 1772-1774 werd ze classicistisch aangekleed met een altaar, koorafsluiting, muurbeschot, de bustes van de vier westerse kerkvaders en een doksaal met orgel van de Bruggeling A.J. Berger uit 1774.De kapel bewaart tevens een belangrijke kerk-schat met allerlei schenkingen van juwelen.

TIP! Bij de dienst Toerisme en Cultuur is een boekje over de kerk St.Petrus en kerkhof van Gijverinkhove te koop. In de zomer van 2013 verschijnt een analoge publica-tie over de kerk St. Audomarus en omlig-gend kerkhof van Alveringem.

TIP! In Alveringem zijn vele gezellige horeca-zaken met mooie terrassen. Wij kunnen op jouw verzoek, voor en na de wandeling, een koffietafel of heerlijke streekmaaltijd voorzien.

Bedevaartskapel ‘O.l.v van Barmhartigheid’

Een boeiende kerkhofwandeling op de be-graafplaats zet het Alveringemse funerair erf-goed in de kijker. Naast de symboliek van het grafmonument zal de gids het ook hebben over de historische achtergrond van enkele prominente “kerkhofbewoners”, zo mogelijk op smaak gebracht met enkele opmerkelijke anekdotes.

Algemene informatieVertrek: aan het standbeeld vooraan bij de kerk,dorp AlveringemDuur: 2u

Praktische informatieGids: € 50 - € 70

Funeraire wandeling in Alveringem (vanaf juli 2013)

Op het kerkhof van Gijverinkhove liggen be-kende en minder bekende plaatselijke inwoners begraven. Sommigen kregen een eenvoudige grafsteen, anderen een heus dodenmonument. Ontdek samen met de gids de fascinerende verhalen die schuilen achter deze grafstenen.

Algemene informatieVertrek: aan de kerk van GijverinkhoveDuur: 2u.

Praktische informatieGids: € 50 - € 70

Funeraire wandeling in Gijverinkhove

mOlEnS

Izenbergestraat, IzenbergeDe kapel is iedere dag van de week open voor publiekMark Deltour 058 31 57 36 [email protected]

de BrouckmolenEen witgekalkte bakstenen graanmolen uit 1872. Je kunt er zien hoe onze voorouders op een buitengewoon ingenieuze wijze windenergie gebruikten om het graan te malen.

Lindestraat 13, Beveren aan de IJzerAls de molen draait, bij voldoende wind groepen op afspraak (max. 20 personen) € 1 p.p.30 à 45 min.Marijn Bulckaert 057 36 38 41 [email protected] www.brouckmolen.be

StalijzermolenEen houten staakmolen uit 1804. In 1960 werd deze molen buiten werking gezet en het is pas sinds 1996 dat de molen terug maal-vaardig is. Er is een korenmolen met twee koppels stenen, een haverpletter en een buil-molen.

Beverenstraat 70, LeiseleOp zondag van 13.30u-18u bij voldoende wind Groepen op afspraak (max. 15 personen) Vrije gift30 à 45 minRik Verhaeghe 057 33 36 85 - 0486 73 35 01 [email protected]

Foto

Wes

ttoer

On

tD

eK

He

t B

Oe

ien

De

BO

er

en

le

Ve

n!

10 11

OnTdEk hET BOEIEndE BOEREnlEvEn!Sinds jaar en dag maken enkele Alveringemnaren van verse land- en tuinbouwproducten de lekkerste streekproducten en gerechten. Een bezoek aan zo’n ambachtelijk bedrijf is een ware beleving. Ben je op zoek naar heerlijke producten uit Alveringem kom dan naar de hoevewinkels of surf naar www.alveringemse-tafel.be

De volgende bedrijven bieden je een rondleiding (op afspraak) aan om je zo in te wijden in de geheimen van hun producten en bedrijf.

’t FoncierhofDe boer-kaasmaker geeft uitleg aan de hand van een diareeks over het melkveebedrijf waarbij het melken en het verhaal van melk tot kaas in de kijker wordt gesteld. Nadien kun je genieten van kaasproevertjes bij het drin-ken van een glaasje karnemelk. Er is ook een hoeve winkel aanwezig waar je de zelfge-maakte producten kunt aankopen.

’t GitlirhofGezinnen, groepen en scholen zijn van harte welkom bij Géraldine op deze prachtig gelegen hoeve. Zij geeft je een leuke, boeiende en professionele rondleiding op de hoeve met een inleiding over de wondere wereld van het paard. Naast de rondleiding heb je ook de keuze om workshops met paarden te volgen.

Vaartstraat 44, AlveringemElke dag na afspraakToegankelijk voor rolwagenpatiëntenRondleiding: € 3 p.p. kinderen ≤ 3 jaar: gratis1u.Workshops: •paarden leren begrijpen•verzorging van het paard •gezondheid van het paard

€ 10 p.p. 2.30u met koffiepauze + drankje inbegrepen

Géraldine Vandevenne, 0475 78 13 07 [email protected], www.hoevegitlirhof.be

Izenbergestraat 142, IzenbergeNa afspraak€ 2,50 p.p., proevertjes inbegrepen (min. € 50)1.30uLudo Ryckeboer 058 29 92 87 0498 15 85 960474 26 65 [email protected] www.onthaalboerderij.be

On

tD

eK

He

t B

Oe

ien

De

BO

er

en

le

Ve

n!

On

tD

eK

He

t B

Oe

ien

De

BO

er

en

le

Ve

n!

12 13

’t ZeugekotBreng een bezoek aan de varkenskwekerij. Naargelang het seizoen kun je ook de velden bezoeken. Voor de kleinsten onder ons is er educatief spel en animatie voorzien. Het is mogelijk om een degustatie van allerlei gerechten naar keuze (op aanvraag) te onder-nemen en af te ronden met ’t Zwijntje, een typische doorspoeling.Scholen kunnen bij ons terecht om informatie-boxen te huren om mee te werken in de klas.Onze onthaalruimte kan gebruikt worden voor diverse activiteiten rond het varken en landbouwproducten. Of denk aan een verjaar-dagsfeestje waarbij je de biggetjes mag gaan knuffelen!

Er kan ook deelgenomen worden aan verschil-lende workshops (op aanvraag - ook voor scholen):• De aardappel en de verwerking in fabriek,

huishoudelijk en om te knutselen• De tarwe met verwerking tot bloem, brood

en gebak• De suikerbiet (in het najaar = seizoensgebonden)• De verschillende soorten groenten in de tuin

en/of de velden (volgens seizoen)• De verschillende soorten fruit in de tuin en

of/de velden (volgens seizoen)

Sint-Omaarsstraat 4, Beveren aan de IJzerElke dag na afspraak€ 5 p.p. – kinderen ≤ 12 jaar: € 2,501.30uToegankelijk voor rolwagenpatiëntenAnn Tryssesoone en Carlo Soetaert 0478 37 64 [email protected], www.zeugekot.beNeemt deel aan "met de klas de boer op" www.metdeklasdeboerop.be

de korenhalmIedereen is welkom en bij een voorafgaand gesprek stellen we in samenspraak een pro-gramma op en leggen we de thema’s vast.Er is ook een hoevewinkel aanwezig waar je onze specialiteiten kunt aankopen, namelijk hoeve- en zuivelproducten (ijs). In onze ont-haalruimte ontvangen we iedereen die een ijsje wenst te proeven.

Bampoelstraat 4, AlveringemElke dag van 9u-12u en van 13.30u- 18u. Vanaf 1 oktober tot paasvakantie gesloten op donderdag en zondag. € 4 p.p. vanaf 10 personen1.30u-2uGeert Louwagie en Micheline Veramme058 29 83 380495 03 62 [email protected] www.dekorenhalm.be Neemt deel aan "met de klas de boer op" www.metdeklasdeboerop.be

On

tD

eK

He

t B

Oe

ien

De

BO

er

en

le

Ve

n!

14 15

het WarandehofWij bieden een warm onthaal met of zonder rondleiding en met een ruime of beperkte degustatie van onze producten. De hoeve ligt midden in de velden in een oase van rust en groen. Het is een kleinschalig groentebedrijf met een ruim aanbod van verschillende groenten uit eigen teelt. Onze specialiteit is de teelt van rabarber en de verwerkte producten (rabarberwijn,-confituur, -gebak,-ijs). Er is ook een hoevewinkel en een landbouweducatieve ruimte ingericht.

Verschillende arrangementen staan ter beschikking (op aanvraag) - meer info op onze site:• Groenten te Gijverinkhove• Ontdek rabarber• Al het goede van de Warande• Gijverinkhove, een dorp in de Westhoek, meer dan het bezoeken waard

Elzendammestraat 11, GijverinkhoveOp afspraak€ 5,80 p.p. ( 2 x koffie, stuk rabarber-gebak, rondleiding) met een min. van € 99 per groep.1.30u à 2uToegankelijk voor rolwagenpatiëntenPol Louwagie en Katrien Zyde058 29 86 26, 0495 32 17 26 [email protected] deel aan "met de klas de boer op" www.metdeklasdeboerop.be

ROndlEIdInGEn, WAndElInGEn En FIETSTOChTEndAGARRAnGEmEnT

Alveringem op je bord bij...! dat is genieten!De gids wacht je op in de dienst Toerisme en Cultuur. In één van de gezellige etablissementen van Alveringem word je verwend met koffie en een Alveringemse versnapering. Je brengt een bezoek aan het Mout- en Brouwhuis de Snoek, een volledige authentieke brouwerij uit de negen-tiende eeuw. In de aloude museumherberg kun je proeven van heerlijke ambachtelijke brouwsels. Je kunt ook spelen met aloude caféspelen. Je neemt een middagmaal in één van de gezellige restaurants in Alveringem. In de namiddag maak je een busrit (eigen vervoer) naar 1 of 2 ont-haalboerderijen naar keuze in Alveringem. Je proeft van de Alveringemse rabarbertaart, een ijsje of gevarieerde kaashapjes. Tijdens de rit vertelt de gids over molens, boerderijen, dorpen en de IJzervallei.

Algemene informatie• Ontvangst: koffie met Alveringemse specialiteit: 30 min• Bezoek museum met degustatie van streekbier: 2.30u• Bustrip (eigen vervoer) naar één of twee onthaalboerderijen: 4u• Middagmaal naar keuze: 1.30u

Praktische informatie• Koffie met Alveringemse specialiteit: € 5 (richtprijs)• Bezoek museum met bierdegustatie (3 streekbieren, inclusief Snoek +kaasjes): €9 (vanaf 15 personen)• Bezoek museum+ één bierproevertje: € 5 (vanaf 15 personen)• Gids dagtarief: € 125 + middagmaal + koffietafel + degustatie• Middagmaal in één van de Alveringemse restaurants: prijs afhankelijk van de gekozen lunch

(kies op webstek www.alveringem.be/bezoeker)• Elke hoeve bepaalt zelf de prijs van een bezoek. Je maakt een keuze uit de Alveringemse bezoek-

boerderijen: ‘t Foncierhof (zuivel, kaas), Warandehof (rabarber en afgeleide producten), Zeugekot (varkenskwekerij, specialiteit ‘Het Zwijntje’), ‘t Gitlirhof (paarden) en de Korenhalm (ijs).

Foto

Wes

ttoer

Foto

Wes

ttoer

Foto

Wes

ttoer

rO

nD

le

iDin

ge

n, w

an

De

lin

ge

n e

n f

iets

tO

cH

te

n

rO

nD

le

iDin

ge

n, w

an

De

lin

ge

n e

n f

iets

tO

cH

te

n

16 17

Beeld van een stroomDe IJzer is een prachtige stroom en de gids ver-telt over de strijd tegen het water, de scheepvaart, het landschap en de fascinerende broeken.

Algemene informatieDuur: 2u

Praktische informatieGids: € 70

Op zoek naar Sint-Rijkers 1000 jaar geleden ontstond in Veurne-Am-bacht de parochie Sint-Rijkers. Lange tijd ging het leven er zijn gewone gangetje. Maar sinds 200 jaar is elk spoor van het dorp verdwenen. De kerk en het gemeentehuis lijken in rook opgegaan. Samen met de gids ga je op zoek naar sporen in het landschap van de verdwe-nen kerk, het gemeentehuis, de verdwenen militaire begraafplaats uit WOI en oude hoeven.

Algemene informatieDuur: 2u Start: Gemeentehuis Hof van Wyckhuize

Praktische informatieGids: € 50 - € 70

natuurwandeling in het bos van EversamDe gids vertelt je over het ontstaan en beheer van het bos en over planten en dieren die er wonen. Aangepaste kledij en waterdichte laar-zen zijn aanbevolen. De herfst is de ideale periode om het bos te be-leven: een frisse neus halen, genieten van de kleurenpracht, stiekem snoepen van de vele vruchten, je verwonderen over de honderden paddenstoelen,... er is voor elk wat wils! Maar ook op andere tijdstippen kun je een wande-ling reserveren op maat van je familie en ver-eniging. Themawandelingen: • mythen en legenden• op stap met de seizoensfee• zintuigentocht• culinaire wandeling• poëziewandeling,….

Algemene informatieDuur: 2u

Praktische informatieGids: € 70 (exclusief bosdrankje of proevertjes)

kroegentocht In Alveringem zijn veel gezellige cafeetjes te vinden. Deze zijn uiteraard bekend bij de inwo-ners van Alveringem, maar een kroegentocht laat ook mensen buiten Alveringem kennisma-ken met de gezelligheid van een dorp. Toerisme Alveringem heeft typische cafés geselecteerd.

Algemene informatieDuur: afhankelijk van eigen tempo

Praktische informatieEr gaat geen gids mee, waardoor de deelnemers hun eigen tempo kunnen bepalen en de prijs voor een kroegentocht zeer aantrekkelijk is. Er wordt een plattegrond met de route voorzien.

Foto

Wes

ttoer

rO

nD

le

iDin

ge

n, w

an

De

lin

ge

n e

n f

iets

tO

cH

te

n

18 19

Blauwen langs de Schreve Eeuwen lang trokken Westhoekers over de grens of de ‘schreve’. Zo verdiende men een centje bij voor het gezin. Vanuit het landelijke Leisele fietsen we door een stukje ongerepte natuur tot in het grensdorp Oost-Cappel. We komen zowel langs Franse als Belgische we-gen. De gids vertelt spannende verhalen over de blauwers en hun strijd met de 'commiezen' die alles in het werk stelden om het smokkelen uit de wereld te helpen.

Algemene informatieDuur: 3u

Praktische informatie• Vervoermiddel: eigen bus, eigen fiets of huren

van een huifkar• Gids: € 100 - Huifkar: halve dag € 130• Er wordt een stopplaats voorzien om een picon

of streekbier te drinken.

mini-tripsRent a guide is gespecialiseerd in zeer per-soonlijke en op maat gemaakte rondleidingen en daguitstappen voor kleine groepen of indi-viduen in de Westhoek. De tochten vertrekken vanuit Alveringem. De mini-bustocht (max. 8 personen) kost € 130. Boeiende verhaallijnen worden uitgewerkt zoals legenden, oorlog en vrede, hoeve- en streekproducten, volkscafés, volksspelen, de grens, landschap met de typi-sche dorpskernen, …).

InformatieInfo: dienst Toerisme en Cultuur en Rent a guide - 0488 40 74 [email protected]

Tussen pot en pint, Alveringemse volkscafés met tradities en volksspelen De gids wacht je op aan het Alexis de Carneplein in Stavele. Met huifkar of een ander vervoermid-del naar keuze maak je een tocht door Alveringem. Kenmerkende interieurs, tradities, sporen van volksspelen en vele verhalen, streekbieren, … geven kleur aan de trip. De route loopt langs verschillende dorpen. Tijdens de tocht vind je authentieke volksspelen, zoals struisvogelspel, trek-tafel, patiencespel, ringwerpen, hoefijzerwerpen, bolwerpen, kikkerspel, hamertjesspel, …Gegarandeerd een namiddag met ouderwets vertier!

Algemene informatieDuur: 3u of 4u

Praktische informatie• Vervoermiddel: eigen bus,

eigen fiets of huren van een huifkar• Gids: € 100 (3u) - € 140 (4u)• Huifkar: halve dag € 130• 3 stopplaatsen voorzien

(drank of koffietafel ter plaatse te betalen)

ROndRITTEn

de wondere waterwereld Ontdek aan de hand van waterkijkers, schep-netten, zoekkaarten en onder leiding van een deskundige gids de wondere wereld van de kikkers, salamanders en nog meer andere waterdiertjes aan de opengestelde poelen. Het programma is op maat uitgewerkt voor kinde-ren en aangepast aan hun leeftijd.

Algemene informatieDuur: 2u

Praktische informatieAfspraak afhankelijk van de locatie van de poelGids: € 50

het bos van Eversam

Er is mogelijkheid tot educatieve natuurwan-delingen in het bos van Eversam.Onderweg kun je enkele leuke opdrachten vol-brengen. Een gids begeleidt deze tochten en houdt rekening met de leeftijd van de kinderen.

Algemene informatieDuur: 2u

Praktische informatieAfspraak: informatiebord - Bos van Eversam,Eversamstraat, StaveleGids: € 50

kIndvRIEndElIJkE ACTIvITEITEn

Kin

DV

rie

nD

elij

Ke

ac

tiV

ite

ite

n

Kin

DV

rie

nD

elij

Ke

ac

tiV

ite

ite

n

20 21

Een doe- en belevingstocht voor kinderen, geïnspireerd door het jeugdboek van Johan Ballegeer. ‘Marie’s Groote Oorlog’ is een kinder-wandelroute van 5 km. Onderweg ontdekken de kinderen het verhaal van Marie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ze komen heel wat te weten over de strijd en de interessante oorlogsrelicten in Alveringem en Oeren. Door het uitvoeren van een aantal leuke opdrachten helpen ze bovendien Marie in haar zoektocht naar haar broer, die als soldaat meevecht in de oorlog ...

Aan de hand van leuke fotovragen leer je de ver-schillende dorpen van Alveringem kennen.De fotozoektochten leiden je door Beveren-aan-de-IJzer, Stavele, Leisele en Izenberge. In enkele dorpen is er een korte en een lange zoekttocht voorzien.

Ieder kind dat de zoektocht invult en daarna be-zorgt aan de dienst Toerisme en Cultuur (aan de balie of per post) ontvangt een kleine attentie van ons.

Deze zoektochten zijn gratis te verkrijgen bij de Dienst Toerisme en Cultuur van Alveringem of te downloaden via de website www.uutgoeste.be: Beleven - Wat te doen? - Kindvriendelijk.Er is telkens een fotozoektocht en routekaart voorzien.Indien je graag de antwoorden wenst op de vragen, kun je deze aanvragen via [email protected]

Op zoek naar de ring van Gijverinkhove - kidspad Kruip in de huid van de drie ridders en ga op zoek naar de ring van de kasteeldame. Tijdens deze kinderwandelroute zijn er zes leuke doe-opdrachtjes. De instructies en volledige wegbe-schrijving staan in het bijhorende wandelboekje met kaart. Aan het startpunt, Weegschede te Gijverinkhove, staat een informatiebord. Er is een rugzakje voorzien met alle benodigd-heden:• Wandelboekje• Bellenblazerbalpen• Setje kleurpotloodjes• Notitieblaadje• Schuifpuzzeltje Deze rugzakjes zijn te verkrijgen bij de Dienst Toerisme en Cultuur van Alveringem aan € 5/stuk. Wanneer je een Westhoekvoordeelpasje kunt voorleggen komt het aan € 4/stuk.

Algemene informatieDuur: 2uLeeftijd: 6 tot 12 jaarDe wandeling is heel het jaar toegankelijk!

Praktische informatieAfspraak: Weegschede, GijverinkhoveIs mogelijk met gids: € 70

Fotozoektochten in en rond Alveringem

marie’s Groote Oorlog - kidspad (juli 2013)

Algemene informatieDuur: 2uDe wandeling is heel het jaar toegankelijk!

Praktische informatieAfspraak: domein Hof van WyckhuizeIs mogelijk met soldaatgids: € 70

               

TIP!Geschikt voor scholen en gezinnen.Het kidspad kan ook zonder gids, waar-door de deelnemers hun eigen tempo kunnen bepalen. We kunnen op jouw verzoek, voor of na de wandeling, een drankje of ijsje voorzien.

nu

ttig

e a

Dr

es

se

n

22 23

nuTTIGE AdRESSEnhuifkar

Fietsverhuur volksspelen

Ferijn MarnicLindesteenweg 5, 8647 Lo-ReningeT: 058 28 98 48 G: 0479 33 68 81

Capaciteit kar: 25 personenWeek = weekend: halve dag € 130 - volle dag € 150

Capaciteit kar: 20 personenWeek = weekend: halve dag € 130 - volle dag € 150

Lermytte MichelBromstraat 2, 8691 StaveleT: 057 30 02 46E: [email protected] W: www.huifkartocht.be

Capaciteit kar: 30 personenWeek = weekend: halve dag € 130 - volle dag € 150

Regheere tweewielercenterPutstraat 178690 AlveringemG: 0477 28 21 08E: [email protected] W: www.tweewielercenter.be Hybridefietsen, kinderfietsen, trailerbikes, tandems. Openingsuren:

Dinsdag: 19u - 22uDonderdag: 19u - 22u

Fietsverhuur kan op afspraakTarieven: vanaf € 10,00 per dag

Calimero (enkel op aanvraag)T: 0496 40 09 40 – 058 51 75 65E: [email protected]

[email protected]

BellcyclesWeegschede 548691 GijverinkhoveT: 058 29 86 70E: [email protected] W: www.bellcycles.beOpeningsuren:

Dinsdag - vrijdag: 8.30u - 12u / 14u - 19uZaterdag: 9u - 18u

Tarieven: vanaf € 10,00 per dagOok te huur:kinderfietsen (€ 10)aanhangfietsen (€ 5)kindertrailers (€ 7)kinderzitjes (€ 3)

TIP! Indien je zelf een rit met huifkar wilt organiseren, neem je best rechtstreeks contact op met de menner.

Oude volksspelen kunnen door jong en oud gespeeld worden. Reeds eeuwen zorgen deze spelen voor uren plezier en vertier!

U kunt op volgende plaatsen volksspelen terug vinden:

Brouwershof Fortem 40, 8690 Alveringem0492 31 30 31

In Beveren Roesbruggestraat 20, 8691 Beveren-aan-de-IJzer057 30 05 73

’t Geheim SpoorRoesbruggestraat 17, 8691 Beveren-aan-de-IJzer057 30 19 29

Rohardushof Bergenstraat 1, 8691 Beveren-aan-de-IJzer057 30 10 16

Praktische info:Dienst Toerisme en CultuurGemeentehuisSt. Rijkersstraat 19, 8690 AlveringemTel. 058 28 88 81 - Fax 058 28 88 [email protected] - www.uutgoeste.beMaandag tot vrijdag open van 8.30u tot 12u en van 13u tot 16.30u Juli en augustus ook open op zaterdag, zondag en feestdagen van 13.30u tot 16.30u

Foto’s: Toerisme Alveringem, Westtoer, B.ad en David Samyn

Deze brochure werd uitgegeven door de dienst Toerisme en Cultuur. Aan de gegevens werd de grootst mogelijke zorg besteed. De redactie werd afgesloten op 1 oktober 2012. Het gemeentebestuur kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor onjuiste gegevens.