Cultuurbrief 2013

14
2013 Cultuurbrief ZOETERMEER

description

Een gezamenlijke brief van de Zoetermeerse culturele instellingen aan de politieke partijen, als aanzet tot de ontwikkeling van concreet cultuurbeleid voor deze new town.

Transcript of Cultuurbrief 2013

Page 1: Cultuurbrief 2013

2013CultuurbriefZOETERMEER

Page 2: Cultuurbrief 2013

Cultuur levert een grote bijdrage aan onze

samenleving. Cultuur verbindt, vergroot je

blikveld en draagt bij aan het oplossen van

maatschappelijke vraagstukken. Creativiteit

en innovatie zijn belangrijke voorwaarden

voor verdere groei van onze kennissamenleving

Jet Bussemakerminister van Cultuur

2

Page 3: Cultuurbrief 2013

De gemeente Zoetermeer verandert. Van een groeistad tot een gewilde plaats centraal in de Randstad. Cultuur in Nederland verandert. Van de vanzelfsprekendheid van subsidies naar meer ondernemerschap.

In de Stadsvisie 2030 stelt de gemeente Zoetermeer dat zij haar kwaliteiten wil behouden en versterken. De stad heeft de ambitie de inwoners een aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsklimaat te bieden. Cultuur brengt ruimtelijke inrichting, onderwijs, economie en vrije tijd samen en maakt van de stad een complete stad.

In 2010 presenteerden de culturele instellingen van Zoetermeer een Cultureel Manifest, een oproep om het culturele klimaat in Zoetermeer verder te ontwikkelen. Met de Cultuurbrief 2013 gaan we een stap verder en nemen we de verantwoordelijkheid om cultuur nog meer tot bindmiddel van de stad te maken. Een samenwerking tussen instellingen, gemeente, bedrijfsleven, onderwijs en de inwoners van de stad. Om uiteindelijk een bijdrage te leveren aan een stad die werk maakt van haar visie.

De waarde van cultuur voor de stad staat buiten kijf. Cultuur verrijkt, verwondert, verbindt en fungeert als aanjager voor onze economie. Cultuur vormt een aantrekkelijke vestigingsfactor voor het bedrijfsleven en voor de inwoners. Cultuur biedt zinvolle vrijetijdsbesteding met (economische) meerwaarde, participatie en sociale samenhang. Met andere woorden; cultuur is onlosmakelijk verbonden met de kwaliteit van leven in de stad.

De overgang van groeistad naar stedelijk centrum gaat niet altijd vloeiend. Zoetermeer blijft achter op cultuurgebied, zowel qua infrastructuur als qua financiële bijdrage. Door economische veranderingen, zagen de culturele organisaties in Zoetermeer zich de laatste jaren voor een groot aantal uitdagingen gesteld. De vanzelfsprekendheid van subsidiering nam af en zekerheden werden minder snel gegeven. Hierdoor werd bijvoorbeeld het investeren in huisvesting problematischer.

De culturele wereld is veerkrachtig en daarom waren er ook veel ontwikkelingen, die een nieuwe impuls gaven. Samen- werkingsverbanden zoals bijvoorbeeld Cultuur Lokaal en het Thrillerfestival, andere culturele evenementen, een groot en bloeiend verenigingsleven binnen de stad en een steeds verder uitbreidende samenwerking met het onderwijs.

Cultuur is vanzelfsprekend

Cultuur nu...

Inleiding

3

Page 4: Cultuurbrief 2013

Zoetermeer wil op weg naar 2030 haar bestaande kwaliteiten behouden enversterken. De stad heeft de ambitie voor inwoners en gebruikerseen aantrekkelijk woon-, werk- en verblijfsklimaat te bieden.

Stadsvisie 2030

4

Page 5: Cultuurbrief 2013

... en cultuur straks

Vrijetijdsbesteding

Cultuureducatie en talentontwikkeling

Cultuur is onlosmakelijk verbonden met de stad en haar inwoners. Gezamenlijk streven we naar een stad waar cultuur vanzelfsprekend is, waar cultuur net zoveel aandacht krijgt in beleid als milieu, sport of economie. Gezamenlijk realiseren we een cultureel klimaat waar partners elkaar aanvullen en samenwerken; waar het aanbod evenwichtig is; waarmee bijgedragen wordt aan de doelstellingen van Zoetermeer, kortom: waar voor iedereen wat te vinden is.

Om dit te realiseren gaan we stappen nemen om met elkaar het culturele veld te versterken. We voeren een gezonde bedrijfsvoering, gebaseerd op ondernemerschap, een breed publieksbereik en een stevige band met elkaar en met Zoetermeerse ondernemers.

Culturele instellingen dragen bij aan de ontwikkeling van burgers en daarmee tot de maatschappelijke mogelijkheden die de Zoetermeerder heeft. Om dit te realiseren en daarmee de kwaliteit van leven te vergroten, moet het voorzieningenniveau in Zoetermeer naar een hoger plan getild worden. De culturele instellingen nemen hierin hun verantwoordelijkheid en zorgen voor een ruim, divers en betaalbaar cultureel aanbod.

Als leisurestad heeft Zoetermeer bij uitstek de positie om te bewijzen dat cultuur bij kan dragen aan een zinvolle vrijetijdsbesteding. Als naschoolse activiteit, als evenement, als instrument voor cohesie. Cultuur levert daarnaast een belangrijke bijdrage aan de promotie van de stad. De raakvlakken die er zijn tussen cultuur, citymarketing en evenementen kunnen nog meer uitgedragen worden. De samenwerkingen die er zijn met bijvoorbeeld Floravontuur Promotie Zoetermeer worden verstevigd en uitgebreid waar mogelijk, teneinde cultuur tot essentieel onderdeel van de promotie van de stad te maken.

Iedereen krijgt de mogelijkheid om met cultuur in aanraking te komen, van jongs af aan. Daarvoor bieden we goede cultuureducatie aan alle kinderen binnen hun eigen stad. Culturele instellingen en onderwijs werken hiervoor nauw samen. De kennismaking begint bij het onderwijs, de cultuurinstellingen zetten de volgende stap. Talenten worden herkend, erkend en ontwikkeld. De scholen vervullen hierin een spilfunctie. Ook de combinatiefunctionarissen hebben hierin -net als bij sport- een onmisbare rol . In het voorgezet onderwijs z i jn de cultuurcoördinatoren van groot belang.

Wat gaan we doen?

5

Page 6: Cultuurbrief 2013

Cultureel ondernemerschap

Het zien en benutten van kansen voor

ontwikkeling en het in stand houden van een

zo breed mogelijk cultureel aanbod,

gebaseerd op professionaliteit van de culturele instellingen en gedragen door de vraag

van een zo groot mogelijk deel van de

Zoetermeerse bevolking.

Efficiency, creativiteit, samenwerking en

realisme zijn daarvoor de sleutels.

6

Page 7: Cultuurbrief 2013

Cultuurparticipatie

Cultureel ondernemerschap

Samenwerking

Meer doen met hetzelfde geld

We stimuleren verbindingen in de stad en we betrekken de inwoners bij cultuur. Culturele instellingen hebben een ontmoetingsfunctie en faciliteren co-creatie. We brengen cultuurmakers, ondernemers, kerken, verenigingen, wijkmanagers en vrijwilligersorganisaties bij elkaar. Burgers worden gestimuleerd met elkaar invulling en betekenis te geven aan hun eigen leefomgeving. Burgers doen en denken mee en hebben zo de hand in het verhogen van de sociale samenhang en veiligheid in hun wijk. Samenwerking met wijkmanagers verhoogt deze participatie.

De culturele instellingen streven naar een optimaal cultureel klimaat en kijken daarvoor goed naar zichzelf en naar hun gebruikers. De huidige economische situatie, maar ook de visie van zowel politiek als burger op cultuur, zet uitbreiding van de financiële middelen naar een noodzakelijker hoger peil immers onder druk.

We zijn pro-actief. We zien kansen en bedreigingen en weten daar op in te spelen. We kunnen ons aanpassen aan de trends onder gebruikers en aan veranderingen in de maatschappij. Daarom voeren we een gezonde bedrijfsvoering die gebaseerd is op ondernemerschap en een breed publieksbereik. We kennen onze waarde en dragen die ook uit. Daarvoor zoeken we waar mogelijk samenwerking met elkaar, met maatschappelijke organisaties, met het onderwijs en met het bedrijfsleven.

Vanuit de politiek klinkt al jaren de roep om meer samenwerking. Wij nemen die uitdaging aan. Met gezamenlijke projecten wordt inhoudelijk al regelmatig samengewerkt. De komende jaren breiden we die samenwerking onder andere uit op het gebied van marketing en promotie. Hiervoor is door de Vrienden van Kunst en Cultuur Zoetermeer het platform “Stadslijn” in het leven geroepen.

Ook bedrijfsmatig groeien we naar elkaar toe. De komende jaren onderzoeken we hoe we facilitair en organisatorisch kunnen samenwerken. De (financiële) voordelen die hierdoor ontstaan komen ten goede aan de culturele instellingen; de dienstverlening kan hierdoor worden versterkt.

Wat is daar voor nodig?

7

Page 8: Cultuurbrief 2013

Een verdere vergroting en diversificering van dat culturele aanbod kan de aantrekkingskracht van Zoetermeer op kansrijke bevolkingsgroepen vergroten, en daarmee de economische vooruitzichten van de stad.

Gerard MarletAtlas Nederlandse gemeenten

Cultureel-economische agenda

Platform "Stadslijn"

Facilitaire samenwerking

Infrastructuur

Meerjarige afspraken

Vaste contactpersonen

Cultuurbeleid

8

Page 9: Cultuurbrief 2013

Infrastructuur

Gemeente

Sturing

De gemeente is verantwoordelijk voor de infrastructuur van de stad, ook op cultureel gebied. Knelpunten op het gebied van huisvesting (voor bijvoorbeeld stadsmuseum, bibliotheek, amateurtheater, filmhuis) worden door de gemeente snel, toekomstgericht en in gezamenlijkheid opgelost. Zo wordt er geïnvesteerd in accommodaties van hoge kwaliteit en met onderscheidend vermogen.

Afspraken maken we voortaan voor meer jaren, ook op subsidiegebied. Met tussentijdse voortgangsrapportages en prestatie-indicatoren leggen we verantwoording af over de subsidiebestedingen. We werken met vaste contactpersonen binnen het gemeentelijk apparaat om de kennis en efficiency zo hoog mogelijk te houden. De relatie tussen de gemeente en de culturele instellingen is gebaseerd op vertrouwen, op verantwoordelijkheid en ondernemerschap.

Cultuur is een bindmiddel en wordt voortaan ook zo gezien. Voor ieder besluit binnen de gemeente worden de gevolgen en kansen voor cultuur in kaart gebracht. De wethouder van Cultuur beheert een portefeuille die overlap heeft met infrastructuur, met vrije tijd, met onderwijs, met sport, met stadspromotie en met leisure. Waar mogelijk neemt de wethouder het initiatief om culturele instellingen te betrekken bij de ontwikkelingen binnen de stad op al deze gebieden. Zo realiseren we binnen afzienbare tijd een integraal cultureel aanbod, aansluitend bij de Stadsvisie 2030.

Wat is daar voor nodig?

9

Page 10: Cultuurbrief 2013

De culturele instellingen in Zoetermeer slaan de handen ineen en nemen het voortouw om door middel van cultuur Zoetermeer en haar inwoners aan elkaar te verbinden. Net als de overheid weten we dat cultuur niet zonder steun kan, maar dat participatie en ondernemerschap centraal staan in onze bedrijfsvoering. Samen met het onderwijs, met het bedrijfsleven, met onze gebruikers en met de gemeente zorgen we dat alle inwoners van Zoetermeer toegang hebben tot een divers, vernieuwend, gewenst en betaalbaar aanbod aan cultuur. Onze ambities zijn helder, onze plannen zijn haalbaar. Gezamenlijk kunnen wij in Zoetermeer de inhaalslag maken en het culturele klimaat op het niveau brengen dat onze stad verdient.

In het najaar van 2013 komen wij met een verslag van alle stappen die wij tot dan toe ondernomen hebben om deze doelen te realiseren. Wij hopen dat u als politiek verantwoordelijken voor deze stad daar uw steun en ideeën aan toe zal voegen.

Tot slot...

BibliotheekCentrum voor Kunst en Cultuur

Filmtheater Cine UtopiaGreg & Baud Productions

Historisch Genootschap Oud SoetermeerStadsmuseum

StadstheaterStorytellers

Terra Art ProjectsVrienden van Kunst en Cultuur Zoetermeer

10

Page 11: Cultuurbrief 2013

Bijlage 1 – Cultuur in Zoetermeer in cijfers      

Percentage van de bevolking dat de aanwezigheid van cultureel aanbod in de gemeente belangri jk of zeer belangri jk v indt

Museum 68,8 %

Muziekschool 87,6 %

Openbare bibliotheek 97,8 %

Poppodium 69,5 %

Theater 96,3 %

Festivals/evenementen 69,7 %

Bron: O& S gemeente Zoetermeer

 

Gemiddelde uitgave per inwoner aan cultuur

Zoetermeer Andere steden

Kunst 15,00 81,00

Musea 1,30 45,00

Bibliotheek 33,00 37,00

Totale uitgaven per inwoner 49,30 163,00

Bron: Cultuur in Zoetermeer – Gerard Marlet

 

Bezoek en waardering cultureel aanbod Zoetermeer door de inwoners van Zoetermeer

Afgelopen 12 maanden één of meerdere keren bezocht

Rapportcijfer 7 of hoger

Stadsmuseum 24,8 % 78,0 %

CKC 14,6 % 94,0 %

Bibliotheek 73,4 % 96,7 %

Stadstheater 68,8 % 95,

De Boerderij 20,3 % 82,8 %

Festivals/evenementen 37,0 % 85,2 %

Bron: O& S gemeente Zoetermeer

Page 12: Cultuurbrief 2013

Bijlage 2 – Instellingen en organisaties      

Bibliotheek De bibliotheek stimuleert leesplezier en maakt mensen nieuwsgierig. De bibliotheek is er voor alle Zoetermeerders, van jong tot oud, maar biedt met name ook de kwetsbare groepen, zoals laaggeletterden, ondersteuning. Mensen die lezen en leren ontwikkelen zich en vergroten hun kansen in de samenleving. Lezen en leren draagt bij aan de zelfredzaamheid en participatie van de Zoetermeerders, passend in het tijdsbeeld waarin we nu leven. De bibliotheek levert op deze wijze een bijdrage aan het welzijn van mensen. De bibliotheek is een plek waar mensen graag naar binnen lopen en willen verblijven. De toegang is laagdrempelig. Ook in de toekomst heeft de bibliotheek een belangrijke plaats midden in de samenleving in Zoetermeer. In de eerste plaats met een actuele collectie boeken die afgestemd is op deze gebruikers en die verrassend en actueel is. Maar dat niet alleen. De bibliotheek biedt inhoudelijke en leerzame activiteiten op het gebied van leesbevordering en mediawijsheid voor alle leeftijden, in de bibliotheek, maar vooral ook op scholen, zorginstellingen.

Centrum voor Kunst en Cultuur Het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC) is een vrijetijdsschool voor muziek, dans, theater/musical, beeldende kunst en nieuwe media. Programma's: kennismaking & introductie (vanaf 8 maanden), talentscouting & begeleiding, meerjarige opleidingen, produceren & performen. Het CKC is tevens het lokale middelpunt voor de Cultuureducatie in het Primair Onderwijs. Programma's: Bemiddeling, Cultuureducatie met Kwaliteit, Kunstmenu, Schoolprogramma.

Filmtheater CineUtopia Filmtheater Cine-Utopia Zoetermeer is geïnitieerd en wordt gerund door een enthousiaste groep filmliefhebbers die ervoor zorgen dat u in Zoetermeer kunt genieten van kwaliteitsfilms in de bioscoop. Niets mooiers immers dan het grote doek! Wat ons bindt is interesse in en enthousiasme voor goede films. En de overtuiging dat in een stad van meer dan 120.000 inwoners een filmhuis met kwaliteitsfilms gewoonweg thuishoort. Zoetermeer verdient een cultuuraanbod met een zelfstandig filmhuis en een ruim aanbod aan kwaliteitsfilms.

Greg & Baud Productions De stichting Greg & Baud Productions is in augustus 1992 opgericht als overkoepelende organisatie voor een groot aantal activiteiten in Zoetermeer en omstreken. De officiële doelstelling van de stichting is de promotie van cultuur in het algemeen, in het bijzonder theater. De afgelopen jaren heeft Greg & Baud Productions zich met name toegelegd op het produceren van amateurtheatervoorstellingen en het ondersteunen van verschillende activiteiten. Dankzij vrijwillige ondersteuning door professionele teams is Greg & Baud

Page 13: Cultuurbrief 2013

Productions in staat amateurvoorstellingen van een zeer hoog niveau te brengen. Wij werken enkel met mensen die zich vrijwillig voor de organisatie inzetten. Door de jaren heen hebben velen die binnen onze organisatie actief zijn zich in het professionele circuit kunnen ontwikkelen en brengen deze kennis weer terug naar onze organisatie.

Historisch Genootschap Oud Soetermeer Het HGOS is een vrijwilligersorganisatie met ca. 1300 leden. Ons Genootschap fungeert als kenniscentrum over de historie van Zoetermeer en Zegwaard. Als zodanig werken we nauw samen met de gemeente Zoetermeer (Archief, Monumenten), de Bibliotheek en het Stadsmuseum. Wij beheren alleen of samen met anderen diverse historisch websites. (www.zoetermeermijnstad.nl , www.beeldbank.nl , www.oudsoetermeer.nl )

Het Genootschap organiseert zelfstandig of in samenwerking met anderen diverse activiteiten. (Rondleidingen, Monumentendag, Historisch Festival)

Ons uitgebreide archief met foto’s, films, plattegronden, archeologische vondsten en andere documenten beheren wij zorgvuldig en stellen wij graag ter beschikking aan geïnteresseerden.

Stadsmuseum Het Stadsmuseum Zoetermeer is het enige museum in Zoetermeer. Het is gewijd aan de historie van Zoetermeer, waarbij historie in de breedste zin van het woord moet worden opgevat. Het Stadsmuseum beheert, behoudt en verzamelt het geheugen van de stad, en bouwt samen met de inwoners van Zoetermeer aan de toekomst van de stad. Het fungeert als levend en levendig huis, waar discussies op gang komen en waar Zoetermeerse inwoners van alle geledingen samen met het museum werken aan de museaal/educatieve presentatie van onderwerpen, voorwerpen en verhalen die dicht bij de mensen staan. Het is een dynamisch en open instituut dat in dialoog is met zijn omgeving en dat gelijktijdig zender, ontvanger, generator en transformator van kennis en informatie is.

Stadstheater Het Stadstheater is het culturele hart van Zoetermeer en omgeving. Ieder seizoen zijn er 250 hilarische, mooie, ontspannende en indrukwekkende voorstellingen te zien. Dit theater is dé ideale locatie voor zakelijke bijeenkomsten, presentaties en vergaderingen. De verschillende theaterzalen en foyers bieden een bijzondere sfeer.

Page 14: Cultuurbrief 2013

Storytellers Storytellers ontwikkelt concepten voor theater, evenementen, film en televisie. In Zoetermeer is Storytellers actief als producent van het festival Historisch Zoetermeer, het locatieproject Zoete Herinneringen en produceert in opdracht het Nederlands Thrillerfestival. Storytellers nam het initiatief tot de oprichting van Cadenza Theateropleidingen, waar een groot aantal cursussen op theatergebied worden aangeboden in Zoetermeer en omstreken.

Terra Art Projects. Professioneel, vernieuwend en initiatiefrijk, dat zijn de begrippen die Stichting Terra Art Projects kenmerken. TERRA is een onafhankelijke organisatie zonder eigen kunstcollectie. Zij heeft zich als lokale presentatie-instelling ten doel gesteld om de professionele hedendaagse kunst in Zoetermeer voor een breed publiek toegankelijk en zichtbaar te maken.

TERRA zet zich in voor de ontwikkeling en het ondernemerschap van de Zoetermeerse professionele kunstenaar en ’aanstormend talent’. Wij helpen de kunstenaars met zakelijke ondersteuning en bieden hen mogelijkheden om hun werk te presenteren.

Vrienden van Kunst en Cultuur Zoetermeer De stichting Vrienden van Kunst en Cultuur Zoetermeer (VKCZ) wordt gedragen door een groep mensen en bedrijven die kunst en cultuur in de stad belangrijk vinden.

Met hun activiteiten en het inzetten van hun achterliggende netwerken vraagt de stichting aandacht voor de waarde en het belang van de beleving van kunst en cultuur.

Met het initiëren van Stadslijn geeft de stichting een eigentijdse en actuele invulling aan haar doelstelling. Stadslijn is een breed digitaal cultuurplatform met als voornaamste doel een overzicht te creëren van het aanbod en dit te verbinden en te promoten aan de gebruikers.