Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

40
CULTURELE ZONDAGEN.NL 10 JANUARI 2016

description

Dompel je op 10 januari onder in een warm bad, tijdens de 13e editie van de Culturele Zondag Nieuwjaarsduik. Dé traditionele start van het culturele kalenderjaar. Culturele makers en instellingen openen hun deuren en laten zien wat ze in het nieuwe jaar te bieden hebben. Op meer dan vijftig locaties zijn er optredens, workshops, lezingen, exposities en voorstellingen te bezoeken. In 2016 wordt er een bijzonder feestje gevierd en daar is alle reden toe: in november 2016 is het namelijk 1700 jaar geleden dat Sint Maarten, de beschermheilige van de Domstad geboren werd. Het Stadhuis trapt dit feestjaar alvast af tijdens de Nieuwjaarsduik, met een mooi programma rond ‘onze’ heilige.

Transcript of Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

Page 1: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

culturele zondagen.nl

10 januari 2016

Page 2: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

Meld je aan voor de nieuwsbrief van Culturele Zondagen of kijk voor meer informatie over de programmering en de laatste programma­wijzigingen op culturelezondagen.nl Na de Culturele Zondag eenvoudig checken wat er te doen is in de stad? Bezoek de website uitagendautrecht.nl of kom zondag langs tijdens de Nieuwjaarsduik bij de informatiestand van Uitagenda Utrecht op de Stadhuisbrug.

Volg Culturele Zondagen op Facebook enTwitter mee (#cznieuwjaarsduik en #cznl)

Toegang is gratis, tenzij anders vermeld

activiteit voor kinderen language no problem

Stel eenvoudig je eigen route samen met Mijn CZ! Kijk op culturelezondagen.nl

Page 3: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

2016!Dit jaar geen opening van TivoliVredenburg, geen zinderende Grand Départ, maar toch weer een bijzonder feestje: Sint Maarten wordt in november 2016 groter dan ooit gevierd. En daar is alle reden voor: in 2016 is het 1700 jaar geleden dat de beschermheilige van de Domstad geboren werd. Het Stadhuis trapt dit feestjaar alvast af tijdens de Nieuwjaarsduik, met een mooi programma rond ‘onze’ heilige.

Goed nieuws: de Stadsschouwburg is weer – helemaal – open! De volledige make­over wordt gevierd met een uitgebreid programma door de hele schouwburg heen. Vergeet niet ook even langs te gaan in het nieuwe stadsrestaurant Zindering en jezelf te trakteren op grotere of kleinere heerlijkheden.Tijdens deze Nieuwjaarsduik een uitgebreid programma voor kinderen. Het AAMU pakt uit met een workshop zeefdrukken en colleges over symbolentaal en droomtijd. In de bibliotheek is er een Superjuffiequiz en kunnen kinderen een kattenkijker bouwen, in Casco werken kinderen met kunstenaar Merel Zwarts aan een megatekening, en de film Pluk van de Petteflet draait in ’t Hoogt. Er is nog veel meer, volg de petjes in het boekje.

Goede voornemens? Meer bewe­ gen? Doe mee aan de Nieuwjaars-dansworkshop in Danscentrum Utrecht of volg een van de vele andere workshops in de stad. Eerst liever de kat uit de boom kijken en dan zelf wellicht aan de slag? Dat kan bij Tango kijken en leren in het immer sfeervolle Karel V.

Kortom: waag 10 januari een sprong in het rijke culturele aanbod van Utrecht met literaire klassiekers in Het Literatuurhuis, een proefles filmgeschiedenis in het Louis Hartlooper Complex, singer­song­writers in Molen de Ster, een duik in het heelal van Sonnenborgh, Open Stage in TivoliVredenburg en motetten van Brahms en Bach in de Domkerk. En dan aan het eind van de middag aanschuiven bij de nieuwe live talkshow van RTV Utrecht Talk of the Town in het Stadhuis, onder meer met Ingmar Heytze en zingend columniste Janneke Jager.

Een goed 2016 toegewenst en graag tot 10 januari! Namens het team van Culturele Zondagen,

Hanneke Bouwsema, directeur Cultuurpromotie Utrecht.

Page 4: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

4

WinKel van SinKelOudegracht 158

Kom tijdens de Nieuwjaarsduik in winterse sferen bij de Winkel van Sinkel en start je dag goed met de Culturele Zondagen Brunch met Jilted: jazz met een vintage randje en country met een vleugje humor. Bouw op het bordes een sneeuw­pop en doe mee met het sneeuwballen gevecht, en win ondertussen mooie culturele prijzen! Verder is er een uitgebreid programma met onder andere het Culturele Zondagen College Dat is pas kunst! Breng vervolgens de theorie in praktijk en loop langs de vitrines met kunst voor een prikkie. Lach mee met de kindervoorstel­ling Hakim op z’n best en word voor één dag archeoloog bij het ArcheoLAB van het Universiteits­ museum Utrecht. Zie pagina 34 voor meer informatie over het programma in de Winkel. Meer

weten over het volledige program­ma van de Nieuwjaarsduik? Kom langs bij het infopunt van Culturele Zondagen.

Culturele Zondagen Brunch met Jilted11:30-13:00

Kosten brunch: € 9,95 / kinderen t/m 12 jaar € 4,00 Reserveren: [email protected]­2303030

dewinkelvansinkel.nl

Winkel van Sinkel, foto: Hanne Nijhuis

UiT MeT KidS! Op de website van Uitagenda Utrecht vind je de leukste tips voor een cultureel dagje uit in Utrecht met kinderen. Loop langs bij het infopunt op de Stadhuisbrug en schrijf je direct in voor de kidsmail: je ontvangt voor iedere schoolvakantie highlights uit het culturele kinderprogramma.

uitagendautrecht.nl

inFOPUnT UiTagenda UTreChTOp de Stadhuisbrug kun je bij het infopunt van Uitagenda Utrecht terecht voor alle informatie over de Nieuwjaars- duik en het culturele aanbod van Utrecht. Hier kun je je ook inschrijven voor de UITmail en/of KIDSmail. uitagendautrecht.nl

Page 5: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

1. aaMU MUSeUM vOOr hedendaagSe aBOriginal KUnSTOudegracht 176

Op zondag 10 januari is de expositie De kracht van hout voor het laatst te zien.

Bouw wat moois van Kapla Museumcafé11:00-17:00

Met de houten latjes van Kapla kun je alles bouwen wat je wilt! Maak het mooiste, hoogste of meest interessante bouwsel in het museumcafé. Van 4-12 jaar.

Zomerse ontdekkingstocht11:00-17:00

Haal de speurtocht in Australische zomerstijl met safarihesje en allerlei attributen bij de balie en ontdek bijzondere verhalen achter de houten beelden, voorwerpen en schilderijen op boombast.

Workshop zeefdrukkenKapitaalBegane grond12:00-16:00

In de expositie Remember Me, Stories in print is grafische kunst van kunstenaars uit Australië te zien. In zeefdrukken, etsen en litho’s ontvouwen zich hun verhalen. Kom naar deze workshop en maak zelf een zeefdruk op papier of een linnen tasje. Voor het tasje wordt een kleine bijdrage gevraagd.

kapitaalutrecht.nl

Kracht van hout rondleidingen13:00-13:25, 15:00-15:25

Leer alles over de houten kunst­objecten uit het tropische noorden en het woestijngebied van Australië. Met schilderijen op boombast, grootse sculpturen en objecten als boemerangs en didge­ridoos.

variation on the Serpent WalkGeïmproviseerde dans en muziek o.l.v. Marisa GrandeContemporary Dance Platform: DI U&ABegane grond13:30-13:45, 14:30-14:45, 15:30-15:45, 16:30-16:45

Een speciale en adembenemende voorstelling van de dansers van Dansimprovisatie Utrecht. Met dans en live muziek reageren ze op de museumruimte en de imposante houten kunstwerken.

dansimprovisatie.com

Kracht van hout

5

Page 6: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

6

College over symbolentaal Educatieruimte 14:00-14:20

Ben jij benieuwd naar de betekenis van de symbolen die je in veel Aboriginal schilderijen ziet? In dit college leer je waar de symbolen voor staan. Is het geheimtaal of zou je de verhalen in de kunst­werken toch kunnen leren ‘lezen’? Vanaf 8 jaar.

College over de droomtijd Educatieruimte 16:00-16:20

In dit college over de droomtijd, de mythologie van de Australische Aborigines, wordt verteld wat deze tijdsdimensie precies inhoudt en hoor je bekende droom verhalen over voorouderlijke wezens. Vanaf 8 jaar.

aamu.nl

2. al haMBra, SChOOl vOOr OriënTaalSe danSCatharijnesteeg 6

Mini-opera aidaYazila AlHambra en Opera Utrecht14:00-14:30, 15:30-16:00

Deze voorstelling met muziek, zang en vooral veel dans weerspiegelt de mooie samenwerking van Yazila AlHambra en Opera Utrecht. Met de hoogtepunten uit het tragische liefdesverhaal Aida, een opera van Verdi uit 1871, dat zich afspeelt in het oude Egypte.

yazila.nl

3. aTelier KUnSTMeidAdriaan van Ostadelaan 54

de dans, de overgave, de val en eenzaamheidDesiree Bekkers, Jaco Bakker13:00-17:00

Een vernieuwend samenspel van kunstenares Desiree Bekkers en violist Jaco Bakker rondom de thema’s: de dans, de overgave, de val en eenzaamheid. Het resultaat: een intrigerende ervaring waarbij schilderkunst en muziek elkaar versterken. Doorlopend programma.

kunstmeid.nl

4. BiBliOTheeK UTreChTOudegracht 167

Superjuffie QuizJanneke Schotveld en Annet SchaapPlein 1e etage13:30-14:30

Hou jij ook zo van de boeken over Superjuffie? Dan zoeken we jou! Tijdens deze quiz test Janneke Schotveld jouw Superjuffie­kennis en tekent Annet Schaap ter plekke de mooiste illustraties. Wie weet win jij een van deze illustraties! Na afloop kun je bij de stand van de Utrechtse Kinderboekwinkel een Superjuffie boek laten signeren. Reserveren via: bibliotheekutrecht.nl. Van 7-12 jaar.

Page 7: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

7

Kattenkijker bouwen SETUP13:30-17:00

Er zijn allemaal beroemde katten verstopt in de bibliotheek die je met eigen ogen niet kunt zien. Maak met SETUP je persoonlijke ‘virtual reality’ kattenkijker, ga op avontuur en ontdek ze allemaal. Kosten: € 5,- p.p. Van 8-15 jaar.

setup.nl

Muziek uit alle windstrekenWijkorkest de NoordOosterPlein 1e etage15:00-15:50

Dit orkest speelt muziek uit alle windstreken met onder meer Cubaanse grooves, opwindende klezmer en Chinese gongs. Stilzitten is geen optie, want

dirigent Kay Krijnen vraagt iedereen om mee te doen met een improvi­ satie, gebaseerd op een boek.

noordooster.jouwweb.nlbibliotheekutrecht.nl

5. Brede SChOOl heT ZandPauwoogvlinder 20

duik in het Zand12:00-17:00

De partners van Brede School Het Zand geven hun eigen draai aan de Nieuwjaarsduik en trappen 2016 af met een feestelijk programma voor het hele gezin: Duik in het Zand. Kom dansen, sporten, zingen, proeven, muziek luisteren en nog veel meer!

cultuur19.nl

Page 8: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

8

6. BUUrTCenTrUM de leeUWSamuel van Houtenstraat 1

Cursusaanbod van de leeuw 13:00-16:00

Dompel je onder in het aanbod van De Leeuw: een doorlopend programma van korte workshops, clinics en een cursusmarkt. Met live muziek, eten en drinken. Laat je verrassen en doe ideeën op voor het nieuwe jaar. Van 4-12 jaar.

buurtcentrumdeleeuw.nl

7. BUUrThUiS in de 3 KrOneOudegracht 227

Enrique Salsa van dansschool Union Salsa geeft drie workshops:

dansworkshop samba14:00-14:45

Samba, afkomstig uit Brazilië, roept op tot feest in zomerse sfeer. Zoals bij alle Zuid­Amerikaanse dansen is het flirtende karakter duidelijk aanwezig.

dansworkshop bellydance15:00-15:45

Bellydance is een verleidelijke en sierlijke dansvorm, afkomstig uit het Midden­Oosten en Noord­ Afrika. Bij deze vrouwelijke en sensuele dans ligt de nadruk op de bewegingen van de heupen.

dansworkshop flamenco16:00-16:45

Flamenco is een expressieve dansvorm, afkomstig uit Spanje. Het is een zeer intrigerende dans, die gekenmerkt wordt door handengeklap en voetengestamp, en perfect moet overeenkomen met het lied.

unionsalsa.nl

8. CaFé WilleM SlOKKorte Koestraat 2

laaglandNederpop/rock muziek16:30-19:00

De Utrechtse nederpop/rockband Laagland is opgericht in 2003. Het repertoire bestaat voornamelijk uit eigen werk, aangevuld met covers van BLØF, Het Goede Doel, IOS, De Dijk en The Scene. Kortom, een uitstekend recept voor een energiek concert in Café Willem Slok.

laag-land.nlwillemslok.nl

UiT MeT KidS! Op de website van Uitagenda Utrecht vind je de leukste tips voor een cultureel dagje uit in Utrecht met kinderen. Loop langs bij het infopunt op de Stadhuisbrug en schrijf je direct in voor de KIDSmail: je ontvangt voor iedere schoolvakantie highlights uit het culturele kinderprogramma.

uitagendautrecht.nl

Page 9: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

9

9. CaSCOLange Nieuwstraat 7

iedereen is een kunstenaar! Werk samen aan een mega-tekeningMerel Zwarts i.s.m. Casco team14:00-16:00

Werk mee aan een zungale! Enig idee wat dat is? Een zungale is een hele grote tekening waar je samen met kunstenaar Merel Zwarts aan kunt werken. Voor alle kunstenaars en wanna­be’s. Teken je mee? Van 4-12 jaar.

cascoprojects.org

10. danSCenTrUM UTreChTMgr. van de Weteringstraat 13a

nieuwjaars-dansworkshop13:30-15:00, 15:00-16:30

Schud het oude jaar van je af in deze dansworkshop. Op zoek naar rust en openheid, samenwerking en individualiteit, balans en creativiteit voor het nieuwe jaar? Je vindt het hier!Programma:13:30-15:00 Van 6 t/m 12 jaar15:00-16:30 Vanaf 16 jaar

dcu.nl

11. dB’SCAB-Rondom 100

Club 3voor12/UtrechtWillem Wits, Charl Delemarre en Duijf14:00-18:00

Club 3voor12/Utrecht legt speciaal voor deze Nieuwjaarsduik de focus op onze moerstaal. Willem Wits, Duijf en Charl Delemarre behoren tot de top van de Nederlandse popscene en komen op deze bijzondere middag laten horen waarom.

3voor12utrecht.nldbstudio.nl

12. dOMKerKDomplein

domkerk duikt het nieuwe jaar inDomcantorij o.l.v. Remco de Graas, Domorganist Jan Hage13:00-17:00

Kom 2016 inluiden in de prachtige middeleeuwse Domkerk. De Dom­ cantorij voert motetten uit van Bach, Brahms en Lauridsen en Domorganist Jan Hage speelt werken van Bach en Duruflé.

Laagland Iedereen is een kunstenaar!

Page 10: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

10

Ook zijn er korte rondleidingen en is er een vooruitblik van wat de Dom in 2016 op cultureel gebied in petto heeft.

domkerk.nl

13. eKKOBemuurde Weerd WZ 3

Tweetakt & eKKO presen-teren: grrrrrOenTen RAKET13:00-13:25, 14:00-14:25, 15:00-15:25, 16:00-16:25

Een rijke collectie groenten ont­ spoort volledig. Met een heleboel kleur­ en fantasierijk beeld en minstens zo veel woest gestileerde muziek en geluiden, maar zonder een gesproken woord, vliegen de groene vrienden uit de bocht. Vanaf 4 jaar.

tweetakt.nlekko.nl

14. ele FUenTe FlaMenCaOudegracht 209-211

Female dance Power!Empower YourSelf11:00-22:00

Ontmoet tijdens deze open dag de docenten die hun hart volgen. Ze nodigen je uit tot expressieve dans en zang, met vrouwelijke en mannelijke kracht en gratie.Programma: 11:00-11:45 Introductieworkshop Empower YourSelf12:00-12:45 Dans je Female Power, Karin Elich 13:00-13:45 Sevillanas, Karin Elich 14:00-14:45 Flamenco beginners, Mario Garcia 15:00-15:45 Flamenco niveau midden, Mario Garcia 16:00-16:45 Flamenco gevorder­ den, Mario Garcia 17:00-19:00 Repetitie flamenco koor, Antje Herber 17:00-22:00 Peña Flamenca: Spaanse jamsessie

karin-elich.nleletapas.nl

Magnitude

Page 11: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

11

15. eXBUnKerWilhelminapark 24A

MagnitudeA in Wonderland13:00-18:00

De beeldende, geluids­ en geur­ belevenissen van de installatie Magnitude laten ervaren hoe het is om in een aardbevingsgebied te wonen. Tijd, beweging, binnen/buiten zijn de elementen waar A in Wonderland mee werkt door middel van ijs, graan, kleigrond en andere zaken te gebruiken.

a-in-wonderland.nl exbunker.nl

16. FilMTheaTer ‘T hOOgTHoogt 4

Vrijkaarten zijn voor beide onder-delen vanaf 14 december aan de kassa af te halen.

Pluk van de Petteflet De film over het beroemde verhaal van Annie M.G. SchmidtZaal 110:30-12:00

Pluk, een jongen met verwaaid haar en pet, rijdt met zijn rode kraanwagentje de stad binnen op zoek naar een huisje. Hij kan op de zolderkamer in de Petteflet gaan wonen. Als Pluk helpt de torteltuin te redden, is hij de held van de dag! Vanaf 6 jaar.

Preview filmcursussen Zaal 117:00-18:00

In het voorjaar van 2016 vinden er drie filmcursussen plaats in ‘t Hoogt. Tijdens de Nieuwjaarsduik een preview van deze cursussen: Grote Denkers: baanbrekende ideeën op het witte doek o.l.v. docent Victor Gijsbers, Zoom In: een filmtocht door 4 decennia o.l.v. docent Dana Linssen en Shakespeare and film o.l.v. docent: Emile Schra.

hoogt.nl

17. FOTOgalerie UTreChTOudegracht 334

Cities and ShapesOngewone architectuurPaul Brouns en Jack Marijnissen13:00-18:00

Twee kunstenaars die zich op geheel eigen wijze bezig houden met architectuur door middel van fotografie. Het middel is hetzelfde, het eindresultaat totaal verschil­lend. De kunstenaars zijn tijdens de Nieuwjaarsduik aanwezig.

fotogalerieutrecht.nl

Cities and Shapes; Paul Brouns

Page 12: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

12

18. graChTengalerieOudegracht 185

Wensencarrousel12:00-18:00

Wensen zijn er om te koesteren en uit te laten komen! Kom langs en krijg een wenskoekje van eigen deeg, of giet op twee manieren je eigen wens of die van een dierbare in beton. In workshopvorm ga je op een andere manier tegen je wensen aankijken en van ze proeven.

grachtengalerie.nl

19. grand hOTel Karel vGeertebolwerk 1

Kleren maken de manEen muzikale vertellingJet van Helbergen en Maaike Bakker: zang, Victoria Davies: harpMaria van Hongarijezaal12:30-13:00, 13:30-14:00

Wat vertelt muziek over kleding, en kleding over muziek? Maar weinig factoren zijn bepalender geweest voor snit en stof dan dans en muziek: van hoepelrok en Weense wals tot petticoat en rock ‘n roll. Als kleermakers nemen Maaike en Jet je mee in een vertelling over de band tussen mode en muziek.

cultureconnectionscompany.nljetvanhelbergen.nl

Tango kijken en lerenCielitoMaria van Hongarijezaal14:30-15:30

Ervaar de bijzondere connectie

tussen leider en volger in de performance van Compania Cielito. Wie waagt daarna zelf een dansje? Programma:14:30-14:45 Tango voorstelling14:45-15:30 Tango proefles

cielito-tango.eu

lindy hopSwing in UtrechtMaria van Hongarijezaal16:00-17:00

Geen ruimte voor winterblues met Lindy Hop! Kom swingen op jazzy beats tijdens de workshop en het vrij dansen. Met of zonder dans­ ervaring en/of partner, iedereen is welkom!Programma:16:00-16:30 Demo en beginners­ workshop Lindy Hop16:30-17:00 Vrij dansen op tunes van de DJ

swinginutrecht.nlkarelv.nl

20. heT liTeraTUUrhUiSOudegracht 237

literaire KlassiekersVijf minicollegesHet Literatuurhuis14:00-17:00

Als startschot van het Jaar van het Boek geeft het Literatuurhuis minicolleges over boeken die de wereld hebben veranderd. Denk aan George Orwells 1984 of Charles Dickens Great Expectations. Vijf boekenliefhebbers spreken over deze klassiekers die het wereld­beeld totaal op zijn kop hebben

Page 13: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

13

gezet. Let op: beperkte capaciteit.hetliteratuurhuis.nl

21. heT UTreChTS arChieFHamburgerstraat 28

van der Werf WinterwonderlandMaak je eigen kijkdoosEducatorium12:30-17:00

Fotograaf F.F. van der Werf hield van Utrecht in de winter. Hij maakte prachtige foto’s van de besneeuw­de stad. Houd jij ook zo van de winter? Kom dan je eigen winter­wonderland knutselen: maak een kijkdoos met gebruik van winter­foto’s uit het archief.

Utrecht in beeldAuditorium13:30-14:15, 14:30-15:15, 15:30-16:15

Het jaar 2016 staat voor Het Utrechts Archief in het teken van de fotografie. Allereerst met de

tentoonstelling Utrecht in beeld. Drie fotografen vertellen over hun eigen werk en reflecteren op het werk van F.F. Van der Werf. Let op: beperkte capaciteit.

hetutrechtsarchief.nl

22. hOFMan CaFéJanskerkhof 17a

Café Theater Festival: anti Kater TheaterAnke & Hanne14:30-16:00

Het Café Theater Festival presen­teert een speciale editie van Anti Kater Theater. Met o.a. de Publieksprijswinnaars van 2015: Anke & Hanne. Zij spelen en zingen hun nieuwste voorstelling Omdat ik dat wil.

cafetheaterfestival.nl

Van der Werf Winterwonderland Anti Kater Theater

Page 14: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

14

Salsa-Bachata afterparty18:00-00:00

Tijdens de Salsa­Bachata Afterparty draait Salsa DJ Maarten uit Utrecht. De avond begint om 18:00 uur met een Salsa diner, om 20:00 uur wordt er geproost op het Salsa Nieuwjaar.

unionsalsa.nlhofman-cafe.nl

23. hOSTel STrOWiSBoothstraat 8

Strowis Sunday afternoon ConcertsThe Faraways en Kalio Gayo15:00-18:00

Kom naar de gezellige omgeving van de Strowis­woonkamer en geniet samen met vrienden van akoestische optredens, warme chocolademelk en zelfgebakken taart. Inloop vanaf 15:00 uur.Programma:16:00-16:30 The Faraways (psychedelic country) 17:00-17:30 Kalio Gayo (global parti folk) 18:00 Diner (€ 7,50 p.p.)

strowis.nl

24. inSTiTUTO CervanTeSDomplein 3

Kinderkookworkshop: Fruitsalade maken Nuria VilasisBibliotheek12:30-13:30

De allerkleinsten maken op een speelse manier, middels het maken

van een fruitsalade, kennis met de Spaanse taal. Door het gebruik van tekeningen, kaartjes met fruit en werkwoorden zetten de kinderen hun eerste stappen in het Spaans. Van 3-11 jaar. Reserveren via [email protected]

la Montaña leonesaVadinia Project i.s.m. CidecotSouterrain12:30-16:00

De Montaña Leonesa, gelegen in het Cantabrisch gebergte (Noord­Spanje), heeft een rijke biodiversiteit met beschermde diersoorten waaronder de bruine beer en het auerhoen. In deze fototentoonstelling is de rijkdom aan natuur en cultureel erfgoed in dit gebied te zien.

cidecot.net

Test je niveau SpaansKlaslokaal 1.212:30-14:30

Benieuwd naar hoe goed jouw beheersing van de Spaanse taal is? Leg tijdens de Nieuwjaarsduik kosteloos een niveautoets af (normaliter € 20,­). Reserveren via [email protected]

Cursussen SpaansBibliotheek13:00-15:00

Informatie over cursussen Spaans, DELE examens en de online cursus Spaans AVE Global. DELE is het internationaal erkende diploma dat een bepaald niveau van kennis en beheersing van de Spaanse taal garandeert. AVE Global is het

Page 15: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

15

virtuele klaslokaal van Instituto Cervantes.

la guitarra y sus amigosDe gitaar en haar vriendenStudenten Gitaar Ensemble NederlandGrote zaal13:00-13:40

Het ensemble is een splinternieuw initiatief, opgericht door Susana Opanski, dat de kans biedt aan (oud­)studenten om samen te musiceren. Een unieke formule met een breed repertoire: van klassiek tot modern en van Spaans tot tango.

studentengitaarensemble.nl

Proefles Spaans beginnersKlaslokaal 1.314:00-14:45

Altijd al Spaans willen leren spreken? Doe mee met een proef­ les Spaans om het instituut, de docenten en de leermethode te leren kennen. Alleen voor absolute beginners.

Muziek uit MexicoSebastián Torres en Gaetano GuardinoGrote zaal15:00-15:40

Het duo Sebastian Torres en Gaetano Guardino brengen Mexicaanse nummers uit het begin van de 20e eeuw. Een concert met onvergetelijke melodieën en teksten vol tederheid, pijn en emotie. In samenwerking met de Ambassade van Mexico.

utrecht.cervantes.es

25. KargadOOrOudegracht 36

KargaFest14:00-18:00

Maak kennis met het uiteenlopende aanbod van cultureel podium Kargadoor tijdens het KargaFest. Op deze zondag is er een door­ lopend programma met voor elk wat wils: van stand­up comedy tot live muziek, en van film tot workshop.

kargadoor.nl

Strowis Sunday Afternoon Concerts Muziek uit Mexico

Page 16: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

advertentie

Page 17: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

17

26. KUnSTlieFdeNobelstraat 12a

de BelofteRecent afgestudeerde kunstenaars13:00-17:00

Een selectie van 20 recent afge­ studeerde kunstenaars van diverse academies in Nederland exposeren hun werk tijdens de pop­up expo in Kunstliefde. Vakjury en publiek beslissen welke tien talenten mee doen met de 11e editie van De Belofte.

kunstliefde.nl

27. lOUiS harTlOOPer COMPleXTolsteegbrug 1

Gratis kaarten zijn vanaf 14 december af te halen aan de kassa van het LHC, behalve voor de proefles.

roerige relatiesFilms met het thema liefdeI.s.m. Nederlands Film FestivalZaal 212:00-13:45

Onder de noemer Roerige relaties wordt een selectie van korte festivalfilms vertoond waarin de

liefde centraal staat. De liefde voor film, maar vooral ook de liefde in film. Met vertoningen van: Noorderzon, BAM, My Silicone Love, Kort! - Spoetnik en Under the Apple Tree. Max. 4 kaarten p.p.

filmfestival.nl lhC FilmquizDas Kabinett14:00-15:00

Hoeveel vrouwen deelden het bed met James Bond? Hoeveel herten sterven er in The Deer Hunter? Als jouw brein ook begint te kraken bij deze vragen, doe dan mee met de LHC Filmquiz, en maak kans op spectaculaire prijzen!

Proefles filmcursusConstant HoogenboschAuditorium15:30-16:30

In deze proefles worden regisseurs besproken uit het heden en verle­ den. Dé regisseurs waar een ware filmliefhebber niet om heen kan. Wat maakt juist deze filmmakers zo groot, zo bijzonder en uniek?

Previews holland animation Film Festival 201616:30-17:45

Het jaar begint goed. De films blijven nog even een verrassing, maar reken op een programma met korte topfilms uit de selectie voor het komende Holland Animation Film Festival, dat van 16 t/m 20 maart plaatsvindt in het LHC. Max 4 kaarten p.p.

haff.nlhartlooper.nl

My Silicone Love

Page 18: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

18

28. lUTherSe KerKHamburgerstraat 9

Oe-koekMuzikale theatervoorstellingTheater Tweekant15:00-15:45

Uil en koekoek zitten in hetzelfde nest, maar zingen anders. Kan dat? En kunnen ze vrienden blijven? Een mooie, grappige en soms een beetje spannende voorstelling over identiteit en vriendschap voor peuters en kleuters. Duur voorstel-ling: 35 min, na afloop zingen en bewegen met de actrices. Vanaf 3 jaar.

theatertweekant.nlelgutrecht.nl

29. MOira eXPOSiTierUiMTeWolvenstraat 10

Solo-expositie Kevin BauerExpositieruimte13:00-18:00

Moira toont het werk van een jonge beeldende kunstenaar: Kevin Bauer

heeft een ruimtevullende installatie gemaakt die balanceert tussen orde en chaos. Jaarlijks organiseert Moira zo’n 8 à 10 solo­exposities van startende kunstenaars.

moira-utrecht.nl

29. MOira TheaTerWolvenstraat 10

BalfolkStichting Balfolkfabriek14:30-15:30, 16:00-22:00

Balfolk is een feestje op folkmuziek. De interactie tussen muzikanten en dansers maakt van ieder balfolk een swingend feest. In de workshop wordt de basis van een aantal dansen uitgelegd, wat genoeg is om tijdens het bal mee te kunnen dansen. Workshop gratis. Toegang bal: € 14,- p.p. Kaarten zijn aan de deur te koop. Programma:14:30-15:30 Workshop16:00-22:00 Bal met optreden van drie bands

balfolk.nlmoira-utrecht.nl

30. MOlen de STerMolenpark 3

Swing mee!12:00-18:00

Een middag lang live muziek in de oude houtzaagmolen uit 1700. Natuurlijk met warme chocomel, glühwein en speciaalbier. Winterbikkels zijn welkom bij de kinderboerderij.

Swing mee!

Page 19: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

19

Programma:13:00-14:30 Sazz JazzJazzband van de Lombokse drummer Vincent Weeda. Met uitstapjes naar pop en latin.15:00-18:00 Presentaties van De Nederlandse Pop Academie:singer­songwriters, bands, rappers en DJ’s volgen elkaar in een razendsnel tempo op.

creative.rocmn.nlmolendester.nu

31. MUSeUM CaThariJne- COnvenTLange Nieuwstraat 38

de heksen van Bruegel11:00-17:00

De heksen van Bruegel moet je gezien hebben! Laat je betoveren door de weergaloze verbeeldingen van de heks in de kunst en maak zelf een ritje op de bezem over Utrecht. Tijdens de Nieuwjaarsduik € 2,50 korting op de reguliere entreeprijzen. Om 13:00, 14:00,

15:00 en 16:00 uur zijn er flits-rondleidingen. Reserveren niet mogelijk, aantal plaatsen beperkt.

catharijneconvent.nl

32. MUSeUM OUd aMeliSWeerd (MOa)Koningslaan 6, Bunnik

duik met MOa het nieuwe jaar in!12:00-17:00

MOA toont een sneakpreview van het tentoonstellings­ en activiteitenprogramma van 2016. Een doorlopend en gevarieerd programma – binnen en buiten – met muziek, film, literatuur en kunst. Dit programma vindt plaats in het Koetshuis; voor het museum gelden de reguliere entreeprijzen.

moa.nl

De Heksen van Bruegel

Page 20: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

20

33. MUSeUM SPeelKlOKSteenweg 6

Koek en ZopieMuseum Speelklok10:00-17:00

Kom tijdens de Nieuwjaarsduik voor een klein bedrag genieten van heerlijke Koek en Zopie in het museumcafé van Museum Speel­ klok, waar je omgeven wordt door vrolijke muziek van verschillende collectiestukken uit het museum. Het museumcafé is gratis toegan-kelijk. Voor het museum gelden de reguliere prijzen.

museumspeelklok.nl

34. niCOlaïKerKNicolaaskerkhof 9

Zing-inZingend met elkaar het nieuwe jaar inDe Steegzangers o.l.v. Paul Krijnen12:30-13:00

In de Utrechtse binnenstad is een aantal koren actief met een breed repertoire van klassiek tot smartlap,

zo ook De Steegzangers. Opnieuw werkt dit enthousiaste koor mee aan de Zing-In en brengt uiteen­lopende liederen ten gehore. Meezingen mag!

desteegzangers.nl

Klokken luiden het nieuwe jaar inMalgosia Fiebig13:00-14:00

Duik met beiaardklanken van stads­ beiaardier Malgosia Fiebig het nieuwe jaar in: een frisse duik met de ‘verplichte’ nieuwjaarsnummers van Strauss. De beiaard beluister je het beste buiten.

vibratingKamerkoor Next14:00-14:40

In deze preview van festival Nieuwe Muziek in de Klaas staan koor­ en orgelwerken van o.a. de Utrechtse componisten Straesser, Welmers en Van Berkum op het programma. Ook klinkt er oude muziek van componist Jan Pieterszoon Sweelinck en zijn grootse bewerking van Pseaume 150 Or soit loué l’Éternel.

Koek en Zopie Kamerkoor Next

Page 21: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

advertentie

Bezoek onze stand in Stadsschouwburg Utrecht

“Wie weten wil wat toneel nog kan, die kan het hier te weten komen. IJzersterk en ijzingwekkend geestig.”

Win twee vrijkaarten voorEen soort Hades + diner voor twee

in restaurant Zindering

THEATERKRANT

02hades_adv_97x132.indd 1 26-11-15 12:58

Page 22: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

22

Cantate-vesper met Bach en vivaldiCappella di San Nicolai17:00-18:00

De Bachcantate Meinen Jesum laß ich nicht (BWV 124) wordt uitgevoerd in een liturgische setting van een cantate­vesper, een dienst waarin ook het Magnificat (lofzang van Maria) klinkt. Deze keer van Antonio Vivaldi (1643­1704).

nicolaiconcerten.nlnicolaikerk.nl

35. P.i.l. PUBliC iMage laBelSSchoutenstraat 4

WordbitesSpoken word en muziekHugo de Haas van Dorsser14:00-17:00

Wordbites is een tekstuele speeltuin om lekker in rond te dwalen. Een vrije, verrassende vorm van spoken word met (live) muziek. Ritmisch, bezield en bezielend. Dwars gedacht, maar recht gebracht.

wordbites.nlpilfashion.nl

36. PaUShUiZeKromme Nieuwegracht 49

Zingend het nieuwe jaar inOp naar de volgende 25 jaarCantatori del Duomo13:00-13:30, 15:00-15:30

De zangers van de Dom verzorgen twee korte optredens met een selectie uit het meest recente repertoire. Ook na het 25e

jubileumjaar wordt het (homo)leven in al zijn facetten bezongen. Meestal met een knipoog, soms weemoedig en altijd recht uit het hart.

cantatori.nl

Kamerkoor SjantonUlrikke Reed Findenegg14:00-14:30

Kamerkoor Sjanton laat zich horen met stukken die de afgelopen periode in diverse concerten zijn uitgevoerd. Dit is een opwarmertje voor het concert in mei met een Italiaans programma.

sjanton.nl

Mini-opera Sint Maarten en MerkelSharing is CaringLaurens van Rooyen, Ina Brouwer en Eva van Rooyen16:00-17:00

Laurens van Rooyen verbindt in een bijzonder pianoconcert Sint Maarten met eigentijdse ontwik kelingen in de samenleving. Presentatie en piano: Laurens van Rooyen, gesproken tekst: Ina Brouwer en zang: Eva van Rooyen. Deze voorstelling is ook te zien in het Stadhuis, zie p. 25.

laurensvanrooyen.compaushuize.nl

Page 23: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

37. PhOeniX PaPieren TheaTerVoorstraat 84 bis

het geheim van het witte paard 13:00-14:00, 15:00-16:00

Het Wilde Westen rond 1850. Fort Franklin is omsingeld door de Indianen. De enige die uitkomst kan brengen is Prairie Tom, maar is hij wel, wie hij zegt te zijn? Of is hij in werkelijkheid Zwarte Bill, de prairierover? Reserveren noodzake-lijk via [email protected] 10 jaar.

papierentheater.nl

38. PieTerSKerKPieterskerkhof 5

diSCOhen14:00-14:45, 16:00-16:45

Zes muzikanten brengen disco­klassiekers zoals Leonard Cohen ze zou uitvoeren: relaxed en sexy. Deze klassiekers gaan vaak over dansen of ‘de fysieke uitingen van de liefde’. Met drum, bas, gitaar, toetsen en zang.

discohen.com

akashaRosa Ensemble15:00-15:45, 17:00-17:45

Het Rosa Ensemble laat je met deze muziektheatervoorstelling de Akasha­theorie ondergaan. Vanuit het niets bouwt het ensemble Akasha laag voor laag op met negen stemmen, strijkinstrumen­ten, elektronica en slagwerk.

De musici zwermen door de ruimte. Wees erbij!

rosaensemble.nlpieterskerkconcerten.nl

39. POdiUM Onder de dOMDomstraat 4

ik zie dat je afdwaaltTheatergroep Brood en Spelen14:00-14:30, 15:15-15:45, 16:30-17:00

In restaurant Podium onder de Dom wordt ingezoomd op een dinerend koppel, en het verloop van hun losgeslagen avond. In deze theatrale ontdekkingstocht maak je een reis dwars door het restaurant, van bar tot garderobe én door de tijd. Haal vanaf 15 minuten voor aanvang een vrijkaart op. Let op: beperkte capaciteit.

brood-en-spelen.nlpodiumonderdedom.nl

Akasha, foto: Kris van Veen

23

Page 24: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

24

40. raSaPauwstraat 13a

Workshop rumba Fusion guaguancoUnion SalsaStudio13:30-14:00, 15:30-16:00

Leer de Cubaanse dansvormen die de voorlopers zijn van de later ontstane Cubaanse salsa.

unionsalsa.nl

Workshop en optreden gamelanEnsemble GendingGrote zaal14:00-16:30

Kom in aanraking, zowel uitvoe­rend als luisterend, met de fasci­ nerende klank van de Javaanse gamelan. Bespeel zelf de prachtige instrumenten en luister daarna naar de uitvoering van Su Llanto van componist Jonas Bisquert.

Programma:14:00-15:30 Workshop Vanaf 13 jaar16:00-16:30 Optreden Ensemble Gending

gending.nlrasa.nl

41. SOnnenBOrgh - MUSeUM & STerrenWaChTZonnenburg 2

duik in het heelalSonnenborgh in het kort13:00-17:00

Spring in het zwarte gat, vlieg naar Pluto en waan je op de maan. Het nieuwe jaar begin je fris met een duik in het heelal. Tijdens de Nieuwjaarsduik zijn er in Sonnen­borgh previews van de hoogtepun­ten uit de programmering van 2016. Vanaf 8 jaar.

sonnenborgh.nl

Duik in het heelal, foto: Timo van der Horst

Page 25: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

25

42. STadhUiSKorte Minrebroederstraat 2

In 2016 wordt het 1700ste geboortejaar van Sint Maarten, de schutspatroon van Utrecht, gevierd.

Tierelier de Muzikale Stadsavonturen StoepierStorytrailBuiten, voor de entree13:00-17:00

Tierelier, de muzikale stoepier, neemt je mee op avontuur. Anekdotes over de patroonheilige van Utrecht worden door deze verhalenverteller naadloos gekoppeld aan het hedendaagse leven. Kruip in de huid van Sint Maarten en ontdek of jij uit het juiste hout bent gesneden om een beschermheilige te worden.

stadsavonturen.nlstorytrail.nl

Maak je eigen lampionPerskamer13:00-17:00

De Sint Maarten Parade is niet weg te denken uit Sint Maartenstad Utrecht. Als aftrap van het Europese Sint Maartenjaar 2016 kan je tijdens de Nieuwjaarsduik exclusief je eigen lampion van wilgenteen en vliegerpapier maken. Laat hem het hele jaar schijnen als teken van gastvrijheid. Duur workshop: circa 3 uur, dus kom op tijd. Aanmelden via [email protected], maar binnenlopen is ook mogelijk. Vanaf 6 jaar.

sintmaartenparade.nl

Mini-opera Sint Maarten en MerkelSharing is CaringLaurens van Rooyen, Ina Brouwer en Eva van RooyenGrote trouwzaal13:30-14:30

Laurens van Rooyen verbindt in een bijzonder pianoconcert Sint Maarten met eigentijdse ontwik­kelingen in de samenleving. Presentatie en piano: Laurens van Rooyen, gesproken tekst: Ina Brouwer en zang: Eva van Rooyen. Deze voorstelling is ook te zien in Paushuize, zie p 22.

laurensvanrooyen.com

Sint Maarten: meer dan snoep en lampionnenRaadzaal14:00-15:00

Rond 11 november viert Utrecht het feest van haar beschermheilige Sint Maarten. In 2016 is het 1700 jaar geleden dat hij in Hongarije werd geboren. Ga mee op reis door de brede tradities rondom Sint Maarten.

sintmaartenutrecht.nl

foto: Hanne Nijhuis

Page 26: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

26

Fototentoonstelling van vleuten-de Meern naar UtrechtWerry CroneBegane grond ­ wandelgangen13:00-18:00

De Utrechtse fotograaf Werry Crone laat, in samenwerking met de Historische vereniging Vleuten, de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn, zien hoe Vleuten­de Meern zich in de afgelopen 100 jaar vernieuwde. Historische foto’s versus de moderne tijd.

ingmar heytze meldt zich afGrote trouwzaal15:15-16:15

Oud­stadsdichter en mede­oprich­ter Ingmar Heytze verlaat na zes jaar het Utrechts Stadsdichters­gilde, om direct terug te keren als erelid. Speciaal voor deze dag draagt hij voor uit zijn nog te verschijnen bundel met verzamelde gedichten tussen 1985­2015: Voor de liefste onbekende.

stadsdichtersgilde.nl

Talk of the TownLive-opname van de RTV Utrecht talkshowEva BrouwerHal16:30-17:30

Een talkshow vanuit het Stadhuis, in het hart van de stad, live uitgezonden op UStad. Een cultureel, uiteenlopend programma waarin dit keer vooruit wordt geblikt naar het nieuwe (culturele) jaar met onder meer de afzwaaien­de Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze, die ook voorleest uit eigen werk en zingend columniste Janneke Jager met haar ‘anti­ katerlied’. Onder de bezielende leiding van RTV Utrecht presen­tatrice Eva Brouwer. Iedereen is welkom om de uitzending live bij te wonen.

rtvutrecht.nlutrecht.nl

Ingmar Heytze, foto: Linelle Deunk Fototentoonstelling Van Vleuten­de Meern naar Utrecht

26

Page 27: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

27

43. STadSKanTOOr UTreChTStadsplateau 1

rondleiding Stadskantoor UtrechtGemeente UtrechtPubliekshal13:00-13:45, 14:00-14:45, 15:00-15:45, 16:00-16:45

Ben je benieuwd naar het Stadskantoor van de gemeente Utrecht? Meld je dan aan! De rondleider laat je alle mooie plekjes van het gebouw zien, inclusief een kijkje over de stad vanaf de 21e etage. Vooraf reserveren is nodig, zie voor meer informatie culturele-zondagen.nl. Max. 20 personen per rondleiding.

utrecht.nl

44. STadSKaSTeel OUdaenOudegracht 99

Jente verkondigt het woordJente JongTheater13:00-13:30

Een breekbare en geestige zoektocht naar de oorsprong van het kwaad. Om iets te overwinnen, moet je het begrijpen. Waarom niet terug naar vroeger toen je enkel je bord andijviestamppot hoefde op te sturen naar Afrika en alles was gered?

jentejong.nl

Jaagt Cabaretsolo over gekte en geheimenJanneke JagerTheater14:30-15:30

Janneke Jager speelt, zingt en schrijft. Verovert, jaagt en verwart. Op roze laarsjes en gewapend met haar roze ukelele legt Janneke alles op tafel. Soms overdrijft ze een beetje en af en toe kan ze je tot tranen toe ontroeren. Vanaf 18 jaar.

jannekejager.nl

eindeloosMuzikale theatrale poëzieJAFTTheater16:30-17:30

De Nieuwegeinse formatie JAFT brengt een muzikale voorstelling over het wel en wee van ieders leven. De teksten van zanger Frans de Birk gecombineerd met eigen composities zorgen voor een feest van herkenning met een knipoog. Een harmonie van poëzie en muziek.

jaft.nloudaen.nl

JAFT

Page 28: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

28

45. STadSSChOUWBUrg UTreChTLucasbolwerk 24

Stadsschouwburg Utrecht weer open Komt dat zien!

Na een verbouwing van anderhalf jaar is het zover. In januari is de heropening van de volledig gere­ noveerde Stadsschouwburg Utrecht en dat wordt gevierd! Tijdens de Nieuwjaarsduik zijn er in het hele gebouw voorstellingen en kun je zelf de resultaten van de verbouwing beoordelen. Geniet van het beste dat de Stadsschouw­ burg op dit moment qua dans, performance en theater in huis heeft. Stadsgezelschap Theater Utrecht is in de foyer aanwezig met informatie over het nieuwe jaar. Ook zijn er previews van het aankomen­de SPRING festival. Tussen de bedrijven door kun je je culinair laten verrassen in Zindering,

probeer de hele kaart uit in kleine hapjes voor een kleine prijs, en kom kennis maken met Mevr. Dudok. Open vanaf 12 uur.

Compilatie dOX DOXBlauwe Zaal13:00-13:20, 15:00-15:20

Speciaal voor de Nieuwjaarsduik heeft de Stadsschouwburg een compilatie gemaakt van wat DOX te bieden heeft. Laat je omverbla­zen door hun skills en energie. Vanaf 6 jaar.

wijzijndox.nl

SPring presenteert: FreeZe!Balanceren met steenNick SteurHekmanfoyer13:30-17:00

Zo heel af en toe gaan je haren omhoog staan van iets ongelooflijk moois. Dit is zo’n voorstelling: klein in aanpak, groots in gedachten. Zonder lijm, cement of trucs maar

Grote Zaal

Page 29: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

29

met grote concentratie balanceert Nick Steur stenen tot magische beelden. Neem zelf een steen mee! Doorlopend programma.

nicksteur.com

Surprise-actDE­Zaal13:30-13:50, 15:30-15:50

Laat je verrassen!

roos BlufpandRoos Blufpand en bandZindering13:45-14:05, 15:45-16:05

Roos weet van achter de piano op een eigen en authentieke manier haar verhaal te vertellen en blijft daarbij ontroerend dicht bij zichzelf.

roosblufpand.nl

SPring presenteert: 6: The SQUarePreviewNicole BeutlerBlauwe Zaal14:00-14:20

SPRING, hét internationale theater­en dansfestival in Utrecht,

presenteert in 2016 de nieuwe grote zaal voorstelling van toon­ aangevend choreograaf Nicole Beutler. Met Square Dance als uitgangspunt zet 6: THE SQUARE het vierkant centraal: symbool voor orde en regelmaat en pleidooi voor het vrije denken.

nbprojects.nl

eerste KlootvioolTon KasDE­Zaal14:30-14:45, 16:30-16:45

Ton Kas, de eeuwige zwartkijker, maar wel eentje die de lach aan zijn kont heeft hangen, komt met een korte versie van zijn hilarische moppenshow waarbij hij put uit zijn voorstelling Eerste Klootviool. Zijn voornemen: lachen tot je scheel ziet.

SPring presenteert: The COMMOn PeOPlePreviewJan MartensBlauwe Zaal16:00-16:20

De Vlaamse choreograaf Jan Martens maakt tijdens SPRING 2016 zijn grote zaal­debuut. THE COMMON PEOPLE is een voorstelling, sociaal experiment en film in één waarbij inwoners van Utrecht samenkomen en elkaar voor het eerst op het podium ontmoeten.

janmartens.comspringutrecht.nlstadsschouwburg-utrecht.nl

6: THE SQUARE, foto: EYES2

Page 30: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

advertentie

Kick-off weken

beeldend

dans

digitale media

fotografi e

muziek

musical

schrijven

jeugd theater school

theater

toegang gratis

Ontdek je

creatieve

kracht!

Open lessenOpen dagen

Open lesweken

wekenwekenOpen lessen

6 jan t/m 6 feb

Page 31: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

31

46. STUdiO 3Weg naar Rhijnauwen 3

Open les Young Contemporary dance Contemporary Dance Platform: DI U&A13:00-13:45, 15:00-15:45

Ben jij een dansliefhebber? DI U&A gaat van start met Young Contemporary lessen voor jongeren gegeven door Joana Borges. In deze open lessen maak je kennis met de vloeiende dans­ techniek. Programma:13:00-13:45 Van 12-15 jaar15:00-15:45 Vanaf 15 jaar

een gesprek in het parkDI U&A14:00-14:15, 16:00-16:15

Ik kom niet van hier en toch ben ik hier. Ik ben verdwaald, wie ben ik? Een gesprek in het park is een dansduet tussen een Nederlandse en een Portugese danseres over cultuurverschil en identiteit.

dansimprovisatie.comstudio3utrecht.nl

47. STUdiO CieliTOMariëndaalstraat 14

Proeflessen Tango en Zouk12:30-13:30, 14:00-15:00

Ervaar de bijzondere connectie tussen leider en volger in een proefles Argentijnse tango of maak kennis met de unieke flow van Braziliaanse Zouk. Deze dans heeft de dynamiek van salsa, de

connectie van tango, de vrijheid van moderne dans en de passie van de rumba.Programma:12:30-13:30 Tango proefles,Studio Cielito14:00-15:00 Zouk proefles,dansschool BeZouk

cielito-tango.eubezouk.nl

48. TangO la ZaPadaCatharijnesteeg 6

Workshop ierse dansIerse Dansschool Keltisch Dansje12:30-13:30

Grijp je kans en begin het nieuwe jaar met de Ierse Jigs & Reels! Ervaar Riverdance en laat je meevoeren op de magie van ritme en dansers die de vloer niet lijken te raken. Zelf ervaren? Dan is deze workshop zeker iets voor jou.

keltischdansje.nl

argentijnse TangoTango La Zapada15:30-16:30

Een nieuw jaar, een nieuwe passie! Hoog tijd om de Argentijnse tango uit te proberen. Laat je meenemen door de muziek en elkaar. De tango maakt je hoofd leeg en je hart warm. Docenten Birkit en Muzaffer helpen je op weg in deze prachtige dans.

tangolazapada.nl

Page 32: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

32

49. TheaTer KiKKerGanzenmarkt 14

Vanaf een half uur voor aanvang worden kaarten aan de deur uitgedeeld, op=op.

ZomaargastenOscar Kocken en Patrick NederkoornKleine zaal13:30-14:00, 14:15-14:45, 15:00-15:30, 15:45-16:15, 16:30-17:00

Kocken & Nederkoorn begeven zich op glad ijs. Ze interviewen gasten die volkomen onbekend voor hun zijn. Waag je in hun provisorische studio en, wie weet, ben jij opeens die Zomaargast!

oscarkocken.nl

Bep, dochter van rietveldFragmenten uit de voorstellingAudrey BolderGrote zaal13:45-14:15, 14:45-15:15, 16:00-16:30Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van de dochter van Gerrit Rietveld.

Een liefdevol portret van een Utrechtse vrouw, die het waard is om herinnerd te worden.

audreybolder.nltheaterkikker.nl

50. TivOlivredenBUrgVredenburgkade 11.

Centrale hal: rabo Open Stage12:00-16:00

Ga naar tivolivredenburg.nl voor meer informatie over het program-ma, de tijden en de kaartverkoop.

Geniet van een boordevol programma in de Centrale Hal van TivoliVredenburg. Met optredens van onder andere:

Comedy huis UtrechtHet Comedyhuis verzorgt een preview van het Utrecht Internatio­nal Comedy Festival. Een aantal cabaretiers lichten alvast een tipje van de sluier op.

comedyhuis.nl

de nederlandse Pop academie

Vier aanstormende talenten: Arie Buursema, KayDee, Morning Daze, Eva van der Donk presenteren hun laatste ontwikkelingen.

creative.rocmn.nl

TivoliVredenburg, foto: Hanne Nijhuis

foto: Miek Uittenhout

Page 33: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

33

Femme vanille Silent ConcertFemme Vanille maakt arty pop songs geïnspireerd op indie­, singer­songwriter­ en jazzklanken. De Utrechtse band geeft met een live show, en koptelefoons voor het publiek, een preview van hun nieuwe album. Let op: beperkt aantal koptelefoons, dus kom op tijd.

femmevanille.com

Small Bigband On the roll Het brede repertoire van deze bigband bestaat uit allerlei ver­ frissend gearrangeerde jazzstan­dards, grooves en filmscores. O.l.v. arrangeur en saxofonist Iman Spaargaren staat de band garant voor een spetterend optreden.

imanspaargaren.nl

Ontmoeting met de programmeur

De programmeurs van Tivoli­ Vredenburg geven hun persoonlijke tips voor het nieuwe seizoen. De gesprekken met de programmeur pop, dance of klassieke muziek starten om 12:00, 13:00, 14:00 en 15:00 uur. Aanmelden via de web- site van TivoliVredenburg.

Meeting PointHertz op ZondagRosanne en Julia Philippens: viool, Julien Quentin en Peter Beets: pianoHertz11:00-12:00

Twee violisten en twee pianisten vinden elkaar in een programma waarin klassiek overgaat in jazz,

composities ruimte geven voor improvisaties en waarin nieuwe noten ontluiken op een voedings­bodem van klassiekers van Bach en Schubert. Reguliere toegangs-prijs: € 24,-/ speciaal sprinttarief € 10,- (alleen op de dag zelf; indien voorradig).

Sunday afternoon JazzBert van den BrinkCloud Nine16:00-17:00

De Nederlandse pianist, componist, arrangeur, producer en pedagoog Bert van den Brink selecteerde voor TivoliVredenburg een nieuwe vleugel. Deze zondagmiddag bespeelt hij de vleugel en wie weet neemt hij nog wel een aantal vrienden mee. Reguliere toegangs-prijs: € 18,-/ speciaal sprinttarief € 10,- (alleen op de dag zelf; indien voorradig).

tivolivredenburg.nl

51. UniOn laTin lOUnge BY UniOn SalSa danCe COMPanYBiltstraat 37

dansworkshops: live the latin lifestyleUnion Salsa Dance Company13:00-14:00, 14:00-15:00, 15:00-16:00, 16:00-17:00

In de Union Latin Lounge vind je de beste Latijns­Amerikaanse koffies en cocktails, en wordt er dagelijks salsa les gegeven. Speciaal voor de Nieuwjaarsduik zijn er workshops in bachata, salsa, kizomba en zouk.

Page 34: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

34

Programma:13:00-14:00 Bachata 14:00-15:00 Salsa 15:00-16:00 Kizomba 16:00-17:00 Zouk

unionsalsadancecompany.nlunionlatinlounge.nl

52. UTreChTS CenTrUM vOOr de KUnSTen (UCK)Domplein 4

Tour dompleinInitiatief Domplein13:00-16:30

Kom alles te weten over de fascinerende geschiedenis van 2000 jaar Domplein aan de hand van oude vondsten en kaarten. De tour is doorlopend van 13:00 t/m 16:30 uur en start bij de stand van Initiatief Domplein in het UCK. Let op: de tour gaat niet naar DOMunder.

initiatiefdomplein.nldomunder.nl

UCK nieuwjaarsduik: doe het lekker zelf!Open podium voor jongeren13:00-16:00

Kom langs bij UCK open podium: Doe het lekker zelf! Een middag vol acts van jonge podiumbeesten in de dop (13­23 jaar), optredens van Kunstbende winnaars en korte workshops en masterclasses, zoals podiumperformances.

uck.nl

53. WinKel van SinKelOudegracht 158

Winterse taferelenBordes11:30-17:00

Schaats mee in de Elfstedentocht, en laat dit vastleggen in de speciale fotobooth. Maar pas op voor het wak! Sneeuwpoppen bouwen of een sneeuwballengevecht houden? En ondertussen ook nog mooie prijzen winnen met de Uitagenda Cultuurquiz? Kom langs en raak in winterse stemming op het bordes van de Winkel van Sinkel.

Culturele Zondagen Brunch met JiltedVintage swing, jazz en country band11:30-13:00

Jilted speelt jazz met een vintage randje en country met een vleugje humor. En dit alles 3­stemmig. Kies zelf welke nummers je wilt horen en geniet ondertussen van de Culturele Zondagen Brunch. Jilted speelt vanaf 11:45 uur. Zie p.4 voor meer informatie over de brunch.

jilted.info

droge duik door BlubAlexPKluis11:30-17:00

Je kan spelen met water zónder nat te worden! De interactieve instal­ latie Blub reageert op je schaduw en laat virtueel water over je heen lopen. Kom dus een nieuwjaarsduik nemen en laat je badmuts gerust thuis!

alexp.nl

Page 35: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

35

archeolaBUniversiteitsmuseum Utrecht i.s.m. Landschap Erfgoed UtrechtTuinzaal – eerste verdieping13:00-17:00

In het ArcheoLab ga je zelf aan het werk als een echte archeoloog. Je mag eeuwenoude spullen van bijvoorbeeld de Romeinen van boven tot onder onderzoeken. Archeologen helpen je op weg en geven uitleg over hun ontdek­kingen. Doorlopend programma.Vanaf 8 jaar.

landschaperfgoedutrecht.nl

dicht-het-zelfDe LettervluchtCocktail Lounge13:00-15:00

Maak je gedicht op de typemachi­ne. Aan de hand van schrijfop­drachten en onder begeleiding van dichters mag je achter de typemachine plaatsnemen om te dichten. De gedichten komen aan een waslijn te hangen om zo een gezamenlijke expositie te creëren.

lettervlucht.nl

Mysterie van het bottenbeestUniversiteitsmuseum UtrechtTuinzaal ­ eerste verdieping13:00-17:00

Kun jij het raadsel van het botten­ beest oplossen? Je krijgt allemaal losse botten en je moet deze zo snel mogelijk tot een beest vormen. Maar er is iets vreemds aan de hand! Doorlopend programma. Vanaf 8 jaar.

universiteitsmuseum.nl

Culturele Zondagen College i.s.m. Studium generale Universiteit UtrechtDat is pas kunst!Dr. Patrick van RossemBalzaal ­ eerste verdieping13:30-14:30

Dompel je tijdens de Nieuwjaars-duik onder in de bizarre, indruk­wekkende en soms schokkende wereld van de kunst. Dr. Patrick van Rossem (Kunstgeschiedenis, UU) bespreekt vijf opzienbarende kunst­ werken die je niet mag missen. Wat is goede kunst?

sg.uu.nl

hakim op z'n bestBegane grond13:30-14:15

Een interactieve show voor kleine, en zeker ook voor grote mensen. Met Hakim kun je lachen! Of het nu iets geks is uit de sprookjes van duizend en een nacht, iets grappigs met cowboys en indianen of picknick perikelen, met Hakim op z’n best is alles mogelijk. Vanaf 2 jaar.

hakim.nl

Hakim op z’n best

Page 36: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

advertentie

Kijk voor een BSO in de buurtop www.ludens.nl/BSO

Meer weten over spelen bij Ludens? Informatie & Plaatsing: [email protected] / 030 – 256 70 70.

Winterstop,de boel op zijn kop!

Bij onze buitenschoolse opvang is het supergezellig. Er zijn altijd vriendjes en we doen heel veel leuke dingen! rstnterstop

p zijn kop!

Page 37: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

37

eenuf is eenuf!Nuffe TantesBegane grond14:45-15:15

Theatermaaksters Floor van der Poort en Irene Schouten, oftewel de Nuffe Tantes, spelen een muziektheater familieprogramma met enkele liedjes uit de voorstel­ling Eenuf is Eenuf! Wat betekent dat eigenlijk, Nuf!? Kom erachter tijdens het verhaal van de ietwat ‘verknipte’ tweelingzussen Roosje en Greetje.

nuffetantes.com

dichters van plezierTaalpodiumBalzaal ­ eerste verdieping15:00-16:15

Dichters van Taalpodium dragen eigen 'light’ verse voor. Een programma waar het taalplezier vanaf spat, omlijst met grappige liedjes. Alles in de geest van wijlen plezierdichter en zanger Drs. P. Presentatie: Fred Penninga, lid van het Utrechts Dichtersgilde.

taalpodium.nl

amadeusPreviewDe Warme WinkelBegane grond15:45-16:15

Over de noodlottige botsing tussen het onversneden talent van Mozart en het hardwerkende vakmanschap van hofcomponist Salieri. Een duel tussen de componisten, cultureel ondernemen en artistieke roots. Tussen carrière en eeuwige roem.

dewarmewinkel.nlnieuwwest.com

leer bluesdansen op live muziekUtrecht Blues ClubBegane grond16:30-17:30

Duik met de Utrecht Blues Club in de wereld van de blues. Laat je meevoeren van Memphis via de Mississippi delta naar New Orleans door de live bluesmuziek van Erik Ankoné & The Gone Wrong Kings, en leer bluesdansen tijdens de workshop.

utrechtbluesclub.nlerikankone.nl

K.O.Brass!Begane grond17:45-18:30

K.O.Brass! is een internationaal koperkwintet dat bestaat uit leden van de blazerssectie van The Kyteman Orchestra. Vijf bekende solisten met ieder hun eigen culturele bagage in één groep. K.O.Brass! overrompelt en overdondert je waar je bij staat!

cultureconnectionscompany.nlkobrass.comdewinkelvansinkel.nl

K.O.Brass!

Page 38: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

colofon

Programmering en productie: Maike van EijndthovenProgramma- en productie- ondersteuning: Sara ConenMarketing en communicatie: Kim Platenkamp, Wietske Walhout, Leonie Schuurmans (stagiaire)Vergunningen en veiligheid: Ted Boom (De Regelaar)Grafisch ontwerp: Studio VrijdagDrukwerk: Drukkerij PascalAdvertentie acquisitie: Jorrit Biemans, 06­29274754 jorrit@cultuur promotieutrecht.nl Hoofd programmering: René van der GiessenHoofd marketing en communicatie: Melinde GerberDirecteur Cultuurpromotie Utrecht: Hanneke Bouwsema

Met dank aan: Alle deelnemende culturele instellingen en organisaties, en alle vrijwilligers van de Nieuwjaarsduik.

Culturele Zondagen is een initiatief van de gemeente Utrecht en wordt zes keer per jaar georganiseerd in samenwerking met diverse Utrechtse organisaties. De volgende Culturele Zondag is Science in the City op 3 april 2016.

Culturele Zondagen vormt, samen met Uitagenda Utrecht, Cultuur­promotie UtrechtGanzenmarkt 1, 3512 GC UtrechtT 030 232 30 80E [email protected] culturelezondagen.nl

Meld je aan voor de nieuwsbrief via culturelezondagen.nlVolg ons ook op Facebook (Culturele Zondagen) en Twitter mee via #cznl (twitter.com/culturelezondag)

Culturele Zondagen heeft het Convenant

Duurzame Evenementen Utrecht onder­

tekend. Dit houdt in dat Culturele Zondagen

samen met de andere ondertekenaars

kennis en ervaring deelt op het gebied van

verduurzaming. Zo draagt Culturele

Zondagen bij aan de doelstelling van de

gemeente: Utrecht klimaatneutraal in 2020.

duurzameevenementenutrecht.nl

Alle informatie in deze uitgave is zo

nauwkeurig mogelijk vermeld. De uitgever

is niet aansprakelijk voor foutieve

informatie. ©2016

Vaste partners:

Page 39: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

advertentie

Page 40: Culturele Zondag - Nieuwjaarsduik 2016

agenda 20163 aPril SCienCe in The CiTY

1 Mei BeSTeMMing BereiKT

4 & 5 JUni UTreChT CenTraal

4 SePTeMBer UiTFeeST

30 OKTOBer Win-Win