Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9...

34
COMMUNICATIE P3 9 APRIL 2017 MARIJN HOPPENBROUWERS 2116498

Transcript of Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9...

Page 1: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Communicatie

P3

9 APRIL 2017Marijn hoppenbrouwers

2116498

Page 2: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Samenvatting communicatie overheden

Het hoofddoel van de communicatie van de Rijksoverheid is te voldoen aan het recht van de burger op communicatie met en informatie van de Rijksoverheid en het ondersteunen van goed democratisch bestuur. Het recht op communicatie ligt vast in de grondwet. In communicatie is de rijksoverheid ongeacht het kanaal of medium altijd herkenbaar als deelnemer.

De overheidscommunicatie gaat over de inhoud van het beleid en is niet voor de ‘imagebuilding’ van de bewindspersoon. De overheid zorgt voor actieve voorlichting van haar beleid en probeert daarmee een zo breed mogelijk publiek te bereiken. In de overgebrachte informatie wordt altijd de beleidsfase waar het beleid zich in vindt toegelicht. Verder wordt er toegelicht of voor de voorbereiding van beleid de burgers bij willen betrekken.

De overheid zorgt voor goede bereikbaarheid voor burgers die contact met haar op willen nemen. Verder is de communicatie waarheidsgetrouw en bevat voldoende informatie voor de belangstellende. Deze informatie moet toegankelijk, begrijpelijk, tijdig, zo gericht mogelijk zijn en proportioneel zijn. Belangrijk is dat deze informatie niet vervlochten wordt met partijpolitiek belangen. (Rijksvoorlichtingsdienst, 2017)

Page 3: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Porfolio opdracht 2 Jens en MarijnKlas 1A

Welke onderdelen van de ‘Uitgangspunten Overheidscommunicatie herken je in het communicatiebeleid van de betreffende gemeente? Hoe geven ze dit vorm in de praktijk?

Dat ze rekening houden met het feit dat sommige burgers geen internet gebruiken of dat sommige niet meer de standaard media gebruiken. Ze brengen hun informatie naar alle mediums zodat ze het maximale bereik hebben. In de advertenties en tijdens het gebruik van internet geven ze duidelijk aan dat de afzender van de informatiegemeente Enschede bedraagt. Met interactieve middelen zoals webcare geven ze de burger sowieso de mogelijkheid om te reageren om aangekondigd beleid en kan er direct een discussie plaatsvinden. Hierin zijn ze zeer actief.

Hoe is het communicatiebeleid van de gemeente opgebouwd.

Het beleid is opgebouwd vanuit het principe dat iedereen de informatie moet kunnen ontvangen. Daarom letten ze erop dat ze alle beschikbare middelen gebruiken. Met als doel dat ze alle burgers bereiken. Hierbij letten ze wel op dat het zo optimaal mogelijk gebeurd. Daarom overwegen ze ook in de toekomst steeds meer de focus te leggen op het gebruik van internet en willen ze stoppen met de advertenties in bladen.

Hoe omschrijf je de schrijfstijl die wordt gehanteerd?

Het was duidelijk geformuleerd. Het is redelijk informeel. De echte vakdidactici wordt vermeden en er wordt sterk ingezet op begrijpelijke taal. Dit is omdat de doelgroep bestaat uit de burgers van Enschede.

Hoe beoordeel je het communicatiebeleid op het aantrekkelijk presenteren van het beleid? Welke keuzes vallen op?

Het feit dat ze reageren op wat er speelt binnen de sociale media maakt het voor burgers aantrekkelijker om de boodschap te accepteren. Ook het feit dat ze via het meebetalen aan een populair blad hun informatie proberen door te geven laat zien dat ze het aantrekkelijk presenteren. Ze gebruiken het webcare om een dialoog te beginnen met de burgers. Dit is vrij bijzonder en wordt niet door veel andere gemeenten gedaan. Dit valt daarom op. Ze hebben onderzoek gedaan naar welke middelen het beste werken voor de burgers.

Welke communicatiemiddelen gebruiken zij in hun beleid

Instrumenten die worden ingezet zijn reclame in bladen zoals in het weekblad huis aan huis of de wijkkranten. Media wordt ook gebruikt in de vorm van televisie en onlinecommunicatie. Onlinecommunicatie bestaat uit meerdere sites die worden gebruikt voor specifieke onderwerpen bijvoorbeeld mijnenschede.nl voor informatie en reageren op wat er online speelt.

Page 4: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Dia vergelijking

Page 5: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio opdracht 3 Toekomstvisies Oss en omgeving

Hoe heeft de betreffende gemeente de toekomstvisie opgesteld?

Gemeente Oss zijn toekomstvisie bestaat uit 18 pagina’s met daarnaast nog een aantal bijlage. Het document is ingedeeld in 6 hoofdstukken. Het eerste hoofdstuk bestaat uit een samenvatting van waar de situatie waarin zich in verkeerd wordt omschreven. Hoofdstuk 2 is een inleiding en de overige hoofdstukken zijn een verdieping van de toekomstvisie. Daarnaast bevat het document verschillende bijlages dat meer dan de held van het totale document bevat.

Wat wil de gemeente met deze toekomstvisie uitstralen?

In de toekomstvisie wordt de nadruk gelegd op de samenwerking met de omliggende gemeentes maar ook internationaal. Met de betreffende gemeentes ’s-Hertogenbosch en Nijmegen heeft gemeente Oss grote buren. Verder wordt er ook benadrukt dat gemeente Oss zelf ook een stem heeft. Ze zitten niet voor niets in het G32 stedennetwerk. Ook participatie is iets waar gemeente Oss zich voor inzet. Zou willen ze samenwerken met de plaatselijke organisaties in plaats van zelf beleid te voeren zonder hun inbreng. Verder wordt gemeente Oss en haar plaatsen vergeleken met de andere Brabantse steden. De conclusie is dat het in de gemeente Oss helemaal zo slecht nog niet gaat.

Wat vind je van de opmaak/lay-out die de gemeente hanteert?

Opvallend aan het document is dat de kleur geel regelmatig terugkomt. Verder is het document erg zwart met wit met wat foto’s. Dit is fijn doordat het document rust een duidelijkheid uitstraalt. De afbeeldingen zijn echter zo geplaats dat het soms onduidelijk is wanneer een alinea is afgelopen en wanneer een nieuwe alinea begint. Verder staat de inhoudsopgave wat losser van elkaar. Hoewel dit kan zorgen voor simpliciteit kan het ook voor verwarring zorgen. Verder wordt de tekst niet horizontaal maar verticaal opgesteld.

Wat vind je sterk en zwak aan de manier waarop zij het vorm hebben gegeven?

Ik vind het document duidelijk opgesteld en inhoudelijk kort en krachtig. Toch vind ik de opbouw verwarrend aangezien het document begint met een samenvatting om vervolgens een inleiding te geven. Verder vind ik de inhoudsopgave verwarrend. De afbeeldingen in het document staan vind ik verduidelijkend en een goede opmaak van het document. Daarnaast vind ik de voorpagina, een historische kaart van de gemeente, erg leuk wat erg mijn aandacht trok.

Vergelijking

Mijn document heb ik vergeleken met Jens die de toekomstvisie van Dongen onder de loep nam. Het eerste verschil wat wij ondervonden was dat mijn document een vreemde indeling heeft vergeleken met Dongen die is onderverdeeld in thema’s.

Dongen wil juist laten zien wat voor grote ambities ze hebben. Wel laten ze hun uitdagingen de beschikbare middelen zien. Oss richt zich vooral op samenwerken.

Door een gebrek aan de inhoudsopgave was het document van Dongen erg onduidelijk. Het was pas duidelijk wanneer je een paar alinea’s had gelezen. Verder waren er geen plaatjes en was de tekst grauw. Dit is totaal anders bij Oss waar wel plaatjes worden gebruikt.

Page 6: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Bij Dongen gebruikten ze anekdotes wat leuk aangaf hoe het leven was van de inwoners van Dongen. Wanneer je eenmaal weet hoe de thema’s ingedeeld zijn is het duidelijk wat je aan het lezen bent. Door het ontbreken van de inhoudsopgave wordt het pas na een lange tijd duidelijk hoe het document is opgedeeld. Dit is een zekere mate ook het geval in het document van Oss, als is het in mindere mate.

Page 7: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio opdracht 4 BeleidsnotaWelke opbouw komt terug in jouw gekozen beleidsnota?

- Alleen de inleiding komt overeen met de ‘Richtlijnen schrijven beleidsnota’. u

- Het doel is een overzicht te bieden van de ruimtelijke mogelijkheden voor vestigen van bedrijven in de gemeente Heusden. Het moet handvaten bieden voor het opstellen van bestemmingsplannen. De aanleiding is dat de gemeente graag ziet dat er meer bedrijven zich vestigingen in de gemeente huisden. Maar de gemeente wil er gelijke tijd op letten op de lasten het kan hebben op milieu en inwoners. De doelgroep zijn de gemeenteraadleden en andere ambtenaren omdat deze nota ook steun moet bieden aan toekomstige bestemmingen worden er veel vaktermen gebruikt. Wel is er een kleine samenvatting die beschikbaar is voor inwoners.

- De nadruk wordt vooral gelegd op de vestegingsmogelijkheden per gebied omdat dat de informatie is dat iedereen wil weten.

Welke vragen zou de wethouder aan jou als ambtenaar kunnen stellen over de beleidsnota war hij antwoord op wil hebben?

Er zijn veel mogelijke vragen die de wethouder zou kunnen stellen over dit onderwerp. Een van deze vragen is “Hoeveel kost de ‘waaier’ die de vestigingsmogelijkheden (vestegingsklimaat) dient de bevorderen?” Wij wisten beide niet wat er precies werd bedoeld met een ‘waaier’, laat staan de wethouder. Een simpelere vraag zou zijn; Wat voor bedrijven worden er aangetrokken?” Een vraag die logisch is voor verschillende wethouders, specifiek voor een wethouder van economische zaken. Verder wordt er veel gesproken over de milieucategorieën? Vandaar de vraag: Hoe werken de milieucategorieën? De laatste vraag is voor de invloed van de snelwegen. Voor Heusden geld dat voor de A59. Vandaar de vraag: Wat is de invloed van de A59 op vestegins aantrekkelijkheid?

Welke onderdelen in de beleidsnota zouden bewust vaag geformuleerd kunnen zijn, zodat er onderhandelingsruimte mogelijk is?

Een goed voorbeeld is de ‘waaier’. Dit is steun voor bedrijven om zich te vestigen in Heusden. Dit doen ze zodat elke wethouder zelf kan bepalen welke steun het allemaal wil bieden.

Page 8: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio-opdracht 5

Communicatiedoel:

Begrijpelijk

Activerend

Efficiënt

Publiek:

Wethouder heeft het erg druk.

Strategie:

Activeren tot het geven van een interview. Overtuigen van belang interview. Overtuigen van de korte duur van het interview.

Geachte wethouder,

Ik ben Marijn Hoppenbrouwers en ik ben een eerste jaars student bestuurskunde op het Avans Hogenschool ’s-Hertogenbosch. Samen met twee medestudenten doe ik een onderzoek naar de werkgelegenheid problematiek in uw stad.

Om meer informatie te verstrekken zouden wij graag een interview bij u verstrekken. Uw kennis als wethouder over dit onderwerp is erg waardevol voor ons onderzoek. Dit interview zal naar verwachting een half uur duren. We hopen dat u ondanks uw volle agenda toch een moment zou kunnen vrij maken voor dit interview.

Alvast bedankt voor uw medewerking.

Met vriendelijke groet,

Marijn Hoppenbrouwers

Page 9: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Feedback van Kolya van Baal

Het doel is erg duidelijk: een interview met de wethouder

Het doel is ook erg efficiënt geformuleerd. Het is niet te lang. Aangezien de wethouder het druk heeft is het van belang om niet een te lange brief te schrijven.

Aantrekkelijkheid: Duidelijke indeling, opbouw, je stelt eerst jezelf voor en geeft daarna aan wat je wilt.

Gepastheid: Je kent de wethouder niet en kiest ook voor een redelijk zakelijk-formele schrijfstijl. Ik denk dat dit goed aansluit op het publiek; de wethouder.

Correct: Er staan wat grammaticale fouten en spellingsfouten in de brief; het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Het komt onprofessioneel over en kan een slechte indruk geven op de wethouder. De inhoud van de brief zelf klopt echter wel.

Page 10: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio opdracht 6 Hoofdstuk indeling voor inwerkdossier

1.Mijn publiek is Hanne van Aart. Wethouder economische zaken in Heusden. Uitgaand van de opdracht weet mevrouw Van Aart relatief weinig van het onderwerp. Ze is door de gemeenteraad naar voren geschoven. Mevrouw Van Aart zal weet van ons dat we 3 bestuurskunde studenten zijn en dat we dit inwerkingsdossier maken, maar ze kent ons niet persoonlijk. We hebben elkaar nog niet ontmoet (alhoewel we haar wel hebben gezien tijdens een raadsvergadering). Mevrouw van Aart kent onze opdrachtgever (het Avans) aangezien zij contact met haar hebben opgenomen om mee te werken aan deze opdracht.

Aangezien Van Aart uit Heusden komt en aangesteld is als wethouder zal ze waarschijnlijk wel enige vorm van interesse hebben betreft het onderwerp. Van Aart kent ons niet en zal dus ook geen mening hebben over mij en mijn projectgenoten. Van Aart heeft weinig te maken met Avans en zal er geen mening over hebben. Er is mogelijk weerstand van haar zijde omdat mevrouw Van Aart eigen belangen en meningen heeft. Ze zal waarschijnlijk dus niet op alle gebieden met ons eens zijn. Uit wat ik van haar heb gezien tijdens het debat zal ze dit dan ook laten horen. Haar belang bij dit inwerkdossier is dat ze geïnformeerd raakt over het onderwerp. Ons belang is dat we ons inwerkdossier goed aan haar overbrengen.

Mevrouw Van Aart is een jonge vrouw. Ze heeft twee kinderen. Ze heeft Bestuurs- en Organisatiewetenschap gestudeerd. Verder is ze lid van de VVD. De macht ligt bij Van Aart. Wij moeten haar tenslotte informeren. Ze hoeft deze informatie niet aan te nemen. Wij doen dit immers voor haar.

Van Aart verwacht een goed inwerkdossier die goede en juiste informatie bevat. Ze verwacht van ons dat we dit dan ook goed presenteren. Wat Van Aart verwacht van het Avans is voor mij onbekend.

2.Het hoofddoel van ons inwerkdossier is om wethouder Van Aart te informeren. We maken dit rapport immers om de nieuwe aangestelde wethouder te voorzien van informatie betreffende haar nieuwe portefeuille. Wellicht komt er ook een beetje overtuigen in voor. We behandelen namelijk punten waar Van Aart niet eens mee is.

Er is ook een strategie nodig om een boodschap over te brengen. Daar zijn 4 aspecten van belang. Het zakelijke aspect, het expressieve aspect, het relationele aspect en het appellerende aspect.

Het zakelijke aspect; onze inwerkdossier bevat veel informatie. We zullen verschillende zaken behandelen rond de portefeuille binnenlandse zaken. Het is een serieus stuk dus is er weinig ruimte voor humor zijn.

Het expressieve aspect; we zullen ons neutraal en serieus opstellen in het inwerkdossier. We hebben geen baat bij veel uiting van emotie. We willen ons eenmaal professioneel opstellen.

Page 11: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Het relationele aspect; de ontvanger, onze wethouder, hebben we een keer mogen aanschouwen tijdens het raadsdebat. Hierin viel het me op dat ze erg veel en erg snel praatte. Ik ga er dan ook van uit dat tijdens onze bijeenkomst genoeg tegenwoord zal geven.

Het appellerende aspect; het doel van dit product is om mevrouw Van Aart te informeren over haar portefeuille als wethouder; economische zaken, van de gemeente Heusden.

3.Hoe ziet het beleid eruit bij economische zaken?

Wat is de beleidstheorie en de beleidsomgeving bij economische zaken?

Wat is de wet- en regelgeving bij economische zaken?

Wat is de organisatiecultuur bij economische zaken?

Wat zijn de lasten en baten bij economische zaken?

Wat zijn aandachtpunten bij economische zaken?

4.De evaluatie structuur past hier het best bij. Dit rapport is namelijk een evaluatie.

5.

Hoofdstukindeling BPRVoorwoordWie wil ik bedanken en wat is mij opgevallen gedurende het onderzoek?

Inleiding Waarom dit inwerkingsdossier? Wat hopen we te bieden?

Centrale vraag; Wat speelt zich er zich allemaal af op het beleidsterrein economische zaken in de gemeente Heusden en waar dient de wethouder rekening mee te houden?Wat zijn de deelvragen?

1. Het beleidWat is het beleid op het beleidsterrein economische zaken van de gemeente Heusden en welke theorie zit erachter?

1.1 Doelstellingen gemeente HeusdenWat hoopt de gemeente te bereiken?

De gemeente heeft verschillende doelstellingen.

1.2 Economische groeiWat is het beleid om economische groei te bewerkstelligen?

Om economische groei te kunnen bewerkstelligen wil de gemeente Heusden bestaande bedrijven behouden en daarnaast ook nieuwe bedrijven proberen aan te trekken.

1.3 Duurzame economieWaar staat gemeente Heusden met milieu?

Page 12: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

De gemeente Heusden wil dat economische groei niet ten koste gaat van het milieu.

1.4 Evenwichtige arbeidsmarktHoe wil gemeente Heusden een evenwichtige arbeidsmarkt creëren?

Het arbeidsmarktbeleid wordt veelal op Langstraatniveau geregeld.

1.5 DetailhandelHoe zit het detailhandel beleid in elkaar?

Voor het detailhandel beleid wordt er ook om meerdere gebieden samenwerkt.

1.6 Vrijetijdseconomie Hoe zit de vrijetijdeconomie in elkaar?

Het doel wat men nastreeft is een sterke sector door samenwerking tussen bedrijven en organisaties.

2. Beleidsomgeving Met wat voor beleidsomgeving heeft het beleidsterrein economische zaken in de gemeente Heusden te maken?

2.1 Beleidstheorie Hoe ziet de beleidstheorie eruit?

Hierin worden het doel, de input en de activiteiten beschreven.

2.2 Betrokken organisaties beleidsterreinWelke organisaties zijn betrokken bij het beleidsterrein?

Er zijn verschillende organisaties betrokken bij het beleidsterrein.

3.Wet- en regelgeving Wat voor wet- en regelgeving gelden er op het beleidsterrein economische zaken in de gemeente Heusden?

3.1 Stimuleren economie Welke regelgeving is er om de economie te investeren?

Er is regelgeving om bedrijven en consumenten te stimuleren.

3.2 Ondersteunen bedrijvigheidWelke regelgeving geld bij het ondersteunen van bedrijvigheid?

Denk aan regelgevingen als MKB-regelgeving en subsidie.

3.3 InkomstenbronWelke regelgeving geld rond de inkomsten van de gemeente?

Er zijn meerdere regels rond belastingen.

3.4 Overheid als bedrijfWelke regelgeving geld bij economische zaken op horizontaal niveau?

Er zijn meerdere regels bij private handelingen.

Page 13: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

4. OrganisatiecultuurWat is de organisatiecultuur die binnen het beleidsterrein economische zaken in de gemeente Heusden heerst?4.1 Verschillende organisatieculturenWelke verschillende organisatieculturen zijn er?

Er zijn 4 standaard organisatieculturen.

4.2 Organisatieculturen binnen de gemeenteWelke organisatiecultuur komt het meeste voor bij de gemeente Heusden?

De organisatiecultuur in Heusden is dezelfde organisatiecultuur als de meeste gemeentes.

5. Lasten & BatenWat zijn de financiële lasten en baten en eventuele investeringen op het beleidsterrein economische zaken in de gemeente Heusden?

5.1 LastenWelke lasten heeft de gemeente?

5.2 BatenWelke baten heeft de gemeente?

5.3 InvesteringenWelke investeringen heeft de gemeente gedaan?

6. Aandachtspunten Wat zijn eventuele aandachtspunten waar de wethouder economische zaken in Heusden rekening mee dient te houden?

6.1 Aandachtspunt 16.2 Aandachtspunt 26.3 Aandachtspunt 3

7. LeiderschapsstijlWat voor leiderschapsstijl is geschikt om het beleidsterrein economische zaken in Heusden goed te sturen?

7.1 Verschillende leiderschapsstijlenWelke verschillende leiderschapsstijlen zijn er?

Er zijn veel verschillende leiderschapsstijlen.

7.2 Leiderschapsstijlen binnen de gemeenteWelke leiderschapsstijlen komen het meest voor in gemeentes?

In gemeente Heusden komt een leiderschapsstijl het vaakst voor.

Page 14: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

7.3 Geschikte leiderschapsstijl Wat is de geschikte leiderschapsstijl voor de wethouder economische zaken Heusden?

De leiderschapsstijl die wij aanraden aan de wethouder.

Page 15: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio opdracht 7 met Kolya en JensInhoudsopgave inwerkingsdossier

1. VoorwoordWie wil ik bedanken?Iedereen die heeft samengewerkt met ons

2. InleidingWat is de aanleiding van het inwerkdossier?Wij als junior-beleidsmedewerkers maken een inwerkdossier voor een aspirant-wethouder economische zaken in Heusden.

3. Economische zaken Heusden3.1. Doelstelling van de gemeente Heusden

Wat is de doelstelling van de gemeente Heusden?Het creëren van duurzame economische groei met een evenwichtige arbeidsmarkt

3.2. Het creëren van een gunstig ondernemingsklimaat Hoe wordt een gunstig ondernemingsklimaat gerealiseerd?Bedrijven vinden het erg fijn als zij makkelijk vergunningen kunnen verkrijgen bij de gemeente.

3.3. Het realiseren van een evenwichtige arbeidsmarktHoe probeert men een evenwichtige arbeidsmarkt te creëren? Door het voortzetten van het project Talent2Work van Baanbrekers en betere aansluiting van onderwijs op arbeidsmarkt

3.4. Het belang van duurzame economische ontwikkelingWat doet de gemeente Heusden om een duurzame economische ontwikkeling te bewerkstelligen?Invoering van parkmanagement en uitvoering van een groenstructuurplan

3.5. Detailhandelbeleid Wat voor detailhandelbeleid voert men in de gemeente Heusden en waarom?Een beleid met citymarketing om de detailhandel te behouden voor de gemeente Heusden.

3.6. Vrijetijdseconomiebeleid Wat voor vrijetijdseconomiebeleid wordt er gevoerd door de gemeente Heusden en waarom?Men wil de aantrekkelijkheid vergroten van de stad door te investeren vrijetijdseconomie.

Page 16: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

4. Beleidsomgeving economie Heusden4.1. Beleidstheorie Heusden

Wat voor theorie zit erachter het beleid in Heusden? Een gunstig ondernemingsklimaat zorgt ervoor dat oude bedrijven behouden blijven in Heusden en dat er nieuwe bedrijven worden aangetrokken

4.2. Krachten in economische omgeving HeusdenMet wat voor krachten heeft de economische omgeving in Heusden te maken?Krachten van anderen gemeenten uit samenwerkingsverbanden zoals Langstraat, Agrifood Capital etc.

4.3. Machten in economische omgeving HeusdenWat voor invloed hebben welke organisatie hebben invloed op het beleidsterrein economische zaken in Heusden?De raad stelt kaders voor het beleid. Uitvoeringsorganisaties zoals Baanbrekers en omliggende gemeenten hebben ook een zekere invloed.

5. Wet- en regelgeving 5.1. Wat voor wet- en regelgeving gelden er op het beleidsterrein economische

zaken in de gemeente Heusden?

In de gemeente Heusden zijn er vele soorten regels en wetten etc. die van toepassing zijn op het beleidsterrein economische zaken.

5.2. Stimuleren economie Welke regelgeving is er om de economie te investeren?

Er is regelgeving om bedrijven en consumenten te stimuleren.

5.3. Ondersteunen bedrijvigheid

Welke regelgeving geld bij het ondersteunen van bedrijvigheid?

Denk aan regelgevingen als MKB-regelgeving en subsidie.

5.4. InkomstenbronWelke regelgeving geld rond de inkomsten van de gemeente?

Er zijn meerdere regels rond belastingen

5.5. Overheid als bedrijf

Welke regelgeving geld bij economische zaken op horizontaal niveau?

Er zijn meerdere regels bij private handelingen.

Page 17: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

6. De organisatiecultuur en de leiderschapsstijl die daarop aansluit6.1. De structuur van de organisatie

Hoe is de organisatie opgebouwd? Een klein team van 10 mensen met vrij weinig hiërarchie

6.2. Machtsverhoudingen binnen de organisatieHoe zijn de machtsverhoudingen binnen het beleidsterrein economische zaken? Wethouder neemt definitieve beslissingen maar altijd in overleg met de rest van de organisatie

6.3. Samenwerkingsgraad organisatieHoe werken de mensen binnen het beleidsterrein economische zaken samen?

Eens in de twee weken is er een officiële bijeenkomst met de wethouder. Informeel spreekt men elkaar echter vrijwel elke dag met elkaar, soms ook wel kort over het werk.

6.4. Leiderschapsstijl wethouderWelke leiderschapsstijl sluit er aan op de ambtelijke organisatie?Een manager die zijn medewerkers aardig wat vrijheid geeft.

7. Baten & lasten

7.1. BatenWelke baten heeft de gemeente op het beleidsterrein economische zaken?

Verkoop van bedrijfskavels leidt tot baten voor de gemeente Heusden, maar dit geld komt echter niet terecht in het potje van het beleidsterrein economische zaken.

7.2. LastenWelke lasten heeft de gemeente?

Het bevorderen van bedrijvigheid van markten is een grote kostenpost op het beleidsterrein

7.3. InvesteringenWelke investeringen heeft de gemeente gedaan?Project van Metal Valley, investering herinrichting van Vlijmen

8. Aandachtspunten 8.1. Wat zijn eventuele aandachtspunten waar de wethouder economische

zaken in Heusden rekening mee dient te houden? Er is een tekort aan ambtenaren op het beleidsterrein en de samenwerking op de Langstraat moet verbeterd worden.

Page 18: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Argumentatie keuze voor deze hoofdstukkenindeling:

We (Jens, Marijn en Kolya) hebben samengezeten in de les. Daarbij hebben we alle drie onze voorlopige hoofdstukkenindeling geanalyseerd. Uiteindelijk hebben we alle stukken uit alle hoofdstukkenindelingen van ons samengevoegd in één hoofdstukkenindeling. Dat is de hoofdstukkenindeling hierboven. Deze hoofdstukkenindeling sluit wat ons betreft het best aan op hetgeen waar wij mee bezig waren tijdens het maken van het inwerkdossier.

Page 19: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Portfolio- opdracht 8 Het doel van de burgers is geïnformeerd worden.

- Hoe wordt er gestreefd naar zuinig en effectief ruimtegebruik?

- Wat is de ‘waaier’ waarover wordt gesproken?

Ik ga in de brief gebruik maken van autoriteit. De reden hierom is omdat de andere manieren niet nuttig zijn in deze situatie. Ik probeer namelijk de ondernemers te overtuigen, geen burgers.

Geachte ondernemers en inwoners van de gemeente Heusden,

Wij van gemeente Heusden hebben een beleidsnota over de vestegingsmogelijkheden van Heusden uitgebracht. Hierin behandelen we onze doelstellingen en kaders die wij als gemeente hebben gesteld om ruimte van bedrijvigheid te stimuleren. Hierdoor hopen wij de economie in Heusden te stimuleren.

Wij hebben als gemeente veel reacties gehad op dit beleidsnota. Veel van deze vragen ging over de ‘waaier’ waarover werd gesproken in de nota. De waaier werd besproken in de samenvatting. Hier het citaat;

“De uitgangspunten voor de vestigingsmogelijkheden van bedrijven zijn:

- er wordt gestreefd naar zuinig en effectief ruimtegebruik;

- binnen bepaalde ruimtelijke randvoorwaarden, biedt de gemeente Heusden een „waaier‟ aan vestigingsmogelijkheden ter bevordering van het ondernemingsklimaat en de leefbaarheid.”

We hebben veel vragen gekregen over deze waaier. Uit de reacties heerst het idee dat deze waaier een illegitieme manier is om bedrijven over de streep te trekken om zich in onze gemeente te vestigen. Zo werd er gedacht aan enorme belastingvoordelen voor de betreffende ondernemers ontstaan en ‘cadeautjes’ worden uitgedeeld door de gemeente. Wij willen hartelijk benadrukken dat dit niet het geval is. De gemeente Heusden zou zich nooit aan deze praktijken schuldig maken.

Het idee van de waaier is dat nieuwe bedrijven een handje worden geholpen door de gemeente met een plek vinden binnen de gemeente. De gemeente zou hier de bedrijven kunnen wijzen naar de juiste contactpersonen. Verder wil de gemeente de nieuwe ondernemers meer vrijheid geven wanneer ze zich vestigingen binnen de gemeente. Zo mag er “binnen bepaalde ruimtelijke randvoorwaarden” van het algemene bestemmingsplan worden afgeweken.

We hopen hiermee te situatie te hebben verhelderd. Verder willen we de inwoners eraan herinneren dat de gemeente de laatste zeg heeft rond betrekkingen als deze. We hopen dat de inwoners van Heusen daar begrip voor hebben.

Dank u voor uw begrip en vertrouwen,

Marijn Hoppenbrouwers

Economische zaken Gemeente Heusden

Page 20: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

- Ik ben in de brief niet begonnen met een sterk voorstel of argument. Ik legde in plaats daarvan de situatie uit.

- Er is weerstand tegen het beleid. In de brief wordt de weerstand erkend om vervolgens tegenargumenten te geven. Ook wordt het argument ontkracht door te zeggen dat het foutief is.

- Ik heb in de brief een neutrale toon aangehouden en afgesloten met een dwingende toon. Ik wil mijn punt maken maar wil niet vijandig over komen.

- Positieve en negatieve framing kwam niet aan de orde.

- Ik maak gebruik van vaag formuleren omdat ik niet alle informatie tot mij heb. Op deze manier probeer ik de lezer te overtuigen van mijn gelijk zonder daar daadwerkelijk bewijs voor te leveren.

Page 21: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Analyse communicatie Gemeente Etten-Leur

SamenvattingExterne communicatieHet is belangrijk dat mensen informatie goed kunnen vinden. Burgers/ inwoners moeten zo snel geholpen worden en eenvoudig een duidelijk antwoord krijgen op hun vraag. Burgers hebben recht op goede informatie (Van Rijnbach-de Groot, 2015). De inwoners kunnen de gemeente bereiken via de mail, de social media en speciale apps (Gemeente Etten-Leur, 2016).

Social MediaHet communicatieteam is actief op Pinterest (www.pinterest.com/gemettenleur) maar ook op Instagram gemeente Etten-Leur (www.instagram.com/gemeente_ettenleur).

Ook wordt Twitter ingezet in de communicatie met burgers: twitter (http://twitter.com/gem_ettenleur), Facebook (www.facebook.com/gemeente.ettenleur) en LinkedIn (www.linkedin.com/company/gemeente-etten-leur) worden ook ingezet. Ook binnen Publiekszaken van de gemeente. De gemeente kan ook gevolgd worden via google+ . ( www.google.com/+ettenleur ). En ook op Tumblr is deze gemeente actief. Je kunt hier de gemeente volgen en ook blogs en foto’s delen. (http://gemeenteettenleur.tumblr.com). Op YouTube heeft de gemeente Etten-Leur een eigen kanaal.

De afdeling communicatie is vooral actief met het plaatsen van berichten en nieuws (zenden) en de afdeling publiekszaken is bezig met het beantwoorden van vragen van inwoners en het doorzetten van vragen aan anderen. Wat verder nog opvalt is dat de gemeente Etten-Leur nog geen WhatsApp heeft. Ook kun je niet met de gemeenten chatten.

De inrichting en inhoud van de website(www.etten-leur.nl )

Page 22: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Digitaal Als inwoners zelf op zoek gaan naar informatie, is de website voor velen de belangrijkste informatiebron. De gemeente heeft hiervoor een website, waarop bezoekers eenvoudig en snel de antwoorden vinden op hun vragen. Ook informatie over het bestuur en het beleid van de gemeente. De website van de gemeente Etten-Leur is opgedeeld in de onderwerpen: inwoner, ondernemer, bestuur, vrije tijd en zoeken. Dit helpt de burger al een bepaalde richting uit. Deze indeling geeft aan dat de gemeente heeft ‘bedacht’ welke informatie naar welke doelgroep gecommuniceerd moet worden. Voor de inwoners zijn dit vooral zaken die te maken hebben met het aanvragen van producten of diensten of het maken van een klacht.

De BuitenBeter-app is echt een oplossing voor laagdrempelig contact over problemen buiten (kapotte verlichting en afval op straat en dergelijke).

Het taalgebruik van de website

Het taalgebruik op de website is simpel en laagdrempelig taalgebruik. Er staan weinig of geen moeilijke woorden in. De lay-out van de teksten maken het makkelijk leesbaar. Korte Alina’s met allemaal een kop. Waarbij iedere alinea uitgaat van een vraag die men van een inwoner verwacht.

In het communicatieplan ‘spreken is zilver, luisteren is goud’ (Van Rijnbach-de Groot, 2015) worden criteria uiteengezet waaraan de communicatie moet voldoen. De inwoners verdienen het om gehoord te worden. Ze hebben recht op goede communicatie. De ambitie om de communicatie moet nog verder verbeteren.

In dit plan staat: “Spreken is zilver, luisteren is goud Uitgangspunten voor communicatie zijn: Communicatie is een verantwoordelijkheid van iedereen en is integraal onderdeel van het handelen van de gemeente. Inwoners kunnen gemakkelijk de benodigde informatie vinden. We communiceren in heldere woorden en beelden. In 2014 werd communicatie en informatievoorziening beoordeeld met een 6,81 ; in 2019 is dat nog steeds zo. Omdat we goed luisteren, weten we wat er leeft. De gemeenteraad, het college en de ambtelijke organisatie zoeken de partners actief op.” (Van Rijnbach-de Groot, 2015).

Page 23: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Interne communicatieUitgangspunt vindt men dat communicatie de verantwoordelijkheid van iedereen is. Het is belangrijk volgens dit plan dat beleidsstukken leesbaar en begrijpelijk zijn. De teksten moeten voor een uitleg vatbaar zijn om misverstanden te voorkomen.

Opleiding ambtenaren in schrijven:

Sinds 2014 maken ze gebruik van de Schrijfwijzer: een hulpmiddel om in begrijpelijke en duidelijke taal om met inwoners te communiceren. ‘In totaal volgden zo’n 180 medewerkers een schrijftraining van een dag; op iedere afdeling werden bovendien enkele collega’s opgeleid tot schrijfcoach. Met behulp van deze schrijfcoaches en de communicatieadviseurs hebben we meer dan tweehonderd standaardbrieven met ambtelijke taal vervangen door moderne, leesbare varianten. We vermijden vakjargon en zoeken bewust de balans in de hoeveelheid informatie.’ (Van Rijnbach-de Groot, 2015).

Bestuurskundig oogpuntNaar mijn mening is de Gemeente Etten-Leur goed op weg qua communicatie op intern en extern vlak. Er zijn heel veel plekken op het internet waar je de gemeente kan vinden en ook de site is erg duidelijk weergeven. Het taalgebruik is zo geschreven dat het voor een groot publiek te begrijpen is.

Er zijn echter wel verbeterpunten voor de gemeente op het gebied van onlinecommunicatie via social media. Niet iedereen maakt namelijk gebruik van de gebruikte sociale media. Vooral oudere burgers missen hierdoor informatie. Online chatten via bijvoorbeeld WhatsApp ligt veel toegankelijker. Oudere gebruiken apps zoals WhatsApp steeds vaker. Dat is bij andere sociale media zoals Twitter veel minder het geval.

Analyse uitganspunten overheidDe Rijksvoorlichtingsdienst kwam in maart dit jaar met de uitganspunten van de overheid qua communicatie (Rijksvoorlichtingsdienst, 2017). Hierin werden 11 punten behandeld.

Het eerste punt is recht op communicatie. De overheid dient actief informatie te delen met haar burgers. De gemeente Etten-Leur voldoet hieraan met haar tal aan initiatieven omtrent communicatie.

Het volgende punt gaat over bekenbaarheid. In de communicatie van de overheidsorganisatie moet duidelijk naar voren komen dat zij de afzender zijn. Ook hier voldoet de gemeente Etten-Leur aan. Op social media is duidelijk aangegeven dat de berichten afkomstig zijn van de gemeente.

Een ander uitganspunt gaat over de inhoud van de overheidscommunicatie. Deze communicatie moet alleen maar gaan over het beleid en de organisatie. Hier wordt weleens van af geweken. Plaatselijke nieuwtjes worden ook gedeeld via de social media van de gemeente.

Punt vier komt op hetzelfde neer als punt één. De overheid moet actief haar burgers informeren. Dit wordt ook gedaan door de gemeente Etten-Leur.

Punt vijf gaat over dat Rijksoverheid in haar communicatie en voorlichting altijd melding maakt van de beleidsfase waarop de informatie betrekking heeft. Dit is niet het geval in de gemeente Etten-Leur. De beleidsfase wordt vaak helemaal niet gemeld.

Page 24: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Punt zes gaat over interactieve beleidsvorming. De overheid dient in deze fase de bewoners zo vaak mogelijk te betrekken. De overheid dient zich dus participatief op. Dit wordt ook gedaan in Etten-Leur. Er zijn tal van initiatieven waarbij inwoners betrokken worden.

Punt zeven gaat over de recht op communicatie. Burgers moet het mogelijk gemaakt worden om contact te kunnen opnemen met de overheid. Etten-Leur heeft tal van manieren waarop ze bereikbaar zijn. Naast een website zijn ze ook te vinden op vele social media.

Punt acht en negen gaan over de inhoud van de informatie. Zo moet de informatie van de overheid duidelijk, voldoende, begrijpelijk, toegankelijk en passend zijn. Ook aan deze punten voldoet de gemeente Etten-Leur

Punt tien is gaat over de proportionaliteit van de communicatie. Dit is lastig te meten aangezien ik niet echt op de hoogte ben van alle spelers in het maatschappelijk krachtenveld in Etten-Leur.

Het laatste punt gaan over dat er geen vermenging is in de communicatie met andere belangen dan de gemeente. Zo mogen er geen partij boodschappen worden gedeeld via deze media. Dit heb ik niet gevonden dus voldoet Etten-Leur ook aan dit punt.

Analyse Communicatiebeleid Etten-LeurHet ‘Communicatiebeleid Etten-Leur’ is opgesteld door het college B&W voor de raad. Het doel van het nieuwe communicatiebeleid is het verbeteren van de communicatiefunctie om zo te komen tot een verbetering in de relatie tussen de burgers (maar ook de instellingen en bedrijven van Etten-Leur) en de gemeente.

Om dit doel te bereiken zijn er drie doelstellingen bepaald. “De gemeente Etten-Leur zorgt voor:

Dat de belanghebbende duidelijk inzicht krijgen in gemeentelijk beleid en gemeentelijke producten en diensten. Hiervoor moeten we kijken naar instrumenten als publieksvoorlichting, mediabeleid en

doelgroepenbeleid. De belanghebbende kunnen reageren op (voorgenomen) beleid op basis van volledige en

betrouwbare informatie en (zo eenvoudig mogelijk) gebruik kunnen maken van gemeentelijke producten en diensten. Hiervoor moeten we ook kijken naar instrumenten als publieksvoorlichting, mediabeleid

en doelgroepenbeleid. Voor draagvlak voor en acceptatie voor gemeenschappelijk beleid en daarmee een positief

beeld van het gemeentelijke functioneren. Om deze doelstelling te kunnen verwezenlijken moeten we stelling nemen over de

positionering en de profilering van de gemeente en de mogelijke inzet van vormen van interactief besturen.” (College B&W Gemeente Etten-Leur, 20005)

Page 25: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Verbeterpunten

De gemeente Etten-Leur is qua communicatie op de goede weg. Er zijn echter wel verbeterpunten voor de gemeente op het gebied van onlinecommunicatie via social media. Niet iedereen maakt namelijk gebruik van de gebruikte sociale media. Vooral oudere burgers missen hierdoor informatie. Online chatten via bijvoorbeeld WhatsApp ligt veel toegankelijker. Oudere gebruiken apps zoals WhatsApp steeds vaker. Dat is bij andere sociale media zoals Twitter veel minder het geval.

Ondanks deze maatregelen zullen er toch mensen buiten de boot vallen. Dit zijn oudere die volledig afhankelijk zijn van de ouderwetse media. Voor deze mensen zou een wekelijks krantje een goed alternatief zijn. De kosten van zo’n kratje zijn relatief laag en bereikt een grootte groep mensen. Om de kosten te drukken zou je eventueel nog een gratis lidmaatschap op de krantjes kunnen zetten zodat alleen de mensen die echt het krantje lezen deze binnen krijgt.

Page 26: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

Reflectie Communicatie P3In elk blok heeft het vak communicatie verschillende leerdoelen die gekoppeld zijn aan de inhoud van het vak van het blok. In dit hoofdstuk behandeling ik per leerdoel of deze is behaald.

1. De student heeft kennis van de basis van overheidscommunicatie, zodat hij op de hoogte is van de richtlijnen die er binnen de overheid spelen en zich hieraan kan houden.

In dit blok ben ik veel te weten gekomen over de overheidscommunicatie van de overheid en haar richtlijnen betreft communicatie. Bij de overheid vindt men communicatie belangrijker dan ik in eerste instantie dacht. Communicatie is een belangrijk instrument van de overheid om beleid uit te dragen en burgers te informeren. In de eerste porfolio opdracht ben ik meer te weten gekomen over de algemene richtlijnen van de overheid. Een voorbeeld hiervan is het punt dat de overheid in haar communicatie in alle vormen van de media herkenbaar moet zijn. Door de analyse opdracht over de communicatie van Etten-Leur heb ik beter algemeen beeld gekregen over de communicatie van de gemeenten zowel intern als extern. Op de website probeert men in simpele bewoordingen de burger informatie te geven zodat iedere burger het begrijpt.

Als bestuurskundige kom je vaak in een van de overheden terecht en dan kan kennis van overheidscommunicatie niet ontbreken. Sommige bestuurskundige komen zelfs in de communicatieafdeling binnen een overheid terecht. Dan is deze kennis helemaal niet te missen.

2. De student heeft inzicht in type documenten die gebruikt worden in het werkveld, zodat hij de functie van deze documenten kent en bewust is van keuzes die organisaties maken bij het opstellen hiervan.

De verschillende overheden gebruiken veel soorten documenten. Uit verschillende porfolio opdrachten heb ik inzicht gekregen hoe overheden beleidsnota’s en toekomstvisies opstellen en wat deze inhouden. Wanneer ik een document open kan ik snel scrollen naar een onderdeel waar ik naartoe wil omdat ik snap hoe de structuur van de documenten zijn. Ook heb ik een beter beeld over de keuzes en afwegingen die een organisatie neemt bij het opstellen van een document. Er zijn vele aspecten waar je als organisatie rekening mee dient te houden en manieren waarop je een boodschap overbrengt. Soms is beleid niet helemaal in detail uitgeschreven. Dit kan bewust zijn omdat men zo voor de toekomst ruimte laat -bv. In een periode waar ontwikkelingen elkaar snel opvolgen- om later het beleid verder uit te werken. De aspecten en keuzes zijn voor mij door de opdrachten van dit blok duidelijker geworden.

Als bestuurskundige werk je vaak beleid uit. Het is dan ook belangrijk dat je weet in wat voor document het beleid uitgewerkt dient te worden en waar er rekening mee moet worden gehouden.

3. De student heeft inzicht in professionele teksten en weet in welke context deze worden ingezet, zodat hij bewust is waar professionele teksten aan moeten voldoen.

Voor dit blok had ik al een goed idee hoe een professionele tekst eruitziet. Formeel taalgebruik, een duidelijke structuur en overzichtelijkheid zijn kenmerken die horen bij een formele tekst. Wel heb ik geleerd is dat er bij de overheid afwijking mogelijk is van de standaard professionele tekst. Zo bestaat overheid communicatie weleens uit een informele tekst om de doelgroep beter te bereiken. Zo

Page 27: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

worden er brieven naar over donorregistratie naar jongeren de ‘je ’vorm gebruikt om zo de boodschap beter over te brengen.

Een werkgever verwacht van een bestuurskundige (of elke andere werknemer) dat hij ‘gewoon’ een professionele tekst weet op te stellen. Wanneer de overheid de werkgever is, is dat geen uitzondering.

4. De student is een staat een tekststructuur toe te passen die passend is bij de vraag van de opdracht, zodat de effectiviteit van de boodschap kan worden versterkt.

Ook bij dit onderdeel had ik voor dit blok al een idee hoe men goed een tekststructuur toepast. Door met tekststructuren te oefenen tijdens de lessen van communicatie te oefenen heb ik dit wel beter in de vingers.

Een slecht gestructureerde tekst is onduidelijk voor de lezer en dus ineffectief. Hierdoor kan de boodschap niet overkomen bij de lezer. Een bestuurskundige moet goed voor ogen hebben aan wie zijn tekst is gericht. De gemiddelde burger heeft geen behoefte aan hele lange teksten, maar wil een korte boodschap terwijl een gemeenteraad wel langere (en complexe teksten) verwacht. De meeste bestuurskundige schrijven veel teksten waardoor het gebruiken van tekststructuren onmisbaar is.

5. De student kan bij beleid aangeven wat op het gebied van communicatie nodig is en eventueel praktische aanwijzingen geven over het inzetten van digitale communicatiemiddelen.

Door de lessen en de opdrachten van communicatie heb ik een beter inzicht op het gebied van communicatie van gemeentes. Door de analyse over het communicatiebeleid van Etten-Leur heb ik een beter beeld over de verschillende digitale en klassieke communicatiemiddelen en hoe deze ingezet dienen te worden. Zo kun je via social media goedkoop een grote doelgroep bereiken, maar is de kans groot dat de oudere inwoners niet wordt bereikt. Een overheid moet daarom altijd via verschillende communicatiekanalen zijn informatie verspreiden om zo al de inwoners te bereiken.

Wanneer je als bestuurskundige terecht kom bij een gemeente kan je met deze nieuwe kennis verbeterpunten aanwijzen voor het communicatiebeleid. Dit is helemaal belangrijk wanneer je een taak krijgt binnen de communicatie van een organisatie.

Page 28: Communicatie€¦  · Web viewCommunicatie. P3. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498. 9 april 2017. Marijn hoppenbrouwers. 2116498

LiteratuurlijstCollege B&W Gemeente Etten-Leur. (2005). Communicatiebeleid Gemeente Etten-Leur. Geraadpleegd

van http://www.etten-leur.nl/Zoekresultaten?searchbase=0&searchrange=10&searchpage=1&nodelocation=4d0fe04b-fd21-471f-be17-7517a187faa1&freetext=communicatiebeleid

Gemeente Etten-Leur. (2016, 7 april). Snel en simpel overlast melden met BuitenBeter-app. Geraadpleegd van https://www.etten-leur.nl/Inwoner/Alle_onderwerpen/Gemeente_Etten_Leur/Nieuws/Apps_van_uw_gemeente/Snel_en_simpel_overlast_melden_met_BuitenBeter_app

Rijksvoorlichtingsdienst. (2017). Uitgangspunten Overheidscommunicatie (Publicatie-nr. 101726). Geraadpleegd van https://www.rijksoverheid.nl/documenten/richtlijnen/2010/12/09/uitgangspunten-overheidscommunicatie

Van Rijnbach-de Groot, H. (2015). Spreken is zilver, luisteren is goud. Geraadpleegd van Spreken is zilver, luisteren is goud