Club management nieuwsbrief 05 2015

5
mei 2015 Verschijnt 12x per jaar Thema: Aansturen van het team Eerste Overgewicht Preventie Coach opleiding gestart! PAGINA 3 PAGINA 4 Sales start bij retentie Afdelingsoverleg Iedere medewerker heeft een mening over zijn of haar eigen taken, de omgang met leden en de afhandeling van zaken. Bij gebrek aan communi- catie ontstaat er gemakkelijk een ‘zij’ i.p.v. ‘wij’ cultuur. Door structureel met de afdelingen te overleggen blijft de manager de vinger aan de pols houden en krijgen de teamleden de kans om hun mening te delen. In de regel is er wel vaak maande- lijks overleg voor de sales afdeling, maar wordt er meestal te weinig overleg ingepland voor de andere afdelingen.Met name voor de fitness afdeling is maandelijks overleg zeker geen overbodige luxe, maar ook de groepssport en balie afdeling zouden toch minimaal één keer per twee maanden samen moeten komen. Elk afdelingsoverleg mag eindigen met een actielijst met uitvoerders en deadlines. Een-op-een overleg Voor elke medewerker is het van belang af en toe een-op-een overleg te hebben met de manager. Ook hier zien we dat het een-op-een gesprek tussen manager en sales vaak bijna dagelijks is, terwijl de manager de groepssport instructeurs vaak slechts één keer per jaar persoonlijk spreekt. Omdat fitness het primaire product is, zou de manager toch zeker minimaal één keer per twee weken even een-op-een contact moeten hebben met de trainers en ook met de balie- medewerkers. Contact met de groeps- sport instructeurs zou wellicht wat minder frequent kunnen, echter het is goed om dat toch voor het hele jaar in te plannen. Ook een-op-een overleg mag afsluiten met een actielijst en deadlines. Team meeting Hoeveel keer komen de teamleden met z’n allen bij elkaar in het jaar? Hoe hoger de ambitie om een specifieke clubcultuur te vormen, des te be- langrijker het is dit meerdere malen per jaar te doen. Het kan positief werken om deze team bijeenkom- sten te combineren met een gezellige activiteit, zoals bijv. lekker uit eten, bowlen, karaoke, paintballen, klimbos, kanovaren, enz. Deze bijeenkomsten zijn echter ook uitgelezen momenten om de visie van de organisatie, samen met de speerpunten, de gewenste po- sitionering en doelstellingen duidelijk neer te zetten. De meeste organisaties doen dit één keer per jaar, echter als je dit elk kwartaal oppakt, dan win je dit alleen al terug in het draagvlak binnen het team, de gun factor naar elkaar en de hogere mate van betrokkenheid van het team. Dit zal de gast ook ervaren tijdens elk bezoek. Team logboek Het op de hoogte houden van het team over de gang van zaken is een Aansturen van het team Een team betrokken houden, coachen, rapportages bewaken, de visie bekend houden, kortom een team effectief aansturen, dat is de uitdaging van de club manager. Cruciaal hierin is een helder plan, zodat de communicatie en aansturing niet afhankelijk is van de toevallige contacten op de werkvloer. Waar begin je en hoe structureer je dit alles?

description

Club management nieuwsbrief 05 2015

Transcript of Club management nieuwsbrief 05 2015

Page 1: Club management nieuwsbrief 05 2015

mei 2015

Verschijnt 12x per jaar

Thema: Aansturen van het team

Eerste OvergewichtPreventie Coachopleiding gestart!

PAGINA 3 PAGINA 4

Sales start bij retentie

AfdelingsoverlegIedere medewerker heeft een mening over zijn of haar eigen taken, de omgang met leden en de afhandeling van zaken. Bij gebrek aan communi-catie ontstaat er gemakkelijk een ‘zij’ i.p.v. ‘wij’ cultuur. Door structureel met de afdelingen te overleggen blijft de manager de vinger aan de pols houden en krijgen de teamleden de kans om hun mening te delen. In de regel is er wel vaak maande-lijks overleg voor de sales afdeling, maar wordt er meestal te weinig overleg ingepland voor de andere afdelingen.Met name voor de fitness afdeling is maandelijks overleg zeker geen overbodige luxe, maar ook de groepssport en balie afdeling zouden toch minimaal één keer per twee maanden samen moeten komen. Elk afdelingsoverleg mag eindigen met een actielijst met uitvoerders en deadlines.

Een-op-een overlegVoor elke medewerker is het van belang af en toe een-op-een overleg te hebben met de manager. Ook hier zien we dat het een-op-een gesprek tussen manager en sales vaak bijna dagelijks is, terwijl de manager de groepssport instructeurs vaak slechts één keer per jaar persoonlijk spreekt.

Omdat fitness het primaire product is, zou de manager toch zeker minimaal één keer per twee weken even een-op-een contact moeten hebben met de trainers en ook met de balie-medewerkers. Contact met de groeps-sport instructeurs zou wellicht wat minder frequent kunnen, echter het is goed om dat toch voor het hele jaar in te plannen. Ook een-op-een overleg mag afsluiten met een actielijst en deadlines.

Team meetingHoeveel keer komen de teamleden met z’n allen bij elkaar in het jaar? Hoe hoger de ambitie om een specifieke clubcultuur te vormen, des te be-langrijker het is dit meerdere malen per jaar te doen. Het kan positief werken om deze team bijeenkom-

sten te combineren met een gezellige activiteit, zoals bijv. lekker uit eten, bowlen, karaoke, paintballen, klimbos, kanovaren, enz. Deze bijeenkomsten zijn echter ook uitgelezen momenten om de visie van de organisatie, samen met de speerpunten, de gewenste po-sitionering en doelstellingen duidelijk neer te zetten.

De meeste organisaties doen dit één keer per jaar, echter als je dit elk kwartaal oppakt, dan win je dit alleen al terug in het draagvlak binnen het team, de gun factor naar elkaar en de hogere mate van betrokkenheid van het team. Dit zal de gast ook ervaren tijdens elk bezoek.

Team logboekHet op de hoogte houden van het team over de gang van zaken is een

Aansturen van het teamEen team betrokken houden, coachen, rapportages bewaken, de visie bekend houden, kortom een team effectief aansturen, dat is de uitdaging van de club manager. Cruciaal hierin is een helder plan, zodat de communicatie en aansturing niet afhankelijk is van de toevallige contacten op de werkvloer. Waar begin je en hoe structureer je dit alles?

Page 2: Club management nieuwsbrief 05 2015

» MEI 20152

cruciale schakel in excellente service naar de gasten toe. Bijna elke dag valt er iets te communiceren met het team. De ene keer aan iedereen, de andere keer aan een specifieke afdeling en weer een andere keer aan een select aantal teamleden of een projectgroep.

De uitdaging ligt erin iedereen te bereiken en er dan ook van verzekerd te zijn dat allen de informatie tot zich nemen. Ideaal hiervoor is een logboek module, waarin ieder teamlid aan een afdeling gekoppeld wordt, men een eigen inlog heeft, iedereen ook af moet vinken voor ‘gelezen’ en men vragen en reacties kan plaatsen op berichten. Een soort van intern Facebook. Uiteraard kan dit ook, met iets meer bewerkelijkheid, met behulp van Outlook of zelfs met een logboek map op de balie waarin iedereen af moet tekenen.

Communicatie reglementDoor de jaren heen leren we als managers veel over wat op welke manier aan te pakken en hoe te communiceren met onze gasten en teamleden. We leren wat wel te doen, maar zeker ook wat niet te doen, ofwel wat vanuit de directie en het management wenselijk wordt geacht om wel en niet te doen. Als je deze zaken niet vastlegt, dan zweven ze ergens in de hoofden van het management en sommige teamleden en is het onmogelijk om het team op een lijn te krijgen op het gebied van communicatie met gasten of in de onderlinge communicatie.

Een mooie oplossing hiervoor zijn kernwaarden (voor interne communi-catie) en een service standaard (voor communicatie met de gasten) op te stellen, aangevuld met een communi-catie reglement. Niet alleen brengt dit een lijn in de gewenste communicatie, ook nieuwe teamleden kunnen sneller en effectiever ingewerkt worden. Deze stukken vormen uitstekende middelen om terug te laten komen in afdelingsmeetings en team bijeen-komsten.

Coaching on the jobAl is de structuur op het gebied van interne communicatie optimaal, toch is het noodzakelijk om regelmatig de praktijk te observeren en te bespreken. Op de werkvloer zie je op welke manier de theorieën vertaald worden naar de praktijk en kun je op de persoon afgestemde feedback geven. Je kunt hiervoor een evalua-tieformulier gebruiken, maar vaak is eenvoudige observatie al waardevol. Managers hebben vaak de neiging om alleen in te gaan op wat fout gaat of beter kan, geef echter ook terug wat goed gaat en waarin men uitblinkt.

Wil je graag voorbeelddocumenten inzien van één van de aspecten die beschreven zijn, mail naar:[email protected]

«

«

Page 3: Club management nieuwsbrief 05 2015

» MEI 20153

CO-EUR is een keten van obesitas klinieken en biedt een behandeling voor mensen met een eetstoornis of obesitas. CO-EUR behandelt multidis-ciplinair met als doel een zichtbare en meetbare duurzame gedragsverande-ring en met als resultaat verbetering van de kwaliteit van leven, versterking van de mentale en fysieke fitheid en een duurzaam gewichtsverlies.

EFAA biedt een overgewicht en obesitas begeleidingsprogramma (Leefstijl Challenge), ontwikkeld conform de nieuwe richtlijn overge-wicht en obesitas van TNO/Fit!vak (2014) en is gebaseerd op de pijlers beweging, voeding en mentale fitheid. Het programma ontving in november 2014 de status ‘Erkende interventie’ door het NIBS en staat nu ook op de Sportimpuls menukaart.

In de onderstaande 19 regio’s nemen centra al deel aan het Overgewicht Preventie Netwerk waarvan een deel dus reeds met de opleiding Over-gewicht Preventie Coach is gestart. Na het afronden van deze opleiding kunnen de centra meteen in hun regio aan de slag met het Leefstijl Challenge overgewicht programma. 12 september start de tweede groep

aan de opleiding. In de volgende plaatsen wordt het programma in het voorjaar, of vanaf november 2015 al aangeboden.

Weert SchiedamElsloo RhedenOldenzaal SittardVorden NieuwegeinBoxmeer CulemborgAlmere UdenHouten PurmerendGennep GeleenTilburg HilvarenbeekDongen

CO-EUR presenteerde afgelopen zaterdag 16 mei de manier van samen-werking tussen CO-EUR en de Over-gewicht Preventie centra. CO-EUR wil alle deelnemers, gemiddeld 1000 per jaar, na de behandeling/begeleiding bij CO-EUR doorverwijzen naar een Overgewicht Preventie centrum. Niet alleen voor deelnemers bij CO-EUR, maar ook voor cliënten die onvoldoen-de pathologie hebben om in de spe-cialistische GGZ behandeld te worden en door CO-EUR worden doorverwe-zen naar de Overgewicht Preventie-centra. Andersom kunnen cliënten die zich in eerste instantie aanmelden bij de Overgewicht Preventiecentra en onvoldoende resultaat bereiken of waarbij het vermoeden bestaat dat er psychische pathologie bestaat, worden doorverwezen worden naar CO-EUR voor screening.

Doel van de samenwerking is om een nationaal sluitende preventieketen voor mensen met overgewicht en

obesitas te vormen. Hierdoor kunnen mensen gemakkelijker op hun eigen niveau en in hun eigen regio geholpen worden. De doelstelling van beide organisa-ties is om mensen multidisciplinair te begeleiden naar een duurzaam actievere en gezondere leefstijl. Ge-dragsverandering is hierbij de primaire doelstelling. Secundaire doelstelling is het verminderen van het onderhuids vetpercentage, waarbij gezondheid wel voorop staat. Een bijkomend voordeel voor de deel-nemende locaties is dat de begelei-dingsstructuur in zijn algemeen, op de fitness afdeling, een kwalitatieve impuls krijgt.

Regio claimen?Sportcentra, personal trainers of gewichtsconsulenten die deel uit willen maken van het Overgewicht Preventie Netwerk kunnen informatie opvragen bij Raymond Steijger: [email protected]

Eerste Overgewicht Preventie Coach opleiding gestart!CO-EUR obesitas klinieken en EFAA hebben de handen in elkaar geslagen in de strijd tegen overgewicht door samen een nationaal netwerk te gaan vormen van Overgewicht Preventiecentra. Hiervoor is op 9 mei de eerste groep van 20 trainers/coaches gestart met de opleiding Overgewicht Preventie Coach.

«

Page 4: Club management nieuwsbrief 05 2015

» MEI 20154

"Het kost namelijk meer tijd en geld om nieuwe gasten te werven dan om bestaande gasten te behouden". Ik gebruik vaak de metafoor van een voetbalelftal. Je hebt aanvallers en een spits de sales mensen die moeten voorzetten en scoren. Een middenveld de coördinatoren die de lijnen uitzetten naar de aanvallers en verdedigers. Aangestuurd door de coach/trainer, de clubmanager. Een verdediging Je mensen op de vloer die de leavers tegen moeten houden. Een keeper De personen die al een eeuwigheid op de club werken en de leavers die toch door de verdediging heen glippen nog tegen kunnen houden. De trainer/coach die op de bank zit en het overzicht houdt, mensen op de juiste plek neerzet, traint en eventueel mensen wisselt indien nodig. De 12-de man: je supporters! Oftewel je eigen leden. Deze dragen je uit buiten

de sportschool. Denk dus ook aan je merchandising. Supporters vinden het geweldig shirtjes, sjaaltjes, shirts etc. te dragen van hun favoriete club. Het liefst buiten de club. Dit doen ze echter alleen wanneer je trotse, trouwe supporters hebt. Organiseer relevante evenementen voor je supporters, hun familie en kinderen! Je hebt binnen een goed werkend team alles nodig om een wedstrijd te kunnen winnen. Keeper, verdedi-gers, middenvelders en aanvallers moeten goed op elkaar ingespeeld zijn en evt. (tijdelijk) op een andere positie kunnen spelen. Echter, voor iedere positie heb je ook specialisten nodig. Goede receptionisten, goede lesgevers en fitnessinstructeurs, spitsen en aanvallers die doelgericht zijn en een coach die overzicht houdt en coacht, traint en wisselt waar nodig.

Sales start bij retentieSales heeft bijna altijd betrekking op 'de voorkant', namelijk nieuwe leden inschrijven. Het liefst meer dan dat er stoppen, zodat je als club blijft groeien. Maar het is natuurlijk de bedoeling dat we de achterdeur stevig dicht timmeren, waardoor het aantal leavers daalt, de salesbudgetten omlaag kunnen en netto groei sneller bereikt kan worden.

Page 5: Club management nieuwsbrief 05 2015

» MEI 20155

Samengevat:Een goede verdediging =minder leavers!

Een goed middenveld =lijnen die goed uitgezet worden, iedereen staat op de juiste plek

Goede aanvallers en spitsen =veel voorzetjes (referrals en leads) en veel scoringskansen dus, veel joiners

Een goede coach =veel training, overzicht, vertrouwen geven, strategie uitzetten, doel bepalen = scoren!

Je trouwe supporters =veel ambassadeurs die over je praten buiten de club!

De tactiek van de tegenstander (concurrent) kennen en ook zijn sterktes en zwaktes is nodig.

Echter, ik ga altijd uit van eigen kracht en we gaan het veld in om te winnen, niet om niet te verliezen!

Henri de Haas

Een goed team wordt van achteruit opgebouwd. De keeper en verdedi-gers vormen de fundering. Wanneer deze goed staat, kun je naar voren gaan kijken. Het werk voor de mid-denvelders en aanvallers wordt ge-makkelijker wanneer ze tegen een stevige verdediging aan kunnen leunen wanneer het een keer niet lukt. In die zin start sales bij retentie, minder leavers = snellere netto groei = minder druk bij sales = meer ontspannen werksfeer = blijere teamleden = blijere leden = meer interne referrals en leads = meer sales etc.

Wanneer je weinig tegendoelpunten krijgt (leavers), is het minder erg om een keer een kans te missen. Alles heeft te maken met vertrouwen en focus. De Coach moet blijven trainen in alle lagen, iedereen beter maken. Vertrouwen geven en een veilige omgeving creëren waar (tot op zekere hoogte) ook fouten mogen worden gemaakt. Dus niet te snel wisselen. Indien nodig of om het team beter te maken moet er soms wel gewisseld worden, ook om een team naar een hoger niveau te kunnen tillen. Frisse wind kan soms ook veel teweegbren-gen.

«