Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

4
Chris nieuwsbrief 24e jaargang • nummer 2 • 2013 Thema: seksualiteit Hoe werkt het? Als plaatselijk coördinator van een contactpunt van de NFK-collecte bepaal je waar de helft van de opbrengst naar toe gaat. Chris is één van de doelen waarvoor je geld kunt ophalen. Hoe word ik plaatselijk coördinator? Surf naar www.kinderhulp.nl/help-mee. Aan de linkerzijde vind je in het menu ‘Als collectant’. Daar vind je het aanmeldformulier voor coördinatoren. Wanneer is de collecteweek? De collecteweek is van 21 t/m 27 april 2013. Met wie van Chris kan ik contact opnemen als ik meer wil weten? Erik Smit ([email protected] of 078-611 4858)

description

Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

Transcript of Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

Page 1: Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

Chris nieuwsbrief24e jaargang • nummer 2 • 2013

Thema: seksualiteit

Hoe werkt het?Als plaatselijk coördinator van een contactpunt van de NFK-collecte bepaal je waar de helft van de opbrengst naar toe gaat. Chris is één van de doelen waarvoor je geld kunt ophalen.

Hoe word ik plaatselijk coördinator?Surf naar www.kinderhulp.nl/help-mee. Aan de linkerzijde vind je in het menu ‘Als collectant’. Daar vind je het aanmeldformulier voor coördinatoren.

Wanneer is de collecteweek?De collecteweek is van 21 t/m 27 april 2013.

Met wie van Chris kan ik contact opnemen als ik meer wil weten?

Erik Smit ([email protected] of 078-611 4858)

Page 2: Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

Seksuele opvoeding en seksuele voorlichting: twee verschillende

thema’s. Bij seksuele voorlichting krijgen kinderen allerlei

informatie rondom seksualiteit. Deze informatie krijgen ze vaak

niet alleen van hun opvoeders, maar ook van school, media en

leeftijdsgenoten. Bij seksuele opvoeding krijgen kinderen niet

alleen informatie, maar krijgen ze ook normen en waarden mee.

Hoewel jonge kinderen nog niet actief zijn op het gebied van

seksualiteit, begint de seksuele opvoeding als het goed is al wel op

jonge leeftijd. Hun ontwikkeling gaat door bepaalde fases. Elke fase

heeft zijn eigen ontwikkelingstaken en levenslessen die kinderen

later nodig hebben, ook op het terrein van seksualiteit.

We spreken meerdere jongeren via de chat die hun eigen pijn niet goed aankunnen en zichzelf snijden. We zijn dankbaar dat we hen spreken en hen kunnen vertellen over de Heer die alle pijn wil dragen. Wilt u bidden dat ze dit kunnen aannemen en dat er herstel kan komen in hun leven?

Evelien. Ze belt met ons, ze heeft een traumatisch verleden. Aan de telefoon heeft ze regelmatig over de Heer Jezus gehoord, maar ze kan zich niet voorstellen dat Iemand haar waardevol vindt. Ze wil Hem graag toelaten in haar leven, maar worstelt nog wel met haar verleden. Bid voor rust en veiligheid en dat ze zeker mag weten dat ook zij mag leven met de Heer.

Een jongen die regelmatig op de chat verschijnt. Hij heeft vragen over Allah en God. Bid dat hij de enige waarachtige God mag leren kennen.

Omgaan met grenzenWaar veel tieners tegenaan lopen, is het omgaan met grenzen. Meisjes vinden het in het algemeen moeilijk om hun grenzen aan te geven, zeker op lichamelijk gebied. Zij zijn bang om een jongen te kwetsen wanneer zij aangeven iets niet te willen. Soms is er de angst dat een jongen hen niet meer leuk zou vinden, wanneer zij grenzen aangeven. Jongens vinden het in het algemeen juist heel fijn als meisjes grenzen aangeven, omdat zij het moeilijk vinden om naar grenzen te vragen en dingen te bespreken. Wanneer een meisje geen grens aangeeft, zijn zij geneigd om te denken dat het meisje er mee instemt. Het is dus belangrijk dat kinderen leren om goed hun grenzen aan te geven. Maar ook om de grenzen van anderen te leren kennen en daar goed mee om te gaan.

Ongewenste ‘intimiteiten’

We zijn als gezin een middagje bowlen in een klein bowlingzaaltje. Sfeervol, niet druk en erg gezellig. We wisselen onze schoenen om en lopen naar onze baan. Dan pas zie ik de grote beeldschermen. Twee stuks, precies boven de bowlingbanen. Levensgroot kunnen we de clips zien van de muziek die we horen. Op dat moment zijn dat de Black Eyed Peas.

Ook dat nog, één van de bands die op mijn allergie-lijstje staan vanwege hun seksistische clips. Even later komt Gangnam Style; natuurlijk. En zo zijn mijn kinderen ongewenst weer een aantal beelden ‘rijker’. Het irriteert me. Vooral als mijn zoon de volgende dag het dansje van Gangnam Style aan een vriendje wil laten zien, terwijl ik had gehoopt dat hij wel beter wist.

Natuurlijk is het een mooie aanleiding om met ze door te praten over hoe mannen en vrouwen met elkaar omgaan en over hoe je met je lijf kunt omgaan. Maar het voelt als dweilen met de kraan open. Van alle kanten komt er van alles op ze af. Vooral op het terrein van seksualiteit, hartstocht en de omgang tussen man en vrouw.

Ik besef tot in mijn tenen hoe kostbaar en noodzakelijk het is dat we jonge mensen op weg te helpen op dit terrein in hun leven. Dat we eerlijk tegen hen zijn, dat we hen de weg wijzen en dat we hen ondersteunen. Het is ontzettend hard nodig.

Wietske NoordzijLandelijk coördinator Chris

Page 3: Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

In april is weer de landelijke collecte voor het Nationaal Fonds Kinderhulp. We zijn dankbaar voor alle mensen uit onze achterban die zich hiervoor inzetten en hiermee een gedeelte van de opbrengst aan Chris schenken. Wilt u hiervoor danken en hen zegenen in uw gebed?

Chris heeft nu zeven contactpunten in het land, zodat de coaches dichter bij huis hun trainingen kunnen volgen. Elk contactpunt heeft een aantal coördinatoren. We zijn dankbaar voor hun inzet, wilt u hier voor danken?

We mogen op scholen en in kerken via de LEV! -weerbaarheidstraining jongeren uitdagen goede keuzes te maken in hun leven en op een gezonde manier naar zichzelf en anderen te kijken. Wilt u danken voor alle mogelijkheden die we krijgen doordat de scholen en kerken ons vragen te komen?

Hoe ga je ermee om wanneer een kind van drie jaar opa geen kusje wil geven of niet op schoot wil zitten bij die ‘mevrouw uit de kerk’? Wanneer je hem toch overhaalt of dwingt dit te doen, trek je je kind als het ware over zijn grens heen, die hij zelf had aangegeven. Je leert je kind daarmee iets over het omgaan met grenzen. Hoe ga je ermee om als een meisje van negen en haar vriendje bij het buiten spelen tot over hun oren onder de modder zijn komen zitten en, net als vroeger, wel tegelijk in bad willen om zich te wassen? Zo zijn er tal van voorvallen op verschillende leeftijden, waarin je kinderen principes kunt leren in aansluiting bij hun ontwikkeling en belevingswereld.

Grenzen bepalenDaarnaast hebben ze het ook nodig om te weten welke grenzen goed zijn om te hanteren in de dagelijkse praktijk. Ze hebben stevige handvatten nodig om vast te kunnen houden, want het is een onzeker terrein. Het bijzondere is dat Gods Woord ontzettend veel wijsheid bevat als het gaat om de omgang tussen man en vrouw. Dit gaat veel dieper dan alleen ‘Gij zult niet scheiden’ en ‘Gemeenschap is alleen toegestaan binnen een huwelijksverbond’. Vrouwen hebben bescherming en liefde nodig, mannen hebben het nodig om door hun vrouw gerespecteerd en geëerd te worden (o.a. Efeze 5: 22-25), om maar iets te noemen. Het bijzondere is dat de gezondheidswetenschappen allang de wijsheid van Gods principes hebben onderstreept. We hebben een schat aan wijsheid, waar we onze jonge mensen in mogen laten

delen, opdat het hen goed gaat. Wij moeten hen helpen om wijze keuzes te maken. Daarbij horen ook praktische adviezen en kaders. Seksualiteit omvat veel meer dan alleen geslachtsgemeenschap; het is belangrijk dat jongeren ook met al die andere gevoelens en handelingen op een goede manier leren omgaan. Onderwerpen als verkering, zoenen, zelfbevrediging, lust, naaktheid en dergelijke zullen allemaal aan bod moeten komen. Niet om te preken, wel om hen te leren goede grenzen voor zichzelf te bepalen.

Duidelijke communicatieWij zullen dus over onze schaamte en twijfels heen moeten stappen en het gesprek met hen moeten aangaan. Dit vraagt een stuk openheid en misschien wel kwetsbaarheid van onszelf. Dat is niet erg. Jongeren mogen best zien dat het een gevoelig onderwerp is. Blozen mag. Het biedt jongeren ook ruimte voor hun eigen onzekerheid. Jongeren hebben het nodig dat in de eerste plaats hun ouders, maar daarnaast ook andere volwassenen hen een beschikbare, veilige plek bieden waar in openheid over deze zaken gesproken kan worden. Zo leren zij ook zelf op een goede manier hierover communiceren en dingen bespreekbaar te maken. Ook dat hebben ze hard nodig wanneer de man of vrouw van hun dromen plotseling hun pad kruist…

Page 4: Chris Nieuwsbrief nr. 2 - 2013

Redacti eWietske Noordzij (hoofdredacteur)Nadia van Noppen (eindredacteur)De Hoop Media (vormgeving)

RedactieadReS Provincialeweg 70, 3329 KP DordrechtTelefoon: (078) 6 114 858 E-mail: [email protected]

OpeningStijden chat & telefOOnHulplijn: maandag t/m vrijdagmiddag van 14.00-17.00 uur, iedere dag van 19.00-22.00 uurChat: elke dag van 14.00-17.00 en 19.00-22.00 uur

Het werk van Chris wordt financieel ondersteund door Stichting Vrienden van De Hoop. Deze stichting is in het bezit van het CBF-keur en het RfB-keurmerk en is door de Belastingdienst erkend als ANBI. Giften voor Chris kunnen worden overgemaakt op rekeningnummer 3112 ten name van Chris.

adReSwijziging? Stuur een e-mail naar: [email protected] of bel naar: (078) 6 111 355.

dRUK De Hoop Grafisch CentrumProvincialeweg 86 3329 KP DORDRECHTTelefoon: (078) 6 111 333E-mail: [email protected]

Chris… wat er ook is!078-63 123 00, www.chris.nl, [email protected]

chRiS nieUwSBRiefUitgave van Chris, onderdeel van Stichting FamilyCare. Chris biedt hulp, advies, training en voorlichting aan kinderen en jongeren. Daarnaast biedt Chris toerusting en advies aan ouders, opvoeders, kerken en organisaties.

Opvoeders, met name moeders, die in contact zijn (geweest) met Chris hebben behoefte

aan contact met andere opvoeders. Ze hebben belang bij het delen van ervaringen

en het horen en herkennen van situaties bij anderen waar zij ook moeite mee hebben.

Hierdoor kunnen ze zich gesterkt voelen en gestimuleerd om zich omhoog te werken uit

moeilijke omstandigheden als die aan de orde zijn.

Op informele wijze, zoals in het sociale netwerk, zouden opvoeders het snelst

hulpvragen bespreekbaar maken. Steun krijgen van anderen geeft zelfvertrouwen

en steun geven maakt dat ouders zich waardevol voelen. Het zijn positieve gevolgen

waarbij opvoeders zich bemoedigd weten door het geven en ontvangen van hulp.

Groepsgerichte vormen van opvoedingsondersteuning werden door de respondenten

als het meest waardevol ervaren (met name de gesprekken met andere opvoeders). Een

kijk vanuit christelijk perspectief op de situatie kan daarbij niet ontbreken. Het feit dat

Chris haar werk baseert op Bijbelse principes vinden bijna alle respondenten belangrijk,

omdat het de basis vormt voor het verlenen van hulp en Chris zich met haar identiteit

onderscheidt van algemene organisaties.

Else Huls (studente pedagogiek) heeft onlangs voor Chris een onderzoek gedaan naar de behoefte aan opvoedondersteuning bij opvoeders die in contact zijn (geweest) met Chris. Aan de hand van literatuuronderzoek en interviews en enquêtes, onder meer afgenomen onder de lezers van deze nieuwsbrief, kwam ze tot de volgende conclusie:

januari € 21.646,-februari € 18.692,-