Chocolate Week 2016

40
Antwerpse week van de chocolade van 19 tot en met 27 februari 2016

description

chocolate week in Antwerpen Koekenstad

Transcript of Chocolate Week 2016

Antwerpse week van de chocolade

van 19 tot en met 27 februari 2016

COLOFONAntwerpen Koekenstad dompelt je onder in een wereld van koekjes en chocolade. Dit beleef je in twee tentoonstellingen, twee ontdekkings-routes – Antwerp Chocolate Week en Antwerp Pateekes Week – en de Antwerpse Handjes-ont-werpwedstrijd. Alle informatie hierover vind je op www.antwerpenkoekenstad.be.

De heer Eddy Van Tittelboom, Antwerps patissier en chocolatier van het huis Lints, is ambassadeur van Antwerpen Koekenstad.

Het projectmanagement van Antwerpen Koekenstad gebeurt door studenten marketing van de Karel de Grote-Hogeschool. Natalie Ver-faellie en Piet De Lombaerde, docenten Experi-ence Marketing, coördineren het project.

Antwerpen Koekenstad ExpoSenne Braeckman, Siebert Marien, Nick Schel-kens, Cindy Verbruggen

Antwerpse Handjes ontwerpwedstrijdAnthony Boschman, Sophie De Cuyper, Eveline Rylant, Nicolas Verfaillie

Antwerp Chocolate WeekJana Clement, Cynthia Hurssel, Julie Mampaey, Cynthia Ramoudt, Jonathan Theys

Antwerp Pateekes WeekJill Cortvrindt, Emelie Janssens, Camille Nau-welaerts, Yannick Picard, Nevina Usai, Gregory Van Nooten

Foto’sDe foto’s in deze brochure werden gemaakt door studenten van de opleiding fotografie van de Karel de Grote Hogeschool: Tim Bruijnickx, Lauren Coppens, Silvie De Pooter, Lisse Wets onder leiding van de docenten Mie De Backer, Inneke Mertens en Diego Franssens. Er werd ook fotomateriaal gebruikt uit de archieven van Frans Lauwers en foto’s van Bart Kiggen.

CampagnebeeldZhivko + Rodval + Piet De Lombaerde

OntwerpStudio Pieter Boels

Verantwoordelijke uitgeverPiet De Lombaerde, 2018 Antwerpen

2

INFODe Antwerp Chocolate Week is een proever-route voor iedereen die chocolade, koffie of thee lust. Deze chocoladeweek loopt van vrij-dag 19 februari tot en met zaterdag 27 febru-ari 2016. Deze editie wordt gecombineerd met een koffie-tour.

Chocolate PassAls je wil deelnemen koop je een Chocolate Pass. Deze pas is vanaf half januari 2016 verkrijgbaar bij alle deelnemende zaken en is enkel geldig tijdens de Chocolate Week.De Chocolate Pass bevat tien coupons waarmee je bij de chocolatiers van lekkers kunt genieten.

Bij de meeste chocolatiers of koffiehuizen krijg je voor 1 coupon chocolade, koffie… ter waarde van 2 of meer euro. Je kan maximaal 2 coupons per chocoladepas bij eenzelfde winkelier verbruiken. Het is normaal gezien niet voorzien dat men de producten in de winkel nuttigt.

Bij aankoop van een Chocolate Pass ontvang je deze brochure én een inkomkaart (ter waarde van 5 euro) waarmee je gratis de tentoonstel-ling Op de koffie bij Nottebohm kan bezoeken in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De expo loopt van zaterdag 30 januari tot en met zondag 13 maart 2016.

Met de Chocolate Pass van 10 euro krijg je dus minstens het dubbele in aankoopwaarde terug.

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

van 20.02.2015tot 01.03.2015

10 euro

enkel geldig van 19 februaritot 27 februari

2 0 1 610

e u r o

- euro-e

uro-euro-e

ur o -

SPECIMEN

3

HISTORIEK

Antwerpen was in de vorige eeuw de belang-rijkste fabrikant van chocolade in België.

In de Hovenierstraat, nu diamantwijk, stond Chocolaterie Meurisse, de eerste chocoladefa-briek van België. En in het interbellum draaiden in de Antwerpse binnenstad meer chocoladefa-brieken dan bij de concurrentie in Brussel. Ant-werpen is vandaag de enige grote stad in België waar in het centrum nog een chocoladefabriek gevestigd is. De oude site van La Chocolaterie Belge is eigendom van Cargill Cacao and Choco-late en voorzien van een modern machinepark. Er worden callets en blokken aangemaakt, bestemd voor fabrikanten van chocoladerepen en pralines.

In de haven lagen en liggen er nog steeds veel cacaobonen. En toch is Zaandam, in Nederland, de grootste invoerhaven voor cacao van Europa. Dat komt onder meer door de historische han-delmaatschappijen met zetel in Amsterdam (Vereenigde Oostindische Compagnie) en de uit-vinding van Van Houten. Deze Nederlander ont-dekte een procedé om efficiënter cacaoboter van cacaomassa te scheiden. Vandaar dat in er Zaan-dam ook vandaag nog chocolade verwerkende bedrijven zijn gevestigd.

KoffieKoffie behoort net als chocolade tot de koloni-ale waren. En ja, hier overtreffen we wel onze noorderburen, want nergens in de wereld ligt er zoveel koffie als in de haven van Antwerpen. In 2015 waren dat meer dan 6 miljoen balen van 60 kg of 363 duizend ton koffie. Aan 7 à 8 gram per tas komen we aan ongeveer 50 miljard kopjes. Daarom staat koffie in de kijker bij deze editie van Antwerpen Koekenstad.

De koffiebranche kan worden opgedeeld in volgende sectoren: de handel, de opslag, de kof-fiebranderijen, de verbruikssalons met of zonder

eigen brander en de retail (groot- en kleinhandel en grootwarenhuizen).

Invoer, opslag en brandersDe handel is in handen van gespecialiseerde tra-ders die koffie aankopen bij de koffieboer en dit verschepen naar de haven. De goederen kunnen onderweg, soms meerdere keren, van eigenaar wisselen. Dat gebeurt via termijnmarkten in Lon-den of elders. Deze maatschappijen werken voor de opslag van de balen koffie meestal met naties.

Koffie komt uit tropische landen maar het Belgisch klimaat is gunstig voor de opslag van groene koffie. En gezien de Antwerpse haven rijk was aan koffie, vestigden zich in het begin van de vorige eeuw heel wat koffiebranderijen in de stad. De eigenaars van de groene, niet gebrande koffie, verkopen finaal aan branders.

In 1899 waren er volgens het Ratinckx adressenboek van Antwerpen 137 agenten, han-delaars en leveranciers in ruwe koffie, 42 fabri-kanten en handelaars in gebrande koffie en 202 cafetiers of verbruikssalons. De fabrikanten die rechtstreeks of onrechtstreeks (door bijvoor-beeld overnames of uitbreiding van activiteit in de koffie) nu nog bestaan zijn Saint Michel, Pelican Rouge, Beyers en Rombouts.

In 1950 tellen we 101 koffiebranderijen en koffieverkopers en 90 invoerders, makelaars, agenten voor ruwe koffie, 18 kleinhandelszaken. Voor de koffiehuizen werd er doorverwezen naar drank- en koffiehuizen. In deze etablisse-menten werd meer en meer bier en andere alco-holische dranken geschonken, zodat koffie wat op de achtergrond kwam.

Beyers Koffie, Koffiebranderij St. Michel, Pro-dukten De Olifant, Jespers (St-Andries), Koffie Zwarte Kat, Miko Koffies, Koffie F. Rombouts, De Roode Pelikaan (Pelican Rouge) en Verheyen staan vermeld als brander. Cuperus Fils staat onder de rubriek kleinhandel. De invoerbedrij-ven Wuyts & Installé (het huidige Efico) en Rucquoy Frères zijn ook nog steeds actief.

door Piet De Lombaerde

4

In die tijd stonden in elke wijk één of meerdere branders. Je kon zo de geur van vers gebrande koffiebonen opsnuiven. In het begin van de 19e eeuw leverden de koffiebranders gebrande bonen aan de cafetiers en winkeliers in jutezak-ken van vijf kilogram. De winkels zorgden zelf voor het wegen en verpakken. Bij de opkomst van grootwarenhuizen in de jaren 50 steeg de vraag naar eenheidsverpakkingen. De branders schakelden bijgevolg over naar de verkoop van verpakte koffie.

Door de stijging van de stedelijke bevolking, de toegenomen consumptie, grotere industriële productieprocessen en de geurhinder werden de koffiebranders in de jaren 60 gedwongen te verhuizen naar de randstad. De concurrentie was in de jaren 60 en 70 echter bijzonder groot, waardoor de meeste branderijen afzagen van de investering en gewoon de deuren sloten. Eén grote koffiebranderij bleef dicht bij het cen-trum: St. Michel verhuisde van de Cuylitstraat naar het Asiadok op het Noord.

Koffie is hotDe laatste jaren schieten de koffiebars als pad-denstoelen uit de grond en heeft de bereiding ervan een cultstatus aangenomen. De koffiebars willen zich niet alleen onderscheiden door de manier van het zetten, het aanbod, maar ook door de keuze van het type boon en de wijze van branden. Ze willen zelf branden en schaf-fen zich kleine branders aan. Je ruikt in de stad opnieuw meer de geur van vers gebrande koffie. Het zijn ambachtelijke bedrijfjes, vaak met een moderne lunch room en veel speciality coffee.

ChocoladewandelingAntwerpen telt een behoorlijk aantal chocola-tiers. Je vindt ze terug in deze brochure en met de Chocolate Pass kan je er proeven van heerlijke specialiteiten. Sommige zijn echte ambachtelijke specialisten met faam: hun topproducten vinden gemakkelijk afzet in China en Japan.

U kunt sinds deze editie de chocoladewandeling met een ervaren gids boeken. U proeft, krijgt hierbij nuttige tips over types en kwaliteit, en informatie over de geschiedenis van de Ant-werpse chocoladeproductie. Om dit te boeken mail je naar [email protected].

Antwerpen Koekenstad boekDe geschiedenis en weetjes van de koffie kan je lezen in de uitgave Op koffieklets. Het boek is ook de catalogus voor de tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. De expo loopt van zaterdag 30 januari tot zondag 13 maart. Aan de Chocolate Pass zit een gratis inkomkaart gehecht.

Het koffieboek is onze derde uitgave. In ons eerste boek schreven we over Biscuits Parein. Deel twee focuste op De Beukelaer, indertijd de eerste en grootste fabrikant van koekjes en cho-colade op het Europese vasteland.

Biscuits Parein (kleur, 148 bladzijden, 20 euro), De Beukelaer’s Fabrieken (kleur, 164 bladzij-den, 20 euro) en Op Koffieklets (kleur, 164 bladzij-den, 20 euro) zijn verkrijgbaar bij de Stadswinkel op de Grote Markt in Antwerpen en bij Stan-daard Boekhandel.

5

ANTWERP CHOCOLATE STOREAntwerp Chocolate Store is gelegen in hartje Antwerpen, in het Grand Bazar Shopping Cen-ter vlakbij de Groenplaats en het Hilton hotel. Naast een uitgebreid assortiment pralines vind je hier ook de ‘roem van Antwerpen’, namelijk de Antwerpse handjes. Alles wordt hier vervaar-digd met Callebaut chocolade.

Chocolate Pass

Shopping Center Grand Bazar Beddenstraat 2

2000 Antwerpen03 213 24 22

www.grandbazarantwerp.be/winkels/antwerp-chocolate-store

Open van ma tot zat: 10u–18u30

1 coupon een pakje Antwerpse Handjes

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

6

Reeds twintig jaar kunt u bij Bakkerij Vervecken terecht voor een ruim assortiment aan brood, gebak en patisserie. Met zijn vele ambachte-lijke specialiteiten kunt u bij deze gepassio-neerde bakker zeker gezellig vertoeven. Voor patisserie-liefhebbers is een bezoek aan deze bakkerij een must. Bakkerij Vervecken hoopt u dan ook snel te mogen verwelkomen in hun prachtige bakkerszaak.

BAKKERIJ VERVECKEN

Chocolate Pass

Volkstraat 122000 Antwerpen

03 237 54 80www.bakkerij-vervecken.be

Open ma –woe en zat: 7u–18uZondag: 7u–17u

Do en vr gesloten

1 coupon 3 paaseitjes naar keuze

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

7

BbyBBbyB, dat is verrast worden door haute cou-ture in Belgische chocolade. Meer dan twintig nieuwe smaakervaringen nemen je mee op ontdekkingsreis. Van intens tot speels en zacht. Maar altijd buitengewoon.

Met BbyB geniet je van elegantie in choco-lade en confiserie, bereid door de meester-chefs Bart Desmidt en Jan Verleye.

BbyB werd geboren uit de passie van Bart Desmidt, die in zijn sterrenrestaurant Bartho-lomeus alleen de beste streekproducten op tafel brengt. Bart, een kind van de zee, vond bij de babelutte zijn inspiratie voor een nieuwe praline. Wat begon als een geliefd dessert in Bartholo-meus, groeide uit tot BbyB: pralines, boobies, babeluttes en andere confiserie van de hoogste kwaliteit die de smaakpapillen prikkelen met ori-

ginaliteit en verfijning. Heerlijk om te proeven. Een plezier om te geven.

BbyB is verkrijgbaar in onze flagshipstores in Antwerpen, Brugge en Tokyo, bij Harrods in Londen en via www.bbyb.be waar u andere ver-kooppunten kan vinden en online kan bestellen.

Schrijnwerkersstraat 152000 Antwerpen

03 225 02 00www.bbyb.be

Open ma tot vr: 10u–12u30 / 13u–18uZaterdag: 10u–18uZondag gesloten

(Tijdens de eindejaarsperiode ook open op zondag)

Chocolate Pass 2 coupons 1 sleeve met 5 pralines

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

8

Chocolate Pass 1 coupon 1 filterkoffie

BOSBARBosbar is de bar van Het Bos, een kunstenwerk-plaats op de rand van ‘t Eilandje. Naast bar is het ook de plek waar koffiebranderij Cordon Coffee huist. Bosbar en Cordon Coffee maken deel uit van de Imagerie, een audiovisueel, maatschap-pelijk brandend collectief dat experimenteert met communicatie, ondernemingsvormen en andere manieren om de dingen geregeld te krijgen. De zelfgebrande koffies kan je volop uit-proberen want je betaalt er met vrije bijdragen.

Ankerrui 52000 Antwerpen

0484 34 13 59www.cordoncoffee.com

Open woe tot za: 12u–24uZondag: 9u–16u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

9

Cafe Couture stelt niet alleen premium kwaliteit maar ook gezondheid voorop. In deze theewinkel vind je bij alle thee’s ook hun unieke gezondheids- eigenschappen terug. Je waant je er in een echte parfumwinkel, met alle geuren en kleuren van de mooie blends.

Alle 62 unieke blends worden zorgvuldig samengesteld volgens herkomst & kwaliteit van de natuurlijke ingrediënten.

Het gekende ‘Detox & Balance’ theepro-gramma bijvoorbeeld zuivert, hydrateert en verzorgt de huid van binnenuit.

Café Couture is vrij nieuw maar ondertussen al een vaste waarde in Antwerpen en het buiten-land. Schrijf je zeker ook in voor de teawork-shops die ze geven en kom zo alles te weten over thee & Café Couture.

CAFÉ COUTURE

Hopland 572000 Antwerpen

03 336 46 47www.cafecouture.eu

Open di tot vrij: 11u–17uZaterdag: 10u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 1 biologische chocoladethee met aardbei

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

10

Chocolate Pass 1 coupon 1 filterkoffie

CAFFÈNATIONCaffènation is ooit ontstaan als koffiebar naar New Yorks model, een plek waar mensen zich thuis voelden en gezellig een kop koffie dronken. Nu, twaalf jaar later, is Caffènation uitgegroeid tot een vaste waarde in België en bekend ver over de landsgrenzen. De espressobar verhuisde naar een grotere locatie (van Hopland naar de Mechelsesteenweg), een eigen koffiebranderij werd uit de grond gestampt (Braziliëstraat) en intussen voorzien we grote delen van België en Europa van vers gebrande koffie.

Wij branden onze koffies volgens de seizoe-nen om op die manier zo eerlijk en vers mogelijk te kunnen leveren en te serveren.

Mechelsesteenweg 162000 Antwerpen

03 689 70 13www.caffenation.be

Open ma tot vrij: 8u30–19uZaterdag: 9u–19u

Zon- & feestdagen: 11u–18u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

11

Chocolate Pass 1 coupon 1 truffel + 1 praline 2 coupons 2 truffels + 2 pralines

CHÂTEAU BLANCChâteau Blanc is een karaktervolle chocolate-rie gelegen in het historisch stadscentrum van Antwerpen. Naast een uitgebalanceerd aanbod ambachtelijk bereide pralines, onderscheidt Château Blanc zich door een ongekende diver-siteit aan truffels in maar liefst 25 verschillende smaken. Van een klassieke pure cacao-truffel tot een exotische truffel met chilipeper, de overheerlijke smaaksensaties en het ongekende mondgevoel zal iedere gourmet naar meer doen verlangen.

Tevens kunt u bij Château Blanc terecht voor ver-rassende chocolade geschenkideeën, Antwerp-se handjes, chocolade diamanten, nostalgisch snoepgoed en de uitgebreide productgamma’s van diverse Belgische luxe-chocolademerken zo-als Café Tasse, Dolfin, NEWTREE, Starbrook Air-lines en Choc-o-lait.

Torfbrug 12000 Antwerpen0497 76 65 27

www.chocolateonlineshop.com

Alle dagen open: 10u–18u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

12

CHOCOLATIER BURIEChocolatier Burie is een van de oudste chocola-tiers van Antwerpen. Hij is vooral bekend om de grote chocoladen creaties die hij in zijn etalages plaatst. Voorbeelden van deze kunstwerken zijn het stadhuis van Antwerpen, de Flandria en die-ren zoals de tijger en een slang. Elke maand wor-den er nieuwe creaties in de etalage geplaatst.

Chocolate Pass 1 coupon 1 zakje met twee diamantjes

Korte Gasthuisstraat 32000 Antwerpen

03 232 36 88www.burie.be

Open van ma tot za: 10u–18u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 truffel + 1 praline 2 coupons 2 truffels + 2 pralines

13

Chocolate Pass

De Cross Roast Experience Store is gelegen in hartje Antwerpen en focust zich op de specialty coffee, tea en cacao. In deze winkel vindt u niet alleen vers gebrande koffiebonen, losse thee en pure origin chocolade maar ook alle accessoires en toestellen die u nodig heeft om de totale kof-fie- en theebeleving compleet te maken. Uniek is ook dat de koffiebonen op enkele meters van de winkel wekelijks worden gebrand, namelijk in de koffiebranderij Cross Roast gelegen te Oude Beurs 28.

Wisselstraat 72000 Antwerpen

0499 15 82 16www.crossroast.be

Open di tot vrij: 7u30–18uZa en zon: 10u–17u

1 coupon 1 koffie of 1 cascara thee van de koffiebes

CROSS ROAST EXPERIENCE STORE

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

14

CUPERUSCuperus, de oudste koffie- en theebar van Ant-werpen, bestaat al sinds 1823. Onder de leiding van Glenn en Ellen – die het in 2011 overnamen – verhuisde Cuperus naar de Sint-Katelijnevest waar het ooit begon.

In de Sint-Katelijnevest kan je zowel in de bar als de winkel kiezen uit diverse koffies, thees en zoetigheden. Ellen geeft er koffie-workshops en het materiaal om zowel koffie als thee op een juiste manier te zetten wordt er ook aangebo-den. Binnenkort worden er zelfs theecursussen aangeboden. Je begrijpt het al, als je iets wil weten over koffie of thee, dan ben je hier aan het juiste adres.

De koffie wordt gebrand door Glenn, vierde generatie koffiebrander, die naast de geërfde ambachtskennis ook de nieuwe technologie beheerst om zo de beste smaken uit de koffie te halen. De barista’s helpen je graag om een keuze te maken of je wat uitleg te geven bij hoe je thuis best koffie of thee zet.

Kortom, bij Cuperus gaat het nog steeds over kwaliteit, productkennis en service, en dat merk je.

Chocolate Pass 1 coupon 1 filterkoffie of thee

Sint-Katelijnevest 512000 Antwerpen

03 233 25 89www.cuperuskoff ie.be

Open van ma tot za: 8u30–18u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 koffie of 1 cascara thee van de koffiebes

15

Chocolate Pass

DE VAGANT In de loop van drie decennia is De Vagant uitge-groeid tot hét begrip in jenever.

In het hart van de stad, gelegen op de hoek van een pittoresk, verkeersvrij straatje met een prachtig uitzicht op de kathedraal, biedt de kastelein een keuze uit meer dan 200 jenevers, fruitjenevers en likeuren. Allen van Belgische of Noord-Franse oorsprong. Tijdens de Antwerp Chocolate Week zullen deelnemers een Ver-heyen koffie aangeboden krijgen in dit gezellige jenevercafé.

Reyndersstraat 252000 Antwerpen

03 233 15 38www.devagant.be

Open ma tot za: vanaf 11u Zondag en feestdagen vanaf 12u

1 coupon 1 Verheyen koffie

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

16

DELREYDelRey is al meer dan 60 jaar een vast begrip voor de chocoladeliefhebbers in Antwerpen. Elke dag creëren topchocolatiers en -patissiers op ambachtelijke wijze in het eigen atelier exclu-sieve pralines, koekjes, patisserie en ijstaarten.

DelRey heeft vier vestigingen in Japan en is lid van Relais Desserts, een organisatie van gere-nommeerde patissiers en chocolatiers waarin enkel de absolute wereldtop welkom is.

DelRey wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers en patissiers van België gerekend.

Appelmansstraat 52000 Antwerpen

03 470 28 61www.delrey.be

Open van ma tot za: 9u–18u30Gesloten op zon- en feestdagen

Chocolate LoungeOpen van ma tot za: 10u–18u

Gesloten op zon- en feestdagen

Chocolate Pass 1 coupon 1 grand cru warme chocolademelk2 coupons 1 specialcru of shotcru warme chocolademelk

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 Verheyen koffie

17

ELISA PRALINESElisa Pralines is een kleine chocolade-oase in de schaduw van de kathedraal. Naast een uit-gebreid assortiment handgemaakte pralines en truffels kan je bij hen ook terecht voor gekon-fijt fruit in chocolade, Antwerpse Handjes en natuurlijk nog voor vele andere lekkernijen.

Chocolate Pass

Elisa PralinesGrote Markt 2

2000 Antwerpen03 231 87 58

www.elisa-pralines.com

Alle dagen open: 10u–19u

Elisa PralinesMaalderijstraat 1

2000 Antwerpen0479 39 12 07

www.elisa-pralines.com

Open zaterdag & zondag: 10u–19u

1 coupon 2 pralines verpakt2 coupons 4 pralines verpakt

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

18

Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theofiel Adriaenssens opende in 1908 een snoepwinkel op de Paardenmarkt 108, maar pas na de tweede wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bas-tin zich in eigen chocoladecreaties. De zonen, Raymond en Ronny, zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede winkel geopend aan de voet van de Onze-Lieve-Vrou-wekathedraal. In april 2014 openden zij een filiaal in de Stationstraat te Sint-Niklaas: The Complete Chocolate Experience. Hier worden al je zintuigen geprikkeld. Je kan er ook terecht voor desserts, negen verschillende soorten cho-comelk en warme dranken.

Wat deze familie typeert is de constante zoek-tocht naar nieuwe producten en nog meer per-soonlijke aandacht voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden zoals kaneel en saffraan.

G. BASTIN kathedraal

Blauwmoezelstraat 3(naast de kathedraal)

2000 Antwerpen03 232 99 25

www.g-bastin.com

Alle dagen open: 10u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 2 pralines

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 2 pralines verpakt2 coupons 4 pralines verpakt

19

Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theofiel Adriaenssens opende in 1908 een snoepwinkel op de Paardenmarkt 108, maar pas na de tweede wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bas-tin zich in eigen chocoladecreaties. De zonen, Raymond en Ronny, zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede winkel geopend aan de voet van de Onze-Lieve-Vrou-wekathedraal. In april 2014 openden zij een filiaal in de Stationstraat te Sint-Niklaas: The Complete Chocolate Experience. Hier worden al je zintuigen geprikkeld. Je kan er ook terecht voor desserts, negen verschillende soorten cho-comelk en warme dranken.

Wat deze familie typeert is de constante zoek-tocht naar nieuwe producten en nog meer per-soonlijke aandacht voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden zoals kaneel en saffraan.

G. BASTIN Paardenmarkt

Paardenmarkt 106–1082000 Antwerpen

03 233 02 47www.g-bastin.com

Open ma tot vrij: 9u–18uZat: 9u–17u

Chocolate Pass 1 coupon 2 pralines en 1 chocolademelk

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

20

GÜNTHER WATTÉ CHOCOLADE CAFÉEen uniek café voor fijnproevers, zoetekauwen en fashionista’s die van een coffeebreak net dat tikje meer verwachten. Watté biedt een ruim assortiment van koffie, thee, pralines, dessert- wijn, gebak en uiteraard chocolade, om mee te nemen of ter plekke te consumeren in een luxueus decor. Een bezoek is een zintuiglijke ervaring: proeven, ruiken, maar ook een streling voor het oog.

Gunther Watté wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Steenhouwersvest 302000 Antwerpen

03 293 58 94www.watte.be

Open van di tot za: 10u30–18u30Zondag: 13u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 2 pralines, verpakt

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

21

23

Stadspark

Theaterplein

Rooseveltplaats

Italiëlei

Fran

krijk

lei

Britselei

Amerikalei

Lange Leemstraat

Belgi

ëlei

De Keyserlei

MuseumSchone Kunsten

3

4

1

2

Mechelseplein

Volk

stra

at

Groenplaats

Sch

elde

St-

Kat

elijn

eves

t

Nat

iona

lest

raat

Minderbroedersrui

Jord

aens

kaai

Pla

ntin

kaai

Vlaam

se k

aai

Waa

lse

kaai

E. v

an D

ijckk

aai

Mechelsesteenw

eg

Lge. L

ozanastr.

Paleisstraat

Paardenmarkt

Oude Leeuwenrui

Kipdorp

Meir

Hopland

St-JacobsmarktLange Nieuwstr.

Gr. Markt

5

5

1314

15

6

9

A B

C

7

818

19

13

10

26

27

28

25

16

11

12

20

2930

21

2224

17

31

DEELNEMERSCHOCOLATE WEEK

Antwerp Chocolate StoreBakkerij VerveckenBbyBBosbarCafé CoutureCaffènationChâteau BlancChocolatier BurieCross Roast Experience StoreCuperusDe VagantDelReYElisa PralinesG. Bastin KathedraalG. Bastin PaardenmarktGünther Watté Chocolade CaféJitsk ChocolatesJoost ArijsLeonidas Chocolates CaféLeonidas De KeyserleiLintsMaryNelloNeuhausNormoPelican Rouge Experience ShopPierre MarcoliniQuetzalSjokolatSofie SucréeThe Chocolate Line

Dienst Toerisme Stad AntwerpenGrote Markt 13Expo ‘Op de koffie bij Nottebohm’ Erfgoedbibliotheek H. ConscienceExpo ‘120 jaar Rombouts Koffie’KOCA, Rudolfstraat 40

p. 6p. 7p. 8p. 9p. 10p. 11p. 12p. 13p. 14p. 15p. 16p. 17p. 18p. 19p. 20p. 21p. 24p. 25p. 26p. 27p. 28p. 29p. 30p. 31p. 32p. 33p. 34p. 35p. 36p. 37p. 38

123456789

1011

1213141516171819

2021

22232425262728293031

A

B

C

maximum 2 coupons per pas per deelnemende zaak

Astridplein

Carnotstraat

Pro

vin

cies

traa

t

Plantin en Moretuslei

Zoo

CentraalStation

JITSK CHOCOLATESChocolatier Jitsk Heyninck is de derde am- bachtsman die sinds vorig jaar zijn intrek heeft genomen in de Stadsbrouwerij. De 25-jarige chocolatier reisde de wereld rond met zijn cho-coladecreaties. In de Stadsbrouwerij opent Jitsk zijn chocoladeatelier én een tweede winkel. Jitsk is piepjong, maar enorm gepassioneerd en ambi-tieus. Een meester-chocolatier met een hart voor pure smaken. “Met mijn chocolade wil ik voor kwaliteit en eenvoud staan. Geen onnodige praal, maar wel liefde voor het product en het vak. Ik ga op zoek naar kleinschalige leveranciers en ben kieskeurig in ingrediënten. Ik wil 100% smaak en vooral eerlijke producten.”

Jitsk Chocolates werd onlangs door Gault&Millau uitgeroepen tot ‘Ontdekking van het jaar’ onder de chocolatiers en werd opgenomen in hun aller-eerste gids voor Chocolade en Patisserie.

Chocolate Pass

Stadsbrouwerij De Koninck Boomgaardstraat 12018 Antwerpen0486 23 50 [email protected]

Open dinsdag tot zondag: 10u–18u

1 coupon 2 pralines2 coupons 4 pralines

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

24

JOOST ARIJSJoost Arijs maakte kennis met de geheimen van het vak in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte, waar hij een patisserieopleiding volgde. Als jonge patissier leerde hij het metier bij patis-serie Mahieu in Woluwe, patisserie Ducobu in Waterloo en als chef-patissier in het driester-renrestaurant Hof van Cleve in Kruishoutem.

In 2011 opende hij, samen met zijn vriendin Elke De Baerdemaeker, een eigen patisserie- en chocoladezaak in de Gentse Vlaanderenstraat. Zijn creaties vielen meteen in de smaak. Een jaar later werd Joost Arijs door Gault&Millau verkozen tot ‘Beste Patissier van België’. In maart 2015 opende hij een tweede zaak in hartje Antwerpen vlakbij het modemuseum, gelegen tussen de Kammenstraat en de Nationalestraat. Hier ontdek je de puurheid van ingrediënten,

verfijnde smaken en texturen. Perfectie, ver-nieuwing én smaak! Zeker een bezoekje waard!

Theodoor van Rijswijckplaats 32000 Antwerpen

03 501 98 39www.joostarijs.be

Open van di tot vrij: 11u–18uZaterdag: 10u30–18u30

Gesloten op zon, ma en feestdagenKoopzondagen: 12u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 1 doosje met twee pralines2 coupons 1 doosje met twee macarons

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 2 pralines2 coupons 4 pralines

25

LEONIDAS Chocolates Cafe

Groenplaats 222000 Antwerpen

03 233 71 04 www.leonidas.be

Alle dagen open: 9u–19u

1 coupon 1 warme chocolademelk naar keuze

Proef onze heerlijke huisbereide chocolade-melk, gemaakt van Leonidaschocolade, in ons splinternieuwe Leonidas Chocolates Café op de Groenplaats. Beleef een gezellig chocolade-moment in deze speciale omgeving, een genot voor al uw zintuigen. Geniet van onze originele recepten, of van heerlijke koffie met één van onze lekkere taartjes, en u krijgt er natuurlijk altijd een Leonidaspraline bij.

Chocolate Passmeeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

26

LEONIDAS De Keyserlei“Leonidas … mmmmm de witte met de noot”. De Manon van Leonidas blijft de favoriet van vele chocoladefans. Maar iedereen heeft binnen ons ruime assortiment van meer dan 100 ver-schillende smaken zijn eigen Leonidas lieveling.

Op zoek naar het ideale geschenk? Dan vind je in onze Leonidaswinkel op de De Keyserlei zeker een smakelijke oplossing. Leonidas staat al meer dan 100 jaar voor:

– 100% pure cacaoboter – 100% vers – 100% natuurlijke ingrediënten – 100% van onze pralines zijn ‘made in

Belgium’

De Keyserlei 72018 Antwerpen

03 233 61 58www.leonidas.be

Open van ma tot za: 9u–18u30Zondag: 10u–18u30

Chocolate Pass 2 coupons 1 doosje met hartjes

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

27

LINTSAl 23 jaar staat Lints voor kwaliteit en versheid. Naast het atelier en de winkel kunnen de klan-ten hier ook terecht voor ontbijt, lunch of gebak in het verbruikssalon.

Liefhebbers van zoet komen hier zeker aan hun trekken en hebben de keuze uit een enorm aanbod aan taarten, waarvan er vele uitgestald zijn in de winkel, maar indien je wenst kan je ook nog heel wat andere taarten bestellen. Daarnaast is er een enorme keuze aan pralines, koekjes, brood en koffiekoeken. In de winkel staat boven-dien een klein assortiment aan huisgemaakte ijs-taarten bereid met ambachtelijk roomijs.

Vleminckveld 682000 Antwerpen

03 226 91 34www.lints.be

Open van ma tot za: 6u45–18u15Zondag: 6u45–16u

Chocolate Pass 1 coupon 1 luxe Prince koek

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

28

MARYGepassioneerd door chocolade richt Mary Delluc in 1919 in Brussel een chocoladewinkel op met als doelstelling chocolade van hoge kwaliteit te bie-den aan haar klanten. Samen met haar meester- chocolatier creëert ze haar eigen creaties en recepten. Door al deze geboden kwaliteit mag ze op 1942 haar eerste titel van ‘Gebrevetteerde Hofleverancier van België’ in ontvangst nemen. Anno 2013 werd deze titel opnieuw vernieuwd door zijne Majesteit Koning Filip.

Vandaag produceren onze meester-chocola-tiers dagelijks en nog steeds op ambachtelijke wijze de Mary-pralines gemaakt van ganaches, pralinés, karamel, crèmes fraîches en marse-pein. De met de hand gerolde truffels vormen een mooie aanvulling op een gamma bestemd voor de kenners.

Uitmuntendheid, traditie en kwaliteit blijven de sleutelwoorden in de wereld van Mary in de keuze van de grondstoffen, het respect voor de recepten van de oprichtster, de luxueuze ver-pakking en de bediening van de klanten.

Korte Gasthuisstraat 342000 Antwerpen

03 233 31 03www.mary.be

Open van ma tot za: 10u–18uZondag gesloten

Chocolate Pass 1 coupon 2 pralines verpakt2 coupons 1 mini ballotin met 2 manons

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 luxe Prince koek

29

NELLOSpeciaal voor de chocoladeweek biedt Nello dit jaar een kokertje met geënrobeerde koffieboon-tjes. De kwaliteitsbonen worden ondergedom-peld in een bad chocolade, zodat ze omhuld worden met een krokant laagje. De bitterheid van de gebrande koffieboon combineert uitste-kend met het zoete van de chocolade.

Nello Chocolates ligt op de Handschoen-markt, aan de ingang van de Antwerpse kathe-draal, het meest tot de verbeelding sprekende monument van de stad. Nello draagt de naam van de beroemde legende van ‘Nello en Patra-che’ en verkoopt daarom uitsluitend produc-ten met een verhaal. Antwerpse Handjes, Elixir d’Anvers, Mokatines, cuberdons en natuurlijk onze eigen ambachtelijke chocolade, van 100 procent puur tot zoet en wit.

Handschoenmarkt 102000 Antwerpen

03 233 44 [email protected]

Alle dagen open: 9u30–18u30

Chocolate Pass 1 coupon 1 kokertje geënrobeerde koffieboontjes

2 coupons 1 kokertje koffieboontjes en 1 kokertje met een geënrobeerde verrassing

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

30

NEUHAUSToen Jean Neuhaus in 1857 in Brussel aankwam, opende hij een apotheek. Om zijn medicijnen lekkerder te maken, omhulde hij ze met een laagje chocolade. Zijn kleinzoon, Jean Neuhaus Jr., erfde zijn passie voor chocolade. Hij kwam op het idee om de medicijnen door een heer-lijke vulling te vervangen, en vond zo in 1912 de eerste ‘praline’ of gevuld chocolaatje uit. Ook de ballotin, het elegante doosje dat pralines in een luxegeschenk verandert, werd uitgevonden door Neuhaus.

Alle pralines van Neuhaus worden vandaag in de ateliers in Brussel vervaardigd. Neuhaus Créateur Chocolatier is internationaal befaamd, met winkels in Brussel, Londen, New York, Tokio, Shanghai en vele andere steden overal ter wereld. Neuhaus is ook officieel Belgisch Hofleverancier.

Korte Gasthuisstraat 12000 Antwerpen

03 227 07 98www.neuhaus.be

Open van ma tot za: 10u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 2 paaseitjes naar keuze

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 kokertje geënrobeerde koffieboontjes

2 coupons 1 kokertje koffieboontjes en 1 kokertje met een geënrobeerde verrassing

31

NORMOEen koffiebranderij en koffiebar die focust op high-end micro-lots.

Wij geloven zeer sterk in de boeren die ach-ter elke koffie staan. Daarom kiezen we ervoor om onze koffie zo naakt mogelijk te presenteren naar onze klanten toe. Zodat hetgeen wat de boer er voor gedaan heeft zo goed mogelijk bewaard blijft. Dit merk je vooral aan onze lichte brandin-gen waarbij de eigenschappen van de koffie het mooist naar voor komen.

Wij willen mensen koffie laten beleven op een manier waarbij we het beste in de koffie naar boven halen. Minderbroedersrui 30

2000 Antwerpenwww.normocoffee.be

Open van ma tot za: 8u30–18u30Gesloten op zondag en feestdagen

Chocolate Pass 1 coupon 1 take out filterkoffie

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

32

PELICAN ROUGE EXPERIENCE SHOPIn de Pelican Rouge Coffee Experience Shop kan u komen genieten van de heerlijkste koffie-variëteiten. En dit in de schaduw van waar het in 1863 voor Pelican Rouge ooit allemaal begon.

Pelican Rouge was onder de oorspronkelijke merknaam ‘Roode Pelikaan’ één van de allereer-ste koffiebranders in onze Koekenstad. Vandaag, meer dan 150 jaar later, putten wij nog steeds uit onze rijke geschiedenis en ons vakmanschap om u uitzonderlijke koffies aan te bieden.

Wij koesteren als ambachtelijke koffiebran-der onze geschiedenis, maar zijn helemaal klaar voor de toekomst. Breng ons dus zeker een bezoekje en laat je verrassen door dit stukje Antwerpse koffiegeschiedenis, maar vooral… kom genieten van een heerlijke Pelican Rouge koffie. Je vindt ons vlak over het MAS.

Sint-Aldegondiskaai 362000 Antwerpen0499 05 67 7203 870 82 00

www.pelicanrouge.be antwerpexperienceshop

@pelicanrouge.com

Open van ma tot vrij: 8u–18uZat en zondag: 10u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 1 Pelican Rouge koffie

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 1 take out filterkoffie

33

PIERRE MARCOLINIHet Maison Pierre Marcolini werd in 1995 opge-richt in Brussel door zijn creatieve directeur Pierre Marcolini, een gerenommeerde meester- patissier met een uitzonderlijke savoir-faire en niet aflatende drive om ‘s werelds beste pralines te creëren. Naast zijn uitzonderlijke pralines geniet het Maison Pierre Marcolini vandaag van een uitstekende reputatie doordat het bedrijf zijn grondstoffen rechtstreeks en op ethisch verantwoorde wijze inkoopt bij onafhankelijke cacaoproducenten in Brazilië, Cuba, Ecuador, Ghana, Madagascar en Vietnam.

Als eerste Maison van de Haute Chocolaterie biedt Pierre Marcolini uitzonderlijke pralines en lekkernijen aan zonder uiteraard de beroemde makarons te vergeten. Dankzij de opmerkelijke kwaliteit en verfijning van de creaties van het

Maison Pierre Marcolini liet het succes niet lang op zich wachten: inmiddels opende Marcolini meer dan 30 winkels in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Monaco.

Korte Gasthuisstraat 112000 Antwerpen

03 226 78 28www.marcolini.com

Open van ma tot za: 10u–18uZondag gesloten

Chocolate Pass 2 coupons 1 zakje met 6 pralines

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

34

QUETZAL ANTWERPEN“There’s more to life than chocolate, but not right now.”

Quetzal is dé chocoladebar met een ontem-bare passie voor chocolade, zijn cultuur en geschiedenis.

Hun producten worden dagelijks vers en op artisanale wijze gemaakt. Quetzal staat bekend om hun diverse soorten heerlijke chocolade-melk en choctails. Maak kennis met hun origine chocolades uit Ghana, Ecuador, etc. Deze erva-ringen, deze mix van geuren en smaken is hun passie. Een passie die zij met jou willen delen. Lijnwaadmarkt 11

2000 Antwerpen0498 75 69 36www.quetzal.be

Open van ma tot za: 12u–24uZondag: 12u–18u

2 coupons 1 warme chocolademelk met vier verschillende soorten chocoladeChocolate Pass

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

35

SJOKOLATGoesting in sjokolat? Kom dan snel langs en ont-dek al onze pralines, truffels en tabletten gepre-senteerd in een uniek, eigentijds kader.

Maar wees gewaarschuwd, kiezen zal niet meevallen gezien het zeer uitgebreide aanbod aan smaken. Deze varieert van een rijke boterka-ramel met fleur de sel, over fijne ganaches met infusies van bloemen en vruchten, tot uitdagende vullingen op basis van exotische specerijen.

Alle chocoladecreaties zijn handgemaakt uit de meest hoogwaardige en smaakvolle grond-stoffen en verrijkt met een niet te onderschat-ten portie liefde.

Onze filosofie: minder toegevoegde suiker en méér smaak. Kwaliteit boven alles!

À propos, wist u dat u bij SJOKOLAT ook terecht kunt voor handgemaakte nougat en nougatine in de meest uiteenlopende smaken?

Hoogstraat 332000 Antwerpen

03 808 04 49www.sjokolat.be

Alle dagen open: 10u–18u

Chocolate Pass 1 coupon 3 pralines 2 coupons 6 pralines

1 coupon 3 pralines 2 coupons 6 pralines

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

36

SOFIE SUCRÉESedert 1975 vervaardigt Devina op ambachte-lijke wijze pralines van topkwaliteit.

De liefde voor het metier vertaalt zich tot op vandaag niet enkel in een gevarieerd aanbod pralines, maar ook in truffels en Antwerpse handjes van eigen makelij. Enige trots was op zijn plaats wanneer Devina in 2010 de eer te beurt viel om ons chocoladeland te vertegen-woordigen op de Wereld Expo in Shanghai.

Sinds juni 2014 zijn wij verhuisd van de Oude Koornmarkt naar de Handschoenmarkt. Je kan er nu naast de pralines ook genieten van een heerlijk stukje taart en een kopje koffie. Bezoek Sofie Sucrée en verwen je smaakpapillen met een chocolade-ervaring die de naam waardig is.

Chocolate Pass 1 coupon 2 verpakte pralines 2 coupons 4 verpakte pralines

Handschoenmarkt 32000 Antwerpen

03 232 56 34

Open van ma tot vrij en zon: 10u–18uZaterdag: 10u–19u

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

1 coupon 3 pralines 2 coupons 6 pralines

1 coupon 3 pralines 2 coupons 6 pralines

37

Chocolate Pass

THE CHOCOLATE LINEDominique Persoone en zijn team staan sinds 2010 voor u klaar in het prestigieuze Paleis op de Meir. Breng een bezoek aan het indrukwek-kende gebouw en vergeet zeker de pareltjes niet te bewonderen die deze Rock ’n’ Roll chef in zijn winkel legt. Niet voor niets werd The Chocolate Line uitgeroepen tot mooiste chocoladewinkel van Europa.

(Paleis op de) Meir 50 2000 Antwerpen

03 206 20 30www.thechocolateline.be

Open van di tot za: 9u30–18u30zo en ma: 10u30–18u30

1 coupon 1 klassieke + 1 speciale praline

meeneemconsumptie – max. 2 coupons per pass

38

Een jaar lang*

KTC magazine

nu slechts€ 19,95

normale prijs € 23,96

Regelen doe je op

koffieTcacao.nl/koeken-abonnement

KTC magazine voor jezelf of als cadeau!

MAAK KENNIS MET KOFFIETCACAO MAGAZINE!

* Een jaar lang = 4 nummers.

HET LIFESTYLE MAGAZINE VOOR LIEFHEBBERSVAN KOFFIE, THEE EN CACAO.

200x265_Adv.KTC_Koekenstad.indd 1 30-11-15 18:43

Illustratie: Zhivko + Rodval + ∏ – v.u.: vzw Jangada, Lange Lozanastraat 15, 2018 Antwerpen – Vrij van zegel, art. 198, 7e Wetboek der taksen

NottebohmzaalHendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen www.antwerpenkoekenstad.be

Op de koffie bij Nottebohm

30.01tot en met

13.03

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience