Antwerp Chocolate Week 2014

36
15 februari 2014 22 februari 2014 ANTWERPSE WEEK VAN DE CHOCOLADE

description

Taste the Best Chocolate in Antwerp

Transcript of Antwerp Chocolate Week 2014

Page 1: Antwerp Chocolate Week 2014

15 februari 2014—

22 februari 2014

Antwerpse week vAn de chocolAde

Page 2: Antwerp Chocolate Week 2014

Antwerpen Koekenstad dompelt u onder in een wereld van koekjes en chocolade. Dit beleeft u in een tentoonstelling, twee ontdekkings-routes – de Antwerp Chocolate Week en de Antwerp Pateekes Week – en een Antwerpse Handjes-ontwerpwedstrijd.

Alle informatie hierover vindt u op www.antwerpenkoekenstad.be

De heer Bernard Proot, Antwerps patissier en chocolatier met internationale faam, is am-bassadeur van Antwerpen Koekenstad.

Het projectmanagement van Antwerpen Koekenstad gebeurt door 32 studenten Marke-ting van de Karel de Grote-Hogeschool. Nata-lie Verfaellie en Piet De Lombaerde, docenten Experience Marketing, coördineren het volle-dige project.

Antwerpen Koekenstad ExpoLaura Sohl, Shanty Vandebriel, Nick Van De Velden, Kristof De Wachter, Lynn Doomen,  Joke Dierckx, Eva Jespers, Thomas Van Mechelen

Antwerpse Handjes ontwerpwedstrijdMaarten Van de Vondel, Edward Schepens, Jesse Augusteyns, Matthias Soetewey, Simke Spruyt, Karen Wuyts, Arno Roose, Inge Heirwegh.

Antwerp Chocolate Week Inge Bos, Sandy Naumann, Tobias Peeters, Stijn Coenen, Simon Grandry, Melanie Kok, Roel de Wever.

Antwerp Pateekes WeekValérie Baetens, Sanne Boonen, Liesbeth de Voeght, Louis Peeters, Mitch Dillen, Anouk Schnaphauf, Annebeth Philipsen, Johanna Rijcken.

Foto’s Inge Bos, Dries Luyten (p. 13), Piet De Lombaerde.

CampagnebeeldZhivko + Piet De Lombaerde

OntwerpStudio Pieter Boels

Verantwoordelijke uitgeverPiet De Lombaerde, 2018 Antwerpen

Colofon

Page 3: Antwerp Chocolate Week 2014

De Antwerp Chocolate Week is een proever-route voor iedereen die chocolade lust. Deze chocoladeweek loopt van zaterdag 15 februa-ri tot en met zaterdag 22 februari 2014.

Chocolate Pass

Als u wilt deelnemen aan de chocoladeweek koopt u een Chocolate Pass. Deze pas is vanaf 25 januari verkrijgbaar bij alle deelnemende zaken en is geldig tijdens de Chocolate Week.

De chocoladepas kost 10 euro en bevat 10 coupons die u kunt inwisselen bij de deelne-mende handelszaken. Het chocolade lekkers dat u voor één of twee coupons krijgt, heeft een waarde van minstens het dubbele van het aankoopbedrag van het bonnetje.

U kunt maximaal 2 coupons bij eenzelfde winkel verbruiken. Bij de Chocolate Pass ont-vangt u ook gratis deze brochure met infor-matie over de deelnemende chocolatiers.

1 2 3 4 5

6 7 8 9 10

SPECIMEN

SPECIMEN

Page 4: Antwerp Chocolate Week 2014

MeurisseIn 1831 opende de eerste chocoladefabriek van België, Meurisse in de Hoveniersstraat. Ze verhuisde later naar het Damplein waar tegenwoordig Belgica meubels is gevestigd. Meurisse is bij de oudere generatie nog ge-kend om de Boy Scouts- en Finor-reep. Wie her-innert zich de slogan “Elke reep Finor brengt u voedsel en kennis. Na ieder stuk Finor zijt ge wat sterker en geleerder.”? De kennis kwam door de chromo’s die bij de repen staken en in albums konden worden geplakt. Meurisse verliet de Damwijk rond 1970. Het merk werd overgenomen door multinational Kraft en wordt nu niet meer gebruikt.

Parein en De BeukelaerEdouard Parein kocht in 1890 aandelen van de Borgerhoutse Biscuiterie Cordemans. Maar in 1895 opende hij onder eigen naam een koek-jesfabriek op het Zuid. Parein was bekend om zijn Tuc-koekjes en chocoladewafels. De bis-cuiterie vulde de driehoek tussen de Brussel-, Ieper- en Montignystraat. Het gebouw is van-daag van de Karel de Grote-Hogeschool.

Rond 1885 startte De Beukelaer, op gronden gekocht van de Zoo, de productie van koekjes. De geur van deze industriële bakkerij in de Lange Kievitstraat (de huidige Alcatelsite) vlakbij het Centraal Station, was voor treinreizigers een aangename kennis-making met de koekenstad. Edward Jacobus

De Beukelaer maakte naast koekjes ook cho-coladerepen. In de wikkels zaten, zoals bij de meeste fabrikanten tussen 1950 en 1970, prentjes. Ze zijn vast nog bij verzamelaars terug te vinden. De fabriek werd rond 1960 verkocht, waarna de productie naar Herentals verhuisde.

De Beukelaer fusioneerde in de jaren ‘60 met Parein tot General Biscuits en kwam later in handen van de Franse Lu-groep. Vandaag maakt de koekjesfabriek deel uit van Mondelez International.

MartouginOudere sinjoren herinneren zich wellicht de werkplaatsen van de Chocolaterie Modèle, die van 1907 tot 1966 op de hoek van de Helmstraat en Schapenstraat de Martougin-chocolade produceerde. Minerva, Jemma en Galba waren gekende chocolademerken. Het Nederlandse Van Houten kocht en sloot de Antwerpse fabriek in 1966.

Vanova en CargillVoor de Tweede Wereldoorlog was Vanova een bekend chocolademerk. Het was gevestigd op de Belgiëlei 37. Het Zwitserse Nestlé nam het merk en de gebouwen over en verkocht ze in de jaren 90 door aan Cargill Cocoa & Chocolate. Vandaar dat Antwerpen de enige stad in België is, waar vandaag nog in het centrum op indus-triële schaal chocolade wordt geproduceerd.

Historiek

Page 5: Antwerp Chocolate Week 2014

Antwerpse chocolatiersBastin, Burie, Del Rey en Goossens zijn de oudste nu nog bestaande chocolatiers van Antwerpen. Ze hebben een rijke traditie en elk hun specifieke producten.

In de jaren 1950–70 waren er in Antwerpen meer dan 20 chocolatiers die pra-lines maakten in een eigen atelier. Ze wissel-den maandelijks van gedachten in een cafétje op de Suikerrui. Het waren en zijn meestal ambachtelijke familiebedrijven. Velen zijn ge-stopt omdat ze geen opvolger hadden. Maar Antwerpen trok als metropool ook andere bekende chocolatiers aan.

Antwerpse HandjesDit symbool ontstond in 1934 na een wed-strijd van de Antwerpse banketbakkersver-eniging. In 1956 kwam er een octrooi op de sa-menstelling, vorm en verpakking. Het handje bestond aanvankelijk slechts als koekje, later ook als suikergoed. Antwerpse chocolatiers ontwikkelden in 1981 een chocoladen variant.

Het vervaardigen en verkopen van Antwerpse Handjes is voorbehouden aan de le-den van de Syndicale Unie voor Brood-, Banket-, Chocolade- en IJsbedrijf. Oorspronkelijk be-stond het handje enkel zonder vulling. Sinds 1982 zijn er 2 varianten beschikbaar: een met marsepein- met Elixir d’Anvers – een ander met een smeuïge pralinévulling.

De hele geschiedenis van Parein kunt u lezen in de uitgave Biscuits Parein van Antwerpen Koekenstad. In dit eerste boek schrijven Louis en Dimitri Parein het verhaal van hun voormalige familiebedrijf, vormgegeven door Pieter Boels.

Dit boek (paperback, kleur, 148 bladzijden) is verkrijgbaar bij de Stadswinkel, Grote Markt nr 11 te 2000 Antwerpen. Prijs: 20 euro.

Louis & Dimitri Parein

Page 6: Antwerp Chocolate Week 2014

Antwerp ChoColAte StoreAntwerp Chocolate Store is gelegen in hart-je Antwerpen, in het Grand Bazar Shopping Center vlakbij de Groenplaats en het Hilton hotel. Naast een uitgebreid assortiment prali-nes vind je hier ook de ‘roem van Antwerpen’, namelijk de Antwerpse Handjes. Alles wordt hier vervaardigd met Callebaut-chocolade.

1 coupon: een pakje Antwerpse HandjesChocolate Pass

Shopping Center Grand Bazar Beddenstraat 2

2000 AntwerpenT 03 213 24 22

www.grandbazarantwerp.be/winkels/antwerp-chocolate-store

Open van ma tot zat: 10u—18u30

6

Page 7: Antwerp Chocolate Week 2014

U kunt bij bakkerij Vervecken al 20 jaar terecht voor al wat lekkers is met als voornaamste troef: superieure kwaliteit aan een betaalbare prijs!

Voor een uniek, gepersonaliseerd en niet te versmaden aandenken ben je bij bakkerij Vervecken aan het goede adres. Met onze originele logopralines tover je een glimlach op ieders gezicht. Een praline met de foto van je communicant als souvenirtje voor de genodigden, lekkernijen voorzien van het be-drijfslogo om als relatiegeschenk uit te delen, chocolade bonbons met een boodschap voor je geliefde . . . de mogelijkheden zijn einde-loos! Voor wie nog niet uitgesnoept is na het

proeven van onze handgemaakte pralines, hebben wij ook een ruime keuze aan huisge-maakte dessertkoekjes en en petit-fours.

Op zoek naar een origineel cadeautje uit Antwerpen? Probeer onze eveneens zelfge-maakt Antwerpse handjes! Mmm . . .

bAkkerij verveCken

1 coupon: 3 pralines2 coupons: 4 verpakte pralinesChocolate Pass

Volkstraat 122000 AntwerpenT 03 237 54 80

www.bakkerij-vervecken.be

Open ma –woe en zat: 7u—18uZondag: 7u—17uDo en vr gesloten

7

Page 8: Antwerp Chocolate Week 2014

G. Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theo-fiel Adriaenssens opende in 1908 een snoep-winkel op de Paardemarkt 108, maar pas na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bastin zich in eigen chocola-decreaties. De zonen zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede win-kel geopend aan de voet van de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal.

Wat deze familie typeert is de constante zoektocht naar nieuwe producten en nog meer persoonlijke aandacht voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden

zoals kaneel en saffraan. Met oosterse likeuren zoals saké, lycheewijn en vruchten zoals ananas en kokostenoten laat G. Bastin je een oosterse ervaring beleven op een Vlaamse wijze.

bAStin kathedraal

Chocolate Pass 1 coupon: 3 pralines, niet verpakt2 coupons: 6 verpakte pralines

Blauwmoezelstraat 3(naast de kathedraal)

2000 AntwerpenT 03 232 99 25

www.g-bastin.com

Alle dagen open: 10u—18u

8

Page 9: Antwerp Chocolate Week 2014

bAStin Paardenmarkt

Chocolate Pass

G. Bastin bestaat al meer dan 100 jaar. Theo-fiel Adriaenssens opende in 1908 een snoep-winkel op de Paardemarkt 108, maar pas na de Tweede Wereldoorlog specialiseerde nazaat Gilbert Bastin zich in eigen chocola-decreaties. De zonen zetten intussen de zaak verder en hebben in 1999 een tweede win-kel geopend aan de voet van de Onze-Lieve- Vrouwekathedraal.

Wat deze familie typeert is de constante zoektocht naar nieuwe producten en nog meer persoonlijke aandacht voor de klant. Zo bieden ze een assortiment pralines aan met kruiden

zoals kaneel en saffraan. Met oosterse likeuren zoals saké, lycheewijn en vruchten zoals ananas en kokostenoten laat G. Bastin je een oosterse ervaring beleven op een Vlaamse wijze.

1 coupon: 3 pralines, niet verpakt2 coupons: 6 verpakte pralines

Paardenmarkt 106–1082000 AntwerpenT 03 233 02 47

www.g-bastin.com

Open ma tot vrij: 9u—18uZat: 9u—17u

9

Page 10: Antwerp Chocolate Week 2014

1 coupon: 3 small boobies in zakje2 coupons: 1 BbyB sleeve (5 pralines)

bbybBbyB, dat is verrast worden door haute cou-ture in Belgische chocolade. Meer dan twin-tig nieuwe smaakervaringen nemen je mee op ontdekkingsreis. Van intens tot speels en zacht. Maar altijd buitengewoon.

Met BbyB geniet je van elegantie in cho-colade en confiserie, bereid door de mees-ter-chefs Bart Desmidt en Jan Verleye.

BbyB werd geboren uit de passie van Bart Desmidt, die in zijn sterrenrestaurant Bartho-lomeus alleen de beste streekproducten op ta-fel brengt. Bart, een kind van de zee, vond bij

de babelutte zijn inspiratie voor een nieuwe praline. Wat begon als een geliefd dessert in Bartholomeus, groeide uit tot BbyB: pralines, boobies, babeluttes en andere confiserie van de hoogste kwaliteit die de smaakpapillen prikke-len met originaliteit en verfijning. Heerlijk om te proeven. Een plezier om te geven.

Schrijnwerkersstraat 152000 AntwerpenT 03 225 02 00

[email protected]

Open van ma tot za: 10u—18uZondag gesloten

Chocolate Pass

10

Page 11: Antwerp Chocolate Week 2014

ChâteAu blAnCChâteau Blanc is een karaktervolle chocola-terie gelegen in het historisch stadscentrum van Antwerpen. Naast een uitgebalanceerd aanbod ambachtelijk bereide pralines, onder-scheidt Château Blanc zich door een onge-kende diversiteit aan truffels in maar liefst 25 verschillende smaken. Van een klassieke pure cacao truffel tot een exotische truffel met chili- peper, de overheerlijke smaaksensaties en het ongekende mondgevoel zal iedere gourmet naar meer doen verlangen.

Tevens kunt u bij Château Blanc terecht voor verrassende chocolade geschenkideeën, Antwerpse handjes, chocolade diamanten, nostalgisch snoepgoed en de uitgebreide productgamma’s van diverse luxe Belgische chocolademerken, zoals Café Tasse, Dolfin, NEWTREE, Starbrook Airlines, Choc-o-lait en Noble.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 truffels + 1 praline, niet verpakt2 coupons: 3 truffels + 2 pralines verpakt

Torfbrug 12000 Antwerpen

www.chocolateonlineshop.com

Alle dagen open: 10u—18u

11

Page 12: Antwerp Chocolate Week 2014

ChoColAtier burieChocolatier Burie is een van de oudste choco-latiers van Antwerpen. Hij is vooral bekend om de grote chocolade creaties die hij in zijn etalages plaatst. Voorbeelden van deze kunst-werken zijn het stadhuis van Antwerpen, de Flandria-boot en dieren zoals de tijger en een slang. Elke maand worden er nieuwe creaties in de etalage geplaatst.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 diamanten pralines in zakje

Korte Gasthuisstraat 32000 AntwerpenT 03 232 36 88

www.burie.be

Open van ma tot za: 10u—18u

12

Page 13: Antwerp Chocolate Week 2014

delrey

Chocolate Pass

DelRey is al meer dan 60 jaar een vast begrip voor de chocoladeliefhebbers in Antwerpen. Elke dag creëren topchocolatiers en -patis-siers op ambachtelijke wijze in het eigen ate-lier exclusieve pralines, koekjes, patisserie en ijstaarten.

DelRey heeft vier vestigingen in Japan en is lid van Relais Desserts, een organisatie van gerenommeerde patissiers en chocolatiers waarin enkel de absolute wereldtop welkom is.

DelRey wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Appelmansstraat 52000 Antwerpen

03 470 28 61www.delrey.be

Open van ma tot zat: 9u—18u30Gesloten op zon- en feestdagen

Chocolate LoungeOpen van ma tot zat: 10u—18u

Gesloten op zon- en feestdagen

1 coupon: 1 grand cru warme chocolademelk2 coupons: 1 specialcru of shotcru warme chocomelk

13

Page 14: Antwerp Chocolate Week 2014

eliSA prAlineSElisa Pralines is een kleine chocolade-oase in de schaduw van de kathedraal. Naast een uit-gebreid assortiment handgemaakte pralines en truffels kan je bij hen ook terecht voor ge-konfijt fruit in chocolade, Antwerpse Handjes en natuurlijk nog voor vele andere lekkernijen.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 pralines verpakt2 coupons: 4 pralines verpakt

Grote Markt 22000 AntwerpenT 03 231 87 58

www.elisa-pralines.com

Alle dagen open: 10u—19u

14

Page 15: Antwerp Chocolate Week 2014

godivA Schrijnwerkersstraat

Pierre Draps creëerde zijn eerste pralines in Brussel in 1926. Hij leende hiervoor zijn naam van Lady Godiva. De ambachtslieden van Go-diva versieren hun chocolaatjes de dag van vandaag nog steeds met de hand.

Meesterchocolatier Godiva viert Pasen en de eerste mooie dagen graag in stijl. Vandaar de elegante geschenkdoos met luxueuze bloe-mendecoratie en 16 overheerlijke pralines. Speciaal voor de gelegenheid krijgen de kistjes en pralinedozen van de klassieke collectie Gold alsook de zelf samen te stellen geschenkman-den een weelderig bloemenlint aangemeten.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 verpakte pralines

Schrijnwerkerstraat 12000 Antwerpen

www.godiva-antwerpen.be

Open van ma tot zat: 10u—18u

15

Page 16: Antwerp Chocolate Week 2014

günther wAtté ChoColAde CAféEen uniek café voor fijnproevers, zoetekau-wen en fashionista’s die van een coffeebreak net dat tikje meer verwachten. Watté biedt een ruim assortiment van koffie, thee, prali-nes, dessertwijn, gebak en uiteraard chocola-de, om mee te nemen of ter plekke te consu-meren in een luxieus decor. Een bezoek is een zintuigelijke ervaring: proeven, ruiken, maar ook een streling voor het oog.

Gunther Watté wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

1 coupon: 2 verpakte pralinesChocolate Pass

Steenhouwersvest 302000 AntwerpenT 03 293 58 94www.watte.be

Open van di tot za: 10u30—18u30Zondag: 13u—18u

16

Page 17: Antwerp Chocolate Week 2014

1 coupon: huisgemaakte chocomelk, gemaakt van echte chocoladeChocolate Pass

Op de Vrijdagmarkt vind je ’t Koekebakske. Hier kan je terecht voor huisgemaakte choco-lademelk, koffie en allerlei soorten gebak. Een klein maar fijn eethuisje waar een huiselijke en gezellige sfeer de hoofdrol speelt.

Je voelt je er meteen thuis: de warme kleuren, kaarsjes, theepotjes . . . maken het totaalplaat-je helemaal af. En nog een extra tip: alles wat je ziet, kan je kopen! Wanneer je op een druk-ke dag in Antwerpen eventjes tot rust wil ko-men, is ’t Koekebakske de ideale plaats.

‘t koekebAkSkeLeeuwenstraat 232000 AntwerpenT 0494 07 17 77

apen.be/koekebakske-eetcafe-antwerpen

Open do en vrij: 7u30—16uZaterdag: 9u—16u

Zondag: 9u30—16uMa tot woe gesloten

17

Page 18: Antwerp Chocolate Week 2014

Kon. Museum v. Schone Kunsten

Mechelseplein

Theaterplein

Groenplaats

Amerikalei

Britselei

Sch

elde

Leop

oldstraat

St-

Kat

elijn

eves

t

Nat

ion

ales

traa

t

Minderbroedersrui

Jord

aens

kaai

Pla

ntin

kaai

Volk

stra

atE.

van

Dijc

kkaa

i

Mechelsesteenw

eg

Lange Leemstraat

Paardenmarkt

Kipdorp

Meir

Hopland

St-JacobsmarktLange Nieuwstraat

21

22

17

19

14185

6

7

3

1

4

9Gr. Markt

10

15

12

16

23

2425

20

11

2

Page 19: Antwerp Chocolate Week 2014

ChoColAderoute1. Antwerp Chocolate Store2. Bakkerij Vervecken3. Bastin kathedraal4. Bastin Paardenmarkt5. BbyB6. Château Blanc7. Chocolatier Burie8. DelRey9. Elisa Pralines10. Godiva Schrijnwerkersstraat11. Günther Watté Chocolade Café12. ‘t Koekebakske13. Leonidas De Keyserlei14. Leonidas Lombardenvest15. Mary16. Nello17. Neuhaus Korte Gasthuisstraat18. Neuhaus Stadsfeestzaal19. Patisserie Lints20. Petite Elisa21. Pierre Marcolini22. Sophie Sucrée23. Stadswinkel24. Starbrook Airlines25. The Chocolate Line

Stadspark

Rooseveltplaats

Italiëlei

Fran

krijk

lei

Lange Leemstraat

Paardenmarkt

Astridplein

St-Jacobsmarkt

Carnotstraat

Plantin en Moretuslei

De Keyserlei

8

4

p 6

p 7

p 8

p 9

p 10

p 11

p 12

p 13

p 14

p 15

p 16

p 17

p 20

p 21

p 22

p 23

p 24

p 25

p 26

p 27

p 28

p 29

p 30

p 31

p 32

500 m

Zoo

13

CentraalStation

Page 20: Antwerp Chocolate Week 2014

leonidAS De Keyserlei

Kom bij Leonidas de heerlijke witte Manon Café proeven. Smelt voor de meest onweer-staanbare van al onze pralines. Onder zijn jasje van witte chocolade verbergt de Ma-non Café zijn verrukkelijke vulling van kof-fie-roombotercrème op een bedje van praliné, en een hele hazelnoot. Deze unieke praline is een must in het assortiment.

100 jaar geleden schreef een man met pas-sie voor chocolade de eerste regels van een bui-tengewoon verhaal, over pralines, lekkernijen en puur plezier. Het succesrecept van Leonidas is gebaseerd op het gebruik van enkel verse

producten, en al de creaties zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten (verse boter, melk, room, hazelnoten, amandelen …).

Vandaag de dag biedt Leonidas meer dan 100 verschillende heerlijke Belgische pralines aan, gemaakt van 100 procent pure cacaoboter.

Chocolate Pass 1 coupon: 3 manon cafés (niet verpakt)

De Keyserlei 72000 AntwerpenT 03 233 61 58

www.leonidas.com

Open van ma tot za: 9u—18u30Zondag: 10u—18u30

20

Page 21: Antwerp Chocolate Week 2014

Kom bij Leonidas de heerlijke witte Manon Café proeven. Smelt voor de meest onweer-staanbare van al onze pralines. Onder zijn jasje van witte chocolade verbergt de Ma-non Café zijn verrukkelijke vulling van kof-fie-roombotercrème op een bedje van praliné, en een hele hazelnoot. Deze unieke praline is een must in het assortiment.

100 jaar geleden schreef een man met pas-sie voor chocolade de eerste regels van een bui-tengewoon verhaal, over pralines, lekkernijen en puur plezier. Het succesrecept van Leonidas is gebaseerd op het gebruik van enkel verse

producten, en al de creaties zijn gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten (verse boter, melk, room, hazelnoten, amandelen …).

Vandaag de dag biedt Leonidas meer dan 100 verschillende heerlijke Belgische pralines aan, gemaakt van 100 procent pure cacaoboter.

Chocolate Pass 1 coupon: 3 manon cafés (niet verpakt)

leonidAS Lombardenvest

Lombardenvest 352000 AntwerpenT 03 233 14 72

www.leonidas.com

Open van ma tot za: 9u30—18u30

21

Page 22: Antwerp Chocolate Week 2014

mAryGepassioneerd door chocolade richt Mary Del-luc in 1919 te Brussel een chocoladewinkel op met als doelstelling chocolade van hoge kwa-liteit te bieden aan haar klanten. Samen met haar meester-chocolatier creëert ze eigen cre-aties en recepten. Hierdoor mag ze in 1942 de titel van Gebrevetteerde Hofleverancier van België in ontvangst nemen. Anno 2013 werd deze titel vernieuwd door z. M. Koning Philippe.

Vandaag produceren de meester-choco-latiers dagelijks nog steeds op ambachtelijke wijze de Mary-pralines gemaakt van ganaches, pralinés, karamel, crèmes fraîches en marse-

pein. De met de hand gerolde truffels vormen een mooie aanvulling op een gamma bestemd voor kenners.

Uitmuntendheid, traditie en kwaliteit blijven sleutelwoorden in de keuze van de grondstoffen, het respect voor de recepten van de oprichtster, de luxueuze verpakking en de klantenservice.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 verpakte pralines2 coupons: 1 mini ballotin met 2 manons

Korte Gasthuisstraat 342000 Antwerpen

Open van ma tot za: 10u—18uZondag gesloten

22

Page 23: Antwerp Chocolate Week 2014

nello

Chocolate Pass 2 coupons: 5 Nello en Patrasche pralines, verpakt

Nello Chocolates verkoopt via haar specia-liteiten niet enkel chocolade, maar ook een verhaal: de rekken zijn gevuld met Antwerpse handjes, Congolaiskes, Elixir d’Anvers pralines, Nello en Patrache chocolade, Mokatines en cu-berdons.

De ingang van de Antwerpse kathedraal is van oudsher een ontmoetingsplaats voor toeristen. In het midden van de Handschoen-markt pronkt een gezellig winkeltje waar ook cacaobonen uit de hele wereld elkaar ontmoe-ten. Hier worden specialiteiten met het Bel-gische kwaliteitslabel verkocht om nadien als

souveniers opnieuw naar de uithoeken van de wereld te verdwijnen.

Nello gelooft sterk in de toekomst en in de volgende generaties. Daarom vierde ze op 1 mei 2013, in samenwerking met twee Ant-werpse chocolatiers, de release van de eigen Nello en Patrache praline.

Handschoenmarkt 82000 AntwerpenT 03 233 44 48

www.chocolatesnello.be

Alle dagen open: 9u30—18u30

23

Page 24: Antwerp Chocolate Week 2014

neuhAuS Korte Gasthuisstraat

Toen Jean Neuhaus in 1857 in Brussel aan-kwam, opende hij een apotheek. Om zijn medicijnen lekkerder te maken, omhulde hij ze met een laagje chocolade. Zijn kleinzoon, Jean Neuhaus Jr., erfde zijn passie voor choco-lade. Hij kwam op het idee om de medicijnen in de bonbons door verrukkelijke vullingen te vervangen, en vond zo in 1912 de eerste ‘prali-ne’ of gevuld chocolaatje uit. Ook de ballotin, het elegante doosje dat pralines in een luxe geschenk verandert, werd uitgevonden door Neuhaus.

Alle pralines van Neuhaus worden tot op de dag van vandaag in de ateliers in Brussel vervaardigd. Neuhaus Créateur Chocolatier is internationaal befaamd, met winkels in Brus-sel, Londen, New York, Tokyo, Shanghai en vele andere steden overal ter wereld. Neuhaus is ook officieel Belgisch Hofleverancier.

Chocolate Pass 1 coupon : 2 pralines niet verpakt

Korte Gasthuisstraat 12000 AntwerpenT 03 227 07 98www.neuhaus.be

Open van ma tot za 10u—18u30

24

Page 25: Antwerp Chocolate Week 2014

neuhAuS stadsfeestzaal

Chocolate Pass 1 coupon: 2 pralines niet verpakt

Toen Jean Neuhaus in 1857 in Brussel aan-kwam, opende hij een apotheek. Om zijn medicijnen lekkerder te maken, omhulde hij ze met een laagje chocolade. Zijn kleinzoon, Jean Neuhaus Jr., erfde zijn passie voor choco-lade. Hij kwam op het idee om de medicijnen in de bonbons door verrukkelijke vullingen te vervangen, en vond zo in 1912 de eerste ‘prali-ne’ of gevuld chocolaatje uit. Ook de ballotin, het elegante doosje dat pralines in een luxe geschenk verandert, werd uitgevonden door Neuhaus.

Alle pralines van Neuhaus worden tot op de dag van vandaag in de ateliers in Brussel vervaardigd. Neuhaus Créateur Chocolatier is internationaal befaamd, met winkels in Brus-sel, Londen, New York, Tokyo, Shanghai en vele andere steden overal ter wereld. Neuhaus is ook officieel Belgisch Hofleverancier.

Meir 782000 Antwerpen

T 03 231 16 30www.neuhaus.be

Open van ma tot za 10u—18u30

25

Page 26: Antwerp Chocolate Week 2014

pAtiSSerie lintSDe bakkerij zit al een jaar op hun nieuwe lo-catie op het Mechelseplein in Antwerpen. De bakker was altijd al bekend om zijn lekkers maar de uitbereiding naar een koffiebar heeft ervoor gezorgd dat je nu ter plekke kan ge-nieten van je aankoop, met natuurlijk nog een goede koffie erbij. Ook kan je hier genieten van een heerlijk ontbijt.

Wanneer je de zaak binnen stapt valt de lange witte toog gevuld met zoetigheid en lekkers meteen op. Beginnend bij huisge-maakte pralines, gevolgd door de welsmaken-de patisserie waarvoor “de Lints” bekend is.

Wanneer je terug naar buiten stapt met een zakje vol lekkernij, ga dan zeker eens kij-ken in het raam naast de broodautomaat. Als de bakker bezig is met pralines te maken gaat zijn gordijn omhoog en heb je er een gratis spektakel bij.

Chocolate Pass 1 coupon: 1 warme chocolademelk + 1 truffel2 coupons: 6 verpakte truffels

Vleminckveld 682000 AntwerpenT 03 226 91 34

www.lints.be

Open van ma tot za: 6u45—18u15Zondag: 6u45—15u

26

Page 27: Antwerp Chocolate Week 2014

petite eliSAPetite Elisa, het kleinste praline winkeltje van ‘t stad, gelegen tussen de Kathedraal en de Grote Markt.

Laat je verrassen door onze artisanale pra-lines, die stuk voor stuk met de grootste zorg worden vervaardigd. Je kan bij ons tevens te-recht voor de echte Antwerpse Handjes, alsook voor de Antwerpse Tetjes en kleine confiserie.

Je vindt ons ook op Facebook!

Chocolate Pass 1 coupon: 3 pralines naar keuze2 coupons: 5 pralines naar keuze + 1 mini

choco-zoen

Maalderijstraat 12000 Antwerpen

Alle dagen open: 10u—18u

27

Page 28: Antwerp Chocolate Week 2014

pierre mArColiniPierre Marcolini is een Belgische Haute Choco-laterie die vaak geprezen wordt om zijn donke-re, kruidige chocoladespecialiteiten. Maar ook om zijn heruitvinding van klassiekers – oran-gettes à l’ancienne, citronettes, macarons… – en nieuwe creaties: pralines met smaken als thee en limoen. Marcolini blijft innoveren, op dit moment met een nieuwe collectie pralines.

Hij produceert zijn eigen chocolade en houdt de productie voortdurend in het oog. De cacaobonen komen onder meer uit Mexi-co, Peru, Ecuador en Brazilië. Momenteel werkt hij met nieuwe chocolade uit Vietnam en Kameroen.

In de tearoom kan je genieten van Mar-colini’s chocolade, patisserie en cakes, en er wordt koffie geserveerd die speciaal gemaakt is voor hem. Wat speciaal is, is dat de koffie en de chocolade op elkaar afgestemd zijn.

Pierre Marcolini wordt door Gault&Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

Chocolate Pass 2 coupons: 4 verpakte pralines

Kelderstraat 42000 AntwerpenT 03 226 50 01

www.marcolini.be

Open van ma tot vrij: 10u—18uZat: 10u—18u30

Tearoom: open van do tot zat

28

Page 29: Antwerp Chocolate Week 2014

Sedert 1975 vervaardigt Devina op ambachte-lijke wijze pralines van topkwaliteit.

De liefde voor het metier vertaalt zich tot op vandaag niet enkel in een gevarieerd aan-bod pralines, maar ook van truffels en Ant-werpse handjes in eigen makelij. Enige trots was op zijn plaats toen Devina in 2010 de eer te beurt viel om ons chocoladeland te verte-genwoordigen op de Wereld Expo in Sjanghai.

Bezoek Sofie Sucrée en verwen uw smaak-papillen met een chocolade-ervaring die naam waardig …

Sofie SuCrée

Chocolate Pass 1 coupon: 3 verpakte pralines2 coupons: 6 verpakte pralines

Oude Koornmarkt 82000 AntwerpenT 03 232 56 34

www.sweetsugarfree.be

Open van ma tot zon: 10u—18uZaterdag: 10u–19u

29

Page 30: Antwerp Chocolate Week 2014

StAdSwinkelAl het beste van Antwerpen verzameld in één winkel: iedereen die een mooi, leuk of origi-neel Antwerps product zoekt, vindt wel iets in de stadswinkel. De vertrouwde A-produc-ten kregen een nieuw jasje en zijn geëvolu-eerd naar eigentijdse gebruiksvoorwerpen.

Verder vind je er boeken over Antwerpen, producten van de Antwerpse musea en de Zoo, producten van de Universiteit Antwer-pen en streekproducten. Dus ook de enige echte Antwerpse handjes zijn hier in verschil-lende smaken verkrijgbaar.

Chocolate Pass 1 coupon: een pakje Antwerpse Handjes

Grote Markt 112000 AntwerpenT 03 22 11 33 33

www.antwerpen.be/stadswinkel

Open van di tot zat: 11u—17u30

30

Page 31: Antwerp Chocolate Week 2014

StArbrook AirlineSPatrick Gilis nam in 1980 het familiebedrijf Gi-lis Fine Food Group over van zijn vader. Na en-kele jaren ging de zakenman op zoek naar een nieuwe uitdaging, naar iets uniek waarmee hij de wereld kon veroveren! Zo ontstond Starbrook Airlines in 1983, een eigen imaginaire luchtha-ven, in samenwerking met Jaak De Koninck.

Starbrook chocolade is professioneel ge-maakt met enkel de beste Belgische chocolade, zo wordt de kwaliteit van de producten gega-randeerd. Starbrook Airlines tekende dan ook The Belgian Chocolate Code, die het verbiedt om andere dan Belgische chocolade te gebruiken.

Dit unieke concept heeft ondertussen de hele wereld kunnen verleiden met zijn per-fecte combinatie van de beste chocolade en wonderlijke kunst. U kan deze chocolade reeds in 200 luchthavens vinden in ruim 80 landen. Door dit succes hebben zij nu ook hun eerste Starbrook Chocolate & Art Store ge-opend in Antwerpen.

Chocolate Pass 1 coupon: 2 gevulde repen van 75g

Wiegstraat 162000 Antwerpen

www.belgianchocolates.be

31

Page 32: Antwerp Chocolate Week 2014

the ChoColAte lineDominique Persoone en Fabienne De Staerke openden in Brugge in 1992 The Chocolate Line. Doorheen de jaren heeft deze chocolatier zijn eigen parcours opgesteld met heel creatieve ideeën. Zo bedacht hij de Chocolate Shooter, eetbare chocolade massagecrème en de Tequila Choc-tail.

Naast Brugge kan je ook in Antwerpen van de creaties van Shock-O-latier Persoone genieten, in het Paleis op de Meir.

Dominique Persoone wordt door Gault&-Millau tot de 25 beste chocolatiers van België gerekend.

1 coupon: 1 praliné + 1 vrij te kiezen praline, verpaktChocolate Pass

(Paleis op de) Meir 50 2000 AntwerpenT 03 206 20 30

www.thechocolateline.be

Open van di tot za: 9u30—18u30zo en ma: 10u30—18u30

32

Page 33: Antwerp Chocolate Week 2014
Page 34: Antwerp Chocolate Week 2014
Page 35: Antwerp Chocolate Week 2014
Page 36: Antwerp Chocolate Week 2014