CD&V Direct - Lanaken | september 2014

4
cdenvlanaken.be INFORMATIEBLAD CD&V - JAARGANG 14 - SEPTEMBER 2014 Geen verkoop van kasteel Pietersheim De verkiezingen van 25 mei liggen al even achter ons. Trots mogen we terugkijken naar de goede resultaten van onze twee kandidaten. Vera heeft haar zetel in het Vlaams Parlement, van op een strijdplaats, met 18.500 voorkeursstemmen kunnen behouden. Zo kan ze zich de volgende vijf jaar opnieuw inzetten voor het welzijn van alle Vlamingen, Limburgers en Lanakena- ren. Marilyn behaalde als tweede opvolger voor het Europees parlement 23.000 stem- men. Een prachtig resultaat met zeker een perspectief voor de toekomst. Deze resultaten zijn ook het werk van heel wat mensen van ons bestuur en sympathi- santen waar we altijd op mogen rekenen. Met de hulp van velen zijn we met glans geslaagd in deze opdracht. Hartelijk dank voor uw inzet en vertrou- wen. Wij blijven ons inzetten en hard werken voor een warm & sociaal Lanaken waarin iedereen meetelt en betrokken wordt. Je kan altijd bij ons terecht. Bij het begin van het nieuwe schooljaar wil ik iedereen, maar in het bijzonder alle studenten, een boeiend, leerrijk en een suc- cesvol jaar toewensen. Bert Paulissen Voorzitter CD&V Lanaken Vera Jans legt voor de 3de keer de eed af als Vlaams Parlementslid. Open VLD en sp.a/Groen stellen het kasteel ‘Pietersheim’ te koop. Voor CD&V Lanaken is dat onaanvaardbaar. Het kasteel heeft voor Lanaken een bijzondere historische waarde en is een kroonjuweel dat integraal deel uitmaakt van het domein Pietersheim. Door het kasteel en omliggende gronden te verko- pen wordt het ‘pronk-lijstje’ van onze gemeente nog kleiner. Lees het hier, op pagina 4!

description

 

Transcript of CD&V Direct - Lanaken | september 2014

Page 1: CD&V Direct - Lanaken | september 2014

cdenvlanaken.beINFORMATIEBLAD CD&V - JAARGANG 14 - SEPTEMBER 2014

Geen verkoop van kasteel Pietersheim

De verkiezingen van 25 mei liggen al even achter ons. Trots mogen we terugkijken naar de goede resultaten van onze twee kandidaten. Vera heeft haar zetel in het Vlaams Parlement, van op een strijdplaats, met 18.500 voorkeursstemmen kunnen behouden. Zo kan ze zich de volgende vijf jaar opnieuw inzetten voor het welzijn van alle Vlamingen, Limburgers en Lanakena-ren. Marilyn behaalde als tweede opvolger voor het Europees parlement 23.000 stem-men. Een prachtig resultaat met zeker een perspectief voor de toekomst.Deze resultaten zijn ook het werk van heel wat mensen van ons bestuur en sympathi-santen waar we altijd op mogen rekenen. Met de hulp van velen zijn we met glans geslaagd in deze opdracht. Hartelijk dank voor uw inzet en vertrou-wen. Wij blijven ons inzetten en hard werken voor een warm & sociaal Lanakenwaarin iedereen meetelt en betrokken wordt. Je kan altijd bij ons terecht.Bij het begin van het nieuwe schooljaar wil ik iedereen, maar in het bijzonder alle studenten, een boeiend, leerrijk en een suc-cesvol jaar toewensen.

Bert PaulissenVoorzitter CD&V Lanaken

Vera Jans legt voor de 3de keer de eed af als Vlaams Parlementslid.

Open VLD en sp.a/Groen stellen het kasteel ‘Pietersheim’ te koop. Voor CD&V Lanaken is dat onaanvaardbaar. Het kasteel heeft voor Lanaken een bijzondere historische waarde en is een kroonjuweel dat integraal deel uitmaakt van het domein Pietersheim. Door het kasteel en omliggende gronden te verko-pen wordt het ‘pronk-lijstje’ van onze gemeente nog kleiner. Lees het hier, op pagina 4!

Page 2: CD&V Direct - Lanaken | september 2014

Bert Paulissen: Naast de historische waarde heeft het kasteel ook een finan-ciële waarde. Het werd in de jaren ’70 gekocht door het toenmalige gemeentebestuur en later verhuurd.

De huuropbrengsten (€ 50.000 per jaar) werden als toelage aan de vzw Toerisme overgemaakt. Door het pand nu te ver-kopen zal die toelage uit eigen middelen moeten voorzien worden.

Rudi Mechels: Omdat voor-en achter-liggende gronden mee zullen verkocht worden werd de oorspronkelijke ver-koopprijs (€ 750.000) verhoogd tot € 980.000. Rekening houdend met het feit dat het gemeentebestuur een ver-brekingsvergoeding van € 150.000 moet betalen aan de huidige uitbater zal de verkoop dus geen € 980.000 maar wel € 830.000 opbrengen. Slechts voldoende om de volgende 16 jaar een gelijke toe-lage uit te betalen aan de vzw Toerisme.

Bert Paulissen: Voor CD&V is de ver-koop van het kasteel Pietersheim dus niet alleen een historische fout, de verkoop is ook een financiële blunder. Wij zouden er voor kiezen om het pand te renoveren en daarna opnieuw te verhuren om alzo een bron van inkomsten te behouden. Reno-vatiekosten worden bovendien grotendeels betoelaagd door andere beleidsniveaus.

De burgemeester en zijn meerderheid konden er niet mee lachen. Met alle mid-delen werd het verzet de kop ingedrukt. Zelfs functie-verschuivingen met aange-paste tegemoetkomingen waren aan de orde. Bezuinigingen op o.a. de loonkost - we hebben de voorbije jaren niks an-ders gehoord op de gemeenteraad- was even niet aan de orde.

De secretaris en de financieel verant-woordelijke van het OCMW worden bij de nakende pensionering niet in die functies vervangen. De gemeentese-cretaris en -ontvanger zullen hun werk tegen een ‘aangepaste verloning’ erbij nemen.

Ook ander personeel (Technische dienst, Gemeentehuis) wordt bij pensionering nog zelden vervangen.

Het ziekteverzuim ligt te hoog bij het gemeentepersoneel. Dit moet aangepakt worden door het verbeteren van jobte-vredenheid, motivatie en betrokkenheid, niet door deze rigoureuze aanpak!

Of zoals een betrokkene vertelde: “Het lijkt ineens alsof we jaren niets te doen hebben gehad. Onze functie-inhoud blijkt plots zo mager te zijn, dat men het zelfs niet nodig acht om ons te vervangen. Hebben zij, die nog surplus-opdrachten erbij kunnen nemen, nu dan nog zoveel tijd over?”

Jean-Pierre Hermans

Gemeente-raadslid

Open VLD en sp.a/Groen stellen het kasteel ‘Pietersheim’ te koop. Voor CD&V Lanaken is dat onaanvaardbaar. Het kasteel heeft voor Lanaken een bijzondere historische waarde en is een kroonjuweel dat integraal deel uitmaakt van het domein Pietersheim.

Het besluit van Open VLD en sp.a/Groen om het kasteel van Pietersheim te verkopen heeft niet alleen bij de inwoners voor commotie gezorgd. Ook intern, bij het personeel, de dienst toe-risme en het gemeentemanage-ment, groeide het verzet.

4

Geen verkoop van kasteel Pietersheim

Groeiende ontevredenheid bij gemeentepersoneel

Rudi Mechels en Bert Paulissen, bestuursleden van vzw Toerisme.

Page 3: CD&V Direct - Lanaken | september 2014

Onze bezorgdheid ging op de eerste plaats uit naar de honderden Lanakense gezinnen die hier hun brood verdienen, maar ook naar mogelijke gevolgen voor de gemeentelijke financiën. Immers, SAPPI is niet enkel een belangrijke werk-gever, maar doet via de speciale bedrijfs-belasting op papierfabrieken ook een belangrijke bijdrage aan de gemeentekas.

Met andere woorden: Elke inkrimping van de activiteiten van SAPPI op Lana-kens grondgebied raakt zowel de werk-nemers door mogelijk jobverlies, als alle inwoners van Lanaken door verlies aan gemeentelijke inkomsten.

Waar we aanvankelijk geen respons kre-gen op onze vragen en ongerustheden, werd op de gemeenteraadszitting van 30 juni toch een belangrijke belastingverla-ging voor SAPPI beslist. CD&V steunde deze belastingverlaging van 400.000 euro voor de komende twee jaar.

Aan andere bedrijvenbelastingen werden

op voorstel van CD&V aanpassingen doorgevoerd om tot een billijke benade-ring te komen van alle belastingplichtige bedrijven. Zeer belangrijk in tijden van jobschaarste!

Freddy Stouten

CD&V fractieleider

Nochtans worden er bijna dagelijks diefstallen gepleegd in onze gemeente, het niet melden van deze misdaden aan de pers geeft aan de bevolking een vals veiligheidsgevoel. In 2013 werden in Lanaken 26% meer inbraken geregistreerd t.o.v. 2012 (289 in 2013, 229 in 2012). T.o.v. 2009 is het aantal zelfs gestegen met 79,5%. Lanaken is binnen het gerechtelijk arrondisse-ment koploper met 7 inbraken op 1.000 woningen!Het is dus niet 5 voor 12 maar 1 voor 12. Maatregelen dringen zich op.

Tijdens de verkiezingscampagne van 2012 hadden de partijen (ook Open VLD) de mond vol over veiligheid en het onveiligheidsgevoel van de inwoners. He-laas, tot op heden is er nog steeds niets mee gedaan!CD&V eist naast een permanentie in het politiekantoor van Lanaken meer transparantie, de bewoners moeten geïnformeerd worden en iedere inbraak of diefstal moet gemeld worden aan de pers zodat we allemaal alerter zijn en de sociale controle aangescherpt wordt.

Rudi Mechels, Gemeenteraadslidlid Politieraad LAMA

CD&V stelde al meerdere ma-len vragen aan de VLD en sp.a/Groen meerderheid over de toestand van onze grootste werkgever, de papierfabrieken SAPPI Lanaken.

Het politiecollege (lees: burgemeester en korpschef) heeft beslo-ten om diefstallen die op het grondgebied Lanaken gebeuren niet langer door te geven aan de pers.

5

Geen inbraken in de krant

Belastingverlaging SAPPI

… met de verhuis van het VVV-kantoor naar de burchtruïne het aantal bezoe-kers drastisch gedaald is?

… de ‘opbrengst’ van de verkoop van het kasteel Pietersheim slechts goed is voor maar 1 jaar afbetaling aan de nieu-we sporthal en dat nog 29 x € 750.000 moet gevonden worden?

… de verenigingen van Rekem hun eetdagen elders moeten organiseren?Aldus de schepen van cultuur in een antwoord op een vraag van Jean-Pierre Hermans. In Rekem komt er geen de-gelijke voorziening voor warm water in OC Kleinveld.

… het huidige beleid het goed vindt dat het aantal meldingskaarten is gestegen?CD&V zou een beleid voeren waarbij de doelstelling is dat het aantal mel-dingskaarten moet dalen.

… onze volgende samenaankoop stook-olie gepland is 10 & 11 oktober?Info op www.cdenvlanaken of 0486/61 88 06.

Wist je dat …

Page 4: CD&V Direct - Lanaken | september 2014

Ver

antw

oo

rdel

ijke

uitg

ever

: Jo

nath

an C

ard

oen

Re(

d)a

ctie

adre

s: C

D&

V-D

irec

t, W

etst

raat

89

- 1

04

0 B

russ

el F

ax: 0

2-23

8 3

8 6

0 -

e-m

ail:

dir

ect@

cden

v.b

e

8

Heeft u een opmerking over het gemeentebeleid of de CD&V-

werking in onze gemeente? Of heeft u een suggestie voor wat beter kan?

Aarzel niet en ga de conversatie aan!

Uw lokale contactpersoonBart Gerets ([email protected])www.cdenvlanaken.be

Uw nationale contactpersoonSam van CD&V ([email protected])Wetstraat 891040 Brusselwww.cdenv.be

Doe mee met CD&VLid worden van CD&V is heel eenvoudig:www.cdenv.be/doe-mee/lid-worden

Volg ons op facebook: www.facebook.com/cdenv

WAT MAAKT U GOED GEZIND IN

ONZE GEMEENTE?

#goedgezind

Zo hadden de buurtbewoners van de Hilarion Thanslaan, Veldstraat en Colmon-terveld dat niet begrepen. Zij bestudeerden de plannen en besloten een advocaat in te schakelen om hen te helpen bij het schrij-ven van de bezwaarschriften waarin ze o.a. de Vlaamse adviezen herhaalden.

• De ontwikkeling van buitengebieden (aan de rand de gemeente) is niet prioritair omdat er al 600 leegstaande woonheden voor handen zijn in Lanaken. • De Vlaamse overheid stelt dat eerst de binnengebieden (open ruimte tussen bestaande woningen) moet ontwikkeld worden.

Nu geeft het bestuur aan dat er geluisterd is naar de omwonenden en wordt aangehaald dat het ‘niet prioritair karakter’ van de ver-kavelingen de doorslag heeft gegeven. Dat de omwonenden hiervoor zelf € 2.000 aan advocaatkosten hebben moeten ophoesten is hun eigen keuze aldus de burgemeester. Voor CD&V is betaalbaar wonen een prio-ritair beleidspunt. Ontwikkeling van woon-gebieden moet wel gebeuren conform de

richtlijnen van de hogere overheden. Als de Open VLD – sp.a/Groen meerder-heid de Vlaamse adviezen had gevolgd hadden de betrokken gezinnen geen kosten moeten maken.

Jaarlijkse organiseert CD&V een groepsreis. Op de lijst ‘te bezoeken’ staan o.a. het’In Flanders Fields Museum’ en het ‘ kaasmu-seum van Passendale’. De nacht brengen we door in Novotel, Ieper. Info over prijs en program-ma op www.cdenvlanaken.be of 0471/11 05 89 (Mariëlle Vankan).

De plannen voor verkaveling (Gauwakkerstraat & Hangveld) in Rekem worden opgeborgen. Ondanks de negatieve adviezen van de Vlaamse overheid wilde het bestuur toch verder wer-ken aan de ontwikkeling. Het waren ‘standaard adviezen’ die gemakkelijk konden weerlegd worden, aldus de burgemeester tijdens een gemeenteraad.

‘Standaardadviezen’ kosten buren € 2.000

2-daagse busreis naar de Westhoek

Bart Gerets, CD&V bestuurslid: “De om-wonenden moeten € 2.000 aan kosten maken ondanks negatief advies Vlaamse overheid.”