CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

20
juli 2011 nr. 2

description

Het ledencontactblad van het CDA in Emmen.

Transcript of CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Page 1: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

juli 2011 nr. 2

Page 2: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 3: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Als ik dit stukje schrijf hebben we net de doden herdenking en het bevrijdingsfeest achter

de rug. Als je hoort hoe andere volken in onvrijheid, terreur en willekeur leven, mogen we dankbaar zijn voor de vrede en vrijheid, waarin we al bijna een mensen leeftijd mogen leven. Dit hebben we niet voor niets gekregen. Onze ouders en grootouders hebben ontberingen geleden, zijn opgesloten geweest, gemarteld of nog erger: hebben het leven gelaten. Dankzij de hulp van buitenaf is er een eind gekomen aan onze overheersing.

In de Arabische wereld zien we dat de bevolking in opstand is gekomen tegen hun onder drukkers. In Tunesië en Egypte lijkt het de goede kant op te gaan; elders is nog sprake van onderlinge strijd of gewelddadig optreden van het leger tegen de opstandige burgerij.

Europa mag niet lijdzaam toezien, maar moet steun bieden aan de wens om in vrijheid en democratie te leven.

Naast de huidige militaire steun zal het in de verdere toekomst ook nodig zijn dat Europa haar grenzen openstelt om op een gelijkwaardige manier handel te drijven. Dit zal helpen om te bereiken dat er in dit deel van de wereld stabiele democratische staten tot stand komen. In dergelijke landen hebben de ingezetenen er minder behoefte aan om hun geluk in Europa te zoeken. Een illegaal bestaan in de Spaanse glastuinbouw of elders in Europa zal minder gelukzoekers aantrekken.

Ook voor een terreurbeweging als Al Qaida zal minder draagvlak aanwezig blijken te zijn. Na het slagen van de omwenteling in Egypte werd aan de mensen gevraagd wat hun plannen waren. Velen gaven aan nu de mogelijkheid te zien om te gaan trouwen en een gezin te stichten.

Als babyboomer herken ik hierin een­zelfde ontwikkeling als in bevrijd Europa na 1945. Het openstellen van onze grenzen voor goederen en diensten

uit deze regio zal in sommige sectoren van onze samenleving met de nodige pijn gepaard gaan. Er zitten voor ons Europeanen ook voordelen aan: immers meer dan de helft van de bevolking in dit deel van de wereld is jonger dan 35 jaar. Voor het vergrijzende Europa liggen hier ongetwijfeld mogelijkheden.

Zo’n dertig à veertig jaar geleden is aan de jonge democratieën Spanje, Portugal en Griekenland toegang verleend tot onze markten. In het meer recente verleden zijn de Oost­Europese landen toegetreden tot de EU. Europa zal ook in staat blijken te zijn goede economische en andere betrekkingen met de diverse landen rond de Middellandse Zee aan te knopen, als er uitzicht is op democratie in deze regio.

De komende maanden gaan velen van ons met vakantie. Een periode van ontspannen en recreëren wacht ons. Ik wens u allen een goed zomerseizoen toe.

Europa mag niet lijdzaam toezien, maar moet steun bieden aan de wens om in vrijheid en democratie te leven

Vrede en vrijheidVoorzitter Tiddo Mendelts

EMMEN 1

Page 4: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Colofon

Ledencontactblad CDA gemeente Emmen. Veertiende jaargang, nr. 2: juli 2011.

Secretaris: Robert KleineBrandgans 12 7827 SG [email protected]

Redactie: Herry Thole, Paul Steffens en Dirk van Dijken.

Redactiesecretariaat: Herry TholeHoofdkanaal w.z. 387881 AB Emmercompascuum0591­[email protected]

Website: emmen.cda.nl.Lay-out: Herwin Thole Druk: Drukkerij Van Liere Emmen

2

Van de redactie

(advertenties)

Meldt u maar aan

Gelukkig was er ook dit keer weer genoeg kopij om het ledenblad te vullen. Personen die worden benaderd voor een bijdrage leveren doorgaans tijdig hun stukje in. Complimenten daarvoor. Dit keer niet alleen artikelen van CDA Emmen maar ook vanuit Den Haag en vanuit Assen.

U heeft wellicht gemerkt dat de lay­out de laatste uitgaven iets veranderd is, namelijk minder tekst en meer plaatjes ter illustratie. Vele pagina’s tekst achter elkaar leest minder prettig.

Ook is geprobeerd de website emmen.cda.nl wat te verfraaien en meer te actualiseren. Maandelijks zenden de commissieleden een verslag in zodat u op de hoogte kunt blijven wat er allemaal aan de hand is in de gemeentelijke politiek.

Helaas is het nog te vroeg om de CDA­bijdrage voor de kadernota of voorjaarsnota te publiceren. In de volgende editie zullen ook de nieuwe bestuursleden Afke Hoogeveen, Fenna Ensink en Robert Kleine zich presenteren.

Verder hoopt de driekoppige redactie op uitbreiding van het team, meldt u maar aan.

Herry Thole

Page 5: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Hetzelfde zien,Maar het zoZien, zoals nogNiemand het zag

Ik las dit gedichtje van de Rotterdamse dichter Jules Deelder en dacht direct aan de huidige

situatie in de sociale zekerheid. We zien helaas nog steeds hetzelfde, namelijk veel mensen die langs de kant staan en die een kans moeten hebben om mee te doen op de arbeidsmarkt en in de samenleving maar het op eigen kracht niet kunnen. Het moet dus anders!

De gemeente zal inspelend op de nieuwe Wet werken naar vermogen plannen moeten maken om de opgave, een hogere participatie op de arbeidsmarkt, te concretiseren. Met de kabinetsplannen in het vooruitzicht weten we inmiddels dat het met minder geld moet en dat vraagt creativiteit, sturen op rendement en vooral samenwerking. De plannen van het kabinet laten de sociale zekerheid in ons land op zijn grondvesten schudden. Naast de grote bezuiniging op de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de bezuinigingen op het w­deel (vooral reïntegratiemiddelen) van de Wet werk en bijstand (Wwb) staat er ook nog een stelselwijziging in de steigers: de

Wet werken naar vermogen. Naast de decentralisatie van de jeugdzorg, hervorming van de AWBZ naar de Wmo, is deze stelselwijziging die ingaat 1 januari 2013 fundamenteel en is de impact voor gemeenten en sociale werkplaatsen (de EMCO­groep) groot.

De komende maanden moeten er allerlei afwegingen worden gemaakt, die niet alleen complex zijn, maar ook vooral in samenhang moeten worden gezien. Een paar in het oog springende vraagstukken:• We hebben in Emmen momenteel

ruim 3000 mensen in ons Wwb­ en WIJ­bestand (Wet investeren in jongeren). Er komt een deel van de Wajong bij. Hoe gaan we met de helft van het geld (6 miljoen euro) een grotere taak uitvoeren. Welke keuzes maken we?

• Welke kenmerken heeft de nieuwe doelgroep die voor de Wet werken

naar vermogen in aanmerking komt? Wat gebeurt er met de mensen die minder dan 20 procent loonwaarde hebben? Hoe organiseren we en voorkomen we dat mensen niet thuis komen te zitten?

• Werkgevers hebben een belangrijke rol bij het slagen van de nieuwe wet. Zijn er voldoende werkplekken bij bedrijven en organisaties? Is de match te maken tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt?

• Hoe ziet de toekomst eruit voor de Emco­groep, Buurtsupport en Veiligheidszorg? Is samen werking de oplossing?

Aan dit lijstje kunnen veel meer vragen en vraagstukken worden toegevoegd. De bedoeling is u vooral een indruk te geven van de vele veranderingen die aanstaande zijn.

Duidelijk is al wel dat een eenduidige oplossing niet voorhanden is. Belangrijk is dat we de menselijke maat hanteren en staan voor een eerlijk en rechtvaardig sociaal beleid. Een belangrijke uitdaging waarover we in de komende tijd zeker nog veel zullen horen en lezen. We zullen zo moeten zien zoals nog niemand het zag.

Belangrijk is dat we de menselijke maat hanteren en staan voor een eerlijk sociaal beleid

Nieuwe blikWethouder Henk Jumelet

EMMEN 3

Page 6: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 7: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Raadslid Herry Thole

Sam’s kledingbakken weer terug

Sam's Kledingactie mag weer kleding inzamelen op vier plekken, net als voorheen bij de

katholieke kerken in de gemeente in Erica, Emmermeer, Barger­Oosterveld en Nieuw Schoonebeek.

Eind 2009 besliste het college van B&W dat de vier kledingbakken van Sam's Kledingactie in de gemeente Emmen verwijderd moesten worden. Er was geen vergunning voor. Gebruikte kleding werd namelijk beschouwd als afval en dat mocht alleen ingezameld worden door bedrijven met een vergunning, namelijk Humana en Het Goed.

Een bizarre redenering volgens de CDA­fractie, want gebruikte kleding is beslist geen afval. Het wordt onder andere verstuurd naar landen in Afrika en het voormalig Oostblok en is daar zeer welkom. Een deel van het textiel wordt weer verwerkt tot lappen.

Bovendien telde mee dat per inwoner van Emmen minimaal 5 kg binnen­gehaald moest worden en de twee bedrijven Humana en Het Goed verzamelden al 5,2 kg per inwoner.

Het college en met name wethouder Holman vond het niet nodig dat de bakken van Sam's Kledingactie er dan

ook nog bij kwamen als inzamelaar. De bakken stonden al wel tien jaar probleemloos bij de kerken. Er waren nooit klachten en alles was schoon.

De fractie heeft gesprekken gevoerd met ambtenaren en in de raad, waarbij vooral Tjalling Reitsma actief was. Onlangs heeft het college met daarin de portefeuillehouder Jan Kuper besloten dat Sam's kledingbakken herplaatst mogen worden. Een goed besluit waar de CDA­fractie en de bevolking dankbaar voor is.

Er waren nooit klachten over de kledingbakken en alles was schoon

EMMEN 5

Page 8: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 9: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 10: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

8

Bezuinig niet op onderhoud wegen

De CDA­fractie heeft in de commiss i e ve rgade r ingen Wonen en Ruimte regelmatig

vragen gesteld over de winterschade aan wegen. Vorig jaar heeft de CDA­fractie er op aangedrongen niet te bezuinigen op onderhoud van wegen, maar er juist méér aan te doen.

Uit een inspectie van enkele jaren terug bleek namelijk dat een kwart van de asfaltwegen onvoldoende was qua kwaliteit, bij klinkerwegen zelfs een derde.

Vorig jaar is maar liefst 1,6 miljoen euro besteed aan winterschade, terwijl in vorige jaren 200.000 euro ingeboekt stond.

Uit belevings onderzoeken kwam name­lijk ook naar voren dat de bevolking niet tevreden was over de toestand van de wegen. In 2003 was 48 procent

Als er alleen maar sprake is van lapwerk wordt over enkele jaren de rekening weer gepresenteerd

tevreden, in 2007 45 procent en 2010 is het percentage verder gezakt naar 42 procent.

Naar het lijkt heeft de extra investering in de wegen ertoe geleid dat deze winter de schade aan de wegen minder is dan vorig jaar. Wethouder Kuper heeft bekend gemaakt dat de inventarisatie van de winterschade dit jaar uitkomt op 1,1 miljoen euro. Vanwege bezuini­gingen heeft het college iets minder beschikbaar gesteld, namelijk 900.000 euro.

De fractie heeft ook aangedrongen op

herstel van de belijning die hier en daar verdwenen is, hetgeen van belang is voor de veiligheid.

De huidige schade is hoger dan de CDA­fractie gehoopt had maar de fractie is van mening dat reparatie erg belangrijk is. Als er alleen maar sprake is van lapwerk wordt over enkele jaren de rekening weer gepresenteerd en zullen de reparaties aan wegen alleen maar duurder uitvallen. Inwoners van de gemeente Emmen hebben recht op goede wegen en ook vrachtverkeer en toeristen profiteren van een goedonderhouden wegenstelsel.

Raadslid Herry Thole

De afgelopen twee winters is duidelijk meer strooizout gebruikt dan voorheen, hetgeen alles te maken heeft met de koudere en langere winters.

2006­2007: 800 ton zout2007­2008: 250 ton2008­2009: 1100 ton2009­2010: 2750 ton2010­2011: 4100 ton

Page 11: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

EMMEN 9

Raadslid Herry Thole

Commissielid Dirk van Dijken

De Kamer van Koophandel (KvK) zit sinds enige maanden in Emmen en wel in het gebouw

van de Stenden Hogeschool aan de Van Schaikweg. De CDA­fractie was daar op werkbezoek.

Voorheen was de KvK gevestigd in Meppel. Gekozen is voor Emmen omdat Assen dicht bij Groningen ligt, waar een KvK­vestiging is, en Meppel nabij Zwolle is, waar ook een KvK­dependance is gevestigd.

De KvK zit in het gebouw samen met medewerkers van de gemeente Emmen, UWV, Stichting Tuinbouw Emmen en MKB Zuidoost­Drenthe. Binnenkort schuift ook de provincie in het gebouw aan, want onderlinge en snelle contacten zijn van belang. De KvK telt twaalf medewerkers.

Agnes Mulder, teamleidster, geeft aan dat Emmen zich qua kansen

en ontwikkelingen met name moet richten op Duitsland en Twente. Ook de kunststoffen industrie moet gestimuleerd worden, samen met Stenden Hogeschool en Lingen

De KvK mist samenwerking tussen de gemeenten in Zuidoost­Drenthe op het gebied van recreatie en toerisme. Deze regio kent grote attracties als de dierentuin, Plopsaland, Center Parcs en het Veenpark. Deze trekpleisters zouden meer als één toeristisch gebied

gepropageerd moeten worden. De kwaliteit van andere toeristische attracties moet nog verhoogd worden.

Een verder punt is verbetering van de verbinding tussen Emmen­centrum en de Nijbracht. Bargermeer kent wel een glasvezelnetwerk maar alle bedrijven zijn nog lang niet aangesloten.

KvK: meer toeristische samenwerking

Voor of tegen iets zijn. De keus is soms makkelijk soms moeilijk. Pas als alle plannen omgezet

zijn in de realiteit kun je beoordelen of het echt een goede keuze was.

Kijk nu bijvoorbeeld naar het nieuwe station Emmen Zuid. Dit spoorwegstation is in 2011 geopend aan de zuidkant van Emmen, nabij de woonwijken Delftlanden, Rietlanden, Bargeres. Het vervangt het station Emmen Bargeres uit 1975.Ook van station Emmen Zuid dachten

Station Emmen Zuid vervult behoefte

sommigen (niet CDA) dat er geen behoefte zou zijn aan een dergelijk station.

Navraag om 7.00 uur leert al gauw dat de passagiers dik tevreden zijn met het

nieuwe station én dat het een behoefte vervult. Menig passagier, zowel uit Bargeres als de Rietlanden, geeft aan normaal eerst naar Emmen Centrum of Nieuw­Amsterdam te gaan om van daaruit met de sneltrein naar Zwolle te reizen.

Met het nieuwe station Emmen Zuid hoeft dat niet meer. En dat scheelt voor velen een hoop tijd.

Page 12: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Wij missen de duidelijk omschreven ambities: waar wil je in 2015 uitkomen, wat wil je in 2015 hebben bereikt, wat is er in 2015 verbeterd? Dit college staat in de coulissen, in het decor, en is vooral op zoek naar toneelspelers voor de hoofdrollen. Naar nieuwe partners,

Het nieuwe collegeprogramma biedt zo op het eerste gezicht een goed vertrekpunt om aan

de slag te gaan en om ook CDA­doelen te realiseren. Een globaal programma.

Het programma wil ruimte laten aan het politieke debat in provinciale staten. Dat spreekt ons aan. De statenfracties worden nadrukkelijk uitgenodigd om in het besturen van Drenthe mee te doen. Oftewel: vrienden gezocht. Wij melden ons graag.

Na een tweede bestudering van het collegeprogramma hebben we nogal wat kanttekeningen geplaatst. Het is allemaal wel heel globaal en politiek kleurloos omschreven. Niks sprankelend of spetterend, niks vernieuwend. Wat moet je ermee? Een vage politieke koers zonder duidelijke horizon. Het is een zouteloos document geworden. De kok zou zeggen: 'Er zit geen smaak of reuk aan'. Dat willen de Drenten niet.

naar vrienden, maar dan wel graag met geld.

Hoewel ik niet in de toekomst kan kijken lijkt me dat een schier onmogelijke opgave. Immers, wie moet er niet inleveren, wie zit er nog wel goed bij kas? Gezocht: vrienden... het liefst met geld.

Ik zie het voor me: het college van GS zit aan de speeltafel in het casino. Alle

Vrienden gezocht

Voorzitter CDA Statenfractie Drenthe Henk Klaver

10

vijfeenpaarfichesvoorzichop tafel.Verlangend kijken ze naar de andere spelers: wie speelt er vanavond mee? Maar helaas, ook die anderen zijn door het speelgeld heen.

Het CDA vindt dat Drenthe moet blijven insteken op grote jaarlijkse (sport­ en museale) evenementen. Dit levert sociaal­economisch veel winst op (denk aan de Vuelta en het Terracotta­leger).

Op het specifieke gebied van de sportkrijgen we trouwens de indruk dat de ambities niet zo bijzonder hoog reiken. Maar ook hier geldt nog steeds: 'Geen geld, dan ook geen Zwitsers!' Wees hier op dit punt dus niet al te behoedzaam. We willen toch werken aan een aantrekkelijk Drenthe?

Ga daarentegen wel voorzichtig om met het toeristisch bedrijfsleven wanneer die gevraagd wordt om een passende cofinanciering. De toeristische sectorop zich geeft vele malen het budget van

Een aantal weken geleden gingen we ook in Drenthe naar de stembus. We hebben de informatie­ en een formatiefase beleefd en nu ligt er een nieuw collegeprogramma op tafel. Een programma dat duidelijke ambities mist.

(...liefst met geld)

Drenthe moet blijven insteken op grote jaarlijkse sport­ en museale evenementen

Page 13: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

EMMEN 11

Marketing Drenthe uit op het gebied van promotie van de provincie. De focus zal daarom moeten liggen op het verbinden van de marketingkracht van de sector met en door Marketing Drenthe.

Dan iets over het speerpunt natuur en landbouw. Tot onze tevredenheid omarmt het college het Groenmanifest dat onder meer mikt op de realisering van een herijkte, dat wil zeggen kleinere, EHS, in mogelijk een iets langer tijdsgewricht.

Kunnen we dan wel blijven vasthouden aan de oorspronkelijke doelen? Wat gaat er gebeuren met de realisatie van de natuurdoelen als de externe partners niet ingaan op het verzoek van de provincie om mee te betalen? Is dit niet te veel 'de wens is de vader van de gedachte'?

De landbouw is aangemerkt als speer­punt maar komt in het hele programma nauwelijks aan bod. Alleen de Veen­koloniën worden in beeld gebracht als

experimenteer ruimte voor de landbouw. Dat vinden we jammer. Want in geheel Drenthe zal de landbouw, omringd door onder meer Natura 2000­gebieden, wegen moeten vinden om toch een perspectief volle sector te blijven.

Tenslotte nog een afsluitende opmer­king. PvdA: Wat gaat er nu eerlijker worden in vergelijking met de vorige periode? Een collegeprogramma waarin we de sociale component, die zo van belang is voor de Drentse samenleving, eigenlijk niet terugvinden. VVD: Waar komen er minder bomen en waar komen die extra banen, juist nu we te maken krijgen met personeels vermindering bij bijvoor beeld Defensie? Voorlopig lezen we alleen dat het bedrijfs leven moet gaan meebetalen aan de bomen in plaats van aan banen.

Ik zie het voor me: het college van GS aan de speeltafel in het casino; maar iedereen is door het speelgeld heen

Een collegeprogramma waar eigenlijk niemand tegen kan zijn; zo in de trant van 'ook in Assen gaat morgen de zon weer op en ook weer onder'. Maar het Zwitserlevengevoel geeft het niet. En het gaat ook te ver om nu even Apeldoorn te bellen.

Wij wachten nu op de uitwerking van de plannen in de komende Voorjaarsnota. Dan zullen we ons opnieuw melden om onze bijdrage te leveren aan een vitale en solidaire Drentse samenleving die moet kunnen rekenen op een meer aanspreekbare en verantwoordelijke provinciale overheid dan nu op de menukaart staat.

Page 14: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Raadslid Theo Gerth

De gemeenteraad in Emmen kent drie commissies die dienen als voorbereiding voor

de maandelijkse raads vergadering op de laatste donderdag van de maand. Eén van die drie is de commissie Samenleving.

In de vergadering van de commissie Samenleving (de naam geeft het al aan) komen die zaken aan de orde die direct betrekking hebben op de samenleving, zoals sport, cultuur, zorg, Wmo, welzijn, onderwijs en volksgezondheid. Namens het CDA nemen Hermien Plas­Kerperien, Frouke van Wieren en onder­getekende deel aan deze commissie.

Terugkijkend op het eerste jaar van deze nieuwe gemeenteraad valt op dat vooral het onderwerp schuldhulp regelmatig aan de orde is geweest. Zowel het bespreken van de quickscan, als de aanpassing van de kadernota ‘Van schuldhulp naar schulddienstverlening’ werden uitvoerig besproken.

Daarnaast zijn onder andere de volgende onderwerpen aan de orde geweest :• Wmo­verordening aangaande

beslis termijn Wmo­voorzieningen.• Realisatie inloop voorzieningen

voor dak­ en thuislozen.• Verordening Wet werk en bijstand

en Wet investeren in jongeren.• Visie op jongerenparticipatie.

Naast de officiële vergaderingenbezoeken de leden van de commissie allerlei voor lichtings bijeenkomsten en werk bezoeken met betrekking tot de bovenstaande onderwerpen om kennis op te doen. En uiteraard is ook het gesprek met de burger over de

betreffende onderwerpen belangrijk om de zienswijze te bepalen.

De onderwerpen zijn over de drie CDA­commissie leden verdeeld. Maar is iemand verhinderd, zoals de laatste tijd Hermien vanwege de geboorte van haar dochter, dan worden de onderworpen overgenomen door de andere twee commissieleden.

Wilt u meer weten over de commissie Samenleving, kom dan eens op de vergadering (meestal op de dinsdag, twee weken voorafgaande aan de raads vergadering). Of kijk op gemeenteraademmen.nl. Daar zijn de agenda ,notulen en de stukken te lezen. Daarnaast is de vergadering online via internet met beeld en geluid te volgen. Ook achteraf kunnen de beelden worden bekeken.

De komende tijd staan onder andere de sportnota en vernieuwing van de kadernota Wmo op de agenda.

‘Schuldhulp vaak besproken’

(advertentie)

• Commissie Samenleving

Page 15: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Raadslid Auke Oldenbeuving

EMMEN 13

‘Emmen onaantrekkelijk? Hoe verzinnen ze het‘

Ter voorbereiding van de behandeling van of besluit­vorming over de diverse

raads besluiten worden deze eerst besproken in de raads commissie, waarin de ‘fractiespecialisten’ voor die onderwerpen zitten.

In de commissie BME zitten voor het CDA Bouke Durk Wilms, Dirk van Dijken en Auke Oldenbeuving. In deze commissie gaat het, hoe vervelend ook, helaas nog wel eens over geld. Je zou willen dat de wereld zonder kon, maar dat is een illusie die nooit werkelijkheid zal worden.

Zo zijn in het afgelopen jaar verschillende forse kredieten beschik­baar gesteld: de nieuw bouw van de brandweer kazerne, de grond­exploitaties om de vestigingen van de Media Markt (Noorderplein) en de Albert Heijn XL (zuidkant Weiert) mogelijk te maken.

Ook is besloten tot het ontwikkelen van het gebied de Vreding (de plek waar vroeger het politiebureau stond) om de Rijks gebouwendienst de gelegen heid te geven de bouw van een nieuw kantoor voor de Belastingdienst te realiseren. En natuurlijke de diverse kredieten (een krediet is eigenlijk een soort toestemming aan het college om bepaalde uitgaven te doen) voor de voorbereiding van het Atalantaproject.

Een tweede taak van de commissie BME is het voor de raad voorbespreken van alle gemeentelijke financiëlestukken: de kadernota in juni en de begroting in november van het jaar

ervoor, de bestuursrapportages (een soort tussenberichten) tijdens het lopende jaar, en de vaststelling van de jaarrekening in mei van het jaar erna. Zo hebben we de afgelopen maand de jaarrekening over 2010 vastgesteld; een jaar waarin de gemeente (bewust) fors is ingeteerd op haar reserves.

In de begroting voor 2011 zijn de eerste stappen in het kader van de bezuinigingen gezet; in de begroting voor 2012 en verder moeten daar nog wel een paar tandjes bij. De zeven magere jaren zijn in 2009 begonnen, en ik hoop dat we in 2017 kunnen zeggen: in 2016 zijn we de fase van vette jaren ingegaan. Want zulke zaken stel je maar al te vaak pas achteraf vast. Achteraf kiek ie… precies!

Naast de grondexploitaties zijn er nog wel andere leukere onderwerpen in de commissie BME, bijvoorbeeld alle zaken betreffende de veiligheid,

zoals het integraal veiligheidsplan, cameratoezicht, Burgernet. Zaken die heel vaak rechtstreeks gekoppeld zijn aan de positie van de burgemeester.

Ook deze zaken worden besproken in de commissie BME, en we hebben in Dirk van Dijken, die als commissielid (dus nog net geen raadslid) de plaats van Rolf Mulder heeft ingenomen toen die vertrok, een deskundig commissielid op dit terrein. Naast de commissie BME zit Dirk ook in de klankbordgroep Atalanta, die immers min of meer gekoppeld is aan de commissie BME.

Ook het derde aandachts gebied (Economie) heeft vanzelf sprekend leuke en interessante onderwerpen op de agenda gehad. Citymarketing (wat gezien de recente uitkomsten over Emmen als onaantrekkelijke woonplaats (hoe verzinnen ze het!) nog steeds heel belangrijk is), de verbinding met de onze Chinese zusterstad Shangluo, en de kadernota Economie, waarin we de piketpaaltjes voor het economisch beleid voor de komende jaren geslagen hebben.

Kortom: een boeiend eerste jaar voor uw commissieleden, hoewel we ons kunnen voorstellen dat u na het lezen van bovenstaand stukje denkt: het zou mijn hobby niet zijn. Maar dat ligt dan waarschijnlijk aan mijn schrijfstijl. In dat geval roep ik u dan ook op om een keertje te komen kijken en mee te luisteren. Het is ‘in het echt’ toch leuker dan via de website.

• Commissie Bestuur, Middelen en Economie

Page 16: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 17: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

Raadslid Leo Pekelsma

EMMEN 15

In onze controlerende taak moeten we kijken naar de uitvoering in een bepaald jaar van de gestelde

doelen. Uitgangspunt voor ons als CDA­raadsleden is dit te toetsen aan het CDA­verkiezingsprogramma en daaruit voortvloeiend het bestuursakkoord.

De commissie Wonen en Ruimte bestaat namens de CDA­fractie uit Herry Thole, Cees Ruhe, Henrie Wittendorp en Leo Pekelsma (coördinator). Hieronder een kleine greep uit alle onderwerpen die in het afgelopen jaar aan de orde zijn geweest.

In mei 2010 is het bestemmingsplan Noorderplein vastgesteld. Dit plan zal het mogelijk maken dat het gebied in het Noorderplein op een aantrekkelijkere manier wordt ingevuld om zo een beter winkelgebied mogelijk te maken. Eén van de bedrijven die zich daar zal vestigen is de Media Markt met daaraan gekoppeld ondergrondse parkeervoorzieningen. Met de bewoners van de Nijenbrinksflatis naar de mening van de CDA­fractie in samenwerking met woningbouwcorporatie Lefier eenacceptabele regeling getroffen.

In september 2010 is het Beleidsplan openbare verlichting behandeld. Uitgangspunt hierbij was de zinsnede: niet verlichten­ tenzij. Dit betekent dat waar de openbare veilig heid in het gedrang komt er een adequate verlichting moet zijn. Samengebracht zijn aspecten als veiligheid, duurzaamheid, milieu en energie die in goede balans met elkaar moeten worden uitgevoerd.

De kadernota Afvalstoffen is vorig jaar november afgehandeld. Hoofd­

lijn is om de scheiding tussen de verschillende afval stoffen te stimuleren. Het percentage restafval in de grijze container moet omhoog van 51 procent naar de landelijek norm van 61 procent. Hierdoorzoudeafvalstoffenheffingoptermijn omlaag kunnen.

De CDA­fractie heeft een initiatief­voorstel ingediend om te komen tot meer structurele parkeerplaatsen in het gebied rondom de sporthal en de sportvelden in Klazienaveen. Dit heeft geleid tot een meerderheidsstandpunt in de gemeenteraadsvergadering om deze uitbreiding met 85 parkeerplaatsen te realiseren.

Op verzoek van met name het CDA heeft een evaluatie plaats gevonden over de Delftlanden. De fractie heeft zich uitgesproken voor meer welstandsvrij bouwen in de Delftlanden en de mogelijkheden te onderzoeken voor het wonen en werken in de omgeving van het station.

In mei 2011 was er de vaststelling

van de Structuurvisie werklocaties detail handel en bedrijven. Uitgangs­punt in deze bespreking was voor de CDA­fractie dat voor het centrum van Emmen de versterking van de boven­regionale functie uitgangs punt moet zijn. Tevens is het bevorderen van complete en evenwichtig gespreide winkel voorzieningen ten behoeve van de leef baar heid in wijken en dorpen belangrijk.

Voor de bedrijven terreinen geldt evenals voor de detail handel dat de werk­gelegenheid een belangrijke basis is voor wonen en werken in de gemeente Emmen. De terreinen moeten goed bereikbaar zijn en de infrastructuur moet uitnodigend zijn voor bedrijven om zich te vestigen. De fractie vroeg ook om bijzondere aandacht voor de verdubbeling van de weg Klazienaveen­Emmen vanwege de enorm toegenomen verkeers stromen.

De bedrijventerreinen moeten goed bereikbaar zijn en de infrastructuur moet uitnodigend zijn

´Stimuleer scheiding van afval´• Commissie Wonen en Ruimte

Page 18: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011

De fractievoorzitter van het CDA Sybrand van Haersma Buma in het Verantwoordings debat: “Het

halen van een uitgave of een bezuiniging op een post is niet doel op zich. Het is een middel. Niet als doel op zich, maar om de samen leving nu en straks houdbaar te laten zijn. We willen onze kinderen niet met onze schulden opzadelen.”

Een uitgangspunt van het CDA dat iedereen ons wel eens heeft horen zeggen en dat nog steeds opgeld doet. Daarom is het goed om te merken dat Jan Kees de Jager als een krachtige minister van Financiën orde op zaken stelt.

Nietomallerleifinanciëledoelentehalen,maar inderdaad om te zorgen dat wij goede zorg en een verantwoorde sociale zekerheid voor onze burgers waar kunnen maken. We zullen het allemaal merken, maar we doen het wel ergens voor.

De Griekse regering kan bijna geen leningen meer krijgen en indien wel, tegen een hoge rente van meer dan 10 procent. Onze minister van Financiën kan leningen krijgen van minder dan 5 procent rente, omdat Nederland de overheidsfinanciën scherp in de gatenhoudt. Dat is een solide uitgangspunt.

Als voorbeeld de zorg. Het kabinet heeft zich voorgenomen 18 miljard euro te bezuinigen om de overheidsfinanciënweer in balans te krijgen. Daar zit de zorg niet bij. Sterker nog: de zorg mag met 4

procent groeien in deze kabinetsperiode. Alleen de zorgkosten stijgen veel harder dan die 4 procent en dat is de reden dat het kabinet – met CDA­steun – maatregelen neemt in de zorg.

Nu wordt rond de 10 procent van het bruto nationaal product aan de zorg besteed. Dat groeit moeiteloos door tot boven de 15 procent. We zullen dus allemaal meer over moeten hebben voor onze gezondheidszorg.

Bij het regeerakkoord hebben we als CDA geprobeerd om de bezuinigingen vergezeld te laten gaan van uitgangspunten die bij ons passen. Bijvoorbeeld cultuur. Dankzij het CDA is vastgelegd dat bij bezuinigingen in de cultuur goed gekeken wordt naar de regionale spreiding. Dat is de reden dat nu bijvoorbeeld het Noord Nederlands Orkest weliswaar zal inkrimpen, maar wel behouden blijft, zoals de plannen nu voorliggen.

Overigens geldt die regionale spreiding ook voor de Rijksdiensten. Er ligt een motie in de Kamer, onder andere door oud­collega Jan Schinkelshoek ingediend, die daarvoor pleit. Wij zullen het kabinet daaraan houden. Of het nu gaat om de toekomst van Defensie in Assen

Onze fractie staat kritisch ten opzichte van nog meer steun aan Griekenland

Houdbare samenlevingTweede Kamerlid Margreeth Smilde

16

of Havelte, of andere Rijksdiensten. Er moet sprake zijn van een evenwichtige situatie. Binnen onze fractie breng ik dat nadrukkelijk onder de aandacht. Evenals overigens de andere regionale collega’s.

‘We moeten politiek niet verengen tot eenfinanciële planning en afrekening…Het gaat erom hoe we met elkaar samenleven, waarden en normen. Zeg maar: de overdaad aan korte lontjes en het gebrek aan respect." Opnieuw Van Haersma Buma in het debat. Het debat dat ook ging over de toon van Wilders over Griekenland, waarvan Sybrand nadrukkelijk afstand nam.

Ook onze fractie maakt zich grote zorgen om Griekenland en staat kritisch ten opzichte van nog meer steun. In ieder geval verwachten wij dat de Grieken de tering fors naar de nering zullen zetten. Dat neemt niet weg, dat we onszelf in de vingers snijden als we deze zaak niet goed regelen. Jan Kees de Jager is daarmee volop aan de slag.

Regelmatig houd ik de Drentse (en Groningse ) leden op de hoogte via mijn rondzendbrief. Wilt u die ontvangen, dan kunt u uw emailadres mailen naar [email protected]. Of bezoekt u mijn website: www.smilde.cda.nl

Page 19: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011
Page 20: CDA Emmen Ledencontactblad juli 2011