CAW Inzicht 2015/4

16
DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE VAN CENTRUM ALGEMEEN WELZIJNSWERK OOST-BRABANT VZW MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: REDINGENSTRAAT 6, 3000 LEUVEN - P916883 - december 2015 Nr 4/2015 Giften zi jn steeds welkom op IBAN BE59 7775 9209 2726 Geven om een ander is simpel. 4 verhalen vertellen u hoe.

description

Hulpverlenen doe je met hart en ziel, maar het vraagt soms meer dan dat. www.ikgeefomeenander.be

Transcript of CAW Inzicht 2015/4

Page 1: CAW Inzicht 2015/4

DRIEMAANDELIJKS MAGAZINE VAN CENTRUM ALGEMEEN WELZIJNSWERK OOST-BRABANT VZWMAATSCHAPPELIJKE ZETEL: REDINGENSTRAAT 6, 3000 LEUVEN - P916883 - december 2015

Nr 4/2015MAATSCHAPPELIJKE ZETEL: REDINGENSTRAAT 6, 3000 LEUVEN -

Giften zi jn steeds welkom op IBAN BE59 7775 9209 2726

Geven om een ander is simpel. 4 verhalen vertellen u hoe.

Page 2: CAW Inzicht 2015/4

ZOGEZEGDGEZEGD

Hulpverlenen doe je met hart en ziel. Maar het vraagt soms meer dan dat.

Door mijn jaarlijkse gift wil ik het CAW graag steunen het zinvolle werk te doen dat ze willen doen.

Ik heb bewondering voor de inzet van welzijnswerkers. Iemand een tweede kans geven is zo belangrijk.

Wij steunen graag mensen die actief zijn in een vereniging met een goed doel. Op die manier komt onze fi nanciële steun rechtstreeks terecht bij die mensen die die steun het hardst nodig hebben.

Iets kunnen doen voor die kinderen uit kansarme gezinnen maakt ons even gelukkig als die kinderen zelf.

Page 3: CAW Inzicht 2015/4

ZOGEZEGD

EditoriaalEditoriaalEditoriaal

Beste lezer,

Geven of je inzetten voor het goede doel, Maatschappelijk verantwoord ondernemen,Liefdadigheid,Steun verlenen voor een tastbaar resultaat, Of voor het verwezenlijken van een ideaal, Sponsoren om onrechtvaardigheid uit de wereld te helpen…

Je zou er van versteld staan hoeveel geld er wordt gegeven om het goede te doen.Alle enquêtes hierover wijzen naar stijgende sommen die in een landje als het onze worden geschonken. In de vorm van geld maar ook in de vorm van tijd.

Ook het aantal vragers groeit. Initiatieven zoeken geld, rendabele investeringen hebben crowdfunding ontdekt, non-profit organisaties zoeken partnerships.

Mettertijd heeft CAW voor sommigen het beeld van een volledig gesubsidieerde instelling gekregen. En inderdaad, een belangrijk stuk van onze basisfinanciering zijn overheidsmiddelen, maar volstaan doet dat niet. Nieuwe behoeften van mensen beantwoorden in de zorg en die zorg verbeteren en verfijnen, daarvoor volstaat die basissubsidie helemaal niet.

Bovendien stagneren overheidsmiddelen en gaan dus in de feiten achteruit.

Een stevige organisatie als CAW Oost-Brabant mag niet gelaten wachten. Niet op nieuwe subsidies en niet op nieuwe noden in de samenleving. Daarvoor moeten we op en top alert, bewogen en deskundig zijn. De zorg voor eigen financiering samen met het doelmatig gebruik van onze middelen en de inzet van de juiste mensen op de juiste plek bepalen mee ons beleid.

Tot op heden hebben we geen systematisch beleid voor partnerships, sponsoring, vrijwillige inzet gevoerd. Eerder incidenteel.

Deze CAW Inzicht is daar de eerste, publieke stap voor.

Deze warme oproep om uw maatschappelijk engagement is een oproep om de mensen uit onze regio Oost-Brabant die het moeilijk hebben in het leven te helpen. Het laat ons toe de juiste oplossingen te zoeken en goede antwoorden op hun vragen.

Het engagement, de verantwoordelijkheidszin en de deskundigheid van bestuur, directie en medewerkers van CAW Oost-Brabant bieden u de garantie voor de goede bestemming van uw menselijk kapitaal en uw financieel partnership met ons.

Jan Boulogne

Voorzitter CAW Oost-Brabant

3

Page 4: CAW Inzicht 2015/4

4

Het CAW is een hulporganisatie dicht bij de mensen. Iedereen kan met om het even welke welzijnsvraag bij ons terecht: een moeilijke relatie, persoonlijke problemen, financiële, admi-nistratieve, juridische of materiële moeilijkheden, problemen in je gezin, familie of buurt... We geven informatie, advies, ondersteuning, tijdelijke opvang en begeleiding. Bij het CAW betekent hulp, zorg op maat. En dat vraagt soms dat we buiten de lijntjes kleu-ren. Meer doen dan onze decretale opdracht. Willen we deze vitale rol in onze maatschappij verder kunnen oppakken, dan hebben we u nodig. Mensen die geven om een ander.Want hulpverlenen doe je met hart en ziel, maar het vraagt soms meer dan dat. En dat tikkeltje meer dat wij willen realiseren, kunnen we maar dankzij u. Dankzij uw hulp, steun, advies, tijd, betrokkenheid, gift…

Geven om een ander kan je op verschillende manieren:

• met een gift voor een project naar uw keuze of voor CAW Oost-Brabant als geheel.

• met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage via domiciliëring biedt u meer financiële zekerheid aan CAW Oost-Brabant om onze projecten uit te bouwen en onze werking elke dag weer te verzekeren.

• als mecenas of bedrijfssponsor.

• door een actie of evenement te organiseren ten voordele van onze organisatie, als individu of in groep.

• door CAW Oost-Brabant op te nemen in uw testament. Bijvoorbeeld met een legaat of een duo-legaat waarbij je iets van je bezittingen nalaat.

Geven om een ander ... is niet moeilijk

Page 5: CAW Inzicht 2015/4

5

U kan Rose gratis laten verblijven in ons vluchthuis, ook al heeft ze geen verblijfs-vergunning, en geen middelen om in haar onderhoud te voorzien.

U kan Emma samen met haar papa, die zij maar één keer per twee weken kan zien, laten ravotten in de tuin van onze bezoek-ruimte.

U kan Adinda, Rachel, Hinda, Fatimah, Ezra, Salima, Jessy, Maria-Ange, Nesrine, Alphonsine, Meryem, Eveline, Sara eens samen veilig op uitstap naar de zee laten gaan, de zee die ze nog nooit zagen.

U kan Jerome helpen met de verhuis van zijn beetje inboedel naar die fl at die hij ein-delijk vond om opnieuw te starten.

U kan Hannelore, Hicham, Grace en Stef leren om hun vrienden en leeftijdsgenoten nog beter te ondersteunen en indien no-dig de weg naar de jeugdhulpverlening te wijzen.

U leest er in dit magazine meer over.

Op www.ikgeefomeenander.bekan u lezen hoe eenvoudig het is.

Met een simpele online-gift geef je een ander terug zicht op de toekomst. Dit kan veilig via deze website. Vanaf 40 euro krijgt u een fi scaal attest.

U geeft om een ander. Anders las u dit niet. We zijn u hierom bijzonder dankbaar. En als u blijft geven om een ander, dan kunnen wij dat ook!

Geven om een ander is niet moeilijk.

Geven om een ander is niet moeilijk.

Geven om een ander ... is niet moeilijk

Page 6: CAW Inzicht 2015/4

6

25 november was internationale dag tegen geweld op vrouwen. Een dag waarop we telkens vol ongeloof de cijfers lezen van het aantal vrouwen dat jaarlijks slachtoffer is van familiaal geweld. Een dag waarop we beseffen dat het taboe hierrond nog heel erg groot is. Een dag waarop vooral de boodschap duidelijk is dat het geweld moet stoppen.Familiaal geweld. In het Vluchthuis en het Vrouwenopvangcentrum van CAW Oost-Brabant worden vrouwen en hun kinderen die op de vlucht zijn voor dit soort geweld opgevangen en begeleid. We bieden hen een plek waar ze kunnen schuilen, even tot rust kunnen komen, zonder zich zorgen te moeten maken over hun veiligheid. Omdat wij vinden dat iedereen die op de vlucht is voor geweld, recht heeft op beschutting, bieden wij dit verblijf gratis aan voor die vrouwen die écht alleen op de wereld zijn wanneer zij weg willen uit hun gewelddadige relatie. Vrouwen die geen verblijfspapieren hebben en daardoor geen netwerk, geen huis, geen middelen, alleen een onveilige ‘thuis’ waarvan zij volledig afhankelijk zijn. Vrouwen zoals Rose.

RoseZe is geboren in Nigeria. De precieze datum weet ze niet, maar 1 januari 1995 staat vermeld op haar identiteitskaart. Ze kreeg niet veel mee bij haar ge-boorte, maar wel een prachtnaam: Rose.

Rose groeit op samen met haar 4 jongere zussen en 2 oudere broers in een arme buitenwijk van de hoofdstad Abuja. Het is krabben om rond te ko-men, maar Rose is een opgewekt kind, ze houdt van de regen op haar gezicht, van vers gebakken rijst en van de mooie vitrines in de chiquere wijken van Abuja.

Een veilige haven

Op haar 15e wordt Rose meermaals verkracht door haar oom, vaders jongste broer die bij hen inwoont. De schaamte hiervan weegt op de familie en ze sturen Rose weg naar Europa. Misschien kan ze dan ook wat geld opsturen?

Rose moet haar kindje achterlaten bij haar moeder en wordt op de trein gezet naar het Noorden. Ze is misschien net 18 jaar op dat moment, en alleen. Niemand die troost kan bieden. Ze mist haar moeder zo hard dat het overal pijn doet.

Rose

Page 7: CAW Inzicht 2015/4

7

Wij vinden dat ook vrouwen zonder wettige verblijfsdocu-menten moeten kunnen vluchten voor geweld. En wij vinden dat ook zij terecht moeten kunnen in een veilige opvang. U kan ons helpen om die keuze te blijven maken door de opvang van deze vrouwen en hun kinderen mee te financieren.

Waar wij van dromen

Een dag in het vluchthuis kost voor een vrouw met één kindje 30 euro. Een week 210 euro. Een maand 900 euro. Een jaar 10.950 euro.

U kan helpen. Geef om een ander. Op onze website www.ikgeefomeenander.be leest u hoe.

Een veilige havenRose komt na maanden omzwerven toe in België en leert Ronny kennen. Hij vertelt haar hoe mooi ze is. Hoop krijgt een gezicht en een naam. Bij Ron-ny voelt ze zich veilig, hij is zo groot en bescher-mend. Hij neemt haar mee naar zijn huis en belooft haar verblijfspapieren in orde te brengen. Maar ook verbiedt hij haar buiten te komen, ze zou zo weer kunnen worden opgepakt en teruggestuurd naar Nigeria. Hoe hard ze ook haar moeder, zusjes en vooral haar baby mist, ze zal nooit terug wel-kom zijn in haar familie.

Waar Ronny aanvankelijk zijn best doet om het naar haar zin te maken, ziet ze na enige maanden zijn gedrag veranderen. Hij wordt kribbig en on-geduldig. En af en toe, maar steeds vaker, slaat hij haar. Soms helemaal om niks. Waar is de bescher-mende man van enige maanden terug die haar nu hardhandig dwingt tot seks, zelfs al geeft ze aan dat ze geen zin heeft en hij haar pijn doet?

Bij de zoveelste klap tegen haar hoofd blijft Rose gebroken achter. Ze kan nergens naar toe, voelt zich door God en alleman verlaten.

Rose, een naam…en met haar vele namen: Adin-da, Rachel, Hinda, Fatimah, Ezra, Salima, Jessy, Ma-ria-Ange, Nesrine, Alphonsine, Meryem, Eveline, Sara.

Na die eerste klap voelde ik me

ontzettend schuldig. Ik durfde me niet te verzetten.

Ik hoorde dankbaar te zijn. Niemand die het tegendeel beweerde.

Page 8: CAW Inzicht 2015/4

8

Soms wordt het contact tussen kinderen en ouders verbroken, door een moeilijke scheiding, of door voortdurende conflicten. In de bezoekruimte van CAW Oost-Brabant kunnen ze hun band herstellen onder deskundige begeleiding. Een groot deel van de gezinnen dat bij ons terecht komt, heeft het financieel niet gemakkelijk omwille van de hoge kosten die gepaard gaan met de echtscheiding, alleenstaand ouderschap of andere moeilijkheden. Wij bieden hen optimale kansen om tijdens de beperkte tijd die zij samen doorbrengen in de bezoekruimte te bouwen aan fijne, kwaliteitsvolle contacten waarin de ontwikkeling van het kind en de band tussen kind en ouder centraal staan.Een van de manieren waarop we dit doen is hen via spel aanmoedigen elkaar op een andere manier te ontmoeten dan via gesprekken, vrijer en ongedwongener. Ouders mogen in de beginfase of omwille van gerechtelijke maatregelen de bezoekruimte niet verlaten. Ze zijn daarom aangewezen op het aanbod in de bezoekruimte. Bij die doelgroep is onze tuin de enige mogelijkheid om even buiten te komen, even uit de ‘gedwongen’ ruimte te ontsnappen.

Nieuwe ervaringen opdoen met elkaarAangezien onze bezoekruimte niet zo groot is, kunnen er slechts een beperkt aantal gezinnen te-gelijkertijd terecht. Door ook de tuin te benutten in ons hulpaanbod bieden we ruimte. Buiten mag je rennen en lawaai maken. Er valt altijd wel iets te beleven. Regen, sneeuw, zon en wind roepen andere gevoelens op en dagen kinderen en ouders uit tot ander spel.

Onze tuin is momenteel een oninteressante, smal-le en donkere strook gras. Met daarrond een hoge oude muur. Bij de minste regenval ligt het er mod-derig bij met vieze grote plassen zodat de bezoek-ruimte meestal tot ‘binnen’ beperkt blijft.We willen die tuin opnieuw aanleggen. Er een uit-nodigende, veilige, creatieve buitenspeelplaats van maken waar het kind en zijn ouder op ontdek-

Buiten spelen

Nieuwe ervaringen opdoen met elkaar

Page 9: CAW Inzicht 2015/4

9

De aanleg van die extra speel- en bezoekruimte is even kostelijk als noodzakelijk. U kan meebouwen aan de tuin waarin Emma, Jens, Fatima en Louis kunnen spelen met hun mama, hun papa, hun oma en opa.

Waar wij van dromen

* Bent u tuinontwerper en wil u zich hiervoor enga-geren door het maken van een goed plan?

* Bent u tuin- of speelplein-aannemer met zin voor dit sociaal project?

* Wil u uw steentje bijdra-gen aan de zitbank of het speeltoestel?

Kijk dan voor meer info op www.ikgeefomeenander.be

kingstocht kunnen gaan, elkaar dingen kunnen le-ren, picknicken, klauteren, springen, rennen, maar evengoed rustig op een bankje kunnen zitten in de zon.

Want ruimte betekent ook rust – die kunnen we nu niet altijd bieden. Ook dat is een belangrijke reden waarom we onze buitenruimte willen integreren met de binnenruimte, zodat de totale oppervlakte beter benut wordt.

De tuin bestaat uit een langwerpig terrein (22 meter x 5 meter) dat ommuurd is en afgesloten ligt omwille van de veiligheid.

Dit zijn 100m² extra kansen om een kind (broers en zussen) terug kind te laten zijn, samen met zijn papa, mama of grootouder.

Buiten spelen

Samen met papa hebben we een ballon

opgeblazen, op een kaartje schreven we waar we van

droomden. En toen hebben we die ballon losgelaten,

hoog de lucht in.

Page 10: CAW Inzicht 2015/4

10

Wanneer jongeren ergens mee zitten, zoeken ze vaak raad of troost bij vrienden. Ruzie met hun lief of beste vriendin, problemen op school, willen weggaan van huis, de drang om zich-zelf te verwonden... Maar wat als die vrienden het ook niet meer weten?Met de cursus Jeugdadviseurs ondersteunt het JAC elk jaar een groep jongeren tussen 15 en 25 jaar, zodat zij hun vrienden beter kunnen helpen. De opleiding wil de drempels naar de jeugdhulpverlening verlagen, jongeren ondersteunen in hun omgeving en zo ook een vinger aan de pols houden van wat leeft. Doorheen de opleiding bespreekt de groep uiteenlopende thema’s, telkens aangebracht door de jongeren zelf: eetstoornissen, liefde, seksualiteit, pes-ten, gelukkig zijn, alleen gaan wonen, diversiteit,… Wanneer mogelijk werken de jongeren de thema’s ook zelf uit, begeleid door een JAC-medewerker.

Een jongere onder de jongerenZe leren er open praten en aandachtig luisteren, krijgen tips en tricks mee en vooral dat ze zelf niet alle antwoorden moeten hebben. Want wanneer zij het antwoord niet meer weten, kennen ze wel de weg naar de jeugdhulpverlening, een wereld die voor hen maar al te vaak ondoorgrondelijk lijkt te zijn. Zij kunnen vrienden meenemen, overtuigen om hulp te zoeken wanneer dat nodig blijkt, de stap om te praten verkleinen. In de cursus maken ze kennis met verschillende eerstelijnsorganisaties waarnaar ze eventueel kunnen doorverwijzen.

Het JAC gaat elk jaar op zoek naar nieuwe kandidaten via bezoeken aan scholen, aanwezigheid op activiteiten van partnerorganisaties en tussen de jongeren die langskomen op het JAC. Hier-door ontstaat telkens een heel diverse groep van jongeren die al vaak door vrienden worden aangesproken en in vertrouwen worden genomen. Want jeugdadviseur dat word je niet, dat ben je. De cursus wil de jongeren dan ook versterken in die rol en hun vaardigheden om vrienden te helpen uitbreiden, vertrekkend vanuit hun krachten en

Vrienden helpen vrienden

Een jongere onder de jongeren

Page 11: CAW Inzicht 2015/4

11

talenten. Het is geen zelfhulpgroep, maar eigen ervaringen komen tijdens de bijeenkomsten natuurlijk wel aan bod.

Net daarom is vertrouwen en veiligheid enorm belangrijk, niet alleen tussen de jongeren zelf, maar ook tussen de jongeren en de JAC-hulpverleners die de groep begeleiden. De jongeren delen er immers vaak eigen ervaringen, stellen er ongedwongen vragen. Om die veiligheid te creëren, gaat de groep op startweekend. Daar leert iedereen elkaar wat beter kennen. Ook tijdens de opleiding zelf spelen teamgeest en ongedwongenheid een belangrijk onderdeel. De jongeren eten telkens samen. Af en toe maakt iemand een gerecht uit de eigen cultuur.

Aan het einde van de opleiding krijgen de jongeren een getuigschrift, een officieel bewijs van hun inzet en engagement. Ook na de cursus blijft de band behouden. In Leuven bestaat de opleiding

intussen al 15 jaar. In 2014 werd de uitbreiding naar Tienen gemaakt. Met succes! Ook daar bleek al snel hoe groot de vraag naar dit project is. Onze droom is echter om in heel Oost-Brabant jongeren de kans te geven hun vrienden beter te kunnen helpen. Daarbij kijken we in de eerste plaats naar Diest en Aarschot.

Waar wij van dromen

En net daarom vragen wij uw steun. De opleiding tot jeugdadviseur kost 250 euro per deelnemende jongere. Geef een jongere de kans om zijn talenten te ontwikkelen, om de weg naar de jeugd-hulpverlening kleiner te ma-ken. Hoe dit kan, leest u op onze site www.ikgeefomeen-ander.be

Vrienden helpen vrienden

Het zit vaak in kleine dingen: een

goed gesprek, samen leuke dingen doen,… Maar soms is het niet eenvoudig

om dat helemaal in je eentje te bieden.

Page 12: CAW Inzicht 2015/4

12

Wanneer je op de vlucht bent voor geweld in je gezin of wanneer je thuis niet meer welkom bent of gewoon geen plek meer hebt om te wonen, dan kan je terecht bij CAW Oost-Brabant voor opvang en begeleiding.Onze opvangcentra bieden een tijdelijke, veilige en beschermende omgeving waar mensen tot rust kunnen komen en samen met onze hulpverleners kunnen bekijken wat er aan hun situ-atie veranderd kan en moet worden.

Al je ergens naartoe wil, maar niet kan De jongerenopvang Halte 51 is er voor jongeren tussen 18 en 25 jaar die in een moeilijke situatie zitten en geen thuis of onderdak hebben. Wij zor-gen voor tijdelijke opvang in een gestructureerde omgeving in combinatie met begeleiding en streven ernaar dat de jongere na het verblijf op eigen be-nen kan staan.

Het Vluchthuis en het Vrouwenopvangcentrum is er voor vrouwen en hun kinderen die door hun partner bedreigd of mishandeld worden. Wij bie-den onderdak en opvang op een veilig adres. We begeleiden hen om terug te keren en het geweld te stoppen of om een nieuw zelfstandig leven op te bouwen.

Wij bieden ook kortdurende crisisopvang en be-geleiding aan mensen die niet langer thuis kunnen wonen of die door acute crisissituaties geen thuis of onderdak hebben.

Er is winteropvang voor daklozen tijdens de koud-ste maanden van het jaar. Dit gebeurt in samen-werking met het OCMW.

Ook is er tijdelijke opvang in gemeenschaps- of studiowonen mogelijk voor mensen die op ver-schillende domeinen uitsluiting kennen en via be-geleiding en ondersteuning (opnieuw) zelfstandig willen wonen.

Wanneer die mensen hun leven terug op gang wil-

Vier wielen

Al je ergens naartoe wil, maar niet kan

Page 13: CAW Inzicht 2015/4

13

Hebt u ergens een minibusje staan voor ons dat zowel voor vervoer van mensen als voor transport van meubelen en ma-teriaal kan dienen? Of wil u graag bijdragen zodat wij zelf kunnen uitkijken naar een ander exem-plaar? Dan helpt u in één klap ontzettend veel mensen.

Waar wij van dromen

Sponsor een wiel, of 100 km, of schenk wat u wil, wij zijn u dankbaar. Meer info vind u op www.ikgeefomeenander.be

len trekken, werk zoeken, een opleiding volgen, of na verloop van tijd toch weer in hun eigen stek op hun eigen benen willen staan is het vaak een pro-bleem dat zij niet over eigen vervoer beschikken. Openbaar vervoer is duur en brengt je lang niet altijd waar je moet zijn. Of soms wil je de weinige spullen die je hebt of krijgt ook met je meenemen. Of soms ben je gewoon te bang om over straat te lopen.

Ons 15jaar oude minibusje voldeed hiervoor per-fect.

Hij haalde Jerome z’n spullen uit zijn vochtige ka-mer en bracht ze naar de garage van een vrien-delijke buur waar ze mochten blijven staan tot ze weer konden verhuizen naar een betere plek om te wonen.

Hij bracht de kindjes van Samira die in het Vlucht-huis logeerde naar school op hun eerste schooldag omdat ze te bang waren om hun vader ergens te-gen te komen.

Hij bracht de kleren die we kregen naar de Kap-stok, onze tweedehandsklerenwinkel in de Me-chelsestraat te Leuven voor mensen met een heel beperkt budget.

Hij bracht onze voetbalploeg naar het finaletor-nooi van de Belgian Homeless Cup in Kortrijk waar ze de Fair Play beker wonnen.

Nu loopt hij dus op z’n laatste wielen. En we heb-ben hem echt hard nodig.

Vier wielen

Toen ik eindelijk durfde te

vertrekken, wist ik niet hoe, te voet was te ver en ik had geen geld voor de bus, het enige dat ik had

was schrik dat hij me zou vinden…

Page 14: CAW Inzicht 2015/4

14

Rotary Leuven, voor onze groene bakfiets“Rotary Leuven steunt regelmatig sociale, educa-tieve of culturele projecten die lokaal een impact hebben. Het is in dit verband dat CAW Oost-Bra-bant werd weerhouden voor onze financiële steun. Omdat we heel graag effectief de werking wilden ondersteunen waren we blij de bakfiets te kunnen aankopen voor transport van allerlei materiaal in de binnenstad. Zoals groenten en fruit voor de Sociale Kruidenier. Ook omdat het een milieuvriendelijke manier van transport is en we op die manier kun-nen bijdragen tot Leuven klimaatneutraal. Rotary is immers meer dan een subsidiemechanisme. We willen ons engageren voor een betere, eerlijkere en gezondere samenleving.”

Bert, vrijwilliger bij het Woonanker“Vrijwilligerswerk, het moet een beetje een win-win situatie zijn. Terwijl je wat geeft van je tijd en energie, krijg je ook weer wat energie bij het naar huis gaan. Het is vaak ontroerend hoe de mensen die je wat helpt, zo vriendelijk en beleefd zijn. De professionele wereld is vaak heel hard en onver-draagzaam, veel schijn en weinig zijn. Ik raad ie-dereen aan om eens een stapje in de vrijwilligers-wereld te zetten. Misschien worden ze dan wat bescheidener in hun professionele omgeving en stellen ze niet te hoge eisen.”

UHO, voor het concert“Met het Universitair Harmonieorkest van de KU Leuven spelen we elk najaar één of meerdere con-certen voor een goed doel. Het geeft ons extra speelkansen en dat is altijd fijn, maar het geeft ons ook de kans om als studentenorkest iets bij te dra-gen.

Als student in Leuven is je wereld soms klein: les-sen, vrienden, hobby’s, uitgaan. Wanneer je dan kennismaakt met een organisatie als het CAW en hoort wat zij doen, dan gaan je ogen pas open. Ik ben dan ook heel blij dat we door muziek te maken kunnen bijdragen tot een veilige plek voor vrou-wen en kinderen die thuis niet veilig zijn.”

KBC, voor jullie financiële steun“Via de ‘solidariteitsactie’ van KBC kunnen onze personeelsleden een vereniging met een sociaal doel waarin zij zelf actief zijn, voordragen voor een financiële ruggensteun van 1500 euro. Dit jaar schenken wij dat graag aan CAW Oost-Brabant voor hun armoedeprojecten. Op die manier komt onze steun rechtstreeks ten goede aan die mensen die die het hardst nodig hebben.”

Dank u wel

Page 15: CAW Inzicht 2015/4

15

Marleen, voor uw inzet“Ik heb het zelf meegemaakt. Vandaag kan je goed bemiddeld zijn, morgen kan het heel anders zijn. Het heeft me anders leren kijken naar mensen. Ik heb bewondering voor de inzet van welzijnswer-kers. Iedereen een tweede kans geven vind ik erg belangrijk. Daarom zet ik me graag in voor de be-zoekers van het inloopcentrum Amerant in Tienen. Voordien beperkte ik mij tot een overschrijving voor het goede doel. Nu ben ik meer betrokken en ik voel me emotioneel veel rijker dan vroeger. Mijn dankbaarheid naar de hulpverleners van het inloopcentrum is groot en naar aanleiding van het 10-jarig bestaan van Amerant ben ik in actie ge-schoten en heb mee naar sponsors gezocht zodat alle bezoekers konden delen in het feest. Fysieke arbeid kan ik niet meer doen, dus probeer ik mij “achter de coulissen” in te zetten en waar mogelijk zoek ik sponsorkanalen. Ik doe wat ik kan en ik doe dit voor Amerant met veel plezier.”

Lions Club Tremelo“Reeds jaren sponsoren wij CAW Oost-Brabant, zoals bijvoorbeeld de cadeautjes op het Sinter-klaasfeest voor de kinderen die dan met hun mama in het Vluchthuis verblijven. Dat zijn immers dagen waar een kind een kind moet kunnen zijn. Omdat wij daar graag mee willen voor zorgen zetten wij jaarlijks een budget opzij voor hen. Dit jaar brei-den we dit graag uit voor de kindjes uit kansarme gezinnen uit andere werkingen van het CAW. Het maakt ons even gelukkig als de kinderen zelf om dit te kunnen doen.”

Dat er veel mensen zijn die ge-ven om een ander bewijzen bo-venstaande verhalen.

Dank u wel

Dank u wel ook aan alle an-dere mensen die ons heb-ben geholpen en die we hier niet hebben genoemd. Men-sen die net als ons geloven in onze missie. Mensen die mee willen werken aan een samenleving waar het goed leven is voor ieder van ons. Mensen die we zo hard nodig hebben…

Vrije basisschool Kumtich“Onze school organiseert elk jaar allerlei activitei-ten waarvan de opbrengst naar een sociaal doel gaat. Dit jaar kozen we voor het sport- en bewe-gingsweekend dat georganiseerd wordt voor de bezoekers van de drie inloopcentra van CAW Oost-Brabant. Het is altijd weer fijn om op die ma-nier met de hele school te kunnen bijdragen aan projecten voor mensen die het moeilijk hebben in onze samenleving.”

Voor uw jaarlijkse gift“Ik steun jullie werk graag omdat ik vind dat het CAW zinvol werk doet in de directe omgeving en ik dat van op de eerste rij heb mogen zien.”

Voor de warme kleren“Ik ben een alleenstaande mama, ik heb zelf zwar-te sneeuw gezien, maar het gaat nu beter met me. Ik zet elk jaar een actie op voor een goed doel. Dit jaar zag ik een thuisloze in de regen slapen op een bankje op het plein. Ik heb hem verteld van jullie winteropvang. Ik zamel nu dekens, winter-jassen, truien en sjaals in voor de winteropvang. Zo schenk ik de mensen daar op mijn manier wat warmte.”

Dank u wel

Page 16: CAW Inzicht 2015/4

CAW Inzicht is een uitgave van Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Brabant vzw

Redactie: Bert Lambeir, Sabine Lehmann, Greet Monstrey, Lieve Polfliet, Bieke Roggen

Eindredactie en coördinatie: Greet Monstrey

Lay-out: Sabine Lehmann

Verantwoordelijke uitgever: Bert Lambeir, Redingenstraat 6, 3000 Leuven

Giften: CAW Oost-Brabant is als vzw gemachtigd giften, legaten en schenkingen te ontvangen.Een fiscaal attest wordt afgeleverd bij giften vanaf 40 euro.

Maatschappelijke zetel: CAW Oost-BrabantRedingenstraat 6, 3000 Leuven, tel 016 21 01 00, e-mail: [email protected], www.cawoostbrabant.be

Hoopvol naar de toekomst kijken, in vrede koesteren wat voorbij is.Dat is onze wens voor u dit jaar.

Gelukkig 2016.

CAW Oost-Brabant