Brugse Ommeland 2012

84
GENIETEN IN HET 2012 Gratis streekmagazine met voordeelbonnen OMMELAND BRUGSE

description

Ga op pad langs kromgebogen populieren, pittoreske kerktorens en historische boerderijen.

Transcript of Brugse Ommeland 2012

Page 1: Brugse Ommeland 2012

GENIETEN IN HET 2012

Gratis streekmagazinemet voordeelbonnen

OMMELANDBRUGSE

Page 2: Brugse Ommeland 2012
Page 3: Brugse Ommeland 2012

Welkom!

Op zoek naar…

De laatste nieuwtjes over het Brugse Ommeland? Schrijf je op www.brugseommeland.be in op onze nieuwsbrief!

Leuke groepsarrangementen? Kijk op www.dagtripsgroepen.be en www.brugseommeland.be/indevoetsporenvan!

Een handige overzichtskaart van het Brugse Ommeland?Bestel op www.brugseommeland.be via ‘bestellen brochures’!

Wandel- en fietsroutes in West-Vlaanderen? Surf naar www.fietsen-wandelen.be!

We moeten je ongetwijfeld niet meer vertellen dat het Brugse Ommeland bijzonder veel troeven telt. Haar bevoorrechte ligging (omarmd door de Noordzee en werelderfgoedstad Brugge), haar overweldigende groen, zijn loodrechte kanalen, zijn charmante polderdorpen en pittoreske sfeerstadjes kwamen al uitgebreid aan bod in de drie magazines die dit vierde exemplaar voorafgingen. En toch slaagden we er in om een vierde inspirerend magazine klaar te stomen zonder in herhaling te vallen. Moeiteloos zelfs. Het Brugse Ommeland heeft zijn geheimen immers bijlange nog niet allemaal prijs gegeven en met zijn vele verborgen hoekjes en kantjes kunnen we makkelijk een volledige bibliotheek vullen. Maar dat is toekomstmuziek. Vandaag laten we je genieten van een resem bijzondere reportages die ongetwijfeld meteen zin geven in meer. Hoog tijd dus om zelf op ontdekking te trekken en al die geneugten van het Brugse Ommeland met al je zintuigen te beleven! Wedden dat je vlug terugkomt?

Niet te missen!

Pagina 9Koken met laurier. Of hoe een eeuwenoude smaak-maker trendy kan blijven.

Pagina 16Doe de Markt. Markten in stijl, een overzicht van de leukste markten in het Brugse Ommeland.

Pagina 22Fietsen met Lieven Verstraete. Canvas-coryfee én Brugse Ommelandkenner, de ideale fietsgids dus!

Pagina 338 uur in en om Torhout, Tielt, Oudenburg en Damme. De charmantste sfeerstadjes tonen hun verborgen parels.

Pagina 46Bijleren op de Poelberg! We stellen je een klein maar fijn bezoekerscentrum voor.

Pagina 75Voordeelbonnen. Kwestie van ook nog eens voordelig te kunnen genieten!

Tot snel in het Brugse Ommeland!

Het Brugse Ommeland Team

1

Page 4: Brugse Ommeland 2012

2

Inhoud Plekken om te ontdekken16 Doe de markt!

20 Malende molens

30 Plekken met een ziel

37 Forten en Linies

43 Kunst in het Brugse Ommeland

Dagtrips 33 8 uur in en om Torhout

34 8 uur in en om Tielt

35 8 uur in en om Oudenburg

36 8 uur in en om Damme

Reportage 22 Fietsen met Lieven Verstraete

50

12

33

22

Inspireren 10 Logeren in het groen

38 Groen om te doen!

50 Alles kids! Dossier: wat doen met je kroost?

64 Help! Het regent!

In beeld 06 Dorpjes in de kijker

12 Brugge, dé Vlaamse fietsstad

46 Bijleren op de Poelberg

Page 5: Brugse Ommeland 2012

3

Het Brugse Ommeland04 De regio Brugse Ommeland

Proeven in het Brugse Ommeland09 Koken met… laurier

60 Hapklaar!

Fietsen en wandelen28 Fietstocht: fietsen al turend en glurend

56 Landschapspark Bulskampveld

62 Geef eens wat actie cadeau!

67 Op een briesje van de zee

Praktisch69 Diensten voor Toerisme

70 Agenda

74 Situeringskaart Brugse Ommeland

75 Voordeelbonnen

16

43

60

56

67

Page 6: Brugse Ommeland 2012

4

De Oudlandpolder

Het Houtland

Het Tieltse

Damme ende Zwinstreek

Lissewege

Vlissegem

Kasteel vanLoppem

Damse Vaart

Kasteel Wijnendale

LandschapsparkBulskampveld

Briek Schotte

De Poelberg

Brugge

Sint-Godelieve abdij Gistel

Page 7: Brugse Ommeland 2012

De Oudlandpolder, de oudste polder van West-EuropaDe Oudlandpolder, het gebied in de achtertuin van Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende, is de oudste polder van West-Europa. Dit verhaal begint aan het eind van de 10de eeuw wanneer, haaks op de kustlijn, zeeweringen worden opgetrokken om het poldergebied te vrijwaren van het ruwe zeegeweld. Die dijken gaven het oneffen landschap zijn typische en unieke structuur die vandaag nog altijd zichtbaar is. Op de kreekruggen verschenen hoeves want de lagere, veenachtige komgronden bleken uitstekende weilanden. Vandaag zijn die graslanden met hun kanaaltjes, sloten en poelen belangrijke broed- en overwintering-plaatsen voor vogels. Onderweg kom je langs pittoreske polderdorpen als Lissewege, Houtave, Klemskerke en Vlissegem. Aan de rand houden de stadjes Oudenburg en Gistel de wacht.

Damme en de Zwinstreek, le plat paysSpitsloze kerktorens, kronkelende dijken, kaarsrechte vaarten, populieren en knotwilgen, monumentale boerderijen en de vogel-rijke natuur. Weinig landschappen ogen idyllischer. Hier, leunend tegen de Nederlandse grens, zijn natuur, landbouw en cultuur voor eeuwig verweven. En toch heerste hier niet altijd peis en vree. Verborgen in het landschap vind je nog restanten van forten en linies. Vandaag is de voormalige vestingstad Damme het mekka voor lekkerbekken die even verpozen tijdens hun fietstocht langs die imposante Damse vaart.

Het Houtland, land van kastelen en abdijenTen zuiden van Brugge strekt zich een bosrijk gebied uit, een melange van stijlvolle dreven, elegante kastelen en imponerende abdijen. In het Kasteel van Loppem en Kasteel Wijnendale kan je binnen piepen, in het Kasteel Beisbroek pluk je sterren en in tal van andere kasteeldomeinen is het heerlijk wandelen. Wie de smaak te pakken heeft, kan meer dan 150 kilometers vreten in het Landschapspark Bulskampveld. Het Beverhoutsveld laat je dan weer de stilte herontdekken en Torhout levert stadsplezier op mensenmaat.

Het Tieltse, charme troef op het plattelandIn de Tieltse regio geniet je nog van landelijke charme en golvende landbouwtaferelen. Fietsers krijgen hier nijdige, maar uit-nodigende klimmetjes geserveerd en heel wat wind. Geen wonder dat Briek Schotte hier leerde fietsen. De stad schenkt je een portie cultuur, terwijl net buiten het centrum de Poelberg een prachtig uitzicht en talloze wandelmogelijkheden garandeert. De dorpen Kanegem, Aarsele en Ruiselede zijn dan weer een tussenstop waard. En dan zwijgen we nog over de vele windmolens die je her en der spot!

5

*Gistel, Oudenburg, Jabbeke, Zuienkerke, Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Ichtegem, Torhout, Lichtervelde, Wingene, Ruiselede, Tielt, Pittem, Ardooie, Brugge en het hinterland van Knokke-Heist, Blankenberge, De Haan, Bredene en Oostende. Voeg deze 22 bijzondere gemeentes samen en je krijgt het Brugse Ommeland.

Het Brugse Ommeland* is de enige Vlaamse regio vlakbij zee én op een boogscheut van werelderfgoedstad Brugge. Ten Noorden van Brugge vind je de Oudlandpolder en de Zwinstreek, in het Zuiden ligt het bosrijke Houtland en het Tieltse te pronken. Of de achtertuin van de Kust en de voortuin van Brugge. Het beste van vele werelden dus. Elk deelgebied heeft hier zijn eigen verhaal. Van eeuwenoude landschappen over wiekende molens en uitgepuurde panorama’s tot majestueuze kastelen.

Damme ende Zwinstreek

Briek Schotte

Page 8: Brugse Ommeland 2012

6

Dagdromen in LissewegeZe worden steeds zeldzamer, maar toch bestaan er nog plekken waar je de geschiedenis haast kunt proeven, waar je zonder enige moeite even in de wereld van toen kunt rondwaren. Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, is een van die uitzonderlijke koesterplaatsen. In het witte polderdorp is de tijd blijven stilstaan en lijkt alles nog zoals het hoort te zijn. Het Lisseweegs Vaartje is misschien wel het lieflijkste prentkaartzicht van dit authentieke sfeerdorpje. En dat wil wat zeggen in Lissewege. Deze oude waterweg werd in de 13de eeuw gegraven om het witte polderdorp met Brugge te verbinden en is vandaag, zoveel eeuwen later, een streling voor het oog. De ideale plek voor dagdro-merij.

Je moet het zien om het te geloven, maar bij bakkerij Maelstaf ontstaat er elke zaterdag een monsterfile.

Smulpapen van heinde en ver komen hier immers elke week een voorraadje

van die befaamde krokante pistolets inslaan.

Bakkerij Maelstaf, Walram Romboudtstraat 8, Lissewege,

enkel open op zaterdag

Dorpjes in de kijker

Page 9: Brugse Ommeland 2012

7

Kunstambachten spotten in Stalhille Stalhille mag dan maar een zakdoek groot zijn, dit polderdorpje langs de waterkant grossiert in lieflijkheid en is zachtjesaan een kunstambachtenreputatie aan het opbouwen. Fietsers houden er halt in Estaminet Ter Spinde, een eethuis dat al ruim driehonderd jaar spijs en drank verschaft. Een nog oudere trekpleister is het Paddegat of ‘de plaats waar veel paden kruisen’. Dit ruilverkavelinggebied is 1.400 hectare groot en stond op 17de-eeuwse kaarten al als uitgestrekt moeras ver-meld. Langs de Ieperleet bevonden zich toen maar liefst vijf moerassen en tot in 1821 was dit de enige verbin-ding tussen Brugge en Oostende. Te voet of met paard en kar, elke reiziger moest het Paddegat doorkruisen om in Oudenburg de pont te nemen en de oversteek te maken. Die pont en de griezelige moerassfeer, zijn al lang verdwenen, maar de vele beken, sloten en rietkra-gen zijn gebleven. Vandaag kun je er wandelen, fietsen, hengelen en zelfs picknicken.

KanegemDit internationaal bekroonde bloemendorp is bijzonder trots op Briek Schotte, zijn beroemdste inwoner. Zijn nagedachtenis wordt in ere gehouden met het standbeeld IJzeren Briek (Dorpsplein). Reden genoeg om even te verpozen in dit bloemrijke dorp. Zin in meer? Bezoek dan het Flandrienhuis en kom alles te weten over het leven van Briek Schotte. Open op zondag in juli en augustus van 14.00 tot 17.00 uur.

Wie helemaal tot rust wil komen, kan Kuren in Kanegem. Dit landelijke kuur oord

geeft je een vitamineboost, helpt je ontgiften of gewoon heerlijk relaxen.

Kuren in Kanegem, Kanegem-Dorp 7, Kanegem,

T 051 77 29 25, www.kureninkanegem.be

Wie al die natuur wil combineren met wat cultuur, kan een kijkje nemen in het atelier van glasblazer Norbert

Demonie om er zijn creaties te bewonderen. Je vindt er sierstukken en juwelen maar ook

allerlei bijenproducten.

Glasblazerij De Sfeermaker, Kalsijdeweg 18, Stalhille,

T 050 81 29 31, bezoek na afspraak

Page 10: Brugse Ommeland 2012

Slenteren langs schapenwegels in OostkerkeOnder de spitsloze kerktoren van het witte polderdorp Oostkerke, ongetwijfeld een van de mooiste dorpen van Vlaanderen, is het heerlijk toeven. Ooit ging het er hier min-der lieflijk aan toe. Terugtrekkende Duitse soldaten plaatsten in 1944 immers 2500 kilogram dynamiet in de toren van deze Sint-Kwintenskerk. Maar na de oorlog ver-rees de kerk in haar oorspronkelijke staat en Oostkerke kwam er terug bovenop. Wie dat verhaal eventjes wil laten zakken, kan langs een van de oude schapenwegels slenteren. De Spegelsweg, die van de Leopoldsvaart naar het 14de-eeuwse kasteel van Oost-kerke leidt, is ongetwijfeld de mooiste. Een echte aanrader, je lijkt wel rond te dwalen in een oude Vlaamse film en even is de hele wereld perfect.

LichterveldeDe markt van Lichtervelde mag er dan bijzonder charmant bijliggen, de naam van zijn bekendste inwoner klinkt iets minder zoetgevooisd. Den Doodrijder van Lichtervelde, of Henri Vanlerberghe, deed nochtans geen vlieg kwaad, maar hij koerste alsof zijn leven er vanaf hing. Maar je vindt hier meer dan koersheroïek alleen. Een uitgestrekt en historisch natuurdomein van 40 hectare bijvoorbeeld, een collectie Lichterveldse trekzakken en vooral heel veel gezellige dorpsambiance.

Wie binnenloopt in Café De Knotwilg is eventjes zoet. Je vindt hier namelijk een fijne selectie houten volksspelen.

Houten puzzels of hersenbrekers liggen op elke tafel, wie opteert voor het grotere werk kan best even bellen om het een en

ander te reserveren.

De Knotwilg, Sint-Kwintensstraat 12, Oostkerke, T 0479 97 12 80

Cinema De Keizer, de ontroerend mooie dorpscinema van Lichtervelde, opende zijn deuren in 1924 en is vandaag de alleraller-laatste dorpscinema. Niet dat de tijd hier

bleef stilstaan, zelfs de nieuwste Amerikaanse blockbusters worden hier elk weekend getoond.

Cinema De Keizer, Neerstraat, 11, 8810 Lichtervelde, T 051 72 22 24,

www.cinemadekeizer.be

8

Page 11: Brugse Ommeland 2012

Koken met aurierGoed om weten!16de eeuw: Ontdekkingsreizigers brengen laurier mee naar huis en in het Brugse Ommeland slaan kasteelheren, brou-wers, artsen en ambtenaren aan het kweken.19de eeuw: Het Brugse Ommeland telt wel honderd kleine laurierbedrijfjes die heel Europa bevoorraden.WO II strooit roet in het eten en de meeste bedrijven houden het voor bekeken, hun gronden worden verkocht en verkaveld.1970: In Jabbeke doet André Devisch de aloude traditie her-opleven en wordt laurierkweker.2012: Laurica telt 20 hectare en 15 enthousiaste mede-werkers en is een van ‘s werelds grootste kweke-rijen. Er is ook een laurieratelier met een ruim assortiment aan laurierproducten. Het ‘Lauretum’ kan van mei tot en met september bezocht worden op woensdagnamiddag en zater-dagvoormiddag. www.laurica.be

Lekker laurierZoet, zout, zuur en bitter, dat zijn de basissmaken van elk har-monieus gerecht. Gedroogde laurierblaadjes nemen graag het bittere aspect voor hun rekening en zijn dan ook onontbeerlijk in stoofvlees, bouillons, patés en ragouts. Maar ook pasta’s, visgerechten, marinades en zelfs zoete nagerechten kunnen best een beetje subtiele laurier gebruiken!

Gestoomde zonnevis met een pureetje van aardperen

en geraspte zomertruffelEen recept van Guy Van Cauteren

200 gr zonnevisfilet per persoon • In schijfjes gesneden citroen Een tiental laurierblaadjes • 400 gr aardperen

Een zomertruffel • Hazelnotenolie • Laurierpoeder

Maak met een scherp mesje fijne sneetjes in de filets en steek hierin afwisselend een blaadje laurier en een schijfje citroen. Stoom de filets in een stoomoven op lage

temperatuur (met de deur open) of in een stoompot op laag vuur, waarbij het water nooit aan de kook mag komen. En dat gedurende een tiental minuten.

Kook de aardperen in de schil, net als aardappelen. Schil ze als ze gaar zijn en plet ze met een vork. Giet er een flinke scheut hazelnotenolie bij.

Schik de filets op een bord, bestrooi met een beetje laurierpoeder, leg er de puree van aardperen rond en rasp er de zomertruffel over.

Eventueel kun je ook nog een fijn streepje hazelnoten-olie rond het bord gieten.

9

Page 12: Brugse Ommeland 2012

10

Al eens gelogeerd in het Brugse ommelAnd? Stuur je verhaal op naar [email protected] en maak kans op een overnachting met ontbijt voor 2 personen in een charmevolle b&b.

10

Page 13: Brugse Ommeland 2012

Erop uit met vrienden of familieEen stijlvol vakantiehuis in het groen boeken om je daar te goed te doen aan de goede dingen des levens. Authentieke streek-producten, eindeloze horizonten, stevige wandelingen, grensverleggende fietspartijtjes, sfeervolle dorpjes, gezellige steden op mensenmaat, geheimzinnige verdwaalbossen, eindeloos groen,… Een plek om heerlijk bij te praten met vrienden die je te weinig ziet of herinneringen op te halen met tantes en nonkels, neven en nichten. Een plek om elkaar terug te vinden, nieuwe banden te smeden en volgend jaar terug te keren. Een plek om te koesteren, jaar na jaar. Welkom in het Brugse Ommeland.

Romantisch weekend met zijn tweetjesNiets zo heerlijk als even de alledaagse stress achter je laten om gewoon met zijn tweetjes rustiger oorden op te zoeken. Met zijn vele charmelogies, van gerestaureerde boerderijen over charmante b&b’s tot en met sierlijke kastelen, bedient het Brugse Ommeland je op je wenken. Ver genoeg van de wereld om alleen maar van elkaar te genieten en net dicht genoeg om te proeven van de ambiance die Brugge, de Kust en een resem provinciestadjes bieden. Een landschap dat je bovendien per fiets ontdekt. Slingerend langs boerenwegeltjes, kaarsrechte lanen en mysterieuze bospaden. Hier geen incheckstress, fileleed of ander reisverdriet, maar gewoonweg genieten. Precies zoals het hoort.

Via www.logereninhetgroen.be

zoek je makkelijk de b&b of het

vakantiehuis dat bij je past.

logeren in het groen

11

Page 14: Brugse Ommeland 2012

12

Brugge dé VlAAmse fietsstAd

Page 15: Brugse Ommeland 2012

ontdek Brugge zoAls de Bruggeling, spring op een fiets! Brugge is het kloppende hart van het Brugse Ommeland en je kunt beiden makkelijk in een en dezelfde trip ont-dekken. Stad en platteland werden nog nooit zo vlotjes gecombineerd. En geen betere manier om de stad te ver-kennen dan per fiets. Om die fietsende meerwaardezoeker op zijn wenken te bedienen, beschikt Brugge immers over tal van troeven. Van een flink aanbod fietsverhuurpunten over praatgrage fietsgidsen tot en met fietsvriendelijke logeeradressen. Logisch, de stad is niet voor niets sinds jaar en dag het startpunt van de wereldberoemde Ronde van Vlaanderen. Fietsers zijn hier dan ook koning.

huur eens een fietsJe eigen fiets niet bij, maar wel van plan om een ritje door het Brugse Ommeland te maken? Acht fietsverhuurders voorzien je graag van een stalen ros. Van een gewone stadsfiets over een tandem en mountainbike tot scooters of een elektrische fiets voor wie dat trappen maar niets vindt. Bovendien word je her en der getrakteerd op gratis fietsplannen.

Station, Stationsplein bij Fietspunt, T 050 39 68 26De Ketting, Gentpoortstraat 23, T 050 34 41 96Eric Popelier, Mariastraat 26, T 050 34 32 62,www.fietsenpopelier.be (ook elektrische fietsen)Koffieboontje, Hallestraat 4, T 050 33 80 27, www.adventure-bike-renting.beBauhaus Bike Rental, Langestraat 145, T 050 34 10 93, www.bauhaus.be/bikes.htmlSnuffel Backpacker Hostel, Ezelstraat 47-49, T 050 33 31 33, www.snuffel.be [Concertgebouw] B-Bike, ’t Zand, T 0479 97 12 80Bruges bike rental, Niklaas Desparsstraat 17,T 050 61 61 08, www.brugesbikerental.be

trek op ontdekkingVanuit Brugge vertrekken maar liefst drie themafietstochten die je doorheen het Brugse Ommeland van de ene verbazing in de andere laten vallen. ‘Forten en dijken tussen Brugge en Damme’ volgt dan weer de loop van de Damse Vaart en toont je hoe de woelige geschiedenis hier door de eeuwen heen zijn sporen naliet. ‘Fietsen tussen zoet en zout water’ gaat verder op datzelfde elan. Dit vlakke polderland ten noorden van Brugge was eeuwenlang de speelbal van de zee en dat kun je vandaag nog steeds in het landschap lezen. De laatste themafietstocht in het rijtje, ‘Buitengoed, zomerver-blijven van de Brugse elite’, is meteen de meest luxueuze. Trappend in de groene gordel ten zuiden van Brugge verken je schitterende zomerkastelen, het ene nog prestigieuzer dan het andere, en passeer je groene oases, compleet met wilde orchideeën. Zo gevarieerd is het Brugse Ommeland.

13

Page 16: Brugse Ommeland 2012

14

lAAt je op sleeptouw nemenWie geen zin heeft om voortdurend een plannetje uit zijn rugzak op te diepen, kan aansluiten bij een van de geleide fietstochten en fietsen in het spoor van een lokale gids. Je ontdekt minuscule sfeer dorpjes en -stadjes zoals Damme en Oostkerke, fietst langs lijnrechte kanalen en doorkruist een van Europa’s mooiste plat-telandsstreken. Kortom, een idyllisch dagje en de ideale introductie met het Brugse Ommeland!

QuasiMundo Biketours Brugge, T 050 33 07 75, www.quasimundo.comvertrek: maart tot november, dagelijks om 12.50 uur op de Burg (Toyo Ito-paviljoen)

The Pink Bear Bike Tours, T 050 61 66 86, www.pinkbear.freeservers.com vertrek: dagelijks om 10.25 uur op de Markt aan het Belfort

The Green Bike Tour, T 050 61 26 67, vertrek: april tot oktober, dagelijks om 10.00 uur aan [Concertgebouw]

Boek een fietsVriendelijk logeerAdresEen fietsvriendelijk logeeradres is meer dan een hotel met een patron die in zijn vrije tijd wielertoerist is. Dit label moet je verdienen. Zo kun je er als fietsende toerist van op aan dat elk fietsvriendelijk etablissement zich op minder dan vijf kilometer van een fietsroute bevindt en over een resem fietsfaciliteiten beschikt. Van een fietsenstalling over een reparatieset tot fietskaarten. Brugge telt een pak fietsvriendelijke slaapplekjes, je vindt ze op www.brugge.be/toerisme

14

Page 17: Brugse Ommeland 2012

15

De Ronde van VlaanderenTorhout = Dorp van de Ronde Dat Torhout in 2012 Dorp van de Ronde is, hoeft niet te verbazen. Het is immers exact 100 jaar geleden dat Karel Van Wijnendaele, stichter van de Ronde van Vlaanderen, de krant Sportwereld boven de doopvont hield en zo de aanloop naar de allereerste Ronde inluidde. Bovendien ligt Torhout op een boogscheut van grote broer Brugge te blinken. Het maakt dat de Ronde van Vlaanderen het Brugse Ommeland onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. zondAg 1 April 2012

Wielerfanaten van over de hele wereld zitten die dag aan hun televisiescherm gekluisterd om de schoonste koers van begin tot eind te volgen. Echte fans laten het daar niet bij en komen in grote getale naar Brugge om er de spetterende start mee te maken. Een spektakel dat uren op voorhand voor een volgelopen Markt en een uitbundige ambiance zorgt. Niet te missen!

De Ronde van Vlaanderen is vele dingen. Dé Vlaamse trots, hét Vlaamse symbool, maar bovenal een koers die je in je nekvel grijpt en je urenlang niet meer loslaat. Logisch dus dat die schoonste koers in Brugge start om daarna meteen het Brugse Ommeland te doorkruisen.

Ronde getallen1913 de allereerste Ronde, goed voor 330 kilometer1998 voortaan vertrekt de Ronde van op de Markt van Brugge225 kilometer, zo lang is de Ronde anno 201220 kilometer kasseien zorgen voor de nodige ambiance17 hellingen scheiden het kaf van het koren

Page 18: Brugse Ommeland 2012

16

Doe de markt!

Page 19: Brugse Ommeland 2012

Markten, het zou een werkwoord moeten zijn. Niets heerlijker immers om op een marktje rond te slenteren en de ene na de andere ontdekking te doen. In het Brugse Ommeland zijn de markten al net zo divers als de regio. Nu eens koop je er authentieke boerenproducten, dan tik je weer een vintagevondst op de kop en een andere keer kom je misschien wel met een paard naar huis…

17

Boerenmarkt: verser dan vers Tielt, elke zaterdagnamiddag vanaf 14.00 uur

Koop je liever zonder veel tussenwegen? Dan moet je in Tielt zijn. Op de wekelijkse boerenmarkt presenteren de boeren van de streek immers hun schoonste en lekkerste waar.Gisteren nog in de grond, vandaag al op je bord. Geen dure tussenstops, wel bovenbeste kwaliteit die meedeint op het ritme van de seizoenen. Puur, authentiek, ambachtelijk en met liefde vervaardigd. Een aanrader.

Met een boekje in een hoekje op de BoekenmarktDamme, elke tweede zondag van de maand

Damme, het eerste en enige Vlaamse boekendorp, verwent kleine en grote lezers met een heuse boekenmarkt. Bij mooi weer wordt er buiten gesnuisterd, vallen de weergoden te-gen, dan vind je je gading in de hallen van het stadhuis. Van obscure en quasi onvindbare poëzie over grote klassiekers tot en met luchtige bestsellers. Leesveelvraten halen hier hun literaire hart op!

Internationale Rommelmarkt Oudenburg Oudenburg, 15 augustus

Zowat 40.000 bezoekers en een tracé dat maar liefst vijf kilo meter lang is. De Internationale Rommelmarkt van Ou-denburg kan meer dan indrukwekkende cijfers voorleggen. Rommel à volonté dus. Hier doe je met andere woorden ge-garandeerd dé koop van je leven. En anders heb je in ieder ge-val een zeer fijne dag beleefd. Kortom, een win-win situatie!

Shoppen op de ZandfeestenBrugge, zondag 1 juli, 5 augustus en 23 september

Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op de Zand-feesten, het jaarlijkse festijn voor brocantefans en rommel-verzamelaars. Driemaal per jaar wordt ’t Zand immers omge-bouwd tot een gigantische rommelmarkt. Een paradijs voor al wie op tijd en stond een koopje wilt doen. Van vintage jurken over complete hertengeweien tot blinkende lusters en alles wat zich daar tussen bevindt. ’s Morgensvroeg, voor dag en dauw, komen kenners al de grootste schatten opsnorren, de rest van de dag slaan de amateurs hun vrolijke slag.

Page 20: Brugse Ommeland 2012

18

Paardenmarkt, Torhouts ‘schoonste feeste’Torhout, laatste weekend van juni

Een paardenmarkt, het lijkt een overblijfsel uit de jaren stil-letjes en dat is het ook. Sterker zelfs, op het einde van de 14de eeuw was er al sprake van de Torhoutse paardenmarkt. Een gedachte die bijna te groot is om te vatten. In de 19de

eeuw kreeg de paardenmarkt internationale bekendheid en vandaag bieden binnen- en buitenlandse handelaars er nog steeds paarden, pony’s en ezels te koop aan. Er worden boven dien paarden geveild, er zijn tal van keuringen en prijs-kampen voor paarden en pony’s en zelfs geiten en schapen, kortom, aan show en spektakel geen gebrek! Wat dacht je van de peerdenkoninginverkiezing of een koetsenshow, huif-kartochten, ponyritten en zelfs ijsventers met paard en kar. Dat de hele stad afgesloten is voor alle verkeer is mooi mee-genomen. Een weekend lang regeert het paard in Torhout!

Vrijdagsmarkt in JabbekeJabbeke, elke vrijdagvoormiddag

Sinds een jaar of twee beschikt Jabbeke over zijn eigen vrij-dagsmarkt. Een schot in de roos want elke week moet je er over de koppen lopen. Ambiance troef dus. Bovendien is Jab-beke die voormiddag telkens verkeersvrij waardoor jong en oud hier graag en op hun gemakje komen shoppen. ’s Zomers maken de volle terrasjes het plaatje helemaal af.

18

Page 21: Brugse Ommeland 2012

1919

Meer info:Toerisme Damme, Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 DammeTel. 050 288 610 [email protected] www.toerismedamme.be

ww

w.id

eepr

oduc

tion

s.be

GOEDEREDENEN

OM ELKE MAAND EENS LANGS TE KOMEN IN

DAMME BOEKENDORP

12

ADV_DAMME_GENIETEN_12/12.indd 1 23/12/11 12:58

Page 22: Brugse Ommeland 2012

20

‘Ik ben altijd al in de ban geweest van de Oostmolen. Toen ik zo’n jaar of 12 was, heb ik al mijn moed samen-geraapt en ging ik bij de molenaar op bezoek. Klaar om de stiel te leren. De molenaar was eerst wat achterdoch-tig, hij had al heel wat geïnteresseerden zien komen en gaan, maar ik hield hardnekkig vol en al snel bezweek hij voor mijn enthousiasme. Beetje per beetje heeft hij me de stiel geleerd. Jaren later, toen ik al 18 was, heb ik ook nog een officiële molenaarscursus gevolgd, maar dat kun je absoluut niet vergelijken. Ik heb het vak nog ge-leerd van iemand die dat echt om den brode deed. Dat is een heel ander gevoel. Ondertussen is hij jammer genoeg overleden maar ik probeer in zijn plaats zo goed moge-lijk zorg te dragen voor zijn molen.’

Sommige jongens willen brandweerman worden, anderen pi-loot of politieman. Benoît Delaere had van meet af aan andere plannen. Geboren en getogen vlakbij de Gistelse Oostmolen was hij altijd al in de ban van die malende wieken. In de kleu-terklas tekende hij molens, toen hij een jaar of 12 was, leerde hij de molenaarsstiel. Tussendoor werd hij ook nog kleuterlei-der en vandaag weet Benoît die twee passies perfect te combi-neren. Een gesprek met de hipste molenaar van het land! Niet op klompen maar met sneakers aan zijn voeten.

NiEt zo’N EViDENtE HoBBy VooR EEN oPgRoEiENDE PuBER?

‘Toen ik vroeger in de kennismakingsronde in de klas vertelde dat ik molenaar was, werd er inderdaad meteen gelachen. Maar als je dan uitlegt waar het om gaat of als er wat vrienden

op bezoek kwamen, dan keerde dat meteen en was het plots wel cool. Het is wel geen vrijblijvende hobby. Vissen of joggen doe je wanneer je tijd en goesting hebt, voor een molen moet je eigenlijk altijd klaar staan. Je bent er voortdurend mee bezig. Ik check elke dag het weerbericht, ik weet altijd van waar de wind komt, hoe krachtig hij waait en zit dat niet goed, dan ga ik snel even kijken of de molen wel in de juiste richting staat. Eens de microbe je te pakken heeft, laat ze je niet meer los. Het is een tweede natuur geworden.’

HoE ziEt zo’N zoNDagSE molENNamiDDag ER uit?

‘Vooraf bestudeer ik grondig het weer. Een zomers onweer kan bijvoorbeeld heel snel opkomen en daar moet je op voorbereid zijn. Ter plaatse zet ik de molen naar de wind, ik leg zeilen op als dat nodig is, om te malen bijvoorbeeld, en dan beginnen we te draaien. Meestal komt er heel wat volk een kijkje nemen en dan geef ik een woordje uitleg. Andere keren maal ik tarwe voor mensen die brood willen bakken. Het klinkt misschien gek, maar geen twee zondagen zijn hetzelfde.’

Wat maaKt DE ooStmolEN zo BijzoNDER?

‘Elke molenaar vindt zijn molen de mooiste. Ik dus ook. Maar bovendien is deze molen uniek. Het is de enige torenkotmolen ter wereld die de tand des tijds overleefd heeft en dat is toch wel ferm. Elke keer weer, geniet ik met volle teugen. Je staat dichtbij de natuur en het feit dat je als molenaar zo’n molen in toom kunt houden, geeft een enorme kick. Maar ik vind het net zo fijn om de bezoekers aan te tonen dat het leven vroeger heel wat minder evident was dan nu. Nu koop je nonchalant een pak bloem in de winkel, honderd jaar geleden moest het waaien voor er gebakken werd. We beseffen dat niet meer.’

malende molensGesprek met molenaar Benoît Delaere

Page 23: Brugse Ommeland 2012

21

Sta stil bij de Oostmolen!Je vindt deze unieke graan- en oliemolen aan de rand van Gistel en dat op een site waar al sinds 1302 een molen staat. Rondom de molen valt bovendien ook van alles te beleven. In het bezoekerscentrum verneem je meer over de rijke Gistelse molengeschiedenis en gezeten op het terras van Bistro De Molenhoeve, in de oude molenaarswoning, geniet je na bij een hapje of een heus diner. Met zicht op de kroost die het speelplein onveilig maakt. Even de benen strekken? Wat dacht je van een spelletje petanque? En nu je hier toch bent, kun je net zo goed het Wielermuseum de Gistelse Flandriens checken! Je merkt het, het is geen toeval dat je deze plek vlakbij het fietsnetwerk vindt…

Je kan de Oostmolen van april tot en met oktober iedere zondagnamiddag van 14.00 tot 18.00 uur bezoeken. Tijdens de paas- en zomervakantie kan dat dagelijks in de namiddag behalve op maandag.

Meer weten?Oostmolen, Warandestraat 29, Gistel, www.gistel.be

tiEltPoelbergmolenMeestal te bezoeken op zondagnamiddag, best wel even navragen bij Toerisme Tielt. www.tielt.be

RuiSElEDEHostens molen: KruiswegestraatKnokmolen: Knokstraat De Knokmolen draait meestal op zaterdagnamiddagen en is dan ook toegankelijk, de Hostens Molen is elke eerste zondag van de maand open van 10.00 tot 12.00 uur.

BRuggEBruggemuseum-Sint-janshuismolen: KruisvestOpen van 1 mei tot 31 augustus van 9.30 tot 12.30 uur en 13.30 tot 17.00 uur (behalve op maandag). In september open op zaterdag en zondag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur.Bruggemuseum-Koeleweimolen: KruisvestOpen in juli en augustus van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur (behalve op maandag). www.museabrugge.beRosmolen: Provinciaal Domein TillegembosOpen van 1 juni tot 30 september, iedere zondag tussen 15.00 en 16.00 uur.

FiEtSEN VaN DE ENE NaaR DE aNDERE molENDeze themafietsroute weet tal van molens netjes met elkaar te verbinden. Sommige van die molens zijn nog steeds actief, anderen worden binnenkort gerestaureerd. Fietstocht Malende molens – 50 kmstart: Centrum Ruiselede. Te koop bij Westtoer, de Diensten voor Toerisme en via www.fietsen-wandelen.be

Meer bezoekmolens

Page 24: Brugse Ommeland 2012

22

Page 25: Brugse Ommeland 2012

twee uur. Zoveel tijd zit er tussen het mo-ment dat Lieven Verstraete zijn huisdeur dichtslaat en de deur van de VRT openduwt. Heen en terug worden dat vier lange pendeluren. Een mens zou voor minder verhuizen, maar Lieven houdt moedig stand in het Brugse Ommeland, de plek waar hij geboren en getogen is. ‘Ik probeer gewoon niet te denken aan die immense hoeveelheid tijd die ik al pende-lend verspil. Als je die rekening maakt, dan word je gewoon waanzinnig.’ Dus blijft de Terzake-man plakken in zijn heimat. Geen bewuste beslissing, maar een logische, natuurlijke evo-lutie. ‘Mijn vrouw werkte in Sijsele, ik in Brussel. We hebben de pro’s en de contra’s afgewogen en uiteindelijk beslist dat het geen zin had om met twee af te zien. Verhuizen naar er-gens halverwege zou net zo min soelaas gebracht hebben, dan sta je immers ook met twee in de file aan te schuiven of te wachten op een trein. Ondertussen zijn de kinderen groot en hebben ze hier elk hun eigen sociaal netwerk uitgebouwd en ook ik koester mijn vrienden en familie hier. Die banden

Fietsen met lieven Verstraete

Canvas-coryfee Lieven Verstraete is de ideale Brugse Ommeland-ambassadeur. Hij woonde niet alleen in Sint-Michiels, Sijsele, Assebroek en Beernem, hij blijft zijn geboorteregio ook halsstarrig trouw, wars van praktische bezwaren. We laten ons op sleep-touw nemen door Beernem en omstreken. Een ontdekkingstocht langs een historisch kanaal, ambachtelijke hoeve-ijsjes en magistrale wijnen.

23

Page 26: Brugse Ommeland 2012

24

Page 27: Brugse Ommeland 2012

knip je niet zomaar door, dus blijf ik volharden.’ Niet dat die lange afstand geen voordelen heeft. Integendeel zelfs. ‘In het Brugse Ommeland is de Wetstraat soms heel ver weg. Die afstand creëert ook een soort rust en dat komt me goed uit. Toegegeven, veel netwerkmogelijkheden heb je hier niet, maar ik houd de dingen graag gescheiden. De publieke figuur Lieven Verstraete is maar een heel klein deel van mijn leven.’

groene ontdekkingenEen leven dat meer dan goed gevuld is. Ondermeer met streekontdekkingen. ‘Nu ik terug in Assebroek woon, valt me op hoeveel groen je hier vindt. En dat op wandel- of fietsaf-stand van Brugge. Van de Assebroekse Meersen over Rycke-velde, het ene groengebied volgt het andere op. Niets zo heerlijk als op een vrije dag joggen doorheen het Veltembos of Ryckevelde. Onlangs heb ik hier zo zelfs de blindentuin ontdekt. Ongetwijfeld uniek in zijn genre.’ Dat al dat groen tot actie aanzet, is duidelijk. Op onze plaats van afspraak, de Zotte Mutse, arriveert Lieven Verstraete, ondanks het wis-selvallige weer, met de fiets. Geen koersfiets of wieleroutfit, maar een stevige hybride. Klaar om ons de rest van ‘zijn’ Brugse Ommeland te laten zien en bovenal zeer enthousiast over het parcours dat hij al in zijn eentje aflegde. ‘Alleen al de weg hierheen was de moeite waard. Een estafette van oude

landbouwweggetjes omzoomd door imposante bomenrijen, een droomlandschap. Geen bebouwing, geen auto’s, alleen maar rust en stilte. De perfecte samenvatting van wat het Beverhoutsveld en het Meersengebied rond Brugge zo uniek maakt.’ Ook de Zotte Mutse, aan de rand van het Bever-houtsveld, kan zijn goedkeuring wegdragen. ‘Ik kom hier re-

gelmatig op het terras verpozen, een leuke plek om even bij te tanken.’ En daarna wordt er terug gefietst. Vol overgave zelfs, langs het kanaal Gent-Brugge dat zich een weg baant langsheen Beernem, Oostkamp, Brugge, Jabbeke, Oudenburg en Oostende. ‘Niets zo mooi als fietsen of joggen langs dit kanaal. De robuuste binnenschepen zorgen voor een mooi schouwspel en geven je het gevoel dat elk moment hier uniek is. Ik focus me telkens op de volgende brug, kwestie van het nog even vol te houden. Soms zet ik ’s morgens, met de zon in mijn gezicht, koers naar Gent om daar iets te eten en wat later op mijn stappen terug te keren en, opnieuw met de zon in mijn gezicht, huiswaarts te fietsen. Iets waar ik ongelooflijk van geniet.’

Spanning en sensatieVandaag mag deze waterloop dan lieflijke taferelen opleve-ren, eeuwen geleden was dit een onheilsplek. De Bruggelin-gen zagen met lede ogen hun Zwingeul verzanden en begon-nen noodgedwongen de Zuidleie uit te diepen om zo een kanaalverbinding met de Leie te realiseren. De Gentenaren kregen prompt rampvisioenen over wat dat voor hun scheep-vaart zou betekenen. Toen de delvers in 1379 ter hoogte van de zandbult tussen Beernem en Sint-Joris strandden, hielden de Gentenaren hen staande. Drie jaar later was het oorlog en versloegen kwade Gentenaren het Brugse leger. Dat gevecht, de Slag van het Beverhoutsveld, betekende meteen het einde van de graafwerken. Pas eeuwen later, in 1604, vonden de twee rivalen een gemeenschappelijke vijand in de Noord- Nederlanders die de Schelde blokkeerden. Eensgezind sloegen ze de handen in elkaar om het kanaal Gent-Brugge-Oostende

25

Page 28: Brugse Ommeland 2012

26

Page 29: Brugse Ommeland 2012

aan te leggen. Deze keer was er van onderlinge twisten geen sprake meer. De geschiedenis van toen laat zich vandaag aflezen op de muren van de neogotische raadzaal die het gemeentehuis van Beernem siert. Dertien olieverftaferelen verhalen die bewogen passage en geven je een idee van hoe het er hier toen aan toe ging. Het goede nieuws is, dat je alle tijd hebt om die hele historie uitgebreid te bestuderen. Dit is geen museum dus wordt er niet gedrumd en kun je vrij in en uit wandelen. Een gratis brochure, verkrijgbaar aan de recep-tie, verschaft je bovendien de nodige uitleg.

De geschiedenis herschrijvenHet strijdveld van toen, toepasselijk de Miseriebocht ge-noemd, imponeert vandaag met een lieflijker karakter en van het geweld van weleer is hier vandaag niets meer te merken. ‘Een heerlijke geheimplek langs dat befaamde kanaal Gent-Brugge. Je geniet van een bevoorrecht zicht op het water en het groen dat die waterloop omringt en geregeld zie je ook wat kajakactie.’ Dat je hier, pal aan die Miseriebocht, een terras-met-zicht vindt, is dan ook geen toeval. ‘De Kijkuit is een simpele en ongedwongen restaurantstek, een bruine kroeg die heerlijke ribbetjes serveert. En sowieso een van de mooiste terrassen van de streek.’ En dat is niet gelogen. Ge-zeten op het hoge en droge terras krijg je een unieke blik op de Miseriebocht en de voorbij tuffende binnenvaartschepen gepresenteerd terwijl je courageuze kajakkers in actie ziet. Nu eens voorzichtig balancerend, andere keren professioneel klievend door het water. Wie zin gekregen heeft in meer kan hier ter plekke meteen zelf een kajak of roeiboot huren. Ben je met velen, dan kun je ondermeer je kunsten tonen op de hindernissenpiste of de deathride ondergaan.

SaluteNa het obligate rondje in het Provinciedomein Bulskamp-veld, met recht en rede dé natuurtrots van Beernem, hou-den we halt in het bezoekerscentrum dat in het kasteel huist. Dit is dan ook niet zomaar een verzameling bomen, maar het grootste aaneengesloten bosgebied van West- en Oost-Vlaanderen en deel van het Landschapspark Bulskamp-veld. Een bos met een reputatie dus en in het bezoekers-centrum is dat niet anders. We spitsen verschrikt de oren bij het fluisterbehang, vergapen ons aan het rariteitenkabinet en puzzelen tot we het hele verhaal van dit kasteel snappen. En

dan is het tijd voor een culinaire beloning: een ambachtelijk hoeve-ijsje van hoeve Colpaert die in de schaduw van het kasteel ligt te blinken. ‘Kiezen is verliezen’, verzucht Lieven Verstraete, dus opteren we rigoureus voor twee bollen. Vanille en speculoos, de smakelijke specialiteit des huizes. Een frisse opkikker die ons genoeg energie heeft om naar Oedelem en zijn befaamde berg te sjezen en hun ambitieuze toekomst-plannen te aanschouwen. Op de markt van Oedelem ver-rijst immers een gloednieuw plein, compleet met een deels blootgelegde oorlogsbunker, een waterpartij, een vernieuwd toerismekantoor en tal van zitbanken om al dat moois te be-wonderen. De toekomst mag dan lonken, Oedelem blijft zijn roots koesteren. In de 13de eeuw bakte men hier bijvoor-beeld al stenen en tegels, onder meer voor de Brugse Hallen en Oedelem Berg diende als kleireservoir. Vandaag is dit een kuitenbijter voor beginnende wielertoeristen, maar Casale del Vino dat aan de voet van deze bescheiden reus verscholen ligt, maakt alles goed. Nog nahijgend van het stevige traject installeert Lieven zich in dit authentieke wijnhuis om er zich te goed te doen aan wat Italiaanse delicatessen en te nippen van de delicieuze wijn die er geschonken wordt. Gezeten op het terras knikt hij goedkeurend. Moe, maar tevreden. ‘Hier kom ik snel terug’, is het wijze besluit. Eind goed al goed.

De zotte mutse Kasteelhoek 37, Beernem, www.zottemutse.be

De Kijkuit Kijkuit 1, Beernem, www.dekijkuit.be

Hoeve Colpaert Bulskampveld 7, Beernem

Casale del Vino Egyptestraat 17, Oedelem, www.casaledelvino.be

gemeentehuis Beernem Bloemendalestraat 112, Beernem, www.beernem.be

Bezoekerscentrum Bulskampveld Bulskampveld 9, Beernem, www.west-vlaanderen.be/ bulskampveld

toerisme Beernem Schepenhuys, Markt 1, Oedelem, www.beernem.be

Domein Ryckevelde met Heemtuin, toegankelijk via de Holleweg, Sint-Kruis

27

Page 30: Brugse Ommeland 2012

Halte A: Domein BeisbroekGPS: 51° 10’ 99’’ N | 3° 09’ 81’’ O

Dit 98 ha groot groendomein is de start van deze fietstocht en naast een geschikte plek om je auto even achter te laten ook een fijn wandelgebied. In het kasteel is er het natuur-centrum en de volkssterrenwacht (zie p. 52)!

28

Vloethemveldzate

7271

96

94

7677

54

5350

68

51

45

44

start

Hoe pak je het aan?Loop binnen bij Westtoer of een van de toerismekantoren in het Brugse Ommeland en investeer in de fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland Noord. Voor die e 6 krijg je een handig overzicht van alle knooppunten waarmee je vlotjes aan het combineren slaat om trajecten uit te stippelen. Je volgt de groenwitte bewegwijzering naar de diverse knooppunten en hoeft alleen nog maar te trappen! Neem voor deze fietstocht het Knooppunter-routekaartje mee. Zo heb je alle info bij de hand.

Fietsen aL TuReND eN GLuReNDOntdek het vogelkijkhuttracéJe moet je ogen al sluiten om in het Brugse

Ommeland al fietsend geen vliegende ontdekkingen

te doen. Maar wie dat vogelgefladder wat meer in

detail wil bestuderen, moet afstappen.

en wel aan een van de vele vogelkijkhutten.

Deze fietstocht brengt je in stijl langs twee vijvers

met vogelkijkhutten, kwestie van de ornitholoog in

jezelf te ontdekken. Vogels spotten kan ook in

de bossen die je onderweg doorkruist.

0 km

71 72 960,8

7,5 km

94 76 77 543,6

16,1 km

51 45 44 535,7

28,2 km

50 68 71EIND3,4

0,8 km

0,2

11,1 km

0,9

21,8 km

0,8

31,6 km

2,3

1,0 km

2,4

12,0 km

3,4

22,6 km

5,3

33,9 kmrij richting

tot DomeinBeisbroek

3,4 km

4,1

15,4 km

0,7

27,9km

0,3

START: Domein Beisbroek, Zeeweg, Sint-Andries (Brugge)

DomeinBeisbroek

Dit kaartje past perfect in een Info: www.knooppunter.com

A B C

D E F

G H

Page 31: Brugse Ommeland 2012

Halte B: De Watermolenvijver en de Abdij van ZevenkerkenEeuwenlang, van 1562 tot 1800, stond op deze plek een watermolen, vandaag ligt hier een vijver te pronken waar natuur- en wandelliefhebbers volop van genieten. In de

bijhorende vogelkijkhut kun je dan ook naar hartenlust vogels spotten, van de fuut over de aalscholver tot de zwartkop. Combineer die vijverwandeling met een

bezoek aan de bossen en de cafe-taria van de Abdij van Zevenkerken,

te vinden aan de overkant. Het complex telt een religieus boekenwinkeltje, een hoeve en

een abdijschool. Niet zomaar een college, maar een met een meer dan uitstekende reputatie. Zelfs Prins Filip en Laurent liepen hier school.

Halte C: Kijkboerderij De Pierlapont Deze actieve boerderij weet groot en klein te charmeren. De groten genieten op het terras, terwijl de kroost er ravot (zie p. 51). De ideale stop om even op adem te komen.

Halte D: MerkemveldOoit was Merkemveld een onontgonnen heidegebied dat deel uitmaakte van het uitgestrekte Bulskampveld. Het was trouwens de adellijke familie ‘de Merckem’ die het veld zijn naam gaf. Wie deze bijzondere uithoek verder wilt ontdekken, kan afstappen, zijn fiets aan de kant zetten en zich aan de Doeverenwandelroute (5,7 km) wagen.

Halte E: Vloethemveldzate Ooit waren Vloethemveld en Merkemveld verbonden via een militaire spoorweg. Die ijzeren spoorlijn is al lang ver-dwenen en het loodrecht tracé werd gepromoveerd tot fietspad.

Halte F: Vloethemveld Vloethemveld grenst aan een militair domein dat tot 1991 als munitiedepot gebruikt werd. Vandaag is het gevaar ge-weken en wordt er aan natuurherstel gewerkt. Het militair domein is niet toegankelijk, de bossen van Vloethemveld kunnen wel doorkruist worden.

Halte G: ZerkegemDe roots van Zerkegem gaan terug tot het gezegende jaar 765, bovendien werd hier een Keltische begraafplaats ontdekt wat er op wijst dat Zerkegem al sinds oudsher bewoond is. Aandachtige ogen zullen merken dat alle zui-delijke straten straalsgewijs aan de kerk vertrekken. Iets waar je in een van de plaatselijke cafeetjes over door kunt bomen.

Halte H: De Hoge DijkenHet natuurreservaat De Hoge Dijken is dé plek voor wie zich ornithologisch wil bijscholen. Elk jaar opnieuw strij-ken hier zo’n 120 tot 130 verschillende vogelsoorten neer. Kortom, als het kan vliegen is de kans groot dat je het hier ziet. Eigenlijk hebben we die bonte vogelparade aan de au-tosnelweg te danken. Tot in de jaren zeventig torenden De Hoge Dijken hoog boven de laaggelegen polders uit. Maar bij de aanleg van de snelweg werden er tonnen zand uitge-graven en evolueerde de oude binnenduin tot een kunst-matige vijver, beter bekend als de Roksemput. En laat die vijver nu net de grote aantrekkingspool voor onze gevleugelde vrienden zijn. Of hoe de vooruitgang de natuur soms ook een handje kan helpen.

29

Page 32: Brugse Ommeland 2012

30

Je hoeft niet elke avond een rozenkrans te bidden om te weten dat sommige plekken je een soort instant rust schenken. Misschien wel omdat ze al sinds jaar en dag het toevluchtsoord zijn voor al wie even het noorden kwijt is of de stilte opzoekt. We selecteerden zeven van die bijzondere plekken die grossieren in zielenrust.

Page 33: Brugse Ommeland 2012

31

Plekkenzielmet een

oP BEDEVaaRt NaaR aSSEBRoEK Het Mariakerkje van Ver-Assebroek is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van het Brugse Ommeland. Een verhaal dat start in 1720 wanneer Petrus Verhaeghe hier pastoor wordt en een miraculeus Mariabeeldje aan de kerk schenkt. Het marme-ren beeldje hoorde oorspronkelijk aan Balthasar Lanoy toe die in 1680 als enige katholieke passagier op een Nederlands koopvaar-dijschip meereisde. Balthasar stak zijn geloof niet onder stoelen of banken en aanbad het beeldje openlijk. Iets wat kwaad bloed zette bij de protestantse bemanning. De woedende matrozen gooiden het marmeren kleinood in de oceaan waar het mira-culeus bleef drijven. Geheel in shock kwam een van die matro-zen tot inkeer en nadat hij het beeld opgevist had, borg hij het weg. Eens terug thuis belandde het beeldje uiteindelijk na lange omzwervingen in Ver-Assebroek. Toen dit verhaal de ronde deed, moest het kerkje wel tweemaal uitgebreid worden...Iets dichter bij Brugge, in de Kleine Kerkhofstraat, vind je het grote Brugse kerkhof. Deze mysterieuze plek aan de rand van de

stad neemt je mee ver weg van de dagdagelijkse besognes. Al eeuwenlang worden de Brugse doden hier begraven tussen ma-jestueuze kromgebogen bomen. Een uitgestrekt geheel van ge-heimzinnige maar sierlijke lanen vol imposante herfstige graven. Nu eens piekfijn gerestaureerd, dan weer overwoekerd met aller-lei groen of zacht mos. Van onbekende eenzaten over roemrijke Brugse families tot Guido Gezelle. Hier is iedereen gelijk voor de wet. Wie meer wil weten en de vele grafsymbolen wilt ontle-den, kan een gidsenwandeling boeken om de geheimen van het Brugse kerkhof te doorgronden.

Via BRuggE NaaR ComPoStElaLang geleden, toen onze contreien nog bevolkt waren met vrome gelovigen, leidde de Via Brugensis pelgrims vanuit Sluis langs Damme en Brugge naar Santiago de Compostela. Een tracé dat dateert uit de 14de eeuw en dus al heel wat volk zag passeren. Vandaag kunnen eigentijdse pelgrims, fervente stappers of cul-tuurfans datzelfde traject volgen. De route maakt gebruik van de wit-rood bewegwijzerde GR-paden en in de Brugse binnenstad zetten een reeks bronzen sint-jakobsschelpen je op de goede weg. Dagtrippers kunnen voortaan mijmeren over de ontelbare soortgenoten die hen gedurende vele eeuwen voorgingen.

mEt iNtERNEtCoNNECtiEOok in Sint-Rita, bijgehucht van Damme, staan de tijden niet stil, dus kreeg de parochiekerk, gewijd aan de Heilige Rita van Cascia, haar eigen website. Een plek van en voor het volk dus. Deze rela-tief jonge kerk werd immers tussen 1975 en 1978 eigenhandig door de pastoorschrijnwerker en zijn onderdanen opgetrokken. Vandaag vinden de hopelozen hier hoop en zelfs een kop koffie, op voorhand te bestellen bij zuster Francine.

www.sintritadamme.be

Page 34: Brugse Ommeland 2012

32

EEN RotS iN DE BRaNDiNgToen in het gezegende jaar 1885 de vrouw van kasteelheer Alfred De Man plots doodziek werd, beloofde hij om een Onze-Lieve-Vrouwgrot op te richten mocht de hemel een mirakel bespoedigen. Enkele dagen later was die miraculeuze genezing een feit en liet de man een immense grot bouwen, naar voorbeeld van dat ander bedevaartsoord in Lourdes. Zo-vele jaren later is ‘De Mans rotse’ in de De Manlaan in Var-senare nog altijd een plek waar je stil wordt. Wie hier bij het vallen van de avond passeert, wordt gegarandeerd overwel-digd door het stemmige kaarslicht in een voor de rest duister bos. Een plek om te koesteren.

tWEE VliEgEN iN EEN KlaPHet 18de-eeuwse abtgebouw van de vroegere Sint-Pietersab-dij in Oudenburg mag dan tot bezoekerscentrum en Romeins Archeologisch Museum gepromoveerd zijn, je snuift hier moeiteloos de Benedictijnensfeer van weleer op. Zeker met een Arnoldusbier in de hand! Luttele kilometers verder, in de Oudekerkstraat in Ettelgem, wacht de Sint-Eligiuskerk gedul-dig tot je haar ontdekt. Volgens de legende zou Sint-Elooi zelf in deze piepkleine Romaanse kerk een houten bidplaats opge-trokken hebben. Wat er ook van is, dit is de plek bij uitstek om even je batterijen op te laden. Zeker in de zomer, want dan doet de kerk dienst als tentoonstellingsruimte.

SPaNNiNg EN SENSatiE iN liSSEWEgEWie de O.-L.-Vrouw-Bezoekingskerk beklimt, vraagt zich, eens hoog en droog bovenop die kerktoren beland, gegaran-deerd af hoe Lissewege, slechts enkele tientallen hui-zen groot, zich in godsnaam zo’n kathedraal van een kerk kon permitteren. Het antwoord schuilt in de middeleeuwen. Toen was Lissewege een drukbezocht Mariabedevaartsoord én de eerste halte aan de Vlaamse Kust voor noordelijke pel-grims op weg naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Of deze vorm van religieus toerisme voldoende geld in het bakje

bracht om die mastodontkerk te betalen, valt te betwijfelen. De overleden Lisseweegse auteur Johan Ballegeer vond zijn vooralsnog onbewezen gelijk bij de mysterieuze orde van de Tempeliers. Wat er ook van zij: ‘Het beste is het raadsel te vergroten’. Niet toevallig ook de spreuk op het graf van die andere bekende auteur-redacteur-filosoof, Frans – ‘Sus’ – Verleyen, die zijn laatste rustplaats vond onder de kerktoren van Lissewege. De toren is in de namiddag te beklimmen van 15 juni tot 15 september.

aBDij tEN PuttE EN DE goDDElijKE goDEliEVELang voor er van de Gistelse wielergoden Maes en Museeuw sprake was, was Gistel de stad van Godelieve, Sint-Godelie-ve. Voor wie het verhaal niet kent, Godelieve wordt uitgehu-welijkt aan Bertolf van Gistel, maar de jonge bruid blijft al snel alleen en verstoten achter. Wanneer Bertolf haar op een avond naar buiten lokt, wachten twee knechten Godelieve op met een wurgdoek en dompelen ze haar onder in een poel. Na haar dood doen al snel allerlei wonderverhalen de ronde. Godelieves naam en faam blijven groeien en uiteinde-lijk wordt de onfortuinlijke Gistelse in 1084 heilig verklaard. Op de plaats waar Godelieve leefde en stierf, bouwden de zusters benedictinessen in de 12de eeuw de Abdij Ten Putte, in de huidige Abdijstraat te Gistel. Sinds 1459 is er de Sint-Godelieveprocessie, dit jaar op 8 juli. Eeuwen later wordt Godelieve nog steeds aangeroepen bij keel- en oogziektes en huwelijksproblemen en vind je in de abdij nog altijd spo-ren van haar verhaal en zelfs een museum terug. De poel van toen is nu een waterput en anno 2012 stroomt het heilige

water gewoon uit een rij kraantjes. Hoewel de zusters Benedictinessen nog steeds de abdij bevolken, run-nen ze niet langer het souvenirwinkeltje, dat ruimde plaats voor twee automaten die op commando no-veenkaarsen, gebedsprentjes, paternosters en zelfs

lege waterflessen spuwen. De vooruitgang staat voor niemand stil. Ondanks die onverwach-

te automatisering lijkt het alsof de tijd zich hier net iets trager vooruit sleept.

Page 35: Brugse Ommeland 2012

33

10u: Tijd om Torhout te verkennenGoeiemorgen! We huren een fiets aan het station en trappen naar Toerisme Torhout in Kasteel Ravenhof. We schaffen een stadsplan en een fietsnetwerkkaart Brugse Ommeland Zuid aan en we starten onze ontdekkingstocht in het historische centrum.

Kasteel Ravenhof, Ravenhofstraat 5, Torhout, www.toerismetorhout.be

11u: BoshoppenWe laten het centrum achter ons om volop de groene bossen rond de stad te verkennen. Je stippelt je eigen parcours uit op het fietsnetwerk en ontdekt knooppuntsgewijs de mooiste groene plekjes.

13u: Voetjes onder tafelGenoeg gefietst, we houden halt in Het Heuvelhof. Deze ge-zellige babbel- en knabbelkroeg ligt in de schaduw van het imposante Kasteel Wijnendale, beschikt over een uitgestrekt zonneterras en wel drie speelpleinen. Zowel de kleine als gro-te honger worden hier deskundig gestild.

Heuvelhof, Oostendestraat 394, Torhout, www.heuvelhof.be

15u: KasteelalluresEr zijn vele redenen om het Kasteel Wijnendale te bezoeken. Het was hier dat Keizer Karel de tijd doodde telkens zijn schip richting Spanje in Vlissinge op zich liet wachten en dat Le-opold III de koningskwestie inleidde. En de rest verneem je binnen in dit waterslot! Tijdens de Torhoutse Zondagen, elke derde zondag van de maand, krijg je er de gidsbeurt gratis bij!

Kasteel Wijnendale, Oostendestraat 390, Torhout, www.toerismetorhout.be

18u: Toasten op TorhoutInstalleer je in een van de vele gezellige cafeetjes en doe je te goed aan een Torhoutenaere, het pittige streekbier, en wat Wijnendale kaas met een toefje mosterd van Wostyn.

Torhoutin en om…

Page 36: Brugse Ommeland 2012

34

10u: Welkom in TieltGeen betere plek om deze stadsverkenning te starten dan in Huis Mulle De Terschueren. Je komt in dit interactieve bezoe-kerscentrum alles te weten over Tielt en zijn bijzondere band met Europa en kunt er bovendien fietsen huren.

Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42-46, Tielt, www.tielt.be, gesloten op maandag

12u: Klimmen!Vanuit het centrum zetten we koers naar de Poelberg, goed voor een nijdige klim en een fantastisch zicht. Even binnen-lopen in het kleine, maar zeer fijne bezoekerscentrum en daarna uitgebreid aperitieven op de oude speelplaats. Op het menu: het lokale biertje Halleschelle en wat Wallenaere kaas. Kwestie van terug op kracht te komen.

Poelberg, Poelberg 1, Tielt, www.poelbergsite.be, gesloten op maandag

13u: Lunch with a viewOp sommige plekken blijft een mens al eens plakken. De Poelberg is zo’n plek. Dus blijven we gewoon zitten voor de lunch terwijl we genieten van het imposante panorama. Wie van het vooruitziende type is, kan zijn picknick verorberen onder de strakke picknickluifel.

14u30: Naar beneden bollenWe dalen terug af naar het centrum, passeren de Hallento-ren, het standbeeld van Olivier de Duivel en het Stadhuis en rijden gestaag verder tot we Kanegem bereiken. Dit bloemen-dorp telt honderden rozenstruiken en geraniums, sommigen werden zelfs speciaal voor Kanegem gecreëerd, en tal van his-torische, bebloemde hoeves. Een plaatje!

16u: Op bezoek bij BriekKanegem is bovenal het dorp van Flandrien Briek Schotte. In het Flandrienhuis (open op zomerse weekends) kom je alles over deze IJzeren Briek te weten. Voer voor wielertoeristen…

www.tielt.be

17u: Langs Vlaamse wegenSlenterend langs molens en Tieltse glooiingen keren we op onze passen terug om in het centrum van dit sfeerstadje op mensenmaat te toasten op een geslaagde minicitytrip.

Tieltin en om…

Page 37: Brugse Ommeland 2012

35

10u: Wakker worden met PermekeKunst op je boterham, het is eens iets anders. Niets zo heer-lijk als wakker worden in het wondermooie Permekemuseum. Niet alleen verzamelplaats van ’s mans kunstwerken, maar ook zijn voormalige woonhuis.

Permekemuseum, Gistelsesteenweg 341, Jabbeke, www.muzee.be, gesloten op maandag

12u: Shoppen op de boerderijLast van een klein hongergevoel? Rep je naar Het Baliehof en laat je helemaal gaan in de hoevewinkel. Geen moeilijke opgave want je vindt hier naast heerlijke hoevekazen ook kwark, yoghurt, boter, chocomousse, chocopasta, pudding en roomijs.

Baliehof, Gistelsesteenweg 577, Zerkegem, www.baliehof.be, open op vrijdag en zaterdag

13u30: Daar bij die molenEen heerlijke lunch in een gerestaureerde molenaarswoning. Dat belooft de Molenhoeve in Gistel. Een zalig decor en ook nog eens bijzonder kindvriendelijk!

De Molenhoeve, Warandestraat 29, Gistel, www.demolenhoeve.be, gesloten op maandag en dinsdag (in juli en augustus open op dinsdag)

15u: Romeinen spottenIn het RAM zie je hoe het dagelijkse leven van een doorsnee Romeinse soldaat er uit zag. Je komt te weten wat de solda-ten aten, dronken, hoe ze stierven, werden begraven en alles daar tussenin. Kippenvel gegarandeerd!

Romeins archeologisch Museum, Marktstraat 25,Oudenburg, www.oudenburg.be, open van april t/m okto-ber van dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur. Op zondag van 14.00 tot 17.30 uur. November t/m maart: op afspraak.

17u: Oldtimers kijkenMotorliefhebbers halen in dit motorenmuseum hun hart op. Je vindt hier een 100-tal motorfietsen, scooters en bromfiet-sen. Van een Solex uit de jaren ’50 en een cyclotracteur uit de jaren ’20, over pastoorsbromfietsen met lage instap voor de soutane en Italiaanse Vespa’s tot en met klassiekers van Ducati, BMW, Guzzi, ….

Old Timer Motoren Museum, Groenedijkstraat 5a, Oudenburg, www.oldtimermotorenmuseum.be, open elke zaterdag (14.00-17.00 uur) en zondag (10.00-17.00 uur).

Oudenburgin en om…

Page 38: Brugse Ommeland 2012

36

9u: Vlammen met de VespaGeen zin om te fietsen, wel goesting om veel, heel veel te zien? Huur dan bij Toerisme Damme een Vespa, goed voor een hele dag snorplezier! Zo kun je moeiteloos de Riante Polder-route aan en de hele regio in stijl doorkruisen.

Toerisme Damme, Huyse de Grote Sterre, Jacob van Maerlantstraat 3, Damme, www.toerismedamme.be

11u: Tijd om bij te tankenWaar te velde je je ook bevindt, je bent gegarandeerd in de buurt van een of ander charmant volkscafeetje waar ze Dam-se Mokke, een heerlijke streekkaas, en tal van dorstlessende streekbiertjes serveren. Van Maerlant Tripel over Uilenspiegel-bier tot en met Pater van Damme. Gezondheid!

13u: Lunchen!Er zijn lunchadressen, goede lunchadressen en dan is er Tante Marie, een huis met naam en faam in Damme en omstreken. En omdat die lunch zo smaakt, nemen we er meteen nog een thee en wat zoetigheid bij. Weigeren zou zonde zijn.

Tante Marie, Kerkstraat 38, Damme, www.tantemarie.be

15u: Hoog in de torenAl die lekkernijen moeten er uiteraard terug deskundig af ge-werkt worden. Geen beter fitnessplan dan de Damse kerkto-ren beklimmen. Een stevig parcours, maar de beloning – het onvergetelijke sterrenzicht over Damme – mag er dan ook zijn. Te beklimmen tijdens de Paasvakantie van 14.00-17.00 uur (dagelijks), van 1 mei t/m 30 september van 14.00-17.00 uur (behalve op vrijdag).

16u: Cruisen langs de Damse VaartVermits die Vespa nog bij lange niet aan het einde van zijn Latijn is, zetten we koers naar de Damse Vaart. Welke richting je ook kiest, Brugge of Sluis, genieten doe je gegarandeerd. Wel niet vergeten om ook geregeld voor je te kijken…

Huyse de Grote Sterre in een nieuwe jas!Bezoek vanaf de Paasvakantie het volledig vernieuwde bezoe-kerscentrum. Je vindt er leuke weetjes, grondige informatie en spannende anekdotes over Damme en de Zwinregio. Hier kom je ook meer te weten over forten en linies, of de bewogen ge-schiedenis van Damme. Een aanrader dus!

Dammein en om…

Page 39: Brugse Ommeland 2012

37

Forten en linies of de bewogen geschiedenis van DammeDamme mag vandaag dan wel peis en vree uitstralen, dat was niet altijd het geval. Integendeel zelfs. Het hele landschap ligt bezaaid met restanten van Dammes woelige histories. Al wat je nodig hebt om die geschiedenis te herbeleven zijn een paar stevige wandelschoenen en een stel priemende ogen. Welkom op de tournee langs forten en militaire linies.

Alle restanten die je tijdens dit circuit ontdekt, waren ooit 16de- of 17de-eeuwse ver-dedigingswerken. De kazematten bijvoorbeeld die je zowel op de Haringmarkt als in de Kerkstraat opmerkt. Aanvankelijk, in 1660, dienden ze als afscheidingsmuur om het kanaal De Lieve in goede banen te leiden, later kregen ze een militaire functie. De exemplaren op de Haringmarkt en Kerkstraat werden tot munitieopslagplaats gepromoveerd, vandaag zijn het vleermuizenreservaten. De Damse stadswallen, opgetrokken toen de stad in het begin van de 17de eeuw als unieke vesting uitgebouwd werd, is onze volgende etappe. Oorspronkelijk bestonden ze uit drie wallen, een binnen- én een buitengracht. Twee eeuwen later worden de gronden groten-deels omgevormd tot weiland of akker en het zou tot 1982 duren voor de voorloper van Natuurpunt een flink deel van de wallen aankocht. De oude wallen worden in hun oude glorie hersteld en het resultaat is een melange van zeer diverse biotopen, te bewonderen vanop het wandelpad. Ook rondom Damme vind je tal van eeuwenoude militaire restanten. Koolkerke, Oost-kerke, Hoeke en Lapscheure, ze kunnen stuk voor stuk met erfgoed uitpakken. Het Fort van Beieren, in Koolkerke, is ongetwijfeld het meest opmerkelijke overblijfsel in het rijtje. Hier vind je de resten van een aarden fort uit het begin van de 18de eeuw en een netwerk van paden dat je doorheen een gevarieerd landschap van bos en weilanden leidt. Wat verder, in Oostkerke, ligt het Verbrand Fort te wachten. Dit Fort werd in 1703 door Franse troepen opgetrokken, en fungeerde ook als voorpost van het grotere Fort van Beieren. Het fort werd gerestaureerd en is nu te bezoeken als natuurreservaat, compleet met tal van ganzen en weidevogels. In Hoeke en Lapscheure kon je tot 1783 het Fort Sint-Job en het Fort Sint-Donaas bewonderen. Beide forten werden opgetrokken in 1604 om Damme te verdedigen tegen de dreigende inval van de Spaanse troepen. Uiteindelijk, bijna twee eeuwen later, werden ze afgebroken door de Oostenrijkse troepen. Geschiedenis die kan tellen! Daarom krijgen het Fort van Beieren en Fort Sint-Donaas borden in 2012 om je deze restanten in het landschap te laten ‘zien’.

www.staatsspaanselinies.eu

Page 40: Brugse Ommeland 2012

38

Natuurlijk kun je het vele groen van het Brugse ommeland bewonderen gezeten op een bankje of in een luie stoel, maar geef toe, dat zou zonde zijn. Wie die gezonde lucht echt diep wil inademen, moet in actie schieten. Wij zetten je alvast op de goede weg!

om te doen!

gRo

EN

Page 41: Brugse Ommeland 2012

Skeeleren in de Meetkerkse MoerenDit voorjaar pakt het kleine maar fijne Meetkerke uit met een gloednieuwe skeelerroute die zijn vlakke polderlandschap doorkruist. Via pittoreske landweggetjes skeeler je door de Meetkerkse Moeren waar de wind vrij spel heeft om daarna koers te zetten naar het kanaal Brugge-Oostende en langs het jaagpad verder vaart te maken. Het ideale tracé voor al wie deftig wil uitwaaien. Je vindt deze route samen met negen andere in een nieuwe skeelerbrochure. De routes tellen telkens een 35 kilometer en een roadbook wijst je de goede weg. Vanaf zomer 2012 verkrijgbaar bij Westtoer en de lokale diensten voor toerisme.

Bezinnen in Ter Loo Wie wil mediteren of bezinnen, kan dat doen in Ter Loo, een centrum voor bezinning en vorming. Hou je niet van pot-tenkijkers, slenter dan in je eentje door het park Ter Loo dat het bezinningshuis omringt. Dit Zedelgemse domein sluit aan op het fietsroutenetwerk en is dus makkelijk te bereiken. Bovendien laat een korte wandellus je het groendomein in alle rust ontdekken.

www.terloo.be

Cowboy spelen in RyckeveldeZadel je paard en verken via de Ryckevelderuiter-route het sfeervolle Ryckeveldegroen. Dit is een van de schraalste zandgronden van het Brugse Ommeland, bossen en heiderelicten wisselen elkaar hier af. Je galoppeert langs statige hoeves en elegante kastelen, loodrechte akkers en bloeiende weides, charmante knotwilgpaadjes en sfeervolle dreven en passeert zowel Oedelem Berg als de Assebroekse meersen. Een tocht van twintig kilometer lang, die je nooit meer vergeet.

www.brugseommeland.be, klik door naar ‘ruiterroutes’

39

Page 42: Brugse Ommeland 2012

Varen van Gent tot OostendeDit befaamde kanaal meandert langs Beernem, Oostkamp, Brugge, Jabbeke, Oudenburg en Oostende en gaat prat op een sensationele geschiedenis. Maar bovenal is dit een kanaal waarop het heerlijk cruisen is. De waterweg is afgezoomd met bomenrijen en na een deugddoende overnachting aan de pittoreske steigers van Stalhille kun je in Beernem verder genieten. Met zijn eigen trailerhelling en 115 steigers is de binnenjachthaven van Beernem een van ’s lands grootste exemplaren. Plezierboten tot 30 meter kunnen hier aanmeren en tanken, maar ook nieuwsgierige passanten die al die waterfestiviteiten willen gadeslaan, zijn steeds welkom. Wie nat wil worden, kan ter plekke wakeboarden en waterskiën of bij de overburen, de Kijkuit, een kajak huren en zo de Miseriebocht verkennen.

www.bwsv.be en www.dekijkuit.be

40

Fietsen in het spoor van de stoomtreinDe stoomtreinen die hier ooit tuften zijn onder-tussen al lang verdwenen en ruimden plaats voor enthousiaste fietsers die gretig gebruik maken van deze Groene 62, een 22 kilometerlange groene as. Al fietsend doorkruis je tal van historische polders, de zandrug van Gistel en het plateau van Wijnendale. Wie even op adem wil komen, kan kort verpozen bij de stationsput van Eernegem. In 1870 werd die uitgegraven om de treinen van water te voorzien, vandaag is dit een heerlijk recreatiegebied.

www.west-vlaanderen.be/domeinen

Page 43: Brugse Ommeland 2012

41

Joggen in de Vagevuurbossen Dat je het Landschapspark Bulskampveld alleen al wandelend kunt doorkruisen, is een grove misvatting. Fervente joggers halen hier hun hart op. Nergens anders in West-Vlaanderen is het immers mogelijk om zo’n lange afstand middenin de bossen te lopen. De blauwe wandellus die kronkelt doorheen de Vagevuurbossen in Wingene heeft dan ook al naam en faam verworven als een uitstekend en afwisselend jogparcours. Bovendien is de voorjaarsbloei hier bijzonder spectaculair en word je vanaf april omringd door bosanemonen en sleutelbloemen.

Oostkampse ommetjesWie even wil stappen zonder veel tijd te verliezen, moet in Oostkamp zijn. Hier staat het ene groen-domein trots naast het andere te blinken en ze zijn stuk voor stuk goed voor een korte, deugddoende wandeling. In de Warandeputten (10 ha) kronkelt bijvoorbeeld een wandelparcours dat je bij de mooiste plekjes van dit natuurgebied brengt. De beukendreven van het Nieuwenhovebos (36 ha) waren dan weer arme heidegrond, maar imponeren vandaag met hun eiken, dennen en varens. De natuurreus in deze rij, Kampveld (238 ha), kan trots uitpakken met twee meanderende beken en was ooit een melange van arme zandgronden, moerassen en woeste heidegronden. Net zoals zijn kleine broertje, Doeveren-Merkenveld (samen goed voor bijna 100 ha) maakte Kampveld trouwens deel uit van het majestueuze en historische Bulskampveld.

www.oostkamp.be

Page 44: Brugse Ommeland 2012

42

Bollen langs de Oude StadswallenBastion San Miguel, het recent gerestaureerde deel van de Oude Stadswallen in Damme, geeft je een duidelijk beeld van hoe deze 17de-eeuwse stadswallen er uit zagen en hoe ze functioneerden. De site is vrij toegankelijk, een met klinkers bewegwijzerd pad zet je op de goede weg en de infopanelen voorzien je van de nodige tekst en uitleg. Dit educatieve wandelpad is bovendien toegankelijk voor zowel rolstoelgebruikers als buggy’s. De hele zomer lang vertrekt er elke maandagmorgen, om 10.00 uur, een geleide wandeling van op de Markt in Damme. Zo leer je al kuierend dat die dubbele grachten die Damme omwallen, aangelegd werden tijdens de tachtigjarige oorlog en evolueerden tot heuse moerasbiotopen met unieke moerasvarens, moerasbos, rietkragen, ondiepe waterpartijen en hooiland.

www.toerismedamme.be

Vogels spotten in De ZwaanhoekDit Oudenburgse poldergebied maakt indruk met zijn grillige slootstructuur en afwisselende mix van weilanden, sloten en moerassen. Broedgebieden die bevolkt worden door de slobeend, de grutto, de rietgors en de blauwborst. ’s Winters overwinteren hier dan weer duizenden ganzen. Je kunt al dat gefladder onbespied bewonderen vanuit Het Rietnest, een wondermooie uitkijktoren die in het land-schap lijkt te verdwijnen. De toren symboliseert het nest van een Karekiet en is een toevluchtsoord voor elke zichzelf respecterende ornitholoog. De uitkijktoren staat aan het Plassendalekanaal ten noorden van Oudenburg.

Page 45: Brugse Ommeland 2012

De kunstenaars die het Brugse Ommeland bevolken delen graag hun talent. Bezoekers zijn er tijdens tal van evenementen en open atelierdagen welkom om zich aan al dat moois te vergapen en deuren worden gul geopend. Laat je inspireren!

KunstBrugse Ommeland

iN HEt

iRéNéE DuRiEz is een van die kunstenaars die graag toont waar hij mee bezig is. ’s Zomers kun je bijvoorbeeld elke dag in zijn im-mense toontuin terecht die zich pal achter zijn atelier bevindt. Niet zomaar een tuin, maar een prachtexemplaar van wel 3.000 m² die de kunstenaar samen met tuinarchitect Wim Meyns ontwikkelde. Het resultaat is een formele maar rustgevende cirkeltuin, ontwor-pen rond een permanente tentoonstelling van bronzen naakten, een unieke verzameling van een 25-tal imposante kunstwerken. Nu eens opvallend aanwezig, dan weer verscholen in het groen waar-door je ze slechts met mondjesmaat ontdekt. Op zaterdagnamiddag is de kunstenaar aanwezig en verschaft hij graag wat uitleg. Zo kom je er snel achter dat brons zijn bouwstof is en elk levend model zijn creativi-teit stimuleert. Met zijn bronzen figuren, een ode aan de jonge vrouw, wil hij bovendien perfectie weergeven, met respect voor de lichaams-vorm van zijn model. Vrouwelijk en sensuele werken dus, perfect op maat van een mooie zomerdag.

43

Beeldentuin en atelier, Keibergstraat 6, Ichtegem, T 051 58 90 27, www.ireneeduriez.be, open van 1 juli tot 31 augustus, van 14.00 tot 18.00 uur, gesloten op di, wo en do, op zaterdagnamiddag is de kunstenaar aanwezig.

Page 46: Brugse Ommeland 2012

44

mia moREaux

23 en 24 juni, 10.00-18.00 uur en van 3 tot 31 augus-tus, van vrijdag tot maandag, 14.00-19.00 uurMia Moreaux maakt niet alleen beelden in brons, albast en marmer, maar creëert ook mixed-media schilderijen en haar werk is zowat over de hele wereld verspreid. Je kunt zowel haar atelier als haar imposante beeldentuin, goed voor 4.500 m² gratis bezoeken. Daarin vind je eigen werken maar ook creaties van collega’s. ’s Zomers inviteert Mia zeven be-vriende kunstenaars en zijn er maar liefst 250 werken te bewonderen.

Mia Moreaux, Eernegemsestraat 120, Westkerke (Oudenburg), T 059 26 74 74 of 0472 92 10 05, www.miamoreaux.com

RoN DEBlaERE

Van maandag tot vrijdag: 9.00-11.30 uur en 14.00-19.00 uur en zaterdag: 9.00-12.00 uur en 14.00-18.00 uurRon Deblaere maakt ook tekeningen, maar het zijn bovenal zijn werken in brons en metaal die de show stelen en her en der te bewonderen zijn. Wie zijn creaties wil zien daar waar ze ontstaan, is welkom om even in zijn atelier te piepen.

Ron Deblaere, Processieweg 38, Lichtervelde, T 051 72 44 05, users.skynet.be/eohipus

aRtEPol

open van zaterdag tot maandag van 14.00-18.00 uur.Treinstation wordt galerij, dat is het verhaal van Artepol. Voeg daarbij het schitterende polderdorp Lissewege en je krijgt gegarandeerd een publiekstrekker. Deze zomer komen diverse kunstenaars hier ook hun kunsten tonen.

Artepol, Stationsstraat 18, Lissewege, T 059 43 03 81, www.artepol.be

liliaNE DE BaENE

Elke tweede en vierde dinsdag en woensdag van de maand (half maart tot half oktober) en de eerste zaterdag van de maand, 14.00-16.00 uurLiliane De Baene restaureert schilderijen en weet alles over miniatuurkunst, iconen, perkament en oude kunsttechnieken. In haar gerestaureerde boerderij richtte ze samen met haar man een kunst- en iconenatelier in. Ook verenigingen kun-nen hier tentoonstellen.

Liliane De Baene, Hogestraat 31, Ruddervoorde (Oostkamp), T 050 28 18 23

Katy DE BoCK

Elke zondag, 14.00-18.00 uur Ook textielkunstenares, ontwerpster en docente Katy De Bock opent elke zondag trouw de deuren van haar atelier. Je kunt er allerlei creaties bekijken, van textiele tegels over zijdereliëfs tot en met handgeweven sisaltapijten.

Hoeve Suythem, Zeeweg Zuid 29, Aartrijke (Zedelgem),T 050 21 28 98, www.katydebock.com

ERNa SCHREEl

zondag 5 februari, 11 maart, 15 april, 24 juni, 29 juli, 2 september, 11 november en 16 decemberZilver, goud, brons, keramiek, geen materiaal waar Erna Schreel niet mee aan de slag gaat. Deze veelzijdige kunstenares maakt dan ook zowel juwelen als sculpturen en schetsen. Disciplines die je in haar atelier uitvoerig kunt bestuderen.

Erna Schreel, Steenovenstraat 77, Varsenare (Jabbeke), T 050 38 26 27, www.ernaschreel.be

Kunst in overvloed Zin gekregen in meer? Sla dan snel je agenda open

en ga op bezoek bij een kunstenaar!

Page 47: Brugse Ommeland 2012

45

5 EN 6 mEi: paRtcours iN aaRtRijKELokale kunstenaars, uit diverse disciplines, stellen twee dagen lang tentoon op een resem binnen- en buitenlocaties.

www.zedelgem.be

juli EN auguStuS: zomER iN iCHtEgEmDit kunsttuinenparcours laat je binnen-piepen in kunstzinnige tuinen van letter-kappers, schilders, beeldhouwers en andere kunstzinnige collega’s.

www.ichtegem.be

7 juli tot 9 SEPtEmBER: BEElDEN iN HEt WittE DoRPOpenluchtexpo in het pittoreske centrum van Lissewege en op het domein van de voormalige abdij Ter Doest.

www.lissewege.be

11-12-15-18-19 auguStuS: KuNStRoutE iN zuiENKERKEEen kunstzinnig fietsparcours dat je door de vier polderdorpjes van Zuienkerke stuurt en je geregeld op een kunststop trakteert.

www.zuienkerke.be

juli tot SEPtEmBER: KlEuR iN HEt DoRP iN StalHillEStalhille wordt nog charmanter en wordt drie maanden lang getooid met kleurrijke gevelschilderijen.

juli tot SEPtEmBER: PoëziE iN DE tuiN iN zERKEgEmDe hele zomer wordt Zerkegem doorkruist door een kronkelende fietsroute met een 50-tal poëtische haltes.

www.jabbeke.be

16 tot 21 oKtoBER: BuREN Bij KuNStENaaRSHonderden amateurs en professionelen openen hun atelierdeuren en laten je ken-nismaken met hun artistieke creaties. Van beeldhouwkunst, design en fotografie over glas, grafiek, grafische vormgeving en juwe-len tot en met keramiek, kalligrafie, multi-media, schilderkunst, tekenkunst, textiel,…

www.burenbijkunstenaars.be

Kijk in de agenda op p. 70 voor meer kunstevenementen in het Brugse Ommeland!

Beeldentuin Mia Moreaux

Beelden in het Witte dorp

Beeldentuin Irénée Duriez

Nog meer kunstdata

Spring de fiets op en ontdek de streek en zijn kunstenaars. Onderstaande evenementen bieden een parcours met kunststops.

Page 48: Brugse Ommeland 2012

46

Bijleren

PoelbergoP DE

Tielt pakt uit met een gloednieuw bezoekerscentrum.De Tieltse Poelberg weet van op zijn eenzame hoogte het Brugse Ommeland met de Leiestreek te verbinden. Vele jaren lang was dit een charmant plattelandsschooltje, vandaag is de Poelberg een oase van rust waar je, hoe kan het ook anders, tegelijkertijd het een en ander bijleert. Het imposante panorama over Tielt, de Mandel-Leievallei en het gloednieuwe stadsrandbos Meikensbossen krijg je er gratis bij. Een must voor elke meerwaardezoeker en een zalige stopplaats voor fietsende of wandelende passanten!

Page 49: Brugse Ommeland 2012

47

Page 50: Brugse Ommeland 2012

48

Getuigenissen van toen…‘Het was koud op de Poelberg. Het vroor, het sneeuwde en de Noorderwind schreeuwde.’

‘Wij woonden op 100 meter van de school en als we arriveerden zaten onze klompen vol met sneeuw.’

‘ ’s Morgensvroeg ging ons moeder met de lantaarn mee.’

‘De meisjes droegen een zwarte schort en een wit kraagje, de jongens een grijze kiel. Als we ons kraagje niet aan hadden, moesten we tien regels straf schrijven.’

Page 51: Brugse Ommeland 2012

Brasserie Poelberg 1, Tielt T 051 40 68 64Kijk voor de openingsuren op www.poelbergsite.be

Het bezoekerscentrum is elke dag open van 9.00 uur tot 18.00 uur, maandag gesloten.

meer info:Toerisme TieltHuis Mulle de TerschuerenIeperstraat 42-46, 8700 TieltT 051 42 82 [email protected]

49

Wie meent dat het Brugse Ommeland geen bergen bezit, heeft ongetwijfeld nog nooit de Poelberg bedwongen. Ondanks zijn bescheiden hoogte, 45 meter, wordt hier al sinds mensenheugenis geklommen want de beroemde Tieltse berg kent een verrassend steil percentage van gemiddeld 7,3%. Op sommige plekken zelfs 10%. Bovenop de afgeplatte top van die berg werd op 19 juli 1882 een schooltje opgetrokken. Wat aanvankelijk een kantklosschool werd, groeide al snel uit tot een basisschooltje gerund door een zestal nonnetjes, de Zusters van ‘t Geloof. Een plek waar de boerenzonen- en dochters van de Poelberg de nodige vaardigheden aanleerden om zo hun horizon te verruimen. Vele honderden kinderen leren hier, tussen de verschillende oogsten, rekenen, tellen, lezen, schrijven, kantklossen en borduren. In 1938 werd aan het schooltje een, in die tijden zeer populaire, Lourdesgrot toegevoegd. Het wijkschooltje sluit uiteindelijk in 1985 zijn sympathieke deuren, maar dat is niet het einde van de Poelberg. Wel integendeel. De stad Tielt koopt in 2005 het voormalige kloostercomplex, inclusief school en boomgaard, en koestert meteen grootse plannen…

Er waaide een nieuwe wind door de Poelberg die het hele complex van een frisse update voorzag. In het kloosterschooltje van weleer vind je vandaag een gezellige cafetaria, een klein maar zeer fijn bezoekers-centrum en een panoramisch uitkijkpunt. Langs de kloostermuur van toen ontdek je nu mooi vormgege-ven infoborden die je alles vertellen over het verleden van de site. Al net zo bijzonder is de picknickluifel. Een strakke luifel waaronder je al net zo’n eigentijdse pick-nickbanken vindt. Pal daarachter ligt een speelweide te wachten op een resem speeltoestellen. En waar je ook zit, je geniet steeds van een ongehinderde blik op de omgeving. Van Tielt tot de Vlaamse Ardennen! Een prachtig en beschermd landschap, compleet met kronkelende veldwegen en loeiende koeien, waar al eeuwenlang niet aan getornd wordt. In het bezoekerscentrum hoor, zie en beleef je de ver-halen van weleer. Je ontdekt er nostalgische schoolob-jecten, je snuift de sfeer van toen op en wordt eventjes ondergedompeld in de tijd van toen. Een tijd dat de zusters nog de school bevolkten en de kinderen thuis bleven als er aardappelen gerooid moesten worden. Een tijd van sierlijke handschriften, inktpotten en och-tendlijke missen. Heel wat Tieltenaars voegden foto’s, schoolobjecten of herinneringen aan het geheel toe en schonken dit centrum zijn hart en ziel. Na die ontdek-kingstocht kun je bijpraten in de sfeervolle brasserie om er, binnen of op het ruime terras, te genieten van een streekbiertje, een selectie fijne kazen, een snelle hap of wat huisbereide zoetigheden. Kwestie van meer dan voldoende reden te hebben om terug te keren…

De Poelberg Toen

De Poelberg Nu

Page 52: Brugse Ommeland 2012

Plekken die zowel door het kleine grut als door het ouderlijk gezag goedgekeurd worden. Het Brugse Ommeland lijkt wel te grossieren in leuke speeltuinalternatieven waar groot en klein, oud en jong hun hart ophalen.

En nog meer goed nieuws, bij elk adres serveren we een leuke mama- of papatip. Kwestie van jezelf niet volledig weg te cijferen…

DOSSIER : Wat doen met je kroost?

Alles kids

Kinderparty @ PermekemuseumVerjaren in een museum? Dat kan in het Permekemuseum. Je kroost gaat eerst op ontdekking en slaat daarna met duizend-en-een materialen aan het knutselen in het jeugdatelier. En dan is het tijd voor pannenkoeken!

Fijn voor mama en papa: Eindelijk tijd om zelf nog eens, in alle rust, in een museum rond te waren!

Permekemuseum, Gistelsesteenweg 341, Jabbeke, T 059 24 21 91, www.muzee.be

50

Page 53: Brugse Ommeland 2012

51

Ravotten op de kinderboerderijWie een wil worden met de natuur, moet zich naar Kinderboerderij d’Oude Smelterij begeven. Op een uitgestrekt domein, goed voor 4,5 hectare, vind je een serre, een bijenhal, een speeltuin, een cafetaria en natuurlijk heel veel dieren. Mia het kalf, Bella de koe, ezels Max en Pauline en tal van geitjes, konijnen, schapen en eenden. Logisch dat hier jaarlijks maar liefst 10.000 kinderen komen spelen.

Fijn voor mama en papa: Nood om even de benen te strekken? D’Oude Smelterij is het startpunt van de mooie bewegwijzerde wandeling Moereveld (7,5 km).

Domein d’oude Smelterij Kinderboerderij, Ieperse Heerweg 5, Torhout, T 050 21 67 03, www.kinderboerderijtorhout.be

Proeven van het prinselijke boerenlevenWat goed genoeg is voor Elisabeth, Gabriël, Emmanuel en Eléonore, is goed genoeg voor ons. Kijkboerderij De Pierlapont heeft dan ook alles om prinselijke, Koninklijke, keizerlijke en zelfs doodgewone kinderen te bekoren. Een actieve zandbak, een biomoestuin, een wilde bloementuin, een poel, een pierlapad, een ingewikkeld maïsdoolhof en veel, heel veel dieren. Van Caline het boerenpaard over kalfjes die je de fles mag geven tot pony’s op wiens rug je ritjes maakt.

Fijn voor mama en papa: Op het terras kun je deskundig uitrusten terwijl de kleinsten zich de beentjes van onder het hyperactieve lijf hollen.

Kijkboerderij De Pierlapont, Zeedijkweg 23, Loppem, T 050 84 17 83, www.pierlapont.be

Op spookjes jagenRond de kasteelvijver en in de drui-venserre van Kasteel Wijnendale hebben Spookjetreurniet, Tiktakspookje en Stormspookje zich verstopt samen met hun vriendjes. Via leuke opdrachten leiden ze je naar het kasteel. Dit interactieve buitenparcours leg je af zonder gids, in je leenrugzak vind je immers alles wat je nodig hebt. Zin in meer? Binnenin kun je op nog meer spoken jagen!Fijn voor mama en papa: Al wie jonger is

dan twaalf en verkleed is als spook, mag gratis het kasteel bezoeken!Kasteel Wijnendale, Oostendestraat 390, Torhout,

T 050 22 07 70, www.toerismetorhout.be

51

Page 54: Brugse Ommeland 2012

Natte neuzen in het Brugse Boudewijn SeaparkEen dolfinarium, een zeeleeuwentheater en een zeehonden-lagune waar dolfijnen, zeeleeuwen en zeehonden enthou-siast hun kunstjes tonen. Zo gevarieerd kan waterfun in het Brugse Ommeland zijn! Zin gekregen om zelf te buitelen, te rollen en te springen? Rep je dan naar Bobo’s Indoor, het reuzengrote binnenspeeldorp van wel 2.000m²!

Fijn voor mama of papa: Weer of geen weer, in het Boude-wijn Seapark is het altijd dolle pret, eindeloos het weerbe-richt checken is dus nergens voor nodig.

Boudewijn Seapark, A. de Baeckestraat 12, Sint-Michiels, T 050 38 38 38, www.boudewijnseapark.be

Watervertier in de AlkEindeloos spetteren, voorzichtig dobberen in het plonsbad, onbesuisd van de glijbanen sjezen of weer-werk bieden in de wildwaterstroom, het kan allemaal in dit gevarieerde recreatiebad. Bovendien hoef je niet je halve huishouden mee te sleuren, De Alk beschikt over een heel uitgebreide collectie zwembandjes, opblaasballen en meer van dat leuks. Dit is waterfun op zijn best!

Fijn voor mama en papa: Deze wateruitstap hoeft zich niet tot glijbaanplezier te beperken. Je kunt in De Alk ook wat stoom afblazen in het Turks bad of relaxen in de whirlpool.

Recreatiebad De alk, Beernemstraat 23, Wingene, T 051 65 04 40, www.wingene.be

Sterren plukkenHeb je altijd al eens de Grote Beer, de Kleine Beer en al het sterrenspektakel dat daartussen ligt van nabij willen bestuderen? Dan zit je goed in de Volkssterrenwacht van Beisbroek! In dit hightech planetarium kun je eindeloos naar de sterren en het onein-dige heelal turen. Wil je daarna met eigen ogen zien hoe ver die sterren en planeten zich wel bevinden, volg dan het planetenpad dat Beisbroek doorkruist.

Fijn voor mama en papa: In het aanpalende Koetsenhuis, het mooiste terras van Brugge zo wordt beweerd, kun je ’s winters en ’s zo-mers genieten van een natje en een droogje.

Volkssterrenwacht Beisbroek, Zeeweg 96, Sint-Andries, T 050 39 05 66, www.beisbroek.be

52

Page 55: Brugse Ommeland 2012

Feesten met de RomeinenGeen volk dat beter kon feesten dan de Ro-meinen, dus moet het Romeinse museum van Oudenburg wel dé stek zijn voor een onver-getelijk verjaardagsfeestje. Een gids neemt je op sleeptouw, hij leert je de schildpadtechniek en toont hoe je je steekzwaard als een echte Romeinse soldaat moet vasthouden. Kwestie van dat castellum deskundig te verdedigen. Na een korte versnapering, ook Romeinen moeten eten, is het tijd om te knutselen, eeuwenoude potten te vervaardigen of het molenspel te winnen.

Fijn voor mama en papa: Terwijl de kroost zich uitleeft kun je gratis het bezoekerscentrum binnenlopen en kennismaken met de Heilige Arnoldus die water in bier veranderde.

Romeins archeologisch museum, Abtsgebouw, Marktstraat 25, Oudenburg, T 059 56 84 00, www.oudenburg.be

Ronddolen in LoppemIn het uitgestrekte park dat rond het Kasteel van Loppem verrijst, ligt een eeuwenoud doolhof te pronken. Een ingewikkeld labyrint van rode en groene haagbeuken waarin jong en oud, groot en klein urenlang het Noorden verliezen. Onschuldig vermaak waarmee je gegarandeerd een paar uur zoet bent. Of hoe kinderpret uit 1873 anno 2012 nog steeds kan bekoren.

Fijn voor mama en papa: Ga achteraf nog even piepen in het monumentale kasteel en kom er achter waarom dit kasteel een belangrijke rol speelde in onze vaderlandse geschiedenis.

Kasteel van loppem, Steenbrugsestraat 26, Loppem, T 050 82 22 45, www.kasteelvanloppem.be

53

Page 56: Brugse Ommeland 2012

The sound of the Sound FactorySinds kort stoot de Lantaarntoren van het Brugse Concertgebouw vreemde klanken uit. Hier kun je voortaan immers zelf aan de slag met samples, klanken en geluiden en zo je eigen unieke sound creëren. Wie weet, misschien wel het begin van een beloftevolle carrière…

Fijn voor mama en papa: Op het dak van de Lantaarntoren krijg je een geprivilegieerd stadszicht geserveerd en ettelijke verdiepingen lager, geniet je in het Concertgebouw Café van een heerlijke koffie of een goed gevuld glas wijn.

Sound Factory, Concertgebouw, ’t Zand 34, Brugge, www.sound-factory.be

Uitkijken in de KijkuitLaat je niet afschrikken door de torenhoge klimtoren of de ingewikkelde klauterconstructies, in de Kijkuit hoef je niet de lucht in om plezier te hebben. Je kunt ook het water op! En wel met een kajak, kano of roeiboot. Of, nog beter, opteer voor een tweeper-soonskajak en trek er met het hele gezin op uit. Een tocht, 5 kilometer heen en terug, doorheen het na-tuurreservaat De Miseriebocht laat jullie het Brugse Ommeland van op het water beleven. Gegarandeerd fun en sowieso onvergetelijk!

Fijn voor mama en papa: De supersportieve mama’s en papa’s huren zo’n tweepersoonskajak voor een hele dag, hun minder atletische collega’s kunnen voor twee voorzichtige uren opteren.

Kijkuit outdoorsport, Kijkuit 1, Beernem, T 050 78 15 53, www.dekijkuit.be

54

Page 57: Brugse Ommeland 2012

55

Bijleren in SeafrontIn het reusachtige gebouw van de Oude Vismijn ontdek je de geheimen van de zee en proef je de rijke visserijgeschiedenis. Je scheept in voor een geheime missie aan boord van een echte Russische duikboot en staat aan het roer van het voormalig lichtschip West-Hinder.

Fijn voor mama en papa: Maak een ommetje rond dit oude vissersdok, geniet van de volkse vissersfeer en loop daarna binnen in een van de vele vissers-cafeetjes voor een Rodenbach met een portie verse garnalen.

Seafront, Vismijnstraat 7, Zeebrugge, T 050 55 14 15, www.seafront.be

Indoorpret en verzetDrop om het even welk kind in een speeldorp en pas uren later duikt het opnieuw op, nat van het zweet en met een gigantische glimlach. En hoogst-waarschijnlijk in het gezelschap van wat nieuwe vriendjes, gevonden terwijl ze muren beklommen of het immense ballenbad onveilig maakten. Suc-ces verzekerd dus.

Fijn voor mama en papa: Elke indoor speeltuin be-schikt over een indoor terras waar je soortgenoten ontmoet. Terwijl de kids de tent afbreken kun je een praatje slaan of enkele opvoedtips uitwisselen.

Diep in de zee, Erkegemstraat 23, Oostkamp, T 050 20 05 77, www.diep-in-de-zee.be

Bo-Bo’s land, Vissersstraat 97, Moerkerke,T 050 50 01 27, www.bobosland.be

De Wonderlamp, Dorpwegel 4, Aartrijke, T 0477 79 68 99, www.dewonderlamp.be

Page 58: Brugse Ommeland 2012

Bulskampveld lAndschApspArk

56

Page 59: Brugse Ommeland 2012

Hoe kwam het wandelnetwerk dat het hele landschapspark doorkruist tot stand?Bart Rambour: ‘We hebben eerst en vooral alle bestaande routes verzameld, daarna hebben we aan enkele lokale kenners gevraagd om hun favoriete paden toe te voegen en dat geheel werd aangevuld met wat missing links, dingen die absoluut niet mochten ontbreken. Het resultaat van die optelsom was onze ideale kaart. Maar uiteraard bevatte die heel wat knelpunten. Verdwenen paadjes, privéweggetjes, onbestaande maar zeer noodzakelijke brugjes… De gemeen-tebesturen hebben daarop het nodige gedaan en ondertus-sen trokken wij erop uit voor een allereerste verkenning. Bij elk stukje pad werden alle details genoteerd (verhard? autovrij? …) en we maakten volop aantekeningen over pick-nickbanken, mogelijke instappunten enzovoort. Maandenlang werd er gewerkt om de knelpunten op te lossen. Soms lukte dat, soms niet en waar nodig gingen we op zoek naar een alternatief. Omdat dat terreinwerk enkele maanden in beslag nam, waren andere collega’s al volop de kaart aan het inte-kenen. Een huzarenstukje want elk pad, elk weiland, elk bos,

elk kapelletje, cafeetje... moet perfect gepositioneerd worden. Toen het tracé definitief was, werden alle bordjes gemaakt en kon de technische ploeg aan de slag. Vier man, goed voor vier maand werk.’

Hoeveel tijd vergt zo’n wandelnetwerk?Bart Rambour: ‘In totaal hebben binnen Westtoer een tiental mensen gewerkt aan dit netwerk en dat nam een goede twee jaar in beslag. We willen dan ook echt de mooiste plaatsen opnemen. We houden dus niet alleen rekening met de verkeersveiligheid, maar ook met diversiteit. Wandelen in een bos mag dan leuk zijn, na een aantal kilometer verlang je naar een open landschap of een weide. We vermijden verharde paden en gaan ook op zoek naar ‘groene haltes’. Zo werden de stations van Beernem en Sint-Maria-Aalter in het netwerk opgenomen en is het gebied te verkennen met het openbaar vervoer. Het wandelnetwerk wordt in de toekomst wellicht nog uitgebreid richting Kampveld in Oostkamp en als het kan worden nieuwe paden geïntegreerd. Het is een ‘work in progress’.’

57

28 september 2011. Die dag werd het Landschapspark Bulskampveld officieel geboren. Hoewel zijn roots teruggaan tot in 1149 werd dit immense lappendeken van uitgestrekte bossen en loodrechte dreven, elegante kastelen en historische hoeves, pittoreske dorpjes en mysterieuze gehuchten pas onlangs terug verenigd. Het resultaat is een immens bosgebied, goed voor 75 km², dat zich uitstrekt over Aalter, Beernem, Oostkamp, Wingene en Ruiselede. Of het bosrijkste gebied van West- en Oost-Vlaanderen!

Vele mensen en organisaties werken mee om het Landschapspark Bulskampveld op de kaart te zetten. Bart Rambour, werkzaam bij Westtoer, ontwikkelde mee het wandelnetwerk Bulskampveld en doet er voor ons zijn boekje over open.

Page 60: Brugse Ommeland 2012

Heb je zelf nog ontdekkingen gedaan?Bart Rambour: ‘Ik kende het gebied eigenlijk nauwelijks. Ik had nog wel wat vage herinneringen aan wandelepisodes met mijn ouders, maar daar stopte het. Voor mij was het landschapspark dus écht een openbaring. Ik was compleet verrast door zijn veelzijdigheid, zijn schitterende bossen, zijn vele mooie open velden en die zalige rust. Bovendien kun je er ook ontdekkingen doen. Zelf was ik bijzonder getrof-fen door de oude begraafplaats nabij ‘De Zande’ en café De Radio in Ruiselede. Een tikkeltje luguber en toch bijzonder charmant. Ook de mooie kerk van Doomkerke en het achter-liggende park was voor mij een ontdekking. Ik kwam er op verkenning toen het sneeuwde en dat was heerlijk. Op enkel konijnensporen na, genoot ik van een ongeschonden, maag-delijk wit landschap. Een onvergetelijk moment.’

Ga je er zelf geregeld wandelen?Bart Rambour: ‘Absoluut. Op zondag starten we met ons gezin meestal in Hertsberge om te stappen tot in het Provinciaal domein Lippensgoed-Bulskampveld. Na een pannenkoek keren we dan op onze stappen terug. We trekken ook geregeld naar Wildenburg om er de Vagevuurbossen te doorkruisen. Een aanrader op koude zonnige dagen!’

Heb je zelf een favoriete plek in het Bulskampveld?Bart Rambour: ‘Dat is al heel wat minder evident, want kiezen is sowieso verliezen. Bovendien heb ik zelden zoveel diverse landschappen in één netwerk ontdekt. Bossen, dre-ven, knuppelpaden, open weilanden, mooie jaagpaden, lande-lijke wegen, opmerkelijke plekjes en kleine dorpskernen zoals Doomkerke en Kruiskerke. Ik houd wel heel erg van de lange wandelstrook langs het kanaal Gent-Oostende, ten noorden van Sint-Joris, richting Beernem. Een smal paadje langs de kanaaloevers waar je enkele kilometers lang ongestoord kunt wandelen. Ronduit zalig!’

Niet te missen! of een resem bijzondere plekken die wachten tot je ze ontdekt!

• Tussen 69 en 72 : Rust even uit of geniet van je lunch op deze leuke picknickplaats.

• 91 : In Sint-Joris, aan het kanaal Gent-Oostende, geniet je van een prachtig zicht op het natuurdomein de Miseriebocht.

• Nabij 68 : Wist je dat de zendmasten in hetSint-Pietersveld in 1927 de eerste radioverbinding met Amerika verzorgden?

• Tussen 60 en 59 : Omstreeks 1850 werd in de ‘Scheepsput’ een koopvaardijdriemaster nagebouwd. De minderjarigen uit het gesticht konden hier een opleiding volgen tot matroos.

• Nabij 1 : De ideale plek om te starten. Je vindt hier dan ook een speelplein, picknickstek en zelfs een supermarkt-je waar je de nodige proviand kan inslaan.

• Te voet of per fiets! De Bulskampveldfietsroute trakteert je op 43 spannende kilometers maar ook wie knoop-punten op het fietsnetwerk weet te verbinden kan dit immense gebied makkelijk doorkruisen.

Hoe kun je dit Landschapspark ontdekken?Het wandelnetwerk Bulskampveld pakt uit met meer dan 150 kilometer wandelplezier. Een mix van bossen en akkers, kasteeldreven en boerenpaadjes. Dankzij de 112 knooppunten kun je zonder veel moeite je eigen unieke parcours uitstippelen. De kaart kost € 6 en is te koop bij Westtoer,de diensten voor toerisme en het bezoekerscentrum in het kasteel Bulskampveld.

58

Page 61: Brugse Ommeland 2012

De authenticiteit van de streek wordt meebepaald door de producten van eigen bodem. Duurzaamheid, kwaliteit en diversiteit zijn hierbij de kernwoorden. De hoeveproducenten uit het Brugse Ommeland bieden een overvloed aan eerlijke en natuurlijke producten aan. Die ambachte-lijke heerlijkheden worden verkocht onder het label “100% West-Vlaams Hoeve- en Streekproducten”. Het assortiment is uiterst gevarieerd: van hoeve-ijs over heerlijke kruidenkaas en knapperige appels tot sappig hoevevlees. Een overzicht van de hoeveproducenten vind je op:

www.westvlaamsehoeveproducten.be of www.onthaalopdeboerderij.be

VersHeerlijk en eerlijkKwaliteitAuthenticiteitLekker dichtbij

Page 62: Brugse Ommeland 2012

Hapklaar!Zeggen dat je in het Brugse Ommeland ook culinair verwend wordt, is een understatement. De regio verwent je met een resem ambachtelijke streek- en hoeveproducten. Authentiek, ambachtelijk, origineel maar bovenal bijzonder smakelijk!

Frambozen uit Veldegem!Vier generaties lang kweekte de Veldegemse familie Devlieghere enthousiast tomaten en salade, maar achter-kleinkind Filip besloot om het over een andere boeg te gooien. Frambozen! Niet alleen lekker, maar dankzij hun vele anti-oxidanten en ziekteremmende bestanddelen ook supergezond! De frambozen worden in serres gekweekt en wel van eind april tot eind december. En al wie frambozen lust, kan hier zijn inkopen doen. Van een kwartje kilo tot een vrachtwagen vol. Naast verse frambozen vind je hier ook al net zo heerlijke frambozenconfituur en -sorbet!

www.frambozenkwekerij.be

Kruiden à volontéIn het rustige polderdorp Stalhille ligt ’t Kruidenboerderietje verscholen. Een geheim adres dat grossiert in kruiden en beschikt over maar liefst 100 verschillende soorten. Het kleine kabouterwinkeltje staat volgestouwd met pure verwennerij,van artisanale choco over geurige natuurzepen tot tiental-len plantenthees. Bovendien kun je hier vanaf de eerste lentezon tot en met de laatste herfststralen op het terras genieten van een kruidendrankje. Van kruidenwijn over honingbier tot suikervrije limonade.

www.kruidenboerderietje.be

60

Page 63: Brugse Ommeland 2012

Vrouwen aan de macht!Bieren zijn niet langer een mannenzaak. Het Ruiseleedse Urthel Saisonnière, op de World Beer Award 2010 nog verkozen tot Beste Europese Seizoensbier, wordt immers gebrouwen door Hildegard van Ostaden. Deze industrieel ingenieur met brouwerspecialisatie is momenteel een van de creatiefste brouwers in bierland en slaagt er als geen ander in om unieke, onvergetelijke bieren te brouwen. Bieren die blijven hangen, bieren met een verhaal. Geen plek geschikter om te genieten van zo’n Urthel dan De Radio, een authentiek Ruiseleeds café dat Urthel van het vat serveert!

www.urthel.com De Radio, Bruggesteenweg 105, Ruiselede

Njam met Jam Jam ConfituurFans weten het ondertussen al. De confituren van Jam Jam zijn ambachtelijk bereid in het Landhuys in Ruddervoorde, tellen slechts 20% suiker op 1 kilo fruit en zijn zelfs suikerloos verkrijgbaar. Bovendien zijn hun smaakcombinaties onovertroffen. Wat dacht je van aardbei-rozenblaadjes, ananas met verse munt, banaan met chocolade, peren met honing of sinaas-cointreau? Stuk voor stuk uitzonderlijke smaaksensaties die smaken naar meer!

www.jamjam.be

Op de Brugse zotten!Huisbrouwerij De Halve Maan, idyllisch gelegen op het mooie Walplein, is Brugges laatste stadsbrouwerij. Al sinds het gezegende 1546 wordt hier ter plekke bier gebrouwen. Vandaag is de ‘Brugse Zot’, een fruitige blondine op basis van mout, hop en speciale gist, het grote succesnummer. Curieuzeneuzen kunnen een

kijkje nemen in de brouwerij en aansluiten bij een van de rondleidingen om, achteraf, op het gezellige binnenplein uitgebreid te proeven van een of meerdere ‘Brugse Zotten’.

Huisbrouwerij De Halve Maan, Walplein 26, Brugge www.halvemaan.be

61

Page 64: Brugse Ommeland 2012

62

Geef eens wat actie cadeau!

Er zijn weinig dingen fijner dan een stevige winterwandeling of een frisse lentefietstocht in goed gezelschap. Zo’n wandeltocht of fietsuitje cadeau krijgen, is zo mogelijk nog leuker. Daarom serveren we je graag een uitgekiend lijstje actieve cadeautips. Zowel geschikt voor Moederdag, Pa-sen, Kerstdag als je eigen verjaardag!

Page 65: Brugse Ommeland 2012

63

Nieuw! Erfgoedwandeling TorhoutNa Damme en Tielt beschikt ook Torhout over een eigen erf-goedwandelroute. De uitgelezen kans om de mooiste plekjes van de stad te leren kennen. De wandeling stuurt je door het stadscentrum, langs het stadhuis in Duits barokke stijl, de romaanse Sint-Pietersbandenkerk, en ondertussen passeer je tal van dorpse cafeetjes. Een uitstekende kennismaking dus met de ongebreidelde gastvrijheid en de fantastische joie de vivre die Torhout kenmerkt.

De route is 2,5 km lang, kost je slechts € 2 en is te verkrijgen bij Westtoer en Toerisme Torhout vanaf voorjaar 2012.

Fietsbox = 36 fietsroutes = eindeloos pret- en fietsverzet!Al fietsend de wereld ontdekken, of tenminste het Brugse Ommeland, de Westhoek, de Kust en de Leiestreek, dat is wat deze fietsbox belooft. Deze handige doos bevat immers 36 zorgvuldig geselecteerde lusvormige fietsroutes die de hele Provincie West-Vlaanderen doorkruisen. Kwestie van grondig te werk te gaan. Leuk om te geven en te krijgen!

Een fietsbox kost € 50 en is te verkrijgen bij Westtoer.

Fietsnetwerken van Noord tot Zuid en terugHet indrukwekkende fietsnetwerk Brugse Ommeland is goed voor een flinke 1.000 km fietsplezier, gebundeld in twee fietsnetwerkkaarten. Kaart Noord en kaart Zuid. De eerste beslaat het noorden van de regio, de tweede het zuiden. Op deze gedetailleerde kaarten staan alle knooppunten en bo-vendien worden ook bijzondere dorpjes en interessante be-zienswaardigheden vermeld. Dorst onderweg? Dan leidt de kaart je netjes naar de dichtstbijzijnde herberg. Zo hoef je dus niets te missen!

Alle kaarten bestaan uit scheurvrij en waterbestendig papier en zijn te koop bij de toerismekantoren of bij Westtoer. De kaarten kosten € 6 per stuk.

Wil je in heel de provincie fietsen? Schaf dan de fietsnet-werkbox met zeven fietsnetwerkkaarten aan voor € 30.

Eindeloos wandelplezier? De Wandelbox Brugse Ommeland!Zowel fervente stappers als voorzichtige wandeldebutanten komen aan hun trekken met deze wandelbox. De routes wer-den als lussen opgebouwd en tellen gemiddeld 8 kilometer. Ze leiden je langs onverharde en autoluwe paden en passeren langs de mooiste dorpen en landschappen. € 25 en te koop bij Westtoer.

Op zoek naar nog meer inspiratie? www.fietsen-wandelen.be!

Page 66: Brugse Ommeland 2012

64

Gezegend met kroost of gewoon geen fan van Belgisch regenweer? Geen nood! Het Brugse Ommeland beschikt over tal van leuke doe-dingen waarvoor je geen paraplu nodig hebt.

Help! het regent!

Page 67: Brugse Ommeland 2012

65

Op de koffie bij een paterjezuiet Doet de naam Ferdinand Verbiest geen belletje rinkelen? Hoog tijd dat je koers zet naar Pittem waar een bezoekers-centrum aan de man gewijd werd. Ferdinand Verbiest, geboren in 1623, is dan ook geen jan met de pet, maar was zowel paterjezuïet, missionaris, astronoom als diplomaat. Sterker nog, hij bracht een belangrijk stuk van zijn leven door aan het keizerlijk hof in China en overleed er uiteindelijk op 1688 als mandarijn. De ene na de andere uitvinding van de missionaris passeert in het bezoekerscentrum de interactieve revue en ondertussen krijg je ook leuke weetjes over het China en Pittem van toen geserveerd!

Bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest, Markt 1, Pit-tem, www.pittem.be

Laat je verleiden door TieltIn Huis Mulle de Terschueren maak je op een originele ma-nier kennis met Tielt en zijn regio via gigantische oriënta-tiekaarten, virtuele fietsroutes, een interactieve tijdslijn en een elektrobalie die je een overzicht serveert van zowel de natuurdomeinen als de legendes. Op de Europazolder kun je je schoolse Europakennis bijscholen, in de Belevingsruimte WOI verneem je dan weer alles over de unieke positie van Tielt tijdens de oorlog.

Huis Mulle de Terschueren, Ieperstraat 42, Tielt, www.toerismetielt.be

Ronddolen in een kasteelEen kasteelkelder die tot natuur- en milieueducatief centrum gepromoveerd werd. Het klinkt misschien niet zeer rock’n roll, maar dan heb je het Bulskampveld nog niet ontdekt! Voelkasten met varkenskrulletjes, tal van oriëntatie-kaarten en kleine actieve ontdekkers die hun eigen vondsten professioneel determineren! En wist je dat er boven een spook rondwaart die de geschiedenis van dit kasteel vertelt? Gelukkig kun je in de kruidentuin of op de grote speeltuin op adem komen!

Bulskampveld, Bulskampveld 9, Beernem, www.west-vlaanderen.be/bezoekerscentra

Uilenspiegel achternaOndanks zijn hooggevorderde leeftijd blijft Tijl Uilenspie-gel het voorbeeld voor elke kwajongen. Wie de grappen en fratsen van deze volksheld onder de knie wil krijgen, kan terecht in dit interactieve museum. Elke tweede zondag van de maand kunnen kinderen vanaf 12 jaar aansluiten bij de Museumvertelwandeling.

Uilenspiegelmuseum, Huyse De Grote Sterre, Jacob Van Maerlantstraat 3, Damme, www.toerismedamme.be of www.bootdamme-brugge.be

Page 68: Brugse Ommeland 2012

66

Museahoppen in BruggeBrugge is niet alleen een fantastische kuierstad waar je om elke hoek verbaasd halt houdt, je vindt er ook heel wat boeiende musea. Van het Groeningemuseum, wereldberoemd dankzij zijn ‘Vlaamse Primitieven’, over het stadspaleis van de Heren van Gruuthuse tot de Onthaalkerk Onze-Lieve-Vrouw (13de – 15de eeuw) met zijn witmarmeren Madonna met Kind van Michelangelo en de praalgraven van Maria van Bourgondië en Karel de Stoute. En dan hebben we het nog niet eens over het Belfort, het Stadhuis en de Hospitaalmusea gehad! Kunst en cultuur in overvloed dus!

Werelderfgoedstad Brugge, www.museabrugge.be

Knokke-Heist, het mekka van de fashionista Er bestaan nog zekerheden. Zo staat het vast dat je tijdens je zondagse shoppingtocht in Knokke gegarandeerd je krediet-kaart plundert. Dit is dan ook het mekka van de fashionista, de thuis van zowat elk zichzelf respecterend modemerk. Van Natan over Escada tot en met Hermès. Niet meteen crisisbestendig, wel heerlijk decadent. En bovendien kost etalagehoppen helemaal niets!

www.knokke-heist.be

Regendruppels ontwijken in ’t VeldZelfs regenhaters vinden het leuk om in een regenachtig bos te kuieren. De bladeren houden de regendruppels immers tegen, dus heb je alleen maar een stevig stel laarzen nodig. ’t Veld is je ideale regenpartner. Ooit waren deze bossen, vijvers en schrale hooilanden, vandaag goed voor 44 ha, niet meer dan een heideveld met hier en daar een visvijver. In de 18de eeuw werd dit gebied ontgonnen en tot bos omge-toverd, compleet met typische, rechte drevenpatroon. Een van de vijvers, ’t Zeetje, werd gespaard en in het kasteelpark geïntegreerd.

Provinciaal Domein ’t Veld, Bloemgatstraat, Ardooie

ZiekenhuisvisiteOmstreeks 1249 werd in Damme het Sint-Janshospitaal opgetrokken. Vandaag kun je deze bijzondere plek nog steeds bezoeken. In de barokke ziekenhuiskapel vind je onder meer een rijke verzameling gotische en renaissancemeubels.

Sint-Janshospitaal, Kerkstraat 33, Damme, www.toerismedamme.be

Cruisen met de Lamme GoedzakDe slome maar stijlvolle Lamme Goedzak is ongetwijfeld de ideale manier om de Damse Vaart te ontdekken en te genie-ten van dit voorbijglijdend polderlandschap omzoomd met statige populierenrijen. Een plek die peis en vree uitademt, zelfs bij regenweer! En je hoeft niet meteen op je passen terug te keren. Nu je toch in Damme bent, kun je je net zo goed in de culinaire watten laten leggen. Keuze zat!

Een ticket kost € 6, kinderen betalen € 4,50, een tocht duurt ongeveer 35 minuten, de Lamme Goedzak vaart van 1 april tot 15 oktober verschillende keren uit,

www.toerismedamme.be of www.bootdammebrugge.be

Aardewerk bewonderenAl sinds de 18de eeuw zijn in Torhout kunstpottenbakkers aan de slag. Hun stijl, gekenmerkt door oplegversiersels, zou later in heel Vlaanderen worden gekopieerd. Sterker zelfs, het Torhouts aardewerk verspreidde zich niet alleen over het continent maar maakte ook het mooie weer in Noord-Amerika. In het museum kun je de mooiste exemplaren met eigen ogen bewonderen en hoor je de verhalen achter die kunstwerken van water, klei en vuur.

Museum voor Torhouts Aardewerk, Kasteel Ravenhof, Ravenhofstraat 5 , Torhout, www.toerismetorhout.be

Page 69: Brugse Ommeland 2012

Balanceren tussen weidevogels en vriezeganzen in ZeebruggeDe fietstocht ‘Fietsen tussen Weidevogels en Vriezegan-zen’ (22 of 44 km), start in Lissewege en dat komt goed uit want dit witte polderdorp is een bezoekje meer dan waard. Deze fietstocht neemt je mee doorheen een won-derbaarlijk polderlandschap en laat je kennismaken met tal van polderdorpjes, strakke kanalen en oude zeedijken. Of ontdek het verstilde leven in de schaduw van een wereldhaven.

67

VaN De Zee

Knokke-Heist, op het ritme van eb en vloedWie Knokke-Heist zegt, zegt Het Zwin. Een rijk gescha-keerd getijdenlandschap dat zijn gelijke niet kent en als favoriete broed- en rustplek fungeert voor tal van vogels. ’s Winters zijn ze wel met tienduizenden. Reden genoeg dus om tijdens de Riante Polderroute (44 km) even een omwegje te maken en dit unieke landschap van naderbij te bestuderen. Daarna zet je je tocht verder langs oude zeedijken, historische hoeven, eindeloze polderzichten en pittoreske dorpjes zoals Ramskapelle waar het For Free-dom Museum op je wacht.

Logeer je aan zee en heb je het even gehad met spetteren op het strand, trek dan het hinterland in en ontdek actief de achtertuin van de kust. Mijlenver van de kustdrukte en tegelijkertijd vlakbij. Hoog tijd dus dat je op verkenning trekt, wij helpen je met een handig to do-lijstje.

Op een briesje

Page 70: Brugse Ommeland 2012

68

Blankenberge, maar dan andersDe Genteleroute (33 km) toont je het onberoerde Blankenbergse hinterland. Via de eeuwenoude Genteledijk passeer je zowel de vogelweidegebieden van de Uitkerkse Polder en de Meetkerkse Moeren als mooie polderdorpjes zoals Houtave en Nieuw-munster. Wedden dat je in de Uitkerkse Polder een kluut, tureluur, grutto, wulp, scholekster of veldleeuwerik spot?

De polderdorpjes bij De HaanDe Oude Dijkenfietsroute (43 km) laat je een resem verstilde polderdorpjes zoals Vlissegem, Stalhille en Klemskerke doorkruisen. Je fietst voorbij statige herenboerderijen en krijgt een uniek zicht geser-veerd op de oude zeedijken, de weidse poldervlaktes en een aantal bunkers die al vele jaren standhouden. De kust zoals je haar nog nooit zag.

Oostendse krekenGeen fan van het stalen ros, in Oostende kun je ook te voet op ontdekking. De nieuwe Oostendse Krekenwandelroute is 14 km lang en brengt je van de kinderboerderij De Lange Schuur langs beken en bossen naar Zandvoorde. Een vlonderpad trakteert je op onvergetelijke weidelandschappen en uiteraard kom je voorbij tal van imposante kreken zoals de Zoutekreek en de Grote Keignaert. De terugweg voert je dan weer langs de Groene 62. Kortom, een zeer gevarieerde staptocht en dat op luttele kilome-ters van het drukke Oostendse stadsleven.

Van Brugge naar BredeneDe polders tussen Brugge en Bredene verkennen doe je met de Breduiniaroute (45 km). De fietstocht laat je kennismaken met oude kreekbruggen, de Meetkerkse Moeren en de middeleeuwse vaarwegen de Ieperlee en de Zydelinge. En dan zwijgen we nog over de historische nederzettingen zoals Houtave. Dit typische open landschap bleef uitzonderlijk gaaf en is dan ook een van de meest authentieke landschappen van West-Vlaanderen.

De routes zijn te vinden op www.fietsen-wandelen.be

De Knooppunter ‘Fietsbox Oostkust’Met deze box verken je de Kust en het Brugse Ommeland. Naast 10 kant-en-klare routes tussen Oostende en Knokke steekt er ook een praktische gids bij. De Knooppunter, de houder voor de routekaartjes, krijg je er gratis bij. Te verkrijgen bij Standaard Boekhandel en de diensten voor toerisme voor slechts € 22,95.

www.knooppunter.com

Page 71: Brugse Ommeland 2012

Meer weten? Laat je verder informeren over het Brugse Ommeland bij de diensten voor toerisme of ga naar www.brugseommeland.be

toerisme Brugse ommeland / WesttoerKoning Albert I-laan 120, 8200 BruggeT +32 (0)50 30 55 [email protected] www.brugseommeland.be

toerisme ardooiePolenplein 15, 8850 ArdooieT +32 (0)51 74 40 40 [email protected]

toerisme BeernemSchepenhuysMarkt 1, 8730 Beernem (Oedelem)T +32 (0)50 78 86 [email protected]

infokantoren Brugge[ Concertgebouw ], ‘t ZandStation, StationspleinT +32 (0)50 44 46 [email protected] www.brugge.be/toerisme

Provinciaal informatie-centrum tolhuisJan Van Eyckplein 2, 8000 BruggeT +32 (0)800 20 021 [email protected] www.west-vlaanderen.be

toerisme DammeHuyse de Grote SterreJacob van Maerlantstraat 3, 8340 DammeT +32 (0)50 28 86 10 [email protected]

toerisme gistelAC Heyvaertlaan 18, 8470 GistelT +32 (0)59 27 02 17 [email protected]

toerisme ichtegemStationsstraat 1, 8480 IchtegemT +32 (0)59 34 11 [email protected]

toerisme jabbekeDorpsstraat 3, 8490 JabbekeT +32 (0)50 81 02 [email protected] 341,8490 JabbekeT +32 (0)50 81 02 08

toerisme lichterveldeMarktplaats 2, 8810 LichterveldeT +32 (0)51 72 94 [email protected]

VVV lissewegeOude Pastoriestraat 5, 8380 LissewegeT +32 (0)50 55 29 55 www.lissewege.be

infokantoren oostkampVrijetijdsloket De Valkaart, A. Rodenbachstraat 42,T +32 (0)50 83 31 [email protected], Kapelle-straat 19, 8020 OostkampT +32 (0)50 83 31 [email protected]

toerisme oudenburgMarktstraat 25, 8460 OudenburgT +32 (0)59 56 84 00 [email protected]

toerisme PittemMarkt 1, 8740 PittemT +32 (0)51 46 03 51 [email protected]

toerisme RuiseledeMarkt 1, 8755 RuiseledeT +32 (0)51 68 80 63 [email protected]

toerisme tieltHuis Mulle de TerschuerenIeperstraat 42-46, 8700 TieltT +32 (0)51 42 82 [email protected]

toerisme torhoutKasteel RavenhofRavenhofstraat 5, 8820 TorhoutT +32 (0)50 22 07 70 [email protected]

toerisme WingeneOude Bruggestraat 13, 8750 WingeneT +32 (0)51 65 00 [email protected]

Vrijetijdswinkel uit in zedelgemSnellegemsestraat 1, 8210 ZedelgemT +32 (0)50 28 86 00 [email protected]

toerisme zuienkerkeKerkstraat 17, 8377 ZuienkerkeT +32 (0)50 43 20 50jacques.demeyere@ zuienkerke.bewww.zuienkerke.be

KUST

toerisme BlankenbergeLeopold III-plein, 8370 BlankenbergeT +32 (0)50 41 22 27 [email protected]

toerisme BredeneKapelstraat 76, 8540 BredeneT +32 (0)59 56 19 70 [email protected]

toerisme De HaanGemeentehuisLeopoldlaan 24, 8420 De HaanT +32 (0)59 24 21 [email protected]

toerisme Knokke-HeistZeedijk Knokke 660, 8300 Knokke-HeistT +32 (0)50 63 03 80 [email protected]

toerisme oostendeMonacoplein 2, 8400 OostendeT +32 (0)59 70 11 99 [email protected]

toerisme zeebruggeZeedijk, 8380 ZeebruggeT +32 (0)50 54 50 [email protected]/zeebrugge

69

Page 72: Brugse Ommeland 2012

KA

LE

ND

ER

201

270

Ommetoertjesmaart > december 2012

Ga backstage piepen in het Brugse Ommeland! Van maart tot december gaan er elke derde zondag deuren open die normaal gesloten blijven. Streekkenners nemen je te voet of per fiets mee op een actieve ontdekkingstocht en een smakelijk streekproevertje maakt het geheel af.

Ontdek het gevarieerde programma op www.brugseommeland.be

Fietsfeestzondag 3 juni 2012

Op zondag 3 juni 2012 vindt een niet te missen feest op de fiets plaats in de regio rond Tielt. Westtoer organiseert het fietsfeest in het kader van het project Leader Tielts Plateau. Op drie startplaatsen - kasteel Lippensgoed-Buls-kampveld, Zwevezele en Huis Mulle de Terschueren Tielt - vertrek je voor kilometers fietsplezier langs het fietsnet-werk van het Brugse Ommeland! Kies voor de kindvrien-delijke of sportieve lus en fiets langs landelijke paden en pittoreske dorpjes. Onderweg geniet je met klein en groot van heel wat animatie, muziek en lekkers. Starten kan vrij tussen 8.30 en 15.00 uur en deelname is volledig gratis.

Meer info op www.brugseommeland.be

Hop op de bus!Waar je ook heen wilt in het Brugse Ommeland, je kunt je bestemming steeds makkelijk bereiken met De Lijn. Als je reist met de bus of de Kusttram, vermijd je parkeerproblemen en files. Op www.delijn.be vind je alle informatie over vervoerbewijzen, voorver-kooppunten, dienstregelingen. Je kunt er bovendien een-voudig je reisroute plannen zodat je direct weet welke bus je waar en wanneer moet nemen.

Laat je auto dus even thuis en hop op de bus!

Markt Boekenmarktelke tweede zondag van de maand // Dammewww.toerismedamme.be

Kunst over Permeke 17 december 2011 – 6 mei 2012 //JabbekeBiografisch verhaal in foto’s, fragmenten en foto’s van de film ‘Permeke’www.muzee.be

Muziek Come on! let’s party! 18 – 26 februari 2012 // Brugge Muziek en spektakelwww.concertgebouw.be

Traditie Carnaval zwevezele 19 februari 2012 // Wingene www.carnavalzwevezele.be

Film Cinema Novo Festival 8 – 18 maart 2012 // Brugge www.cinemanovo.be

Actief ommetoertje18 maart 2012 // Brugse Ommeland www.brugseommeland.be

Actief op stap in landschapspark Bulskampveld 18 maart 2012 // Beernem Wandelen op het wandelnetwerk Bulskampveld met allerlei activiteitenwww.pasar.be/regio-brugge

Kunst Poëziewedstrijd Vriendenvan maerlant 25 maart 2012 // Damme www.toerismedamme.be

Muziek ars musica Brugge 29 – 31 maart 2012 // BruggeMuziekfestival in teken van de stemwww.concertgebouw.be

Kunst tentoonstellingen inStadhuis Damme 30 maart – 31 augustus 2012 // Dammewww.toerismedamme.be

Page 73: Brugse Ommeland 2012

Erfgoed Herdenkingsjaar Romain maes 30 maart 2012 // JabbekeBrochure, fietsroute en andere activiteiten in 2012www.jabbeke.be

Traditie Ronde van Vlaanderen 1 april 2012 // Brugse OmmelandWielerklassieker met start in Brugge en het Brugse Ommelandwww.rondevanvlaanderen.be

Actief ommetoertje 15 april 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Erfgoed Erfgoeddag 22 april 2012 // Brugse OmmelandMet als centraal thema ‘Helden’www.erfgoeddag.be

Kunst Kamarama 29 april – 5 augustus 2012 // BruggeKunstfestival met Kamagurka als curatorwww.bruggeplus.be

Actief groene gordel Evenement 29 april 2012 // BruggeFietshappeningwww.vlm.be

Erfgoed tentoonstellingFototoestellen 5 mei – 30 juni 2012 // Oudenburgwww.oudenburg.be

Kunst paRtcours 5 – 6 mei 2012 // aartrijkeBeeldende kunst met o.a. gastkunstenaars uit Torhoutwww.zedelgem.be

Actief 43ste internationale tweedaagse van Vlaanderen 5 – 6 mei 2012 // Brugse OmmelandWandelevenementwww.2daagse.be

Traditie De ommegang 6 mei 2012 // LissewegeEeuwenoude jaarlijkse ommegangwww.lissewege.be

KA

LE

ND

ER

201

2Muziek airbag Festival 11 – 26 mei // Brugge Tweejaarlijks accordeonfestivalwww.ccbrugge.be

Traditie Heilig Bloedprocessie Hemelvaartsdag, 17 mei 2012 // Bruggewww.brugge.be

Markt Hof en Huis 17 – 20 mei // aartrijkeTuin-, interieur- en lifestylebeurswww.hofenhuis.be

Actief ommetoertje 20 mei 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Erfgoed Romeins weekend in hetRomeins archeologisch museum 27 – 28 mei 2012 // Oudenburgwww.ram-oudenburg.be

Actief Fietsfeest 3 juni 2012 // Brugse Ommeland ZuidFietsplezier voor jong en oudwww.brugseommeland.be

Traditie Sacramentsprocessie 10 juni 2012 // ZuienkerkeTraditie sinds 1575www.zuienkerke.be

Actief ommetoertje 17 juni 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Erfgoed tentoonstelling Heilige Boontjes 20 juni – 16 september 2012 // Oudenburgwww.oudenburg.be

Erfgoed Nacht van West-Vlaanderen 22 juni 2012 // TorhoutSportevenementwww.nvv.be

Markt Paardenmarkt torhout 23 juni 2012 // TorhoutAl eeuwenlang wereldbefaamdwww.torhout.be

71

Page 74: Brugse Ommeland 2012

72

KA

LE

ND

ER

201

2 Muziek Feest in ’t Park 30 juni 2012 // Brugge Gratis wereldmuziekfestivalwww.feestintpark.be

Kunst zomer in ichtegem 1 juli - 31 augustus 2012 // Ichtegemwww.zomerinichtegem.be

Kunst Poëzie in de tuin 1 juli – 30 september 2012 // ZerkegemGedichten in voortuinenwww.jabbeke.be

Erfgoed tentoonstellingen abdij ten Putte 1 juli 2012 – 9 september // GistelDrie tentoonstellingen n.a.v. 25 jaar Sint-Godelievemuseumwww.gistel.be

Kunst Kleur in het Dorp 1 juli – 30 september // StalhilleSchilderijen aan voorgevelswww.jabbeke.be

Kunst Houtave Kunstdorp 1 juli 2012 // Zuienkerkewww.zuienkerke.be

Muziek Cactusfestival 6 – 8 juli 2012 // Brugge www.cactusfestival.be

Actief Europafeesten 6 – 8 juli 2012 // TieltInternationaal openluchtspektakelwww.tielt.be

Markt zandfeesten 1 juli, 5 augustus en 23 september 2012 // BruggeAntiek- en brocantemarktwww.brugge.be

Kunst Beelden in het Witte Dorp 7 juli – 9 september 2012 // LissewegeOpenluchtexpowww.lissewege.be

Traditie Sint-godelieveprocessie 8 juli 2012 // Gistelwww.gistel.be

Actief Cirque Plus 13 – 15 juli 2012 // BruggeCircus en straattheatherwww.bruggeplus.be

Actief ommetoertje 15 juli 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Traditie zotte maandag 16 juli 2012 // PittemStoet, kermiswww.pittem.be

Culinair Dammegoedzakavond 17 Juli 2012 // DammeGastronomische volksfeestwww.toerismedamme.be

Actief Brugse tripeldagen –Vlaanderen zingt 19 – 21 juli // Bruggewww.bruggetripeldagen.bewww.vlaanderenzingt.be

Muziek Klinkers 27 juli – 11 augustus 2012 // Brugge Concerten met als afsluiter een openluchtdansfeest in de binnenstadwww.klinkers-brugge.be

Muziek mafestival 3 - 12 augustus 2012 // Brugge Klassieke concerten in Brugge en Lissewegewww.mafestival.be

Kunst Kunstroute zuienkerke 11, 12, 15, 18, 19 augustus 2012www.zuienkerke.be

Markt internationale Rommelmarkt 15 augustus // Oudenburgwww.oudenburg.be

Kunst tentoonstelling Vlaanderse Kant 17 augustus – 2 september 2012 // Dammewww.toerismedamme.be

Page 75: Brugse Ommeland 2012

73

Traditie lichtfeest 17 – 18 augustus 2012 // LissewegeVuur en spektakelwww.lissewege.be

Actief ommetoertje 19 augustus 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Traditie gouden Boomstoet 19 en 26 augustus 2012 // BruggeVijfjaarlijkse praalstoetwww.brugge.be

Traditie tweejaarlijkse Folklorefeesten 2 september 2012 // Lichterveldewww.lichtervelde.be

Erfgoed open monumentendag 9 september 2012 // Brugse OmmelandMet als centraal thema ‘Muziek, woord en beeld’www.openmonumenten.be

Traditie 97ste Kampioenschap van Vlaanderen 14 september 2012 // KoolskampKoersevenement Koolskamp Koerswww.kampioenschapvanvlaanderen.be

Actief ommetoertje 16 september 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Actief Kroenkelen en autoloze zondag 16 september 2012 // BruggeFiets- en wandelevenementwww.brugge.be/kroenkelen

Kunst Cuesta 21 september - 21 oktober 2012 // TieltSchilderijen aan voorgevelswww.jabbeke.be

Culinair KooKEEt 29 september – 1 oktober 2012 // BruggeProeven van gerechtjes van topchefswww.kookeet.be

Actief gezinsdag Bulskampveld 30 september 2012 // BeernemAllerlei activiteiten in het provinciedomein met als centraal thema ‘Op eigen houtje’www.west-vlaanderen.be

Culinair Damme culinair & Vijfde bierfestival 7 oktober 2012 // Dammewww.toerismedamme.be

Kunst Buren bij Kunstenaars 19 – 21 oktober 2012 // Brugse Ommelandwww.burenbijkunstenaars.be

Actief ommetoertje 21 oktober 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Film Razor Reel Fantastic Film Festival 29 oktober – 4 november 2012 // Brugge www.razorreel.be

Culinair Chocolademarkt 10 – 12 november 2012 // Bruggewww.brugge.be

Traditie Sint-maartensstoet 10 november 2012 // ardooiewww.sintmaartensstoet.be

Actief ommetoertje 18 november 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

Markt Damse Polderbeurs 23 – 25 november 2012 // DammeLandelijk wonen en levenwww.toerismedamme.be

Kunst Sneeuw- en ijssculpturenfestival 25 november 2012 – 8 januari 2013 // Bruggewww.ijssculptuur.be

Dans December Dancedecember 2011 // BruggeConcertgebouwwww.decemberdance.be

Actief Vogelfestival 15 – 16 december 2012 // Dammewww.toerismedamme.be

Actief ommetoertje 16 december 2012 // Brugse Ommelandwww.brugseommeland.be

KA

LE

ND

ER

201

2

Page 76: Brugse Ommeland 2012

gRatiS

NOORDZEE

ICHTEGEM

ZEDELGEM

OOSTKAMPBEERNEM

WINGENE

TIELT

RUISELEDE

PITTEM

ARDOOIE

TORHOUT

LICHTERVELDE

OUDENBURG

GISTEL

JABBEKE

ZUIENKERKE

DE HAAN

BLANKENBERGE

BRUGGE

DAMME

KNOKKE-HEIST

OOSTENDE

BREDENE

ZEEBRUGGE

Dudzele

Waardamme

Hertsberge

Ruddervoorde

Zwevezele

Wildenburg

Koolkerke

Sint-Kruis

AssebroekSint-Andries

Sint-MichielsOedelem

St-Joris

Schuiferskapelle

Kanegem

Aarsele

Egem

Koolskamp

Wijnendale

Loppem

Aartrijke

Veldegem

Eernegem

Snellegem

Bekegem

Stalhille

Varsenare

ZerkegemEttelgem

Roksem

Westkerke

Snaaskerke

Zevekote

Moere

HouthaveMeetkerke

Nieuwmunster

LissewegeZwankendamme

Oostkerke

Hoeke

Lapscheure

Moerkerke

Vivenkapelle

Sijsele

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen

BRUGSE

OMMELAND

COLOFON

Concept en coördinatieEvy Van Schoorisse en Ilse Dekeijzer

RedactieSophie Allegaert

FotografieDavid Samyn, Jan Darthet, Johan De Meester, Daniël De Kievith, Frauke Dendooven, Michel Decleer, Layla Aerts, Fernand Soete, Filip Mestdagh, Paul Willaert, Jan Dhondt, Steven Neyrinck, Laurica, Vilda/Misjel Decleer, Baliehof, Kijkboerderij De Pierlapont, Boudewijn Seapark, De Wonderlamp, Seafront, Frambozenkwekerij Devlieghere, ’t Kruidenboerderietje, Jam Jam Confituur, B.ad, Stad Brugge, Diensten voor Toerisme van het Brugse Ommeland

CartografieNele Vandepitte

ontwerpFilip Degryse en Stelvio D’Houst, die Keure

DrukRoularta Media Group

Wettelijk depotnummerWD/3029/2011/73

Verantwoordelijke uitgeverWesttoer APB

Deze brochure kwam tot stand met de medewerking van de gemeenten van het Brugse Ommeland. Ze is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. De verantwoordelijke uitgever kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele fouten, onnauwkeurigheden of tussentijdse veranderingen.

OUDENBURG

Eernegem

Bekegem

Zerkegem

Ettelgem

Stalhille

Snaaskerke

Zevekote

Moere

GISTEL Roksem

Westkerke

Aartrijke

JABBEKE

DE HAAN

BLANKENBERGE

KNOKKE-HEIST

DAMME

OOSTKAMP

BEERNEM

ZEDELGEM

BRUGGE

Houtave Meetkerke

Nieuwmunster

Lissewege

Zwankendamme

Dudzele

Koolkerke

Sint-Pieters

Sint-Kruis

Assebroek Sijsele

Oedelem

Sint-Andries

Sint-Michiels

Varsenare

Snellegem

Hoeke

Oostkerke

Lapscheure

Moerkerke

Veldegem

Loppem

Hertsberge

Waardamme

ICHTEGEM

ARDOOIE

PITTEM

RUISELEDE

WINGENE TORHOUT

LICHTERVELDE

TIELT Koolskamp

Zwevezele

Ruddervoorde

Egem

Schuiferskapelle

Kanegem

Aarsele

Wildenburg

Vivenkapelle

St.-Joris

Wijnendale

BRUGSE

OOSTENDE BREDENE

ZUIENKERKE

NOORDZEE

Zeeuws-Vlaanderen

Oost-Vlaanderen

West-Vlaanderen

Zeebrugge

OMMELAND

Brugge

Gent

Antwerpen

Hasselt

Leuven

Brussel

BELGIË

74

Page 77: Brugse Ommeland 2012

oostmolensiteBezoekerscentrum en wielermuseum Warandestraat 29a 8470 Gistel T 059 27 02 17 (dienst toerisme) [email protected] www.gistel.be

van 1/04 tot 31/10: zo 14 -18u; paas- en zomervakantie dagelijks van 14 -18u (uitgezonderd ma)

gratis koffiebij maaltijd of snack

Sincfala, museum van de zwinstreekPannenstraat 1408300 Knokke-HeistT 050 63 08 72F 050 63 04 [email protected] www.sincfala.be www.zwinstreek.eu

Dagelijks: 10 -12u en 14 -17u30

€1,75 i.p.v. €3,5(26 tot 60 j.)

abdij ten Putte Sint-godelievemuseumAbdijstraat 84 8470 Gistel T 0479 79 08 89 [email protected] www.gistel.be

van 1/04 tot 31/10:10 -12u en 14 -18u; za, zo & ma: gesloten in voormiddag

1 betalen =1 gratisNormaal € 1,5

BoN

Knooppunter Fietsgidsenwww.knooppunter.com

Set van 3 gidsen naar keuzeVerkrijgbaar bij Standaard Boekhandel

€9,95 i.p.v. €11,95

Het momentDe moorden van Beernem-fietstochtT 09 372 05 88 [email protected] www.demoordenvanbeernem.be

€10 per persoon(inclusief drankje) i.p.v. €12

BoN

BoN

BoNBON

IN HeT BRuGSe OMMeLaND

De HerdershoeveZedelgemsesteenweg 588480 EernegemT 0496 38 20 [email protected]

Di: 14u30-19u30, wo: 14u30-19u; vr: 18u30-01u, za: 14u30-01u, zo: 11u-22u30

1 x huisbrouwsel ‘tzelste’ betalen = 1 gratis

gRatiS

Suske en WiskeSuske en Wiske-album‘Laaiende Linies’

De afhaalpunten vind je op www.staatsspaanselinies.eu

1 album per bon

BoN

Page 78: Brugse Ommeland 2012

Als onderdeel van het Interreg IVa project ‘Forten en

Linies in Grensbreed Perspectief’ is een nieuw Suske en

Wiske album verschenen. Dit om verdedigingswerken in de

grensstreek van Vlaanderen en Nederland meer bekendheid

te geven. Het project is een initiatief van de provincies

West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Noord-

Brabant en Zeeland. Samen werken zij aan de herwaardering

van o.a. de Staats-Spaanse Linies.

Door zijn dubbele functie van graan- en oliemolen is de

Oostmolen een uniek exemplaar onder de staakmolens. In

het bezoekerscentrum verneem je meer over de boeiende

Gistelse molengeschiedenis. In 2011 werd op de molensite

een museum geopend over de wielerprestaties van

tourwinnaar Sylvère Maes en Johan Musseeuw.

Moordroute

Fietstocht voor groepen langs de plaatsen delict uit het

waargebeurde verhaal over de ‘Moorden van Beernem’.

Uw gids is Katrien Ryserhove.

Zij voert de spanning op bij elke stop!

Lengte: 23 km • Duur: 4u (met minstens 1 sanitaire stop)

Tal van mogelijkheden voor een avondje uit, al uw feesten,

een gezellige namiddag… Een eenvoudige eetkaart met

ribbetjes, spaghetti, ‘boerestutte’, kaasdegustaties en

tafelbarbecue. Daarnaast een uitgebreide, verse tearoom.

De grote speeltuin en de ligging langs de Groene 62 zijn

troeven die er voor zorgen dat iedereen zijn gading vindt op

de Herdershoeve. Onze activiteiten op www.cultuursjok.be

In Museum Sincfala ontdek je de boeiende en woelige

geschiedenis van 2000 jaar Zwinstreek en dompel je je

onder in het harde leven van de vissers en hun familie.

In de museumtuin ligt de oude garnaalschuit Jessica.

Kinderen leggen een apart parcours af. In het Oud

Schoolgebouw kunnen ze op de zolder aan de slag.

Een overzicht van alle Knooppunter Fietsgidsen

vind je op www.knooppunter.com

De schilderachtige abdij Ten Putte is gelegen op de plaats

waar Sint-Godelieve leefde en in 1070 vermoord werd in

opdracht van haar echtgenoot Bertolf. De abdij heeft een

modern onthaalcentrum met cafetaria alsook een aantrek-

kelijk, vernieuws museum. In 2012 bestaan het Sint-Gode-

lievemuseum 25 jaar. Ter gelegenheid daavan zijn er tijdens

de zomer verschillende tentoonstellingen in de abdij.

IN HeT BRuGSe OMMeLaND Geldig tot 31/12/2012

Geldig tot 31/01/2013 Zolang de voorraad strekt

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013 Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Page 79: Brugse Ommeland 2012

uilenspiegelmuseumJacob Van Maerlantstraat 3 8340 Damme T 050 28 86 10 [email protected]

16/04 -15/10: Ma-vr: 9 -12u & 13 -18u Weekend: 10 -12u & 14 -18u 16/10 -15/04: Ma-vr: 9 -12u & 13 -17u Weekend: 14 -17u (gesloten op kerst- en nieuwjaarsdag)

€1,5 i.p.v. € 2,5

Parfum-o-theekMostreystraat 17 8420 Wenduine T 050 67 85 94 [email protected] www.parfum-o-theek.be

half april - half september: zo: 14 -17u30 juli - augustus: za & zo: 14 -17u30

€ 2 i.p.v. € 3

SeafrontVismijnstraat 7 8380 Zeebrugge T 050 55 14 15 [email protected] www.seafront.be

elke dag doorlopend van 10 -17u.

volw: € 8,5 i.p.v. €12,50kind <12j: € 6,25 i.p.v. € 9kinderen <1m gratis

Doolhof loppemSteenbrugsestraat 26 8210 Loppem T 050 28 86 00 [email protected] www.zedelgem.be

Van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie Voor exacte uren: www.zedelgem.be

€ 0,75 i.p.v. € 1,25

S-wanVlamingstraat 35 8000 Brugge T 0499 72 37 10 [email protected] www.s-wan.be

€5 op groepsprijsNormaal € 651 bon per groep

Recreatiepark Klein StrandVarsenareweg 298490 Jabbeke T 050 81 14 40 [email protected] www.kleinstrand.be

Dagelijks: 10 -19u

2 x betalen = 3de persoongratis!Normaal € 4 p.p.

Speeloase De WonderlampDorpwegel 48211 Aartrijke [email protected] www.dewonderlamp.be

Wo-, za- en vakantiedagen: 13u-18uZo- en feestdagen: 12u-19u

€5 i.p.v. € 6

Kasteel WijnendaleOostendestraat 390 8820 Torhout T 050 22 07 70 [email protected] www.kasteelwijnendale.be

01/04 -31/08: wo, za, zon- en feestdagen: 13u30 -17u30 (gesloten1e za van de maand) 01/09 -30/09: wo & zo: 13u30-17u3001/10-31/03: 3de zo van de maand met gids, info: www.toerismetorhout.be/torhoutse-zondagen

volw.: € 3 i.p.v. € 5kind: € 1

BoN

BoN

BoN

BoN

BoN

BoN

BoN

BoN

Page 80: Brugse Ommeland 2012

S-wan staat garant voor hoogstaande kwalitatieve

verkenningstochten in Brugge en omgeving, waarbij nieuwe,

originele en verrassende rondleidingen worden aangeboden.

De nadruk ligt op het verkennen van het nog onbekende,

ongebruikelijke verhaal van een stad en omgeving met

telkens een specifieke invalshoek of thema.

Ontdek de 1000-jarige geschiedenis van Kasteel Wijnendale.

In het Kasteelmuseum daal je steeds dieper af in de tijd,

van de familiegeschiedenis van de huidige Kasteelheer over

de Koningskwestie, de Neuburgs, Maria van Bourgondië,

1302 tot de Jaarmarkten en Robrecht De Fries. Levensgrote

afbeeldingen, getuigenissen, touchscreens en een film

brengen dit waterslot tot leven. De Sprookjesspeurtocht leidt

kinderen langs de mysteries van het kasteel en zijn bewoners.

In het Uilenspiegelmuseum ontdek je 5 eeuwen

Uilenspiegel! Met interactieve opstellingen, schilderijen en

boeken zie je hoe Uilenspiegel door de eeuwen heen is

gebruikt (of misbruikt?). Je leert er hoe hij van een Duitse

brutale schurk verandert in een Vlaamse vrijheidsstrijder.

Het is een leerrijke, grappige en fascinerende reis door de

geschiedenis van de legende van de beroemdste Dammenaar.

Waterpret voor iedereen! Je kan zonnen op het witte

zandstrand, een duik nemen in het grote zwemmeer

of de waterglijbanen uittesten. Er is een professionele

waterskischool, verschillende sportvelden en speeltuinen.

Dorst of honger hoeft geen spelbreker te zijn met

verschillende drank- en eetgelegenheden op het domein!

Waar kinderen Oosterse prinsen en prinsessen zijn.

Binnen- en buitenspeeltuin in Oosters decor op een

boogscheut van de kust. Snack, tea-room en restaurant.

Ideaal voor al je feestjes.

Het parfummuseum neemt je mee op een historische en

culturele reis via een collectie parfumflessen en beauty

accessoires van de oudheid tot het heden. Tijdens je bezoek

kan je genieten van talrijke kunstzinnige creaties en glas,

kristal en porselein. Daarnaast staat in 2012 het Franse

parfumhuis Caron in de kijker.

Oude vismijn omgetoverd tot themapark! In Seafront

ontdek je de geheimen van de zee en proef je de rijke vis-

serijgeschiedenis. Je vindt er een schat aan informatie over

de evolutie van de haven, de visserij, het ontstaan van de

Noordzee… De kinderen leven zich uit in het piratenspeel-

paradijs en het ballenbad. Je 2-uur-durend bezoek is pas

compleet nadat je het voormalig lichtschip West-Hinder en

de Russische onderzeeër, uniek in België, hebt bezocht.

In 1873 werd dit unieke doolhof ontworpen door 2 jonge

telgen van de familie van Caloen, de stichters van het

neogotische kasteel van Loppem. De doolhof is opgebouwd

uit bijna 2 km groene en rode haagbeuk. Het kasteel en de

doolhof situeren zich in een romantisch park, het ideale

decor voor een mooie wandeling.

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Page 81: Brugse Ommeland 2012

Cafetaria kinderboerderij d’oude SmelterijIeperse Heerweg 5 • 8820 Torhout T 0477 77 15 [email protected] www.localabora.be/LocaLabora/cafetariakinderboerderij.html

Maart t/m oktober: di-za: 14u-18u,zo: 12u-18u. Gesloten op ma (tenzij feestdag)November t/m februari: di-zo: 13u-17u, gesloten op maandag (tenzij feestdag)

gratis pannenkoeken met boter en suiker voor één persoon, bij aankoop van één drank naar keuze

Bezoekerscentrum BulskampveldBulskampveld 9 • 8730 Beernem T 050 55 91 00 [email protected] www.west-vlaanderen.be/bulskampveld

• elke dag open van 13u30 tot 17u30 (tot 16u30 vanaf einde herfst- tot begin paasvakantie)

• Vr gesloten behalve jul en aug• Andere uren op afspraak voor groepen• gesloten van 24 dec t.e.m. 3 jan

gratis toegang + gratis wandelgids

Boudewijn SeaparkA. De Baeckestraat 12 • 8200 BruggeT 050 38 38 [email protected]

paasvakantie 31/03 – 15/04 + za & zo + ma 30/04, 10u-17uMei-juni: elke dag behalve woe(wel op woe 27/06), 10u-17uJuli-aug: elke dag, van 10u-18uSept: woe van 12u – 18u, za & zo: 10u-18u

- € 4 voor bezoekers v.a. 1mbij aankoop van een pretparkticket aan de kassa tussen 31/03 en 30/09/2012

Normaal € 24 (>12j.), € 20 (1m t/m 11j), € 7 (kleuters 85cm t/m 99cm)

EuropazolderIeperstraat 42-46 • 8700 Tielt T 051 42 82 55 [email protected] • www.tielt.be

einde herfstvakantie - begin paasvakantie: di-vr: 9 -12u en 13 -18u; zo: 13 -17u Begin paasvakantie - einde herfstvakantie: di-vr: 9 -12u en 13 -18u; za-zo: 10 -18u

Groepen steeds mogelijk na reservatie

gratis i.p.v. €1 (individuele

bezoeker) of €0,5 (groepstarief)

museum torhouts aardewerkRavenhofstraat 5 • 8820 Torhout T 050 22 07 70 • [email protected] www.museum-torhouts-aardewerk.be

15/05-15/09: ma-zo: 9u30-12u30 en13u30-17u3016/09-14/05: ma: 13u30-17u, di-vr: 9u30-12u30 & 13u30-17u (feestdagen gesloten). 3de zondag van de maand met gids info: www.toerismetorhout.be/torhoutse-zondagen

volw.: € 0,5 i.p.v. € 1,5kind (3-12j.) gratis i.p.v. € 0,5

Volkssterrenwacht BeisbroekZeeweg 96 • 8200 Brugge T 050 39 05 66 [email protected] • www.beisbroek.be

Vaste publieksvoorstellingen (Nl): zo om 15u en 16u30, wo om 15u, vr om 20u30. Tijdens schoolvakanties extra open op ma, di en do (telkens voorstelling om 15u).

volw.: € 4 i.p.v. € 5kind <18j : € 3 i.p.v. € 4

BoN BoN BoN

BoN BoN BoN

Page 82: Brugse Ommeland 2012

“In hartje Torhout bevindt

zich het omwalde stadskasteel

Ravenhof, omringd door zijn

lieftallig educatief park. Ooit

bewoond door dichter Eugeen

Van Oye, herbergt dit authentiek

ingericht kasteel tegenwoordig

Toerisme Torhout en het Museum

Torhouts Aardewerk. Dit museum

toont een prachtige collectie van

waardevolle lokale kunstproducties.

Het Torhouts Aardewerk had

voor de tweede wereldoorlog een

onmiskenbare invloed op de Belgische

kunstkeramiek.

Beleef een dolfijne dag in het

Boudewijn Seapark! Geniet van een

spetterend dolfijnenspektakel in het

Dolfinarium. Ontdek ook de vele

coole attracties. Plezier gegarandeerd

voor jong én oud!

Bon niet cumuleerbaar met andere

acties, promoties, voorverkoop of

internetverkoop of met B-dagtrips.

Geldig tot 31/01/2013

Cafetaria kinderboerderij d’Oude

Smelterij Torhout: een tea-room

met zomerterras en speeltuin.

Verhuur van lokalen voor

familiefeesten en uitstappen. Een

lekkere kop koffie, een frisdrank

of een streekbier, het staat op de

kaart van de cafetaria. Ook dagverse

pannenkoeken, appeltaart, ijscoupes

en croques zijn steeds verkrijgbaar!

Meer en meer wordt duidelijk hoe

groot de invloed van Europa is op ons

dagelijkse leven. Maar vaak hebben

we er niet altijd concreet zicht op.

Kom daarom naar de Europazolder!

Europastad Tielt toont je met veel

plezier de vele tentakels van deze

reusachtige machine. Ideaal voor een

groepsbezoek met net dat tikkeltje

meer! Met interactieve rondleiding!

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013

Bezoekerscentrum Bulskampveld

vind je in het gerenoveerde kasteel

van provinciedomein Lippensgoed-

Bulskampveld. Het is een uitgelezen

plek om te genieten met het hele

gezin of met vrienden.

In het kasteel word je onthaald

op een permanente speelse

tentoonstelling over de natuur in het

domein, een wisseltentoonstelling

over allerlei natuurthema’s en een

interactieve voorstelling van de

historische rijkdom van de streek, het

Brugse Ommeland.

De volkssterrenwacht is gesitueerd in

het prachtige domein Beisbroek. Met

een modern Zeissplanetarium en een

koepelvullend videosysteem tonen we

de kleurrijke pracht van verre nevels

en sterrenstelsels - een primeur

in België. Tevens een interactieve

tentoonstelling en zelf kijken door de

grote telescoop. In het park ook een

‘kunstzinnig’ planetenpad.

Geldig tot 31/01/2013

Geldig tot 31/01/2013Geldig van 31/03 tot 30/09/2012

Page 83: Brugse Ommeland 2012

Op stap metDe Lijn

Page 84: Brugse Ommeland 2012

Meer info op:

www.knooppunter.comFietsbox Oostkustmet o.a. fi etsroutes van Oostende tot Knokke

Van het Brugse Ommeland is het maar een kleine stap naar

EEN ZEE VAN FIETSPLEZIERmet de Knooppunter Fietsboxen

Fietsbox Westkust met o.a. fi etsroutes van De Panne tot Oostende

AD_BOL2_202Bx265H.indd 1 20/12/11 08:53