Brochure Welkom & Wegwijs 2012

48
Kaatsheuvel - Loon op Zand - De Moer 2012/2013 1,50

description

Toeritische gids gemeente Loon op Zand

Transcript of Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Page 1: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Kaatsheuvel - Loon op Zand - De Moer

2 0 1 2 / 2 0 1 3

€ 1,50

Page 2: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Er zijn wel 1001 redenen

om de gemeente Loon op Zand te ontdekken...

Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen,

de wondere wereld van De Efteling, Landgoed

Huis ter Heide en ’t Blauwe Meer / Experience Island

voor een onvergetelijke indruk. Ervaar de Brabantse

gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen

Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer.

Geniet van top accommodaties, sfeervolle

horecagelegenheden en de lokale evenementen.

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt?

Stel uw bezoek niet langer uit, kom en ontdek

hoe verrassend gezellig, bijzonder avontuurlijk

en natuurlijk vertrouwd gemeente Loon op Zand is!

Beleef de vele mogelijkheden van Loon op Zand

www.1001xloonopzand.nl

1001xLoZ adv [200x256]FC.indd 1 12-03-10 10:16

Page 3: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

3

4

7

14

181834

37424647

Loon op Zand is een mooie gemeente met twee landelijke bekende topattracties: het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen en attractiepark De Efteling. Er is een veelzijdig en divers aanbod, voor jong en oud, individu of groep, consument of zakelijk persoon, na-tionaal en internationaal. Loon op Zand biedt de unieke combinatie van diversiteit voor één of meerdere dagen en het gehele jaar rond vertier in avonturen- en verhalenland. 1001x Loon op Zand!

Geniet tijdens een wandel- of fi etstocht van prachtige natuur-gebieden zoals Landgoed Huis ter Heide in De Moer, de duinen, Landgoed Plantloon, open landbouwgebied, bossen en vennen. Voor ruiters en menners zijn er ook diverse mooie routes. Maak kennis met de cultuurhistorie en volg de kunstroute. Zoek het avontuur. Kortom er is voor elk wat wils in onze gemeente.

Proef de streekproducten in diverse restaurants. De verschillende streekproducten worden met passie en vakmanschap geproduceerd door lokale ondernemers. Te denken valt aan bier, exotische pad-destoelen, aardbeien en asperges van volle grond, rund- en varkens-vlees, blauwe bessen en bramen. Stuk voor stuk eerlijke producten om trots op te zijn! Een tiental horecagelegenheden verwerkt deze producten in gerechten op hun menukaart. Door inspirerend en duurzaam samen te werken kunt u proeven van al deze heerlijkheden.Een aantal smaakvolle recepten en verhalen erover, vindt u terug in het boek Heerlijckheid Loon op Zand. Het is te koop bij de VVV.

Ervaar de Brabantse gemoedelijkheid en gastvrijheid. Diverse vakantie-huizen, hotels, campings, kampeerboerderijen en pensions bieden u de mogelijkheid de gemeente Loon op Zand op uw gemak te bezoeken. Het aanbod, ook voor grote groepen, varieert van eenvoudig verblijf tot wat luxueuzer, het hele jaar rond. Niet voor niets is onze gemeente het toeristisch-recreatieve centrum in de regio Midden-Brabant!

Deze gids helpt u op weg in de gemeente Loon op Zand. Natuurlijk kunt u ook altijd een bezoek brengen aan het VVV-kantoor in Kaatsheuvel. De medewerkers staan graag voor u klaar!

Ik wens u een prettig, ontspannen verblijf toe in onze mooie gemeente.

Met vriendelijke groet,Wim Luijendijk Burgemeester gemeente Loon op Zand

Welkom in de gemeenteLoon op ZandEen gevarieerde bestemming

VVV Kaatsheuvel,Loon op Zand en De MoerWinkelen en informeren

De Natuurin de gemeente

Loon op ZandRust en ruimte

Praktischeinformatie

Toeristisch ABCBelangrijke telefoonnummersen wetenswaardighedenEvenementen kalender 2012PlattegrondenLoon op Zand een goede keuzeWat & waar

De gemeenteLoon op Zand, die wordt gevormd door de dorpskernenKaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer, heeft bezoekers veel te bieden in eengemoedelijke engastvrije omgeving.

COLOFONDeze brochure is een uitgave van:VVV Kaatsheuvel - Loon op Zand - De MoerPeperstraat 6, 5171 EC KaatsheuvelTel. 0416 277 719, Fax 0416 284 [email protected]

Ontwerp en productie:2d studio in vormRoulet 2, 5171 SE KaatsheuvelTel. 0416 674 624, Fax 0416 674 [email protected] www.2dstudio.nl

Foto voorzijde:Stef Mennens - DRIELUIK fotografi e

DISCLAIMERDe inhoud van deze brochure is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Voor eventuele onjuistheden of veranderingen kan de uitgever geen verantwoordelijkheid aanvaarden.

INHOUD

Er zijn wel 1001 redenen

om de gemeente Loon op Zand te ontdekken...

Bezoek Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen,

de wondere wereld van De Efteling, Landgoed

Huis ter Heide en ’t Blauwe Meer / Experience Island

voor een onvergetelijke indruk. Ervaar de Brabantse

gemoedelijkheid en gastvrijheid in de gezellige dorpskernen

Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer.

Geniet van top accommodaties, sfeervolle

horecagelegenheden en de lokale evenementen.

Benieuwd naar wat er nog meer te beleven valt?

Stel uw bezoek niet langer uit, kom en ontdek

hoe verrassend gezellig, bijzonder avontuurlijk

en natuurlijk vertrouwd gemeente Loon op Zand is!

Beleef de vele mogelijkheden van Loon op Zand

www.1001xloonopzand.nl

1001xLoZ adv [200x256]FC.indd 1 12-03-10 10:16

er is veel te beleven voor jong en oud

1001 redenen om de gemeenteLoon op Zand te ontdekken…

Page 4: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

4

Gemeente Loon op Zand een gevarieerde bestemming

Gemeente Loon op Zand: in het hart van BrabantDe gemeente Loon op Zand ligt in het Hart van Brabant. Centraal gelegen, zodat u zich ook dicht bij andere bezienswaardigheden bevindt. Moderne steden als Tilburg en Eindhoven en historisch interessante steden als Den Bosch en Breda zijn redelijk dichtbij. Midden-Brabant is ook beroemd om zijn unieke attractieparken. U treft hier niet alleen de Efteling, maar ook het Safaripark in Hilvarenbeek. U ziet, Loon op Zand leent zich ook uitstekend om van alles te ondernemen in de regio.

Voor een kort of langer verblijf, voor uw rust, voor ongeëvenaard vertier of gewoon voor uw plezier: u bent welkom bij ons in Loon op Zand!

Loon op ZandDe oudste van de drie kernen is Loon op Zand, in de Middeleeuwen Venloon geheten vanwege de ruime aanwezigheid van vennen en veengronden. Van het einde van de 14de eeuw tot in de eerste helft van de 17de eeuw was de turfwinning dan ook de belangrijk-ste bron van inkomsten. In de 18de eeuw kwam hier de schoen- en lederindustrie op gang. Door de ligging bij het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen ontwikkelde de plaatsnaam zich van Venloon op ’t Sandt via Loon op ’t Sandt tot Loon op Zand.Loon op Zand is een karakteristiek Brabants dorp met een oude kern. De fraai gerestaureerde, ruim 600 jaar oude kerk van St. Jans Onthoofding en het Witte Kasteel zijn de meest markante gebouwen.

✿✿✿ Loon op Zand

Als vakantiebestemming zijn Kaatsheuvel, Loon op Zand en De Moer in trek zowel voor dagtochten als voor een langer verblijf. De hotels, campings, pensions en kampeerboerderijen hebben prima accommodaties en zijn meestal fraai gesitueerd. Hier vindt men de gastvrijheid die spreekwoordelijk is voor Brabant. Ook de diverse cafés en restaurants staan hiervoor garant.

Page 5: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

5

Gemeente Loon op Zand een gevarieerde bestemming

KaatsheuvelReeds voor 1400 ontstond bij Loon op Zand een ge-hucht, waarvan de oudste naamsvermelding Kesthovel werd aangetroffen in een archiefstuk uit 1506. Het aantal inwoners van het latere Kaatsheuvel is vanaf 1800 onstuimig gegroeid. Met zo’n 16.600 inwoners is het nu de grootste woonkern van de gemeente. Een gezellig en dynamisch dorp met onder andere attractiepark de Efteling, moderne winkelstraten, tennisbanen, een snookercentrum en maneges. Kortom, te veel om op te noemen.

De MoerDe Moer, eveneens ontstaan in de 14de eeuw, is altijd klein gebleven. Zijn naam dankt dit dorpje aan de lig-ging in een veengebied: ‘moer’ betekent veengrond of moerassig land. Het uitbaten van veen door het steken van turf wordt ook wel ‘uitmoeren’ genoemd. Wie de sfeer van het oude Brabant wil proeven, moet beslist een bezoek aan De Moer brengen. Het is een ideale uitvalsbasis om de landelijke en bosrijke omgeving te verkennen.

De Brabantse gemeente Loon op Zand bestaat uit de drie kerkdorpen Kaatsheuvel, Loon op Zand e

n De Moer,

die elk ee

n eigen karakter hebben.

✿ ✿✿✿✿✿✿

Kaatsheuvel De Moer

✿✿✿✿

Page 6: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

6MM2011022801 Advertentie 200x200 v02.indd 1 29-2-2012 13:07:35

Page 7: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

7

Bij de VVV kunt u terecht voor de meest uiteenlopende informatie. Ook voor bijvoorbeeld busdagtochten en theatervoorstellingen. Naast een grote hoeveelheid gratis beschikbare folders en brochures, heeft het VVV-kantoor ook diverse andere artikelen, brochures en souvenirs in de verkoop.

VVV KLMToeristische informatie over plaats en streek

Typisch Loon op Zand

• EftelingPoortpas e 33,00 • AnsichtkaartenvandeEfteling e 0,75• EftelingCD-rom e 18,13• Fiets-/wandel-kunstrouteKaatsheuvel e 2,50• WandelroutenetwerkLoonseenDrunenseDuinen e 5,00• ThemagidsLoonseenDrunenseDuinen e 6,00• PlattegrondGemeenteLoonopZand e 4,95• PentekeningenLoonopZand/Kaatsheuvel v.a. e 2,27• Souvenirs - Heerlijckheid Loon op Zand (streekgerechten) e 9,50 - Paraplu e 6,58 - Damesshawl e 13,50 - Loon op Zand-loper e 8,85 - Beeldje Schoenmaker e 21,95 - Diverse andere beeldjes v.a. e 10,20 - Stickers gemeente Loon op Zand v.a. e 0,45

Algemeen

• Cadeaubonnenindiversecoupures - VVV Cadeaubon - Nationale Dinercheque - Nationale Bioscoopbon - Podium Cadeaukaart - Bol.com bon• DiversefietsroutesNoord-Brabant v.a. e 1,50• DiversefietsgidsenNoord-Brabant v.a. e 7,50• Diversewandelenfietsknooppuntennetwerken v.a. e 5,00• WandelkaartOisterwijksebossenenvennen e 6,95• RuiterkaartdoorhetgrenslandvanTaxandria e 4,00• Topografischekaarten e 6,80• Stadsplattegronden v.a. e 4,95• ANWBAutoroutes v.a. e 2,50• VVV-gidsenperprovincie,streekofgebied v.a. e 2,00• VouchervooreenBallonvaart e 175,00• SpeurtochtLoonseenDrunenseDuinen e 5,00• DelftsBlauwartikelen v.a. e 1,50

(Prijswijzigingen voorbehouden)

✫✫

✫✫✫

Page 8: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

8

De VVV CadeaubonDe VVV cadeaubon is de populairste cadeaubon van Nederland met meer dan 6 miljoen verkochte bonnen per jaar. Met deze cadeaubon kunt u bijna overal terecht. U doet iemand een groot plezier met het geven van een VVV cadeaubon. De ontvanger kan dan namelijk een cadeau naar eigen wens uitzoeken. Omdat de VVV cadeaubon bijna overal wordt geaccep-teerd is deze cadeaubon geschikt voor alle gelegenheden.

Nationale Diner ChequeMet deze cadeaubon kan de ontvanger terecht bij zo’n 1500 restaurants die zijn aangesloten bij de Nationale Diner Cheque waardoor er altijd in de directe omgeving is te genieten van een overheerlijk diner.

Op zoek naar een cadeau dat echt op prijs wordt gesteld? Denk dan een aan een cadeau-bon. Door de ontvanger altijd gewaardeerd. Zeker nu u bij de VVV winkel keuze heeft uit maar liefst 5 verschillende, leuke, originele cadeaubonnen.

VVV Cadeaubonnen-winkel van Nederland

✫✫

✫✫

Page 9: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

9

BioscoopbonEen gezellig avondje naar de fi lm. Bij de VVV kunt u terecht voor het leukste cadeau in het donker. De Nationale Bioscoopbon wordt geaccepteerd bij alle bioscopen en fi lm-huizen in Nederland.

Podium CadeaukaartDe cadeaucard voor theater, concert of festival.

Bol.Com bonDe bon die in te leveren is bij de grootste mediawinkel van Nederland

BIER• Trippelaer• Horn’swit• Horn’sbock• KaatsWitje• Meibock• Dobbelaer• Oktoberbock• Turfstekersbier

BITTERDRANKJE/LIKEUR• ’tTurfstekertje,kruidenbitter• St.Janneke,kruidenbitter• ‘tDuinpiepertje,vanillelikeur• UnKlutske• DeSchoutvanLoonopZand,

jonge jenever

BROOD & BANKET• Mikkemannen,septembert/m

december• Lievekenskoek• HetMoersTurfke• Theeturfkes(opbestelling)• Schoenmakertje

Proef deplaatselijke specialiteiten

✫✫✫

Page 10: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

10

Op de fi ets cultuur opsnuivenPittoreske dorpjes met een cafeetje en een marktplein omzoomd door lindebomen. Bijzondere musea, mystieke gebouwen; er is van alles te zien in Midden-Brabant. Bij het VVV zijn diverse fi etsroutes verkrijgbaar. Een aantal kaarten werken volgens het fi etsroutenetwerk. U bepaalt zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt fi etsen. U fi etst van knooppunt naar knooppunt. Natuurlijk zijn er ook kaarten verkrijgbaar met duidelijk beschreven routes die u mee nemen naar de prachtige, afwisselend bosrijke en landelijke omgeving van onze gemeente. Ontdek ook nieuwe routes op www.vvv.nl via de unieke fi etsroute-zoeker.

Stap ook eens af!Allerlei leuke bezienswaardigheden voor groot en klein zijn in Midden-Brabant te vinden. Er is dus van alles te doen. In het agrarisch gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen zijn diverse bedrijven gevestigd die zijn aangesloten bij het samenwerkingsverband ‘Goed bekeken, bij de Duinboeren achterom’. U kunt hier terecht voor overnachtingen, voor een interessante excursie of voor overheerlijke streekproducten. Uiteraard bent u ook van harte welkom om te voet te genieten van de natuur. U mag tussen zonsopgang en zonsondergang vrij wan-delen op de daarvoor bestemde wegen en paden. Bij het VVV heeft u een ruime keuze wandelroutes en -kaarten. Veel wandel- en fi etsplezier!

De bossen, heide, vennen, rivieren en hun bewoners wachten een

nadere kennismaking in alle rust af. Op de fi ets of te voet; je komt tot

rust in Midden-Brabant.

Ontdek op de fi etsof te voetde gemeente Loon op Zand

✫✫

Page 11: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

11

Ontdek op de fi etsof te voetde gemeente Loon op Zand

Kom vo

or de mooiste fi ets- en wandelroutes en het beste advies naar het VVV!

Een greep uit onze collectie wandel- en fi etskaarten

✫✫✫

Page 12: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

12

‘1001x Loon op Zand’ nu ook online Heeft u zin in een gezellig dagje uit in de gemeente Loon op Zand, maar heeft u dit toeristische magazine niet bij de hand? Geen nood! Op www.vvvkaatsheuvel.nl vindt u een overzichtelijke presentatie van de 1001 mogelijkheden in Loon op Zand terug. Naast een opsomming van alle toeristische bedrijven en wetenswaardig-heden, is er ook een actueel overzicht van de lokale evenementen te vinden en kan de VVV gevolgd worden op Twitter (@vvvkaatsheuvel). Wilt u wat langer blijven met gezin, vrienden of collega’s? Op de website staan vijf verrassende arrangementen voor u op een rij, die u rechtstreeks via de website kunt boeken.

ARRANGEMENTENOp zoek naar een verrassende én voordelige kennismaking met de 1001 mogelijkheden in Loon op Zand? Trek erop uit met uw gezin, een groep vrienden of gewoon gezellig met zijn twee en boek één van de compleet verzorgde arrangementen. Gedurende een weekend of midweek verblijft u in een sfeervolle accommodatie en maakt u kennis met de mooiste plekjes én leukste activiteiten. Van slapen in een pipowagen tot sfeervolle B&B, van een luxe 4*hotel tot camping… Er is voor ieder wat wils! Fietshuur, een entreekaartje voor De Efteling, midgetgolf of een huifkartocht…het is allemaal al voor u geregeld. Kijk op www.vvvkaatsheuvel.nl voor een overzicht van de arrangementen en boek deze recht-streeks online!

ww

w.vv

vkaa

tshe

uvel

.nl

✫✫✫

Page 13: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

13

Al langer hadden wij het plan om eens een kunstrouteuit te geven langs alle kunstwerken die de gemeente Loon op Zand rijk is; maar wegens tijdgebrek kwam het er maar steeds niet van. Toen de VVV 50 jaar bestond dachten we: “het is nu of nooit”. Wij wilden de route op die dag presenteren.

Wij zijn toen begonnen met alle openbare kunstwerken te inventariseren en op papier te zetten. D.w.z. met precies het jaar erbij, wanneer, waarom en door wie het gemaakt is. Dat was nog niet zó eenvoudig en er ging natuurlijk heel veel tijd in zitten. Van sommige kunstwerken van meer dan 25 jaar oud, was bijvoorbeeld de maker al overleden en had het gebouw alweer een andere functie gekregen; maar door met veel mensen te praten en te bellen zijn we overal achter gekomen.

Wat indruk maakte was het kapelletje (Rijksmomument) op het kerkhof van de RK Kerk Martelaren van Gorcum aan de Erasstraat in Kaatsheuvel; vol met columbariums, prachtige beelden en tal van relikwieën. (Eigenlijk zou iedereen daar eens moeten komen). Al met al was het heel erg leuk om te doen; we hebben er samen heel veel plezier aan beleefd en het is een leuke kleurrijke folder geworden.

De route is 12 km; voor wie de route te lang is, men kan hem ook in tweeën delen: in een stuk van 4 of 8 km. De route is te koop voor € 2,50 bij de VVV aan de Peperstraat te Kaatsheuvel.

Lidie en Jacky Informatrices van de VVV

Fiets/wandel- kunstroute Kaatsheuvel

om te doen; we hebben er samen heel veel plezier

2,50 bij

✫✫

Page 14: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

14

Ontdek Natuurmonumenten beheert behalve het stuifzand ook bossen en kleinschalige akkerlandjes. Er zijn verschil-lende gemarkeerde wandelroutes uitgezet. Bij de VVV Kaatsheuvel kunt u een wandelkaart kopen waarop de routes zijn aangegeven. Of u loopt van knooppunt naar knooppunt. Over het stuifzand kunt u vrij wan-delen, maar daarbuiten dient u op wegen en paden te blijven, zodat dieren niet verstoord en planten niet vertrapt worden. Honden moeten aangelijnd zijn, behalve op de honden loslooproutes. Fietsers zijn welkom op de vele verharde fi etspaden. Voor ATB-ers (mountainbikes) is een speciale route aangelegd. Ruiters kunnen gebruik maken van de aangegeven ruiterpaden (vergunningen voor MTB en ruiters verplicht).

Landgoed Huis ter HeideHuis ter Heide is een afwisselend landgoed ten zuiden van de Efteling. Het bestaat uit twee delen. In het noorden liggen vooral naaldbossen en in het zuiden naast bossen ook landbouwpercelen en een vennengebied.

De vennen liggen op een plaats waar enkele jaren geleden nog maïsakkers waren. Door natuurherstel heeft Natuurmonumenten hier een aantrekkelijke uitbreiding van het landgoed kunnen realiseren. Door het landgoed is een wandelroutenetwerk uitgezet. Bij de VVV Kaatsheuvel is het routenetwerk te koop.

Een van de bekendste natuurgebieden van Natuurmonumenten in Midden-Brabant is het stuifzandgebied Loonse en Drunense Duinen. Vanaf 3 april 2002 heeft dit natuurgebied de status ‘Nationaal Park’. Dit betekent dat er extra aandacht is voor natuurbehoud en natuurherstel, recreatie en natuurbeleving. Het Landgoed Plantloon is een bijzonder mooi gedeelte van de Loonse en Drunense Duinen.

Rondom de gemeente Loon op Zand liggen duizenden hectares natuurgebied. Ze worden beschermd en beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.

Page 15: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Voor informatieBeheereenheid Midden Brabant,013-5159345

BoswachtersLex Querellle, 06-54295156Frans Kapteijns, 06-54295330

Excur siesGa eens mee met de boswachter, te voet of op de fi ets. Natuurmonumenten organiseert jaarlijks tientallen excursies door de natuur rond Loon op Zand, Kaatsheuvel en De Moer. Het is een mooi gebied waarvan het meest bekend is het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast behoren tot dit Park; het Landgoed Plantloon, de beboste Loonse Hoek, het open landbouwgebied het Hengstven en het beek- en moerasland-schap de Brand. Kortom; een variatie aan natuurterreinen om van te snoepen!

De Natuur in de gemeenteLoon op Zand

Rondom de gemeente Loon op Zand liggen duizenden hectares natuurgebied. Ze worden beschermd en beheerd door de Vereniging Natuurmonumenten.

15

Page 16: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

16

Het grootstestuifzandgebied in Europa

In de “achtertuin” van de gemeente Loon op Zand ligt een Nationaal Park waar deze gemeente best trots op mag zijn. In 2004 is dit park zelfs uitgeroepen tot Mooiste Plek van Brabant. De nominatie is tot stand gekomen door een georganiseerde wedstrijd op de landelijke televisie. Hier uit blijkt dus dat niet alleen de mensen uit de directe omgeving het Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen erg waarderen, maar ook de mensen die wat verder weg wonen.

Page 17: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

17

Nationaal Park Het is een mooi gebied waarvan het meest bekend is het stuifzandgebied van de Loonse en Drunense Duinen. Daarnaast behoren tot dit Park; het Land-goed Plantloon, de beboste Loonse Hoek, het open landbouwgebied het Hengstven en het beek- en moeraslandschap de Brand. Kortom; een variatie aan natuurterreinen om van te snoepen!

Het stuifzandgebied is zelfs één van de grootste in Europa. Rond dit gebied zijn in de 19e eeuw uit-gestrekte bossen aangeplant die - in tegenstelling tot de open zandvlakte - op enkele plekken nat zijn. De Brand is een van de laatste resten Brabants broekland-schap met vochtige graslanden en moeras. Opgeteld is het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen ruim 3.500 hectare en sinds 2002 een Nationaal Park.

Veel te doen Het Nationaal Park is het hele jaar toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang en is bijzonder geschikt om te voet te verkennen. Er zijn daarom verschillende gemarkeerde routes uitgezet, die beginnen bij de toe-gangspoorten. Alleen in het open stuifzandgebied mag u overal lopen. Ook als fi etser komt u op de meest mooie plekken, maar zo af en toe de fi ets eens aan de kant zetten is een aanrader.

Voor mountainbikes is een speciale route uitgezet. Iedereen die van de route gebruik wil maken, is jaarlijks verplicht een sticker te kopen a € 5,00. Deze stickers zijn onder andere te koop bij de toegangspoorten.

Ruiters en menners hebben bijna 100 kilometer route tot hun beschikking. Per paard is een jaarvergunning van € 10,- verplicht of een weekkaart van € 4,-. Deze vergunningen zijn onder andere te koop bij de toegangspoorten.

Activiteiten Onder leiding van ervaren Duingidsen kunt u extra genieten van dit Nationaal Park. Er zijn twee keer per maand excursies waarvoor u zich individueel kunt aan-melden. Maar u kunt ook voor úw groep een excursie op maat aanvragen!

Zoals u dus kunt lezen bent u van harte welkom in dit bijzondere gebied.

Frans Kapteijns Natuurmonumenten

MEER INFORMATIE• Excursies op maat IVN consulentschap Brabant Tel. 0411-614111• Ruitervergunningen Kantoor Natuurmonumenten Midden-Brabant Tel. 013-5159345• Overige informatie Bezoekerscentrum Oisterwijk Tel. 013-5231800 www.nationaalpark.nl/ldd

Welkom in het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen

Page 18: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

18

AmusementscentrumToy Toy AmusementscentrumGasthuisstraat 3a5171 GC Kaatsheuvel0416-281150

AppartementenJ. BroedersPastoor Kampstraat 205156 NP De [email protected]

’t MaoskeMiddelstraat 245176 NJ De Moer [email protected]

AttractieparkEftelingEuropalaan 15171 KW KaatsheuvelInformatielijn: [email protected]

Banken Rabobank KaatsheuvelHorst 385171 RA Kaatsheuvel0416-669100

Rabobank Loon op ZandKerkstraat 55175 BA Loon op Zand0416-669100

ABN/AMRO bankHoofdstraat 385171 DD Kaatsheuvel0900-0908

Bed & breakfast (zie Pensions)

Bedrijven te bezoekenVerrassend Langstraat en Meer06 14635213saskia@ verrassendlangstraatenmeer.nl www.verrassendlangstraatenmeer.nl

Bierbrouwerij De 3 Horne(Vanaf 10 pers)Marktstraat 40a5171 GP Kaatsheuvel0416-275666

Ostrea(Vanaf 10 pers) Het bedrijf teelt voornamelijk oesterzwammen en shii-take.Zijstraat 205l76 NG De Moer013-5156010www.ostrea-vof.nl

Graanmolen De Couwenberg(Alleen op afspraak)Vaartstraat 1025171 JG Kaatsheuvel0416-530031www.restaurantdemolen.nl Blauwe Bessen Kwekerij Hil en de MoerCapelsedreef 1b5171 NB Kaatsheuvel0416-333085www.blauwebessen-hil-en-moer.nl

Boerderij De Annahoeve DMZijstraat 255176 NG De Moer0416-5159163

Tuinbeelden Gieterij Racco tuindecoratieZijstraat 355176 NC De Moer013-5159684

Maisdoolhof Half juli - half okt.Mini-camping De ZandleySchoorstraat 305071 RC [email protected]

Aspergeboerdeij Van IerselSchoorstraat 63A5071 RC Udenhout013-5113404p.van.iersel@planet.nlwww.aspergeboerderijvaniersel.nl

De Langendam‘t Vaartje 1085165 ND [email protected] www.delangendam.com

Kaasboerderij De Lange HoeveKleibergsestraat 24265 GB [email protected]

Page 19: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

19

KinderworkshopsPukkemuk Vaartweg 192A5106 NG Dongen-Vaart013-5159930www.pukkemuk.nl

Bistro’s (zie Horeca)

BloemenzaakAmbianze Bloem & SfeerHoofdstraat 28 5171 DD [email protected]

BungalowsDe Roestelberg (Boomgalows)Roestelbergseweg 25171 RL Kaatsheuvel0416-333079www.de-roestelberg.nl

Efteling Bosrijk Eftelingsestraat 75171 AA Kaatsheuvel0900-0161www.efteling.com

De KlokkenweideKlokkenlaan 375175 NV Loon op Zand0416-362034 06-51639110www.klokkenweide.nl

PukkemukVaartweg 192A5106 NG Dongen-Vaart013-5159930www.pukkemukhoeve.nl

BusdienstenVEOLIA lijn 136Tilburg - Kaatsheuvel - Waalwijk - Den Bosch (plus tussenliggende plaatsen)

VEOLIA lijn 137Tilburg - Kaatsheuvel - Waalwijk - Den Bosch

VEOLIA lijn 168Eftelingdienst, rijdt als de Efteling geopend is (vanuit Den Bosch naar de Efteling)

VEOLIA lijn 169Eftelingdienst, rijdt als de Efteling geopend is (vanuit Tilburg naar de Efteling)

VEOLIA lijn 300Tilburg - Kaatsheuvel - Waalwijk - Den Bosch

Buurtbus Lijn 205Oisterwijk - Biezenmortel - Udenhout - Loon Op Zand - Kaatsheuvel - De Moer - Dongen

Café’s/cafetaria(zie Horeca)

CampingsRecreatiepark Droomgaard(Met binnen- en buitenbad)Van Haestrechtstraat 245171 RL [email protected]

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten (Met water-speeltuin)Roestelbergseweg 35171 RL [email protected]

Camping Duinlust (Met buitenbad)Duinlaan 15171 RN Kaatsheuvel0416-272775

Mini-camping De HoefstalHorst 7a5171 RA Kaatsheuvel06-53228086campingdehoefstal@home.nlwww.dehoefstal.com

Mini-camping De ZwammenbergZijstraat 205176 NG De [email protected]

Mini-camping De KlokkenweideKlokkenlaan 375175 NV Loon op [email protected]

Recreatiepark Brasserie Het GenietenKon het maar het hele jaar vakantie zijn.In het immer gezellige en bourgondische Brabant ligt Recreatiepark en BrasserieHet Genieten. Dé plek om, inderdaad fl ink te genieten. Van een lekkere maaltijd, een drankje en een gezellige middag op het terras, terwijl de kids zandkastelen bouwen en kliederen met water in de waterspeeltuin. Of om in de zomer of het voor- en naseizoen uw vakantie door te brengen. Heerlijk ontspannen tijdens het kamperen, in een comfortabele verhuuraccom-modatie of een knusse pipowagen met moderne, goed verzorgde faciliteiten binnen handbereik.

Geniet van het bourgondische leven. Inderdaad! Nergens kunt u zó genieten als bij Het Genieten!

Noud en Marian MegensRoestelbergseweg 35171 RL Kaatsheuvel0416-561575www.hetgenieten.nl

Geniet van het bourgondische leven. Inderdaad! Nergens kunt u zó genieten als bij Het Genieten!

Page 20: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

20

Vervolg campingsMini-camping ’t Kraanven(Ook kampeerboerderij en huifkarverhuur) Kraanven 255175 PE Loon op [email protected] www.kraanven.nl

Boerderijcamping Biologisch melkveebedrijf Van Loon’s HoekskeVan Haestrechtstraat 17a5171 RB Kaatsheuvel0416-335758/[email protected]

Boerderijcamping Pukkemuk HoeveVaartweg 192a5106 NG [email protected]

Mini-camping De ZandleySchoorstraat 305071 RC [email protected]

Mini-camping BernehoeveBernsehoef 95171 PJ Kaatsheuvel0416-273207

Mini-camping Le SilenceZijstraat 235176 NG De Moer013-5159246

Boerderijcamping De Kommer (Tevens paardenpension)Udenhoutseweg 15175 NX Loon op Zand0416-361583l

Chocolaterie Chocolade & Zo(Koffi e en Ijssalon)Hoofdstraat 64a5171 DE [email protected]

ComputersCompupowerPeperstraat 165171 EC [email protected] www.compupower.nl

Duinexpres (wegtrein)H. BrouwersGalgeneind 65176 NN De Moer013-5159247

Evenementen (zie pag. 37)

FietsverhuurPost fi etsen Gasthuisstraat 175171 GC Kaatsheuvel0416-283084info@postfi etsen.nlwww.postfi etsen.nl

FietsFIXHoge Steenweg 375175 AG Loon op Zand0416-851851info@fi etsfi x.comwww.fi etsfi x.com

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten Roestelbergseweg 3 5171 RL [email protected]

Arno’s FietsenschuurKerkstraat 1045161 EE Sprang-Capelle 06-28 347250info@arnosfi etsenschuur.nlwww.arnosfi etsenschuur.nl

Mini Camping De ZandleySchoorstraat 305071 RC [email protected]

De Rustende Jager (Ook mountainbikes tandems en fi etstransport)Oude Bosschebaan 115074 RC Biezemortel013-5111269info@de-rustende-jager.nlwww.de-rustende-jager.nl

FitnessFamily Fit HealthcenterSchotsestraat 4c5171 DT Kaatsheuvel0416-540000

More SportsHoofdpoort 1075171 DN Kaatsheuvel0416-530243

De Klokkenweide • Klokkenlaan 37 • 5175 NV Loon op ZandTel: (0416) 36 20 34 • Mobiel 06 51 63 91 10

E-mail: [email protected] • www.klokkenweide.nl

• Blokhutten vakantiehuizen• Groepsaccommodatie• Mini camping

’t Kraanven is gelegen tussen Nationaal Park de Loonse- en Drunense Duinen en natuurgebied Huis ter Heide.

Wij zijn het gehele jaar geopend voor o.a. scholen, verenigingen,ponykampen en familiegroepen.

Naast de kampeerboerderij kunt u gebruik maken van de speelhal, huifkarverhuur en mini-camping.

Bel voor meer informatie: 0416 – 361479

Kampeerboerderij ’t Kraanven

Fam. van Gorkom, Kraanven 25, 5175 PE Loon op Zand, www.kraanven.nl, E-mail; [email protected].

Page 21: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

21

„De Rustende Jager”FietsverhuurFietsverhuur

Bezorgservice op locatieprijs op aanvraag

013 - 511 12 69

U vindt ons ookop onze internetsite:

www.de-rustende-jager.nle-mail: [email protected]

- Damesfietsen

- Herenfietsen

- Kinderfietsen

- Tandems

- Mountainbikes

- Kinderzitjes

- Fietsroutes

- Steps

- Sparta Ions

FotografenFoto Videocentrum R.P.Q.Hoofdstraat 615171 DJ [email protected]

Foto BardieMgr. Völkerstraat 365171 JN Kaatsheuvel0416-273706

Gemak & Foto Van WezenbeekHoofdstraat 785171 DE Kaatsheuvel0416-273127

GemeentehuisGemeentekantoor KaatsheuvelModelleur 13 (ingang B)5171 SL Kaatsheuvel0416-289111www.loonopzand.nlGeopend: ma t/m do 8.30-12.30 uur en 13.30-17.00 uur. Vrij 8.30-12.30 uur.

Bureau Burgerzaken/Gemeentewinkel Kaatsheuvel Nieuwe Markt 5 (ingang achterzijde)5171 EJ Kaatsheuvel0416-289111Geopend: ma t/m vrij van 8.30-12.30 uur. Woensdag-middag van 13.30-19.30 uur

GildeschietenBar Brasserie BoslustSchoorstraat 375071 RC Udenhout013-5110117www.brasserieboslust.nl

GolfbaanEfteling GolfparkVeldstraat 65171 NB Kaatsheuvel0416-28839918-holesbaan, drivingrange en par 3 oefenholes. Geopend: dagelijks bij daglicht. Clubhuis en restau-rant gehele jaar geopend.

HengelsportJoh. Vos Capelle bvHoofdstraat 355161 PD Sprang-Capelle [email protected]

Hengelsportvereniging,Den BerndijkLangemeer 95171 WK Kaatsheuvel0416-275060

Hitmobiel(Rondrit in geschakelde koetsjes voor bejaarden, kleine kinderen en gehandicapten)Hotel-Herberg-Manege Van LoonKloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519

Hittax(Paardrijden voor onervaren ruiters)Hotel-Herberg-Manege Van LoonKloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519

Horeca Hotel / restaurant Hotel-Restaurant De KroonGasthuisstraat 1405171 GJ Kaatsheuvel0416-273567hotelkaatsheuvel@planet.nlwww.hotelkaatsheuvel.nl

Hotel-Restaurant De JoremeinshoeveLage Zandschel 175171 TD Kaatsheuvel0416-274527info@joremeinshoeve.nlwww.joremeinshoeve.nl

Efteling HotelHorst 315171 RA Kaatsheuvel0416-287111www.efteling.com

Auberge De Moerse HoeveHeibloemstraat 125176 NM De [email protected]

Page 22: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

22

Vervolg horecaHotel-Herberg-Manege Van LoonKloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519info@hotelmanegevanloon.nlwww.hotelmanegevanloon.nl

RestaurantsBistro De LeckernijGasthuisstraat 55171 GC [email protected]

Restaurant De Hoffelijke Heraut (Efteling Hotel)Horst 315171 RA Kaatsheuvel0416-287111

Restaurant De MolenIn bezit van Michelin sterVaartstraat 1025171 JG Kaatsheuvel0416-530230info@restaurantdemolen.nlwww.restaurantdemolen.nl

Grieks Restaurant MykonosGasthuisstraat 535171 GD Kaatsheuvel0416-272033Heuvelring 224 5038 CL [email protected]

Restaurant Steakhouse Grill-igHorst 15171 RA Kaatsheuvel0416-744083info@steakhousegrillig.nlwww.steakhousegrillig.nl

Als God in Brabant (Bar terras restaurant op zondag geopend)Van Haestrechtstraat 36a5171 RE Kaatsheuvel [email protected] www.alsgodinbrabant.nl

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.Kasteellaan 295175 BC Loon op Zand0416-361386info@defi nancien.nlwww.defi nancien.nl

Café-Restaurant-Partycentrum ’t MaoskeMiddelstraat 245176 NJ De [email protected]

Restaurant de LandereijeLage Zandschel 17 5171 TD Kaatsheuvel0416-282095

De LakeiHoofdstraat 205171 DD Kaatsheuvel0416-282112

Herberg De Heeren van LoonKerkstraat 645175 BB Loon op Zand0416-365040

Eeterij L’AmitiéKerkstraat 32-345175 BB Loon op Zand 06-21544234

SedHoofdstraat 755109 AB ’s Gravenmoer0162-450888info@samenetenendrinken.nlwww.samenetenendrinken.nl

Restaurant ’t SpoorWendelnesseweg Oost 45161 ZA [email protected]

Dijk 12 Drink & DineWinterdijk 125141 KE [email protected]

GrandCafé/BrasseriënGrand Café Ons CaféHoofdstraat 57 c5171 DJ Kaatsheuvel [email protected]

All you can eat - Take awayMaandag gesloten - Dinsdag t/m donderdag 16.00 - 22.00 uur

Vrijdag t/m Zondag 16.00 - 22.30 uur

Onbeperkt genieten van heerlijke

Japanse gerechten

voor een vaste prijs

Onbeperkt genieten van heerlijke

Japanse gerechten Japanse gerechten

voor een vaste prijs

All you can eat All you can eat

Onbeperkt genieten van heerlijke

Japanse gerechten Japanse gerechten

voor een vaste prijs

Onbeperkt genieten van heerlijke Onbeperkt genieten van heerlijke

Japanse gerechten Japanse gerechten

voor een vaste prijsvoor een vaste prijs

Marktstraat 1 • 5171 GM Kaatsheuvel • T (0416) 53 02 40 • E [email protected] • I www.ichizai.nl

Page 23: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

23

• Op 5 minuten lopen van de Efteling• Efteling-arrangementen vanaf € 70,00 p.p• Leuke grote speelruimte voor de kinderen• 14 gezellige, moderne kamers voor 1 t/m 5 personen• Alle kamers voorzien van douche en toilet

Gasthuisstraat 140 T +31-416-273567 [email protected] GJ Kaatsheuvel F +31-416-278521 www.hotelkaatsheuvel.nl

Lage Zandschel 17, 5171 TD Kaatsheuvel, Tel. 0416-274527

• Gevestigd in 18e-eeuwse boerderij.• Diverse kamers met o.a. bedstee, bad, douche of whirlpool.• Boerenontbijt met zelfgebakken brood en scharrelei.• Eigen parkeerterrein.

www.joremeinshoeve.nl email: [email protected]

Hotel de Joremeinshoeve ★★★

Biercafé-Restaurant-Partycenter De RoestelbergRoestelbergseweg 25171 RL Kaatsheuvel0416-333079info@de-roestelberg.nlwww.de-roestelberg.nl

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten (Met water-speeltuin)Roestelbergseweg 35171 RL Kaatsheuvel [email protected]

Café-Brasserie KioskOranjeplein 20a5175 AG Loon op Zand0416-361621

Gasterij De HertoginPeperstraat 85171 EC Kaatsheuvel0416-282828

Het Bruisend HartHoofdpoort 15171 DN Kaatsheuvel0416 544655

Sam-Sam eten en drinkenPeperstraat 135171 EC Kaatsheuvel0416-544700

Café De Rustende JagerOude Bosschebaan 115074 RC Biezenmortel013-5111269info@de-rustende-jager.nlwww.de-rustende-jager.nl

Bar-Brasserie BoslustSchoorstraat 375071 RC Udenhout013-5111872www.brasserieboslust.nl

Eetcafé CityMarkt 55141GP [email protected]

IJssalonChocolade & Zo(Koffie en IJssalon)Hoofdstraat 64a5171 DE Kaatsheuvel [email protected]

Chinees/JapansChinees Specialiteiten Restaurant Hong-Kong CityGasthuisstraat 245171 GG Kaatsheuvel0416-281830

Ichizai (Japanese sushi & grill restaurant)Marktstraat 1 5171 GM [email protected]

Wok of KingHoge Steenweg 1015175 AH Loon op [email protected]

Chinees Indisch Restaurant Kota RadjaMgr. Völkerstraat 45171 JN Kaatsheuvel0416-272039

Chinees Indisch Restaurant Jit SingVan Heeswijkstraat 965171 KL Kaatsheuvel0416-272109

Chinees Specialiteiten-restaurant De MandarijnHoge Steenweg 55175 AG Loon op Zand0416-362282

Showcooking restaurant Wok PlanetSt. Jansplein 515141 GS [email protected]

Café-Cafetaria’s Café-Cafetaria ’t Loons KwartierKerkstraat 25175 BB Loon op [email protected]

Eetcafé Happy DaysGasthuisstraat 1215171 GE Kaatsheuvel0416-281070

Cafetaria-Restaria Holle Bolle GijsPoolsestraat 4-65171 DP Kaatsheuvel0416-281138

Groepsaccommodaties Loon op Zandbiedt voor alle groepsvakanties

een passend verblijf.

Op unieke locaties treft ukwaliteit accommodaties voor

kinderen, minder valide mensen envolwassenen, die kunnen genieten

van de Brabantse gezelligheid.

www.gloz.nl

Page 24: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Vakantiepark Droomgaard is de ultieme plek waar je heerlijk kunt wegdromen op zwoele vakantiegolven. Aan alle voorwaarden voor een heerlijke vakantie wordt hier moeiteloos voldaan: de prachtige natuur met de ‘Loonse en Drunense Duinen’ dichtbij, de aanwezigheid van topattractiepark ‘DE EFTELING’ op loopafstand, uitnodigende dorpjes en steden en bovenal een park met alles erop en eraan!

Op Vakantiepark Droomgaard valt iedere dag van alles te beleven! Eén van de hoogtepunten is Subtropisch Zwemparadijs Droomoase. Deze trekpleister is volledig in ‘Inca’-stijl uitgevoerd. Met sauna’s, hot-whirlpools, en snelbruiner wordt maximaal voorzien in wellness. Het kinderbad is vernieuwd met speel- en spuittoestellen. Verder is er een groot buitenzwembad met apart kinderbad, ligweide, waterglijbaan, gezellige horeca en terras, speeltuin(en), airtrampoline en uniek entertainment tijdens de schoolvakanties en nog veel meer... Uiteraard zijn al deze faciliteiten GRATIS te gebruiken tijdens uw verblijf en wordt uw vakantie zo compleet mogelijk gemaakt.

Vakantiepark Droomgaard is onderdeel van OOSTAPPEN GROEP VAKANTIEPARKEN met 11 vakantieparken in Nederland en België. Gelegen in en nabij de mooiste natuurgebieden en met volop gratis faciliteiten voor de gasten. U kunt kiezen uit luxe kampeerplaatsen en diverse verhuuraccommodaties.

voor meer informatie en online boekenWWW.OOSTAPPENVAKANTIEPARKEN.NL

DE DROOM DIE NOOIT EINDIGT!

Van Haestrechtstraat 245171 RC Kaatsheuvel (nl)

T. 0031 (0)416 - 27 27 94F. 0031 (0)416 - 28 25 59

[email protected]

Vakantie voor iedereen!

All-inVAKANTIE

bijna alle

voorzieningen

bij de prijs

inbegrepen!

Page 25: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Vakantiepark Droomgaard is de ultieme plek waar je heerlijk kunt wegdromen op zwoele vakantiegolven. Aan alle voorwaarden voor een heerlijke vakantie wordt hier moeiteloos voldaan: de prachtige natuur met de ‘Loonse en Drunense Duinen’ dichtbij, de aanwezigheid van topattractiepark ‘DE EFTELING’ op loopafstand, uitnodigende dorpjes en steden en bovenal een park met alles erop en eraan!

Op Vakantiepark Droomgaard valt iedere dag van alles te beleven! Eén van de hoogtepunten is Subtropisch Zwemparadijs Droomoase. Deze trekpleister is volledig in ‘Inca’-stijl uitgevoerd. Met sauna’s, hot-whirlpools, en snelbruiner wordt maximaal voorzien in wellness. Het kinderbad is vernieuwd met speel- en spuittoestellen. Verder is er een groot buitenzwembad met apart kinderbad, ligweide, waterglijbaan, gezellige horeca en terras, speeltuin(en), airtrampoline en uniek entertainment tijdens de schoolvakanties en nog veel meer... Uiteraard zijn al deze faciliteiten GRATIS te gebruiken tijdens uw verblijf en wordt uw vakantie zo compleet mogelijk gemaakt.

Vakantiepark Droomgaard is onderdeel van OOSTAPPEN GROEP VAKANTIEPARKEN met 11 vakantieparken in Nederland en België. Gelegen in en nabij de mooiste natuurgebieden en met volop gratis faciliteiten voor de gasten. U kunt kiezen uit luxe kampeerplaatsen en diverse verhuuraccommodaties.

voor meer informatie en online boekenWWW.OOSTAPPENVAKANTIEPARKEN.NL

DE DROOM DIE NOOIT EINDIGT!

Van Haestrechtstraat 245171 RC Kaatsheuvel (nl)

T. 0031 (0)416 - 27 27 94F. 0031 (0)416 - 28 25 59

[email protected]

Vakantie voor iedereen!

All-inVAKANTIE

bijna alle

voorzieningen

bij de prijs

inbegrepen!

Page 26: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Gezellig TERRAS langs diverse fietsroutes in het pittoreske dorpje de Moer,Gemeente Loon op Zand. Enkele minuten loopafstand van natuurpark Lobelia Huis ter Heide.5 Km vanaf de Efteling en 10 km vanaf Tilburg.Uitgebreide lunch en menukaart met diverse specialiteiten van het huis.‘s Avonds gezellig á la carte dineren op het terras of binnen in ons serre - Restaurant.Tevens beschikt ons bedrijf over diverse zalen met een totale capaciteit van 1000 personen,gezellig eetcafé, cateringservice, party verhuur, slijterij en een cafetaria.

Voor meer informatie: Jos en Jeanne de Bie Verhoeven, Erik de Bie Middelstraat 24, De Moer.Telefoon 013-515 92 95, fax 013-515 93 17 www.maoske.nl

Gezellig TERRAS langs diverse fietsroutes in het pittoreske dorpje de Moer,Gemeente Loon op Zand. Enkele minuten loopafstand van natuurpark Lobelia Huis ter Heide.5 Km vanaf de Efteling en 10 km vanaf Tilburg.Uitgebreide lunch en menukaart met diverse specialiteiten van het huis.‘s Avonds gezellig á la carte dineren op het terras of binnen in ons serre - Restaurant.Tevens beschikt ons bedrijf over diverse zalen met een totale capaciteit van 1000 personen,gezellig eetcafé, cateringservice, party verhuur, slijterij en een cafetaria.

Voor meer informatie: Jos en Jeanne de Bie Verhoeven, Erik de Bie Middelstraat 24, De Moer.Telefoon 013-515 92 95, fax 013-515 93 17 www.maoske.nl

Page 27: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Heibloemstraat 12, De Moer • www.moersehoeve.nl

wendelnesseweg oost 4 I sprang-capelle I t. 0416 311637

www.spoorrestaurant.nl

Dit prachtige eetcafé met sfeervol terras,gelegen in het nieuwe centrum van

Waalwijk, nodigt u uit om een keer een

kopje koffie te komen drinken, of te genieten van een heerlijke lunch of diner.

Plateservice al voor € 13,50

Kent u Castle City al?De ideale accommodatie voor uw feesten,

recepties en zakelijke bijeenkomsten. Kom vrijblijvend eens een kijkje nemen.

Markt 5- 5141GP Waalwijk0416-335691www.castlecity.nl

Gasthuisstraat 5 - 5171 GC KaatsheuvelTelefoon: (0416) 54 35 24 - Fax: 54 35 71

[email protected] - www.leckernij.nlKindvriendelijke Bistro, uitgebreide à la carte kaart en een

3 gangen menu vanaf € 20,00Geopend

Diner: maandag t/m zaterdag vanaf 17.00 uurzon- en feestdagen vanaf 14.00 uur

Gasthuisstraat 5 - 5171 GC KaatsheuvelTelefoon: (0416) 54 35 24 - Fax: 54 35 71

www.leckernij.nlKindvriendelijke Bistro, uitgebreide à la carte kaart en een

3 gangen menu vanaf h 19,75Geopend

Diner: maandag t/m zaterdag vanaf 17.00 uurzon- en feestdagen vanaf 14.00 uur

OPENINGSTIJDEN ma 13.00 - 18.00 u

di t/m do 09.30 - 18.00 uvr 09.30 - 20.00 uza 09.30 - 17.00 u

di t/m do 09.30 - 18.00 u

Hoofdstraat 57c5171 DJ KaatsheuvelIngang via Poolsestraat, parkeerterrein EMTE

Tel: 0416 - 544047www.onscafe.com

Page 28: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

28

Vervolg Café-Cafetaria’s Cafetaria De MarktGasthuisstraat 1a5171 GC Kaatsheuvel0416-543930

Cafetaria ’t Hoofdmenu Hoofdpoort 145171 DN Kaatsheuvel0416-272337

De Vergulden ErpelLoeffstraat 55142 EN Waalwijk0416-339007info@deverguldenerpel.nlwww.deverguldenerpel.nl

Pizza & DönerMevlana(Pizza en Döner)Hoofdstraat 245171 DD Kaatsheuvel 0416-532913mevlanakaatsheuvel@hotmail.comwww.mevlanakaatsheuvel.nl

Pizza en Shoarmazaak TolgahanMarktstraat 195171 GM Kaatsheuvel0416-543353

Shoarma AnatoliaPeperstraat 265171 EC Kaatsheuvel0416-279462

Pizzeria, Grillroom, Shoarma AspendosKerkstraat 225175 BB Loon op Zand0416-363119

HuifkarverhuurDe SuikerbergBaden Powellweg 15175 PC Loon op [email protected]

Paardensportcentrum Manege PullensVan Haestrechtstraat 36a5171 RC [email protected] www.manegepullens.nl

Manege Van LoonKloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519info@hotelmanegevanloon.nlwww.hotelmanegevanloon.nl

‘t KraanvenKraanven 255175 PE Loon op [email protected]

PukkemukVaartweg 192a5106 NG [email protected]

Jeu de boulesSportpark De KlokkenbergKlokkenlaan 275175 NV Loon op Zand0416-362072

JuwelierJuwelier Van RooijHoofdstraat 485171 DE Kaatsheuvel0416-274570juweliervanrooij@home.nlwww.juweliervanrooij.nl

Juwelier van Grinsven Hoofdstraat 635171 DK [email protected]

Kampeerboerderijen/groepsaccommodatiesArbeid AdeltGalgeneind 65176 NN De [email protected]

De Duikse HoefDuiksehoef 85175 PG Loon op [email protected] www.deduiksehoef.nl

De KlokkenweideKlokkenlaan 375175 NV Loon op [email protected]

’t KraanvenKraanven 255175 PE Loon op [email protected]

Page 29: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

29

De SuikerbergBaden Powellweg 15175 PC Loon op [email protected]

Herberg Van Loon Kloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519info@hotelmanegevanloon.nlwww.hotelmanegevanloon.nl

‘t KuijpershoefkeLand van Kleef 6a5175 BT Loon op Zand0416-362423

De BinnenheideLoonse Molenstraat 495175 PS Loon op Zand0416-361779

Land van KleefLand van Kleef 65175 BT Loon op Zand0416-361272

St. MichielhoeveKloosterstraat 1375175 BT Loon op Zand0416-362125

De MussenbergBerkenlaan 425175 BM Loon op Zand0416-361402

De Korte HoefMiddelstraat 445176 NK De Moer013-5159632

’t MoertjeGalgeneind 45176 NN De Moer013-5159233

Hotels (zie Horeca)

KasteelHet Witte KasteelHet kasteel is niet te bezichtigen.Kasteellaan 175175 BC Loon op Zand

KerkenH. Martelaren van GorkumErasstraat 65171 VH Kaatsheuvel0416-272517

St. Jan de DooperHoofdstraat 345171 DD Kaatsheuvel0416-272517

St. Jans OnthoofdingOranjeplein 15175 BE Loon op Zand0416-361215

H. JoachimMiddelstraat 285176 NJ De Moer013-5159415 KeukensTinello Bevrijdingsweg 65171 PS Kaatsheuvel [email protected]

Mandemakers KeukensRechtvaart 8 5171 TA Kaatsheuvel0416-279269www.mandemakers.nl

KledingreparatieDenizPeperstraat 14 c5171 EC Kaatsheuvel0634050594 KledingzaakLoonZ WomenswearKerkstraat 545175 BB Loon op [email protected]

Kunst/expositiesGalerie Arti Jean Luxemburgstraat 27-295171 PK Kaatsheuvel0416-313925Geopend elke vrijdag 13.00-18.00 uur of op afspraak.

ManegeʻDuykse-HoefʼJan Sars

Duikse Hoef 6, 5175 PG Loon op Zand, Tel. 0416-27 27 89MANEGE - PENSION - HANDEL EN AFRICHTINGSTAL

Uw adres voor groeps- en privé-lessen en buitenritten door Loonse en Drunenseduinen. Dit alles onder leiding van een gediplomeerd instructeur.

Tijdens de zomermaanden gezellige ruiterkampen

www.manegeduiksehoef.nl

Reserveringen dagelijks:Duiksehoef 8,5175 PG Loon op ZandTelefoon: 0416-27 20 10Email: [email protected]: www.deduiksehoef.nl

“DE DUIKSE HOEF”Goepsaccomodatie De Duikse Hoef is gespecialiseerd in groepsvakanties, familiereünies en bedrijfsuitjes op basis van zelfverzorging.

Het vakantiecentrum is een 4-eenheid bestaande uit:•Een rustieke boerderij cap. 30-40 pers.•Een nostalgische hooimijt cap. 25-32 pers.•Een moderne schaapskooi cap. 24-30 pers.•Een comfortabele veldschuur cap. 16-20 pers.

Rondom de gebouwen liggen zonneterassen, tweezwembaden, een sportveld, een volleybalveld en twee grastennisbanen.

Page 30: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

30

ManegesIn het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen kunt u paardrijden op de ruiterpaden en op het stuifzand als u in het bezit bent van een ruitervergunning. Verkrijgbaar o.a. bij de maneges. Inlichtingen VVV Kaatsheuvel.

Paardensportcentrum Manege PullensVan Haestrechtstraat 36a5171 RC [email protected]

Manege Van LoonKloosterstraat 1195175 PB Loon op Zand0416-361519info@hotelmanegevanloon.nlwww.hotelmanegevanloon.nl

Manege DuyksehoefDuiksehoef 65175 PG Loon op Zand0416-272789www.manegeduiksehoef.nl

MidgetgolfRecreatiepark DroomgaardVan Haestrechtstraat 245171 RC [email protected]

Recreatiepark/Brasserie Het Genieten (Met water-speeltuin)Roestelbergseweg 35171 RL Kaatsheuvel (adres toevoegen)[email protected]

Biercafé, Restaurant en Partycenter De Roestelberg(Indoor biljartgolf)Roestelbergseweg 25171 RL Kaatsheuvel0416-333079info@de-roestelberg.nlwww.de-roestelberg.nl

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.Kasteellaan 295175 BC Loon op Zand0416-361386info@defi nancien.nlwww.defi nancien.nl

Bar-Brasserie BoslustSchoorstraat 375071 RC Udenhout013-5111872www.brasserieboslust.nl

Mtb route (25,3 km)In het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen is een route voor mountainbikes uitgezet. Deze route is alleen toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Iedereen die van de route gebruik wil maken, is verplicht een sticker (€ 5,00) te kopen. De sticker dient zichtbaar op helm of frame bevestigd te worden. Deze sticker geldt voor het op de stickervermelde jaar. Inlichtingen VVV Kaatsheuvel.

MuseumNederlands Leder- en SchoenenmuseumElzenweg 255144 MB [email protected]

Nationaal park loonse en drunense duinenExcursies Nationaal ParkConsulentschap IVN0411-614111www.nationaalpark.nl/ldd

Excursies NatuurmonumentenBeheereenheid Midden Brabant013-5159345Boswachters:Lex Querellle, 06-54295156Frans Kapteijns, 06-54295330

Natuurstrand/-badExperience Island ‘t Blauwe MeerBaan achter de Plakken 15175 NP Loon op [email protected] www.experience-island.nl

Café-Cafetaria

Tot ziens bij Mija en Jeroen

Kerkstraat 2Loon op Zandtel. 0416 36 21 58

[email protected] www.loonskwartier.com

Restaurant-Steakhouse Grill-ig | Horst 1 | 5171 RA Kaatsheuvel T: 0416-744083 | www.steakhousegrillig.nl | [email protected]

7 dagen per week geopend vanaf 16.00 uur | U bent van harte welkom!Het Grand Café is op weekdagen geopend van 12.00 uur tot 01.00 uurOnze keuken is maandag t/m vrijdag geopend van 12.00 uur tot 24.00 uurZaterdag en zondag vanaf 14.00 uur

Winterdijk 12 • 5141 KE Waalwijk • T 0416 - 673860 • www.dijk12.com

Page 31: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

31

IJsbaanWaterplas met klein zandstrand voor o.a. picknicken in de Loonse en Drunense Duinen aan de Waal-wijksebaan. Bij vriezend weer kan er op geschaatst worden.

OntmoetingscentraDe WerftHuygenstraat 735171 EP [email protected]

De WeteringWeteringplein 15175 BZ Loon op [email protected]

De GildenbondMgr. Völkerstraat 35171 JM Kaatsheuvel0416-272226

Outdoor/survivalactiviteiten Calten Houwing in/outdoorDiverse locaties013-5900322/06-55175292 [email protected]

Experience Island ‘t Blauwe MeerBaan achter de Plakken 15175 NP Loon op [email protected]

Partycentra/partyserviceParty- & Congrescentrum Chalet FontaineHoofdstraat 4 5171 RC Kaatsheuvel0416-272333www.chaletfontaine.nl

Partycentrum DuinlustDuinlaan 15171 RN Kaatsheuvel0416-352058

Partycentrum De HoefstalVan Haestrechtstraat 25171 RC Kaatsheuvel0416-273344

Partycentrum De KroonGasthuisstraat 1405171 DD Kaatsheuvel0416-273567hotelkaatsheuvel@planet.nlwww.hotelkaatsheuvel.nl

Maison Luuk Catering ServiceHoofdstraat 45171 DD Kaatsheuvel0416-273929

Joost Donders Barbecue en CateringGrevelingen 15172 AB Kaatsheuvel0416-276447

Gasterij De HertoginPeperstraat 85171 EC Kaatsheuvel06-51496982

Als God in Brabant(Bar terras restaurant op zondag geopend)Van Haestrechtstraat 36a5171 RE Kaatsheuvel [email protected] www.alsgodinbrabant.nl

Biercafé-Restaurant-Partycenter De RoestelbergRoestelbergseweg 25171 RL Kaatsheuvel0416-333079info@de-roestelberg.nlwww.de-roestelberg.nl

Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.Kasteellaan 295175 BC Loon op Zand0416-361386

Aubergse De Moerse HoeveHeibloemstraat 125176 NM De [email protected]

PartycentrumCafé-Restaurant ’t MaoskeMiddelstraat 245176 NJ De [email protected]

Unieke locatie met uitstekende service tegen aantrekkelijke prijzen voor uw:Personeelsfeesten, vergaderingen,

sportieve evenementen, huwelijksfeesten, familiefeesten,

jubilea, recepties en nog veel meer.

Hoofdstraat 4 - 5171 DD Kaatsheuvelwww.chaletfontaine.nl

T 0416 27 23 33

Ms ccMs D E W E R F T D E W E T E R I N G&

cateringkinderfeestjescondoleances

lunchesdiner

buffettenmeerdere

mogelijkhedenop afspraak

HORECAMOGELIJKHEDEN:

m a a r l i e f s t 1 2 . 0 0 0 m v l o e r o p p e r v l a k v o o r :c u l t u r e l e e v e n e m e n t e n

s p o r t e v e n e m e n t e nv e r e n i g i n g s a v o n d e nf e e s t e n e n p a r t i j e n

b e d r i j f s - e n f a m i l i e d i n e r sc o n c e r t e n

d a n sv e r g a d e r i n g e n & s e m i n a r s

c u r s u s s e nVEEL

ZIJD

IG

GEZ

ELLI

G

I N F O R M A T I E : 0 4 1 6 - 2 7 4 0 9 6 O F W W W . S M C - A C C . N LTIP !! DE WERFT BESCHIKT OVER TWEE BILJARTSWAAROP DAGELIJKS GESPEELD KAN WORDEN.

2

culturele evenementen sport evenementen muziek evenementen

Page 32: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

32

Pensions/bed & breakfastB&B Lobelia Pastoor Kampstraat 24 5176 NP De [email protected]

Mevr. Boelen MajoorBurgemeester Fievezlaan 25171 JV Kaatsheuvel0416-277761

De Hooge HoeveJulianalaan 15 5161 BA Sprang-Capelle0416-27341306-20745176

PicknickplaatsenVerspreid in de Loonse en Drunense Duinen. Zie wandelkaart van Natuurmonumenten, verkrijg-baar bij de VVV Kaatsheuvel.

PostkantorenPostkantoor KaatsheuvelHoofdstraat 785171 DE Kaatsheuvel0416-283322

Postagentschap Loon op ZandOranjeplein 235175 BE Loon op Zand0416-365011

Restaurants(zie Horeca)

Sauna’sFamily Fit HealthcenterSchotsestraat 4c5171 DT Kaatsheuvel0416-540000

Sportcentrum VitalKerkstraat 365175 BB Loon op Zand0416-361374

ScooterverhuurScooterverhuur Brabant De Hoogt 195175 AX Loon op Zand06-53111328www.scooterverhuurbrabant.nl

Skate-baanKaatsheuvelTussen de Europalaan en de Modelleur

Loon op ZandKlokkenlaan

Snooker‘t SnookerSnooker, pool, biljartcafé Hoofdpoort 108,(ingang Sprangsestraat)5171 DN Kaatsheuvel [email protected]

SpeeltuinenRecreatiepark/Brasserie Het Genieten (Met water-speeltuin)Roestelbergseweg 35171 RL [email protected]

Pannenkoek Party- en Rekreatiecentrum De Financiën v.o.f.Kasteellaan 295175 BC Loon op Zand0416-361386info@defi nancien.nlwww.defi nancien.nl

’t Ganzenest (Binnen- & buitenkinderparadijs) Rechtvaart 3c5171 TA Kaatsheuvel0416-543106

Bar-Brasserie BoslustSchoorstraat 375071 RC Udenhout013-5111872www.brasserieboslust.nl

Kinderspeelboerderij PukkemukVaartweg 192a5106 NG [email protected]

Speelboerderij De VossenbergTilburgsebaan 425126 PH [email protected]

SporthallenDe WerftHuygenstraat 735171 EP Kaatsheuvel0416-274096www.smc-acc.nl

Binnen- en BuitenspeeltuinTilburgsebaan 42, 5126 PH GilzeTel. 0161 45 66 [email protected]

Binnen- en BuitenspeeltuinTilburgsebaan 42, 5126 PH GilzeTel. 0161 45 66 86

Kinderfeestjes

Diverse arrangementen

zijn mogelijk.

Losse entreeprijs

€ 7,00

Ouders en begeleiders

gratis!

Op woensdag

en vrijdag hebben

we een speciale

peuterochtend.

Ook OPa of Oma

kan zijn of haar feesT

voor de kleinkinderen bij

ons vieren op

zaterdag of zondag!

Openingstijden Woensdag 9.30 uur - 19.00 uur Vrijdag 9.30 uur - 19.00 uur Zaterdag 10.00 uur - 19.00 uur Zondag 10.00 uur - 19.00 uur In alle schoolvakanties van het zuiden van Nederland zijn wij van dinsdag tot en met zondag open van 10.00 uur tot 19.00 uur.

Page 33: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

33

De WeteringWeteringplein 15175 BZ Loon op Zand0416-363736www.smc-acc.nl

SterrenwachtSterrenwacht Orionv. Grevenbrouckstraat 405175 AV Loon op Zand0416-363456

SupermarktenAlbert HeijnGasthuisstraat 1245171 GJ [email protected]

JumboHoofdpoort 225171 DN Kaatsheuvel0416-317160

Plus van TilborghRaadhuisplein 315161 CG [email protected]

Taxi’sTaxibedrijf GoversMarktstraat 565171 GR Kaatsheuvel0416-280964

Taxibedrijf van den HoutLuxemburgstraat 135171 PK Kaatsheuvel0416-530000

TennisbanenDeze zijn ook voor toeristen te huur. Voor los gebruik een afspraak maken.

Sportpark EikendijkEikendijk 15171 RG Kaatsheuvel0416-280803

De WerftHuygenstraat 735171 EP Kaatsheuvel0416-274096

Recreatiepark DroomgaardVan Haestrechtstraat 245171 RC [email protected]

Sportpark De KlokkenbergKlokkenlaan 275175 NV Loon op Zand0416-363364

De WeteringWeteringplein 15175 BZ Loon op Zand0416-363736

Tennispark VerbovenMiddelstraat 85176 NJ De Moer013-5156007

WeekmarktenKaatsheuvelCentrumVrijdag van 13.00 u tot 17.00 u

Loon op ZandLooiershof en OranjepleinVrijdag van 9.00 u tot 12.00 u

ZwembadenZwembad & -school VitalKerkstraat 365175 BB Loon op Zand0416-361374(Klein binnenbad 5,5 x 10m.)Open op afspraak. Zomervakantie gesloten.

Gemeentelijk zwembad ZidewindeJulianalaan 35161 BA Sprang Capelle0416-335097

Overdekt zwembad OlympiaDrunenseweg 115143 NE [email protected]

Zwembad-fi tness-sauna De VennenDeken Batenburgstraat 25104 CR Dongen0162-319999

Zwembad Groene WellenGroenstraat 395071 EA Udenhout013-5112368

BouwbedrijvenHazenberg b.v.Middelstraat 105176 NJ De Moer013-5159444

ONTDEK DE LANGSTRAAT OP EEN NOSTALGISCHE SCOOTER

NU OOK ARRANGEMENTEN EN NIEUWE ROUTES

www.scooterverhuurbrabant.nl [email protected]

De Hoogt 19 -- 5175 AX -- Loon op Zand06-53111328

AANVRAAG BIJ VOORKEUR PER E-MAIL

Page 34: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

34

ALARMNUMMER 112

POLITIE 0900-8844(geen spoed)

BANKPASJES BLOKKEREN NA DIEFSTAL 0800-0313

Artsen/tandartsen/ziekenhuizen/dierenartsenVraag op uw verblijfadres naar adres en tel.nr. van dichtstbij-zijnde huisarts en tandarts.

HuisartsenpostCentraal dienstnummer voor avond-, nacht- en weekenddienst 0900-3322222 (€ 0,10 per min)

Twee Steden ZiekenhuisDr. Deelenlaan 55042 AD Tilburg

Twee Steden ZiekenhuisKasteellaan 25141 BM Waalwijk

Dierenkliniek De LangstraatEerste Zeine 1125144 AM Waalwijk0416-334000Uitsluitend na telefonische afspraak.

ApothekenApotheek ’t VaartskwartierVossenbergselaan 2a5171 CC Kaatsheuvel0416-274955

Apotheek De CetshoeveHuygenstraat 905171 ER Kaatsheuvel0416-275157

Apotheek VenloonKloosterstraat 355175 BH Loon op Zand0416-364030

BrandweerBrandweerkazerne KaatsheuvelBernsehoef 105171 PJ Kaatsheuvel

Brandweerkazerne Loon op ZandDe Hoogt 5175 Loon op Zand

BELA

NGR

IJKE

TEL

EFOO

NN

UM

MER

S &

WET

ENSW

AARD

IGH

EDENVervolg Bouwbedrijven

Hoefnagel totaalbouwHogevaart 1255161 PM Sprang-Capelle0416-332898www.hoefnageltotaalbouw.nl

Schapers Oome Brabant GroenKeizersveer 154941 TA Raamsdonksveer0162-512551www.schapers.nl

Page 35: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

35

BibliothekenOpenbare Bibliotheek KaatsheuvelHuygenstraat 715171 EP Kaatsheuvel0416-274379

Openbare Bibliotheek Loon op ZandKloosterstraat 25175 BJ Loon op Zand0416-363868

GemeentehuisGemeentekantoor KaatsheuvelModelleur 135171 SL Kaatsheuvel 0416-289111www.loonopzand.nlGeopend: ma t/m do 8.30-12.30 uur en 13.30 -17.00 uur. Vrij 8.30-12.30 uur.

Bureau Burgerzaken/ Gemeentewinkel Kaatsheuvel Nieuwe Markt 55171 EJ Kaatsheuvel0416-289111Geopend: ma t/m vrij van 8.30-12.30 uur en woensdagmiddagvan 13.30-19.30 uur.

KoopavondDe meeste winkels in Kaatsheuvel en Loon op Zand zijn op vrijdag-avond tot 21.00 uur geopend.

PolitieTeam Waalwijk Loon op ZandTilburgseweg 23 b 5161 ME Sprang-Capelle Geopend: ma t/m vrij van 9.00 uur tot 17.00 uur, 24 uur per dag telefonisch bereikbaar: 0900-8844.

PostkantoorPostkantoor KaatsheuvelHoofdstraat 785171 DE Kaatsheuvel0416-283322

Postagentschap Loon op ZandOranjeplein 235175 BE Loon op Zand0416-265011

VVVVVV-Kaatsheuvel/Loon op Zand/De MoerPeperstraat 65171 EC Kaatsheuvel0416-277719 [email protected]

PLUS - van Tilborghis er voor u en jou!!

PLUS - van Tilborghis er voor u en jou!!

PLUS - van Tilborgh

PLUS - van TilborghOpgeteld de beste!!

PLUS - van TilborghOpgeteld de beste!!

PLUS - van Tilborgh

van Tilborgh

PLUS - van Tilborgh • Raadhuisplein 31 Sprang-Capelle • Tel. 0416-274334 • E-mail : [email protected] : [email protected]

• Al 5 jaar de beste wijnsupermarkt

• De beste vleeswarensupermarkt

• Wekelijks zeer scherpe actieprijzen

• De vriendelijkste medewerkers

• Voor ovenvers brood

• Altijd diverse leuke spaarakties

• GRATIS parkeren (250 plaatsen)

• Ook voor scholen, bedrijven, instellingen & kampeerboerderijen

• Bezorg-service in Brabant & Gelderland (informeer vrijblijvend naar de voorwaarden)

Page 36: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

Geniet van de rust en ruimte in onze luxe appartementen

Fam. BroedersPastoor Kampstraat 205176 NP De Moertel. 013 – [email protected]

Vakantieappartementen

•  Mini camping•  Exotische paddestoelen•  Excursies•  Activiteiten•  Proeverij

Fam. JansmaZijstraat 20 5176 NG De MoerTel: 013-5156010Website: www.dezwammenberg.nlE-mail: [email protected]

Arrangementen voor familiesnatuurliefhebbers groepen enbedrijven

Online reserveren950 meter lopen naar de Efteling Voor iedereen die van rust en natuur houdtOm lekker te genietentel 06 53228086

www.camping.dehoefstal.com

Camping de Hoefstal

WWW.TINELLO.NL | BEVRIJDINGSWEG 6 | 5161 PS | KAATSHEUVEL | TELEFOON 0416-277917 | VRIJDAGAVOND KOOPAVOND

Page 37: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

Evenementen 2012Mei 6 mei Loon op Zand Bloemenmarkt 30 mei t/m 1 juniKaatsheuvel Avonddriedaagse

10 t/m 13 mei Kaatsheuvel Pleinfestival

17 t/m 20 mei Loon op Zand Kermis

20 meiPleinloop

21 t/m 24 meiLoon op Zand Avondvierdaagse

26 en 27 meiDe Moer, Moers Pinksterweekend (braderie en popconcert)

28 mei Loon op Zand Festival Wereldwijd

Augustus 24 t/m 26 aug Loon op Zand Kraok Openlucht Muziekfestival

September 8/9 september Monumentenweekend

9 septemberKaatsheuvel Kunstmarkt

8/9 september 80 van de Langstraat

16 septemberLoon op ZandDag van Loon (braderie)

Oktober7 oktoberDe Moer Autocross

April 21/22 april Loon op ZandNacht van Loon

Juni 2 en 3 juniKaatsheuvel Beachvolleybal toernooi

26 juniLoon op Zand Klapstoelenconcert

29 en 30 juni Kaatsheuvel Kermis Juli 1 t/m 3 juliKaatsheuvel Kermis

1 juliKaatsheuvel Wielerronde

(Jaarlijks terugkerend)

Kleibergsestraat 2, 4265 GB Genderen, T 0416-352751

OpeningstijdenZo. Ma. Di. ----------------Woensdag: 9-12 13-17 Donderdag: 9-12 13-17Vrijdag: 9-12 13-17Zaterdag: 9------------15

De Lange Hoeve

Genderen

De Lange Hoeve

Genderenwww.delangehoeve.nl

Kom langs in onze winkelvoor echte streekproducten,rondleidingen* over deboerderij of speel een potjekaasjesgolf*.* dit zijn groepsarrangementen

vanaf 10 personen - Reserveren!

37

Page 38: Brochure Welkom & Wegwijs 2012
Page 39: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

SHOW COOKING RESTAURANT

WOK OF KINGgeopend in Loon op Zand!

In een gastvrije exotische Oosterse sfeer, met keuze uit vele verrukkelijke Oosterse of Westerse specialitei-ten door u zelf samengesteld, staan wij garant voor een onvergetelijke culinaire belevenis.Een ruime keuze uit verschillende soorten soepen, koude en warme gerechten, wok-buffet, Japans buffet, grill buffet, traditionele Chinese en Indische gerechten, Hollandse gerechten en het dessert-buffet.

Onbeperkt genieten van al onzeOosterse en Westerse gerechtenU kunt gebruikmaken van onze traditionele Chinese

en Indische gerechten.

•Warmbuffet •Koudeenwarme•Wokbuffet gerechten•JapansTippanyakibuffet •Dessertbuffet•Grillbuffet

Maandagt/mdonderdag e 16,00Vrijdagt/mzondag e 18,50Kinderenvan4t/m11jaar e 9,00 dagelijks

Wok of KingHoge Steenweg 101, Loon op Zand

www.wokofking.nlElkedagonbeperktwokken,vanaf16.30tot22.00uur

Gelieve tijdig te reserveren.Voor meer informatie en reserveren bel:

0416-361946 of 06-20113727Fax 0416-362363400 zitplaatsenGratis parkerenMet rookruimteKinderspeelhoek

[email protected]

Sed SAMEN ETEN & DRINKEN

Hoofdstraat 755109 AB ‘s Gravenmoer

T +31(0)162 450888F +31(0)162 404883

[email protected]

Gasthuisstraat 53

5171 GD Kaatsheuvel5171 GD Kaatsheuvel

Tel. 0416 27 20 33

[email protected]@mykonoskaatsheuvel.nl

Grieks restaurant

www.mykonoskaatsheuvel.nl

CHINEES SPECIALITEITEN RESTAURANT

HONG KONG CITYIedere vrijdag, zaterdag en

zondag vanaf 17.00 uur,lopend buffet € 11,00 p.p.

reserveren gewenst

Gasthuisstraat 24, Kaatsheuvel, Telefoon 0416-281830

Iedere vrijdag, zaterdag enzondag vanaf 17.00 uur,

lopend buff et € 11,50 p.p.reserveren gewenst

Gasthuisstraat 24, Kaatsheuvel, Telefoon 0416-281830

Page 40: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Middelstraat 105176 NJ De MoerTel. 013515 94 44

•  grond-, weg- en waterbouw•  transport

Postbus 2145170 AE  Kaatsheuvel

Fax 013515 96 00

RACCOTUIN-interieurdecoratieZijstraat 35 • De Moer

013 - 5159684

Kerkstraat 104 • 5161 EE Sprang-Capelle

www.arnosfietsenschuur.nlBuiten openingstijden open op afspraak: 06 28 34 72 50

• 25 JAAR ERVARING• SNELSERVICE• ALLE SOORTEN KLEDINGREPARATIES

PEPERSTRAAT 14C • KAATSHEUVEL • TEL 06 - 3450594

Page 41: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Strategische liggingDoor de strategische ligging ten zuiden van sappige graslanden waar koeien naar hartenlust konden grazen en door hun functie als leverancier van looistoffen maakten de Loonse en Drunense Duinen de leder- en schoenindustrie in dit stuk van Brabant mede mogelijk. Dat er in de buurt veel kleine riviertjes en stroompjes aanwezig waren, was een groot pluspunt. Stromend water was voor leerlooiers onontbeerlijk. Hiermee spoelden ze alle conserveringszouten uit de huiden. Na het looien werden de huiden nog een keer gewassen. Zo gingen de looistoffen er uit.

WalkvatIn de leerlooierij van het Nederlands Leder en Schoenen Museum in Waalwijk krijgen bezoekers uitleg over het hele looiproces. Van het begin, hoe de huiden worden ontdaan van vlees, vet en haren, tot het eind, het uiteindelijk looien van het leer, in bijvoorbeeld een (eiken)houten walkvat. Het walkvat is een soort grote wasmachine waarin de huiden met de looistoffen werden rondgedraaid. Daarnaast is ook het uiteindelijke eindproduct, schoenen, volop te bewonderen. Want wat is een Schoenen Museum zonder schoenen?

Het Nederlands Leder en Schoenen Museum is een leerzaam en in-teressant museum, voor een leuk dagje uit en perfect te combineren met een wandeltocht door het Nationaal Park. Het museum heeft de bezoeker veel te bieden: wisselende tentoonstellingen en exposities, de vaste schoenencollectie, een rijke verzameling zadels en hamen, een bijzondere afdeling met goudleer, in de schoolvakanties creatieve workshops voor kinderen, speurtochten, kinderfeestjes en er zijn geregeld rondleidingen en demonstraties. Maak kennis met deze bijzondere wereld van leder en schoenen.

Schoenenen stuifzandStuifzand is niet nodig voor het maken van schoenen. Toch waren de Loonse en Drunense Duinen, het grootste stuifzandgebied van Noordwest-Europa, belangrijk voor de leder- en schoenindustrie. In dit natuurgebied groeiden immers veel eikenbomen. De eikenschors, ook wel ‘eek’ of ‘run’ genoemd, was een prima looistof, voor het looien van leer.

Elzenweg 25

5144 MB Waalwijk

T +31 (0)416 332738

www.schoenenmuseum.nlEEN

SCH

ITTE

REN

D D

AGJE

UIT

SchoenVKunstobjectV

Elzenweg 25

5144 MB Waalwijk

T +31 (0)416 332738

www.schoenenmuseum.nlEEN

SCH

ITTE

REN

D D

AGJE

UIT

SchoenVKunstobjectV

Page 42: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

42

Kaatsheuvel, Loon op Zand en de Moer

Plattegronden

Page 43: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

43

Page 44: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Aannemingsbedrijf Hoefnagel Sprang-Capelle B.V.Hogevaart 125 / 5161 PM Sprang-Capelle / Tel. 0416 - 332898 / Fax. 0416 - 342460

E-mail: [email protected]

•  Projectontwikkeling•  Woningbouw•  Utiliteitsbouw•  Renovatie•  Verbouwingen•  Onderhoud•  Verhuur kantoor en bedrijfsruimten•  Particuliere verkoop van bouwmaterialen• Leveren kozijnen met Komo garantie

ONTWIKKELD EN GEREALISEERDAppartementencomplex te Vlijmen

Hoofdstraat 24 Kaatsheuvel

0416 53 29 13

PIZZA & DÖNER Afhalen en bezorgen

MEVLANA

[email protected] www.mevlanakaatsheuvel.nl

VVV cadeaubonaltijd een cadeau naar wens

De VVV cadeaubon is de meest gewilde en meest gegeven verrassing! Verkrijgbaar in diverse coupures.Verkrijgbaar bij VVV Kaatsheuvel!

altijd een cadeau naar wens

Page 45: Brochure Welkom & Wegwijs 2012
Page 46: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

U koos voor de gemeente Loon op Zand Misschien omdat u de omgeving wilt verkennen en bewonderen of omdat u vertier zoekt in de bekende attractieparken in Midden-Brabant of omdat u wilt genieten van de rust die de prachtige natuur u biedt.

Deze brochure is een handig hulpmiddel tijdens uw verblijf hier. Uiteraard zijn ook de informatrices van de VVV graag bereid om u verder wegwijs te maken. Voor alle wandel-, fi ets- en ruiterroutes, hotel en pensionreserveringen en entreekaarten Efteling kunt u ook bij de VVV terecht.

Loon op Zand een prima keus…

Uw vakantiebestemming kiest u met zorg. Keuze genoeg, want Nederland heeft vele mooie plekjes.

VerrassendLangstraat & meer

• Organiseert personeels- en groepsuitjes op maat• Regelt verrassende ontmoetingen met bijzondere mensen • Opent deuren die normaal gesloten blijven• Verzorgt creatieve workshops en culinaire uitstapjes

06-14635213 www.verrassendlangstraatenmeer.nl

Page 47: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

Toeristisch ABC

47

Appartement • Attractiepark • Bed & Breakfast • • • Boswachter • • Bungalow • • Camping • • • Café • • • Duinexpres • Fietsroute • • • Fietsverhuur • • Fitness • • Fotograaf • Golfbaan • • Groepsaccommodatie • • • Historische gebouwen • • • Hotel • • Huifkarverhuur • • Jeu de boules • Kampeerboerderij • • Kasteel • Klimwand • Manege • • Markt/week • • Midgetgolf • • Molen • Mountainbike • Natuurgebied • • • Outdoor en indoor Survival • • Pension • • • Quad, motorbike, en thrillseeking activiteiten • Restaurant • • • Sauna • • Skeelerroute • • • Snooker • Speeltuin • • Sterrenwacht • Taxi • • Tennis • • • VVV • Wandelroute • • • Water/recreatiegebied • Zwembad • •

Wat & waar

Uw vakantiebestemming kiest u met zorg. Keuze genoeg, want Nederland heeft vele mooie plekjes.

VVV-Kaatsheuvel/Loon op Zand/De MoerPeperstraat 65171 EC Kaatsheuvel 0416-277719 [email protected]

Geopend:t/m15-05-2012ma.t/mvr. 09.00-12.30uur 13.00 - 17.00 uurzaterdag 10.00 - 12.30 uur

16-05-2012t/m15-10-2012ma.t/mvr. 09.00-12.30uur 13.00 - 17.30 uurzaterdag 10.00 - 12.30 uur

16-10-2012t/m14-05-2013ma.t/mvr. 09.00-12.30uur 13.00 - 17.00 uurzaterdag 10.00 - 12.30 uur

KAATSHEUVEL LOON OP ZAND DE MOER

Page 48: Brochure Welkom & Wegwijs 2012

efteling.com

De Efteling viert dit jaar haar 60e verjaardag.

Het park schittert daarom het hele jaar als nooit tevoren.

Ter ere van dit bijzondere jubileum opent

de Efteling op 1 juni Aquanura. Ervaar

de magie van deze sensationele en grootste

watershow van Europa. Op herkenbare

Efteling-melodieën komen sprookjes en

attracties tot leven. Het is een schitterend

slot van een sprookjesachtige Efteling-dag.

Een herinnering voor het leven...

Efteling bestaat 60 jaar! in 2012

NIEUW

120216 EFTE Adv Aquanura 200x256.indd 1 19-03-12 12:31